Jumaat, 6 Disember 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Banduan yang menjadi presiden

Posted:

Banduan yang menjadi presiden

Banduan yang menjadi presiden

MENYEBUT namanya ibarat melaungkan suara kedamaian penuh demokrasi. Biar pun meringkuk hampir tiga dekad dalam penjara sepi, usaha figura kelahiran Mvezo, Afrika Selatan itu selama hayatnya meninggalkan satu legasi paling berharga dalam sejarah dunia.

Khamis lalu, Nelson Mandela, 95, menghembuskan nafas terakhir di kediamannya di Johannesburg, dan kematiannya memberi kesan mendalam kepada individu dan sebilangan masyarakat.

Keperibadiannya tidak pegun di negara sendiri, malah menjangkau ke benua-benua lain sehingga diangkat sebagai tokoh moral dan pemimpin politik yang berwibawa.

Mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad turut terkesan dengan kehilangan penerima Hadiah Nobel Keamanan 1993 itu. Dalam kenyataannya kepada media, beliau menganggap Mandela sebagai pemimpin yang cukup hebat serta memiliki ketabahan luar biasa dan komitmen yang tidak pernah luntur dalam memperjuangkan keadilan sosial.

"Setiap kali ditanya siapakah pemimpin yang pernah saya jumpa yang paling saya kagumi, tanpa teragak-agak saya akan menjawab, Nelson Mandela," katanya dalam satu kenyataan kepada media.

Beliau menambah, Mandela juga adalah insan bersifat pemaaf dan tidak memusuhi mereka yang pernah memenjarakannya kerana beliau lebih mementingkan perdamaian.

Perkara itu jelas terbukti ketika Mandela menyarungkan jersi ragbi pasukan Springboks pada kejohanan Piala Dunia Ragbi 1995 di Afrika Selatan. Stadium Ellis Park bergema dengan sorakan lebih 60,000 penonton yang melaungkan nama Mandela.

Springboks sebelum itu dijadikan simbol kebanggaan warga kulit putih Afrika Selatan, yang menjalankan dasar aparteid iaitu penindasan ekonomi dan sosial ke atas penduduk kulit hitam dari tahun 1948 hingga 1994.

Memakai jersi itu seperti satu signifikan kepada cara Mandela 'melupakan' peristiwa berdarah dan kenangan pahit yang memberi kesan mendalam kepada rakyat kulit hitam Afrika.

Dasar aparteid dikuatkuasakan secara meluas pada pemerintahan Presiden ke-7 Afrika Selatan, Hendrik Frensch Verwoerd, yang menolak kepentingan rakyat selain kulit putih. Mereka diberi layanan kelas kedua dari segi ekonomi, sosial, pendidikan dan kebudayaan.


PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak (dua dari kanan) dan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Mohd. Zahidi Zainuddin (kiri) tertawa kecil selepas Mandela menyatakan sesuatu dalam satu kunjungan tidak rasmi Mandela ke Kementerian Pertahanan Malaysia pada tahun 2000.


Mandela atau nama sebenarnya Rolihlahla Mandela dilahirkan di Mvezo, sebuah desa kecil di tepi Sungai Mbashe, di daerah Umtata, ibu kota Transkei (kini sebahagian wilayah Tanjung Harapan), Afrika Selatan pada 18 Julai 1918.

Beliau diberi nama Rolihlahla yang membawa maksud 'pembikin masalah' dalam bahasa Xhosa. Moyangnya, Ngubengcuka merupakan seorang raja daripada puak Thembu. Bagaimanapun, keluarga Mandela tidak boleh mewarisi takhta tersebut kerana datuknya dilahirkan daripada isteri keturunan puak Ixhiba.

Bapa Mandela, Gadla Henry Mphakanyiswa pula merupakan ketua bandar Mvezo, namun selepas Afrika Selatan dijajah, Mphakanyiswa dilucutkan jawatan.

Mphakanyiswa kemudian membawa keluarganya termasuk Mandela berpindah ke Qunu. Bapa Mandela memiliki empat orang isteri dan 13 anak iaitu empat anak lelaki dan sembilan anak perempuan. Mandela dilahirkan oleh isteri ketiga Mphakanyiswa, Nosekeni Fanny iaitu anak perempuan kepada Nkedema daripada suku kaum Mpemvu Xhosa.

Kehidupan berubah

Di Qunu, Mandela hidup seperti kanak-kanak lain bermain riang bersama adik-beradiknya. Atas dedikasi Mphakanyiswa untuk melihat anaknya mendapat masa depan yang lebih baik, Mandela dimasukkan ke gereja Methodis.

Kematian bapanya ketika berusia sembilan tahun merubah corak kehidupan Mandela. Berdasarkan wasiat Mphakanyiswa, beliau dijadikan anak angkat kepada pemangku diraja suku Thembu, Jongintaba Dalindyebo.

Di istana itu, Mandela diajar bahasa Inggeris, bahasa Xhosa, sejarah dan geografi. Dari situ beliau memahami kesan kedatangan pihak kulit putih membawa kesan negatif kepada penduduk kulit hitam Afrika.

Ketika berada di tahun kedua di Kolej Universiti Fort Hare iaitu satu-satunya institusi tertinggi untuk orang kulit hitam, Mandela telah dibuang universiti kerana mengetuai pemprotesan pelajar menentang aparteid pada tahun 1940.


MAHATHIR dalam satu pertemuan dengan Mandela di Stadium Negara Kuala Lumpur pada tahun 1990.


Beliau kemudian melanjutkan pendidikan melalui program jarak jauh di University of South Africa (UNISA) di Johannesburg. Setelah mendapat ijazah dalam bidang perniagaan, dia mendaftar dalam program Sarjana Muda Undang-Undang di University Witwatersrand.

Mandela membentuk Liga Pemuda Kongres Kebangsaan Afrika (ANC Youth League) pada tahun 1944 berikutan sistem ANC pimpinan lama tidak selaras dengan perjuangan asas.

Pada awalnya, gagasan baharu itu memulakan kempen menentang dasar diskriminasi antara kaum secara lembut dan tanpa sebarang keganasan. Namun, usaha itu gagal.

Berikutan peristiwa pembunuhan Sharpeville pada tahun 1960, pendekatan Mandela mula berubah. Pemberontakan itu meragut nyawa 69 orang, manakala 181 yang lain cedera teruk. Pihak pemerintah telah mengharamkan semua kegiatan parti politik dan sebarang perjumpaan antara orang kulit hitam.

Beratus-ratus pemberontak ditahan dan dipenjarakan termasuklah Mandela pada tahun 1961. Beliau meneruskan perjuangan dengan menjalankan aktiviti bawah tanah dan menubuhkan sayap militer ANC, Umkhonto we Sizwe (MK).

Setahun kemudian, Mandela meninggalkan tanah airnya untuk mendalami latihan ketenteraan di Algeria dan mengadakan latihan untuk ahli-ahli MK.

Sekembalinya Mandela ke negaranya, beliau terus ditahan dengan alasan meninggalkan negara secara haram dan menyemarakkan semangat memberontak kepada rakyat.

Menerusi pendakwaaan itu, Mandela dihukum penjara selama lima tahun pada November 1962. Ketika masih menjalani hukuman itu, beliau sekali lagi didakwa dalam sebuah perbicaraan yang dikenali sebagai Rivonia Trial.

Dalam perbicaraan itu, Mandela dikenakan hukuman penjara seumur hidup atas tuduhan mengkhianat, menghasut dan melakukan keganasan terhadap rejim Afrika Selatan. Selama 27 tahun hidup dalam penjara di Robben Island, Mandela sempat mendapat ijazah undang-undang melalui program koresponden Universiti London.

Mandela dibebaskan pada Februari 1990 akibat desakan pemimpin-pemimpin dunia semasa perubahan kuasa kerajaan kepada Presiden baharu Afrika Selatan, Frederik Willem de Klerk. Parti ANC turut dilepaskan daripada sebarang sekatan.

Semasa pilihan raya umum tahun 1994, parti ANC menang besar dan Mandela diangkat sebagai Presiden kulit hitam pertama di Afrika Selatan.

DETIK bersejarah ketika Mandela menyarungkan jersi Springboks dan menyampaikan piala kejohanan Piala Dunia Ragbi 1995 kepada ketua pasukan ragbi Afrika Selatan Francois Pienaar (kanan).


Hentikan cengkaman

Peristiwa bersejarah itu juga menamatkan cengkaman dasar aparteid yang membelenggu penduduk kulit hitam selama 46 tahun.

Pemerintahan Mandela mengembalikan kuasa orang kulit hitam dan menyeimbangkan ekonomi Afrika Selatan yang teruk di bawah dasar aparteid.

Selama lima tahun menjadi Presiden, Mandela langsung tidak melakukan sebarang penindasan sebaliknya menekankan kepentingan hak sama rata rakyat Afrika Selatan tanpa mengira warna kulit.

Sumbangan Mandela atau dipanggil Madiba oleh rakyat Afrika Selatan terus kekal walaupun jasad tiada di depan mata. Auranya masih dirasai. Setiap butir bicaranya menjadi sumber motivasi dan inspirasi kepada segenap masyarakat dunia.

Sementara itu, Presiden Afrika Selatan, Jacob Zuma menyatakan pe mergian Mandela sebagai satu kehilangan besar kepada bangsanya.

"Negara kita telah kehilangan seorang anak yang sangat hebat. Kita telah kehilangan seorang bapa. Walaupun kita sedar hari ini bakal tiba, tiada yang dapat menggambarkan kesedihan dan kehilangan beliau," ujarnya ketika mengumumkan berita kematian Mandela secara langsung di stesen televisyen tempatan.

Mandela bak magnet selebriti

Posted:

Mandela bak magnet selebriti

Mandela bak magnet selebriti

KEHILANGAN. Kedua-dua ikon kesayangan masyarakat dunia Michael Jackson dan Mandela saling berpelukandi Cape Town, Afrika Selatan pada tahun 1996.


ANGGOTA Spice Girls, Geri Halliwel merangkul lengannya sambil beberapa ahli lain kumpulan pop dari Britain itu memeluk beliau untuk merakamkan gambar kenangan. Figura itu, Nelson Mandela berdiri dan melakar senyuman.

"Mereka heroin saya," ujar Presiden Afrika Selatan itu semasa beliau bertemu dengan penghibur-penghibur muda dan seksi itu pada tahun 1997 di Johannesburg.

Beliau dikurung hampir tiga dekad di dalam penjara aparteid. Selepas dibebaskan, daya penarik yang ada pada Mandela menjadi satu legenda.

Walaupun sering berkongsi pentas dengan nama-nama besar dalam industri hiburan antarabangsa, sukan dan politik, aura Mandela menyinar lebih terang berbanding bintang ternama berkenaan.

Lagu berjudul Free Nelson Mandela dan Bring Him Back Home mengungguli carta muzik pada tahun 1980-an. Sambutan hari ulang tahun ke-70 figura pemimpin prolifik itu pernah disiarkan secara global untuk tatapan jutaan penduduk dunia pada tahun 1988.

Pada ulang tahun ke-85, aura bintang yang dimiliki Mandela menarik kemunculan tetamu terkenal seperti kumpulan U2 dan aktor Hollywood iaitu Robert de Niro. Tidak dilupakan, tukang masak dan pekebunnya turut dijemput menghadiri majlis tersebut.

Mandela juga bersahabat baik dengan ratu televisyen Amerika Syarikat (AS), Oprah Winfrey. Oprah kemudiannya mendapat idea untuk membina sekolah perempuan di kampung halaman Mandela selepas meluangkan masa minum petang bersama-sama.


BEKAS presiden AS, Bill Clinton menyifatkan Mandela sebagai kawan yang sangat setia.


Pernah sekali, pemegang trofi Anugerah Akademi, Charlize Theron yang dilahirkan di Afrika Selatan berkata kepada Mandela bahawa beliau sangat sayangkan pemimpin itu.

"Saya sayangkan awak juga, awak tahu?" balas Mandela ringkas.

Penyanyi ternama dari Kanada, Celine Dion turut menamakan salah seorang anak kembarnya dengan nama Nelson selepas berpeluang bertemu Mandela.

Bakti yang ditabur Mandela kepada manusia sejagat membuatkan dirinya diangkat dengan pelbagai gelaran penuh makna.

Bintang peragaan kulit hitam, Naomi Campbell dilaporkan memanggil Mandela sebagai Datuk Terhormat manakala bekas pemimpin AS, Bill Clinton menyifatkan beliau sebagai kawan yang amat setia.

Kemunculan terakhir Mandela di khalayak ramai adalah pada pertandingan akhir bola sepak Piala Dunia 2010 yang berlangsung di Afrika Selatan.

Sementara itu, Presiden AS, Barack Obama dalam kenyataannya di podium Rumah Putih menyatakan bahawa beliau merupakan satu daripada jutaan manusia yang berminat dengan bidang perkhidmatan awam disebabkan Mandela.

"Kita sudah kehilangan orang paling berpengaruh, berani dan berjiwa murni yang membuatkan semua orang ingin meluangkan masa bersamanya. Lelaki itu tidak lagi bersama kita, beliau sudah menjadi sebahagian daripada sejarah.

"Kita mungkin tidak akan berpeluang melihat seseorang seperti Mandela pada masa depan.

"Kini, mari kita bertafakur sebentar dan bersyukur kerana Mandela pernah hidup di dunia ini. Dia lelaki yang melakar sejarah," ujar presiden kulit hitam pertama AS itu. - NADIA SHAIFUL BAHARI

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


50 kanak-kanak sertai Majlis Berkhatan Perdana di Perlis

Posted:

50 kanak-kanak sertai Majlis Berkhatan Perdana di Perlis

50 kanak-kanak sertai Majlis Berkhatan Perdana di Perlis

KANAK-KANAK disiram dengan air sebelum berkhatan sambil diperhatikan oleh Khairi (dua dari kanan) pada majlis Berkhatan Perdana 2013 peringkat negeri Perlis di Dewan 2020, Kangar baru-baru ini.


MERIAH. Lebih 50 kanak-kanak sekitar Perlis diraikan sempena majlis Berkhatan Perdana anjuran bersama Kerajaan Negeri Perlis di Dewan 2020, Kangar, Perlis baru-baru ini.

Dalam majlis tersebut kanak-kanak terbabit diarak mengelilingi Dewan 2020 dengan menaiki trem khas sebelum disiram air oleh anggota Pasukan Bomba dan Penyelamat Perlis.

Majlis tersebut dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam negeri, Khairi Hassan.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pengangkutan negeri, Sabry Ahmad serta Pengarah Kesihatan Perlis, Datuk Dr. Ghazali Othman.

Sumbangan amal pensyarah, pelajar Kolej Cybernetics

Posted:

Sumbangan amal pensyarah, pelajar Kolej Cybernetics

Sumbangan amal pensyarah, pelajar Kolej Cybernetics


PENSYARAH dan pelajar Kolej Cybernetics bergambar kenangan di depan rumah kebajikan Al-Munirah di Klang, Selangor baru-baru ini.


AMAL. Seramai 40 pelajar Kolej Cybernetics yang dibantu beberapa pensyarah menyampaikan sumbangan kepada Persatuan Kebajikan Anak Yatim dan Miskin Al-Munirah, Klang, Selangor baru-baru ini.

Persatuan Kebajikan Anak Yatim dan Miskin Al-Munirah mempunyai seramai 47 orang penghuni yang masih menetap di situ.

Program itu adalah anjuran Kursus Diploma Multimedia Kreatif bersama Persatuan Colourz yang ditubuhkan oleh beberapa pensyarah.

Pasangan pengantin diarak naik basikal tua

Posted:

Pasangan pengantin diarak naik basikal tua

Pasangan pengantin diarak naik basikal tua


NAZRAN mengayuh basikal yang dibonceng pasangannya, Roseyahima sambil diiringi oleh ahli keluarga dan rakan semasa diarak pada majlis perkahwinan mereka di Kampung Kota Aur, Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.


KENANGAN. Sepasang pengantin baharu memilih untuk mengabadikan kenangan hari bahagia mereka dengan menunggang basikal tua di Kampung Kota Aur, Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.

Malah, ia menjadi kenangan manis seumur hidup apabila pasangan pengantin itu, Nazran Ismail, 31, bersama isterinya, Roseyahima Yahya, 27, turut diarak oleh 15 buah basikal tua lain yang ditunggang ahli keluarga dan rakan sejauh 200 meter.

Nazran yang bekerja di Penang Port Berhad berkata, idea untuk berarak menggunakan basikal itu dicetuskan secara spontan oleh ahli keluarga dan rakan sekampungnya selepas majlis pertunangan bulan lalu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Fiesta Ecoboost lebih kuasa, jimat petrol

Posted:

Fiesta Ecoboost lebih kuasa, jimat petrol

Fiesta Ecoboost lebih kuasa, jimat petrol

Oleh AFIFI HAFIZ MOHD. NOR

SEJAK beberapa tahun kebelakangan ini, hampir setiap pengeluar kenderaan global mengambil inisiatif membangunkan produk berasaskan teknologi jimat bahan api.

Ia berikutan peningkatan harga bahan bakar fosil sekali gus memberi impak besar kepada kos produksi kenderaan dan perbelanjaan pengguna.

Malah ada agensi seperti di Amerika Syarikat yang mengesyorkan pengguna untuk membeli kenderaan jimat bahan api.

Untuk kekal selari dengan trend semasa itu, Ford Motor Company tampil dengan teknologi enjin EcoBoost.

Teknologi EcoBoost lahir di sebalik kesan pasaran minyak dunia mendadak di negara Uncle Sam itu. EcoBoost merangkumi gabungan komponen pengecas turbo, sistem pancitan bahan api dan pemboleh ubah aci sesondol.

Pendek kata, enjin EcoBoost berupaya meledakkan kuasa output dan tork secara konsisten seperti sebuah jentera bersesaran tinggi tetapi jimat bahan api.

Jangan terkejut, Ford mendakwa enjin berkenaan lebih baik jika dibandingkan kadar output kuasa dan kecekapan bahan api jentera hibrid dan varian diesel.

Enjin 1.0 EcoBoost itu telah menerima penganugerahan International Engine of The Year tahun 2012 dan 2013 oleh majalah Engine Technology International.


RUANG dalaman varian Titanium tampak segar dan luas dengan aplikasi kombinasi tona cerah dan gelap.


EcoBoost dilihat sebagai satu alternatif baharu untuk diaplikasikan pada rangkaian produk masa hadapan Ford.

Antara rangkaian model Ford yang menggunakan teknologi enjin EcoBoost ialah Focus, Ecosport, Mondeo dan Fiesta.

Bagi mendalami kehebatan teknologi EcoBoost, Ford Malaysia membuka peluang kepada pengamal media tempatan untuk satu sesi pandu uji model Ford Fiesta EcoBoost 2014 di Chiang Mai, Thailand baru-baru ini.

Fiesta EcoBoost yang disediakan ialah varian Titanium sedan dan S (hatchback). Perbezaan utama varian itu dengan model Fiesta di Malaysia terletak pada enjinnya.

Model Fiesta EcoBoost dipasang enjin 1.0 liter tiga silinder namun ledakan kuasanya ibarat satu ketagihan buat penulis. Sesi pandu uji itu seolah-olah amat singkat sedangkan kami memandu dari pagi sehingga matahari terbenam.

Laluan perjalanan yang ditempuh melibatkan kawasan bandar, berbukit, lebuh raya dan jalan-jalan kecil di kampung.

Destinasi perjalanan kira-kira 240 kilometer (km) itu bermula dari Holiday Inn menuju Proud Phu Fah Resort sebelum tiba di High Resort. Kumpulan media kemudiannya mengemudi kereta jenama Amerika Syarikat itu ke Thai Elephant Conservation Center sebelum kembali semula ke hotel penginapan di Holiday Inn.

Sepanjang sesi pandu uji, penulis merasakan semua laluan ditetapkan itu tidak mendatangkan masalah untuk Fiesta EcoBoost.

Senario meredah laluan berbukit dan selekoh sejauh 19km mendatangkan keseronokan kerana enjin memberikan kuasa yang diperlukan. Pijak pedal, terasa tarikan sehingga badan terlekat pada kerusi pemandu.

Sebelum memasuki kawasan lebuh raya, penulis sempat menukar kepada model Fiesta S bersama seorang rakan. Jentera itu berjaya mencapai kelajuan sehingga 180km sejam tanpa perlu menunggu lama.


SELEKOH mendaki bukit antara cabaran yang nyata tidak setanding dengan kemampuan teknologi EcoBoost.


Selain daripada kuasa pecutan kereta ini, sistem audio yang digunakan juga agak menarik. Alunan muzik yang keluar daripada enam unit pembesar suara ibarat teater rumah.

Sebelum ini, Ford telah memperkenalkan sistem Sync pada model Ranger. Apa yang menariknya selepas anda mengaturkan telefon dan Sync, pemandu hanya perlu menekan satu butang di stereng dan memberi arahan kepada Sync.

Antara perkara yang boleh dilakukan menerusi pemberian arahan ialah kawalan sistem audio dan membuat panggilan telefon.

Pada bahagian papan pemuka, ada satu set butang nombor sebagai alternatif membuat panggilan. Agak canggih bagi sebuah kereta dalam segmen B.

Turut mendiami papan pemuka Fiesta EcoBoost ialah Paparan Pelbagai Maklumat (MID) yang membolehkan pengguna memeriksa sistem kereta ini.

Untuk varian Titanium, kerusinya dibalut dengan warna krim kehijauan manakala untuk varian S menggunakan campuran kulit dan fabrik berwarna gelap.

Model ini dijangka menembus pasaran di Malaysia pada tahun hadapan. Ford menganggarkan harga Fiesta EcoBoost bermula daripada RM95,000 seunit.

Mungkin Ford Fiesta EcoBoost bakal mendatangkan saingan sengit kepada pesaing-pesaing sekelas dengannya.

Myvi FEM lebih feminin

Posted:

Myvi FEM lebih feminin

Myvi FEM lebih feminin


BAHAGIAN luaran diserikan dengan pemasangan beberapa pelekat pada badan kereta kompak itu.


PERUSAHAAN Otomobil Kedua Sdn. Bhd. (Perodua) menutup kempen pemasaran 2013 dengan melancarkan varian Myvi edisi khas untuk kaum Hawa.

Dikenali sebagai Perodua Myvi 1.5 FEM (Female Empowerment Movement), pengeluar kereta kompak itu hanya menawarkan 60 unit sehingga Februari 2014. Hanya satu pilihan warna ditawarkan iaitu putih.

Kereta itu sebenarnya merupakan varian Myvi 1.5 SE, bagaimanapun ia sudah melepasi beberapa fasa perubahan kosmetik khususnya pada bahagian dalaman. Bahagian luaran hanya melibatkan pemasangan pelekat bertemakan flora di hud hadapan, but belakang dan bahagian sisi kenderaan.

Tempat duduk varian Myvi 1.5 FEM itu disaluti material kulit bersama logo FEM dengan sulaman benang merah untuk menyerikan ruangan kabin. Stereng kereta juga menggunakan material kulit tona merah hitam.

Tona warna sama juga diberikan pada bahagian papan pemuka khususnya kawasan konsol tengah yang menempatkan unit multimedia, sistem navigasi dan skrin paparan kamera ketika mengundur jentera.


PAPAN pemuka dan stereng kenderaan diserikan dengan padanan tona merah hitam.


Tambahan lain ialah filem pelindung keselamatan dan solar, karpet khas dengan logo FEM serta sebuah bekas pelbagai guna eksklusif. Kos bagi semua barangan itu bernilai RM4,000.

Bagaimanapun, kos itu tidak dicaj pada pembeli. Perodua masih mengekalkan harga asal atas jalan kereta itu sebanyak RM56,027 termasuk insurans.

Untuk mendapatkan model edisi khas itu, anda perlu sekurang-kurangnya berumur 18 tahun dan pernah memiliki sebuah kereta Perodua. Jangan bimbang, ada syarat kedua. Jika pernah memandu mana-mana kereta Perodua, anda juga layak membelinya.

Syarat seterusnya yang perlu dipatuhi ialah pembeli perlu mendaftar diri di laman web www.peroduafem.com.my. Apabila mendaftar, anda akan menerima hadiah misteri hari lahir, boleh menyertai bengkel khas diadakan serta dijemput untuk menghadiri pelancaran model baharu Perodua pada masa hadapan.

Imbasan Nostalgia Nissan

Posted:

Imbasan Nostalgia Nissan

Imbasan Nostalgia Nissan

Oleh MUHAMMAD MD. TAJUDIN


NISSAN IDx NISMO yang disaluti tiga warna memaparkan imej sporty untuk golongan muda.


PADA 20 November lalu di Pameran Kenderaan Tokyo, Jepun, Nissan telah mengejutkan ramai peminat kereta menerusi penampilan model konsep IDx Freeflow dan IDx Nismo. Kedua-dua model konsep itu masih dalam peringkat kajian namun begitu mengujakan apabila ia mengimbas kembali model klasik Datsun Bluebird 510 SSS.

Jika benar Nissan ingin mengeluarkan IDx maka model itu akan menyertai barisan kereta moden dengan elemen retro seperti MINI Cooper, Volkswagen Beetle dan Toyota GT86. IDx Nismo dan IDx Freeflow menunjukkan keupayaan Nissan dalam menggunakan kaedah pembangunan produk baharu dan inovatif bagi memenuhi keperluan pelanggan muda selain berinteraksi dengan mereka dalam mengeluarkan kereta yang mereka mahu.

Pendekatan dalam pembangunan kereta memerlukan input daripada konsumer dan ia direka untuk menarik perhatian generasi digital yang lahir selepas tahun 1990 dan turut mengambil pendapat mereka dalam proses pembangunan. Nissan berpendapat pendekatan ini akan digunakan untuk pembangunan kereta pada masa akan datang dan hubungan baharu di antara Nissan dan pelanggannya.

Akronim IDx sebenarnya merujuk kepada perkataan identification atau memberi maksud perkara-perkara yang bersifat individual pada kereta konsep itu manakala akronim x pula merujuk kepada pemboleh ubah yang mewakili nilai-nilai baharu dan impian yang dilahirkan melalui komunikasi.

Berinteraksi dengan generasi muda telah mengajar Nissan benda-benda baru di dalam aspek kreativiti di mana hasil akhir kedua-dua model kereta konsep adalah daripada input generasi muda. Setiap satu model konsep itu mempunyai karakter yang kuat dengan perbezaan impresi yang ketara.

Apa yang Nissan peroleh daripada interaksi dengan golongan muda ialah kehendak mereka yang mahukan kereta dengan ciri-ciri ringkas dan original untuk sebuah kereta iaitu yang tiada pengaruh lama, berasakan perkadaran yang ideal dan kedudukan lurus kereta dengan bentuk tiga kotak. Ringkasnya, reka bentuk IDx adalah kereta dengan tiga bahagian iaitu enjin, penumpang dan bonet belakang.


MODEL IDX FREEFLOW


IDx Freeflow

Model konsep IDx Freeflow adalah refleksi input golongan muda yang turut merekabentuk kereta iaitu mereka yang bercitarasa semula jadi dan tinggi dalam kesemua aspek dalam kehidupan harian. Bahagian interior kereta empat penumpang itu dipilih daripada peralatan yang bergaya tetapi berfungsi dan selesa untuk merasai suasana seperti di ruang tamu di mana pemilik dan rakan-rakannya boleh beristirahat.

Stereng yang ringkas pada papan pemuka ditemani oleh meter kelajuan konsep moden manakala jam analog pula menambahkan lagi suasana selesa dan tenang. Lebih menarik, kerusi dan sesetengah peralatan dibalut dengan denim untuk memberi suatu kebebasan berbanding kereta-kereta masa kini.

Walaupun bersaiz kompak iaitu dengan panjang hanya 4.1 meter, 1.7 meter lebar dan 1.3 meter tinggi, IDx Freeflow tampil menonjol dengan rekabentuk luar seperti bumbung yang seolah-olah terapung dan berbentuk bulat yang merupakan antara ciri kreatif kereta itu.

Warna yang dipilih pula ialah gabungan putih dan flax iaitu bayangan coklat muda seperti individu yang memakai baju-T berwarna putih dan seluar chinos dan diserlahkan dengan aksesori berwarna perak atau tali pinggang. Efek luaran diserlahkan lagi dengan roda besar bersaiz 18 inci berwarna krom. Untuk janaan kuasa pula, IDx dikuasakan oleh enjin yang ekonomikal berkemungkinan bersesaran 1.2 liter atau 1.5 liter yang dipadankan dengan transmisi CVT.

IDx Nismo

Suatu yang menarik dengan IDx Nismo ialah golongan muda yang terlibat dalam memberi input ialah mereka yang membesar dengan permainan konsol yang penuh dengan kereta-kereta lama dari seluruh dunia. Mereka mempunyai keinginan untuk merealisasikan pengalaman maya itu ke ke dalam dunia harian.

Tidak hanya dipengaruhi oleh kereta lumba, IDx Nismo dilahirkan daripada ilham untuk menghasilkan kereta dari masa lepas dan masa kini bagi menampilkan sesuatu yang cool atau menarik. Kereta konsep itu mengambil kira warisan kereta lumba klasik Nissan dengan bentuk berkotak yang ringkas dan digabungkan dengan perincian baharu. Hasilnya adalah sebuah kereta yang tampil dengan rekabentuk malar segar dan berada di kedudukan tersendiri.

Dengan penghasilan model konsep IDx ini menunjukkan bahawa trend rekabentuk kereta lama dan moden semakin mendapat tempat di kalangan pengeluar kereta. Mengeluarkan kereta dengan konsep seperti itu bukan mudah kerana ianya mempunyai pasaran yang kecil dan tersendiri.

Walau pun begitu, kereta dengan gayaan lama dan moden mempunyai pengikutnya yang tersendiri tambahan pula rekabentuk kereta sekarang ini tidak semuanya menepati citarasa ramai orang di mana masih ada yang kekal setia dengan kereta lama mereka. Jika benar kereta konsep ini dihasilkan pasti ramai orang lama yang senyum lebar dan berterima kasih kepada Nissan. – Newspress

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pastikan bekalan makanan cukup

Posted:

Pastikan bekalan makanan cukup

Pastikan bekalan makanan cukup

Oleh MANIRAH OTHMAN
manirah.othman@kosmo.com.my

MUHYIDDIN (tiga dari kanan) menyaksikan pegawai perubatan Angkatan Tentera Malaysia memberi perkhidmatan kepada mangsa banjir di Kemaman, Terengganu semalam.


KEMAMAN - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang melawat kawasan yang teruk dilanda banjir di Terengganu semalam mengarahkan pihak berkuasa supaya menghantar bekalan makanan dengan segera ke pusat-pusat pemindahan dan menyediakan stok bekalan sekurang-kurangnya tiga hari di situ.

"Saya telah arahkan pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) mendapatkan stok mencukupi di setiap pusat pemindahan untuk sekurang-kurangnya tiga hari bagi setiap pusat pemindahan.

"Jumlah amaun yang boleh digunakan bukan satu isu. Yang penting bekalan yang boleh kita ambil untuk disimpan di setiap pusat pemindahan," katanya ketika melawat kira-kira 5,000 mangsa banjir yang ditempatkan di Sekolah Kebangsaan Banggol, Paya Berenjut di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Mayat dua beranak hilang ditemui

Posted:

Mayat dua beranak hilang ditemui

Mayat dua beranak hilang ditemui

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK
berita@kosmo.com.my


SALAH seorang anggota keluarga yang tidak dapat menahan kesedihan memeluk mayat Jamali Ali yang ditemui di Kuantan semalam.


KUANTAN - Pasukan penyelamat berjaya menemui mayat dua beranak iaitu Jamali Ali, 45, dan anaknya, Megat Muhammad Nazli, 17, yang hilang ditelan arus banjir dalam kejadian Rabu lalu.

Mayat Jamali yang merupakan Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Pekan ditemui pada pukul 2.30 petang semalam di tali air dekat Gudang Rasau di sini, kira-kira satu kilometer dari tempat dia dilaporkan hilang.

Dalam pada itu, mayat Megat Muhammad Nazli pula ditemui tersangkut di sebatang pokok berhampiran sebuah tali air pada pukul 9.30 pagi di Taman Guru, tidak jauh dari lokasi penemuan mayat bapanya.

Ketua Polis Pahang, Datuk Sharifuddin Ab. Ghani berkata, kedua-dua mayat itu ditemui pasukan penyelamat yang dibantu oleh ahli keluarga mangsa.

"Mayat dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Afzan dan telah dituntut keluarga mereka bagi urusan pengebumian," kata beliau kepada pemberita di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Banteras segera ekstremis agama

Posted:

Banteras segera ekstremis agama

Banteras segera ekstremis agama


SULTAN Sharafuddin bersalam dengan orang ramai selepas menunaikan solat di Masjid Kampung Raja Uda, Pelabuhan Klang semalam.


PELABUHAN KLANG - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah baginda amat dukacita dengan kemunculan ekstremis agama yang sanggup membunuh dan melakukan kezaliman terhadap penganut seagama dan agama lain.

Ektremis-ekstremis ini timbul kerana adanya ajaran-ajaran sesat seperti Syiah, Al-Arqam, Kadiani, Tuhan Harun dan banyak lagi ajaran yang menyeleweng daripada fahaman Islam yang diamalkan di negara ini, titah baginda ketika merasmikan Masjid Kampung Raja Uda berharga RM7.6 juta di sini.

"Beta berharap rakyat negeri Selangor sekalian janganlah terpengaruh dengan janji-janji manis pihak yang mahu menyesatkan umat Islam di negeri ini ke arah yang tidak diredai Allah SWT," titah baginda.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Chinlone negara 'pakar' gangsa

Posted:

Chinlone negara 'pakar' gangsa

Chinlone negara 'pakar' gangsa

Daripada NORZASRUDIN MOHAMED NOR
norzasrudin@kosmo.com.my

AKSI skuad wanita ketika beraksi dalam acara Tahap 1 semalam yang menyaksikan mereka meraih pingat gangsa.


NAY PYI TAW, Myanmar – Dua lagi pingat gangsa berjaya dikutip kontinjen Malaysia pada Sukan SEA 2013 semalam.

Skuad chinlone lelaki dan wanita negara membuktikan bahawa kahadiran mereka di bumi Myanmar tidak sia-sia meskipun diletakkan di bawah Kategori B oleh Majlis Olimpik Malaysia (MOM).

Selepas mengumpul empat pingat gangsa kelmarin, skuad chinlone menambah dua lagi pingat semalam untuk menjadikan keseluruhan enam pingat gangsa dalam acara sukan sepak takraw tradisi Myanmar yang dipertandingkan buat pertama kalinya pada Sukan SEA 2013 itu.

Bagaimanapun, skuad chinlone masih belum boleh berpesta dengan kejayaan itu dan perlu merujuk kepada MOM untuk mengetahui status sebenar mereka yang diletakkan di bawah kategori B.

Sekiranya peraturan MOM mengambil kira pingat gangsa yang dimenangi itu, Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) boleh menarik nafas lega.

Jika sebaliknya, PSM perlu menanggung semua perbelanjaan yang dikeluarkan untuk skuad chinlone yang dianggarkan berjumlah RM32,000 itu.

"Apa yang saya dengar, MOM hanya akan menanggung semua perbelanjaan atlet di bawah Kategori B sekiranya mereka berjaya memenangi pingat perak atau emas.

"Status kami masih belum pasti meskipun kami berjaya memenangi enam pingat gangsa," kata Penolong Setiausaha PSM, Tengku Adnan Tengku Burhanudin semalam.

Pada aksi di Stadium Tertutup Wunna Theikdi B itu, anak-anak buah Nurudin Pawi sekadar menduduki tempat ketiga dalam acara Tahap 1 selepas mengutip 259 mata, sekali gus gagal melayakkan diri ke final.

Malaysia yang mengutip 80 mata pada set pertama, 93 mata (set kedua) dan 86 mata (set ketiga) ketinggalan di belakang pasukan tuan rumah, Myanmar (349 mata), Kemboja (293 mata), manakala Singapura di tempat keempat (159 mata).

Skuad wanita negara pula sekadar meraih 100 mata dalam acara Tahap 1 untuk berkongsi pingat gangsa dengan Kemboja (145 mata), manakala Myanmar (281 mata) dan Laos (230 mata) berjaya melangkah ke final.

Biarpun acara terakhir chinlone iaitu Tahap 4 hanya akan berlangsung esok, cabaran Malaysia sudah berakhir semalam kerana setiap negara hanya dibenarkan menyertai tiga daripada empat acara yang dipertandingkan.

Sementara itu, skuad polo air lelaki negara yang mengintai peluang untuk melayakkan diri ke final pada Sukan SEA 2013 tewas 7-18 kepada Singapura di Kolam Renang Zayar Thiri semalam.

Bagaimanapun, kekalahan pada aksi sulung kepada juara 24 kali berturut-turut itu tidak melemahkan semangat para pemain untuk menghadapi cabaran Thailand pada aksi kedua hari ini.

Dalam pada itu, tumpuan hari ini pasti terarah kepada dua ratu wusyu negara, Diana Bong Siong Lin dan Tai Cheau Xuen yang akan beraksi dalam acara nanquan di Stadium Tertutup Wunna Theikdi A.

Kedua-dua atlet itu dijangka bertarung sesama sendiri untuk menghadiahkan pingat emas pertama negara pada edisi ke-27 temasya dwitahunan paling berprestij di Asia Tenggara itu.

Diana Bong, 28, dari Sarawak bakal membuat penampilan keempat selepas berjaya meraih pingat emas pada Sukan SEA 2007 di Korat, Thailand sebelum mengulanginya di Vientiane, Laos dua tahun kemudian.

Cheau Xuen pula memasang impian untuk menyamai pencapaian meraih pingat emas pada Sukan SEA 2011 di Indonesia.

Skuad Harimau Muda A yang dibimbing Datuk Ong Kim Swee dijangka tiba di Myanmar hari ini dalam misi mempertahankan pingat emas.

Misi wusyu memburu emas bermula

Posted:

Misi wusyu memburu emas bermula

Misi wusyu memburu emas bermula

Daripada NORZASRUDIN MOHAMED NOR
norzasrudin@kosmo.com.my

NAY PYI TAW, Myanmar - Empat atlet yang memegang status juara dunia menjadi sandaran utama skuad wusyu negara untuk meraih tiga pingat emas yang disasarkan pada Sukan SEA 2013.

Dua ratu wusyu negara, Diana Bong Siong Lin dan Tai Cheau Xuen akan memulakan kempen mereka dalam acara nanquan di Stadium Tertutup Wunna Theikdi A hari ini.

Kedua-dua atlet ini dijangka bertarung sesama sendiri untuk menghadiahkan pingat emas pertama negara pada edisi ke-27 temasya dwitahunan paling berprestij di Asia Tenggara ini.

Diana, 28, dari Sarawak bakal membuat penampilan keempat selepas berjaya meraih pingat emas pada Sukan SEA 2007 di Korat, Thailand sebelum mengulanginya di Vientiane, Laos dua tahun kemudian.

Cheau Xuen pula memasang impian untuk menyamai pencapaian meraih pingat emas pada Sukan SEA 2011 di Indonesia.

Ketua jurulatih, Yoong Thong Foong berkata, skuad wusyu negara dijangka tidak berdepan masalah untuk merealisasikan sasaran tiga pingat emas berdasarkan prestasi semasa dan pencapaian para atlet negara pada Kejohanan Wusyu Dunia 2013 di Stadium Badminton Kuala Lumpur, Cheras bulan lalu.

"Sasaran kami ialah tiga pingat emas tetapi saya tidak mahu memberitahu siapa dan acara mana yang akan menang. Kami tidak mahu memberikan tekanan kepada barisan atlet negara.

"Pada Sukan SEA 2011 di Indonesia lalu, kami sasar dua tetapi berjaya membawa pulang tiga pingat emas. Jadi, pada edisi kali ini, kami menambah satu lagi pingat emas dan yakin ia mampu dicapai," kata Thong Fong.

Selain Diana dan Cheau Xuen, sandaran pingat emas juga terarah kepada seorang lagi atlet wanita negara yang memegang status juara dunia, Phoon Eyin dalam acara changquan.

Sementara itu, Ho Mun Hua akan membawa cabaran atlet lelaki negara dalam misi memburu pingat emas ke-1,000 sepanjang penyertaan Malaysia pada Sukan SEA sejak tahun 1959.

Bagaimanapun, Mun Hua bakal berdepan laluan sukar untuk menggenggam pingat emas apabila terpaksa berentap dengan rakan sepasukan dan pemenang pingat emas Sukan SEA 2011, Kevan Cheah Peng Heng dalam acara nanquan yang akan membuka tirainya esok.

Thong Foong berkata, sebutir lagi pingat emas dijangka hadir menerusi Loh Jack Chang yang beraksi dalam acara taijiquan.

Rozaimi lebih gemar dijadikan 'supersub'

Posted:

Rozaimi lebih gemar dijadikan 'supersub'

Rozaimi lebih gemar dijadikan 'supersub'

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

PENYERANG Harimau Muda A, Md. Rozaimi Ab Rahman (gambar) memberikan 'isyarat' kepada jurulatih, Datuk Ong Kim Swee agar tidak menyenaraikannya dalam kesebelasan utama pada aksi pertama mereka menentang Brunei di Sukan SEA 2013 di Myanmar, Selasa ini.

Ia bukan kerana Rozaimi tidak yakin untuk memberikan sumbangan terbaik jika berada dalam kesebelasan utama skuad bawah 23 tahun (B-23) tersebut.

Sebaliknya, bintang Sabah itu percaya dia mampu memberikan aksi lebih cemerlang jika diturunkan sebagai 'supersub'.

Jelas Rozaimi, langkah tersebut dapat memberikan kelebihan buat dirinya untuk membaca pergerakan pemain lawan daripada bangku simpanan.

"Saya tidak kisah jika tampil sebagai pemain gantian. Jika boleh, saya berharap saya sendiri akan beraksi untuk aksi separuh masa kedua dalam semua perlawanan.

"Bukan saya tidak yakin tetapi jika saya diletakkan dalam skuad utama, saya berpendapat prestasi saya sedikit kebelakangan memandangkan sukar untuk menganalisis pergerakan lawan.

"Sebab itu saya fikir jika saya berada di bangku simpanan, saya akan mengkaji pergerakan pihak lawan selain melihat kombinasi pemain-pemain Harimau Muda A.

"Dengan cara itu, saya fikir ia akan memberikan kelebihan kepada saya dan pasukan," katanya kepada pemberita selepas tamat aksi persahabatan menentang FC Ryukyu di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Rabu lalu.

Pada perlawanan tersebut, Rozaimi muncul wira pasukan apabila berjaya meledak dua gol ketika membantu skuad kendalian Kim Swee menewaskan kelab Jepun itu 3-1.

Ketika ditanya mengenai keupayaan skuad tahun ini berbanding dengan pasukan Sukan SEA 2011 Indonesia, Rozaimi turut senada dengan Kim Swee yang berpendapat Harimau Muda A kali ini dilihat sedikit kurang ampuh.

Begitupun, Rozaimi percaya semangat berpasukan yang tinggi bakal menjadi kekuatan skuad Harimau Muda A untuk mempertahankan pingat emas acara bola sepak pada temasya kali ini.

"Benar, skuad ini tiada 'aura' seperti pasukan Sukan SEA 2011, namun kami memiliki semangat berpasukan yang tinggi," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Teknik jaringkan gol di bawah lampu neon

Posted:

Teknik jaringkan gol di bawah lampu neon

Teknik jaringkan gol di bawah lampu neon

PEMAIN futsal mengakui pengalaman bermain futsal dengan latar lampu neon merupakan satu aktiviti yang mengujakan.


BUAT JULUNG-JULUNG kali, jenama produk penjagaan dan penampilan diri lelaki tempatan, Dashing For Men menganjurkan satu perlawanan futsal berasaskan cahaya neon di Malaysia untuk musim yang kedua.

Memperkenalkan dua bintang bola sepak pasukan Selangor FA, Afiq Azmi dan Bunyamin Umar, masing masing merupakan penyerang dan pemain pertahanan pasukan tersebut turut bersama duta jenama Dashing For Men, Remy Ishak dan Henry Golding.

Kali ini, Cabaran Dashing 2 dijangka memberi peluang kepada para peminat sukan tersebut merasai pengalaman dan menguasai teknik menjaringkan gol di bawah cahaya neon.

Penganjuran klinik futsal ini juga selari dengan objektif pihak penganjur, Dashing For Men membawa mesej berdaya saing antara satu sama lain di bawa bimbingan pemain profesional.

Bekas pemain bola sepak kebangsaan dan pemenang Anugerah Premier League Malaysian Golden Boots, Rusdi Suparman akan mengetuai sesi latihan klinik futsal neon Cabaran Dashing 2.

Klinik futsal ini juga akan memberi peluang kepada peserta melihat bintang pasukan Selangor, Afiq dan Bunyamin melakukan demonstrasi langkah asas permainan futsal seperti menghantar, menggelecek, menghalang dan menyerang. Teknik dan tip yang dipelajari akan diuji melalui sesi perlawanan persahabatan antara media dan peminat.

Pengalaman unik

"Kami melihat Cabaran Dashing 2 sebagai sebuah platform inovatif dalam melahirkan individu berkeyakinan dan bertenaga. Ia mampu membuatkan anda lebih bertenaga dan kunci kepada keakraban persahabatan," jelas Afiq.


PENDEDAHAN futsal neon menawarkan peserta pelbagai cabaran yang menarik.


Sebagai pemain bola sepak profesional, pengalaman beraksi di bawah lampu neon adalah unik dan tersendiri. Pendedahan ini mencabar keyakinan dan ketangkasan seseorang membolosi pertahanan lawan. "Kami mahu semua peminat futsal di luar sana untuk menjadi mereka yang pertama merasai pengalaman bermain di bawah lampu neon ini," kata Bunyamin.

Klinik futsal ini juga merupakan pengalaman yang dikhas kepada 15 pemenang peraduan Aplikasi Cabaran Dashing 2 di laman Facebook, Dashing For Men. Pemenang utama Ahmad Adlyn Othman teruja bukan hanya untuk menyertai klinik futsal, malah kerana diberi peluang untuk beraksi bersama Remy Ishak dan Henry Golding sebagai Dashing All Stars di perlawanan akhir Cabaran Dashing.

Kapten kepada pasukan futsal neon Abdul Syamil Abd. Nashir, turut mengambil peluang menyertai klinik futsal ini.

Musim kedua bakal memperlihatkan ketangkasan beraksi di bawah cahaya neon untuk memenangi hadiah utama wang tunai RM10,000 dan peluang esklusif melawat studio produksi Astro Sports HD.

"Sebagai sebuah sukan kegemaran kaum lelaki, kami amat berbangga kerana menjadi pelopor dengan menawarkan cabaran dan kelainan menerusi perlawanan futsal neon. Ia pasti akan mencabar peserta dari segi fizikal dan mental untuk menjaringkan gol hanya diterangi cahaya neon. Sehubungan itu, kami menjangkaui batasan sukan dengan melalui aspirasi sukan melalui pengalaman di Klinik Futsal Cabaran Dashing 2," jelas Pengurus Pemasaran Wipro Unza (M) Sdn. Bhd., Rishi Pahwa.

Cabaran Dashing 2 akan mengumpul pasukan futsal neon terbaik melalui perlawanan wilayah Cabaran Dashing 2.

Mereka akan berentap pada pusingan separuh akhir sebelum membolosi lawang gol lawan pada pusingan separuh akhir dan beraksi pada pusingan akhir Cabaran Dashing 2 pada 13 Disember ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Rana Aswad buah tangan Farah

Posted:

Rana Aswad buah tangan Farah

Rana Aswad buah tangan Farah

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

TREND terkini yang menyaksikan perniagaan dalam talian muncul bak cendawan tumbuh selepas hujan membuatkan Farah Alwani Johari, 26, tidak mahu ketinggalan untuk turut serta.

Tambahan pula, ilmu yang diperoleh sewaktu mengikuti Diploma Pengurusan dari Kolej Pusat Teknologi dan Pengurusan Lanjutan (PTPL) Ampang ingin dimanfaatkan sebaiknya.

Justeru, gadis muda yang mesra disapa Farah ini mengambil peluang bekerjasama dengan kakaknya, Sinar, 39, dalam mengusahakan jenama Rana Aswad yang menawarkan koleksi jubah moden dan kontemporari berkualiti tinggi sejak tahun 2010.

"Sebenarnya sejak kecil saya sering membantu emak menjual nasi lemak di sekolah. Sebanyak 20 hingga 30 bungkus nasi lemak saya bawa di dalam beg dan kemudian dijual pada kawan-kawan kaum Cina.

"Kemudian, apabila meningkat remaja, saya mula meminati dunia fesyen. Jadi keputusan untuk memulakan perniagaan ini amat bertepatan. Malah, laporan kajian di luar negara yang meramalkan industri fesyen Muslim global akan berkembang pesat dan bernilai melebihi AS$96 bilion (RM308 bilion) turut menjadi pendorong untuk menceburi bidang ini," cerita Farah ketika ditemui Kosmo! di pejabatnya di Bukit Indah, Ampang baru-baru ini.

Selain itu, sebagai wanita Farah juga memahami keperluan wanita lain dalam aspek penampilan khususnya pemakaian. Faktor kualiti, rekaan, keselesaan serta perincian pasti menjadi keutamaan bagi kebanyakan kaum Hawa.

Maka dengan itu, lahirlah Rana Aswad yang kini telah pun mencecah usia tiga tahun penubuhannya. Memulakan perniagaan dengan modal sebanyak RM10,000, anak jati Kuala Lumpur ini sudah boleh tersenyum dengan kejayaan yang dimiliki sekarang.


Antara koleksi Rana Aswad yang berjaya menambat hati pelanggan.


Terbaharu, Farah dan kakaknya berpeluang menyertai Forum Ekonomi Dunia Islam (WIEF) Ke-9 yang berlangsung di United Kingdom (UK) pada penghujung bulan Oktober lalu.

Buat julung-julung kalinya forum antarabangsa itu dianjurkan di sebuah negara bukan Islam. Lebih mengujakan ialah sifat keterbukaan negara berkenaan yang amat menggalakkan usahawan-usahawan Muslim untuk menjalankan perniagaan di sana sekali gus merancakkan lagi pertumbuhan ekonomi di UK.

Diterima pengguna

"Forum itu benar-benar membuka mata dan membakar semangat kami. Insya-Allah, kami akan gunakan ia sebaik mungkin untuk mengintai peluang perniagaan dan kolaborasi di peringkat antarabangsa.

"Kami harap Rana Aswad mampu menjadi platform atau hab kepada pelbagai aktiviti lain yang bakal dikelolakan bersama pelanggan termasuk program komuniti untuk masyarakat setempat," ungkap Farah.

Meskipun masih terlalu hijau dalam bidang ini dan berdepan pelbagai cabaran, sukar untuk menafikan bahawa jenama Rana Aswad semakin meniti di bibir masyarakat terutama pelanggan setia mereka.

"Pada awalnya, memang sukar untuk mendapatkan pelanggan kerana kami tidak dikenali. Malah, cabaran utama ialah dari segi pemasaran.

"Tetapi Alhamdulillah, setiap cabaran dilalui dengan berhati-hati dan dianggap sebagai tiupan semangat untuk mengharungi hari-hari mendatang. Bagi saya, setiap hari banyak perkara baru yang dipelajari dan ia sentiasa mengujakan," terang Farah sambil memberitahu Rana Aswad mempunyai pelanggan tetap bukan sahaja dari Malaysia bahkan sejauh UK, Australia dan Paris.

Potongan longgar

Menggunakan pelbagai jenis fabrik seperti sifon, likra, kapas lembut dan quilt yang diimport dari Guangzhou, Korea, Vietnam dan Indonesia, rekaan jubah Rana Aswad terkenal dengan kemasan jahitan serta potongan yang menepati cita rasa pelanggan.


Rana Jezraa merupakan salah satu koleksi jubah Rana Aswad yang digemari pelanggan.


Antaranya seperti koleksi Rana Elaiza, Jezraa, Faye, Sophiena dan Dianne yang sering menjadi pilihan pelanggan. Selain itu, kebanyakan jubah tersebut mempunyai potongan yang longgar menjadikan wanita tampil sopan apabila memakainya.

Ditanya tentang rekaan fesyen Muslimah yang semakin banyak di pasaran namun tidak menepati kehendak syariah, Sinar mengakui perkara tersebut agak mengecewakan.

"Apabila bercakap tentang pakaian yang menepati kehendak syariah, ia memerlukan kefahaman dan kepercayaan tentang landasan yang ditetapkan oleh Islam itu sendiri. Penilaian yang bijak harus dilakukan oleh pengusaha pakaian dalam mengetengahkan fesyen Muslimah yang bersesuaian.

"Fitrah wanita sentiasa inginkan sesuatu yang cantik. Apatah lagi, wanita zaman ini kebanyakannya bekerjaya dan memerlukan mereka sentiasa berpenampilan kemas.

"Namun, sebagai seorang Islam, kita harus sentiasa beringat untuk bersederhana dan bersopan dalam pemakaian. Jadi, tugas kami sebagai pengusaha pakaian adalah untuk mencari titik keseimbangan antara nilai komersial terhadap koleksi yang ditawarkan dan landasan yang ditetapkan agar ia tidak keterlaluan dan berlebihan," terang Sinar mengenai isu tersebut.

Tambah ibu kepada tiga cahaya mata itu, jenama Rana Aswad membekalkan seleksi pakaian yang sopan dengan rekaan jubah-jubah moden yang sesuai dipakai oleh setiap lapisan masyarakat dan ia bukan khusus pada wanita Islam sahaja.

"Jangan diletakkan batasan hanya kerana kami menggayakan ia dengan tudung atau selendang dan dianggap untuk golongan tertentu iaitu wanita Islam semata-mata.

"Tidak, sebaliknya kami turut mengalu-alukan pelanggan bukan Islam yang berminat untuk menggayakan pakaian sopan dalam kehidupan mereka sehari-hari," tutur Sinar sambil menegaskan pihaknya sentiasa berusaha untuk memperbaiki kelemahan dari semasa ke semasa.

Untuk perancangan jangka panjang, Rana Aswad bakal membuka butik di kawasan yang lebih strategik seperti Shah Alam dan beberapa cawangan lain dalam tempoh lima tahun akan datang.

FARAH (kanan) bersama kakaknya, Sinar berbincang tentang jenis fabrik seperti sifon untuk disesuaikan dengan rekaan jubah.


Sementara itu, pelanggan setia Rana Aswad, Mahidawati Mahraf, 33, mengakui koleksi jubah yang ditawarkan sangat istimewa.

Tambahan pula, sebagai seorang ustazah di Sekolah Kebangsaan Agama Bintulu, Sarawak, Mahidawati lebih gemar menyarung jubah dan tampil sopan di khalayak.

"Saya mula mengenai jenama tersebut kira-kira tiga tahun lalu melalui internet. Sejak itu, saya terus menjadi pelanggan setia mereka. Hingga kini, sudah lebih 40 pasang jubah Rana Aswad termasuk koleksi terawal telah saya miliki.

"Apa yang pasti, rekaan jubah Rana Aswad sesuai untuk semua lapisan masyarakat. Biasanya, setiap rekaan saya akan beli beberapa warna. Ia sangat berkualiti dan saya selesa apabila memakainya," tutur Mahidawati ketika di hubungi Kosmo!.

Resipi kerabu bawa Iskandar ke Afrika Selatan

Posted:

Resipi kerabu bawa Iskandar ke Afrika Selatan

Resipi kerabu bawa Iskandar ke Afrika Selatan

Oleh DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA


JURI turun padang bagi menyaksikan bagaimana peserta menyediakan sajian dengan resIpi istimewa masing-masing.


RIAK wajah mereka jelas menunjukkan debaran untuk menyediakan hidangan istimewa menggunakan ketuhar baharu daripada syarikat LG Electronics (LG).

Kelima-lima finalis Pertandingan Chef Amatur Tempatan berdiri cemas di hadapan stesen memasak masing-masing yang telah disusun rapi dengan peralatan asas memasak. Antara yang disediakan termasuklah bahan-bahan masakan, peralatan memasak seperti pisau, sudip, pengisar makanan, dapur gas dan sebagainya selain perkakas utama acara, ketuhar gelombang mikro lampu pemanas arang keluaran LG.

Dengan kiraan satu, dua dan tiga oleh pengacara majlis, peserta terus bergerak lincah menyediakan hidangan berdasarkan ramuan yang telah disediakan. Segala gerak-geri menunjukkan kesungguhan untuk dinobatkan sebagai juara pertandingan, sekali gus melayakkan diri mewakili Malaysia di Kejohanan LG Home Chef di Afrika Selatan pada 4 Disember lalu.

Kejohanan LG Home Chef yang kini memasuki edisi keenam memberi peluang kepada chef-chef amatur di seluruh dunia menunjukkan kemahiran kulinari masing-masing.

Bagi peringkat tempatan, penganjuran Pertandingan Chef Amatur Tempatan bermula pada 16 September sehingga 1 November lalu dan berjaya menarik sebanyak 40 penyertaan dari seluruh negara.

Gunakan ketuhar LG

Namun, hanya lima peserta peringkat akhir dipilih berdasarkan penghantaran resipi-resipi menarik yang boleh disediakan. Syaratnya, mereka perlu menggunakan ketuhar gelombang mikro lampu pemanas arang keluaran LG di laman rasmi syarikat perkakasan elektrik dan elektronik berkenaan.

Menurut Pengarah Urusan LG Electronic (M) Sdn. Bhd. (LG Malaysia), HK Kwon, tahun ini merupakan kali pertama Malaysia menghantar seorang wakil untuk menyertai kejohanan tersebut.

"Selain berentap dengan peserta-peserta lain, wakil negara juga berkesempatan untuk merasai pengalaman melihat budaya dan sajian makanan negara lain di seluruh dunia," katanya ketika merasmikan pusingan akhir Pertandingan Chef Amatur Tempatan di pasar raya besar Giant Subang Jaya, Selangor baru-baru ini.

SAJIAN ikan panggang dengan sos krim oleh William Sim.


Kwon menambah, pemilihan wakil negara adalah berdasarkan pemarkahan tertinggi yang dikutip sepanjang pertandingan.

"Antara faktor yang diambil kira termasuklah persembahan sajian, resipi, masakan yang mempromosikan gaya hidup sihat, teknik masakan dan kesesuaian penyediaan sajian menggunakan ketuhar gelombang mikro," jelasnya.

Dengan markah keseluruhan sebanyak 464, seorang penolong pensyarah di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dungun, Terengganu, Muhd. Iskandar Ishak telah dinobatkan sebagai juara Pertandingan Chef Amatur Tempatan.

Menurut Muhd. Iskandar, 28, dia tidak sangka sajian dada ayam sumbat kerabu yang direkanya sendiri mampu meraih markah tinggi berbanding peserta lain.

"Hidangan ini adalah cetusan ilham daripada aneka sajian yang saya tonton dalam rancangan masakan di saluran Asian Food Channel.

"Saya mengolah resipi dengan menggabungkan elemen Asia dan Barat. Kerabu menjadi pilihan saya kerana ia merupakan makanan tradisional kaum Melayu di Malaysia," ujarnya sambil memaklumkan hidangan yang dihasilkan turut mengambil kira khasiat makanan.

Selain hidangan utama yang terdiri daripada pelbagai jenis sayur-sayuran, hidangan yang ditampilkan turut menggunakan daun pegaga, buah tomato dan kobis ungu yang dijadikan sos.

Mengulas lanjut kemenangannya, Muhd. Iskandar memberitahu, dia sangat teruja untuk menjejakkan kaki ke Afrika Selatan dan mewakili negara dalam bidang masakan yang cukup diminatinya.

Gaya masakan

"Sebelum ini saya pernah memasuki dua pertandingan memasak pada tahun 2005 dan 2010, namun ini adalah kemenangan pertama saya. Saya belum pernah ke luar negara walaupun ke negara jiran seperti Indonesia dan Singapura.

"Jadi, melawat negara jauh seperti Afrika Selatan adalah hadiah terbesar yang pernah saya terima dan saya tidak sabar untuk ke sana dan menyaksikan gaya masakan peserta-peserta lain dari seluruh dunia," katanya.

Hidangan-hidangan lain yang disediakan finalis terdiri daripada ayam percik gulung, ayam masak mangga, ikan panggang dengan sos krim dan ayam panggang percik.

Menjadi tetamu pasangan Arab

Posted:

Menjadi tetamu pasangan Arab

Menjadi tetamu pasangan Arab


MELALUI makanan, umat Islam boleh merapatkan hubungan meskipun berlainan agama, budaya mahupun negara. - Gambar hiasan


KEHIDUPAN di Madinah berkisar kepada Universiti Taibah iaitu tempat bekerja dan Masjid Nabawi. Alhamdulillah, hampir setiap bulan kami mengunjungi Mekah menunaikan umrah. Sesekali saya dijemput untuk menyampaikan kuliah di Jeddah, Jubail dan Yanbo' di Arab Saudi.

Secara umum, kami sekeluarga tidak mempunyai ramai kawan dalam kalangan penduduk tempatan. Namun setelah lebih dua tahun bermukim di sini, hampir sepanjang tahun kami menerima tetamu terutama dari Malaysia yang mahu berziarah dan melawat kami sekeluarga ketika mereka menunaikan haji atau umrah. Inilah kawan atau kenalan baharu yang muncul dalam hidup kami sekeluarga.

Penghormatan

Melayani tetamu Allah merupakan satu penghormatan yang tidak dapat kami tolak. Malah, secara terbuka saya mempelawa khalayak pembaca buku dan rakan Facebook untuk berkunjung ke rumah kami berdasarkan beberapa peraturan mudah.

Pertama, kami hanya boleh menerima empat atau lima tetamu pada setiap malam. Kedua, mereka perlu mendengar tazkirah yang ingin saya sampaikan sebelum dijamu makanan yang dimasak oleh isteri. Ketiga, ia bergantung waktu senggang kami sekeluarga. Secara keseluruhannya, kami bergembira menerima tetamu dan ia bukanlah satu perkara membebankan.

Hakikatnya, kami mahu memuliakan tetamu Allah seperti satu hadis riwayat Muslim, 'Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, maka hendaklah beliau memuliakan tetamunya.' Kami juga mahu menjadikan rumah sebagai taman syurga dengan mengadakan majlis ilmu yang boleh dimanfaatkan oleh tetamu.


SAHABAT Muhd. Kamil, Abu Salleh dan isterinya di laman rumah mereka yang dikelilingi bukit batu.


Namun kisah Nabi Ibrahim meraikan tetamunya yang diceritakan Allah SWT melalui terjemahan ayat 24-27 surah Adz-Zariyat mengaitkan kami dengan adab melayani tetamu.

"Sudahkah sampai kepadamu (wahai Muhammad) perihal tetamu Ibrahim yang dimuliakan? Tatkala mereka masuk mendapatkannya lalu memberi salam dengan berkata: 'Salam sejahtera kepadamu!', Ibrahim menjawab: 'Salam sejahtera kepada kamu!' (sambil berkata dalam hati): 'Mereka ini orang yang tidak dikenali.'

"Kemudian ia masuk mendapatkan ahli rumahnya serta dibawanya keluar seekor anak lembu gemuk (yang dipanggang). Lalu dihidangkannya kepada mereka sambil berkata: 'Silakanlah makan."

Namun prinsip memuliakan tetamu ini telah cuba kami amalkan sejak berada di Malaysia dalam konteks yang berbeza. Kenapa tidak? Ia sebahagian daripada sifat mereka yang beriman kepada Allah dan hari akhirat. Namun kami mahu memuliakan tetamu agar mereka dapat menghampirkan diri kepada Allah.

Misalnya, jika mereka berkunjung ke rumah, bila masuk waktu solat akan saya ajak mereka ke masjid untuk sama-sama solat berjemaah. Itu pun jika mereka tidak dihadiahkan dengan jamak dan qasar. Tidak pula saya terpaksa meninggalkan keutamaan solat berjemaah di masjid kerana melayani tetamu.

Sebaliknya, biarlah tetamu pula dapat merasai apa yang sepatutnya dilakukan oleh seorang Muslim walau di mana saja mereka berada. Anak-anak saudara lelaki atau sesiapa sahaja yang bermalam di rumah akan saya kejut untuk solat Subuh di masjid. Ia tidaklah terlalu sukar untuk dilakukan jika berpaksi kepada prinsip melakukan sesuatu semata-mata kerana Allah.

Namun minggu lalu kami pula telah dimuliakan sebagai tetamu. Sungguh, kami dimuliakan sebagai tetamu mengikut adat dan budaya Arab.

Abu Salleh dan isteri merupakan pasangan Arab tempatan yang baru kami kenali. Itupun kerana Abu Salleh fasih berbahasa Melayu Indonesia. Beliau menegur kami ketika menunggu penerbangan pulang Jeddah-Madinah.

Ringkasnya, saya mengajak beliau dan isteri bertandang ke rumah untuk menikmati makanan Malaysia. Benarlah, makanan mempercepatkan proses hubungan antara manusia walaupun asalnya berlainan daerah, budaya dan adat resam.


SARAPAN ala Arab yang dinikmati di kaki gunung ini nampak ringkas tetapi amat istimewa.


Mereka terkejut dengan cara orang Malaysia melayani tetamu walaupun baru dikenali. Ketika beredar beliau berulang-kali menyebut: "Aku mahu bawa kamu sekeluarga ke kampung. Rumah ibu aku di gunung. Udaranya dingin. Kita lihat bulan dan bintang."

Benar, beliau bersungguh. Hampir setiap dua hari beliau menghubungi saya supaya bersetuju untuk ke kampungnya. Akhirnya kami tiba di perkampungan Arab bernama Musaygeed lebih kurang 100 kilometer dari Madinah. Di lokasi inilah, Baginda SAW berehat seketika sebelum meneruskan perjalanan ke Badar bagi menghadapi kaum Musyrikin.

Udara segar

Rumah Abu Salleh terletak di kaki gunung. Penduduknya tidak sampai 1,000 orang. Rumah-rumah ala Arab (rumahnya tidak pernah siap) sudah banyak ditinggalkan. Anak-anak meninggalkan kampung halaman berhijrah ke kota.

Masya-Allah, dua hari di sini kami menikmati udara gunung yang sungguh segar. Kami berjalan kaki ke masjid untuk menunaikan solat Subuh. Kemudian beliau memaksa saya, isteri dan anak memanjat bukit batu di sebelah rumah. Sayup pemandangan melihat pemandangan kampung yang mendamaikan.

Benar cerita orang. Tradisi bangsa Arab sememangnya berbangga menerima tetamu. Tambah-tambah lagi tetamu dari luar yang sanggup bertandang ke rumah mereka di kampung. Ia tergambar melalui hidangan makanannya, bahasa tubuh dan tutur kata.

Buktinya, kami hanya bercadang untuk tidur semalam tetapi terpaksa akur dengan kata-kata beliau: "Jika kamu pulang kita putus saudara." Tetamu menjadi saudara.

Hakikatnya, kami sekeluarga damai di sini. Di kaki gunung ini kami membayangi kesukaran perjuangan Baginda SAW yang telah memberi manfaat kepada kita semua.

Bertemu lagi minggu hadapan. Salam hormat dari Madinah.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved