Selasa, 26 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Noktah pejuang terakhir teater Tamil

Posted:

Noktah pejuang terakhir teater Tamil

Noktah pejuang terakhir teater Tamil

Oleh NIZHA PERIASWAMYSEMASA sibuk menemu ramah seorang lelaki muda dan kacak yang aktif sebagai pelakon separuh masa, Ramesh Kumar Munusamy, 26, banyak kejutan yang dikongsi tentang dunia teater.

Jika diselak sejarah dan perkembangan industri teater di Malaysia, kita hanya mempunyai pengarah teater yang sama dan lebih teruk, jenis penonton yang sama. Ini kerana teater sebagai satu cabang kesusasteraan yang primitif dan agak sukar disampaikan kepada semua orang.

Hanya mereka yang berminat dan tertarik dengan keaslian persembahan lakonan secara spontan sahaja yang menonton naskhah itu.

Walaupun wujud beberapa individu yang gah dalam memperkenalkan teater moden dalam kalangan penonton teater Melayu seperti Datin Seri Tiara Jacquelina yang menggemparkan penonton melalui teater-teater kelas pertama seperti Puteri Gunung Ledang The Musical serta Rohaya Atan dengan naskhah Nyoya Anak Muda dan teater Muzikal Tun Mahatir, namun mereka terpaksa memasukkan elemen muzikal dalam usaha menarik penonton ke pentas teater.

Guru untuk ramai pelakon

Bagaimanapun, usaha dan idea mereka wajar dipuji kerana sekurang-kurangnya ia memastikan survival teater Melayu.

Tetapi itu bukan nasibnya bagi teater Tamil yang menghampiri zaman kepupusan. Jika benar kenyataan yang diberikan penggiat teater moden Tamil, S. T. Bala yang mahu meninggalkan dunia teater, pasti ramai yang menangisinya kerana dia merupakan orang terakhir yang aktif dalam penglibatan teater Tamil.

"Saya memulakan karier sebagai pelakon semasa berusia 19 tahun. Ketika itu saya sekadar mencuba sahaja. Ada seorang penerbit tempatan membuka uji bakat dan berjanji akan membawa mereka yang lulus dalam uji bakat berlakon di India. Tetapi, saya hanya bertahan sehingga separuh. Selepas itu, saya pun menumpukan perhatian dalam pengajian," kata Ramesh.

Ketika itu dia sedang melanjutkan pengajian di sebuah kolej swasta. Katanya, salah seorang juri pada waktu itu ialah penggiat teater Tamil, Bala yang turut berjanji akan memanggilnya suatu hari.

Hari itu tiba apabila Bala sedang mengusahakan teater Marupadiyum. Ramesh dipanggil pada tahun yang sama untuk berlakon dalam teater arahan Bala.

"Sir umpama institusi lakonan. Dia akan memastikan setiap pelakon akan mengikut terma dan disiplin lakonan. Selepas berlakon dengannya, anda mudah diterima oleh pengarah lain. Cakap sahaja anda pernah berlakon dibawah arahan Sir," kata Ramesh yang menggelarkan Bala sebagai Sir.

Berkat ilmu Bala, selain pernah berlakon dalam beberapa teater arahan Bala, Ramesh pernah berlakon dengan beberapa pengarah teater lain, siri televisyen Gerak Khas, drama Di Bawah Satu Bumbung malah, memegang watak utama filem Tamil Challanggai.


SELAIN pementasan teater Bala juga aktif menerbitkan drama dan filem pendek.


Namun, ketika ditemui hari itu, wajah suram Ramesh membayangkan kesedihan hatinya. Sir yang diagungkannya dalam pentas teater dan lakonan sudah pun meletakkan titik noktah kerjayanya sejak Jun lalu.

"Kami (peminat teater Tamil) hanya tinggal Sir sebagai penggerak teater Tamil di Malaysia. Apabila Sir sudah berhenti daripada bergiat teater, maka teater Tamil akan pupus. Sebelum ini, memang ada pengarah teater Inggeris cuba menerbitkan teater Tamil, tetapi apabila teater itu tidak mendatangkan keuntungan dia sudah serik.

"Begitulah juga dengan pengarah-pengarah lain. Hanya Sir yang sejak dulu bertahan kerana dia membuat filem bukan untuk duit, tetapi kerana minat dalam bidang lakonan. Hari ini kami bukan sahaja kehilangan Sir bahkan, teater Tamil itu sendiri," ungkap Ramesh.

Menjejak penggiat terakhir teater Tamil itu, ketika ditemui, kemarahan dan kekecewaan jelas terpacar di wajah beliau. Walaupun mempunyai rekod kejayaan seni selama 23 tahun, beliau memberitahu, syarikat produksi dan saluran swasta menganggap dirinya sama ada masih baharu atau pesaing yang khuatir jika diberi peluang akan membelakangkan mereka.

Sedangkan pengarah berusia 43 tahun itu adalah nama di sebalik beberapa persembahan teater, drama dan filem pendek berbahasa Tamil dan bahasa Melayu.

Antara teater yang paling popular hasil beliau ialah Sebermulanya Sebuah Sinopsis (1990), Iruvar (2004), Menjunjung Wawasan (2004), Kembali (2005), Kembali Bersinar (2007), Karma (2006) dan Sambanthan (2008).

Selain dipentaskan di dewan-dewan biasa, teater Bala gah mendapat tempat di Dewan Bahasa dan Pustaka dan Istana Budaya.

Kekecewaan Bala

Mengimbau latar belakang Bala, beliau bermula dalam industri seni sejak 16 tahun lalu apabila memilih untuk belajar Pengarahan Filem di Akademi Filem Malaysia (FINAS). Minat beliau terserlah apabila memenangi Filem Video Pendek Terbaik bagi filem Cinta untuk kategori institusi pengajian tinggi seluruh negara ketika itu.

"Bayangkan ketika itu, penyertaan dibuka kepada 13 institusi dan lebih 30 orang peserta. Drama saya berkenaan kisah cinta antara lelaki India dan wanita Melayu dipilih sebagai yang terbaik," katanya bangga.

Malah, sewaktu belajar di FINAS, Bala telah mengerjakan tujuh buah teater, drama dan filem pendek. Walaupun kini digelar mahaguru teater Tamil, Bala sebenarnya lebih berminat untuk menghasilkan filem. "Sehingga sekarang saya sedang berusaha untuk berbuat demikian. Saya hanya mahu membuat filem. Saya bukan memilih teater atas alasan suka tetapi terpaksa kerana ketika itu tiada bantuan kewangan untuk membuat filem."


BALA memberi arahan dalam salah sebuah teaternya.


Bala bagaimanapun memberitahu, kemudian kepelbagaian yang ditunjuk dalam teater dan selaku seorang pengarah yang berjaya mengekalkan survival dalam bidang itu ia diharap dapat membantu beliau melangkah ke mana-mana.

"Mereka menyanjungi saya kerana saya memperkenalkan teater moden atau dikenali sebagai naveena medai nadagam. Teater moden ini merujuk cara persembahan yang tidak semestinya terikat dengan prop, contohnya ada teater yang dilakonkan oleh dua orang pelakon sahaja," katanya.

Bala pernah mencuba mencari peluang mengarah drama di slot televisyen Radio Televisyen Malaysia (RTM) 2, ketika itu yang memberikan slot yang sedikit, tetapi ketika itu ia didominasi oleh syarikat penerbitan mega.

Selepas 18 tahun, Bala mengakui masih dibelenggu masalah yang sama, syarikat penerbit tertentu mendominasi.

"Mereka mendapat pembayaran kira-kira RM200,000 untuk setiap episod. Bayangkan bagi drama 13 episod. Mereka menjana pendapatan berjuta ringgit. Ia hanya digunakan oleh beberapa syarikat yang sama!" luah Bala.

Lebih buruk, beliau mendakwakebanyakan pengarah yang bekerja di bawah syarikat penerbitan besar itu didatangkan khas dari India dengan tenaga murah. Ini memberikan ruang untuk syarikat mengaut keuntungan lebih berbanding jika mereka terpaksa memilih pengarah tempatan.

Syarikat swasta seperti Astro Vaanavil yang berbahasa Tamil tempatan, pula dilihat lebih mengutamakan produk dari India berbanding tempatan. "Mengapa mereka perlu mengagung-agungkan drama India dan beri waktu siaran perdana kepada mereka. Bukan itu sahaja, semua kedai emas, jenama rempah dan kedai kain berlumba-lumba membeli iklan dan menaja. Sedangkan yang mengaut keuntungan adalah orang luar," katanya yang percaya slot yang diberikan kepada penerbitan tempatan masih sangat sedikit dan tidak adil.


WALAUPUN lebih berminat dalam penghasilan filem, namun Bala tetap menghasilkan teater setiap tahun.


Bala pada tahun 2008 pernah menerbitkan sebuah teater mega, Sambanthan. Ia menceritakan kisah Tun Sambanthan dan rentetan peristiwa sepanjang kemerdekaan pada Ogos 1957 sempena sambutan kemerdekaan ke-50. Dalam teater itu, beliau turut menggunakan tenaga kerja, Datuk Jalaluddin Hassan sebagai Bapa Malaysia Tunku Abdul Rahman Putra dan Dr. Peter Low Meng Tuck selaku Presiden MCA yang ketiga, Tun Tan Siew Sin.

Selain itu, Bala juga pernah menerbitkan sebuah filem pendek, Bavam yang diterbitkan dalam filem 35 mm. Ketika itu, beliau bekerja bersama seorang pengarah filem tersohor di India, Dr. K. Balachander dan menjadi penolong pengarah untuk filem ke-100 beliau, Poi.

"Bukan itu sahaja, saya juga merupakan satu-satunya wakil menyertai kursus latihan rapid di UAA Jubli Emas (Akademi Lakonan dan Seni Halus YGP) di Chennai, India. Saya dihantar dengan biasiswa penuh oleh Kementerian Kebudayaan, Seni dan Warisan Malaysia ketika itu," katanya.

Namun, semua episod kegemilangan Bala dan teater Tamil kini akan hanya menjadi lipatan sejarah. Kecewa dengan beberapa pihak dan penonton teater yang semakin berkurangan telah menyebabkan Bala mengambil keputusan drastik untuk menarik diri daripada industri seni hiburan.

"Selepas lebih 23 tahun berjuang untuk teater Tamil, mungkin sudah tiba masanya saya berundur," luah Bala menutup bicara.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - GenK

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - GenK


Selusur kenangan sisipan orang muda

Posted:

Selusur kenangan sisipan orang muda

Selusur kenangan sisipan orang mudaMULA membuat debut sulungnya pada tanggal 6 Januari 2009, sisipan GenK dalam Kosmo! dicetuskan sebagai satu wadah dan platform suara bagi golongan muda.

Mencari kelainan dengan memaparkan apa jua aktiviti, trend, hobi, dunia kampus, ikon, kerjaya, fesyen dan isu semasa berkaitan anak muda, GenK bermula dengan sisipan sebanyak 15 muka surat.

GenK atau singkatan kepada Generasi Kosmo! diwujudkan sebagai melengkapi idea enam hari enam sisipan dalam akhbar kompak paling pesat berkembang di tanah air ini.

Disiarkan setiap minggu pada hari Selasa, lima lagi sisipan lain yang mewarnai Kosmo! termasuklah Stailo (Isnin), Infiniti (Rabu), Urban (Khamis), Pesona (Jumaat) dan Horizon (Sabtu).

Dengan tajuk rencana utama pertamanya, Gila Kereta Lama yang menceritakan mengenai minat dan obses sekumpulan anak muda kepada kereta-kereta terpakai yang dibaik pulih menjadi sebuah jentera mengagumkan, ia menjadi petunjuk hala tuju GenK yang dekat dengan hati generasi baru.

Ini kerana berbeza daripada belia sebelum ini, generasi baru zaman Kosmo! ternyata lebih lasak, agresif dan kreatif dalam aktiviti seharian.

Artikel nukilan wartawan Julia Ismail merakamkan minat anak muda Syed Nabil Athrash Syed Ahmad, Khairul Hazri Abdul Latif dan Fairuz Nadzly Harun yang menggemari kereta-kereta terpakai seperti Toyota TE71, Mazda 323, Toyota Corolla KE70 dan Toyota Corolla KE35.

Ketika itu, bersama-sama Julia menggerakkan sisipan tersebut ialah wartawan Adham Shadan. Dalam tempoh dua tahun tiga bulan ini, menyaksikan sebanyak 119 edisi sisipan GenK disiarkan dengan memaparkan pelbagai topik menarik.


SISIPAN GenK menjadi satu medium menyampaikan suara generasi muda melalui pelbagai aktiviti mereka seperti lukisan, muzik, tarian, sukan, kerjaya dan dunia kampus.


Antara rencana utama yang menarik termasuklah Sukarelawan Braille, Sudut Pidato Kembali, Rakan Muda Seni, Lensa Si Cilik, Imaginasi Kreatif Kanak-kanak, Kuasa Helah Aikido, Cerita Si Junior, Delegasi Remaja Jepun dan Graduan Automotif.

Selain kolum Rencana Utama, sisipan GenK juga menawarkan ruangan lain seperti Dulu Saya, Remaja, Kerjaya, Aktiviti, Akademi, Tip, Diari Wartawan dan Layar Kaca.

Perubahan demi perubahan GenK turut menyaksikan penampilan wartawan-wartawan berjiwa muda seperti Khadijah Mohamad, Faten Saphilla Mohamed Isa, Mohd. Yunus Yaakub, Aqmar Alladad, Syalmizi Abd. Hamid dan Mazlina Abdul Majid.

Akhbar Kosmo! yang semakin 'membesar' dengan jumlah sirkulasi dan pembacanya menyebabkan GenK terpaksa tampil lapan muka surat. Lebih padat dan ringkas sesuai dengan mood belia.

Perubahan tersebut sudah pun menjangkau sembilan bulan.

Apa yang pasti, dalam tempoh dua tahun tiga bulan ini GenK berjaya memaparkan segala macam kisah mengenai belia atau lebih tepat menyelongkar dunia generasi muda secara menyeluruh.

Daripada kisah belia di kampus, anak muda di jalanan, remaja ceruk kampung bahkan generasi muda luar negara.

Bagaimanapun, demi sebuah transformasi dalam usaha menguatkan lagi paparan Kosmo! kepada golongan belia, mulai minggu depan GenK akan bertitik noktah.

Ia bukan bermakna sebagai sebuah akhbar orang muda Kosmo! menafikan ruangan khas untuk generasi itu. Sebaliknya kami tampil dengan nama baru, wajah baru, tagline baru dan sudah tentunya penampilan yang serba segar.

Ia akan menemui pembaca mulai minggu hadapan.

Bagaimanapun, bagi melabuhkan tirai sebuah sisipan GenK, minggu ini kami mengajak pembaca mengembara kembali kenangan GenK menerusi beberapa muka depannya yang mungkin masih lagi mengusik minda anda! – ZAMRI RAMBLI dan MAZLINA ABDUL MAJID

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Sinar jiwa jaguh otot

Posted:

Sinar jiwa jaguh otot

Sinar jiwa jaguh otot


MALEK (kiri) sewaktu dikurniakan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk pada bulan Mac 2010.


MEMEGANG gelaran Mr. Asia sebanyak enam kali, nama Abdul Malek Mohamad Noor tidak perlu diperkenalkan lagi. Lantaran kecemerlangan yang diraihnya, anak kelahiran Batu Pahat, Johor itu pernah menerima anugerah Pingat Emas Personaliti Sukan Benson & Hedges 1985 diikuti gelaran Olahragawan Negara pada tahun 1986 dan 1990.

Selain itu, beliau juga diiktiraf sebagai Ahli Mangku Negara (AMN) dan penerima Pingat Sultan Ibrahim (1986); Legendary Sportsman of Malaysia dan Coca-Cola Olympian 2007 serta terbaru Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk pada 30 Mac tahun lalu.

Sewaktu zaman kegemilangannya sekitar 1980-an dan 1990-an, Malek turut menceburi industri seni sebagai pelakon menerusi beberapa buah filem seperti Ujang, Juara, Rimba Malam, Kelisa, Pendekar Mata Satu dan Sahabat. Pendek kata, Malek merupakan selebriti terkenal yang menjadi pujaan ramai ketika itu.

Namun, artikel yang disiarkan pada 8 Jun 2010 itu juga menyingkap satu kisah fasa hidup baru Malek. Segala kemasyhuran dan kemewahan yang dikecapi membuatkan beliau alpa dengan kehidupan duniawi yang bersifat sementara sehingga mengabaikan kewajipan sebagai umat Islam.

Menceritakan detik-detik cahaya keimanan mula bersinar di hatinya, Malek memberitahu apabila usia semakin meningkat, jiwanya mula meronta untuk mengubah gaya hidup Barat yang dijalaninya.

Kejayaan dan kemewahan sudah tidak mampu mententeramkan jiwa lelaki berbadan gagah perkasa itu. Rentetan itu juga, Malek sering didatangi mimpi-mimpi ngeri seperti dibakar api neraka, tubuhnya dikelar-kelar dengan besi panas dan banyak lagi.

Kemudian, satu demi satu musibah mula melanda dirinya membuatkan hati kecil Malek berbisik: "Mungkin inilah ujian Allah kerana Dia mahu aku kembali menjadi muslim sejati."

Bagaimanapun, insiden yang berlaku pada 2002 merupakan titik tolak kepada penghijrahan Malek yang sebenar. Ketika itu, beliau hanya berseluar pendek dan berdiri di balkoni Penthouse miliknya yang menghadap Menara Berkembar Petronas KLCC.

"Sedang asyik memerhatikan pemandangan luar, tiba-tiba saya terdengar laungan azan yang berkumandang dari masjid berhampiran dan ia terus menusuk ke dalam kalbu saya.

"Waktu itu saya seperti orang gila apabila ke hulu ke hilir di dalam rumah tanpa mengetahui apa yang perlu dicari. Kemudian, saya menangis sepuas-puasnya sebelum mengambil wuduk dan terus menunaikan solat Maghrib walaupun tidak pasti ia menepati rukun atau tidak.

"Esoknya saya ke Jalan Masjid India dan membeli sebuah kitab suci al-Quran serta beberapa buku mengenai Islam," terang Malek.

Pada tahun 2008, Malek mengambil tindakan drastik apabila membuang semua piala yang pernah dimenanginya satu ketika dahulu kerana menganggap kesemua piala berbentuk patung itu menjejaskan keimanannya selama ini.

Kini, setiap malam sebelum tidur, Malek akan berdoa semoga dipanjangkan usia agar dia dapat terus bersujud kepada-Nya untuk setiap kesalahan yang pernah terlanjur dilakukan sepanjang hidup.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Ekspresi bakat pelajar sekolah

Posted:

Ekspresi bakat pelajar sekolah

Ekspresi bakat pelajar sekolah

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR
khadijah.mohamadnor@kosmo.com.my


Program inisiatif ekspresi belia DiGi ini menggalakkan remaja untuk tampil ke hadapan dan menonjolkan bakat kreatif yang dimiliki.


REMAJA dan muzik sukar dipisahkan. Malah, kreativiti mereka terhadap elemen itu menjangkaui pemikiran dan punya tarikan tersendiri. Menyedari hakikat itu, DiGi Telecommunications Sdn. Bhd. (DiGi) mengambil langkah memperkenalkan program DiGi Live Sekolahku Berbakat bagi mencungkil potensi yang ada dalam diri mereka untuk diketengahkan menerusi seni pentas.

Program inisiatif ekspresi belia DiGi itu diadakan dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) bagi menggalakkan mereka yang berumur antara 12 hingga 19 tahun menampilkan kreativiti diri dalam cara yang menyeronokkan dan kreatif melalui muzik dan tarian.

Menurut Ketua Pemasaran Segmen DiGi, Moharmustaqeem Mohammed, menerusi penglibatan mereka dengan golongan belia sebelum ini, banyak bakat dinamik dan unik sama ada individu mahupun berkumpulan berjaya ditemui terutama dalam bidang muzik.

"Justeru, ini telah memberikan kami sebab terbaik untuk mewujudkan satu platform di mana mereka boleh menampilkan kemampuan dan kreativiti mereka hingga ke peringkat nasional.

"Apa yang membezakan Sekolahku Berbakat daripada program persembahan bakat yang lain adalah tahap penglibatan yang disediakan kepada semua peserta. Dengan kerjasama KPM, kami akan menganjurkan bengkel kreativiti, tata rias dan persembahan bukan sahaja untuk murid-murid, malah juga guru-guru pilihan kementerian.

"Ini bertujuan untuk mewujudkan persekitaran kondusif yang menyokong dan memupuk pembangunan bakat para pelajar di sekolah-sekolah tempatan," kata beliau sewaktu melancarkan program berkenaan di Studio DiGi House di Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

Lantaran itu, inisiatif DiGi Live Sekolahku Berbakat melengkapi saranan Kementerian Pelajaran dengan hasrat supaya murid-murid menjadi serba boleh dan memiliki cara hidup yang seimbang antara pelajaran dan aktiviti kokurikulum.

Program DiGi Live Sekolahku Berbakat telah bermula sejak 28 Februari lalu dan peringkat akhirnya akan berlangsung pada 8 Mei ini. Ia terbuka kepada semua pelajar sekolah di Malaysia berusia 12 hingga 19 tahun.

Untuk menyertai pertandingan itu, pelajar perlu membentuk kumpulan yang mempunyai dua hingga enam ahli dan mendaftarkan kumpulan mereka menerusi sekolah masing-masing atau dalam talian di www.digi.com.my/digilive bagi salah satu daripada lima kategori berikut, iaitu nyanyian, kugiran, kugiran instrumental, tarian atau tradisional.

Uji bakat akan diadakan di enam buah negeri iaitu Pulau Pinang, Perak, Pahang, Selangor, Kuala Lumpur dan Johor. Sepuluh kumpulan akan dipilih dari setiap negeri untuk bertanding di peringkat akhir bagi negeri tersebut.

Dua kumpulan teratas dari setiap negeri pula layak menyertai pertandingan ke peringkat akhir kebangsaan yang akan berlangsung pada 8 Mei 2011 di Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.

Pada setiap tahap pertandingan, kumpulan yang layak perlu menghadiri satu kem yang menampilkan latihan motivasi, sesi berhias diri dan raptai untuk menyediakan mereka ke peringkat akhir.

Bagaimanapun, kumpulan dari luar kawasan enam negeri tersebut boleh menyertai pertandingan ini sama ada dengan menghadiri uji bakat di lokasi yang telah ditetapkan atau menerusi penyertaan wildcard.

Mereka boleh memuat naik video uji bakat ke dalam laman Facebook Belia DiGi, www.facebook.com/digiyouths. Penyertaan wildcard itu juga termasuk bagi kumpulan yang tidak berjaya melepasi uji bakat di negeri masing-masing.

Hanya dua kumpulan daripada penyertaan wildcard di laman Facebook ini akan dipilih untuk bertanding di peringkat akhir kebangsaan berdasarkan undian popular daripada orang ramai.

Untuk maklumat lanjut mengenai program DiGi Live Sekolahku Berbakat, layari laman web www.digi.com.my/digilive.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Hari Keluarga TNB 2011 dapat sambutan ramai

Posted:

Hari Keluarga TNB 2011 dapat sambutan ramai

Hari Keluarga TNB 2011 dapat sambutan ramai


MOGGIE (dua dari kanan) bersama Che Khalib (tengah) bersenam pada majlis perasmian Hari Keluarga TNB 2011 di Kuala Lumpur baru-baru ini.


MERIAH. Seramai 14,000 orang kakitangan termasuk keluarga masing-masing turut sama menjayakan Hari Keluarga TNB 2011 di Kompleks Sukan TNB, Jalan Pantai Baru, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Selain menyertai pelbagai permainan dan acara sukaneka, peserta turut dihiburkan dengan persembahan artis seperti Jaafar Onn, Ramli Sarip, Maya Matahari, Kumpulan Bunkface dan penampilan istimewa Usop Wilca.

Turut hadir pada majlis tersebut Pengerusi TNB, Tan Sri Leo Moggie dan Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh.

Che Khalib ketika ditemui memberitahu, program dwitahunan itu bertujuan untuk mengeratkan hubungan silaturahim di antara kakitangan dan keluarga masing-masing.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pelajar Kolej PTPL masuk kampung

Posted:

Pelajar Kolej PTPL masuk kampung

Pelajar Kolej PTPL masuk kampung


PELAJAR Kolej PTPL Kota Bharu bergambar bersama penduduk pada program Siswa Masuk Kampung di Bachok baru-baru ini.


JALINAN. Seramai 40 pelajar Kolej Pusat Teknologi dan Pengurusan Lanjutan (PTPL) cawangan Kota Bharu menjayakan program Siswa Masuk Kampung bersama penduduk di Kampung Kuau, Bachok, Kelantan baru-baru ini.

Diiringi dua pensyarah, program dua hari yang dianjurkan Unit Pembangunan Pelajar PTPL itu mendapat kerjasama jawatankuasa rukun tetangga di kampung yang sama.

Pelbagai aktiviti juga diadakan termasuk sesi ramah mesra bersama penduduk, majlis sukaneka, pertandingan mewarna, kenduri kampung dan lawatan ke pusat industri desa bagi melihat sendiri proses penghasilan batik, budu dan makanan ringan yang diusahakan oleh penduduk kampung.

Para pelajar juga tidak ketinggalan memberi khidmat masyarakat dengan mengadakan pemeriksaan kesihatan percuma kepada penduduk termasuk pemeriksaan penyakit kencing manis dan tahap obesiti selain memberi khidmat nasihat tentang penjagaan kesihatan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pengamal media diraikan di Uptown Shah Alam

Posted:

Pengamal media diraikan di Uptown Shah Alam

Pengamal media diraikan di Uptown Shah Alam


PARA pengunjung terhibur dengan pertunjukan fesyen yang memperagakan pakaian kartun animasi pada majlis makan malam Uptown Shah Alam dan media di Shah Alam baru-baru ini.


PENGHARGAAN. Dataran Usahawan Selangor Sdn. Bhd. mengadakan majlis makan malam bersama media sebagai tanda penghargaan atas sumbangan pengamal media dalam membantu pihaknya mempromosi Uptown Shah Alam di Seksyen 24 baru-baru ini.

Kehadiran pengamal media disambut sendiri oleh Pengarah Urusannya, Aizul Hisham Mohd. Dom dan Duta Uptown, Irwan Shah.

Selain menikmati hidangan menarik, pengamal media turut dipersembahkan dengan pertunjukan fesyen dan hiburan.

Aizul Hisham berkata, tanpa sumbangan media menyalurkan maklumat mengenai Uptown Shah Alam, bazar larut malam tersebut mungkin tidak dikenali ramai seperti kini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Penyelia feri maut ditembak

Posted:

Penyelia feri maut ditembak

Penyelia feri maut ditembak

Oleh NORLIDA AKMAR IDROS
norlida.idros@kosmo.com.my


ANGGOTA polis mengangkat motosikal ditunggang Zamzarmi yang mati ditembak dalam kejadian samun di Alor Setar kelmarin.


ALOR SETAR – Seorang penyelia sebuah syarikat feri maut selepas ditembak dalam kejadian samun melibatkan wang hasil jualan tiket sebanyak RM12,500 di Taman Seri Putra Fasa 3, Kuala Kedah di sini kelmarin.

Kejadian pukul 7.30 malam itu mengakibatkan Zamzarmi Ghazali, 36, (gambar) maut selepas ditembak sebanyak tiga kali dari jarak dekat masing-masing di dada dan perut ketika dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Taman Desarina, Kuala Kedah.

Ketika itu, dia sedang menunggang motosikal jenis Yamaha Nuovo selepas mengambil wang hasil jualan tiket tersebut di Terminal Feri Kuala Kedah.

Sebaik tiba di satu deretan bangunan yang terletak kira-kira 200 meter dari rumahnya, mangsa telah didatangi dua individu menunggang motosikal dengan memakai topi keledar berpenutup penuh. Mereka dipercayai telah mengekori mangsa dari terminal feri.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Adzaman Mohd Jan memberitahu, salah seorang suspek kemudian telah menembak mangsa sebanyak tiga kali dari jarak dekat sebelum melarikan wang RM12,500 yang dibawa lelaki itu.

Katanya, suspek masih diburu dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Sementara itu, Pengurus Ferryline Ventures, Hussin Hassan, 51, memberitahu, ketika kejadian, mangsa membawa hasil jualan tiket feri yang diperoleh sejak kelmarin.

"Saya dan Allahyarham bergilir-gilir membawa pulang hasil jualan tiket. Wang itu akan dimasukkan ke bank keesokan harinya," ceritanya.

Tambahnya, dia sepatutnya membawa pulang wang itu tetapi Zamzarmi mahu mengambilnya sendiri sebelum keluar pada pukul 7.10 petang.

Isteri mangsa, Faradina Ghazali, 32, berkata, sebaik tiba di tempat kejadian, dia mendapati suaminya sudah tidak sedarkan diri dan meninggal dunia di situ.

"Dia telah bekerja di situ sejak 15 tahun lalu dan pernah membawa pulang wang hasil jualan tiket sebanyak RM200,000 tetapi tidak pernah disamun," ceritanya yang mempunyai empat anak berusia di antara tiga dan 10 tahun.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Syukur keturunan diperakui

Posted:

Syukur keturunan diperakui

Syukur keturunan diperakui

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


TENGKU Anis (kanan) sewaktu pertemuan dengan wakil Pertubuhan Kerabat Raja Jembal Kelantan di Kota Bharu tahun lalu.


KOTA BHARU - Raja Tengku Putri Anis Raja Sazali, 24, bersyukur apabila statusnya sebagai pewaris ketujuh Puteri Saadong akhirnya mendapat perakuan pakar Jabatan Warisan Negara walaupun belum ada pengumuman rasmi dibuat setakat ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Tarikh lihat anak bulan Ramadan Ahad ini

Posted:

Tarikh lihat anak bulan Ramadan Ahad ini

Tarikh lihat anak bulan Ramadan Ahad ini

KUALA LUMPUR - Tarikh melihat anak bulan bagi menentukan permulaan puasa bagi umat Islam di seluruh Malaysia ialah pada petang Ahad ini, 31 Julai bersamaan 29 Syaaban 1432 Hijrah.

Menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, tempat melihat anak bulan adalah Pontian Kecil di Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Tanjung Bidara (Melaka); Teluk Kemang (Negeri Sembilan); Bukit Melawati (Selangor); Pulau Angsa (Selangor); Bukit Jugra (Selangor), Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam (Selangor); Pantai Pasir Panjang (Perak); Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh (Pulau Pinang); Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda (Kedah); Pemandangan Indah, Pulau Langkawi (Kedah); Menara Alor Setar (Kedah).

Bukit Besar, Kuala Terengganu (Terengganu); Bukit Kemuning, Kemaman (Terengganu); Pulau Perhentian (Terengganu); Balai Cerap KUSZA, Setiu (Terengganu), Bukit Peraksi, Pasir Puteh (Kelantan); Bukit Kampung Tembeling, Kuala Krai (Kelantan); Menara Bangunan SEDC, Kota Bharu (Kelantan).

Tanjung Lubang, Miri (Sarawak); Teluk Bandung, Kuching (Sarawak), Tanjung Batu, Bintulu (Sarawak); Balai Cerap Al-Biruni, Putatan, Sabah; Bukit Tanjung Batu, Nenasi (Pahang); Gunung Berincang, Cameron Highlands (Pahang); Bukit Pelindong, Kuantan (Pahang).

Menara Universiti Malaysia Sabah (Labuan); Menara Kuala Lumpur (Kuala Lumpur); Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, dan Kuala Sungai Baru, Simpang Empat (Perlis). Majlis Raja-Raja mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan rukyah dan hisab, dan pengisytiharan tarikh permulaan puasa akan dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja melalui radio dan televisyen pada malam itu juga.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kelebihan berbelanja di Mid Valley

Posted:

Kelebihan berbelanja di Mid Valley

Kelebihan berbelanja di Mid Valley


JUALAN mega aktiviti tahunan yang ditunggu-tunggu oleh mereka yang gemar membeli-belah.


MEMBELI-BELAH di Mid Valley Megamall kini lebih bergaya sepanjang Karnival Jualan Mega dengan koleksi beg Colourful Tote dan dompet gegelang tangan sempena promosi Sweet Deal.

Koleksi beg Colourful Tote didatangkan dalam empat varian warna iaitu kuning, merah jambu, hijau dan biru dengan rekaan yang cukup ringkas tetapi menarik.

Pengunjung hanya perlu berbelanja sebanyak RM400 dalam satu resit manakala bagi pemegang kad kredit HSBC pula sebanyak RM300 sudah layak untuk mendapatkan sebuah beg.

Bukan itu sahaja, pemegang kad juga berpeluang memiliki dompet gegelang tangan berwarna merah atau hitam setiap kali berbelanja sebanyak RM250 dalam satu resit.

Sepanjang Karnival Jualan Mega ini, pengguna kad kredit HSBC boleh mendapatkan keistimewaan berganda apabila dapat berbelanja dengan potongan tambahan keatas promosi sedia ada sehingga maksimum 50 peratus.


PENGUNJUNG boleh menebus beg tote berwarna-warni di kaunter-kaunter yang disediakan.


Bagi menikmatinya, pemegang kad perlu menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) dengan menaip Sale<jarak>nombor pada kad kredit sebanyak 16 digit dan hantar kepada 36722.

Selain itu, setiap kali melakukan transaksi pembayaran menggunakan kad kredit di mana-mana 430 buah kedai atau gedung-gedung utama, anda berpeluang memenangi hadiah utama keseronokan membeli-belah bernilai RM100,000.

Pemenang juga berpeluang mendapat kredit tambahan yang akan dikredit ke dalam kad yang juga berjumlah RM100,000.

Berita baik ini hanya akan berlangsung sejak 24 Jun lalu hingga 7 Ogos ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kita perlu dua gol tanpa dibolos

Posted:

Kita perlu dua gol tanpa dibolos

Kita perlu dua gol tanpa dibolos


KELEMAHAN jentera pertahanan menjadi punca kekalahan 3-5 Harimau Malaya kepada
Singapura, Sabtu lalu.


PERTAMANYA, perlu menang 2-0. Yang keduanya, benteng pertahanan harus diperkemaskan. Jika kedua-duanya dapat disempurnakan dengan baik, Harimau Malaya akan menjejak kaki ke pusingan ketiga Kelaya- kan Piala Dunia 2014. Pastinya kejayaan tersebut terpahat menjadi satu sejarah baharu dalam bola sepak negara.

Misi untuk mendapatkan dua gol mungkin bukan tugas berat buat anak-anak didik Datuk K. Rajagobal itu tetapi yang dilihat agak membimbangkan adalah benteng pertahanan. Ia boleh dikatakan agak rapuh dan dalam beberapa perla- wanan kebelakangan ini, mereka terlalu mudah dibolosi. Mungkin tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa bahagian pertahanan merupakan posisi paling lemah dalam skuad Harimau Malaya. Rajagobal sendiri pun tidak mengetahui puncanya. Pemain yang diberi peranan mengawal jentera pertahanan bukannya kurang pengalaman. Mereka ada kualiti.

Mereka ada keyakinan dan mereka juga memiliki semangat juang yang tinggi. Tetapi macam ada yang tidak kena, khususnya pada aksi menentang Singapura pada perlawanan pertama pusingan kedua di Stadium Jalan Besar, Si- ngapura, Sabtu lalu. Macam-macam andaian dibuat terhadap kelemahan itu, namun yang jelas, watak utama di jentera pertahanan itu agak hilang fokus. Puncanya adalah kelemahan mental.

Ia memang biasa berlaku khususnya kepada pemain muda yang belum cukup ilmu di pentas antarabangsa. Keghairahan untuk meraih kemenangan juga boleh menjadi faktor menjejaskan mental mereka dan akibatnya, fokus terhadap permainan hilang. Bila ia berlaku, mereka akan mudah hilang arah seperti yang berlaku pada aksi menentang Singapura, Sabtu lalu. Selepas Malaysia berjaya merapatkan jurang kepada 3-4 setelah ketinggalan 1-4 pada sepa- ruh masa pertama, keadaan menjadi semakin rancak.

Keghairahan mengatasi segala-galanya sehingga barisan pertahanan mula hilang fokus dan arah ketika kembali diasak pemain Singapura. Sepatutnya, pertahanan negara terus mengekalkan sikap tenang untuk mengawal keadaan tetapi sebaliknya yang berlaku. Gol-gol yang dijaringkan oleh pemain Singapura pula terlalu muda. Kadang-kadang prestasi penjaga gol juga boleh menjejaskan semangat barisan pertahanan. Tiga gol mudah pada aksi me- nentang Singapura yang gagal diselamatkan oleh Sharbinee Allawee juga boleh menjadi punca melunturkan semangat.

Apa pun, yang cukup jelas ialah jentera pertahanan memang terlalu longgar dan ia harus diperkemaskan segera dalam usaha untuk mencapai misi mencari kemenangan 2-0 di Bukit Jalil, Khamis ini. Perlu diingat, barisan pemain Singapura tidaklah sehebat mana tetapi kelebihan yang ada pada mereka ialah bijak menyambar peluang. Pantang ada peluang, pasti dirembat ke gawang lawan, dan pemain Harimau Malaya perlu mengawasinya dengan bijak. Kalau tiga gol berjaya diledak di Kota Singa, Bukit Jalil bakal menyaksikan rentak yang lebih garang daripada Harimau Malaya.

Tiada yang mustahil, lagipun jentera serangan skuad bimbi- ngan Rajagobal itu dilihat agak konsisten menggegar gawang lawan. Ketiadaan Safiq Rahim pada aksi kedua ini selepas dilayangkan kad merah pada perlawanan Sabtu lalu, mungkin agak menjejaskan perancangan yang bakal digunakan oleh Rajagobal. Tetapi berdasarkan aksi pada separuh masa kedua di Stadium Jalan Besar itu, Amirulhadi Zainal mampu menggalas watak yang dimainkan oleh Safiq. Cuma yang perlu diperkemaskan adalah jentera pertahanan yang memang sangat membimbangkan. Apa pun yang akan berlaku, Harimau Malaya perlu menang tanpa dibolosi lawan. - Editor Sukan

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pafa tolak hasrat Khairul Azwan letak jawatan

Posted:

Pafa tolak hasrat Khairul Azwan letak jawatan

Pafa tolak hasrat Khairul Azwan letak jawatan

PERGURUSAN Persatuan Bola Sepak Perak (Pafa) menolak peletakan jawatan pengurus pasukan Perak, Khairul Azwan Harun pada 7 Julai lepas. Presiden Pafa, Datuk Zainol Padzi Paharuddin berkata, dengan keputusan itu, pengurusan Pafa meminta Khairul Azwan meneruskan tugasnya bagi menghadapi saingan Piala Malaysia yang dijadual bermula 9 September depan. "Pafa tidak merasakan beliau gagal walaupun skuad Seladang gagal berada dalam kelompok lima pasukan terbaik Liga Super.

"Sebenarnya Perak telah bangkit daripada antara pasukan tercorot musim lalu kepada kedudukan yang lebih baik musim ini," katanya di Ipoh semalam. "Oleh yang demikian, Pafa meminta Khairul Azwan meneruskan tugas seperti biasa kerana keseluruhan pasukan dan peminat bola sepak negeri memerlukan usaha, tenaga dan komitmen beliau." Khairul Azwan yang mengurus skuad Seladang sejak November 2010, mengambil keputusan meletak jawatan sebagai pengurus pasukan selepas Perak menduduki tangga keenam Liga Super. Ini bagi memenuhi janjinya berbuat demikian jika Perak gagal menempatkan diri dalam kelompok lima pasukan teratas dalam saingan liga itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Aidil kembali terajui benteng Malaysia

Posted:

Aidil kembali terajui benteng Malaysia

Aidil kembali terajui benteng Malaysia

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my

BENTENG pertahanan skuad kebangsaan dijangka kembali kukuh apabila Aidil Zafuan Radzak bakal diturunkan pada aksi kedua pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 pada Khamis ini setelah pulih sepenuhnya daripada kecederaan buku lali. Berdasarkan sesi latihan di Wisma FAM, Kelana Jaya petang semalam, Aidil, 24, berkemungkinan besar bakal bergandingan dengan Fadhli Shas di posisi pertahanan tengah.

Menurut Aidil, apa yang kurang pada aksi pertama di Stadium Jalan Besar, Sabtu lalu, barisan pertaha- nan negara agak kelam-kabut ketika menerima asakan Singapura sehingga akhirnya bolos sebanyak lima gol.

"Memang dalam situasi sekarang apabila barisan pertahanan dibolosi banyak gol dalam beberapa perlawa- nan terakhir, ia satu tugas berat untuk kami kembali pada keadaan sebenar. "Cuma sebagai pemain yang memerhatikan perlawanan Sabtu lalu dari tempat duduk penonton, saya boleh beritahu apa sepatutnya kami perlu lakukan.

"Kita sebenarnya perlu beraksi dengan lebih tenang dan jangan kelam- kabut," kata Aidil ketika ditemui sele- pas sesi latihan petang semalam. Aidil yang bakal kembali mengambil alih tugas sebagai kapten pada aksi Khamis ini turut menyatakan bahawa tiada kelebihan sebenarnya dimiliki oleh skuad Singapura. "Tiada istimewa pun skuad mereka. Kalau ikutkan, kita main lebih laju. Cuma kita sendiri yang tunjuk kelemahan kita kepada mereka. Jadi kita perlu bermain dengan corak permainan sebenar. "Tentang Aleksandar Duric, memang kelebihan dia pada fizikal dan pergerakan tubuh tetapi saya sudah banyak kali berdepan dengannya dan tahu menjaganya," tegas Aidil.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Wanita didakwa cuba dirogol bekas ketua IMF dedah diri

Posted:

Wanita didakwa cuba dirogol bekas ketua IMF dedah diri

Wanita didakwa cuba dirogol bekas ketua IMF dedah diri


IMEJ menunjukkan Nafissatou Diallo (kiri) bercakap kepada wartawan Robin Roberts dari stesen televisyen ABC News.


NEW YORK - Seorang pekerja Hotel Sofitel yang mendakwa bekas Ketua Dana Kewangan Antarabangsa (IMF), Dominique Strauss-Kahn melakukan serangan seksual ke atasnya akhirnya mendedahkan diri buat kali pertama.

Pekerja wanita tersebut, Nafissatou Diallo mendedahkan buat kali kejadian yang menimpa dirinya itu Diallo memberikan kenyataannya kepada majalah Newsweek dan stesen berita ABC News. Kedua-dua media itu menyiarkan temu ramah Diallo kelmarin.

Diallo berkata, Strauss-Kahn menyerangnya seperti seorang lelaki yang gila pada 14 Mei lalu di bilik suite berharga AS$3,000 (RM8,922) satu malam di Manhattan, New York. Wanita itu yang memperoleh upah AS$25 (RM75.35) sejam kerana membersihkan 14 bilik hotel sehari berkata, dia diberitahu oleh seorang pelayan perkhidmatan bilik bahawa suite tersebut kosong. Namun, Strauss-Kahn tiba-tiba muncul di dalam bilik dalam keadaan bogel dan membuatkannya terkejut, katanya. "Oh tuhan, saya minta maaf," kata Diallo kepada Strauss-Kahn.

Diallo berkata, dia memusingkan badan untuk keluar dari bilik hotel. Bagaimanapun, Strauss-Kahn bertindak menghalangnya, katanya lagi. Kemudian, Diallo berkata, Strauss-Kahn bertindak seperti seorang lelaki yang gila. "Anda seorang yang cantik," kata Strauss-Kahn kepada wanita tersebut. Menurut Diallo, dia kemudian ditarik oleh Strauss-Kahn ke bilik tidurnya. "Saya berkata, tuan, hentikan. Saya tidak mahu kehilangan pekerjaan saya," jelas Diallo.

"Saya tidak melihat ke arahnya. Saya berasa amat takut. Saya tidak menjangkakan sesiapa berada di dalam bilik. "Dia menarik saya ke atas katil," katanya kepada majalah itu. Diallo berkata, Strauss-Kahn kemudian bergelut dengannya. "Saya keluar di sana. Saya tidak kembali lagi. Saya berasa agak gementar," ceritanya lagi. Strauss-Kahn masih dibicarakan berhubung kes itu dan dia tidak mengaku salah melakukan serangan seksual. Dia meletakkan jawatan sebagai Pengarah Urusan IMF sekoran kejadian berkenaan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Tempoh tahanan pembunuh 'gila' dilanjut

Posted:

Tempoh tahanan pembunuh 'gila' dilanjut

Tempoh tahanan pembunuh 'gila' dilanjut


ANDERS BEHRING BREIVIK


OSLO - Pihak pendakwa raya Norway akan menuntut agar tempoh reman ke atas suspek utama kes serangan berkembar yang berlaku pada minggu lalu, Anders Behring Breivik dilanjutkan kepada lapan minggu. "Pendakwa raya, Christian Hatlo akan meminta tempoh reman dilanjutkan sehingga lapan minggu dan memohon agar perbicaraan dilakukan secara tertutup," kata mahkamah dalam satu kenyataan.

Di Norway, tempoh maksimum tahanan reman adalah selama empat minggu. Sehingga kini, hanya Breivik menjadi suspek utama dalam serangan bom dan tembakan yang membunuh sekurang-kurangnya 93 orang pada Jumaat lalu. Suspek berusia 32 tahun itu mengaku membunuh dan bertanggungjawab melakukan serangan tersebut, satu insiden terburuk dalam sejarah Norway sejak Perang Dunia Kedua. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Penduduk marah nahas kereta api laju

Posted:

Penduduk marah nahas kereta api laju

Penduduk marah nahas kereta api laju


GAMBAR yang bertarikh 24 Julai lalu menunjukkan dua kren digunakan untuk mengangkat sebuah gerabak kereta api laju yang terbabas dari landasan kereta api di pekan Shuangyu dekat bandar Wenzhou, timur China.


WENZHOU, China - Media China dan orang awam marah semalam ekoran nahas kereta api laju yang berlaku pada Sabtu lalu. Nahas itu menyebabkan saham kereta api merudum sekali gus mencetuskan keraguan berhubung rancangan meluaskan lagi rangkaian pengangkutan awam itu. Dalam kejadian itu, sebuah kereta api laju yang terhenti dengan tiba-tiba kerana kehilangan kuasa telah dirempuh oleh sebuah kereta lain. Tiga pegawai kanan perkhidmatan kereta api dipecat mankala pihak pemerintah melancarkan kajian mengenai tahap keselamatan perkhidmatan tersebut.

Namun, pakar-pakar menyatakan nahas berkenaan yang menyebabkan 36 orang terbunuh telah mencetuskan perasaan bimbang dalam kalangan rakyat. "Saya bimbang. Kelmarin ketika saya menempah tiket, saya menimbang sama ada akan beralih dengan menggunakan bas," kata seorang pekerja dalan industri pakaian, Yu Dabao. Nahas kereta api pada Sabtu lalu itu berpunca daripada panahan petir. Akhbar People's Daily semalam memberi petunjuk bahawa keselamatan mungkin diambil mudah semasa membina sistem rangkaian kereta api. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Boboi dan Auni diberkas

Posted:

Boboi dan Auni diberkas

Boboi dan Auni diberkas

26/07/2011 6:09pm

KUALA LUMPUR - Dua kumpulan penyamun yang digelar "Boboi" dan "Auni" yang suka menyamun semasa kenderaan berhenti di lampu-lampu isyarat di sekitar ibu kota ditahan sejak Khamis lepas.

Ketua Polis Daerah Sentul, ACP Zakaria Pagan berkata, mereka yang terdiri daripada tujuh lelaki berumur 20 hingga 24 tahun ditahan di sekitar Ulu Klang, Jinjang dan Pandan Indah sejak 21 hingga 23 Julai lalu.

"Kesemua mereka yang merupakan penagih dadah bergerak aktif di sekitar Lembah Klang iaitu di Jalan Genting Klang, Tun Razak dan Segambut," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini hari ini.

Beliau berkata, penahanan itu dilakukan berikutan terdapat 40 hingga 50 kes samun berlaku di lampu-lampu isyarat sejak awal tahun ini.

"Setelah penangkapan mereka, kita tidak lagi menerima sebarang laporan kes samun di lampu isyarat dan kami percaya kes-kes sebelum ini juga melibatkan dua kumpulan penyamun tersebut," katanya. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Menyamar tangkap ulat sampah

Posted:

Menyamar tangkap ulat sampah

Menyamar tangkap ulat sampah

26/07/2011 5:55pm

KOTA BAHARU - Majlis Perbandaran Kota Baharu (MPKB) membentuk skuad penyamaran berpakaian preman bagi mengambil tindakan terhadap mereka yang melakukan kekotoran dan membuang sampah di kawasan bandar berkuat kuasa serta merta.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Kebudayaan dan Pelancongan Negeri, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, anggota skuad penyamaran yang dilantik itu diberi kuasa menyaman orang ramai dan peniaga yang membuang sampah di merata tempat di sekitar bandar.

"Pembentukan skuad ini perlu bagi menjaga kebersihan bandar, terutama di kawasan MPKB yang menjadi pintu masuk pelancong ke negeri ini," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program Gotong-royong Perdana di sini hari ini.

Pada program itu, hampir 1,000 orang yang terdiri kakitangan jabatan kerajaan, termasuk Jabatan Kesihatan, polis dan peniaga menyertainya sempena menyambut bulan Ramadan tidak lama lagi.

Takiyuddin berkata mereka yang didapati bersalah membuang sampah boleh dikenakan kompaun serta merta atau denda di mahkamah sehingga RM500 di bawah Undang-Undang Kecil PBT. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Mayat ditemui di Batu Gajah

Posted:

[unable to retrieve full-text content]BATU GAJAH - Mayat seorang wanita ditemui dengan kesan kecederaan di muka dipercayai dibunuh di Tanjung Tualang, di sini semalam.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mahu berpijak di bumi nyata

Posted:

Mahu berpijak di bumi nyata

Mahu berpijak di bumi nyataKISAH percintaan Nora Elena dan Seth Tan menjadi idaman dan igauan setiap penonton yang mengikuti siri drama tersebut yang telah ditayangkan di slot Akasia TV3 beberapa bulan lalu. Di dalam drama yang diadaptasi dari sebuah novel yang berjudul Kasih Yang Suci ini, pendatang baharu Siti Saleha atau nama sebenarnya Siti Saleha Mohd. Baharum telah diberi kepercayaan untuk memegang watak utama di samping pelakon kacak Aaron Aziz yang memegang watak Seth Tan.

Walaupun telah tiga tahun berada di dalam industri seni, nama Siti Saleha kurang dikenali ramai. Namun, bak kata orang, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Watak Nora Elena berjaya melonjak terus nama gadis berusia 21 tahun ini dalam bidang yang diminatinya sejak kecil itu. "Saya tidak sangka drama ini mendapat sambutan ramai. Namun, apa yang boleh dikatakan, saya seronok sepanjang terlibat dalam penggambaran Nora Elena. Saya juga suka kepada watak yang saya lakonkan sejurus selepas menerima tawaran tersebut.

"Ia merupakan pengalaman pertama saya berlakon dan memegang watak dari drama yang diadaptasikan dari sebuah novel," ujar Saleha yang manis berkebaya rekaan Salikin Sidek ketika ditemui dalam majlis The Blue Kebaya Showcase, The Weld, Kuala Lumpur baru-baru ini. Di sebalik kejayaan dan kepuasan berlakon yang dikecapinya, Saleha akui masih baru dengan publisiti yang diterima dirinya dan sedikit sebanyak membuatkan empunya diri takut dengan penerimaan masyarakat terhadapnya.


SALEHA mengaku mula terkena tempias popular selepas drama bersiri Nora Elena.


"Saya mendapat kepuasan yang berlainan setelah berlakon di dalam drama ini dan dari segi publisiti pula sedikit menakutkan. Ini kerana kini apabila saya bersiar-siar atau berjalan di mana-mana, orang akan mula mengenali dan melihat saya. "Seperti baru-baru ini, ketika saya ingin menuju kereta selepas tamat kuliah, tiba-tiba seorang lelaki memanggil saya dari arah belakang. Masa itu, saya sedar yang saya semakin dikenali. Namun, saya tidak mahu sombong dan lupa diri," cerita Saleha yang berikrar dia akan sentiasa mengingatkan dirinya agar terus berpijak di bumi nyata dan tidak hanyut dibuai keenakkan dunia glamor.

Kontroversi foto seksi

Bukan seorang, malah ramai artis tempatan yang pernah terpalit kontroversi dek foto-foto yang dimuat naik melalui laman web sosial interaktif Facebook justeru foto tersebut disiarkan di blog-blog untuk tatapan masyarakat bagi dibuat penilaian. Sebagai seorang artis yang namanya kian melonjak naik, Saleha juga tidak terlepas daripada kontroversi yang mungkin boleh mengganggu perjalanan kariernya sebagai anak seni.

Tidak berapa lama dahulu, foto-foto Saleha berpakaian seksi disebarkan melalui laman-laman blog hiburan yang mana foto tersebut jelasnya diambil dari laman Facebooknya yang telah diprivasikan. "Ada juga perasaan takut yang menyelubungi diri. Namun, foto-foto yang disebarkan itu gambar lama saya bersama keluarga dan rakan-rakan. Tapi, saya berasa pelik kerana laman Facebook saya memang telah diprivasikan hanya kepada rakan-rakan dan keluarga sahaja.

"Jadi saya tidak pasti bagaimana mereka mendapatkan foto-foto tersebut. Tidak pernah terjadi kepada saya sebelum ini. Mungkin kini saya perlu berhati-hati untuk melakukan apa sahaja," tuturnya sopan yang juga mengatakan tidak mahu namanya naik, jatuh dan hilang begitu sahaja. Tambahnya lagi, mengenai kontroversi yang diterimanya, ia merupakan sebahagian daripada asam garam kehidupan jika ingin bergelar seorang artis.

Saat diaju persoalan mengenai apakah empunya diri tidak takut kontroversi yang melanda menjatuhkan populariti yang sedang diraihnya, jawab anak kacukan Melayu-Inggeris ini, ia merupakan perkara normal dan cabaran cabaran yang perlu dihadapi jika ingin menjulang nama di persada seni.


SALEHA juga kerap menjadi wajah komersial untuk iklan produk kecantikan dan makanan.


"Mungkin sebelum ini, nama saya bersih dan ada di antara mereka yang ingin mengambil kesempatan dari foto laman Facebook saya. Namun, jika ada rezeki saya di dalam bidang ini, tidak akan ke mana. Biarlah ia lambat sekalipun, tapi kejayaan yang dikecapi berpanjangan," ujar gadis yang mula menceburkan diri di dalam bidang hiburan sejak berumur 13 tahun dan drama pertama penampilannya merupakan 5 Jingga pada tahun 2008.

Privasi diceroboh

Menjawab soalan para media yang bertanya mengenai mungkinkah privasinya telah diceroboh menerusi laman sosial popular tersebut, dia mengaku ada timbul perasaan curiga namun dirinya tidak mahu menyalahkan sesiapa. "Ini merupakan sebahagian dari kehidupan seorang selebriti dan jika boleh saya memang tidak mahukan langsung kontroversi seperti ini dan saya mahu dikenali sebagai seorang pelakon yang bersih.

"Saya masih belum bersedia kerana selama ini saya fikirkan mereka hanya mahu tahu mengenai perkembangan karier saya sahaja, tapi rupa-rupanya anggapan saya salah. Baru kini saya sedar bahawa peminat ingin juga ketahui segalanya tentang artis yang mereka minati," jelasnya sambil mengukir senyuman sambil menjelaskan bahawa ramai juga peminat yang masih menyokongnya dan memberikan komen-komen positif terhadap apa yang terjadi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Platun Setangkas Harimau

Posted:

Platun Setangkas Harimau

Platun Setangkas Harimau

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


BARISAN karyawan drama bersiri Platun Harimau yang kini sedang bersiaran setiap Khamis di RTM2.


MENJEJAK tanpa dijejak, membunuh tanpa dibunuh! Kejam bunyinya namun itu semangat sebenar perajurit tanah air yang tidak jemu berkhidmat di perbatasan demi mempertahankan negara tercinta. Merangkak, menyusup, menghidu dan merenung tajam pada setiap inci perubahan tanah, pokok, bukit dan sungai bagaikan Sang Belang memburu gerombolan mangsa sudah cukup menggambarkan sifat sebenar sepasukan tentera yang bertempur pengganas komunis sekitar tahun 1980-an. Diterjemah ke dalam sebuah naskhah baharu bercorak drama 13 episod, cerita sebenar unit komando khas Platun Harimau di bawah pimpinan Leftenan Fauzi menentang pengganas komunis Black Jacket kini sudah mula bersiaran di RTM2 bermula hari Khamis, 21 Julai lalu pukul 9 malam.

Drama yang diarahkan oleh Razali Mohd. Yussof itu sebenarnya direalisasikan daripada karya tulisan Leftenan Kolonel Mohd. Radzi Abdul Hamid dan turut mendapat kerjasama Tentera Darat Malaysia sepanjang pembikinannya selama sebulan. Platun Harimau antara lain turut membariskan pelakon hebat antaranya Zul Huzaimi, Norman Hakim, Yatt Hamzah, Yus Waisar, Safura Yaacob dan Zamarul Hisyam. Bagi pengarah drama itu, berdepan dengan jarak lokasi penggambaran yang jauh ke dalam hutan dan kerjasama dengan pasukan yang mengutamakan disiplin seperti tentera merupakan cabaran utama menghasilkan filem bercorak ketenteraan itu.

"Kos pembikinan drama ini lebih kurang RM500,000, tetapi hasil daripada bantuan logistik pasukan Tentera Darat Malaysia banyak perbelanjaan dapat dijimatkan," ujarnya ketika ditemui selepas majlis pratonton drama Platun Harimau di Wisma Transit Kuala Lumpur baru-baru ini. Memilih kawasan Tapah, Sungai Udang dan Hospital Kem Terendak, Melaka sebagai lokasi utama pembikinan drama itu, kisah yang penuh tragis dan patriotik itu turut mengetengahkan elemen kekeluargaan dan percintaan pada masa yang sama.


YATT HAMZAH menghidupkan karakter Dr. Bani dalam drama Platun Harimau.


Yatt Hamzah yang memegang watak Dr. Bani dan menjadi kekasih kepada Leftenan Fauzi yang dilakonkan oleh Zul Huzaimi berkata impian menyarung sut celoreng yang dipendamnya selama ini sudah terlaksana.

"Daripada kecil lagi saya bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang pesawat tentera, syukur Alhamdulillah menerusi drama ini saya dapat juga memakai seragam celoreng itu walau sekadar lakonan. Ia umpama satu penghargaan kepada saya," bicaranya menyusun frasa.

Selain itu, muncul mendukung watak sebagai seorang wanita yang baik hati, lemah lembut tapi luarannya perlu tegas, Yatt mengakui itu pengalaman sulung yang dikutipnya. "Dalam drama ini saya akan berdepan dengan dilema antara memilih cinta atau keluarga dan saya akan melakonkan watak seorang wanita bertudung yang baik tapi cuba menyembunyikan sifat sebenar apabila sedang berkhidmat," ceritanya mengenai watak yang dilakonkannya. Jadi, jangan lepaskan peluang menyaksikan drama penuh mendebarkan, tragis, tangis, tawa dan air mata itu setiap hari Khamis pukul 9 malam di saluran RTM2.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved