Sabtu, 15 September 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Fariza ingin 20 anak

Posted:

Fariza ingin 20 anak

KATA sesetengah orang, sakit bersalin itu ibarat beberapa tulang rusuk dipatahkan serentak atau kuku dicabut daripada isinya. Sebahagian wanita pula mengalami loya dan muntah-muntah sepanjang sembilan bulan tempoh kehamilan.

Namun, bagi seorang ibu, Fariza Ibrahim, dia bagaikan sudah lali dengan kepayahan dan kesakitan itu. Fariza, 47, yang berkahwin pada usia 19 tahun sudah dikurniakan 14 orang anak – fenomena yang jarang ditemui di Malaysia memandangkan purata sebuah keluarga moden sekarang memiliki antara tiga hingga lima orang anak sahaja. Secara purata, dia hamil selama 126 bulan atau lebih 10 tahun.

"Semua anak saya dilahirkan secara normal," ujar pemegang ijazah dalam bidang kimia daripada Universiti Queensland, Australia ini.

Fariza yang berasal dari Kepala Batas, Pulau Pinang, bertemu jejaka Negeri Sembilan, Abdul Halim Abdullah, di universiti yang sama pada tahun 1984. Pasangan berkenaan berkahwin di Australia.

ABDUL HALIM ingin kesemua anaknya melanjutkan pelajaran di Universiti Al-Azhar, Mesir.


Kemudian, Fariza dan Abdul Halim sama-sama mengambil ijazah kedua dalam bidang pengajian Islam di Universiti Al-Azhar, Mesir.

"Saya sempat melahirkan tiga orang anak semasa menuntut di Mesir. Selama tujuh tahun di sana, ramai rakan universiti yang tolong menjaga anak-anak semasa saya pergi ke kuliah," cerita Fariza.

Mengunjungi kediaman pasangan ini di Seremban, Negeri Sembilan, suasananya terasa meriah sekali.

"Seperti sekolah bukan? Di sinilah kami membesarkan 14 orang anak, lapan perempuan dan enam lelaki. Sepuluh daripadanya tinggal dengan kami kerana masih bersekolah," cetus Abdul Halim, pemilik sebuah agensi pelancongan Muslim ini.

Abdul Halim menggabungkan tiga buah rumah teres dua tingkat untuk dijadikan tempat tinggal yang selesa bagi keluarga besarnya. Setelah diubah suai, rumah ini mempunyai sembilan buah bilik termasuk sebuah bilik khusus untuk tetamu.

Tutur Abdul Halim, dia dan isteri tiada sebarang petua untuk memiliki anak yang ramai. "Ia satu anugerah dan amanah daripada Allah," beritahu Abdul yang meyakini setiap anak yang dilahirkan ada rezeki masing-masing.

ABDUL HALIM menggabungkan tiga buah rumah teres dua tingkat untuk keselesaan keluarganya.


Anugerah

"Jika diikutkan saya ingin ada 20 orang anak. Memang bukan senang untuk membesarkan seorang anak lebih-lebih lagi terpaksa merasai sakit bersalin, tetapi saya seronok melihat pelbagai telatah dan ragam mereka," celah si isteri, Fariza Ibrahim, 47.

Sebelum ini, seorang wanita Amerika Syarikat, Michelle Duggar, menjadi terkenal kerana melahirkan anak yang ke-19 pada tahun 2009 pada usia 42 tahun. Angka 19 memeranjatkan Michelle sendiri sebelum dia hamil lagi pada hujung tahun lalu. Bagaimanapun, anak ke-20 pasangan Michelle dan Jim Bon itu mengalami keguguran.

Menurut Fariza, dia menyangka kelahiran anak yang ketujuh, Ahmad Muktaz pada tahun 1997 merupakan zuriat yang terakhir.

"Rupa-rupanya saya dikurniakan tujuh orang anak lagi selepas itu. Buat masa ini 14 orang anak sudah memadai bagi saya tetapi tidak menolak jika saya bakal mengandung lagi pada masa hadapan," katanya yang berhenti kerja sebagai guru sekolah agama swasta selepas mendapat anak yang ke-12.

Jika keluarga besar, perbelanjaan mingguan juga bertambah. Itu satu perkiraan matematik yang mudah.

"Saya mengamalkan perbelanjaan secara mingguan untuk keperluan dapur. Biasanya saya akan beli tiga ekor ayam, tiga hingga lima kilogram daging (kg), 5kg ikan dan 30 biji telur selain makanan kering dan susu bayi.

"Bila masak terasa seperti sedang menyediakan hidangan untuk majlis kenduri pula," katanya ketawa.

Dari segi pengangkutan, keluarga ini menggunakan dua buah kereta iaitu Perodua Kelisa dan Toyota Avanza untuk pergi ke destinasi pilihan.

"Suami berasal dari Seremban manakala saya dari Kepala Batas, Pulau Pinang. Jika balik kampung, kedua-dua kenderaan digunakan," ujar Fariza yang memanggil anaknya dengan nama gelaran mengikut kedudukan anak dalam keluarga seperti along, angah, ateh dan alang.

Walaupun mempunyai anak yang ramai, soal didikan agama menjadi keutamaan pasangan ini.

"Tiga orang anak saya sedang melanjutkan pelajaran di Universiti Al-Azhar, Mesir. Jika tiada aral, kesemua mereka akan dihantar belajar di sana.

"Persekitaran beragama masih kuat di Mesir. Di sebalik kisah kezaliman Firaun, ia juga sebenarnya bumi anbiya. Kisah Nabi Musa dan Nabi Yusuf, misalnya, berlaku di Mesir. Negara itu juga melahirkan banyak ulama terkenal sejak lebih 1,400 tahun lalu. Jadi mungkin disebabkan itu suasana Islam agak kuat di sana.

KATA Abdul Halim, setiap anak yang dilahirkan ada rezeki masing-masing.Masjid-masjid di sana selalunya dipenuhi jemaah setiap kali solat fardu, selain kurangnya masalah sosial," kata Abdul Halim.

Menurutnya lagi, dia ingin setiap anaknya berjaya dalam kehidupan dunia dan akhirat.

"Setiap ibu bapa inginkan yang terbaik untuk anaknya. Doa anak yang soleh tidak akan terputus walaupun tulang-belulang kita sudah lama hancur di dalam kubur," beritahu Abdul Halim.

Mengharap kasih orang muda

Posted:

Mengharap kasih orang muda

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM

SEBANYAK 15 peratus rakyat negara ini ialah orang tua menjelang tahun 2030.


ZAMIR, 60, sudah lima tahun tinggal di sebuah rumah jagaan orang tua di Puchong, Selangor. Walaupun dia mempunyai tiga orang anak yang sudah berkeluarga dan menjawat jawatan eksekutif di syarikat terkenal di ibu negara, Zamir menjangkakan dia akan menghabiskan sisa kehidupannya di rumah tersebut.

"Saya terima sahaja ketentuan ini. Saya tidak pernah menyalahkan anak-anak. Mereka sudah besar dan inginkan kehidupan sendiri," kata Zamir kepada Jurnal.

Dia tinggal di situ selepas kematian isterinya pada tahun 2007.

"Ibu bapa dahulu boleh menjaga anak dengan baik sehingga mereka berjaya tetapi anak-anak hendak menjaga ibu atau bapa sekarang seorang pun susah," ujarnya dalam nada sedih.

Begitupun, dia bersyukur kerana kehidupan dan kesihatannya lebih terurus sepanjang tinggal di rumah jagaan tersebut.

"Makanan disediakan secara teratur. Surau juga terletak berdekatan, jadi senang untuk solat berjemaah," katanya.

Tutur Zamir, pernah ketiga-tiga anaknya berjanji untuk mengambilnya pulang setiap minggu tetapi malangnya tidak dilaksanakan.

"Hanya rakan-rakan seusia di rumah ini yang menjadi peneman," katanya.

Kisah Zamir wajar menjadi iktibar. Ini kerana Malaysia bakal mencapai status negara tua menjelang tahun 2030 ekoran peratusan warga emas yang berumur 60 tahun mencapai kadar 15 peratus daripada jumlah keseluruhan penduduk.

Kelahiran

Faktor ini turut didorong oleh penurunan kadar kelahiran yang menyebabkan bilangan generasi muda semakin berkurangan.

"Berdasarkan perangkaan terkini, kadar kelahiran bagi setiap 1,000 penduduk yang dicatatkan sejak tahun 1980 hingga 2010 jelas menunjukkan penurunan.

"Kadar kematian juga mengalami penurunan iaitu daripada 5.3 orang bagi setiap 1,000 penduduk kepada 4.8 orang bagi setiap 1,000 penduduk.

"Secara tidak langsung, jumlah warga tua akan terus meningkat di negara ini," jelas Pengarah Institut Gerontologi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Dr. Tengku Haizan Hamid.

Tengku Haizan memberitahu, perkara lain yang perlu diambil kira ialah jumlah rumah jagaan warga tua bakal meningkat.

"Dalam tempoh 18 tahun akan datang kita khuatir ramai anak muda yang enggan menjaga ibu bapa mereka yang uzur khususnya mereka yang menetap di bandar-bandar besar," ujarnya.

Tambah beliau, tidak mustahil kawasan perumahan juga akan dipenuhi oleh warga tua.

"Kemudahan taman awam untuk golongan muda selain penjagaan kesihatan bagi warga tua perlu ditambah," ujarnya.

Hokkien

Beliau turut bimbang fenomena kekurangan orang muda akan memaksa negara mengimport tenaga kerja asing.

"Faktor ini mungkin mendorong peningkatan kadar jenayah sekiranya tiada perancangan dibuat," tutur Tengku Haizan.

Beliau juga menasihatkan golongan berumur 40-an kini supaya tidak hanya bergantung kepada simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tetapi mencari sumber simpanan lain.

"Simpanan KWSP tidak mencukupi. Duit itu akan habis dalam tempoh yang singkat bagi membayar penuh pinjaman perumahan serta perbelanjaan semasa.

"Saya sendiri mempunyai simpanan khusus kerana tidak ingin mengharapkan belas ihsan orang lain apabila tua kelak," tegasnya.

Bekas Presiden Persatuan Kebajikan Usiamas Malaysia (Usiamas), Syed Barkat Syed Ali memberitahu, Malaysia boleh mencontohi negara Barat dalam isu penjagaan warga emas.

Katanya, di sana masyarakat bekerjasama dengan pihak kerajaan dan swasta untuk menjaga warga emas yang hidup sebatang kara atau dipinggirkan oleh anak-anak.

Merujuk negara ini, Syed Barkat mencadangkan kita mencontohi sikap masyarakat Hokkien.

"Mereka bukan sahaja menyediakan rumah perlindungan dan kemudahan untuk warga emasnya, bahkan menyalurkan bantuan kepada kaumnya yang kesempitan hidup.

"Tetapi tugas ini sebenarnya perlu digalas oleh kerajaan," ujarnya.

Mengulas bagaimana masyarakat boleh memainkan peranan, katanya, rumah ibadat seperti masjid boleh menganjurkan program bagi menjana wang.

"Duit itu boleh digunakan untuk membina sebuah rumah kebajikan warga tua di dalam kawasan kampung atau kariah masjid itu.

"Saiz rumah kebajikan itu mestilah cukup untuk menampung jumlah warga tua di kawasan masing-masing," tutur Syed Barkat.

Misteri kota dalam gua

Posted:

Misteri kota dalam gua

Oleh NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR

PINTU masuk ke Gua Kota Gelanggi, gua yang menyimpan pelbagai kisah misteri.


GUA Kota Gelanggi yang terletak di daerah Jerantut, Pahang menyimpan pelbagai cerita ganjil dan misteri.

Di dalam gua ini, terdapat tujuh buah gua yang dipanggil kota iaitu Kota Tongkat, Kota Gelap, Kota Angin, Kota Balai, Kota Rehut, Kota Jin dan Kota Kepayang. Gua-gua ini dipanggil kota yang membawa maksud negeri-negeri yang berada di bawah Kota Gelanggi pada zaman dahulu.

Ada yang mengatakan gua itu wujud berikutan pergaduhan antara Raja Muda Mambang dan putera Raja Rembau bernama Rusul kerana berebutkan puteri Datuk Indera Raja Laut.

Raja Muda Mambang mencabar Rusul untuk bertarung dengannya. Rusul menyahut cabaran itu lalu menyuruh Raja Muda Mambang menikamnya, tetapi tidak berjaya.

Apabila tiba giliran Rusul, dia melepaskan keris terbangnya, lalu keris berkenaan menikam dada Raja Muda Mambang yang serta-merta membunuhnya.

Darahnya dikatakan sentiasa mengalir sehingga ke hari ini melalui aliran cecair yang kelihatan di dinding Gua Kota Gelanggi berhampiran struktur batu yang menyerupai manusia terbaring.

Kebetulan pula pada masa itu, Sang Kelembai sampai di Kota Gelanggi lalu menegur pergaduhan itu. Teguran itu menyebabkan semua benda dan makhluk di situ menjadi batu. Maka terjadinya gua-gua batu dengan pelbagai bentuk struktur yang menyerupai kota, bilik, manusia, binatang, peralatan perang, peralatan kenduri serta peralatan dan perhiasan perkahwinan.

Terdapat pula versi yang menyatakan pada masa dahulu, mukim Pulau Tawar di daerah Jerantut adalah sebuah pulau yang besar. Rajanya, Raja Gelanggi mempunyai seorang puteri yang cantik dan ditunangkan dengan seorang anak raja di Rembau bernama Raja Usul.

Puteri

Kecantikan dan kebaikan puteri itu turut diketahui oleh Raja Mambang di kayangan. Raja Mambang ingin memperisterikan puteri Raja Gelanggi, lalu meminangnya. Oleh kerana takut, Raja Gelanggi terpaksa menerima pinangan itu.

Apabila tiba hari perkahwinan, Raja Usul sampai di Kota Gelanggi dengan tujuan untuk menghantar hadiah kepada tunangnya.

Kapalnya ditinggalkan di suatu tempat yang sekarang ini digelar Lanchang, dekat Kampung Masjid, Pulau Tawar. Dia naik ke darat dengan perahu lalu ke kota.

Alangkah terkejutnya bila majlis pernikahan sedang dijalankan lantas berlaku peperangan antara angkatan Raja Usul dan Raja Mambang.

Ketika inilah, Sang Kelembai muncul dan menegur tentang perangai mereka yang sanggup berperang kerana seorang perempuan. Akhirnya semua yang ada di situ menjadi batu, kapal menjadi tanah, laut menjadi padang dan sungai menjadi lembah.

Mengikut versi seorang penyelidik bernama Cameron pula, seorang raja bernama Raja Gelanggi mempunyai seorang anak perempuan cantik dan menjadi idaman putera Raja Mambang di Lipis.

Putera itu meminta ayahandanya menyunting puteri itu tetapi puteri berkenaan menolaknya.

Pada ketika yang lain, seorang putera raja kepada Raja Usul dari Bera telah keluar berburu bersama orang-orangnya berdekatan dengan Gelanggi. Putera itu telah terpandang kepada puteri Raja Gelanggi lalu menculiknya dan membawa puteri itu pulang ke Bera.

Puteri Gelanggi tidak membantah kerana bencikan tunangnya, lalu bersetuju mengahwini putera Raja Usul.

Culik

Hal penculikan itu diketahui oleh Raja Mambang. Walaupun pada mulanya Raja Gelanggi terlibat dalam peperangan dengan Raja Usul bagi mendapatkan kembali puterinya, baginda kemudian menyerahkan hal itu kepada Raja Mambang kerana puterinya hidup bahagia.

Raja Mambang turun ke Bera dan berperang dengan Raja Usul tetapi malangnya baginda sendiri yang terbunuh.

Menurut Perunding Penyelidikan dan Pembangunan Budaya Melayu Antarabangsa, Datuk Aripin Said, berdasarkan kajian yang dilakukan, berlaku pergaduhan antara Raja Kota Gelanggi iaitu Raja Mambang dan Raja Tasik Bera yang mahu menakluk antara satu sama lain tetapi keadaan menjadi reda apabila Raja Mambang berkahwin dengan Puteri Tasik Bera.

"Semasa persandingan, Sang Kelembai telah datang dan menegur menyebabkan kesemuanya bertukar menjadi batu.

"Oleh sebab itu, ada batu yang seakan-akan menyerupai orang sedang bersanding, gajah dan singa terdapat dalam gua misteri ini.

"Dikhabarkan juga terdapat sebuah kota yang tidak ditemui tetapi hanya mereka yang bernasib baik akan terjumpa kota yang dipercayai tempat raja bersemayam.

"Keadaan di dalam tujuh kota ini juga gelap dan tidak semua pelancong yang datang akan menjelajah kesemua kota disebabkan faktor keselamatan," jelasnya.

Tambahnya, kisah misteri gua tersebut juga ada diceritakan di dalam buku Cerita-Cerita Rakyat Pahang. Seorang profesor dari Jerman juga pernah merakamkan cerita di sebalik gua ini kira-kira dua tahun lalu.

"Mengikut kajian arkeologi juga mendapati sebuah negeri pernah wujud di gua ini berdasarkan kepada beberapa penemuan.

"Namun, mitos kononnya gua ini boleh dihubungkan terus ke negeri Kelantan juga tidak dapat dibuktikan lagi buat masa ini," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Saingan baharu Universal Studios

Posted:

Saingan baharu Universal Studios

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

JOHOR BAHRU - Lebih 10,000 orang membanjiri Taman Tema Legoland pertama di Asia yang dibuka secara rasmi semalam sekali gus menjadikan Johor dan Iskandar Malaysia sebagai antara hab hiburan utama di Asia.

Ribuan pengunjung berbaris menanti dengan penuh sabar seawal 7 pagi untuk memasuki taman tema yang berkeluasan 31 hektar itu yang terletak di Nusajaya dekat sini.

Keadaan itu sekali gus mencetuskan keyakinan ia bakal menjadi daya tarikan baharu pelancongan mengatasi Universal Studios di Singapura.

Ia merupakan Legoland keenam di dunia selepas Legoland Billund di Denmark, Legoland Windsor di England, Legoland California dan Legoland Florida di Amerika Syarikat serta Legoland Deutschland di Jerman.

Sebagai simbolik kepada upacara pembukaan, Pengurus Besar Legoland Malaysia, Siegfried Boerst menaiki kereta penyelamat mini Lego sambil diiringi persembahan pancaragam dan maskot yang memeriahkan lagi suasana.

"Ia merupakan saat yang begitu emosi untuk saya dan setiap orang di Legoland. Saya amat bernasib baik kerana menjadi sebahagian daripada mereka yang merasakan saat emosi seumpama itu di sini," kata beliau kepada pemberita di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Khidmat bas terus ke Legoland dari Singapura

Posted:

Khidmat bas terus ke Legoland dari Singapura

TAMAN tema Universal Studios di Singapura kini mendapat saingan baharu dengan kewujudan Taman Tema Legoland di Johor.


SINGAPURA - Warga Singapura boleh mengunjungi Legoland Malaysia yang terletak di Nusajaya, Johor menerusi perkhidmatan bas terus dari pusat bandar di sini yang disediakan mulai semalam.

Bas-bas tersebut akan bertolak dari Singapore Flyer setiap 30 minit pada waktu puncak dan tiba di Legoland dalam masa kurang daripada sejam.

Perkhidmatan itu dikendalikan oleh WTS Travel dan tambang yang dikenakan bagi laluan terus itu ialah S$20 (RM50) seorang.

Pengurus Besar Legoland Malaysia, Siegfried Boerst berkata, langkah itu bertujuan menjadikan perjalanan ke taman ini semudah mungkin terutamanya bagi mereka yang sudah berkeluarga.

"Dengan perkhidmatan hingga ke muka pintu ini, pelawat boleh mengunjungi taman ini dengan selesa dan boleh merasa pasti bahawa perjalanan mereka kurang meletihkan," katanya.

Beliau berkata, bagi mereka yang berminat untuk memandu sendiri, taman ini mempunyai lebih 3,500 ruang parkir. - Bernama

Pengurus nafi Alyah akan lumpuh

Posted:

Pengurus nafi Alyah akan lumpuh

ALYAH yang masih lemah menerima rawatan di Hospital Pakar KPJ Damansara di Petaling Jaya, Selangor semalam.


PETALING JAYA - Pengurus kepada Alyah atau nama sebenarnya Noor Hasliah Abu Hasan menafikan desas-desus kononnya penyanyi itu bakal lumpuh akibat ditimpa lampu tumpu kelmarin.

Syuib Ismail berkata, ini kerana ujian X-ray ke atas penyanyi itu semasa menjalani rawatan di Hospital Pakar KPJ Damansara di sini mendapati tulang belakang penyanyi berusia 31 tahun itu tidak cedera.

"Jadual nyanyian Alyah juga tidak terganggu kerana doktor mengesahkan keadaannya semakin pulih dan dia dibenarkan keluar dari hospital dalam masa beberapa hari lagi," katanya kepada Kosmo! Ahad di hospital berkenaan semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Penampilan lebih maskulin

Posted:

Penampilan lebih maskulin

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN

NAMA Beetle sudah cukup gah sebenarnya. Boleh dikatakan semua peringkat umur tahu mengenainya. Maka, tidak hairanlah jika model terkini Beetle yang kini berada dalam generasi ketiga itu sangat ditunggu-tunggu. Malah, bukan sedikit yang menempahnya (dengar kata lebih 200 orang), walaupun harga sebenar masih belum diketahui.

Begitulah kuasa yang dimiliki oleh sebuah jentera ikonik. Tidak perlu cakap banyak-banyak pun orang berbaris mahu membelinya. Menyelidik asal-usulnya, Beetle mula diperkenalkan di pasaran dunia pada tahun 1938. Sejak itu, lebih 22.5 juta unit sudah berjaya dijual.

Di Malaysia, Beetle mula dihidupkan enjinnya pada tahun 1950-an. Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa jentera itu pernah dipasang dalam negara pada tahun 1968. Kemudian, semua itu tinggal sejarah sahaja.

Sebagai sebuah model ikon, Volkswagen (VW) mengambil masa yang lama untuk menukar generasinya. Dalam tempoh 67 tahun, hanya tiga generasi yang dihasilkan. Malah reka bentuk kumbang yang tidak dimakan masa itu juga tidak banyak berubah.

Perubahan dimensi tubuh

Generasi ketiga yang membuat kemunculan pertama secara serentak di Shanghai, China; Berlin, Jerman dan New York, Amerika Syarikat (AS) sekitar April 2011 lalu dikenali sebagai Beetle Abad Ke-21.

Ketika hendak membangunkan Beetle baharu, dua orang Ketua Pereka Bentuk VW iaitu Walter de Silva (Volkswagen Group) dan Klaus Bischoff (Volkswagen Brand) sedar mengenai perlunya menghasilkan satu rekaan klasik moden.

Hasilnya, siluet bentuk Beetle asal dikekalkan. Perkadaran tubuhnya juga direka agar semakin dinamik. Sekilas pandang, anda sudah boleh melihat perbezaannya berbanding generasi terdahulu. Model terbaharu itu nyata kelihatan lebih maskulin dan sporty. Penampilan itu banyak disumbang oleh dimensi tubuhnya yang sudah berubah.

PELANCARAN model ini diadakan dalam satu majlis yang cukup eksklusif dan bertaraf antarabangsa.


Jentera itu bukan sahaja lebih rendah, malah lebih lebar, panjang dan cermin hadapannya lebih 'curam'. Lebih tepat lagi, Beetle itu mempunyai lebar 1,808mm (84mm lebih lebar berbanding model terdahulu), tinggi 1,486mm (12mm lebih rendah) dan 4,278mm lebih panjang (bertambah sebanyak 152mm). Malah bahagian hadapannya juga lebih lebar iaitu 1,578mm, selain 1,544mm untuk ukuran belakang.

Kalau dilihat di pasaran lain yang lebih besar seperti China, Eropah dan Amerika Syarikat (AS), Beetle dipasang dengan pelbagai varian enjin. Misalnya 1.4L TSI, 2.0L TSI dan 2.5L, selain enjin diesel bersesaran 1.6L TDI serta 2.0L TDI. Enjin-enjin itu kemudian dipadankan dengan pilihan transmisi (manual dan automatik) seperti lima dan enam kelajuan, serta kotak gear Direct Shift Gearbox (DSG).

Biarpun begitu, buat permulaan Volkswagen Group Malaysia (VGM) membawa masuk model yang dikilangkan di Mexico ini dengan enjin 1.2 liter TSI untuk pengguna tempatan. Ia merupakan enjin sama yang dipasang pada model kompak Polo.

Enjin empat silinder dengan sistem pengecas turbo itu mampu menghasilkan kuasa sehingga 105PS dan tork 175Nm bermula daripada 1,550 hingga 4,100rpm. Padanannya ialah kotak gear DSG tujuh kelajuan yang menjanjikan pemanduan lancar serta menjimatkan. VW mendakwa gabungan tersebut menawarkan penggunaan bahan api cuma 5.9 liter untuk setiap 100 kilometer.

Bagi menambah keunikannya, VGM mendatangkan Beetle dengan pakej Design Line. Maksudnya, ia hadir dengan rim aloi bersaiz 16 inci, warna papan pemuka yang sama dengan warna luaran badan dan banyak lagi.

Jika anda rasakan enjin itu tidak cukup berkuasa, jadi tunggu sahaja model yang dipasang dengan enjin 2.0 liter, enjin sama yang ada pada Golf GTi. Tetapi, masih belum dapat dipastikan bilakah ia akan menjenguk bilik-bilik pameran VW di Malaysia memandangkan kilang VW di Mexico mengalami masalah memenuhi permintaan sedia ada.

RUANG kabin dengan kemasan papan pemuka yang sama dengan warna luaran kereta menyerlahkan gabungan elemen klasik dan moden.


Menyentuh tentang ruang kabin, selain semakin luas, papan pemukanya turut diberi sentuhan unik. Ia menampilkan gabungan rekaan klasik dan moden, nyata cukup menarik perhatian. Tidak dilupa ialah ruang penyimpanan barang yang dikenali sebagai Beetle Box. Terletak di hadapan penumpang hadapan, ia mempunyai dua ruang yang dibuka pada bahagian atas dan bawah.

Baiklah, kalau berminat, Beetle ditawarkan pada harga bermula RM139,888 seunit. Anda boleh memilih daripada tujuh warna iaitu putih, merah, kuning, perak, hitam, kelabu dan coklat.

"Beetle merupakan kereta yang merentas gender, kasta masyarakat dan latar belakang individu. Sebagai sebuah ikon kepada budaya popular, Beetle adalah paksi kepada falsafah jenama Volkswagen," kata Pengarah Urusan VGM, Ricky Tay.

Pelancaran model itu dibuat sempena pameran Volkswagen.Das Auto. Show 2012 yang berlangsung di Kuala Lumpur Convention Center (KLCC) hujung minggu lalu. Boleh dianggap sebagai pameran satu jenama paling besar di Malaysia, tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa ia jauh lebih baik berbanding acara pemotoran yang didakwa bertaraf antarabangsa sebelum ini.

Volkswagen.Das Auto. Show 2012 menjadi platform buat jenama dari Jerman itu meluaskan capaian kesedaran produknya kepada rakyat Malaysia. Pendek kata, VW memang agresif untuk bersaing dengan jenama Eropah lain yang sudah lama berada di sini.

Pameran yang lengkap dengan pelbagai aktiviti ineteraktif untuk para pengunjung itu turut menampilkan beberapa model yang mungkin akan memasuki pasaran Malaysia pada masa depan. Jadi, orang ramai bolehlah melihat secara dekat model-model seperti trak pikap Amarok, Multivan dan banyak lagi.

RUANG kargo seluas 310 liter. Ia boleh menjadi sehingga 910 liter jika tempat duduk belakang dilipat.


Penganjurnya, VGM menyasarkan seramai lebih 10,000 orang mengunjungi Volkswagen.Das Auto. Show 2012. Mengambil iktibar daripada acara sama tahun lalu yang diadakan di Bukit Jalil, kali ini pengunjung perlu mendaftar terlebih dulu secara dalam talian sebelum boleh masuk ke ruang pameran.

Servis percuma Toyota Prius dilanjutkan

Posted:

Servis percuma Toyota Prius dilanjutkan

UMW Toyota memberi nilai tambah kepada pembeli Prius baharu pada bulan ini.


UMW Toyota Motor Sdn. Bhd. (UMW Toyota) baru-baru ini mengumumkan tawaran lanjutan pakej servis percuma untuk jarak perbatuan 10,000 kilometer (km) pertama atau pemilikan enam bulan untuk semua rangkaian Toyota Prius bagi bulan September ini.

Inisiatif yang diumumkan UMW Toyota itu pernah ditawarkan untuk model Prius c pada bulan Ogos lalu. Prius kini berjaya menembusi lebih 70 pasaran di seluruh dunia dengan catatan jualan melepasi paras empat juta unit.

Maklumat lanjut, sila hubungi talian bebas tol Toyota di talian 1800-8-869682.

Renault Twizy bantu raih dana

Posted:

Renault Twizy bantu raih dana


PENAMPILAN jentera ini lebih menyerlah dengan penggunaan warna kuning dan pelekat misai yang ada padanya.


SEBAGAI sebuah kenderaan yang sering mendapat perhatian, Renault Twizy baru-baru ini digunakan untuk menarih dana bagi satu majlis amal dikenali sebagai Freddie For A Day.

Tampil dengan warna putih dan kuning, lengkap bersama sekeping pelekat 'misai' di bawah logonya, Twizy tersebut direka untuk memberi penghormatan kepada penyanyi kumpulan rock terkenal, Queen iaitu Freddie Mercury.

Jentera kompak dua pintu itu didermakan kepada badan kebajikan, Mercury Phoenix Trust dalam satu majlis khas yang kemudiannya berjaya mengumpul dana lebih £7,000 (RM34,735).

"Kami sangat berbangga kerana dapat menyokong inisiatif Freddie For A Day dan menyumbang sebuah Twizy kepada Mercury Phoenix Trust. Badan kebajikan ini sememangnya banyak membantu dalam mendidik dan meningkatkan kesedaran mengenai HIV dan AIDS," kata Pengarah Urusan Renault UK, Thierry Sybord.

Acara Freddie For A Day kini sudah memasuki tahun ketiga. Tahun lalu, acara itu berjaya mengumpul dana sebanyak £250,000 (RM1.2 juta). - Newspress

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Senarai calon cetus tanda tanya

Posted:

Senarai calon cetus tanda tanya

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

SENARAI calon yang bakal bertanding pada mesyuarat agung tahunan (AGM) Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) terus menjadi tanda tanya.

Ini kerana sampul pencalonan tidak boleh dibuka semalam disebabkan terdapat perbezaan antara pindaan perlembagaan lama dan baharu badan induk olahraga negara itu sebagaimana dipersetujui Pejabat Pesuruhjaya Sukan tahun lalu.

Ia merupakan insiden kedua perkara seumpama itu berlaku. Kali pertama ialah pada 9 September lalu apabila Presiden KOM, Datuk Seri Shahidan Kassim tidak dapat hadir kerana difahamkan, beliau mengalami masalah kesihatan.

Disebabkan masalah terbaharu itu, KOM akan mengadakan pertemuan dengan Pesuruhjaya Sukan, Datuk Mohd. Yasin Mohd. Salleh, Selasa ini bagi membincangkan mengenai pindaan perlembagaan tersebut supaya AGM KOM dapat diadakan pada 23 September ini.

"Pemangku Pengurus Besar KOM, Anthony Samy Silvarajoo akan mewakili kita (KOM) pada pertemuan itu nanti.

"Daripada pertemuan itu, kita boleh mendapatkan pandangan daripada Pejabat Pesuruhjaya Sukan mengenai pindaan perlembagaan tersebut," kata Naib Presiden KOM, Datuk R. Annamalai kepada pemberita di Bukit Jalil semalam.

Terdahulu, Pejabat Pesuruhjaya Sukan memberi tempoh sehingga 31 September ini kepada KOM untuk mengadakan AGM atau berkemungkinan dikenakan tindakan tegas.

Sementara itu, Pegawai Pemantau Pemilihan Anggota Majlis KOM, T. Kumar berkata, beliau mendapati wujud perbezaan dalam beberapa klausa sebagaimana yang termaktub dalam perlembagaan KOM.

"Apabila saya merujuk kepada perlembagaan KOM yang diberikan kepada saya, wujud perbezaan dalam beberapa klausa sehingga bertentangan antara satu sama lain.

"Walaupun KOM melakukan pindaan terhadap klausa dalam perlembagaan KOM, saya mendapati masih terdapat sebahagian pindaan yang dikekalkan atau tidak dibatalkan.

"Selagi pindaan itu tidak dibatalkan, maka ia akan terpakai untuk proses pemilihan ahli jawatankuasa KOM yang baharu," katanya.

Dua jawatan tertinggi KOM pada pemilihan kali ini, dikatakan bakal melibatkan pertandingan tiga penjuru.

Shahidan dikatakan bakal dicabar Presiden Persatuan Olahraga Amatur Negeri Sembilan (POANS), Datuk Zainal Abidin Ahmad dan Naib Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Datuk Danyal Balagopal.

Timbalan Presiden KOM, Datuk Karim Ibrahim juga difahamkan bakal dicabar dua calon iaitu Presiden Persatuan Olahraga Amatur Terengganu (POAT), Datuk Wan Hisham Wan Salleh dan Setiausaha Persatuan Olahraga Amatur Selangor (POAS), K. Yogeswaran.

Selain itu, sembilan calon dikatakan telah menyatakan minat bertanding jawatan naib presiden, antaranya Annamalai, Presiden Persatuan Olahraga Amatur Kedah (POAK) P. Solomon; Setiausaha Persatuan Olahraga Amatur Johor (POAJ), R. Rajasegram; Setiausaha POAT, Rajemah Sheikh Ahmad serta Datuk Mumtaz Jaafar yang dicalonkan POANS.

'Buat pertimbangan sewajarnya'

Posted:

'Buat pertimbangan sewajarnya'

Oleh HAFIZ ABBAS
mohdhafiz.abbas@kosmo.com.my

IMBAS KEMBALI... Skuad Harimau Muda meraikan kejayaan memenangi pingat emas pada Sukan SEA 2011 di Indonesia.


TIMBALAN Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bertitah, pelawaan yang diterima oleh skuad Harimau Muda untuk beraksi dalam Liga Brazil merupakan satu petanda baik.

Justeru, Tengku Abdullah menjelaskan bahawa FAM perlu memberi pertimbangan sewajarnya terhadap tawaran tersebut.

"Peluang seperti ini perlu dikaji lebih teliti, jangan cepat melompat dan pemain-pemain juga harus mempunyai sikap positif supaya dapat digunakan dengan sebaik mungkin.

"Bukan sahaja di Brazil, malah negara-negara lain juga akan menjemput kita dari semasa ke semasa," titah baginda semasa ditemui pemberita di Bandar Indera Mahkota, Kuantan semalam.

Akhbar tempatan baru-baru ini melaporkan, skuad Harimau Muda di bawah kendalian Ong Kim Swee berpeluang untuk menyertai Liga Brazil sebagai persiapan awal mempertahankan pingat emas pada temasya Sukan SEA 2013 di Myanmar.

Namun difahamkan, perkara tersebut masih dalam perbincangan dan kata putus belum dapat diberikan oleh FAM dalam usaha memberikan pendedahan terbaik buat skuad muda negara itu.

Mengulas lanjut, Tengku Abdullah menegaskan, FAM perlu mengkaji dengan lebih mendalam baik buruk tindakan itu dan tidak memberikan persetujuan secara melulu.

"Ia dapat memberi kita pendedahan perlawanan dan tunjuk ajar yang luas kepada pemain muda.

"Saya hendak nyatakan di sini, bukan sahaja Malaysia tetapi banyak juga negara-negara ASEAN dipelawa bermain di tempat ini. Kalau kita tidak ambil perhatian kita akan kerugian," titahnya.

Mengulas mengenai kekalahan skuad Harimau Malaya kepada Vietnam baru-baru ini, baginda meminta ia dijadikan satu pengajaran.

Menurut Tengku Abdullah, semua pihak yang terlibat harus membantu jurulatih Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal mengenal pasti pemain untuk beraksi dalam skuad utama negara pada kempen Piala AFF Suzuki yang dijadualkan berlangsung November depan.

"Difahamkan, Rajagobal sudah ketengahkan pemain baharu dan saya harap dalam masa terdekat, dia sudah kenal pasti 11 atau 15 orang pemain. Ini supaya dia tidak ragu-ragu dengan pemain utama dalam pasukan.

"Kekalahan itu saya rasa tidak perlu kita risau. Bila buat persiapan mesti ada kalah mesti ada menang.

"Saya harap ia menjadi iktibar, pengajaran dan satu permainan yang membolehkan dia mengenal pasti kelemahan-kelemahan dalam pasukan dan pemain.

"Kata putus bagi memilih pemain utama negara adalah di tangan Rajagobal dan hanya dia mengetahui pemain terbaik untuk beraksi dalam pasukannya," titahnya.

ATM elak silap langkah

Posted:

ATM elak silap langkah

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

"JIKA kami kekal beraksi sebegini (ketika menentang Kedah), berdepan MP Muar pun kami akan kalah."

Itu peringatan jurulatih Angkatan Tentera Malaysia (ATM), B. Sathianathan kepada barisan pemainnya menjelang aksi suku akhir pertama Piala Malaysia menentang Negeri Sembilan pada 28 September ini.

Menyedari Negeri Sembilan bakal tampil selaku pasukan pilihan, Sathianathan awal- awal lagi telah mengingatkan anak-anak buahnya tidak mengulangi kesilapan yang sama ketika mereka seri 2-2 dengan Kedah di Stadium Majlis Perbandaran Selayang (MPS) malam kelmarin.

"Saya tidak tahu bagaimana para pemain saya hilang rentak dan mereka beraksi di bawah tahap sebenar. Fokus dan disiplin mereka bagaikan hilang pada separuh masa kedua.

"Saya tidak mahu mereka 'main-main' meskipun mendahului dua gol dan pemain-pemain harus menyedari mereka tidak boleh memandang rendah kepada mana- mana pasukan lain.

"Jadi saya harus memikirkan cara untuk memperbaiki setiap kelemahan itu agar kesilapan yang sama tidak berulang ketika menentang Negeri Sembilan nanti.

"Kami tidak boleh mengambil ringan pertemuan dengan Negeri Sembilan. Mereka merupakan juara bertahan dan memiliki pengalaman lebih berbanding kami," kata Sathianathan kepada Kosmo! Ahad semalam.

Begitupun, beliau tetap berpuas hati dengan hasil usaha pemain-pemainnya selepas berjaya mencapai misi ke peringkat kalah mati Piala Malaysia.

"Secara peribadi, saya gembira dengan kejayaan ATM ke peringat suku akhir tetapi kalau boleh, biarlah pasukan mampu mara ke final.

"Kami telah membuktikan dengan melepasi cabaran 'kumpulan maut'.

"Saya percaya kualiti yang ada pada skuad ini. ATM boleh dianggap sebagai salah satu pasukan terkuat dan kami memiliki peluang untuk berbuat demikian," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Serlahkan bakat si pemalu

Posted:

Serlahkan bakat si pemalu

Oleh SYALMIZI HAMID

PENGALAMAN yang ditimba sebagai seorang pengacara dan penyampai berita di saluran RTM akan dikongsikan oleh Hisham (enam dari kanan) dalam program JET pada 6 Oktober ini.


MENJADI pengacara sama ada di kaca televisyen mahupun di majlis-majlis keraian menjadi impian ramai. Namun, perasaan rendah diri yang menebal telah mengatasi impian tersebut sehingga menganggu cita-cita yang dipendam.

Janganlah terlalu gusar untuk menonjol di khalayak biarpun tidak memiliki rupa paras atau bentuk badan yang cantik kerana apabila kita dapat membina keyakinan diri, perkara tersebut pasti dapat diatasi.

Berkongsi pengalaman dalam bidang pengacaraan, pengacara rancangan bual bicara di RTM saluran TV1, Selamat Pagi 1Malaysia, Hisham Salleh menjelaskan bahawa tidak sukar untuk seseorang yang pemalu untuk menonjol dalam khalayak.

"Ramai yang menjadikan alasan gementar, gugup dan pelbagai istilah lain membawa erti yang sama untuk tidak menonjolkan diri. Namun perkara itu dapat diatasi jika kita pandai mengawal dan menguasai diri sendiri.

"Ia adalah sifat biasa manusia. Tetapi percayalah kita hanya merasai gugup pada tiga minit pertama ketika bercakap di hadapan khalayak, tetapi perasaan itu akan hilang pada 10 minit kemudian," jelas pembaca berita Biz Malaysia di TV1 itu.

Hisham yang merupakan pengacara pertama yang menemubual Datuk Seri Najib Tun Razak ketika pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri keenam itu turut berkongsi ciri-ciri yang harus dimiliki untuk menjadi seorang pengacara yang baik.

"Sebaiknya, kita mempersiapkan diri untuk menjadi seorang pengacara yang baik dengan berpenampilan kemas, berperwatakan menarik, bersifat profesional, pengalaman luas, boleh melawak dan menyanyi.

"Jika tidak menjadi pengacara di televisyen atau majlis besar, menjadi pengacara amatur sekali pun sudah boleh menyumbang sebanyak RM500 sehari," kata Hisham.

Sebagai usaha berkongsi pengalaman dan kemahirannya dalam bidang pengacaraan, Hisham bakal mengendalikan satu kursus dalam bidang pengacaraan Jadilah Emcee Terbaik (JET).

"JET bukan sahaja program untuk mereka yang mahu menjadi pengacara, tetapi yang berhasrat menyertai apa-apa uji bakat dan mengatasi masalah keyakinan diri.

"Berdasarkan pengalaman mengendalikan program yang sama sebelum ini, saya pasti perkongsian pengalaman saya kepada peserta akan membuka mata semua untuk menjadi lebih berani," ujar bapa kepada seorang cahaya mata itu.

Program tersebut lebih berbeza dengan menekankan aspek praktikal iaitu sebanyak 80 peratus sepanjang program sehari. Peserta diberi peluang untuk memecahkan kepompong perasaan rendah diri dalam suasana santai.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Rusuhan terburuk bantah hina Rasulullah di Mesir

Posted:

Rusuhan terburuk bantah hina Rasulullah di Mesir

SEKUMPULAN peguam Kashmir melaungkan slogan kecaman semasa mengadakan demonstrasi terhadap filem anti-Islam, Innocence of Muslims di bandar Srinagar semalam.


KAHERAH - Sejumlah 300 penunjuk perasaan bertempur dengan polis dekat Kedutaan Amerika Syatrikat (AS) di sini semalam kerana marahkan sebuah filem yang menghina Nabi Muhammad SAW.

Media tempatan melaporkan seramai 224 orang cedera sejak keganasan tercetus di ibu negara Mesir itu di sini sejak Rabu lalu kerana membantah filem biadab itu.

Satu tunjuk perasaan besar-besaran kemudian diadakan di seluruh Mesir semalam. Protes tersebut dianjurkan oleh pergerakan Islam terbesar di negara itu, Ikhwanul Muslimin.

Kira-kira 5,000 penunjuk perasaan di bandar Khartoum, Sudan menyerbu Kedutaan Britan dan Jerman ekoran filem tersebut.

Kedua-dua kedutaan itu dibakar dan mengalami kerosakan, kata seorang wartawan agensi berita AFP.

Para penunjuk perasaan turut bertempur dengan polis di Yemen menyebabkan seorang meninggal dunia manakala 15 lagi cedera apabila perkarangan Kedutaan AS di negara berkenaan diserbu kelmarin.

Filem anti-Islam, Innocence of Muslims dipersalahkan berhubung serangan ke atas konsulat AS di bandar Benghazi, timur Libya yang meragut nyawa Duta AS, Chris Stevens dan tiga warganegara kuasa besar itu pada Selasa lalu.

Di Nigeria, polis negara itu diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga manakala tahap keselamatan di sekitar kedutaan asing turut dipertingkatkan.

Tindakan tersebut dilakukan selepas kumpulan Islam Boko Haram membunuh beratus-ratus orang dalam penentangan yang tercetus di Nigeria pada tahun ini.

Bantahan turut diadakan di wilayah Palestin dengan beribu-ribu orang berkumpul di Genting Gaza manakala ratusan yang lain berhimpun di Baitulmuqaddis.

Kumpulan penunjuk perasaan berkenaan bertempur dengan polis Israel di Baitulmuqaddis.

Di Gaza, penunjuk perasan mengibarkan bendera Hamas dan pergerakan Jihad Islam serta membakar beberapa bendera AS sambil melaungkan slogan meminta as dan Israel dihapuskan.

Di Pakistan, beratus-ratus orang menunjuk perasaan di beberapa bandar raya utama di negara berkenaan untuk mengutuk filem Innocence of Muslims dengan sebahagian mereka mahukan penerbit filem tersebut dibunuh.

Sebahagian lagi penunjuk perasaan menuntut supaya diplomat-diplomat AS di Pakistan diusir.

Di bandar Lahore, timur Pakistan, ketua pertubuhan amal Jamaat-ud-Dawa, Hafiz Saeed mengetuai protes yang disertai oleh 500 orang bagi membantah filem tersebut.

AS sebelum ini menawarkan ganjaran AS$10 juta (RM31.1 juta) ke atas Hafiz.

Dia menggesa pemerintah Pakistan supaya memanggil Duta AS bagi membantah filem anti-Islam itu.

"Kami mengutuk konspirasi menerbitkan filem anti-Islam ini. Tindakan keji ini merupakan konspirasi antarabangsa dari AS dan kami tidak akan menerimanya," kata Hafiz dalam protes tersebut.

Selain Pakistan, bantahan turut merebak ke seluruh Asia Barat termasuk Bangladesh, Indonesia, Malaysia, Kashmir, Iraq, Israel, Kuwait, Sudan dan Tunisia. - Agensi

Gambar separuh bogel isteri Putera William tersebar

Posted:

Gambar separuh bogel isteri Putera William tersebar


PUTERA WILLIAM dan isterinya semasa mereka berada di Istana Presiden di Singapura pada 11 September lalu.


LONDON - Pewaris kedua takhta diraja Britain, Putera William dan isterinya Kate Middleton berang semalam selepas sebuah majalah Perancis menyiarkan gambar separuh bogel wanita berkenaan.

Perbuatan tersebut membangkitkan kembali insiden gangguan yang dilakukan oleh pihak media terhadap ibu William, mendiang Puteri Diana.

Middleton memakai gelaran Duchess of Cambridge selepas berkahwin dengan William.

Beberapa pegawai Istana St James di sini berkata, pasangan diraja berkenaan yang kini berada di Malaysia sedang berunding dengan beberapa peguam berhubung tindakan majalah Closer versi Perancis itu.

Mereka menyifatkan perbuatan majalah itu sebagai pencerobohan privasi yang melampau.

Gambar eksklusif itu menunjukkan Catherine, 30, memakai seluar dalam manakala William menyapu krim matahari pada belakang badannya ketika isterinya sedang berbaring.

"Pasangan diraja berkenaan amat sedih dan marah kerana satu penerbitan Perancis dan seorang jurugambar menceroboh privasi mereka secara melampau dan tanpa sebarang justifikasi," kata kenyataan Istana St James.

"Insiden itu mengimbau kembali perbuatan melampau media cetak dan jurugambar paparazi semasa Diana masih hidup," tambah kenyataan tersebut.

Foto separuh bogel Middleton itu yang dirakamkan dari jauh disiarkan oleh majalah berkenaan semalam.

Penerbitan tersebut mendakwa gambar itu dirakamkan di atas sebuah rumah rehat di selatan Perancis semasa Middleton dan William bercuti pada bulan ini.

Penyiaran gambar kontroversi itu merupakan cabaran getir pertama yang dicetuskan oleh media cetak terhadap pasangan diraja itu selepas Diana mati dalam satu kemalangan kereta di Paris ketika beliau dikejar beberapa paparazi.

Gambar itu disiarkan selepas portal hiburan dan akhbar The Sun di Britain menyiarkan gambar bogel adik William, Putera Harry baru-baru ini.

Harry berbogel dengan seorang wanita semasa mereka berada di dalam sebuah bilik hotel di Las Vegas, Amerika Syarikat.

Sementara itu, William semalam mengaku bahawa beliau bukan peminat durian selepas merasa raja buah itu semasa lawatan beliau ke Malaysia.

William dan isterinya dihidangkan dengan buah durian semasa menghadiri majlis makan tengah hari bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak setibanya pasangan itu di Malaysia untuk lawatan tiga hari kelmarin.

Namun, semasa menghadiri satu lagi majlis makan tengah hari bersama sejumlah eksekutif perniagaan di ibu kota Malaysia, Kuala Lumpur semalam, bakal Raja Britain itu memberitahu: "Saya cuma mahu menyatakan betapa sedapnya makan tengah hari ini dan saya gembira kerana durian tidak terkandung dalam menu kali ini."

"Selepas merasa buah ini (durian) semalam, saya bimbang akan keselamatan mereka yang saya temui selepas itu," katanya.

Ucapan lucu William disambut dengan gelak ketawa para hadirin yang terdiri daripada lebih 1,000 ahli perniagaan.

Durian popular di Malaysia dan beberapa negara jirannya kerana rasa buah berkenaan yang lazat dan unik.

Namun, ramai tidak tahan dengan bau buah itu.

William dan Kate sedang dalam rangka lawatan ke seluruh dunia pada tahun ini bagi meraikan pemerintahan 60 tahun nendanya, Ratu Elizabeth II. - Agensi

Lady Gaga lancar minyak wangi di New York

Posted:

Lady Gaga lancar minyak wangi di New York

LADY GAGA dikerumuni para peminat dan jurugambar pada majlis pelancaran minyak wanginya di New York kelmarin.


NEW YORK - Penyanyi terkenal, Lady Gaga memakai pakaian berwarna hitam pada pelancaran minyak wangi sulungnya, Lady Gaga Fame di Muzium Guggenheim di sini kelmarin.

Beratus-ratus tetamu diminta mengenakan aksesori kepala atau sekurang-kurangnya topeng parti semasa menghadiri parti pada sebelah malam.

Antara selebriti yang hadir termasuk, Paris Hilton, Lindsay Lohan, Yoko Ono dan pereka-pereka fesyen serta model terkenal New York.

Kehadiran mereka disambut oleh beberapa model lelaki yang bertubuh sasa dan hanya memakai seluar jean ketat.

Pada majlis tersebut, sebuah filem berdurasi lima minit yang mempromosikan minyak wangi Lady Gaga turut ditayangkan.

Filem arahan jurufoto Steven Klein itu menunjukkan tubuh bintang berusia 26 tahun itu dikerumuni beberapa lelaki bersaiz kecil.

"Anda tahu, filem itu mahal," kata Klein ketika dia ditemu bual wartawan majalah Hollywood Reporter.

Penghasilan filem tersebut menelan belanja lebih AS$1 juta (RM3.07 juta).

Penyanyi itu turut baring di dalam sebuah botol dalam majlis pelancaran tersebut.

Lady Gaga atau nama sebenarnya Stefani Joanne Angelina Germanotta sempat mencacah bahagian belakang kepalanya dengan tatu.

Tatu itu dihasilkan oleh Mark Mahoney yang berpengalaman selama 35 tahun mencacah tatu di hadapan tetamu yang hadir. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


100 Rela sertai konvoi Jelajah Merdeka

Posted:

100 Rela sertai konvoi Jelajah Merdeka

15/09/2012 6:01pm

BANDAR BAHARU - Seramai 100 anggota Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) dari empat daerah di Kedah hari ini memulakan Konvoi Jelajah Merdeka 1Rela 2012 ke beberapa lokasi pilihan di Pahang, Kelantan dan Terengganu.

Pegawai Rela daerah, Lt.Kol (B) Mohd Yusuf Ahmad berkata tujuan program konvoi itu adalah bagi mengeratkan hubungan anggota Rela dengan masyarakat setempat selain menambah pengalaman kembara sambil bersantai.

Peserta konvoi selama tiga itu adalah dari daerah Bandar Baharu, Sik, Langkawi dan Kuala Muda dan akan menggunakan 23 buah kenderaan pacuan empat roda.

"Antara destinasi persinggahan termasuk Kampung Ringlet di Cameron Highlands, Felda Sungai Koyan dan daerah Raub di Pahang serta menghadiri majlis perkahwinan Pegawai Rela Daerah Maran, Pahang," katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran konvoi itu di sini.

Beliau berkata peserta kembara dijangka turut mengadakan aktiviti bersama masyarakat Orang Asli di beberapa lokasi, sama seperti pada siri jelajah pertama tahun lepas. - BERNAMA

Keputusan akhir Skuasy Terbuka Malaysia

Posted:

Keputusan akhir Skuasy Terbuka Malaysia

15/09/2012 5:52pm

PETALING JAYA - Berikut keputusan perlawanan akhir Kejohanan Skuasy Terbuka CIMB Malaysia 2012 di sini hari ini: LELAKI: ———- (Nota: Tanda (1/8) (3/8) menunjukkan pilihan) Tarek Momen (MESIR) mn (1/8)2(3/8) Mohamed El Shorbagy (MESIR) 12-10, 6-11, 12-10, 8-11, 14-12. - BERNAMA

4 renjer terbunuh di selatan Thailand

Posted:

4 renjer terbunuh di selatan Thailand

15/09/2012 5:50pm

BANGKOK - Empat renjer ditembak mati dan mayat mereka dibakar dalam satu serangan hendap oleh pemberontak di Muang, Yala hari ini. Ketua Polis Muang Kolonel Akharin Busaman berkata semua anggota renjer itu dalam perjalanan ke Pekan Yala dengan menaiki sebuah pikap apabila mereka diserang hendap lima pemberontak di Satengnok, Muang pada 6.30 pagi. Polis menemui 100 butir kelongsong peluru M16, AK47, senapang dan pistol di lokasi kejadian.

"Selepas kejadian tembak-menembak berakhir, pemberontak membakar pikap dan mayat keempat-empat mangsa," katanya. Dalam perkembangan lain, seorang individu yang disyaki pemberontak ditembak mati ketika terbabit dalam satu pertempuran bersenjata dengan pihak berkuasa di Kampung Bangtan, Bangkhao, Nongchik, Pattani pada 7.30 malam, semalam.

Ketua Polis Nongchik Kolonel Akom Bautong berkata bertindak atas satu maklumat, sekumpulan askar mengepung sebuah rumah di kampung itu dan berlaku kejadian berbalas tembakan kira-kira 10 minit antara pihak berkuasa dengan individu tersebut yang turut mempunyai waran tangkap terhadapnya.

Beliau berkata seorang anggota tentera cedera dalam kejadian itu. Lebih 5,000 orang maut sejak puak yang disyaki kumpulan pemisah meneruskan kempen bersenjata mereka bagi memperjuang kemerdekaan tiga wilayah di selatan Thailand iaitu Narathiwat, Pattani dan Yala lapan tahun lepas. - BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Nabila, antara kembara dan karier

Posted:

Nabila, antara kembara dan karier

INI memang bukan catatan pertama tentang kembara solonya ke Afrika, tetapi Nabila Huda punya sebab untuk berasa bangga dengan kembara yang ditempuhinya baru-baru ini.

Pertama, dia mengaku tidak menyangka kunjungan ke negara yang jauh berbeza dari segi sosio dan budaya serta ekonominya itu berbanding Malaysia lebih daripada sekadar berbaloi.

Kedua, pelakon yang mesra disapa Abil itu menyatakan memilih Afrika, lebih khusus ke Kenya merupakan pilihan yang tepat biar pemergiannya ke sana hanya berbekalkan mimpi yang kabur.

Ketiga, dia menggali banyak pengalaman berguna sebagai seorang pengembara wanita solo dan begitu teruja untuk meneruskan misi kembara secara solo selepas ini setelah mampu bertahan di bumi yang cukup asing bagi dirinya. Banyak lagi yang disenaraikan oleh Abil tentang kembara tersebut.

Momen itu masih basah dalam kotak memori Abil. Jauh dia terbang meninggalkan bumi Malaysia menuju Afrika hanya berbekalkan bacaan dan keinginan untuk menyelam ke dasar laut Pulau Watamu, Kenya.

"Malangnya, apabila sampai di sana, cuaca buruk dan saya dinasihatkan untuk tidak melakukan sebarang aktiviti pantai, termasuk menyelam," ujarnya.

Justeru dia memilih alternatif aktiviti yang tidak kurang menarik. "Saya pilih ke safari, satu aktiviti pelancongan wajib buat bila kita ke Afrika dan ternyata ia merupakan pengalaman yang tidak kurang mengujakan," jelas Abil.

MENURUT Nabila, karier dan kembara ibarat satu item yang tidak dapat dipisahkan daripadanya. Dia terlalu mencintai kedua-dua perkara tersebut.


Namun hal yang paling mengesankan dirinya sepanjang berada di bumi asing tersebut adalah tentang kelangsungan hidup masyarakat pribumi yang begitu kuat terikat dengan tradisi, terutama bagi masyarakat Masai yang dikunjunginya di sebuah kampung.

Modenisasi jauh ketinggalan dalam kehidupan dan mereka hidup seadanya. Itu satu pemandangan asing yang tidak mungkin dia perolehi jika tidak memilih Kenya sebagai lokasi kembara 'gilanya' serta membuat dia berasa cukup bersyukur dan bertuah kerana menjadi anak Malaysia yang hidup dalam sebuah negara hampir lengkap semuanya.

"Saya kira pengalaman kembara ke Kenya merupakan pengalaman paling bernilai dalam hidup saya. Lebih-lebih lagi apabila saya dapat mendekati masyarakat Masai yang hidup dalam keadaan dan budaya kuno mereka.

"Rata-rata mereka masih memakai pakaian tradisional, tinggal di dalam rumah yang diperbuat daripada lumpur, memakan hasil tanaman sendiri dan paling penting, masih mengamalkan ritual meminum darah kambing yang menjadi tradisi masyarakat Masai," ujarnya yang juga memberitahu terpegun dengan sikap sopan santun kaum wanitanya.

Mendefinisikan Kenya sebagai antara negara termiskin yang pernah dilawatinya, namun kata Abil, kemiskinan tersebut telah membuat masyarakat di sana bekerja keras dan lebih menghargai setiap kehidupan mereka.

Ujarnya: "Walaupun hidup daif, tapi mereka ada kekayaan dari segi lain, terutama hasil bumi dan bagaimana mereka begitu kreatif menghasilkan seni. Paling penting, kehidupan mereka yang masih dalam ruang tradisional membuat saya jatuh cinta."

Bagaimanapun kata Abil, jangan terkejut apabila bercakap tentang bahasa yang digunakan penduduk di sana. Biar mempunyai banyak dialek tersendiri, namun hampir semua masyarakat menggunakan bahasa Itali sebagai bahasa utama untuk berkomunikasi.

Malah oleh kerana pengaruh Itali begitu kuat di sana, terdapat banyak restoran Itali dibuka dan hampir banyak perniagaan dikuasai oleh orang Itali.


SEMENTARA kembali hidup solo, Nabila mahu mengembara dan berlakon sebanyak mungkin tanpa terikat komitmen lain.


Program travelog

Mahu bercerita tentang kembaranya ke Kenya, barangkali ia lebih mengujakan apabila dibuat dalam bentuk visual berbanding penulisan.

Berbekal sebuah telefon pintar iPhone, kamera serta sebuah kamera video, Abil merakam kembaranya agar dia mampu berkongsi kisah dengan peminat.

Menariknya, ada pihak yang berminat dengan kembara solo yang dilakukan anak rockers Amy Search ini. Dia telah ditawarkan untuk membuat dokumentari atau travelog tentang kembara ke Kenya tersebut.

"Ya, ada yang mahu membuat travelog untuk saya. Sebab itu, untuk pertama kali juga saya telah membawa kamera video untuk merakam momen-momen saya di sana.

"Bagaimanapun, suka untuk saya maklumkan, sebagai seorang amatur merakamkan pengalaman dalam bentuk visual, mungkin rakaman saya tidak begitu bagus," ujarnya.

Malah jika diberi peluang, dia begitu teruja untuk membikin lebih banyak dokumentari tentang kembaranya selepas ini.

Korea Selatan

Kurang 24 jam berada di Malaysia sebaik pulang dari Afrika, Abil terbang ke Korea Selatan pula. Kali ini, dia ke Korea atas tuntutan kerja.

Kini sedang berada di sana untuk tempoh 10 hari, Abil giat menjalani penggambaran drama Julia untuk slot Akasia bersama Fizo Omar, Izreen Azminda dan ramai lagi. Dalam masa yang sama, dia turut menjalani sebuah lagi produk untuk terbitan TV9.

Memuat naik banyak gambarnya di Korea menerusi laman sosial Instagram miliknya, ia ternyata menarik perhatian banyak pihak. Sementelah gambar-gambar yang dimuat naik tampak begitu cantik.

Mengulas tentang hal tersebut, kata Abil: "Saya amat sayangkan karier saya. Karier saya telah membawa saya ke merata dunia. Bukan sekadar menerusi lakonan, tetapi duit yang saya kumpul dari hasil titik peluh berlakon ini juga saya gunakan untuk mengembara.

"Bagi saya, sementara saya kini sudah kembali hidup solo dan masih muda, saya mahu pergi mengembara ke sebanyak mungkin destinasi yang saya ingin. Mengembara adalah impian saya sejak dulu dan kini saya sedang merealisasikannya satu persatu."

Malah untuk mengatur kerjanya dengan lebih baik, Abil kini buat pertama kalinya telah bernaung di bawah payung syarikat pengurusan Kartellohello.

KLASIK. Antara gambar menarik sewaktu penggambaran drama yang dimuat naik Nabila menerusi Instagram miliknya.


Menjadi pelakon pertama yang bernaung di bawah syarikat tersebut, dia percaya Kartellohello mampu membantunya melebarkan sayap dengan lebih besar selain menguruskan kariernya dengan lebih teratur.

Adda trauma dengan lelaki

Posted:

Adda trauma dengan lelaki

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


TUKAR imej. Jika sebelum ini Adda sempat memakai tudung, dia akhirnya mengambil keputusan hanya menggayakan turban yang dilihat lebih sesuai dengan dirinya.


TEMPOH perkahwinan yang sekadar bertahan selama 17 hari pastinya memberikan pengalaman yang cukup pahit buat vokalis Butterfly, Nur Syuhadah Baharuddin atau lebih popular dengan panggilan Adda.

Menganggap semua yang berlaku sebagai pengajaran untuk menempuhi kehidupan yang mendatang, Adda bertekad untuk tidak terlalu memikirkan lagi peristiwa lampau. Dia kini mahu meneruskan kehidupan seperti biasa.

Ketika ditemui sewaktu sesi fotografi bersama Kosmo! baru-baru ini, adik gitaris kumpulan Kristal, Rodi ini mahu memberi fokus kepada bidang yang diceburi sekarang iaitu sebagai penyanyi dan pelakon.

Bakal tampil menerusi filem sulung berjudul Sofazr The Movie: Jiwa Kacau pada 27 September ini, Adda menyatakan dia belum terfikir untuk mencari pengganti kerana selesa dengan keadaan sekarang.

Kosmo!: Bagaimana kehidupan Adda selepas kontroversi dahulu?

ADDA: Saya menganggap biar sehebat mana pun dugaan yang pernah melanda diri saya, tetapi kehidupan mesti diteruskan dan kalau boleh saya tidak mahu mengenang lagi segala kejadian yang berlaku.

Adakah anda sudah bersedia untuk mencari pengganti?

Buat masa ini saya belum bersedia untuk kembali mendirikan rumah tangga. Saya akui agak trauma dan susah untuk mempercayai lelaki sekarang setelah apa yang berlaku terhadap diri saya.

Mengenai status saya pula, sehingga kini saya masih lagi solo dan tidak mempunyai teman istimewa. Saya akui memang ada rapat dengan beberapa lelaki, tetapi hubungan yang terjalin tidak lebih daripada sekadar kawan.

Jadi, sekarang anda sudah serik untuk berkahwin?

Saya bukanlah serik berkahwin lagi, cuma buat masa sekarang tidak terlintas di hati saya untuk mendirikan rumah tangga. Apa pun saya percaya pintu hati saya akan terbuka untuk bergelar isteri, tetapi bukan dalam tempoh terdekat ini.

Sebelum ini anda dilihat sudah tampil bertudung sepenuhnya, tetapi kini penampilan anda ternyata sudah berubah?

Memang pada mulanya saya sudah berusaha mengubah penampilan untuk bertudung, namun lama-kelamaan saya rasa masih lagi belum bersedia ke arah itu. Kemudian, saya ambil keputusan tampil dengan imej memakai turban.

Saya membuat tindakan sedemikian kerana ia merupakan imej yang paling sesuai sekarang sebagai seorang vokalis kumpulan Butterfly yang menjurus kepada muzik Pop Rock.

Bagaimana pula dengan perkembangan kumpulan Butterfly sekarang?

Buat masa sekarang Butterfly masih lagi aktif dan sering membuat persembahan. Malah, kami baru sahaja melahirkan sebuah album berjudul Lelaki Pilihan pada Ogos lalu.

Adakah kontroversi yang berlaku telah menjejaskan karier anda sebagai penyanyi dan pelakon?

Saya melihat segala kontroversi yang melanda terutamanya berkaitan cinta dan perkahwinan tidak menjejaskan kerjaya saya sekarang termasuk nama Butterfly. Lagipun saya percaya peminat lebih menilai diri saya berdasarkan kerjaya berbanding perkara peribadi mengenai diri saya.

Dia bukan suami orang! - Rossa

Posted:

Dia bukan suami orang! - Rossa

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


ROSSA dan Joe Flizzow berduet untuk lagu One Night Lover.


TIGA tahun selepas menoktahkan pelayaran bahtera perkahwinan dengan anggota kumpulan Padi, Yoyo, figura popular Indonesia yang turut disenangi auranya di Malaysia, Rossa, kini kembali membuka serelung ruang di hatinya untuk menerima cinta daripada seorang usahawan yang enggan didedahkan namanya.

Dedah Rossa, 33, lelaki yang berusia sekitar 30-an itu dirasakan sangai bersesuaian dengan dirinya dan dia malah pernah membawa usahawan itu bertemu dengan keluarganya beberapa kali sebelum ini.

"Memang sekarang sudah ada seseorang yang sedang saya kenali hatinya tetapi saya tidak pernah beritahu siapa dia. Dia lebih tua daripada saya dan yang penting bukan suami orang. Tempoh perkenalan kami saya sifatkan dalam erti kata cukup saling mengenali, dia secocok dengan saya dan kami ada persefahaman," luahnya yang masih belum bersedia untuk mendirikan rumah tangga buat masa sekarang.

Rossa yang ditemui ketika majlis pelancaran album terbaharunya The Best Of Rossa di The Venue Pavilion petang Khamis lalu menegaskan pendedahan tentang perkembangan terbaharu kisah peribadinya itu dibuat bagi menjawab tanda tanya yang timbul ekoran laporan sebuah portal Malaysia yang menyatakan Rossa pernah membawa kekasihnya untuk berjumpa dengan keluarganya.

Sehubungan itu, tambah Rossa lagi tindakannya menemukan individu yang didakwa kekasih itu bukan bertujuan menjalinkan hubungan lebih serius apatah lagi dia langsung tidak terfikir untuk berkahwin sekali lagi dalam masa terdekat ini.

"Kalau saya ada membawa beberapa teman (lelaki) ke rumah untuk bertemu dengan orang tua saya bukan bermaksud apa-apa atau kerana dia istimewa, bukan sama sekali. Kadang-kadang bapa saya juga ada bertanyakan yang mana satu pacar saya.

"Bukan istimewa kalau bawa berjumpa keluarga. Kalau benar hubungan itu serius maka saya akan uar-uarkan. Buat masa sekarang saya free (tidak terikat), single (solo) dan seksi!" ujarnya berseloroh.

Projek hartanah

Dalam pada itu, Rossa juga kini sedang berjinak-jinak menceburi bidang pelaburan projek hartanah di Indonesia dan ujarnya dia turut mendapat galakan daripada teman lelakinya itu untuk serius berkecimpung dalam bidang tersebut.

"Projek itu baru berjalan dan Insya-Allah saya semakin serius mengusahakan projek kondotel itu. Selain itu bisnes Diva Family Karaoke juga semakin pesat berkembang dan kini sudah ada 18 cawangan seluruh Indonesia. Istimewanya kerana pusat karaoke itu didekorasi khas untuk golongan wanita," tambah ibu kepada seorang cahaya mata berusia enam tahun, Rizky Langit Ramadan.

Dalam perkembangan lain, Rossa akan mengerjakan ibadah haji pada 12 Oktober ini bersama sekumpulan jemaah menerusi sebuah agensi haji dan umrah di Indonesia. Kata Rossa, dia telah merancang untuk mengerjakan ibadat rukun Islam itu sejak tahun lalu dan bersyukur kali ini diberikan peluang dan kesempatan.

Dia bagaimanapun menegaskan akan terus aktif dalam bidang nyanyian sepulangnya dari Tanah Suci Mekah kelak namun dari segi berpakaian dia akan lebih menjaga adabnya untuk tidak terlalu seksi berbanding sebelum ini.

"Saya akan ubah cara berpakaian untuk tidak terlalu terbuka dan akan lebih sopan selepas ini. Doakan saya beroleh hidayah ketika mengerjakan haji nanti dan mendapat haji yang mabrur," jelasnya.

Sedikit info mengenai album terbaharunya yang sudah mula dipasarkan sejak bulan Mac lalu dan sudah 1.5 juta naskhah terjual di Indonesia setakat ini. Album itu kata Rossa istimewa kerana menghimpunkan semua lagu hits dirinya sepanjang bergelar penyanyi termasuk lima buah lagu baharu.

Antara lagu yang dimuatkan seperti Pudar, Aku Bukan Untukmu, Ayat-Ayat Cinta, Hati Yang Kau Sakiti, Tegar, Kini, Atas Nama Cinta dan Ku Menunggu. Lima lagu baharu yang dimaksudkan Ku Pinang Kau Dengan Bismillah (duet Pasha Ungu), Aku Bersahaja (duet Taufik Batisah), One Night Lover (duet Joe Flizzow), Jangan Ada Dusta Antara Kita (duet Broery Marantika) serta Tak Sanggup Lagi.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved