Khamis, 31 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Raja Abdullah yang pertama korek bijih timah

Posted:

Raja Abdullah yang pertama korek bijih timah

Raja Abdullah yang pertama korek bijih timah

MENYUSURI Jalan Raja Abdullah di Kampung Baru, Kuala Lumpur dirasakan sangat istimewa. Dikelilingi pembangunan pesat bandar raya, laluan yang bermula dari persimpangan lampu isyarat di Jalan Raja Muda Abdul Aziz sehingga ke persimpangan Jalan Dang Wangi itu sememangnya rancak dengan pelbagai aktiviti sama ada siang atau malam.

Daripada tradisi bubur lambuk di Masjid Jamek Kampung Baru kepada Pasar Chow Kit yang penuh bersejarah di Jalan Raja Alang sehingga gelaran syurga gastronomi di Jalan Raja Muda Musa dan sekitarnya menjadikan Jalan Raja Abdullah dekat dalam sanubari warga kota.

Namun, di sebalik kemasyhuran laluan yang juga dikenali sebagai Hale Road satu ketika dahulu, mungkin tidak ramai yang berpeluang mengetahui sejarah dan kisah pemilik namanya, Raja Abdullah Raja Jaafar.

"Raja Abdullah merupakan tokoh yang bertanggungjawab terhadap pembukaan dan kemajuan Kuala Lumpur pada hari ini. Jika tidak kerana penerokaan bijih timah yang dilakukannya mungkin Kuala Lumpur tidak wujud sama sekali," kata Profesor Datuk Dr. Abdullah Zakaria Ghazali, Pensyarah Jabatan Sejarah, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya.

Menjejaki kisah kehidupan Raja Abdullah, beliau berasal daripada keturunan Daeng Parani, salah seorang daripada pahlawan Bugis, Daeng lima bersaudara dari Riau yang terkenal dalam sejarah Tanah Melayu pada kurun ke-18.

Beliau datang ke Lukut pada tahun 1834 bersama abangnya, Raja Jumaat untuk mengusahakan perlombongan bijih timah di situ. Di bawah pentadbiran Raja Jumaat, Lukut telah menjadi sebuah pusat perdagangan yang terkenal sekitar tahun 1830-an.

Sekitar tahun 1849 dan 1850, Sultan Muhammad Shah, Sultan Selangor ketiga telah menyerahkan watikah pelantikan pentadbiran Klang dan daerah sekitarnya kepada Raja Abdullah menggantikan pemerintah sebelumnya, Raja Sulaiman yang mangkat.

Lokasi bijih timah

"Watikah baharu turut diberikan oleh Sultan Selangor keempat, Sultan Abdul Samad pada 1864. Kekuasaan Raja Abdullah sebagai pemerintah Klang juga dibuktikan melalui surat perjanjian yang dimeterai bersama dua orang saudagar dari Negeri-Negeri Selat, William H. Read dan Tan Kim Cheng pada tahun 1866," jelasnya yang berpengalaman lebih 30 tahun melakukan kajian mengenai sejarah Malaysia.

Tambah Abdullah Zakaria, selepas tujuh tahun mentadbir Klang, pada 1857, Raja Abdullah bersama-sama 87 orang buruh Cina telah meneroka lokasi bijih timah di sekitar Sungai Klang sebelum mendarat di Ampang.


SEJARAH awal perkembangan Kuala Lumpur dikatakan bermula di penemuan Sungai Gombak dan Sungai Klang.


Bagaimanapun, sebahagian besar buruh yang dibawa meninggal dunia akibat demam malaria. Ekoran itu, Raja Abdullah terpaksa meminta bantuan abangnya di Lukut yang kemudiannya menghantar lebih 150 buruh tambahan ke Ampang.

"Pada tahun 1859, bijih timah berjaya dikeluarkan buat julung-julung kalinya di situ. Kuala sungai yang menjadi pertemuan antara Sungai Klang dan Sungai Gombak telah dijadikan pangkalan untuk mengangkut bijih timah.

"Ia kemudiannya disimpan di Gedung Raja Abdullah di Pengkalan Batu, Klang sebelum dieksport ke Barat melalui pelabuhan Singapura dan Melaka. Dikatakan pangkalan di bahagian kuala sungai yang agak berlumpur itulah membawa kepada kewujudan nama Kuala Lumpur pada hari ini," ujarnya.

Kerancakan aktiviti perlombongan telah mengubah landskap Kuala Lumpur menjadi sebuah pekan perlombongan yang padat dengan pelbagai aktiviti dan perniagaan. Keadaan itu turut menarik masyarakat luar untuk berniaga dan memulakan kehidupan baharu di situ.

Antaranya ialah Sutan Puasa yang tiba di Kuala Lumpur pada tahun 1859 lalu menjalankan perniagaan sehingga menjadi seorang ahli perniagaan yang kaya-raya dan disegani.

Beliau yang berasal dari Tobang, Hulu Mandailing, Sumatera berjaya menarik ramai orang Cina ke situ termasuk Kapitan Cina Pertama di Kuala Lumpur, Hiu Siew dan Ah Sze.

Pada 1862, Yap Ah Loy yang sebelum itu bekerja di lombong bijih timah di Lukut turut berhijrah ke Kuala Lumpur. Beliau dilantik sebagai Kapitan Cina Ketiga bermula dari 1868 hingga 1885.

Abdullah Zakaria berkata, tiga-tiga tokoh itu telah memainkan peranan penting terhadap perkembangan dan sejarah awal Kuala Lumpur.

Orang pertama

Katanya, biarpun kajian akademik mengesahkan Raja Abdullah sebagai pengasas Kuala Lumpur, namun ada juga hujah dan pendapat yang menyatakan ia adalah Sutan Puasa dan Yap Ah Loy.

"Misalnya, Abddur-Razzaq Lubis & Khoo Salma Nasustion dalam karyanya Raja Bilah and The Maindailing in Perak: 1875-1911 mengangkat Sutan Puasa sebagai pengasas Kuala Lumpur.

"Di samping itu, terdapat juga kenyataan menyatakan Yap Ah Loy sebagai bapa Kuala Lumpur moden dan turut diangkat sebagai pengasas Kuala Lumpur," ujarnya.

Justeru, Majlis Polemik Sejarah Malaysia Sesi ke-28 anjuran Arkib Negara Malaysia pada 13 Disember tahun lalu yang dihadiri para sejarawan, ahli akademik dan pelbagai organisasi berkaitan dilihat sebagai medium terbaik untuk memperjelaskan isu berkenaan.

"Kesimpulan kepada perbahasan yang dianjurkan, jelas bahawa Raja Abdullah merupakan individu pertama yang meneroka Kuala Lumpur iaitu sebelum kedatangan Sutan Puasa dan Yap Ah Loy.


PERKEMBANGAN drastik Kuala Lumpur mengubahnya menjadi antara bandar raya yang termaju pada hari ini.


"Ia sekali gus mengesahkan fakta yang tertulis dalam buku Sejarah Selangor oleh Buyong Adil pada tahun 1971 dan Glimpse of Selangor 1860-1898 oleh J.M Gullick bahawa beliau merupakan pengasas Kuala Lumpur," katanya.

Pada tahun 1866, berlaku Perang Kelang atau Perang Saudara Selangor di antara Raja Abdullah dan Raja Mahdi.

Tewas dalam pertempuran itu, Raja Abdullah akhirnya mengundur diri dari Klang. Beliau mangkat dan dikebumikan di Ketapang, Melaka.

Sementara itu, Raja Amzah Raja Sohot, 72, berkata, sebagai salah seorang keturunan Raja Abdullah, beliau berbangga dengan sumbangan yang dilakukan moyangnya itu terhadap sejarah Kuala Lumpur.

Katanya, sejak kecil tidak banyak kisah Raja Abdullah didedahkan kepada beliau dan keturunannya. Begitu juga dengan kejayaan Raja Abdullah membuka Kuala Lumpur dan menjadi orang Melayu pertama yang mengusahakan perlombongan bijih timah ketika itu.

"Orang dahulu sememangnya suka berahsia apatah lagi membabitkan soal keturunan. Lagi pun tidak banyak kajian dan penyelidikan yang dilakukan oleh para sejarawan seperti hari ini. Saya bertuah kerana ibu saudara, Raja Habibah yang merupakan Mak Andam Diraja Selangor sekitar tahun 70-an banyak berkongsi maklumat mengenai Raja Abdullah," katanya yang merupakan generasi kelima tokoh ulung itu daripada keturunan Raja Hasan, penghulu terkenal di Klang satu ketika dahulu.

Bekas pendidik di sebuah sekolah di ibu negara itu memberitahu, daripada kisah-kisah yang diceritakan telah mendorongnya untuk menjejaki dan mengumpulkan keturunan Raja Abdullah, bermula dari Raja Hasan sehinggalah anak-anaknya yang lain.

"Keturunan Raja Abdullah ini ramai, mungkin mencecah ribuan orang di seluruh negara sama ada berhijrah mencari kehidupan baharu atau faktor perkahwinan. Di sebelah saya misalnya ramai yang menetap di sekitar Klang dan Kuala Lumpur, Raja Ismail di Perak dan Raja Empeh di Pahang," katanya.

Silaturrahim

Raja Amzah berkata, pada tahun 2001 hasil usahanya dan waris-waris yang lain, buat julung-julung kali lebih 500 keturunan Raja Abdullah berjaya dikumpulkan dalam satu perjumpaan yang diadakan Kampung Jawa, Klang.

"Sejak itu, perjumpaan yang sama diadakan di sekitar Klang dan Kuala Lumpur. Tujuannya bukan untuk bermegah sebaliknya sekadar merapatkan kembali hubungan kekeluargaan yang terpisah sebelum ini di samping menjaga kebajikan mereka," kata bapa kepada lima cahaya mata itu.


PERHIMPUNAN waris-waris keturunan Raja Abdullah pada tahun 2001 berjaya merapatkan hubungan kekeluargaan yang terlerai selama ini.


Tambah Raja Amzah, kunjungan bapa saudaranya, Raja Abdul Rahim dari Pulau Penyengat, Riau, Indonesia ke Kuala Lumpur sekitar tahun 90-an turut membuka matanya mengenai salasilah Raja Abdullah yang berasal dari keturunan Raja Melayu Bugis di Luwuk-Sulawesi, melalui keturunan Daeng Parani.

"Sejak itu, saya semakin teruja untuk menjejaki keturunannya dengan lebih mendalam. Kebetulan, penglibatan saya dalam Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Selangor sebelum ini membolehkan saya melawat makam Daeng Parani di Kedah serta Daeng Merewah, Daeng Kemasi, Daeng Kemboja, Daeng Celak di sekitar Indonesia di samping mengenali susur galur keturunannya di sana.

"Sebagai salah seorang keturunannya kami bukan mahu sebarang pengiktirafan, cukuplah generasi muda hari ini mengetahui sejarah dan fakta sebenar," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Penerbit mahu jual buku ke luar negara dibantu

Posted:

Penerbit mahu jual buku ke luar negara dibantu

Penerbit mahu jual buku ke luar negara dibantu


RAIS meninjau buku-buku yang terdapat di Pesta Buku 1Malaysia di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur semalam.


PESTA BUKU. Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan bersedia membantu pengeluar, penerbit dan penulis buku tempatan menerbitkan buku berkualiti tinggi untuk dipasarkan ke luar negara.

Menterinya, Datuk Seri Rais Yatim berkata, kementerian mempunyai peruntukan bagi tujuan itu di bawah Dana Industri Kreatif yang turut melibatkan dana bagi filem, drama, kraf, seni lukis dan seni visual.

"Kami mengesyorkan supaya dua hingga tiga buku berkualiti tinggi dapat diterbitkan dan kalau boleh, permohonannya dibuat segera dengan beberapa takrif teknikal data yang perlu disajikan.

"Panel harus berpuas hati bahawa buku itu berkualiti tinggi dan boleh dieksport. Harganya mereka akan tentukan, dana untuk dibantu juga akan ditentukan," katanya selepas merasmikan Pesta Buku 1Malaysia yang akan berakhir pada 3 Februari ini di Kuala Lumpur semalam.

Menurut Rais, sehingga kini permohonan untuk menggunakan dana itu bagi memasarkan buku berkualiti di luar negara masih belum diterima.

Mangsa banjir di Sri Serdang terima bantuan RM500

Posted:

Mangsa banjir di Sri Serdang terima bantuan RM500

Mangsa banjir di Sri Serdang terima bantuan RM500


SEBAHAGIAN daripada mangsa banjir yang menerima bantuan kewangan di Sekolah Kebangsaan Sri Serdang, Serdang kelmarin.


BANTUAN. Seramai 351 orang penduduk di Taman Sri Serdang yang terlibat dalam kejadian banjir pada September tahun lalu menerima bantuan kewangan pada satu majlis di Sekolah Kebangsaan Sri Serdang, Serdang kelmarin.

Bantuan tersebut disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Sri Serdang, Datuk Dr. Mohamad Satim Diman.

Kesemua mangsa banjir tersebut menerima bantuan sebanyak RM500 setiap seorang.

Menurut Mohamad Satim, bantuan tersebut merupakan sumbangan daripada Kerajaan Pusat untuk meringankan beban yang ditanggung mangsa banjir terlibat.

Epanco Malaysia lancar radio rasmi internet, SesukerFM

Posted:

Epanco Malaysia lancar radio rasmi internet, SesukerFM

Epanco Malaysia lancar radio rasmi internet, SesukerFM


ARIFFIN (tiga dari kiri) dan Zed Zaidi (dua dari kanan) bergambar bersama kru SesukerFM selepas majlis pelancaran radio rasmi internet itu di Johor Bahru baru-baru ini.


HIBURAN. Pertubuhan Kebajikan Epanco Malaysia (Epanco Malaysia) melancarkan radio rasmi internet, SesukerFM di Johor Bahru baru-baru ini dalam usaha pihak tersebut mempelbagaikan aktivitinya sepanjang tahun ini.

Presiden Epanco Malaysia, Ariffin Abu Bakar berkata, selain menyediakan pilihan hiburan terbaik buat para pendengar, ia juga bakal menjadi platform untuk menyebarkan maklumat dan meningkatkan pengetahuan para pendengar dengan program-program ilmiah.

"Kami mengambil peluang daripada perkembangan internet semasa dengan melancarkan SesukerFM yang bersesuaian untuk semua peringkat umur dan ia tidak terhad kepada ahli-ahli Epanco Malaysia sahaja," katanya selepas majlis pelancaran radio rasmi internet itu baru-baru ini.

Majlis yang dirasmikan oleh Presiden Persatuan Seniman Malaysia, Zed Zaidi itu telah dihadiri lebih daripada 600 ahli pertubuhan kebajikan dari seluruh negara.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tempoh maksimum lepasi pemeriksaan imigresen di KLIA tidak lebih 10 minit

Posted:

Tempoh maksimum lepasi pemeriksaan imigresen di KLIA tidak lebih 10 minit

Tempoh maksimum lepasi pemeriksaan imigresen di KLIA tidak lebih 10 minit

HISHAMMUDDIN (kiri) memakaikan tanda pangkat Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia kepada Datuk Alias Ahmad di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Para pengguna Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) tidak perlu lagi menunggu lama untuk melepasi pemeriksaan di kaunter imigresen apabila piagam 10 Minutes Clearance diperkenalkan di lapangan terbang itu mulai hari ini.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, melalui piagam itu, Jabatan Imigresen menetapkan tempoh menunggu maksimum bagi melepasi pemeriksaan imigresen di pintu masuk KLIA adalah 10 minit.

Menurut beliau, waktu menunggu maksimum itu merupakan tempoh standard yang ditetapkan terutamanya pada waktu puncak termasuk masa berbaris di kaunter pendaftaran pintu masuk KLIA bagi melepasi pemeriksaan imigresen.

"Inisiatif ini akan dilaksanakan mulai 1 Februari 2013 (hari ini) bagi mengurangkan kesesakan dan masa menunggu dalam kalangan pelawat di KLIA.

"Ia sekali gus akan memberi imej positif kepada negara," katanya pada sidang akhbar sempena sambutan Hari Imigresen 2012 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Harga 13 barangan dikawal

Posted:

Harga 13 barangan dikawal

Harga 13 barangan dikawal

KUALA LUMPUR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menetapkan harga maksimum bagi 13 jenis barangan terkawal yang dikuatkuasakan di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Tahun Baru Cina pada tahun ini.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, skim itu bermula dari 6 hingga 17 Februari ini dan berkuat kuasa selama 12 hari dan dilaksana mengikut Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Beliau berkata, kawalan itu melibatkan harga ayam, telur ayam, kubis bulat import, bawang putih, ikan bawal putih dan udang putih besar.

"Harga maksimum ditentukan bagi 13 barangan harga terkawal ini di sebanyak 89 daerah/kawasan di Semenanjung, 32 daerah di Sarawak, 24 daerah di Sabah dan satu daerah di Wilayah Persekutuan Labuan.

"Skim ini dilaksanakan supaya pengguna dapat memperoleh barangan perlu pada musim perayaan dengan harga berpatutan dan menyekat daripada peningkatan harga yang melampau," katanya ketika mengumumkan harga maksimum borong dan runcit barangan harga terkawal sempena Tahun Baru Cina 2013 di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Misi, strategi BN tawan Kedah

Posted:

Misi, strategi BN tawan Kedah

Misi, strategi BN tawan Kedah


rakyat yang menghadiri program Himpunan Orang Muda Kedah di Stadium Sultan Abdul Halim, Suka Menanti, Alor Setar semalam.


ALOR SETAR - Perdana Menteri memulakan usaha untuk menawan semula Kedah dengan menggempur negeri itu melalui kempen yang antara lainnya menjanjikan pembinaan litar lumba untuk golongan muda dan memberi bantuan RM100 kepada anak-anak muda yang menyertai kursus perkahwinan.

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Barisan Nasional (BN) akan memberikan khidmat bakti yang jauh lebih baik sekiranya diberi mandat memerintah Kedah pada pilihan raya umum akan datang.

Pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12) lalu, BN memenangi 14 kerusi Dewan Undangan Negeri berbanding Pas sebanyak 16 kerusi, manakala DAP (satu), Parti Keadilan Rakyat (empat) dan Bebas (satu).

Najib berkata, hanya BN yang dapat membuat perubahan terancang dan menentukan pertumbuhan dalam sektor-sektor tertentu bagi meningkatkan pendapatan negara.

"Kita dapat buat perubahan terancang, orang yakin dengan kita. Bila ada pelaburan besar, hasil kerajaan akan bertambah dan kita akan gunakan pendapatan itu untuk memberi bantuan kepada rakyat.

"Kita bagi BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia), bantuan persekolahan anak-anak, untuk pelajar universiti. Kita boleh buat lebih lagi pada masa depan kalau dapat mandat rakyat," katanya ketika berucap sebaik tiba di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim di sini untuk lawatan sehari ke Kedah semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Ujian buat Rajagobal

Posted:

Ujian buat Rajagobal

Ujian buat Rajagobal

RAJAGOBAL (kanan) akan meletak jawatan selaku jurulatih Harimau Malaya sekiranya skuad kendaliannya gagal menempah tempat ke pusingan akhir Piala Asia 2015.


TAHUN lalu, misi Harimau Malaya mempertahankan trofi Piala Suzuki AFF yang dimenangi mereka pada 2010, akhirnya terkubur apabila terkandas di peringkat separuh akhir.

Disebabkan itu, nama Datuk K. Rajagobal tiba-tiba 'panas' apabila bertubi-tubi didesak supaya meletak jawatan oleh sebahagian besar peminat sukan bola sepak yang tidak lagi mempercayai kredibiliti beliau selaku pengendali skuad kebangsaan.

Enggan tunduk kepada tekanan, Rajagobal sebaliknya mahu membantu merealisasikan sasaran skuad negara supaya layak ke pentas Piala Asia 2015 terlebih dahulu.

"Jika gagal membantu pasukan negara layak ke Piala Asia 2015, saya sendiri akan meletak jawatan," kata Rajagobal ketika itu.

Begitupun, nasib seolah-olah tidak menyebelahi Rajagobal rentetan musibah kecederaan pemain negara menjelang aksi pembuka tirai kempen kelayakan Piala Asia 2015 berdepan Qatar di Doha, 6 Februari ini.

Tempang tanpa nama-nama besar seperti Mohd. Safee Sali, Norshahrul Idlan Talaha, Wan Zack Haikal Wan Noor dan Bunyamin Omar, situasi itu jelas meletakkan masa depan Rajagobal dalam keadaan bahaya.

Sedar atau tidak, kemampuan anak-anak buah Rajagobal mengekang ancaman Iraq dalam satu aksi persahabatan di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) malam ini pastinya menjadi peluang terakhir bagi menilai kemampuan sebenar beliau sama ada mampu atau tidak membantu skuad negara menyambar slot ke pusingan akhir Piala Asia 2015.

Jika diikutkan, Rajagobal dilihat hanya menunggu masa mengucapkan 'selamat tinggal' kepada skuad kebangsaan ekoran strategi mahupun taktikal yang direncanakannya dilihat serba tidak menjadi pada kempen Piala Suzuki AFF yang lalu.

Keputusan Rajagobal yang enggan menyenaraikan arkitek Kelantan, Mohd. Bahri Radzi atau Piya biarpun dilanda krisis kecederaan pemain kali ini juga mengundang pertikaian ramai pihak.

Bukan apa, peluang yang diberikan kepada Rajagobal sebenarnya bukan sedikit tetapi hasilnya tetap mengecewakan.

Justeru, persoalan sama ada Rajagobal bakal mengotakan janjinya atau tidak, sama-sama kita tunggu dan lihat.

Selepas bertemu Qatar nanti, Harimau Malaya bakal berdepan dua lagi pasukan Asia Timur iaitu Yemen dan Bahrain pada 22 Mac dan 15 Oktober depan.

Pemain Kelantan berguru di England

Posted:

Pemain Kelantan berguru di England

Pemain Kelantan berguru di England

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my

PENYERANG muda Australia, Dimitrios Petratos yang beraksi bersama The Red Warriors dalam saingan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) 2013 secara rasminya akan berangkat ke England pada 4 Februari ini bagi menjalani latihan dengan pasukan Blackburn Rovers.

Berita gembira itu diumumkan oleh Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa di Kota Bharu semalam.

Annuar berkata, ketua pasukan Piala Presiden Kelantan, Faizul Nazlin Sayuti akan pergi bersama Petratos bagi menjalani latihan tersebut dan akan kembali semula ke pangkuan pasukan pada bulan Mac untuk menghadapi saingan Piala AFC.

Menurutnya, latihan tersebut merupakan sebahagian daripada kerjasama antara KAFA dengan kelab berkenaan sebagai langkah untuk memantapkan lagi pasukan bagi mengharungi saingan liga musim ini.

"Pemergian kedua-dua pemain ini akan diiringi oleh Ketua Pegawai Eksekutif, TheRedWarriors.com iaitu Kelvin Ramalingam.

Sepanjang berada di sana, Petratos bakal menjalani sesi latihan dan ujian yang dikendalikan oleh pihak Blackburn Rovers.

"KAFA berharap, latihan tersebut akan meningkatkan lagi tahap kemahiran Petratos sebelum dia kembali bersama pasukan untuk saingan Piala AFC nanti.

"Begitu juga dengan Faizul Nazlin, kita mahu memberikan pendedahan awal kepada pemain muda ini dalam usaha untuk memantapkan corak permainan dan kemahirannya," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang akhbar perlawanan Piala Permai di Stadium Sultan Muhammad IV semalam mengenai pertembungan antara juara Liga Super Malaysia, Kelantan dengan juara Liga Super Indonesia, Simen Padang FC esok.

Pada majlis tersebut, Annuar turut memperkenalkan seorang pemain import dari Perancis yang akan membantu The Red Warriors dalam perlawanan tersebut iaitu, Salim Aracche.

Selain Aracche, Kelantan turut diperkuatkan dengan seorang lagi tonggak import dari Nigeria, iaitu Dickson Nwakaeme yang bergandingan bersama Obinna Nwaneri, Lek Kecira di posisi pertahanan.

Annuar memberitahu, jika ada perkembangan semasa mengenai kedua-dua pemain itu, ia akan memaklumkan perkara tersebut dari semasa ke semasa.

"KAFA akan menjalinkan kerjasama ini di masa akan datang melibatkan pertukaran pemain dan jurulatih," ujarnya.

Mengulas mengenai perlawanan Piala Permai itu, Annuar memberitahu, ia adalah kesinambungan perlawanan sebelum ini ketika kedua-dua pasukan bertemu dalam aksi Piala Gabenor Acheh baru-baru ini.

"Perlawanan ini merupakan medan terbaik buat kita untuk mengukur sejauh mana kekuatan pasukan. Saya akui ia bukanlah satu perlawanan yang mudah buat Kelantan.

"Mereka sebuah pasukan yang hebat, dan kita pernah tunduk kepada mereka 1-3 dalam aksi Piala Gabenor Acheh baru-baru ini. Saya harap pemain dapat memberikan aksi terbaik dalam perlawanan itu," tegasnya.

Harimau Malaya tidak gentar

Posted:

Harimau Malaya tidak gentar

Harimau Malaya tidak gentar

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


AIDIL (depan, dua dari kiri) tidak gentar berdepan Iraq pada aksi persahabatan di Dubai hari ini.


REPUTASI hebat yang dimiliki skuad Iraq tidak mengundang gerun barisan Harimau Malaya menjelang aksi persahabatan kedua-dua pasukan di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) malam ini.

Biarpun sekadar perlawanan persahabatan, aksi berdepan Iraq dilihat medan ujian sebenar skuad negara sebelum berdepan Qatar dalam aksi pembuka tirai kempen kelayakan Piala Asia 2015 di Doha, 6 Februari nanti.

Kapten Harimau Malaya, Aidil Zafuan Abdul Razak percaya rakan-rakan sepasukannya bakal meraih pengalaman berguna dalam perlawanan itu nanti sebelum berdepan Qatar.

"Atas kertas, keupayaan pasukan dari Asia Timur sememangnya tidak lagi perlu dipersoal.

"Jadi, saya harap kami dapat memahami corak permainan Iraq supaya dapat mengekang asakan Qatar dalam aksi kelayakan Piala Asia nanti," katanya sebelum berlepas ke Dubai baru-baru ini.

Dalam kedua-dua perlawanan itu nanti, Aidil dijangka menggalas tanggungjawab selaku kapten selepas ketiadaan Safiq Rahim dan Mohd. Safee Sali gara-gara penggantungan perlawanan dan kecederaan.

Dalam pada itu, tonggak Kelantan, Norfarhan Muhammad juga berazam memberikan yang terbaik jika diturunkan jurulatih, Datuk K. Rajagobal dalam kedua-dua perlawanan itu nanti.

"Walaupun belum cergas sepenuhnya, saya akan membalas kepercayaan jurulatih jika diturunkan.

"Masalah kecederaan yang melanda skuad negara juga bukan masalah besar kerana saya percaya kami mampu membentuk kombinasi mantap dalam perlawanan itu nanti," katanya yang kali terakhir menyarung jersi kebangsaan ketika kempen Piala Suzuki AFF 2008.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Pola pemikiran pengundi

Posted:

Pola pemikiran pengundi

Pola pemikiran pengundi

SESEORANG pengundi cenderung memilih calon berdasarkan karakter dan kredibiliti bukannya berdasarkan populariti parti semata-mata. - Gambar hiasan


TARIKH Pilihan Raya Umum Ke-13 belum lagi diumumkan, bagaimanapun bahangnya sudah mula terasa. Di mana-mana sahaja orang sudah mula bercakap mengenai politik.

Pada masa lalu, dalam konteks Malaysia, pemilihan dan faktor kemenangan calon tidak begitu sukar diramal.

Calon bagi parti-parti tertentu sudah dijangka memenangi pilihan raya dengan mudah. Waktu itu, pengundi memilih calon berdasarkan reputasi parti dan calon bukanlah isu utama kemenangan.

Bagaimanapun, beberapa keputusan pilihan raya mutakhir ini menunjukkan trend yang sukar dijangka. Ada calon yang kalah besar walaupun mewakili parti yang popular, manakala ada pula calon yang tidak dikenali menang majoriti walaupun parti yang diwakili tidak sepopular mana.

Walaupun pengundi mungkin mengenali calon yang bertanding di kawasan mereka, tetapi pada hakikatnya mereka mengenali sedikit sahaja mengenai diri calon berdasarkan persepsi yang mereka miliki.

Maklumat ini biasanya disimpan dalam bentuk 'skema' atau dalam bahasa yang mudah, maklumat yang disimpan di dalam mental individu.

Walaupun banyak perkara yang disimpan, bagaimanapun, antara yang selalu diingati ialah trait iaitu ciri atau karakter seseorang calon.

Secara asasnya, kajian-kajian menunjukkan bahawa sifat calon dijadikan asas apabila pengundi memilih seseorang calon bagi mewakili mereka.

Lebih empat dekad yang lalu, pengkaji psikologi seperti Rosenberg, Nelson dan Vivekananthan telah menunjukkan bahawa calon yang mempunyai ciri keperibadian terpuji, intelektual dan keupayaan humor lebih disukai oleh pengundi.

Sungguhpun begitu, antara aspek yang lebih utama dan sering disebut ialah calon yang 'boleh dipercayai' dan 'konsisten dengan pandangan' selalunya dianggap sebagai kriteria utama.

Sekiranya calon terbabit mempunyai ciri yang baharu, ia akan disimpan di dalam skema pengundi, tanpa memadamkan maklumat sebelumnya.

Misalnya, seseorang calon ketika usia mudanya ialah seorang pendokong hak asasi dan telah berubah menjadi seorang pejuang bahasa ketika berumur, beliau akan tetap dikategorikan sebagai seorang pendokong hak asasi.

Beri kepercayaan

Ciri calon juga dianggap kriteria yang lebih utama, bahkan jika dibandingkan dengan parti yang diwakili oleh calon sekalipun.

Sebab itu, kita dapati ada calon yang masih berjaya memenangi kerusi pilihan raya sekalipun mereka bertukar parti. Rakyat masih memberikan kepercayaan kepada mereka.

Kita juga mendapati dalam banyak persaingan politik, hal yang sering diperkatakan lebih banyak merujuk kepada sifat buruk seseorang calon dan bukannya isu yang melibatkan kebajikan rakyat. Semua ini adalah berkait rapat dengan tret atau sifat calon.

Di Amerika Syarikat, setiap kali pilihan raya, parti politik akan mengupah perunding bagi menanam kepercayaan negatif mengenai calon lawan kerana dikatakan maklumat negatif adalah lebih memberikan kesan kepada pola pengundian, berbanding maklumat positif mengenai parti itu sendiri.

Sekiranya trait atau ciri menjadi ramuan utama pemilihan calon, kita mungkin perlu bertanya sejauh mana pula isu atau persoalan polisi yang cuba ditonjolkan dalam pilihan raya?

Ia merupakan persoalan yang cuba dihuraikan oleh ahli psikologi bagi memahami gelagat pengundian manusia.

Kajian-kajian yang dijalankan pada akhirnya menunjukkan walaupun isu yang dihujahkan juga boleh memukau hati rakyat, ia bukanlah semudah yang dijangka. Ia perlu konsisten dengan ciri peribadi yang dimiliki oleh seseorang calon.

Misalnya, sekiranya calon A ialah seorang bukan Islam, tetapi cuba mempromosikan undang-undang syariah, ia mungkin tidak memberikan kesan kepada pengundi.

Penilaian kriteria

Calon B yang mendapat pendidikan di Barat dalam medium berbahasa Inggeris mungkin kurang diyakini sekiranya cuba mempromosikan pendidikan dalam bahasa kebangsaan.

Sebab itulah, 'boleh dipercayai' dan 'konsisten dengan pandangan' ini dianggap sebagai kriteria utama seseorang calon mempengaruhi pemilihan pengundi.

Mereka yang mempunyai ketekalan dalam satu-satu pandangan bagi jangka masa panjang, akan lebih mudah dipercayai.

Pengundi merasakan bahawa mereka mampu untuk mempertahankan pendirian mereka, sekalipun ada pandangan yang mungkin salah.

Sebab itulah, dalam kebanyakan topik perdebatan politik, biasanya pesaing politik akan cuba diremehkan dengan mencari ketidakselarasan antara apa yang mereka hujahkan dengan trait yang mereka miliki.

Sekiranya perkara itu menjadi perkara utama yang dilihat oleh pengundi, timbul pula persoalan tentang sejauh mana pentingnya parti yang diwakili oleh seseorang calon.

Dalam konteks ini, ahli psikologi merumuskan bahawa parti menjadi landasan persamaan sikap antara calon dan pengundi.

Sekiranya calon mewakili parti yang disukai oleh seseorang pengundi, mereka akan dianggap sebagai mempunyai pendirian yang sama dengan pengundi. Mereka akan lebih untuk mendapat simpati.

Bagaimanapun, semua ini masih tetap lagi bergantung kepada sejauh mana calon tersebut mempunyai ciri yang diutamakan oleh pengundi.

Calon yang tidak tetap pendirian dan tidak dipercayai mungkin bukan lagi calon yang boleh dianggap sebagai calon mampu menang dalam politik kontemporari hari ini. Politik adalah seni serba mungkin yang sangat sukar untuk diduga.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Lagi kematian perusuh di Mesir

Posted:

Lagi kematian perusuh di Mesir

Lagi kematian perusuh di Mesir

KETIBAAN Morsi (kiri) disambut Canselor Jerman, Angela Merkel di Berlin semalam.


KAHERAH - Seramai dua orang dilaporkan mati dalam pertempuran yang berlaku melibatkan para penunjuk perasaan dan anggota polis berhampiran Dataran Tahrir semalam, kata polis.

Kematian itu menjadikan jumlah kematian akibat keganasan di Mesir menyebabkan lebih 60 orang mati.

Keganasan tersebut berlaku sejak Khamis lalu selepas sejumlah penduduk berhimpun di Kaherah bagi meraikan ulang tahun kedua kebangkitan rakyat.

Kebangkitan rakyat itu menyebabkan Hosni Mubarak meletakkan jawatan sebagai Presiden pada 11 Februari 2011.

Identiti kedua-dua mangsa itu masih belum dikenal pasti.

Seorang mangsa dipercayai meninggal di tempat kejadian manakala seorang lagi meninggal dunia di hospital.

Keganasan itu juga merebak menjadi tentangan terhadap pemerintahan Presiden Mohamed Morsi yang dipilih menerusi pilihan raya pada pertengahan tahun lalu.

Berikutan kegawatan politik yang dicetuskan para penentang Morsi termasuk parti politik pembangkang berhubung dasar-dasar pemerintah, seorang pemimpin pembangkang, Mohamed ElBaradei menggesa dialog kebangsaan diadakan.

Beliau yang merupakan pemenang Hadiah Nobel Keamanan berkata, semua kumpulan dan parti politik perlu menghentikan kekacauan yang berlaku di Mesir.

Sementara itu, Morsi menegaskan di negaranya akan diperintah berdasarkan kedaulatan undang-undang dan bukannya undang-undang tentera.

Menurutnya, Mesir sedang menuju ke arah pentadbiran yang baik dan mengikut undang-undang dalam negara yang moden.

Beliau berkata, pilihan raya Parlimen akan diadakan dalam tempoh tiga atau empat bulan lagi.

Morsi berada di Jerman dalam lawatannya ke nagara itu.

Menurutnya, perintah berkurung yang dikenakan di tiga buah bandar di Mesir merupakan satu langkah yang sementara.

Morsi berkata, ia akan ditarik balik selepas situasi stabil kembali semula di Mesir. - Agensi

Tentera AS cipta pesawat canggih

Posted:

Tentera AS cipta pesawat canggih

Tentera AS cipta pesawat canggih


PESAWAT Aeroscraft diletakkan di dalam hangar di sebuah bekas pangkalan tentera di Tustin, California pada 24 Januari lalu.


TUSTIN, California - Tentera Amerika Syarikat (AS) telah mencipta sebuah prototaip pesawat Aeroscraft berteknologi tinggi yang boleh digunakan untuk membawa banyak muatan.

Jabatan Pertahanan AS dan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) telah melaburkan dana sebanyak AS$35 juta (RM108 juta) dalam projek tersebut.

Pesawat tersebut dilihat berpotensi untuk membawa lebih banyak kargo berbanding pesawat udara lain ke kawasan zon bencana selain anggota tentera ke medan perang.

Badan pesawat itu dibina dengan menggunakan rangka aluminium dan gentian fiber yang kuat.

Prototaip pesawat itu dibina oleh firma penerbangan AS, Worldwide Aeros.

Pesawat itu digambarkan mirip pesawat penyelamat Thunderbirds 2.

Ia kini menjalani ujian di hangar pada era Perang Dunia Kedua di sebuah bekas pangkalan tentera di sini.

Pesawat berkenaan akan menjalani lebih banyak ujian sebelum ia boleh digunakan.

Ujian penerbangan pertama telah diadakan pada 3 Januari lalu.

Bagaimanapun, menurut jurutera kawalan penerbangan, Munir Jojo-Verge, cabaran terbesar juruterbang pesawat itu adalah untuk memastikan ia mampu menempuh angin kuat dan cuaca yang ekstrem lain.

- Agensi

Kafe Barbie dibuka di Taipei

Posted:

Kafe Barbie dibuka di Taipei

Kafe Barbie dibuka di Taipei


SEORANG pelayan menunjukkan menu makanan.


TAIPEI, Taiwan - Sebuah kafe yang menampilkan tema patung permainan Barbie dibuka di sini semalam.

Syarikat pembuat patung Mattel dari Amerika Syarikat memberi lesen kepada kumpulan Sinlaku untuk membuka restoran itu.

Restoran tersebut menyediakan kerusi dan meja yang berwarna merah jambu.

Para pelayan wanita turut memakai pakaian seragam yang sama.

Kek-kek patung itu turut disediakan untuk para pengunjung.

Patung-patung Barbie juga dipamerkan di restoran tersebut. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Polis Kuantan lancar Ops Limau tangani kes pecah rumah

Posted:

Polis Kuantan lancar Ops Limau tangani kes pecah rumah

Polis Kuantan lancar Ops Limau tangani kes pecah rumah

31/01/2013 8:00pm

KUANTAN — Polis akan mengadakan "Ops Limau" bermula 3 hingga 17 Februari ini bagi membanteras kegiatan jenayah bersempena sambutan Tahun Baharu Cina di sekitar bandar Kuantan.

Ketua Polis Daerah Kuantan, ACP Mohd. Jasmani Yusoff berkata, orang ramai yang bercuti panjang dan pulang ke kampung semasa tempoh itu diminta memaklumkan kepada pihak polis bagi memudahkan pemantauan dibuat di kawasan kediaman mereka.

"Ops Limau bertujuan bagi menangani kes-kes pecah rumah yang dilaporkan kerap berlaku ketika penghuninya bercuti atau pulang ke kampung semasa musim perayaan," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Mohd. Jasmani berkata orang ramai juga dinasihatkan supaya memasang lampu belakang rumah supaya cerah pada waktu malam.

"Selain itu, tinggalkan pesan kepada jiran sebelum meninggalkan rumah untuk balik ke kampung untuk bercuti dan memasang kunci tambahan pada kenderaan atau pintu rumah," katanya. — BERNAMA

Suami isteri ditahan cuba seludup daun ketum

Posted:

Suami isteri ditahan cuba seludup daun ketum

Suami isteri ditahan cuba seludup daun ketum

31/01/2013 7:56pm

BUKIT KAYU HITAM — Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) menahan sepasang suami isteri kerana dipercayau cuba menyeludup 500 ikat daun ketum bernilai RM6,000 ke negara jiran di Kilometer 1.3 berhampiran Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Bukit Kayu Hitam, hari ini.

Komander Kawasan UPP Bukit Kayu Hitam, ASP Baharim Kamis berkata, dalam kejadian kira-kira 9 pagi itu, sepasukan anggota yang mengadakan sekatan jalan raya menahan sebuah kereta Toyota Vios berpendaftaran Thailand dalam perjalanan dari Changlun ke Kompleks CIQ.

Beliau berkata, pemeriksaan awal mendapati daun ketum seberat 60 kilogram, yang diikat dengan plastik hitam, disimpan di bahagian tempat duduk belakang dan tempat simpanan tayar gantian.

Katanya, suspek lelaki rakyat tempatan berasal dari Naka, Kuala Nerang dan isterinya, warga Thailand, dipercayai berhasrat menjual daun ketum itu ke negara jiran berikutan harga pasaran yang tinggi.

"Kalau ikut harga pasaran Thailand, harga daun ketum ini mencecah RM6,000. Kalau di negara ini, hanya sekitar RM20 sekilogram," katanya kepada pemberita di pejabat UPP Bukit Kayu Hitam.

Baharim berkata, pasangan itu diserah kepada Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Kubang Pasu untuk tindakan lanjut dan kes disiasat mengikut Seksyen 30(3) Akta Racun 1952. — BERNAMA

Perdana Menteri janji bina litar lumba di Kedah

Posted:

Perdana Menteri janji bina litar lumba di Kedah

Perdana Menteri janji bina litar lumba di Kedah

31/01/2013 7:00pm

ALOR SETAR - Pembinaan sebuah litar lumba buat golongan muda di Kedah merupakan antara perkara yang akan dimasukkan dalam manifesto pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) khusus untuk negeri ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, kerajaan negeri sedia ada pernah berjanji untuk membina litar lumba untuk orang muda tetapi sudah hampir lima tahun memerintah, litar itu masih belum dibina.

"Mana dia litar? Saya nak janji pada saudara saudari kita akan masukkan dalam manifesto di Kedah buat litar lumba. Janji kita janji ditepati bukan seperti janji pembangkang," katanya pada Program Himpunan Orang Muda Negeri Kedah di Stadium Sultan Abdul Halim, Suka Menanti di sini hari ini.

Beliau berkata, ada juga cadangan daripada Majlis Belia Negeri Kedah supaya kerajaan membantu golongan muda yang hendak berkahwin dalam hal kursus praperkahwinan.

"Kita akan masukkan dalam manifesto juga untuk tanggung RM100 bagi setiap kursus dengan syarat untuk perkahwinan pertama dan sekali sahaja. Saya akan luluskan peruntukan nanti," katanya. - BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Rasa muda terbit album

Posted:

Rasa muda terbit album

Rasa muda terbit album

KUMPULAN Rap Unggul atau KRU yang popular Awas!, Fanatik dan Oh La La sudah 21 tahun berada dalam industri muzik tempatan. Selama tempoh itu sebanyak 13 buah album KRU telah dihasilkan.

Tidak dinafikan KRU berjaya mencipta fenomena tersendiri yang diingati sehingga ke hari ini meskipun trio adik-beradik yang membentuk KRU, Norman, 41, Yusry, 40, dan Edry, 37, semakin berusia.

Menyambung hayat mereka dalam industri ini, hari ini KRU melancarkan album ke-13 yang berjudul KRUnomena. Kali terakhir KRU muncul dengan album adalah pada tahun 2006 menerusi album, 10 Di Skala Richter.

Selepas sekian lama tanpa sebarang album baharu, tiga anak lelaki kepada pasangan Abdul Halim Kamal dan Zarina Abdul Wahab Fenner yang ditemui pada majlis pradengar album KRUnomena, setiap kali muncul dengan album baharu membuatkan mereka berasa sentiasa muda.

"Memang saya akui, saya bukan sahaja berasa muda tetapi rasa usia saya tidak mempunyai angka, seperti tidak bergerak-gerak.

"Peminat sentiasa ada di belakang kami, bahkan ramai peminat yang muda. Peminat yang seusia dengan kami pula berjiwa muda setiap kali mendengar lagu KRU sebab itu kami semua rasa muda (ketawa)," balas Yusry.

Perasaan yang sama turut dikongsi Norman. Katanya, sudah lama dia tidak bergaya seperti artis.

"Selalunya setiap kali pergi ke mana-mana acara hiburan, saya akan hadir sebagai Pengarah Eksekutif KRU Studios dan agenda bisnes sentiasa dalam fikiran. Kali ini, saya bersalaman dengan peminat serta pihak media sebagai artis.

"Rasa pelik pun ada sebab sudah enam tahun tidak jadi artis. Lihat penampilan saya hari ini lebih santai dengan harapan nampak lebih muda (ketawa). Jika tidak, selalunya saya akan memakai pakaian formal," kata Norman sambil berseloroh kepada pihak media.

Dari segi bergaya, Edry terbukti yang paling berani berbanding dua abangnya itu. Bersempena kemunculan album terbaharu KRU, dia tampil dengan imej rambut kerinting.

Ia nyata berbeza daripada imejnya sebelum ini yang berambut pendek lurus. Malah, boleh dikatakan penampilan baharu Edry itu mirip vokalis kumpulan Nidji, Giring.

"Sebenarnya sengaja saya tampil dengan imej begini. Jika imej sama sahaja nanti peminat bosan. Norman mungkin terikat dengan imej seorang ahli perniagaan tetapi saya bebas melakukan eksperimen pada rambut dan fesyen kerana saya lebih tertumpu dalam bidang muzik," tutur Edry.

KRUnomena

Bercakap tentang album KRUnomena yang mengambil masa enam tahun untuk disiapkan, ujar Edry, fokus lebih tertumpu kepada dirinya yang membuat acuan arah tuju album tersebut.

Ujarnya, tempoh masa yang agak lama diambil disebabkan mereka bertiga terikat dengan komitmen kerja masing-masing selain mencari lagu yang benar-benar sesuai.

"Orang luar ingat kami adik-beradik selalu berjumpa antara satu sama lain tetapi sebenarnya tidak, kerana masing-masing sibuk. Apa yang berlaku, saya telefon Norman untuk merakamkan lagu kerana saya ingatkan dia berada di pejabat tetapi saya tidak tahu pun ketika itu dia berada di Eropah.

"Jadi, halangan terbesar kami adalah waktu. Sebab itu kami rakamkan lagu secara berasingan," sambung Edry mengenai album yang memulakan proses rakaman pada tahun 2010 itu.

Celah Yusry, sebenarnya banyak koleksi lagu yang telah disiapkan. Bagaimanapun selepas dia merakamkan suara untuk beberapa buah lagu, ia diberikan Edry kepada penyanyi lain.

"Biasanya, proses rakaman album KRU akan bermula dengan suara saya, kemudian baru Norman dan Edry akan ikut lenggok nyanyian saya.

"Apa yang terjadi selepas saya selesai merakamkan suara, saya dengar lagu yang saya nyanyikan itu dinyanyikan oleh penyanyi lain tanpa sebarang pemberitahuan daripada Edry. Saya hanya tahu perkara itu selepas mendengar lagu itu di radio," ujar Yusry sambil memandang kepada Edry.

Antara lagu yang dicipta Edry untuk album KRU tetapi dinyanyikan oleh orang lain termasuklah Sedetik Lebih nyanyian Anuar Zain, Jahat (Stacy) dan Andai Ku Bercinta Lagi (Mojo).


SELEPAS sukses membina empayar seni dan bisnes, tiga adik-beradik ini kini kembali mengaktifkan KRU yang merupakan tapak asas pembabitan mereka di persada muzik tanah air.


Sambung Norman pula, apabila diteliti semula lagu-lagu tersebut memang tidak sesuai dengan konsep album KRU serta personaliti mereka.

"Cuba bayangkan KRU menyanyi lagu Jahat, bukankah ia tidak sesuai? Jadi, lebih baik diberi kepada penyanyi lain dan mereka telah membuktikan lagu itu benar-benar serasi dengan vokal masing-masing," kata Norman.

Pilih Stacy

Album KRUnomena memuatkan 10 buah lagu seperti Semalam Tanpamu, Setiap, Kesejatian Cinta, Separuh Mati, Sediakala, Lagu & Lirik dan Kali Ke-2.

Menariknya Semalam Tanpamu ciptaan sepenuhnya Edry menyaksikan KRU berduet dengan Stacy. Disoal mengapa Stacy menjadi pilihan KRU sedangkan penyanyi di bawah naungan mereka juga cukup ramai, KRU mempunyai jawapannya.

"Selepas kami fikirkan tentang penyanyi wanita yang sesuai dengan konsep KRU dan penuh tenaga, tiada siapa yang terlintas dalam fikiran kami selain Stacy.

"Walaupun bukan penyanyi di bawah naungan KRU tetapi Stacy telah banyak kali bekerjasama dengan KRU. Kami akui, Stacy popular tetapi apa yang dipentingkan adalah keserasian itu wujud tanpa perlu dipaksa-paksa.

"Hasilnya, saya yakin lagu Semalam Tanpamu antara lagu yang mudah untuk diterima pendengar," ujar Edry.

Kali Ke-2 pula merupakan lagu lama KRU, Dua yang diberikan nafas baharu. Ia dipilih oleh Yusry sendiri untuk dimuatkan dalam album KRUnomena.

"Bayangkan lagu itu ditulis pada tahun 1995, ketika itu saya berusia 23 tahun dan liriknya kalau dihayati betul-betul masih relevan sehingga ke hari ini.

"Itu antara faktor Yusry memilih lagu Dua itu dan kini dijadikan Kali Ke-2. Lagu itu sebenarnya sangat popular hanya dalam kalangan peminat KRU kerana ia tidak pernah dijadikan single," luah Norman.

KRU dalam pada itu juga telah bersedia kerana pasti ada peminat yang tidak puas hati apabila lagu itu diberi nafas baharu kerana lagu asalnya sudah cukup enak didengar,

"Ia merupakan lagu nostalgia buat peminat yang membesar dengan muzik kami dan biasanya kritikan itu datang daripada peminat yang sukakan lagu asal.

"Kami sudah bersedia andai dikritik. Contoh terbaik ialah lagu Getaran Jiwa yang diberi nafas baharu. Orang muda suka dengan cara kami tetapi tidak peminat tegar lagu-lagu lama. Kami hanya lakukan yang terbaik selebihnya terpulang kepada peminat untuk menilainya," balas Yusry, suami kepada aktres Lisa Surihani itu.

Visi Mamat Khalid

Posted:

Visi Mamat Khalid

Visi Mamat Khalid

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


BARISAN karyawan filem Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit pada majlis tayangan perdana filem itu di Kuala Lumpur baru-baru ini.


PENGARAH Mamat Khalid sememangnya terkenal dengan filem komedi santai. Ternyata, Mamat Khalid atau nama sebenarnya, Mohamad Mohd. Khalid berjaya menarik masyarakat Malaysia menonton filem Zombi Kampung Pisang dan Hantu Kak Limah Balik Rumah.

Ia sekali gus menjadikan siri penceritaan tentang penduduk Kampung Pisang tersebut menjadi fenomena dalam industri filem di negara ini.

Terbaharu, Mamat muncul dengan siri baharu yang masih memfokus tentang penduduk Kampung Pisang menerusi naskhah berjudul Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit.

Ia juga menampilkan barisan karakter yang pernah muncul dalam karya terdahulu itu yang termasuklah Husin (lakonan Awie), Usop Wilcha (Shy8 atau nama sebenarnya, Syed Mohamad Asri), Mon (Ezlynn), Kak Limah (Delimawati) dan ramai lagi.

Namun berbeza dengan komedi santai yang ditampilkan dalam dua siri Kampung Pisang sebelum ini, kali ini kelihatan Mamat cuba menampilkan lawak yang lebih serius.

Ditambah pula dengan imej janaan komputer (CGI), maka filem itu terasa lebih berat berbanding santai. Namun, tidak dinafikan ada juga pengajaran diselitkan di sebalik komedi cara Mamat dalam filem ini.

Mungkin Mamat mempunyai penjelasan dan visi tersendiri di sebalik apa yang ditampilkannya kali ini menerusi filem tersebut.

Ikuti temu ramah bersama Mamat ketika menghadiri majlis pratonton filem Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit di GSC Midvalley, Bangsar, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kosmo!: Naskhah Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit kurang lawak dan kelihatan lebih banyak bergantung kepada Awie sahaja. Bolehkah anda komen?

Bagi pendapat saya, penceritaan filem Hantu Kak Limah Balik Rumah lebih longgar. Mungkin ketika itu, ia baru diperkenalkan dan ternyata, orang ramai suka dengan apa yang dilakukan itu. Saya tidak mahu ulang apa yang terdapat dalam Hantu Kak Limah dalam Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit.

Penceritaannya harus mudah dan bukan untuk penonton berfikir panjang yang mana mungkin ia perlu untuk sifat sesebuah filem lain. Namun, tidak untuk siri tentang masyarakat Kampung Pisang kerana memang niat saya, hiburan semata-mata.

Apabila ia bersifat hiburan, saya tidak mahu penonton melihatnya sebagai sebuah filem yang berat dan mereka harus melihatnya dengan cara santai.

Dari segi kelonggaran cerita, saya rasa watak Awie memang kuat, dan cerita kali ini ialah mengenai Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit dan judulnya sahaja telah mengisahkan tentang mereka. Seperti Hantu Kak Limah Balik Rumah, penonton juga perlu menonton dua kali sebelum faham tentang apakah yang ingin disampaikan.

Adakah filem ini dibuat secara tergesa-gesa kerana mungkin teruja memandangkan filem anda sebelum ini berjaya mencecah tahap pecah panggung?

Saya rasa apa yang penting, mood untuk membuat filem tersebut. Jika saya tangguhkan, mungkin mood itu telah hilang. Selain itu, peminat juga masih terhibur dengan Hantu Kak Limah Balik Rumah dan apa kata, saya hiburkan lagi mereka dengan filem yang lain.

Jika dikatakan anda berniat untuk menghiburkan, namun unsur komedi kali ini kurang. Mungkin barisan pelakon kurang mantap kerana ketiadaan pelakon seperti Johan atau AC Mizal dari filem yang pertama?

Bukan saya tidak mahu, namun mereka juga ada komitmen lain yang membuatkan kami terpaksa teruskan tanpa mereka. Jadi, apa yang saya fikir, buat sahaja apa yang termampu. Untuk terlalu mengharap pada mereka adalah tidak adil untuk artis yang lain.

Apakah yang cuba disampaikan dalam perjalanan cerita filem ini?

Ia sebenarnya tentang segala ketahyulan yang mungkin diamalkan oleh zaman moyang kita dahulu dan sampai perlu dipikul pula oleh anak cucu yang kini hidup di zaman moden. Itu sebenarnya yang cuba saya sampaikan.

Selepas ini akan ada lagikah siri filem tentang masyarakat Kampung Pisang?

Selagi ada kepercayaan terhadap tahyul dalam kalangan masyarakat kita, saya akan terus membuat filem melalui amalan tahyul tersebut. Apabila mungkin masyarakat sudah berhenti daripada mempercayai tentang tahyul, maka tamatlah siri filem tentang orang-orang Kampung Pisang yang mana ia sebenarnya perkara yang amat baik. Namun, mungkin selepas ini, saya berehat sebentar kerana baru sahaja habis penggambaran filem Zombi Kilang Biskut yang akan ditayangkan pada Ogos tahun ini.

Secara keseluruhan, jika dibandibandingkan dengan dua siri filem tentang masyarakat Kampung Pisang sebelum ini adakah

Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit boleh dirumuskan sebagai naskhah komedi yang lebih serius?

Memang. Mungkin pada awal jalan cerita naskhah Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit kelihatan serius. Namun sebenarnya, elemen komedinya turut diselitkan bersama dengan pengajaran. Dalam filem ini, tetapi ia bukan lagi memfokus tentang watak Kak Limah. Jika filem ini masih dilihat sebagai mengangkat karakter Kak Limah sebagai fokus utama, maka saya anggap ia sebagai suatu tamparan. Saya mahu lari daripada naskhah yang sebelum ini, itu yang penting sebenarnya.

Jiyoon akui kaki tak cantik

Posted:

Jiyoon akui kaki tak cantik

Jiyoon akui kaki tak cantik


JIYOON (kiri) dan Gayoon kini sibuk kolaborasi mereka untuk grup yang dikenali sebagai 2Yoon.


ANGGOTA kumpulan 4Minutes, Jiyoon bersama seorang lagi anggota kumpulan itu iaitu Gayoon yang kini muncul untuk mempromosikan album duet gabungan mereka menerusi kumpulan 2Yoon masing-masing melahirkan perasaan tidak puas hati terhadap kaki mereka.

Mereka membuat kenyataan tersebut ketika muncul dalam program TV di saluran KBS 2TV, Generation Empathy Saturday baru-baru ini.

Kata Jiyoon: "Kaki saya tidaklah begitu cantik."

Gayoon pula mengakui saiz tapak kakinya agak kecil, manakala buku lalinya sangat kurus.

"Jadi, untuk menutup bahagian buku lali saya kelihatan agak kurus itu, saya sentiasa memakai sarung kaki yang boleh menutupi bahagian itu," katanya.

Dalam episod yang sama, Gayoon berkongsi mengenai pengalaman tentang sesi fotografi yang membabitkan dirinya dengan seekor ular.

"Saya takut kepada haiwan berbulu tetapi tidak dengan yang licin seperti ular. Saya juga sangat berminat dalam fesyen, jadi saya cadangkan idea bergambar dengan ular itu," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved