Rabu, 3 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Filem Malaysia kembali 'panas'

Posted:

Filem Malaysia kembali 'panas'

Filem Malaysia kembali 'panas'

BABAK romantis Aaron Aziz dan Maya Karin dalam filem Ombak Rindu yang turut menampilkan babak ranjang lakonan kedua-dua pelakon popular itu.


ADEGAN panas atau sensasi bukan lagi perkara baharu dalam industri perfileman tempatan. Jika diperhatikan banyak filem tempatan yang kini berani memaparkan adegan panas seperti Ombak Rindu, Jiwa Taiko, Embun, Klip 3gp, Perempuan, Isteri dan ..., Panas, Mantra dan ...Dalam Botol.

Itu hanya beberapa judul sahaja.

Terbaharu, menerusi trailer filem Mencari Cinta lakonan Rusdi Ramli dan Nora Danish yang bakal ditayangkan tidak lama lagi menampilkan adegan ranjang dengan tubuh mereka hanya ditutupi dengan selimut.

Filem Sembunyi: Amukan Azazil arahan Kabir Bhatia juga tidak ketinggalan meraih perhatian penggemar filem.

Meskipun filem tersebut telah ditayangkan pada 28 Mac lalu, namun sehari selepas itu telah tersebar adegan malam pertama perkahwinan antara Remy Ishak dan Diana Danielle yang telah dipotong daripada filem tersebut.

Ironinya, video itu dimuat naik dalam laman perkongsian video YouTube oleh produksi Grand Brilliance Sdn Bhd.

Menurut Kabir, dia sendiri tidak tahu menahu mengenai penyebaran video tersebut dan beranggapan mungkin itu merupakan strategi pemasaran produksi terbabit.

Persoalannya, adakah adegan panas relevan untuk pembikinan filem di Malaysia?

Ikut pengarah - Erma Fatima

Mengulas tentang perkara itu, kata pengarah terkenal Erma Fatima yang pernah mengarah filem Embun, keperluan sesuatu adegan panas bergantung kepada matlamat dan jalan cerita sesebuah filem.

Menurutnya, jika hendak dibandingkan karyawan filem Melayu zaman dahulu lebih bebas dan berani memaparkan adegan panas berbanding sekarang.

"Saya akui karyawan dahulu lebih berani berbanding hari ini yang banyak pantang larangnya.

Saya tidak boleh beri komen betul atau salah. Akhirnya semuanya terletak kepada prinsip pengarah dan perjalanan jalan cerita itu sendiri. Apa yang cuba pengarah sampaikan kepada penonton," ujarnya.

Embun yang ditayangkan pada tahun 2002 dan menelan kos sebanyak RM3 juta telah menimbul kontroversi dengan adegan rogol.

Akui Erma sebagai pengarah filem itu, dia telah dikritik hebat kerana dalam adegan tersebut telah menampakkan punggung salah seorang pelakonnya iaitu arwah Izi Yahya.

AKTOR Zul Suphiaan tampil berbogel dalam filem, Mantra.


"Apa yang saya cuba sampaikan (menerusi babak tersebut) adalah kesengsaraan wanita tempatan ketika itu - fakta bahawa mereka menjadi pemuas nafsu tentera Jepun.

"Saya cuba gambarkan keadaan yang sebenar. Memang adegan itu dilakukan tetapi saya menggunakan teknik yang bersesuaian. Bukannya ada babak berbogel.

"Masalahnya masyarakat kita ketika itu suka melihat adegan rogol itu daripada keseluruhan filem itu sendiri. Saya hadapi kritikan dengan buat tidak tahu sahaja," katanya.

Bukan daya tarikan - Shuhaimi

Pengarah terkenal, Datuk Paduka Shuhaimi Baba pula menegaskan, perjalanan serta visual yang lahir daripada sesebuah filem bergantung kepada pengarah produksi itu sendiri.

"Penulis skrip yang mereka cerita itu dan pengarah pula yang bertanggungjawab untuk mengarah filem itu. Jalan cerita dan idea semuanya daripada mereka berdua.

"Jika perlu, adegan panas itu terpulang kepada pengarah bagaimana dia ingin mengolah adegan tersebut.

"Harus diingat, sebuah filem harus melalui proses suntingan oleh Lembaga Penapisan Filem (LPF) sebelum sampai ke penonton," ujarnya.

Tambah Shuhaimi, adegan panas dalam filem tempatan bukan merupakan daya tarikan buat penonton untuk ke pawagam.

"Ini kerana ia (adegan panas) bukanlah budaya Malaysia. Penonton kita datang ke panggung wayang untuk berehat dan mereka lebih suka menonton filem komedi dan cinta dalam keadaan yang selesa.

"Mereka bukannya menonton adegan panas beramai-ramai yang mungkin membuatkan sesetengah penonton tidak selesa.

"Kalau mereka ingin menonton adegan panas, buka sahaja internet, banyak adegan lebih panas di dalam internet daripada filem tempatan.

"Jadi, adegan panas bukanlah satu tiket menarik penonton kerana penonton kita tidak akan tertarik untuk menontonnya," tegasnya yang sedang sibuk dengan pembikinan filem terbaharu berjudul Regalia.

Adegan panas sensitif - Osman Ali

Osman Ali pula cukup dikenali dengan filem Ombak Rindu dan Jiwa Taiko. Bagaimanapun, kedua-dua filem arahannya itu menampilkan adegan ranjang watak-watak utamanya.

Ombak Rindu menyaksikan babak ranjangl Aaron Aziz dan Maya Karin, manakala Jiwa Taiko menampilkan babak intim atas katil antara Bront Palarae dan Nadiya Nisaa.

"Susah untuk saya jawab secara spesifik sama ada relevan atau tidak adegan panas dalam filem. Secara am, ada sebab kenapa sesebuah adegan itu diadakan atas dasar mengikut perjalanan cerita.

"Jika mengikut kebebasan berkarya, ia semua terpulang kepada pengarah. Namun, melihat senario negara kita dengan masyarakat Melayu dan beragama Islam, saya rasa adegan panas yang keterlaluan tidak perlu diadakan," katanya.

Ujar Osman yang mempunyai pengalaman dikritik hebat menerusi dua filem arahannya, dia sedar masyarakat Malaysia sangat sensitif tentang adegan panas.

"Kadangkala sebagai pengarah, kita terlalu teruja untuk menggambarkan realiti sesuatu adegan. Selepas melihat respons peminat, akhirnya saya sedar yang saya buat filem bukan untuk diri saya tetapi untuk pelbagai lapisan masyarakat.

"Saya harus berpijak di bumi yang nyata, di mana filem itu dibikin dan ditayangkan.

"Oleh itu, saya akan lebih berhati-hati dalam membikin filem untuk tontonan orang Malaysia.

"Jika perlu menggambarkan adegan berahi, saya harus memikirkan cara lain supaya tidak menyinggung mana-mana pihak," tegasnya.

Menurut Osman lagi, setiap pelakon mempunyai peminat tegar mereka sendiri. Jika adegan yang dilakukan pelakon pujaan bersifat negatif, peminat juga tidak akan berpuas hati.

"Peminat akan marah kenapa pelakon pujaan mereka melakonkan watak sedemikian rupa. Buat apa buat filem yang peminat tidak suka kerana yang akan pergi menonton adalah peminat kepada pelakon itu sendiri," ujarnya yang sibuk dengan penggambaran filem terbaharu, Pilot Cafe.

Ada batasan - Ana Dahlia

Aktres Ana Dahlia pernah mencetuskan kontroversi kerana keberaniannya mendedahkan belakang tubuh untuk filem Mantra.

Kini, dia mengakui telah belajar daripada kesilapan lalu.

"Adakalanya pelakon terleka dan akhirnya belajar daripada kesilapan yang dilakukan. Hendak kata silap, tidak boleh juga sebab saya sendiri pernah terbabit dalam adegan panas.

"Saya sendiri mengambil iktibar. Setiap tindakan yang diambil ada kesan baik dan buruk. Terpulang kepada seseorang untuk melakonkan atau tidak, kerana sebagai manusia kita berhak untuk memilih," ujarnya.

Bagaimanapun, kini Ana enggan lagi melakonkan watak yang memerlukan dia mendedahkan tubuh badan di layar perak.

"Sekarang ada batasnya. Saya akan lihat skrip terlebih dulu, jika di luar batasan saya sebagai pelakon boleh fikir sendiri dan menolak tawaran tersebut," tuturnya.

BABAK malam pertama sepasang suami isteri dalam filem Sembunyi: Amukan Azazil lakonan Diana Danielle dan Remy Ishak di ranjang kini tersebar dengan meluas di YouTube.


Penonton harus faham - Nadiya Nisaa

Aktres popular Nadiya Nisaa mengatakan pelakon mempunyai hak untuk melakonkan atau menolak adegan panas.

Ujar Nadiya yang pernah melakonkan adegan ranjang bersama aktor Bront Palarae menerusi Jiwa Taiko, keperluan sesebuah adegan panas bergantung kepada jalan cerita.

"Saya sendiri pernah melakonkan adegan sedemikian. Adegan panas itu perlu untuk menggambarkan betapa liarnya watak yang saya lakonkan.

"Sebenarnya saya bersetuju untuk melakonkannya kerana telah diberitahu lebih awal oleh pengarah dan paling penting, saya lihat siapa pasangan saya.

"Saya dan Bront telah kenal lama dan memudahkan proses lakonan. Paling penting, saya harus selesa dengan diri saya sendiri.

"Jika tidak selesa, adegan itu tidak mencapai misi untuk memperlihatkan babak berahi antara watak itu. Sebaliknya, ia akan nampak pelik dan penonton pun jelik untuk menontonnya," ucapnya.

Tambah Nadiya, penonton sebenarnya tidak faham bagaimana sesuatu babak panas itu dilakukan. Pelakon Malaysia bukan seperti di Barat yang bebas berpelukan tanpa seurat benang.

"Adegan panas dilakukan dengan teknik kamera. Tiada istilah melakonkan adegan panas seperti ia benar-benar berlaku. Sebagai pelakon di Malaysia, saya faham batasan yang dibenarkan tetapi selepas disunting adegan itu kelihatan seperti benar berlaku," tuturnya.

Bimbang adegan panas - Rusdi Ramli

Aktor Rusdi Ramli mengakui dia bimbang kontroversi akan tercetus impak adegan ranjangnya bersama Nora Danish dalam filem Mencari Cinta.

Mengulas tentang adegan ranjang yang menjadi bualan hangat itu, kata Rusdi dia percaya pengarah mempunyai sebab yang kuat untuk mewujudkan adegan tersebut.

"Sebagai pelakon sudah menjadi tanggungjawab saya memenuhi kehendak pengarah. Bagaimanapun saya akui sedikit risau dan takut ketika melakonkan adegan tersebut.

"Saya tidak ada sebarang masalah melakonkan adegan panas yang dimaksudkan kerana Nora seorang pelakon yang bagus," katanya.

Filem panas melampau Indonesia

Posted:

Filem panas melampau Indonesia

Filem panas melampau Indonesia

Oleh HARYATI KARIM

DEWI PERSIK banyak melakonkan babak panas melampau dalam filem-filem seram lakonannya.


JIKA hendak dibandingkan antara filem Malaysia dan Indonesia, sudah tentu produksi negara jiran itu lebih hebat dan berani dalam memaparkan adegan panas.

Tidak dapat dipastikan sama ada ia adalah trend ataupun sudah menjadi identiti pengkarya filem Indonesia.

Namun, adegan panas dan unsur berahi yang disifatkan berlebihan sememangnya sering diselitkan terutamanya menerusi filem-filem seram.

Jika filem seumpama itu diterbitkan di Malaysia, sudah pasti awal-awal lagi pihak Lembaga Penapisan Filem akan memotong adegan-adegan panas tersebut.

Malah, pengkarya tempatan juga tidak akan membikin adegan panas tanpa sebab yang boleh membuatkan filem mereka dibekukan daripada tayangan atau mengundangkan kemarahan masyarakat tempatan.

Kosmo! menyenaraikan beberapa buah filem Indonesia yang menyelitkan adegan panas melampau.

1) Mafia Insyaf

Pelakon: Atiqah Hasiholan, Tora Sudiro, Indah Kalalo, Ferry Ardiansyah, Jaja Miharja, Anindhika, Zaki Zimah, Kiran Shindhu dan Guntur.

Filem ini mengisahkan tentang seorang pewaris mafia bernama Kendra (lakonan Tora Sudiro). Dia jatuh cinta kepada seorang pegawai polis yang sedang menyamar iaitu Selma (Atiqah Hasiholan). Permulaan filem ini menonjolkan adegan di tepi kolam renang dengan ramai wanita memakai pakaian bikini mengelilingi Kendra.

2) Asmara Dua Diana

Pelakon: Jamie Aditya, Luna Maya, Aura Kasih, Mario Maulana, Jose Rizal Manua, dan Restu Sinaga.

Asmara (Jamie Aditya) mengahwini Diana Wulandri (Luna Maya) yang cantik dan merupakan anak tunggal seorang ahli perniagaan kaya di Jakarta. Perniagaan keluarga Diana kemudian diserahkan kepadanya. Masalah Asmara hanya satu, iaitu dia tidak setia dengan seorang wanita. Suatu hari, Asmara bertemu dengan Diana Dwiyana (Aura Kasih) yang seksi dan mempesona. Bermulalah episod kekacauan dalam kehidupannya.

3) Skandal

Pelakon: Uli Auliani, Mario Lawalata, Mike Lucock dan Laras Monca.

Mischa (Uli Auliani) bosan dengan kehidupan rumah tangganya. Suaminya, Aron (Mike Lucock) sibuk dengan pekerjaan baharunya. Namun, Mischa menyangka Aron bermain cinta dengan setiausahanya. Kehidupan Mischa kembali ceria apabila dia bertemu dengan bekas kekasihnya bernama Vincent (Mario Lawalata).

4) Hantu Puncak Datang Bulan

Pelakon: Andi Soraya, Trio Macan, Tesa Mariska, Ferly Putra, Rizky Mocil dan Andreano Phillips.

Filem ini dimulai dengan pasangan yang mabuk asmara bernama Rini dan Andi. Kedua-duanya kemudian mati akibat kecelakaan. Mereka berdua masing-masing bertukar menjadi pocong dan kuntilanak lantas menghantui penghuni rumah sewa yang pernah didiami mereka.


Filem Suster Keramas tidak ketinggalan menampilkan banyak adegan panas yang melampau.


5) Paku Kuntilanak

Pelakon: Dewi Persik, Heather Storm, Keith Foo, Rizky Mocil, Hardi Fadhillah dan Edi Brokoli.

Trio pemburu mayat iaitu Sukun, Obeng dan Odjie mencari kuntilanak yang kembali menjelma menjadi manusia setelah paku di kepalanya dicabut secara tidak sengaja oleh Pak Joko. Pak Joko dipaksa berkahwin oleh ibunya kerana belum juga menemui jodoh pada usia tua. Dia kemudian jatuh cinta kepada seorang wanita jelita bernama Kunti. Wanita itu sebenarnya kuntilanak yang diburu trio pemburu mayat tersebut.

6) Suster Keramas

Pelakon: Herfiza Novianti, Shinta Bachir dan Rin Sakuragi.

Mengisahkan tentang seorang wanita Jepun yang mencari saudaranya yang sebelum ini bekerja sebagai jururawat di Indonesia. Ironinya, saudara yang dicarinya itu sudah meninggal dunia dan sudah menjadi hantu. Hantu jururawat tersebut kini menghantui tiga sahabat baik iaitu Kayla, Barry dan Ariel.

7) Diperkosa Setan

Pelakon: Cynthiara Alona, Teguh Julianto, Mastur, Nia, Elfrida Manik dan Winda Amanta.

Seorang pemuda bernama Rico mati akibat dicekik oleh kuntilanak. Dia kemudian telah menghantui kehidupan seorang gadis cantik, Marsya. Hantu Rico kemudian merogol Marsya dan menyebabkan gadis itu kemudian melahirkan anak yang menyerupai toyol.

Kaji gajah daripada tahi

Posted:

Kaji gajah daripada tahi

Kaji gajah daripada tahi

Oleh ADLAN JAAFAR


NAJIS gajah mempunyai bentuk bulat berketul.


SETIAP dua minggu sekali, Steven Lim Boon Hock, 50, pergi ke lokasi-lokasi tertentu di Kompleks Hutan Belum-Temengor (BTFC) bagi meninjau dan melakukan kerja-kerja penyelidikan berkaitan gajah seperti pemeriksaan terhadap kamera litar tertutup (CCTV).

Beliau merupakan Pengurus Projek Lapangan Pengurusan Dan Ekologi Gajah-Gajah Malaysia (MEME) memberi fokus kepada dua bahagian iaitu pemakanan dan kehidupan koloni haiwan darat terbesar itu.

MEME merupakan sebuah badan bebas bukan kerajaan (NGO) yang menjalankan penyelidikan mengenai gajah di Malaysia.

Sebaik kaki Steven dan dua orang pembantu berketurunan Orang Asli memijak daratan dipanggil sira gajah selepas perjalanan menaiki bot lebih sejam, bau wangi buah mangga begitu menusuk hidung.

"Sekarang sedang musim buah dan ini merupakan makanan kegemaran gajah," ujar Steven kepada penulis sambil memegang buah mangga. Buah-buah mangga ranum yang gugur kelihatan merata-rata di permukaan tanah.

Garam galian

Sira gajah mempunyai landskap berbukit dan merupakan tempat gajah mendapatkan nutrisi tambahan dengan menggali tanah yang mengandungi tinggi garam galian.

"Gajah juga merupakan frugivora dan pasukan kami sedang dalam kajian untuk menentukan jenis buah yang menjadi makanannya," terang Steven. Frugivora bermaksud haiwan yang makan buah sebagai makanan utama.

Kajian dijalankan dengan melihat pada najis gajah yang ditinggalkan di kawasan tersebut. Najis gajah berbentuk bulat berketul-ketul.

Bahan buangan itu mempunyai fiber. Hasil diet gajah yang makan rumput gajah atau napier membuatkan tahi seperti berbungkus. Jika dibungkas, biji benih daripada buah yang dimakan boleh ditemui.

Menurutnya, gajah-gajah di BTFC sangat sihat kerana rumput napier yang tumbuh di kiri kanan Lebuh Raya Timur-Barat memberi sumber makanan yang cukup.


GAJAH ini ditemui penulis bersama rombongan MEME di tepi Lebuh Raya Timur-Barat pada waktu malam baru-baru ini.


Sebab itulah, pemandu yang 'bertuah' melalui jalan itu pasti bertembung dengan gajah yang melintas pada waktu malam.

MEME juga menjalankan kerja-kerja ad hoc seperti mengadakan rondaan jika mendapat informasi daripada penduduk kampung Orang Asli.

Selain kajian terhadap pemakanan gajah, MEME menjalankan program pemakaian kolar yang dilengkapi Sistem Penentu Kedudukan Global (GPS).

Ia bertujuan untuk memantau dan menyelidik pergerakan dan laluan yang sering digunakan gajah terutamanya di tempat-tempat yang berlaku konflik antara gajah dan manusia.

"MEME telah memasang kolar pada 15 ekor gajah dan kami menyasarkan 50 ekor kesemuanya dalam tempoh tiga tahun," ujar Steven.

Konflik manusia-gajah pernah direkodkan pada tahun 1895 apabila kawasan hutan mula diteroka dan gajah ditangkap dan dijinakkan.

Keadaan konflik paling teruk pernah berlaku sekitar tahun 70-an hingga 80-an kerana pada waktu itu banyak kawasan hutan dibuka untuk tujuan pertanian seperti kelapa sawit dan getah.

"Sebanyak 549 kes aduan konflik gajah dilaporkan kepada pihak Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) sepanjang tahun 2012," kata Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Konservasi Biodiversiti, Perhilitan, Salman Saaban ketika dihubungi melalui e-mel.

Terdapat tiga usaha utama yang dijalankan oleh Perhilitan dalam menangani masalah tersebut iaitu tembak-halau, tangkap-pindah dan pemasangan pagar elektrik.

Teknik tembak-halau digunakan di kawasan konflik yang terletak berdekatan dengan hutan luas. Tembakan ke udara dilepaskan bagi menakutkan kumpulan gajah, seterusnya melarikan diri ke dalam hutan dan tidak mengganggu lagi.

Tangkap dan pindah pula digunakan bagi menangani masalah konflik di kawasan pertanian yang berhampiran dengan habitat gajah yang terkepung.

"Gajah terlibat ditangkap ditembak dengan ubat pelali dan dipindahkan ke habitat yang lebih luas serta sesuai," terangnya lagi.

Antara habitat yang lebih sesuai seperti di Taman Negara, Taman Negeri Royal Belum dan Taman Negara Endau-Rompin.

Kaedah pemasangan pagar elektrik khusus bagi mengatasi masalah gangguan di perkampungan yang berhampiran dengan kawasan hutan di kampung-kampung Orang Asli di Hutan Temengor.

Gajah ada perasaan sedih

"Setakat ini, langkah-langkah yang diambil telah berjaya menyelesaikan konflik gajah di kawasan-kawasan berkenaan," kata Salman membuat kesimpulan.

Gajah mempunyai daya ingatan yang kuat terutamanya sesuatu yang memberi ia kesakitan atau bahaya, kata Veterinar Zoo Negara, Dr. Muhamad Danial Felix, 46.

CCTV dipasang bagi merakam pergerakan dan kelakuan kumpulan gajah.


Malah, mamalia daratan terbesar itu juga memiliki perasaan sedih. Ia dibuktikan secara saintifik melalui kajian terhadap air kencing yang diambil ketika gajah mengalami tekanan.

Terdapat satu tempoh masa berkala apabila gajah jantan akan menunjukkan perlakuan yang sangat agresif. Waktu itu dipanggil musth, ketika tahap testosteron berada pada peringkat tinggi.

"Waktu ini kebanyakan orang memanggil gajah naik minyak dan ia berlaku setiap tahun," katanya.

Musth dapat dikesan dengan melihat sejenis cecair yang keluar daripada kelenjar temporal gajah. Haiwan itu boleh menjadi ganas kepada manusia walaupun sebelum ini bersikap mesra.

Gajah hidup secara berkumpulan antara 10 hingga 15 ekor yang terdiri daripada betina dan anak-anak. Gajah jantan akan menyertai kumpulan apabila mahu mengawan.

Gajah betina bunting sehingga 24 bulan dan menjaga anak sampai mencapai usia antara empat hingga lima tahun.

Gajah terbahagi kepada dua spesies iaitu gajah Afrika dan Asia yang boleh dikenal pasti melalui ciri fizikal seperti saiz badan dan bahagian kepala yang gajah Asia yang berbonggol, manakala Afrika tampak rata.

"Perbezaan itu tiada fungsi asas, cuma adaptasi terhadap persekitaran," ujar Muhamad Danial ringkas.

Dalam dunia liar, gajah boleh mencapai usia lebih 60 tahun.

Gajah pigmy yang boleh ditemui di Sabah pula barangkali subspesies gajah Asia selepas perbandingan asid deoksiribonukleik (DNA) yang dilakukan pada tahun 2003.

Awal tahun ini, Malaysia dikejutkan apabila bangkai 10 ekor gajah pigmy ditemui mati akibat diracun di Hutan Simpan Gunung Rara, Tawau, Sabah.

Kesemuanya dipercayai satu keluarga dan dijumpai mati di tiga lokasi tidak jauh antara satu sama lain sejak 29 Disember 2012 hingga 24 Januari lalu.

Imej seekor anak gajah yang mendekati ibunya yang telah terbungkam sungguh menyayat hati. Ia bukti jelas bahawa haiwan tersebut sangat mengenali ibunya dan tahu rasa sedih.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Percutian sempurna di Resorts World Kijal

Posted:

Percutian sempurna di Resorts World Kijal

Percutian sempurna di Resorts World Kijal

Oleh ALIF ABU BAKAR

KETENANGAN kawasan resort ini mengundang kedamaian kepada setiap pengunjung.


DERUAN ombak dan sapaan bayu laut pasti mengundang ketenangan kepada sesiapa pun. Jika anda mencari lokasi percutian yang menyatukan keindahan lautan bersama resort gah dengan seni bina bercirikan Melayu, Resorts World Kijal adalah pilihan terbaik.

Saat kaki mula melangkah masuk ke pekarangan lobi utama resort di jalan utama Kemaman-Dungun, Terengganu, anda sudah pasti berasa teruja.

Seni bina Melayu berasaskan kayu yang menghiasi atrium berketinggian 24 meter di ruang menunggu Resorts World Kijal ternyata sangat mengagumkan.

Sambil menanti giliran bagi mendaftar masuk ke bilik, mata tidak akan letih melilau menyaksikan panorama ringkas sekililing. Tiada lampu mahupun penyaman udara dilihat pada segenap ruang tersebut, segalanya bergantung kepada alam semula jadi dengan suria menjadi cahaya pada waktu siang dan angin pantai yang menyamankan tetamu sepanjang 24 jam.

Sejurus kunci kamar diserahkan, rasa tidak sabar untuk merebahkan diri di atas katil. Perjalanan sejauh kira-kira 300 kilometer (km) yang memakan masa kira-kira tiga jam dari ibu kota Kuala Lumpur cukup membuatkan badan diundang keletihan.

Namun sebaik sahaja pintu bilik dikuak, mata yang sebelum ini mengantuk kembali segar. Tirai kamar yang diselak seterusnya memaparkan hamparan Laut China Selatan yang membiru. Jendela yang dibuka secara langsung menjemput masuk semilir laut ke dalam ruangan kamar Premier (Seaview) itu.

Pemandangan indah begitu dapat dinikmati majoriti pengunjung yang menginap di resort yang dahulunya dikenali dengan nama Awana Kijal Golf, Beach & Spa resort.

Tetamu boleh memilih sama ada mahu tinggal di unit Deluxe dan Premier (Non Seaview atau Seaview). Bagi mereka yang hadir dengan famili besar, unit Deluxe Suite, Premier Suite atau Duplex mampu memenuhi keselesaan seisi keluarga.

Gastronomi

Sesudah bersiap untuk memulakan aktiviti liburan, jangan lupa mengisi perut di Restoran Kampong Meraga Beris setibanya waktu makan tengah hari. Hidangan gulai kawah menjadi signatur kegemaran tetamu yang wajib dicuba. Selera tekak terhadap menu desa mampu dipuaskan menerusi seleksi hidangan yang disajikan.


AKTIVITI petang seperti menunggang ATV bersama ahli keluarga pasti menyeronokkan.


"Kami banyak menyediakan makanan tradisi Terengganu seperti nasi dagang yang dihidangkan bersama ikan tongkol ketika sarapan. Aneka kuih Melayu termasuk cara, akok, puteri mandi dan onde-onde turut menjadi makanan yang mesti dicuba di sini.

"Setiap tiga bulan, kita akan menukar gandingan menu agar kepelbagaian itu dapat diwujudkan. Pada musim tengkujuh, kita juga menawarkan menu istimewa berupa sup herba dan sup tulang rawan bagi memanaskan badan yang kesejukan," ujar Chef Eksekutif Resorts World Kijal, Abu Bakar Jaafar.

Selain Kampong Meraga Beris, pengunjung juga boleh merasai pengalaman gastronomi di tiga lagi restoran dan kafe di situ. Jika Kampong Meraga Beris berkonsep bufet, mereka yang gemarkan ala carte bolehlah ke Kafe Waterfall. Sesi minum petang anda pasti lengkap dengan sajian keropok lekor dan lemang Kijal di Waterfall ditambah pula dengan keenakan air kelapa vanila.

Luaskan eksplorasi makanan di Resorts World Kijal dengan berkunjung pula ke Oasis Hut menjelang malam. Lokasinya di tepi pantai dengan penyediaan beberapa meja berbumbungkan langit gelap menghadirkan momen romantik saat menjamu selera.

Jutaan bintang yang menghiasi langit seakan-akan berkedip mengikut alunan pukulan ombak yang seirama menghempas pantai. Tambah istimewa apabila pengunjung dihiburkan oleh duo penyanyi suami isteri yang merdu mendendangkan lagu-lagu pelbagai rentak.

Aktiviti

Hari baharu di resort itu perlu dimulakan dengan menikmati detik terbitnya matahari. Perlahan-lahan, cahaya jingga muncul di ufuk timur nun jauh di lautan tanpa penghujung. Ternyata saat istimewa itu melahirkan kedamaian jiwa dan membuatkan kita menghargai keindahan alam ciptaan Tuhan.

Disebabkan kebanyakan aktiviti menarik di persekitaran resort itu hanya sesuai dijalankan pada waktu malam, pengunjung boleh mengisi masa senggang yang ada dengan rangkaian riadah yang ditawarkan di situ.

Pencinta sukan golf amat disarankan mencabar skil mereka di padang golf yang menawarkan 18 lubang untuk diterokai. Dipecahkan kepada dua padang iaitu Palma dan Rimba, kepenatan mengayun kayu golf mengelilingi resort itu tidak sedikit pun terasa ekoran ambien kawasan yang sungguh menenangkan.

Sementara golongan bapa memanaskan badan di padang golf, si ibu dan anak-anak gadis pula perlu menggunakan kesempatan penginapan di resort itu dengan berkunjung ke Spa Taman Sari Royal Heritage.

Manjakan diri anda dengan urutan Jawa menggunakan produk terbaik Mustika Ratu. Sebanyak 13 jenis minyak pati ditawarkan kepada pengunjung dengan minyak soya menjadi asas segala minyak.

Bagi urutan relaks, minyak ros wangi Indonesia menjadi pilihan tepat manakala urutan bagi mengembalikan kesegaran sendi-sendi tubuh, minyak pati serai atau halia bukan lagi asing selaku penawar mujarab.

"Untuk aktiviti luar resort, kami menawarkan pakej bagi menyaksikan kelip-kelip di Sungai Yak Yah, penyu bertelur di Pantai Teluk Mak Nik dan lawatan ke zoo mini di Ibok. Setiap kawasan tarikan pelancong ini hanya terletak 20 minit perjalanan dari resort.


Manjakan diri di Spa Taman Sari Royal Heritage dengan urutan Jawa yang mengasyikkan.


"Pulau Kapas juga antara lokasi popular yang sering dikunjungi tetamu kami dan tiada halangan bagi mereka yang ingin ke Kuala Terengganu. Bagaimanapun mereka dinasihati keluar awal kerana perjalanan ke sana memakan masa kira-kira dua jam setengah," jelas Pengurus Besar Resorts World Kijal, Noorazudin Omar.

Waktu petang di resort itu pula merupakan waktu sempurna bagi menanggalkan sepatu serta menyinsing seluar sambil berjalan di atas pasir pantai yang lembut dan memutih. Pengunjung perlu tahu, pantai persendirian sepanjang 7.6 km itu tidak sesuai untuk aktiviti mandi laut disebabkan ombak besar dan lantai pantai yang mendap.

Namun pengunjung masih boleh mandi di gigi air sesudah berakhirnya musim monsun. Pada tempoh itu, bendera-bendera hijau yang dicacakkan di pantai dapat dilihat menandakan pantai selamat untuk sebarang aktiviti air.

Pastikan sebelum meninggalkan resort itu, jelajahi beberapa lokasi menarik di sekitar Kijal dan bandar Kemaman. Lupakan sejenak keropok lekor jika ke situ kerana lemang Kijal merupakan makanan tempatan yang lebih istimewa untuk dibawa pulang sebagai buah tangan.

Kunjungan tetamu ke resort itu meskipun untuk tempoh singkat, cukup membuatkan diri berasa seperti di rumah. Kepuasan percutian akan terisi dengan sendirinya sesudah anda melangkah keluar dari resort itu, seolah-olah berpesan kepada anda agar kembali ke situ pada masa akan datang.

Jalur Gemilang terpanjang di Antartika

Posted:

Jalur Gemilang terpanjang di Antartika

Jalur Gemilang terpanjang di Antartika


SEMANGAT Malaysia Boleh menjadi pendorong kepada Muhammad Nur Azrul sepanjang ekspedisi solo ini.


TEPAT pukul 11 pagi waktu di Kutub Selatan pada 14 Disember tahun lalu, saya mula mengorak langkah untuk penjelajahan secara solo di benua Antartika dalam Ekspedisi Solo Malaysia - Antartika 2012 (ESMA 2012).

Dengan menggalas beg yang berisi 5,000 helai Jalur Gemilang, salji ais separas paha di Cuvervilla Island perlu saya redah.

Di samping salji tebal, tiupan angin kuat menjadi halangan utama dalam menempuh suhu sejuk yang mencecah 40 darjah Celcius di bawah paras beku

Setelah penat bertarung dalam salji tebal selama 45 minit, saya akhirnya berjaya merentangkan 5,000 helai Jalur Gemilang di Cuverville Island, Antartika.

Kejayaan tersebut merupakan sesuatu momen yang tidak dapat dilupakan kerana berjaya membawa nama Malaysia ke kawasan yang terkenal dengan ketinggian tahap kesejukannya itu.

Tugas tersebut bukan sesuatu yang mudah. Sepanjang ekspedisi 45 minit itu, saya tidak langsung memikirkan persekitaran yang sejuk. Zikir-zikir yang memuji nama Allah dan lagu kebanggaan seluruh rakyat Malaysia, Negaraku menjadi peneman setia tatkala menahan kesejukan di samping memberi semangat kepada saya.

Ditemani penguin

Pada pukul 11.45 pagi, ratusan penguin merupakan sahabat yang pertama saya temui ketika mula menjejakkan kaki di pulau gelap dan berbatu itu. Penguin-penguin itu juga menjadi saksi kesungguhan saya sebagai warga Malaysia mengibarkan Jalur Gemilang secara solo di kutub selatan.

Selesai merentang dan mengibarkan Jalur Gemilang, saya melaungkan azan serta menunaikan solat sunat syukur kepada Yang Maha Esa di atas keizinan-Nya yang telah merealisasikan misi itu.

Selepas kejayaan saya menakluk banjaran Himalaya pada 1 hingga 22 Mei dua tahun lalu, misi solo di Antartika merupakan salah satu usaha untuk mengharumkan nama negara di persada dunia.


PERJALANAN Muhammad Nur Azrul selama dua hari dari Ushuaia ke Antartika dengan menaiki kapal MS Expedition.


Misi solo itu bertujuan membantu mengutip derma bagi pesakit komplikasi jantung terutamanya kanak-kanak melalui Institut Jantung Negara (IJN).

Sebelum berangkat ke Antartika, pelbagai cabaran telah saya lalui terutamanya mengenai perihal kewangan.

Ada syarikat-syarikat swasta berjanji untuk menaja misi itu. Namun, semakin dekat tarikh ekspedisi, masih tiada jawapan yang sah daripada mereka.

Walaupun ekspedisi tersebut merupakan salah satu cara saya membantu kanak-kanak yang mengalami masalah komplikasi jantung, tiada institusi yang tampil membantu selain daripada IJN.

Bagi saya, dengan pengalaman dalam bidang rekreasi dan pendakian sajalah yang dapat membantu kanak-kanak untuk mengurangkan kos rawatan mereka selain daripada wang ringgit.

Sepanjang berada di benua Antartika, banyak perkara yang saya pelajari setelah melihat sendiri keindahan ciptaan Yang Maha Esa yang tidak terjangkau dek akal fikiran.

Tiger of the Snow

Saya juga sempat melawat kawasan Antartika yang sedang dikaji oleh pengkaji dari Argentina, Chile, Ukraine, Britain dan New Zealand yang mewakili Persatuan Antarabangsa Operator Pelancongan Antartika (IAATO). Ada juga pengkaji dari Malaysia yang telah menganggotai IAATO.

Bagi pengembara yang ingin menjelajah Antartika, anda perlu mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh IAATO.

Antara peraturan yang telah ditetapkan ialah dilarang membuang sampah merata-rata, elakkan pembakaran terbuka, larangan membuang cecair atau pepejal ke dalam laut, merosakkan batuan atau bongkah ais serta mengambil sebarang artifak atau semula jadi seperti batu, tulang ikan paus dan kulit haiwan yang hidup di bumi Antartika.

Ketika misi itu, saya juga berpendapat bahawa Malaysia perlu mewujudkan pusat penyelidikan di Antartika dan menghantar wakil penyelidik untuk mengkaji perkara-perkara menarik di benua itu untuk dikongsi bersama rakyat Malaysia.

Kenangan yang tidak dapat dilupakan adalah apabila saya mendapat tepukan gemuruh daripada pengembara-pengembara dari negara lain ketika berada dalam kapal di atas kejayaan saya mengibarkan 5,000 Jalur Gemilang di Antartika.

Mereka juga menggelarkan saya dengan nama Tiger of The Snow kerana saya memakai baju simbolik Harimau Malaya yang berwarna oren dan hitam sepanjang perjalanan pulang.

AIS biru merupakan ketulan ais yang terapung di tengah-tengah Laut Antartika.


Walaupun ESMA 2012 dianggap mustahil, namun amanah yang digalas harus dizahirkan dengan sempurna.

Paling membanggakan saya, ekspedisi itu telah mendapat pengiktirafan daripada Malaysia Book Of Records menerusi kategori Jalur Gemilang terbanyak yang dikibarkan di Antartika pada tahun 2012.

Di kesempatan ini saya ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada Kementerian Belia dan Sukan yang menjadi penaja utama dalam ESMA 2012.

Di samping itu, ucapan terima kasih tidak terhingga kepada pihak Wisma Putra dan Duta Besar Malaysia di Buenos Aires, Argentina, Datuk Zulkefli Yaakub sekeluarga serta semua warga kerja di kedutaan Besar Malaysia di Buenos Aires yang tidak henti-henti menyokong saya semasa saya berada di negara itu.

Tidak lupa juga kepada keluarga dan sahabat handai di Malaysia yang tidak henti menyokong saya.

Bersantai di Bukit Merah Laketown Resort

Posted:

Bersantai di Bukit Merah Laketown Resort

Bersantai di Bukit Merah Laketown Resort

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA


TAMAN tema air sudah tentunya menjadi daya tarikan utama pelancong ke Bukit Merah Laketown Resort.


MENJADI satu-satunya pusat taman tema air di negeri Perak, Bukit Merah Laketown Resort menjanjikan percutian yang penuh bermakna untuk pengunjungnya.

Hanya tiga jam perjalanan dari Kuala Lumpur, 45 minit dari Pulau Pinang dan satu jam dari bandar raya Ipoh, Bukit Merah Laketown Resort menyediakan pelbagai kemudahan yang meliputi penginapan yang bersesuaian dengan bajet para pengunjung.

Sekiranya anda datang bersama keluarga, taman tema air pasti menjadi salah satu destinasi utama untuk kanak-kanak.

Dengan 14 permainan dalam taman tema air itu, pengunjung harus mencuba permainan Boomerang dan Giant Wet Bubble kerana ia satu-satunya permainan yang terdapat di Malaysia.

Pusat pelancongan yang dikelilingi tasik buatan seluas 2,832 hektar yang terhampar luas itu juga menyediakan aktiviti rekreasi bagi yang meminati sukan lasak.

Anda boleh memilih untuk melakukan sukan kayak, kayuhan bot, jet ski, menaiki kapal persiaran dan mencuba menunggang All-Terrain Vehicle (ATV) bagi memenuhi waktu lapang anda ketika berlibur di sana.

Pengurus Besar Kumpulan MK Land Hotel and Resort, Azhar Ahmad, memberitahu, pihaknya pasti akan mengadakan promosi untuk pengunjung menjelang cuti sekolah dan musim perayaan.

"Pakej istimewa ini turut dilengkapi dengan diskaun. Ia termasuk harga untuk taman tema, aktiviti rekreasi dan tempat penginapan.

"Selain itu, pihak kami juga giat mengadakan promosi mengenai pakej yang ditawarkan. Mengambil contoh, Pameran Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA Fair). Pengunjung yang hadir ke pameran itu juga berpeluang mendapat promosi pakej istimewa yang ditawarkan oleh Bukit Merah Laketown Resort," ujarnya ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Mengenai perihal penginapan, pengunjung tidak perlu risau kerana anda boleh menginap di Hotel Laketown selain daripada Kampung Air dan Hotel Apartmen Suria Servis.


BILIK Junior Suite sesuai untuk pelancong yang mahukan ruang bilik yang luas serta berdekorasi mewah.


Laketown Hotel menawarkan 173 buah bilik dengan empat pakej berbeza iaitu Bilik Superior, Bilik Deluxe, Junior Suites dan Executive Suites.

Bagi yang mempunyai bajet yang sederhana, anda boleh menginap di bilik Superior yang mempunyai satu katil bersaiz besar dan dua katil single.

Selain itu, hotel berkenaan juga antara yang paling hampir dengan kawasan utama pusat peranginan itu.

Bilik Deluxe yang berkeluasan 27 meter persegi pula sesuai untuk keluarga yang mahukan tempat penginapan selesa sepanjang bercuti di sana.

Pada waktu malamnya, pengunjung boleh mengikuti aktiviti kembara di Taman Eko.

Melalui pengalaman itu, pengunjung dapat mengenali haiwan dengan lebih dekat terutama haiwan yang jarang ditemui seperti binturung.

Anda juga berpeluang memberi makan dan menyentuh haiwan-haiwan tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Najib umum bubar Dewan Rakyat

Posted:

Najib umum bubar Dewan Rakyat

Najib umum bubar Dewan Rakyat

Oleh AQMAR ALLADAD dan LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR
berita@kosmo.com.my

NAJIB bersalaman dengan barisan menteri Kabinet selepas mengumumkan pembubaran Dewan Rakyat di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengumumkan pembubaran Dewan Rakyat bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) untuk diadakan.

Najib berkata, permohonan untuk pembubaran Dewan Rakyat ke-12 itu telah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah setelah beliau menghadap Seri Paduka pagi semalam.

Sehubungan itu, beliau menasihati semua Menteri Besar dan Ketua Menteri agar menghadap sultan dan bertemu Yang Dipertua Negeri bagi mendapat perkenan untuk pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing.

"Ia bertujuan agar pilihan raya umum dapat diselaraskan secara serentak di seluruh negara," katanya ketika berucap mengumumkan pembubaran Dewan Rakyat di Kompleks Perdana Putra, Putrajaya di sini semalam. Ucapan itu disiarkan secara langsung oleh stesen-stesen televisyen Malaysia.

Turut hadir ialah Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan anggota Kabinet lain yang rata-rata berpakaian sut gelap dan bertali leher merah.

DUN Negeri Sembilan telah terbubar secara automatik pada 28 Mac lalu, manakala Sarawak sudah mengadakan pilihan raya negeri pada 16 April tahun 2011 yang menyaksikan Barisan Nasional menang 55 daripada 71 kerusi DUN.

Mengikut Perkara 55 (4) Perlembagaan Persekutuan, pilihan raya umum mesti diadakan dalam tempoh 60 hari selepas tarikh pembubaran Dewan Rakyat.

Berdasarkan daftar pengundi sehingga Disember 2012, jumlah pemilih berdaftar di seluruh negara ialah seramai 13.3 juta orang.

Sejumlah 222 kerusi Parlimen akan dipertandingkan pada pilihan raya umum kali ini termasuk 31 kerusi di Sarawak, manakala 505 kerusi DUN akan dipertandingkan di peringkat negeri.

Ketika Dewan Rakyat dibubarkan, komposisi di Parlimen menyaksikan BN menguasai 137 kerusi, manakala selebihnya disandang DAP (29), Pas (23) dan Parti Keadilan Rakyat (22).

Parti Sosialis Malaysia memiliki satu kerusi dan Parti Progresif Sabah (SAPP) menguasai dua kerusi, manakala lapan lagi kerusi disandang Ahli Parlimen bebas.

Sementara itu, Najib turut menyeru agar semua parti politik yang memilih untuk terlibat dalam proses pilihan raya kali ini supaya bertanggungjawab dengan mengamalkan demokrasi yang telah diamalkan di negara ini selama lebih lima dekad lalu.

"Amalan demokrasi Malaysia kekal dan berjaya walaupun bersifat sengit dan amat berdaya bersaing, namun pada akhirnya ia berjaya kerana semua pihak menghormati proses dan keputusannya.

"Saya menyeru agar tradisi ini diteruskan demi kesejahteraan rakyat dan kestabilan nasional. Janganlah kerana tidak yakin dengan sokongan rakyat terhadap parti masing-masing maka ada pihak menyemai racun syak wasangka dan seterusnya merosakkan kepercayaan kepada integriti proses pilihan raya yang bakal diadakan," katanya.

Najib turut menyeru rakyat supaya insaf dan mengambil iktibar daripada apa yang berlaku di negara-negara lain di mana taktik kotor seumpama itu diguna pakai.

"Kesan akhirnya, proses dan keputusan pilihan raya di negara-negara tersebut tidak lagi diyakini dan mana-mana kerajaan yang dipilih termasuk daripada parti yang mengamalkan taktik-taktik tersebut telah ditolak rakyat.

"Negara akhirnya menjadi tidak stabil, pelabur hilang keyakinan, kemakmuran nasional merudum dan akhirnya rakyat menderita," jelasnya.

Enam negeri bubar DUN semalam

Posted:

Enam negeri bubar DUN semalam

Enam negeri bubar DUN semalam


RAJA NAZRIN SHAH (kanan) menandatangani watikah pengisytiharan pembubaran Dewan Undangan Negeri Perak sambil disaksikan Menteri Besar, Datuk Seri Zambry Abd. Kadir di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar semalam.


KUALA LUMPUR - Dewan Undangan Negeri (DUN) di enam negeri dibubarkan semalam serentak dengan pembubaran Dewan Rakyat yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bagi membolehkan Pilihan Raya Umum ke-13 diadakan.

Pembubaran DUN terbabit melibatkan negeri Perlis, Perak, Sabah, Melaka, Terengganu dan Pahang.

Sebelum ini, DUN Negeri Sembilan terbubar secara automatik pada 28 Mac lalu, manakala bagi Sarawak, Pilihan Raya Negeri ke-10 telah berlangsung pada 16 April 2011.

Difahamkan, DUN Johor akan dibubarkan hari ini selepas mendapat perkenan daripada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail.

Bagi negeri dikuasai pembangkang pula, hanya Kedah, Pulau Pinang dan Selangor membubarkan DUN masing-masing hari ini, manakala Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat akan menghadap Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V untuk memohon perkenan pembubaran DUN di Istana Telipot, Kota Bharu malam ini.

Pembubaran DUN Perlis pula dimaklumkan Menteri Besar, Datuk Seri Md. Isa Sabu pada pukul 12.50 tengah hari di Kangar.

Kata Md. Isa, beliau menyembah maklum kepada Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail melalui telefon mengenai perkara itu sebaik mesyuarat Exco berakhir pada pukul 12.30 tengah hari dan baginda memberi perkenan.

Pada ketika itu, jelasnya, Tuanku Syed Sirajuddin berada di luar Perlis.

Dalam pada itu, Yang Dipertua negeri Melaka, Tun Mohd. Khalil Yaakob menandatangani watikah pengisytiharan pembubaran DUN Melaka kira-kira pukul 1 petang di Ayer Keroh, disaksikan Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam.

Bagi DUN Perak pula, Pemangku Raja Perak, Raja Nazrin Shah menandatangani watikah pengisytiharan pembubaran DUN pada pukul 2.30 petang di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar.

DUN Sabah dibubarkan pada pukul 3.45 petang selepas Yang Dipertua Negeri, Tun Juhar Mahiruddin menandatangani watikah pengisytiharan pembubarannya.

Dalam pada itu, Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin memberi perkenan untuk membubarkan DUN Terengganu malam tadi.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said memberitahu, baginda menandatangani watikah pengisytiharan pembubaran DUN pada pukul 7.40 malam sejurus keberangkatan pulang dari luar negara.

DUN Pahang dibubarkan selepas Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob menghadap Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah di Istana Mahkota, Jalan Teluk Sisek, Kuantan pada pukul 10.55 malam tadi.

Teka-teki tarikh mengundi PRU-13

Posted:

Teka-teki tarikh mengundi PRU-13

Teka-teki tarikh mengundi PRU-13

KUALA LUMPUR - Dengan terungkainya teka-teki tarikh pembubaran Parlimen semalam, perkara pertama dalam benak pemikiran kita ialah bila rakyat Malaysia akan mengundi.

Selepas pengumuman pembubaran oleh Perdana Menteri keenam, Datuk Seri Najib Tun Razak, tumpuan kini beralih kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang akan menentukan tarikh-tarikh penamaan calon dan mengundi.

Banyak pihak meramalkan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) akan berlangsung antara 20 dan 27 April yang jatuh pada Sabtu.

Ia berdasarkan andaian semua Dewan Undangan Negeri (DUN) telah dibubarkan sama ada semalam atau sehari dua ini kecuali Sarawak yang belum perlu membubarkan DUN dan Negeri Sembilan yang terbubar DUN secara sendiri pada 28 Mac lalu.

Jika SPR tetap ingin mengadakan pilihan raya serentak seluruh negara, ia mesti mengadakannya sebelum 26 Mei iaitu 60 hari selepas DUN Negeri Sembilan terbubar.

Walaupun dalam kes PRU Parlimen, SPR mempunyai tempoh 60 hari sejak semalam untuk mengadakan pilihan raya itu.

Penulis cenderung untuk percaya petunjuk penting bagi penentuan tarikh mengundi banyak dipengaruhi tarikh Sidang Kemuncak ASEAN di Bandar Seri Begawan, Brunei pada 24 dan 25 April.

Ini memandangkan Malaysia adalah antara anggota penting pertubuhan serantau itu dan seharusnya diwakili seorang ketua kerajaan.

Dengan mengambil kira faktor-faktor di atas, banyak pihak meramalkan SPR dalam pertimbangannya akan menetapkan tarikh hari mengundi sebelum 24 April dan banyak pihak percaya hari mengundi mungkin jatuh pada 20 April.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof sebelum ini menyatakan tempoh berkempen tidak akan kurang dari 10 hari dan jika dihitung ke belakang dari tarikh 20 April, hari penamaan calon mungkin jatuh pada Selasa 10 April.

Pemilihan Sabtu untuk hari mengundi difikirkan wajar kerana pilihan raya kali ini tidak diadakan pada musim cuti sekolah dan Sabtu perlu diambil kerana banyak bangunan sekolah akan diguna bagi tujuan menyediakan pusat mengundi.

Apa juga keputusan SPR, kempen untuk PRU-13 sudah bermula sejak setahun lalu. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Meraikan tubuh pada kanvas

Posted:

Meraikan tubuh pada kanvas

Meraikan tubuh pada kanvas

Oleh ADLAN JAAFAR

GOPAL bersama dengan lukisannya yang diberi nama Apparitions.


KARYA-KARYA Gopal Krushna Rath, 28, kelihatan umpama dalam alam fantasi atau bawah sedar pemikiran manusia. Aliran karya seperti itu sering dirujuk sebagai surealisme.

Namun, setiap patah perkataan yang keluar dari mulut lelaki dari Bhubaneswar, India itu mencerminkan rasa kagum dan penghargaannya terhadap kemampuan tubuh manusia.

Gaya badan dilukis menggambarkan kemampuan manusia daripada segi pergerakan yang mampu dicapai oleh tubuh seseorang itu.

Ada yang dalam bentuk sedang menari atau bermeditasi yang jelas memaparkan ciri dan hati nurani lelaki itu walaupun disampaikan dalam bentuk seni yang baharu.

"Saya menghargai pergerakan badan terutamanya dalam pergerakan tarian dan yoga," katanya ketika ditemui di Kuala Lumpur bulan lalu.

Lukisan potret

Dia dan seorang lagi pelukis senegara, Guru Suraj dari Chennai, India telah mengadakan pameran lukisan bertajuk, Con-Figure - seeking the essence of divinity in the human visage di Sutra Gallery, Kuala Lumpur.

Guru juga memberi fokus terhadap figura dan kemampuan tubuh manusia bergerak, tetapi dalam gaya yang berlainan, lebih tradisi selain cara memberus agak ketara kelihatan.

Selain lukisan figura, Gopal juga turut mempamerkan satu set lukisan potret yang dilukis menggunakan medium arang di atas kertas lukisan.

Setiap potret memaparkan wajah-wajah bercirikan India seperti wanita dengan bunga terselit selain wajah pendeta yang berjambang.

"Saya mendapat idea ini ketika melawat sebuah tempat keagamaan di India. Namun, setiap wajah yang dilukis ini 100 peratus berdasarkan imaginasi saya," terangnya ringkas.

Selain itu, terdapat satu siri lukisan yang diberi nama Kinematic Movement yang memaparkan figura sedang menari dengan liuk tubuh ke kanan dan ke kiri.


KARYA Gopal (tengah) menggunakan imej tubuh manusia dan warna yang terang.


Hasil lukisan terbesar dan termahalnya, Amrit daripada bahasa Sanskrit memaparkan satu figura berwarna biru sedang memberi air kepada satu lagi individu rona jingga.

Pemandangan lukisan tersebut seperti di sebuah padang rumput yang ditumbuhi pokok bunga teratai.

"Teratai merupakan simbol kesucian," ujar Gopal menerangkan setiap maksud yang dilukisnya.

Selain mengguna bentuk figura dengan aksi yang meliuk dan panjang serta hampir abstrak, Gopal turut menggunakan warna-warna terang dalam setiap lukisan yang dihasilkan.

Ia menjadi ciri-ciri khas Gopal dalam menterjemah dan mengekspresi daya kreativiti dan imaginasi yang bermain dalam kotak fikirannya.

"Saya menyasarkan sesuatu yang ringkas dan seimbang dalam komposisi sesebuah lukisan," katanya lagi.

Sebuah lagi lukisannya bertajuk Apparitions yang juga diambil daripada bahasa Sanskrit. Jika tajuk diterjemah secara langsung bermaksud membuka pintu syurga.

Pada Apparitions, kelihatan dua batang pokok dan di celahnya terlihat ukiran patung yang terdapat di kuil Khajurah, India.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Impian besar Mourinho

Posted:

Impian besar Mourinho

Impian besar Mourinho

MOURINHO berharap jentera serangan Real tampil lebih garang pada aksi suku akhir pertama Liga Juara-Juara menentang Galatasaray di Stadium Santiago Bernabeu awal pagi esok.


MADRID - Pengendali Real Madrid, Jose Mourinho berharap jentera serangan skuad The Galacticos tampil lebih garang pada aksi suku akhir pertama Liga Juara-Juara menentang Galatasaray di Stadium Santiago Bernabeu awal pagi esok.

Ketika ini, hanya Cristiano Ronaldo sahaja yang dilihat berada pada tahap sebenar selepas penyerang sensasi Portugal itu meledakkan 43 gol musim ini selepas seri 1-1 dengan Real Zaragoza dalam aksi Liga Sepanyol, Sabtu lalu.

Selain Ronaldo, jentera penyudah The Galacticos dilihat masih tercari-cari sentuhan sebenar dan ia sangat merisaukan Mourinho.

"Ia sesuatu yang cukup berbeza buat kami musim ini.

"Musim lalu, kami berjaya menjaringkan tiga gol dalam empat perlawanan.

"Kali ini, satu-satunya pemain yang dilihat kekal dengan prestasi hebat seperti itu hanya Ronaldo," kata Mourinho.

Namun, Mourinho enggan menekan 'butang panik' dan masih mempercayai kemampuan gandingan penyerangnya, Karim Benzema serta Gonzalo Higuain.

"Jaringan pasti tiba. Jika kami gagal menghasilkan seba- rang gol ketika berdepan Gala- tasaray, saya percaya kami akan melakukannya pada perlawanan akan datang.

"Cuma, saya terpaksa mene- rima hakikat bahawa kami sukar menjaringkan gol ketika ini," katanya.

Bakal tampil tanpa kapten, Iker Casillas bersama Raphael Varane dan Fabio Coentrao yang masih belum pulih dari- pada kecederaan, Mourinho berharap anak-anak buahnya dapat memperoleh bekalan selesa bagi mengelak tersingkir berdasarkan peraturan gol di tempat lawan.

"Kami gagal melakukannya ketika berdepan Manchester United (seri 1-1) di Bernabeu, mujur kami berjaya mara.

"Jadi, kelebihan harus berpihak kepada kami," kata Mourin- ho.

Pada masa sama, Mourinho juga menyangkal dakwaan bahawa Real menjadi pasukan pilihan berbanding Galatasaray.

"Mereka memiliki pemain yang biasa beraksi pada kempen Liga Juara-Juara dan kekuatan mereka bukan semata- mata kerana (Didier) Drogba dan (Wesley) Sneijder.

"Galatasaray mempunyai Emmanuel Eboue yang pernah beraksi bersama Arsenal, Felipe Melo (Juventus), Albert Riera (Liverpool) dan Fernando Muslera yang pernah beraksi bersama Lazio sebelum ini," kata- nya. - AFP

'Serampang dua mata'

Posted:

'Serampang dua mata'

'Serampang dua mata'


FORKEY (tiga dari kiri) menjadi sandaran Selangor pada aksi menentang Saigon Xuan Thanh di Stadium Thong Nhat, Ho Chi Minh malam ini.


SELEPAS hanya mengutip satu mata daripada dua perlawanan awal Kumpulan H kempen Piala AFC 2013, Selangor berdepan misi memburu tiga mata berharga pada aksi menentang kelab Vietnam, Saigon Xuan Thanh di Stadium Thong Nhat, Ho Chi Minh malam ini.

Pada masa sama, pengendali Selangor, Irfan Bakti Abu Salim juga mahu kemena- ngan tersebut mampu menjadi suntikan moral pada aksi suku akhir pertama Piala FA bertemu Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, Sabtu ini.

"Saya cukup yakin kami mampu membawa pulang tiga mata penuh kerana tampak semangat pemain cukup tinggi untuk memenangi perlawanan ini.

"Sebelum ini, kami hanya seri 3-3 dengan Tampines Rovers meskipun mendahului sebanyak tiga kali.

"Saya sedar pasukan lawan memiliki lebih ramai pemain import. Kami hanya membawa dua saja (Francis Forkey Doe dan Peter Chrappan) manakala seorang lagi (Michal Kubala) terpaksa ditinggalkan di Malaysia kerana mengalami kecederaan.

"Keyakinan saya lebih tinggi kerana kami akan bertemu Johor DT selang beberapa hari selepas ini dan hanya kemenangan ke atas pasukan lawan ini mampu memberi suntikan moral kepada kami.

"Sebab itulah kami mahu menang," kata Irfan yang dipetik menerusi laman rasmi Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) semalam.

Selangor kini menduduki tangga tercorot kumpulan selepas tewas 0-1 kepada East Bengal di Kolkata, India (27 Februari) sebelum seri 3-3 dengan Tampines di Stadium Shah Alam pada 13 Mac lalu.

Saigon Xuan Thanh pula menghuni tangga teratas kumpulan dengan empat mata selepas menewaskan Tampines 3-2 di Stadium Jalan Besar selain seri tanpa jaringan dengan East Bengal di laman sendiri.

Ketika ini, skuad kendalian Tran Tien Dai diperkuatkan dengan kehadiran tiga pemain import iaitu pemain tengah, Moses Oloya (Uganda) serta dua penyerang, Christian Nsi Amougou (Cameroon) dan Oguwike Ameka Ndubuisi (Nigeria).

"Saya ada melihat aksi Saigon Xuan Thanh ketika mereka menewaskan Tampines dan mereka berjaya mendahului 3-0. Mereka memiliki barisan pemain import yang baik di posisi penyerang dan tengah," jelas Irfan semalam.

Beliau yang menyambut hari jadi ke-62 tahun kelmarin turut mengimbau pengalamannya yang pernah beraksi bersama skuad kebangsaan di stadium sama pada 1973.

"Ketika itu Malaysia B bertemu kelab dari Indonesia pada perlawanan Piala Kemerdekaan. Saya ingat lagi pada sebelah malam terdengar bunyi letupan berdentum-dentum tetapi selepas beberapa hari, ia jadi seperti biasa saja," katanya.

Piala AFC: Kelantan belasah Da Nang 5-0

Posted:

Piala AFC: Kelantan belasah Da Nang 5-0

Piala AFC: Kelantan belasah Da Nang 5-0


NWAKAEMI (kanan) menyumbat gol pertama Kelantan ketika menewaskan Da Nang 5-0 di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu malam tadi.


KELANTAN tampil dengan kelas tersendiri ketika mengejutkan pendahulu Kumpulan G, SHB Da Nang FC 5-0 pada kempen Piala Konfederasi Bola Sepak Asia, (AFC) di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu malam tadi, lapor KHAIRI MOHAMAD.

Anak-anak buah Bojan Hodak membuktikan kehebatan jentera

serangannya selepas empat bulan melalui tempoh yang sukar pada musim 2013.

Pada perlawanan tersebut, skuad The Red Warriors memperoleh gol pembukaan menerusi pemain import dari Nigeria, Dickson Nwakaemi pada minit keempat.

Indra Putra Mahayuddin meledakkan gol kedua pasukan tuan rumah pada minit keenam sebelum Mohd. Faiz Subri dan Dimitri Pertratos (ke-59) turut mencipta nama selaku penjaring apabila

menjaringkan gol ketiga dan keempat masing-masing pada minit ke-23 serta 59.

Kapten Kelantan, Badhri Radzi melengkapkan malam bergaya apabila menyumbat gol kelima pada minit ke 86.

The Red Warriors sekadar mencatat keputusan seri 1-1 di hadapan penyokong sendiri pada perlawanan pertama menentang Maziya SRC dari Maldives pada 6 Mac sebelum menewaskan kelab Myanmar, Ayeyawady 3-1 pada 13 Mac lalu.

Kemenangan itu cukup bermakna kerana ia memberi ruang kepada Kelantan untuk merampas kedudukan teratas Kumpulan G selepas mengumpul tujuh mata, satu mata di depan Da Nang.

Skuad kendalian Hodak akan bertandang ke Vietnam bertemu Da Nang pada 10 April depan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Jamalul Kiram nafi upah askar ceroboh Sabah

Posted:

Jamalul Kiram nafi upah askar ceroboh Sabah

Jamalul Kiram nafi upah askar ceroboh Sabah

JAMALUL KIRAM (kiri) menemui Palma di pejabatnya di Manila kelmarin.- AP


MANILA - Pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III menafikan dia membayar upah kepada askar-askar pasukan Keselamatan Diraja untuk memasuki Lahad Datu, Sabah pada Februari lalu, lapor akhbar dalam talian Philstar .com semalam.

Jurucakapnya, Abraham Idjirani berkata, Jamalul Kiram tidak mampu untuk membayar mereka dan para pengikutnya itu.

Idjirani turut berkata, Presiden Pertubuhan Kebajikan Al-Ehsan Islamiah Malaysia, Datuk Seri Muhammad Ridhwan Sulaiman telah mengaku tidak menyalurkan dana kepada Jamalul Kiram.

Bagaimanapun, katanya, Muhammad Ridhwan mengaku menyalurkan sumbangan kepada Muedzul Lail Tan Kiram yang didakwa sebagai pewaris Kesultanan Sulu yang sah.

"Muhammad Ridhwan mengaku tidak kenal Jamalul Kiram dan adiknya, Azzimuddie Kiram. Itu bermakna wujud konspirasi di Malaysia. Mereka (Malaysia) menggunakan yayasan amal untuk mencabar kesahihan Kesultanan Sulu," kata Idjirani.

Menurutnya, Muhammad Ridhwan merupakan individu yang membiayai istiadat pertabalan Muedzul sebagai Sultan Sulu pada Disember lalu.

Idjirani menegaskan bahawa walaupun Muedzul yang merupakan anak saudara Jamalul Kiram, dia sebenarnya berada pada kedudukan ke-14 sebagai pengganti Sultan Sulu.

Dia menyatakan, Malaysia kini terlibat dalam kempen memberikan maklumat yang palsu.

Idjirani turut menyelar Malaysia kerana mendakwa lapan orang lelaki yang dilaporkan telah ditangkap sebagai para penyokong Tentera Kesultanan Sulu.

Katanya, daripada lapan nama itu hanya seorang sahaja merupakan anggota tentera Kesultanan Sulu.

Para pengikut Jamalul Kiram memasuki Lahad Datu, Sabah pada Februari lalu bagi menuntut tanah yang didakwa milik nenek moyang mereka.

Sementara itu, menurut portal berita, ABS-CBNnews.com kelmarin, Jamalul Kiram menemui Ketua Persidangan Biskop Katolik Filipina, Jose Palma dengan harapan tuntutannya ke atas Sabah akan mendapat perhatian Pope Francis I yang merupakan Ketua Gereja Roman Katolik.

Jamalul Kiram menemui Palma hampir sejam di pejabatnya di sini.

Palma berjanji untuk membawa kes itu ke Majlis Vatican di Vatican. - Agensi

Asrama masjid di Myanmar terbakar

Posted:

Asrama masjid di Myanmar terbakar

Asrama masjid di Myanmar terbakar


BEBERAPA anggota bomba membantu memadamkan kebakaran di asrama sebuah masjid di Yangon semalam.


YANGON - Polis di Myanmar menyatakan, pihaknya serdang menyiasat ketua sebuah masjid dan seorang guru Muslim kerana disyaki cuai sehingga mengakibatkan asrama masjid itu terbakar semalam.

Kebakaran yang berlaku menjelang subuh itu menyebabkan 13 orang kanak-kanak terbunuh sekali gus mencetuskan kebimbangan bahawa ketegangan agama di negara ini akan meningkat.

Pihak berkuasa menyalahkan kebakaran itu berlaku disebabkan litar pintas.

Beberapa anggota polis pencegah rusuhan ditempatkan di masjid tersebut bagi mengawal ketenteraman awam.

Bagaimanapun, beberapa penduduk Muslim mengesyaki kebakaran tersebut sengaja dilakukan.

Seorang penduduk Muslim, Soe Myint berkata, kebanyakan kanak-kanak dihantar ke asrama itu oleh ibu bapa mereka, sedang nyenyak tidur semasa kebakaran tersebut berlaku.

Menurutnya, dia yang turut membantu mengeluarkan mayat mangsa tidak percaya kebakaran tersebut disebabkan lintar pintas.

Dia menyatakan, masjid itu dipenuhi dengan bau minyak diesel.

Ketua Menteri Yangon, Myint Swe memberitahu pemberita bahawa polis menemui tong diesel di bawah sebuah tangga.

Menurutnya, minyak tersebut pada kebiasaannya digunakan untuk sebuah generator masjid itu apabila bekalan elektrik terputus.

Kira-kira 70 orang berjaya menyelamatkan diri ekoran kebakaran itu.

Rusuhan agama di Myanmar sebelum ini meragut nyawa 43 orang dan 86 cedera pada bulan lalu selepas berlaku perbalahan antara seorang pemilik kedai emas yang beragama Islam dengan pelanggannya beragama Buddha di Meikhtila. - Agensi

Thaksin nafi mati di Dubai

Posted:

Thaksin nafi mati di Dubai

Thaksin nafi mati di Dubai

BANGKOK - Bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Sinawatra menafikan beliau mati dalam kemalangan jalan raya di Dubai, Emiriah Arab Bersatu, lapor agensi berita Thai News Agency.

Beliau membuat penafian itu menerusi akaun Twitter miliknya kelmarin.

Menurutnya, ramai orang yang menghubunginya bagi mendapatkan maklumat sebenar selepas khabar angin tersebut tersebar sempena Hari April Fool.

Thaksin yang digulingkan menerusi rampasan kuasa tentera pada tahun 2006 menyatakan, penduduk di beberapa negara Eropah membuat pelbagai gurauan pada hari tersebut yang jatuh pada setiap 1 April.

Beliau merupakan abang kepada Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved