Ahad, 27 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pertembungan Gendang

Posted:

Pertembungan Gendang

Pertembungan Gendang

JIKA di Brazil, konsep batucada yang bererti bermain gendang beramai-ramai cukup terkenal dalam kalangan masyarakat mereka. Kebiasaannya ia akan melibatkan jumlah pemain muzik yang ramai mencecah 20 orang dan menghimpunkan pelbagai jenis alat perkusi (percussion).

Konsep muzik yang diklasifikasikan dalam kumpulan samba Brazil itu sudah mula berkembang di beberapa buah negara termasuk Singapura tetapi pengetahuan tentang muzik itu belum begitu mekar di Malaysia.

Lima tahun lalu, sebilangan anak muda lulusan Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) tanpa diduga menubuhkan kumpulan pertama di Malaysia yang membawa konsep muzik batucada Brazil.

Busking di Bukit Bintang

Diketuai Mohd. Hisharudy Mahmud, 26, kumpulan yang mahu digelar WPU itu bermula dengan melakukan persembahan jalanan (busking) di Bukit Bintang setiap Jumaat.

"Ketika baharu berjinak-jinak dengan batucada, kami tidak mempunyai instrumen khas sendiri dan bagi mendapatkan bunyi yang hampir serupa, kami pecahkan set-set dram.

"Selepas menerima jemputan mengadakan persembahan pertama di Borneo Baruk Club untuk satu majlis pada tahun 2007, kumpulan kami mula diberi perhatian dan duit hasil setiap persembahan kami kumpul bagi membeli instrumen sebenar," jelas Hisharudy.

Mula membeli instrumen wajib batucada, surdo pada tahun 2009 di Singapura, bilangan ahli WPU juga semakin bertambah kepada 13 orang berbanding asal seramai 10 orang.

"Bayangkan sebelum memiliki surdo asli, kami membuat surdo sendiri menggunakan besi murah bagi mendapatkan bunyi seakan-akan serupa. Tanpa surdo dan snare, persembahan berkonsep batucada kurang menjadi kerana kedua-dua alat ini merupakan asas dalam batucada," tambah Hisharudy yang memberitahu harga bagi satu surdo bernilai RM1,200.

Elemen Malaysia

Selepas bertahun-tahun menjalankan percubaan bagi menggabungkan beberapa gendang dan instrumen tradisional tempatan ke dalam batucada, WPU akhirnya berjaya mengenal pasti barisan instrumen tradisional yang sesuai digunakan.


WALAUPUN sibuk dengan undangan persembahan, kumpulan ini masih lagi melakukan basking di Bukit Bintang jika ada masa terluang.


Nik Mohd. Izzham Che Man, 23, menyatakan bahawa tujuan mereka menggabungkan gendang Brazil dan Malaysia adalah bagi menunjukkan bahawa gendang tempatan mempunyai keistimewaan sama tinggi dengan gendang-gendang negara lain.

Sehingga kini, rebana Melayu, rebana dikir barat, gendang dua muka, dhol (gendang India) dan serunai merupakan antara instrumen tempatan yang menjadi kewajipan dalam persembahan mereka.

"Negara kita sahaja mempunyai lebih 20 jenis gendang tetapi ramai yang tidak tahu menyebabkan ia sekadar dimainkan golongan berusia sahaja sementara anak muda lebih tertarik kepada instrumen moden seperti gitar, dram dan lain-lain.

"Matlamat kami adalah bagi mengkomersialkan instrumen tempatan ke peringkat antarabangsa. Tetapi untuk sampai ke tahap itu, masyarakat kita sendiri perlu memberi peluang kepada instrumen-instrumen ini untuk berkembang," kata Izzham.

Seorang lagi ahli WPU, Abdullah Firlany Abdul Malik, 24, mendedahkan bahawa walaupun Malaysia kaya dengan pelbagai jenis gendang, namun tiada satu pun daripadanya tersenarai dalam alat perkusi global.

Setiap kali WPU melakukan persembahan, mereka akan memastikan instrumen tempatan diberi perhatian sewajarnya terutama penonton warga asing.

"Ketika melakukan basking di Bukit Bintang, majoriti penonton di situ merupakan pelancong asing dan ada dalam kalangan mereka begitu tertarik dengan kombinasi instrumen dua benua itu.

"Serunai contohnya, mungkin kelihatan tidak sesuai digabungkan dengan batucada tetapi kami telah membuktikan ia tidak mustahil," ujar Firlany.

Perahu Kayuh

Keunikan batucada WPU boleh dilihat pada lagu-lagu ciptaan mereka yang bertemakan nasihat serta perjuangan kaum Melayu untuk bangkit dalam menongkah arus global yang semakin sukar.

Dengan alat perkusi Brazil seperti surdo, repenique, malacacheta, snare, pandeiro, chocalho, agogo bell ditambah dengan instrumen tempatan iaitu rebana dikir barat dan kesi serta alat muzik Afrika seperti timbau dan djembe, WPU mampu menciptakan nukilan muzik global dengan lirik bahasa Melayu.

Lagu berbentuk dikir barat bertajuk Perahu Kayuh sudah menjadi kegemaran pengikut setia kumpulan WPU dan seringkali menjadi permintaan setiap kali mengadakan persembahan.


WPU sanggup belajar bahasa Portugis bagi memastikan sebutan dan penggunaan bahasa yang digunakan dalam lagu tersebut lebih sempurna.


Menggunakan loghat Kelantan, Perahu Kayuh ciptaan bersama WPU itu cuba menyampaikan mesej keamanan serta peneguhan iman dalam diri.

Cuba mengikut acuan golongan muda hari ini yang begitu taksub terhadap muzik yang dibawa band-band indie, WPU bagaimanapun mahu membentuk identiti sendiri bagi memancing perhatian masyarakat tempatan.

"Band indie rata-rata memiliki lagu dalam standard serupa dan instrumen yang digunakan juga sudah biasa didengar orang.

"Muzik WPU berbeza kerana kami satu-satunya kumpulan perkusi di Malaysia yang menjadikan alat perkusi sebagai instrumen utama dalam persembahan dan juga lagu.

"Durasi setiap lagu itu sama dengan konsep muzik lain dan untuk tahun ini, kami cuba fokus kepada lagu berbentuk komersial namun, masih mengekalkan ketulenan batucada campuran Brazil dan Malaysia itu," luah Khairul Azwan Abdullah yang berusia 33 tahun.

Bahasa Portugis

Mengikut pemerhatian anak-anak muda itu, punca gendang tradisional tidak dikenali ramai adalah disebabkan cara pembawaan instrumen itu masih lagi berada ditakuk lama.

Memang tidak disangkal, muzik asli itu lebih baik kerana ia merupakan identiti yang seharusnya dijaga tetapi dalam era serba moden ini, ia juga perlu meniti pembaharuan agar dipandang ramai pihak.

Mohd. Azzam Che Manir, 25, berpendapat penciptaan lagu-lagu moden dengan alat muzik tradisional dapat memberi ruang kepada alatan tersebut terus berkembang mengikut peredaran zaman.

"Lagu samba, rap dan reggae yang kami hasilkan mungkin kedengaran muda dan moden tetapi komposisi muzik lagu itu merupakan hasil cantuman instrumen Brazil dan tempatan menjadikan ia satu karya yang menarik untuk didengar," ujar Azzam.

Bagi memantapkan kefahaman mereka terhadap batucada yang dikatakan dibawa dari Afrika ketika sistem penghambaan masih dijalankan, WPU turut mendapat tunjuk ajar daripada pemuzik Brazil bernama Baldinho yang memberi kursus pendek kepada kumpulan itu pada awal 2009.

Bukan itu sahaja, WPU juga cuba belajar bahasa rasmi Brazil iaitu bahasa Portugis daripada guru capoeira, Armando Soldado. Dengan sedikit pengetahuan itu mereka nyanyikan semula sebuah lagu Brazil berjudul Taj Mahal yang digubah semula mengikut kesesuaian genre muzik mereka.

Full content generated by Get Full RSS.

Sengsara ibu tunggal Iraq

Posted:

Sengsara ibu tunggal Iraq

Sengsara ibu tunggal Iraq


RAMAI wanita Iraq terpaksa menjadi ibu tunggal dan menyara keluarga selepas kematian suami di medan perang.


HALIMA AD DAKHIL yang kehilangan suaminya akibat serangan Amerika Syarikat terhadap Iraq pada tahun 2003 kini dilanda kebimbangan kerana mengetahui gaji yang diterimanya sebanyak AS$250 (RM795) sebulan itu tidak mampu membayar sewa rumah dan menanggung perbelanjaan makan minum bersama lima orang anaknya.

Selain itu, beliau yang turut mengambil upah sebagai tukang cuci di sebuah klinik juga bergantung kepada ehsan jiran-jirannya yang menghulurkan bantuan makanan kepada keluarganya.

Menurut Ad Dakhil, ketika suaminya terbunuh pada tahun 2006 anak bongsunya Ridha masih kecil.

"Kini saya mengambil peranan sebagai ibu dan bapa. Saya menyara dan membayar sewa. Kadar sewa memang membebankan saya," ujarnya.

Ad Dakhil berkata, militan telah memancung kepala suaminya bersama abang dan anak saudaranya. Ketika itu, mereka mengembara untuk menjual kereta di Wilayah Diyala.

"Suami saya dibunuh kerana militan puak Sunni menggangap dia merupakan puak Syiah kerana kad pengenalan dia (suami) telah dikeluarkan dari perkampungan Syiah, Bandar Sadr," jelasnya.

Tentera Amerika Syarikat yang telah menduduki Iraq selama sembilan tahun dengan hampir sedekad pemerintahan telah menyebabkan golongan miskin sukar dibantu. Banyak mangsa tercedera, manakala janda-janda pula banyak yang berparut akibat peperangan tersebut.

"Saya berharap peperangan ini tidak berlaku dan suami saya mungkin hidup lagi. Apa salah suami saya?" soalnya.

Berpuluh-puluh ribu askar, polis, pejuang, pemberontak dan orang awam terbunuh dalam peperangan yang meragut lebih daripada 100,000 rakyat Iraq.

Menunggu pampasan

Menteri Hal Ehwal Wanita , Ibtihal Gasid al-Zaidi menganggarkan sebanyak dua juta wanita yang merupakan pencari nafkah di Iraq dan rata-ratanya menjadi janda selepas peperangan yang berlaku pada tahun 2003.

Pada masa yang sama, Kumpulan Kemanusiaan Antarabangsa menganggarkan mungkin terdapat 1.5 juta janda di Iraq yang kini menjadi ketua keluarga selepas kematian suami.

"Kita melihat pada hari ini wanita yang menjadi ketua isi rumah merupakan golongan yang paling lemah di Iraq," jelas Gasid al-Zaidi.

Beliau menambah, kira-kira 7 juta rakyat di Iraq hidup di bawah paras kemiskinan dan lebih daripadanya merupakan golongan wanita.

"Banyak ibu tunggal yang terpaksa berjuang dengan kehidupan yang baharu demi membesarkan anak-anak dengan menggunakan wang yang sedikit.

"Penderitaan wanita semakin besar dalam keadaan yang sukar kerana mereka adalah bapa, ibu, penjaga dan pencari nafkah. Mereka juga menggalas tanggungjawab yang besar baik di dalam rumah mahupun luar. Kami akan cuba membantu seberapa yang boleh," ujarnya.

Ketika pemerintahan Saddam, golongan ibu tunggal perlu membayar faedah secara bulanan dan mereka akan diberi tanah dan kereta yang sekurang-kurangnya dapat membantu mereka. Saddam juga memberi ganjaran kepada anggota tentera yang berkahwin dengan balu.

Kesemua faedah tersebut terhenti apabila Saddam digulingkan.

Diminta beri rasuah

Ketua jawatankuasa sebuah pertubuhan ibu tunggal, Hazem al-Haidari berkata, pada tahun 2009, undang-undang baharu telah diluluskan untuk membantu mangsa-mangsa peperangan.


SEORANG ibu tunggal menyara hidupnya dengan menjahit melalui skim sokongan NGO Ibn Sina.


"Pampasan standard sebanyak RM12,718 diberikan kepada pekerja kerajaan yang terbunuh manakala pekerja bukan kerajaan pula menerima sebanyak RM9,351 beserta dengan tanah dan pencen bulanan.

"Setakat ini, jawatankuasa itu telah menyalurkan RM138 juta dan tanah telah diberikan di beberapa wilayah tetapi tidak lagi di Baghdad," katanya.

Seorang balu akan menerima bayaran sebanyak RM250, manakala kanak-kanak pula RM38 sebulan.

Seorang profesor di Universiti Kufa di Najaf, Hassan al-Zubaidi berkata, wanita Iraq bagaimanapun mendakwa mendaftarkan diri untuk mendapat pencen kerajaan merupakan satu mimpi yang ngeri disebabkan banyak kakitangan yang meminta rasuah untuk menyiapkan kertas kerja.

"Seorang janda berkata dia menghabiskan masa hampir setahun untuk mendaftar dan apabila beliau telah berjaya menyelesaikan proses, pejabat pencen memberitahunya bahawa fail telah hilang. Dia berputus asa.

"Kerajaan telah memperuntukkan RM1.2 bilion setahun untuk mengurangkan paras kemiskinan kepada 16 peratus menjelang tahun 2014," katanya.

Ad Dakhil yang membesarkan anak-anak di rumah yang berkeluasan 75 meter persegi itu tidak mempunyai kaca di tingkap. Penyejuk udaranya pula rosak menyebabkan mereka hidup dalam kepanasan.

"Anak-anak saya tidur tanpa makan malam. Saya mahu pampasan daripada kerajaan. Saya mahu mereka membina sebuah rumah," katanya.

Di sebuah kem berhampiran perkampungan kumuh Kota Sadr, Iraq, nasib ibu tunggal di situ lebih baik daripada Ad Dakhil.

Ibn Sina yang merupakan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO), membantu balu mendapat pekerjaan.

Kumpulan itu telah membeli sebuah mesin jahit dan peti sejuk supaya mereka dapat mencari sumber pendapatan.

Seorang ibu kepada lima orang anak, Kadhmiya Mohammed, 35, berkata, walaupun telah menjual barang-barang yang ada di dalam rumahnya namun, ia tidak memenuhi keperluan keluarganya.

Suaminya telah hilang pada tahun 2005 walaupun dia telah mencarinya di hospital dan penjara namun, semua usaha itu gagal.

Mahkamah telah mengisytiharkan suaminya mati dua tahun yang lalu.

"Suami saya telah pergi tetapi saya mempunyai anak-anak. Siapa yang harus membesarkan mereka? Keadaan kami amat tragis. Untuk berapa lama kami akan kekal seperti ini?" keluhnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Fina kini trauma dengan lelaki

Posted:

Fina kini trauma dengan lelaki

Fina kini trauma dengan lelaki

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my

FINA menunjukkan kesan kecederaan pada lengannya akibat diikat dengan wayar seterika.


KOTA BHARU – Seorang gadis yang hampir menjadi mangsa ke-20 perogol bersiri tidak menyangka penjenayah terbabit sudah menunggu untuk merogolnya ketika dia keluar dari bilik air dalam keadaan berkemban dengan kain batik di sebuah asrama pekerja di sini kelmarin.

Gadis berusia 20-an itu yang dikenali sebagai Fina menegaskan, dia berasa sangat terkejut kerana sebaik sahaja terserempak, penjenayah terbabit terus mengacu pisau di leher sambil mengikat tangannya dengan wayar seterika.

Lebih mencemaskan, gadis yang berasal dari Tumpat itu berkata, lelaki itu terus menarik dia ke arah biliknya yang terletak paling hujung di asrama berkenaan sambil berkata: "Diam-diam saya cuma nak cari budak nama Yati.''

Keadaan asrama pekerja tempat dia tinggal ketika itu sangat sunyi kerana penghuni lain sudah pergi bekerja manakala jarak tandas dari biliknya kira-kira 30 meter.

"Selepas sampai ke bilik, dia suruh saya duduk atas tilam dan ikat tangan saya lebih kuat.

"Saya meronta dan bergelut dengannya sampai terbaring sehingga terlucut separuh kain batik,'' katanya kepada Kosmo! ketika menceritakan semula kejadian yang menimpanya kelmarin.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Penghuni Sekolah Harapan lahir bayi

Posted:

Penghuni Sekolah Harapan lahir bayi

Penghuni Sekolah Harapan lahir bayi


NORPIPAH Abdol (empat dari kiri) meraikan bayi yang baru dilahirkan di Hospital Melaka semalam.


MELAKA – Beberapa buah hospital kerajaan dan swasta di sini melahirkan seramai 24 bayi ketika sambutan tahun baru Maal Hijrah 1433 semalam termasuk seorang daripadanya adalah bayi lelaki yang dilahirkan oleh penghuni Sekolah Harapan di sini.

Bayi seberat 2.3 kilogram itu dilahirkan oleh seorang remaja perempuan berusia 18 tahun pada pukul 10.09 malam menerusi kaedah vakum.

Pengerusi Sekolah Harapan, Datuk Ab. Rahaman Ab. Karim berkata, pihaknya bersyukur remaja itu selamat melahirkan anak walaupun mengalami kesukaran melahirkan bayinya.

"Saya amat berharap remaja ini dapat melihat kelahiran bayinya pada sambutan Maal Hijrah tahun ini sebagai satu anugerah yang amat bernilai dan dijadikan pegangan hidup untuk menjalani kehidupan lebih baik," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

JKM lunas bayaran 15 ibu tunggal

Posted:

JKM lunas bayaran 15 ibu tunggal

JKM lunas bayaran 15 ibu tunggal

Oleh SHAH NIZAM OMAR
Shahnizam.omar@kosmo.com.my

SHAH ALAM – Seramai 15 ibu tunggal dari Taman Gombak Permai, Gombak dekat sini boleh menarik nafas lega apabila Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor berjanji akan membayar balik baki wang bantuan kepada mereka dalam masa terdekat.

Pengarahnya, Nik Omar Abd. Rahman berkata, kekurangan kadar bayaran kepada penerima bantuan terbabit sejak Oktober lalu disebabkan masalah teknikal.

Menurutnya, kesemua ibu tunggal tersebut sepatutnya diberikan bantuan sebanyak RM110 namun mereka hanya menerima bantuan RM30.

"Akhir bulan ini atau awal bulan depan, mereka akan mendapat balik baki bantuan tersebut," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Bahrain malukan Harimau Muda

Posted:

Bahrain malukan Harimau Muda

Bahrain malukan Harimau Muda

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
dan AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my

PEMAIN pertahanan Harimau Muda, Mohd. Zubir Azmi (kiri) diasak pemain Bahrain, Sami Mohamed Al Husaini pada aksi Kumpulan C kempen kelayakan Olimpik 2012 di Stadium, Bukit Jalil malam tadi. Harimau Muda tewas 2-3.


TIGA gol pasukan lawan dalam tempoh enam minit mengundang padah buat Harimau Muda apabila tewas 2-3 kepada Bahrain pada aksi Kumpulan C kelayakan Olimpik 2012 Zon Asia di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam tadi.

Lebih mendukacitakan, anak-anak buah Ong Kim Swee gagal menggunakan kelebihan dua gol sekalipun Bahrain terpaksa beraksi dengan sepuluh pemain setelah Fahad Tareq Showaiteb dilayangkan kad merah pada awal babak kedua.

Ternyata beraksi di depan lebih 40,000 penyokong sendiri bukannya kelebihan buat Harimau Muda yang mungkin sudah boleh melupakan impian untuk menjejakkan kaki ke bumi London tahun depan.

Percaturan jurulatih Bahrain, Salman Shareeda yang membawa masuk dua penyerang gantian, Saad Salah Al-Amer dan Isa Ahmed Muthanna, dalam tempoh 10 minit membuahkan hasil apabila kedua-dua pemain itu meledak ketiga-tiga gol pasukan pelawat.

Bahrain terlebih dahulu menguji gawang negara apabila rembatan Mohamed Ali Tayeb Al-Alawi terus ke dakapan penjaga gol, Khairul Fahmi Che Mat seawal minit kedua.

Tersentak dengan asakan itu, Harimau Muda yang kembali mengatur gerak, namun rembatan Wan Zack Haikal Wan Nor hasil hantaran cantik satu dua bersama Irfan Fazail, mudah dibaca penjaga gol pelawat, Ashraf Waheed Al-Sebaie lima minit kemudian.

Gol pendahuluan Harimau Muda akhirnya menjelma apabila rembatan deras kaki kiri Nazmi Faiz Mansor dari luar kotak penalti terus menerjah jaring Bahrain pada minit ke-30.

Jaringan itu ternyata menambah tonik Harimau Muda apabila berterusan menggandakan asakan, namun tandukan Mohamed Amer Saidin sedikit melewati palang gol hasil sepakan penjuru Mahali Jasuli pada minit ke-37.

Sebaik babak kedua bersambung, Bahrain dilihat semakin tertekan apabila terpaksa beraksi dengan 10 pemain setelah Fahad dilayangkan kad merah gara-gara mengasari Mohd. Affize Faisal Mamat pada minit ke-58.

Peluang itu dimanfaatkan sepenuhnya Harimau Muda yang berjaya menggandakan kelebihan apabila kesilapan mudah Ashraf Waheed yang gagal menangkap kemas bola hantaran lintang Mohd. Fandi Othman dihukum Mahali Jasuli yang tenang menyambar bola muntah untuk gol kedua pada minit ke-66.

Bahrain yang tidak berputus asa berjaya merapatkan kedudukan apabila sepakan gunting Saad Salah terus menerjah gawang Harimau Muda pada minit ke-80.

Gegak gempita di Stadium Nasional, Bukit Jalil akhirnya bertukar sunyi sepi apabila Isa Ahmed berjaya menjaringkan dua gol pantas dalam tempoh dua minit bagi memastikan tiga mata berharga buat Bahrain.

Cubaan Harimau Muda untuk sekurang-kurangnya menyamakan kedudukan tidak berhasil apabila Mohd. Ferris Danial Mat Nasir yang tidak dikawal gagal menyambut hantaran Mahali pada masa kecederaan.

Ia merupakan kekalahan ketiga berturut-turut buat Harimau Muda dalam saingan kelayakan Olimpik selepas tewas 0-2 dalam dua-dua perlawanan menentang Jepun dan Syria sebelum ini.

Dengan keputusan itu, Harimau Muda kini kekal di tangga tercorot Kumpulan C, sementara Jepun kekal menerajui takhta apabila menjinakkan Syria 2-1 di Stadium Olimpik Nasional, Tokyo semalam.

Full content generated by Get Full RSS.

Williams raih gelaran berganda

Posted:

Williams raih gelaran berganda

Williams raih gelaran berganda

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa@kosmo.com.my


WILLIAMS (tiga dari kiri) bersama kru pasukannya meraikan kejayaan muncul juara Piala Monsun dan WMRT 2011 di Pulau Duyong, Kuala Terengganu semalam.


SKIPER pasukan GAC Pindar Team, Ian Williams membuktikan kejaguhannya sebagai pelayar terbaik dunia ketika ini apabila menjuarai Kejohanan Kapal Layar Piala Monsun 2011 semalam.

Beraksi di perairan Pulau Duyong, Kuala Terengganu dalam cuaca cerah, pelayar kelahiran Britain itu bijak menggunakan pengalaman yang ada untuk menewaskan Johnie Berntsson dari pasukan Berntsson Sailing Team dengan 3-1 pada perlumbaan akhir.

Pelayar Britain itu berjaya memenangi perlumbaan 1 dan 2 sebelum Berntsson merampas perlumbaan 3 untuk kedudukan 2-1. Bagaimanapun, Williams mengesahkan kemenangannya dengan kejayaan pada perlumbaan 4 untuk kedudukan muktamad 3-1.

Lebih manis lagi, kejayaan yang diraih Williams itu hadir hanya sehari selepas dia ditabalkan selaku juara keseluruhan pada Siri Jelajah Dunia (WMRT), Persekutuan Kapal Layar Dunia (ISAF) 2011.

Ia juga merupakan kejayaan kedua Williams pada Piala Monsun selepas turut muncul juara di Pulau Duyong pada kejohanan edisi 2007.

"Berdepan Johnie Berntsson dan pasukan Berntsson Sailing Team bukanlah satu tugas mudah kerana mereka merupakan sebuah pasukan yang cukup lengkap.

"Namun, kerja keras dan strategi yang kami lakukan pada perlumbaan hari ini (semalam) benar-benar menjadi dan saya cukup berpuas hati apabila berjaya muncul juara di sini sekali lagi," jelasnya pada sidang akhbar semalam.

Selaku juara Piala Monsun 2011, Williams dan kru pasukannya membawa pulang hadiah wang tunai RM310,000 berserta trofi yang disampaikan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said.

Berntsson pula yang sekadar berpuas hati di tempat kedua menerima hadiah wang tunai RM215,000 sementara Jesper Radich dari pasukan Adrian Lee & Partners yang berjaya menewaskan Peter Gilmour pada penentuan tempat ketiga membawa pulang RM155,000.

Bagi kejayaan muncul juara dunia WMRT, Williams dan pasukannya yang mengumpul keseluruhan 144 mata daripada sembilan siri perlumbaan, membawa pulang hadiah RM380,000 beserta trofi baru hasil rekaan pereka terkemuka dunia, Garrard.

Naib juara WMRT 2011 menjadi milik skiper Itali, Francesco Bruni dari pasukan Bruni Racing yang mengumpul 112 mata sementara tempat ketiga dimenangi Berntsson dari Sweden dengan 106.2 mata.

"Kami telah bekerja keras sejak dua tahun lalu dan seharusnya kejayaan ini dikongsi bersama semua kru yang telah bekerja keras sehingga kami mencatat kejayaan berganda di Pulau Duyong.

"Ini adalah kejayaan yang manis sekali gus mengulangi pencapaian pada tahun 2007 apabila kami muncul juara Piala Monsun dan juara dunia WMRT," jelasnya yang turut memenangi perlumbaan di Portugal dan Sweden tahun ini.

Full content generated by Get Full RSS.

'23 pemain sudah cukup'

Posted:

'23 pemain sudah cukup'

'23 pemain sudah cukup'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


Irfan Bakti


PENGENDALI baharu Selangor, Irfan Bakti Abu Salim percaya senarai seramai 23 pemain yang dimilikinya sudah lebih daripada mencukupi bagi mengharungi saingan Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

Biarpun setiap pasukan dibenarkan menyenaraikan 25 pemain, Irfan sebaliknya yakin dengan kemampuan pemain sedia ada bagi membantu beliau untuk sekurang-kurangnya mendapatkan satu piala buat Selangor pada musim depan.

Ketika ini, Irfan telah memiliki 22 pemain termasuk seorang pemain import baharu, Ramez Dayoub dari Lubnan, sementara seorang lagi pemain import dijangka diisi pemain yang besar kemungkinan berasal dari benua Afrika.

"Sudah tentu lebih bagus sekiranya saya dapat menyenaraikan 25 pemain untuk musim depan.

"Cuma bagi saya, buat masa ini jumlah 23 pemain sudah lebih daripada mencukupi," kata Irfan kepada Kosmo!.

Sebelum ini, Selangor membawa masuk sembilan pemain baharu iaitu dua penjaga gol, G. Jeevananthan (USM) dan Norazlan Razali (KL), R. Surendren (Pahang), Famirul Asraf Sayuti (Pahang), Solihin Kanasian (Kelantan), Hasmarul Fadzir Hassan (Felda United), Wan Hoesne Wan Hussain (Johor FC), Adib Aizuddin Ab Latif (Johor) dan pemain Piala Presiden, Khairul Anuar Khalid.

12 pemain lama yang dikekalkan ialah Amri Yahyah, Safiq Rahim, Amirulhadi Zainal, Asraruddin Putra Omar, Bunyamin Umar, Azidan Sarudin, P. Gunalan, Razman Roslan, Nasriq Baharom, Fitri Shazwan Raduwan, Fazilidin Khalid dan Fairul Azwan Shahrullai.

Mengenai kemampuan sembilan pemain baharu yang menyarung jersi Merah Kuning musim depan, Irfan yakin mereka mampu memberikan impak positif sekali gus memberikan lebih banyak pilihan terhadap percaturan strategi beliau.

"Malah, ketibaan Ramez juga saya rasa tepat pada masanya buat kami membuat persiapan untuk mengadakan sekurang-kurangnya 10 perlawanan latihan pra musim sebelum saingan Liga M bermula 10 Januari depan.

"Ini kerana khidmat Ramez hanya diperlukan negaranya untuk perlawanan terakhir Kelayakan Piala Dunia 2014 menentang Emiriyah Arab Bersatu (UAE) pada penghujung Februari," tambahnya.

Apa yang pasti, Irfan yang membimbing Terengganu muncul juara Piala FA serta naib juara Piala Malaysia dan Liga Super 2011, sudah tentu mahu menghadirkan sesuatu buat Selangor yang sekadar menamatkan saingan Liga Super di tempat ketiga selain ditunjukkan jalan keluar di peringkat separuh akhir Piala Malaysia musim ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Suntikan oriental busana Muslimah

Posted:

Suntikan oriental busana Muslimah

Suntikan oriental busana Muslimah

SUSUK tubuh seorang puteri dari negara China yang melangkah penuh gemalai dalam persalinan diraja telah menjadi imaginasi sekumpulan pereka fesyen muda Malaysia dan Indonesia sejak awal November ini.

Barangkali dalam imaginasi mereka sudah membayangkan seorang puteri berparas rupa menawan tetapi, bagaimanakah agaknya persalinan yang disarung ke tubuh seorang puteri yang disunting menjadi isteri Sultan Mansur Syah yang memerintah Melaka pada tahun 1456 hingga 1477 itu?

Akhirnya terjemahan imaginasi itu dipersembahkan di atas satu pentas berprestij yang berlangsung pertengahan bulan ini di JW Marriott Kuala Lumpur.

Ia menjadi satu interpretasi bersifat peribadi bagi setiap pereka fesyen yang tampil dengan idea bernas masing-masing bagi menjelmakan Puteri Hang Li Po dalam persalinan busana Muslimah.

Pereka fesyen muda, Zulfadli Nasir memberitahu, saat dijemput menjadi salah seorang pereka fesyen untuk persembahan The Legacy of Hang Li Po oleh Young Designers Arena (Yoda) Malaysia, dia tercari-cari jelmaan puteri itu dalam rekaan yang ingin dihasilkannya.

Santun dan muslimah

"Saya menggunakan medium internet untuk mencari maklumat mengenai Puteri Hang Li Po dan mengambil kisah perkahwinannya dengan Sultan Mansur Syah untuk menjelmakan keperibadian puteri ini ketika datang ke Melaka untuk bertemu sultan.


FIZA memperincikan rekaannya pada bahagian leher, dada dan tangan yang menonjolkan imej seorang puteri jelita.


"Saya menyiapkan lakaran dengan membayangkan keperibadian Puteri Hang Li Po tetapi dibatasi dengan imej sopan, penuh kelembutan dan muslimah," katanya.

Menurut Zulfadli, dalam menyiapkan rekaan-rekaan untuk koleksi The Legacy of Hang Li Po, dia menghasilkan rekaan yang memenuhi elemen cinta yang sejati dan masyhur saat Puteri Hang Li Po diiringi 500 pengiring ketika dalam perjalanannya menemui sultan Melaka.

"Justeru, saya menggunakan warna-warna lembut terutama merah jambu dan fabrik yang melambangkan langkah sang puteri yang penuh gemalai, hadir dalam persalinan penuh sopan dan tidak keterlaluan.

"Saya juga mencipta tudung yang bukan sahaja unik, malah mencerminkan imej wanita moden tetapi, tidak sukar digayakan. Ia adalah signatur untuk koleksi rekaan kali ini," katanya.

Bercerita lanjut mengenai koleksi berkenaan, Zulfadli memberitahu, dia mementingkan imej kelembutan dengan menggunakan perincian dan fabrik yang halus, memadankan tudung dengan vel serta memastikan rekaannya benar-benar melambangkan imej wanita muslimah.

"Busana dihasilkan menggunakan sifon sutera kerana ia adalah fabrik yang sangat lembut, ia menyerlahkan langkah sang puteri yang penuh gemalai dan beralun mengikut rentak kaki," katanya.

Tambah Zulfadli, dia begitu teliti memastikan rekaannya kali ini tidak terkeluar dari landasan imej muslimah, justeru dia memastikan setiap busana yang dihasilkan tidak melekap ke tubuh, sebaliknya tampil lebih longgar.

"Saya pastikan rekaan kali ini tidak terlalu menyerlahkan susuk tubuh terutama pinggang dan punggung malah, tudung yang dihasilkan juga labuh dan menutup sebahagian tubuh.

"Jika dilihat dari belakang, ia seakan telekung tetapi berbeza apabila dilihat dari arah hadapan kerana tudung kelihatan lebih pendek. Saya mahu tampilkan persalinan yang sopan tetapi masih up to date dan bergaya," katanya yang merupakan salah seorang daripada 14 pereka fesyen Malaysia dan tiga Indonesia dalam persembahan tersebut.


MANIK-MANIK halus serta taburan kristal memberi impak mewah dalam persalinan sederhana ini.


Sementara itu, pereka fesyen Yoda yang baru berusia 24 tahun, Fiza Azulkarnain memberitahu, dia terbabit dengan persembahan The Legacy of Hang Li Po di IFF 2011 selepas menyertai Yoda.

"Saya mengambil masa seminggu untuk menyiapkan koleksi yang menepati tema The Legacy of Hang Li Po. Saya membayangkan Puteri Hang Li Po yang tampil dalam gaya klasik tetapi, mewah sebagai seorang puteri pada zaman itu," katanya yang menghasilkan sebanyak lima pasang busana untuk persembahan berkenaan.

Katanya, walaupun menghasilkan rekaan yang menyerlahkan imej mewah, dia menyesuaikannya dengan penampilan moden hari ini agar sesuai digayakan untuk ke majlis-majlis besar serta ke majlis-majlis perkahwinan.

"Untuk mewujudkan imej mewah dan klasik Puteri Hang Li Po ini juga, saya menggunakan fabrik yang bersesuaian iaitu sifon, sutera dan renda yang halus, lembut dan mewah," katanya.

Menurut Fiza, dia berpuas hati dengan persembahannya pada IFF tahun ini kerana ia diterima oleh penonton dan turut berbangga kerana dapat berkerjasama dengan para pereka fesyen dari Malaysia dan Indonesia yang turut mengambil bahagian.

"Melalui penyertaan kali ini saya juga dapat meluaskan minda dengan melihat hasil rekaan para pereka fesyen yang tampil dengan signatur masing-masing serta mempunyai perancangan untuk membuka butik dalam masa terdekat ini untuk meluaskan hasil rekaan ke tahap yang lebih tinggi," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Syampu buat wanita bertudung

Posted:

[unable to retrieve full-text content]MASALAH kelemumur bukan lagi asing dengan wanita bertudung terutama sekali bagi mereka yang sentiasa bergerak aktif.

Lambang maskulin Breitling

Posted:

Lambang maskulin Breitling

Lambang maskulin Breitling


JENAMA dari Switzerland ini sinonim dengan imej juruterbang.


JENAMA jam tangan terkemuka dunia, Breitling, telah menjalankan pameran selama tiga hari bermula 3 hingga 6 November lalu di Pavilion, Kuala Lumpur bagi memperkenalkan koleksi jam tangan 2011 kepada orang ramai.

Pameran yang digelar Pure Breitling itu turut memperkenalkan edisi terhad jam tangan Brietling Avenger Seawolf Blacksteel dengan penegasan warna kuning pada reka bentuk aksesori mewah itu.


KUNING menjadi warna dominan pada paparan wajah aksesori mewah ini.


Jenama yang sinonim dengan imej juruterbang lelaki dari Switzerland itu mendedahkan bahawa jam tangan edisi terhad itu hanya dihasilkan sebanyak 100 unit di seluruh dunia.

Menggunakan simulasi berangka bagi membentuk geometri sempurna, Avenger Seawolf Blacksteel direka terperinci bagi menahan tekanan sehingga pada paras 3,000 meter.

Selain itu, ia juga dikatakan istimewa kerana memiliki injap keselamatan yang membolehkannya mengimbangi perbezaan tekanan dalam dan luar jam tangan tersebut.

Apabila tekanan dalaman mencecah hampir tiga bar, injap tersebut akan bertindak secara automatik mengosongkan helium yang terhasil ketika tekanan itu berlaku sekali gus mengelakkannya daripada pecah.

Mereka yang berminat bolehlah berkunjung ke Sincere Watch for Malaysia di Pavilion atau pun Suria KLCC bagi mendapatkan koleksi terbaharu Breitling.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Gastronomi Barat K Club

Posted:

Gastronomi Barat K Club

Gastronomi Barat K Club

LAMB shank yang disediakan menggunakan sos lada hitam.


SEKIRANYA anda seorang penggemar menu Barat, pastikan anda tidak melepaskan peluang mencuba barisan sajian yang disediakan Restoran K Club, Taman Melawati, Kuala Lumpur.

Menjadikan daging kambing sebagai taruhan utama, menu seperti lamb shank dan lamb rack akan membuatkan pelanggan berpuas hati dengan tekstur kambing yang diimport dari New Zealand itu.

Bagi mengekalkan kualiti serta jus daging kambing tersebut, ia diperam semalaman atau paling minimum selama empat jam.

Pengurus Bankuet dan Acara K Club, Raja Amy Raja Ismail, 29, memberitahu, sejak pengurusan baharu mengambil alih restoran tersebut pada 1 Oktober lalu, ia kerap menerima tempahan majlis.

"Kita cuba memperkenalkan menu-menu baharu dan keistimewaan kita terletak pada makanan Barat seperti grilled salmon, spageti, kentang lenyek dan lain-lain.


GRILLED SALMON.


"Sos untuk kambing pula kita fokuskan kepada lada hitam dan cendawan di samping menu-menu sajian Thai dan tempatan," jelas Raja Amy yang memberi jaminan bahawa kesemua hidangan di restoran itu adalah halal.

Bermula dengan harga serendah RM10, restoran yang terletak di tingkat dua kelab tersebut mampu memuatkan 200 pelanggan pada satu-satu masa.

Tiga bilik persendirian turut disediakan bagi mereka yang mahukan privasi ketika menjamu selera atau pun mereka yang sedang bertemu pelanggan ketika waktu makan tengah hari.

Mereka yang berminat untuk menjalankan majlis perkahwinan, hari jadi atau apa sahaja acara yang bersesuaian dengan persekitaran restoran itu tersebut amat dialu-alukan.

Full content generated by Get Full RSS.

Gedung kamar tidur Getha

Posted:

Gedung kamar tidur Getha

Gedung kamar tidur Getha

GETHA, sebuah jenama kelengkapan bilik tidur terkemuka tempatan buat julung-julung kalinya memperkenalkan konsep pusat terapi tidur baru-baru ini.

Berdiri kukuh di Jalan Universiti dengan berlatar belakang bandar raya Petaling Jaya, Selangor, gedung utama dua tingkat berukuran 557 meter persegi (6,000 kaki persegi) itu merupakan pusat terapi tidur terbesar Getha antara sembilan cawangan yang lain.

Direka dengan menitikberatkan aspek gaya dan fungsi yang mampu merehatkan fikiran, gedung kelengkapan bilik tidur ini pasti akan menenangkan minda para pelanggan.

Ketua Pengarah Eksekutifnya, Vincent K.L Tan berkata, Getha merupakan jenama tempatan yang telah menembusi pasaran antarabangsa.

"Kami sentiasa memastikan jenama ini memberikan 'pengalaman tidur' terbaik buat para pelanggan kami. Idea di sebalik kewujudan gedung ini disebabkan peningkatan permintaan daripada pelanggan yang menginginkan produk terbaik buat keperluan kelengkapan tidur mereka," katanya.

Menyedari hakikat itu, beliau berkata, konsep gedung tersebut akan menghidupkan suasana tenang dan memberi ruang privasi bilik tidur seperti mana yang pelanggan inginkan.


PEMILIHAN tilam yang betul penting untuk menyokong tulang belakang semasa tidur.


"Malah, kami juga mempunyai pakar perunding yang berpengalaman untuk memberi khidmat nasihat kepada para pelanggan mengenai kepentingan menggunakan getah berkualiti bagi tilam mereka selain membantu pelanggan dalam mencari tilam baharu dengan saiz, gaya serta keutuhan yang sesuai," jelasnya.

Gedung utama tersebut menampilkan semua rangkaian tilam Getha seperti Dream Kingdom, siri Transform 360, siri ECO Kingdom, siri Togetha, siri Inner Green dan siri Bab selain pelbagai aksesori tidur di bawah satu bumbung.

Orang ramai boleh melayari laman sesawang www.getha.com.my. untuk mendapat maklumat lanjut.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Selisih faham: Lelaki mati ditikam adiknya

Posted:

Selisih faham: Lelaki mati ditikam adiknya

Selisih faham: Lelaki mati ditikam adiknya

27/11/2011 7:32pm

KUALA LUMPUR – Akibat perselisihan faham, nyawa seorang abang melayang di tangan adik lelakinya sendiri disaksikan oleh ibu bapa mereka di Taman Datuk Harun, Petaling Jaya dekat sini petang semalam.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 6 petang melibatkan adik-beradik berumur 21 dan 28 tahun itu yang bertengkar di ruang tamu sehingga suspek nekad mengambil pisau pemotong sayur di dapur dan menikam abangnya.

Akibat tikaman di anggota badannya, suspek cedera parah dan segera dibawa ke wad kecemasan Pusat Perubatan Universiti Malaya sebelum disahkan mati dua jam kemudian.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, ACP Arjunaidi Mohamad ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan berkata, motif kejadian sedang disiasat. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Ibu mati dikelar anak lelaki dalam rumah

Posted:

Ibu mati dikelar anak lelaki dalam rumah

Ibu mati dikelar anak lelaki dalam rumah

27/11/2011 7:30pm

KUALA LUMPUR – Seorang ibu berusia 75 tahun mati selepas lehernya dikelar dengan pisau oleh anak lelakinya yang dipercayai mengidap penyakit mental di rumah mereka di Taman Bukit Serdang, dekat sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Serdang, Supt Abdul Razak Elias berkata, dalam kejadian kira-kira 10.45 pagi tadi, warga emas itu (nama enggan diberi polis) mati di tempat kejadian, manakala anaknya berusia 35 tahun itu pula cedera parah di leher akibat cubaan untuk menyembelih dirinya sendiri.

"Kejadian disedari seorang anak perempuan mangsa yang kebetulan datang ke rumah itu dan menemui ibunya terbaring di tilamnya di ruang tamu rumah tiga tingkat itu.

"Suspek pula sempat menyambut kakaknya yang hadir itu sebelum terjatuh akibat pendarahan di leher.

"Kakak suspek kemudian segera membawanya ke Hospital Serdang untuk menerima rawatan lanjut dan kami difahamkan suspek kini tenat," katanya di tempat kejadian di sini.

Beliau berkata, tiada kesan pergelutan di rumah itu dan pihak forensik menemui pisau dengan kesan darah, yang dipercayai digunakan suspek, di atas meja kopi di ruang tamu rumah.

Abdul Razak berkata, polis percaya mangsa dikelar sekali sebelum suspek cuba menyembelih dirinya sendiri lebih dari satu percubaan. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Lelaki Pakistan ditemui mati di kawasan ladang

Posted:

Lelaki Pakistan ditemui mati di kawasan ladang

Lelaki Pakistan ditemui mati di kawasan ladang

27/11/2011 7:27pm

JOHOR BAHRU – Seorang lelaki warga Pakistan ditemui dengan kesan tetakan di bahagian kepala, muka dan tangan dipercayai dibunuh di kawasan Ladang Kelan, Kulaijaya, dekat sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Kulaijaya, Supt Zulkefly Yahya berkata, mangsa dikenali sebagai Muzamil Shah, 30-an, ditemui oleh orang awam sebelum melaporkannya kepada polis kira-kira pukul 10 pagi tadi.

"Pasukan siasatan dan forensik yang tiba di tempat kejadian mendapati Muzamil terbaring dalam keadaan berlumuran darah.

"Tempat kejadian adalah di tengah ladang iaitu lebih kurang lima kilometer dari jalan besar dan tiga kilometer dari kawasan perumahan pekerja ladang," katanya.

Zulkefly berkata, siasatan awal mendapati lelaki itu bukan mangsa rompakan kerana dompet dan barang peribadi mangsa ditemui di dalam raga motosikal yang dinaikinya. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ekspatriat Mesir mula mengundi

Posted:

Ekspatriat Mesir mula mengundi

Ekspatriat Mesir mula mengundi

SEORANG penunjuk perasaan yang cedera dibantu beberapa rakannya berhampiran Dataran Tahrir, Kaherah, Mesir semalam. - AP


KAHERAH - Lebih 100,000 warga Mesir yang menetap di luar negara buat pertama kalinya mengundi dalam pilihan raya Parlimen dengan membuang undi di pejabat kedutaan konsulat Mesir, kata pemerintah semalam.

Proses pengundian tersebut dijalankan menjelang pilihan raya Parlimen Mesir esok. Pilihan raya tersebut diadakan bagi memilih anggota Parlimen Mesir.

Sebelum ini, rejim yang dipimpin Presiden Hosni Mubarak melarang berjuta-juta rakyat Mesir yang menetap di luar negara daripada mengundi dalam mana-mana pilihan raya di negara itu.

Namun, selepas rejim Mubarak tumbang pada Februari lalu, larangan tersebut ditarik balik oleh pentadbiran baharu Mesir.

"Lebih 100,000 ekspatriat Mesir telah membuang undi hari ini manakala proses pengundian berjalan lancar," kata pemerintah dalam laman Facebooknya.

Menurut laman berita Ahram, cuma 300,000 daripada sejumlah 8 juta penduduk Mesir di luar negara telah mendaftar sebagai pengundi.

Negara berkenaan memiliki sekitar 80 juta penduduk.

Dalam perkembangan berkaitan, seorang pemuda berusia 19 tahun terbunuh semalam semasa polis menyerbu kumpulan penunjuk perasaan yang menuntut pemerintahan tentera di Mesir ditamatkan segera.

Kumpulan-kumpulan penunjuk perasaan bergerak dari Dataran Tahrir di sini dan menghalang pintu masuk ke ibu pejabat Kabinet.

Mereka memprotes perdana menteri baharu yang dilantik oleh Majlis Tertinggi Angkatan Bersenjata Mesir, Kamal Al-Ganzuri. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

NASA hantar kenderaan penjelajah ke Marikh

Posted:

NASA hantar kenderaan penjelajah ke Marikh

NASA hantar kenderaan penjelajah ke Marikh


ROKET Atlas V yang membawa kenderaan penjelajah Makmal Sains Marikh di pusat pelancaran di Cape Canaveral, Florida kelmarin. - Reuters


CAPE CANAVERAL, Amerika Syarikat (AS) - Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika (NASA) bersedia untuk melancarkan kenderaan robotik paling canggih dan berkuasa pernah dibina ke planet Marikh semalam.

Pelancaran tersebut adalah untuk meneroka sekali gus mencari tanda-tanda wujudnya kehidupan di planet merah itu.

Kenderaan enam roda berkenaan yang dinamakan Makmal Sains Marikh (MSL), dijana bahan api nuklear. Ia dijadual dilancarkan pukul 10.02 pagi waktu AS dari Stesen Tentera Udara Cape Canaveral di negeri Florida dengan menggunakan roket Atlas V.

"Inilah mesin idaman saintis-saintis yang mengkaji Planet Marikh," kata timbalan projek MSL, Ashwin Vasavada.

"Ini ialah kenderaan penjelajah yang paling berkeupayaan pernah dihantar, kami amat teruja," tambahnya.

Berharga AS$2.5 bilion (RM7.9 bilion), kenderaan itu mampu menghantar maklumat terperinci mengenai batu-batan di permukaan Marikh dan petanda sama ada kehidupan pernah wujud di planet berkenaan. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Hari Black Friday dicemari keganasan

Posted:

Hari Black Friday dicemari keganasan

Hari Black Friday dicemari keganasan


SEORANG wanita berehat bersama barangan yang dibelinya selepas penat membeli-belah di Dataran Herald, New York kelmarin. - AP


NEW YORK, AS - Hari membeli-belah dikenali sebagai Black Friday terpalit sejarah hitam buat pengguna di AS kelmarin selepas banyak pergaduhan tercetus ekoran orang ramai berebut-rebut mendapatkan pelbagai barangan seperti permainan video dan tuala pada harga runtuh.

Insiden di luar jangkaan berlaku di sekitar Los Angeles apabila 20 orang cedera selepas seorang wanita di sebuah pasar raya Walmart menggunakan semburan lada untuk mengusir pembeli-pembeli lain dalam perebutan untuk mendapatkan konsol permainan video Xbox.

Rangkaian pasar raya Walmart kecoh setiap kali jualan Black Friday tiba berikutan perilaku tidak bermoral pengunjung yang saling menjerit, menolak dan menyiku semata-mata kerana mahu menjimatkan beberapa dolar.

Selain Walmart, kekecohan turut direkodkan di sebuah kedai di negeri Michigan. Pembeli bergaduh untuk mendapatkan tuala dengan insiden tersebut mencetuskan sensasi di laman web YouTube.

Perebutan tuala murah turut menimbulkan kekecohan di kedai Walmart di bandar Oregon, Negeri Ohio.

"Mereka bergaduh kerana berebutkan tuala mandi yang dijual semurah AS$1.88 (RM6), sungguh tidak munasabah," kata seorang anggota polis, Sarjan Jason Druckenmiller.

"Seorang wanita cuba mendapatkan beberapa helai tuala apabila dia ditolak dari belakang, dia kemudian berpaling dan melepaskan beberapa pukulan," tambahnya.

Black Friday menandakan bermulanya musim membeli-belah sempena perayaan Hari Krismas di AS. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Panahan emosi Izara Aishah

Posted:

Panahan emosi Izara Aishah

Panahan emosi Izara Aishah

SEINDAH nama dan semanis orangnya, pesona Izara Aishah, 19, mudah mengingatkan khalayak kepada gadis emosional menerusi drama rantaian Keranamu Laila. Begitu juga dengan drama Soffiya yang menghadirkan Izara dalam watak antagonis sehingga karakter itu berjaya menimbulkan kebencian ramai.

Dua naskhah yang sudah menemui penonton pada waktu perdana itu cukup untuk membuktikan bahawa Izara mampu memburu sasaran yang lebih besar. Kurang setahun dalam dunia lakonan, rezekinya mencurah-curah. Biarpun sedikit terkebelakang dari segi populariti, Izara perlahan-lahan mengumpul pengikut bukan atas dasar sensasi murahan.

"Fokus saya sekarang hanyalah tentang diri saya. Tentang lakonan tapi saya mengakui ada satu kelemahan yang tidak mampu saya tangani seorang diri. Saya tidak pandai memilih atau menolak tawaran yang datang ketika ini. Saya jenis yang tidak sampai hati hendak kata 'tidak'. Sebab itulah, saya masih perlukan tunjuk ajar, saya masuk dalam industri dengan tak tahu apa-apa, syukur pengurus saya banyak membantu," kata pelakon yang lahir menerusi pertandingan Dewi Remaja 2010 itu.

Penampilan serta lontaran karakternya juga mula dikritik tetapi sudah ramai yang memuji-muji impak lakonannya. Watak penuh tipu daya, pemarah serta keras kepala seperti sudah sebati benar dengan renungan tajam pelakon berdarah kacukan Melayu-Pakistan itu. Dia kelihatan selesa dalam zon antagonis, satu sisi karakter yang sebenarnya banyak membuka ruang kepada mana-mana pemeran untuk bermain panah emosi.

"Sebelum ini saya banyak berlakon karakter lain, watak komedi dalam Jejaka J, watak baik dalam Kasih Najihah, serta Selumbar Kasih tapi orang kurang perasan.

"Bila buat watak jahat sahaja, baru orang nampak. Jujurnya, saya tidaklah begitu selesa dilabelkan pelakon antagonis. Tapi bila bermain watak antagonis, saya kena banyak bermain dengan ekspresi muka, macam-macam mimik muka, dari situ saya banyak belajar," ujarnya mengaku banyak menerima kritikan saat ditebak tentang intonasi suaranya yang kurang disenangi segelintir penonton.

Rendah diri dan menyifatkan itu antara kelemahan yang sememangnya dirasai, Izara bersifat terbuka mengambil kritikan sebagai asam garam dalam kehidupan seseorang pelakon.


IZARA AISHAH sedar dirinya sedang diperhatikan. Dia juga sedar kelemahannya dalam aspek sebutan dan nada suara kurang jelas sehingga ada yang menyifatkannya pelakon yang gemar 'menelan' perkataan.


"Saya tahu ada orang kurang puas hati dengan intonasi percakapan saya. Saya sedar semua ini, lagipun saya jenis yang bercakap dengan suara yang perlahan, kalau dalam perbualan seharian, ramai yang kata, sebutan saya kurang jelas dan tidak dapat didengari. Bila masuk set, selalu kena ingatkan diri supaya kena lontarkan suara.

"Lepas tu, ada pula yang kata saya 'telan' perkataan. Sebenarnya, saya tak sedar pun bagaimana ia berlaku tapi dalam situasi tertentu, seseorang pelakon itu kena 'telan' perkataan yang diucapkan atas tuntutan emosi. Mungkin sebab saya bawa watak jahat, orang benci, jadi ada sahaja komen buruk tentang saya," getus sedikit merajuk.

Kelihatan naif dalam setiap bicara namun ada ketegasan yang cuba ditekankan. Ternyata Izara mencari ruang terbaik untuk mengelak disalah erti, sedang belajar meletakkan diri dalam trek populariti yang ada kalanya boleh memakan diri.

"Kalaulah ada kontroversi atau cerita sensasi tentang saya nanti, saya sedang persiapkan diri untuk menerima semua itu dengan bijak. Lagipun, saja bukan jenis orang yang pendiam, kalau marah saya lebih suka berdiam dan pendam dalam hati," ujarnya selamba.

Hati sudah dimiliki

Tidak banyak berselindung atau bermain ayat untuk memaniskan mulut, soal hati peminat lagu Bollywood ini juga bukan lagi satu rahsia. Cuma pintanya, biarlah identiti jejaka yang bukan dari kalangan orang seni itu tidak menjadi bahan tatapan umum.

"Cukuplah dengan pengakuan bahawa saya sudah ada kekasih. Siapa, tak perlulah identitinya didedahkan, lagipun dia bukan artis," ujarnya mengambil jalan selamat.

Cinta sang jejaka sudah kemas bertakhta di hati, jadi apa lagi yang dimahukan pucuk muda yang lengkap pakej jelita dan berbakat itu selain menjejak cita-cita bergelar primadona.

"Memang cita-cita mahu jadi pelakon, saya masuk Dewi Remaja sebab mahu cari ruang untuk masuk ke dunia seni. Saya pilih untuk belajar dalam bidang seni walaupun awalnya ada mendapat tentang daripada keluarga, jadi saya kena buktikan kepada keluarga bahawa saya memang benar-benar serius mahu menjadi pelakon," kata Izara.

Bukan sekadar memasang angan-angan, barangkali atas kerja ikhlas serta komitmen yang ditumpah, namanya semakin menjadi sebutan. Sebuah blog juga pantas melabelkan Izara di kedudukan lima teratas dalam senarai bintang hangat yang sedang menjadi buruan rumah produksi ketika ini.

"Itu pandangan penulis berkenaan dan ia menjadi penghargaan kepada saya. Saya masih terlalu baru dan terlalu panjang perjalanan yang harus ditempuh untuk berdiri sebaris dalam kelompok popular," terima kasih, bisiknya perlahan sebelum beralih ke topik lain.

Bukan pelarian daripada karakter antagonis, si bintang Libra itu bakal memunculkan kelainan yang mungkin sesuatu yang ditunggu-tunggu kepada peminatnya.

Selepas Soffiya mencuri tumpuan, kelibatnya kembali ke lokasi Vanila Coklat, sebuah drama bersiri yang lebih santai berkisarkan percintaan dalam kampus yang penuh warna.

"Kali ini saya bawa watak baik, seorang pelajar cemerlang di sebuah kolej. Karakternya menarik dan saya dipaksa berkahwin dengan pemuda di kolej yang sama sedangkan kami membenci antara satu sama lain.


SEDANG sibuk di lokasi Vanila Coklat, impian Izara untuk tidak statik dengan watak antagonis bakal disaksikan tidak lama lagi.


Dedah keburukan

"Jadi macam-macam helah dilakukan supaya keluarga tahu keburukan masing-masing, malangnya tidak berjaya menghalang perancangan perkahwinan. Kami berpakat untuk berkahwin dan berpura-pura bahagia demi keluarga dan merancang untuk bercerai selepas enam bulan. Dalam tempoh berkenaan kami mula kenal erti kasih dan sayang," cerita Izara tentang drama terbaharu yang memulakan penggambaran sehari lalu.

Bercakap lagi tentang sasaran, nama besar Datuk Siti Nurhaliza dipetik sebagai teladan.

"Saya sangat kagum dengan Siti Nurhaliza, dia fokus dengan satu bidang yang dia cintai iaitu menyanyi dan menyanyi sehingga mendapat gelaran 'Datuk.' Dia masih lagi menyanyi walaupun sudah masuk ke dunia bisnes.

"Bagi saya, fokus itu penting dan saya takkan buat benda lain, menyanyi atau mengacara sebab cinta saya hanya kepada lakonan. Saya suka filem, saya suka perhatikan dan fikir apa ada di sekeliling saya, sampai ada orang kata saya gila. Bagi saya itu salah satu cara untuk dapatkan ilmu lakonan," katanya yang turut memenuhkan dada dengan jurusan persembahan di sebuah kolej swasta di Subang Jaya.

Turut mendefinisikan pelajaran sebenar ialah pengalaman dan ilmu yang ditimba dari lokasi, apa pun itu bukan sebab untuknya mengabaikan pengajian. Anak pertama daripada tiga beradik ini memaklumkan, buat sementara waktu dia terpaksa menangguhkan pengajiannya kerana mahu memberi laluan kepada rezeki lakonan yang sedang bersinar.

Full content generated by Get Full RSS.

AIM18 bunuh kepercayaan

Posted:

AIM18 bunuh kepercayaan

AIM18 bunuh kepercayaan


SUASANA sidang media khas penyerahan semula trofi Lagu Terbaik AIM18 sedikit tegang apabila Rosmin (dua dari kiri) dihujani perbagai persoalan.


POLEMIK penjurian dalam penganjuran AIM oleh Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) yang sepatutnya ditutup dengan penuh gilang-gemilang pada 12 November lalu berakhir dengan tragedi yang menghancurkan prestij acara itu. Ia disifatkan sebagai detik paling memalukan dalam sejarah hampir dua dekad AIM dianjurkan.

Sudah 18 kali dianjurkan, insiden salah faham tentang kriteria utama dalam pemilihan sesebuah Lagu Terbaik AIM sepatutnya tidak harus berlaku. Sudah sah tertulis dalam 'piagam' AIM sendiri bahawa lagu terbaik haruslah dipilih daripada salah satu pemenang lagu terbaik daripada setiap genre muzik. Jadi kenapa harus lagu yang tidak memenangi mana-mana subkategori diumumkan sebagai Lagu Terbaik AIM 18?

Mulanya lagu Penakut karya dan nyanyian Yuna diangkat sebagai Lagu Terbaik, selang dua minggu kemudian, ralat AIM diperbetulkan apabila lagu Sedetik Lebih nyanyian Anuar Zain dan karya Edry Abd. Halim pula diumumkan sebagai pemenang sebenar.

Sebagai penganjur yang mengambil alih kuasa AIM daripada Persatuan Akademi Industri Muzik (Akademi), RIM ternyata mempamerkan pekung di dada. Meletakkan kesalahan itu atas bahu firma juruaudit Ernst & Young dalam mentafsirkan pemenang dan hasil penjurian dianggap alasan paling pincang yang diberikan oleh Pengerusi Bersama Jawatankuasa Penganjur AIM 18, Rosmin Hashim.

"Penjurian untuk lagu terbaik bagi empat kategori muzik, pop, rock, etnik kreatif dan nasyid dinilai oleh 23 orang panel juri, manakala untuk lagu terbaik pula, dinilai oleh 10 juri lain. Juri untuk lagu terbaik tidak mengetahui lagu mana yang dipilih sebagai pemenang setiap kategori.

"Itu adalah teknik penjurian yang diguna pakai sejak beberapa AIM terdahulu, cuma tahun ini sahaja, keputusan lagu terbaik tidak selari dengan apa yang diputuskan dalam penjurian lagu terbaik di peringkat kategori muzik," tegas Rosmin tentang penarikan semula trofi lagu terbaik daripada Penakut kepada Sedetik Lebih.

Ernst & Young meletakkan lagu Penakut sebagai Lagu Terbaik AIM berdasarkan markah tertinggi daripada 20 lagu yang dinilai oleh 10 orang juri dalam pemilihan lagu terbaik.

Tersiratnya, lagu karya Yuna itu sudah menang sebagai lagu terbaik di mata 10 juri malangnya ia tidak menang sebagai Lagu Pop Terbaik AIM dalam penjurian di peringkat subkategori yang dinilai 23 juri. Jadi secara rasminya, Penakut tidak boleh menyandang trofi Lagu Terbaik AIM 18.

Dari satu sudut yang lain pula, kenapa harus ada dua penjurian berasingan, kenapa tidak salah satu lagu terbaik dari peringkat subkategori sahaja yang dinilai untuk diangkat sebagai lagu terbaik keseluruhan. Persoalan-persoalan sebegitu sedikit sebanyak menyumbang kepada kepincangan strategi RIM sendiri yang sengaja menimbulkan punca konflik.

Tindakan RIM yang sengaja mahu bermain teka-teki itu akhirnya merosakkan kepercayaan umum bahawa aspek penjurian dalam mana-mana anugerah sebenarnya bukan satu keputusan mutlak, tidak muktamad dan boleh dipertikaikan kredibilitinya.

Episod penyerahan semula trofi daripada tangan Yuna kepada Anuar Zain dan Edry berlangsung dalam suasana tenang dan terbuka di ibu negara, Khamis lalu. Sedikit mencemar maruah tetapi masih boleh disifatkan sebagai jalan penyelesaian terbaik, sama ada Yuna, Anuar Zain atau Edry, keputusan terbaharu AIM itu harus diterima walaupun kelatnya menjerat kerongkong masing-masing.

"Saya sudah rasa pelik bila diumumkan penerima lagu terbaik pada malam AIM baru-baru ini. Bila diminta menyerahkan semula trofi itu kepada Edry dan Anuar, saya harus akur walaupun rasa janggal dan terkilan.

"Orang akan kata, kasihannya Yuna, malunya Yuna, tapi bagi saya apa yang berlaku ini ada hikmahnya. Perkara ini juga sedikitpun tidak menjejaskan saya tetapi lebih teruk ia memberi impak terhadap kredibiliti semua orang industri muzik sendiri," ujar Yuna yang menyifatkan setiap pihak melakukan kesilapan.

Ditanya adakah dia masih mahu bertanding lagi dalam AIM, sebagai orang baharu Yuna optimis terhadap perjuangan kariernya yang baru mencecah usia dua tahun.

"Saya takkan serik untuk bertanding lagi kerana saya seorang pemuzik Malaysia, ini periuk nasi saya. Saya tidak perlu rasa kecewa, saya perlu sokong industri," ujarnya berhemah yang memenuhi permintaan penganjur.

Rasional yang ditunjukkan Yuna menyebabkan Anuar dan Edry seperti malu alah untuk menerima trofi Lagu Terbaik AIM 18.

"Kami semua (Anuar, Edry dan Yuna) adalah mangsa dalam soal ini. Perkara ini tidak patut berlaku dan tidak harus berulang pada masa akan datang. Ia soal maruah dan saya sebenarnya malu untuk mengambil anugerah ini daripada tangan Yuna," ujar Anuar Zain secara terbuka.

Tambahnya sedikit beremosi: "Ini kesilapan paling besar dalam sejarah industri hiburan tanah air dan malangnya saya terpalit dalam sejarah ini. Tapi saya menerima penghargaan ini dengan fikiran positif agar industri seni dapat berkembang baik pada masa hadapan. Bagusnya, penganjur berani untuk mengakui dan memperbetulkan kesilapan itu secara terbuka, ini juga satu tindakan yang tidak mudah."

Menyentuh soal pembabitan KRU iaitu Norman Abd. Halim sebagai tunjang RIM, sebagai adik, Edry menafikan wujudnya campur tangan Norman dalam hal itu.

"Memang orang mudah mengaitkan Norman, dalam FFM (Festival Filem Malaysia) juga begitu, tapi dengan rendah serendah hatinya, saya boleh kata yang Norman tiada kaitan dalam soal ini," ungkap Edry berdiplomasi secukupnya tidak mahu mencalar perasaan sesiapa.

Full content generated by Get Full RSS.

Awanband berarak laju

Posted:

Awanband berarak laju

Awanband berarak laju


GRUP Awanband mempertaruhkan album berkonsep pop alternatif rock.


KELIMA-LIMA anak muda ini mempunyai misi yang sama. Mereka mahu melihat nama Awanband pantas berdiri di arena hiburan arus perdana.

Ully selaku gitaris utama, Boboi (gitaris kedua), Ijan (drum), Hassan (bass) dan Faris (vokalis) sebelum ini sama-sama meniup angin Awanband di arena indie.

Diberi peluang untuk menjengah ke dunia hiburan dengan menghasilkan sebuah album komersial merupakan sesuatu yang mereka idamkan.

Maka tanggal penghujung September lalu lengkaplah permulaan kitaran penjenamaan Awanband di dunia muzik komersial. Itu juga sebagai tangga mula buat Awanband untuk mendaki ke peringkat global.

Mereka tampil dengan sebuah album berjudul Awanband. Album tersebut menampilkan enam buah lagu termasuklah yang berjudul Lintasan Bintang, Tunggu, Oh My Love, Kartita, Dramatik dan Roda Khayalan.

"Syukur kerana kami diberi peluang untuk sama-sama memeriahkan dunia hiburan mainstream. Target Awanband adalah untuk ke luar negara. Justeru kami perlu meletakkan kekuatan di arena mainstream dahulu.

"Namun begitu, tidak kiralah sama ada di dunia mainstream atau indie kita semua sebenarnya sama. Masing-masing memperjuangkan muzik kerana muzik adalah universal," kata Faris kepada Sensasi Bintang.

Dengan mempertaruhkan album bergenre pop alternatif rock, Awanband tidak mahu sekadar menghasilkan lagu sebagai penyedap telinga tetapi ingin menyampaikan mesej.

Awanband komited untuk terus memperjuangkan lagu-lagu mereka demi menggembirakan orang ramai.

"Kami mahukan orang yang mendengar lagu-lagu Awanband memperoleh jalan penyelesaian tidak kira dalam apa-apa jua perkara yang mereka dihadapi kerana muzik adalah satu cabang kehidupan.

"Muzik dengan impak yang positif buat pendengar dan peminat adalah apa yang ingin Awanband sampaikan," kata Ully.

Tidak mahu terpesong daripada matlamat asal band yang ditubuhkan sejak tahun 2007 itu, Awanband tidak pernah memikirkan soal perpecahan grup.

Biarpun dimomokkan dengan kisah-kisah band lain yang pernah terkubur, kelima-lima mereka nekad untuk terus bersama-sama sampai bila-bila.

"Kami tidak pernah fikir soal untuk berpecah. Lagipun kami masih di peringkat permulaan dalam perjuangan yang sama-sama kami cari.

"Sebagai langkah untuk tidak mengecilkan hati sesiapa, kami sentiasa menjadikan komunikasi yang baik sebagai asas kepada penyelesaian masalah.

"Nama Awanband lebih penting. Jadi, kami tidak akan berkecil hati jika tidak semua daripada kami popular di mata peminat," kata Faris lagi.

Biarpun belum sampai dua bulan album tersebut dikeluarkan, lagu Lintasan Bintang dan Kartita kini mula mendaki carta di stesen radio tempatan.

"Sebagai permulaan, album ini seperti sebuah eksperimen kami terhadap penerimaan peminat.

"Jika peminat menyukainya, kami akan meneruskan cara ini," kata mereka yang mengikat kontrak selama tiga tahun bersama Warner Music.

Bukan sahaja menampilkan lagu-lagu berentak segar, Awanband kini pantas mencipta nama kerena telah mempunyai hampir 10,000 pengikut di laman sosial Facebook.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved