Jumaat, 28 September 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Puas tawan tujuh puncak dunia

Posted:

Puas tawan tujuh puncak dunia

KIRA-KIRA 14 tahun lalu, tiada sesiapa yang mengenali seorang pemuda bertubuh sasa yang profilnya hanyalah sebagai penuntut biasa jurusan Diploma Sains Sukan di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam.

Pemuda yang meminati sukan olahraga sejak zaman sekolah itu bagaimanapun tetap meneruskan minat tersebut sepanjang tempoh pengajiannya di universiti.

Dalam tempoh itu, pencapaiannya tidak terkira, malah dia juga pernah dinobatkan sebagai penerima Anugerah UiTM pada tahun 2001.

Minat Muhamad Muqharabbin Mokhtarrudin, 30, tidak terbatas setakat itu sahaja. Dia juga sangat meminati aktiviti pendakian. Tidak hairanlah pada tahun 2003, dia memberanikan diri mewakili UiTM untuk misi memasang Jalur Gemilang terbesar di puncak Gunung Kala Patthar, Nepal.

Kecemerlangannya menyebabkan dia dipilih menyertai misi Demi Negara Ke Everest 2004 bersama seorang lagi pelajar UiTM, Ahmad Reduan Rozali.

Tarikh 12 Mei 2004 telah mengubah sejarah hidup anak keempat daripada 12 orang adik-beradik itu. Pada usia 22, tahun dia dan Ahmad Reduan menjadi kumpulan kedua rakyat Malaysia yang menjejakkan kaki ke puncak tertinggi dunia itu selepas dua pendaki negara, N. Mohandas dan M. Magendran pada tahun 1997.

Pasang impian

"Bukan sedikit keringat yang saya curahkan untuk menjayakan misi itu malah saya juga terpaksa terpaksa menangguhkan pengajian selama tiga semester untuk berlatih bagi projek berkenaan.

"Bagaimanapun segalanya berbaloi, apatah lagi kejayaan itu berjaya mengharumkan nama universiti, negara dan bangsa Melayu khususnya," katanya yang lebih mesra dengan pangilan Qobin, ketika mengimbau kenangan manis yang dilaluinya lapan tahun lalu itu.

Bapa kepada dua cahaya mata, Thariq Alfatih, 2, dan Dhia Althafunnisa, dua bulan, itu berkata, populariti yang diraih tidak membuatkannya lupa diri, sebaliknya terus menaikkan semangatnya untuk mengharumkan nama negara di pentas dunia.

Qobin mula memasang impian untuk melaksanakan misi seterusnya iaitu menawan tujuh puncak gunung tertinggi di tujuh benua atau lebih dikenali sebagai Seven Summits.

Hasrat itu bagaimanapun terpaksa dipendamkan seketika dek kesibukan menghabiskan pengajiannya yang tertangguh selain terlibat dalam pelbagai program motivasi di seluruh negara.

Pada masa yang sama, dia juga terlibat dalam beberapa misi penting seperti Penjelajahan Ekstrem Merentasi Tujuh Benua dengan berbasikal dan motosikal. Ia melibatkan jarak sejauh 25,000 kilometer merentasi 21 negara yang mengambil masa lebih lapan bulan.

MELEPASKAN lelah seketika sambil menikmati panorama flora dan fauna ketika dalam misi menawan Gunung Kilimanjaro, Tanzania.


Tidak cukup dengan itu, Qobin juga terlibat dengan Eksplorasi Gunung-Gunung Para Nabi yang dianjurkan Kelab Eksplorasi Tujuh Benua Malaysia (KE7B) melibatkan 18 gunung yang terletak di Sri Lanka, Turki, Mesir, Syria, Arab Saudi, Jordan, Palestin dan rantau Kaukasia.

Dia yang merupakan presiden KE7B telah mendaki beberapa gunung yang terkenal dengan kisah para nabi terdahulu mula mendaki dan mengenal diri, mencari kekuatan spiritual dan mengenal siapa Tuhannya serta membentuk perwatakan diri.

Antaranya, Gunung Judi, Gunung Qasiyyun, Lorong Dariel di Pergunungan Kazbek; Puncak Adam di Gunung Serindip; Gunung Zaitun; Gunung Thursina; Jabal Rahmah; Safa; Marwah; Jabal Nur dan Jabal Thur.

Biarpun sibuk dengan pelbagai program lain, hasrat Qobin untuk menawan Seven Summits masih membara.

Bagi mengumpulkan dana untuk membiayai misi itu, dia telah melaksanakan projek nombor plat kenderaan Gagasan 1 Malaysia (G1M).

"Nombor plat G1M 1 telah mencatat bidaan tertinggi iaitu RM1.3 juta. Dua nombor pendaftaran yang turut mendapat sambutan hangat ialah G1M 5 dan G1M 2 yang berjaya dijual dengan harga RM300,000.

"Semua hasil jualan digunakan untuk membiayai kos sepanjang misi berkenaan. Saya sanggup bersusah payah mencari dana sendiri kerana tidak mahu mengharapkan bantuan kerajaan semata-mata," ujarnya yang memberitahu, sehingga kini lebih 6,000 nombor plat G1M berada di atas jalan raya.

Bermula pada tahun 2010, dia gigih menjalani latihan bagi menjayakan misi Ekspedisi 7 Puncak, 7 Benua, 7 Nilai yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Penaung Kehormat ketika itu.

Selepas kejayaan menawan Gunung Everest yang merupakan gunung tertinggi di benua Asia pada tahun 2004, Qobin meneruskan usaha menawan enam puncak gunung tertinggi di enam benua.

"Misi saya bermula dengan menawan puncak Gunung Kilimanjaro di Tanzania setinggi 5,892 meter (m) yang merupakan puncak gunung tertinggi di benua Afrika.

"Dalam tempoh dua tahun itu, saya berjaya menawan beberapa gunung lain seperti Gunung Aconcagua, Argentina (6,962m), Gunung Vinson Massif, Antartika (4,892m), Gunung McKinley, Alaska (6,194m), Gunung Kosciuszko, Australia (2,228m) dan yang terakhir, Gunung Elbrus, Rusia (5,642m)," jelasnya.

Bercerita tentang pengalaman pendakiannya, Qobin berkata, dia berdepan dengan pelbagai rintangan yang menguji kemampuan mental dan fizikal di samping pelbagai kerenah birokrasi, masalah bahasa, cuaca yang tidak menentu serta kecederaan.

Antara yang tidak boleh dilupakannya ialah ketika mendaki Gunung McKinley yang begitu digeruni para pendaki dari seluruh dunia kerana sifatnya yang ekstrem dan telah banyak 'menuntut' korban nyawa sebelum ini.

Ujian ekstrem

"Sepanjang pendakian, saya bukan sahaja terpaksa memikul beban beg sehingga 40 kilogram, malah diuji dengan suhu sehingga 40 darjah Celsius di bawah paras beku.

"Malah, ketika tiba di satu kawasan dikenali sebagai Windy Corner, saya diduga dengan kejadian angin kencang selaju lebih 70 kilometer sejam," katanya.

BERDEPAN dengan pelbagai bentuk muka bumi yang ekstrem antara cabaran yang perlu dilalui setiap pendaki ke Everest, termasuk Qobin.


Qobin bagaimanapun bersyukur kepada Allah SWT kerana berjaya menamatkan misi berkenaan dengan kejayaan menawan Gunung Elbrus pada Jun lalu.

Lebih manis, kejayaan itu meletakkan dirinya sebagai pendaki ketiga dari Malaysia yang berjaya menawan Seven Summits selepas Ahmad Reduan dan Ahmad Fakhri Abu Samah yang berjaya melakukannya tahun lalu.

Tambah Qobin, dia berhasrat untuk menawan Gunung Carstenz Pyramid, Irian Jaya setinggi 4,884 meter, iaitu puncak gunung tertinggi di benua Australasia (Oceania).

"Sebenarnya terdapat perdebatan tentang gunung itu kerana ia terletak di Australia dan sesetengah pendaki beranggapan ia bukan sebuah benua tetapi untuk mendapatkan kepuasan maksimum, saya bertekad untuk melakukannya sekali lagi," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Tetamu diperdengar bacaan al-Quran

Posted:

Tetamu diperdengar bacaan al-Quran

HALIMAH (berdiri, lima dari kiri) bergambar bersama Suraya (berdiri, enam dari kanan) dan Umi Kalsom (berdiri, empat dari kiri) serta tetamu yang hadir pada majlis rumah terbuka Aidilfitri di Taman Kota Jaya 2, Kota Tinggi baru-baru ini.


BACA AL-QURAN. Johan qariah Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa 2011, Suraya Abu Hassan telah memperdengarkan bacaan al-Quran pada majlis rumah terbuka Aidilfitri di kediamannya di Taman Kota Jaya 2, Kota Tinggi baru-baru ini.

Pada majlis itu, guru beliau yang juga juara qariah tilawah antarabangsa tahun 1993, 1994 dan 2002, Umi Kalsom Mad Zin, 60, juga diundang untuk memperdengarkan bacaan al-Quran.

Sementara itu, seorang anak didik Suraya, Amira Badriyah Azaha, 12, yang merupakan johan Tilawah Al-Quran Peringkat Sekolah Negeri Johor tahun 2012 turut memperdengarkan bacaan al-Quran.

Majlis dari pukul 12 tengah hari hingga 5 petang itu dikunjungi 1,000 tetamu termasuk para pemimpin setempat dengan disajikan pelbagai jenis juadah seperti ketupat, lemang, roti canai, roti jala, tapai, kuih-muih dan buah-buahan tempatan.

Antara pemimpin yang hadir pada majlis tersebut ialah Ahli Parlimen Tenggara, Datuk Halimah Mohamed Sadique.

Makan malam amal kutip dana untuk pesakit kanser

Posted:

Makan malam amal kutip dana untuk pesakit kanser

VINCENT (dua dari kiri) menyampaikan replika cek kepada Zulkifli (kanan) pada majlis Makan Malam Amal Setulus Ikatan Satu Impian di Kota Bharu baru-baru ini.


SUMBANGAN. Hotel Grand Riverview dengan kerjasama FireFly dan Jamu Mak Dara menganjurkan Majlis Makan Malam Amal Setulus Ikatan Satu Impian bagi mengutip dana untuk disumbangkan kepada Tabung Majlis Kanser Negara (Makna) di hotel itu di Kota Bharu baru-baru ini.

Pada majlis itu, pihak penganjur majlis dianjurkan berjaya mengutip sumbangan sebanyak RM57,000 bagi membantu para pesakit kanser di seluruh negara.

Sumbangan berkenaan telah diserahkan oleh Pengurus Besar Hotel Grand Riverview, Vincent Chua kepada wakil Makna, Dr. Zulkifli Mustafa.

Pekebun kecil Pulau Sebatik dapat bantuan benih sawit

Posted:

Pekebun kecil Pulau Sebatik dapat bantuan benih sawit

ABDUL MUIS (tiga dari kiri) menyatakan sesuatu kepada salah seorang pekebun kecil yang menerima bantuan benih kelapa sawit di Pulau Sebatik, Tawau baru-baru ini.


BANTUAN. Seramai 20 pekebun kecil di Pulau Sebatik, Tawau baru-baru ini menerima bantuan 5,000 benih kelapa sawit dalam usaha membantu meningkatkan taraf hidup dan ekonomi keluarga.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sebatik, Abdul Muis Picho berkata, setiap pekebun diberikan 250 pokok benih sawit untuk ditanam di atas tanah mereka yang berkeluasan dua hektar.

Katanya, program bantuan itu adalah kesinambungan daripada bantuan serupa yang diberikan pada tahun lalu sehingga membolehkan setiap pekebun meraih pendapatan mencecah RM2,000 sebulan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Produk CKD pertama Subaru

Posted:

Produk CKD pertama Subaru

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM

AWAL Julai lalu, pengeluar kenderaan jenama Subaru iaitu Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI) di Jepun memeterai satu perjanjian persefahaman bersama Tan Chong Group untuk aktiviti pemasangan komponen unit terurai (CKD) di Malaysia.

Aktiviti pemasangan yang dijadual bermula pada bulan depan itu akan menggunakan fasiliti Tan Chong Motor Assemblies Sdn. Bhd (TCMA) yang terletak di Segambut, Kuala Lumpur.

Langkah itu menjadikan Malaysia sebagai negara ketiga selepas Jepun dan Amerika Syarikat (AS) yang terlibat dalam pengeluaran produk Subaru.

Produk CKD pertama kilang Segambut ialah Subaru XV dengan kapasiti minimum sebanyak 5,000 unit setahun. Hasil keluaran itu bakal dikongsi bersama oleh tiga pasaran ASEAN iaitu Malaysia, Indonesia dan Thailand.

Tidak keterlaluan jika saya menyifatkan tindakan menzahirkan aktiviti CKD crossover kompak itu sebagai satu langkah yang cukup berani.

Umum tahu bahawa jenama Subaru cuma meraih perhatian daripada peminat tegarnya sahaja. Pasaran kenderaannya juga boleh dikatakan sebagai agak niche.

KETIBAAN Subaru XV dijangka mengubah landskap segmen SUV di Malaysia.


Rangkaian produk Subaru tidak terhad kepada model sedan atau hatchback sahaja. Malah, kenderaan utiliti sukan (SUV) seperti Forester turut ditawarkan.

Namun, Forester ternyata memerlukan nafas baharu jika anda membandingkan jentera itu dengan pesaing sekelasnya.

Sebabnya mudah. Jika diamati segmen SUV di Malaysia, ia sememangnya mengalami perkembangan yang pesat sejak kebelakangan ini. Kia sudah menempatkan model Sportage dalam liga saingan yang turut dihuni oleh model-model seperti Honda CR-V, Nissan X-Trail dan Hyundai Santa Fe.

Mazda juga mahukan kek pasaran segmen berkenaan dengan memperkenalkan CX-5. Jangan lupa, Mazda ada mengumumkan program CKD CX-5 yang bakal berlangsung mulai 2013. Inilah antara cabaran yang menanti Subaru XV.

Pelancaran di Indonesia

Baru-baru ini, saya dibawa ke Indonesia untuk menyaksikan pelancaran Subaru XV secara langsung di Indonesia International Motor Show (IIMS). Pameran kali ke-20 itu menyaksikan jentera crossover Subaru XV dilancarkan bersama dua produk lain iaitu Impreza dan BR-Z.

Pengarah Eksekutif Tan Chong International, Glenn Tan memberitahu, kilang pemasangan CKD berjaya memadankan kualiti Subaru XV sama seperti jentera keluaran Jepun dan menepati standard yang ditetapkan oleh KHI dalam tempoh 18 bulan sahaja.

Beliau yang juga Pengarah Eksekutif Motor Image mengakui pelancaran Subaru XV menandakan pencapaian penting pihaknya dalam merangsang pertumbuhan jenama Subaru di rantau ASEAN.

REKABENTUK jentera XV ternyata kelihatan segar dan lebih moden.


Motor Image ialah anak syarikat Tan Chong Group dan merupakan pengedar kenderaan Subaru di sepuluh buah negara termasuk Malaysia.

Saya dan media lain berpeluang memandu uji Subaru XV. Meskipun masa diperuntukkan sangat singkat, sekitar tiga hingga lima minit sahaja, jadi tidak adil untuk membuat tafsiran secara tepat mengenai prestasi sebenarnya.

Ketika melangkah masuk ke dalam ruang kabin, saya mendapati paparan skrinnya cuma satu warna. Ada rakan memberitahu, ia berbeza dengan model diimport sepenuhnya (CBU) yang mana skrinnya berwarna.

Stereng yang dibalut material kulit menjadi perumah kepada butang-butang kawalan. Antaranya, butang kawalan jelajah (cruise control), menjawab panggilan telefon, pembesar suara, kawalan audio dan paddle shifter.

Papan pemuka Subaru XV menggunakan plastik jenis lembut seperti yang terdapat pada model CBU.

Saya mendapati gugusan meternya terdiri daripada gabungan meter analog dan digital. Skirn digital memaparkan maklumat seperti status petrol. Meter analog pula membabitkan meter laju dan RPM.

Satu lagi skrin ditempatkan di bahagian tengah papan pemuka yang menunjukkan suhu, jam dan jarak perjalanan berdasarkan kepada baki bahan api. Konsol tengah pula nampak kemas dengan susunan butang pendingin hawa di bawah skrin unit audio jenis Double DIN.

Memiliki kapasiti lima tempat duduk, jentera itu dilengkapi tiga beg udara SRS untuk penumpang hadapan dan pemandu.

Satu lagi beg udara diletakkan di bahagian bawah untuk melindungi lutut pemandu. Ciri-ciri standard lain ialah ISOFIX, ABS, EBD, Break Assist dan VDS.

SUSUN atur butang dan tombol kawalan pada papan pemuka kelihatan ringkas dan kemas.


Tujahan kuasa dijana daripada enjin petrol Boxer 2.0 liter DOHC. Ia kemudian disalurkan kepada keempat-empat roda bersaiz 17 inci menerusi sistem pacuan empat roda simetri (Symmetrical AWD).

Transmisinya ialah Lineartronic CVT yang menawarkan pilihan manual jika diinginkan pemandunya.

Brosur spesifikasi yang diedarkan kepada kami menunjukkan enjin Boxer itu berupaya menawarkan kuasa maksimum 150PS @ 6,200rpm dan tork setinggi 196Nm @ 4,200rpm.

Harga jualannya belum diputuskan lagi tetapi kami diberitahu anggarannya adalah RM150,000 sebuah. Jika benar itulah harganya (atau lebih rendah), maka segmen SUV saiz sederhana pastinya semakin meriah.

Toyota Camry 2.5V

Posted:

Toyota Camry 2.5V

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN

ANDA boleh memilih untuk memasang bodykit yang lengkap dengan lampu DRL LED.


PERSAINGAN bagi segmen D atau sedan eksekutif tidak pernah sesengit sekarang. Jika dahulu cuma ada beberapa pengeluar yang memonopoli, namun keadaan itu sudah berubah apabila kek pasaran mula dikongsi oleh pendatang baharu.

Paling ketara pastinya pembuat dari Korea seperti Kia menerusi model Optima K5 dan Hyundai Sonata. Pasaran kemudian bertambah meriah dengan tawaran daripada pengeluar Eropah termasuklah Volkswagen (Passat), Peugeot (508) dan Ford Mondeo.

Tahu bahawa sasaran pembelinya daripada golongan berduit, maka setiap pengeluar cuba untuk meletakkan pelbagai elemen seperti prestasi, ciri keselamatan, kemewahan, keselesaan dan pengendalian dalam satu pakej.

Menarik atau tidak pakej itu kemudian banyak bergantung kepada kekuatan jenama, harga dan rasa percaya orang ramai terhadap produk tersebut.

Di pasaran tempatan, ranking untuk sedan segmen D dikuasai oleh Toyota Camry. Dengan jualan mencecah 97,000 unit sejak dipasarkan pada tahun 1994, Camry menjadi pilihan utama orang Malaysia mulai tahun 2006.

Situasi itu tidak hanya berlaku di Malaysia. Camry mendapat sambutan hangat di pasaran besar seperti di Amerika Syarikat (AS). Malah, rekodnya lebih baik apabila menduduki tempat nombor satu sejak tahun 1997 sehingga sekarang (kecuali tahun 2001).

Mungkin ada yang bertanya, apa yang bagus sangat tentang Toyota Camry sehinggakan ia mampu mengekalkan popularitinya walaupun diasak oleh model-model sekelasnya yang menawarkan harga lebih rendah dengan ciri lebih banyak?

Jawapannya, Camry mempunyai nama yang kuat. Maksudnya, orang membeli Camry bukan kerana ciri atau harga semata-mata. Tetapi kerana tahu Camry terbukti daripada aspek kualiti, keselesaan dan memang boleh diharap.

Kombinasi berjaya

Nyata ia kombinasi yang berjaya buat Camry. Namun begitu, Toyota sudah mulai merasai bahang persaingan. Jadi, Camry generasi ketujuh serba baharu itu menjadi taruhan.

PAPAN pemuka Camry menggunakan material plastik berkualiti tinggi.


Selain menerima banyak perubahan daripada segi penampilan luaran dan dalaman, Camry juga kembali dipasang di kilang Assembly Services Sdn. Bhd. (ASSB) milik pengedar kenderaan jenama Toyota di Malaysia, UMW Toyota Motor Sdn. Bhd. (UMW Toyota).

Camry ditawarkan dalam tiga varian iaitu 2.0 E, 2.0G dan 2.5V. Saya memandu uji model paling premium, 2.5V yang lengkap dengan aksesori tambahan seperti aerokit dan pakej DVD-AVN.

Sedan tersebut dipasang dengan enjin bersesaran 2.5 liter, menggantikan enjin 2.4 liter sebelum ini. Dengan janaan kuasa mencecah 181PS dan tork 231NM, tugas menggerakkan jentera itu memang mudah.

Pemanduan juga lancar apabila ia dipadankan dengan transmisi automatik enam kelajuan Super ECT. Sebelum ini, Camry menggunakan kotak gear konvensional lima kelajuan. Kelancaran kotak gear itu memang terserlah, silap-silap anda boleh menyatakan bahawa ia transmisi CVT.

Memandu Camry baharu, perkara yang anda akan perasan adalah ruang kabinnya yang lebih senyap. Duduk di belakang, ia memang sesuai untuk bos-bos kerana ia begitu selesa. Ruang kepala dan kakinya luas. Corong pendingin hawa pada konsol tengah pula memastikan udara sejuk sampai dengan pantas ke bahagian belakang.

Bidai pada cermin belakang juga boleh dikawal secara elektrik. Tempat duduk dan panel sisi yang dibalut dengan kulit berwarna beige menawarkan ambien mewah. Seperti biasa, terdapat kemasan kayu pada papan pemuka. Saya tidak suka, tetapi pasti ramai yang boleh menghargainya.

Menjadi varian tertinggi dalam keluarga Camry, model 2.5V memiliki pelbagai ciri yang tiada pada versi lebih murah. Paling ketara adalah kewujudan skrin sentuh bersaiz 6.1 inci yang memaparkan navigasi GPS, pemain DVD dan kamera mengundur.

Camry baharu turut dipertingkatkan dari segi kualiti pemanduan. Memandangkan profil pemandunya bukan terdiri daripada pemandu rali, jadi pengendalian agak memuaskan jika anda tidak menekan keras pedal minyak ketika mengambil selekoh. Jika tidak, olengan tubuhnya boleh dirasa dengan agak ketara.

Bagi memastikan keselamatan pemandu dan penumpangnya, sedan itu dilengkapi dengan pelbagai ciri keselamatan aktif dan pasif. Pertama, Camry telah pun melepasi penilaian binaan Toyota yang dikenali sebagai Global Outstanding Assessment (GOA).

Cakera breknya juga lebih besar bagi memberikan kuasa membrek lebih baik. Terkandung dalam sistem brek itu pastinya ABS dengan EBD dan BA.

Cuma, apa yang mengejutkan adalah tindakan Toyota mengeluarkan sistem kawalan kestabilan elektrik (ESC). Sedangkan sistem yang dipanggil oleh Toyota sebagai Vehicle Stability Control (VSC) itu ada dipasang pada Camry 2.4V. Sekali fikir, tindakan tersebut memang satu langkah ke belakang.

LAMPU belakang yang lebih lebar dengan butiran LED.


Ketika persoalan itu ditimbulkan kepada Ketua Jurutera Pasukan Perancangan Produk, Toyota Motor Corporation, Michihiko Sato menjelaskan bahawa kewujudan beg udara, kerangka tegar yang menepati piawaian GOA dan pelbagai ciri keselamatan lain sudah cukup untuk menjadikan Camry sebuah sedan yang selamat.

Jika dinilai kembali, tiada apa yang kurang pada varian tertinggi Camry itu. Cuma, harga yang diminta oleh UMW Toyota iaitu RM180,900 seunit (di atas jalan termasuk insurans) mungkin agak sukar dipercayai oleh ramai orang.

Tetapi, jika anda perlukan sebuah sedan eksekutif dan tidak mahu pening-pening dengan nilai jualan semulanya, Camry adalah satu pilihan yang baik.

Jentera sport premium BMW 320i

Posted:

Jentera sport premium BMW 320i

KEDUA-DUA varian 3 Series ini menggunakan enjin petrol BMW TwinPower Turbo 2.


BMW Group Malaysia (BMW Malaysia) baru-baru ini memperkenalkan model sedan sport premium terbaharunya iaitu 320i ke pasaran tempatan. Ia mengetengahkan elemen mewah dengan profail sporty. Varian 3 Series merupakan kenderaan sport premium dengan jualan terbaik di dunia.

Dua varian ditawarkan iaitu 320i Luxury dan Sport Line. Kedua-dua produk dalam segmen premium itu dilengkapi enjin petrol empat silinder sebaris BMW TwinPower Turbo 2.

Enjin baharu itu diadun bersama pakej twin-scroll turbocharger, Valvetronic, Double VANOS, High Precision Injection serta transmisi automatik lapan kelajuan Steptronic.

Rangkaian sistem tersebut itu membolehkan sedan itu meledakkan kuasa maksimum 184hp dan memecut daripada titik pegun hingga 100 kilometer (km) dalam tempoh 7.6 saat.

Berhubung soal penggunaan bahan api bagi setiap 100km, ia hanya menggunakan enam liter petrol sahaja. Kadar emisi karbon pula sebanyak 141 gram bagi setiap km.

Seperti model-model kontemporari BMW yang lain, jentera baharu itu turut disuntik inovasi terkini BMW EfficientDynamics. Antaranya, termasuklah Brake Energy Regeneration, fungsi Auto Start/Stop dan mode ECO PRO. Kedua-dua varian itu juga memiliki ciri BMW Live dan BMW TeleServices sebagai ciri standard.

Sebagai tambahan, inovasi BMW ConnectedDrive membolehkan pemandu dan pemilik kenderaan menghubungkan peranti dan telefon mudah alih mereka menerusi sambungan USB atau Bluetooth.

Varian Luxury Line menambah sifat mewah generasi keenam 3 Series melalui salutan warna krom pada gril, saluran kemasukan udara dan bingkai tingkap. Tidak lupa juga pengenaan rim aloi ringan 17 inci multispoke. Ruang dalaman diserikan dengan penggunaan kemasan pintu kayu dan warna mutiara berkilat.

Bagi BMW 320i Sport Line, penampilan luarannya dibezakan menerusi cat hitam berkilat pada gril. Ruang saluran kemasukan udara bersama rim aloi ringan double-spoke 17 inci pula menyerlahkan sifat agresifnya.

Melangkah masuk ke dalam kabin, tempat duduk jenis sport dan stereng dibalut material kulit bersama jahitan benang merah. Selain itu, perincian pada tempat duduk dan rekaan gugusan meter dengan kemasan warna merah menonjolkan lagi elemen sporty Sport Line.

Sedan 320i baharu didatangkan bersama program servis lanjutan BMW Service dan Repair Inclusive (BS+RI). Jaminan yang diberikan adalah selama tiga tahun atau jarak perbatuan 60,000km (yang mana tiba dulu).

Harga jualan runcit atas jalan berserta BS+RI tanpa insurans bagi BMW 320i Luxury Line atau BMW 320i Sport Line ialah RM238,800 seunit.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


2.7 juta orang bujang dapat BR1M 2.0

Posted:

2.7 juta orang bujang dapat BR1M 2.0

NAJIB bersalaman dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selepas sesi pembentangan Bajet 2013 di Parlimen semalam.


KUALA LUMPUR - Program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kali kedua atau BRIM 2.0 akan diteruskan tahun depan dengan golongan penerimanya bukan sahaja membabitkan 4.3 juta isi rumah tetapi manfaatnya diperluaskan kepada 2.7 juta individu bujang berusia 21 tahun ke atas.

Golongan bujang itu akan menerima bayaran RM250 dengan syarat pendapatan mereka di bawah RM2,000 sebulan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, bayaran tersebut akan dibuat awal tahun depan.

"Hasrat kerajaan memberi bantuan ini kepada isi rumah berpendapatan rendah serta golongan bujang bukan satu langkah populis tetapi manifestasi sebuah kerajaan yang bertanggungjawab dan mampu mengurus kewangan secara berhemah," kata beliau yang juga Menteri Kewangan ketika membentangkan Bajet 2013 di Dewan Rakyat semalam

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

1.3 juta kakitangan awam dapat bonus satu bulan setengah

Posted:

1.3 juta kakitangan awam dapat bonus satu bulan setengah

KUALA LUMPUR - Kira-kira 1.3 juta penjawat awam akan menerima bonus satu bulan setengah gaji manakala pesara akan menerima RM500 sebagai tanda kerajaan mengenang budi mereka dalam bersama-sama membangunkan negara.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, bonus itu termasuk imbuhan setengah bulan gaji yang telah dibayar sebelum perayaan Aidilfitri yang lepas.

"Bayaran bonus akan dibuat sebanyak dua kali iaitu setengah bulan pada bulan Disember manakala setengah bulan lagi pada Januari depan," katanya ketika membentangkan Bajet 2013 di Dewan Rakyat semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

1.5 juta belia dapat rebat RM200 beli telefon pintar 3G

Posted:

1.5 juta belia dapat rebat RM200 beli telefon pintar 3G

GOLONGAN muda berpendapatan di bawah RM3,000 sebulan dapat membeli set telefon pintar dengan harga lebih murah pada tahun depan di bawah program Bajet 2013.


KUALA LUMPUR - Seramai 1.5 juta belia di negara ini akan menikmati rebat sebanyak RM200 secara sekali bayar bagi pembelian satu unit telefon mudah alih pintar 3G yang bertujuan membuka akses untuk golongan itu kepada lebuh raya maklumat.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pakej khas itu yang akan diperkenalkan kerajaan dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia serta syarikat telekomunikasi terbuka kepada belia berumur 21 hingga 30 tahun dengan pendapatan bulanan RM3,000 ke bawah.

"Kerajaan menyediakan peruntukan sebanyak RM300 juta bagi pelaksanaan rebat ini," jelas beliau ketika membentangkan Bajet 2013 di Dewan Rakyat semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


KLHC mahu selesai awal

Posted:

KLHC mahu selesai awal

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

KLHC (jersi merah) mahu menyelesaikan tugas sebagai juara lebih awal.


KELAB Hoki Kuala Lumpur (KLHC) tidak mahu menunggu sehingga ke perlawanan terakhir Ahad ini untuk bergelar juara Liga Premier pada Liga Hoki Malaysia Tenaga Nasional Berhad (TNB) 2012 tetapi mahu 'melangsaikan' terus hari ini.

Demikian tegas jurulatih KLHC, Muhammad Dharma Raj Abdullah yang mahukan kemenangan mutlak ketika berhadapan UniKL di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil hari ini.

Hanya kemenangan yang membolehkan mereka bergelar juara Liga Premier sekali lagi dan tidak perlu menunggu hingga ke perlawanan terakhir berhadapan TNB, Ahad ini.

"Sudah pastinya kami tidak mahu menunggu sehingga perlawanan terakhir bagi mengesahkan gelaran juara, namun harus diingat bahawa kami tidak boleh terlalu yakin kerana UniKL pasti turun bermati- matian untuk menang dalam dua perlawanan terakhir mereka.

"Selain itu, TNB juga pasti mengharapkan magis UniKL untuk membenam KLHC seterusnya menghidupkan peluang mereka bagi membuat perhitungan terakhir dengan kami Ahad ini," kata Muhammad Dharma Raj kepada Kosmo! semalam.

Katanya, beliau sedikit gusar dengan kecergasan pemainnya kerana terdapat beberapa pemain utama yang masih belum pulih sepenuhnya daripada kecederaan namun ia bukan penghalang untuk mereka meraih tiga mata.

Secara realistik, kedudukan KLHC masih belum selamat kerana mereka kini mengumpul 19 mata, tiga mata di hada- pan TNB di tempat kedua.

Sapura pula di tempat ketiga dengan 12 mata dan mereka masih boleh mencongak gelaran naib juara jika membenam TNB hari ini.

Minggu ini merupakan minggu sibuk bagi semua pasukan Liga Premier kerana kesemua pasukan pasti berazam memenangi baki dua perlawanan untuk berada dalam kelompok empat terbaik seterus- nya layak ke separuh akhir Piala TNB.

Sementara itu, dalam Divi- syen 1 pula, selepas lima perlawanan, Angkatan Tentera (ATM) menguasai saingan apabila mengumpul 11 mata, diikuti Thunderbolts di tempat kedua dengan 10 mata mana- kala Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ) dan Johor di tempat ketiga serta keempat berkongsi sembilan mata.

Bagi perlawanan Divisyen 1 hari ini, Universiti Teknologi Mara (UiTM) akan bertemu Uniten pada pukul 4 petang dan perlawanan Liga Premier pula bakal menyaksikan Uni- KL menentang KLHC serta Maybank menentang Nur Insafi pada pukul 6 petang.

Waspada kebangkitan Lebah

Posted:

Waspada kebangkitan Lebah

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

PEMAIN Selangor (jersi kuning) diingatkan agar tidak terlalu yakin pada aksi suku akhir kedua Piala Malaysia menentang Johor FC, 2 Oktober depan.


ATAS kertas, Selangor dilihat seolah-olah sudah 'sebelah kaki' ke separuh akhir Piala Malaysia hasil kemenangan selesa 3-1 ke atas Johor FC dalam aksi suku akhir pertama di Stadium Pasir Gudang, Selasa lalu.

Tidak mustahil, skuad kendalian Irfan Bakti Abu Salim kini sudah boleh 'berkira-kira' memikirkan lawan mereka di separuh akhir nanti - sama ada Kelantan ataupun Felda United.

Begitupun, Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS), Datuk Hamidin Mohd. Amin tidak mahu pemain Gergasi Merah dibuai mimpi indah selagi aksi suku akhir kedua di Stadium Shah Alam, Selasa depan belum berakhir.

Menurut beliau, pasukan Merah Kuning harus berwaspada dengan kebangkitan Sang Lebah jika enggan berputih mata dalam merealisasikan 'Misi 33' kali ini.

"Lumrah dalam bola sepak, apa juga boleh berlaku. Silap-silap Selangor boleh tersingkir jika tewas 0-3 dalam perlawa- nan itu.

"Jadi, saya harap pemain dapat mempamerkan karakter sebenar dalam perla- wanan itu biarpun selesa mendahului menerusi agregat.

"Bukan apa, ia juga sebagai penghargaan kepada penyokong kami yang sanggup datang ke stadium," katanya kepada Kosmo! semalam.

Menganggap masih terlalu awal untuk memikirkan siapa lawan mereka pada peringkat separuh akhir nanti, Hamidin menegaskan, pasukan itu komited dengan pertembungan bersama Johor FC terlebih dahulu.

"Masih ada 90 minit aksi suku akhir kedua, sudah habis perlawanan nanti baru boleh fikir siapa lawan kami pada separuh akhir," katanya.

Pada masa sama, Hamidin juga menegur kesilapan tonggak pertahanan, Bunyamin Omar yang dilayangkan kad merah pada pertemuan pertama tempoh hari dan berharap pemain tersebut tampil lebih matang.

Dakwaan biarlah berasas

Posted:

Dakwaan biarlah berasas

YUNUS ALIF... Jurulatih T-Team bagi musim 2012.


BANYAK perkara boleh dibahaskan apabila tersiarnya kenyataan media oleh pengurus T-Team, Rozi Mamat berkaitan isu elaun tertunggak melibatkan sejumlah pegawai pada peringkat pengurusan pasukan tersebut.

Dalam kenyataannya yang disiarkan Kosmo! pada 17 September, beliau berkata bahawa dakwaan berlakunya elaun tertunggak selama tiga bulan melibatkan lima pegawai T-Team sebagai suatu hal yang tidak ber- asas.

Benarkah isu hangat itu tidak berasas dan apa sebenarnya maksud tidak berasas?

(Kamus Dewan Edisi Keempat (halaman 82) mentakrifkan kosa kata asas dalam dua makna iaitu pertama; asas merupakan alas, dasar, atau tapak sesuatu bangunan; dan kedua, asas ialah sandaran bagi sesuatu perbuatan seperti tindakan, kesimpulan dan tuduhan).

Jika bijak dan adil melihat isu, perkara utama yang timbul ialah elaun tertunggak.

Berapa orang pegawai yang terlibat, berapa bulan elaun tidak dibayar, dan apa punca elaun tidak dibayar sudah menjadi kedua, ketiga, dan seterusnya.

Jadi, memang wujud hakikat bahawa ada sejumlah pegawai mengalami kelewatan menerima elaun (gaji) dan keadaan itu tidak membolehkan pihak tertentu dengan mudahnya berkata bahawa isu itu tiada asas.

Asas memang ada. Hakikat itu terbukti dalam ungkapan Rozi pada perenggan 3, 4, 7, dan 8 laporan akhbar Kosmo! pada halaman 62.

Ada kemungkinan bahawa yang dimaksudkan Rozi sebagai tidak berasas itu ialah fakta isu berkenaan tidak tepat atau kurang tepat.

Jika itulah yang dimaksudkannya, maka kenyataan beliau boleh diterima sekiranya memang benar bahawa hanya tiga; bukannya lima pegawai terlibat dan hanya sebulan; bukannya tiga bulan elaun tertunggak.

Sungguhpun begitu, dari segi ketepatan komunikasi, jika itulah hakikatnya, maka hakikat perlu diterima bahawa isu elaun tertunggak memang berasas, namun wujud kelemahan dari segi kredibiliti fakta.

Ramai yang tidak tahu apa sebenarnya berlaku atau siapakah yang benar dan siapa yang salah dalam kemelut ini.

Yang perlu diperhatikan, sungguhpun kelewatan bayaran itu cuma berlaku ke atas tiga pegawai dan melibatkan sebulan bayaran, isu ini tidak seharusnya terjadi.

Tiga pegawai berkenaan mempunyai tanggungjawab nafkah sekurang-kurangnya ke atas diri sendiri; apatah lagi jika mereka juga tonggak pencari rezeki keluarga.

Kelewatan bayaran elaun itu pula melibatkan keperluan hidup pada bulan Ogos yang kebetulannya merupakan sebahagian bulan Ramadan dan bulan Syawal.

Rasanya kita tidak perlu memanjangkan hujah berkaitan keperluan perbelanjaan pada bulan berkenaan kepada umat Islam jika semua atau sebahagian pegawai itu penganut Islam kerana mereka sudah sedia maklum akan hal itu.

Maka, pada masa-masa akan datang, jika hayat T-Team panjang, isu kelewatan elaun kepada sesiapa pun dan melibatkan berapa bulan pun perlulah dielakkan kerana hal seumpama ini menjejaskan reputasi dan prestasi pasukan.

Frasa 'ada niat yang tidak baik dan cuba menangguk di air keruh' sebagaimana yang ada pada perenggan 3 laporan akhbar Kosmo! itu pula jika benar diujarkan Rozi, perlu difikirkan sebelum dilantunkan kepada media.

Sekiranya benar ada pihak berniat tidak baik ke atas T-Team, kata-kata itu wajar, namun jika pendedahan pihak yang berkenaan itu benar dan tidak lebih daripada menuntut hak mereka, maka impak negatifnya kepada pengurusan T-Team besar sekali.

Tulisan ini tidak bermaksud untuk memburuk-burukkan sesiapa. Yang dihasratkan cuma T-Team terus maju dan terus relevan bersaing dalam kancah tertinggi bola sepak Malaysia.

Selain itu, semua pihak perlu tahu bahawa ketidaktepatan sebahagian fakta dalam sesuatu isu tidaklah semesti- nya bermakna isu itu tiada asasnya.

Jika hal ini difahami, komu- nikasi akan menjadi lebih matang dan berwibawa. - ALIAS ISMAIL

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


1,000 jemaah haji wanita Nigeria terkandas di Jeddah

Posted:

1,000 jemaah haji wanita Nigeria terkandas di Jeddah

SEKUMPULAN jemaah haji wanita meninggalkan balai ketibaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Mallam Aminu Kano sebaik sahaja mereka tiba dari Jeddah pada Rabu. Mereka tidak dibenarkan memasuki Mekah kerana tidak ditemani oleh mahram.


ABUJA - Kerajaan Arab Saudi telah menolak kemasukan lebih 1,000 jemaah haji wanita dari negara ini kerana tidak ditemani oleh lelaki atau mahram masing-masing, kata beberapa pegawai Nigeria kelmarin.

Semua wanita itu mulai tiba di lapangan terbang antarabangsa Jeddah, Arab Saudi Ahad lalu jelas satu laporan yang dikumpul oleh Suruhanjaya Haji Kebangsaan Nigeria yang mengawal selia jemaah haji Nigeria ke Mekah.

"Apabila ditanya oleh pegawai Suruhanjaya Haji Kebangsaan, mereka diberitahu bahawa jemaah haji itu ditahan kerana tiada mahram," kata laporan yang diserahkan kepada wakil jawatankuasa hal ehwal luar Nigeria.

Kira-kira 171 jemaah haji wanita itu pulang ke Nigeria menerusi satu penerbangan kelmarin.

"Mereka tidak diusir, sebaliknya dihantar pulang oleh Suruhanjaya Haji Kebangsaan kerana malu dengan pihak berkuasa Arab Saudi," kata jurucakap suruhanjaya, Umar Bala kepada agensi berita AFP.

Satu perbincangan dua hala sedang dijalankan di antara para pegawai kedua-dua negara bagi menyelesaikan isu itu, tambah beliau.

Katanya, seramai 1,000 jemaah haji wanita masih terkandas di lapangan terbang sama. - AFP

Bekas pengarah narkotik Singapura dituduh meminta khidmat seks

Posted:

Bekas pengarah narkotik Singapura dituduh meminta khidmat seks

NG bersama isterinya meninggalkan mahkamah dengan menaiki sebuah kereta selepas perbicaraannya selesai.


SINGAPURA - Seorang saksi utama kelmarin memberi gambaran jelas mengenai hubungan intimnya dengan seorang bekas pegawai polis Singapura yang dituduh menuntut khidmat seks sebagai balasan untuk membantu mendapatkan kontrak bekalan kerajaan.

Saksi itu, Cecilia Sue, 36, yang menjual teknologi komputer kepada agensi kerajaan berkata, Ng Boon Gay, 46, memberikan maklumat sulit kepadanya bagi membantu mendapatkan kontrak ketika tertuduh menjadi Pengarah Biro Narkotik Pusat pada tahun 2011.

Pihak pendakwa raya berkata, Ng meminta seks oral daripada Sue sebanyak empat kali bagi melanjutkan kepentingan perniagaannya.

Tindakan itu nyata melanggar undang-undang antirasuah di negara ini. Bukti baharu yang dibentangkan di mahkamah menunjukkan mereka pernah mengadakan hubungan seks.

"Saya tanya dia sekiranya ada bajet lebih. Adakah ia kira-kira $300,000? Dia menyebut ia lebih kurang beberapa ratus ribu (dolar Singapura)," kata Sue ketika disoal siasat oleh pihak pembelaan.

Ditanya sama ada Ng mempengaruhi keputusan pemberian tender untuk membekalkan perkakasan dan perisian komputer kepada lembaga narkotik dengan memberitahu bajet, Sue menjawab: "Ya!"

Kelmarin, Sue memberitahu mahkamah dia membuat keputusan untuk melaporkan kelakuan Ng kepada pihak berkuasa kerana takut. Tetapi peguam bela mempersoalkan kredibilitinya. - AFP

Bieber sedih kematian Avalanna Routh

Posted:

Bieber sedih kematian Avalanna Routh


GAMBAR milik Institut Kanser Dana-Farber menunjukkan Avalanna Routh sedang dirawat di hospital berkenaan di Boston, Amerika Syarikat pada 15 Jun 2010.


WASHINGTON - Bintang pop remaja, Justin Bieber kelmarin berkabung selepas mendengar berita kematian pesakit kanser berusia enam tahun yang pernah menjadi isteri olok-oloknya, Avalanna Routh.

"Seorang yang mempunyai semangat tinggi dan saya kenali sudah tiada. Bersemadi dengan tenang Avalanna. Saya sayang kamu," kata Bieber di laman Twitternya.

Penyanyi berusia 18 tahun itu menulis mesej berkenaan selepas keluarga Routh mengumumkan berita kematian Avalanna di laman blog mikro Twitter.

Routh yang berasal dari Merrimac, Massachusetts menghidap penyakit ketumbuhan di bahagian otak yang digelar AT/RT semasa berusia sembilan bulan.

AT/RT merupakan gangguan otak yang jarang berlaku dan biasanya akan menyebabkan kematian penghidapnya dalam tempoh setahun.

Pada Ogos 2011, Institut Kanser Dana-Farber di Boston mengadakan majlis perkahwinan olok-olok antara dia dan Bieber.

Bieberpernah menjemput Routh yang juga peminat tegarnya ke New York untuk menyambut Hari Kekasih bersama-sama.

Hanya sekitar 30 kes baharu AT/RT disahkan di Amerika Syarikat setiap tahun. Peluang pesakit yang menghidapnya untuk terus hidup cuma sepuluh peratus. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kanak-kanak rentung dalam kebakaran di Slim River

Posted:

Kanak-kanak rentung dalam kebakaran di Slim River

28/09/2012 7:06pm

IPOH - Seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun rentung dalam kebakaran di sebuah rumah di Kampung Lintah Tiong, Slim Village, Slim River hari ini.

Ketua Balai Jabatan Bomba dan Penyelamat Slim River, Md. Zin Mohd. Saaidin berkata, Muhammad Shahrizal Abdullah ditemui rentung di ruang tamu selepas anggota bomba selesai memadamkan kebakaran.

"Mayat mangsa dihantar ke Hospital Slim River untuk bedah siasat," katanya ketika dihubungi hari ini.

Md. Zin berkata, kejadian berlaku pada pukul 2.30 petang dan ketika itu mangsa berada di ruang tamu seorang diri.

Ibunya, Norlia Zakaria, 51, dan lima lagi adik-beradiknya berada di bahagian dapur dan sempat menyelamatkan diri ketika api pantas merebak. - BERNAMA

123,000 unit rumah mampu milik dibina tahun depan

Posted:

123,000 unit rumah mampu milik dibina tahun depan

28/09/2012 6:29pm

KUALA LUMPUR - Sebanyak 123,000 unit rumah harga berpatutan akan dibina di kawasan-kawasan strategik tahun depan, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan hari ini.

Untuk itu, kerajaan memperuntukkan RM1.9 bilion bagi membolehkan inisiatif itu dilaksanakan oleh Perbadanan Perumahan 1Malaysia (PR1MA), Syarikat Perumahan Nasional Berhad (SPNB) dan Jabatan Perumahan Negara.

Sebanyak RM500 juta akan dibelanjakan PR1MA untuk membina 50,000 unit rumah di bandar-bandar utama di seluruh negara dengan harga jualan antara RM100,000 hingga RM400,000 seunit, kata Perdana Menteri ketika membentangkan Belanjawan 2013 bertemakan "Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat: Sebuah Janji Ditepati" di Dewan Rakyat di sini.

Antara bandar utama itu ialah Kuala Lumpur, Shah Alam (Selangor), Johor Bahru (Johor), Seremban (Negeri Sembilan) dan Kuantan (Pahang).

"Kerajaan sedar, perumahan selesa dan mampu milik adalah keperluan asas paling utama kepada rakyat. Kerajaan komited untuk memastikan setiap rakyat Malaysia berpeluang memiliki rumah mereka sendiri.

"Ini bukan sahaja satu imperatif yang bersifat ekonomi, malahan ia adalah imperatif moral bagi sebuah kerajaan yang bertanggungjawab. Oleh itu, kerajaan menjadikan hasrat ini sebagai keutamaan berterusan," katanya. - BERNAMA

Bomoh kena jel tiga tahun dan sebatan

Posted:

Bomoh kena jel tiga tahun dan sebatan

28/09/2012 6:27pm

JOHOR BAHRU - Seorang lelaki dijatuhi hukuman penjara tiga tahun dan 15 sebatan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini selepas mengaku bersalah atas satu tuduhan menyalahgunakan harta dan 14 tuduhan memperdaya bagi penyerahan barang kemas antara Jun 2010 dan Mei lepas.

Omar Mohamad, 38, yang merupakan seorang bomoh membuat pengakuan berkenaan selepas kesemua pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Majistret Mohd. Azlan Shah Mohd. Allias.

Dia yang beralamat di Kampung Pekajang, Gelang Patah, dekat sini, dituduh menyalahgunakan harta berupa emas bagi bagi kegunaan sendiri dengan melupus dan memajaknya di Kedai Emas Golden Height di A56, Kampung Paya Mengkuang, Tanjung Kupang, Gelang Patah, kira-kira pukul 10 pagi, 1 Februari tahun lepas.

Kesalahan terbabit dituduh mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun dan sebat serta boleh didenda.

Bagi 14 tuduhan memperdaya itu, empat daripadanya dituduh dilakukan oleh Omar terhadap Ibrahim Mohamed dengan memperdayanya supaya menyerahkan keseluruhan wang berjumlah RM9,700 yang kononnya bagi menggandakan wang tersebut dan barang kemas bernilai RM3,240 yang kononnya bagi mencucinya dari saka. - BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Pamer tarian tradisi pelbagai kaum

Posted:

Pamer tarian tradisi pelbagai kaum

Oleh SUHANA VERU
rencana@kosmo.com.my

SEGALANYA bermula semenjak mengutip pengalaman membuat persembahan tarian di kompleks beli-belah tanpa mengenakan sebarang bayaran.

Ketika itu, Azim Riaz Ramjan Din hanya berusia dalam lingkungan belasan tahun. Seawal usia remajanya itu, dia sememangnya tidak segan dan aktif membuat persembahan di khalayak ramai tidak kira masa dan tempat.

Memandangkan orang ramai peka pada kebolehan dan bakatnya, semakin lama semakin banyak mendapat permintaan untuk mengadakan pertunjukan.

Melihat perkembangan itu, Azim yang kini berusia 31 tahun mula mengenakan bayaran serendah RM200 kepada mana-mana pihak yang mahu mendapatkan perkhidmatan persembahan tariannya. Pada masa yang sama, dia turut menyertai kumpulan lain untuk mengadakan persembahan.

Berdasarkan pengalamannya menimba pengalaman di ruang legar kompleks hingga ke pentas pertunjukan berbayar, dia menubuhkan sebuah pertubuhan tarian yang dinamakan Mast Millennium Dancers pada tahun 1997 dengan sokongan sepupunya, Mohd. Sham Mohd. Abdul Satar, 32.

Bagaimanapun, pada tahun 1998, dia terpaksa mengehadkan aktivitinya kerana mahu memberikan tumpuan bagi menghadapi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Berkat mendapat keputusan peperiksaan yang membanggakan, Azim melanjutkan pengajian ijazah dalam jurusan Pengurusan Perniagaan dari Universiti Anglia Ruskin di United Kingdom selama tiga tahun. Walaupun sibuk dalam dunia akademik, minatnya terhadap seni itu tidak pernah terkubur.

Kembali aktif

Sebaik pulang Malaysia, anak jati Kuala Lumpur itu kembali aktif membuat persembahan. Pada mulanya, dia bersama sepupunya sekadar membuat persembahan pada majlis perkahwinan saudara-mara.

Persembahan mereka sentiasa mendapat pujian. Dari situ, mereka mula berfikir untuk mengembangkan seni itu dengan menarik lebih ramai ahli untuk menyertai mereka.

KEUNIKAN kumpulan yang telah ditubuhkan sejak 15 tahun kini mendapat perhatian dari luar negara.


"Mujur, ketika itu ada rakan-rakan lain yang turut berminat," katanya yang sempat melalui fasa pasang dan surut dalam menjalankan perkhidmatan kumpulan penari itu.

Bagaimanapun, Azim sama sekali tidak menduga nasib kumpulannya itu akan berubah. Perkara yang ditanamkan oleh anak bongsu daripada tiga adik-beradik itu dalam diri dan juga fikiran ahli kumpulannya ialah agar terus bersemangat dan jangan mudah berputus asa.

Azim mula mempelajari kehendak pasaran dan juga corak permintaan pelanggan. Dia dan kumpulannya juga semakin memahami hala tuju bakat mereka itu.

Secara berperingkat, mereka memantapkan skil dan pengetahuan tentang pelbagai jenis tarian, termasuk jenis gerak tari berlatarkan etnik. Seiring itu juga, nama Mast Millennium Dancers mula mendapat perhatian ramai.

Separuh masa

Walau bagaimanapun, dia bersama ahli-ahlinya hanya menceburi bidang tersebut secara separuh masa memandangkan mereka mempunyai kerjaya masing-masing.

Dalam kesibukan mengimbangi tugas dalam dunia kerjaya hakiki, majoriti ahli-ahlinya yang bekerja sebagai kakitangan swasta akan berkumpul sekerap dua hari dalam seminggu untuk membuat latihan tarian.

Disebabkan keperluan yang ringkas dan hanya membuat persembahan mengikut permintaan, mereka tidak memerlukan studio khas bagi rutin latihan mereka.

"Bukan mahu mendabik dada kerana boleh bertahan hampir 15 tahun, cuma apa yang boleh dikatakan kejayaan ini antara lain disebabkan kerjasama sesama ahli," ujar Pengarah Urusan di Ajensi Riaz Sdn. Bhd. itu.

Cerita anak kelahiran Pakistan itu lagi, kumpulannya memiliki keunikan tersendiri dengan penglibatan ahlinya yang terdiri daripada Melayu, India dan Punjabi.

MAMPU melakukan pelbagai jenis tarian.


Kumpulan yang sememangnya pakar dalam tarian Bollywood itu turut mampu memeriahkan sesebuah acara dengan persembahan tarian hip hop, salsa, jazz, flamenco, tarian klasik India, tarian zapin, joget, inang, mak yong dan tarian tradisional Borneo.

Tidak ketinggalan tarian eksotik seperti tarian gelek, tarian api, tarian merak dan tarian singa.

"Kami mendapat permintaan yang tinggi terutama pada penghujung tahun kerana ketika itu banyak majlis perkahwinan berlangsung," kata Azim yang turut mendapat permintaan daripada kenalan yang menetap di Bangkok, Thailand, Brunei, Singapura dan Indonesia.

Ada yang sanggup membuat tempahan setahun sebelum perkahwinan anak mereka kerana khuatir tidak mendapat perkhidmatan kumpulan berkenaan.

Harga persembahan

Ketika ditanya mengenai bayaran untuk perkhidmatan mereka, Azim memberitahu, harga yang dikenakan bermula dari RM1,000 hingga RM30,000.

Harga tersebut bergantung kepada tempoh persembahan, jenis tarian, dan bilangan jenis tarian yang dikehendaki oleh pelanggan.

"Kita menetapkan harga itu berdasarkan persembahan dan pakej yang merangkumi sistem bunyi, pencahayaan, penyanyi, juruvideo, pengacara dan beberapa perkhidmatan tambahan lain.

Koreografer kumpulan berkenaan, Mohd. Sham berkata, dia sering kali membuat pembaharuan dengan menyelitkan pelbagai jenis langkah tari dalam persembahan mereka.

Selain itu, dia mengakui akan cuba menyelitkan idea-idea baharu dalam koreografi tariannya supaya persembahan kumpulan itu tampak menyerlah.

Dia yang turut merupakan pereka fesyen memberitahu sebelum membuat persembahan dia sendiri akan mereka bentuk pakaian ahli-ahlinya.

"Kostum akan dibuat selaras dengan lagu-lagu yang akan dimainkan sepanjang persembahan," ujarnya.

Tidak mahu bidang itu terhenti di situ sahaja, dia turut bersedia mengajar seni tarian kepada sesiapa sahaja yang berminat.

"Kebiasaannya, saya akan ke tempat mereka untuk mengajar manakala harganya bergantung kepada jenis tarian," jelasnya.

Dua kempen demi kesejahteraan

Posted:

Dua kempen demi kesejahteraan

SEBAHAGIAN daripada golongan ibu yang menyertai flashmob Lima Minit Penyusuan di Esplanade, KLCC pada Ahad lalu.


SEMPENA sambutan ulang tahun ke-20 Breast Cancer Crusade global, Avon Malaysia bersama 58 negara lain telah menganjurkan acara Avon Walk Around the World for Breast Cancer untuk kali kedua.

Bertempat di Putrajaya, jalan raya di Presint 2 dan 3 bertukar menjadi lautan merah jambu apabila lebih 7,000 peserta memakai baju T dan pelbagai kostum sebagai tanda sokongan memerangi kanser payudara.

Perasmian pelepasan peserta dilaksanakan oleh Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Senator Datuk Heng Seai Kee, diiringi Pengarah Urusan Avon Malaysia, Carolyn Nur Amira Lee.

Perjalanan sepanjang 5 kilometer (km) ini memberi keseronokan bermakna kepada pejalan kaki apabila mereka dihiburkan dengan persembahan dari Aswara Percussion Essemble, persembahan ukulele diiringi nyanyian dan pelbagai stesen sorakan kreatif daripada para pekerja Avon di sepanjang perjalanan.

Pejalan kanak-kanak turut teruja apabila mereka dapat berjalan bersama pemakai kostum badut, Venom (Spiderman), Superman, Catwoman dan ramai adiwira lain yang turut hadir menceriakan suasana.

Acara itu turut dimeriahkan dengan kehadiran selebriti Avon seperti Scha Alyahya, Noor Neelofa dan Soo Wincci. Selain itu, selebriti tanah air seperti Linda Jasmine, Que Haidar, DJ Jeff, Leslie Chai, Datuk Fazley dan penyerang Harimau Malaya, Safee Sali turut mencuri perhatian khalayak.

Seramai 200 pejalan kaki terawal yang menamatkan perjalanan mereka kemudiannya membentuk reben merah jambu gergasi sebagai simbol meraikan kehadiran bulan Oktober, iaitu bulan Reben Merah Jambu.

SEBUAH keluarga turut membawa sepanduk yang tertera cara-cara membantu ibu yang sedang menyusu badan di Esplanade, KLCC.


Orang ramai turut berpeluang mendengar pengalaman hidup bekas pesakit kanser payudara, Siow Fei Fong, 41, selain menyaksikan majlis penyampaian replika cek dana keseluruhan yang bernilai RM50,000 dari Avon kepada Persatuan Kebajikan Kanser Payudara (BCWA) dan Pink Ribbon Wellness Foundation.

Antara acara lain yang memeriahkan suasana sambutan pada pagi Ahad yang gemilang itu ialah persembahan flashmob, sesi mencukur rambut Go Bald yang dijalankan secara ihsan oleh pendandan rambut profesional Micheal & Guys.

Acara jalan kaki terbesar itu mendapat sokongan padu daripada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Perbadanan Putrajaya dan Lembaga Penduduk, Pembangunan Keluarga dan Negara (LPPKN).

Turut memberi kerjasama ialah Kleenex, Kotex, Nestle, Milo, 100 Plus, Pencetakan Lai, Amerlink Sdn. Bhd., Amazing Era Snd Bhd, Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken, Ayam Mas dan Sunway Pyramid. Kutipan bersih jualan akan disalurkan kepada BCWA dan Pink Ribbon Wellness Foundation.

Pentingnya susu ibu

Sementara itu, kira-kira 300 golongan ibu bapa menyertai flashmob Lima Minit Penyusuan di Esplanade, KLCC. Program tersebut diadakan untuk menyedarkan orang ramai berhubung kepentingan penyusuan susu ibu.

Program yang dianjurkan oleh Persatuan Susu Ibu Malaysia sempena Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia itu dilihat sebagai usaha yang murni memandangkan masih banyak pusat beli-belah tidak menyediakan ruang khas untuk golongan ibu menyusukan anak mereka.

PROGRAM tersebut juga mahu memberi kesedaran mengenai kepentingan susu ibu kepada bayi.


Kemudahan berkenaan dilihat amat perlu kerana ia memberi keselesaan kepada ibu untuk menyusukan anak. Ketiadaan ruang khas itu sebenarnya membuatkan si ibu berasa malu untuk menyusukan anak-anak mereka di khalayak ramai sekali gus seolah-olah menafikan hak bayi untuk mendapat nutrisi sempurna susu ibu.

Rata-rata golongan ibu bapa yang ditemui berkata, pusat beli-belah perlu menyediakan kemudahan itu sebagai tanda sokongan kepada para pelanggannya.

Seorang ibu, Nurazlina Abu Bakar, 29, berkata, penyediaan bilik khas itu perlu dilaksanakan dengan segera kerana golongan ibu amat memerlukannya.

"Apabila seseorang ibu tidak dapat menyusukan anaknya, kanak-kanak akan menangis manakala tujuan suami isteri untuk membeli barangan keperluan akan terbantut.

"Oleh itu, saya berasa pihak pusat beli-belah perlu mengambil inisiatif menyediakan kemudahan itu kerana ia merupakan sebahagian tanggungjawab sosial mereka," ujarnya.

Disebabkan kekurangan kemudahan itu, Shasha Omar, 32, mengakui dia terpaksa membuat persediaan terlebih dahulu sebelum berkunjung ke pusat beli-belah.

Menurut ibu kepada tiga orang anak itu, dia akan memakai pakaian yang berbutang di bahagian hadapan atau coli khas untuk memudahkannya menyusukan anak terutama ketika berada di hadapan orang ramai.

"Memang jarang pusat beli-belah menyediakan bilik khas, tetapi kini sudah masanya pihak kerajaan menguatkuasakan arahan agar semua pusat beli-belah menyediakan kemudahan itu," syornya.

Sementara itu, pelakon dan pengacara, Dynas Mokhtar pula berpendapat golongan ibu perlu menyingkirkan perasaan malu untuk menyusukan bayi mereka di kawasan tumpuan orang ramai.

Menurutnya, ia merupakan satu perkara normal yang perlu dilakukan seseorang wanita yang bergelar ibu demi kesihatan anak-anak mereka.

Dalam pada itu, penganjur Human Milk For Human Baby (HM4HB), Ayuni Zainuddin berkata, pihaknya mendapati masih banyak pasar raya masih kurang peka terhadap perkara itu.

"Oleh itu, kita berharap dengan penganjuran program ini, semua pusat beli-belah sedar betapa pentingnya kemudahan itu kepada golongan ibu," jelasnya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved