Rabu, 28 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Mencari chef tempatan terbaik

Posted:

Mencari chef tempatan terbaik

Mencari chef tempatan terbaik

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN

SEMENJAK rancangan Akademi Fantasia atau lebih dikenali sebagai AF mula disiarkan pada tahun 2003 di saluran Astro Ria, ternyata rancangan yang menggunakan format realiti televisyen telah mendapat tempat di kalangan penonton televisyen di Malaysia.

Merupakan rancangan realiti TV pertama di negara ini yang diadaptasi daripada sebuah rancangan di Mexico iaitu La Academia, Malaysia juga menjadi negara pertama di Asia Tenggara yang memiliki versi sendiri dan diikuti Thailand dan Indonesia.

Boleh dikatakan rancangan yang sudah ke udara sebanyak sembilan musim itu menjadi satu fenomena baharu dalam industri hiburan tempatan serta menjadi kegilaan ramai terutamanya golongan muda.

Atas kejayaan yang ditempa oleh rancangan AF yang sememangnya mendapat sambutan luar biasa, maka lahirlah pelbagai lagi rancangan hiburan yang turut menggunakan format sama.

Malah, kewujudan pelbagai rancangan realiti TV ini juga dilihat semakin menyemarakkan lagi dunia hiburan tanah air dengan kemunculan begitu ramai artis yang berbakat besar.

Jika sebelum ini kebanyakan rancangan yang dihasilkan adalah bertujuan untuk mencari pelapis kepada penyanyi, pelakon ataupun komposer tempatan, kini telah lahir pula sebuah rancangan yang agak unik.


SERONOK. Barangkali inilah wajah-wajah peserta yang layak menyertai MasterChef Malaysia.


Dikenali sebagai MasterChef Malaysia, ia merupakan sebuah rancangan realiti TV yang berbentuk masakan dan bertujuan untuk mencari jurumasak atau lebih sinonim dengan panggilan chef yang diterbitkan oleh Astro.

Ia merupakan sebuah rancangan yang telah bermula di Australia pada tahun 2009 dan telah mengukir sejarah yang tersendiri apabila mencatatkan jumlah penonton tertinggi di negara tersebut untuk rancangan bukan sukan dengan jumlah empat juta penonton.

Melihat kepada sambutan penonton yang diraih di negara berkenaan, fenomena hebat tersebut diteruskan lagi MasterChef UK yang telah disiarkan di 145 buah negara. Turut menjadi perhatian adalah MasterChef US dan MasterChef France.

Naib Presiden Perniagaan Melayu Astro, Khairul Anwar Salleh berkata sebagai sebuah saluran hiburan yang unggul, Astro Ria sangat bangga dan berbesar hati kerana bakal menayangkan sebuah rancangan yang sememangnya sangat dinantikan oleh rakyat Malaysia.

Ketika berucap di majlis pengenalan lima orang juri MasterChef Malaysia baru-baru ini, Khairul menjelaskan menerusi rancangan terkini ini akan memberi peluang kepada orang ramai untuk mencungkil bakat mereka dalam bidang masakan.

"Setelah sekian lama kita hanya menonton kehebatan peserta dari negara lain seperti Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia, kini sudah tiba masanya untuk kita tonjolkan bakat anak tempatan.

"Untuk pertandingan ini kesemua peserta akan dilatih oleh mereka yang berpengalaman dalam dunia masakan dan salah seorang daripada peserta akan dinobatkan sebagai MasterChef Malaysia yang pertama," ujarnya.

Menurut Khairul, walaupun rancangan MasterChef ini baru kali pertama diperkenalkan di Malaysia, namun sambutan yang diterima ternyata sangat menggalakkan terutamanya pada sesi uji bakat yang diadakan sebelum ini.

Ujarnya lagi, sesi uji bakat pada bulan Mac yang lalu telah dilakukan di beberapa buah negeri di Malaysia seperti Pulau Pinang, Sabah, Johor, Terengganu dan Kuala Lumpur.


BARISAN juri. Dari kiri: Priya Menon (Chef Priya), Mohd. Nadzri Redzuawan (Chef Riz), Yahaya Hassan (Chef Yahaya), Zubir Md. Zain (Chef Zubir) dan Mohd. Johari Edrus (Chef Jo).


"Apa yang boleh saya katakan memang ramai yang berkeinginan untuk menonjolkan bakat dalam bidang masakan. Sepanjang sesi ujibakat yang dilakukan pihak kami telah menerima penyertaan yang banyak termasuk dari kaum Cina dan India.

"Bagaimanapun, seramai 40 peserta sahaja yang dipilih untuk menyertai rancangan ini bagi merebut gelaran juara selepas saringan yang cukup ketat dilakukan," jelasnya.

Tambah Khairul, kesemua peserta yang akan bersaing itu akan diletakkan di sebuah tempat yang diberi nama Bootcamp dan mereka terpaksa mengharungi beberapa siri rintangan dan penyingkiran.

Ujarnya lagi, selepas beberapa sesi penyingkiran dilakukan, hanya 24 peserta terbaik yang akan berjaya meneruskan perjalanan mereka dan cuma seorang peserta yang akan dinobatkan sebagai MasterChef Malaysia.

"Lebih menarik lagi, kesemua peserta yang akan bersaing nanti adalah terdiri daripada mereka yang mempunyai pelbagai latar belakang seperti pelakon, doktor gigi, pereka fesyen, pelajar universiti dan penoreh getah," ujarnya.

Sementara itu, Khairul turut memberitahu bahawa peserta yang akan muncul juara juga tidak ketinggalan untuk membawa pulang hadiah yang cukup lumayan daripada pihak Astro.

Jelasnya, juara MasterChef Malaysia akan meraih hadiah wang tunai sebanyak RM100,000 serta bakal mempunyai sebuah rancangan memasak yang akan dikelolakan sendiri oleh pemenang.

Akan memulakan siaran pada 22 Oktober ini di saluran Astro Ria, rancangan MasterChef Malaysia bakal bersiaran sebanyak 60 episod selama 10 minggu pada setiap hari Isnin, Selasa, Rabu, Jumaat, Sabtu dan Ahad.

Juri profesional

Memandangkan rancangan MasterChef Malaysia buat julung-julung kalinya diadakan di Malaysia, maka pihak Astro telah melantik lima orang juri profesional yang mempunyai pengalaman dan kepakaran dalam bidang masakan.

Khairul menjelaskan, kelima-lima orang juri tersebut bukan sahaja akan menilai keupayaan dan perkembangan peserta, malah mereka turut bertindak untuk mengemudi rancangan tersebut.

"Dengan melantik lima orang juri profesional ini, setiap peserta pastinya akan lebih berpeluang untuk menimba lebih banyak ilmu dan teknik-teknik tentang cara memasak yang lebih baik.

"Saya juga percaya dengan kehadiran barisan juri yang disegani ini akan memberi impak yang terbaik bukan sahaja kepada para peserta, malah kepada penonton yang akan menonton rancangan ini nanti," ujarnya.

Antara juri profesional yang dilantik adalah seperti Mohd. Johari Edrus (Chef Jo), Priya Menon (Chef Priya), Yahaya Hassan (Chef Yahaya), Zubir Md. Zain (Chef Zubir) dan Mohd. Nadzri Redzuawan (Chef Riz).

Salah seorang juri iaitu Chef Jo berkata, rancangan MasterChef ini sememangnya sangat sesuai untuk diadaptasikan di negara ini memandangkan Malaysia adalah sebuah negara yang mempunyai pelbagai jenis masakan.

Bekas Presiden Persatuan Chef Malaysia itu turut meluahkan rasa kagumnya terhadap kesungguhan dan keazaman yang telah ditunjukkan oleh mereka yang telah menghadiri sesi ujibakat sebelum ini.

"Boleh dikatakan para peserta yang terpilih untuk menyertai rancangan ini adalah bertaraf amatur dan sememangnya tidak mempunyai latar belakang dalam bidang masakan.

"Bagaimanapun, saya yakin mereka mampu untuk menjadi seorang chef yang baik pada masa akan datang dengan tunjuk ajar, bimbingan dan dorongan yang akan diberikan oleh kami nanti," ujarnya.

Menurutnya lagi, kesemua peserta yang bersaing juga turut berdepan dengan beberapa cabaran tertentu yang harus ditempuhi sebelum salah seorang layak untuk digelar sebagai MasterChef Malaysia yang pertama.

"Selain diberi had masa tertentu untuk menyiapkan sesuatu makanan, para peserta juga akan diuji untuk memasak makanan antarabangsa. Ia bertujuan untuk membuktikan yang para peserta tempatan juga mampu untuk menyediakan pelbagai jenis hidangan termasuk masakan negara lain," ujarnya.

Sementara itu, juri termuda dalam rancangan ini iaitu Chef Riz yang berusia 29 tahun berkata, dia sendiri tidak menyangka apabila diberi peluang oleh pihak Astro untuk menjadi juri.

Mengakui seorang peminat setia rancangan MasterChef, peluang untuk menjadi salah seorang juri adalah satu peluang yang sangat baharu buat dirinya dan berhasrat untuk berkongsi segala ilmu dan pengalaman yang diperolehi kepada peserta.

"Sebenarnya bidang masakan ini bukan hanya kepada mereka yang bergelar chef kerana semua orang sebenarnya boleh memasak. Namun, menerusi rancangan ini para peserta akan diberi tunjuk ajar tentang cara dan teknik masakan yang lebih baik.

"Pada masa yang sama, saya juga ingin membuktikan kepada orang ramai bahawa bidang masakan ini boleh dijadikan kerjaya profesional dan boleh memperoleh pendapatan yang lumayan," ujar anak kepada chef terkenal Malaysia iaitu Chef Wan.


PESERTA turut diuji dengan kepakaran memasak masakan Barat.


Kolaborasi

Selain saluran Astro Ria yang akan menjadi penyiar rasmi untuk rancangan MasterChef Malaysia yang akan berlangsung selama 10 minggu, pihak Astro juga telah menjalinkan kolaborasi dengan Fox International Channels.

Pada majlis tersebut, Khairul memberitahu bahawa dengan kolaborasi yang terjalin di antara kedua-dua pihak, ia bermakna rancangan tersebut juga akan turut disiarkan di saluran STAR World (Astro 711).

"Pihak kami sudah tentu sangat berbesar hati kerana dapat bekerjasama dengan Fox International Channels memandangkan rancangan ini akan dapat disaksikan oleh penonton luar negara.

"Ini bermakna rancangan Masterchef Malaysia sudah tentu akan dapat ditonton oleh penggemar rancangan masakan di beberapa buah negara Asia yang lain seperti Indonesia, Thailand, Filipina dan Hong Kong," ujarnya.

Jelasnya lagi, dengan kolaborasi tersebut juga dilihat sebagai satu langkah yang cukup positif terutamanya untuk pihak luar dapat mengetahui dengan lebih mendalam tentang keunikan budaya yang ada di negara ini termasuklah melalui masakan.

Wajah baharu Moscow

Posted:

Wajah baharu Moscow

Wajah baharu Moscow


WARGA Moscow kini terpaksa berhadapan dengan debu dan bunyi bising hampir setiap hari berikutan kerja-kerja pembinaan yang dilaksanakan.


LONGGOKAN batu-bata memenuhi jalan raya, bunyi gerudi yang memeningkan tanpa henti dan suku daripada kaki-kaki lima di Moscow telah bertukar menjadi serpihan.

Ia merupakan musim panas yang paling trauma kepada warga Moscow yang tidak dapat melarikan diri dari bandar raya itu dan keluar bercuti seperti lazimnya.

Kerja-kerja pembinaan kini giat dilakukan secara besar-besaran di seluruh bandar raya itu. Ia bertujuan menggantikan turapan di laluan kaki lima berwarna kelabu kepada warna kelabu lembut dan merah sekali gus menjadikannya mirip kepada sebuah kota moden di Eropah berbanding sebuah metropolis yang berusia lebih 11 juta tahun.

Kerja-kerja yang dilakukan merupakan perubahan paling ketara yang dicetuskan oleh Datuk Bandar Moscow yang baharu, Sergei Sobyanin. Beliau kini dalam misi untuk mengubah wajah keseluruhan bandar raya itu yang sebelum ini berhadapan dengan pelbagai masalah.

Sejak menjawat jawatan baharu itu, Sobyani juga berusaha untuk mengatasi salah satu masalah yang berakar umbi di bandar raya itu iaitu kesesakan lalu lintas, kemusnahan bangunan bersejarah dan memperbaiki perkhidmatan seiring pertambahan mendadak penduduknya.

Peningkatan populasi

Malah beliau juga bercita-cita tinggi, termasuk merancang untuk memperluaskan sempadan Moscow 2.5 kali ganda daripada saiz asalnya iaitu merangkumi pertambahan lebih 160,00 hektar di kawasan sekitarnya.

"Kami mempunyai sebab berbuat demikian memandangkan populasi penduduk di Moscow 1.5 kali ganda daripada penduduk di Hong Kong," kata perancang bandar, Vyacheslav Glazychev yang terlibat di dalam strategi berkenaan.

"Ia merupakan proses panjang, tetapi seseorang perlu memulakannya. Sayang sekali, apa yang saya ingin lihat itu berlaku hanya selepas 15 tahun," katanya.

Dilantik oleh Kremlin pada Oktober selepas penjawat terdahulu, Yury Luzhkov dipecat akibat skandal rasuah, Sobyanin merupakan bekas pegawai tertinggi Perdana Menteri, Vladimir Putin selepas berkhidmat sebagai gabenor di wilayah Siberian, Tyumen.

Beliau sangat menjaga pergerakannya dan jarang tersenyum, bercakap dengan nada seorang pegawai berbeza dengan penjawat terdahulu, Luzhov. Salah satu hobinya ialah berburu.

Sebagai penyelesaian untuk jangka masa panjang, dewan bandaraya Moscow mahu membina Moscow yang lebih hebat atau Big Moscow iaitu perkembangan pertamanya sejak tahun 1961. Peta kasar mengenainya dan pembekuan jualan tanah telah dilakukan di kawasan yang disasarkan bagi tujuan itu.

Apa yang pasti, pelan itu jelas menunjukkan ia telah dinaungi pemimpin peringkat tertinggi.

"Moscow tidak boleh membangun melebihi had yang ditetapkan," kata Putin.

Dramatiknya, Presiden Dmitry Medvedev telah memanggil institusi-institusi kerajaan untuk mengeluarkan bandar raya itu daripada had yang telah ditetapkan.

Kawasan di tengah-tengah bandar raya itu akan dijadikan kawasan pelancongan bersejarah, kata seorang pakar yang terlibat dalam strategi itu, Alexander Savchenko kepada majalah Ogonyok.

"Kami berpendapat bangunan pejabat baharu tidak perlu dibina di dalam kawasan Garden Ring, malah bangunan-bangunan bersejarah juga tidak perlu dimusnahkan."

Bagaimanapun, cadangan itu telah mengundang pelbagai kontroversi daripada beberapa pihak.

Warga Moscow langsung tidak berasa kagum dengan kerja-kerja turapan yang dilakukan. Malah sepanjang tempoh itu mereka terpaksa mengharungi debu dan kesesakan lalu lintas apabila laluan-laluan di kaki lima tidak boleh digunakan selama beberapa hari.

Biarpun idea itu tampak menarik, namun pakar-pakar pendapat ia dilakukan secara tergesa-gesa dan tidak diselia dengan baik.

"Ia melibatkan kemahiran yang tinggi dan mereka yang melakukannya kurang berpengalaman," kata Glazychev.

"Saya bimbang sekiranya terdapat bahagian-bahagian penting dalam projek ini yang perlu dilakukan semula."

Malah terdapat satu cerita lucu yang berkisar tentangnya: "Apabila Luzhkov pergi, dia menanam seluruh hartanya di bawah laluan kaki lima dan Sobyanin pula cuba mencarinya."

Pelan yang dicadangkan itu telah merebak ke seluruh Moscow dan ia telah menimbulkan rasa curiga dalam kalangan penduduk yang terlibat.

"Sehingga kini belum ada perancangan bagi meminta pendapat penduduk setempat sama ada mereka bersetuju untuk menyerahkan daerah-daerah yang terlibat di Moscow melalui bajet serantau," kata ketua parti liberal Yabloko, Sergei Mitrokhin dalam satu kenyataan.

Sementara itu, banyak pihak yang ragu-ragu dengan kenyataan Sobyanin sebelum ini untuk menghentikan aktiviti merobohkan bangunan sebaliknya beliau berjanji mahu memastikan aspek pemuliharaan dititikberatkan dalam proses pembuatan keputusan.

Kumpulan arkitek pemuliharaan Arkhnadzor, Konstantin Mikhailov berkata, beliau tidak melihat sebarang dokumen mengenainya termasuk menghentikan aktiviti merobohkan bangunan dan hanya selepas arahan itu dikuatkuasakan selama beberapa bulan, ia kini telah dilaksanakan semula.


TRANSFORMASI yang sedang dilaksanakan bakal mengubah Moscow kepada salah sebuah bandar raya yang moden di Eropah.


Kesesakan lalu lintas

"Secara jelas ia menunjukkan pihak berkuasa tidak bermaksud untuk berkordinasi dengan aspek pemuliharaan. Mereka cenderung untuk membuat keputusan bersendirian," katanya, sambil memberi amaran keputusan itu akan menimbulkan keraguan dan kekaburan berhubung pelan yang dilaksanakan.

Sebelum ini, Sobyanin pernah memberitahu, beliau mahu berdiri di atas bangunan untuk melihat kesesakan lalu lintas sebaik dilantik menjadi Datuk Bandar.

"Namun selepas hampir setahun, tiada apa yang telah dilakukannya," kata Alexander Shumsky, yang mengetuai Pusat Moscow bagi Menangani Trafik dan Kesesakan Lalu Lintas iaitu sebuah kumpulan pendesak.

Secara purata, kadar kelajuan trafik di Moscow menurun kepada 16 kilometer sejam tahun lalu.

"Ketika Sobyanin membina lebih banyak tempat meletak kenderaan, beliau gagal di atas percubaanya memperkenalkan lorong-lorong bas," ujar Shumsky.

Di Moscow, dakwaan terhadap rasuah tidak pernah surut. Sebaik sahaja kempen membaik pulih kaki lima bermula, terdapat khabar angin mengenai penglibatan isteri Sobyanin, Irina Rubinchik dalam perniagaan batu-batu turap itu, seperti juga isteri Luzhkov yang pernah mengetuai sebuah syarikat pembinaan.

"Isteri saya merupakan seorang pengasuh di tadika. Dia tidak mempunyai kaitan dengan sebarang perniagaan," tegas Sobyanin menafikan tuduhan tersebut seperti yang disiarkan dalam akhbar.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Cabaran lasak di Lembah Kiol

Posted:

Cabaran lasak di Lembah Kiol

Cabaran lasak di Lembah Kiol

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

CAHAYA matahari yang mula meninggi di sekitar kawasan Lembah Kiol, Jerantut, Pahang itu beransur-ansur mematikan kedinginan pagi. Bagaimanapun, ia langsung tidak menjejaskan tumpuan sekumpulan 28 peserta yang bersaing dalam perlumbaan basikal merentas desa yang diadakan sempena Pahang Merdeka Challenge 2011 itu.

Lengkap berpakaian sut perlumbaan, kesemua peserta kelihatan begitu bersemangat meneruskan kayuhan mereka berhadapan laluan lasak dan sukar yang tersedia.

Tidak terkecuali, Mohd. Khairi Adham, 16, yang baru pertama kali menyertai sukan yang agak baru dalam dirinya.

Anak kelahiran Kuala Lipis, Pahang itu mengakui perlumbaan itu sangat mencabar. Katanya, setiap peserta perlu menamatkan kayuhan sebanyak enam pusingan membabitkan jarak sejauh 24 kilometer.

"Peserta bukan sahaja perlu melakukan kayuhan di atas trek padang rumput yang basah dan licin malah terpaksa berhadapan kepelbagaian bentuk muka bumi di sekelilingnya.

"Paling mencabar ialah setiap peserta perlu melepasi halangan Sungai Kiol yang sejuk dan dingin," katanya yang dinobatkan sebagai juara keseluruhan.

Kejayaan itu membolehkannya membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM600 berserta trofi dan hamper.

Menggunakan basikal jenis road bike TRS, anak bongsu daripada tiga beradik itu memberitahu telah membuat persediaan awal sebelum menyertai perlumbaan yang julung-julung kali diadakan.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Lipis itu berkata, berbeza dengan perlumbaan basikal biasa, perlumbaan basikal merentas desa nyata menguji kekuatan mental dan fizikal peserta.


ANTOI memastikan 4X4 miliknya berkeadaan baik untuk berhadapan dengan cabaran SS.


Faktor usia

"Kaki kena kuat untuk melakukan kayuhan, apatah lagi setiap trek mempunyai perbezaan bentuk buka bumi.

"Sebelum pertandingan bermula saya sering berkayuh empat kali seminggu dengan jarak 20 kilometer sehari untuk mengekalkan stamina," katanya.

Sementara itu, seorang lagi peserta, Hoong Fan Pan, 38, berkata faktor usia tidak menghalangnya untuk menyertai pertandingan berkenaan.

Menggemari aktiviti berbasikal sejak zaman remaja, pengusaha kedai basikal di Jerantut itu berkata, cabaran di Lembah Kiol berbeza berbanding perlumbaan-perlumbaan lain yang pernah disertainya sebelum ini.

"Lazimnya, ia sering diadakan di dalam hutan di mana suasananya lebih redup dan nyaman, bagaimanapun cabaran di sini agak berbeza kerana peserta berlumba di kawasan padang rumput yang berbukit-bukau dan terdedah kepada pancaran terik matahari.

"Apapun ia merupakan satu pengalaman yang menarik, lebih-lebih lagi dalam mempopularkan aktiviti ini di Lembah Kiol pada masa hadapan," kata bapa kepada tiga cahaya mata itu.

Memasuki edisi kedua tahun ini, Pahang Merdeka Challenge 2011 tidak terhad kepada perlumbaan berbasikal merentas desa semata-mata. Turut diadakan ialah cabaran Special Stage (SS) kenderaan pacuan empat roda (4X4), karnival jualan, pertandingan golf dan persembahan band-band jemputan.

Pengarah Pejabat Kementerian Pelancongan Malaysia Negeri Pahang, Idros Yahya berkata, pemilihan Lembah Kiol bertujuan mempopularkan kawasan hutan simpan itu dalam kalangan pengunjung dan pelancong asing.

Beliau berkata, kawasan Jerantut bukan sahaja terkenal dengan keunikan Taman Negara Pahang, malah turut mempunyai beberapa kawasan rekreasi yang tidak kurang hebatnya.

Katanya, Lembah Kiol agak istimewa kerana mempunyai satu-satunya padang golf yang dibina di kawasan rimba di negara ini.

"Pada masa yang sama, kawasan sekelilingnya kaya dengan keindahan alam semula jadi yang boleh dijadikan tarikan pelancongan ke Jerantut.


AKTIVITI berbasikal merentas desa bakal menjadi tarikan peminat-peminat sukan itu ke Lembah Kiol.


"Antara yang menarik terdapat di sini ialah pengunjung berpeluang melihat perkampungan Orang Asli di Sungai Lekor dan Air Terjun Lata Meraung setinggi tujuh tingkat," jelasnya.

Majukan Jerantut

Idros berkata, pihaknya bercadang untuk memajukan Lembah Kiol sebagai lokasi bagi peminat-peminat sukan lasak di Pahang.

"Jika daerah Cherating terkenal dengan aktiviti luncur air, Tioman aktiviti menyelam, Rompin memancing, Jerantut (Lembah Kiol) pula akan menjadi pusat sukan lasak dan golf pada masa hadapan.

"Antara cadangan kita ialah membina tempat latihan ujian pemanduan 4X4, membina trek berbasikal merentas desa, memajukan kawasan sekitarnya sebagai pusat rekreasi dan perkelahan di samping membaik pulih kemudahan golf yang sedia ada," katanya.

Sementara itu, seorang peserta SS dari Gombak, Kuala Lumpur, Mohd. Hazizul Hanifah, 34, berkata, dia teruja menyertai Pahang Merdeka Challenge 2011, selepas kali pertama menyertainya tahun lalu.

"Tahun lalu, peserta-peserta dibawa menyertai aktiviti penjelajahan ke Ulu Sungai Salan yang terkenal di kalangan peminat-peminat 4X4 di negara ini.

"Bagaimanapun, acara tahun ini di Lembah Kiol lebih meriah kerana turut diselangi dengan pertandingan berbasikal merentas desa dan Twilight Zone, persembahan band-band jemputan dan sebagainya," katanya.

Mula menceburi sukan 4X4 sejak setahun lalu, Mohd. Hazizul atau lebih mesra dengan gelaran Antoi berkata, tahun ini dia menyertai cabaran SS yang menguji kemahiran pemanduan dan teknikal peserta.

Katanya, dalam pertandingan itu, peserta-peserta perlu melepasi tiga cabaran SS mengikut tempoh masa yang ditetapkan.

"Biarpun tidak memenangi sebarang hadiah namun saya tetap berpuas hati kerana berpeluang mencuba dan menghabiskan setiap cabaran yang diberikan.


PENYERTAAN sulung dalam acara berbasikal merentas desa nyata membawa tuah kepada Mohd. Khairi.


"Apa yang penting, saya datang bukan untuk bertanding semata-mata sebaliknya mahu bertemu rakan-rakan lain yang turut mempunyai hobi yang sama dalam sukan ini.

"Pada masa yang sama, saya juga berpeluang melihat keindahan Lembah Kiol dan kawasan sekitarnya dengan lebih dekat. Pastinya saya akan kembali semula ke sini pada masa hadapan," katanya yang bekerja sebagai kontraktor.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Tonton drama Korea percuma tanpa batas

Posted:

Tonton drama Korea percuma tanpa batas

Tonton drama Korea percuma tanpa batas

Oleh ADLAN JAAFAR

DAHULU, dua orang remaja yang meminati drama Korea sering kali bergegas ke rumah. Tujuannya adalah untuk menonton drama Korea kesukaan mereka yang ke udara di kaca televisyen pada pukul 8.30 malam.

Manusia memang mampu merancang tetapi adakalanya perancangan itu tidak membuahkan hasil. Remaja tersebut, Atikah Jalil, 21, dan Nur Athirah Roslan, 19, kerap terlepas episod kerana terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.

Bagaimanapun, pada akhir tahun 2010, Athirah diperkenalkan kepada sebuah laman web yang menayangkan bahan hiburan dari Korea Selatan. Pada kelajuan yang sangat pantas, seleksi drama terkini tersebut dapat ditonton tanpa tersekat-sekat.

"Sejak itu, maaduu.com menjadi laman web kegemaran saya dan kini saya tidak lagi perlu kelam-kabut untuk pulang ke rumah," ujarnya kepada Kosmo!

Setiap kali menonton, Athirah akan menghabiskan masa secara purata tiga jam di hadapan komputer dan menyifatkan antaramuka (layout) maaduu.com sungguh mesra pelayar Internet.

Bagi Atikah pula, dia mampu menghabiskan satu tajuk drama bersiri yang mempunyai 16 episod dalam tempoh satu atau dua hari.

Dia turut sama berkongsi pendapat dengan Athirah bahawa maaduu.com sangat pantas dan boleh ditonton mengikut kesesuaian waktu pelayar.

"Paling penting, ia menyediakan sarikata dalam bahasa Melayu dan Inggeris. Berbanding laman web drama Korea lain, penonton perlu meneka sendiri jalan cerita," seloroh Atikah.

Tempoh 48 jam


DENNIS (kiri) dan Syed Yazrine sentiasa memastikan laman web www.maaduu.com dapat beroperasi dengan baik.


Keistimewaan yang terdapat pada laman web kendalian Play TV Asia Sdn. Bhd. itu adalah kepantasan drama iaitu disiarkan dalam tempoh 48 jam selepas tayangannya di televisyen Korea Selatan.

Jadi, maaduu.com adalah saluran yang pertama di Asia yang menyiarkan drama-drama terkini dari stesen televisyen Korea, Korea Broadcasting System (KBS) dan Munhwa Broadcasting Corporation (MBC).

Mengulas lanjut mengenai kelewatan yang 'cukup memuaskan' itu, Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dennis Lee, 44, berkata, ia disebabkan oleh masa yang diperlukan oleh pihak maaduu.com memproses fail drama melalui proses pemampatan fail, menyediakan sarikata sehinggalah ia dapat disiarkan di laman web itu.

"Teknologi yang kami gunakan membolehkan sesebuah drama itu ditonton dengan cepat tanpa tempoh buffer seperti laman YouTube atau laman-laman video lain," katanya ketika ditemui di Bandar Utama, Selangor baru-baru ini.

Teknologi yang digelar Pure Streaming yang digunakan pengendali laman web tersebut membolehkan sesebuah video boleh ditonton dengan saiz paling kecil iaitu 300 kilobait per saat.

Dennis turut memberi jaminan kepada pengguna Internet jalur lebar 3G, bahawa mereka pasti tidak akan mengalami kesulitan menonton drama Korea di laman web tersebut.

"Kualiti gambar pula sama seperti penonton sedang menonton drama daripada cakera padat digital (DVD) dan ia juga boleh ditonton di televisyen jika mempunyai sambungan Antaramuka Multimedia Definisi Tinggi (HDMI)," terang Dennis.

Untuk menjadikan laman web maaduu.com lebih interaktif dan membolehkan pengunjung bersosial dengan penonton lain, ia dipautkan dengan laman sosial Facebook.

"Jadi, kepada penonton yang mempunyai akaun Facebok dan telah mengklik pada fanpage kami, mereka dapat berbual melalui ruangan komen sambil menonton," ujar Dennis.

Dalam laman fanpage Facebook, seramai 1.3 juta orang telah menekan butang Like dan angka tersebut dijangka terus meningkat.

Mudah


DRAMA Princess Man adalah salah satu pilihan produksi Korea yang boleh ditonton.


Bagi pengunjung baharu laman web maaduu.com, anda hanya perlu mendaftar sebagai pengunjung secara percuma dan boleh terus menonton drama pilihan.

Bagaimanapun, sebelum pengunjung dapat menonton pelakon Korea kesukaan masing-masing, sebuah video komersial perlu ditonton tanpa boleh dipercepatkan.

Terang Pengurus bersama maaduu.com, Syed Yazrine Shahab, 44, ia mempunyai tujuan yang sama dengan medium media lain iaitu memberi pendapatan kepada pengendali laman web.

Sehingga kini, para peminat hiburan Korea dapat menonton drama-drama yang disiarkan pada waktu perdana sehingga 2,000 jam dan jumlah tersebut akan terus meningkat.

Tajuk-tajuk drama yang disiarkan pula bermula pada tahun 2001 iaitu zaman orang ramai mula mengenali drama Korea seperti Winter Sonata dan Autumn In My Heart.

Setiap drama yang disiarkan tidak ada sebarang potongan atau kerja-kerja suntingan. Penonton juga dapat menonton terus-menerus sehingga episod tamat.

Ujar Yazrine, laman web tidak tertakluk dengan undang-undang penapisan Filem Negara atau Finas tetapi atas dasar tanggungjawab, pihaknya akan memastikan setiap drama yang ditayangkan mendapat kelulusan pihak penapisan Korea untuk tontonan keluarga.

Kepada semua penonton drama Korea, drama-drama yang disiarkan dalam laman web tersebut adalah percuma dan sah di sisi undang-undang. Penayangannya di Malaysia mendapat pengesahan pihak penyiaran Korea Selatan.

Dapat ilham

Ceritanya bermula apabila kedua-dua sahabat sejak daripada kecil, Yazrine dan Dennis, mengunjungi sebuah festival filem di Hong Kong tahun lalu yang turut menyediakan peluang pemasaran filem.

Di sana, mereka merapati agensi tersebut dengan membawa bersama sebuah idea iaitu menonton drama Korea secara dalam talian dengan percuma.

"Hujah kami ialah kebanyakan bahan hiburan dalam media baharu (Internet) adalah menyalahi undang-undang tetapi dengan idea yang kami bentangkan, ia akan mengurangkan muat turun haram dan sekali gus dapat mengumpulkan para peminat hiburan Korea," terang Yazrine yang berasal dari Klang.

Kini maaduu.com telah berjaya mengumpul penonton berdaftar sehingga lebih 700,000 orang dengan bilangan pendaftar paling tinggi dalam lingkungan umur 15 hingga 34 tahun.

"Pada bulan Jun lalu, laman web kami sudah boleh ditonton di Singapura dan banyak lagi perancangan akan dibuat seperti memperbanyakkan bahan hiburan dan mahu menembusi negara Asia Tenggara lain," tambah Yazrine.

Selain itu, pengendali maaduu.com kini dalam perancangan dengan pihak penerbit filem Korea, SJ Entertainment bagi membolehkan filem-filem mereka ditayangkan di laman web tersebut.

Rancangan bual bicara dan hiburan lain turut tersenarai dalam perancangan mereka untuk dijadikan antara bahan yang boleh dicapai di maaduu.com.

Didik masyarakat kepentingan paya bakau

Posted:

Didik masyarakat kepentingan paya bakau

Didik masyarakat kepentingan paya bakau

Oleh ADLAN JAAFAR


KAWASAN penanaman pokok bakau sebenarnya meliputi kawasan sehingga beratus-ratus meter ke tengah laut dari pantai.


TIDAK terasa letih kerana berseronok! Pastinya pengalaman tersebut dialami oleh seramai 60 orang kakitangan Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) yang sanggup meredah lumpur dan selut di kawasan lapang paya bakau Pulau Che Mat Zain, Klang tanpa menghiraukan kesan kotor pada pakaian dan tangan mereka.

Memakai pakaian warna seragam iaitu merah, mereka ialah individu yang sanggup menyumbangkan tenaga untuk terlibat secara sukarela dalam program penanaman 600 batang pokok bakau di situ.

Perjalanan mereka bermula seawal pukul 8 pagi dari jeti Pulau Ketam sebelum sampai ke destinasi. Meskipun dilambung ombak selama lebih sejam, mereka sedikitpun tidak terasa resah lantaran semangat sukarelawan yang menebal.

Disertai semangat memelihara alam sekitar yang berkobar-kobar, mereka telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk ditugaskan di zon penanaman masing-masing.

Masa hadapan

Pada hari tersebut, salah seorang peserta yang terlibat, pengurus BIMB cawangan Banting, Yusof Basran, 42, telah berjaya menanam sebanyak 20 batang pokok. Jumlah yang sama turut ditanam oleh ahli kumpulannya yang lain.


Seramai 60 orang petugas BIMB pelbagai peringkat pengurusan berganding bahu menjalankan aktiviti sukarela menanam anak pokok bakau.


Walaupun mengetahui tumbesaran pokok bakau sangat perlahan dan tidak mungkin akan menampakkan hasil dalam tempoh terdekat tetapi Yusof tetap optimis.

"Pokok bakau mungkin akan membesar dalam tempoh lebih 10 tahun lagi. Namun, saya percaya ia adalah untuk kebaikan pada masa hadapan," kata lelaki yang berasal dari Sabak Bernam itu.

Ternyata, sesi taklimat yang diberikan mengenai kepentingan pokok bakau kepada alam sekitar menyedarkan kakitangan BIMB yang terlibat mengenai makna di sebalik usaha mereka itu.

"Pokok bakau mampu menjadi penghadang atau benteng kepada ombak besar dan tsunami. Kerja-kerja sukarela ini bukan sahaja bertujuan memelihara alam sekitar malah ia mampu menyelamatkan generasi akan datang daripada bencana alam," ulas Yusof lagi.

Selain terlibat dalam kerja sukarela di tempat dia mencari rezeki, Yusof turut aktif menyertai aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan tempat tinggalnya, Kampung Raja Uda, Pelabuhan Klang.

Mendidik sukarela

Sementara itu, Pengarah Urusan BIMB, Datuk Seri Zukri Samat berkata, aktiviti sukarela tersebut adalah untuk mendidik para pekerja mengenali flora dan fauna di hutan bakau.

"Kepentingan hutan paya bakau dalam menghalang hakisan tanah di kawasan pantai dapat diserapkan dalam kalangan kakitangan BIMB selain memberi peluang mereka merasai sendiri cara menanam pokok bakau," ujarnya sempena acara istimewa tersebut.

Aktiviti penanaman pokok bakau juga adalah sebagai antara cara untuk memulihara ekosistem paya bakau.

Program itu tidak akan berjaya tanpa mendapat kerjasama sepenuhnya dua badan iaitu Yayasan Anak Warisan Alam (YAWA) dan Jabatan Perhutanan Selangor.

Bercakap bagi pihak YAWA, pengurus operasinya, Norashikin Shaharudin, memeberitahu, tugas mereka adalah menjadi orang tengah antara BIMB dan Jabatan Perhutanan.

"Kami membantu Bank Islam mendapatkan benih pokok bakau. Pokok bakau yang digunakan ketika acara tersebut adalah daripada jenis api-api.

"Ketika hari penanaman pula, pihak kami memberi tunjuk ajar kepada sukarelawan Bank Islam cara-cara menanam pokok bakau," ujar Norashikin ringkas.

Sasar enam juta pokok


UNTUK ke Pulau Che Mat Zain, perjalanan bot selama sejam perlu ditempuhi.


Program seperti itu amat dialu-alukan oleh pihak jabatan perhutanan. Tambahan pula, ia selari dengan matlamat negara untuk menanam 26 juta batang pokok di seluruh Malaysia menjelang tahun 2014.

Menurut Penolong Pengarah Kanan Perhutanan Negeri (Penguat Kuasa Hutan), Jabatan Perhutanan Negeri Selangor, Mohd. Yussainy Mohd. Yusop, pihaknya menyasarkan untuk menanam sebanyak lima hingga enam juta batang pokok di negeri itu.

Pulau yang menjadi lokasi program penanaman pokok bakau oleh BIMB pula dipilih kerana kedudukannya yang jauh daripada tanah daratan dan terpisah oleh lautan.

"Menarik tentang program di Pulau Che Mat Zain itu, mereka sebenarnya menanam anak pokok di tengah laut. Jadi mereka perlu cepat menanam kesemua anak pokok sebelum air laut kembali pasang," terang Yussainy lagi.

Tambahnya, pulau tersebut tidak berpenghuni dan merupakan salah satu daripada 69 hutan simpan di Selangor manakala 13 daripadanya terletak di pulau-pulau perairan negeri perindustrian tersebut.

Pihak Jabatan Perhutanan Selangor amat menggalakkan individu-individu atau kumpulan yang berminat mengadakan aktiviti-aktiviti seperti itu.

Ia juga sebagai salah satu cara kepada orang ramai untuk merasai sendiri pengalaman menanam pokok bakau. Sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat lanjut atau menyumbang ke arah usaha tersebut boleh menghubungi talian 03-5544 7507.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Magnet program masakan

Posted:

Magnet program masakan

Magnet program masakan

HELL'S KITCHEN yang diteraju oleh chef Gordon Ramsay (kiri) mendapat sambutan hangat kerana memaparkan realiti kekecohan di dapur.


SELAIN rancangan Masterchef versi Malaysia yang akan disiarkan tidak lama lagi, sebenarnya terdapat beberapa lagi rancangan masakan bersifat realiti yang sememangnya cukup popular di seluruh dunia.

Sama seperti rancangan Masterchef, ada di antara rancangan tersebut bukan sahaja mendapat perhatian ramai di negara asal ia dihasilkan, tetapi turut dihasilkan untuk versi di beberapa buah negara yang lain.

Berikut adalah beberapa rancangan masakan yang menggunakan tema realiti TV yang telah mencuri minat audiens yang berasa program realiti masakan mempunyai 'seni' tersendiri terutama dari segi penyediaan kulinari itu sendiri selain cuba mencuri resipi secara percuma untuk dipraktik di rumah sebagai menu baharu.

1. Top Chef

Rancangan Top Chef adalah sebuah rancangan realiti TV masakan yang sememangnya mendapat sambutan yang menggalakkan di Amerika Syarikat dan sehingga kini sudah bersiaran sehingga musim yang ke-9.

Berbanding dengan rancangan Masterchef di mana para pesertanya adalah bertaraf amatur, untuk rancangan Top Chef pula peserta terdiri daripada kalangan mereka yang sudah bergelar chef dan mereka turut diberi gelaran sebagai 'cheftestant.'

Mula disiarkan pada tahun 2006, setiap peserta yang menyertai rancangan adalah merupakan chef-chef yang dipilih di serata negeri di Amerika Syarikat untuk bertanding sesama sendiri bagi merebut gelaran Top Chef.

Dua orang juri yang merupakan chef terkenal iaitu Tom Colicchio dan Gail Simmons yang merupakan seorang pengkritik pemakanan yang bekerja di syarikat majalah Food & Wine telah dipilih untuk mengadili peserta.

Sepanjang sembilan musim, rancangan berkenaan juga turut dilakukan di beberapa buah negeri seperti San Fransisco, Los Angeles, Miami, Chicago, New York, Las Vegas, Washington DC dan Texas.


PROGRAM Iron Chef yang diasaskan negara Jepun kini mula dibikin francais oleh negara-negara lain.


Jika pada musim pertama membabitkan chef seramai 12 orang, peserta musim-musim yang berikutnya mengalami peningkatan dari jumlah peserta. Untuk musim yang kesembilan pula membabitkan seramai 29 peserta dan akan bermula pada 2 November ini.

2. Iron Chef

Tidak keterlaluan sekiranya dikatakan bahawa Iron Chef adalah rancangan masakan cukup popular. Ia merupakan rancangan yang berasal dari negara Jepun dan mula menemui penonton pada tahun 1993, tetapi ia telah pun berakhir pada tahun 1999.

Pada asalnya, ia adalah sebuah rancangan masakan biasa, di mana beberapa orang chef telah dipilih untuk memasak sesuatu hidangan dalam tempoh yang ditetapkan selama satu jam dengan menggunakan bahan-bahan masakan rahsia.

Setelah menghentikan siaran, pada tahun 2001 sebuah saluran televisyen di Amerika Syarikat iaitu UPN telah mengadaptasi program masakan yang sama dan dikenali sebagai Iron Chef USA. Namun begitu rancangan tersebut kurang mendapat sambutan dan dihentikan siarannya setelah baru dua episod ke udara.

Kemudian empat tahun selepas itu rancangan tersebut sekali lagi diadaptasikan dan telah dikenali sebagai Iron Chef America dan menggunakan format realiti TV dan berbentuk pertandingan.

Dengan mengekalkan tema yang sama seperti rancangan asal, Iron Chef America membabitkan pertandingan dua orang chef yang akan bersaing dengan menggunakan bahan masakan rahsia dan perlu memasak dalam tempoh sejam. Menariknya, setiap chef yang bertanding mempunyai bidang kepakaran dalam masakan tertentu.

Sehingga kini, rancangan berkenaan telah ke udara sebanyak 160 episod dan dihoskan oleh pelakon aksi terkenal iaitu Marc Dacascos. Malah, pelakon itu dikatakan adalah anak saudara kepada hos rancangan Iron Chef yang asal iaitu Takeshi Kaga.

3. Hell's Kitchen

Kepada sesiapa yang meminati rancangan The Apprentice yang diperkenalkan oleh Donald Trumph, pastinya mereka akan turut meminati rancangan Hell's Kitchen kerana ia menggunakan format yang hampir sama.

Dalam rancangan Hell's Kitchen yang dihasil dan dihoskan oleh chef selebriti terkenal iaitu Gordon Ramsay, setiap peserta akan dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan merah dan kumpulan biru yang dianggotai antara enam hingga sembilan peserta.

Kedua-dua kumpulan akan saling bekerjasama dan diberikan tugas untuk memasak hidangan-hidangan tertentu. Kepada kumpulan yang menang akan diberi ganjaran, manakala kumpulan yang tewas pula berdepan risiko kehilangan ahli kumpulan yang akan disingkirkan.

Apa yang menarik tentang rancangan ini adalah melihat kepada telatah setiap peserta yang sering bertelingkah sesama sendiri di dalam kumpulan yang sama serta sikap Gordon sendiri yang terlalu cerewet dan gemar memaki hamun peserta yang membuat kesilapan tenyata mewarnai lagi rancangan tersebut.


JUNIOR MASTERCHEF AUSTRALIA pula menarik kerana ia menampilkan kepakaran kanak-kanak dalam dunia kulinari.


Sudah ke udara sebanyak sembilan musim, rancangan tersebut turut mendapat sambutan yang menggalakkan dan pernah tercalon untuk kategori rancangan Realiti TV Pilihan di acara People's Choice Awards 2011 dan Gordon juga turut tercalon dalam kategori Pengacara TV Pilihan.

4. Junior MasterChef Australia

Berbanding dengan rancangan realiti tv masakan yang sedia ada, ternyata rancangan Junior MasterChef Australia menampilkan kelainan apabila menampilkan peserta di kalangan kanak-kanak.

Memulakan siaran pada tahun 2010, ternyata sambutan untuk rancangan sangat luar biasa apabila menerima hampir 5,500 penyertaan, namun hanya 50 peserta sahaja yang dipilih iaitu di antara usia lapan sehingga 12 tahun.

Pada pertandingan yang sebenar, 50 peserta yang bertanding akan dibahagikan kepada lima kumpulan. Kemudian semua peserta akan bersaing dan juri hanya akan memilih empat peserta terbaik pada setiap kumpulan.

Dengan hanya 20 peserta yang bertanding, mereka akan berdepan dengan dua cabaran besar dan lapan orang peserta lagi akan disingkirkan dan tinggal 12 peserta yang akan meneruskan cabaran ke peringkat akhir.

Ternyata tuah telah memihak kepada peserta berusia 12 tahun iaitu Isabella Bliss apabila menjadi peserta pertama yang muncul juara pada tahun lalu. Rancangan Junior Masterchef Australia musim kedua telah pun bermula pada 25 September yang lalu - RONI HIDAYAT RIDWAN

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


FAM sedia bantu

Posted:

FAM sedia bantu

FAM sedia bantu

Oleh RADIAH SAORI
hidayat.azmie@kosmo.com.my

SAFEE SALI


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) berjanji akan berusaha membantu pemain negara, Mohd. Safee Sali menyelesaikan masalah permit kerja dan visa sekiranya penyerang sensasi kebangsaan itu mendapat tawaran beraksi bersama kelab England, Cardiff City.

Timbalan Presiden FAM, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah mengakui, memang agak sukar untuk Safee mendapatkan permit kerja dan visa berikutan peraturan yang telah lama dilaksanakan.

Begitupun ujarnya, masih ada peluang untuk menyelesaikan masalah terbabit melalui budi bicara antara FAM, Cardiff City dan juga Persatuan Bola Sepak England.

"Memang susah sebab kalau kita minta longgarkan syarat, takut ramai pula orang lain yang merungut tetapi kita boleh guna budi bicara.

"FAM sentiasa sokong hasrat Safee dan saya harap, Cardiff City melalui pemiliknya, Datuk Chan Tien Ghee dapat menyediakan satu mekanisme terbaik buatnya.

"Saya difahamkan pengurus pasukan, Malky Mackay nampak berminat dengan bakat yang ada pada Safee," katanya selepas majlis perasmian Kejohanan Hoki Bawah 21 tahun Piala Sultan Johor di Johor Bahru semalam.

Kosmo! sebelum ini melaporkan Safee mengalami kesukaran bagi menyarung jersi Cardiff gara-gara masalah permit kerja.

Antaranya termasuklah ranking Malaysia yang ketika ini begitu jauh daripada syarat kelayakan kelompok 70 pasukan terbaik Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) selain perlu beraksi lebih 75 peratus dalam perlawanan berstatus A ketika mewakili pasukan kebangsaan.

Sementara itu, Tien Ghee mengesahkan Safee akan menjalani ujian kedua dalam tempoh terdekat dan akan mengadakan perbincangan dengan kelab yang diwakili Safee, Pelita Jaya untuk membawa pemain kebangsaan itu ke Cardiff City.

"Safee harus kembali ke Pelita Jaya memandangkan saingan Liga Super Indonesia akan bermula tidak lama lagi dan saya akan mengadakan pertemuan dengan pengurusan kelab berkenaan untuk mendapatkan tarikh sesuai bagi membawa Safee menjalani latihan kedua," kata Tien Ghee.

Terengganu berdepan 'maut'

Posted:

Terengganu berdepan 'maut'

Terengganu berdepan 'maut'

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa@kosmo.com.my


IRFAN (kiri) tidak mahu memandang rendah kemampuan Kelantan pada saingan suku akhir nanti.


JURULATIH Terengganu, Irfan Bakti seperti sengaja 'menempah maut' dalam misi mencatat sejarah untuk membawa pasukannya menjulang Piala Malaysia musim ini.

Kelmarin, skuad kendaliannya itu sekadar mencatat keputusan seri tanpa jaringan dengan Negeri Sembilan untuk menghuni kedudukan kedua dalam Kumpulan B.

Keputusan itu sekali gus meletakkan Terengganu dalam situasi sukar apabila mereka dijadualkan menentang Kelantan pada aksi suku akhir.

Apa yang pasti, pertembungan pada 10 dan 14 Oktober itu diibaratkan sebagai ulangan perlawanan akhir Piala FA di Stadium Bukit Jalil, Jun lalu yang menyaksikan Terengganu muncul juara.

Namun bagi Irfan sendiri, dia enggan terlalu bermegah dengan rekod Piala FA itu, sebaliknya tetap menghormati reputasi lawan sebagai pasukan No. 1 negara masa kini.

"Kami akan menentang Kelantan di suku akhir dan kami tidak boleh lari daripada hakikat ini.

"Kami perlu berdepan mereka dengan kekuatan yang kami ada dan saya tidak perlu tertekan dengan perlawanan ini," katanya emalam.

Irfan menambah, sasaran awal pasukannya adalah untuk melayakkan diri ke suku akhir tidak kira atas tiket juara ataupun naib juara kumpulan.

Malah katanya, kejayaan berada dalam kelompok lapan pasukan terbaik adalah sesuatu yang membanggakan.

"Pemain-pemain telah membuktikan mereka berhak berada di suku akhir dan kami akan teruskan rentak ini.

"Apa yang saya harapkan penyokong Terengganu akan terus berada di belakang kami terutamanya ketika berdepan Kelantan di Kuala Terengganu pada 10 Oktober depan," ujarnya.

Mengulas mengenai perlawanan kelmarin, Irfan mengakui hujan lebat sehingga memaksa pengadil menangguhkan perlawanan kira-kira sejam sedikit menganggu fokus anak-anak buahnya.

"Pemain terpaksa bermain di padang becak dan memang sukar jika mereka beraksi mengikut corak permainan biasa.

"Saya juga akui ada beberapa pemain yang gagal memberikan aksi terbaik pada perlawanan malam kelmarin," tambahnya.

Kebangkitan Gergasi Merah

Posted:

Kebangkitan Gergasi Merah

Kebangkitan Gergasi Merah

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my

"JIKA Liverpool mampu bangkit ketika menentang AC Milan selepas ketinggalan tiga gol untuk menjulang Piala Eropah pada tahun 2005, mengapa kita (Selangor) tidak boleh berbuat demikian?.

Kata-kata perangsang jurulatih, P. Maniam menjadi pencetus semangat pemain Gergasi Merah itu di bilik persalinan ketika ketinggalan 0-1 kepada Kuala Lumpur menerusi jaringan, Muhd. Shahrom Abdul Kalam pada minit ke-37.

Nyata, sentuhan Maniam akhirnya menjadi apabila jaringan Mohd. Razman Roslan pada minit ke-65 menyamakan kedudukan sebelum Amri Yahyah selaku ketua pasukan menglengkapkan kemenangan dengan menanduk bola ke gawang pasukan pelawat selang sepuluh minit kemudian.

Kemenangan ke atas Kuala Lumpur bukan sahaja melayakkan Selangor ke pusingan suku akhir Piala Malaysia malah menyelamatkan maruah pasukan Gergasi Merah itu yang mempamerkan aksi hambar sebelum ini.

Maniam berkata, semangat untuk memburu kemenangan mula hadir selepas menewaskan Polis Diraja Malaysia (PDRM) 3-0 pada 24 September lalu juga antara salah satu pencetus terhadap kebangkitan mereka.

"Selepas menang dengan PDRM, keyakinan pemain-pemain saya untuk memburu kemenangan bertambah baik dan berjaya bekerja sebagai satu pasukan.

"Namun ketika menentang Kuala Lumpur semalam (kelmarin), selepas ketinggalan satu gol (menerusi Muhd. Shahrom) pada minit ke-37, saya memberitahu jika Liverpool mampu menjadi juara Eropah walaupun ketinggalan tiga gol, sudah tentu kita boleh lakukan juga," katanya ketika ditemui Kosmo! semalam.

Jelasnya, beliau bangga dengan semangat pemain yang tidak mengenal erti putus asa dan mempunyai keyakinan tinggi untuk mencapai kemenangan untuk melayakkan diri ke peringkat suku akhir.

Katanya, Misi 33 Piala Malaysia masih menjadi keutamaan Selangor namun apa yang lebih penting adalah menumpukan perlawanan menentang Perak dalam suku akhir pertama nanti.

"Sudah tentu Misi 33 masih menjadi keutamaan pasukan Selangor. Akan tetapi, saya tidak mahu berfikir terlalu panjang (mengenai Misi 33) sebaliknya fokus dahulu pertemuan dengan Perak di Stadium Shah Alam pada 4 Oktober ini.

"Walaupun Perak beraksi tanpa lima tonggak utama (Shahrulnizam, Akhmal Rizal Ahmad Rakhli, Mohd. Nasril Nourdin, Mohd. Syazwan Roslan dan Azmeer Yusoff), namun prestasi skuad kendalian Norizan Bakar ini jelas cemerlang apabila muncul juara Kumpulan A.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Skrol Laut Mati berusia 2,000 tahun

Posted:

Skrol Laut Mati berusia 2,000 tahun

Skrol Laut Mati berusia 2,000 tahun

SALAH satu skrol Laut Mati dipamerkan di Muzium Israel di Baitulmuqaddis kelmarin.


BAITULMUQADDIS - Skrol berusia 2,000 tahun yang ditemui di gua sebuah gurun kini dipamerkan di online buat kali pertama kelmarin.

Ia dipamerkan sebagai sebahagian daripada projek muzium kebangsaan Israel dan laman web Google di Internet.

Skrol itu ditulis dan dikumpulkan oleh satu kumpulan agama Yahudi yang melarikan diri ke sebuah gurun 2,000 tahun lalu dan menetap di Qumran di tepi tebing Laut Mati.

Lima skrol itu merupakan antara yang dibeli oleh para penyelidik Israel di antara tahun 1947 dan 1967 daripada seorang penjual barang antik.

Ia pertama kali ditemui oleh penduduk Badwi di gurun Judean. - Agensi

Bas jadi leper selepas nahas

Posted:

Bas jadi leper selepas nahas

Bas jadi leper selepas nahas


afp
SEORANG lelaki melihat sebuah bas sekolah yang menjadi leper di lokasi nahas di Kalar Kahar, Pakistan kelmarin.


ISLAMABAD - Sekurang-kurangnya 31 kanak-kanak dan remaja serta empat orang dewasa terbunuh apabila sebuah bas terbabas dan memasuki gaung di tenggara Islamabad, kata beberapa pegawai semalam.

Bas itu membawa pulang pelajar sebuah sekolah swasta daripada berkelah.

Ia terbabas dan jatuh ke dalam gaung di wilayah Punjab kelmarin.

"Seramai 35 mangsa termasuk 31 kanak-kanak dan empat orang dewasa terbunuh dalam kemalangan itu. Pemandu, pembantu pemandu, penolong pengetua dan guru antara yang terkorban," kata seorang pegawai pentadbiran kanan di daerah Faisalabad, Naseem Sadiq.

"Kesemua pelajar itu berumur di antara 10 hingga 15 tahun," kata ketua sebuah hospital, Dr. Sultan Alamgirian.

Seorang pegawai memberitahu, siasatan akan dilakukan bagi mengetahui punca kemalangan tetapi laporan awal menyatakan ia mungkin disebabkan masalah brek. - AFP

Isteri failkan perceraian ditembak mati

Posted:

Isteri failkan perceraian ditembak mati

Isteri failkan perceraian ditembak mati

ISLAMABAD, Pakistan - Beberapa lelaki bersenjata menembak mati seorang ibu dan anak perempuannya pada siang hari di sebuah kawasan perumahan mewah di ibu kota Pakistan di sini semalam selepas si ibu mengemukakan tuntutan cerai terhadap suaminya, kata polis.

Mangsa, Najma Bibi, 40, berada di dalam sebuah kereta apabila dia ditembak mati bersama anak perempuannya yang berusia 18 tahun, Sidra dan seorang pemuda berumur 28 tahun, Nazeer.

Serangan berlaku ketika mereka sedang dalam perjalanan pulang selepas Najma memfailkan permohonan cerai di sebuah mahkamah syariah di sini.

Setakat ini, polis masih belum mengetahui dengan jelas mengenai hubungan pemuda itu dengan kedua-dua wanita berkenaan.

"Kes ini bermotifkan dendam peribadi. Wanita berkenaan menuntut cerai dan kami menganggap suaminya berjaya membunuhnya," kata seorang pegawai polis, Jamshed Khan. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Hutan hujan Malaysia di National Geographic

Posted:

Hutan hujan Malaysia di National Geographic

Hutan hujan Malaysia di National Geographic

28/09/2011 9:23pm

PUTRAJAYA — Hutan hujan Malaysia yang terkenal seperti di pusat perlindungan gajah Kuala Gandah di Pahang, Taman Negara dan Tasik Kenyir akan ditunjukkan kepada dunia menerusi saluran National Geographic tahun depan.

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen berkata filem dokumentari 'The Malaysian Journey: Hutan' itu yang akan diulas oleh pelakon aksi Hollywood, Jason Scott Lee akan berperanan utama dalam usaha Malaysia mempromosikan sektor ekopelancongan.

"Kita memiliki hutan hujan tertua di dunia dan ramai pelancong terbang ke negara ini kerana kita ada banyak rimba sama ada di bahagian timur atau barat Malaysia," katanya di majlis pelancaran dokumentari tersebut bersama Lee, di sini hari ini.

Pembikinan filem dokumentari selama satu jam itu yang diterbitkan bersama saluran FOX International dengan Pelancongan Malaysia siap pada penghujung minggu lepas.

Kedua-dua pihak telah bekerjasama sejak lapan tahun lalu dan menerbitkan beberapa program yang berjaya dengan dibantu oleh Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas).

Sementara itu, Lee berkata, beliau sangat teruja untuk menerokai hutan hujan Malaysia yang terkenal itu dengan memberi keutamaan pentingnya memelihara ekopelancongan.

"Saya juga telah berpengalaman tinggal di sebuah kampung dan belajar mengenai kepelbagaian budaya di sini," katanya.

Pada tahun 2007, Lee yang menjadi pendokong kuat terhadap alam sekitar dan pemeliharaannya menjadi pengulas dan mempersembahkan bahagian pertama dokumentari 'Malaysian Journey' mengenai seni silat oleh seorang juru silat tempatan, kehidupan kaum Rungus di Sabah dan tinggal bersama nelayan di Langkawi. — Bernama

Gangguan KTM Intercity sektor selatan

Posted:

Gangguan KTM Intercity sektor selatan

Gangguan KTM Intercity sektor selatan

28/09/2011 9:22pm

KUALA LUMPUR - Perkhidmatan KTM Intercity di sektor selatan mengalami gangguan disebabkan insiden kegelinciran di Stesen Genuang, Johor di KM596.75-KM597 hari ini.

Dalam satu kenyataan, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) berkata, kerja membaikpulih landasan sedang dijalankan dan dijangka siap tengah malam ini.

Ia berkata, insiden pukul 11.50 pagi itu melibatkan tren kargo membawa muatan simen yang dalam perjalanan dari Padang Rengas, Perak ke Pasir Gudang, Johor.

Tiada kemalangan jiwa dilaporkan. - Bernama

Mahkamah kekal pembebasan doktor

Posted:


Ruang

Infiniti

Tonton drama Korea percuma tanpa batas

DAHULU, dua orang remaja yang meminati drama Korea sering kali bergegas ke rumah. Tujuannya adalah untuk menonton drama Korea kesukaan mereka yang ke udara di kaca televisyen pada pukul 8.30 malam. Lagi...

Kesihatan

Sakit perut bukan remeh

PADA satu hari selepas Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini, penulis yang kebetulan berada di sebuah penempatan Felda dekat Triang diminta menemani dua anak saudara untuk mendapatkan rawatan di klinik kerana masalah sakit perut. Lagi...

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Keserasian Johan, Fasha

Posted:

Keserasian Johan, Fasha

Keserasian Johan, Fasha

JOHAN mengakui agak gugup apabila pertama kali bersua dengan Fasha.


KEMESRAAN jelas kelihatan antara aktor Johan Ariff As'ari, 25, dan aktres popular Fasha Sandha, 27, pada majlis rumah terbuka aktres tersebut yang diadakan di Chinta Salon di Wangsa Maju, baru-baru ini.

Saling mengusik antara satu sama lain, Johan bagaimanapun dilihat tersipu-sipu malu apabila diminta bergambar secara romantis bersama kekasihnya dalam drama Cinta Elysa itu.

Tidak menyembunyikan getaran hatinya apabila bertentang mata dengan Fasha, kata Johan dia sudah lama meminati Fasha dan tidak menyangka dapat berlakon bersama dalam Cinta Elysa yang kini sedang hangat ditayangkan di TV3.

"Jangan salah sangka pula, saya minat Fasha selaku seorang peminat dan dia merupakan aktres idola saya sebelum saya menjadi pelakon sehingga sekarang.

"Sebelum saya jadi pelakon, saya sering dengar daripada rakan-rakan produksi yang dia seorang pelakon yang berdedikasi dan berdisiplin. Tidak sangka pula saya cukup bertuah apabila dapat bergandingan menjadi kekasihnya dalam drama," tutur Johan dalam tawa.

Menceritakan semula detik-detik pertama kali bertemu Fasha secara langsung, dia menemui idolanya itu dalam sebuah acara di Sabah. Perasaan teruja dan gementar menyelubungi dirinya apabila dia berdiri bersebelahan aktres tersebut.

Kemudian apabila mereka bertemu sekali lagi pada sesi bacaan skrip untuk drama Cinta Elysa, akui Johan dia agak gementar bagaimanapun pengarahnya Along Kamaludin meyakinkannya supaya membuang rasa gementar tersebut.

"Pengarah meyakinkan saya supaya jangan terlalu rasa diri saya di bawah kerana ketika berlakon, semua pelakon sama sahaja dan harus menjalankan tanggungjawab untuk berlakon dengan baik.

"Fasha memang banyak membantu saya, dia banyak memberi tunjuk ajar. Malah, dia yang mengajar saya untuk menangis dengan penuh emosi kerana saya memang susah untuk menangis. Saya hormat dia sebagai senior saya dalam bidang lakonan kerana pengalamannya lebih banyak," tuturnya yang meminati aktor Johnny Depp.

Johan makin popular

Johan yang merupakan bekas pelajar sekolah pondok di Pesantren As-Syhada, Jambi, Indonesia dalam pengajian hafazan al-Quran itu bersyukur selepas berlakon drama Juvana, rezekinya dalam bidang lakonan kini datang mencurah-curah.

Bahkan tawaran yang datang kebanyakannya daripada syarikat penerbitan drama popular. Sebelum berlakon dalam drama Juvana, Johan terlebih dahulu berlakon dalam sebuah drama berjudul Penunggu Gunung Raya.

"Kiranya Juvana merupakan drama kedua saya. Alhamdulillah, rezeki saya ada dalam bidang ini. Kalau nak ikutkan saya terlalu baharu dalam bidang lakonan, pengalaman saya pun baru setahun sahaja," katanya yang mendapat sokongan keluarga untuk berlakon.

Bercakap mengenai populariti, tegas Johan dia hanya mencuba dalam bidang lakonan kerana minat dan tidak menyangka namanya pantas meniti di bibir peminat gara-gara watak Botak dalam Juvana.

"Semasa Juvana mula-mula disiarkan saya tidak sangka langsung yang drama ini popular tetapi apabila ia semakin sampai ke penghujungnya, bila saya keluar rumah orang mula panggil saya Botak.

"Saya terkejut apabila orang ingin ambil gambar dengan saya, tetapi saya masih cuba menyesuaikan diri dengan perubahan kehidupan saya perlahan-lahan.

"Apabila peminat menghargai saya bermakna saya berjaya berlakon dengan baik. Jadi, saya berharap mereka akan terus memberi sokongan dan saya akan terus cuba memberi yang terbaik," luahnya yang telah menghadiri uji bakat sebuah filem seram baru-baru ini.

Hubungan profesional

Walaupun baru sahaja berkenalan sejak berlakon bersama, kata Fasha, dia mengakui keserasian yang wujud antaranya dan Johan.

Bagaimanapun hubungannya itu hanya terbatas atas landasan profesional selaku seorang pelakon sahaja.

"Dia baik dan saya kenal keluarganya juga tetapi sebagai rakan sebab kami berlakon bersama. Sebagai pelakon baharu, bagi saya dia sangat berbakat dan seorang pelakon yang rajin bertanya untuk memperbaiki mutu lakonannya.

"Saya selaku senior cuba berkongsi segala ilmu yang saya ada kepadanya. Dia juga sedar yang dia pelakon baharu, jadi bila berjumpa ketika sesi bacaan skrip, saya lihat dia sangat gugup.

"Bila ditanya mengapa gugup, dia kata tidak percaya dapat berlakon dengan saya. Dia mempunyai masa depan yang cerah kerana mempunyai minat dan sifat ingin belajar yang tinggi," kata Fasha.

Jejai di rumah terbuka

Dalam rumah terbuka Fasha, dia menjemput seramai 150 orang tetamu yang terdiri daripada keluarga, teman, peminat, pelanggan salonnya dan anak-anak yatim dari Rumah Perlindungan Anak-Anak Yatim Raudharul Jannah tetapi jumlah tetamu yang hadir mencecah 300 orang.

Bagaimanapun dalam ramai-ramai tetamu yang hadir, mata tertumpu pada seorang tetamu yang hadir iaitu Rizal Ashram (Jejai) yang sebelum ini dikatakan sudah putus cinta dengan Fasha.

Adakah kehadiran Jejai menandakan hubungan mereka telah pulih semula? Ketika disoal mengenai kehadiran Jejai pada Fasha, dia hanya menjawab: "Saya enggan mengulas lanjut mengenai perkara ini. Sekarang saya hanya beri tumpuan kepada kerjaya dan salon sahaja."

Nampaknya rezeki Fasha semakin mencurah-curah, malah Fasha juga mengakui tahun ini rezekinya melebihi daripada tahun-tahun sebelumnya, terutama selepas dia membuka salon yang diberi nama Chinta Salon pada tujuh bulan lalu.

"Syukur, rezeki lakonan dan salon mencurah-curah. Kalau saya tahu berniaga menguntungkan seperti ini sudah lama saya buka salon.

"Tetapi bukan mudah kerana perniagaan memerlukan modal yang besar. Andai saya sudah tidak berlakon suatu hari nanti, salon ini yang akan menjadi sumber rezeki saya," luahnya yang kini mempunyai tiga orang kakitangan di salonnya.

Impian Fasha untuk salonnya adalah untuk membuka cawangan di Johor Bharu dan juga Kangar, Perlis atas permintaan yang tinggi di dua negeri itu.

"Itu hanya angan-angan saya, harap-harap akan menjadi kenyataan suatu hari ini. Saya memilih Johor Bharu kerana ia negeri kelahiran saya dan permintaannya sangat tinggi begitu juga dengan Perlis," katanya yang menguruskan sendiri perjalanan salonnya itu.

Anugerah Skrin 2011

Jika tahun lepas nama Fasha tercalon dalam drama Bagaikan Sumayyah, tahun ini namanya sekali lagi tercalon dalam drama berjudul Berkalung Noda arahan M. Hitler Zami.

Meskipun drama itu merupakan sebuah drama yang bagus, tetapi ia terpaksa bersaing dengan drama-drama lain yang tidak kurang hebatnya, justeru, Fasha tidak meletakkan harapan yang tinggi dan menyerahkan nasibnya pada pihak juri.

"Kalau menang, Alhamdulillah, kalau tidak menang tidak apa kerana saya telah memberi yang terbaik. Bagi saya drama Berkalang Noda sebuah drama yang bagus dan agak berat untuk saya kerana ia mengenai isteri curang," katanya yang akan muncul dalam drama berjudul Bawaku ke Syurga.

Raja Azmi tunai haji

Posted:

Raja Azmi tunai haji

Raja Azmi tunai haji

Oleh MALIAH SURIP


KAK MI diapit Jailani dan Roslin pada majlis rumah terbuka Aidilfitri anjurannya di Ukay Perdana, Selangor baru-baru ini.


RAJA AZMI RAJA SULAIMAN, namanya cukup terkenal sebagai wanita kontroversi. Sepanjang tahun ini sahaja, sudah kerap benar wajah dan ceritanya manjadi bahan sensasi media, malah 'terpilih' beberapa kali menjadi tajuk utama akhbar.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved