Rabu, 20 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Perjuangan teater artis tempatan

Posted:

Perjuangan teater artis tempatan

Perjuangan teater artis tempatan

PRODUKSI teater berskala kecil masih aktif di negara ini.


Di Malaysia, kebiasaannya, masyarakat sering diuar-uarkan dengan persembahan teater yang sangat gah yang mengeluarkan modal berjuta-juta ringgit, dihiasi set yang moden serta lokasi mewah khususnya seperti yang dipentaskan di Istana Budaya.

Namun, mungkin ramai yang tidak tahu bahawa sebenarnya, banyak lagi pementasan teater tetapi yang berlangsung di pentas kecil tanpa bajet yang tinggi.

Apa yang menarik, industri teater berskala kecil ini diperjuangkan oleh aktor mahupun aktres yang sudah punya nama dalam arena hiburan tempatan.

Apa yang pasti, teater seperti ini sebenarnya lebih menarik dengan mengetengahkan isu semasa yang dekat dengan masyarakat.

Antara nama popular dunia lakonan tanah air yang bergiat aktif dalam arena teater berskala kecil ini sama ada sebagai penerbit mahupun pelakon termasuklah Nam Ron, Pekin Ibrahim, Bront Palarae, Amar Asyraf, Fauziah Nawi dan Reza Mohamad.

Bicara salah seorang penggiat seni tanah air yang sememangnya sudah mempunyai nama kukuh dalam industri, ujar Nam Ron, dia mempunyai falsafah tersendiri dalam membangunkan seni teater berskala kecil.

Bebas bereksperimental

Menurut Nam Ron atau nama sebenarnya, Shahili Abdan yang kini sedang giat mengusahakan produksi teater arahan terbaharunya yang berjudul Ayaq Hangat Entertainment, teater berskala kecil lebih bebas.

"Jujur saya akui, saya pernah mendapat beberapa tawaran untuk mengarah teater berskala besar sebelum ini.

"Namun, saya mengambil keputusan untuk menolak tawaran tersebut. Ini kerana bagi saya, jika mengarah teater berskala besar, saya harus bekerja dengan permintaan mereka (pelabur teater) dari segi cerita dan semuanya ada panduan - tidak bebas.

"Namun, jika saya bergerak dengan mengarah teater kecil, saya mampu bereksperimental dan tidak perlu terlalu terikat dengan peraturan daripada sesiapa.

"Bagi saya, untuk berkarya kita perlukan kebebasan dalam meluahkan setiap karya. Walaupun ruang mungkin kecil, namun kebebasan tersebut memberikan saya kepuasan," jelas Nam Ron.

Tambahnya, jika menghasilkan teater berskala besar, jarang pihak produksi akan mengetengahkan isu yang bersifat eksperimental kerana mereka mahukan sesuatu yang mempunyai lebih nilai komersial.

"Bagi menghasilkan pementasan teater berskala kecil, kos bukanlah sesuatu yang berat untuk difikirkan," ujarnya yang pernah bertindak sebagai pengarah artistik teater Inggeris berjudul, Short Eyes.


SELAIN turun gelanggang lakonan teater, Nam Ron turut bertindak sebagai pengarah artistik teater.


Dekat dengan masyarakat

Mungkin beberapa tahun kebelakang ini, masih ramai dalam kalangan masyarakat yang kurang mengenali serta menghargai seni teater berskala kecil ini.

Bagaimanapun, harus diakui, kini lebih ramai golongan generasi baharu yang turut sama memperjuangkan teater berskala kecil.

Pada zaman moden ini, walaupun ia tidak menggunakan bajet yang besar, props pentas yang mewah serta canggih, namun, isu yang diketengahkan berjaya menarik minat masyarakat dalam memberikan sokongan.

"Setakat ini mengikut pengalaman saya, isu yang diangkat berjaya menarik minat orang kerana ia tidak boleh didapati di tempat lain.

"Memang kami akan menjadikan isu terkini suatu ekspresi melalui pementasan teater. Setiap orang yang hadir mempunyai pemikiran berbeza bagi menilai apa yang mereka tonton.

"Teater berskala kecil pada kebiasaannya banyak mengangkat isu mengenai kemasyarakatan, kemanusiaan, keagamaan, politik, ekonomi serta banyak lagi isu semasa yang digumpalkan serta dikongsi dengan masyarakat kita sendiri," tegas Nam Ron yang sudah hampir 24 tahun terlibat dalam industri teater tempatan.

Menurutnya lagi, memang wujud golongan yang akan menghargai usaha penggiat teater berskala kecil dan memberi sokongan kerana dapat merasai kejujuran melalui cerita yang disampaikan.

Ini kerana, ia lebih jujur dalam berkarya kerana tiada had tertentu.

"Diambil sebagai contoh, pulangan semula modal yang dikeluarkan untuk mementaskan sesebuah teater menjadi perkara nombor dua, memandangkan mereka ingin beri lebih tumpuan terhadap apa yang boleh disampaikan," jelasnya yang pernah mengarah teater berskala kecil dengan judul-judul yang unik seperti Alih Punggong dan Matderihkolaperlih.

Ikut kemampuan

Namun, lain pula pendapat primadona lakonan teater, Fauziah Nawi yang namanya cukup gah dalam bidang lakonan filem, drama mahupun teater.

Karyawan seni berwibawa ini bukan sahaja melibatkan diri dalam bidang lakonan teater, malah dia turut mempunyai sebuah produksi teater yang diberi nama Sanggar Teater Fauziah Nawi (Stefani) - ditubuhkan pada tahun 2003 di bawah syarikat Fauziah Nawi (M) Sdn. Bhd.

Tidak dinafikan sepanjang penglibatan Fauziah dalam dunia teater tanah air, sudah banyak dia melibatkan diri dalam teater berskala kecil, mahupun berskala besar.

Antara teater berskala kecil arahannya termasuklah Teater Monolog Cinta Julia dan Teater Muzikal Lorong Blues manakala dia juga pernah mengarah teater berskala besar, Mahsuri yang dipentaskan di Istana Budaya pada tahun 2009

Bagi Fauziah, tidak wujud begitu banyak perbezaan dalam mementaskan sebuah teater besar atau kecil, khususnya dari segi yang membabitkan perasaan.

"Bagi saya, perasaan melakukan teater berskala besar dan kecil sama sahaja. Jika kita tidak mampu untuk pentaskan teater berskala besar, kita buat sahaja yang kecil. Namun, pada hakikatnya, semua perlu bermula daripada yang kecil.

"Jika ikutkan diri saya, teater (berskala) yang kecil ini saya buat kerana saya rasa saya mahu lakukannya. Tidak dinafikan juga, teater kecil itu lebih dekat kepada penonton dan yang besar itu punya cara tersendiri," bicara Fauziah.

Tambahnya, kedua-dua teater berskala besar dan kecil lebih kurang sama dan bajet mungkin berbeza.

"Namun apa yang pasti, beban kerja dan hasil yang akan ditonton, adalah lebih kurang sama," ujar Fauziah.

TEATER berjudul 3 Wajah, antara yang lahir daripada jiwa seni Fauziah.


Lebih terkawal, lebih mengawal

Setiap orang mempunyai pendapat mahupun keinginan lain dalam melahirkan ekspresi tentang apa yang mereka mahukan dalam sesetengah perkara.

Bagi penggiat teater wanita berusia 59 tahun ini, ternyata pengalaman yang dibinanya hampir 20 tahun lalu, memberi kelebihan buat dirinya untuk membuat penilaian.

"Bagi saya, apa yang saya ingin lihat dalam sesebuah persembahan teater sudah tentu isi penceritaan. Kadangkala, ada sesetengah teater yang mungkin naskhahnya bagus, tapi apabila dipentaskan, ia tidak menjadi. Ini sebenarnya terpulang kepada selera masing-masing yang menonton.

"Isu komersial atau tidak, terpulang kepada orang yang menonton dan saya tidak nampak apa masalahnya. Cuma apa yang saya boleh katakan, yang kecil lebih terkawal dan yang besar perlu lebih mengawal," jelas Fauziah memberi pandangan dari sudut profesionalisme.

Ujarnya lagi, mungkin jika terlibat dengan teater berskala besar, bajet merupakan perkara yang tidak perlu sangat difikirkan. Bagaimanapun, apa yang perlu fikir ialah bagaimana ingin mengawal keadaan serta kru serta pelakon yang ramai.

Fauziah merumuskan bahawa pengalaman sangat membantu dalam mementaskan sesebuah teater tidak kira yang besar mahupun kecil. Akuinya, walaupun mungkin kurang mendapat publisiti, atas pengalaman yang diperoleh, dia telah mampu untuk menjengah ke tahap antarabangsa melalui industri teater seperti di Singapura dan London.

Sambutan menggalakkan

Namun bagi seorang anak seni yang sememangnya aktif dalam bidang lakonan teater iaitu pelakon Pekin Ibrahim, kepuasan berteater ialah dapat menyegarkan semula apa yang dipelajarinya sebelum ini.

"Lakonan di skrin, tidak seperti mana yang kita buat latihan. Jadi melalui teater, tidak kiralah yang kecil mahupun yang besar tetap akan melalui proses latihan, dan latihan itu yang sebenarnya membantu.

"Secara peribadi, saya lebih gemar dengan teater berskala kecil kerana ia lebih dekat dengan audiens dan naskhah serta isinya juga lebih bebas," jelasnya yang aktif berlakon teater di bawah produksi Anak Seni Teater (RAT).

Mempunyai pendapat sama seperti Nam Ron, ujar pemilik nama sebenar, Mohd. Iznan Ibrahim ini, isu yang diangkat teater berskala besar lebih kepada nilai komersial.

Menurutnya, RAT lebih banyak mengangkat isu yang dekat dengan masyarakat serta apa yang mereka mahu pentaskan kepada umum.

Ditebak persoalan mengenai bajet serta promosi yang dijalankan, bicara anak kelahiran Kelantan ini, walaupun mungkin teater berskala kecil kurang bajet, namun, promosi yang dijalankan agak meriah.

"Kini telah banyak pihak yang menyokong industri teater berskala kecil ini. Banyak medium yang digunakan selain media massa dan cetak, ramai juga yang turut membuat promosi melalui laman sosial seperti Twitter dan Facebook.

"Sejujurnya, pementasan yang kami pentaskan, jarang tidak mendapat sambutan dan kebiasaannya penuh. Sehinggakan ada yang minta kami panjangkan lagi tempoh pementasan.

"Hakikatnya memang dari dahulu teater kecil ini sudah punya pengikut yang ramai, tapi mungkin pendedahan itu kurang," jelas aktor yang hampir 18 tahun bergiat dalam industri hiburan tempatan ini.

Penglibatan teater bintang Hollywood

Posted:

Penglibatan teater bintang Hollywood

Penglibatan teater bintang Hollywood

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL

HUGH JACKMAN menguasai pentas Broadway menerusi pementasan teater, The Boy from Oz.


BROADWAY di Amerika Syarikat dan West End di London cukup sinonim sebagai lokasi pementasan teater berprestij yang dikenali di seluruh dunia.

Jika di Malaysia, ia boleh diibaratkan seperti Istana Budaya yang terletak di Kuala Lumpur. Dapat meluahkan bakat di atas pentas berprestij ini merupakan satu penghormatan buat mana-mana pelakon.

Di Hollywood, sememangnya terdapat ramai bintang ternama yang juga membina nama dalam bidang teater.

Ada yang bermula kariernya sebagai seorang pelakon teater dan ada pula yang terlibat dengan dunia teater selepas bergelar seorang pelakon layar kaca atau layar perak.

Namun apa yang pasti, mereka ini masih lagi mencipta nama dalam kedua-dua bidang lakonan arus perdana serta teater dan punya nama yang besar dalam industri.

Antara bintang terkenal yang turut terbabit dalam dunia teater termasuklah Whoopi Goldberg, Robert De Niro, Rowan Atkinson, Barbara Streisand, Scarlett Johanson, Hugh Jackman dan Daniel Craig.

Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg atau nama sebenarnya, Caryn Elaine Johnson bukan sahaja mempunyai karier sebagai seorang pelakon di Hollywood, namun wanita berusia 57 tahun ini seorang yang sangat versatil.

Bukan sekadar pelakon tetapi dia juga seorang pelawak, penyampai radio, penerbit, penulis, penyanyi dan pengacara.

Dia mula membina nama di Hollywood menerusi filem pertama lakonannya yang berjudul The Color Purple pada tahun 1985.

Kehebatan Goldberg dalam bidang lakonan memang tidak dapat disangkal lagi sepanjang bergelar aktres memandangkan dia mendapat pendidikan awal tentang lakonan di bawah guru lakonan terkenal, Uta Hagen di HB Studio.

Kredibilitinya terbukti apabila dia meraih Anugerah Oscar Pelakon Pembantu Wanita Terbaik pada tahun 1991 hasil lakonannya menerusi filem, Ghost (1990).

Pada tahun 1983, Goldberg telah mengendalikan sebuah teater monolog berjudul, The Spook Show yang menggabungkan banyak karakter.

Dari situ, bermulalah penampilan Goldberg di pentas Broadway.

Ternyata, teater tersebut mendapat sambutan baik yang mana tiket untuk menyaksikan sebanyak 156 pementasan The Spook Show habis terjual.

Rowan Atkinson

Rowan Sebastian Atkinson atau lebih dikenali ramai dengan watak komedinya sebagai Mr Bean di seluruh dunia telah memulakan karier seninya sejak tahun 1976 lagi.

Kerjaya Atkinson dalam dunia teater bermula pada tahun 1979 menerusi teater pentas yang berjudul The Secret Policeman Ball.

Pada tahun 1988 pula, Atkinson terlibat dengan teater yang diadakan di Aldwych Theatre, London bersama pelakon lain seperti Timothy West and Cheryl Campbell.

Setelah itu, karier dalam bidang teater mula berkembang bagi Atkinson dan dia pernah meluahkan bakatnya di pentas West End dan juga Wyndham's Theatre di London.

HUGH JACKMAN


Barbra Streisand

Barbra Joan Streisand merupakan seorang wanita yang sangat berjaya dalam kedua-dua bidang lakonan dan nyanyian.

Dia bukan sahaja memenangi anugerah melalui nyanyian, namun pelbagai penghormatan juga diberi kepadanya dalam bidang lakonan.

Karier lakonannya sudah tentu tidak terhad di layar perak sahaja. Pentas teater mega seperti Broadway serta West End, bukan merupakan satu lokasi asing buat Streisand.

Pada tahun 1962, Streisand muncul pertama kalinya di atas pentas Broadway dengan watak yang kecil sebagai Miss Marmelstein namun berjaya mengangkat namanya melalui pementasan teater muzikal berjudul, I Can Get It for You Wholesale.

Dua tahun selepas itu, Streisand kembali ke arena teater dengan membawa watak Fanny Brice menerusi Funny Girl yang dipentaskan di Winter Garden Theatre.

Teater itu meraih kejayaan besar lalu mengangkat dirinya sebagai penyanyi dan pelakon yang bukan sahaja berjaya tetapi disegani dari segi kewibawaan dalam pelbagai cabang bidang hiburan.

Hugh Jackman

Aktor kacak dan tinggi lampai Hugh Jackman, sememangnya memiliki aura luar biasa ketika membawa sebarang watak yang diberikan kepadanya.

Berikan apa sahaja watak seperti romantik, antagonis mahupun adiwira - kesemuanya pernah dilakonkan dengan sukses oleh aktor kelahiran Sydney, Australia ini.

Akui Jackman, sejak kecil, dia memang sangat berminat dengan industri teater.

Jika di layar perak dia cukup sinonim dengan karakter Wolverine menerusi siri filem pecah panggung X-Men, menerusi teater pula, namanya bersinar terang selepas pembabitannya menerusi pementasan The Boy from Oz di Broadway pada tahun 2004

Impak pementasan teater tersebut, dia telah dinobatkan sebagai pemenang anugerah paling berprestij dalam dunia pementasan teater iaitu Anugerah Tony kategori Aktor Terbaik, selain dinobatkan sebagai pemenang anugerah-anugerah lain teater yang termasuklah Anugerah Drama League, Outer Critics Circle, Theatre Fan's Choice dan TDF-Astaire.

Selain The Boy from Oz, antara teater lain yang Jackman turut terlibat termasuklah A Steady Rain bergandingan dengan aktor Daniel Craig.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Mengembara seorang diri di negara orang

Posted:

Mengembara seorang diri di negara orang

Mengembara seorang diri di negara orang

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI

FARAH NADIAH bergambar ketika berada di puncak Gunung Semeru yang merupakan sebuah gunung berapi terkenal di Kepulauan Jawa.


PASTI ramai masyarakat di negara ini yang gemar melancong ke luar negara bagi melihat sendiri keindahan negara orang. Tidak kurang juga yang melancong atas tujuan ingin berbelanja besar di negara-negara yang terkenal dengan jolokan syurga beli-belah.

Tetapi berapa ramai pelancong dari Malaysia yang boleh digelar sebagai seorang pengembara? Menjelajah ke negara asing secara backpacker seperti yang dilakukan oleh kebanyakan pelancong Eropah.

Mungkin tiada apa yang perlu dihairankan jika individu yang melancong secara bersendirian itu merupakan seorang lelaki.

Namun, lain pula halnya jika aktiviti tersebut dilakukan oleh kaum wanita yang mampu membuktikan mereka mampu mengembara bersendirian.

Berbekalkan keberanian dan minat mendalam terhadap dunia pengembaraan telah membawa dua figura wanita yang terkenal dalam dunia travelog Malaysia untuk menjelajah negara asing secara solo.

Menariknya, kedua-dua mereka merupakan wanita yang berani membawa diri ke tempat asing tanpa ditemani sesiapa.

Ternyata apa yang dilakukan mereka memberi inspirasi kepada kaum wanita di luar sana yang masih berasa ragu-ragu dengan kemampuan berkelana seorang diri keluar dari negara masing-masing.


GATE of India menjadi mercu tanda Mumbai yang berjaya menarik ribuan pelancong dari seluruh dunia setiap hari.


Mahu kenal budaya

Seorang pegawai teknologi maklumat, Siti Noridah Ab. Rahman, 29, mula mengembara secara solo sejak dua tahun lalu ke Thailand sebelum meneruskan penjelajahannya ke beberapa negara di Asia Tenggara antaranya Indonesia, Vietnam dan Kemboja.

"Saya gemar melancong secara solo untuk memgajar saya lebih berdikari dan berani berinteraksi dengan masyarakat setempat.

"Memandangkan minat utama saya ketika melancong adalah mempelajari perkara baharu di negara orang, saya berjaya menggunakan wang yang ada sebaiknya, tanpa perlu membazir dengan membeli-belah," ujarnya yang mesra disapa Et.

Menurutnya, pengalaman manis yang tidak boleh dilupakan adalah ketika mengembara secara solo sejauh 2,500 kilometer merentasi tiga buah negara selama 14 hari menggunakan jalan darat.

Pengembaraan tersebut bermula dengan penerbangan tambang murah dari Kuala Lumpur ke Ho Chi Minh di Vietnam dan seterusnya melewati bandar Phnom Penh, Siem Reap dan Battambang di Kemboja. Kemudian, Et meneruskan perjalanan ke Bangkok dan Hatyai di Thailand sebelum pulang ke Kuala Lumpur menaiki bas.

"Walaupun berjaya menempuh perjalanan secara bersendirian, saya masih berasa gementar apabila berada di tempat baharu kerana bimbangkan keselamatan diri.

"Namun, setakat ini kebanyakan orang yang ditemui tidak menimbulkan sebarang keadaan mencemaskan," jelas wanita yang berasal dari Batu Pahat, Johor itu.

Meskipun jarang berdepan dengan situasi buruk, Et mengakui tidak dapat melupakan kenangan ketika seorang pelancong asing cuba mengambil kesempatan secara seksual ke atasnya sewaktu bercuti di Phnom Penh.

"Pelancong asing itu kelihatan mabuk dan cuba meraba, tetapi saya sempat mengelak. Sejak peristiwa itu, ketika bercuti saya lebih berhati-hati dengan orang yang mabuk," ujarnya.

Berkongsi tentang tip keselamatan pula, sebagai seorang backpacker wanita dia selalu membawa wisel dan tali besi halus untuk mengikat beg yang dibawa bagi mengelak berlaku kecurian atau apa-apa kejadian yang tidak diingini.

Pada mulanya, minat Et mendapat tentangan ibu bapanya kerana bimbang aspek keselamatan gadis berkenaan memandangkan dia seorang perempuan yang berada jauh daripada pengawasan keluarga.

"Lama-kelamaan kedua-duanya orang tua saya akur dan selalu mendoakan keselamatan saya sepanjang bercuti ke luar negara," katanya yang bercadang untuk mendaki Gunung Rinjani, Lombok di Indonesia pada bulan depan.


KUIL Bayon yang terletak di Angkor, Kemboja merupakan rumah ibadat yang dibina sejak abad kesembilan pada zaman kegemilangan Empayar Khmer.


Tawan gunung di Indonesia

Berlainan pula dengan seorang peguam muda, Farah Nadiah Zainudin, 27, yang memberanikan diri mengembara secara solo ke Kemboja ketika masih berusia 23 tahun iaitu pada 2009.

"Semasa melanjutkan pengajian di peringkat ijazah, saya kerap ketinggalan aktiviti percutian yang dirancang oleh rakan sekelas kerana duit yang ada hanya cukup-cukup untuk kos sara hidup sebagai seorang mahasiswa.

"Saya berazam untuk mengembara secara solo bila sudah bekerja selepas tamat pengajian di Universiti Teknologi Mara pada tahun 2008," katanya.

Farah Nadiah memberitahu, dia gemar melawat negara yang mempunyai tarikan aktiviti lasak seperti mendaki gunung dan tidak kisah berhabis duit untuk membeli peralatan pendakian.

Beberapa kawasan tumpuan pendaki seluruh dunia yang berjaya ditawan gadis dari Kulim, Kedah itu ialah Gunung Semeru, Jawa Timur dan Gunung Rinjani, Lombok di Indonesia serta Gunung Mulu di Miri, Sarawak.

Berkongsi tentang pengalaman yang tidak dapat dilupakannya pula, Farah Nadiah memberitahu, dia pernah melalui saat mencemaskan ketika melawat New Delhi, India pada Februari 2011 kerana ketika itu berlangsungnya perhimpunan Hari Asyura oleh puak Syiah di sana.

"Terus-terang saya bimbangkan keselamatan diri pada ketika itu kerana saya telah ditolak ke kiri dan ke kanan sewaktu terperangkap dalam ribuan peserta perhimpunan tersebut. Syukur tidak terjadi apa-apa. Saya hanya mengikut perarakan mereka yang rata-rata berpakaian hitam sempena sambutan tersebut," ujarnya.

Tambah Farah Nadiah, pengalaman mendapatkan sebuah beca auto di India adalah sangat mencabar kerana kebanyakan pemandunya biadap dan sukar untuk tawar-menawar.

"Saya baru hendak mencuba tawar-menawar dengan pemandu beca auto untuk mengetahui tentang kadar perjalanan, tiba-tiba mereka berlalu begitu sahaja. Selepas tiga kali mencuba, saya membuat keputusan untuk berjalan kaki sahaja berpandukan arah yang diberikan oleh masyarakat setempat," jelas Farah Nadiah.

Menurutnya, pengalaman bercuti secara solo sangat berharga kerana dia berpeluang memupuk nilai survival dalam diri meskipun ketika berada di negara orang.

"Jika saya tidak mulakan langkah pertama untuk bercuti secara seorang diri, sampai bila-bila saya tidak akan tahu kemampuan diri sendiri. Tidak dinafikan memang berasa takut ketika mula-mula mencubanya. Rupa-rupanya, ia (bahaya) tidaklah seperti yang digambarkan, malah menyeronokkan," jelasnya.

Adakalanya gadis genit itu turut mengembara bersama beberapa orang rakan yang berkongsi minat sama bagi mengurangkan kos perjalanan dan bersesuaian dengan aktiviti lasak yang disukainya.

"Kadang-kadang memang tidak mampu untuk pergi semua destinasi impian secara berseorangan dan lebih baik untuk bercuti secara berkumpulan.

"Bagi percutian dalam negara pula, saya selalu mengikuti aktiviti anjuran Tourism Selangor yang aktif mengadakan lawatan ke lokasi menarik di negeri itu," katanya yang pernah dicalonkan dalam Anugerah Blog Eko-pelancongan Antarabangsa Malaysia baru-baru ini.

Beberapa negara yang telah dilawati Farah Nadiah secara solo ialah Indonesia, Filipina, Kemboja, Myanmar dan India.

Maklumat lanjut berkenaan kisah menarik tentang perjalanan kedua-dua gadis itu boleh dilayari di www.derubirusiti.blogspot.com dan www.thatsofarah.com.

Kembara bermotor rentas sempadan

Posted:

Kembara bermotor rentas sempadan

Kembara bermotor rentas sempadan


AHLI KKBUM sempat mengambil gambar kenangan di Kompleks Imigresen Sadao.


KATA orang, jauh perjalanan luas pemandangan. Berpeluang berkelana sejauh kira-kira 500 kilometer (km) menunggang motosikal berkuasa tinggi ke Sadao, selatan Thailand baru-baru ini sememangnya mengujakan sebahagian ahli Kelab Kembara Bermotosikal Utusan Melayu (KKBUM).

Mula ditubuhkan pertengahan tahun lalu, ia merupakan kembara sulung KKBUM sebagai persediaan mental dan fizikal menjelang acara utama kelab iaitu Kembara Queen Street menuju Singapura yang dijangka berlangsung pada Jun depan.

Percaya atau tidak, ia sememangnya tidak semudah yang digambarkan dengan kata-kata. Apa tidaknya, majoriti ahli KKBUM rata-ratanya sudah lama tidak menempuh perjalanan jauh.

Kami berkumpul di Plaza Tol Jalan Duta, Kuala Lumpur pukul 7.30 pagi pada 9 Mac lalu. Sebelum bertolak, kami melakukan pemeriksaan rapi terhadap jentera masing-masing termasuk petrol, tayar dan rantai.

Empat perhentian

Memulakan perjalanan awal pagi hari itu memang satu keputusan yang tepat kerana cuaca baik serta tidak terlalu banyak kenderaan di lebuh raya. Selepas hampir sejam menunggang, kami tiba di perhentian pertama iaitu kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Tapah, Perak untuk bersarapan.

Kami berhenti tidak lama memandangkan masih ada tiga perhentian R&R yang perlu kami singgah iaitu di Gunung Semanggol, Perak selain Gurun dan Changlun, Kedah sebelum tiba di Sadao.

Sepanjang perjalanan itu, beberapa ahli ditugas melaksanakan tanggungjawab sebagai marshal bagi memastikan kembara kami tidak tertangguh.

Di R&R Gunung Semanggol, kami berehat sekitar 10 minit untuk mengisi petrol sebelum memakan masa lebih lama di R&R Gurun bagi urusan insurans kenderaan sepanjang berada di sempadan.

Bagi mereka yang berhasrat berkonvoi ke Thailand, jangan sesekali menghilangkan insurans berkenaan sepanjang berada di sana jika tidak mahu motosikal anda 'gagal' pulang bersama anda ke Malaysia.

Bukan apa, boleh 'menangis tidak berlagu' mengenangkan nasib badan gara-gara kecuaian diri sendiri.

Kira-kira pukul 2 petang, kami akhirnya tiba di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Bukit Kayu Hitam, Kedah sebelum bermalam di Sadao dan bertolak pulang keesokan paginya.


KEPENATAN berkonvoi tidak dirasakan apabila kami berpeluang menikmati variasi juadah enak.


Syurga makanan

Keletihan menunggang seolah-olah tidak dirasai apabila berpeluang menikmati pelbagai juadah enak di Sadao terutamanya menjelang waktu malam.

Di Sadao, kami tidak bimbang mencari makanan halal memandangkan majoriti peniaga di sana beragama Islam.

Selain comel bertudung, peniaga di sana juga cukup ramah meskipun ada antara mereka yang kurang fasih berbahasa Melayu mahupun Inggeris.

Dianggap seolah-olah 'syurga' makanan, segenap pelosok gerai dan restoran telah kami jelajah untuk mengetahui sendiri kelazatan makanan tradisional di sana berbanding hanya mendengar cakap-cakap orang sebelum ini.

Juadah wajib pastilah pulut ayam goreng, pulut mangga dan pulut durian yang enak dimakan bersama santan pekat.

Seorang peniaga tempatan yang hanya mahu dikenali sebagai Kun Mon, 33, memberitahu, juadah berkenaan sememangnya menjadi pilihan rakyat Malaysia yang melancong ke Sadao.

Dia yang merupakan generasi ketiga keluarganya berniaga pulut ayam sejak puluhan tahun dahulu memberitahu, juadah itu bagaikan 'duta pelancongan' bagi mempromosikan pekan Sadao kerana rasanya yang lazat dan dijual pada harga berpatutan.

Satu lagi juadah istimewa yang tidak wajar dilepaskan ketika berada di Sadao ialah daging salai. Rasanya masam-masam manis, selain dagingnya juga telah direbus empuk.

Selain itu, kami juga tidak melepaskan peluang menjamah hidangan masakan Thailand yang biasa didapati di Malaysia seperti ikan siakap tiga rasa, sotong goreng tepung, tomyam campur, sayur kailan ikan masin dan pelbagai lagi menu sampingan dengan kos kira-kira RM100 untuk lapan orang. Berbaloi bukan?


PULUT ayam merupakan menu wajib yang harus dicuba apabila berkunjung ke Sadao.


Bukan sekadar kembara

Dalam pada itu, Pengarah Projek Kembara Queen Street, Asmaruddin Jamaluddin menyifatkan kembara sulung KKBUM itu berjaya mencapai objektif dan ia berjalan dengan lancar.

Menurutnya, kembara itu merupakan prakonvoi bagi mengetahui sejauh mana kemampuan ahli KKBUM mengharungi perjalanan jarak jauh sebelum Kembara Queen Street.

"Kembara itu dijangka memakan masa selama tiga hari dua malam itu bertujuan mengimbau semula sejarah penubuhan akhbar Utusan Malaysia yang mula diterbitkan pada 29 Mei 1939 di Queen Street, Singapura.

"Ia bukan sekadar satu kembara. Antara tentatif program Kembara Queen Street termasuklah melawat dan memberikan sumbangan amal kepada bekas kakitangan Utusan yang telah bersara di sekitar Melaka dan Johor," katanya.

Jelas Asmaruddin, KKBUM yang diketuai presiden kelab, Mohd. Hazli Hassan kini memiliki lebih 30 ahli terdiri daripada wartawan, jurufoto serta pihak pengurusan Utusan dan Kosmo!.

Kehijauan Rumah Rehat Kuala Kubu Bharu

Posted:

Kehijauan Rumah Rehat Kuala Kubu Bharu

Kehijauan Rumah Rehat Kuala Kubu Bharu

Oleh NASRI JAMALUDIN


HOTEL bajet ini menawarkan penginapan yang privasi kepada para tetamu.


MENDAKI Bukit Kutu, mandi-manda di Sungai Chiling atau mandi air panas merupakan sebahagian daripada aktiviti jika berkunjung ke Kuala Kubu Bharu, Selangor.

Tidak kurang juga, orang ramai dari arah Kuala Lumpur menjadikan Kuala Kubu Bharu sebagai transit untuk ke Bukit Fraser, Pahang.

Kewujudan pusat-pusat pengajian tinggi atau pusat pengajian seperti Darul Quran, Maktab Rendah Sains Mara, Pusat Belia Negara, Pusat Latihan Khidmat Negara dan Pusat Latihan Polis membuatkan mukim tersebut tidak sunyi daripada dikunjungi orang luar.

Justeru, jika anda merancang untuk bermalam di pekan Kuala Kubu Bahru, apa kata berkunjung ke Rumah Rehat Kuala Kubu Bharu yang terletak di Jalan Padang Golf.

Bola golf

Sesuai dengan nama jalan tersebut, rumah rehat itu dikelilingi padang golf yang menghijau. Rumah rehat itu satu-satunya pusat peranginan di kawasan tersebut yang dikelilingi padang golf, gunung-ganang dan hutan belukar.

"Ekoran itu, kawasan ini tidak tercemar dengan asap kenderaan atau kilang. Bagi pemain-pemain golf menginap di sini pastinya satu kelebihan kerana lokasi yang berdekatan dengan padang sekali gus memudahkan mereka bermain golf," kata Pengurus Besar S. Fik Services, Mohd. Taufik Yahaya ketika ditemui baru-baru ini.

Suasana tenang dan udara segar dapat dinikmati di rumah rehat yang dikategorikan sebagai hotel bajet itu. Ia hanya mempunyai 12 buah bilik dilengkapi pendingin hawa, televisyen, tandas, mandian panas dan telefon.


AKTIVITI barbeku menjadi kegemaran pelanggan terutamanya yang datang dalam kumpulan besar.


Kemudahan-kemudahan disediakan termasuk dewan seminar yang boleh memuatkan 250 orang, surau, restoran, bilik mesyuarat dan tempat permainan kanak-kanak.

Pengunjung yang ingin melakukan aktiviti barbeku juga boleh berbuat demikian kerana tempat memanggang turut disediakan.

Sebaik melangkah masuk ke dalam bilik, pengunjung dapat merasai ruangan dalaman yang selesa untuk menginap.

Antara pilihan bilik yang disediakan ialah bilik keluarga, deluxe dan standard dengan harga dari RM90 hingga RM250 semalam. Bagi yang ingin menambah tilam boleh juga berbuat demikian.

Mohd. Taufik berkata, sambutan pengunjung amat menggalakkan terutamanya pada hujung minggu dengan tempahan mencecah 90 peratus.

"Ekoran harga bilik murah, keluarga yang datang dengan ahli keluarga besar biasanya menyewa lebih daripada sebuah bilik.

"Justeru, mereka yang datang tanpa membuat tempahan awal dikhuatiri pulang hampa," katanya yang turut memberi diskaun harga bilik pada hari biasa sebanyak 20 peratus bagi bilik-bilik tertentu.

Bagi keluarga yang ingin mengadakan majlis seperti kenduri, perkahwinan, tahlil, berzanji dan hari keluarga boleh berbuat demikian dengan menyewa dewan yang mampu memuatkan 400 orang.

Kedudukannya agak jauh dari penempatan orang ramai pastinya memberi privasi pada majlis yang bakal dianjurkan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Lapan pengganas Sulu didakwa

Posted:

Lapan pengganas Sulu didakwa

Lapan pengganas Sulu didakwa

PASUKAN keselamatan IPD membawa seorang tertuduh masuk ke bilik mahkamah di Lahad Datu semalam untuk didakwa.


LAHAD DATU - Lapan lelaki warga Filipina yang disyaki pengganas Sulu didakwa di Mahkamah Majistret di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Lahad Datu di sini semalam atas pertuduhan melakukan keganasan dan melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Kesemua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 130 K(A) Kanun Keseksaan kerana melancarkan keganasan dan Seksyen 121 Kanun Keseksaan kerana melancarkan peperangan terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Kedua-dua pertuduhan itu dibacakan dalam bahasa Suluk dan Bajau.

Jika sabit kesalahan, mengikut Seksyen 130 kesemua tertuduh boleh dijatuhi hukuman penjara seumur hidup manakala bagi pertuduhan mengikut Seksyen 121 pula mereka boleh djatuhi hukuman mati.

Lapan tertuduh itu ialah Basad H. Manuel, Atik Hussin Abu Bakar, Holland Kalbi, Lin Mad Saleh, Timhar Hadir, Habil Suhaili, Kadir Buyong dan Lating Tiong.

Basad dan Atik dituduh atas kedua-dua pertuduhan iaitu melakukan keganasan dan melancarkan serangan terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Baki empat lagi tertuduh, didakwa melakukan keganasan. Kesemua tertuduh berumur 17 hingga 66 tahun.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Mayat 28 pengganas dikebumi

Posted:

Mayat 28 pengganas dikebumi

Mayat 28 pengganas dikebumi


PASUKAN tentera yang terlibat dalam Ops Daulat membuat rondaan memburu saki-baki pengganas di Kampung Tanjung Batu semalam.


LAHAD DATU - Kesemua 28 mayat pengganas yang selesai dibedah siasat dan dilakukan ujian Asid Deoksiribonukleik (DNA) di Hospital Lahad Datu dan Hospital Tawau akan dikebumikan sementara di sini bagi mengelak kekurangan ruang menyimpan mayat di kedua-dua buah hospital tersebut.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar (gambar kecil) berkata, identiti kesemua mayat pengganas lelaki itu telah dikenal pasti dan akan dikebumikan dalam masa terdekat.

Menurut beliau, keputusan mengebumikan sementara kesemua mayat tersebut dibuat hasil mesyuarat khas melibatkan beberapa agensi seperti Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Luar, Jabatan Peguam Negara, Jabatan Perdana Menteri dan Interpol pada 18 Mac lalu.

Khalid bagaimanapun tidak menyatakan lokasi pengebumian mayat-mayat itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pelakon wanita didakwa cederakan bekas suami

Posted:

Pelakon wanita didakwa cederakan bekas suami

Pelakon wanita didakwa cederakan bekas suami

Oleh WAZIHA WAHID
waziha@kosmo.com.my


SHARIFAH NADIA bersama peguamnya keluar dari Mahkamah Majistret Petaling Jaya semalam selepas didakwa atas tuduhan mencederakan bekas suaminya.


PETALING JAYA - Seorang pelakon wanita dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam atas tuduhan mencederakan bekas suami dengan mencubit dan mencakar tangan ahli perniagaan itu dalam satu pergaduhan berhubung jagaan anak tahun lalu.

Sharifah Nadia Yusnita Abd. Haniff, 32, yang popular dalam drama Mahligai Gading mengaku tidak bersalah.

Dia didakwa mencederakan Lob Mahadir Abdul Syukur, 40, di Dewan Tan Sri Jefry Chia, Sekolah Kebangsaan Chee Wen USJ di sini pada pukul 10.30 pagi 25 November 2012.

Dakwaan dibuat mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara setahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Pemenang bertuah Brahim's

Posted:

Pemenang bertuah Brahim's

Pemenang bertuah Brahim's

SERAMAI 20 pemenang hadiah iPad anjuran Brahim's bergambar dengan Nur Fatin (tengah belakang).


SERAMAI 20 pelanggan produk Brahim's tersenyum kegembiraan apabila memenangi hadiah iPad bernilai lebih RM2,000 setiap seorang baru-baru ini.

Kesemua mereka memenangi gajet itu setelah menyertai peraduan New iPad yang diadakan pada 1 November 2012 hingga 31 Januari lalu anjuran Dewina Food Industries Sdn. Bhd., syarikat yang berkecimpung dalam industri makanan termasuk mengeluarkan produk jenama Brahim's.

Hadiah disampaikan oleh Pengarah Eksekutif Kumpulannya, Nur Fatin Ibrahim dalam satu majlis di Cafe Barbera, Bangsar, Kuala Lumpur.

Turut hadir, Pengerusi Eksekutif Brahim's Holdings Berhad, Datuk Ibrahim Ahmad Badawi.

Salah seorang pemenang dari Nilai, Negeri Sembilan, Rohana Abu Bakar, 51, memanjatkan rasa kesyukuran berikutan penyertaan dalam peraduan tersebut membuahkan hasil seperti yang diharap-harapkan.

"Lebih RM1,000 dibelanjakan bagi membeli pelbagai produk Brahim's dan saya rasa sangat gembira dengan kemenangan ini. Kebanyakan produk yang dibeli itu saya guna sendiri selain diberikan kepada saudara-mara lain.

"Saudara-mara yang membeli produk Brahim's juga membantu menyumbang kepada kemenangan ini," katanya yang merupakan guru taska.

Pelajar Universiti Tenaga Nasional (Uniten), Nadzmi Jamaludin, 22, yang pertama kali menyertai peraduan seumpama itu tidak menyangka akan memenangi peraduan tersebut.

Dia yang berasal dari Simpang Renggam, Johor membeli produk Brahim's bagi diposkan kepada rakan-rakan yang belajar di luar negara. Dia melakukannya setiap bulan.

"Biasanya saya beli sekotak besar yang mengandungi 20 bungkusan produk Brahim's sebelum dikirim kepada rakan-rakan di luar negara.

"Kemenangan ini, saya anggap sebagai balasan menolong rakan-rakan tersebut," katanya yang sebelum ini memang berhasrat untuk memiliki iPad.

Dalam pada itu Ibrahim berkata, peraduan tersebut bagi menghargai sokongan berterusan para pelanggan produk Brahim's.

Menurutnya, selepas peraduan tersebut berakhir dan sempena sambutan ulang tahun ke-25 Brahim's tahun ini, pihaknya akan menganjurkan pelbagai pertandingan bagi memberi lebih penghargaan kepada para pelanggan.

"Kami akan melakukan pelbagai aktiviti promosi termasuk melancarkan tiga produk baharu yang dijangka pada pertengahan Mei nanti," katanya.

Bola Kampung masuk pawagam

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Pengehosan web bantu perniagaan

KETIKA mula-mula menjalankan perniagaan penerbitan novel, Penerbitan Kaki Novel Sdn. Bhd. (Kaki Novel), Rizal Abdullah, 45, menerima banyak e-mel yang mahu membeli buku secara kiriman pos. Lagi...

Kesihatan

Survival orang utan

Posted:

Survival orang utan

Survival orang utan

Oleh ZAKI SALLEH

USM dilihat sebagai antara institusi yang mampu melahirkan pakar penyelidik dalam bidang berkaitan orang utan.


SAMA ADA disedari atau tidak, jumlah Orang Utan di negara ini dipercayai semakin menurun dengan anggaran kehilangan lebih kurang 30 peratus dalam tempoh 10 tahun lalu sekali gus boleh menjejaskan biodiversiti habitat tersebut.

Spesies primat itu dikenali mengikut lokasi habitatnya iaitu orang utan Kalimantan/Borneo (Pongo pygmaeus) dan orang utan Sumatra (Pongo abelii).

Di Malaysia, primat orang utan hanya terdapat di Sabah yang jumlahnya dianggarkan kira-kira 10,000 ekor sahaja.

Pensyarah Institut Penyelidikan Primat (PRI) Universiti Kyoto, Jepun, Profesor Tetsuro Matsuzawa berkata, kawasan rizab hidupan liar tersebut di Sabah juga semakin mengecil iaitu di Imbak Canyon, Lembah Danum dan Lembangan Maliau.

Beliau yang merupakan penyelidik prima terkenal dunia memberitahu, tiga faktor dikenal pasti menyebabkan penyusutan mamalia itu iaitu penebangan hutan, pemburuan dan penyakit.

"Malaysia khasnya Sabah cukup bertuah kerana menjadi satu daripada dua kawasan di dunia yang menjadi habitat asal haiwan mamalia ini selain di Indonesia.

"Justeru, saya menyarankan agar lebih ramai pakar tempatan berkaitan biodiversiti dilahirkan. Beliau melihat Universiti Sains Malaysia (USM) menerusi Pusat Penyelidikan Sains Kajihayat (PPSK) boleh memainkan peranan tersebut," ujarnya.

Elakkan kepupusan orang utan

Beliau berkata, demikian semasa menyampaikan syarahan berkaitan biodiversiti dan keupayaan cimpanzi yang juga tergolong dalam keluarga haiwan primat di USM baru-baru ini.


MATSUZAWA (dua dari kiri) bersama penyelidik dari USM bersama buku kajian mengenai biodiversiti orang utan selepas menyampaikan syarahan di Universiti Sains Malaysia.


Turut hadir ialah Dekan PPSK, Prof. Madya Ahmad Sofiman Othman dan pegawai-pegawai barisan penyelidik pusat pengajian tersebut.

Beliau turut berkongsi pengalaman dan kepakarannya menjalankan kajian lebih 35 tahun dalam biodiversiti cimpanzi termasuk yang dipelihara dan yang liar di hutan.

Menurut kajiannya, orang utan tergolong dalam tiga lagi spesies primat iaitu gorila, cimpanze atau bonobo serta manusia. Uniknya, orang utan memiliki kedekatan mamalia dengan manusia dengan tingkat kesamaan asid deoksiribonukleik (DNA) sehingga 96.4 peratus.

Dalam konteks kajian habitat liar haiwan itu, Matsuzawa menghabiskan masanya di beberapa lokasi kajian di Afrika Selatan meliputi Bossou, Nimba, Guinea dan sebagainya.

Difahamkan Malaysia belum mempunyai seorang pun pakar orang utan sedangkan terdapat lebih 10,000 orang utan di tiga buah pusat pemuliharaan haiwan itu di negara ini.

Tambah Matsuzawa, kewujudan orang utan turut mencerminkan keindahan ekosistem dan menjadi simbol kepada biodiversiti hutan hujan tropika yang wujud di negara ini.

Katanya, berdasarkan pengamatan sebagai saintis, tidak ramai yang mengambil kisah mengenai perkara ini walaupun spesies itu mengalami kepupusan.

"Tidak dinafikan kerja-kerja penyelidikan dan pemuliharaan biodiversiti memerlukan kos yang tinggi, namun ia sesuatu yang berbaloi untuk khazanah ilmu dan perkembangan sains.

"Kita perlu mencari jalan dan satu perbincangan intensif perlu diadakan bagi melihat sejauh mana penyelidikan haiwan itu boleh dibangunkan di negara ini secara lebih menyeluruh," ujar beliau.

Perkara itu akan dibincangkan dengan lebih lanjut bersama USM di bawah kerangka pelan kerjasama dengan PRI yang dimeterai melalui satu memorandum persefahaman pada tahun 2011.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Ranking FIFA tidak penting

Posted:

Ranking FIFA tidak penting

Ranking FIFA tidak penting

Oleh NAN HIDAYAT NAN
AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

PEMAIN-PEMAIN Yemen yang bakal membawa cabaran pada kempen kelayakan Piala Asia 2015 tiba di KLIA, Sepang semalam.


PENGENDALI Yemen, Tom Saintfiet senada dengan pendapat jurulatih Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal menjelang aksi Kumpulan D kempen kelayakan Piala Asia 2015 di Stadium Shah Alam malam esok.

Saintfiet berkata, ranking terkini Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) hanya perbezaan di atas kertas semata-mata.

Ketika ini, Yemen sekadar menduduki tempat ke-170 selepas ketinggalan beberapa kedudukan di belakang Malaysia (164).

"Ranking tidak penting, ia tidak menggambarkan kekuatan sebenar mana-mana pasukan bola sepak.

"Biarpun pemain dari Asia Barat dilihat memiliki skil yang lebih baik, saiz pemain Asia Tenggara yang kecil dan pantas juga boleh menyukarkan kami.

"Pada pendapat saya, kekuatan kedua-dua pasukan dilihat seimbang. Jadi, kami tunggu sahaja perlawanan itu nanti," katanya sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang semalam.

Sebelum ini, Rajagobal beberapa kali menegaskan, ranking skuad negara tidak penting ekoran kegagalan mereka beraksi dalam aksi persahabatan berstatus A.

Mengulas lanjut, Saintfiet yang mula membimbing skuad kebangsaan Yemen, Oktober tahun lalu memberitahu, anak-anak buahnya kini bersedia memburu mata pertama selepas tumpas 0-2 kepada Bahrain pada aksi pembuka tirai kumpulan bulan lalu.

Begitupun katanya, ia bukan satu tugas yang mudah kerana menghormati pasukan negara yang pastinya tampil garang depan penyokong sendiri.

"Saya menyaksikan perlawanan Malaysia menentang Qatar dan Arab Saudi tempoh hari. Bagi saya, mereka pasukan yang kuat kerana berjaya menjaringkan gol.

"Kami tidak datang ke sini (Malaysia) untuk tewas. Menang sudah bagus tetapi saya lebih gemar memikirkan kemampuan kami mencuri satu mata," katanya.

Saintfiet memberitahu, beliau juga arif dengan corak taktikal yang diamalkan Rajagobal apabila mula mengikuti perkembangan skuad negara sejak muncul juara Piala Suzuki AFF 2010.

"Saya telah bersahabat dengan Rajagobal sejak sembilan tahun lalu dan sering berhubung menerusi e-mel.

"Pertemuan ini pastinya menarik kerana kedua-dua pasukan memburu kemenangan pertama bagi menghidupkan peluang menyambar slot ke pusingan akhir Piala Asia," katanya.

Menurut Saintfiet, beliau terpaksa melakukan rombakan kecil ketika berdepan Malaysia ekoran kecederaan yang dialami pemain utama, Akram Kamel Ali Al-Selwi.

"Namun pada masa sama, saya gembira dengan kehadiran semula penyerang berbisa, Aiman Saleh Abdullah Al-Hagri yang sebelum ini terpaksa diketepikan ketika berdepan Bahrain gara-gara kecederaan," katanya.

Skuad Yemen akan menginap di Hotel Grand Blue Wave, Shah Alam sepanjang berada di Malaysia selain menjalani latihan di Stadium UiTM, Shah Alam.

'Itu pandangan peribadi Raja'

Posted:

'Itu pandangan peribadi Raja'

'Itu pandangan peribadi Raja'

Oleh HAFIZ ABBAS
mohdhafiz.abbas@kosmo.com.my


SULTAN AHMAD SHAH (kiri) dan Tengku Abdullah merasmikan Restoran Pandu-Lalu McDonald's di Pekan, Pahang semalam.


TIMBALAN Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah menganggap kenyataan jurulatih Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal (gambar) yang mendakwa, lambakan pemain import dalam kempen Liga Malaysia (Liga M) menjadi punca negara ketandusan penyerang sebagai tafsiran sendiri.

"Seingat saya, pemain tetap sama, sebelum pemain import datang pun, para pemain inilah yang dia guna.

"Soal kekurangan (penyerang) itu saya tidak berani kata betul atau tidak, sebab pemain tetap ada.

Namun baginda bertitah, hal tersebut seharusnya tidak dijadikan alasan tetapi Rajagobal harus bijak menggunakan kepakaran dan kemahiran pemain sedia ada untuk melakar kejayaan buat negara.

"Kalaupun ada yang mengatakan mutu bola sepak pada peringkat liga tidak begitu tinggi, itu pandangan dia.

"Isu kekurangan pemain itu saya rasa tidak timbul," titahnya kepada pemberita selepas merasmikan Restoran Pandu-Lalu McDonald's di Pekan, Pahang semalam.

Mengulas mengenai kritikan Rajagobal yang dilakukan secara terbuka berkaitan hal itu pula, baginda menyerahkan kepada pihak sekretariat dan Jawatankuasa Tatatertib FAM untuk mengkajinya.

"Saya tidak tahu sejauh mana kritikan itu tetapi saya rasa, kalau keluar daripada syarat-syarat ditetapkan, satu tindakan perlu diambil dan kalau tidak, kita terima dengan positif," titahnya.

Semalam akhbar melaporkan, kritikan Rajagobal berhubung lambakan pemain import dalam saingan Liga Malaysia sehingga menyebabkan kekurangan penyerang tempatan yang berwibawa akan dibawa ke mesyuarat badan induk FAM minggu depan bagi menilai sama ada kenyataan tersebut melanggar Artikel 88 ataupun tidak.

Sementara itu, Presiden FAM, Sultan Ahmad Shah menyeru para pemain Harimau Malaya supaya menjadikan kekalahan 1-4 kepada Arab Saudi pada perlawanan persahabatan Ahad lalu sebagai satu pengajaran.

Baginda bertitah, selepas kekecewaan itu, mereka perlu bangkit dan mempamerkan rentak permainan terbaik ketika bertemu Yemen bagi aksi Kumpulan D kempen kelayakan Piala Asia 2015 di Stadium Shah Alam, Selangor malam esok.

"Insya-Allah, perlawanan kali ini lebih baik daripada yang sebelum ini. Ia suatu pengajaran kepada mereka dan perlawanan menentang Yemen mudah-mudahan lagi baik," titah baginda.

Impian besar Danny

Posted:

Impian besar Danny

Impian besar Danny

Oleh SHANIKA ABDULLATIB
shanika.latib@kosmo.com.my


DANNY (kanan) menunjukkan cara-cara memukul bola dengan betul kepada pemain-permain cilik di KLGCC, Bukit Kiara, Kuala Lumpur semalam.


MAHU buang badi.

Itulah impian pemain negara, Danny Chia pada Kejohanan Golf Terbuka Malaysia-Maybank (MMO) 2013 yang membuka tirainya hari ini.

Berdasarkan laluan pada beberapa kejohanan berprestij termasuk MMO dan Terbuka Kuala Lumpur CIMB tahun lalu, pemain berusia 40 tahun itu berjaya menduduki kelompok 10 teratas dan menjadi antara pendahulu kejohanan.

Bagaimanapun, pemain kelahiran Kuala Lumpur itu sering kali tidak bernasib baik sebaik permainan memasuki pusingan kedua dan akhirnya menamatkan pukulan di tempat tercorot.

"Setiap pemain mempunyai hari dan pusingan yang buruk. Saya akui sering bermula dengan baik pada dua pusingan pertama dan sukar mengekalkan momentum pada hari seterusnya.

"Bagi saya, apa yang penting ialah bagaimana kami menamatkan hari yang buruk itu. Jika pemain ternama mencatat satu atau dua bawah par, saya perlu berada di tahap itu," katanya ketika ditemui pada sidang media di Kelab Golf dan Desa Kuala Lumpur (KLGCC), Bukit Kiara semalam.

Meskipun sudah 'masak' dengan lapangan di KLGCC, Danny enggan memandang mudah cabaran di lapangan yang dianggap sangat licin itu.

"Lapangan golf di sini sangat mencabar dan setiap kali beraksi, saya pasti gementar terutama pada pusingan pertama. Ia berlaku bukan saja disebabkan keadaan lapangan tetapi mungkin tekanan bermain di tempat sendiri.

"Teknik dan pengalaman anda akan menentukan nasib anda pada hari perlawanan itu tanpa mengira berapa kali anda pernah bermain di sini," jelasnya.

Masih segar dengan kemenangan pada acara Jelajah Asian Development (ADT) dua minggu lalu, Danny mahu tuah pada kejohanan tersebut berpanjangan.

"Saya memulakan musim ini dengan rentak yang agak baik. Di samping mengejar kemenangan, peningkatan dari aspek permainan seperti kawalan pukulan bola dan strategi semakin meningkat. Bagi saya, itu lebih penting dan ia banyak dibantu oleh jurulatih saya, Steven Giuliano.

"Sejak berlatih secara intensif dengannya sejak Disember lalu, hasilnya semakin baik dan keyakinan saya semakin meningkat," jelasnya.

Ditanya mengenai persediaan mental untuk menghadapi MMO termasuk berdepan dengan pemain ternama seperti Luke Donald dan Charl Schwartzel, Danny berkata, dia perlu bermain dengan lebih tenang.

"Saya cuba kawal tahap kesabaran saya setiap kali melakukan pukulan serta bermain dengan kemampuan sendiri. Saya pernah berjumpa pakar psikologi tetapi halangan seperti kekerapan menyertai perlawanan di luar negara menyebabkan saya tidak lagi berjumpa dengannya sejak dua tahun lalu.

"Bagaimanapun, saya masih gunakan beberapa tip dan panduan yang diberikan. Ia benar-benar membantu saya untuk berdepan dengan tekanan dan cabaran ketika bermain," kata Danny.

Dalam pada itu, Danny turut menjelaskan, peluang pemain Malaysia melakar kejutan pada kejohanan berprestij seperti MMO itu tetap ada.

"Potensi mereka amat besar dan lihat saja Gavin (Green) yang bermain pada minggu ini. Saya berpeluang bermain dengannya dalam beberapa pusingan baru-baru ini dan ia amat menakjubkan terutama pukulan jauh.

"Saya percaya, lapangan golf ini akan memberi peluang untuk dia membuktikan kemampuannya. Tidak mustahil dia akan berjaya," kata Danny.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


15,268 pelanggan Syabas alami gangguan bekalan air

Posted:

15,268 pelanggan Syabas alami gangguan bekalan air

15,268 pelanggan Syabas alami gangguan bekalan air

20/03/2013 9:21pm

KUALA LUMPUR — Kira-kira 15,268 akaun pengguna sekitar wilayah Petaling mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual berikutan paip jenis keluli lembut di persimpangan Jalan Damansara Damai menuju Sungai Buloh pecah hari ini.

Penolong Pengurus Besar Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) Priscilla Alfred dalam satu kenyataan berkata kerja pembaikan dijangka selesai pada 12 tengah hari esok.

"Syabas telah melantik kontraktor dan kerja pembaikan sedang dilakukan bagi memastikan bekalan air dapat dipulihkan dengan kadar segera.

"Kerja pembaikan menghadapi kesukaran dan mengambil sedikit masa kerana konkrit cerucuk yang telah menembusi batang paip tersebut sukar dikeluarkan," katanya.

Kawasan yang terjejas adalah Damansara Damai, Saujana Damansara, Kampung Baru Sungai Buloh, Kampung Sungai Buloh, Kampung Merbau Sempak, Penjara Sungai Buloh, Kampung Paya Jaras, Kampung Kubu Gajah, Kampung Selamat, Kem Tentera Sungai Buloh, Desa Aman, Hospital Sungai Buloh dan Bandar Baru Bukit Rahman Putra.

Syabas juga menyediakan 10 lori tangki air dalam keadaan tunggu sedia dan satu lori tangki digerak ke kawasan terjejas.

Berikutan itu, pengguna disaran menggunakan air secara berhemah sepanjang tempoh pembaikan paip.

Pelanggan yang memerlukan bantuan boleh menghubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan (PUSPEL) di talian bebas tol 1-800-88-5252.

— BERNAMA

KR1M: Pendapatan boleh guna rakyat meningkat

Posted:

KR1M: Pendapatan boleh guna rakyat meningkat

KR1M: Pendapatan boleh guna rakyat meningkat

20/03/2013 8:52pm

KUALA LUMPUR — Pelbagai kedai jenama 1Malaysia terbukti dapat meningkatkan pendapatan boleh guna rakyat kerana ia menawarkan barangan berkualiti dengan harga lebih rendah.

Pensyarah Ekonomi Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) Dr. Shazali Abu Mansor berkata, kesannya rakyat boleh berjimat-cermat semasa berbelanja dan mampu membeli keperluan tambahan lain hasil penjimatan tersebut.

Ia memberi manfaat kepada semua lapisan masyarakat termasuk yang berpendapatan tinggi, sederhana dan rendah kerana ia terbuka kepada semua rakyat, katanya ketika mengulas mengenai Laporan Tahunan Program Transformasi Negara (GTP) yang dibentangkan Perdana Menteri semalam.

Datuk Seri Najib Tun Razak antara lain menyentuh mengenai kedai jenama 1Malaysia yang memberi alternatif kepada rakyat untuk mendapatkan keperluan harian dan perkhidmatan dengan kos secara puratanya 20 hingga 40 peratus lebih rendah dari harga pasaran.

Kedai tersebut termasuk Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M), Kedai Ikan Rakyat 1Malaysia (KIR1M), Kedai Kain Rakyat 1Malaysia (KKR1M), Kedai Buku 1Malaysia (KB1M) dan Menu Rakyat 1Malaysia (MR1M).

Sementara itu, beberapa peniaga dan pengguna kedai 1Malaysia menyifatkan kedai di bawah jenama 1Malaysia adalah langkah transformasi murni yang dilakukan kerajaan kepada rakyatnya.

Rata-rata mereka memberitahu, keprihatinan kerajaan jelas dibuktikan apabila kebajikan rakyat tidak pernah dilupai meskipun kerajaan sentiasa berusaha keras menjadikan Malaysia sebuah negara maju. - Bernama

Showcase Anak Muda tawar 1,000 peluang kerjaya

Posted:

Showcase Anak Muda tawar 1,000 peluang kerjaya

Showcase Anak Muda tawar 1,000 peluang kerjaya

20/03/2013 8:43pm

SHAH ALAM — Sejumlah 1,000 peluang pekerjaan akan ditawarkan kepada anak muda Selangor lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) hingga peringkat ijazah pada Showcase Anak Muda 2013 di Sungai Besar, Ahad ini.

Pengerusi Sekretariat Orang Muda Selangor (SERANG), Budiman Zohdi berkata sejumlah 30 syarikat swasta telah bersetuju untuk menyertai showcase itu untuk mencari calon pekerja yang sesuai pada acara yang akan berlangsung dari pukul 10 pagi hingga 11 malam di Stadium Sungai Besar.

Selain itu, maklumat berkaitan dengan Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) dan skim perumahan Syarikat Perumahan Negara Bhd akan turut diedarkan kepada para pengunjung, katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini. Budiman berkata SERANG dan Majlis Belia Selangor Daerah Sabak Bernam mengambil inisiatif mengadakan showcase itu kerana masalah perumahan dan peluang pekerjaan adalah antara isu yang membelenggu kehidupan anak muda.

Program sehari itu akan disi dengan pertandingan mewarna untuk kanak-kanak tadika, pertandingan masakan dan gubahan untuk beliawanis, pertandingan futsal dan tarik tali untuk belia, permainan kavadi, jelajah berbasikal di Sungai Besar serta konsert oleh kumpulan Nasyid Mestica dan band Al-Farabi serta legenda rock Ramli Sarip. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Jamalul Kiram dakwa ada pihak mahu bunuhnya

Posted:

Jamalul Kiram dakwa ada pihak mahu bunuhnya

Jamalul Kiram dakwa ada pihak mahu bunuhnya

GAMBAR fail menunjukkan Jamalul Kiram (tengah) berada di dalam rumahnya di Kampung Maharlika, bandar Taguig pada 1 Mac lalu.


MANILA - Satu pasukan asing didakwa tiba di negara ini untuk membunuh pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III, kata jurucakapnya, Abraham Idjirani.

Menurut akhbar Philippine Daily Inquirer semalam, skuad itu juga didakwa akan membunuh penasihat Jamalul Kiram Pastor 'Boy' Saycon.

Pada satu sidang media semalam, Idjirani mendedahkan, seorang kolonel tentera asing bersama empat komando dan tiga pembunuh upahan tempatan didakwa akan membunuh Jamalul Kiram dan para pengikutnya.

Idjirani meminta pihak Biro Siasatan Kebangsaan dan polis tentera Filipina untuk menyiasat maklumat perisikan masing-masing bahawa skuad bunuh itu kini tinggal di Hotel Maxim di bandar Pasay.

Idjirani berkata, seorang peguam yang dikatakan didekati anggota-anggota skuad berkenaan telah memberitahu Saycon mengenai plot tersebut.

Para pengikut Jamalul Kiram sebelum ini menceroboh Lahad Datu, Sabah untuk menuntut tanah nenek moyang Kesultanan Sulu pada 12 Februari lalu.

Pertempuran kemudian berlaku melibatkan para pengikut itu dengan anggota-anggota keselamatan Malaysia yang melibatkan sejumlah kematian. - Agensi

Bashar didakwa guna senjata kimia

Posted:

Bashar didakwa guna senjata kimia

Bashar didakwa guna senjata kimia


SEORANG budak yang cedera akibat terkena senjata kimia dirawat di sebuah hospital di bandar Aleppo, Syria semalam.-AP


ISTANBUL - Pihak penentang Syria semalam menafikan tuduhan pemerintah bahawa mereka menggunakan senjata kimia.

Tentera Pembebasan Syria (FSA) itu sebaliknya menyalahkan rejim Presiden Bashar Al-Assad berhubung serangan roket yang menyebabkan orang awam mengalami masalah pernafasan.

"Kami difahamkan tentera menyerang kawasan Khan Al-Assal di bandar Aleppo menggunakan peluru berpandu jarak jauh dan maklumat awal kami mendapati ia ialah senjata kimia," kata jurucakap FSA, Louay Muqdad.

"Banyak nyawa terkorban dan ramai yang cedera pula sukar bernafas," katanya di Istanbul.

Beliau menafikan dakwaan oleh agensi berita SANA bahawa FSA melancarkan beberapa roket mengandungi senjata kimia ke arah Khan Al-Assal yang meragut 15 nyawa.

"Kami tiada peluru berpandu jarak jauh atau senjata kimia dan jika ada pun, kami tidak akan membedil kumpulan kami sendiri," katanya.

Beberapa penganalisis tentera menyatakan, stok senjata kimia Syria adalah yang terbesar di rantau Asia Barat.

Lebih 70,000 orang terbunuh sejak penduduk bangkit menentang pemerintahan rejim Bashar pada Mac 2011 kerana menuntut demokrasi dan kebebasan bersuara. - AFP

Tanah runtuh ragut 17 nyawa di Brazil

Posted:

Tanah runtuh ragut 17 nyawa di Brazil

Tanah runtuh ragut 17 nyawa di Brazil


SEORANG pekerja penyelamat meniup wisel semasa dia melakukan kerja-kerja mencari mangsa tanah runtuh akibat hujan lebat di Petropolis dekat Rio de Janeiro kelmarin.


RIO DE JANEIRO - Sekurang-kurangnya 17 orang maut dalam beberapa kejadian tanah runtuh akibat hujan lebat di sebuah kawasan pergunungan di Brazil, kata pihak berkuasa semalam.

Berpuluh-puluh penduduk lagi hilang tempat tinggal sejak Ahad lalu dalam bencana yang menimpa Petropolis dan kawasan sekitarnya.

Bekas bandar diraja itu terletak 68 kilometer ke utara Rio Janeiro.

Menurut seorang pegawai tempatan, antara yang terbunuh termasuk dua petugas keselamatan.

Gabenor Rio, Sergio Cabral meminta penduduk yang terjejas berlindung di penempatan-penempatan sementara ekoran hujan semakin lebat.

Pada masa yang sama, Datuk Bandar Petropolis, Rubens Bomtempo pula menggesa penduduk setempat agar tidak keluar rumah.

Beliau memberi amaran lebih banyak tanah runtuh diramal berlaku.

Satu kenyataan pertahanan awam menyatakan, hujan lebat turut menjejaskan beberapa bandar lain di negeri Rio termasuk Angra dos Reis, Mangaratiba, Niteroi dan Te resopolis.

Pada Januari 2011, lebih 900 orang terbunuh di negeri itu selepas hujan lebat menyebabkan banjir kilat dan tanah runtuh. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved