Isnin, 20 Januari 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Peluang anak hidup berdikari

Posted:

Peluang anak hidup berdikari

Peluang anak hidup berdikari

Ibu bapa kini mencari pendekatan baharu dalam mendidik anak-anak dengan menghantar mereka menyertai kem-kem pada musim cuti persekolahan.

PESERTA kem seperti ini lazimnya dilatih untuk survival diri termasuk mencari makanan.


TAIP sahaja aktiviti musim cuti sekolah di internet, tidak kira di laman carian Google, Yahoo atau MSN, pelbagai pilihan program berkenaan dapat kita lihat.

Ibu bapa hanya perlu menilai setiap tawaran mengikut kemampuan, kesesuaian masa dan minat kanak-kanak atau remaja yang akan melibatkan diri kelak. Lazimnya, ibu bapa yang mahu menghantar anak ke aktiviti musim cuti sekolah mengharapkan sesi lebih panjang supaya anak mereka dapat menerap lebih banyak ilmu.

"Saya membuat pencarian di internet tentang kursus musim cuti sekolah yang mampu memberikan pengalaman terbaik tentang kehidupan dan berkonsepkan alam semula jadi," kata Vivian Cheung, 45, dari Puchong, Selangor ketika ditemui di Janda Baik, Pahang, baru-baru ini.

Ketika itu, dia sedang bermesra bersama anak tunggalnya, Calista Cheong, 8, sebelum ditinggalkan di sebuah rumah di perkampungan itu selama tiga hari dua malam.

"Jaga diri baik-baik. Jangan bangun lewat. Sesuaikan diri dengan keadaan di sini. Kalau lapar, beritahu Uncle Nick," katanya sambil melambaikan tangan kepada anaknya yang berada di pintu masuk sebuah bilik.

Calista turut ditemani beberapa rakan lain termasuk sepupunya. Kesemua mereka mendaftarkan diri bagi menyertai Kem Musim Cuti yang juga dikenali sebagai Summer Camp di bawah kelolaan pelatih kem, Nick Tan.

Vivian walaupun pertama kali berpisah dengan anaknya, dia yakin keputusan itu adalah terbaik bagi memberi pendedahan kepada anaknya.

Katanya, kanak-kanak zaman sekarang terlalu manja. Kehidupan mereka terlalu senang dan leka dengan dunia gajet. Justeru itu, Vivian mengambil keputusan menghantar anaknya ke kem cuti sekolah.

"Saya mahu anak saya menjadi lebih matang, hidup dikelilingi hutan, sungai, nyamuk, mandi air sejuk dan tanpa pendingin hawa. Keadaan tersebut diharapkan dapat menyedarkan anak saya tentang kekurangan orang lain dan kelebihan diri sendiri," jelasnya.

Matlamat

Menurut Nick, kem cuti sekolah yang dianjurkan oleh My Summer Camp Malaysia itu bukan sekadar tinggal di rumah kampung kerana inti pati program tersebut mempunyai matlamat yang lebih tinggi.

"Di Malaysia, kita tidak boleh mengikut perubahan musim seperti di luar negara kerana mereka cenderung melakukan aktiviti ketika cuti musim panas. Kita di sini lebih bertumpu pada cuti sekolah sepanjang bulan Disember, Mei, Jun dan September. Justeru itu, ia bukan sekadar melibatkan permainan pengembaraan atau aktiviti luar sahaja.

"Saya mengendalikan kursus ini buat kali kedua selepas percubaan pertama melibatkan pelajar-pelajar sebuah sekolah antarabangsa pada 14 hingga 27 Julai lalu. Program kali ini, membabitkan kanak-kanak tempatan berusia seawal lapan tahun," ujar Nick.

Kem cuti sekolah yang dirancang sejak lebih setahun lalu itu dirangka mengikut keperluan tempatan. Katanya, buat masa ini, dia hanya menjalankan kem buat tempoh singkat walaupun kem seumpama itu di luar negara membabitkan masa berminggu-minggu.

"Sebaik saya merangka program dan mengepos di laman web, saya tidak sangka sambutan menggalakkan daripada ibu bapa. Ibu bapa pada hari ini mahu mendedahkan anak-anak kepada persekitaran luar yang lari daripada rutin harian anak-anak mereka," ujar Nick.


KEM-KEM berkaitan keagamaan banyak dijalankan pada musim cuti sekolah dan mendapat sambutan baik daripada ibu bapa. - Gambar hiasan


Minat

Nick yang merupakan seorang akauntan bertauliah, mula melibatkan diri mengendalikan aktiviti lasak pada usia 25 tahun. Minat yang mendalam dalam bidang tersebut membuatkannya terus berusaha merangka program-program cuti sekolah yang menarik dan sesuai untuk masyarakat tempatan.

"Saya turut menguruskan kem-kem latihan membabitkan kanak-kanak dan dewasa selain syarikat korporat. Ia dilakukan bersama beberapa fasilitator lain," katanya lagi.

Para peserta yang mengikuti program tersebut dikenakan bayaran sebanyak RM350 seorang termasuk makan, minum, tempat tinggal, aktiviti dan perubatan. Menurut Nick, kadar bayaran tersebut amat berpatutan.

Lazimnya, harga pasaran semasa bagi kem seumpama itu yang berlangsung selama dua minggu melebihi RM4,500 seorang.

"Saya pernah mengendalikan dua kanak-kanak dan seorang remaja dari Arab Saudi secara peribadi untuk kem musim panas pada bulan Julai lalu. Mereka datang sendiri dan tinggal bersama saya selama sebulan. Bapa mereka meletakkan tanggungjawab sepenuhnya ke atas saya sebagai penjaga dan saya mendedahkan mereka dengan pelbagai aktiviti termasuk budaya tempatan," katanya.

Manfaat

Dengan bayaran keseluruhan sebanyak RM35,000, Nick memberitahu ketiga-tiga budak yang berusia tujuh, 11 dan 14 tahun itu dilatih membabitkan aspek kemahiran, cara hidup, pengembaraan dan pelancongan domestik, disiplin diri dan sebagainya.

"Ini bukti jelas betapa kem-kem seperti ini mempunyai sambutan termasuk dari luar negara. Mereka memilih Malaysia kerana unsur geografi. Jadi, jika ia dipanjangkan kepada kanak-kanak dan remaja di sini, pasti akan memberi manfaat," katanya.

Malah, pada kem cuti sekolah pertama yang dijalankan melibatkan pelajar sekolah antarabangsa juga membabitkan kebanyakan pelajar luar negara.

Menceritakan lanjut tentang kem tersebut, Nick memberitahu, ia meliputi kegiatan luar dan juga aktiviti akademik seperti kelas bahasa dan kelas-kelas berkaitan pendidikan atau pembelajaran.

Dua fasilitator yang membantu Nick pada hari tersebut ialah Norhafniza Nordin, 29, dan Muhammad Hadzirun Hasmi, 19.

Norhafniza memberitahu, kebanyakan peserta yang mengikuti program berkenaan di Janda Baik adalah dalam kalangan keluarga berada.

Dalam pada itu, seorang peserta, Puvanesan Sandranesan, 10, berkata, dia amat tertarik dengan lokasi kem yang seumpama sebuah kawasan perkampungan.

"Bapa yang mahu saya sertai kem ini. Ia merupakan program pertama saya sertai di luar sekolah dan saya teruja untuk mengikutinya terutama membabitkan aktiviti lasak," katanya yang telah mendapat beberapa kawan baharu.

Bagi Marcus Cheaong, 10, dari Rawang berkata, dia berasa bimbang untuk tinggal bersendirian tanpa ibu bapa, namun pada masa yang sama teruja untuk mengikuti kem berkenaan.

"Walaupun saya selalu lambat bangun tidur, tetapi ketika mengikuti kem ini saya berazam untuk berubah dan mengikuti semua aktiviti yang dirancang," kata Marcus.

Kem galak pemikiran kognitif

Posted:

Kem galak pemikiran kognitif

Kem galak pemikiran kognitif


PESERTA kem dilihat mempamerkan prestasi diri yang menakjubkan khususnya dalam aspek pembangunan pemikiran kognitif. - Gambar hiasan


KEWUJUDAN banyak kem musim cuti sekolah di negara ini mampu menyumbang dalam mewujudkan golongan muda yang berdikari, berdisiplin dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi.

Perunding Psikologi Keluarga dan Guaman Syarie, Suzana Ghazali yang turut menyokong kewujudan kem seumpama itu, namun mengingatkan ibu bapa agar memantau objektif, bentuk aktiviti, peserta dan panel terlibat.

"Dari segi usia penyertaan pula biarlah berusia 10 tahun ke atas kerana kanak-kanak pada usia tersebut lebih mampu menjaga diri sendiri," katanya.

Suzana yang pernah menjadi panel kem seumpama itu berkata, beliau mendapati kanak-kanak lebih teruja untuk belajar mengenai kehidupan kerana proses pembelajaran berlaku secara tidak rasmi tanpa elemen membosankan.

Justeru, katanya, pelbagai manfaat boleh diperoleh antaranya, disiplin diri, pengurusan masa, membentuk sikap dan akhlak baik ketika bergaul sesama rakan sebaya serta meningkatkan keyakinan diri untuk tampil di khalayak ramai.

Bukan itu sahaja, pembabitan kanak-kanak dalam kem tersebut boleh menjadi pemangkin dalam melahirkan masyarakat yang berkualiti pada masa depan.

"Biasanya dalam setiap kem, setiap peserta akan disuruh untuk tampil membentangkan hasil kerja atau memberikan pendapat. Peserta akan diminta berkongsi apa saja berkaitan hidup mereka sendiri sama ada kisah manis atau pahit." ujarnya.

Menurut beliau, di dalam kelas pendekatan seumpama itu jarang dilakukan kerana guru lebih berikan peluang pembentangan secara sukarela. Pengalaman berharga ini akan memberikan keyakinan kepada mereka.

Malah, Suzana juga melihat keberanian untuk bercakap di khalayak adalah tiket untuk memudahkan proses komunikasi yang menjadi faktor penting dalam setiap aspek kehidupan seterusnya membentuk personaliti diri.

Terapi biola untuk anak jalanan

Posted:

Terapi biola untuk anak jalanan

Terapi biola untuk anak jalanan


MICHIELETTO berkongsi bakatnya bersama kanak-kanak kurang bernasib baik di Jakarta, Indonesia.


DEWAN konsert kecil di Tebing Barat, Palestin, penempatan setinggan di India dan kawasan daif di Indonesia diubah menjadi sebuah kelas muzik penuh keceriaan. Isi dewannya dipenuhi hadirin yang terdiri daripada kanak-kanak jalanan yang kurang bernasib baik.

Inisiatif itu disempurnakan seorang pemain biola dari Itali, Sara Michieletto yang telah menjayakan persembahan bersama kumpulan orkestra ternama Eropah sepanjang kegemilangan kariernya. Malah sejak tahun 1998, dia telah terlibat dalam orkestra biola di rumah opera Fenice di Venice.

Namun, sejak kebelakangan ini, wanita berusia 41 tahun itu kerap berkongsi bakatnya bersama kanak-kanak kurang bernasib baik.

Menurut Michieletto, menerusi muziknya, dia dapat membantu menyalurkan amarah dan kecewa yang dialami majoriti kanak-kanak tersebut ke dalam gelombang yang lebih positif. Muzik klasik yang menenangkan mampu menangani trauma dalam sedar kelompok bernasib malang itu.

"Kanak-kanak yang kurang bernasib baik sangat memerlukan sokongan bagi mengatasi trauma yang tercetus daripada kenangan masa lalu.

"Justeru, muzik adalah instrumen yang hebat bagi menterjemahkan emosi mereka," ujar Michieletto.

Bermula tahun 2010, pemain biola itu mencurahkan bakti kepada kanak-kanak jalanan di sekitar Jakarta, sebuah metropolis yang didiami 10 juta orang dengan kebanyakan penduduknya dilanda kemiskinan.

Kehadiran Michieletto bersama biola yang disandang pada bahu di sebuah pusat bantuan kanak-kanak jalanan di pinggir Jakarta disambut dengan teriak gembira penghuni pusat tersebut.

Sekumpulan kecil remaja tampak terpesona asyik tatkala mendengar gesekan biola Michieletto yang memainkan konserto daripada Antonio Vivaldi, The Four Seasons.

Selain melakukan persembahan kepada kanak-kanak tersebut, dia turut menganjurkan bengkel drama, nyanyian, fotografi dan tarian.


MICHIELETTO mencurahkan bakti kepada kanak-kanak gelandangan di Jakarta sejak tahun 2010.


Ketenangan baharu

Salah seorang remaja yang menyertai bengkel itu ialah Suharti, gadis berusia 14 tahun yang banyak menghabiskan masa di jalanan, bermain muzik dari gerabak ke gerabak kereta api dan bas-bas awam.

Suharti bersama adik lelaki dan perempuannya yang diselamatkan kini ditempatkan di Pusat Kampus Diakonia Modern, sebuah kuarters penempatan yang juga bertindak sebagai sekolah kepada kanak-kanak terbiar.

"Segalanya amat tidak menyenangkan ketika anda hidup sebagai gelandangan. Saya selalu berasa malu ketika bermain muzik di jalanan," luah Suharti.

Namun kini dia menerima ketenangan baharu dan merasakan muzik Michieletto sebagai terapi efektif yang banyak membantu dirinya dan kanak-kanak lain.

"Kami sering bergaduh sesama sendiri di dalam kelas tetapi sejak cikgu Sara ke sini, kami lebih tenang dan bersemangat untuk belajar," tambahnya.

Penyembuhan rohani

Sotar Sinaga yang bertanggungjawab mewujudkan program muzik di pusat tersebut berkata, muzik banyak menyumbang kepada penyembuhan rohani Suharti.

"Cara dia mengekspresikan emosinya kini lebih baik. Dia tidak lagi berkelakuan nakal terhadap rakan-rakannya," dedah Sinaga.

Michieletto mula melakukan persembahan biola kepada kanak-kanak kurang bernasib baik pada tahun 2004 ketika dia melakukan lawatan sekolah ke sekolah di sekitar Tebing Barat untuk beberapa minggu. Dalam tempoh 10 tahun, dia telah menghiburkan ribuan kanak-kanak di seluruh dunia.

Di bawah perjanjian khas bersama Yayasan Fenice, dia mampu melaksanakan kerja kebajikannya dan terus bermain bersama orkestra rumah opera untuk jangka pendek setiap tahun.

Walaupun menghiburkan kanak-kanak bernasib malang sangat berbeza dengan persembahan berkelas antarabangsa di dewan-dewan ternama, Michieletto memberitahu, ia jauh lebih memuaskan.

"Apabila saya menggesek biola untuk kanak-kanak ini, saya tetapkan dalam diri bahawa ia merupakan konsert paling penting," jujur pengakuan Michieletto. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pegawai tertinggi PKNS ditukar

Posted:

Pegawai tertinggi PKNS ditukar

Pegawai tertinggi PKNS ditukar

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.my

SHAH ALAM - Kerajaan Selangor mengarahkan dua pegawai tertinggi Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dipindahkan ke ibu pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini berkuat kuasa serta-merta.

Pertukaran itu dibuat berikutan kemelut penyingkiran Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamed Azmin Ali daripada Lembaga Pengarah agensi tersebut baru-baru ini.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pertukaran itu melibatkan jawatan Pengurus Besar, Othman Omar dan Setiausaha Eksekutif Kerja PKNS, Norita Mohd. Sidek.

"Saya telah berbincang dengan pegawai kanan kerajaan tentang perkara ini dan menyerahkan surat kuasa kepada Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohamed Khusrin Munawi bagi melaksanakan tindakan pentadbiran terhadap kedua-duanya.

"Surat kuasa ini membolehkan Mohamed Khusrin melakukan siasatan dalaman bagi merungkai persoalan melibatkan fakta dan undang-undang," katanya dalam satu kenyataan akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Jepun hambat Anwar Ibrahim

Posted:

Jepun hambat Anwar Ibrahim

Jepun hambat Anwar Ibrahim


INILAH Lapangan Terbang Antarabangsa Narita di Tokyo tempat Anwar dihalang pegawai Imigresen Jepun daripada memasuki negara itu kelmarin.


KUALA LUMPUR - Pihak berkuasa Imigresen Jepun mengesahkan tindakan menghalang Datuk Seri Anwar Ibrahim memasuki negara itu kelmarin kerana Ketua Pembangkang Malaysia itu telah melanggar Perkara 5 (4) Akta Kawalan Imigresen dan Pengesahan Pelarian negara berkenaan.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman berkata, bagaimanapun pihak berkuasa Jepun tidak mendedahkan secara terperinci mengenai alasan tindakan tersebut kepada Wisma Putra.

Perkara 5 (4) akta tersebut menjelaskan, seseorang yang telah disabitkan atas suatu pelanggaran mana-mana undang-undang atau peraturan Jepun, atau mana-mana negara lain dan telah dijatuhi hukuman penjara dengan atau tanpa kerja selama satu tahun atau lebih, atau suatu penalti yang setara adalah dilarang memasuki negara itu.

Bagaimanapun, ia tidak terpakai bagi mereka yang disabitkan dengan kesalahan politik.

"Setiap negara mempunyai kedaulatan dalam menafikan sebarang kemasukan seseorang dalam negara jika pihak berkuasa imigresen menganggap orang itu tidak diingini.

"Dalam kes sebegini, tidak ada kewajipan untuk pihak berkuasa imigresen negara itu untuk menjelaskan mengapa mereka berbuat demikian," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Pada Ahad lalu, Anwar, Ahli Parlimen Permatang Pauh dan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita di Tokyo pada pukul 6.46 pagi dari Kuala Lumpur tetapi tidak dibenarkan masuk oleh pihak berkuasa imigresen negara itu.

Anwar kemudian dimaklumkan supaya menaiki penerbangan pertama untuk pulang ke Kuala Lumpur atau berhadapan tindakan pengusiran.

Beliau bagaimanapun memilih untuk memberikan kerjasama dengan menaiki penerbangan pulang ke Kuala Lumpur pada pukul 10.45 pagi.

Beliau berlepas ke Tokyo selepas menerima jemputan peribadi Pengerusi Yayasan Nippon, Yohei Sasakawa bagi membentangkan kertas kerja mengenai Demokrat Islam.

Sehubungan itu, Anifah menafikan sebarang penglibatan kerajaan Malaysia berhubung tindakan Jepun ke atas Anwar.

Katanya, Kedutaan Malaysia di Jepun telah membuat pertanyaan kepada pihak berkuasa negara itu berhubung insiden tersebut selepas Anwar menuduh Wisma Putra campur tangan dalam isu berkenaan.

Jelas beliau, berdasarkan penjelasan pihak berkuasa Imigresen Jepun, Anwar dihalang masuk ke negara tersebut kerana Jepun mendapati Ketua Pembangkang itu sebagai 'orang yang tidak diingini'.

"Adalah tidak masuk akal untuk mengaitkan Wisma Putra mahupun saya mempunyai pengaruh terhadap kedaulatan sesebuah negara atau memberi arahan kepada Jepun. Kami tiada kena-mengena," ujarnya.

Beliau juga berkata, Wisma Putra telah menghubungi Kedutaan Malaysia di Tokyo bagi mendapatkan penjelasan tersebut namun diberitahu ia bukan kerana orang itu adalah Anwar tetapi kerana dia rakyat Malaysia.

"Tidak kisah jika orang itu daripada kerajaan atau pembangkang mahupun apa sahaja parti politik kerana pada kami, Anwar ialah seorang rakyat Malaysia," katanya.

Kerajaan jimat RM400 juta hasil langkah penjimatan

Posted:

Kerajaan jimat RM400 juta hasil langkah penjimatan

Kerajaan jimat RM400 juta hasil langkah penjimatan

Oleh MOHD. TURMADZI MADUN
turmadzi.madun@kosmo.com.my


ALI (tengah) melancarkan buku kecil Merakyatkan Perkhidmatan Awam sempena Majlis Amanat KSN 2014 di Putrajaya semalam. Turut kelihatan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Mohamad Zainal (kiri) dan Timbalan Ketua Setiausaha Kanan Jabatan Perdana Menteri, Datuk Othman Mahmood.


PUTRAJAYA – Kerajaan dijangka mampu menjimatkan sebanyak RM400 juta pada tahun ini apabila melaksanakan 11 langkah penjimatan yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Disember tahun lalu.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Ali Hamsa berkata, penjimatan tersebut mencerminkan yang penjawat awam juga berkongsi impak pengurangan perbelanjaan bersama rakyat.

Bagaimanapun, katanya, penjimatan tersebut tidak melibatkan kumpulan pelaksana sebaliknya hanya melibatkan golongan pembuat dasar atau berjawatan gred N41 ke atas.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


'Saya bertarung dengan penyakit'

Posted:

'Saya bertarung dengan penyakit'

'Saya bertarung dengan penyakit'

REVINGTON (tiga dari kiri) berjabat tangan dengan Nur Azmi selepas mengadakan sidang akhbar khas mengenai keputusannya meletakkan jawatan selaku jurulatih skuad senior hoki negara di Bukit Jalil semalam.


'JODOH' Paul Revington bersama Konfederasi Hoki Malaysia (MHC) tidak bertahan lama selepas pengendali kelahiran Afrika Selatan itu sah melepaskan jawatannya berkuat kuasa semalam.

Biarpun enggan mengulas lanjut punca sebenar beliau meletakkan jawatan, Revington sekadar memberikan penjelasan masalah kesihatan memaksanya berbuat demikian.

Bagaimanapun, pengendali berusia 41 tahun itu tetap meluahkan rasa sedih apabila mengakui terpaksa melepaskan jawatan demi kebaikan semua pihak.

"Saya bertarung dengan penyakit yang berkaitan tekanan tinggi sejak Jun tahun lalu. Ia memberi- kan kesan kepada kesihatan dan emosi saya. Amat sukar untuk saya menerangkan lebih lanjut mengenai masalah ini.

"Tahun ini merupakan tahun yang getir buat Malaysia. Saya akan menjadi seorang yang mementingkan diri sendiri jika tidak melepaskan jawatan ini kerana dengan keadaan sekarang, saya tidak mampu memberikan seratus peratus yang terbaik kepada pasukan.

"Memang saya akui kecewa kerana terpaksa berundur daripada tugas ini.

"Saya akan terus memberikan bantuan dan sokongan kepada MHC sekiranya diperlukan," kata- nya pada sidang akhbar khas di Pejabat MHC di Stadium Hoki, Bukit Jalil semalam.

Sementara itu, Timbalan Presiden MHC, Datuk Nur Azmi Ahmad berkata, pengganti kepada Revington telah diputuskan sele- pas mengadakan perbincangan dengan Presiden MHC, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah kelmarin.

Jelasnya, penolong jurulatih yang baru dilantik baru-baru ini, Muhammad Dhaarma Raj Abdullah dinaikkan pangkat menggantikan tempat bekas jurulatih Ireland itu dan dibantu oleh Nor Azlan Bakar dan K. Gobinathan.

Jawatan ketua jurulatih skuad Projek 2016 pula akan digalas oleh rakan karib Revington, Arul Selvaraj.

"Ini merupakan langkah terbaik dilakukan Revington. Beliau menyerahkan surat peletakan jawatan lebih awal bagi memboleh- kan kami dapat membuat persia- pan lebih awal terhadap pasukan.

"Situasi ini juga tidak memberikan tekanan kepada pihak MHC dan sasaran kami tetap tidak berubah iaitu kedudukan 10 terbaik pada Piala Dunia 2014 dan pingat emas Sukan Asia September depan," katanya.

Dhaarma terkejut pikul tugas baharu

Posted:

Dhaarma terkejut pikul tugas baharu

Dhaarma terkejut pikul tugas baharu

DHAARMA RAJ


KETUA jurulatih baharu skuad hoki senior negara, Muhammad Dhaarma Raj Abdullah tidak sangka mendapat kepercayaan Konfederasi Hoki Malaysia (MHC) bagi mengisi tempat Paul Revington.

"Masalah kesihatan dialami Revington sudah lama, sebab itu beliau mengambil lebih ramai penolong jurulatih untuk membantunya.

"Saya juga banyak meluangkan masa bersamanya dan sedar situa- si ini akan berlaku, sama ada saya atau Arul (Selvaraj) akan diberikan tugas menggantikan tempatnya.

"Bagi saya, saya tahu akan menjadi ketua jurulatih skuad kebangsaan suatu hari nanti tetapi bukan pada waktu sekarang kerana tahun ini merupakan tahun yang sangat sukar.

"Saya langsung tidak sangka saya yang akan dilantik," katanya kepada pemberita di pejabat MHC di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil semalam.

Pada 7 Januari lalu, Dhaarma Raj telah dinaikkan pangkat menjadi peno- long jurulatih kepada Revington ekoran kejayaan beliau membimbing skuad remaja menduduki tempat keempat pada Piala Dunia Remaja 2013 di New Delhi, India.

Dalam pada itu, Dhaarma Raj menjelaskan, beliau akan mengurangkan kuota 35 pelatih skuad senior negara sebelum bermulanya Piala Sultan Azlan Shah di Ipoh, Perak pada Mac depan.

"Kuota 35 pemain itu memang terlalu besar tetapi saya akan mengurangkannya. Semua pemain akan diberi peluang membuktikan keupayaan masing-masing sebelum Piala Sultan Azlan Shah berlangsung.

"Saya akan membentuk pasukan yang mantap dan sasaran masih sama iaitu menang pingat emas Sukan Asia bagi melayakkan diri ke Sukan Olimpik 2016 di Brazil," katanya.

Sementara itu, Arul Selvaraj yang dilantik menjadi ketua jurulatih baharu skuad remaja negara sudah bersedia menggalas tugas tersebut.

"Saya terima tugas ini kerana saya mempunyai kontrak sehingga 2016. Ini merupakan jawatan baharu buat saya dan saya akan lakukan yang terbaik.

"Minat saya terhadap sukan hoki begitu mendalam. Jadi, saya akan membentuk pasukan remaja yang mantap dalam menyalurkan pemain-pemain berkualiti kepada skuad senior," ujar Arul.

Pahang tidak rela berputih mata

Posted:

Pahang tidak rela berputih mata

Pahang tidak rela berputih mata

Oleh LUQMAN HAKIM AB. RAHIM
luqmanhakim.rahim@kosmo.com.my


BARISAN pemain Pahang meraikan kejayaan muncul sebagai juara Piala Sultan Ahmad Shah di Stadium Darul Makmur, Kuantan, Jumaat lalu.


PAHANG mahu memastikan momentum kemenangan berterusan apabila turun menentang Perak pada pusingan pertama Piala FA di Stadium Perak, Ipoh malam ini.

Masih segar dengan kejayaan merangkul Piala Sultan Ahmad Shah ketika menewaskan Lions XII 1-0 di Kuantan (Jumaat lalu), skuad Tok Gajah turut mengimpikan untuk pergi lebih jauh dalam kempen kalah mati itu.

Bagaimanapun, bertandang ke tempat lawan tetap menimbulkan rasa gerun buat Pahang kerana mereka sedar pasukan tuan rumah memiliki kelebihan bermain di gelanggang sendiri.

Lebih-lebih lagi Perak pasti mahu bangkit daripada kekala- han pertama dalam aksi pembukaan Liga Super menentang Johor Darul Takzim di Larkin, Sabtu lalu.

"Kita perlu berhati-hati kerana perlu beraksi di tempat lawan dan hanya bermain sekali dalam pusingan pertama Piala FA ini.

"Jadi, siapa yang menang akan terus melangkah ke pusi- ngan seterusnya, yang kalah akan berputih mata.

"Yang penting, kita dapat bermain dengan rentak yang sebenar, segala kelemahan yang ketara dalam perlawanan sebelum ini harus segera diperbaiki untuk membentuk permainan yang mantap," kata penolong jurulatih Pahang, Zainal Abidin Hassan kepada Kosmo! semalam.

Mengenai kesebelasan utama, Zainal memberitahu, beliau mampu menarik nafas lega apabila tonggak pertahanan, Saiful Nizam Miswan sudah kembali cergas selepas mengalami kece- deraan buku lali kanan.

Situasi dua tonggak, R. Suren- dren dan Dickson Nwakaeme yang dilanda kecederaan ketika beraksi menentang Lions XII pula masih lagi menjadi tanda tanya.

"Surendren dan Nwakaeme hanya menjalani latihan ringan dan keputusan sama ada akan bermain masih lagi tidak diketahui, namun saya berharap mereka segera sembuh," jelas beliau.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Klik internet secara bijak

Posted:

Klik internet secara bijak

Klik internet secara bijak

ENENG FARIDAH bimbang dengan trend golongan remaja hari ini yang menyatakan cinta mereka kepada pasangan menerusi laman maya.


KEHIDUPAN masyarakat pada hari ini sinonim dengan penggunaan internet. Tidak dinafikan internet mempunyai banyak manfaat, namun orang ramai perlu menggunakannya dengan baik kerana ia mampu mencipta impak negatif.

Lebih membimbangkan, golongan remaja dan kanak-kanak juga turut bebas mengakses internet.

Justeru, ibu bapa perlu memantau aktiviti anak-anak kerana dikhuatiri perbuatan di laman web boleh menjejaskan masa hadapan mereka.

Sebagai contoh, klip-klip yang dimuat naik, gambar-gambar, ungkapan dan ucapan di laman sosial akan kekal sampai bila-bila selagi tidak dikeluarkan.

Menurut Ketua Bahagian Jangkauan dan Penglibatan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Eneng Faridah Iskandar, pihaknya ingin mendidik golongan muda supaya lebih berhati-hati ketika melayari internet.

"Kami akan memperkenalkan submodul baharu dengan kerjasama Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) iaitu 'Klik Bijak@PLKN kepada pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).


Eneng Faridah berucap di hadapan jurulatih PLKN sempena program Latihan Intensif Jurulatih PLKN di Kem Latihan Cancun Park, Pasir Mas, Kelantan baru-baru ini.


"Kumpulan sasar utama bagi program ini ialah remaja dan sudah tiba waktunya kami membawa program ini memasuki PLKN yang mempunyai kira-kira 72,000 pelatih bagi sesi tahun ini," katanya.

Beliau berkata demikan pada program Latihan Intensif Jurulatih PLKN di Kem Latihan Cancun Park, Pasir Mas, Kelantan, baru-baru ini.

Dalam pada itu, Eneng Faridah berkata, golongan remaja kini semakin galak menyatakan cinta kepada pasangan di laman maya untuk tontonan umum sehingga ada yang sanggup memuat naik gambar intim di atas katil.

Katanya lagi, menurut satu kajian, sebanyak 54 peratus pengguna internet merupakan golongan belia dan kebanyakan mereka dilahirkan dalam dunia digital.

"Golongan ibu bapa pula merupakan golongan migrasi digital menjadikan pengetahuan terhadap teknologi tersebut terlalu cetek.

"Oleh itu, bukan sahaja golongan muda harus dididik, ibu bapa juga harus mengambil tahu aktiviti anak-anak mereka di internet agar perkara yang tidak sepatutnya terjadi dapat dielakkan," katanya.

Dengan modul ini, SKMM berharap kumpulan sasar tersebut akan lebih terdidik supaya tidak menjadi mangsa jenayah siber dengan menerapkan apa yang patut dan tidak patut dilakukan di internet.

"Pendek kata, kami mahu generasi akan datang supaya klik dengan lebih bijak dan memahami isu keselamatan, kewaspadaan dan juga tanggungjawab," katanya.

Tambahnya, objektif utama program 'Klik Dengan Bijak' adalah untuk melahirkan pengguna celik media, mewujudkan rasa tanggungjawab dalam kalangan pengguna internet supaya beretika, kepentingan kawal selia kendiri dan mewujudkan persekitaran yang selamat untuk menggunakan internet. - JULIA ISMAIL

Belon udara panas kembali ke Putrajaya

Posted:

Belon udara panas kembali ke Putrajaya

Belon udara panas kembali ke Putrajaya


FIESTA Belon Udara Panas Antarabangsa Putrajaya ke-6 ini akan menghimpunkan belon udara panas pelbagai bentuk menarik dari negara luar.


FIESTA Belon Udara Panas Antarabangsa Putrajaya ke-6 bakal kembali di Presint 2, Putrajaya menjelang Mac depan. Acara kekeluargaan yang menyeronokkan itu akan mengisi kalendar tarikan Putrajaya selama empat hari bermula 27 hingga 30 Mac tahun ini.

Menerusi fiesta kali ini, enam belon udara panas berwarna-warni dengan bentuk istimewa akan menjadi tarikan utama. Antaranya ialah Buzzy, belon raksasa hijau dan pasangan lebah (Bees) dari Amerika Syarikat, belon berbentuk kon ais krim dari Belgium dan belon bentuk hati yang didatangkan dari Taiwan.

Tidak ketinggalan, belon paling digemari tahun lalu dari Belgium yang menampilkan karakter daripada rantaian filem sains fiksyen popular, Star Wars iaitu Darth Vader.

Seperti tahun yang sebelumnya, fiesta tahun ini juga akan melibatkan pertandingan persahabatan antara pengemudi belon udara panas yang dipanggil Trofi Rudy. Di negara luar, perlawanan itu digelar Hare & Hound.

Pengumuman fiesta itu diadakan bersempena dengan majlis pelancaran Kalendar Acara 2014 oleh Perbadanan Putrajaya. Fiesta belon udara panas adalah salah satu daripada 88 acara yang akan berlangsung di Putrajaya sepanjang tahun ini.

"Kami amat berbesar hati kerana diberi peluang sekali lagi mengadakan fiesta ini dan secara tidak langsung meletakkan Putrajaya dalam peta antarabangsa sebagai destinasi wajib dikunjungi bagi acara belon udara panas.

"Kami percaya acara tempatan seperti ini mampu meningkatkan prestij negara di mata pelancong asing khususnya di rantau Asia Tenggara," jelas Pengerusi fiesta tersebut, Mohammad Sobri Saad.

Kemasukan ke fiesta itu adalah percuma dan pengunjung dinasihatkan untuk menggunakan KLIA Transit ke Putrajaya. Orang awam yang menaiki pengangkutan awam ini akan menikmati diskaun sehingga 35 peratus bagi tiket pergi balik sepanjang empat hari fiesta tersebut.

Dari stesen Putrajaya, orang awam boleh menaiki bas Nadi Putra yang akan membawa penumpang terus ke tapak fiesta.

Mereka yang menggunakan khidmat MyTeksi pula akan menikmati promosi diskaun tambang sebanyak RM15 apabila menempah teksi ke lokasi fiesta tersebut menerusi aplikasi telefon pintar MyTeksi.

Untuk keterangan lanjut, sila layari laman web www.myballoonfiesta.com.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Motosikal dunia tegar anak Banting

Posted:

Motosikal dunia tegar anak Banting

Motosikal dunia tegar anak Banting

Oleh ALIF ABU BAKAR

ZULFAHMI kini kerap ditaja beberapa jenama terutamanya jaket motosikal.


RIUH celotehnya menggeletek hati, apatah lagi ketika dia mengomel tentang solekan pada wajahnya. Lucu melihat gelagat pelumba Moto3 tanah air, Muhammad Zulfahmi Khairuddin membelek bibirnya yang dicalit gincu nipis di hadapan cermin.

"Tak pernah dalam hidup kena bersolek. Lagi-lagi bila kena pakai lipstik macam ini," cemas kecil terdengar daripada getar suara anak muda berusia 23 tahun itu.

Ketika sesi fotografi Stailo bersama anak kelahiran Banting, Selangor itu, dia sedang menjalani latihan intensif di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) sebelum pulang ke Sepanyol.

Sejak mencuri tumpuan dengan menduduki tempat kedua pada Grand Prix (GP) Motosikal Malaysia di SIC pada Oktober 2012, kehidupan Zulfahmi banyak dihabiskan di benua Eropah.

Pencapaian Zulfahmi itu ternyata membuka jalan lebih luas kepadanya malah turut diberi pengiktirafan Malaysia Book of Records (MBOR) pada Februari tahun lalu kerana menjadi pelumba motosikal pertama negara yang mencatat keputusan podium pada kejohanan antarabangsa.

Dua bulan adalah tempoh maksimum bagi Zulfahmi menetap di Eropah bagi menjayakan perlumbaan. Lelaki yang berasal dari Kampung Bukit Changgang itu hanya berada di Malaysia sebanyak empat kali setahun.

Ekoran kelapangan masa yang terhad, dia memperuntukkan setiap minit waktunya dengan pengisian produktif. Ahad khususnya adalah satu-satunya hari lapang sepenuhnya bagi Zulfahmi, bebas tanpa sebarang latihan.


ZULFAHMI (kanan) mula membawa motosikal pada usia tujuh tahun dan mahir melakukan ubah suai sejak remaja.


Begitupun, tidak bermakna dia memilih untuk bermalas-malasan di rumah kerana darah mudanya masih menderu laju meminta untuk dipergunakan sebaik mungkin. Aktiviti lasak yang juga melibatkan motosikal menjadi keutamaan Zulfahmi pada hari cuti.

"Selalunya saya akan masuk hutan dengan motosikal jenis scrambler bersama lima atau enam orang kawan. Setakat ini, laluan paling mencabar yang pernah saya redah ialah Gerik, Perak," ceritanya teruja.

Hobi lasak

Kecenderungan terhadap hobi lasak seperti motocross dan berbasikal membuatkan kelibat Zulfahmi jarang dilihat di pusat beli-belah mahupun lokasi tumpuan awam yang digemari kebanyakan remaja.

Jika tidak keluar rumah sekalipun, anak sulung daripada empat adik-beradik itu akan menukar landskap kediamannya menjadi sebuah bengkel. Selain hebat mengemudi jentera di litar lumba, Zulfahmi juga mempunyai bakat luar biasa dalam bidang ubah suai motosikal.

Justeru, tidak mustahil dia pernah bergelar pelesit rempit yang menjadi jaguh jalanan di sekitar kampungnya. Pengalaman remaja itu banyak mengajar Zulfahmi untuk terus meraih kejayaan lebih tinggi di peringkat antarabangsa.

Suka mengemas

Bermula umur tujuh tahun, dia sudah berani membawa motosikal ibunya selepas diajar seorang sepupu. Tempoh curi-curi menunggang motosikal berakhir apabila dia benar-benar mahir mengawal kenderaan beroda dua itu secara bersendirian.

NAMA Zulfahmi tercatat dalam Malaysia Book of Records sebagai atlet permotoran pertama negara yang menjejak podium antarabangsa.


"Saya suka mesin rumput di rumah, tapi perkara utama yang ramai orang tidak tahu ialah saya suka mengemas. Saya pantang kalau rumah berselerak," butir katanya matang menjangkaui usia sebenarnya.

Naratif profesion Zulfahmi bermula pada tahun 2008 ketika dia menyertai Kejuaraan Cub Prix Malaysia. Kerjayanya terus mekar apabila berjaya menempatkan diri dalam kelompok 20 pelumba terbaik bagi kelas 125cc selaku finalis wildcard yang membenarkannya beraksi pada Kejuaraan Motosikal Dunia 2010.

Nama yang kian megah bagaimanapun tidak mengubah sedikit perwatakan bersederhana Zulfahmi. Mungkin ramai mengandaikan kemampuan pelumba tempatan itu menawan pentas antarabangsa adalah bersandarkan bakat semula jadi. Namun hakikatnya, disiplin dan keazaman tinggi dijadikan pencetus utama bagi mengiringi setiap pencapaian.

Keinginan menyambung pelajaran memang tertanam dalam diri Zulfahmi. Begitupun fokusnya kepada kerjaya lebih diutamakan malah menyifatkan setiap latihan dan perlumbaan juga adalah satu bentuk pelajaran yang tidak boleh dikutip di dalam kelas.

"Saya akan memilih bidang sukan permotoran kalaulah diberi peluang untuk sambung belajar," luah Zulfahmi jujur yang turut mendedahkan bahawa sekiranya tidak bergelar pelumba, dia mungkin menjadi mekanik, jurutera atau polis trafik.

Fesyen

Masih banyak impian ingin dikecapi pelumba muda negara itu. Antaranya, menyandang posisi juara dunia Moto GP. Bagaimanapun, Zulfahmi enggan meletakkan sebarang jangka masa sasaran bagi melunaskan hasrat tersebut.

Pada sesi fotografi itu juga, penampilan Zulfahmi diubah eksentrik. Menyarungkan persalinan rekaan Kaer Azami menerusi label Kazami Homme, ciri maskulin Zulfahmi diterjemahkan ke dalam bentuk yang lebih menyerlah.

Namun pada dasarnya, dia hanyalah seorang lelaki bercita rasa ringkas. Baju-T kosong bersama jean sudah cukup melengkapi hari Zulfahmi, asalkan pakaian itu bersih.

Dia juga kerap ditaja beberapa jenama terutama jaket motosikal. Antara label tersohor yang membalut tubuh kecil Zulfahmi ialah Jack & Jones. Selain itu, kebanyakan pakaian hariannya dibeli di Eropah.

Hijab sukan kontemporari

Posted:

Hijab sukan kontemporari

Hijab sukan kontemporari

MATERIAL mikro fiber yang digunakan cepat meresap dan menyejat peluh.


SEBAGAI penganut agama Islam, kita wajib menutup aurat. Bagi kaum wanita Islam rambut khususnya, aurat paling dipandang lewa. Tidak terkecuali mereka yang sanggup membuka tudung ketika bersukan bagi mengelakkan rasa tidak selesa.

Namun, sejak atlet-atlet di negara Asia Barat tampil berani bertudung di pentas sukan bertaraf dunia, tempiasnya meresap ke rantau Asia Pasifik terutama dalam kalangan negara yang padat penduduk Islam.

Senario itu dijadikan inspirasi kepada seorang wanita tempatan bagi memperkenalkan hijab khusus untuk aktiviti riadah. Dr. Nurul Shahnaz Ahmad Mahdzan menerusi label Raqtive mahu mengubah konsep pemakaian sukan Muslimah di negara ini agar lebih praktikal.

"Pengalaman peribadi ketika berjoging dan melakukan aerobik turut mendorong saya mewujudkan tudung sukan di bawah jenama Raqtive.

"Sukar untuk menemui tudung yang sesuai. Memandangkan tudung bawal agak tebal, alternatif terbaik adalah tudung sutera yang perlu diikat ke belakang kerana ia ringan. Namun, bila berpeluh memang basah lencun," imbas pengasas Raqtive itu yang turut berharap agar ia dapat meningkatkan minat bersukan dalam kalangan wanita kontemporari.

HIJAB sukan standard didatangkan dengan sembilan warna.


Keselesaan

Menyasarkan kepada wanita bertudung yang aktif, dua produk teras Raqtive iaitu hijab sukan pro dan hijab sukan standard sesuai untuk sebarang jenis sukan. Sama ada maraton, bola jaring, olahraga atau senaman di gim, ia pasti memberikan keselesaan maksimum kepada si pemakai.

Potongan lebih pendek hijab sukan pro menjadikan tudung ini sempurna untuk sukan lasak seperti triatlon kerana ia mudah dimasukkan ke dalam baju. Tudung ini juga direka dengan rongga pada bahagian tepi yang kerap berpeluh termasuk kawasan atas telinga.

Bagi memenuhi cita rasa wanita Malaysia, hijab sukan standard Raqtive pula diberi potongan sedikit panjang berbanding hijab sukan pro. Pelapik keras pada bahagian depan (awning) tudung itu pula lembut agar ia tidak rosak ketika menaiki motosikal.

Material mikro fiber khusus untuk aktiviti bersukan yang diguna Raqtive membuatkan hijab mereka cepat meresap dan menyejat peluh. Ia cepat kering, tidak berbau dan ringan, berbeza dengan fabrik likra yang mudah meregang tetapi lambat menyejat peluh.

"Hijab sukan pro didatangkan dalam enam warna seperti putih dengan tiga jalur berbeza manakala hijab sukan standard mempunyai sembilan warna termasuk ungu, hijau, merah jambu dan merah.

"Ia boleh dipadankan dengan apa jua pakaian dan sesuai untuk gaya kasual. Kami turut mengeluarkan sarung lengan yang mempunyai warna sedondon dengan hijab," tambah Nurul Shahnaz. - ALIF ABU BAKAR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bangkok berdarah lagi

Posted:

Bangkok berdarah lagi

Bangkok berdarah lagi

BEBERAPA penunjuk perasaan melihat cebisan baju yang berlumuran darah selepas beberapa penyerang tidak dikenali membaling dua butir bom ke arah mereka.


BANGKOK - Satu serangan terhadap kumpulan penunjuk perasaan antikerajaan di pusat bandar raya ini semalam menyebabkan 28 orang cedera sekali gus meningkatkan kebimbangan Thailand akan dilanda keganasan.

Serangan kedua dalam tempoh dua hari itu berlaku apabila beberapa penyerang tidak dikenali membaling dua butir bom sebelum melepaskan satu das tembakan terhadap sejumlah penunjuk perasaan yang berhimpun di sebuah persimpangan di sini.

Seorang ketua penunjuk perasaan, Thavorn Senniem berkata, bom itu dibaling ke arah orang ramai yang berkumpul berhampiran sebuah khemah di belakang pentas di mana beliau berada.

"Beberapa penunjuk perasaan kemudian mengejar salah seorang suspek itu tetapi mereka membaling satu lagi bom sebelum melepaskan satu das tembakan," kata Thavorn.

"Kedua-dua penyerang itu kemudiannya melarikan diri dengan menaiki dua buah motosikal," tambahnya.

Beberapa saksi memberitahu bahawa mereka melihat beberapa cebisan baju berlumuran darah dan sejumlah serpihan logam dipercayai bom tersebut di lokasi kejadian.

Seorang pegawai kesihatan pula berkata, seramai 28 orang penunjuk perasaan cedera dalam kejadian itu dan dihantar ke hospital untuk rawatan lanjut.

Ketika kejadian, penunjuk perasaan antikerajaan berkenaan berhimpun untuk menawan bandar raya ini bagi memaksa Perdana Menteri Yingluck Shinawatra dan kerajaannya meletak jawatan.

Penunjuk perasaan tersebut dan pembangkang utama Thailand, Parti Demokrat mahu pentadbiran negara diserahkan kepada Majlis Rakyat yang dilantik.

Mereka yang disokong golongan promonarki telah menguasai beberapa persimpangan utama di sini sejak Isnin lalu.

Yingluck sebelum ini mengumumkan pilihan raya umum akan diadakan lebih awal pada 2 Februari depan sebagai usaha untuk mengurangkan ketegangan dalam negara ini.

Namun, inisiatif beliau ditolak oleh pembangkang.

Penunjuk perasaan antikerajaan itu yang diketuai oleh bekas Timbalan Perdana Menteri Suthep Thaugsuban menuduh Yingluck menjadi boneka kepada abangnya iaitu bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra.

Thaksin digulingkan dalam satu rampasan kuasa tentera pada tahun 2006 dan kini hidup dalam buangan di luar negara. - AFP

Korban Ribut Agaton meningkat 40 orang

Posted:

Korban Ribut Agaton meningkat 40 orang

Korban Ribut Agaton meningkat 40 orang


PENDUDUK mengharungi air banjir yang dibawa Ribut Agaton di bandar Butuan, Pulau Mindanao di selatan Filipina semalam.


MANILA - Angka kematian daripada ribut pertama yang membadai Filipina tahun ini meningkat kepada 40 orang, kata beberapa pegawai semalam selepas hujan lebat diramal berterusan melanda negara itu.

Ribut tropika Agaton mengucar-ngacirkan Pulau Mindanao, selatan Filipina dengan lebih 580,000 orang terjejas manakala 161,000 penduduk berpindah ke beberapa pusat perlindungan sementara.

Majlis Pengurangan dan Pengurusan Risiko Bencana Kebangsaan menambah tiga lagi kematian daripada angka korban kelmarin.

Perkembangan itu berlaku selepas biro kaji cuaca meramalkan hujan sederhana dan lebat dijangka turun di sebahagian besar Mindanao.

Biro berkenaan turut memberi amaran ribut selaju 60 kilometer sejam diramal melanda lapan wilayah di pulau itu dalam tempoh 36 jam sejak semalam.

"Agaton dijangka membawa hujan sederhana dan lebat serta ribut petir di Bohol, Siquijor, Mindanao Utara dan rantau Caraga," menurut biro berkenaan dalam satu kenyataan.

Sekitar 20 ribut melanda Filipina pada setiap tahun dengan sebahagian besar pantai timur Mindanao masih belum pulih daripada Taufan Bopha yang melanda pada Disember 2012.

Seramai 1,900 maut atau hilang dalam bencana itu. - AFP

Pam tayar guna hidung

Posted:

Pam tayar guna hidung

Pam tayar guna hidung


YONGBING sedang meniup udara ke dalam tayar menerusi saluran paip getah.


CHENGDU, Sichuan - Seorang lelaki China mencipta rekod dunia apabila dia mengepam empat biji tayar kereta menggunakan hidungnya, lapor sebuah akhbar tempatan.

Nie Yongbing, 63, mengambil masa 21 minit untuk melakukan tugas sukar tersebut.

Dia menggunakan kekuatan hidungnya untuk meniup udara ke dalam tayar kereta berkenaan dengan terdapat dua orang dewasa di atas setiap tayar itu.

Nie mula melakukan perkara ganjil itu selepas seorang doktor memberitahu yang dia dapat meningkatkan tahap kesihatannya dengan meniup belon menggunakan hidung.

Sehingga kini, lelaki tersebut masih belum menemui pencabar yang mahu menandinginya. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Rakyat Malaysia dinasihat berhati-hati di Bangkok

Posted:

Rakyat Malaysia dinasihat berhati-hati di Bangkok

Rakyat Malaysia dinasihat berhati-hati di Bangkok

20/01/2014 11:28pm

BANGKOK - Kedutaan Malaysia di Bangkok menasihatkan rakyat Malaysia yang berkunjung ke bandaraya metropolitan itu agar lebih berhati-hati bila berada di tempat-tempat perkumpulan orang ramai.

Ia juga menasihatkan mereka menjauhkan diri dari kawasan perhimpunan di

jalan-jalan utama iaitu Lumpini, Chaeng Wattana, Asok-Sukhumvit, Ratchaprasong, Pathumwan, Victory Monument dan Lat Phrao.

"Berikutan sekatan jalan raya, anda juga dinasihat menguruskan rancangan

perjalanan dengan bijak oleh kerana mungkin berlaku gangguan perjalanan dan bagi mengelakkan ketinggalan penerbangan," katanya dalam satu kenyataan.

Mengenai situasi semasa di Bangkok, kenyataan itu berkata, pemprotes gerakan anti-kerajaan telah mengadakan demonstrasi besar-besaran dipanggil 'Bangkok Shutdown' (Penutupan Bangkok) sejak 13 Januari dalam usaha untuk memaksa Perdana Menteri sementara Yingluck Shinawatra untuk berundur. - Bernama

SJKT Castlefield setuju projek LEP Puchong diteruskan

Posted:

SJKT Castlefield setuju projek LEP Puchong diteruskan

SJKT Castlefield setuju projek LEP Puchong diteruskan

20/01/2014 10:01pm

PUTRAJAYA - Projek Penyambungan Jajaran LRT (LEP) di Puchong yang tertangguh sejak Oktober 2011, akhirnya diselesaikan selepas Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Castlefield dan Syarikat Prasarana Negara Berhad (Prasarana) mencapai kata sepakat.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam yang mempengerusikan

mesyuarat meja bulat antara pihak sekolah dan Prasarana yang berlangsung hampir sejam di pejabatnya hari ini dan kedua-dua pihak bersetuju menghormati kepentingan bersama.

"Pihak sekolah bersetuju berpindah ke tapak sekolah baharu yang didirikan

800 meter dari sekolah sekarang di Taman Wawasan, Pusat Bandar Puchong dengan kos pembinaan bernilai RM20 juta yang ditanggung sepenuhnya Prasarana.

"Sebagai menghormati keputusan hari ini, satu perjanjian persefahaman akan ditandatangani antara kedua-dua pihak dalam masa sehari dua ini.

"Selepas itu, Prasarana boleh mulakan kerja-kerja pembinaan mereka," katanya pada sidang akhbar di sini. - Bernama

Khairy terima peletakan jawatan Revington

Posted:

Khairy terima peletakan jawatan Revington

Khairy terima peletakan jawatan Revington

20/01/2014 9:17pm

PUTRAJAYA - Majlis Sukan Negara (MSN) bersetuju dengan peletakan jawatan Paul Revington sebagai ketua jurulatih ketika skuad hoki negara menghadapi saingan Piala Dunia 2014 di Belanda, Mei ini.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, MSN selaku

majikan, menerima keputusan jurulatih kelahiran Afrika Selatan itu selaras

dengan keputusan Konfederasi Hoki Malaysia (MHC).

"(Tetapi kali ini), kita nampak macam beliau sudah tiada semangat untuk

terus bersama kita," katanya selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian kontrak antara pelumba go-kart, Adam Haikal Mazrul Haizad dan ART Grand Prix di pejabatnya di sini.

Menurut Khairy, skuad negara perlu melihat ke hadapan dengan menumpukan perhatian terhadap banyak kejohanan penting tahun ini.

Beliau berkata pembantu jurulatih skuad senior, Muhammad Dharma Raj Abdullah akan mengisi jawatan Revington. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tolak adegan panas

Posted:

Tolak adegan panas

Tolak adegan panas

NAMANYA mungkin masih belum cukup dikenali dalam kalangan peminat di Malaysia. Namun di negara kelahirannya, Indonesia, pelakon Tyas Mirasih pernah menjadi sebutan ramai gara-gara keberaniannya beraksi dalam adegan panas.

Bagi yang pernah menonton filem lakonannya seperti Air Terjun Pengantin dan Hantu Budeg, pasti dapat melihat aksi beraninya berbikini dan memakai pakaian dalam serta beraksi ranjang.

Menerusi satu sesi fotografi yang diaturkan bersama Kosmo! dalam rangka promosi filem terbaharunya, Laga minggu lalu, pemilik nama sebenar, Mirasih Tyas Endah itu lantas ditanya mengenai perkara tersebut.

Menurut pelakon kacukan Indonesia (bapa) dan Belanda (ibu) itu mengakui, sejak berlakon dalam kedua-dua filem berkenaan, dia sering kali mendapat tawaran yang hampir sama.

"Sebenarnya sejak tahun lalu saya sudah menolak tawaran sedemikian kerana enggan dikenali sebagai seorang pelakon yang suka tampil seksi dan digelar simbol seks.

"Saya tidak mahu peminat memberikan persepsi yang negatif sehingga ia boleh menjejaskan karier saya dalam bidang lakonan," tegasnya ketika membicarakan tentang perkara tersebut.

Berkenaan penerimaan keluarganya dengan keputusan berani yang dibuat apabila bersetuju berlakon dalam kedua-dua filem berkenaan, Tyas menyatakan, sebelum menerima sebarang tawaran dia akan mendapatkan restu ibunya terlebih dahulu.

Meskipun menyedari bahawa akan timbul kontroversi apabila dia bersetuju berlakon dalam filem yang memerlukan dia menunjukkan bentuk tubuh tetapi pelakon itu menegaskan, ia perlu ada batas-batasnya.

"Semua yang dilakukan ini berdasarkan kepada kepercayaan yang diberikan oleh keluarga terhadap diri saya. Asalkan ia tidak terlalu melampaui batas, mereka bersetuju dengan pilihan yang saya buat," ujarnya.

Menceritakan lebih lanjut tentang karier lakonannya, pelakon berusia 26 tahun itu berkata, dia sebenarnya lebih kerap berlakon dalam telemovie berbanding filem atau sinetron.

Ujarnya, dia kurang menggemari berlakon dalam sinetron memandangkan ia memakan masa yang sangat panjang selama berbulan-bulan sehingga menyebabkan jadual lakonannya akan terganggu.

TYAS mengakui agak terkejut apabila ditawarkan berlakon filem Laga.


"Di Indonesia, saya telah digelar sebagai Ratu Telemovie kerana terlalu banyak berlakon telemovie. Lagipun berlakon sinetron agak memenatkan meskipun banyak tawaran yang selalu saya terima.

"Namun begitu, tidak bermakna saya menolak berlakon sinetron kerana semuanya bergantung kepada masa yang sesuai dan jalan cerita," jelasnya yang terlebih dahulu dikenali sebagai model klip video lagu-lagu penyanyi popular seperti Ungu, Kerispatih dan Seventeen.

Nama besar

Berpeluang untuk membintangi filem Laga terbitan Business Leader Film Production Sdn. Bhd. yang akan ditayangkan pada 23 Januari ini, Tyas menyatakan, ia kali pertama dia berpeluang dapat bekerja dengan produksi filem Malaysia.

Cerita Tyas, tawaran tersebut diterimanya ketika dia sedang melancong di Eropah kira-kira dua tahun lalu dan mengaku agak terkejut apabila menjadi pilihan untuk berlakon dalam filem arahan Ismail Yaacob itu.

"Sebaik sahaja mendapat tahu mengenai perkara tersebut, saya terus meminta pengurus peribadi saya yang berada di Indonesia supaya e-mel skrip filem tersebut.

"Sebaik sahaja membacanya saya berasa cukup kagum dengan ceritanya serta barisan para pelakon yang mempunyai nama-nama besar di negara ini," luahnya.

Menurut Tyas, dia banyak mendapatkan info mengenai pelakon senior seperti Eman Manan, Wan Hanafi Su dan Nasir Bilal Khan menerusi carian di internet sehinggalah dia mengetahui latar belakang ketiga-tiga pelakon berkenaan.

"Sebaik sahaja mendapat maklumat mengenai mereka, ia telah membuatkan saya bertambah teruja. Selain filem ini sebuah karya menarik serta melibatkan kos yang besar, para pelakonnya juga begitu hebat dan sangat popular," ujarnya.

Berkongsi pengalaman sepanjang berlakon dalam filem tersebut, Tyas berkata, dia mengakui gementar dan takut.

Bagaimanapun, perasaan itu lantas hilang sebaik sahaja menjejakkan kaki ke lokasi penggambaran di Kuala Kangsar, Perak pada hari pertama.

Ujarnya, rata-rata pelakon yang terlibat banyak membantunya dari segi cara lakonan, termasuk pelakon senior yang tidak lokek untuk berkongsi ilmu dan pengalaman masing-masing.

"Selain ketiga-tiga pelakon berkenaan, saya berasa seronok dan selesa sepanjang berlakon dengan Syazwan Zulkifli dan Marsha Milan Londoh yang turut terbabit dalam filem ini.

"Lagipun, ia merupakan satu peluang yang tidak harus dilepaskan sama sekali kerana ini adalah kesempatan terbaik buat diri saya agar lebih dikenali ramai di negara ini pula," jelasnya.

TYAS MIRASIH mengakui tidak kisah jika digandingkan dalam produksi lakonan bersama Keith Foo.


Temui pengganti Keith Foo

Biarpun kali pertama mendapat peluang untuk berlakon dengan produksi Malaysia, ternyata pelakon kelahiran Jakarta, Indonesia itu tidak terlepas daripada dilanda gosip membabitkan hubungannya dengan Syazwan.

Hanya ketawa saat diajukan tentang gosip yang melanda dirinya sehingga dikatakan menjadi punca hubungannya dengan seorang lagi pelakon kelahiran Malaysia yang mencipta nama di Indonesia, Keith Foo berakhir, Tyas lantas menyangkal dakwaan berkenaan.

"Rasanya gosip yang timbul ini semuanya berpunca daripada salah sangka apabila ada yang melihat kemesraan antara kami semasa berada di lokasi penggambaran dahulu.

"Sebenarnya, hubungan kami tidak lebih daripada sekadar rakan biasa sahaja.

"Namun saya akui, Syazwan menjadi tempat saya meluahkan perasaan memandangkan ketika itu sedang berjauhan daripada keluarga serta banyak berkongsi cerita dengannya," jelas Tyas berhubung kisahnya yang dikatakan menjalin hubungan dengan pelakon tersebut.

Berhubung dengan kisah percintaannya dengan Keith pula, kedua-duanya mengambil keputusan untuk berpisah secara baik tahun lalu setelah menjalinkan hubungan cinta selama lebih setahun.

"Walaupun Keith sudah berhijrah semula ke Malaysia, saya mendapat tahu karier lakonannya juga sudak semakin berkembang dan saya gembira dengan pencapaian yang diraihnya sekarang.

"Sekiranya ditakdirkan kami berlakon bersama-sama lagi, saya tidak kisah dan perlu bersikap profesional.

"Cuma, buat masa ini kami masih belum lagi berhubung sejak dia pulang ke Malaysia," ujarnya yang pernah bergandingan dengan Keith menerusi filem Hantu Budeg pada tahun 2012.

Enggan menceritakan lebih lanjut mengenai punca perpisahannya dengan Keith, ujar Tyas, kini dia sudah menemui pengganti tetapi mahu merahsiakan identiti jejaka yang saat ini bertakhta di hatinya itu.

Babak kolam renang Zul

Posted:

Babak kolam renang Zul

Babak kolam renang Zul

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA

FIGURA sasa ini mengakui belum bersedia untuk mengembangkan karier lakonan di Indonesia.


PELAKON Zul Ariffin mula menjalin hubungan cinta dengan Naib Presiden Astro Shaw, Gayatri Su-Lin Pillai sekitar bulan Jun 2012 selepas bekerjasama dalam filem Penanggal.

Pada tahun 2013 pula, Zul, 28, telah menyatakan kesediaannya untuk memperisterikan Gayatri, 38.

Seterusnya wanita itu juga menyatakan kesediaannya untuk memeluk Islam jika Zul melamarnya.

Biarpun, Gayatri bersedia untuk berkahwin dan memeluk Islam, sebaliknya Zul pula mengakui tidak bersedia lagi untuk menyunting kekasihnya.

Zul menjelaskan kepada Kosmo! mengenai perkara itu. Selain itu, dia juga bercerita mengenai filem terbaharu lakonannya, Panik serta keengganan dirinya untuk melebarkan sayap di Indonesia.

Kosmo!: Kenapa Zul belum bersedia untuk berkahwin, sedangkan Gayatri sudah menyatakan kesediaannya untuk memeluk agama Islam jika anda melamarnya?

ZUL: Ya, dia ada memberitahu saya jika saya sudah bersedia memperisterikannya, saya perlu memaklumkan kepadanya kerana dia mahu mempersiapkan diri untuk tukar agama. Bagaimanapun, buat masa ini saya pula yang belum bersedia untuk berkahwin. Ada banyak perkara yang mengganggu fikiran.

Apakah yang mengganggu fikiran anda sebab kebiasaannya orang akan teruja untuk berkahwin?

Memang pada awalnya saya cukup teruja untuk memperisterikannya tetapi ada kalanya perasaan itu hilang. Saya tidak mahu bila berkahwin nanti duit tidak ada. Kawan-kawan juga ada yang menyakat, jika berkahwin nanti akan diikat (dikongkong) isteri.

Bagaimanakah pula dengan kesediaan Gayatri untuk memeluk agama Islam?

Saya tiada masalah untuk membimbingnya sebagai seorang Islam. Cuma saya risau mengenai hala tuju perkahwinan saya nanti. Saya juga risau mengenai hala tuju sebagai pelakon selepas itu. Banyak perkara yang bermain di fikiran ketika ini yang membuatkan saya masih belum bersedia. Bagaimanapun, perancangan untuk berkahwin itu memang ada.


ZUL mengakui sememangnya ada perancangan untuk dia dan Gayatri berkahwin.


Boleh ceritakan mengenai pengalaman anda bekerjasama dengan pengarah terkenal Indonesia, Hanung Bramantyo dalam filem Panik?

Saya cukup teruja berlakon di bawah Hanung. Dia seorang pengarah berkaliber dan sangat profesional. Cara mereka bekerja lain dengan produksi di Malaysia. Produksi di sana cukup pantas dan mereka juga menepati masa, malah tenaga mereka juga dahsyat.

Berapa lama anda berada di Indonesia untuk penggambaran?

Saya berada di sana cuma empat hari. Tidak banyak babak membabitkan saya di sana. Cuma, babak dalam kolam renang dan juga babak di dalam bilik. Babak di kolam renang itu dirakamkan pada awal pagi dan saya perlu berendam dalam kolam yang sejuk itu tanpa berbaju.

Adakah anda selesa melakonkan babak dalam kolam renang itu?

Saya sebenarnya kurang selesa juga apabila diminta untuk berlakon dalam kolam renang itu. Mujur, visual cuma memaparkan saya tanpa baju sampai paras dada.

Adakah filem Panik ini merupakan platform untuk anda melebarkan sayap ke Indonesia pula selepas ini?

Sejujurnya, saya belum bersedia untuk kembangkan kerjaya saya di sana.

Jika artis lain berkeinginan untuk melebarkan sayap di negara lain, kenapa pula anda menolak?

Indonesia sangat mementingkan bahasa mereka. Cakap juga kena solid (diyakini). Persediaan kena cukup jika mahu berlakon di sana. Saya terima tawaran berlakon filem Panik ini cuma inginkan pengalaman bekerjasama dengan Hanung.

Apakah projek anda selepas filem Panik?

Saya akan ke Kemboja untuk penggambaran telefilem Lara Hadi di samping Nadia Mustapha. Saya juga akan terlibat dalam penggambaran drama berjudul Kondominium. Drama 13 episod untuk RTM itu turut dibintangi oleh Almy Nadia dan Eina Azman.

Altimet lebih berhati-hati

Posted:

Altimet lebih berhati-hati

Altimet lebih berhati-hati

ALTIMET (kiri) dan Awi Rafael bakal meneruskan kolaborasi menerusi lagu pada masa hadapan.


PERNAH suatu ketika sekitar pertengahan bulan Mei tahun lalu, lagu Kalau Aku Kaya mencetuskan kemarahan penulis lirik dan penyanyi lagu itu sendiri, Altimet apabila lagu itu terlebih dulu diputarkan di radio sebelum tiba waktu yang sepatutnya.

Dijadualkan untuk diperdengarkan kepada umum selepas bulan Ogos tahun lalu bersama klip video yang memakan belanja lebih RM30,000, lagu Kalau Aku Kaya bagaimanapun telah bocor dan diperdengarkan kepada umum lebih awal.

Bagaimanapun, ada hikmah di sebalik kontroversi yang tercetus memandangkan lagu Kalau Aku Kaya telah tersenarai sebagai finalis untuk berentap pada peringkat akhir Anugerah Juara Lagu ke-28 (AJL 28) pada 26 Januari ini.

Menilai sudut positif dan impak yang diterima menerusi lagu ciptaan Omar K dan Audi Mok, kata Altimet, dia tidak menyesal akan perkara yang telah terjadi sebelum ini.

"Tidak perlu menyesal pun dengan perkara yang sudah berlaku kerana ada hikmah di sebaliknya. Syukur Alhamdulillah lagu itu kini semakin diterima ramai dan sudah berjaya ke peringkat akhir AJL 28," ujar Altimet yang ditemui pada majlis sidang akhbar AJL 28 di Hotel Empire, Subang, Selangor baru-baru ini.

Mengulas lanjut mengenai strategi pemasaran lagu-lagunya selepas ini, kata Altimet, dia akan lebih berhati- hati dan menitikberatkan aspek komunikasi bersama stesen radio.

"Lagu Kalau Aku Kaya bocor awal kerana ada sesetengah pihak yang terlebih efisien dan mungkin kerana pihak stesen radio terlalu teruja untuk putarkannya lebih awal.

"Biasanya selepas menghantar demo single kepada stesen radio, mereka akan memutarkan lagu tersebut selepas tiga bulan tapi tidak sangka pula lagu ini mendapat perhatian mungkin kerana rentaknya yang rancak dan lirik yang menarik.

"Saya memuji cara pemasaran industri muzik Korea yang akan mengeluarkan single serentak dengan klip video dan itu yang saya cuba lakukan untuk lagu tersebut tetapi malangnya perkara terjadi di luar kawalan," getusnya.

Altimet tidak menolak kemungkinan untuk berkolaborasi dengan Awi Rafael dalam beberapa buah lagu lain selepas ini memandangkan sudah serasi sepanjang merakam serta mempersembahkan lagu Kalau Aku Kaya bersama-sama.

Sementara itu, berkongsi persiapan menjelang peringkat akhir AJL 28 yang akan berlangsung dua minggu dari sekarang, Altimet memberitahu, sudah 30 peratus persiapan sudah dilaksanakan.

"Sasaran kami untuk menambah peminat lagu tersebut dan AJL 28 adalah platform terbaik. Kami akan melakukan sehabis baik walaupun banyak perkara belum disempurnakan.

"Janji kami, persembahan pada malam itu nanti akan menjadi santai seperti kita menikmati permainan video, sama juga personaliti kami yang masing-masing selamba.

"Istimewanya lagu ini kerana ia fleksibel dan boleh dimainkan dalam beberapa versi berbeza selain yang sering didengar di radio," katanya yang pernah mempersembahkan lagu ini dalam versi reggae, rock, hip hop dan akustik.

Lagu Kalau Aku Kaya akan berentap dengan 11 buah lagu lain antaranya Penglipur Lara, Takkan Terpisah, Tanda Tanya, Aku Pelat, Ikut Rentakku dan Bosan dalam AJL 28 pada 26 Januari nanti.

Acara itu akan disiarkan secara langsung dari Stadium Putra, Bukit Jalil di saluran TV3 bermula pukul 9 malam. - KHAIRUL AMRI HASSAN.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved