Isnin, 20 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Perkahwinan tanpa lelaki

Posted:

Perkahwinan tanpa lelaki

Perkahwinan tanpa lelaki

Oleh ALIF ABU BAKARMELAYARI bahtera cinta sehingga ke jenjang pelamin pasti menjadi impian setiap pasangan yang bercinta. Selepas mendirikan rumah tangga, bermulalah kewajipan sebagai suami atau isteri.

Kehidupan juga tentulah berbeza daripada semasa hidup membujang dahulu khususnya dari segi hubungan intim suami isteri.

Namun, perkahwinan itu tidak semestinya indah lebih-lebih lagi jika suami gagal menunaikan tanggungjawabnya. Ia sedikit sebanyak boleh menghakis keharmonian institusi kekeluargaan.

Seorang isteri, dikenali sebagai Sofea, menceritakan bagaimana peritnya dia menanggung penderitaan batin kerana si suami gagal memberi kepuasan seksual kepadanya.

Pelbagai cara dilakukan Sofea bagi menikmati hubungan intim itu namun semuanya gagal.

Bagi menjaga perasaan suami tercinta, Sofea berpura-pura dia mencapai tahap klimaks. Namun, selepas suaminya terlena, dia berusaha sendiri untuk memuaskan keinginan seksualnya.

Klimaks palsu

Selama hampir 10 tahun dia menggunakan teknik memuaskan nafsu sendiri itu dan hanya selepas bertemu doktor, baru dia menyedari dia selama ini telah melakukan onani.

"Saya membuat keputusan bertemu doktor selepas saya sering menolak ajakan suami bagi melakukan hubungan seks.

"Bagi menyelamatkan rumah tangga, saya terpaksa memberitahu doktor dan suami tentang masalah yang dihadapi dan bagaimana saya memuaskan diri sendiri.

"Namun, selepas diberitahu tentang onani, saya dan suami akhirnya berjumpa pakar kaunseling. Kini saya sudah menghentikan aktiviti onani tersebut," ujar ibu kepada tiga anak itu.

Berdasarkan kisah Sofea, kesimpulan awal yang boleh dibuat ialah wanita melakukan onani hanya kerana mahu mencapai klimaks yang tidak diperoleh semasa melakukan hubungan seks dengan suami.

Menurut Pakar Seksual Lelaki, Wanita dan Reproduktif, Hospital Damai Service, Dr. Mohd. Ismail Thamby, kebanyakan wanita yang telah berkahwin cenderung memalsukan klimaks bagi memuaskan hati suami.

Berikutan itu, mereka memilih untuk melakukan onani bagi melampiaskan kehendak yang tidak dicapai. Apa yang mengejutkan, majoriti daripada mereka tidak mengetahui mereka sebenarnya melakukan onani.

"Masyarakat mungkin ingat hanya lelaki yang melakukan onani.

"Tetapi wanita juga beronani dan cara mereka berbeza daripada lelaki.

"Perkara tersebut akan membuatkan mereka berasa seronok dan tanpa disedari mereka akhirnya akan beronani," katanya.

Berdasarkan pengalaman Ismail, pesakit wanita yang bertemu dengannya mendedahkan terdapat pelbagai peralatan yang menjadi pilihan mereka ketika beronani.

Mungkin kedengaran pelik tetapi hakikat yang perlu diketahui, wanita sering beronani menggunakan alat-alat bantuan yang tidak masuk akal.

Ada juga dalam kalangan mereka yang menggunakan alat bantuan yang dicipta khas yang dijual di kedai barangan seks.

Ismail menjelaskan wanita yang mengalami ketagihan onani akan mencuba pelbagai alatan dan cara bagi mendapatkan kepuasan paling tinggi.

Daripada segi psikologi pula wanita meletakkan onani sebagai satu tabiat berfaedah kerana ia mampu mengurangkan tekanan serta menimbulkan rasa seronok.

"Sebenarnya wanita yang beronani telah meletakkan satu pemikiran dan menetapkan tahap bagi mereka mencapai klimaks.

Mati putik


ISMAIL


"Jadi sukar bagi mereka mencapai klimaks ketika bersama suami kerana mereka telah terbiasa mendapatkan kepuasan dengan bersendirian.

"Mereka yang berada di tahap seperti ini perlu cuba menghentikan aktiviti tersebut kerana ia boleh menjejaskan hubungan intim bersama pasangan," ujarnya.

Pakar Psikologi dan Kaunseling, Universiti Malaya (UM), Prof. Dr. Suradi Salim pula menyatakan keinginan wanita untuk beronani bergantung kepada kepuasan yang dicapai mereka ketika bersama pasangan.

"Kemungkinan mereka mempunyai keinginan lebih tinggi terhadap pasangan dan apabila ia gagal dipenuhi, mereka memilih untuk beronani.

"Namun, dalam konteks onani ini kita perlu merujuk kepada pegangan agama seseorang itu kerana pada akhirnya perbuatan mereka itu akan dinilai berdasar kepada agama dan kepercayaan mereka.

"Ia terbukti apabila mereka yang kerap beronani akan berasa bersalah terhadap perbuatan itu dan ia tidak dizahirkan secara fizikal sebaliknya ia akan mengganggu emosi mereka," katanya.

Jika kekerapan onani boleh mengakibatkan golongan lelaki berdepan dengan risiko mati pucuk, wanita juga mempunyai kebarangkalian mengalami mati putik.

Menurut Ismail pula, mati putik atau disfungsi seksual wanita bakal menjadi mimpi ngeri buat golongan wanita apabila mereka mula menunjukkan tanda-tanda kelewatan mengalami klimaks serta gagal untuk menghayati rangsangan ketika bersama suami.

Apabila tiada perasaan ghairah terbit dalam diri, ia akan mengganggu kelancaran peredaran darah ke bahagian kemaluan serta mengakibatkan alat sulit gagal mengembang dan menggebu.

"Wanita yang gemar beronani juga akan mudah berasa letih dan tidak bertenaga serta tertekan dengan persekitaran apabila tidak mendapatkan kepuasan yang dihajati," jelas Ismail.

Justeru, Ismail mengingatkan golongan wanita agar mengelakkan onani kerana aktiviti tersebut merupakan satu bentuk penderaan kepada alat kelamin.

ONANI tetap HARAM


DAUD CHE NGAH


KEKELIRUAN masyarakat khususnya mereka yang beragama Islam terhadap onani sering dijadikan alasan untuk mereka terus melakukan aktiviti tidak sihat itu. Menurut pendakwah bebas, Datuk Mohd. Daud Che Ngah hukum melakukan onani adalah haram tidak kira dalam apa jua keadaan sekali pun. "Ada pendapat mengatakan onani boleh dilakukan bagi mengelak berlakunya zina, tetapi ia tetap jatuh haram buat seseorang yang melakukannya. "Allah telah menciptakan manusia itu berpasangan dan sekiranya mereka berkeinginan untuk mencapai kepuasan seksual, mereka perlu melakukannya bersama pasangan masing-masing.

"Mencapai kepuasan secara bersendirian dengan beronani bukan satu pilihan tepat, malah ia tidak dibenarkan dalam ajaran Islam," jelasnya. Daud juga memberitahu pasangan suami isteri yang berdepan dengan masalah tersebut perlu mengatasinya dengan bijaksana terutama suami kerana tanggungjawab sebenar terletak di bahu mereka. Ujarnya, kegagalan isteri mencapai kepuasan seksual hingga mendorong mereka beronani adalah disebabkan fahaman mereka terhadap hubungan seks itu tidak seperti yang ditetapkan syarak. "Hubungan intim bersama suami bukan sekadar mencapai kepuasan tetapi ia juga perlu mencapai matlamat. "Apabila tercapainya matlamat maka pasangan tersebut akan mendapat rahmat. Tetapi jika isteri gagal mencapai kepuasan, suami perlu mencari punca kepada permasalahan tersebut," tambahnya lagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Flat sardin bandar di Rusia

Posted:

Flat sardin bandar di Rusia

Flat sardin bandar di Rusia


SEORANG wanita sedang tekun menyiapkan hidangan sementara seorang jirannya meluncur dengan kasut roda di lantai dapur yang mereka kongsi.


DI SEBALIK siling yang tinggi dan tingkap-tingkap besar yang membolehkan dia melihat keluar ke arah sebuah gereja, rumah pangsa Natalya Zavyalova terus mengekalkan kehidupan yang mudah dan ringkas serta ciri masa lampau sebelum berlakunya revolusi.

Kira-kira seabad yang lalu, ia merupakan salah sebuah kediaman yang hebat di Rusia. Bagaimanapun, kini, ia telah menjadi rumah pangsa yang sesak bak tin ikan sardin atau dikenali sebagai kommunalka, iaitu sebuah rumah untuk sepuluh orang dari keluarga berlainan.

Koridor di tengah-tengahnya yang agak panjang, tandas dan bilik dapur yang sesak itu telah diubah suai untuk keperluan penghuni yang ramai oleh pemerintah Soviet sebagai satu percubaan mengurangkan pembahagian kelas.

Seperti kebanyakan penduduk St. Petersburg, Zavyalova, 34, seorang juruwang di sebuah pasar raya, tidur dan tinggal di bilik seluas 25 meter persegi dengan anak perempuannya, Liza, 13.


KESESAKAN di laluan koridor pangsapuri seperti ini adalah perkara biasa bagi para penghuninya.


Secara keseluruhannya, rumah pangsa kongsi di tengah-tengah bandar.itu mempunyai lima bilik dan 10 penghuni berusia dua tahun hingga 80 tahun termasuk seorang pemandu bas, seorang pesara, seorang akauntan, pekerja limbungan dan seorang jururawat.

Di dapur pula terdapat empat dapur gas, empat meja makan malam dan empat peti ais. Setiap keluarga mengambil giliran membersih dengan satu jadual tergantung dalam ruang tamu.

Seperti dalam kebanyakan rumah kongsi, bilik mandi dan tandas sangat kotor, dinding-dinding perlu dicat baharu dan lantainya buruk sama sekali.

Hidup dalam ruang yang sempit, 'jiran-jiran serumah' itu sering bertengkar sejak beberapa tahun. Natalya mengakui dirinya tidak lagi bersua dengan seorang wanita di kediamannya sejak dua tahun lepas, walaupun mereka berkongsi ruang yang paling peribadi.

"Namun, ada juga waktunya untuk kami bergembira. Ia seperti mendapat keluarga baharu," katanya, merujuk kepada keadaan penghuni yang sering berkumpul untuk majlis tertentu atau untuk meraikan hari cuti kebangsaan.

St. Petersburg yang berpopulasi lima juta orang penduduk, masih mempunyai lebih daripada 100,000 flat kongsi. Kebanyakan daripadanya berada di tengah-tengah bandar bersejarah dan dibina tiga abad lalu oleh pemerintah autokratik Peter The Great.

Flat kongsi muncul di Rusia pada tahun-tahun selepas Revolusi 1917, apabila pihak berkuasa tergesa-gesa mengalihkan pekerja buruh di bandar ke rumah pangsa kelas pertengahan dan bekas bangsawan.

Dalam tindakan kejam itu, bekas pemilik rumah pangsa tersebut terpaksa menerima hakikat bahawa ruang privasi mereka kini hanyalah di dalam sebuah bilik tidur, sementara yang lainnya dikongsi.

Tidur di bilik mandi

Pada tahun 1920, pelawak, Mikhail Zoshchenko melukis lakaran tentang penghuni rumah pangsa kongsi yang terpaksa tidur di bilik mandi dan berkongsi berus untuk menyental badan.

Pangsapuri yang dihuni Zavyalova adalah sebuah bangunan lima tingkat yang dibina pada abad ke-19 di kawasan sesak. Ia berada dalam keadaan yang lebih baik daripada kebanyakan yang lain kerana ia telah diubah suai semula sekitar tahun 1980-an.

Pihak berkuasa Soviet cuba untuk memenuhi keperluan perumahan baharu di kawasan urban dengan membina blok apartmen untuk golongan elit di bawah pemerintahan Stalin dan Khrushchev.

Namun, kewujudan berterusan flat kongsi menggagalkan usaha mereka. Itu berlaku terutamanya di Saint Petersburg yang tidak banyak mempunyai perancangan pembinaan perumahan moden.

Hak persendirian


DUA orang 'jiran serumah' berkongsi ruang dapur di salah sebuah pangsapuri di St. Petersburg.


Lewat tahun 1980-an, hampir 40 peratus daripada pangsapuri atau Leningrad di tengah-tengah bandar kekal sebagai rumah kongsi.

Selepas perpecahan Kesatuan Soviet pada tahun 1991, pihak berkuasa telah memberikan penghuni hak persendirian untuk biliknya dan juga sebahagian daripada ruang yang dikongsi sebagai syarat menjadi pemilik kediaman.

Kebanyakan bilik flat kongsi itu dimiliki orang kaya Rusia. Sebagai balasan, para penghuni lain diberikan rumah pangsa persendirian yang kecil di pinggir bandar.

St. Petersburg masih menawarkan keutamaan dan harga subsidi untuk penghuni rumah kongsi jangka panjang yang ingin membeli bilik mereka. Begitupun, pihak berkuasa telah mengumumkan matlamat untuk menghapuskan semua flat kongsi menjelang tahun 2020.

Keluarga Marina Romanova, 40, kini pemilik tunggal pangsapuri kongsi. Dahulunya, dia hanya memiliki salah satu daripada bilik di pangsapuri itu.

"Kami mempunyai persekitaran yang baik bersama seorang jiran," kata ahli biologi itu yang tinggal dengan suami dan anaknya.

Romanova menambah, dirinya juga mampu meminjam sekitar dua juta Ruble (RM216,600) daripada seorang penjawat awam yang berkhidmat dalam dewan bandar.

Namun begitu, bandar itu masih menjadi tempat rasmi bagi ribuan flat dengan masing-masing mempunyai enam hingga lapan buah bilik. Semua kediaman itu hanya menjalani sedikit proses penambahbaikan sejak tahun 1917 dan kini ia masih diduduki penghuni yang sukar untuk bersetuju dengan perjanjian jualan.

Ramai penduduk rumah pangsa kongsi mengadu mereka tidak dapat mengumpul jumlah yang diperlukan untuk menjadi pemilik tunggal atau untuk membeli sebuah rumah kecil di pinggir bandar.

Lyudmila Alexandrova, 57, bekas anggota polis, berkata, beliau tidak mempunyai peluang untuk meninggalkan pangsapuri kongsi yang dikongsi bersama 11 orang penghuni lain bersebelahan terusan Griboyedov.

"Kami tidak ada harapan untuk berpindah keluar dari sini," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Sejarah Klang dalam bingkai

Posted:

Sejarah Klang dalam bingkai

Sejarah Klang dalam bingkai

Oleh NIZHA PERIASWAMYJAMBATAN Kota, di Klang, Selangor digunakan setiap hari oleh warga Lembah Klang sebagai salah satu laluan penghubung penting di bandar di raja itu.

Jambatan Kota menghubungkan Klang Utara dan Klang Selatan merupakan jambatan dua tingkat dengan kedua-dua tingkatnya digunakan oleh ribuan pengguna jalan raya.

Hanya sejak beberapa tahun lalu, tingkat bawah tidak lagi digunakan untuk kenderaan sebaliknya sebagai laluan pejalan kaki.

Hakikatnya, dengan status jambatan dua tingkat yang pertama di negara ini apabila dibina sebelum kemerdekaan iaitu pada Jun 1957, Jambatan Kota menyimpan bukan sedikit sejarah.

"Saya kagum dan berbangga dengan sejarah Klang. Ia bukan sahaja boleh bermegah sebagai Bandar Diraja malah, kerana Jambatan Kota ini sendiri. Ia adalah penghubung pembangunan Klang Utara dan Selatan," kata Kam Chuan Eng, 25. Dia ditemui di Karnival Fotografi Warisan Selangor yang diadakan pada 4 Jun lalu di Jambatan Kota itu sendiri. Karnival itu dianjurkan oleh Tourism Selangor.

"Saya mendapat tahu tentang karnival ini daripada saudara-mara yang terlibat dalam fotografi. Oleh kerana saya amat meminati bidang fotografi, saya berpendapat karnival ini akan menjadi lokasi yang sesuai untuk mendapatkan maklumat dan pengetahuan tantang gambar foto dan gajet fotografi," ujar Chan Eng yang berasal dari Teluk Pulai.

Chan Eng adalah antara ribuan pengunjung yang melawat Karnival Fotografi Warisan Selangor yang bermula pada pagi hingga lewat petang di Jambatan Kota baru-baru ini.

Seorang lagi pengunjung yang juga pekerja am di Majlis Perbandaran Klang lengkap berpakaian seragam, baju kemeja-T dan seluar hitam, R. Kalaivani tidak mahu melepaskan peluang mewarna gambar sejarah negeri Selangor.


PENGUNJUNG melihat pelbagai warna-warni Kota Klang dan negeri Selangor melalui foto yang dipamerkan.


"Saya ajak rakan-rakan, mereka malu. Saya mahu menyertai karnival ini dan mewarna lukisan. Sekurang-kurangnya saya akan berbangga kerana dapat membuat sesuatu pada karnival ini," kata wanita berusia 30 tahun itu. Dia ditemani dua lagi rakan wanita, selepas tamat tugas.

Bagaikan pesta

Melewati Jambatan Kota tingkat bawah yang kini semakin kurang digunakan memandangkan generasi sekarang lebih memilih menggunakan kenderaan di jambatan atas, ia seolah-olah sedang berpesta.

Pelbagai gambar foto yang menggambarkan keunikan dan keistimewaan Selangor termasuk Kuala Lumpur menghiasi sebelah sisi jambatan. Keseluruhan gambar foto yang dipamerkan itu sama ada digolong di bawah motif pelancongan, kebudayaan, makanan, alam semula jadi, pemandangan mahupun kemanusiaan.

Sama ada dirakam oleh jurugambar amatur mahu pun profesional, kesemua gambar yang dipamer, jelas sekali menjamu pemandangan pengunjung tatkala berlatar belakang sungai dan Masjid Klang.

Di sisi lain pula, beberapa gerai seperti gerai gambar foto, gerai pendaftaran pertandingan foto, gerai penari, gerai kraftangan, gerai sekolah dan badan bukan kerajaan serta beberapa gerai menjual makanan memenuhi ruang itu.


FOTO-FOTO mengenai sejarah dan lokasi-lokasi menarik di Selangor dipamerkan di Jambatan Kota.


"Kami membuka gerai di bawah kumpulan penari yang dikenali Lapar Lab. Di Lapar Lab, kami akan mempersembahkan tarian pada karnival hari ini sebagai sebahagian daripada aktiviti," kata Lim Hooi Meng, 23, dari Kuala Lumpur.

Jelasnya lagi, karnival pada hari tersebut amat menyeronokkan terutama sekali apabila ia membabitkan informasi dan aktiviti berkaitan pelancongan dan warisan.

"Ia juga platform bagi artis seperti kami menunjukkan kemahiran tarian," katanya.

Tiga sekawan, Ridhwan Zilkhifli, 25, Anuar Othman, 25 dan Azhar Asmat, 22 teruja dengan karnival tersebut. Tinggal di Batu Belah, Klang, mereka berkata wajar didedahkan dengan karnival seumpama ini kerana mereka selaku generasi muda amat menggemarinya.


ATAS: Kalaivani (kanan) bersama seorang rakannya melukis mural tentang warisan sejarah Bandar Klang.


"Kami semua meminati fotografi dan mendapat tahu mengenai karnival ini menerusi rangkaian sosial facebook."

"Saya datang untuk menyertai pertandingan fotografi dan kawan-kawan datang bersama untuk memberi sokongan," ujar Azhar pula.

Pada majlis pelancaran, Pengurus Besar Tourism Malaysia, Noorul Ashikin Mohd. Din menggambarkan bandar Klang sebagai satu bandar yang mempunyai banyak keistimewaan yang belum diterokai.

Berikutan itu, beliau mengalu-alukan pihak kementerian dan pihak pelancongan untuk terus menganjurkan pelbagai karnival seperti itu.

"Klang umpama berlian yang belum digilap. Saya percaya jika digilap, ia mampu menarik perhatian di sektor pelancongan," katanya.

Antara beberapa tarikan pelancong di Klang termasuklah Little India, hidangan makanan Cina Bak Ku Teh dan masjid India Muslim Klang.

Sejarah turut dicatatkan pada hari tersebut apabila, pihak karnival membuat pameran kolaj terpanjang di atas jambatan sejauh satu kilometer itu. Ia direkodkan dalam Malaysian Book of Records.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ekspo koko tarik minat pengguna

Posted:

Ekspo koko tarik minat pengguna

Ekspo koko tarik minat pengguna


PARA chef jemputan turut hadir berkongsi ilmu kulinari mereka dengan pengunjung pameran.


PAMERAN Koko, Kopi dan Konsumer Antarabangsa di Pusat Pameran Mid Vallley, Kuala Lumpur bukan sekadar memberi peluang kepada orang ramai membeli-belah barangan berasaskan bahan mentah itu.

Pameran yang berlangsung dari 20 hingga 22 Mei lalu turut memperkenal dan mendidik pengguna tentang kepelbagaian produk koko dan kopi tempatan,

Sebanyak 70 buah gerai disediakan dengan kebanyakannya menjual barangan makanan berasaskan kopi dan koko. Sebahagian yang lain pula menjual barangan dan perkhidmatan pengguna dengan pelbagai harga promosi.

Bagi penggemar produk koko, khususnya kek, syarikat Awina Trisyia Muffin sedia menawarkan pelbagai jenis kek kukus, kek lembut, mufin dan kek cawan pelbagai corak untuk pengunjung.

Dijual pada harga promosi, pemiliknya, Razak Osman berkata, pameran itu adalah sebagai salah satu platform terbaik untuk mempromosi produk tempatan.

"Kami membawa kira-kira 300 kek cawan, 540 kek mufin dan 100 kek setengah kilogram untuk dijual setiap hari dan berharap jualan pada hujung minggu akan mendapat respons yang baik," katanya.

Dalam pada itu, pemilik Azliza Delicacies, Azliza Arifin, 35 pula yakin pengunjung tertarik dengan kepelbagaian produk yang dijual dalam pameran itu, khususnya kek label beliau sendiri.

Pameran yang menggunakan seluruh Dewan 2 dan 3 itu juga turut diwarnai penyertaan pemamer produk bukan makanan misalnya, produk senaman, spa, pemeriksaan mata, produk kecantikan dan perunding imej.

Kali pertama


PETUGAS Jothy Impex Sd. Bhd. sedang sibuk menyusun produk jualan syarikatnya.


"Saya baru kali pertama ke Malaysia dan baru mendapat tahu tentang pameran ini semasa mengunjungi pusat beli-belah Mid Valley. Sebagai penggemar coklat dan kopi, saya tidak mahu melepaskan peluang ini," demikian kata seorang pelancong dari Rusia, Yulia Shestakva, 25.

Mengakui pengunjung agak suram pada hari pertama, Eksekutif Pemasaran dan Operasi Laras Marketting and Services, Wan Mohd. Zaharudin, 34, mengakui, hari kedua pameran lebih baik.

"Mungkin kerana orang ramai cuti hari ini, maka kita boleh lihat lebih ramai pengunjung."

Sambil memperkenalkan produk jualan syarikat iaitu Mocha Latte Kacang Hazel, Kopi Tongkat Ali Ginseng, Chai Latte Special Blend dan Chai Latte dengan pelaga, Zaharudin berharap lebih ramai orang mendekati produk tersebut.

"Kami mahu orang ramai kenal dan sokong produk ini. Dijual pada harga istimewa iaitu sekitar RM10 hingga RM18, pelanggan dapat menikmati kopi yang benar-benar enak," tambahnya.

Raj Tharmalingam, 30, dari Jothi Impex yakin, pameran itu menjadi peluang terbaik bagi syarikatnya memperkenalkan produk yang selama ini tertumpu kepada pasaran pengguna kaum India.

Barangan seperti Bru Coffee, minyak rambut Nihar, pewarna rambut Gold Henna, produk sabun Pears, serbuk teh Taj Mahal dan 3 Rose antara yang dipamerkan di gerai mereka.

"Kami mahu memperkenalkan produk kami kepada pasaran Melayu dan Cina. Setakat ini, ramai yang tertarik dengan produk pelaris syarikat, kopi Bru," jelas Raj.

Terus dari ketuhar


WAN MOHD. ZAHARUDDIN mempromosikan produk Laras Coffee di gerainya.


Pameran pada hari tersebut bukan sahaja terhad kepada jualan produk siap dibungkus. Sebuah gerai milik, Crunchy Biscuits and Hampers menawarkan biskut yang dijual terus dari ketuhar!

Pemiliknya, Zafida Ismail, 37, membawa sebuah ketuhar bersama-sama dan membakar biskut dan membungkus sebelum menjualnya kepada pelanggan.

"Kami menyediakan biskut beras oat, koko dip, Crunch Cereal dan lain-lain. Semuanya dengan harga RM12 sekotak dan RM20 bagi dua kotak serta tiga paket untuk RM10," jelasnya.

Di sebuah sudut lain, berdekatan dengan gerai Zafidah, seorang wanita, di bawah gerai berlabel Karaz Synergy menjual barangan serbuk kopi premium dan menawarkan perkhidmatan urut tungku ala Bugis.

"Kedua-dua gerai ini milik saya. Selain menjual kopi untuk kesihatan, saya juga menawarkan khidmat terapi urut herba bagi kepala dan kaki pada harga RM20 dan RM30 masing-masing," katanya yang menerima kira-kira 30 pelanggan setiap hari.

Mendekatkan pengguna


PENGGEMAR produk berasaskan kopi dan koko tidak melepaskan peluang mengunjungi Pusat pameran Mid Valley baru-baru ini.


Pengunjung, Hairi Mohd. Diah, 35, bersama ibu, adik dan anak saudaranya berkata, pameran ini sebagai satu usaha mendekatkan pengguna dengan produk koko, kopi dan barangan pengguna yang lain.

"Saya membeli beberapa produk makanan dan berasa seronok dapat meluangkan masa di sini bersama ahli keluarga," katanya.

Dalam ekspo berkenaan, orang ramai turut berpeluang membeli pelbagai jenis coklat tempatan dan import pada harga istimewa.

Pemilik D'Champs, Nurainee Muhamad, 48, berkata gerainya itu mempunyai fountain coklat untuk pisang, strawberi dan marshmellow yang dijual RM2 bagi sebatang.

"Dalam pada itu, kami menjual coklat-coklat buatan sendiri dan coklat import. Coklat buatan sendiri syarikat kami ini dijual secara kotak iaitu RM28 bagi 16 biji dan RM1.40 bagi secara berasingan."

Pihak penganjur ekspo turut menyediakan segmen memasak bersama Chef Fredic Orger dari Akademi Pastri Malaysia, sesi masak kambing boer dan nasi arab oleh Chef Zamri dari Kolej Silverspoon, demontrasi daripada Akademi Kulinari Confucian, persembahan coklat oleh Seni Pastri Malaysia dan sebagianya.

Banyak lagi aktiviti dianjurkan khas kepada pengunjung sebagai mendekatkan mereka dengan produk makanan dan kepenggunaan. - NIZHA PERIASWAMY

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hentian alatan pengembara

Posted:

Hentian alatan pengembara

Hentian alatan pengembara

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


KIOS RRE Outdoor di Alamanda menjual pelbagai alatan dan material untuk aktiviti lasak seperti yang diperlukan oleh seseorang pengembara.


SAAT melakukan aktiviti lasak seperti mendaki gunung atau berkhemah, seboleh-bolehnya keperluan yang hendak dibawa diminimumkan. Ini bagi mengelakkan, beban yang terlalu berat menggagalkan misi menawan gunung atau menyukarkan pergerakan. Namun, kadangkala hasrat itu tidak dapat dipenuhi. Ini kerana perasaan was-was kemungkinan barangan itu sangat penting untuk digunakan. Namun, zaman yang silih berganti menyaksikan banyak peralatan kembara telah mengalami revolusi. Pun begitu, tidak banyak pusat alatan kembara seperti itu terdapat di negara ini. Bagaimanapun, daya kreatif dan hasil inisiatif Muhammad Rizal Shaari, 35, Muhamad Rahemi Shaari, 31, dan Elta Puspa Shaari, 35, yang mengerti kehendak jiwa seorang pengembara, maka tertubuhlah RRE Unggul Enterprise.

Menurut Muhammad Rahemi, syarikat ini antara lain menjalankan perniagaan menjual dan membekalkan produk-produk kembara pelbagai jenama antarabangsa termasuk jenama atas nama RRE Outdoor. "Kami tampilkan pilihan-pilihan produk terbaik seperti, peralatan berkhemah, tilam, seleksi makanan, pakaian, alatan keselamatan serta pelbagai aksesori lagi. "Semuanya bersesuaian dengan persekitaran alam semula jadi negara ini dan yang paling penting, peralatan itu bukan saja untuk penggiat sedia ada tetapi juga kepada penggemar-penggemar yang baru hendak berjinak-jinak dengan aktiviti lasak," katanya ketika ditemui baru-baru ini. Pendekatan perniagaan yang diketengahkan oleh tiga anak muda yang turut meminati aktiviti kembara itu ternyata sangat unik. Mereka tidak memilih lot perniagaan sebaliknya menjadikan kios sebagai pusat jualan mereka.


ZAMAN yang silih berganti menyaksikan banyak peralatan kembara telah mengalami revolusi.


Selain di kompleks beli-belah Alamanda, kios RRE Outdoor juga terdapat di SACC Mall, Shah Alam dan The Mines, Seri Kembangan. Kata Muhammad Rahemi, kiosnya menjual variasi gajet dan produk dengan jenama yang sinonim aktiviti lasak. Misalnya, bagi yang mencari teropong, mereka membawa jenama terkenal Bushnell. Begitu juga Leatherman yang tersohor dalam membekalkan alatan memotong seperti pisau yang berinovasi tinggi. Tidak ketinggalan juga beg berjenama Deuter dan Karrimor. Mencari jenis kompas, khemah atau tongkat yang pelbagai saiz dan bentuk, RRE Outdoor akan mencadangkan label Coleman yang sememangnya berkualiti dan tahan lasak.

Muhammad Rahemi berkata, antara produk yang menjadi rebutan dan laris dalam kalangan pelanggannya ialah dapur gas jenis terbaharu atau lebih dikenali sebagai Portable Card Type Stove. "Dapur gas jenis ini (jenama Kovea) memang susah hendak dicari, beratnya tidak sampai satu kilogram (kg) pun dan itu sebab ia menjadi buruan dalam kalangan mereka yang masuk hutan," katanya yang biasanya akan mencuba dan menguji ketahanan sesuatu produk terlebih dulu sebelum menjualnya di pasaran.

Menariknya di RRE Outdoor lagi, mereka turut menawarkan khidmat nasihat dan menganjurkan demonstrasi sesuatu barangan sebelum digunakan. Dalam pada itu, selain mengadakan jualan di kios-kios terbuka, syarikat itu juga bersedia menerima tempahan secara pukal dan membekalkannya secara terus kepada organisasi, persatuan atau badan-badan korporat yang ber minat dengan harga yang berpatutan. Untuk keterangan lanjut, para pengembara boleh melayari laman web www.kedaicamping.com.my.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Perhilitan rampas haiwan zoo

Posted:

Perhilitan rampas haiwan zoo

Perhilitan rampas haiwan zoo

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my


KAKITANGAN Perhilitan memindahkan seekor ular sawa yang
terdapat di Zoo Saleng, Kulaijaya semalam.


KULAIJAYA - Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Johor merampas lebih 60 ekor haiwan pelbagai spesies yang dilindungi di Zoo Saleng, sebuah zoo persendirian di sini semalam gara-gara pemiliknya gagal memperbaharui permit khas yang tamat.

Pengarahnya, Saharudin Anan (gambar kecil) berkata, rampasan itu dilakukan kerana pemiliknya tidak mendapat kelulusan untuk memperbaharui permit bagi menyimpan haiwan perlindungan selepas dipercayai telah melanggar Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010.

"Antara pelanggaran akta yang dilakukan zoo berkenaan termasuk menyediakan kandang yang sempit dan tidak sesuai bagi setiap haiwan selain dipercayai cuba menghasilkan baka kacukan harimau dan singa kerana menempatkan kedua-dua haiwan terbabit dalam satu kandang," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

JPJ laksana sistem e-Tukar

Posted:

JPJ laksana sistem e-Tukar

JPJ laksana sistem e-Tukar


ANTARA pengusaha penjualan kereta mewah terpakai yang terdapat di sekitar Ampang.


GENTING HIGHLANDS - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dijangka melaksanakan sistem e-Tukar yang akan membolehkan orang ramai memeriksa maklumat berkaitan pembelian dan penjualan kereta secara online pada November ini.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan berkata maklumat online itu dibangunkan oleh eAuto Sdn. Bhd. dan disokong penuh JPJ, akan membolehkan orang ramai memeriksa maklumat mengenai kereta yang mereka mahu beli, terutamanya butiran mengenai pemilik asalnya dan butiran penting yang lain.

Menerusi sistem itu, seseorang boleh mengesan rekod dan status kewangan pemilik asal dan status kenderaan itu, katanya kepada pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Agung Tahunan Ke-33 Persekutuan Persatuan Syarikat Motor dan Kredit Malaysia (FMCCAM) 2011 di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Majikan bangga, amah terima diploma

Posted:

Majikan bangga, amah terima diploma

Majikan bangga, amah terima diploma


SARMINI diapit oleh Choo Tang (kanan) dan Phooi Khuan melihat sijil Diploma Pengurusan yang diterimanya pada Konvokesyen ke-10 OUM di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Perasaan bangga dan terharu terpancar pada wajah pasangan majikan ketika pembantu rumah mereka, Sarmini Muhyadi menerima tepukan paling gemuruh ketika menaiki pentas untuk mendapatkan diploma dalam bidang pengurusan pada majlis konvokesyen Universiti Terbuka Malaysia (OUM) ke-10 semalam.

Tan Choo Tang, 56, dan isteri, Wee Phooi Khuan, 47, telah membiayai sebahagian besar kos pengajian Sarmini, 28, yang bekerja dengan mereka sejak tujuh tahun lepas, selepas pembantu rumah itu menyatakan hasratnya untuk kembali ke Indonesia bagi melanjutkan pengajiannya pada 2007.

Choo Tang yang bertugas sebagai pensyarah sebuah kolej swasta, bagaimanapun telah memujuk Sarmini untuk terus bekerja dengannya sebagai pembantu rumah sambil melanjutkan pelajarannya di sini dengan bantuan Choo Tang, bukan sahaja dari segi kewangan tetapi juga mencarikan institusi pengajian tinggi yang sesuai.

Sarmini dari Kampung Bayunmas, Jawa Tengah walaupun terpaksa menjalani pengajian separuh masa sambil bekerja sebagai pembantu rumah selama empat tahun, telah berjaya memperoleh mata purata nilai gred kumulatif (CGPA) 3.39.

Choo Tang berkata: "Ketika nama Sarmini diumum pada majlis konvoksyen semalam, beliau menerima tepukan paling gemuruh dan ia membuatkan kami sangat bangga dan terharu dengan kejayaannya."

Sarmini yang akan pulang ke Indonesia pada 3 Julai ini menyatakan rasa terhutang budi kepada majikannya yang telah membantu dia mencapai impiannya untuk mendapat pendidikan tinggi.

"Saya sangat berterima kasih tak terhitung nilainya, senang sekali mendapat kesempatan untuk belajar di sini sekali gus bekerja... mungkin saya yang pertama bernasib baik," katanya.

Dia yang terharu mengenang kebaikan majikannya itu berkata: "Keluarga majikan turut membantu saya membuat tugasan, terutama untuk mendapatkan maklumat bagi tugasan universiti serta membantu saya menguasai bahasa Inggeris." - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Ong Beng Hee jadi ikon kesihatan

Posted:

[unable to retrieve full-text content]PENGGEMAR sukan skuasy negara tentunya mengenali wajah dan nama Ong Beng Hee. Pemain profesional yang berasasl dari Pulau Pinang itu mempunyai rekod cemerlang sebagai pemain skuasy terbaik lelaki di Malaysia dan juga dalam ranking dunia.

Imbasan nautika Perancis

Posted:

[unable to retrieve full-text content]SEKITAR tahun 1958, Hush Puppies hanyalah sebuah jenama dari Amerika Syarikat (AS) yang mengusahakan perusahaan kasut konsep santai dan kasual.

Hiburan kostum Tokyo

Posted:

[unable to retrieve full-text content]KREATIVITI dunia fesyen pada hari ini semakin ketara. Jika sebelum ini kebanyakan individu lebih selesa meniru corak pemakaian dan stail yang digayakan selebriti, tetapi kini trendnya berbeza. Generasi muda khususnya dilihat semakin obses mengadaptasi gaya dan penampilan sama seperti karakter kartun fantasi dan animasi pilihan mereka.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Malaysia ikat Lebanon

Posted:

Malaysia ikat Lebanon

Malaysia ikat Lebanon


BIARPUN diturunkan sebagai pemain gantian, Faizal Abu Bakar (kiri) masih mampu memberikan tekanan kepada benteng pertahanan Lebanon semalam.


MALAYSIA berjaya mendapat bekalan terbaik apabila mengikat Lebanon 0-0 pada aksi pertama pusingan kedua Kelayakan Olimpik 2012 di Stadium Sports City, Beirut semalam.

Ia keputusan yang mampu memberikan kelebihan kepada anak-anak buah Ong Kim Swee itu untuk menanti kunjungan Lebanon pada aksi kedua di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Khamis ini.

Pada aksi yang berlangsung pada sebelah petang waktu Lebanon dengan cuaca panas terik itu semalam, Malaysia tampil dengan berhati-hati dan lebih bertahan pada separuh masa pertama.

Namun pemain sayap, Wan Zack Haikal Wan Nor sempat melakukan percubaan yang ditepis penjaga gol Lebanon pada minit ke-11 manakala tandukan Izzaq Faris Ramlan 10 minit kemudian sedikit tinggi.

Biarpun lebih banyak mengasak, Lebanon tidak banyak dapat melakukan percubaan berbahaya untuk menguji penjaga gol Malaysia, Khairul Fahmi Che Mat.

Bersambung babak kedua, tempo permainan berubah sama sekali apabila Malaysia dilihat mula menguasai perlawanan.

Pada minit ke-51, Izzaq terlepas peluang terbaik apabila gagal menampan kemas bola hantaran leret Irfan Fazail di dalam kotak penalti.

Wan Zack selepas itu berjaya melepaskan dua rembatan kencang pada minit ke-54 dan ke-61 tetapi berjaya ditepis penjaga gol Lebanon.

Pada masa kecederaan, penyerang gantian, Syahrul Azwari Ibrahim hampir memberikan gol kemenangan tetapi percubaannya di hadang keluar pemain pertahanan Lebanon.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Misi buruan pingat bermula

Posted:

Misi buruan pingat bermula

Misi buruan pingat bermula

Oleh FARHANA HANIM MOHD. MYDIN
farhana.mydin@kosmo.com.my


SIMBOLIK. Omar (kanan) menyerahkan anak panah kepada seorang atlet pada majlis perasmian pembukaan Karnival Sukan Masum 2011 di Stadium UPM malam tadi.


KARNIVAL Sukan Majlis Sukan Universiti-Universiti Malaysia (Masum) dianggap sebagai medan terbaik melihat perkembangan dan pencapaian atlet-atlet di peringkat institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Ini kerana, para pelajar IPTA adalah kumpulan yang menjadi sasaran utama Kementerian Pengajian Tinggi dalam melahirkan 30 peratus atlet di kalangan pelajar IPT yang mewakili negara di persada antarabangsa.

Menurut Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Omar Abd. Rahman, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPTM) melalui Bahagian Sukan sentiasa memberi sokongan dan dorongan terhadap pembangunan sukan di IPTA.

"Dengan pelaksanaan skim Pusat Kecemerlangan Sukan dan Pusat Sukan Tumpuan, ternyata kementerian begitu serius dan komited terhadap Institusi Pengajian Tinggi dalam melahirkan atlet yang bijak atau disebut sebagai thinking athlete.

"Hakikatnya, walaupun pembangunan sukan dipertingkatkan secara meluas di seluruh IPTA, namun bidang akademik perlu seiring dan diberi penekanan dalam usaha memberi peluang dan ruang pekerjaan terhadap atliet yang bergelar pelajar," katanya ketika merasmikan Karnival Sukan Masum 2011 di Stadium Universiti Putra Malaysia (UPM) malam tadi.

Turut hadir Pengerusi Masum, Profesor Dr. Shaharudin Abd Aziz dan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UPM, Prof. Dr. Mohd. Fauzi Ramlan.

UPM telah dipilih sebagai tuan rumah bagi Karnival Masum 2011. Selain UPM, lapan lokasi luar daripada kampus tersebut dipilih sebagai venue pertandingan.

Seramai 4,477 atlet daripada 20 IPTA yang akan menyertai Karnival Sukan Masum 2011 yang dianjurkan oleh UPM dengan kerjasama Majlis Sukan Universiti-Universiti Malaysia Masum bermula 18 hingga 30 Jun ini.

Fasa I bermula 18 hingga 24 Jun dengan melibatkan 12 acara manakala Fasa II berlangsung pada 25 hingga 30 Jun (tujuh acara).

Karnival Masum 2011 menyaksikan penyertaan daripada Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Islam Antarabangsa (UIAM), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Edisi kali ini juga melibatkan Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Universiti Islam Malaysia (USIM), Universiti Malaysia Pahang (UMP), Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) dan Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Malaysia pamer petanda positif

Posted:

Malaysia pamer petanda positif

Malaysia pamer petanda positif

KEJAYAAN menumbangkan Myanmar 2-0 pada aksi persahabatan antarabangsa di Stadium Sultan Muhammed IV, Kota Bharu malam kelmarin jelas satu petanda baik buat Malaysia bagi menghadapi Kelayakan Piala Dunia 2014.

Tanpa kelibat beberapa tonggak utama terutama penggempur berbisa, Norshahrul Idlan Talaha, barisan pemain negara masih mampu menampilkan rentak cemerlang.

Maka tidak menghairankan apabila jurulatih negara, Datuk K. Rajagobal mengamburkan pujian kepada anak-anak buahnya dilihat telah menunjukkan komitmen tinggi sepanjang perlawanan tersebut.

Biarpun beraksi di padang yang becak selain terpaksa berhadapan dengan corak agresif pihak lawan, Rajagobal berkata, barisan pemainnya cepat menyesuaikan diri dengan situasi tersebut.

"Sebelum perlawanan bermula, saya yakin mereka akan beraksi dengan baik. Hasilnya mereka telah beraksi dengan baik sepanjang perlawanan tersebut dan secara keseluruhannya, saya gembira dengan apa yang telah dibuktikan oleh para pemain.

"Saya akui perlawanan tersebut cukup penting buat saya untuk mencari kombinasi terbaik. Bukan senang buat saya untuk mencuba beberapa pemain baru yang hanya digandingkan dalam tempoh beberapa hari sahaja.

"Apa yang saya lihat pemain baru seperti Mohd. Farisham Ismail, Helmi Remeli dan Mohd. Shakir (Shaari) telah beraksi dengan baik," kata Rajagobal ketika sidang media sejurus tamat perlawanan tersebut.

Dalam masa yang sama, Rajagobal melahirkan kegusaran apabila tonggak pertahanan, Mohd. Aidil Zafuan Abdul Razak mengalami kecederaan serius selepas bertembung dengan pemain Myanmar pada perlawanan tersebut.

"Kecedearaan yang dialami oleh Aidil agak serius. Kita sememangnya memerlukan pemain pengalaman seperti dia.

"Begitupun, saya mempunyai banyak pilihan kerana beberapa pemain (skuad) Olimpik dan Mohd. Safee (Sali) bakal kembali perkuatkan skuad kita selepas ini," katanya.

Bagi jurulatih Myanmar, Milan Zibadinovic, dia menganggap faktor pengalaman menjadi pemisah antara kedua-dua pasukan.

"Malaysia berhak memenangi perlawanan ini kerana mereka beraksi dengan baik. Tahniah kepada kedua-dua pasukan kerana beraksi dengan baik, namun Malaysia sebenarnya bermain lebih baik daripada kami.

"Kekalahan ini merupakan sesuatu pengalaman berguna bagi pemain-pemain muda pasukan saya. Kami akan bangkit dan anda akan lihat dalam tempoh enam bulan lagi kami akan tampil lebih garang.

"Kami tetap mahu menang apabila bertemu Mongolia (dalam Kelayakan Piala Dunia 2014) penghujung bulan ini," katanya.

Dalam Kelayakan Piala Dunia 2014, Malaysia akan bertemu Taiwan pada pusingan pertama, 29 Jun ini di Kuala Lumpur sebelum bertandang ke gelanggang lawan pada 3 Julai.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kursus Apiic Academy

Posted:

Kursus Apiic Academy

Kursus Apiic Academy

Oleh NIZHA PERIASWAMY


BAKAL pelajar berpeluang menerima insentif daripada tawaran yang diberikan pihak pengurusan akademi.


ADAKAH anda sedang bekerja dan merancang untuk menambahkan lagi kemahiran pendidikan dalam bidang teknikal? Akademi pembelajaran kemahiran, Apiic Academy yang terletak di Seksyen 52, Petaling Jaya, Selangor menawarkan insentif istimewa kepada pemegang kad Inspire.

Dengan bayaran yang sangat murah, anda bukan sahaja dapat mengikuti kursus yang diingini bahkan boleh memilih lebih 40 kursus pada harga yang sama.

"Tawaran kami ini mungkin berbunyi tidak rasional tetapi ia harus direbut mereka yang ingin memperbaiki diri dan berjaya," kata Pengarah Urusan akademi berkenaan, G. Shashikanthan.

Shashi, 35, berkata pihaknya mengalu-alukan golongan pelajar, pekerja profesional bahkan orang awam untuk mengikuti kursus pembangunan kendiri yang ditawarkan.

Jelasnya, apabila memiliki kad Inspire, seseorang pelajar boleh mendaftar untuk satu atau lebih kursus di bawah program yang sama untuk tempoh pengajian selama setahun.

"Misalnya, di bawah program Aplikasi Teknologi Maklumat (IT), kami menawarkan 39 jenis kursus. Pelajar yang memiliki kad Inspire hanya perlu membayar RM360 dan memilih sebanyak mana kursus di bawah program itu dalam setahun pembelajaran," terang Shashi.

Jika dikira, pemegang kad Inspire dijangka mampu berjimat sehingga RM7,800 bagi semua kursus Aplikasi IT dengan penjimatan sehingga 95 peratus.


DEWAN kuliah di Apiic Academy yang luas dan selesa.


"Saya berpendapat tiada akademi atau institut yang boleh menawarkan harga ini untuk kursus sedemikian.

"Sebaik sahaja kami mengumumkan idea ini, banyak syarikat swasta yang menunjukkan minat untuk mendaftarkan kakitangan mereka," ujar Shashi yang bercadang untuk membuka pendaftaran bagi pemegang kad Inspire bermula dari Jun hingga 31 Julai ini.

Selain Aplikasi IT, Apiic Academy turut menawarkan program Teknikal IT kepada pemegang kad berkenaan.

"Di bawah program itu, lebih 40 kursus ditawarkan dan jumlah keseluruhan kos untuk semua kursus itu mencapai RM100,000.

"Namun, pemilik kad Inspire hanya perlu membayar RM1,250 dan memilih mana-mana atau kesemua 40 kursus untuk tempoh pembelajaran setahun," kata Shashi.

Beliau menambah, bagi program teknikal itu, pelajar dapat menjimatkan lebih 98 peratus daripada kos pengajian sebenar.

Namun, Shashi memberitahu, bayaran yang dikenakan hanyalah untuk kursus berkenaan dan tidak termasuk buku-buku serta yuran peperiksaan.

"Pengguna kad Inspire juga boleh menggunakan kad tersebut di restoran dan kedai buku terpilih kelak. Kami sedang menambah senarai peserta komersial bagi memberikan nilai tambahan kepada pengguna kad tersebut," ujarnya.

Selain kursus IT, Apiic Academy juga merupakan pusat bertauliah yang menawarkan kursus mendandan rambut, seni kuku, jurumekap, fotografi dan pemandu pelancong.

Maklumat lanjut mengenai pusat pembelajaran ini boleh dilayari di laman web www.apiic.com.my.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Rahsia ekstrak mutiara La Thira

Posted:

Rahsia ekstrak mutiara La Thira

Rahsia ekstrak mutiara La Thira


NORA menunjukkan produk bedak asas Pearl Foundation Treatment.


MUNGKIN ada yang menganggap usia Nora Hashim, 55, merupakan halangan untuknya menceburi bidang kecantikan dengan menghasilkan produknya sendiri. Namun, wanita gigih ini mahu menangkis kata-kata itu.

Enam bulan lalu, dia mewujudkan jenama La Thira setelah yakin sepenuhnya mampu memajukan jenama itu dan memasarkannya ke seluruh negara. Buktinya kini, jenama La Thira bukan sahaja menembusi pasaran dalam negara, tetapi turut dipasarkan di negara-negara jiran.

Nora memberitahu, walaupun baru sahaja memperkenalkan La Thira, dia dan anak-anak serta menantunya terlebih dahulu menggunakan produk tersebut bagi menguji keberkesanannya.

"Selepas berpuas hati dengan hasilnya, barulah saya berani memasarkan produk ini dan hasilnya, ramai pengguna kini menjadi pengguna setia produk-produk di bawah jenama La Thira," katanya ketika ditemui di butiknya iaitu Lathira Marketing di Setapak Jaya, Selangor minggu lalu.

Menurut Nora, walaupun usia La Thira masih muda, dia sebenarnya sudah berkecimpung dalam bidang kecantikan sejak tahun 1997.

Ketika itu, dia memasarkan produk-produk kecantikan usahawan tempatan lain.

"Saya sudah lama mempunyai keinginan untuk menghasilkan produk saya sendiri tetapi tidak dapat dilaksanakan atas sebab-sebab tertentu. Bagaimanapun, saya nekad melakukannya tahun ini dan ia berjalan dengan lancar.

"Saya begitu cerewet dalam menghasilkan bedak asas Pearl Foundation Treatment kerana saya mahu memastikan kualiti dan keberkesanannya selain menepati warna yang saya inginkan," jelas Nora.

Bercerita lanjut, dia mahu ekstrak mutiara menjadi bahan penting di dalam ramuan bedak asasnya kerana ia telah dipercayai mempunyai kebaikan yang tinggi kepada kulit.

"Agak sukar mencipta warna bedak asas yang sesuai dengan kulit Asia kerana apabila dicampurkan dengan ekstrak mutiara, warnanya akan berubah. Tetapi selepas dihasilkan berulang kali, saya akhirnya berpuas hati," katanya.

Tambahnya, selain ekstrak mutiara, bahan lain yang digunakan ialah SPF35, minyak jojoba dan vitamin E yang membantu menghilangkan parut jerawat, meliputi liang roma dan menjadikan kulit awet muda.

Justeru, selepas berjaya menghasilkan bedak asas tersebut, Nora kemudiannya turut menghasilkan La Thira Whitening Soap, La Thira Acne Soap dan 24 Gold Beauty Soap.

"Sabun rawatan jerawat turut mengandungi ekstrak mutiara tetapi ditambah dengan minyak tea tree manakala sabun ekstrak emas turut menggunakan bahan-bahan tersebut dan ditambah dengan aloe vera selain bahan utamanya iaitu ekstrak emas.

"Kesemua produk ini dibuat dan dibungkus di kilang yang terletak di Kedah dan di Kuala Lumpur," katanya.

Selain itu katanya, La Thira juga bakal muncul dengan produk pelangsingan badan dalam masa terdekat ini.

"Produk tersebut sudah ada untuk tujuan testimonial. Setakat ini, menantu saya yang baru sahaja melahirkan anak beberapa bulan lalu telah menggunakannya dan dia dapat menurunkan berat badan secara konsisten," ceritanya lagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Malbatt 3 teruskan misi di Lebanon

Posted:

Malbatt 3 teruskan misi di Lebanon

Malbatt 3 teruskan misi di Lebanon

Oleh RAIS YEOP JOHARI


PATROL pemerhati membuat pemantauan ke atas aktiviti yang mengancam keselamatan di kawasan operasi.


TARIKH 25 Januari lalu disifatkan sebagai tarikh keramat buat Batalion Malaysia 3 (Malbatt 3) apabila mereka memulakan misi di bawah panji-panji Pasukan Interim Bangsa-Bangsa Bersatu di Lebanon (Unifil).

Malbatt 3 memulakan tugas rasmi itu selepas berlangsungnya perbarisan serah terima tugas antara Malbatt 2 dan Malbatt 3 pada tarikh berkenaan.

Kolonel Mohd. Nazri Abd. Rahman yang mengetuai Malbatt 3 memberitahu, sepanjang bertugas di bumi anbia itu, Malbatt 3 terus mengekalkan reputasi yang baik dengan penduduk tempatan dan kontinjen-kontinjen negara lain.


PROGRAM Medical Care adalah salah satu pengisian program jiwa murni.


Antara peranan mereka termasuklah melakukan perjumpaan dengan semua datuk bandar negara tersebut dan pemimpin tempatan di Kawasan Tanggungjawab (KTJ) dengan sempurna.

Kata Mohd. Nazri, bagi mencapai misi yang ditetapkan, operasi ketenteraan dilaksanakan tanpa mengira masa dan keadaan cuaca.

"Beberapa tugas dilaksanakan demi mengekalkan keamanan dalam KTJ. Antaranya adalah contact patrol iaitu perjumpaan dengan pemimpin, datuk bandar dan penduduk tempatan yang bertujuan untuk mendapatkan sokongan di samping mendapatkan maklumat terkini berhubung perkembangan semasa dan maklumat perisikan.

"Observation Patrol pula adalah untuk membuat pemerhatian ke atas aktiviti yang mengancam keselamatan di kawasan operasi," katanya.

Jelasnya, Rondaan Counter Rocket Launching Operation (CRLO) bersama Lebanese Armed Forces (LAF) di kawasan wadi atau khallat iaitu kawasan lembah pergunungan turut dibuat bagi mencegah kawasan tersebut dijadikan tapak pelancar roket.


PERANCANGAN sebelum operasi sering dilakukan untuk memantau keadaan kawasan operasi.


Di samping itu, Malbatt 3 juga terlibat melakukan M Road Check Point (RCP) iaitu satu bentuk tugas sekatan jalan raya. Penugasan tersebut dilaksanakan secara koordinasi bersama Polis Tentera UNIFIL dan LAF.

"RCP ini bertujuan untuk menahan, mengesan dan mengenal pasti kenderaan yang mencurigakan. Selain daripada rondaan menggunakan kenderaan, rondaan berjalan kaki atau foot patrol turut dilaksanakan bersama LAF.

"Tugas-tugas ini dilaksanakan dengan penuh dedikasi dan profesional oleh setiap peringkat anggota Malbatt," ujar beliau.

Program jiwa

Dalam pada itu, Mohd. Nazri memberitahu, peranan Malbatt bukan sekadar untuk menjalankan tugas-tugas operasi ketenteraan, malah melaksanakan program-program jiwa murni untuk mengukuhkan tali persaudaraan dengan warga tempatan.


MOHD. NAZRI (tengah) menerima bendera PBB daripada Komander SECWEST UNIFIL sebagai simbolik meneruskan misi di Lebanon sambil diperhatikan oleh Komander Malbatt 2, Kolonel Mohd. Nizam Jaafar (kiri).


Ujarnya, aktiviti jiwa murni atau dikenali sebagai Civillian and Military Cooperation (CIMIC), iaitu program utama CIMIC Malbatt adalah Medical Care.

"Program CIMIC Medical Care bertujuan memberikan perkhidmatan perubatan percuma kepada penduduk tempatan.

"Bagi tempoh tiga bulan pertama penugasan, Malbatt 3 telah berjaya memberi perkhidmatan Medical Care kepada 17 buah mukim dan merawat lebih 500 orang pesakit.

"Kita juga turut menayangkan video Tourism Malaysia serta memberi cenderamata dan pengenalan kuih Malaysia untuk mempromosikan negara," katanya.

Bagi membantu warga tempatan di Lebanon, Malbatt menjalankan beberapa sumbangan peralatan perubatan di hospital kerajaan dalam KTJ termasuk melaksanakan projek penanaman pokok dengan penduduk tempatan.

Menurut beliau, aktiviti CIMIC di sekolah-sekolah pula seperti menganjurkan kelas seni mempertahankan diri, kelas Mines Awareness, kelas tarian tradisional, kelas Bahasa Inggeris dan sumbangan enjin kepada sekolah teknikal.


SEORANG pegawai Malbatt bersama kanak-kanak tempatan dalam program Medical Care.


"Setakat ini program CIMIC yang diberikan oleh pasukan di kawasan operasi memberi impak yang penting kepada Malbatt di mana ia juga dapat mengeratkan lagi hubungan baik dengan rakyat tempatan.

"Majlis keagamaan dan sosial turut dianjurkan bagi mengekalkan ukhwah antara Malbatt, penduduk setempat dan dalam kalangan kontijen UNIFIL.

"Kami menjalankan aktiviti seperti sambutan Maulidur Rasul, tahlil, qiamulail, perlawanan bola sepak persahabatan antara penduduk tempatan serta Majlis Sambutan Hari Tentera Darat ke-78, Hari Kontinjen Malaysia dan Brunei," katanya.

Ketumbukan Malbatt 3 adalah seramai 49 orang pegawai dan 391 LLP (lain-lain pangkat) yang terdiri daripada ketiga-tiga cabang perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia, dua pegawai dan 18 LLP Angkatan Bersenjata DiRaja Brunei (ABDB) serta seorang Pegawai Awam Kementerian Pertahanan telah ditubuhkan pada 29 September 2010 di Port Dickson, Negeri Sembilan.

Sebagai persiapan ke Lebanon, kesemua anggota Malbatt 3 telah menjalani latihan integrasi pasukan atau dikenali sebagai Force Intergration Training (FIT) selama tiga bulan di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda).

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Perkhidmatan LRT Kelana Jaya terganggu

Posted:

Perkhidmatan LRT Kelana Jaya terganggu

Perkhidmatan LRT Kelana Jaya terganggu

20/06/2011 10:02pm

KUALA LUMPUR — Perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) di semua laluan dari Kelana Jaya ke Gombak terganggu selama kira-kira setengah jam petang ini akibat masalah teknikal.

Jurucakap Syarikat Prasarana Negara Berhad (Prasarana) berkata, gangguan pada pukul 6.38 petang itu adalah akibat tren LRT mengalami masalah teknikal di stesen Taman Bahagia dan stesen Bangsar.

"Gangguan teknikal itu bagaimanapun berjaya diatasi oleh pihak kami, dan perkhidmatan tren di laluan Kelana Jaya akhirnya kembali berfungsi seperti biasa setengah jam kemudian," katanya kepada Bernama di sini.

Beliau berkata, oleh kerana gangguan itu berlaku semasa waktu puncak, ia mengakibatkan kesesakan di beberapa stesen, dan pihak Prasarana memohon maaf terhadap masalah yang timbul. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

125 atlet ke temasya Universiade di Shanzen

Posted:

125 atlet ke temasya Universiade di Shanzen

125 atlet ke temasya Universiade di Shanzen

20/06/2011 8:47pm

KUALA LUMPUR – Malaysia akan menghantar kontinjen lebih 150 anggota ke temasya Sukan Universiti Dunia (Universiade) kali ini, jumlah teramai dalam sejarah pembabitan negara dalam temasya itu sejak awal tahun 1980-an .

Pada edisi ke-26 temasya Universiade di Shanzen, China pada 11 hingga 23 Ogos depan, kontinjen negara dibarisi 125 atlet dan bakinya pegawai.

Temasya dwitahunan itu akan menghimpunkan seramai 10,000 atlet dan pegawai dari seluruh dunia.

"Untuk penyertaan kali ini, ia boleh dikatakan penyertaan teramai atlet dari Malaysia. Melalui kerjasama Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dengan MSN (Majlis Sukan Negara) dan ISN (Institut Sukan Negara), kita telah mengenal pasti 125 orang atlet mahasiswa elit.

"Boleh dikatakan lebih 80 peratus atlet yang akan membawa cabaran negara adalah terdiri daripada atlet pelapis dan elit negara.

"Ada di antara mereka juga akan beraksi di Sukan SEA dan Sukan Olimpik London 2012," kata penyelaras media bahagian sukan KPT, Nur Ekmal Buhary di sini hari ini. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

32 pasukan sertai sepak takraw dunia 2011

Posted:


Ruang

Rumah pusaka Batu Pahat

PERKENALAN dengan jejaka berusia 31 tahun ini membuka ruang kepada Jurnal untuk menyaksikan hasil kreativitinya yang bersifat neoklasik. Lagi...

Infiniti

Strategi pemasaran panorama sfera

HANYA dengan satu klik, pelbagai maklumat dan informasi dari seluruh dunia boleh diperoleh melalui paparan skrin apabila melayari Internet. Lagi...

Kesihatan

Kebaikan makan pisang

PISANG sering menjadi pencuci mulut di negara ini. Secara amnya, kandungan potasium pisang menyebabkan ia disyorkan oleh para doktor untuk pesakit yang kekurangan sumber itu. Lagi...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved