Rabu, 26 Mac 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Anak Pak Mazin warisi ilmu pembuatan keris

Posted:

Anak Pak Mazin warisi ilmu pembuatan keris

Anak Pak Mazin warisi ilmu pembuatan keris

KERINGATNYA mula menembusi liang-liang roma halus tatkala tangan semakin rancak mengasah besi untuk dijadikan keris.

Pancaran cahaya petang membolosi jaringan besi Bengkel Kraf Warisan itu membantu mata kasarnya meneliti keruncingan bentuk mata keris yang pastinya mampu melubangkan setiap benda ditikam dengannya.

Kesungguhan Saiful Hazrin Abd. Mazin, 26, mengasah membuktikan dia sememangnya seorang pencinta keris warisan Melayu yang tegar. Keluarganya adalah antara tukang empu yang terkenal di Perak.

Tukang empu bermaksud individu yang mahir dalam sesuatu pembuatan lazimnya berkait rapat dengan pembuatan keris.

Mewarisi ilmu pembuatan keris daripada ayahnya, Abd. Mazin Abd. Jamil, 64, kini anak ketujuh daripada 12 adik-beradik itu menggalas tanggungjawab besar sebagai penerus legasi Tukang Mamat.

Saiful merupakan generasi kelima Tukang Mamat yang suatu ketika dahulu terkenal di negeri tersebut dengan pembuatan senjata Melayu seperti keris, golok dan parang.

Saiful memberitahu dia mula berjinak-jinak dalam dunia keris setelah tamat Sijil Pelajaran Malaysia pada tahun 2005.

"Saya sememangnya meminati keris sejak di bangku sekolah lagi kerana sering melihat ayah membuatnya di bengkel kami.

"Bagaimanapun, selepas tamat sekolah, barulah saya diberi peluang membuat golok atau sarung keris sendiri. Sehingga kini, kemahiran saya lebih kepada pembuatan golok dan mengetuk besi," jelasnya yang memberitahu proses menyiapkan satu golok memakan masa kurang dua hari.

Ketika ini, dia sedang mendalami proses pembuatan keris terutamanya pembuatan luk keris.

Sambil berkongsi cerita, sekali-sekala anak muda itu mengangkat besi yang sedang diasah itu bagi melihat ketajamannya sambil diperhatikan adiknya, Mukhtar Hakim, 23, yang juga sedang belajar membuat golok dan keris.


MENEBUK lubang untuk dijadikan hulu keris lebih mudah dengan penggunaan mesin gerudi.


Semangat menjadi penerus pembuatan keris Melayu bukan sahaja terpancar menerusi ketekunan diri menukang, tetapi hasil kerjanya yang sangat teliti dan penuh nilai estetika seperti pembuatan ayahnya. Bak kata pepatah Melayu, "ke mana tumpah kuah, kalau tidak ke nasi".

Terkenal

Orang tuanya, yang mesra dengan panggilan Pak Mazin merupakan seorang tukang empu keris yang terkenal di negeri Perak Darul Ridzuan.

Menerima mandat membuat keris dan senjata pembesar istana serta keluarga diraja Perak, Pak Mazin berkata, dia mewariskan segala ilmu pembuatan keris kepada Saiful dan Mukhtar bagi memastikan martabat keris tidak pupus dalam sejarah Melayu.

"Pada zaman serba canggih ini tidak ramai anak muda yang mempunyai minat terhadap barang-barang bersejarah seperti keris. Mereka lebih cenderung kepada barang elektronik dan gajet terkini.

"Justeru, saya khuatir warisan ini hilang dan anak bangsa Melayu tidak berpeluang mengenali salah satu senjata paling penting dalam sejarah bangsawan Melayu," jelasnya yang diajar membuat keris oleh ayahnya, Allahyarham Abdul Jamil Pandak Mat Yunos.

Perkara asas

Terdahulu, dia mengajar dua anaknya tentang perkara-perkara asas seperti menyediakan arang, mengenal besi dan jenis kayu.

Baginya, jenis kayu dan besi harus dititikberatkan untuk memastikan kualiti keris yang dihasilkan adalah terbaik. Antara jenis arang yang sesuai digunakan untuk proses peleburan besi ialah arang kayu daripada pokok merbau dan cengal kerana ia lebih berkualiti.

Selain itu, perlu mengenali tujuh jenis besi yang bermula dengan huruf 'P' iaitu paku, payung, pahat, puting, pagar, pisau dan penyodok.


HASIL tangan Pak Mazin dan keluarga turut mendapat permintaan daripada pembesar istana dan keluarga diraja Perak. - Gambar hiasan


Mengakui ramai ingin menjadi anak didiknya, Pak Mazin memberitahu, dia hanya berkongsi ilmu membuat keris kepada mereka yang menunjukkan kesungguhan.

"Saya tidak mahu ada yang menyalahgunakan ilmu dengan membuat keris berasaskan kepada keuntungan perniagaan semata-mata tanpa mengambil kira kualiti dan nilai seni senjata itu sendiri.

"Keris merupakan satu-satunya warisan Melayu yang sehingga kini masih disanjung dan harus dipelihara nilainya," katanya yang telah berkecimpung dalam dunia keris sejak berusia 12 tahun.

Mengulas lanjut tentang ilmu dititipkan oleh Pak Mazin, Saiful berkata, dia sedaya upaya cuba menggarap sebanyak mungkin ilmu diajar. Bahagian yang paling rumit baginya ialah meleburkan besi dan masih belum berani untuk membuatnya seorang diri tanpa pemerhatian 'guru'.

Ia ekoran melebur besi memerlukan teknik dan ilmu mengenali jenis besi yang hendak digabungkan bersama-sama bagi membentuk besi tawar, besi baja dan besi melela.

Menjelaskan lebih lanjut, Saiful memberitahu jenis-jenis besi dikategorikan mengikut bahan digunakan seperti paku yang merupakan besi jenis tawar, manakala spring kenderaan adalah besi baja.

Melela pula adalah besi-besi yang telah dilipat dan digabungkan sebelum dibakar untuk ditempa membentuk keris.

Besi tawar dikatakan lebih lembut namun tidak patah apabila diketuk, besi baja mudah patah jika dicelup dengan air dan melela mengambil masa yang lama untuk patah.

Ukir hulu

Bersetuju dengan abangnya, Mukhtar lebih selesa bertukang dan memahat daripada meleburkan besi yang padanya rumit untuk dilakukan.

"Setiap hari saya akan bekerja di bengkel ini bermula pukul 10 pagi sehingga 5 petang untuk mempelajari teknik mengukir hulu seperti ayam teleng dan jawa demam.

"Mengukir hulu menuntut kesabaran yang tinggi dan kestabilan tangan. Sehingga kini, saya cuma mahir membuat corak bunga di tepi sarung keris," jelasnya yang merupakan anak yang kesepuluh.


PAK MAZIN berdiri di hadapan bengkelnya di daerah Kuala Kangsar, Perak.


Bertanya tentang pasaran keris, Mukhtar memberitahu mereka sekeluarga tidak pernah putus menerima tempahan daripada orang ramai termasuk daripada peminat keris luar negara. Harga sebilah keris pula boleh mencecah RM6,000 bergantung kepada saiz, kualiti dan jenis bes.

Walaupun baru berusia setahun jagung dalam dunia pembuatan keris, dia telah pun menjual kira-kira 50 golok pada harga sekitar RM200.

"Perniagaan keris ini mempunyai pelanggannya yang tersendiri. Walaupun seni warisan ini tidak begitu menonjol dalam pasaran, namun setiap hari kami menerima tempahan daripada pelanggan yang datang ke bengkel ini.

"Bukan itu sahaja, kami turut menerima lawatan pelajar sekolah dan pelancong luar negara seperti Jepun, Amerika Syarikat dan United Kingdom," ujarnya.

Tambahnya, beberapa pelajar dari Universiti Teknologi Mara juga pernah mengikuti latihan praktikal di situ.

Punca masih ramai tidak berzakat

Posted:

Punca masih ramai tidak berzakat

Punca masih ramai tidak berzakat


UMAT Islam yang cukup syarak diwajibkan berzakat.


ZAKAT dari segi bahasa bermaksud suci, bersih, subur dan bertambah, manakala dari segi syarak pula membawa erti mengeluarkan kadar tertentu daripada harta tertentu dengan syarat tertentu dan diberikan kepada asnaf tertentu.

Golongan yang wajib mengeluarkan zakat ialah mereka yang memiliki cukup syarat yang ditetapkan iaitu Islam, merdeka, sempurna milik, cukup haul dan cukup nisab. Cukup nisab bermaksud paras minimum yang menentukan sama ada sesuatu harta itu diwajibkan zakat. Nisab mata wang bersamaan dengan berat 85 gram nilai emas semasa.

Namun begitu, masih ramai umat Islam yang belum melaksanakan tuntutan berzakat ini walaupun zakat pendapatan khususnya telah diwajibkan pada tahun 1997 oleh Majlis Fatwa Kebangsaan. Pelbagai faktor yang mempengaruhi mereka untuk tidak menunaikan kewajipan berzakat antaranya faktor demografi seperti umur dan taraf perkahwinan.

Hakikatnya, umat Islam di Malaysia seharusnya bersyukur kerana pembayaran zakat diberi rebat oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri. Ia dilihat memberi kelebihan kepada pembayar zakat untuk menunaikannya kerana tidak membebankan mereka sedikitpun. Justeru itu, jika kita tidak menunaikan zakat, apakah jawapan kita kepada Allah SWT di akhirat nanti?

Zakat adalah lambang kesyukuran kita kepada Allah yang telah banyak memberikan nikmat yang tidak terhitung kepada kita di atas dunia ini. Sesungguhnya dalam kita mengecapinya, Allah telah menentukan hak-hak asnaf ada dalam harta kita yang perlu dikeluarkan.

Masyarakat seharusnya sedar dengan meletakkan pelbagai alasan, mereka akan terus mencipta alasan lain untuk tidak membayar zakat. Keyakinan mereka dalam menunaikan zakat mampu memberi kesedaran bahawa kewajipan berzakat adalah perkara rukun yang wajib dilakukan kerana golongan asnaf yang memerlukan berhak untuk mendapatkan hak mereka. Sesungguhnya harta yang ada sekarang hanya pinjaman daripada Allah.


KAUNTER bergerak PPZ-MAIWP memudahkan lagi urusan membayar zakat.


Tiada alasan

Malah, agama Islam itu sendiri berdiri atas lima perkara. Rasulullah SAW pernah bersabda: "Agama Islam ditegakkan atas lima perkara iaitu mengucap dua kalimah syahadat, mendirikan solat fardu, mengeluarkan zakat,menunaikan haji ke Baitullah (jika mampu) dan berpuasa pada bulan Ramadan." (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim).

Sudah terang lagi bersuluh bahawa sesungguhnya zakat itu wajib dan tidak ada lagi alasan untuk tidak berzakat bagi golongan yang layak menunaikannya.

Sebagai Muslim yang sejati, tunaikan kewajipan berzakat dengan penuh yakin dan keimanan yang kuat mampu menyucikan diri daripada sifat tamak haloba. Pelbagai alasan yang direka untuk tidak membayar zakat hanya akan memusnahkan kepercayaan terhadap sang pencipta walhal segala harta di dunia ini adalah milik-Nya dan manusia hanya meminjamnya untuk seketika dalam meneruskan kehidupan ini.

Pelbagai saluran bayaran zakat telah disediakan di Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP), termasuk menerusi telefon iPhone dan Android yang dinamakan IZakat selain menerusi online portal zakat www.zakat.com.my.

Orang ramai yang mempunyai sebarang pertanyaan mengenai zakat dan sebagainya, bolehlah menghubungi PPZ-MAIWP di talian 1 300 88 5757.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Bebas trafik di tengah ibu kota

Posted:

Bebas trafik di tengah ibu kota

Bebas trafik di tengah ibu kota

Oleh AHMAD ISYAFIQ MAD. DESA

AGAK asing berada di tengah-tengah bandar raya Kuala Lumpur tanpa sebarang bunyi hon, kelibat kenderaan yang mengasak termasuk penunggang motosikal yang mencilok tatkala keadaan trafik sesak di ibu kota.

Cuma sesekali kedengaran bunyi enjin komuter bergema meneruskan rutin perjalanan di sekitar Dataran Merdeka dan ribuan warga kota yang bebas melakukan aktiviti di jalan raya utama bandar raya itu.

Hasil idea Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) berjaya merubah hiruk-pikuk kota itu kepada lokasi yang menenangkan walaupun dalam tempoh dua jam bermula pukul 7 pagi sehingga 9 pagi.

Program Kuala Lumpur Pagi Bebas Kenderaan dianjurkan atas kesedaran mengurangkan penggunaan kenderaan, merupakan tarikan terbaharu di Kuala Lumpur selain menyokong Tahun Melawat Malaysia 2014 (TMM).

Dianjurkan pada hari Ahad minggu pertama dalam setiap bulan, program berkenaan memberikan peluang kepada pengunjung melakukan pelbagai aktiviti riadah di jalan raya utama di ibu kota tanpa sebarang gangguan lalu lintas.

Terdapat pelbagai aktiviti dilakukan seperti berjoging, berjalan kaki dan berbasikal. Ia juga menjadi saat yang terbaik buat keluarga meluangkan masa melepak di Kuala Lumpur.

Bebas kenderaan

Dalam tempoh dua jam tersebut, DBKL menutup jalan raya sepanjang enam kilometer (km) meliputi Jalan Raja Laut, Jalan Sultan Ismail, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Dang Wangi, Jalan Ampang, Jalan P Ramlee, Jalan Tun Perak, Jalan Raja, Jalan Mahkamah Persekutuan dan Jalan Leboh Pasar dari sebarang kenderaan.

Pada pukul 6 pagi, sekitar kawasan Dataran Merdeka sudah mula dibanjiri pengunjung. Pelbagai ragam yang dapat disaksikan. Ada yang merakam gambar, tidak kurang sekadar membentang tikar dan berbaring sambil menghayati keindahan bandar raya itu.


PROGRAM KL Pagi Bebas Kenderaan bertujuan merealisasikan impian bandar raya hijau.


Bagi pengunjung yang sudah terbiasa dengan keadaan sesak di Kuala Lumpur mengakui pelik berada dalam wajah baharu kota raya itu. Namun, mereka akui seronok berpeluang merasai sendiri sisi berbeza bandar yang tidak pernah lelap itu.

Seorang pekerja swasta di Jalan Sultan Ismail, Anita Talib, 43, berkata, sepanjang lebih 10 tahun dia belum pernah merasai suasana Kuala Lumpur sebagai sebuah bandar yang amat aman.

"Perasaan saya ketika ini tenang dan seronok. Bayangkan hampir setiap tahun hanya ketika musim perayaan kami warga kota bebas daripada kesesakan lalu lintas di sini.

"Program anjuran DBKL ini lagi hebat kerana kami boleh melakukan pelbagai aktiviti riadah di jalan raya yang lazimnya sibuk dengan kenderaan," katanya ketika ditemui.

Berpesta

Kelibat beberapa pengayuh beca turut menarik perhatian pengunjung, termasuklah pasukan berkuda DBKL yang sedang berkawal sepanjang program itu berlangsung.

Kawasan berhadapan Bangunan Sultan Abdul Samad dan Dataran Merdeka di Jalan Raja Uda pula berubah menjadi medan pentas persembahan kasut beroda.

Tepukan gemuruh dan sorakan teruja pengunjung menarik perhatian orang awam mengerumuni kira-kira 20 ahli pasukan Roller Sports Family.

Mereka melakukan pelbagai aksi seperti melompat palang dan meluncur secara berkumpulan. Ia umpama menyaksikan sebuah persembahan pakar akrobatik kasut beroda.

Seorang daripada ahli kumpulan berkenaan, Nur Farisha Emalin, 18, berkata, dia bersama ahli kumpulan sengaja mempersembahkan kelincahan masing-masing bagi memeriahkan lagi program tersebut.

Dia yang turut teruja apabila kali pertama beraksi di jalan raya ibu kota, menganggap persembahan tersebut sebahagian daripada latihan pasukan.

"Semakin ramai pengunjung berkumpul, pasukan kami semakin bersemangat. Selain menajamkan kemahiran sedia ada, ia merupakan sumbangan kami dalam menyatakan sokongan terhadap program ini," katanya.

Nur Farisha yang juga pelajar Kuala Lumpur Metropolitan University College dalam bidang fisioterapi mula aktif dalam persembahan kasut beroda sejak berusia 13 tahun.


PASUKAN berkuda DBKL yang berkawal turut menarik perhatian pengunjung.


Dia yang sering ke kuliah sama ada menaiki kemudahan awam atau kenderaan peribadi menyokong penuh terhadap program terbaharu DBKL itu.

"Saya pernah membayangkan bagaimana keadaan di sekitar Kuala Lumpur tanpa kenderaan sesak sepanjang hari.

"Apabila diberitahu rakan-rakan mengenai program sehari tanpa kenderaan di Kuala Lumpur, ia umpama mimpi menjadi realiti," ujarnya.

Sementara itu, sekumpulan wanita dilihat rancak berbual sambil memerhatikan anak-anak mereka yang bebas bermain di jalan raya.

Aminah Ali, 43, ketika ditemui berseloroh sambil berkata hanya di Program Go Green-KL Car Free Morning mereka berasa selamat bersembang di tengah-tengah jalan raya.

"Saya yakin program ini boleh diteruskan pada setiap hujung minggu bukan sahaja pada Ahad pertama setiap bulan.

"Kami warga kota menyokong penuh sekiranya program ini berterusan. Selain beriadah, kami boleh berjumpa kenalan baharu dan menggunakan kualiti masa hujung minggu bersama keluarga sebaiknya," katanya.

Jelajah tiga wilayah dengan berkereta

Posted:

Jelajah tiga wilayah dengan berkereta

Jelajah tiga wilayah dengan berkereta


PASAR terapung Klong Hoe yang dibuka dari pukul 2 petang hingga 10 malam antara tarikan yang terdapat di Hat Yai.


MELANCONG atau mengembara antara salah satu daripada hobi penulis. Mengembara memang menyeronokkan, apatah lagi jika ke luar negara.

Penulis rasa cukup bertuah kerana ibu bapa penulis gemar membawa penulis bercuti, sekali gus memperluaskan pengalaman melihat negara orang dengan pandangan sendiri.

Baru-baru ini, perasaan penulis begitu gembira apabila ibu bapa menyatakan hasrat untuk ke Thailand.

"Kita akan ke Phuket dan Krabi tetapi sebelum itu singgah sekejap di Hat Yai."

Penulis begitu teruja kerana sangkaan penulis, kami akan menaiki kapal terbang tetapi rupa-rupanya perjalanan kami adalah dengan kereta.

Tidak mengapa, walaupun tidak sepantas pengangkutan udara, tegas ibu, faedahnya cukup banyak termasuk melihat sendiri warna-warni kehidupan penduduk di tiga wilayah di Thailand.

Kembara santai ke Hat Yai, Krabi dan Phuket bermula dari Kuala Lumpur. Sebelum bertolak, penulis sempat membuat sedikit penyelidikan dengan melihat kedudukan tiga wilayah tersebut dalam peta. Hat Yai, destinasi pertama percutian kami.

Kata ibu, Hat Yai merupakan wilayah paling besar di Songhkla.

"Sejak sedekad lalu, ia terkena sedikit tempias akibat siri keganasan berpanjangan di selatan Thailand iaitu Pattani, Yala dan Narathiwat," ujar ibu yang banyak mengikuti perkembangan di wilayah selatan Thailand.


AKTIVITI memberi ikan makan antara suatu kemestian jika berkunjung ke pantai di Phuket.


Ramai pelancong

Apa yang mengejutkan, di sebalik laporan keganasan, Hat Yai tetap dikunjungi pelancong.

Hat Yai yang bersaiz sebesar George Town, boleh diteroka dalam masa sehari. Di sini majoriti penduduknya masih bertutur dalam bahasa Melayu, jadi komunikasi bukan masalah. Lebih mengujakan, mata wang ringgit Malaysia diterima untuk bayaran makan minum.

Di Hat Yai, kami berkali-kali ke pasar tera- pung Klong Hoe. Ia menawarkan pelbagai jenis menu yang unik dan yang penting halal bagi mereka yang beragama Islam. Hanya 20 minit perjalanan dari pusat bandar Hat Yai, pasar ini dibuka dari pukul 2 petang dan ditutup pada pukul 10 malam.

Jika tidak mahu sesat, perkhidmatan tuk-tuk boleh menjadi alternatif dengan tambang sekitar RM20 untuk pergi balik.

Di pasar ini, para peniaga menawarkan pelbagai jenis makanan asli Thailand. Menariknya, juadah disediakan berwarna-warni dan sangat kreatif, sekali gus menarik pengunjung untuk membelinya. Pemandangan pada waktu senja sangat indah, sama seperti pasar terapung Sungai Chao Pharaya di Bangkok.

Keesokan hari, kami singgah di Pantai Samila di Hat Yai. Patung duyung emas di tepi jalan menandakan kita sudah tiba di Pantai Samila. Tiupan anginnya cukup nyaman dan menenangkan, apatah lagi jika berpeluang menikmati ikan disalut tepung di tepi pantai.

Selain pantai ini, pelancong kebiasaannya akan ke Santusuk Market atau Yong Dee bagi membeli cenderamata.

Selepas Hat Yai kami bergerak ke Krabi dan perjalanan sejauh 300 kilometer yang mengambil masa selama lima jam.

Penulis sanggup 'menahan mata' semasa bapa memandu sepanjang perjalanan kerana mahu menikmati pemandangan kampung. Apa yang menarik ialah bentuk rumah dan cara mereka berpakaian mereka sama seperti penduduk di Kelantan.

Di wilayah ini, rata-rata penduduknya menggunakan bahasa Siam. Namun, sebaha- gian besar penduduknya beragama Islam. Penulis mengetahui nama Krabi kerana ia antara tempat yang terjejas kerana tsunami pada tahun 2006.


PENIAGA yang melakukan urus niaga di atas sampan menjadi tarikan pelancong ke pasar terapung Klong Hoe.


Tsunami dilupakan

Berdasarkan pembacaan penulis di Phang Nga misalnya, lebih 1,000 orang maut dengan hampir seluruh perkampungannya musnah kerana ombak tsunami. Bagaimanapun, semasa melalui kawasan Krabi, penulis tidak nampak lagi kesan-kesan musnah akibat tsunami. Ini kerana banyak hotel dan kedai-kedai dibina khususnya apabila menghampiri bandar.

Semasa di Krabi, penulis berpeluang ke pulau atau bermain di pantai. Dengan begitu ramai orang di pantai dan pulau ibu berkata: "Nampaknya, kebanyakan pelancong sudah lupa dengan peristiwa tsunami."

Pantai Aao Nang, antara pantai tercantik dan paling digemari di Krabi. Di pantai ini, pelancong kebiasaannya merakamkan pemandangan waktu senja, matahari terbenam yang sungguh mempesona.

Dari Krabi, pengunjung boleh ke Phi Phi Island, pulau yang terkenal dengan keaslian dan keindahan air pantainya yang berwarna kehijauan.

Perjalanan dengan kereta hanya mengambil masa tiga jam dari Krabi ke Phuket. Keadaan jalannya juga selesa. Malah, tempat-tempat rehat dan kemudahan tandas banyak disediakan sepanjang perjalanan.

Hari pertama di Phuket kami manfaatkannya dengan menikmati keindahan pantai dan merehatkan minda kerana terlalu lama berada di dalam kereta.

Keesokan harinya, barulah kami menikmati pantai-pantai di sekitar Phuket.

Phuket merupakan sebuah bandar hiburan lebih-lebih lagi pada waktu malam. Namun, kami hanya makan malam dan kemudiannya tidur kerana keesokan harinya kami ingin penuhi dengan aktiviti menyelam dan snorkeling.

Apa menarik ialah ikan-ikan di pantai Phuket sangat jinak dan sering menyambut baik kedatangan pengunjung. Ikan-ikan ini berada di gigi air dan dapat dilihat tanpa memakai alat snorkeling.

Sebelum pulang, kami sempat menikmati makanan tempatan seperti pulut mangga, tom yam dan som tam iaitu antara makanan tradisional Thailand.

Bagai berada di rumah sendiri

Posted:

Bagai berada di rumah sendiri

Bagai berada di rumah sendiri


EKSEKUTIF lounge dengan hiasan dalaman mewah untuk para tetamu melepaskan lelah.


ALIRAN trafik di Jalan Ampang, Kuala Lumpur selepas pukul 11 malam yang ditinjau dari tingkap suite penginapannya itu seakan-akan satu pemandangan yang sangat indah. Jika sebelum ini, sebaik pulang dari tempat kerja Haleeza Azlan, 34, lazimnya merehatkan diri di tempat tidurnya selepas membersihkan diri tanpa memperdulikan apa yang berlaku di keliling. Namun, kali ini perhatiannya tertancap pada pemandangan di atas jalan raya tersebut.

"Mengujakan. Saya tidak pernah membayangkan bahawa pemandangan kota raya ini yang dikelilingi pencakar langitnya dan kehidupan pada waktu malam yang dilihat dari suite tingkat 11 ini sungguh luar biasa.

"Ia seolah-olah membawa saya menghayati denyut nadi kota ini dan kehidupan sebenar masyarakatnya," komen eksekutif di salah sebuah syarikat swasta itu ketika menginap di Ambassador Row Serviced Suites (ARSS) by Lanson Place, Jalan Ampang, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Namun, apa yang lebih penting ialah ARSS tidak menawarkan pengalaman yang stereotaip kepada tetamunya. Menginap di ARSS seolah-olah tetamu berada di rumah sendiri.

Jauh daripada suasana urban, lokasi yang ideal, ruang tamunya yang luas, bilik tidur yang selesa dan kemudahan memasak yang moden, ARSS by Lanson Place merupakan serviced apartment di Kuala Lumpur yang sesuai untuk golongan ekspatriat dan keluarga mereka yang tercari-cari kediaman ideal. Dibuka sejak tahun 1995, penginapan itu baru-baru ini melaksanakan projek menaik taraf fasa pertama secara ekstensif ke atas suite sedia ada.

Proses pembaharuan yang dijalankan sejak bulan Mac 2013 lalu melibatkan 75 suite dan kini ia sedia untuk dibuka kepada tetamu.

Melibatkan enam tingkat, suasana eksklusif dengan penetapan zon larangan merokok, suite ini turut disempurnakan bersama Duta Lounge yang menawarkan sarapan mewah stail Eropah.


SUITE dengan sebuah bilik tidur ini menawarkan pemandangan indah pada waktu malam dan menara KLCC.


Direka oleh firma rekaan prolifik, Hospitality & Leisure Asia (HLA), suite tersebut mengetengahkan gaya kontemporari, menepati cita rasa tetamu dari segi ruang dan keselesaan.

Setiap suite mempunyai ruang tamu elegan, dapur terbuka yang dilengkapi perkakas, bilik tidur yang luas bersama bilik air peribadi, akses internet percuma, sistem hiburan rumah, saluran TV satelit dan banyak lagi.

"Selepas beroperasi selama 18 tahun, kami berjaya menyempurnakan fasa pertama projek menaik taraf ini dalam menyediakan penginapan umpama rumah sendiri bagi membolehkan tetamu yang terdiri dalam kalangan eksekutif dan keluarga mereka dapat menikmati keselesaan dan kebebasan seperti yang mereka impikan.

"Secara ringkasnya, ARSS by Lanson Place merupakan sebuah penginapan yang sederhana, selesa dan moden," ujar Pengurus Besar ARSS by Lanson Place, Michael Chan. Lanson Place merupakan subsidiari penuh milik Wing Tai Properties Limited (Wing Tai), syarikat senaraian awam di Hong Kong (Kod saham HKEx: 369), yang menguruskan sembilan hartanah (empat melibatkan ekuiti Wing Tai) di bawah jenama Lanson Place. Ia merangkumi serviced apartment mewah dan hotel butik di Hong Kong; Beijing, dan Shanghai; China, Kuala Lumpur serta Singapura.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Karnival belia lahirkan masyarakat gemar bersukan

Posted:

Karnival belia lahirkan masyarakat gemar bersukan

Karnival belia lahirkan masyarakat gemar bersukan

SARAVANAN (tengah) merasmikan Karnival Belia dan Sukan 2014 di Kompleks Destar Arena, Ampang, Selangor baru-baru ini.


KARNIVAL. Destar Nurani Sdn. Bhd. dengan kerjasama Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) menganjurkan Karnival Belia dan Sukan 2014 di Kompleks Destar Arena, Ampang, Selangor baru-baru ini.

Menurut Pengurus Acara Karnival, Sarib Mohammad Yusof, objektif utama karnival adalah untuk melahirkan masyarakat yang sihat dan gemar bersukan.

"Kami mahu menjadikan kompleks sukan ini sebagai tempat riadah penduduk setempat dengan mengadakan aktiviti sukan," katanya.

Beliau menambah, usaha itu juga diharapkan dapat membantu mengurangkan masalah sosial dalam kalangan belia.

Karnival itu yang akan berlangsung hingga 30 Mac ini dirasmikan oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk M. Saravanan.

Program kemasyarakatan eratkan warga Felda Bersia, Kolej Komuniti Gerik

Posted:

Program kemasyarakatan eratkan warga Felda Bersia, Kolej Komuniti Gerik

Program kemasyarakatan eratkan warga Felda Bersia, Kolej Komuniti Gerik


SEBAHAGIAN daripada penduduk yang menyertai Program Menjejak Warisan Anak Bangsa di Felda Bersia, Gerik, Perak baru-baru ini.


JEJAK WARISAN. Seramai 450 orang daripada Komuniti Felda Bersia, Gerik mengikuti program Menjejak Warisan Anak Bangsa yang dianjurkan oleh Unit Hal Ehwal Pelajar serta Unit Belia dan Sukan, Kolej Komuniti Gerik (KKGP), Perak di Felda itu baru-baru ini.

Program bercorak transformasi minda dan pemindahan ilmu itu merupakan antara program kesukarelawanan yang berjaya mewujudkan kerjasama yang erat di antara Kolej Komuniti Gerik dan penduduk Felda Bersia.

Pengarah Kolej Komuniti Gerik, Mohd. Azli Adnan menyifatkan program itu sebagai salah satu langkah terbaik untuk mendedahkan pelajar KKGP berkenaan kaedah pengendalian program.

"Setiap pelajar memainkan peranan masing-masing dalam usaha memastikan program yang berlangsung selama dua hari itu berjalan dengan lancar," katanya.

Pelbagai program menarik dianjurkan antaranya gotong-royong, aktiviti sukan dan program kerohanian termasuk forum perdana.

Hari Keluarga Depot Imigresen Juru

Posted:

Hari Keluarga Depot Imigresen Juru

Hari Keluarga Depot Imigresen Juru


ANGGOTA Pasukan Sukarelawan Depot Imigresen Juru, Pulau Pinang bergambar bersama ahli keluarga mereka pada sambutan Hari Keluarga di Kem Rekreasi Teluk Nipah, Kota Kuala Muda, Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.


MERIAH. Pasukan Sukarelawan Depot Imigresen Juru, Pulau Pinang mengadakan sambutan Hari Keluarga di Kem Rekreasi Teluk Nipah, Kota Kuala Muda, Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.

Seramai 25 peserta menyertai program itu bagi memupuk semangat berpasukan ke arah memudahkan mereka menjalankan tugas masing-masing.

Pengerusi program itu, Mohd. Shahidi Abdul Razak berkata, program itu juga bertujuan menambah ilmu dalam kalangan peserta termasuk mengenai aspek-aspek kepimpinan.

"Beberapa aktiviti menarik diadakan bagi memeriahkan sambutan Hari Keluarga itu," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


122 objek baharu di Lautan Hindi

Posted:

122 objek baharu di Lautan Hindi

122 objek baharu di Lautan Hindi

HISHAMMUDDIN menunjukkan imej satelit mengenai penemuan 122 objek di Lautan Hindi di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Agensi Remote Sensing Malaysia (MRSA) kini sedang mengenal pasti imej 122 objek baharu yang dikesan di selatan Lautan Hindi oleh syarikat Airbus Defence & Space yang berpangkalan di Perancis yang dipercayai mempunyai kaitan dengan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, imej-imej tersebut dicerap dalam lingkungan 400 kilometer persegi oleh satelit milik syarikat pertahanan itu pada 23 Mac lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kos cari pesawat MAS MH307 mungkin cecah RM132 juta

Posted:

Kos cari pesawat MAS MH307 mungkin cecah RM132 juta

Kos cari pesawat MAS MH307 mungkin cecah RM132 juta

KUALA LUMPUR - Komitmen kerajaan untuk meneruskan pencarian kotak hitam dan pesawat MH370 yang disahkan terhempas di perairan Lautan Hindi bakal memaksa kerajaan mengeluarkan kos perbelanjaan yang tinggi.

Menurut seorang pakar pertahanan, kos untuk mencari kotak hitam tersebut dijangka mencecah atau melebihi kos operasi mengesan bangkai pesawat Air France 447 di Lautan Atlantik pada tahun 2009 yang menelan belanja AS$40 juta (RM132 juta).

Katanya, situasi kali ini berbeza berbanding insiden Air France 447 kerana Perancis mempunyai pelbagai peralatan yang canggih serta keupayaan teknikal mencukupi untuk operasi tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Malaysia, China terus kerjasama

Posted:

Malaysia, China terus kerjasama

Malaysia, China terus kerjasama


NAJIB (kiri) menerima kunjungan hormat Yesui di pejabatnya di Parlimen, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Malaysia dan China akan terus bekerjasama rapat dalam usaha mencari pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang laluan penerbangannya berakhir di selatan Lautan Hindi, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Dalam tulisan terbaharunya melalui Facebook, Najib berkata, beliau mengadakan perjumpaan dengan Naib Menteri Hal Ehwal Luar China, Zhang Yesui di Parlimen semalam untuk berbincang tentang tindakan seterusnya mengenai usaha mengesan pesawat Boeing 777-200 yang hilang itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Nilai komersial perbankan Islam

Posted:

Nilai komersial perbankan Islam

Nilai komersial perbankan Islam

KADAR penembusan perbankan Islam di negara ini dijangka meningkat kepada 25 peratus.


APAKAH pencapaian sistem perbankan Islam di Malaysia?

Sistem kewangan Islam kini dilihat sebagai satu komponen yang berdaya maju dan teguh dalam keseluruhan sistem kewangan negara.

Hal ini dapat dilihat melalui kepelbagaian produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh institusi kewangan Islam yang semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat tempatan. Selain itu, kadar pertumbuhan aset kewangan Islam memberangsangkan saban tahun juga merupakan satu petanda positif sektor perbankan ini.

Secara tradisinya, institusi kewangan Islam seringkali merujuk kepada institusi zakat dan Baitulmal. Namun, seiring era globalisasi dan kesedaran yang semakin tinggi dalam kalangan umat Islam, institusi kewangan Islam seperti institusi perbankan, pengendali takaful dan pengurusan dana Islam ditubuhkan dan berkembang dengan pesatnya.

Perkembangan ini jelas dilihat bukan hanya di negara bilangan penganut agama Islam lebih banyak, bahkan di negara-negara yang majoriti rakyatnya adalah bukan beragama Islam.

Di negara kita, walaupun usia industri kewangan Islam baru mencecah 31 tahun jika dibandingkan dengan model perbankan konvensional yang wujud sebelum Masihi, aset kewangan Islam sudah mencecah 23.8 peratus daripada jumlah aset dalam keseluruhan sistem perbankan.

Kadar penembusan perbankan Islam dijangka meningkat kepada 25 peratus berbanding dengan perbankan konvensional.

Maka, tidak hairanlah Malaysia pada hari ini diiktiraf sebagai peneraju kewangan Islam di dunia bukan hanya daripada sudut jumlah institusi perbankan Islam dan saiz asetnya tetapi juga merangkumi produk kewangan Islam yang lain terutamanya penawaran produk takaful dan pasaran modal Islam seperti sukuk.

Apakah beza perbankan Islam di Malaysia dengan negara-negara lain?

Berbeza dengan negara-negara yang berusaha menjadi hab kepada kewangan Islam terutamanya negara-negara teluk yang masih dalam proses mewujudkan kerangka undang-undang dan urus tadbir kewangan Islam, Malaysia dilihat mempunyai kerangka undang-undang kewangan Islam yang terbaik.

Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 (IFSA 2013) yang telah digazet, memberi keyakinan kepada pelabur dan pemain industri kewangan Islam tentang keutuhan dan kestabilan industri kewangan Islam di negara kita.

Di peringkat antarabangsa, setakat tahun 2012, jumlah aset kewangan Islam di peringkat global kini telah mencecah sehingga AS$1.329 trilion (RM4.39 trilion).

Walaupun industri perbankan Islam kini hanya menunjukkan 1.6 peratus daripada keseluruhan jumlah aset 50 bank terbesar dunia (yang berjumlah RM218.77 trilion), pencapaian industri perbankan Islam berada pada tahap yang membanggakan berdasarkan purata pertumbuhan tahunan sebanyak 21.1 peratus dari tahun 2007 hingga tahun 2011.

Kesemua angka yang merujuk kepada pertumbuhan ini diperoleh oleh industri perbankan Islam ketika aset kewangan global menurun ekoran krisis ekonomi global.


PURATA pertumbuhan tahunan industri perbankan Islam di seluruh dunia ialah 21.1 peratus dari tahun 2007 hingga tahun 2011.


Apakah perbezaan perbankan konvensional dan Islam?

Jika dibandingkan aktiviti utama perbankan konvensional dan perbankan Islam, ianya tidak jauh berbeza. Ini kerana kedua-dua institusi perbankan ini menguruskan liabiliti seperti deposit dan dana pemegang saham bank selain mengurus dan mengembangkan aset kewangan masing-masing. Perbezaan nyata ialah kerangka urus tadbir syariah (KUS) yang menjadi nadi sesebuah institusi kewangan Islam.

Sesebuah institusi kewangan Islam mengintegrasikan kehendak dan keperluan KUS dalam keseluruhan kerangka urus tadbir korporat yang diamalkan oleh institusi tersebut.

KUS adalah perkara terpenting bagi memastikan keseluruhan operasi sesebuah perbankan Islam itu benar-benar menepati kehendak syarak dan pada masa yang sama memelihara keyakinan ummah terhadap status produk dan perkhidmatan institusi perbankan Islam.

Apakah peranan jawatankuasa syariah?

Di bawah KUS, sesebuah institusi perbankan Islam perlu menubuhkan jawatankuasa penasihat syariah yang terdiri daripada sekurang-kurangnya lima orang pakar syariah dan kewangan Islam untuk memberikan khidmat nasihat dalam pembangunan produk dan perkhidmatan kewangan Islam.

Jawatankuasa ini bukan hanya terlibat dalam proses sebelum sesebuah produk kewangan dilancarkan (pre execution stage) tetapi juga bertanggungjawab untuk mengaudit peringkat selepas penawaran sesuatu produk (post execution stage).

Disebabkan tanggungjawab jawatankuasa ini berat, institusi perbankan Islam diwajibkan oleh pihak Bank Negara untuk menubuhkan jabatan Syariah yang berfungsi untuk membantu jawatankuasa Syariah dari sudut melakukan penyelidikan syariah berkaitan isu-isu perbankan, di samping melaksanakan penilaian dan audit syariah.

Apakah peranan dan potensi sistem perbankan Islam di Malaysia?

Di samping mewujudkan sistem perbankan alternatif kepada masyarakat dengan bebas daripada elemen-elemen yang diharamkan di dalam ajaran Islam seperti faedah (riba), ketidakjelasan (gharar) dan perjudian (maysir), sistem perbankan Islam telah membuktikan bahawa ia mampu menjadi suatu usul komersial yang berdaya maju.

Menjadi suatu kewajipan juga untuk masyarakat mempromosi dan menyokong sistem perbankan Islam di negara kita.

Allah SWT telah berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 275 yang bermaksud: "Allah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba."

Walaupun perkembangan perbankan Islam di Malaysia sudah sampai ke tahap yang membanggakan, tahap kesedaran dan pengetahuan umat Islam terhadap aspek muamalat Islam dan produk perbankan Islam masih banyak yang boleh diperbaiki.

Ini kerana masih wujud segelintir masyarakat yang langsung tidak mengendahkan kewujudan solusi kewangan Islam di negara ini.

Lampu LED jimatkan elektrik

Posted:

Lampu LED jimatkan elektrik

Lampu LED jimatkan elektrik

SHAHRULANOOR ISHAK


LED ini tidak membebaskan haba yang banyak.


MENGGANTIKAN mentol biasa dan halogen dengan lampu diod pemancar cahaya (LED) di rumah mungkin menjadi antara petua penjimatan elektrik terbaik pada dekad ini.

Penggunaan LED sebagai lampu di rumah mampu menjimatkan elektrik sehingga 90 peratus kerana ia menggunakan kapasiti tenaga paling minimum.

Lampu LED yang menggunakan kapasiti elektrik sebanyak 12.5 watt mampu memberi pencahayaan sama terang dengan lampu biasa yang berkadar 80 watt.

Malah, cahaya dihasilkan LED lebih selamat kerana ia tidak membebaskan sinar ultra ungu yang berbahaya kepada kulit dan memberi keselesaan terhadap mata.

Selain itu, jangka hayat LED juga lebih lama sehingga 50,000 jam atau bersamaan 15 hingga 20 tahun berbanding lampu halogen dan kalimantang yang mudah rosak akibat kepanasan jika dipasang terlalu lama.

Pengurus Besar (Bahagian Produk Lampu) Philips Malaysia, Adrine Ong berkata, LED juga tidak menggunakan bahan berbahaya seperti plumbum dan raksa sebagaimana yang terdapat pada mentol lampu.

"Pengguna hari ini sentiasa mahu kepada produk yang selamat. Mereka juga lebih gemar untuk memilih produk yang mampu memberikan penjimatan.

"LED menawarkan penjimatan tenaga yang efisien untuk menerangi ruang rumah, pejabat dan tempat awam dengan lebih terang," kata Adrine.

Beliau berkata demikian ketika majlis memperkenal produk inovasi lampu Philips LED the Way di Hotel Garden Kuala Lumpur baru-baru ini.

Dalam majlis itu, lebih 10 model lampu LED untuk kegunaan rumah, ruang pejabat dan tempat awam diperkenal.

Antara produk LED diperkenal ialah mentol, lampu tiub menggantikan kalimantang, variasi lampu siling, lampu jalan dan lampu hiasan di ruang tamu serta dapur rumah.


TEKNOLOGI lampu LED semakin meluas penggunaannya termasuk pada kenderaan.


Haba

Ujar Adrine lagi, penggunaan LED juga tidak menyebabkan ruang rumah atau pejabat menjadi panas akibat pembebasan haba.

"Lampu biasa yang kita guna sejak berpuluh tahun dahulu bukan sahaja menggunakan tenaga elektrik yang banyak, tetapi juga membebaskan banyak haba dan menyebabkan pengguna berasa tidak selesa akibat panas.

"Pembebasan haba daripada lampu juga menyebabkan pendingin hawa menggunakan lebih banyak elektrik untuk menjadikan ruang rumah atau pejabat sentiasa sejuk.

"Jadi, penggunaan lampu sebenarnya mempunyai fungsi yang tidak kurang penting terhadap langkah awal penjimatan elektrik," kata Adrine.

Menurut beliau lagi, meskipun kos untuk membeli dan memasang lampu LED lebih tinggi berbanding mentol biasa, ia sebaliknya menawarkan penjimatan jangka panjang.

Tambah Adrine, persekitaran di tempat awam yang gelap juga akan lebih selamat daripada bahaya sinaran ultra ungu sekiranya lampu-lampu jalan jenis mentol biasa diganti dengan LED.

"Di Philips, kita mendapati sebanyak 779 juta tong minyak diguna setiap hari untuk menjana elektrik dan 296 juta tan karbon dioksida dibebas sepanjang tahun disebabkan penggunaan lampu mentol biasa di seluruh dunia.

"Menyedari semua itu, LED menawarkan pilihan terbaik untuk penjimatan tenaga dan membantu mengawal pencemaran alam sekitar akibat pembebasan gas karbon dioksida," katanya.

Adrine menambah, produk lampu LED keluaran Philips menjalani proses inovasi untuk menawarkan penjimatan elektrik secara optimum dan efisien.

Dalam pada itu, Philips menyasarkan pilihan pengguna terhadap lampu LED di Malaysia melebihi penggunaan mentol biasa di premis pejabat dan rumah kediaman menjelang 2015.

"Persekitaran akan lebih selamat melalui penggunaan LED. Penggunaan tenaga untuk menjana elektrik seperti minyak dan arang batu juga boleh dijimatkan.

"Sudah tiba masanya untuk menggantikan lampu-lampu biasa yang banyak menggunakan tenaga kepada LED yang lebih efisien," kata Adrine.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Keletihan punca Kelantan tewas

Posted:

Keletihan punca Kelantan tewas

Keletihan punca Kelantan tewas

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my

KAPTEN Kelantan, Badhri Radzi (tengah) mengemudi jentera tengah Kelantan dengan baik sepanjang kempen Liga Super musim ini.


FAKTOR keletihan kerana terpaksa mengharungi jadual perlawanan yang padat menjadi faktor kekalahan 1-2 Kelantan ke atas Johor Darul Takzim (Johor DT) dalam aksi Liga Super di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu malam kelmarin.

Pengendalinya, Steve Darby berkata, masalah tersebut memberikan kesukaran kepadanya ditambah pula dengan masalah kekurangan pemain yang berkualiti, sekali gus menyukarkannya untuk menyediakan ramuan terbaik buat The Red Warriors bagi menghadapi perlawanan tersebut.

'Saya akui jadual perlawanan yang padat memberikan kesan kepada pasukan kami di mana pemain mengalami keletihan, secara tidak langsung ia menjejaskan sedikit tumpuan kami.

"Sepanjang tempoh 42 hari, The Red Warriors terpaksa melalui 14 perlawanan berbanding lawan (Johor DT) yang hanya beraksi sembilan. Dengan barisan pemain yang ada, ia memberikan kesukaran kepada kami untuk menghadapinya," katanya.

Tambahnya, bagaimanapun dia tidak mahu menjadikan perkara tersebut sebagai alasan sebaliknya terus memberi fokus dalam perlawanan selepas ini.

Pada perlawanan tersebut The Red Warriors yang mempamerkan aksi bertenaga berjaya membuka tirai jaringan menerusi Mohammad Ghaddar pada minit ke-17 sebelum Mohd. Amri Yahyah meledak gol penyamaan buat Johor DT pada minit ke-33.

Ketika perlawanan seolah-olah berakhir dengan keputusan seri, pemain gantian Fazli Mazlan yang masuk menggantikan Amirul Hadi Zainal meledak gol kemenangan Johor DT, sekali gus memastikan pasukannya mencuri tiga mata dari Kota Bharu.

Keputusan tersebut menyaksikan The Red Warriors terus dirundung malang, tewas buat kali kedua berturut-turut selepas tumbang 0-1 ditangan Selangor dalam aksi terdahulu.

Darby tanpa berselindung mengakui kecewa dengan kekalahan tersebut dan ia memberikan satu tamparan hebat bukan sahaja pada pasukan malah buat dirinya.

Katanya, beberapa kesilapan mudah yang dilakukan oleh barisan pemainnya pada perlawanan tersebut menyebabkan mereka dihukum dengan kekalahan itu.

Dalam pada itu, Darby menghamburkan pujian kepada pemain baharunya Mohd. Fitrie Omar yang disifatkan telah memberikan aksi terbaik dalam perlawanan tersebut.

Ujarnya, walaupun kali pertama beraksi bersama The Red Warriors pemain tersebut berjaya menjalankan tugasnya dengan sempurna.

PBNS hasrat rombak pasukan

Posted:

PBNS hasrat rombak pasukan

PBNS hasrat rombak pasukan

PERSATUAN Bola Sepak Negeri Sembilan (PBNS) yang tidak berpuas hati dengan pencapaian pemain dan jurulatih skuad liga Premier negeri itu setakat ini, memberi amaran supaya mereka meningkatkan prestasi atau menghadapi tindakan termasuk rombakan semula pasukan.

Menteri Besar yang juga Presiden PBNS, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata pihaknya sedang menimbang sama ada untuk merombak pasukan atau menyingkirkan jurulatih V. Sundramoorthy, jika prestasi pasukan masih ditahap yang kurang memuaskan.

"Saya sudah memberi kata dua kepada pengurus pasukan, Datuk Abdul Ghani Hassan supaya kita mesti tingkatkan prestasi," katanya kepada pemberita di Seremban semalam.

Mohamad berkata pasukan Negeri Sembilan adalah satu pasukan yang kuat dengan barisan pemain yang terbaik tetapi masih kekurangan daripada segi taktikal dan strategi.

"Kita menggunakan corak permainan yang sama, yang mana pihak lawan boleh baca dengan mudah, inilah kelemahan kita. Sepatutnya kita mesti berupaya membaca keupayaan pihak lawan," katanya.

Menurutnya dalam bola sepak profesional, jurulatih boleh ditamatkan kontraknya jika tidak dapat membawa prestasi yang baik kepada pasukan.

"Negeri Sembilan kini sedang mencari seorang pemain tengah berkaliber untuk menguatkan jentera serangan," katanya.

Pasukan itu kini mengumpul 12 mata dan menduduki tempat ketujuh carta Liga Premier selepas mengharungi sembilan perlawanan setakat ini.

'Saya mahu melihat transformasi dalam FAM'

Posted:

'Saya mahu melihat transformasi dalam FAM'

'Saya mahu melihat transformasi dalam FAM'

Oleh MUHAMMAD ZUHAILY BADLISHAH
zuhaily.badlishah@kosmo.com.my

MENTERI Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin mengakui mahu melihat satu transformasi berlaku dalam sukan bola sepak menjelang Kongres Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) pada 25 Mei nanti.

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas lebih lanjut mengenai barisan calon yang akan bertanding merebut jawatan Presiden FAM pada kongress itu nanti.

Katanya, sebagai seorang menteri sukan, agak kurang sesuai jika beliau memberikan ulasan terhadap mana-mana calon yang akan bertanding mencabar presiden ketika ini, Sultan Ahmad Shah.

"Saya tidak mahu komen sangat tentang persatuan sukan ini kerana ia adalah hak dan juga bidang kuasa persatuan dan ahli gabungannya.

"Namun, kita sudah mengetahui akan berlaku pemilihan pada Mei depan dan pencalonan juga telah dibuat. Saya serah kepada ahli-ahli gabungan FAM untuk membuat pemilihan yang terbaik.

"Saya juga dimaklumkan bahawa Exco FAM hanya akan mengumumkan secara muktamad siapa yang akan bertanding bagi jawatan-jawatan tersebut bulan depan, jadi kita lihat jika ada yang tarik diri atau terus bertanding.

"Apa yang penting, saya percaya FAM juga tahu bahawa inilah masa untuk melaksanakan transformasi dalam sukan bola sepak tanah air," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar selepas Majlis Penyerahan Skim Hadiah Kemenangan Sukan (SHAKAM) di Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil semalam.

Terdahulu, FAM telah mengumumkan sesi pemilihan baharu bagi penggal 2014-2018 akan diadakan pada Kongres FAM pada 25 Mei depan.

Jawatan-jawatan yang bakal dipertandingkan adalah Presiden, Timbalan Presiden (dua), Naib Presiden (empat) dan 10 ahli Exco FAM yang terdiri daripada lapan lelaki serta dua wanita.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


MH370: Pesawat berpatah balik, TUDM sangka arahan menara kawalan

Posted:

MH370: Pesawat berpatah balik, TUDM sangka arahan menara kawalan

MH370: Pesawat berpatah balik, TUDM sangka arahan menara kawalan

26/03/2014 10:02pm

KUALA LUMPUR - Pesawat yang tidak dikenali dan berpatah balik sebenarnya dikesan pada radar utama Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) beranggapan ia mungkin berbuat demikian kerana menerima arahan menara kawalan trafik udara.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Abdul Rahim Bakri berkata, pesawat tersebut boleh menerima arahan tertentu dari menara kawalan dan melencong ke laluan lain jika dikehendaki tetapi keadaan tersebut bukan sesuatu yang memerlukan tindakan daripada TUDM walaupun ia dikesan di radar utama.

"Kita mengesan (keadaan) berpatah balik itu tetapi tidak menganggap sebagai musuh dan ia adalah mesra pesawat dan mungkin menerima arahan dari menara kawalan, tetapi apa yang kita lihat akhirnya ia (pesawat) hilang (dari radar) di Laut Andaman atau Utara Selat Melaka.

"Untuk makluman bahawa radar kita hanya boleh mencerap sekitar 250 batu nautika sahaja, sebenarnya mana-mana radar di dunia pun hanya boleh mencerap sejauh 250 batu nautika sahaja," katanya semasa menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah Diraja di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Pada 8 Mac lalu, pesawat Malaysia Airlines MH370 yang membawa 239 penumpang dan anak kapal berlepas dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing, hilang daripada skrin radar, kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). - Bernama

Kedah tidak kibar bendera separuh tiang

Posted:

Kedah tidak kibar bendera separuh tiang

Kedah tidak kibar bendera separuh tiang

26/03/2014 9:09pm

JITRA - Kerajaan negeri Kedah membuat keputusan untuk tidak mengibarkan bendera negeri itu secara separuh tiang ekoran tragedi MH370 kerana mahu menghormati harapan keluarga anak kapal dan penumpang pesawat tersebut.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Tun Dr. Mahathir berkata, keputusan itu dibuat menerusi mesyuarat exco yang mana sebulat suara mahu harapan keluarga agar anak kapal dan penumpang pesawat berkenaan pulang dengan selamat dihormati.

"Dalam mesyuarat exco, kami membuat keputusan, buat masa ini untuk tunggu dulu walaupun daripada segi kebarangkalian pesawat telah hilang bersama semua penumpang dan anak kapal," katanya.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan Pembangunan Taman Tunku Intan Safinaz dan Pembinaan Apartmen Kos Rendah di tapak projek di Bandar Darul Aman di sini hari ini. - KOSMO!

China janji komitmen berterusan bantu cari MH370

Posted:

China janji komitmen berterusan bantu cari MH370

China janji komitmen berterusan bantu cari MH370

26/03/2014 8:24pm

KUALA LUMPUR - China memberi jaminan akan meneruskan komitmennya untuk membantu mencari sebuah pesawat penumpang Malaysia yang hilang dan dipercayai jatuh di selatan Lautan Hindi.

Jaminan itu disampaikan Zhang Ye Sui, duta khas Presiden China kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dalam pertemuan mereka di pejabat Perdana Menteri di Bangunan Parlimen di sini hari ini.

"Oleh kerana misi mencari kini difokuskan di koridor selatan Lautan Hindi, maka China memberi komitmen untuk menghantar 11 kapal dan tiga daripadanya sudah pun berada di sana," kata kenyataan Pejabat Perdana Menteri.

Menurut kenyataan itu, kerajaan China akan bekerjasama rapat dengan Malaysia kerana menganggap negara ini sebagai antara rakan golobalnya yang paling penting.

"China dan Malaysia juga komited untuk membawa hubungan kukuh dua hala sedia ada ke tahap lebih tinggi," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Keluarga MH370bergelut dengan polis

Posted:

Keluarga MH370bergelut dengan polis

Keluarga MH370bergelut dengan polis


SEORANG keluarga penumpang cuba melepasi halangan yang dibuat beberapa anggota polis.


BEIJING - Berpuluh-puluh keluarga penumpang sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) bergelut dengan polis di sini semalam selepas mereka menuduh kerajaan Malaysia berbohong berhubung misi pencarian pesawat itu.

Perkembangan tersebut berlaku sehari selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengesahkan bahawa penerbangan pesawat Boeing 777-200ER itu berakhir di selatan Lautan Hindi, lebih 2,000 kilometer dari bandar raya Perth di Australia.

"Kira-kira 20 hingga 30 penunjuk perasaan membaling botol air ke Kedutaan Malaysia di sini dan cuba menyerbu masuk ke dalam bangunan kedutaan," kata beberapa saksi.

Tunjuk perasaan itu berakhir selepas beberapa jam apabila polis mengarahkan mereka supaya bersurai.

Para penunjuk perasaan itu diarah untuk menaiki beberapa buah bas dan beredar dari lokasi tersebut dengan diiringi pihak polis.


BEBERAPA keluarga penumpang MH370 berhimpun di depan Kedutaan Malaysia di Beijing semalam.


Sebelum beredar, saudara-mara penumpang pesawat MH370 itu berarak sambil membawa sepanduk dan melaungkan kata-kata: "Kerajaan Malaysia menipu kami dan Malaysia kembalikanlah saudara-mara kami."

Beberapa orang membawa kain rentang yang meminta kerajaan Malaysia memberitahu maklumat yang benar tentang misi pencarian tersebut.

"Kenapa mereka (kerajaan Malaysia) membuat kami menunggu terlalu lama," kata salah satu kain rentang tersebut.

Pesawat MH370 itu didapati hilang dari dikesan radar pada 8 Mac lalu ketika dalam penerbangan dari Kuala Lumpur menuju ke sini.

Seramai 227 penumpang dan 12 kru berada di dalam pesawat itu.

Dalam pesawat itu, terdapat 153 penumpang yang merupakan warga China.

Sebuah kumpulan yang dilaporkan mewakili keluarga para penumpang warga China mengeluarkan kenyataan mengkritik kerajaan Malaysia.

Mereka menuduh Malaysia cuba melengah-lengahkan berhubung kehilangan MH370 dan menipu mereka.

Kumpulan tersebut menamakan diri mereka sebagai Jawatankuasa Keluarga Penerbangan Malaysia MH370. - Agensi

Presiden China hantar utusan khas

Posted:

Presiden China hantar utusan khas

Presiden China hantar utusan khas

BEIJING - Presiden China, Xi Jinping akan menghantar seorang utusan khas ke Kuala Lumpur untuk berunding dengan kerajaan Malaysia berhubung kehilangan sebuah pesawat Penerbangan Malaysia, lapor agensi berita Xinhua semalam.

Jinping akan menghantar Timbalan Menteri Luar, Zhang Yesui bagi menguruskan isu berkaitan dengan pesawat tersebut.

Dalam satu kenyataan berasingan, Perdana Menteri China, Li Keqiang berkata, negaranya akan meminta Malaysia memberi maklumat lebih lanjut dan tepat berhubung kehilangan pesawat Boeing 777-200ER miliknya.

Menurut Keqiang, tugas paling penting pada masa ini adalah untuk mencari pesawat yang hilang itu.

Pada masa yang sama, beliau menyuarakan rasa simpati kepada waris para penumpang warga China yang berada di dalam pesawat tersebut.

Kerajaan China turut menuntut Malaysia menyerahkan data satelit yang digunakan untuk merumuskan bahawa penerbangan MH370 itu terhempas di selatan Lautan Hindi.

- Agensi

Operasi mencari MH370 ditangguh

Posted:

Operasi mencari MH370 ditangguh

Operasi mencari MH370 ditangguh


DUA pesawat Ilyushin Il-76 milik Tentera Udara China yang digunakan dalam misi mencari MH370 berada di landasan Lapangan Terbang Antarabangsa Perth semalam.


CANBERRA - Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA) berkata, pencarian pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang sejak 8 Mac lalu ditangguhkan sementara waktu semalam disebabkan cuaca buruk di selatan Lautan Hindi.

Angin kencang dan hujan menyebabkan beberapa buah kapal terbang yang terlibat dalam misi mencari tidak boleh terbang dengan selamat.

Menurut AMSA, pihaknya telah melakukan satu penilaian mengenai risiko pencarian dalam keadaan cuaca buruk.

"Keadaan cuaca sekarang akan menyebabkan aktiviti pencarian udara dan laut berbahaya dan akan mendatangkan risiko kepada anak-anak kapal.

"Justeru, kami telah menangguhkan kesemua pencarian udara dan laut semalam kerana keadaan cuaca buruk," kata AMSA dalam satu kenyataan.

Pesawat berkenaan yang terbang dari Kuala Lumpur ke Beijing hilang pada 8 Mac lalu.

Ia membawa 239 orang manakala 153 orang merupakan warga China.

Misi mencari pesawat itu dilakukan di kawasan lebih 2,000 kilometer dari Perth, Australia.

Kelmarin, agensi berita Xinhua memetik seorang wartawan yang berada dalam pesawat jenis Ilyushin-76 melaporkan bahawa dua objek besar yang terapung bersama sejumlah objek lebih kecil dilihat bertaburan dalam lingkungan beberapa kilometer.

"Objek-objek tersebut berwarna putih dan berbentuk segi empat," lapor agensi berita Xinhua.

Namun, sebuah pesawat Tentera Laut Amerika Syarikat gagal mengesan objek tersebut. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved