Ahad, 5 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Rahsia merangsang daya ingatan

Posted:

Rahsia merangsang daya ingatan

Rahsia merangsang daya ingatan

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.myKETIKA menuntut di tahun tiga pengajian Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Gas Asli, Universiti Teknologi Malaysia, Lim Teck Hoe, 35, mendapati dirinya sukar membahagikan masa antara belajar dan aktiviti kokurikulum.

Sebagai seorang yang aktif dalam debat dan menjadi salah seorang ahli Majlis Perwakilan Pelajar, Teck Hoe berasa amat sukar untuk dirinya fokus dalam pembelajaran. Tambahan pula subjek-subjek yang diajar pada tahun tiga sudah mula fokus pada pengkhususan.

"Dari situ, saya mula memikirkan kaedah bagaimana mengoptimum masa untuk belajar tanpa meninggalkan aktiviti-aktiviti yang saya minat," katanya ketika ditemui di ibu pejabat Oxford Fajar, Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

"Kita pasti berasa pelik mengapa orang lebih mudah mengingati peserta Akademi Fantasia (AF) berbanding dengan senarai formula subjek sains. AF dipersembah dalam bentuk interaktif yang pasti menarik perhatian ramai, manakala mata pelajaran sekolah disampaikan dalam bentuk yang kurang menarik," ujarnya.

Dalam pembacaannya, Teck Hoe mendapati asas otak manusia terbahagi kepada dua bahagian dengan kedua-dua belah membawa cara dan tempoh simpanan masa mengingat dengan cara yang berbeza.

Bahagian otak

Otak kiri mampu mengingati fakta berbentuk gambar dalam jangka masa lama, manakala otak kanan pula digunakan untuk mengingati pembelajaran berbentuk matematik tetapi dalam tempoh masa yang sekejap.

Menggunakan asas tersebut, dia mengaplikasi proses pembelajaran dengan menggabungkan kedua-dua bahagian otak manusia.

Nota-nota pengajian kejuruteraannya menggunakan pelbagai gambar rajah dan peta minda bagi memudahkan dia mengingat dengan cepat.


BUKU 123 Amalan Belajar Cemerlang yang dihasilkan oleh Teck Hoe dan diterbitkan oleh Oxford Fajar.


Dalam masa yang sama, Teck Hoe masih juga aktif dalam sukan, debat dan perwakilan pelajar sehinggalah dia memperoleh ijazah pada tahun 1999.

Melihatkan potensi dan kebaikan pembelajaran secara optimum, jejaka yang masih bujang itu mengambil keputusan untuk terus serius dalam mengembangkan teknik pembelajarannya.

"Sehingga kini hampir 5,000 orang yang terdiri daripada pelajar universiti dari pelbagai bidang seperti undang-undang dan neurologi serta sekolah pernah mengikuti ceramah saya," ujar jejaka berasal dari Raub, Pahang itu.

Malah pada tahun 2002, dengan menggunakan teknik mengingat, dia telah berjaya memecah rekod Asia dalam Kejohanan Memori Sedunia di England anjuran Persekutuan Sukan Memori Dunia.

"Saya melakukan persediaan selama tiga bulan untuk pertandingan tersebut dengan sentiasa melakukan senaman berkala dan makan banyak kismis terutama apabila pertandingan semakin dekat.

"Sebanyak 70 buah negara menyertainya dalam 10 buah acara yang berbeza seperti mengingati puisi dalam tempoh masa beberapa minit.

"Rekod yang saya pegang adalah mengingati 129 nama dengan ejaan yang tepat berserta wajah dalam tempoh masa 15 minit," ujar anak lelaki ketiga daripada lima orang adik-beradik itu.

Teck Hoe juga sempat berkongsi ilmu dengan penulis bagaimana ingin mengingati satu susunan nombor yang mempunyai berbelas-belas angka dalam masa yang singkat.

Kaedah yang digunakan adalah dengan mencipta satu cerita pendek yang berkaitan angka-angka tersebut dan didapati ia lebih mudah dan cepat untuk diingati.

Teck Hoe kemudian menubuhkan Pusat Mental Literasi Minda Malaysia (Mentalist) pada tahun 2004 sebagai salah satu cara mempromosi pembelajaran secara literasi.

"Saya sudah mengumpul lebih 100 tip berkaitan cara untuk belajar dengan cemerlang pada tahun 2009 melalui pembacaan dan kajian.

"Pada mulanya, saya mahu menerbitkan sendiri tetapi tahun lalu, saya mendapat tawaran daripada syarikat penerbitan Oxford Fajar Sdn. Bhd.," ujar sambil menunjukkan buku 123 Amalan Belajar Cemerlang.

Dalam buku yang berbentuk kepingan kad itu, Teck Hoe berkongsi 123 amalan belajar cemerlang daripada fasa persediaan belajar sehingga teknik belajar yang betul.

Otak seperti komputer

Salah seorang pelajar yang mengamalkan teknik memori Mentalist, Iman Nazurah Zulkifli, 17, mengakui hanya mengambil masa yang singkat untuk mempelajari teknik meningkatkan memori.

Mula mengoptimum proses pembelajaran sejak berumur 12 tahun ketika menghadapi peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah, Iman sering menggunakan perkara di persekitarannya dan aktiviti harian sebagai satu cara untuk belajar.

"Saya sering menggantikan benda-benda yang perlu dihafal dengan perkara-pekara yang mudah diingati dan menjadikan subjek yang bosan seperti sejarah satu keseronokan," ujarnya.

Pakar Neurologi Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Datuk Dr. Raymond Azman Ali berkata, otak manusia berfungsi seperti sebuah komputer dengan proses input, penyimpanan dan mendapatkan semula tetapi ia lebih kompleks.


TECK HOE (kanan) pernah diberi penghormatan oleh Pengasas Kejohanan Memori Dunia, Tony Buzan di ibu negara.


"Sebagai contoh, jika individu mahu menghafaz al-Quran, mengingati gambar atau wajah manusia, dia perlu melihat bagi menerima data.

"Data-data dari mata akan disimpan di korteks oksipital dan korteks posterior temporal di bahagian belakang otak untuk interpretasi," ulas Raymond ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Tambah Raymond, untuk individu yang mahu mengingati kata-kata atau lagu, maklumat yang dapat dari telinga bergerak ke pangkal otak dan berakhir di neokorteks lateral temporal untuk interpretasi.

"Jika menonton filem pula, kedua-dua aliran akan berfungsi. Selepas maklumat ditafsir dan kita memahaminya, ia akan disimpan ke dalam pusat memori yang dipanggil hipokampus," katanya.

Apabila seseorang itu mahu menggunakan maklumat yang disimpan, arah aliran bergantung kepada cara yang digunakan untuk mengingat.

"Jika seseorang itu mahu menulis ayat-ayat yang diingati, aliran memori akan bergerak dari hipokampus ke korteks motor yang terletak di lubas frontal supaya tangan dapat digerakkan," ulasnya.

Kata Raymond lagi, secara saintifik, manusia mampu meningkatkan memori dan mengingat lebih banyak fakta kerana setiap maklumat disimpan dengan sambungan baru antara sel-sel otak.

Genetik

"Kita hanya perlu ada keinginan yang kuat untuk mengingat selain faktor genetik yang memainkan peranan penting. Kerana itu, jika ibu bapa pandai, selalunya anak akan pandai tetapi tidak bermakna ibu bapa yang sederhana, anaknya tidak boleh pandai.

"Terdapat pelbagai cara yang boleh meningkatkan daya memori seseorang seperti sentiasa mempunyai keinginan untuk mengeluarkan semula maklumat yang disimpan.

"Jika kita sentiasa menggunakan maklumat yang disimpan di hipokampus untuk disampaikan kepada orang lain, lama-kelamaan ia akan menjadi lebih mudah untuk dikeluarkan apabila perlu.

"Sebab itu, pensyarah-pensyarah di universiti kelihatan pandai kerana mereka sentiasa mengeluarkan maklumat yang disimpan untuk mengajar," katanya.

Selain kerap mengeluarkan maklumat, Raymond juga mengamalkan teknik mnemonik dan akronim dalam proses pengajarannya dan ia terbukti memudahkan pelajar mengingat sesuatu fakta.

Menurut beliau, teknik mnemonik menggunakan perkataan atau nama untuk mengingati sesuatu maklumat. Contohnya, untuk mengingati warna-warna pelangi, huruf pertama setiap awalan perkataan dibina menjadi satu kisah ringkas.

"Dianggarkan, manusia biasa hanya menggunakan 10 peratus daripada otak dan ia bersifat keplastikan neuronal. Otak perlu kerap dilatih, dengan cara itu mungkin ia mampu ditingkatkan kepada dua kali ganda daripada biasa," ujarnya.

Faktor pemakanan

Dalam pada itu, Pakar Dietetik Hospital Universiti Sains Malaysia, Prof. Madya Dr. Shariza Abdul Razak menegaskan, corak pemakanan yang betul sejak peringkat kandungan lagi memainkan peranan penting membentuk keupayaan mental seseorang.


PELAJAR adalah golongan yang perlu mendalami dan mengamalkan teknik meningkatkan daya ingatan.


Namun, Shariza turut mengakui amalan pemakanan untuk menguatkan memori perlu diamalkan sepanjang hayat.

"Sayur-sayuran seperti brokoli, kobis, bok choy serta buah-buahan yang mengandungi pigmen antosianin dan bahan aktif kuarcetin merupakan makanan yang amat baik untuk memori.

"Asid folik dan kumpulan vitamin B seperti B1, B3, B6 dan B12 dikatakan dapat membantu dalam mempercepat pemprosesan maklumat dan proses mengingat," ulasnya.

Selain itu, menurut Shariza, kajian daripada Universiti Waikato, New Zealand mendapati madu lebah asli dikatakan baik dalam melegakan tekanan dan membaiki daya ingatan.

"Walaubagaimanapun, madu perlu diambil secara terkawal kerana pengambilan berlebihan boleh meningkatkan risiko diabetis," nasihat Shariza.

Tambahnya lagi, seorang individu itu perlu minum air kosong antara 1.5 hingga 2 liter sehari bagi mengelakkan penyahhidratan.

Penyahhidratan otak dan badan akan memberi masalah kepada memori jangka pendek dan tidak dapat menumpukan perhatian.

"Penggemar minuman diuratik seperti kopi, teh dan minuman beralkohol pula perlu mengambil lebih banyak air kosong," katanya lagi.

Selain amalan pemakanan yang baik, Shariza turut berkongsi tip meningkatkan daya ingatan iaitu dengan selalu melakukan aktiviti riadah.

"Aktiviti tersebut mampu melancarkan aliran oksigen ke dalam otak," ujar beliau.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tunang batal nikah melalui SMS

Posted:

Tunang batal nikah melalui SMS

Tunang batal nikah melalui SMS

Oleh FAIZAL NAZARUDDIN
faizal.nazaruddin@kosmo.com.my


AIZAT merenung barang-barang hantaran untuk majlis pernikahan yang dibatalkan oleh tunangnya melalui SMS di Kangar semalam.


KANGAR - Impian seorang jurujual kereta di sini untuk berkahwin dengan gadis pilihannya berkecai selepas tunangnya itu membatalkan majlis pernikahan mereka melalui satu kiriman khidmat pesanan ringkas (SMS).

Lebih melukakan hati lelaki itu yang hanya mahu dikenali sebagai Aizat, 37, kiriman SMS oleh gadis tersebut dibuat kira-kira 11 jam sebelum majlis perkahwinan mereka diadakan di sebuah masjid di Simpang Empat di sini pukul 10 pagi semalam.

Ekoran terkejut dan terkilan dengan keputusan pasangannya itu, Aizat tidak dapat tidur semalaman dan akhirnya membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kangar di sini semalam.

"Saya buat laporan ekoran rasa ditipu dan teraniaya oleh tindakan tunang saya dan keluarga perempuan yang membatalkan majlis akad nikah secara tiba-tiba.

"Saya sepatutnya bernikah dan bersanding hari ini (semalam) di rumah pengantin perempuan, namun impian saya musnah tiba-tiba," katanya kepada pemberita di sini semalam.

Menurut Aizat, pasangannya yang dikenali sebagai Amira, 20, membatalkan pernikahan mereka atas alasan abang gadis itu yang merupakan wali perempuan berubah fikiran pada saat-saat akhir.

"Dalam SMS itu, Amira kata dia tidak boleh meneruskan perkahwinan kerana abangnya yang patut menjadi wali perkahwinan marah kerana saya pernah menuduh keluarga Amira sebagai zalim," ujarnya.

Menurut Aizat, sebelum itu dia ada terlepas cakap perkataan zalim itu ekoran tertekan dengan keluarga tunangnya itu yang berkeras mahu wang hantaran sebanyak RM8,860 diserahkan sebelum majlis pernikahan diadakan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Fara Fauzana dilamar Astro

Posted:

Fara Fauzana dilamar Astro

Fara Fauzana dilamar Astro

Oleh MALIAH SURIP dan FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
berita@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Deejay Fara Fauzana kini berada dalam dilema sama ada mahu terus setia bersama stesen radio Hot.FM atau berhijrah ke stesen televisyen Astro selepas dikhabarkan menerima tawaran kontrak mencecah RM1 juta.

Fara atau nama sebenarnya Farah Fauzana Mohd. Fadzil, 31, yang kini berkhidmat di stesen radio Hot.FM mengaku menerima lamaran daripada pihak Astro untuk berhijrah ke stesen televisyen berbayar tersebut.

Bagaimanapun, Fara sewaktu dihubungi Kosmo! berkata, dia sedikit terkejut apabila mendengar dakwaan bakal menerima kontrak bernilai RM1 juta sekiranya bersetuju berhijrah ke Astro.

"Ya betul, memang saya mendapat tawaran tersebut daripada pihak Astro tetapi sehingga hari ini, saya masih belum membuat sebarang keputusan. Jika saya sudah membuat keputusan, saya pasti akan mengumumkannya kelak," kata Fara.

Menjawab tentang habuan RM1 juta yang ditawarkan pula, Fara hanya berkata: "Tak adalah."

Apabila ditanya tentang kemungkinan dia meninggalkan stesen radio Hot.FM yang telah menjadi 'rumahnya' selama lebih lima tahun dan pulang ke 'rumah lamanya' di Astro, Fara hanya menjawab: "Tiada komen."

Deejay itu juga mengulangi bahawa dia masih tidak membuat sebarang keputusan terhadap kontrak yang ditawarkan kepadanya itu.

Fara turut menafikan dakwaan dia kini memandu kereta mewah jenis BMW X6 sebaliknya menyatakan: "Saya masih memandu kereta lama saya jenis Honda. Kalau ada duit banyak, saya pun teringin juga nak pandu BMW X6."

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada niat terselindung

Posted:

Tiada niat terselindung

Tiada niat terselindung

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my


MUHYIDDIN (tiga dari kanan) beramah mesra dengan penduduk ketika membuat lawatan ke Kampung Baru semalam.


KUALA LUMPUR – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan kerajaan tiada niat terselindung dalam usaha untuk membangunkan Kampung Baru.

Jelas beliau, hasrat membangunkan hartanah paling berharga di ibu negara seluas 122.9 hektar itu adalah untuk dinikmati oleh semua pemilik tanah di situ.

"Tidak ada niat tertentu yang terselindung kecuali untuk pastikan khazanah negara yang bernilai ini dapat dibangunkan setimpal dengan perkembangan di sekelilingnya," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan selepas melakukan tinjauan mesra di Kampung Pindah, Kampung Baru dan perjumpaan dengan penduduk di flat Jalan Tun Razak, Kampung Baru di sini semalam.

Pada majlis itu juga Muhyiddin mengarahkan pihak Jabatan Pengairan dan Saliran untuk menyelesaikan masalah tanah mendap di situ dan meluluskan peruntukan sebanyak RM500,000 untuk kerja pemulihan tanah.

Beliau turut mengumumkan peruntukan sebanyak RM450,000 untuk mengecat semula flat Jalan Tun Razak sebelum Hari Raya Aidilfitri Ogos depan.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Tanggungjawab sosial Amway

Posted:

Tanggungjawab sosial Amway

Tanggungjawab sosial Amway


FONG FONG (kanan) menyampaikan sumbangan hamper produk Amway kepada Sapiah.


TANGGUNGJAWAB sosial Amway terhadap Rumah Tunas Harapan telah diusahakan sejak tahun 1986. Bermula dari detik tersebut, Amway menyumbangkan sebanyak RM500,000 bagi membina enam buah rumah di bawah projek perintis Jabatan Kebajikan Masyarakat. Pembinaan rumah berkenaan bertujuan menempatkan kumpulan anak yatim dan anak yang terabai bersama penjaga rumah tersebut yang juga dipanggil ibu bapa pelihara.

Setiap pasangan ibu bapa pelihara dipertanggungjawab menjaga dan memelihara 10 orang anak yang kurang bernasib baik.

Konsep yang istimewa itu secara tidak langsung memberi peluang kepada kanak-kanak berkenaan membesar dan mengecapi kehidupan dalam suasana keluarga yang penyayang.

Justeru sempena sambutan acara Superweekend Amway, syarikat jualan langsung itu meraikan kehadiran 60 anak-anak dan ibu bapa pelihara dari Rumah Tunas Harapan, Kuala Selangor di ibu pejabat Amway, Petaling Jaya, Selangor.

Kanak-kanak dan ibu bapa pelihara dari Rumah Tunas Harapan itu dihiburkan dengan pelbagai aktiviti menarik seperti melawat persekitaran ibu pejabat Amway dan mengunjungi gudang berjentera yang membolehkan kanak-kanak bermain dengan bahan pameran interaktif.

"Amway dan Rumah Tunas Harapan sudah lama bersama dan acara ini sememangnya mengeratkan hubungan silaturahim kami," kata Ketua Komunikasi Korporat Amway, Ting Fong Fong.

Sementara itu, salah seorang ibu pelihara, Sapiah Romly, 62, menyifatkan acara seumpama itu menyuntik suasana kekeluargaan yang bahagia.

"Amway tidak pernah melupakan kebajikan anak-anak ini walaupun peranan mereka membina rumah kami telah selesai. Selain menerima kunjungan daripada pengedar Amway, syarikat ini juga memberikan kami geran tahunan bagi aktiviti kanak-kanak," tambah Sapiah yang sudah berkhidmat di Rumah Tunas Harapan selama dua dekad.

Pada acara kemuncak, pihak Amway menyerahkan produk Amway bernilai lebih RM7,500 yang terdiri daripada produk penjagaan diri dan penjagaan barangan rumah kepada setiap ibu bapa pelihara rumah kebajikan itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kosmo Online - Sukan

Posted:

Kosmo Online - Sukanhttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?pub=Kosmo&sec=Sukan Kosmo Online - Sukanhttp://www.kosmo.com.my/kosmo/img/mastkosmo.jpghttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?sec=Sukan Lembaran baru sukan tanah airhttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0606&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_01.htm PENGANJURAN temasya Sukan Malaysia (Sukma) pada setiap tahun membuka lembaran baru untuk kerjasama yang lebih dinamik antara kerajaan pusat dengan kerajaan negeri dalam memajukan sukan tanah air.MUHYIDDIN menyampaikan cenderahati kepada ketua kontinjen Wilayah Persekutuan ketika merasmikan Sukma ke-14 di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Cheras malam tadi. http://www.kosmo.com.my/pix/2011/0606/Kosmo//su_01.small.jpg,100,80http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0606&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_01.htm Terengganu mula tunjuk belanghttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0606&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_02.htm PENYANDANG juara, Terengganu muncul sebagai pendahulu dalam kutipan pingat pada Sukan Malaysia (Sukma) ke-14 selepas berjaya mengutip 11 pingat emas semalam.Laporan HELMI TALKAH dan SHANIKA ABDULLATIB<br>sukan@kosmo.com.mySKUAD judo Johor bersorak kegembiraan selepas memenangi empat pingat emas dan lima perak pada temasya Sukma 2011 semalam. http://www.kosmo.com.my/pix/2011/0606/Kosmo//su_02.small.jpg,100,80http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0606&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_02.htm 'Imej KOAM sudah tercalar'http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0606&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_03.htm SETIAUSAHA Kehormat Persatuan Olaharaga Amatur Johor (POAJ), S. Raja- segram mendesak Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) supaya mendengar nasihat Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Razali Ibrahim.Oleh HELMI TALKAH<br>helmi@kosmo.com.myPenentuan juara ligahttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0606&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_04.htm DEBARAN bagi penentuan kejuaraan Liga Super semakin menuju ke kemuncaknya dengan pertembungan dua pasu- kan teratas, Terengganu dan Kelantan malam ini.Oleh MUSTAPA LAKAWA<br>mustapa@kosmo.com.myRentak England longlaihttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0606&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_05.htm LONDON - Jurulatih England, Fabio Capello memberi alasan sama iaitu keletihan menjadi punca pasu- kan itu sekadar seri 2-2 dengan Switzerland pada aksi kelayakan Euro 2012 di Stadium Wembley awal pagi semalam.YOUNG (kanan) menerima pujian daripada Jack Wilshere selepas dia meledakkan gol penyamaan England awal pagi semalam. http://www.kosmo.com.my/pix/2011/0606/Kosmo//su_05.small.jpg,100,80http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0606&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_05.htm Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Futuristik dalam elemen tradisional

Posted:

Futuristik dalam elemen tradisional

Futuristik dalam elemen tradisional

Oleh ROSMALINA ABD. KADIR
rosmalina.kadir@kosmo.com.myMEREKA bukan pertama kali menyertai persembahan fesyen dan memperkenalkan hasil rekaan pelbagai tema, tetapi kegusaran tetap timbul saat kaki melangkah ke dewan persembahan fesyen yang berlangsung di Harris Hotel and Conventions Kelapa Gading, Jakarta minggu lalu.

Berbekalkan pengalaman yang ada, tiga pereka Malaysia, iaitu John Paris, Khalik Mustafa dan Lorenzo Peh kemudian segera melupakan debaran tersebut untuk menjayakan misi mereka di Jakarta. Pengalaman menyertai banyak persembahan fesyen, menghasilkan rangkaian busana dan memiliki signatur tersendiri berjaya mengangkat nama mereka sebaris dengan kalangan 17 pereka muda yang beraksi di pentas fesyen itu.

Biarpun dikelilingi kumpulan pereka muda Indonesia yang tidak kurang hebatnya, peserta Malaysia bukan sahaja dapat memperkenalkan rekaan mereka dengan penuh yakin tetapi dalam masa sama memukau kalangan pencinta fesyen di Jakarta.

Tiga pereka, tiga tema

John Paris yang kini memiliki butik fesyen Conteng di Amcorp Mall, Petaling Jaya sudah dikenali dan menjadi fenomena dalam kalangan penggemar fesyen batik di Malaysia. Pada Festival Fesyen dan Makanan Jakarta 2011 (JFFF2011) beliau mempersembahkan karya futuristik batik yang merupakan interpretasi romantisisme abad ke-19.

Khalik Mustafa pula yang merupakan pensyarah fesyen di Universiti Teknologi Mara (UiTM) mempersembahkan koleksi Melayu kontemporari bertemakan identiti yang menggabungkan elemen sarung tradisional Melayu, songket dan ikat.

Lorenzo Peh pula tidak perlu diperkenalkan lagi dalam kalangan penggemar fesyen di Malaysia. Dia begitu diminati melalui hasil karya kreatif yang telah melayakkannya menerima pelbagai anugerah fesyen dalam pelbagai pertandingan fesyen bagi pereka muda di Malaysia.

Pada JFFF2011, Lorenzo Peh mempertaruhkan koleksi terbarunya iaitu Urban Tribe yang merupakan inspirasi kostum tarian suku kaum di Timur Malaysia.

Dia menggabungkan cetakan, ton warna asas bumi dan motif lukisan tangan yang diinterpretasi melalui rekaan moden dan savvy untuk mencipta rupa urban tribal dalam rekaannya.

John Paris ketika ditemui memberitahu, dia berpeluang menyertai JFFF2011 selepas bernaung di bawah Yoda bermula tahun lalu.

Walaupun tidak mempunyai pendidikan khas dalam bidang fesyen, lulusan jurusan Teknologi Maklumat Kolej Sal di bawah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu bertekad untuk bergelumang dalam bidang fesyen secara serius.

"Saya gemar memberikan sentuhan futuristik kepada koleksi rekaan saya yang banyak dihasilkan menggunakan fabrik tradisional terutama batik. Justeru, saya mahu memperkenalkan keunikan rekaan ini ke pentas JFFF2011.


BARISAN pereka Malaysia dan Indonesia yang mempersembahkan karya mereka pada Festival Fesyen dan Makanan Jakarta 2011 minggu lalu.


"Pada JFFF2011, saya mempersembahkan 12 karya futuristik batik," katanya.

Tambah John Paris, selain dapat memperluaskan minda dan mempelajari rentak industri fesyen Indonesia, dia gembira kerana dapat mengenali ramai pereka fesyen Indonesia sekali gus dapat bertukar-tukar fikiran mengenai fesyen.

"Saya mendapat banyak tip untuk mencipta rekaan-rekaan baru sepanjang menyertai JFFF2011, tetapi mestilah disesuaikan dengan atmosfera Malaysia," katanya.

Khalik Mustafa yang menyertai Yoda pada tahun 2009 pula berkata, dia mahu menyampaikan budaya Melayu melalui rekaan-rekaan bertemakan identiti yang dibawakan khas untuk pentas JFFF2011.

"Saya mempertaruhkan 10 karya yang disiapkan hanya beberapa minggu sebelum menyertai JFFF2011. Tetapi, penyertaan saya bukan semata-mata memperkenalkan rekaan tetapi mencari idea baru daripada industri fesyen luar yang jauh berbeza dengan Malaysia.

"Saya mengagumi rekaan Indonesia yang kaya dengan perincian, teknik jahitan yang bagus, kualiti fabrik dan rekaan busana mereka yang sukar dibandingkan dengan industri fesyen negara lain," katanya yang turut berpeluang menyertai minggu fesyen di Bangkok.

Lorenzo Peh pula memberitahu, dia lega kerana usahanya menghasilkan rekaan bertemakan Urban Tribe berjaya menarik minat pihak penganjur JFFF2011 dan berpeluang ditemu bual wartawan fesyen Indonesia.

"Selain berpuas hati dengan koleksi Urban Tribe ini, saya begitu tertarik dengan warna dan perincian yang ditampilkan pereka muda Indonesia.

"Ia memberikan saya banyak inspirasi untuk lebih maju dalam bidang fesyen dan rekaan kreatif serta telah mendedahkan saya dengan dunia fesyen luar yang masih banyak perlu saya pelajari," katanya.

Pengasas Yoda Malaysia, Baizura Tazri memberitahu, penyertaan peserta Malaysia ke JFFF2011 bukan bertujuan menandingi rekaan fesyen Jakarta pada pentas persembahan berkenaan tetapi bagi membuka mata mereka kepada karya-karya luar dan mempelajari selok belok bidang fesyen yang tidak terbatas.

Kolaborasi

"Tujuan kolaborasi ini adalah bagi mencipta platform kepada pereka-pereka muda ini untuk memperkenalkan bakat mereka kepada industri fesyen Jakarta dan mencipta hubungan dua hala di antara kedua-dua negara.


LORENZO Peh bersama busana rekaannya yang dipamerkan di ruang pameran.


"Ini adalah peluang yang baik untuk mereka mempromosikan label mereka di peringkat antarabangsa," katanya.

Tambah Baizura, Yoda Malaysia telah melebarkan sayapnya ke Thailand, Vietnam dan kini Indonesia. Sokongan yang diterima dari ketiga-tiga negara tersebut sangat luar biasa dan Yoda bertekad untuk terus melebarkan sayapnya ke seluruh negara Asia Pasifik sebelum menembusi peringkat dunia.

Sementara itu, 14 pereka Indonesia yang berentap pada pentas visionaire JFFF2011 termasuklah Ivan Gunawan, Ichwan Thoha, Ina Thomas, Erdan, Yudhistira, Yoyo Prasetyo, Andy Salleh dan Rena Laksita.

Pengasas Yoda Indonesia, Andy Salleh berkata, dia mengagumi hasil rekaan pereka Malaysia tetapi masih ada beberapa kekurangan yang perlu diperbaiki untuk lebih maju sebelum mereka menyertai lebih banyak pentas minggu fesyen.

"Setiap rekaan yang dihasilkan untuk tujuan komersial dan persembahan harus ada pemisahan kerana untuk persembahan, perlu ada elemen dramatik dan glamor tetapi tidak keterlaluan.

"Pereka juga mesti memastikan ukuran rekaan menepati standard persembahan fesyen supaya ia kelihatan cantik dan selesa di tubuh model kerana rekaan yang tidak selesa akan menjejaskan mood mereka," katanya.

Tambahnya, persediaan yang cukup perlu bukan sahaja daripada segi rekaan tetapi pemilihan aksesori yang bersesuaian dan praktikal untuk persembahan supaya tidak mengganggu masa dan jadual persembahan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pernyataan fesyen MODA-Sunsilk

Posted:

Pernyataan fesyen MODA-Sunsilk

Pernyataan fesyen MODA-Sunsilk


ALVIN TAY (empat dari kanan), Yuko (lima dari kanan), Amir Luqman (enam dari kanan) dan Thomas (tujuh dari kanan) bersama-sama menjayakan pentas Pertunjukan Fesyen Sunsilk-MODA di Kuala Lumpur.


BAGAIKAN menghadiri pertunjukan fesyen yang gah di kota fesyen Paris, tidak hairanlah lensa kamera jurugambar tidak berhenti-henti merakam foto para tetamu yang tampil bergaya dan anggun pada Pertunjukan Fesyen Sunsilk-MODA 2011 di Hotel Gardens, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Biarpun pintu gerbang masih lagi belum tertutup rapat, namun ruang legar dewan sudah pun sesak dengan kehadiran selebriti, kelompok pencinta fesyen dan barisan pereka fesyen tempatan popular.

Jelas terpancar wajah teruja dan ceria apabila mereka berpeluang memeriahkan acara gemilang itu.

Mengangkat tema Kesempurnaan pada tahun ini dan menyifatkan kecantikan serta fesyen sentiasa bergerak seiring, maka buat julung-julung kalinya jenama penjagaan rambut terkenal Sunsilk bekerjasama dengan Malaysian Official Designers Association (MODA).

Kombinasi tersebut secara tidak langsung menjadi pemangkin kepada golongan wanita bahawa kesempurnaan kecantikan peribadi mampu dikecapi sekiranya wanita menggabungkan aspek fesyen dan tata rias diri.

Menurut Presiden MODA, Gillian Hung, dunia fesyen bukan sekadar pemilihan pakaian yang ideal semata-mata. Sebaliknya, ia turut melibatkan elemen penjagaan wajah, solekan, cara berjalan dan dandanan rambut. Jika salah satu elemen diabaikan, maka penampilan harian wanita gagal mencapai kesempurnaan tersebut.

"Bayangkan corak pemakaian anda tampak cantik dan menepati destinasi yang dikunjungi. Namun, malangnya ia masih kelihatan cacat cela apabila helaian rambut tidak disempurnakan dengan baik.

"Membiarkan rambut berminyak ataupun gugur tanpa mencari jalan penyelesaian untuk mengatasi masalah ini sebenarnya memperlihatkan wanita itu malas dan mengambil sikap sambil lewa pada penjagaan diri," ujar Gillian ketika ditemui Stailo pada sidang akhbar di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Secara ringkasnya, MODA yang diasaskan pada tahun 1990 merupakan sebuah badan yang menyediakan platform terbaik kepada pereka fesyen tempatan menempa nama di dalam mahupun di luar negara. MODA kini dikenali sebagai badan terulung dalam bidang rekaan fesyen di Malaysia dan bermatlamat membentuk dan memupuk pertumbuhan industri fesyen negara.

Justeru, bagi menyuntik kelainan di pentas peraga Sunsilk-MODA, pihak penganjur telah menjemput dua pakar rambut antarabangsa dan pencipta produk Sunsilk, Thomas Taw dan Yuko Yamashita bergandingan bersama dua pereka tempatan terhebat, Amir Luqman dan Alvin Tay. Berbekalkan kreativiti yang dimiliki kedua-dua pereka berjaya mereka koleksi busana yang indah dan glamor.

Pemilihan fabrik ideal dan hiasan kristal berkilau menyerlahkan busana rekaan yang kebanyakannya hadir dalam palet warna terang dan ceria.

Perjalanan acara fesyen semakin menarik sebaik saja selebriti remaja, Diana Danielle muncul di pentas peragaan. Dia yang memiliki potongan badan yang langsing mengatur langkah memperaga dres tanpa lengan rekaan Alvin Tay dengan dandanan rambut hasil sentuhan Yuko Yamashita.

Selain Amir Luqman dan Alvin Tay, pertunjukan fesyen Sunsilk-MODA 2011, turut dimeriahkan dengan barisan model profesional yang menggayakan busana hasil rekaan 33 pereka tempatan. Selain dres meleret dan kembang, para hadirin disajikan persembahan busana konsep santai, kasual, kaftan serta futuristik. – IZYAN LIYANA MOHD. DARIF

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Mencerahkan kulit wajah

Posted:

Mencerahkan kulit wajah

Mencerahkan kulit wajah


AKTIVITI riadah yang mengeluarkan peluh membantu mencantikkan kulit wajah dan tubuh badan.


SEDAR atau tidak, majoriti wanita di Asia mengimpikan kulit wajah cerah dan berseri. Rata-rata wanita menyifatkan kulit gelap dan sawo matang menyebabkan penampilan kurang menyerlah serta tidak menawan. Atas faktor tersebut, satu kajian yang dijalankan mendapati sebanyak 40 peratus wanita Asia sanggup membelanjakan sejumlah wang bagi menjalani rawatan pencerahan kulit wajah.

Malah, tinjauan Asia Market Intelligence pada tahun 2002 mendapati 74 peratus lelaki Malaysia lebih gemarkan wanita atau pasangan mereka berkulit cerah.

Selain suntikan vitamin C, rawatan laser antara rawatan kecantikan paling popular meskipun ia ditawarkan pada harga yang tinggi.

Namun tahukah anda, proses memiliki kulit wajah yang cerah juga boleh didapati pada harga yang murah tanpa perlu berhadapan dengan risiko yang membahayakan kulit. Antara caranya ialah:

Formula semula jadi

Kulit buah oren mengandungi minyak pati dan vitamin yang efektif untuk proses mencerahkan kulit. Caranya, keringkan kulit oren di bawah sinaran matahari. Kemudian, kisar kulit oren tersebut sehingga ia menjadi serbuk dan gaul ia bersama susu untuk membentuk seperti pes. Lalu, sapukan pada wajah dan biarkan ia kering sebelum dicuci dengan bersih menggunakan air.

Selain itu, kentang juga membantu mencerahkan kulit wajah kerana mengandungi kandungan peluntur di dalamnya. Sapukan jus kentang di sekitar wajah setiap hari bagi mengurangkan pigmentasi dan mencerahkan wajah.

Kepentingan air putih

Tahukah pengambilan air putih sekurang-kurangnya empat hingga lima liter sehari membantu mencerahkan kulit wajah. Kekerapan meminum air putih mempermudahkan proses pengeluaran toksin dalam badan. Justeru, kulit menjadi semakin berseri dan cerah.

Menurut pakar perubatan Naturopathic, Dr. Dave Carpenter, kekurangan air bukan saja menyebabkan tubuh badan dihidrat malah turut menjadikan kulit kering, kehadiran garis-garis sebelum waktunya dan kulit bertambah gelap serta kusam.

Senaman mengeluarkan toksin

Dalam pada itu, salah satu cara ideal memiliki kulit cerah adalah mengamalkan cara hidup yang sihat dengan bersenam atau sebarang kegiatan riadah yang mengeluarkan peluh. Ini bermakna bersenam bukan sekadar mencergaskan malah mengeluarkan toksin pada wajah dan tubuh badan sekali gus memudahkan proses pencerahan kulit tersebut.

Produk pencerahan Skinz

Sehubungan itu, selain mengamalkan petua kecantikan dan gaya hidup yang sihat, kecerahan kulit wajah mampu dimiliki dengan penggunaan produk pemutih yang berkualiti dan diakui keberkesanannya.

Jenama Skinz UV White UV, salah satu produk pencerahan yang membantu wanita Asia memiliki kulit wajah yang cerah dan berseri. Formulasi kandungan ekstrak sakura dan lipo-vitamin C yang mengaktifkan proses pencerahan sel kulit dari dalam ternyata memberi dimensi baru pada amalan penjagaan dan pencerahan kulit.

Skinz UV White menghimpunkan sembilan produk pencerahan yang membantu mencerahkan, tona kulit lebih sekata, melembap dan menganjalkan kulit wajah. Salah satunya ialah serum pencerah intensif yang perlu diaplikasi pada sebelah siang dan malam.

Diperkaya dengan teknologi Radiant-Gene Activator, ia bertindak mencerahkan kulit pada tiga tahap utama seperti meresap ke dalam kulit untuk menghalang kesan melanin, menjadikan ton kulit sekata dan melindungi sel-sel kulit daripada kerosakan akibat sinaran Ultra Violet-A (UVA) dan Ultra Violet-B (UVB).

Serum tersebut juga dipertingkatkan dengan Hesperidin atau lebih dikenali vitamin P untuk meningkatkan proses pencerahan kulit dan mengurangkan pigmentasi serta bintik gelap dengan berkesan.

Selain serum, aplikasi krim pelembap siang Skinz UV White yang berasaskan air pula pantas meresap ke dalam kulit untuk mencerah dan bertindak sebagai penapis UV yang terbaik. Sementara itu, penggunaan skrab antara satu atau tiga kali seminggu turut membaiki tekstur kulit yang kasar dan kusam. Ini termasuklah menanggalkan sel kulit mati dan jeragat dengan bantuan manik mikro yang terdapat dalam skrab berkenaan.

Skinz UV White yang hadir dalam pembungkusan putih tulisan rona perak dan merah jambu turut menawarkan pembersih, penyegar, krim malam, esen pencerah mata dan topeng wajah yang dijual pada harga antara RM8.90 hingga RM39.90.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


'Penyembelih Bosnia' tidak insaf

Posted:

'Penyembelih Bosnia' tidak insaf

'Penyembelih Bosnia' tidak insaf


SEPASUKAN pakar forensik memerika puluhan mayat yang ditanam selepas pembunuhan beramai-ramai di Srebrenica.


THE HAGUE, Belanda - Dia didakwa kerana membunuh 8,000 lelaki dan kanak-kanak Islam di bandar Srebrenica semasa Perang Bosnia pada 1992 hingga 1995 tetapi bekas jeneral Serb Bosnia, Ratko Mladic dengan tenang dan angkuh menjawab: "Saya hanya mempertahankan bangsa saya."

Malah, dia menyatakan tuduhan terhadapnya adalah menjelikkan dan tidak munasabah ketika dia dihadapkan ke Tribunal Jenayah Antarabangsa Untuk Bekas Yugoslavia (ICTY) di sini kelmarin.

Mladic, 69, yang dilabel 'Penyembelih Bosnia' kerana didakwa mendalangi pembunuhan 100,000 orang dalam jenayah paling kejam sejak Perang Dunia Kedua sebelum ini mendakwa dirinya sakit tenat.

Namun, bekas pemimpin tentera Serb-Bosnia itu nampak bersemangat semasa dia mengejek ibu-ibu yang kehilangan anak mereka dalam pembunuhan beramai-ramai di Srebrenica.

Dia tampil di mahkamah ICTY dengan memakai sut gaya tentera yang dipadankan dengan tali leher hitam.

Seorang wanita yang berada di kamar mahkamah memandang ke arah Mladic dan membuat isyarat bahawa dia akan dihukum mati.

Mladic bagaimanapun tersenyum sinis kepada wanita tersebut yang kehilangan anak lelakinya ditangan tentera pemimpin Serb-Bosnia itu pada Julai 1995.

"Seluruh dunia kenal siapa saya. Saya ialah Ratko Mladic. Saya mempertahankan bangsa saya, negara saya kini mempertahankan diri saya. Saya mahu hidup untuk melihat diri saya bebas," katanya.

Tiada sebarang pengakuan dibuat oleh Mladic dan dia memberitahu hakim bahawa dia tidak mahu mendengar tuduhan terhadapnya dibacakan.

Selain pembunuhan beramai-ramai di Srebrenica, Mladic turut didakwa melakukan jenayah kemanusiaan semasa kepungan 44 bulan ke atas bandar Sarajevo yang menyebabkan 12,000 orang mati dibunuh tentera Serb Bosnia.

Mladic kemudian berkata, dia memerlukan masa sekitar dua bulan untuk meneliti segala tuduhan terhadapnya

Ketika dia meninggalkan kamar perbicaraan ICTY, Mladic sempat berpaling kepada keluarga dan saudara-mara mangsa pembunuhannya dan memberikan tabik hormat kepada mereka sambil tersenyum.

Dia kemudian diiringi ke penjara.

"Dia (Mladic) langsung tidak menyesal malah, dia masih boleh mengejek mahkamah," kata Ramiza Gurdic yang kehilangan suami dan dua anak lelakinya di tangan tentera Mladic.

"Dia mengambil masa cuma tiga hari untuk membunuh beribu-ribu penduduk Bosnia tetapi kini dia menyatakan dia memerlukan dua bulan untuk membaca tuduhan terhadapnya," tambah wanita itu.

Hakim menetapkan perbicaraan kes tersebut disambung semula pada 4 Julai depan.

Mladic yang ditangkap di sebuah perkampungan di Serbia selepas diburu selama 16 tahun, diekstradisi ke ICTY pada Selasa lalu. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tikus gergasi baham kanak-kanak

Posted:

Tikus gergasi baham kanak-kanak

Tikus gergasi baham kanak-kanak


SEEKOR tikus gergasi yang ditangkap polis Afrika Selatan di Cape Town baru-baru ini.


CAPE TOWN - Polis Afrika Selatan menangkap sejenis tikus gergasi yang dipercayai menggigit sehingga mati dua orang kanak-kanak di kawasan setinggan di negara itu, lapor sebuah akhbar semalam.

Tikus sebesar seekor kucing dan sepanjang satu meter itu memiliki gigi hadapan lebih dua sentimeter panjang.

Pada minggu ini, seorang budak perempuan berusia tiga tahun, Lunathi Dwadwa maut diserang mamalia tersebut ketika dia tidur di rumah ibu bapanya dekat sini.

Seorang bayi lain terkorban dalam serangan serupa pada hari yang sama di ibu negara Afrika Selatan, Johannesburg. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Sepanduk celupar cetus kemarahan

Posted:

Sepanduk celupar cetus kemarahan

Sepanduk celupar cetus kemarahan


SEPANDUK kontroversi yang ditonjolkan oleh seorang penonton semasa satu perlawanan bola sepak di sebuah stadium di Gold Coast, Australia.


GOLD COAST - Liga Bola Sepak Australia (AFL) meminta saluran televisyen tempatan, Ten Network memberi penjelasan mengapa ia menyiarkan sepanduk lucah seorang penonton yang mengundang seorang bintang bola sepak untuk berasmara dengan isterinya, lapor sebuah akhbar semalam.

Sepanduk tersebut dikibarkan seorang penyokong pasukan bola sepak tempatan, Cats semasa satu perlawanan bola sepak yang disiarkan secara langsung dari sebuah stadium di sini semalam.

"Paul Chapman saya rela anda meniduri isteri saya," kata tulisan pada sepanduk tersebut.

Chapman ialah bintang bola sepak yang bermain untuk pasukan Cats.

Kejadian itu menimbulkan kemarahan orang ramai terutamanya pertubuhan bukan kerajaan yang menganggap perbuatan lelaki itu telah menjatuhkan maruah wanita.

Ten Network dalam penjelasannya menyatakan, insiden tersebut tidak disengajakan dan memberi jaminan bahawa ia tidak akan berulang pada masa hadapan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Curi motosikal: Lima lelaki ditahan polis

Posted:

Curi motosikal: Lima lelaki ditahan polis

Curi motosikal: Lima lelaki ditahan polis

05/06/2011 8:35pm

ALOR SETAR – Lima lelaki termasuk tiga pelajar sekolah ditahan polis kerana mencuri motosikal di sekitar Alor Setar sejak Januari tahun ini.

Suspek pertama berumur 14 tahun ditahan polis pada 26 Mei lepas kira-kira pukul 3.15 pagi.

Suspek ditangkap oleh orang ramai ketika cuba mencuri sebuah motosikal di Anak Bukit di sini sebelum polis datang menahannya.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, ACP Adzaman Mohd Jan berkata, setelah siasatan dilakukan terhadap suspek pertama, polis berjaya menahan empat lagi rakan suspek yang berumur 13 hingga 19 tahun.

"Semua suspek itu ditahan atas kesalahan yang sama dan hasil siasatan, polis berjaya menemui empat rangka motosikal iaitu dua rangka motosikal jenis Honda C70 dan dua lagi jenis Honda EX5.

"Kita turut menjumpai sebuah enjin motosikal EX5," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, rangka-rangka motosikal itu dijumpai di dalam semak di belakang rumah suspek-suspek dan sebuah rangka motosikal dijumpai di tali air di Anak Bukit. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tak pulang: Pelajar JPA kena bayar balik

Posted:

Tak pulang: Pelajar JPA kena bayar balik

Tak pulang: Pelajar JPA kena bayar balik

05/06/2011 6:48pm

JERANTUT – Pelajar tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) di luar negara yang enggan kembali berkhidmat di negara ini selepas menamatkan pengajian mereka akan diminta membayar balik dengan nilai penuh biasiswa termasuk dikenakan faedah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, Jemaah Menteri akan mengkaji berasaskan undang-undang sedia ada bagi melaksanakan tindakan itu.

"Jika Kabinet bersetuju, bekas pelajar tajaan JPA yang sudah bekerja di luar negara akan diwajibkan membayar balik semua perbelanjaan berkenaan termasuk faedah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Jerantut di sini, hari ini.

Mohamed Nazri berkata, kebanyakan pelajar tajaan JPA yang enggan pulang merupakan mereka yang menuntut di universiti di Eropah dan Amerika Syarikat yang menerima biasiswa berjumlah antara RM400,000 dan RM1.2 juta setiap seorang.

"Sewajarnya golongan berkenaan patut mengenang budi kerajaan yang memberi biasiswa dan menghantar mereka melanjutkan pelajaran dalam bidang profesional tertentu di luar negara," katanya. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Mekanik maut diserang sekumpulan lelaki

Posted:

Mekanik maut diserang sekumpulan lelaki

Mekanik maut diserang sekumpulan lelaki

05/06/2011 4:48pm

NIBONG TEBAL – Seorang mekanik maut selepas dipukul oleh sekumpulan lelaki yang dipercayai membalas dendam di Tasek Mutiara, di sini malam tadi.

Timbalan Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan (SPS), DSP Sharifudin Abdullah berkata, dalam kejadian pukul 11.45 malam itu, S. Vijinran, 24, yang baru selesai minum bersama seorang rakan didatangi empat lelaki.

"Salah seorang lelaki berkenaan memarahi dan menuduh mangsa memukul sepupunya sehingga cedera dalam satu kejadian pagi semalam, bagaimanapun Vijinran menafikannya.

"Berang dengan penafian berkenaan, kumpulan lelaki yang bersenjatakan parang itu bertindak memukul mangsa sehingga cedera parah," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sharifudin berkata, saksi yang melihat kejadian kemudian menghubungi polis, dan Vijinran dihantar ke Hospital Sungai Bakap untuk mendapatkan rawatan.

Bagaimanapun Vijinran yang mengalami kecederaan parah di bahagian kepala mati ketika menerima rawatan di hospital tersebut, katanya. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


‘Poyo’ makanan Syamsul

Posted:

'Poyo' makanan Syamsul

'Poyo' makanan SyamsulDALAM hela nafas seorang anak muda yang pada pandangan pertama terlihat penuh ego, ada kegusaran bersarang di hatinya. Mohd Syamsul Datuk Yusuf Haslam, 27, tidak berbohong dengan perasaannya itu.

Dia sedar bahawa khalayak sedang melihat hasil kerjanya. Malah, rentetan kejayaan filem-filem terdahulu seakan-akan mencabar dirinya untuk bertahan lebih lama dalam liganya.

Syamsul dinobat sebagai Pengarah Terbaik pada Festival Filem Malaysia Ke-23 melalui filem Evolusi KL Drift 2. Insiden air mata Syamsul tidak mungkin dilupakan penonton.

Dia menangis sewaktu diumumkan pemenang anugerah berprestij itu walaupun kemenangannya kemudian dipertikaikan.

Dia juga mencapai angka kutipan RM8 juta untuk filem Khurafat arahannya. Portfolio yang dibina itu perlu dibatasi diri sendiri dan bukan orang lain, fikir Syamsul.

"Jujurnya saya berasa takut untuk tayangan KL Gangster pada 9 Jun ini. Filem itu menjual lelaki sahaja. Tidak ada heroin.

"Terdetik juga, adakah peminat filem wanita akan pergi menonton kerana semua pelakonnya lelaki dan didasari cerita tentang gengster?" jujur dia bersuara di hadapan salah seorang aktor filem itu, Adiputra.

Takut gengster

Sebuah filem tanpa heroin dan tanpa suntikan cerita cinta, itu taruhan terbaru Syamsul.

Dalam benaknya kini semua terpulang kepada selera penonton yang kadangkala tidak boleh dijangka. Apa yang dilakukannya ialah membariskan aktor-aktor mantap untuk tujuan itu.

Adiputra, Soffi Jikan, Zizan Raja Lawak dan Aaron Aziz bakal 'dijual' untuk naskhah KL Gangster. Untuk dirinya sendiri, Syamsul mengakui kematangan dan kebolehannya mengarah sedang digilap.

"KL Gangster mempunyai suntikan identiti dan budaya masyarakat kita sendiri. Jadi, ia lebih dekat dengan jiwa penonton.

"Saya merujuk kepada filem Young and Dangerous dan The Godfather, tetapi saya mahu filem aksi negara kita sendiri," ujarnya yang mahu mencipta karakter Chan Ho Nam dan Chicken versi Malaysia.

Peminat pengarah tersohor Michael Bay dan M. Night Shayamalan ini berkata dia mengikut selera pasaran dalam membikin sesebuah filem.

Dalam masa yang sama, dia turut akur dengan kebolehan dirinya yang tidak cenderung membuat sesuatu atas nama seni sebaliknya mengikut perkiraan komersial.

Malah, ujarnya, faktor angka atau kutipan adalah sesuatu yang menjadi rujukannya.

"Dalam pemerhatian saya, filem komersial lebih menjadi pilihan penonton berbanding filem seni," ujarnya yang tidak pandai menyebut nama-nama sutradara berpaksikan seni seperti yang dijadikan rujukan oleh Pierre Andre.

Maka itu, Syamsul lahir dengan filem yang berada dalam skala komersial seperti Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam, Evolusi Kl Drift, Evolusi KL Drift 2 dan Khurafat: Perjanjian Syaitan.


MAMAT 'poyo', itu antara gelaran yang diberikan kepada Syamsul selain 'pelakon kayu'. Namun kata Syamsul, adalah tidak adil dirinya dihakmi sebelum sempat dikenali.


Poyo

Entah kenapa, Syamsul merasakan sesi interbiu dengan Sensasi Bintang kali ini lebih bersifat kaunseling.

Saya bertanyakan lelaki ini tentang dirinya yang digelar poyo oleh sesetengah orang - slanga anak muda untuk seseorang yang suka tunjuk bagus. Maklumlah, dia sutradara yang masih muda tetapi sudah merangkul anugerah.

"Gelaran poyo itu sudah jadi makanan saya sejak di bangku sekolah lagi. Tetapi itulah karakter saya walaupun saya sedar ada yang tidak suka.

"Namun, tanggapan orang memang bermacam-macam," jawabnya.

"Saya rasa ia sudah sedia ada dalam genetik saya. Ayah dan adik perempuan saya juga mempunyai karakter dan wajah yang serius.

"Sama seperti saya, mereka juga kadangkala dianggap poyo.

"Malah, ada kenalan yang telah lama mengenali saya menyatakan tanggapan pertama mereka tentang saya adalah saya seorang yang poyo.

"Bagaimanapun, setelah lama berkawan, saya sebenarnya tidak seperti yang mereka sangkakan," katanya ketawa.

Syamsul turut merasakan adalah tidak adil dia dihakimi sebelum dirapati.

Membuka lagi selapis selaput dirinya, Syamsul bercerita perihal wanita pula. Topik itu semestinya ada dalam nafas setiap lelaki.

Anak lelaki Yusuf Haslam ini mendakwa dia sukar untuk rapat dengan wanita bahkan tidak memiliki ramai kawan daripada kaum hawa itu.

"Pengalaman banyak mengajar saya tentang cinta dan wanita," ujarnya.

Syamsul berkata dia juga seringkali disalah anggap antara bersahabat dan bercinta apabila rapat dengan seseorang gadis.

Ujarnya, jika dia mula merapati seseorang, akan ada yang menyangka dia sudah jatuh cinta dengan si gadis itu.

"Saya pernah rapat dengan Liyana Jasmay sewaktu filem Khurafat. Tapi itu cerita lama. Tidak benar kalau kami bercinta.

"Saya cuba mengenalinya dengan lebih dekat tapi nampaknya tidak sesuai. Jadi eloklah kami kekal sebagai teman," ujarnya.

Buat masa ini, Syamsul sekadar mengatakan dia sedang mengenali seseorang yang bukan berada dalam industri yang sama.

Pecah panggung

Gadis itu wanita biasa yang ingin diselami hatinya oleh Syamsul.

Selain bergelora dengan persoalan cinta, jelas Syamsul, dia sedang cuba memewahkan dirinya dengan impian.

Selepas bertungkus-lumus mengangkat semua hasil kerjanya, impiannya kini cuma satu tetapi besar ertinya.

Dia mahu menghasilkan 10 buah filem pecah panggung yang sekarang sudah jelas berikutan kejayaan empat buah filem arahannya terdahulu.

"Saya inginkan kejayaan luar biasa daripada seorang insan biasa," kata Syamsul bersulam doa.

Selepas KL Gangster, Syamsul akan keluar dengan Aku Bukan Tomboi dan Bohsia 2: Jalan Kembali untuk tatapan penonton.

Akhir sekali, penulis menembak reaksi Syamsul untuk melihat kebal atau tidak dinding amarahnya.

Dia mungkin dipuji sebagai pengarah muda yang bagus tetapi bukan sebagai pelakon yang berwibawa.

Ramai yang masih menyatakan dia kaku membawakan karakter apa pun. Syamsul terdiam.

"Saya tahu orang kata saya kayu. Saya berfikiran terbuka dan mampu membezakan komen yang jujur atau berniat menjatuhkan saya.

"Saya akui saya perlu belajar. Tetapi setiap pelakon ada kelemahan dan kelebihan. Saya juga ada peminat sendiri.

"Kalau teruk sangat lakonan saya, Khurafat tidak akan dapat kutipan yang memberangsangkan sebegitu," tuturnya kepada kritikan yang datang.

Malah, Syamsul menolak khabar yang mengatakan dia hanya mampu berlakon di bawah produksi yang sama kerana tidak pernah mendapat tawaran daripada produksi lain.

Sama ada kayu atau tidak, poyo atau bukan, Syamsul menegaskan dia kini berdiri dengan penuh kematangan. Mungkin masa sahaja yang dapat menentukan kebenaran pelbagai tanggapan itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Shahz tak rasa bersalah

Posted:

Shahz tak rasa bersalah

Shahz tak rasa bersalah


AKTOR ShahzJaszle menerima pelawaan Gambit untuk berlakon dalam klip Prema kerana faktor persahabatan dan peluang. Ujar Shahz, mungkin kerana kemunculannya, masyarakat jadi kecoh dengan aksi-aksi dalam klip video tersebut.


MINGGU ini nama Prema Yin, Shahz Jaszle dan Gambit Saifullah meniti di bibir para peminat seni tempatan. Ia gara-gara klip video lagu Marilah nyanyian Prema.

Aksi kurang enak dan separuh porno yang ditonjolkan dalam klip video itu memang tidak difahami motifnya.

Hendak dikatakan ada sentuhan seni, jauhlah sekali. Yang jelas ia seperti sebuah karya tangkap muat atau mungkin strategi pemasaran murahan.

Gambit Saifullah selaku pengarah drama ini berkata, klip video itu dibuat untuk pasaran antarabangsa dan bukan tempatan.

Namun, klip video itu sudah dimuat naik ke laman Youtube dan boleh ditonton oleh khalayak Malaysia. Dalam masa beberapa hari diletakkan di laman tersebut, klip Marilah telah ditonton sebanyak lebih 100,000 kali.

Sensasi Bintang bertanyakan pembawa karakter 'suami' dalam klip video tersebut, Shahz. Kata lelaki itu, dia melakonkan watak suami kepada Prema dan rumah tangga mereka sedang bergolak.

Bagaimanapun, khalayak tidak dapat menerima keintiman suami isteri seperti itu dipertontonkan dalam sebuah klip video.

Kenapa anda sanggup terima tawaran berlakon dalam klip video tersebut?

Pertama kerana saya mengenali Gambit. Saya membantunya dengan menerima tawaran tersebut. Sebab kedua kerana Gambit memberitahu saya bahawa klip ini adalah untuk tujuan pasaran antarabangsa.

Saya beritahu dia, kalau pasaran kita memang tidak lepas klip sebegini. Saya rasa ini peluang yang baik untuk saya muncul di pasaran antarabangsa.

Pendapat anda sendiri tentang klip video tersebut?

Sejujurnya saya belum melihat hasil akhir klip video tersebut. Tetapi saya rasa okey. Bab kualiti saya tidak mahu komen panjang. Tapi Gambit telah melakukan yang terbaik sebagai pengarah.

Saya cuma melakonkan watak yang dimahukan oleh Gambit. Dia mahu A, saya bagi A dengan komitmen seratus peratus.

Anda tidak terfikir tentang sensitiviti masyarakat kita?

Bagi saya, orang Malaysia memang susah terima perkara sebegini walaupun sebenarnya adegan begitu juga ada dalam filem mahupun drama lain.

Saya cuma menjalankan kerja saya dan bukan pandai-pandai saya. Saya ikut jalan cerita yang dimahukan sebagai seorang suami.

Tidakkah rasa dimurahkan dengan hasil kerja tersebut?

Tidak. Jalan ceritanya okey, mungkin kekurangan dari sudut seni, efek juga kurang.

Tidak rasa berlebihan?

Saya tidak rasa berlebihan.

Sejauh mana anda mengenali Gambit?

Saya sudah kenal dia beberapa tahun lepas. Kami malah main futsal sama-sama.

Bagaimana bekerja dengan Prema dalam adegan sebegitu?

Klip video ini baru sahaja dibuat bulan lepas. Saya pertama kali mengenali Prema sewaktu penggambaran klip video ini. Dia naif dan baik. Tidak daring seperti dalam klip video tersebut.

Anda tahu klip video ini dikutuk hebat oleh masyarakat?

Inilah mentaliti orang Malaysia. Saya memang dengar dan baca banyak kutukan orang. Tapi saya ingin bertanya kepada yang mengutuk itu, adakah mereka berani dan bersedia untuk membuat sesuatu seperti klip video tersebut?

Saya tidak kisah kalau diberi nasihat tetapi ada juga carutan yang ditulis di laman blog dan web. Pada saya, kalau mereka mencarut, di mana akhlak baik mereka sebenarnya. Akhlak mereka juga tidak betul, mahu betulkan orang lain.

Gambit melakukan tugasan dia sebagai sutradara dan kenapa orang lain yang sibuk-sibuk?

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Yana takut benda laju

Posted:

Yana takut benda laju

Yana takut benda lajuNORLIANA SAMSUDIN atau mesra disapa Yana boleh dikatakan insan bertuah. Dia pernah menjadi penyanyi dan tidak pernah kering dengan tawaran berlakon drama atau filem.

Paling diingati, dia melakar nama sebagai pengarah filem wanita termuda di Malaysia menerusi filem komedi romantik Selamat Pagi Cinta.

Bagi pelakon kelahiran Kluang, Johor itu, peluang lakonan yang banyak diterimanya kini akan direbut sebaik mungkin. Dia mahu menimba pengalaman sebelum meneruskan minatnya dalam kerja-kerja di belakang tabir.

"Sekarang fokus saya kepada bidang lakonan. Jika ada ruang nanti, saya akan terlibat dengan kerja-kerja di belakang tabir dan kembali mengarah," kata graduan Seni Layar dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu.

Dalam perkembangan terbaru, Yana baru sahaja selesai menjalani penggambaran filem Adnan Sempit 2, menyiapkan filem Aku Ada Kau Ada dan terlibat dengan penggambaran filem 8 Jam arahan Ahmad Idham.

POLIS WANITA

Saya memang 'tabik' kepada polis wanita kerana bukan mudah untuk menjaga keamanan negara. Selalunya pasukan beruniform dikaitkan dengan lelaki, tetapi sebenarnya wanita juga adalah tulang belakang Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Saya melakonkan watak seorang anggota polis dalam filem Kongsi. Ia tidak mudah kerana saya terikat dengan protokol sebagai anggota pasukan keselamatan itu.

PENGARAH

Diberikan peluang untuk menjadi pengarah filem Selamat Pagi Cinta adalah pengalaman paling berharga bagi saya. Ia satu-satunya filem arahan saya setakat ini. Saya ketika itu berumur 23 tahun dan merupakan pengarah wanita termuda di negara ini.

Saya amat mengagumi pengarah Jodie Foster kerana wanita itu sering mengarahkan filem berkaitan kewanitaan. Saya juga mengagumi gaya pengarahan Tim Burton.

KASUT

Saya obses dengan kasut. Saya boleh ketepikan beg tangan mahupun alat mekap semata-mata untuk kasut.

Saya akan membeli sehingga tiga pasang kasut sekali gus jika saya benar-benar sukakan rekaannya, tidak kira sama ada ia berjenama ataupun tidak. Bilangan kasut dalam koleksi saya memang tidak terkira dan masih ada yang belum dipakai lagi.

FOBIA

Saya tidak takutkan ketinggian tetapi saya takut pada kelajuan. Baru-baru ini, saya dipaksa oleh kawan-kawan untuk menaiki roller coaster di Genting Highlands. Kaki saya menggigil dan tidak boleh berjalan selepas turun daripada roller coaster itu.

Saya juga geli dengan ulat gonggok ataupun serangga yang berkaki banyak dan berjalan perlahan. Selain itu, saya juga tidak suka pada binatang yang tidak berbulu seperti cicak dan cacing.

CELOTEH

Kalau bab berceloteh memang saya suka. Saya mudah mesra dan boleh berborak dengan sesiapa sahaja. Saya pernah berborak mesra dengan mak cik tukang sapu walaupun baru pertama kali berjumpa. Dalam kalangan selebriti saya amat meminati Fara Fauzana kerana celotehnya yang bersahaja. Saya sentiasa mendengar dia bercakap tidak henti-henti di radio Hot FM.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved