Khamis, 7 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Keberanian pemimpin berdarah Latin

Posted:

Keberanian pemimpin berdarah Latin

Keberanian pemimpin berdarah Latin

CHAVEZ mempunyai pengaruh yang cukup kuat dalam kalangan rakyat Venezuela.


"SAYA akan menjadi presiden sehingga tahun 2050 ketika berumur 95 tahun selagi rakyat masih mengundi saya."

Itu kata-kata yang dilontarkan oleh Presiden Venezuela, Hugo Chavez selepas kekal berkuasa dan akan menjadi presiden seumur hidup dalam satu perubahan perlembagaan negara itu. Perubahan tersebut dibuat melalui referendum pada 2 Disember 2007.

Tindakan itu merupakan usaha Chavez untuk menjadikan Venezuela sebagai sebuah negara sosialis dan pungutan suara yang dilakukan ternyata memihak kepadanya.

Mengulas mengenai ucapan yang dibuat, jelas menunjukkan seolah-olah Chavez begitu yakin usianya panjang dan akan hidup lebih lama untuk mengemudi Venezuela. Ironinya, kepimpinan Chavez sekadar bertahan selama 14 tahun.

Pada tarikh 5 Mac iaitu Selasa lalu, Chavez menghembuskan nafas terakhir di sebuah hospital di Caracas selepas dua tahun bertarung melawan penyakit kanser yang dihadapi, sekali gus membawa bersama harapan dan impian yang tidak terlaksana.

Pemergian Chavez ditangisi jutaan penyokong setianya yang menganggap beliau sebagai pemimpin sejati yang sentiasa membela kepentingan rakyat.

"Chavez hidup untuk selama-lamanya. Semangatnya akan terus menjadi inspirasi bagi semua yang berjuang menuntut kebebasan. Chavez akan sentiasa bersama kita, menemani kita," kata Presiden Bolivia, Evo Morales.

Sejak dipilih menjadi Presiden Venezuela pada tahun 1998, Chavez begitu dikenali sebagai pemimpin di Amerika Selatan yang paling lantang bersuara menentang dan mengkritik Washington.

Beliau berani mengeluarkan amaran untuk tidak bertoleransi dengan pihak-pihak yang cuba melakukan keganasan dan pernah mengancam untuk memutuskan bekalan minyak ke Amerika Syarikat (AS) jika mereka campur tangan dalam urusan pentadbiran negaranya.

Justeru, tidak hairanlah jika pentadbiran Rumah Putih 'lega' mendengar berita kematian Chavez lantaran hubungan dingin antara mereka sebelum ini.

"Selamat berambus diktator Chavez. Beliau adalah seorang pemimpin kejam yang memaksa rakyat Venezuela hidup dalam ketakutan," selar Ed Roycem selaku Pengerusi Jawatankuasa Rumah Putih untuk Hubungan Luar AS.

Sejak didiagnosis menghidap kanser di bahagian pelvis pada bulan Jun 2011, pemimpin sosialis berusia 58 tahun itu telah menjalani beberapa siri pembedahan di Cuba bagi merawat penyakitnya.

Ekoran kematian Chavez, Naib Presiden, Nicolas Maduro akan terus memerintah Venezuela sebagai pemangku Presiden sehingga pilihan raya yang akan diadakan dalam tempoh 30 hari.

Menteri Luar, Elias Jaua mengesahkan pelantikan tersebut dalam satu temu bual bersama stesen televisyen tempatan, VTV, beberapa jam selepas Maduro mengumumkan pemergian Chavez.

BERSAMA bekas Presiden Cuba, Fidel Castro yang dianggap seperti bapa sendiri oleh Chavez ketika melawat Taman Negara Canaima di timur Venezuela.


Jaminan keamanan

Maduro yang kelihatan sebak ketika mengumumkan kematian Chavez berkata, kerajaan Venezuela ketika ini menempatkan pasukan tentera dan polis bagi mengawal dan melindungi rakyat serta memberi jaminan keamanan di negara ini.

Beliau juga meminta semua rakyat di negara itu mempertahankan keamanan dan bersatu hati untuk menghadapi musibah yang melanda serta meneruskan legasi yang ditinggalkan Chavez.

"Kita perlu bersatu lebih baik daripada sebelum ini," kata Maduro.

Sebaik berita kematian Chavez tersebar, ribuan penyokongnya berkumpul di Caracas. Sebahagian mereka menangis teresak-esak secara terbuka manakala yang lain melambai-lambai bendera sambil memegang gambar mendiang Chavez.

Tiada laporan keganasan besar, tetapi sedikit ketegangan dapat dirasai di jalanan, apabila orang ramai yang mahu pulang ke rumah selepas tamat waktu kerja cuba untuk mengelak daripada lautan penyokong kuat Chavez.

Sementara itu, Jaua memberitahu, kerajaan Venezuela telah mengumumkan tempoh berkabung selama tujuh hari. Semua kedutaan Venezuela di seluruh dunia mengibarkan bendera separuh tiang.

Mayat Chavez telah dibawa ke akademi ketenteraan di Caracas Rabu lalu. Ia akan berada di sana selama tiga hari bagi memberi peluang kepada pemimpin dan rakyat memberi penghormatan terakhir kepada mendiang. Pengkebumian negara dijangka berlangsung hari ini.

Pengumuman kematian Chavez dibuat beberapa jam selepas Maduro bertemu dengan barisan pemimpin atasan politik dan ketenteraan bagi berbincang mengenai keadaan kesihatan Chavez yang semakin teruk.

"Kami mengesyaki mungkin seseorang dengan sengaja telah menyebabkan Chavez mendapat kanser tersebut," tegas beliau yang turut menyamakan situasi tersebut dengan kematian pemimpin Palestin, Yasser Arafat, yang didakwa mati diracun rejim Israel.

Beberapa pemimpin kanan Chavez sudah lama mendakwa bahawa AS sebenarnya mendalangi satu cubaan menggulingkan Presiden itu pada tahun 2002. Tambahan pula, Chavez kerap memainkan sentimen anti-AS bagi meraih sokongan rakyat.

Sejurus sebelum berangkat ke Cuba untuk menjalani pembedahan Disember lalu, Chavez memetik Maduro sebagai lelaki yang diingini untuk menggantikan beliau.

"Beliau adalah salah seorang pemimpin muda dengan keupayaan terhebat untuk meneruskan, jika saya tidak boleh," ujar Chavez.

Bagaimanapun, Maduro tidak menyebut tentang hasrat untuk bertanding bagi pilihan raya tersebut, tetapi ramai yang menjangka beliau akan menjadi calon Presiden Venezuela bagi Parti Sosialis Bersatu.

Semasa ketiadaan Chavez di pentas politik sejak tiga bulan lalu, Maduro telah mengambil alih pentadbiran negara. Beliau telah berucap pada perhimpunan politik di seluruh negara dan memberitahu perkembangan terkini tentang Chavez melalui televisyen nasional.


CHAVEZ memeluk dua ahli keluarga ketika meraikan hari lahir anak perempuannya, Maria Gabriela (tiada dalam gambar) di Havana.


Zaman kanak-kanak

Dilahirkan pada 28 Julai 1954 rumah neneknya di perkampungan luar bandar, Sabaneta di wilayah Barinas, Venezuala Chavez merupakan anak kepada pasangan Chavez Hugo de los Reyes dan Elena Frias de Chavez.

Kedua-dua ibu bapanya merupakan guru sekolah rendah kelas pertengahan yang hidup di sebuah perkampungan kecil, Los Rastrojos. Pasangan itu mempunyai tujuh anak.

Keluarga Chavez berasal daripada keturunan Indi-Amerika, Afro-Venezuela dan Sepanyol. Kesempitan hidup yang dilalui menyebabkan Chavez dan adiknya, Adan, dihantar untuk duduk bersama neneknya, Rosa Inez Chavez.

"Walaupun saya hidup dalam kemiskinan ketika zaman kecil, namun saya amat gembira dan bahagia," terang Chavez mengenai zaman kanak-kanaknya.

Memulakan alam persekolahan di Sekolah Rendah Julian Pino, Chavez mempunyai beberapa hobi termasuklah melukis, mewarna, bermain besbol dan meminati subjek sejarah.

Selepas itu, Chavez melanjutkan pelajaran di Sekolah Tinggi Daniel O'Leary di bandar Barinas sebelum memasuki Akademi Ketenteraan Sains Venezuela pada 1971 hingga 1975.

"Sejak meninggalkan akademi tentera, saya sudah diorientasi ke arah pergerakan revolusi. Saya yang berjaya memasuki akademi elit itu, hanya seorang kanak-kanak berasal dari kawasan perbukitan dengan aspirasi untuk menjadi pemain besbol profesional.

"Empat tahun kemudian, seorang berpangkat leftenan kedua muncul dan mengemudi laluan revolusi.

"Saya yang sebelum ini tidak mempunyai kewajipan kepada sesiapa, tidak tergolong dalam mana-mana gerakan, tidak mendaftar dengan mana-mana pihak, tetapi akhirnya saya tahu ke mana arah yang mahu dituju," ungkap Chavez mengenai perjalanan hidupnya.

Bahana khabar angin

Posted:

Bahana khabar angin

Bahana khabar angin


ADA antara masyarakat kita menjadikan ruang siber sebagai 'medan tempur' mereka bagi memperlekehkan tugas anggota keselamatan. - Gambar hiasan.


PENCEROBOHAN yang berlaku di Lahad Datu, Sabah adalah sesuatu yang sangat asing dalam konteks masyarakat kita.

Pertumpahan darah yang berlaku membimbangkan kita semua. Walaupun kita sering menonton peristiwa seperti itu di kaca televisyen, tetapi kejadian-kejadian seperti itu biasanya berlaku di negara lain.

Apabila berlakunya krisis seperti ini, biasanya yang sering berlaku ialah tersebarnya khabar angin yang mungkin dimulakan oleh sesetengah pihak bagi tujuan suka-suka atau sememangnya disebarkan dengan tujuan tertentu.

Sebab itulah dalam keadaan seperti ini, semua pihak yang terlibat, khususnya orang awam, harus berhati-hati kerana biasanya khabar angin cenderung memberikan implikasi buruk.

Walaupun khabar angin lazimnya akan diabaikan setelah mengetahui bahawa ia adalah berita palsu, bagaimanapun kajian-kajian psikologi menunjukkan bahawa manusia cenderung untuk mempercayainya sebagai benar apabila ia diulang berkali-kali atau disebarkan oleh ramai orang.

Ini adalah kerana manusia akan cuba menterbalikkan persepsi maklumat tadi kepada kenyataan yang asal.

Misalnya, sekiranya dikatakan bahawa produk A adalah baik, walaupun orang ramai mengetahui bahawa ia adalah produk yang tidak baik, tetapi lama-kelamaan orang akan menganggapnya sebagai betul juga.

Suasana sukar

Bagaimanapun, dalam konteks masyarakat, khabar angin biasanya mencetuskan suasana yang sukar dijangkakan. Maklumat asal akan berubah beberapa kali sehinggalah ia sampai kepada penerima yang terakhir. Ini menjadikan khabar angin yang asalnya kecil telah berubah menjadi kian besar dan sukar untuk dikawal.

Pada tahun 1943, telah berlaku satu pergaduhan kecil di Detroit, Amerika Syarikat yang melibatkan remaja kulit putih dan hitam.

Walaupun pergaduhan itu asalnya kecil sahaja, tetapi berakhir dengan kekacauan yang mengakibatkan 34 orang mati, termasuk enam anggota polis, 75 polis cedera dan 1,800 orang telah ditahan.

Ia merebak apabila dua remaja kulit hitam menyebarkan berita bahawa kumpulan kulit putih telah mencampakkan seorang wanita kulit hitam dan anak kecilnya ke dalam sebuah sungai di tempat yang dinamakan Belle Isle Bridge.

Di kawasan kulit putih pula, berita mula tersebar bahawa sekumpulan kulit hitam telah merogol dan membunuh seorang wanita berkulit putih di tempat yang sama juga.

Sebenarnya inilah yang sentiasa berlaku apabila khabar angin mula merebak. Biasanya, khabar angin boleh berlaku dalam dua proses, pemindahan dan pengemaskinian.

Pemindahan berlaku apabila terdapat dua pihak berinteraksi dan pihak yang memberikan maklumat tadi mampu meyakinkan penerima dengan maklumatnya.

Penerima tadi pula akan menyebarkan kepada orang lain dan biasanya dengan pertambahan maklumat baharu bagi tujuan meyakinkan orang yang mendengarnya.


KHABAR angin sering saja menarik perhatian orang, namun kebenarannya belum pasti. - Gambar hiasan


Tersebar pantas

Pada masa lalu, khabar angin hanya tersebar dari mulut ke mulut. Bagaimanapun, dengan wujudnya pelbagai medium teknologi hari ini, khabar angin akan tersebar dengan lebih cepat.

Dalam keadaan konflik dan ketidaktentuan, khabar angin akan lebih mudah dipercayai apabila ia ditandai pula oleh petunjuk-petunjuk lain, walaupun tidak ada kaitan dengan khabar angin tadi.

Misalnya, apabila tersebarnya khabar angin kemungkinan berlakunya rusuhan, ia akan dianggap sebagai benar apabila orang ramai mula melihat perpindahan keluar orang ramai dari satu kawasan ke kawasan lain.

Ia diperkuatkan pula dengan kejadian-kejadian tidak diingini lain, yang mungkin tidak ada kaitannya dengan berita asal yang disebarkan sekali gus menjadikan khabar angin yang disebarkan tadi seolah-olah maklumat yang sangat pasti.

Dalam keadaan orang ramai berasa bimbang dan tertekan, banyak daripada maklumat palsu ini akan lebih mudah dipercayai.

Sebab itu masyarakat perlu berhati-hati. Dalam konteks penyebaran khabar angin melalui internet dan media sosial misalnya, ia akan lebih cepat merebak kerana pembaca tidak berupaya untuk mengenal pasti siapa yang memulakannya.

Ia pula akan disebarkan daripada satu laman ke laman yang lain seolah-olah ia berita yang benar-benar berlaku.

Secara psikologikal, pembaca akhirnya cenderung untuk membuat penafsiran sendiri ke atas maklumat-maklumat yang mereka terima, tanpa meneliti ketulenannya kerana mereka tidak berupaya untuk menilai adakah penyebar maklumat tadi ialah seseorang yang ada kredibiliti atau tidak.

Perkara yang berlaku di Lahad Datu dan beberapa kawasan lain mungkin adalah sesuatu yang tidak kita harapkan.

Bagaimanapun, pada masa yang sama, kita juga tidak boleh sewenang-wenangnya mempercayai apa sahaja yang kita baca dan dengar.

Mungkin, ada maklumat yang sengaja disebarkan oleh pihak tertentu untuk memerangkap masyarakat untuk bertingkah laku dengan cara yang tidak sewajarnya.

Bersabar dan sentiasa bersedia dengan makluman yang disampaikan oleh pihak berkuasa adalah satu cara yang mungkin dapat membantu kita semua dalam menghadapi krisis seperti ini.

Semoga, kita semua dapat menikmati hari indah seperti sebelumnya. Buat anggota keselamatan yang menjaga kestabilan dan keharmonian negara, kami rakyat Malaysia merakamkan jutaan terima kasih kepada anda semua.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tujuh batalion kawal Sabah

Posted:

Tujuh batalion kawal Sabah

Tujuh batalion kawal Sabah

NAJIB memeriksa peluru yang dililitkan oleh salah seorang anggota keselamatan di badannya.


LAHAD DATU - Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengumumkan kerajaan telah menjadikan lima buah daerah di Pantai Timur Sabah sebagai 'kawasan keselamatan khas' dalam usaha untuk memperkukuhkan dan menjaga keselamatan rakyat.

Perdana Menteri berkata, persetujuan untuk mewujudkan kawasan itu telah dipersetujui Kabinet sebagai bukti kerajaan begitu mengambil berat mengenai keselamatan dan kedaulatan Sabah yang telah diceroboh pengganas Sultan Sulu sejak 12 Februari lalu.

Katanya, kawasan itu merangkumi daerah Kudat, Tawau, Sandakan, Lahad Datu dan Kunak.

"Kawasan keselamatan khas ini akan berpusat di Lahad Datu dan ia merangkumi tiga komponen utama iaitu awam, polis dan tentera dengan mandat akan diberikan kepada Ketua Menteri.

"Kerajaan juga bersetuju menambahkan kekuatan pertahanan di kawasan terbabit dengan menghantar lima batalion lagi merangkumi polis dan tentera ke kawasan bergolak," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Turut hadir, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman.

Sebelum ini, kerajaan telah menghantar dua batalion pasukan keselamatan ke kawasan bergolak tersebut. Ini menjadikan jumlah pasukan keselamatan di daerah itu meningkat kepada tujuh batalion.

Satu batalion mengandungi kekuatan kira-kira 400 anggota.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Raja Muda Sulu mati ditembak

Posted:

Raja Muda Sulu mati ditembak

Raja Muda Sulu mati ditembak


SATU mayat pengganas Sulu ditemui diletakkan atas karpet selepas dipercayai mati dalam pertempuran di Kampung Tanduo, Lahad Datu kelmarin.


LAHAD DATU - Saki-baki kumpulan pengganas Sultan Sulu diyakini berada dalam keadaan lemah ekoran Jeneral Raja Muda Azzumuddie Kiram yang mengetuai pencerobohan di Sabah terbunuh bersama 31 anggotanya dalam pertempuran di Kampung Tanduo dan Kampung Tanjung Batu di sini.

Sehingga semalam, jumlah musuh yang terbunuh sejak pertempuran bermula pada 1 Mac lalu seramai 52 orang. Bagi pihak pasukan keselamatan pula seramai lapan pejuang negara gugur.

Bagaimanapun, dalam pertempuran terbaharu kelmarin dan semalam, tiada kematian atau kecederaan dialami pihak pasukan keselamatan.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, 31 daripada pengganas termasuk seorang ketua puak musuh yang berpangkat Jeneral maut dalam pertempuran yang berlaku di Kampung Tanjung Batu petang kelmarin.

Seorang lagi pengganas berjaya ditembak mati pasukan keselamatan dalam pertempuran di Kampung Tanduo pada pukul 11 pagi semalam.

"Sejak petang semalam (kelmarin) hingga pukul 11 pagi ini (semalam) pasukan keselamatan terlibat dalam beberapa pertempuran di Kampung Tanjung Batu dan sekitar Kampung Tanduo," kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.

Ismail bagaimanapun enggan mengesahkan status seorang Jeneral yang terbunuh ialah Azzumuddie yang merupakan adik kepada Sultan Sulu, Jamalul Kiram III.

"Setakat ini kita belum dapat mengesahkan identiti Jeneral yang terbunuh berikutan keadaan yang berisiko dan membahayakan anggota keselamatan bagi mengeluarkan mayat-mayat pengganas yang terbunuh," kata beliau.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Penceroboh Sulu minta rokok

Posted:

Penceroboh Sulu minta rokok

Penceroboh Sulu minta rokok


DUA penduduk Kampung Tanjung Labian membawa kerbau peliharaan meninggalkan kampung buat sementara waktu ekoran keadaan keselamatan yang belum menentu.


LAHAD DATU - Seorang penduduk Kampung Tanjung Batu melalui saat cemas apabila ditahan sekumpulan tujuh lelaki bersenjata semasa menunggang motosikal untuk pulang ke rumahnya berdekatan Kampung Tanduo di sini, namun mujur mereka hanya meminta rokok.

Menceritakan detik cemas pada Isnin lalu, Abdul Rahman Seilani, 53, berkata, dia terserempak dengan sekumpulan kira-kira tujuh lelaki bersenjata dan berpakaian celoreng di jalan raya di kampung itu kira-kira pukul 9 pagi.

"Ketika saya lalu di depan mereka, seorang daripada lelaki itu meminta rokok daripada saya dalam bahasa Melayu.

"Saya kemudian memberikan mereka sekotak rokok yang saya ada dan mereka memberikan wang RM50 tetapi saya tidak mengambilnya," katanya ketika ditemui di Dewan Fajar Harapan di Felda Sahabat kira-kira 130 kilometer dari sini semalam.

Bimbang dengan keselamatan diri, Abdul Rahman mengambil keputusan untuk segera meninggalkan kampung menerusi pesisir pantai untuk ke Kampung Tanjung Labian yang terletak bersebelahan kampungnya.

"Saya kini tinggal bersama anak di kuarters pekerja Felda di Fajar Harapan," katanya.

Dewan Felda Harapan di Felda Sahabat itu menempatkan penduduk dari tujuh kampung yang berpindah berikutan tindakan pasukan keselamatan menggempur kedudukan pengganas di Kampung Tanduo, kira-kira 130 kilometer dari sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Ferguson berdepan tindakan

Posted:

Ferguson berdepan tindakan

Ferguson berdepan tindakan

FERGUSON bakal berdepan tindakan UEFA atas tindakannya menghindarkan sidang akhbar.


LONDON - Pengurus Manchester United, Alex Ferguson dan pemain-pemainnya bakal berdepan tindakan disiplin daripada Kesatuan Bola Sepak Eropah (UEFA) kerana enggan berhadapan dengan media selepas kekalahan kontroversi mereka kepada Real Madrid pada pusingan kalah mati saingan Liga Juara-Juara awal pagi kelmarin.

UEFA menjelaskan, badan siasatan disiplin mereka akan meneliti insiden yang berlaku pada perlawanan tersebut dalam satu mesyuarat yang akan diadakan pada 21 Mac ini.

Ferguson bakal berdepan hukuman kerana enggan menghadiri sidang akhbar selepas kekalahan 1-2 kepada Real pada aksi yang berlangsung di Old Trafford itu.

Pengurus The Red Devils itu berang dengan tindakan pengadil dari Turki, Cuneyt Cakir yang melayangkan kad merah ke atas Nani selepas pemain itu mengangkat kakinya terlalu tinggi sehingga mencederakan pemain Real, Alvaro Arbeloa pada minit ke-56, dan ketika itu, United mendahului 1-0.

Insiden itu jelas memberi kelebihan kepada Real untuk bangkit dan memenangi perlawanan 2-1 sekali gus menyingkirkan United dengan agregat 3-2.

"Tidak timbul isu bagi kami mengenai keputusan pengadil melayangkan kad merah itu.

"Kami akan menunggu laporan rasmi pegawai perlawanan dan juga pegawai pemerhati. Jika mereka mendapati ada isu yang perlu diketengahkan, maka kami akan bertindak," kata jurucakap UEFA.

Peraturan UEFA dalam Liga Juara-Juara mewajibkan setiap pengurus atau jurulatih pasukan menghadiri sidang akhbar selepas perlawanan berakhir.

Pada malam tersebut, Ferguson tidak hadir pada sidang akhbar itu dan hanya menghantar pembantunya, Mike Phelan menggantikannya.

Sementara itu, Nani akan secara automatik digantung satu perlawanan atas kad merah yang diterimanya itu, namun dia akan mengetahui nasib sebenarnya apabila badan disiplin UEFA bersidang 21 Mac nanti.

UEFA bagaimanapun tidak menyebut tentang tindakan yang diambil terhadap pertahanan, Rio Ferdinand yang secara sinisnya menepuk tangan di hadapan muka pengadil, Cuneyt Cakir ketika dia dikerumuni pemain United sebaik sahaja wisel penamat ditiupkan. - Agensi

'Jangan terlalu harapkan kelibat Marlon'

Posted:

'Jangan terlalu harapkan kelibat Marlon'

'Jangan terlalu harapkan kelibat Marlon'

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


PEMAIN ATM diingatkan agar tidak terlalu mengharapkan Marlon (kanan) untuk merobek gawang pasukan lawan.


"JANGAN terlalu mengharapkan Marlon."

Demikian tegas jurulatih skuad Angkatan Tentera Malaysia (ATM), B. Sathianathan menjelang aksi menentang Perak dalam saingan Liga Super di Stadium Lumut malam ini.

Sathianathan mengingatkan barisan pemainnya agar tidak terlalu bergantung dengan kudrat penyerang import, Marlon Alex James untuk memusnahkan kubu lawan.

Sathianathan menyedari peluang ATM untuk meraih tiga mata berharga di gelanggang lawan pasti sukar sekiranya tanggungjawab merobek gawang hanya disandarkan kepada Marlon.

Ini kerana, bekas jurulatih Kelantan itu menyifatkan Perak merupakan pasukan yang cukup kuat terutama pada posisi pertahanan, dan beliau menggesa anak-anak buahnya memberikan aksi terbaik dalam usaha merampas kedudukan sebagai pendahulu liga daripada Johor Darul Takzim.

Untuk rekod, Marlon muncul sebagai penjaring terbanyak liga ketika ini selepas meledak tujuh gol dalam sembilan perlawanan.

"Saya tidak mahu anak-anak buah saya terlalu mengharapkan Marlon untuk mencari gol.

"Kita perlu sedar bahawa Perak merupakan pasukan kedua yang kurang dibolosi (enam gol) selepas Lions XII (lima gol) dalam saingan Liga Super setakat ini.

"Jika kami terlalu mengharapkan Marlon, sudah tentu ia menyukarkan ATM dalam usaha meraih tiga mata di Lumut. Jadi, saya berharap ada pemain lain tampil memberikan sumbangan kepada ATM," katanya ketika dihubungi Kosmo!, semalam.

Dalam perkembangan lain, Sathianathan tidak menolak dakwaan bahawa fokus barisan The Gladiators sedikit sebanyak terjejas selepas tewas 2-3 kepada Terengganu pada 23 Februari lalu.

Jelasnya, skuad kendaliannya harus bangkit dengan memberikan persembahan lebih bertenaga dalam misi memburu tiga tempat teratas liga.

"Mungkin moral ATM sedikit merudum selepas tewas kepada Terengganu, tetapi dalam tempoh seminggu lalu, saya menyaksikan barisan pemain telah memberikan aksi terbaik dalam sesi latihan.

"Saya berpuas hati persembahan ATM ketika berjaya mengikat Pahang tanpa jaringan di Kuantan, awal bulan ini. Jadi, saya yakin moral pemain-pemain saya akan lebih meningkat sekiranya berjaya menewaskan Perak."

Perjuangan Juventus bermula

Posted:

Perjuangan Juventus bermula

Perjuangan Juventus bermula


PEMAIN-PEMAIN Juventus melonjak kegembiraan selepas layak ke peringkat suku akhir Liga Juara-Juara awal pagi semalam.


TURIN, Itali - Jurulatih Juventus, Antonio Conte menegaskan bahawa perjuangan kelab gergasi Itali itu dipentas Eropah baru bermula.

Conte menyuarakan keyakinan itu selepas Juventus menewaskan Celtic 2-0 pada aksi kalah mati kedua di Stadium Juventus awal pagi semalam.

Juventus menempah slot ke suku akhir dengan agregat 5-0 hasil kemenangan 3-0 ke atas juara Liga Scotland itu di Celtic Park bulan lalu.

Pada aksi tersebut, Celtic menampilkan aksi yang positif pada babak pertama tetapi ketinggalan 1-0 seawal minit ke-24 hasil jaringan Alessandro Matri.

Tersentak dengan jaringan itu, pasukan pelawat menggandakan usaha bagi memberikan tekanan kepada Juventus tetapi gagal menembusi benteng pertahanan juara Serie A itu.

Bagaimanapun, impian Celtic untuk mara ke kelompok lapan pasukan terakhir lebur selepas Fabio Quagliarella menjaringkan gol kedua Juventus pada minit ke-65.

Untuk rekod, kali terakhir Juventus mara ke suku akhir pada kempen Liga Juara-Juara adalah pada 2006 sebelum disingkirkan oleh Arsenal.

Menjelang undian aksi suku akhir minggu depan, Conte yang mendapat tepukan gemuruh para penyokong Celtic dan tuan rumah berkata, juara Itali itu tetap merendah diri apabila diundi bertemu pasukan gergasi seperti Bayern Munich, Borussia Dortmund dan Real Madrid.

Ketika ditanya mengenai strategi untuk menghadapi perlawanan seterusnya, Conte yang menjulang trofi Liga Juara-Juara bersama Juventus ketika masih bergelar pemain pada 1988 berkata: "Kami perlu menunggu keputusan undian.

"Saya lebih suka untuk mendiamkan diri. Jadi, kami perlu memantau dan melihat pemain mana yang sesuai serta siapa yang bakal kami temui.

"Kini, kami berada dalam situasi yang sangat positif tetapi ada kebaikan dan keburukan. Saya harap, kami mampu menghadapi cabaran yang mendatang.

Sementara itu, Juventus semakin hampir untuk mempertahankan gelaran juara Serie A selepas memiliki kelebihan enam mata di depan pencabar terdekat, Napoli.

Begitupun, Conte berkata, situasi sekarang sangat penting terutamanya pada peringkat ini. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Elak masalah pendengaran

Posted:

Elak masalah pendengaran

Elak masalah pendengaran

FON telinga yang lazim digunakan untuk mendengar muzik perlu dilaras pada volum yang berpatutan. - Gambar hiasan


TAHUKAH anda bahawa hampir 275 juta orang di seluruh dunia tidak dapat mendengar dengan jelas terhadap kesemua bunyi yang mereka suka?

Melihat kepada senario itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyenaraikan masalah berkenaan sebagai kecacatan deria nombor satu di dunia.

Sesetengah orang tidak mempunyai deria pendengaran kerana mereka telah dilahirkan pekak.

Begitupun, majoritinya mengalami masalah pekak selepas sesuatu kejadian menimpa dalam kehidupan mereka seperti meningitis, demam campak, beguk, kepala dan telinga tercedera, terdedah pada kebisingan melampau dan penuaan.

Dalam kebanyakan situasi, masalah kehilangan pendengaran boleh membawa kepada keterasingan dalam kalangan keluarga, rakan-rakan dan persekitaran.

Walau bagaimanapun, Pakar Audiologi dari Perniagaan Perlindungan Pendengaran 3M, Dr. Laurie Wells berkata, kehilangan pendengaran akibat kebisingan boleh dicegah.

Sebagai contoh, kebisingan di tempat kerja boleh ditangani dengan memakai pelindung pendengaran ketika mengendalikan jentera. Begitupun, terdapat cabaran dari segi memilih jenis alat keselamatan itu dan juga situasi ia sesuai dipakai.

Menurutnya, alat perlindungan pendengaran juga boleh digunakan ketika menghadiri majlis yang memasang muzik dengan kuat ataupun dalam pertunjukan bunga api.

"Pendedahan bunyi bising secara berpanjangan adalah salah satu punca kerosakan pendengaran yang tidak dapat dipulihkan. Oleh itu, orang ramai perlu mengambil langkah berjaga-jaga sepanjang masa," jelasnya.

Selain langkah itu, orang ramai disarankan mengurangkan volum ketika mendengar muzik sebanyak 60 peratus dari volum maksimum dan berehat selepas 60 minit menikmati muzik yang kuat tersebut.

"Anda perlu membiarkan telinga anda untuk berehat kerana ia boleh mengurangkan risiko kerosakan yang kekal. Selain itu, elakkan menggunakan fon telinga dengan volum yang kuat kerana ia cenderung merosakkan pendengaran," katanya.

Oscar Diggs yang bestari

Posted:

Oscar Diggs yang bestari

Oscar Diggs yang bestari

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

Ikuti pengembaraan Oscar mencari identiti dirinya dalam dunia penuh warna-warni menerusi lakonan mantap James Franco dalam Oz The Great And Powerful.


APAKAH yang akan terjadi kepada Oscar Diggs yang pernah menjadi seorang ahli sihir terhebat dunia apabila dicampakkan ke Land of Oz yang asing baginya?

Ikuti pengembaraan Oscar mencari identiti dirinya dalam dunia penuh warna-warni menerusi lakonan mantap James Franco dalam Oz The Great And Powerful.

Membuka kalendar baharu bulan Mac ini, Layar Perak menyajikan beberapa santapan menarik lain antaranya filem aksi Snitch yang menceritakan pengorbanan seorang bapa demi menyelamatkan anaknya daripada dipenjarakan selama 30 tahun.

Turut serta, sebuah filem aksi hebat lakonan Colin Farrel berjudul Dead Man Down. Colin memegang watak Victor, seorang pembunuh upahan yang mahu membalas dendam atas kisah hitam dalam hidupnya.

Ingin saksikan Nicole Kidman melakonkan watak seorang wanita psiko? Filem seram Stoker ada jawapannya.

Selain itu, dua buah filem tempatan turut menjengah panggung iaitu Cerita Kita dan Lawak Ke Der 2 serta sebuah filem berbahasa Kantonis berjudul Princess And Seven Kung Fu Masters.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kiram marah digelar pengganas

Posted:

Kiram marah digelar pengganas

Kiram marah digelar pengganas

LEMAH... Jamalul Kiram III berjalan dengan menggunakan tongkat di rumahnya
di Kampung Maharlika, Manila kelmarin.


MANILA - Sultan Jamalul Kiram III yang mendakwa dirinya Sultan Sulu menolak dakwaan Malaysia yang melabelkan pengikut-pengikutnya sebagai pengganas di Sabah, menurut beberapa laporan semalam.

Menurutnya, para pengikutnya yang diketuai adiknya, Raja Muda Azzumuddie hanya cuba pulang ke tanah air mereka.

"Adakah orang di tanah air sendiri pengganas? Adakah orang di kediaman sendiri di tanah air sendiri pengganas," kata Jamalul Kiram dalam satu temu bual bersama stesen radio dzMM.

Menurut portal berita ABS-CBNnews.com, Jamalul Kiram menyatakan tujuan melabel penggikutnya sebagai pengganas adalah untuk menghalang campur tangan antarabangsa di Sabah.

Sebelum ini, media Malaysia memetik Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman sebagai berkata bahawa Setiausaha Luar Filipina, Alberto Del Rosario bersetuju kumpulan yang menceroboh Sabah itu dianggap sebagai pengganas.

Sementara itu, Jamalul Kiram sekali menegaskan bahawa Tentera Diraja Kesultanan Sulu itu tidak akan menyerah diri.

Katanya, mereka selamat daripada serangan pasukan keselamatan Malaysia.

Beliau berkata, adiknya dan para pengikutnya tidak akan kembali ke Filipina.

Jamalul Kiram menyatakan, beliau tidak akan mengarahkan para pengikutnya itu kembali ke tanah air.

Para pengikut Jamalul Kiram menceroboh Lahad Datu, Sabah sejak 12 Februari lalu kerana menganggap ia merupakan tanah milik Kesultanan Sulu.

- Agensi

Hugo Chavez meninggal dunia

Posted:

Hugo Chavez meninggal dunia

Hugo Chavez meninggal dunia


SEORANG penyokong Chavez menangis apabila mengetahui berita kematiannya di Caracas kelmarin.


CARACAS - Presiden Venezuela, Hugo Chavez meninggal dunia kelmarin akibat komplikasi penyakit kanser yang dihidapinya di sebuah hospital di sini.

Ekoran kematian Chavez, 58, Naib Presiden, Nicolas Maduro akan terus memerintah Venezuela sebagai pemangku Presiden sehingga pilihan raya yang akan diadakan dalam tempoh 30 hari.

Menteri Luar, Elias Jaua mengesahkan pelantikan tersebut kelmarin, beberapa jam selepas Maduro mengumumkan pemergian Chavez yang mentadbir negara mengikut cara tersendiri selama lebih 14 tahun.

Menurutnya, tempoh berkabung tujuh hari telah diisytiharkan dengan semua sekolah ditutup selama seminggu manakala majlis pengebumiannya akan dihadiri oleh pemimpin-pemimpin negara sahabat Venezuela esok.

Semasa mengumumkan kematian Chavez, Maduro meminta rakyat Venezuela supaya meneruskan legasi Presiden tersebut.

Perasaan sedih turut dinyatakan oleh pemimpin pembangkang, Henrique Capriles yang tewas kepada Chavez dalam pilihan raya Presiden pada Oktober lalu.

Beliau yang dijangka menjadi calon pembangkang untuk menentang Maduro pada pilihan raya akan datang berkata: "Ini bukan masa untuk mengetengahkan perbezaan. Ini merupakan masa untuk penyatuan, masa untuk keamanan."

Dalam pada itu, Venezuela turut mengusir seorang daripada dua kuasa usaha Amerika Syarikat di negara itu selepas kematian Chavez.

Maduro memberitahu bahawa beliau yakin bahawa penyakit barah Chavez yang dikenal pasti pada Jun 2011 berpunca daripada perbuatan khianat musuh-musuh negara itu.

Beliau turut menyamakan situasi tersebut dengan kematian pemimpin Palestin, Yasser Arafat.

Sebelum ini terdapat tanggapan bahawa Arafat mati kerana diracun Israel.

Beberapa pemimpin kanan Chavez sudah lama mendakwa bahawa Amerika Syarikat (AS) mendalangi satu cubaan menggulingkan Presiden itu pada 2002.

Chavez juga kerap memainkan sentimen anti-AS bagi meraih sokongan rakyat.

Venezuela tidak menerima duta AS sejak Julai 2010 dan mengusir seorang lagi pegawai tentera AS pada 2006.

"Saya terlalu sedih sehingga saya tidak boleh bercakap," kata seorang kerani wanita berusia 39 tahun, Yamilina Barrios yang bekerja di Kementerian Industri.

"Beliau merupakan pemimpin terbaik negara ini," tambahnya.

Namun, semasa era pemerintahannya, Venezuela merekodkan kadar kes pembunuhan kedua tertinggi di dunia selepas Honduras dengan 56 orang untuk setiap 100,000 penduduk.

Presiden AS, Barack Obama ketika memberikan reaksinya tentang kematian Chavez berkata, kematiannya akan membuka lembaran baharu untuk Venezuela. - Agensi

Ratusan penduduk Filipina larikan diri dari Sabah

Posted:

Ratusan penduduk Filipina larikan diri dari Sabah

Ratusan penduduk Filipina larikan diri dari Sabah

MANILA - Beratus-ratus rakyat negara ini yang menetap di Sabah telah melarikan diri kerana bimbang terperangkap dalam pertempuran antara pasukan keselamatan Malaysia dan pengikut Sultan Jamalul Kiram III, kata seorang pegawai semalam.

Kira-kira 280 rakyat Filipina dilaporkan tiba di Tawi-Tawi dari Sabah malam kelmarin.

"Mereka berasa begitu takut mereka akan terperangkap dalam pertempuran tersebut. Justeru, mereka melarikan diri dan membawa bersama keluarga masing-masing," kata seorang pengarah pertahanan tempatan, Ramon Santos.

Katanya, pejabat Pertahanan Awam telah bekerjasama dengan kerajaan tempatan di selatan wilayah Mindanao untuk memberi perkhidmatan sokongan kepada rakyat negara ini yang pulang dari Sabah.

"Perkara paling utama adalah memastikan keselamatan mereka, memberi sesi kaunseling dan membantu mereka membina kehidupan baharu," katanya. - dpa

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Dua komando polis terima rawatan susulan

Posted:

Dua komando polis terima rawatan susulan

Dua komando polis terima rawatan susulan

07/03/2013 11:08pm

IPOH – Dua perwira negara yang cedera akibat insiden tembakan dengan pengganas di Kampung Tanduo, Sabah, Sabtu lalu diterbangkan ke sini, hari ini bagi menjalani rawatan susulan.

Koperal Mohd Tarmizi Hashim, 32, dan Koperal Azman Ampong, 39, yang merupakan anggota Komando VAT 69 tiba dengan pesawat Cessna Caravan 208 dari Pangkalan Udara Sungai Besi, di hangar Pangkalan Latihan Unit Udara Polis Diraja Malaysia (PDRM), di sini pada 5.30 petang.

Kedua-dua anggota Komando itu diterbangkan dari Lahad Datu, Sabah pada 8 pagi tadi dengan pesawat King Air PDRM ke Sungai Besi.

Sebelum ini, kedua-dua mereka menerima rawatan di Hospital Lahad Datu selepas masing-masing cedera di bahu kanan dan kaki serta bahagian punggung dan paha akibat ditembak penceroboh bersenjata dalam insiden berkenaan.

Sebaik mendarat, mereka dikejarkan dengan ambulans untuk dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini bagi rawatan susulan. – BERNAMA

32 lagi pengganas ditumpaskan di ‘ground zero’

Posted:

32 lagi pengganas ditumpaskan di 'ground zero'

32 lagi pengganas ditumpaskan di 'ground zero'

07/03/2013 10:45pm

LAHAD DATU – Seramai 32 lagi anggota kumpulan pengganas dari Sulu terbunuh dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan di kawasan "ground zero" di Tanjung Batu, di sini hari ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, polis percaya antara yang ditembak dalam pertempuran itu pada pukul 11.30 pagi ialah seorang ketua kumpulan berpangkat jeneral.

"Dalam operasi pada pukul 11.30 pagi di Tanjung Batu kami percaya 31 musuh tumpas, manakala seorang lagi musuh tumpas dalam kejadian pada pukul 6.45 pagi.

"Tiada anggota keselamatan yang cedera," katanya pada sidang akhbar bersama Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zain pada pukul 5 petang ini di Felda Sahabat 16 di sini.

Ismail berkata, pasukan keselamatan memperluaskan kawasan operasi itu sejak semalam untuk menjejaki saki baki kumpulan yang dipercayai masih berada di dua tempat iaitu Kampung Tanduo dan Kampung Tanjung Batu.

Beliau berkata, keseluruhan musuh yang ditumpaskan sejak Jumaat lepas ialah 52 orang iaitu melibatkan kejadian di Kampung Tanduo dan Tanjung Batu serta di Kampung Simunul, Semporna. – BERNAMA

Mayat lelaki ditemui tanpa pergelangan tangan

Posted:

Mayat lelaki ditemui tanpa pergelangan tangan

Mayat lelaki ditemui tanpa pergelangan tangan

07/03/2013 10:42pm

KUALA LUMPUR – Seorang lelaki lewat 20-an ditemui mati di tepi tasik Taman Velox, Rawang dekat sini, hari ini dalam keadaan kedua-dua pergelangan tangannya putus dan lehernya dikelar hampir putus.

Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak, Supt Rosly Hassan berkata, mayat berkenaan ditemui dalam keadaan tertiarap oleh seorang pekebun yang melalui kawasan tersebut pada kira-kira 4 petang hari ini sebelum melaporkannya kepada polis.

Dalam sistem pesanan ringkas (SMS) hari ini, beliau berkata, mangsa dipercayai mati lebih empat hari berdasarkan keadaan mangsa yang berulat dan berbau busuk.

Identiti mayat yang lengkap berpakaian kemeja kotak berseluar jeans tersebut gagal dikenal pasti kerana tiada sebarang dokumen pengenalan diri ditemui.

Mayat tersebut turut mempunyai tatu di bahagian tangan kanan dan dipercayai dibunuh di kawasan berhampiran apabila terdapat kesan pergelutan dan tompokan darah, katanya. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Pekin, Fezrul rebut cinta Yana

Posted:

Pekin, Fezrul rebut cinta Yana

Pekin, Fezrul rebut cinta Yana


DARI kiri: Fezrul Khan, Yana Samsudin dan Pekin Ibrahim menjadi tunjang filem Cerita Kita.


TIGA orang pelakon, Fezrul Khan, Pekin Ibrahim dan Yana Samsudin bersatu dalam sebuah filem cinta tiga segi. Tampak seperti klise, namun Cerita Kita punya kekuatan tersendiri.

Filem Cerita Kita mengisahkan Kamal yang bekerja sebagai pencuci kereta mengambil keputusan untuk berubah atas nasihat yang diberikan oleh Ika, seorang gadis yang dicintainya dalam diam.

Kemudian konflik bermula dengan kehadiran Malek, seorang lelaki kaya yang juga rakan kepada Kamal turut mempunyai perasaan terhadap Ika sejak kali pertama mereka bertemu.

Situasi tersebut menyebabkan Ika terpaksa membuat pilihan, sama ada memilih Kamal yang dikenalinya selama tiga tahun atau Malik yang dilihat mampu menjamin kehidupan masa depannya.

Kesudahan filem terbitan Metrowealth Pictures (Metrowealth) yang ke-74 itu akan dapat disaksikan apabila ia mula ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia pada 7 Mac ini.

Mengulas lebih lanjut mengenai filem tersebut, pelakon Yana Samsudin selaku teraju utama menjelaskan, dia membawakan watak sebagai Ika iaitu seorang gadis biasa yang tinggal di rumah pangsa dan bekerja di kedai buku.

"Pada peringkat permulaan jalan cerita filem ini penonton akan melihat perwatakan Ika, seorang gadis yang periang. Namun, pada pertengahan cerita barulah penonton akan tahu Ika sebenarnya mempunyai keinginan untuk menikmati kehidupan yang lebih selesa.

"Tidak dinafikan cerita mengenai percintaan tiga segi sudah banyak dipaparkan dalam drama atau filem, tetapi saya percaya penonton akan melihat kelainan dalam filem ini," ujarnya sewaktu menghadiri sesi fotografi bersama Kosmo! baru-baru ini.

Mengenai gandingannya bersama Pekin Ibrahim dan Fezrul Khan pula, pelakon itu menganggap ia sebagai satu gandingan yang mantap kerana kedua-dua mereka merupakan pelakon yang sangat bagus.

Ujarnya, sebelum ini dia sudah kerap berlakon bersama-sama dengan Fezrul, sebaliknya ini kali pertama dia dapat bergandingan dengan Pekin dalam filem.

"Sebenarnya banyak pengalaman yang saya lalui semasa berlakon bersama Pekin. Salah satu yang paling saya ingat ialah babak tampar yang membabitkan kami berdua.

"Pengarah filem ini iaitu Pierre Andre meminta Pekin menampar saya. Apabila saya ditampar secara tiba-tiba saya bertindak balas dengan menamparnya pula, sedangkan saya tidak diarahkan berbuat demikian," cerita Yana mengenai pengalaman lucunya semasa menjalani penggambaran.

Menurutnya, pengalaman dapat berlakon dengan Pekin merupakan suatu kenangan yang cukup istimewa kerana dia mengakui pelakon itu memang hebat dan berpengalaman luas.

"Sewaktu penggambaran berlangsung saya lihat Pekin seorang yang serius dan begitu komited dengan kerja, tetapi dia seorang yang suka berborak dan kami saling berkongsi pengalaman mengenai dunia lakonan," ujarnya.

SUDAH SERASI. Yana dan Fezrul tidak mempunyai masalah untuk berlakon sama kerana telah kerap berganding dalam filem atau drama.


Empat filem

Tidak dinafikan pada masa ini Yana Samsudin merupakan pelakon wanita yang paling aktif berlakon filem. Buktinya, dalam tempoh empat bulan terdapat empat buah filem lakonannya yang akan ditayangkan di pawagam.

Antara filem-filem lakonannya yang telah ditayangkan pada tahun ini ialah Minyak Dagu (3 Januari), Wawa Semput (31 Januari), Cerita Kita (7 Mac) serta Dua Kalimah yang bakal menemui penonton pada 4 April ini.

Ketika ditanya sama ada dia tidak risau penonton akan muak dengan penampilannya secara kerap di layar perak, pelakon itu beranggapan ia sebagai satu tanda yang positif terhadap karier lakonannya.

"Pertama sekali saya ingin berterima kasih kepada semua pihak terutamanya para peminat dan pihak media yang banyak mempromosikan filem-filem lakonan saya.

"Mengenai perkara tersebut saya rasa penonton tidak akan berasa muak atau bosan kerana kebanyakan filem yang saya berlakon menampilkan genre yang berbeza," jelasnya.

Pengalaman baharu

Bagi Pekin Ibrahim pula, kali pertama berlakon dengan syarikat produksi Metrowealth memberikan pengalaman baharu buat dirinya yang sudah sembilan tahun bergelar pelakon.

Mengakui ada beberapa pihak yang hairan apabila dia mengikat kontrak dengan syarikat berkenaan, Pekin menjelaskan peluang yang ada untuk mengembangkan lagi kerjaya lakonan tidak harus ditolak.

"Saya tidak kisah dan terbuka untuk bekerjasama dengan sesiapa sahaja. Lagipun saya ditawarkan berlakon lima buah filem bersama Metrowealth dan mereka memberikan kebebasan kepada saya untuk bekerja dengan produksi lain.

"Pada mulanya saya memang terpaksa mengambil masa yang agak lama untuk menerima tawaran tersebut, tetapi setelah puas berfikir rasanya ia mampu memberikan impak yang positif terhadap kerjaya saya," ujarnya.

Bercerita tentang pengalaman filem pertamanya bersama Metrowealth itu, dia berkata tidak sukar untuk mencari keserasian bersama Yana dan Fezrul, malah masing-masing telah membawakan watak yang diberikan dengan baik.

"Bekerjasama dengan Pierre juga tidak sukar kerana dia telah memberikan kebebasan untuk saya menghidupkan watak sebagai Kamal dengan cara saya sendiri.

"Cuma pada mulanya saya berasa agak sukar kerana tiada praproduksi atau latihan awal dilakukan sebelum penggambaran bermula, jadi kami banyak melakukan perbincangan ketika di lokasi penggambaran," ujarnya.

Berkenaan dengan wataknya dalam filem Cerita Kita, pelakon itu mengatakan Kamal merupakan seorang lelaki yang hidup miskin, tetapi memang berniat untuk mengubah kehidupannya demi wanita yang dicintainya.

PEKIN pertama kali berganding dengan Yana dalam sebuah filem.


"Permasalahan paling besar yang dilalui oleh Kamal adalah dia sangat takut berterus-terang tentang perasaan cintanya terhadap Ika. Kemudian dia terpaksa pula bersaing dengan rakannya sendiri untuk mendapatkan wanita pujaannya itu," jelasnya tentang watak yang dibawakannya itu.

Tidak kejar anugerah

Pelakon yang memegang watak Malek dalam Cerita Kita iaitu Fezrul Khan pula mengakui gembira apabila diberi peluang berlakon dalam filem bercorak romantik memandangkan sebelum ini dia lebih dikenali dalam filem bergenre seram.

Menurut Fezrul, jalan cerita yang dipaparkan juga sangat menarik kerana ia menggambarkan realiti yang pernah berlaku oleh segelintir orang apabila berada dalam dilema untuk membuat pilihan.

"Saya membawakan watak sebagai seorang lelaki kaya dan mungkin orang melihat ia bukanlah watak yang berat. Namun begitu, saya tetap berusaha untuk mendalami karakter Malek supaya ia memberi impak kepada jalan ceritanya.

"Selain itu, saya sangat yakin filem ini akan diminati ramai berdasarkan maklum balas positif daripada beberapa orang yang telah berpeluang menontonnya," ujarnya Fezrul yang berharap filem terbaharunya itu mendapat sambutan ramai.

Mengenai perkembangan kerjaya lakonannya pula, Fezrul meluahkan rasa gembiranya kerana semakin kerap mendapat peluang berlakon filem dan drama bersiri.

Menurutnya, sepanjang pembabitannya sebagai pelakon, dia langsung tidak menaruh harapan yang tinggi untuk merangkul anugerah. Sebaliknya, kerjaya lakonan merupakan punca rezekinya untuk menyara keluarga.

"Pembabitan saya sebagai seorang pelakon bermula dari bawah, tidak seperti kebanyakan pelakon lain. Jadi, saya perlu gunakan peluang yang diberikan sebaik-baiknya serta memberikan komitmen terhadap kerja," ujarnya yang sudah berumah tangga pada tahun lalu.

Biarpun kini semakin sibuk dengan aktiviti lakonan, Fezrul memberitahu dia turut menjalankan, perniagaan menyewa peralatan penggambaran menerusi syarikatnya MRG Entertainment Sdn. Bhd.

"Kebanyakan wang yang diperoleh hasil daripada lakonan saya gunakan untuk membeli peralatan penggambaran seperti kamera dan lampu. Meskipun melibatkan kos yang besar, saya bersyukur kerana perniagaan saya sekarang semakin berkembang," ujarnya.

Marsha mahu jumpa Fathia

Posted:

Marsha mahu jumpa Fathia

Marsha mahu jumpa Fathia

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

MARSHA kini selesa hidup solo selepas setahun putus cinta.


ISU rampas-merampas kekasih biasa terjadi bukan saja dalam kehidupan individu biasa, bahkan juga golongan artis.

Suhu panas yang sedang melanda dua bintang muda iaitu Marsha Milan Londoh dan Fathia Latiff kononnya berpunca daripada tindakan Fathia yang mula menjalinkan hubungan dengan bekas teman lelaki Marsha tahun lalu.

Pada pertengahan bulan Februari lalu, Fathia telah mengeluarkan kenyataan bahawa dia tidak berselisih faham atau bergaduh dengan Marsha ekoran tindakan terbabit. Malah Fathia mengakui dia telah berpisah dengan lelaki tersebut.

Kosmo! sempat mendapatkan kenyataan balas daripada Marsha yang ditemui ketika tayangan perdana filem Bola Kampung The Movie di GSC Signature The Gardens, Kuala Lumpur hari Rabu lalu.

KOSMO!: Benarkah timbul dakwaan bahawa Marsha dan Fathia sebelum ini pernah bergaduh kerana berebut teman lelaki?

MARSHA: Saya tidak pernah bergaduh dengan dia, tidak rapat dengan dia dan tidak kenal dia sebagai kawan. Kami juga tidak pernah lepak atau digandingkan bersama sebelum ini. Tuduhan itu tidak masuk akal dan sebab apa sampai kami perlu bergaduh sebenarnya? Saya tidak pernah mengeluarkan kenyataan dan menuduh dia merampas teman lelaki saya. Saya sendiri musykil kenapa perkara ini diperbesar-besarkan.

Adakah isu yang timbul kali ini menjejaskan nama dan reputasi anda?

Saya cuba lari daripada perkara sebegini, tapi orang sekeliling asyik bercakap mengenai hal peribadi saya sepanjang masa. Saya mahu juga dipandang dari sudut kerjaya saya, tapi sudah lumrah bergelar artis orang akan keluarkan cerita yang tidak patut. Mungkin ada orang ketiga yang cuba melaga-lagakan kami. Saya tidak suka bergaduh dan tidak pernah bergaduh dengan sesiapa pun sebelum ini.

Adakah anda ingin berjumpa dengan Fathia untuk menyelesaikan masalah ini?

Sudah tentu kalau diberikan peluang saya mahu berjumpa dan berbincang apakah sebenarnya yang berlaku. Hal ini tidak patut diperbesarkan. Saya tidak kisah kalau digandingkan bersama untuk fotografi atau lakonan dengan Fathia. Apapun yang telah berlaku adalah masa silam, dia berhak bercinta dengan sesiapa pun begitu juga saya. Terma rampas-merampas ini tidak logik!

Kenyataan anda meletakkan diri anda kini seolah-olah tidak kisah dan mungkin sudah menemui pengganti. Komen anda?

Saya sudah setahun hidup solo dan saya bahagia dengan keadaan ini. Tipu kalau saya cakap saya tidak ingin bercinta tapi saya meletakkan situasi sekarang dalam versi positif. Saya mengekspresikan diri saya melalui muzik.

Adakah anda memilih untuk berkawan dengan orang dalam industri memandangkan anda sendiri mengakui tidak rapat dengan Fathia?

Benar, saya memilih untuk berkawan dalam industri ini. Saya tidak cakap industri ini jahat, tapi sebagai selebriti saya perlu sentiasa berhati-hati. Saya juga ada ramai kawan di luar industri sebenarnya.

Sudi sekiranya anda mengulas tentang situasi genting yang sedang berlaku di Lahad Datu, Sabah sekarang?

Saya sangat risau dengan situasi yang sedang berlaku di sana sekarang dan tidak menyangka kejadian ini akan berlaku kerana Malaysia aman damai selama ini. Saya mendoakan perang ini akan tamat serta-merta.

Boleh anda kongsikan pengalaman berlakon alih suara dalam filem Bola Kampung yang akan ditayangkan pada 21 Mac ini?

Sangat menyeronokkan dan ini pengalaman pertama saya. Pada mulanya saya hanya datang untuk merakamkan lagu runut bunyi filem ini berjudul Rindu bersama Haris, tapi mereka menyarankan saya untuk ujibakat dan akhirnya saya terpilih untuk memegang watak Puteri Amanda. Proses alih suara berjalan agak lama dan setiap sesi memakan masa lebih tiga jam. Selain filem ini, saya sedang menjalani penggambaran drama bersiri Duri Di Hati bersama Amar Asyraf dan Faralyna Idris untuk slot Azalea di TV3.

Anugerah memperingati P. Ramlee

Posted:

Anugerah memperingati P. Ramlee

Anugerah memperingati P. Ramlee

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


BARISAN para karyawan dan pelakon yang dicalonkan Anugerah Tribute P. Ramlee bergambar pada sesi sidang akhbar yang diadakan Subang Jaya, Selangor baru-baru ini.


BUAT julung-julung kalinya, Radio Televisyen Malaysia (RTM) bersama Kumpulan Utusan dan Suhan Movies & Trading Sdn. Bhd. bergabung tenaga dan idea untuk menghasilkan sebuah anugerah yang diberi nama Anugerah Tribute P. Ramlee.

Menurut Pengarah Program TV RTM, Suhaimi Jamalim, anugerah yang dijadualkan berlangsung pada bulan Mei 2013 itu diadakan sempena memperingati perjuangan seniman agung Tan Sri P. Ramlee serta mengiktiraf hasil kerja penggiat seni Malaysia.

Ujarnya, sebanyak sembilan anugerah akan dipertandingkan berdasarkan 10 buah telefilem yang ditayangkan di RTM1 bermula pada 4 November 2012 hingga 6 Januari 2013 melalui slot Tribute P. Ramlee di RTM1.

Pihaknya juga yakin anugerah tersebut bakal menjadi anugerah terbesar dan seterusnya diadakan setiap tahun.

"Walaupun anugerah ini pertama kali diadakan, kami akan pastikan penglibatan artis dan pengarah-pengarah lebih meluas untuk tahun-tahun yang akan datang.

"Saya juga mahu jadikan ia sebuah anugerah yang besar dan terunggul setiap tahun kerana ia melibatkan seniman agung Malaysia, P. Ramlee," jelasnya ketika ditemui pada majlis sidang akhbar Pencalonan Anugerah Tribute P. Ramlee, di Hotel Holiday Villa, Kuala Lumpur.

Mengulas lanjut, ujarnya, sembilan anugerah itu mewakili Pelakon Wanita Terbaik, Pelakon Pembantu Wanita Terbaik, Pelakon Lelaki Terbaik, Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik, Skrip Terbaik, Pengarah Terbaik, Telefilem Terbaik, Videografi Terbaik dan Penampilan Khas Terbaik.

Sementara itu, menurut Pengarah Urusan Suhan Movies, Rosyam Nor, Anugerah Penampilan Khas Terbaik diwujudkan bagi menghargai pelakon-pelakon veteran pada era filem P. Ramlee.

"Memang saya memberi kepada setiap pengarah telefilem Tribute P. Ramlee untuk mengambil seorang pelakon veteran bagi menghargai jasa mereka," jelasnya.

Mengulas mengenai kriteria 10 telefilem yang dipilih, ujar Rosyam, ia bukan telefilem biasa. Sebaliknya telefilem tersebut dihasilkan oleh pengarah-pengarah hebat dan berpengalaman.

Ujar Rosyam, sebagai penerbit untuk 10 buah telefilem tersebut, Rosyam juga meminta pengarah-pengarah tersebut menghasilkan telefilem berkisahkan mengenai lagu-lagu popular P. Ramlee.

Antara sepuluh telefilem yang dicalonkan menerusi slot Tribute P. Ramlee adalah Tunggu Sekejap arahan Along Kamaluddin, Selagi Cinta Berzikir (Eirma Fatima), Miang Buluh Keladi Birah (Bade Azmi), Di Mana Ku Cari Ganti (Osman Ali) dan Siapa Tipu Siapa (Aziz M. Osman) .

Selain itu, lima lagi telefilem yang dicalonkan adalah Getaran Jiwa (Michael Ang), Jodoh Kita (Ismail Yaakob), Titisan Kasih (Rashid Sibir), Pelamin Di Pusara (Murali Abdullah) dan Hanya Dikau (Amie Maziah).

Sebuah panel khas juri seramai tujuh orang turut dilantik bagi menilai kualiti setiap telefilem mengikut kategori-kategori yang ditetapkan.

Anugerah tersebut turut memberi peluang buat para pembaca membuat undian melalui borang pencalonan yang disiarkan dalam akhbar-akhbar Kumpulan Utusan dan Majalah URTV.

Melalui undian yang paling tepat dan terbanyak, para pembaca turut berpeluang memenangi hadiah wang tunai berjumlah RM3,000.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved