Isnin, 27 Ogos 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tanda nama istimewa si mati

Posted:

Tanda nama istimewa si mati

KAMPUNG Dumpil Keramat dan segala isi penghuninya memang unik. Kampung yang terletak di Putatan, Sabah itu telah lama menjadi saksi kepada keistimewaan pertukangan tangan penduduknya.

Bagaimanapun, pertukangan yang disebut-sebut ramai itu bukanlah melibatkan raga rotan, seni kayu atau kaca mahupun kraf dekorasi yang lazim diusahakan secara tradisi di desa.

Melewati jalan masuk ke kampung yang terletak kira-kira 13 kilometer dari Kota Kinabalu itu sahaja sudah mencuri perhatian ramai. Deretan pondok kecil yang mempamerkan susunan batu nisan dan pusara (bakun) sudah cukup mengundang pelbagai perasaan yang bercampur-baur

Bagi mereka yang baru kali pertama mengenali kampung itu, batu-batu nisan itu adalah suatu petanda bahawa mereka sedang melintasi sebuah kampung yang ramai penduduknya menghasilkan keperluan bagi perjalanan akhir hayat manusia.

Oleh kerana masyarakatnya banyak melibatkan diri dengan pembuatan penanda kuburan itu, kampung tersebut dikenali dengan jolokan 'lubuk batu nisan' oleh masyarakat setempat dan sekitarnya.

Bagi ramai orang, batu nisan dilihat sebagai lambang yang menandakan noktah sebuah kehidupan. Ia juga dikaitkan dengan emosi hiba dan kepiluan selain sesetengah yang lain percaya ia mempunyai kaitan dengan dunia mistik yang menakutkan. Walau apapun penerimaan dan persepsinya, penduduk di Kampung Dumpil Keramat menganggapnya sebagai sumber rezeki.

Paling popular pastinya perusahaan Century Enterprise, iaitu syarikat milik bekas pemain sepak takraw Sabah, Sharif Banisadr Hashim.

Hanya tanda nama

Ketika anak muda lain lebih berminat menceburi bidang profesional, Sharif yang baru berusia 30 tahun adalah contoh anak muda yang memiliki pendekatan berbeza dalam mencari rezeki.

Memiliki pengalaman lima tahun sebagai kuli di sebuah kedai pembuatan batu nisan, Sharif pantas menimba pengalaman seterusnya mengambil peluang menubuhkan syarikat sendiri di atas nama Century Enterprise sejak 2007.

"Saya tidak mempunyai pendidikan yang tinggi dan hanya bersekolah setakat tingkatan lima. Saya bermula sebagai seorang kuli dengan kerja hakiki adalah pembancuh simen.

SHARIF menunjukkan koleksi batu nisan yang sedia untuk dijual kepada para pelanggannya.


"Bagaimanapun, saya melihat potensi yang tinggi pada perniagaan ini. Saya tahu, batu nisan adalah benda yang sensitif, tetapi atas niat untuk mencari rezeki yang halal, isu tersebut terpaksa saya ketepikan," jelasnya ketika ditemui baru-baru ini.

Menurut Sharif, pandangan orang ramai yang menganggap pembuat batu nisan sepertinya selalu mengharapkan kematian bagi mendapat rezeki turut disangkal.

"Kami tidak pernah meminta kematian ataupun mendoakan kematian. Tetapi harus diingat, kematian adalah sesuatu yang pasti.

"Batu nisan dan pusara yang kami usahakan ini hanyalah semata-mata tanda nama bagi si mati," ujarnya.

Pelbagai jenis

Mengulas lanjut, Sharif yang dibantu kakaknya, Sharifah Nordie Sharif Hashim, 36, berkata, proses pembuatan batu nisan dan pusara bukanlah sesuatu yang sukar, tetapi memerlukan ketelitian serta ketepatan.

Tambahnya, setiap batu nisan perlu dihasilkan dengan kualiti yang baik bagi memenuhi permintaan keluarga si mati.

"Batu nisan ada tiga jenis iaitu nisan bulat, nisan persegi dan nisan jubin. Bentuknya pula pelbagai iaitu bulat, leper, kecil ataupun bersaiz besar dan dijual pada harga RM50 hingga RM250.

"Bagaimanapun, ada sesetengah pelanggan yang mahukan nisan dan pusara yang diperbuat daripada batu marmar. Nisan ini cukup mahal kerana bahan yang digunakan sukar untuk diperoleh," katanya.

Ujar Sharif, harga bagi nisan marmar biasanya mampu mencecah sehingga RM1,800 sebatang sementara bagi pusara pula adalah RM8,000.

Bagi memenuhi permintaan, beliau terpaksa mengupah lapan pekerja bagi membantunya menyiapkan tempahan.

Setiap pekerja yang diupah mempunyai kemahiran masing-masing sama ada dalam pembuatan batu nisan jubin ataupun pusara.

"Untuk sebatang batu nisan, kami memerlukan sekurang-kurangnya tiga hari untuk menyiapkannya termasuk proses mengilat dan menulis nama si mati.

"Namun, ia bergantung kepada saiz yang diminta kerana ada sesetengah pelanggan yang mahukan batu nisan besar yang mencecah berat sehingga 20 kilogram," jelasnya yang mampu menyiapkan 250 batang batu nisan dan 40 pusara dalam sebulan.

Dieksport ke luar negara

Dalam pada itu, kakak Sharif, Sharifah yang bertanggungjawab bagi menulis dan menghias batu nisan mengakui mereka bukan sahaja membuat tempahan untuk negeri Sabah, malah batu nisan yang dihasilkan turut dieksport ke Indonesia dan Filipina.

Jelas Sharifah, hasil tangan syarikat itu turut mendapat perhatian orang-orang kenamaan termasuklah dari Brunei.

"Kami memang mementingkan kualiti dan sebab itu ada pelanggan dari negara luar seperti Indonesia, Filipina dan Brunei yang sanggup membuat tempahan daripada kami.

SUASANA pemandangan biasa di Kampung Dumpil Keramat yang terkenal dengan perusahaan membuat batu nisan.


"Mereka akan datang ke sini dan membeli terus batu nisan yang telah siap. Kemudian mereka akan memasangnya sendiri di pusara ahli keluarga mereka," katanya.

Bagaimanapun katanya, Century Enterprise turut menyediakan perkhidmatan sokongan seperti pengangkutan dan pemasangan batu nisan serta pusara.

"Bagi kawasan berhampiran, kami ada menawarkan pakej penghantaran dan pemasangan batu nisan serta pusara.

"Biasanya, pusara yang dipasang akan disiapkan sepenuhnya di bengkel sebelum dibawa ke tanah perkuburuan," ujarnya.

Beliau turut berkongsi cerita bahawa ada pengunjung dari negeri di Semenanjung Malaysia yang kebetulan datang ke Sabah untuk bercuti telah tertarik dengan hasil pembuatan nisan oleh adiknya.

Penduduk kongsi rezeki

Perkembangan positif yang dirai syarikat Century Enterprise hasil daripada perniagaan batu nisan dan pusara mendorong beberapa individu lain untuk mencuba nasib.

Paling menarik, kebanyakan pengusaha batu nisan di kawasan ini adalah penduduk Kampung Dumpil Keramat dan mereka yang pernah berkerja di bawah Century Enterprise.

"Di kawasan kami sahaja ada tiga pengusaha batu nisan. Ia adalah persaingan yang sihat kerana kami juga saling membantu antara satu sama lain

"Pelanggan yang datang mempunyai cita rasa sendiri dan dengan adanya bengkel-bengkel lain, maka ia akan memberi lebih banyak pilihan," tambah Sharif.

Dalam pada itu, Sharif turut mengakui tidak semua hasil kerja syarikatnya mampu memuaskan hati pelanggan.

Namun, setiap kritikan yang diterima daripada pelanggan dianggapnya sebagai rahmat untuk menghasilkan batu nisan berkualiti tinggi.

"Ada yang mengadu cat pada batu nisan tertanggal dan ada juga yang mengadu pusara yang dibina berlubang-lubang. Inilah asam garam yang perlu kami terima.

"Apapun, niat kami untuk melakukan kerja ini bukanlah semata-mata untuk mencari duit, tetapi demi memenuhi permintaan pelanggan yang mahu menyediakan sebuah tanda nama istimewa kepada mereka yang telah meninggal dunia.

Pelancongan sejarah kuku besi

Posted:

Pelancongan sejarah kuku besi

PELANCONG Jepun ini bertafakur untuk memberi penghormatan kepada lebih 9,000 mangsa yang terkorban di kem pembunuhan.


SELAMAT datang ke bandar Anlong Veng yang merupakan bekas kubu kuat Khmer Rouge. Kini, ia menjadi salah satu destinasi yang harus dilawati pelancong sekiranya berkunjung ke Kemboja yang pernah dilanda tragedi berdarah suatu ketika dahulu.

Antara tumpuan di situ adalah timbunan botol yang membentuk ruang segi empat dan berbumbung bagi menandakan tempat mayat pemimpin Pol Pot, Khmer Rouge dibakar pada tahun 1998.

Terdapat satu papan tanda yang tertulis 'Sila Hulurkan Bantuan Untuk Mengekalkan Tapak Bersejarah Ini'. Seorang pelancong tempatan, Pov Dara, 27, merenung sejenak akan nota itu dan berfikir tentang kaitan kubur tersebut kepada negaranya.

"Perasaan sedih ini bukan untuk Khmer Rouge, tetapi khas untuk rakyat Kemboja yang sengsara ketika itu," katanya.

Lebih dua juta penduduk Kemboja mati kerana bebanan kerja yang berlebihan dan kebuluran ketika era pemerintahan Khmer Rouge yang diketuai oleh Pol Pot. Pemerintah kuku besi itu mahu menjadikan negara tersebut sebagai sebuah negara komunis pada lewat tahun 1970-an.

Hari ini, tempat pembakaran mayat Pol Pot merupakan salah satu daripada 14 tempat di bahagian utara Kemboja iaitu Anlong Veng yang dibangunkan sebagai lokasi pelancongan.

Tempat-tempat pelancongan yang menarik di kawasan tersebut ialah kediaman lama pemimpin tersebut dan sebuah trak radio usang yang dahulunya menyiarkan segala propaganda Khmer Rouge.

Dalam kemiskinan Kemboja, negara tersebut tetap menjalankan aktiviti pembunuhan beramai-ramai ketika itu. Aktiviti penyeksaan dilakukan di pusat Tuol Sleng di Phnom Penh dan padang pembunuhan Choeung Ek. Lokasi itu hari ini menjadi tumpuan pelancong.

Penduduk tempatan merasakan tinggalan sejarah itu sebagai salah satu prospek yang menguntungkan.

Sehingga kini, Kementerian Pelancongan Kemboja telah bekerjasama dengan Pusat Dokumentasi Kemboja untuk menjejak kekejaman Khmer Rouge.

"Pusat tersebut menerbitkan buku panduan yang menunjukkan realiti kehidupan penduduk ketika itu. Pemandu pelancong turut memberikan maklumat mengenai keadaan dan peristiwa yang pernah berlaku semasa kejatuhan rejim Khmer Rouge," kata Pengarah Kumpulannya, Youk Chhang.

Menurutnya, mereka tidak akan melupakan segala tragedi hitam yang telah melanda negaranya.

Pembunuhan beramai-ramai

"Kami mempunyai tanggungjawab untuk memastikan tinggalan sejarah di Anlong Veng memberi kesedaran kepada orang ramai," katanya.

Rejim Khmer Rouge telah digulingkan oleh tentera Vietnam pada tahun 1979 walaupun ketua rejim tersebut dan penyokongnya berusaha melancarkan perang gerila untuk melawan kerajaan pada masa itu.

Satu tempat yang harus dikunjungi oleh pelancong di bandar tersebut ialah sebuah rumah yang terletak di tepi tasik. Dahulu, rumah tersebut menempatkan mendiang komander Ta Mok yang turut dikenali sebagai The Butcher.

Beliau digelar sedemikian kerana didakwa menjadi dalang dalam pembunuhan beramai-ramai secara kejam yang mengorbankan beribu-ribu nyawa. Ironinya, Ta Mok pada mulanya suka membantu penduduk tempatan dengan memberi jalan raya, jambatan, hospital dan sekolah.

Ta Mok merupakan pemberontak yang enggan menyerah dan membatalkan perjanjian dengan kerajaan selepas kematian Pol Pot. Beliau ditangkap beberapa tahun kemudian dan ditemui mati di dalam penjara pada tahun 2006 semasa menunggu perbicaraan mahkamah.

Selain tinggalan perabot yang merupakan hasil rompakannya satu ketika dahulu, beberapa bahagian dinding di dalam rumahnya kini boleh dikunjungi. Hiasan mural mengenai kuil dan peta Kemboja berwarna-warni yang mempamerkan semangat Ta Mok juga boleh disaksikan.

"Diharap kehadiran pelancong ke sini mampu meningkatkan taraf hidup penduduk tempatan yang menyara hidup dengan bertani. Penduduk di sini biasanya menjual buah mangga atau belimbing kepada pelancong," ujar penjaga rumah tersebut, San Roeung, 60.

Nhem En merupakan ketua jurugambar di Tuol Sleng yang telah menangkap gambar tahanan yang menunggu kematian.

Pasukan dalaman Khmer Rouge telah berpaling tadah pada pertengahan tahun 1990-an dan Nhem Em telah membina galeri gambar serta koleksi pelik yang memaparkan selipar milik Pol Pot, pakaian seragam beliau dan kerusi tandas miliknya yang telah hancur.

Muzium Pol Pot

Galeri gambar tersebut merupakan antara tempat yang harus dikunjungi oleh pelancong sekiranya berkunjung ke daerah Anlong Veng.

Kini beliau sedang mencari rakan kongsi untuk membantunya untuk menubuhkan muzium untuk pameran segala khazanah milik Pol Pot.

Menurutnya, idea menjual barangan tersebut mampu untuk mendapat pendapatan mencecah ratusan ribu dollar.

"Barangan ini mungkin tidak mempunyai nilai kewangan, tetapi nilainya sejarahnya amat tinggi.

"Sekiranya kamera ini diletakkan di dalam muzium, saya akan memanggilnya kamera pembunuh," ujarnya sambil memegang kamera lama Rolleicord.

Nhem En menegaskan bahawa dia tidak membantu banduan dan apa yang beliau lakukan hanya mengikut arahan dan ini merupakan halnya sendiri.

Tempat lain yang telah berjaya menarik jutaan pelancong setahun ke negara tersebut ialah kuil purba Angkor yang mengambil masa selama dua jam perjalanan itu.

Nhem En percaya bahawa sekiranya pengunjung yang hadir ke Anglong Veng bertambah, daerah tersebut pasti mendapat pelbagai keuntungan dengan lambakan rumah tumpangan dan restoran.

"Anglong Veng akan terus maju. Apa yang saya lakukan ini adalah untuk memberi kefahaman kepada dunia mengenai rejim Khmer Rouge," katanya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Bakal graduan Besut sambut hari raya

Posted:

Bakal graduan Besut sambut hari raya

IDRIS (depan, tengah) bersama bakal pelajar IPT pada Majlis Pemimpin Bersama Bakal Mahasiswa Dan Mahasiswi di Jerteh, Terengganu baru-baru ini.


BAKAL GRADUAN. Majlis Pemimpin Bersama Bakal Mahasiswa Dan Mahasiswi diadakan di Dewan Gong Kemuntong, Jerteh, Terengganu baru-baru ini.

Majlis anjuran Ketua UMNO Bahagian Besut yang juga Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara), Datuk Seri Idris Jusoh itu turut diadakan sempena menyambut hari raya bersama bakal pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) dari daerah berkenaan.

Seramai 326 orang bakal pelajar IPT hadir bersama ibu bapa masing-masing.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Jabi, Ramlan Ali, Timbalan Pegawai Pelajaran Besut, Ab. Halim Hassan dan beberapa pengetua sekolah menengah di Besut.

5,000 hadir rumah terbuka Ahli Parlimen Pasir Salak

Posted:

5,000 hadir rumah terbuka Ahli Parlimen Pasir Salak

TAJUDDIN (tiga dari kanan) menyampaikan duit raya kepada kanak-kanak yang menghadiri rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri di Pasir Salak, Perak baru-baru ini.


MERIAH. Lebih 5,000 orang menghadiri Rumah Terbuka Aidilfitri peringkat Pasir Salak di Mini Arena Square, Chenderong Balai, Teluk Intan, Perak baru-baru ini.

Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman berkata, penganjuran majlis tersebut bertujuan merapatkan lagi hubungan silaturahim dalam kalangan masyarakat setempat.

"Saya gembira suasana aman dan damai di negara ini membolehkan kita tanpa mengira kaum dan agama bersama-sama bergembira meraikan kemeriahan Aidilfitri," katanya.

Selain dihidangkan dengan pelbagai masakan enak, kanak-kanak turut menerima sumbangan duit raya daripada Tajuddin.

Warga emas Darul Hanan berlebaran sesama sendiri

Posted:

Warga emas Darul Hanan berlebaran sesama sendiri

SEBAHAGIAN warga emas memakan juadah sempena hari raya di Pondok Orang Tua Darul Hanan, Tumpat, Kelantan baru-baru ini.


SAMBUT RAYA. Hari lebaran disambut gembira oleh umat Islam terutama kepada kanak-kanak termasuk anak-anak yatim.

Bagaimanapun, hari lebaran juga turut disambut di rumah orang-orang tua dengan penganjuran majlis Hari Raya Aidilfitri.

Bagi penghuni warga emas di Pondok Orang Tua Darul Hanan, Lambor, Tumpat di Kelantan mereka bersama-sama menyambut hari raya sesama sendiri.

Sumbangan wang ringgit dan juadah yang diterima daripada pihak pengurusan rumah orang tua, saudara-mara dan orang ramai dinikmati secara sederhana.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


17 dipancung kepala ketika berpesta

Posted:

17 dipancung kepala ketika berpesta

ANGGOTA kumpulan Taliban dipercayai mendalangi pembunuhan kejam di Musa Qala, Helmand, Afghanistan semalam.


KANDAHAR - Sebuah pesta larut malam di wilayah Helmand, selatan Afghanistan bertukar menjadi tragedi ngeri apabila seramai 15 lelaki dan dua wanita ditemui dalam keadaan kepala mereka dipenggal semalam, kata beberapa pegawai.

Semua mangsa dipercayai dibunuh hanya kerana mereka mengadakan sebuah parti melibatkan pergaulan antara lelaki dan wanita berserta iringan muzik serta tarian.

Seorang gabenor daerah, Nimatullah ketika mengesahkan pembunuhan kejam itu berkata, semua mayat ditemui di sebuah rumah dekat daerah Musa Qala, sekitar 75 kilometer ke utara ibu negeri wilayah Helmand, Lashkar Gah.

"Mereka mengadakan sebuah parti malam kelmarin berserta iringan muzik dan acara tarian apabila diserang oleh kumpulan Taliban," kata Nimatullah.

Menurutnya, belum ada pihak mengaku bertanggungjawab melakukan kekejaman tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bapa tekad tinggalkan 3 anak

Posted:

Bapa tekad tinggalkan 3 anak

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my


NURUL SAFIZA (kiri) menjaga dua adiknya, Muhammad Nurhan (tengah) dan Nur Masyita Amiera di rumah mereka di Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU – Nordi Adi, bapa kepada Siti Norzana, 12, yang masih terkandas di Indonesia bersama keluarga bekas isteri keduanya, Karsini Kaslam, 25, tekad meninggalkan tiga anaknya bersendirian di Flat Taman Kempas di sini.

Lelaki itu dipercayai menuju ke Lampung, Indonesia bersendirian untuk menyelamatkan anaknya yang kini didakwa di bawah cengkaman bapa angkatnya.

Dia dipercayai berbuat demikian lantaran kecewa kerana mendakwa sudah terlalu lama menunggu janji pihak tertentu untuk membawa anak kesayangannya pulang ke pangkuannya.

Namun, sebelum bertekad meninggalkan tanah air, niat itu terlebih dulu telah disuarakan Nordi, 57, kepada wartawan Kosmo! melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) dan panggilan telefon yang dibuat sejam sebelum dia berangkat ke negara seberang.

Berikut adalah beberapa petikan SMS yang dihantar kepada Kosmo!:

Nordi: Mungkin esok (24 Ogos lalu), saya akan tinggalkan tiga anak saya.

Kosmo!: Apa maksud pakcik?

Nordi: Saya pergi sahut cabaran bapa angkat Siti Norzana. Tunggu berita Interpol, macam tunggu buah tak gugur.

Kosmo!: Pakcik sudah beli tiket kapal terbang?

Nordi: Saya keluar melalui jalan belakang.

Nordi dipercayai meninggalkan rumah dan tiga anaknya, Nurul Safiza, 11, Muhammad Nurhan, 9, dan Nur Masyita Amiera, 8, di Flat Taman Kempas di sini kira-kira pukul 10.30 pagi, 24 Ogos lalu menggunakan perkhidmatan feri.

Membuktikan tindak-tanduknya bukan main-main, dia menghubungi Kosmo! semula menggunakan talian dari Indonesia kira-kira pukul 3.45 petang pada hari yang sama.

"Saya sudah berada di Lampung, saya sudah bersedia berjuang walau apa juga rintangan untuk selamatkan Zana, tolong tengok-tengokkan anak saya," katanya ringkas.

Nordi sebelum ini telah mendapatkan bantuan daripada Biro Aduan Komuniti Pergerakan Pemuda UMNO untuk menyelamatkan empat anaknya yang didakwa diculik dan disimpan oleh ibu tiri mereka di Lampung, Indonesia, sejak dua tahun lalu.

Misi itu, bagaimanapun hanya berjaya membawa pulang tiga daripada mereka manakala Siti Norzana tidak dapat dibawa bersama pada 30 Jun lalu selepas Suwwandi Kariorojo, 44, yang mendakwa sebagai bapa angkat kanak-kanak itu enggan membenarkannya pulang ke negara ini.

Dalam pada itu, Nordi ketika ditanya bagaimana nasib ketiga-tiga anaknya yang ditinggalkannya, jawabnya: "Saya serah kepada Allah. Tiada siapa menjaga mereka, sudah kehendak takdir, terpaksa saya terima dugaan ini. Untuk seminggu dua (duit belanja) cukup, seterusnya, entahlah."

Kerajaan taja 400 imam, ketua kampung tunai haji

Posted:

Kerajaan taja 400 imam, ketua kampung tunai haji

Oleh MOHD. ZAINI SAMSU HADI
zaini.hadi@kosmo.com.my

NAJIB menyampaikan surat tawaran menunaikan haji kepada imam dan ketua kampung di Seri Perdana, Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA – Kerajaan menaja 400 imam dan pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dari seluruh negara untuk menunaikan ibadat haji di Tanah Suci Mekah pada tahun ini.

Surat tawaran menunaikan rukun Islam kelima tajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) melibatkan 200 imam serta 200 pengerusi JKKK itu disampaikan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada satu majlis di Seri Perdana di sini semalam.

Najib turut menghulurkan sumbangan peribadi sebanyak RM1,000 seorang kepada setiap bakal haji itu.

Dalam ucapannya, Najib berkata, program itu dibuat atas kesedaran betapa besarnya peranan dan sumbangan imam dan pengerusi JKKK dalam masyarakat.

"Saya berazam, sejak memegang jawatan sebagai Perdana Menteri, saya akan melakukan yang sebaik-baiknya mengikut kemampuan kerajaan untuk terus membela kumpulan ini dengan memartabatkan kedudukan dan kebajikan mereka," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pengusaha bimbang pencemaran jejas ternakan ikan

Posted:

Pengusaha bimbang pencemaran jejas ternakan ikan

27/08/2012 6:33pm

JOHOR BAHRU — Seramai 10 pengusaha ternakan ikan dalam sangkar di Teluk Jawa, Masai, di sini, bimbang ternakan mereka akan mati akibat pencemaran berikutan pengaliran minyak pelincir dari sebuah kilang yang terbakar di Taman Kota Puteri, Khamis lepas.

Seorang pengusaha, Koh Kiea Sing, 45, berkata, pengaliran minyak itu dikesan memasuki perairan berkenaan tiga hari lepas dan menyebabkan ribuan ikan ternakan mula timbul ke permukaan air.

"Kita bimbang minyak yang terus mengalir ke dalam laut akan menyebabkan ikan mati sekiranya kerja pembersihan tidak dilakukan segera. Ini akan menyebabkan para pengusaha kerugian jutaan ringgit," katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Kiea Sing yang mengusahakan ternakan kerapu lebih 10 tahun lepas di kawasan tersebut berkata buat masa ini dia terpaksa membersihkan kesan minyak secara manual dengan menggunakan tembakan air.

Seorang lagi pengusaha, Teo Boon Hing, 39, yang mengusahakan ternakan ikan susu pula berkata dia menyedari pencemaran di kawasan terbabit kira-kira pukul 2 petang semalam apabila lebih 60,000 ekor ikan berkenaan mulai timbul ke permukaan air.

"Kesan minyak boleh dilihat di sekitar sangkar dan saya terpaksa menggunakan mesin pembekal oksigen sebagai langkah berjaga-jaga," katanya yang mengusahakan ternakan terbabit sejak dua tahun lepas.

Sementara itu, Pegawai Daerah Johor Baharu Amran A.Rahman yang meninjau tempat kejadian berkata pihaknya sudah menggerakkan semua agensi yang terlibat terutama Jabatan Alam Sekitar (JAS) untuk melakukan kerja-kerja pembersihan.

Katanya, JAS sudah mengambil sampel air di sekitar Teluk Jawa untuk dianalisis dan memasang alat penyerap minyak di tiga kawasan di perairan berkenaan bagi mengelakkan pencemaran bertambah buruk. — BERNAMA

Suami isteri dan dua rakan didakwa edar dadah

Posted:

Suami isteri dan dua rakan didakwa edar dadah

27/08/2012 6:31pm

KUALA LUMPUR — Sepasang suami isteri, masing-masing warga Singapura dan China didakwa di Mahkamah Majistret di sini terhadap pertuduhan mengedar dadah jenis ketamin seberat 88.4gram, dua minggu lalu.

Dua rakan mereka warganegara Singapura dan Vietnam turut didakwa terhadap pertuduhan yang sama mengikut Seksyen 39B(1) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 39B(2) akta sama dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Tan Meng Kiat, 39, warga Singapura dan isterinya warga China, Meng Bei Bei, 25, manakala rakan mereka Kwok Pin Hwee, 31, warga Singapura dan Le Thi Thuy Nga, 28, warga Vietnam dituduh melakukan kesalahan tersebut di sebuah rumah beralamat Blok 10-9-3A, Jalan 1C/149, Petaling Indah Condominium, pada 4.30 petang, 13 Ogos lalu.

Pin Hwee, turut menghadapi satu lagi pertuduhan mengedar dadah jenis methamphetamine seberat 611.5gram di tempat, masa dan tarikh yang sama.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan daripada mereka ketika pertuduhan dibacakan dalam bahasa Mandarin. — BERNAMA

Perintah ikat jamin bukan bererti lepaskan Nor Afizal

Posted:

Perintah ikat jamin bukan bererti lepaskan Nor Afizal

27/08/2012 6:29pm

PUTRAJAYA — Walaupun pemain boling kebangsaan, Nor Afizal Azizan dikenakan perintah ikat jamin berkelakuan baik selama lima tahun kerana merogol seorang gadis bawah umur, hukuman itu tidak bererti dia dilepaskan daripada kesalahan yang dilakukannya, kata Mahkamah Rayuan.

Dalam penghakiman setebal 14 muka surat yang dikeluarkan di sini hari ini, presidennya, Tan Sri Md. Raus Sharif berkata, mengikut perintah ikat jamin di bawah Seksyen 294 Kanun Tatacara Jenayah, seseorang yang dikenakan perintah itu sebenarnya disabitkan kesalahan dan sabitan itu direkodkan.

"Ia akan menjadi sebahagian daripada rekod jenayah orang berkenaan dan akan kekal sepanjang hayatnya," kata Raus bagi menjelaskan salah tanggapan tentang Seksyen 294 Kanun Tatacara Jenayah yang diguna pakai dalam kes berkenaan.

Beliau berkata, sebenarnya, Nor Afizal, yang kini berusia 21 tahun, ditangguh daripada menjalani hukuman penjara dan perlu berkelakuan baik selama lima tahun.

"Sekiranya dia berkelakuan baik dalam tempoh lima tahun itu, dia akan terlepas daripada hukuman bagi kesalahannya. Sekiranya dia tidak mematuhi syarat yang ditetapkan dalam ikat jaminnya, dia akan ditangkap semula dan dikenakan tindakan sejajar dengan kesalahan rogol yang asal," katanya. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kekejaman Bashar berterusan

Posted:

Kekejaman Bashar berterusan

GAMBAR yang diedarkan Jawatankuasa Koordinasi Syria semalam menunjukkan mayat beberapa kanak-kanak yang dibunuh rejim Presiden Bashar Al-Assad di Daraya, dekat Damsyik.


DAMSYIK - Beberapa ratus mayat ditemui di bandar Daraya dekat sini selepas serangan besar-besaran tentera Syria, kata sebuah kumpulan pemerhati semalam.

Satu klip video menunjukkan sejumlah mayat diletakkan dalam beberapa barisan di sebuah masjid di Daraya selepas askar-askar rejim Presiden Bashar Al-Assad (gambar kecil) menggempur pemberontak di pinggir bandar raya ini.

Semua yang terbunuh, kata kumpulan tersebut, merupakan mangsa serangan tentera Syria selama lima hari ke atas Daraya bagi menghapuskan pemberontak yang dikenali sebagai Tentera Pembebasan Syria (FSA).

Beberapa pejuang FSA memuat naik klip video tersebut yang bertajuk 'Pembunuhan beramai-ramai di Masjid Abu Sleiman Addarani di Daraya'.

Rakaman itu menunjukkan berpuluh-puluh mayat disusun di dalam beberapa buah bilik di kompleks masjid berkenaan.

"Pembunuhan beramai-ramai yang amat kejam ini dilakukan oleh konco-konco rejim Bashar di dalam Masjid Abu Sleiman Addarani," kata ulasan yang mengiringi klip video berkenaan.

"Lebih 150 nyawa melayang dalam kempen keganasan oleh kumpulan-kumpulan militia Bashar di bandar ini (Daraya)," tambah komentar tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia berkata, sekurang-kurangnya 320 mayat ditemui kelmarin dan semalam termasuk mangsa pembunuhan beramai-ramai di Daraya.

Beberapa kumpulan aktivis di negara berkenaan menyifatkan klip video tersebut sebagai bukti kekejaman yang dilakukan oleh rejim Bashar.

Menurut mereka, Bashar bertindak kejam kerana membenarkan rejimnya membunuh dan membakar mayat penduduk Daraya.

"Bashar membenarkan militia rejimnya, Shabiha, menjadi mesin pembunuh," kata satu kenyataan kumpulan aktivis berkenaan, Jawatankuasa Koordinasi Tempatan (LCC).

Beberapa pertubuhan hak asasi manusia pula menuduh rejim Bashar melakukan banyak kekejaman sejak kebangkitan rakyat Syria menentang pemerintahannya bermula pada Mac lalu.

Pada awal bulan ini, sebuah panel Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut menyatakan rejim Bashar turut bersalah melakukan jenayah kemanusiaan.

Stesen televisyen Syria melaporkan Daraya yang mempunyai sekitar 200,000 penduduk kini 'dibersihkan' daripada saki baki pengganas FSA.

Tentera Bashar dalam pada itu mendakwa ia berjaya menguasai sebahagian besar bandar raya ini selepas pertempuran sengit selama dua minggu.

Beberapa aktivis menyifatkan serangan ke atas Daraya sebagai usaha untuk menghapuskan sama sekali penentangan di ibu kota Syria berkenaan.

"Rejim Bashar menyekat bekalan asas ke Daraya dan membedil bandar ini dengan menggunakan senjata berat dan jet pejuang," kata LCC.

"Selepas itu, geng-geng pembunuh (militia Shabiha) memasuki bandar ini dan melakukan pembunuhan sewenang-wenangnya sebelum mengerat dan dan membakar mayat-mayat mangsa," tambah kumpulan itu.

Sebelum ini, rejim Bashar dituduh bertanggungjawab melakukan pembunuhan beramai-ramai di bandar Houla, tengah Syria pada Mei lalu.

Seramai 108 orang termasuk 49 kanak-kanak dibunuh dalam tragedi berkenaan yang mengejutkan dunia.

Setakat ini, PBB menyatakan angka kematian di Syria melebihi 17,000 orang. Badan dunia itu memberi amaran krisis kemanusiaan kini menanti 200,000 pelarian Syria di beberapa negara jirannya dan 2.5 juta penduduk negara itu.

Sementara itu, utusan antarabangsa baharu ke Syria, Lakhdar Brahimi yang akan mengambil alih tempat Kofi Annan pada bulan depan memberitahu bahawa beliau 'bimbang' berhubung tugas besar untuk menamatkan konflik di Syria.

Semalam, Syria memberi amaran kepada Brahimi supaya tidak mengikuti jejak yang sama dengan Annan.

Akhbar negara itu, Ath-Thawra menuduh bekas Setiausaha Agung PBB berkenaan sebagai tunduk kepada tekanan Amerika Syarikat dan Barat.

Annan berundur pada bulan lalu selepas pelan damainya untuk Syria menemui kegagalan. - AFP

36 maut bas langgar lori tangki

Posted:

36 maut bas langgar lori tangki

KEADAAN sebuah bas dan lori selepas kemalangan di sebuah lebuh raya di Yan'an, Beijing semalam.


BEIJING - Seramai 36 orang terbunuh apabila sebuah bas dua tingkat melanggar belakang sebuah lori tangki di sebatang lebuh raya di utara China semalam, lapor media negara berkenaan.

Agensi berita rasmi Xinhua menyatakan, rempuhan tersebut menyebabkan kedua-dua kenderaan terbakar.

Menurut Xinhua, ketika kejadian sekitar pukul 2 pagi semalam (waktu tempatan), lori tangki tersebut sedang membawa bahan kimia metanol di sebatang lebuh raya dekat bandar Yan'an dalam wilayah Shaanxi.

Agensi berita tersebut memberitahu, seramai 39 orang berada di dalam kedua-kedua kenderaan itu semasa kejadian dengan hanya tiga orang yang terselamat.

Mangsa-mangsa yang terselamat kemudian dibawa ke sebuah hospital untuk menerima rawatan.

Keselamatan jalan raya merupakan masalah serius di China.

Menurut Xinhua, kelemahan penyelenggaraan jalan raya dan sikap pemandu yang lalai menyebabkan 70,000 kematian dan 300,000 kecederaan dilaporkan berlaku di China itu pada setiap tahun. - Agensi

Manusia pertama ke bulan meninggal dunia

Posted:

Manusia pertama ke bulan meninggal dunia

NEIL ARMSTRONG, Edwin Aldrin (kiri) dan Michael Collins (tengah) bergambar di Pejabat Oval di White House, Washington sempena sambutan 40 tahun pendaratan manusia di bulan pada 20 Julai 2009.


WASHINGTON - Manusia pertama menjejakkan kaki di bulan, Neil Alden Armstrong meninggal dunia pada usia 82 tahun, kata keluarga bekas angkasawan Amerika Syarikat (AS) berkenaan kelmarin.

Armstrong menjalani pembedahan pintasan jantung awal bulan ini selepas dua hari beliau menyambut hari jadinya pada 5 Ogos lalu bagi membuka beberapa arteri yang tersumbat.

Sebagai komander kapal angkasa Apollo 11, Armstrong merupakan manusia pertama menjejakkan kaki di bulan pada 20 Julai 1969 diikuti oleh angkasawan, Edwin Aldrin.

Selain beliau dan Aldrin, misi ke bulan yang dilancarkan oleh Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) Amerika Syarikat itu disertai oleh seorang lagi angkasawan, Michael Collins.

Peristiwa bersejarah tersebut ditonton oleh 500 juta orang di kaca televisyen di seluruh dunia.

Semasa kali pertama melangkah di permukaan bulan yang berdebu, Armstrong berkata, "Langkah kecil ini (dirinya) merupakan langkah besar buat manusia sejagat.".

Ungkapan tersebut kekal sebagai antara petikan bahasa Inggeris paling terkenal sehingga hari ini.

Ketika itu, Armstrong berusia 38 tahun.

Walaupun telah merealisasikan impian manusia yang mendambakan untuk menyentuh bulan sejak berkurun lamanya, Armstrong enggan meninggi diri berhubung pencapaian terhebat itu.

Malah, beliau agak kecewa dengan sanjungan besar yang diterimanya.

"Kita semua mahu diktiraf bukan kerana sesuatu pencapaian sahaja tetapi berdasarkan usaha yang kita lakukan pada setiap hari," kata Armstrong dalam temu bual bersama program televisyen terbitan CBS, 60 Minutes, pada 2005.

Beliau juga pernah ditanya tentang perasaannya apabila mengetahui bahawa tapak kakinya di bulan akan kekal selama ribuan tahun.

"Saya berharap seseorang akan pergi ke bulan suatu hari nanti dan membersihkan tapak-tapak kaki saya," katanya.

Misi ke bulan itu merupakan misi angkasa lepas terakhir buat Armstrong.

Beliau kemudian dilantik sebagai pentadbir bahagian aeronautik di NASA tetapi meninggalkan agensi berkenaan pada tahun berikutnya untuk mengajar kejuruteraan aeroangkasa di Universiti Cincinnati.

Beliau kekal di pusat pengajian tinggi berkenaan hingga tahun 1979 sebelum bersara untuk menjadi seorang petani dan penternak.

Sepanjang tempoh tersebut, Armstrong memencilkan diri dan hanya bersetuju menerima beberapa undangan temu ramah atau syarahan.

Dilahirkan di Wapakoneta, dalam negeri Ohio pada 5 Ogos 1930, Armstrong meminati kapal terbang sejak kecil lagi dan pernah bekerja di sebuah lapangan terbang berdekatan semasa meningkat remaja.

Beliau mengambil kelas penerbangan ketika baru berusia 15 tahun dan memperoleh lesen juruterbang pada hari jadinya yang ke-16.

Sebagai seorang juruterbang Tentera Laut AS, beliau pernah menyertai 78 misi penerbangan dalam Perang Korea.

Armstrong kemudian belajar Kejuruteraan Aeronautik di Universiti Purdue sebelum memperoleh ijazah Sarjana Sains di Universiti California Selatan.

Selepas berkhidmat sebagai juruterbang tentera laut dari 1949 hingga 1952, Armstrong menyertai agensi angkasa lepas AS yang ketika itu dikenali sebagai Jawatankuasa Penasihat Nasional Bagi Aeronautik (NACA) pada 1955.

Beliau berkhidmat sebagai jurutera, juruterbang ujian, angkasawan dan pentadbir untuk NACA dan kemudian NASA sepanjang tempoh 17 tahun.

Sebagai juruterbang penyelidikan untuk Pusat Penyelidikan Penerbangan NASA di California, beliau menerbangkan banyak pesawat perintis berkelajuan tinggi AS.

Armstrong mendapat status angkasawan pada 1962 dan menerajui misi Gemini 8 untuk berlabuh di angkasa lepas sebelum diberikan kepercayaan untuk mengetuai pengembaraan manusia ke bulan.

Bekas angkasawan itu tinggal di sebuah kawasan di Cincinnati bersama isterinya, Carol.

"Kami ingin berkongsi kesedihan untuk memberitahu bahawa Neil Armstrong meninggal dunia susulan komplikasi daripada pembedahan pintasan jantung," kata keluarganya dalam satu kenyataan.

"Armstrong merupakan seorang suami, ayah, adik beradik dan rakan yang penyayang," tambah kenyataan tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan Presiden AS, Barack Obama dan Edwin Aldrin turut menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga angkasawan legenda itu.

"Armstrong merupakan antara wira AS yang paling unggul. Apabila beliau dan dua lagi angkasawan berlepas menaiki roket Apollo 11 pada 1969, mereka membawa bersama aspirasi seluruh rakyat negara ini," kata Obama.

Aldrin pula berharap beliau, Armstrong dan Collins dapat bertemu pada tahun 2019 sempena sambutan 50 tahun misi Apollo 11 ke bulan.

"Amat dikesali kerana harapan ini tidak akan tercapai. Semangat Armstrong akan kekal bersama kita semua," ujar Aldrin.

"Saya akan merindui sahabat saya ini dan saya tahu rakyat AS dan penduduk di seluruh dunia akan terasa kehilangan perintis aviasi dan angkasa lepas ini," tambahnya. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tak buat rumah terbuka

Posted:

Tak buat rumah terbuka

ENGGAN membazir dan berlebih-lebih membuat persiapan raya. Itu tekad pemilik nama Natasha Sheila Abdul Razak, 25, atau Tasha Shila yang menyambut lebaran tahun ini secara ala kadar dan bersederhana.

Namun, dia membeli empat pasang baju raya tahun ini demi memenuhi acara rumah terbuka dan beberapa jemputan lain.

"Saya beli empat pasang baju raya tahun ini, dan dalam masa sama saya ingin memberikan sokongan kepada pereka fesyen yang sudi menaja saya untuk menghadiri beberapa majlis sebelum ini.

"Raya tahun ini menjadi giliran saya untuk membalas jasa baik mereka dengan menempah beberapa helai baju daripada pereka fesyen kegemaran saya," katanya penuh semangat.

Tidak merancang untuk membuat rumah terbuka bagi meraikan peminatnya sempena kedatangan Syawal tahun ini, kata Tasha, dia ingin berehat dan sekadar memenuhi undangan rumah terbuka rakan-rakannya.

Bukan tidak mahu meraikan kehadiran tetamu, tetapi Tasha mengakui dirinya sudah kepenatan sepanjang Ramadan kali ini.

"Sepanjang Ramadan tahun ini pun saya sudah penat berniaga biskut raya, emak saya pun agak penat berniaga makanan.

"Hari raya tahun ini giliran kami mengunjungi rumah saudara-mara dan sahabat handai menikmati juadah yang dihidangkan," ujar Tasha.

Biskut raya

Selain sibuk dengan penggambaran telefilem Pulut Kacang Meriam Kabat yang telah ditayangkan pada hari raya pertama lalu, bulan Ramadan Tasha diisi dengan aktiviti menjual biskut raya.

"Pada sebelah siang saya sibuk di set penggambaran, sebelah malam pula sibuk berniaga di Kampung Baru. Bisnes biskut raya itu usahasama bersama ibu saudara saya. Alhamdulillah, tak menang tangan juga tahun ini," singkapnya lega tentang penjualan Gemilang Tasha Shilla Cookies.

Berkongsi cerita rutin raya, seperti kebiasaan pada pagi Syawal, pelakon drama Gemilang itu telah menziarahi pusara arwah datuknya di Semerah, Batu Pahat, Johor.


TIDAK mengadakan rumah terbuka, Tasha sebaliknya 'menyerbu' rumah saudara dan rakan terdekat sepanjang Syawal ini.


Kemudian, seharian sambutan raya dilunaskan dengan menziarahi saudara-mara yang berada di Kulai, Johor.

"Biasanya pada malam raya kebanyakan sepupu saya akan berkumpul di rumah saya di Kulai dan memasak juadah untuk keesokan harinya.

"Kalau sudah berkumpul ramai-ramai akan banyak cerita untuk dikongsi dan biasanya satu keluarga akan tidur lambat atau berjaga sampai esok pagi," ceritanya.

Ungkap Tasha lagi, juadah raya kegemarannya adalah rendang daging dan lemang. Selain hidangan wajib pagi raya iaitu ketupat, kuah kacang dan lodeh yang dimasak oleh ibu saudaranya menjadi menu wajib.

Bintang filem Ratu The Movie itu juga memberitahu, dia tidak akan melepaskan peluang menikmati kuih tart, almond london dan tempeyek sepanjang lebaran.

Terjun parit

Memilih momen indah menyambut raya dalam hidupnya, kata Tasha, dia masih sukar melupakan kenangan beraya ketika berusia sembilan tahun di kampungnya, di Batu Pahat, Johor.

"Banyak pengalaman lucu yang tidak boleh saya lupakan terutama ketika zaman kanak-kanak. Antara yang mencuit hati sampai sekarang apabila hari raya pertama, saya terjun parit dengan berpakaian raya.

"Ketika itu cuaca sangat panas dan setelah seharian beraya badan pun jadi melekit dan berpeluh. Kebetulan ada parit berdekatan rumah, jadi tanpa menunggu lama saya dan sepupu terjun ke dalam parit itu.

"Balik rumah kena marah dengan mama dan ketika itu juga saya kena rotan. Baju sudah basah dan kotor," ceritanya bersulam tawa.

Tidak sah jika zaman kanak-kanak beraya tanpa mercun atau bunga api. Bagi Tasha, dia lebih gemar bermain bunga api biarpun nampak sedikit kasar bagi budak perempuan.

"Zaman kecil-kecil dahulu saya suka bermain mercun. Pernah sekali saya tersilap baling dan mercun itu melantun balik ke arah saya dan meletup.

"Kesannya, sampai hari ini parut akibat bermain mercun itu melekat di tapak kaki saya. Itu perkara paling nakal pernah saya lakukan," tambahnya.

Emosi raya Scha, Awal

Posted:

Emosi raya Scha, Awal

Oleh HARYATI KARIM
haryati.karim@kosmo.com.my


AWAL ASHAARI buat pertama kali menjejakkan kaki ke kampung halaman isterinya, Scha Al-Yahya pada hari raya tahun ini di Sungai Petani, Kedah.


PASANGAN selebriti yang baru sahaja mendirikan rumah tangga pada 4 Mei lalu, pengacara popular Awal Ashaari dan aktres Scha Al-Yahya mengakui cukup teruja biarpun sebelum ini dilanda debaran tatkala meraikan Aidilfitri buat pertama kalinya sebagai pasangan suami isteri.

Jelas Scha, suaminya menjejakkan kaki buat pertama kalinya di kampung halaman keluarganya di Sungai Petani, Kedah, pada hari raya kedua yang lalu untuk bertemu saudara-mara selepas meraikan 1 Syawal di Subang, Kuala Lumpur.

"Awal tidak pernah lagi menjejakkan kaki di kampung saya, jadi raya ini saya telah bawa dia meronda dari satu rumah ke rumah saudara-mara saya untuk mengeratkan lagi silaturahim kerana bukan semua saudara dapat hadir pada majlis perkahwinan kami sebelum ini," kata Scha yang merupakan pelakon filem Awan Dania The Movie itu.

Sambung Scha, sebenarnya sebelum ini hatinya berdebar-debar ekoran pertama kali dia beraya di rumah keluarga Awal.

"Berdebar-debar juga sebab budaya keluarga saya dan keluarga Awal agak berbeza. Keluarga Awal lebih konservatif, manakala keluarga saya lebih terbuka. Pertembungan budaya itu membuat saya harus belajar menyesuaikan diri, tetapi dalam masa yang sama saya seronok sebab dapat membuat persiapan raya bersama suami," luah Scha yang muncul dalam program Mega Raya Astro sempena Aidilfitri.

Awal pula memberitahu, raya tahun ini sangat berbeza kerana jika sebelum ini dia hanya melakukan persiapan raya untuk diri sendiri sahaja.

Namun, tahun ini segala persiapan harus dilakukan secara berdua. Jika mahu membeli sesuatu, Awal harus mendapatkan persetujuan Scha terlebih dulu kerana cita rasa mereka dalam menghias rumah agak berbeza.

"Sebelum ini rumah saya hanya dilatari warna putih daripada dinding hingga ke perabot. Selepas berkahwin, sempena raya, Scha telah membeli langsir berwarna-warni kerana selama ini rumah saya tidak pernah ada langsir. Biasalah lelaki, mana suka pasang langsir.

"Tidak hanya langsir, rumah saya yang tidak pernah ada bunga, tetapi kini bak taman bunga. Scha sukakan bunga di rumah, katanya cantik dan rumah nampak hidup. Mahu tidak mahu, saya ikutkan sahaja kerana rumah saya adalah rumah isteri saya juga," tutur Awal dalam tawa.

Disoal apakah menu utama raya yang telah dihidangkan oleh isteri tercinta, Awal memberitahu, dia telah menikmati roti kercha yang merupakan makanan tradisi keluarga Scha.

"Setahu saya, Scha tidak pandai masak rendang, tetapi saya paling sukakan roti kercha yang dicicah dengan kari ayam dan roti kercha masakan Scha memang sangat sedap.

"Selain itu, saya tidak kisah makan apa sahaja. Biasalah makanan musim raya, cuma saya tidak makan nasi sangat, jadi agak senang untuk Scha masak apa-apa sahaja makanan kecuali yang ada nasi," katanya.

Bercakap tentang baju raya pula, kata Awal selalunya dia jarang mengikuti warna tema seperti sesetengah keluarga, tetapi segala persiapan pakaian raya tahun ini telah disiapkan oleh Scha.

"Tiga helai baju raya saya semuanya sedondon dengan Scha, jadi dari jauh orang sudah tahu kami merupakan pasangan suami isteri," cerita Awal disulami canda tawa tanda bahagia.

Kekayaan David Beckham

Posted:

Kekayaan David Beckham

KACAK dan tangkas di padang bola ternyata membuat nilai diri David Beckham melambung tinggi. Selain menerima bayaran yang cukup lumayan menerusi pekerjaan sebenarnya sebagai pemain bola sepak kelab LA Galaxy dengan bayaran sekitar RM7 juta sebulan, Beckham memperoleh pendapatan luar biasa sebagai duta beberapa produk.

Menurut laporan, dengan hanya menjadi model iklan dan duta produk untuk jenama Armani, Adidas, Samsung dan Diet Coke pada tahun lalu, Beckham berjaya memperoleh pendapatan mencecah RM60 juta.

Malah Beckham turut berkongsi pendapatan lumayan bersama isterinya, Victoria melalui wangian ciptaan mereka serta jenama yang dijual di bawah payung H&M.

"Jumlah pendapatan lumayan yang diperoleh oleh Beckham membuktikan bahawa dia masih popular, berkuasa, berpengaruh dan kuat untuk dijadikan model atau duta produk. Malah untuk tahun ini, pendapatan Beckham dijangka menjadi lebih tinggi walaupun ramai yang berpendapat kariernya sebagai pemain bola sepak sudah hampir berkubur," ujar seorang sumber kepada The Sun.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved