Isnin, 14 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Rona kehidupan penghuni Kasuapan

Posted:

Rona kehidupan penghuni Kasuapan

Rona kehidupan penghuni Kasuapan

PETANG itu, hujan lebat di Kampung Kasuapan yang terletak di Pulau Gaya, Kota Kinabalu, Sabah. Kami secara spontan berlari menuju ke pondok jeti untuk berlindung.

Tiada apa yang mampu dilakukan selain menyaksikan samudera yang terbentang luas. Keasyikan merenung lautan yang kebiruan itu tidak mampu bertahan lama. Suara kanak-kanak yang riuh-rendah menjengah ke gegendang telinga.

Gelagat mereka yang terpacak beramai-ramai di halaman rumah seorang penduduk cukup menarik untuk diperhatikan. Salah seorang daripada kanak-kanak tersebut menanggalkan baju T putih yang dipakainya. Seorang lagi, membuka seluarnya tanpa segan silu.

Tindak tanduk kedua-duanya menjadi ikutan enam rakan mereka yang lain. Seorang budak lelaki yang barangkali lebih tua dalam kumpulan itu, kemudiannya memberi isyarat tangan. Tanpa teragak-agak, kesemuanya terus terjun ke laut.

"Mari, mari masuk laut dengan kami, seronok," teriak mereka yang mempelawa kami yang tergamam memerhati tingkah laku mereka yang janggal di mata kami.

Apabila jurufoto, Abdul Razak Latif menghalakan lensanya, tanpa diasak, mereka terus memberi gaya yang lincah di permukaan air.

Melihatkan keadaan tersebut, secara jujurnya, perasaan menjadi gelisah. Pertama, mereka masih kecil, jadi takut-takut mereka akan lemas. Kedua, air laut itu dicemari dengan limpahan sampah sarap.

Tatkala hujan, keadaan lebih parah. Botol air minuman plastik dan kaca, beg plastik, lampin, tin aluminium, kotak polisterin, kayu dan sisa makanan yang dibuang dibawa arus.

Serasi dengan air


KAMPUNG KASUAPAN di Pulau Gaya merupakan sebuah perkampungan indah meskipun ia dicemari sampah-sarap.


"Jangan panik lihat mereka, budak pulau memang begini gayanya, mereka sudah terbiasa dengan air sejak kecil, tiada apa yang perlu ditakutkan," kata Ketua Kampung Kasuapan, Hasim Amar, 54, mengejutkan lamunan penulis yang terkesima melihat babak kumpulan kanak-kanak tadi.

Selang beberapa jam, air laut surut. Kali ini, mereka dilihat berebut-rebut pula mengutip kerang dan ikan yang ligat menggeletik dengan hanya menggunakan tangan.

Bahan buangan yang terdiri daripada bekas plastik yang bertaburan di sana sini kemudian dicapai bagi mengisi hasil tangkapan masing-masing.

Secara berdikit-dikit, lautan kebiruan tadi yang menjadi cetek dipenuhi bukan sahaja dengan kelibat si kecil malah hampir kesemua penduduk keluar beramai-ramai.

Secara keseluruhannya, kata Hasim, penduduk di Kampung Kasuapan mempunyai kira-kira 1,600 orang yang terdiri daripada suku kaum Iranun, Ubian, Suluk dan Filipina.

"Kemudahan di sini agak sederhana. Untuk bekalan elektrik, kami bergantung kepada penjana sementara air dibeli di darat pada harga RM5 setong," katanya sambil memberitahu 40 peratus pekerjaan penduduk ialah nelayan dan selebihnya buruh kasar.

Kampung Kasuapan sebenarnya merupakan salah satu antara tujuh buah kampung air yang terdapat di Pulau Gaya. Kampung-kampung lain adalah seperti Kampung Lok Malom, Kampung Lobong, Kampung Pondo, Kampung Lok Urai dan Kampung Lok Baru.

Radius di antara bandar Kota Kinabalu dengan Pulau Gaya hanya 1.5 kilometer (km) dan tujuh minit perjalanan menaiki bot.

Menyingkap catatan dalam buku berjudul Sejarah Kependudukan British di Pulau Gaya, pulau itu dianggap istimewa pada mata British.

Mereka dihikayatkan menjadikan pulau ini sebagai pusat pentadbiran pada zaman pemerintahan kolonial Bristih lebih kurang 110 tahun yang lampau.

Lautan sampah

Sehari sememangnya tidak cukup untuk mendasari Kampung Kasuapan. Kami bertandang pada hari esoknya. Falsafah dan aturan kehidupan penghuni pulau itu diteroka secara perlahan-lahan.

Di kampung itu, terdapat 281 rumah atas air yang diperbuat daripada material papan. Jambatan yang menghubung antara satu rumah ke rumah agak mengerikan. Ada titian yang terlalu kecil, tidak kurang juga yang rompang di sana sini.


BELUM mengerti. Meskipun dikelilingi dengan lautan sampah, kanak-kanak ini nampak girang tidak terhingga.


Percaya atau tidak, hambatan itu tidak sedikit pun menjadi ketakutan kepada kanak-kanak kecil di kampung itu. Seperti sudah terbiasa, mereka melaluinya dengan selamba.

Perhiasan perabot mewah dan katil besar di setiap rumah? Itu bukan gaya hidup mereka. Sebaliknya, penghuni kampung tersebut lebih senang duduk beralaskan tikar jerami. Mereka juga tidak perlukan kipas kerana mereka memiliki angin semula jadi.

'Aura' sampah sarap

Atmosfera di Kampung Kasuapan tidak memberangsangkan. Akibat tiada sistem pembuangan dan pelupusan yang efisien, sampah sarap bertebaran di gigi air yang menyakitkan mata yang memandang.

Penulis tidak tahu bagaimana hendak menegah kegirangan tiga orang kanak-kanak yang berenang dan berendam di air yang penuh dengan timbunan sampah. Namun, apa yang menyentak perasaan apabila seorang penduduk mengadu itu memang rutin kanak-kanak di sana.

Jujur untuk dikatakan, limpahan air laut gagal menangani bau busuk sampah sarap. Sedih juga apabila mengetahui penyakit kulit yang menghinggapi penduduk terutama kanak-kanak sudah dianggap sebagai satu perkara normal.

Seorang penduduk, Sadit Utumani, 42, begitu asyik membuat perahu ketika dihampiri.

Menyelami kehidupannya Sadit mengakui dia tidak hidup mewah tetapi dia bahagia bersama 11 orang anak.

"Sejak dulu saya memang buat perahu, satu perahu yang diperbuat daripada kayu berharga RM1,500, kalau boleh skil ini mahu diperturunkan kepada anak-anak," katanya yang memiliki tubuh badan yang tegap.

Tidak jauh dari rumah lelaki itu ialah Rosli Gan, 50-an. Ketika berbual, wanita tersebut mengaku bahawa dia sendiri tidak tahu umurnya yang sebenar.

Dia terus bercerita. Luah Rosli, kehilangan suami begitu merobek hatinya. Bagaimanakah dia meneruskan kehidupan untuk menyara 11 orang anaknya di pulau itu? Wanita ini hanya menjual ikan goreng dan ubi yang dibungkus dengan plastik aiskrim di hadapan rumahnya setiap hari di hadapan rumahnya.

"Walau berniaga secara kecil-kecilan, anak-anak saya masih ke sekolah," katanya yang meluahkan kepayahan mendapatkan air bersih di pulau itu.

Kala bersembang dengan Rosli, tiba-tiba kelihatan segerombolan pelajar sekolah keluar melalui denai belukar di hujung kampung.


BERKAWAN dengan laut. Anak-anak pulau sememangnya dikenali dengan karakter berani dan laut bukanlah tandingan mereka.


"Budak-budak ini dah habis sekolah, tengok tu, belum makan lagi, dah tanggalkan baju, campakkan beg, terus main bola sepak kat padang berhabuk tu."

Demikian reaksi Rosli apabila melihat gelagat para pelajar tadi. Untuk rekod, terdapat 1,400 pelajar di Sekolah Kebangsaan Pulau Gaya dan seramai 700 pelajar di Sekolah Kebangsaan Pulau Gaya.

Bermula hanya empat orang, permainan itu bertambah gamat dengan kehadiran lebih 20 orang pelajar. Jika rembatan tidak kena sasaran, mereka merengus. Sekiranya sasaran pada dua tiang gol yang tidak berjaring mengena, mereka bersorak kegembiraan.

Beberapa jam selepas itu, anak muda pulau pula menguasai kawasan padang yang berpasir dengan bermain bola tampar.

Adakah anak-anak muda ini selesa untuk terus tinggal di kampung atau hati mereka meronta untuk berhijrah?

Menjawab pertanyaan itu, Basri Mahmud, 17, berkata, dia berhasrat untuk memajukan diri.

"Saya akan melanjutkan pelajaran di Pusat Giat Mara," katanya yang menyebabkan rakan baiknya, Bolkiah Billi, 19, tersenyum.

Bolkiah seorang yang pendiam. Dia tidak banyak membutirkan kata-kata. Cuma dia hanya berkata: "Memang hidup di sini sedikit bosan, nak tonton TV kena tunggu malam dan kalau nak karaoke kena pergi KK, tapi itu tidak menjadi hal, saya pasti akan menetap di sini."

Barangkali masyarakat Kampung Kasuapan hanya bergelut dengan persekitaran yang tidak bersih dan kekangan untuk mendapatkan air bersih.

Namun, mereka hidup harmoni, kaya dengan adat resam dan disulami kasih sayang. Bagi mereka, apalah erti wang melimpah-ruah andai hidup tidak bahagia.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


MBI lawat Majlis Perbandaran Songkhla

Posted:

MBI lawat Majlis Perbandaran Songkhla

MBI lawat Majlis Perbandaran Songkhla

AZIZUDDIN (tujuh dari kanan) dan delegasi MBI bergambar kenangan bersama Peera (tengah) di Songkhla, Thailand baru-baru ini.


MUHIBAH. Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) mengadakan lawatan kerja ke Majlis Perbandaran Songkhla, Thailand baru-baru ini.

Delegasi MBI yang diketuai Timbalan Setiausaha Bandar raya (Teknikal), Azizuddin Alias disambut oleh Datuk Bandar Songkhla, Peera Tantisaenee.

Azizuddin berkata, lawatan ke Songkhla bertujuan mengkaji konsep riadah Walking Street Songkhla sebelum diaplikasikan di Ipoh dan dijadikan sebagai salah satu tarikan pelancongan terbaharu di Perak pada tahun hadapan.

Full content generated by Get Full RSS.

Ulang tahun Kelab Bola Sepak Veteran Tok Janggut

Posted:

Ulang tahun Kelab Bola Sepak Veteran Tok Janggut

Ulang tahun Kelab Bola Sepak Veteran Tok Janggut


SEBAHAGIAN daripada pemain Kelab Bola Sepak Veteran Tok Janggut bergambar kenangan pada majlis makan malam di Wakaf Bharu, Tumpat baru-baru ini


RAI ULANG TAHUN. Seramai 30 pemain dari Kelab Bola Sepak Veteran Tok Janggut, Wakaf Bharu, Tumpat diraikan pada majlis jamuan di sebuah restoran di Wakaf Bharu sempena menyambut ulang tahun pertama kelab itu baru-baru ini.

Pengerusi kelab itu, Mokhtar Abd. Rahman berkata, majlis itu bertujuan mewujudkan jalinan mesra antara komuniti pemain sejak kelab itu ditubuhkan pada 25 Oktober tahun lalu.

Katanya, sempena sambutan ulang tahun kelab itu juga, pihaknya bercadang untuk menganjurkan Kejohanan Bola Sepak Sembilan Sebelah Tertutup Tok Janggut 2011 pada 25 dan 26 November di padang Sekolah Kebangsaan Pohon Tanjung, Wakaf Bharu.

Full content generated by Get Full RSS.

PDK Taman Seri Gombak anjur sukaneka murid OKU

Posted:

PDK Taman Seri Gombak anjur sukaneka murid OKU

PDK Taman Seri Gombak anjur sukaneka murid OKU


YUSZAHARI (enam dari kanan) dan Abdul Rahim (lima dari kanan) bergambar bersama tetamu yang hadir pada program Sukaneka dan Permainan Bocce Pendidikan Khas di Taman Pinggiran, Batu Caves baru-baru ini.


MERIAH. Sempena sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia, Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Taman Seri Gombak, Batu Caves menganjurkan Sukaneka dan Permainan Bocce Pendidikan Khas yang bertemakan Permuafakatan Membawa Kejayaan di Taman Pinggiran, Batu Caves baru-baru ini.

Pada program itu, sebanyak empat sekolah dalam Parlimen Gombak terlibat iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Seri Gombak, SK Taman Seri Gombak 2, SK Taman Permata dan SK Taman Melawati.

Pengerusi PDK Taman Seri Gombak, Yuszahari Mohd. Yusoff berkata, program itu bertujuan merapatkan jurang antara komuniti anak-anak orang kelainan upaya (OKU) dengan masyarakat setempat.

Majlis telah dirasmikan oleh Ketua UMNO Bahagian Gombak, Abdul Rahim Kamarudin.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


KitaKita martabat kraf tempatan

Posted:

KitaKita martabat kraf tempatan

KitaKita martabat kraf tempatan

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

SEBENARNYA, sudah lama penulis merisik untuk menemu bual pengusaha Butik Kita Kita. Khabarnya KitaKita merupakan satu-satunya butik moden yang menjunjung seni kraf tempatan negara. Justeru, ia merupakan buah tangan yang menarik untuk ditatap oleh pembaca.

Isnin lalu, hasrat itu disambut baik oleh pemiliknya iaitu Nori Abdullah, 35. Pertemuan yang berlangsung lebih dua jam itu, beliau yang juga anak kepada mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Abdullah Ahmad Badawi galak bercerita tentang KitaKita yang dibangunkannya pada Disember tahun lalu.

Kata Nori, cetusan ilham menubuhkan butik yang terletak di Bukit Damansara bukan datang daripada dirinya seorang.

Wanita yang juga isteri kepada Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berterus terang memberitahu KitaKita adalah gabungan idea bersama tiga saudaranya yang lain.

Mereka adalah Mona Jamaluddin, 46 dan Hana Jamaluddin, 44 yang juga kakak kepada Khairy, serta Yazwa Yahya@Pam Shahril, 35 (saudara Nori). Ketiga-tiganya turut hadir memperkenalkan Butik KitaKita kepada pihak media.

"KitaKita ditubuhkan atas dasar minat dan kasih yang mendalam terhadap seni dan kraf tangan. Sebenarnya ia bermula daripada hobi sahaja tetapi ia berkembang apabila kita mempunyai hubungan baik dengan penggiat kraf tempatan," kata Nori.

Penyambung legasi ibu


HANA (kiri) dan Pam menunjukkan sebuah produk kraf unik yang hanya boleh didapati secara eksklusif di Butik KitaKita.


Ibu kepada dua cahaya mata iaitu Jibreil Ali Jamaludin Abu Bakar, 4 dan Timor Abdullah, 3, mengakui, dia mengikut jejak langkah ibunya, Allahyarham Tun Endon Mahmood yang sememangnya terkenal dengan usaha dan begitu komited menjadikan batik sebagai ikon kebangsaan.

KitaKita ujar Nori, adalah salah satu pendekatan untuknya menyambung legasi dan warisan ibu kesayangan.

"Arwah ibu merupakan sumber inspirasi saya. Saya masih ingat, semasa kecil arwah sentiasa mengingatkan kami untuk menghargai kecantikan produk tempatan dan bukan hanya meletakkan nilai yang tinggi pada bara ngan import," katanya bersungguh.

Bagi Mona, Hana dan Yazwa pula mereka senada dengan berkata: "Kami berharap butik ini dapat meningkatkan kesedaran terhadap kreativiti dan kehalusan seni kerja tempatan, kami juga mahu orang ramai mempertimbangkan untuk membeli hadiah atau cenderamata, barangan kraf tangan akan menjadi pilihan utama mereka."

Pada petang itu, Nori dilihat bersemangat menceritakan tentang butiknya yang memartabatkan kraftangan buatan tempatan yang merupakan lambang tradisi kebanggaan negara itu.

"Penubuhan KitaKita bertu juan menyediakan ruang baharu kepada pengusaha-pengusaha selain menyimpan harapan dalam mengubah pan dangan umum terhadap kraf tradisi .

"Dalam erti kata lain, KitaKita menyediakan landasan yang lebih kontemporari kepada pengusaha kraf untuk menjual hasil kerja tangan mereka ke pasaran yang lebih luas. Kami bertekad untuk membantu tukang kraf dan penggiat seni," katanya panjang lebar.

Mona pula mengakui, KitaKita yang merupakan sebuah entiti perniagaan berasaskan sosial bukanlah mengejar keuntungan semata-mata.

Butik ini secara keseluruhannya memperuntukkan 10 peratus daripada keuntungan yang diperoleh disalurkan kepada artisan-artisan tempatan, tukang-tukang kraf dan pengeluar kraf yang berskala kecil.

Kraf unik


DEKORASI dalaman butik diminimumkan demi untuk menonjolkan kraf-kraf yang dibawa dari serata negeri.


Empat wanita yang juga usahawan baharu di negara ini, tidak semberono memilih produk. Kata mereka, produk yang dibawa masuk dipilih menepati keperluan pelanggan dan semestinya citarasanya lebih terkini.

Semasa berlegar-legar di Butik KitaKita yang didominasi dengan rona putih bersih, semua produk dibalut dengan penuh elegan dan dipersembahkan dengan stail lebih anggun.

Kata Nori, setakat ini terdapat lebih 40 item di sana. Antara jenama yang kelihatan ialah seperti Royal Pahang Tenun, Royal Selangor, Royal Terengganu Songket, Touch Of Clay, Khalid Batik, Galeri Seri Endon, Roshfin, The Nori Kebaya Range dan banyak lagi.

Harga produk serendah RM4 hingga RM6,000. Namun, barangan yang berharga RM100 hingga RM200 adalah yang paling banyak boleh didapati.

Antara yang mencuri perhatian lensa jurufoto, Rashid Mahfof ialah kraf tangan popular Sarawak, pua kumbu.

Pua kumbu merupakan kain kapas berpola pelbagai warna yang ditenun halus oleh wanita suku kaum Dayak. Ia digunakan dalam upacara dan peristiwa penting seperti kelahiran anak atau barangan perhiasan rumah.

Selain itu, barangan tembikar Nori Kebaya juga unik dan perlu dimiliki setiap pelanggan yang mengunjungi Butik KitaKita.

Ia berupa tembikar yang dilukis rekaan kebaya pelbagai warna dan sesuai untuk dijadikan hadiah atau dihias di rak atau di meja kediaman.

Menariknya lagi di butik itu, setiap produk akan dikepilkan satu kad kecil yang menerangkan asal-usul produk yang mempunyai cerita tersendiri.

Luar negara


SENI lukisan turut mengambil tempat di Butik KitaKita yang mempamerkan hasil kreatif seni tempatan.


Ditanya tentang respons yang diterima setelah hampir setahun beroperasi, Nori memberitahu, sambutannya amat menggalakkan.

"Baru-baru ini ada seorang pelanggan kami yang mahukan elemen tradisional pada naskhah al-Quran. Jadi setelah kami berbincang, lahirlah idea menghasilkan sarung songket untuk al-Quran itu," katanya.

Butik KitaKita berpotensi untuk berkembang di negara ini malah, untuk melewati pasaran antarabangsa juga menampakkan sisi cerah.

Manakan tidak, produk daripada butik itu pernah menjengah kota London dan Jeddah.

Mengakhiri bicara, Nori sekali lagi mengalu-alukan kerjasama dengan semua pengusaha kraf di negara ini agar bersama-sama dapat memenuhi permintaan masyarakat termasuk pelancong luar negara.

"Sesungguhnya, kami menyokong kuat hasil kerja pembuat kraf kecil-kecilan, sama ada dari kawasan desa mahu pun yang bekerja dari rumah di serata negara. Anda adalah penyumbang penting kepada kepelbagaian dan keindahan khazanah kraf tangan Malaysia," ujar Nori.

Full content generated by Get Full RSS.

Air RO YES 1968 ke pasaran luar negara

Posted:

Air RO YES 1968 ke pasaran luar negara

Air RO YES 1968 ke pasaran luar negara

Oleh NIZHA PERIASWAMY


SEBAHAGIAN daripada kakitangan syarikat Amshore yang menyumbang kepada kejayaan produk air RO 1968.


MENGILANG dan pengeluar ais osmosis berbalik (RO), Amshore yang terletak di Batu Pahat, Johor cukup istimewa dalam kalangan pelanggannya.

Kilang seluas 3,716 meter persegi itu bukan sekadar sebuah kilang yang memproses air RO. Sebaliknya, kilang yang mendapat kepercayaan daripada beberapa buah negara Asia seperti Singapura dan Thailand serta Asia Pasifik seperti Australia itu cukup menjaga kualiti dan standard produk yang dikeluarkannya.

"Bukan mudah untuk sesebuah syarikat pembuatan makanan dan minuman untuk memasuki pasaran luar khususnya Singapura kerana mereka meletakkan standard yang sangat tinggi. Tetapi kami bangga apabila dapat memanipulasi sebahagian pasaran air minuman botol RO ke luar negara.

"Ia membuktikan kemampuan kami menghasilkan produk berkualiti menepati standard antarabangsa," kata Ketua Pegawai Operasi Kumpulan, Sebastian Chang. Namun, Singapura bukan satu-satunya pasaran antarabangsa Amshore.

Memandangkan lokasi Amshore di Batu Pahat, Johor maka pengedar di Singapura berpeluang menyaksikan sendiri proses pembuatan air RO Amshore.

Selain pasaran Singapura, air RO Amshore turut menembusi pasaran di Thailand, Australia dan ke Jepun dalam masa terdekat. Bagaimanapun Singapura merupakan pasaran terbesar air RO Amshore.

"Kami hanya menggunakan trak-trak dan pengangkutan darat untuk memasarkan air dan ia lebih efisien untuk pengedaran di Singapura, Malaysia dan Thailand," katanya.

Menurut Sebastian, Amshore bukan saja pengeluar air RO, sebaliknya ia melibatkan setiap peringkat pemprosesan air tersebut. Ini termasuklah dari segi mendapatkan sumber air, proses pembuatan botol, penapisan air dan pembungkusan.

12 kali tapisan


PEKERJA memeriksa kualiti botol air sebelum air dimasukkan ke dalam botol tersebut.


Lazimnya, di kilang-kilang lain, proses penapisan air RO hanya melibatkan empat kali peringkat tapisan, sebaliknya di Amshore air ROnya ditapis tiga kali ganda iaitu 12 kali.

"Kami merupakan syarikat air yang pertama melakukan penapisan sebanyak itu. Selepas itu ia akan dirawat, diperiksa kandungannya sebelum dan diisi ke dalam botol," ujar Sebastian bahawa mereka memperoleh bekalan air paip Syarikat Air Johor.

Amshore juga turut membekalkan tenaga kerja profesional iaitu seorang ahli kimia bagi merekod dan menyimpan setiap siri pengeluaran air botol. Ahli kimia terbabit akan memilih sebotol air secara rawak daripada setiap siri nombor. Ia akan diperiksa untuk mengesan sebarang kandungan yang boleh mencemari air tersebut.

"Kami juga akan menyimpan air-air ini sehingga tamat tempoh. Ia akan dirujuk semula jika kami menerima sebarang aduan," katanya.

Bagi memastikan kualiti dan kebersihan air terbabit, Sebastian berkata, syarikat itu juga membuat sendiri botol dan penutupnya. Sambil mengambil beberapa biji penutup, Sebastian memberitahu, penutup yang sudah disentuh akan dihantar ke tong kitar semula bagi mengekalkan sanitasi.

Di kilang tersebut, setiap 32 penutup dihasilkan dalam masa 30 saat.

Dari lokasi pembuatan penutup botol, penulis dibawa ke sebuah lokasi yang menempatkan botol plastik yang berbentuk tabung uji. "Botol kecil dan besar yang berupa tabung uji ini akan diberi tekanan haba untuk membentuk botol air yang bersaiz 500ml atau 1,500 ml," jelas Sebastian.

Kepelbagaian bentuk juga boleh dibuat kerana pihak Amshore turut membekalkan botol airnya kepada label-label lain mengikut bentuk dan warna penutup yang berbeza.

Selepas proses tekanan haba, botol-botol akan berada dalam satu barisan berlitar sementara seorang kakitangan akan memeriksanya. Ia bertujuan mengelak air RO dimasukkan ke dalam botol yang rosak.


AIR RO yang sudah diproses akan disimpan sebelum dieksport.


Daripada proses sumber air disedut ke dalam paip penapisan hingga ia dimasukkan dalam botol, semuanya dilakukan secara tertutup dalam saluran khusus. Hanya selepas di masukkan dalam botol, barulah air tersebut dapat dilihat.

Namun, ini tidak bermakna proses pembuatan air itu sudah sempurna. Selepas air dimasukkan dalam botol mengikut saiz, ia diperiksa semula jika berlaku sebarang kesilapan. Botol-botol yang kemek, calar atau mempunyai masalah pelabelan akan ditarik semula.

Selepas semua prosedur itu selesai, sebuah mesin memasukkan botol-botol ke dalam kotak dengan kiraan 12 botol 1,500ml bagi setiap kotak. Kotak-kotak itu kemudian disusun sebanyak 48 kotak, dibungkus menggunakan plastik dan sedia diedar.

"Ia bukan satu kerja yang mudah seperti yang difikirkan ramai orang, ia bukan mengenai mengambil air dari paip dan dibotolkan. Ia satu proses yang panjang dan membabitkan pelbagai mesin serta tenaga kerja," kata Pengarah Eksekutif Bio Osmo Berhad, syarikat induk Amshore, Jimmy Yang.

Jimmy percaya setiap perniagaan ada cabaran tetapi demi memastikan kualiti produk khususnya produk berasas makanan dan minuman, pihaknya tidak akan berkompromi. Apatah lagi apabila Amshore memilih untuk terus berkembang dan mendominasi pasaran air botol RO serta minuman lain, kualiti dijadikan penanda arasnya.

Full content generated by Get Full RSS.

12 menu baharu CPK

Posted:

12 menu baharu CPK

12 menu baharu CPK

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


WARM APPLE Pie Pizza yang harus dipesan jika anda bertandang ke restoran ini.


TIDAK keterlaluan untuk membuat rumusan bahawa restoran California Pizza Kitchen (CPK) merupakan lokasi terbaik untuk menikmati sajian piza dan pasta.

Bukan sahaja kerana kelazatannya tetapi pembaharuan demi pembaharuan pada menu yang dilakukan berjaya menarik minat penggemarnya bukan sahaja di negara ini malah, seantero dunia.

CPK sebenarnya mula bertapak di Beverly Hills, Amerika Syarikat (AS) sejak tahun 1985. Sehingga kini, rangkaian restoran makanan segera itu sudah mempunyai lebih 240 cawangan. Antaranya di Singapura, Jakarta dan Hong Kong.

Di Malaysia, lokasi CPK yang sebelum ini di Suria KLCC, berpindah ke kompleks beli-belah baharu di Jalan Bukit Bintang, Fahrenheit88.

Baru-baru ini, CPK mengundang pihak media untuk merasai 12 jenis menu termasuk inovasi piza, salad dan pencuci mulut baharu yang dihasilkan oleh tukang masak mereka yang terlatih.

Menu-menu ini kata Pengurus Restoran CPK di Fahrenheit88, Annie Lim, bukan sahaja menyihatkan tetapi sangat sesuai kepada mereka yang menjaga pemakanan.

Memahami selera pelanggan yang berbeza-beza, CPK kali ini menawarkan piza yang berunsurkan ayam sepenuhnya, makanan laut serta piza yang banyak disalut dengan sayur-sayuran segar.

Apa kata anda mencuba The Hawaiian BBQ Chicken Pizza yang merupakan hidangan signatur CPK yang telah direvolusi ramuan dan rasanya.

Tidak terlalu pedas, piza jenis itu mengandungi hirisan nanas dan bawang merah, ayam dan keju mozzarella yang pasti membangkitkan selera.

Seasons Pizza berintikan tomato yang diimport khas dari Itali, cendawan segar, keju mozzarella dan parmesan serta lain-lain ramuan juga tidak mengecewakan. Piza itu berharga RM40 dan boleh dinikmati seramai empat orang.


OLIVE OIL and Garlic Spaghetti.


Salad dan sup

Kepada penggemar salad pula, CPK menawarkan Roasted Vegetable Salad yang berharga antara RM27 hingga RM30.

Ia kaya dengan pelbagai bahan antaranya kepingan dada ayam yang dipanggang, lada benggala, asparagus, terung dan banyak lagi.

Namun, sebelum anda menjamu hidangan berat, apa kata anda memesan sup cendawan liar terlebih dulu.

Rasa sup yang menggabungkan tiga jenis cendawan iaitu portobello, shiitake dan cendawan putih yang dikisar bersama krim dan bawang putih sangat mengujakan.

Dalam limpahan menu yang dihidangkan, spageti yang dinamakan Olive Oil & Garlic Spaghetti paling menambat rasa. Jika tidak mahu dicampur dengan udang, anda boleh memesan kepingan ayam sahaja.

Sudahkan hidangan makan tengah hari atau malam anda di CPK dengan Warm Apple Pie Pizza. Pencuci mulut itu mengandungi epal hijau dibakar bersama gula merah dan mentega. Paling menarik di atasnya diletakkan ais krim vanila.

Untuk minuman, Kosmo! mencadangkan pelanggan mencuba Mango Strawberry Coloda, Strawberry Banana dan Electric Lemonade.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Paling ramai obes

Posted:

Paling ramai obes

Paling ramai obes

RAMAI rakyat Malaysia mengalami obesiti dan bilangan mereka adalah paling ramai di Asia Tenggara. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Malaysia menduduki tempat pertama dalam kalangan negara-negara di Asia Tenggara yang paling ramai rakyatnya mengalami obesiti dan tempat keenam di negara Asia Pasifik, Dewan Rakyat diberitahu semalam.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, perkara itu perlu diberi perhatian semua pihak.

"Kita serius diancam dengan pengambilan gula berlebihan yang menyebabkan pelbagai penyakit termasuk diabetes," katanya semasa menjawab soalan Dr. Tan Seng Giaw (DAP-Kepong).

Seng Giaw ingin tahu tahap penggunaan gula berlebihan di Malaysia berbanding negara lain dan tindakan yang diambil kepada pihak-pihak yang melanggar peraturan yang telah ditetapkan.

Rosnah berkata, kadar pengambilan gula dalam kalangan rakyat Malaysia adalah terlalu tinggi iaitu purata 51 gram, melebihi saranan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 50 gram.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Penduduk dakwa PKNS tamak

Posted:

Penduduk dakwa PKNS tamak

Penduduk dakwa PKNS tamak

Oleh JUNHAIRI ALYASA dan MOHD. YUNUS YAKKUB
berita@kosmo.com.my


INILAH padang Kompleks Sukan PKNS Kelana Jaya yang bakal dimajukan dengan projek komersial.


PETALING JAYA – Keputusan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) untuk menghapuskan Kompleks Sukan PKNS Kelana Jaya di sini dengan menjadikannya tapak tujuh blok pangsapuri 35 tingkat dan sebuah kompleks perniagaan 15 tingkat mendapat tentangan kuat daripada penduduk setempat.

Mereka menyifatkan PKNS bukan sahaja tamak haloba malah sudah hilang pertimbangan kerana pembangunan di kawasan seluas 7.5 hektar di SS7, Kelana Jaya itu dijangka mengundang pelbagai masalah kelak seperti kesesakan jalan raya, gejala sosial, jenayah dan kesan negatif alam sekitar.

Lebih 10,000 penduduk yang tinggal di sekitar kawasan tersebut dikatakan sangat kecewa dengan keputusan agensi milik kerajaan negeri Selangor itu dan mahu cadangan tersebut dihentikan.

Seorang penduduk yang sudah menetap di situ sejak 19 tahun lalu, Raja Azlan Shah Raja Abdul Aziz, 40, berkata, PKNS telah diamanahkan oleh kerajaan negeri untuk mengurus harta yang dimiliki oleh rakyat.

"Nampaknya PKNS tidak ada integriti langsung kerana sanggup memperdayakan rakyat mengatakan mereka hendak membina sebuah bandar sukan tetapi motif sebenar adalah keuntungan materialistik.

"Saya harap kerajaan negeri menilai semula kedudukan PKNS ini dan kami tidak akan teragak-agak untuk mengajar mereka pada pilihan raya umum nanti," katanya ketika ditemui Kosmo! di Kelana Jaya semalam.

Isu projek pembangunan di kawasan tersebut mula mendapat bantahan penduduk pada Oktober lalu kerana kompleks sukan yang berusia lebih 30 tahun itu menjadi tumpuan orang ramai untuk menjalankan pelbagai aktiviti sukan dan rekreasi.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Istana Negara lama ditutup secara rasmi hari ini

Posted:

Istana Negara lama ditutup secara rasmi hari ini

Istana Negara lama ditutup secara rasmi hari ini

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHAMED NOR
luqman.ridhwan@kosmo.com.my


Istana Negara baharu di Jalan Duta, Kuala Lumpur dirakamkan dari Menara Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Istana Negara lama yang telah menjangkau usia 83 tahun akan ditutup secara rasmi setelah selesai Istiadat Menurunkan Bendera Peribadi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong di istana itu di sini hari ini.

Istana Negara baharu bernilai RM800 juta yang terletak di Jalan Duta pula akan menjadi kediaman rasmi baharu bagi Yang di-Pertuan Agong yang seterusnya setelah tamat tempoh jawatan yang kini dipegang oleh Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Tersergam indah di tepi Bukit Petaling, pelbagai peristiwa telah berlaku di istana lama itu yang pada asalnya sebuah banglo yang dibina pada 1928 oleh pemilik asalnya iaitu seorang jutawan dari China, Chan Wing.

Bagaimanapun, sejak tercetusnya Perang Dunia Kedua yang menyaksikan negara ini ditawan Jepun, banglo yang telah ditinggalkan jutawan berkenaan digunakan sebagai mes Pegawai Tentera Jepun selama empat tahun bermula 1942 sehinggalah 1945.

Sejurus tamatnya perang itu, banglo tersebut telah bertukar tangan kepada British Military Administration (Malaya) yang menjadikannya sebagai mes pegawai kanan British pada 1946.

Kemudian ia bertukar milik kepada Kerajaan Negeri Selangor apabila dibeli dan diubahsuai sebagai sebuah istana untuk Sultan Selangor ketika itu, Sultan Hisamuddin Alam Shah.

Istana itu kemudian bertukar milik sekali lagi apabila kerajaan Persekutuan membelinya pada harga RM1.4 juta pada tahun 1957 untuk dijadikan tempat bersemayam Yang di-Pertuan Agong yang pertama, Tuanku Abdul Rahman Tuanku Muhammad beberapa minggu sebelum pengisytiharan kemerdekaan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kejutan kuartet 4x400m 'bidan terjun'

Posted:

Kejutan kuartet 4x400m 'bidan terjun'

Kejutan kuartet 4x400m 'bidan terjun'

ATLET 4x400 meter lelaki (dari kiri) S. Kannathasan, Mohd. Yunus, Yuvaraaj dan Schzuan mengibarkan Jalur Gemilang selepas berjaya meraih emas di Palembang semalam.


PALEMBANG - Skuad olahraga negara mencipta kejutan terbesar apabila kuartet 'bidan terjun' yang tidak langsung diletakkan harapan berjaya meraih emas dalam acara 4x400 meter lelaki semalam.

Penyertaan di saat-saat akhir itu tidak menghalang gandingan S. Kannathasan, P. Yuvaraaj, Schzuan Ahmad Rosely dan Mohd. Yunus Lasaleh untuk menyinar, sekali gus mengejutkan banyak pihak termasuk yang menghalang kedatangan mereka ke sini sebelum ini.

Kuartet itu mencatat masa 3 minit 10.47s untuk menewaskan juara bertahan, Thailand di tempat kedua dan Indonesia (ketiga). Catatan itu bagaimanapun jauh daripada rekod Sukan SEA, 3:05.47s.

"Kami berjaya menutup mulut mereka yang menghalang kedatangan kami ke sini. Kami berjaya buktikan dengan membawa pulang emas," kata Kannathasan.

Kejayaan kuartet 4x400 ini yang hanya baru tiba dua hari lalu akibat pelbagai halangan dan dengki khianat pihak tertentu bakal memberi satu tamparan hebat kepada Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM).

Ini kerana dalam menyenaraikan mereka ke Sukan SEA ini, berlaku tarik tali di mana pada peringkat awal mereka disenaraikan, kemudian digugurkan sebelum disenaraikan semula di saat akhir.

"Kami berjaya buktikan, walaupun datang di bawah kategori B dan di saat akhir, kami berjaya membawa pulang emas," kata Kannathasan.

Sebagai rekod, kali terakhir kuartet 4x400 meter lelaki negara memenangi pingat emas pada temasya dwitahunan itu ialah edisi 2007 di Thailand menerusi rangkaian pelari Mohd. Zuslaini Mohd. Zafril, Zainal Abidin Muhammad Zaiful, Subramaniam Thipan dan Krishnan Amran Raj.

Sebelum ini, penyertaan kuartet emas negara itu berdepan pelbagai halangan ekoran beberapa kontroversi yang timbul membabitkan Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM).

Full content generated by Get Full RSS.

Emas hatrik Hup Wei

Posted:

Emas hatrik Hup Wei

Emas hatrik Hup Wei


HUP WEI melepasi ketinggian 2.15 meter untuk memenangi pingat emas dalam acara lompat tinggi lelaki di Palembang semalam.


KEGHAIRAHAN Lee Hup Wei untuk bangkit daripada kecederaan buku lali kiri membantunya mencipta hatrik dengan meraih pingat emas acara lompat tinggi lelaki pada Sukan SEA Ke-26 di Palembang, semalam.

Pada aksi final tersebut, Hup Wei, 24, berjaya melepasi ketinggian 2.15 meter untuk mengatasi pencabar terdekat dari Thailand, Sudjunta Torlarp yang sekadar melepasi 2.12 meter. Gangsa menjadi milik atlet Vietnam, Nguyen Dung Bang (2.08m).

Selain didorong untuk beraksi di Sukan Olimpik tahun depan dan melepasi ketingggian 2.20 meter, Hup Wei berkata, ini bukan emas terakhirnya daripada temasya dwitahunan ini.

Sebaliknya dia terus menanam azam untuk memburu emas keempat berturut-turut pada temasya di Myanmar dua tahun lagi.

"Saya rasa masih boleh pergi lebih jauh untuk kembali berada pada prestasi terbaik ketika mencipta rekod Sukan SEA iaitu 2.27 meter pada 2008 lalu.

"Di Palembang ini, saya tidak peduli pencabar lain sebaliknya hanya fokus mahu melepasi sasaran 2.20m yang saya letak sendiri untuk dicapai tahun ini sebelum ke Olimpik.

"Namun saya gagal capai sasaran tetapi masih berjaya juga meraih emas ketiga di Sukan SEA. Saya kena banyak berlatih lagi selepas ini," katanya selepas pertandingan.

Sebelum ini, atlet kelahiran Dengkil, Selangor itu turut meraih emas pada temasya di Korat, Thailand (2007) dan Laos (2009).

"Pencapaian terbaik saya di Sukan SEA ialah pada 2007 dengan mencatat 2.19 meter. Saya rasa masih boleh lagi untuk beraksi dua tahun lagi," tegasnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Terjunan emas di Palembang

Posted:

Terjunan emas di Palembang

Terjunan emas di Palembang


KEN NEE (kanan) dan Bryan menunjukkan pingat emas yang dimenangi dalam acara 3 meter papan anjal seirama lelaki semalam.


PALEMBANG - Atlet terjun Malaysia mempamerkan penguasaan mereka di Pusat Akuatik Jakabaring selepas memenangi pingat emas ketiga semalam.

Dalam acara 10m platform berirama wanita, Leong Mun Yee dan Traisy Vivien Tukiet mempamerkan aksi yang memberangsangkan untuk memenangi pingat emas selepas mengumpul 306.66 mata selepas lima terjunan.

Pasangan Indonesia, Sari Ambarwati dan Dinasari Harimurti memenangi pingat perak (268.62 mata) manakala gangsa pula diraih gandingan Myanmar, Sandar Nyut Soe dan Mar Hnin Hay (155.73 mata)

"Sungguhpun tiada cabaran sengit buat kami di sini namun kami memberi persembahan 100 peratus. Kami tidak memandang rendah kepada pesaing lain tetapi kami masih memperbaiki skil kami," kata Mun Yee.

Mun Yee berkata, dia dan Traisy Vivien melakukan tahap kesukaran yang lebih tinggi dalam acara hari ini.

Pingat emas itu adalah yang kedua buat Mun Yee selepas memenangi 3m papan anjal seirama wanita kelmarin, berpasangan dengan Ng Yan Yee.

Traisy Vivien pula menyifatkan pingat emas itu sebagai satu pencapaian buat dirinya lebih-lebih lagi ini merupakan kemunculan kedua beliau dalam Sukan SEA.

"Dalam Sukan SEA sebelum ini di Laos, saya hanya menang pingat gangsa dalam acara 10m platform individu. Saya ingin mendedikasikan pingat emas ini kepada ibu bapa saya yang banyak memberi sokongan kepada saya selama ini.

"Ibu bapa saya tidak membenarkan saya berhenti daripada acara ini dan mahu saya berjaya seperti Bryan (Nickson Lomas)," kata Traisy.

Traisy akan menumpukan perhatian kepada acara individu yang dijadual pada Rabu.

Sementara itu, berbekalkan reputasi sebagai penerjun berkelas Olimpik, Bryan Nickson Lomas dan Yeoh Ken Nee jelas tiada masalah besar untuk mengetepikan saingan daripada penerjun Filipina (kedua) dan Indonesia (ketiga).

Mereka mengumpul keseluruhan 392.31 mata mengungguli acara 3m papan anjal seirama lelaki.

"Saingan tidak begitu kuat daripada pencabar lain. Jadi kami agak relaks hari ini (semalam) dan akan mencuba untuk meraih lebih banyak emas selepas ini," kata Bryan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Polis serbu setinggan terbesar di Rio de Janeiro

Posted:

Polis serbu setinggan terbesar di Rio de Janeiro

Polis serbu setinggan terbesar di Rio de Janeiro

PEMANDANGAN waktu malam kawasan setinggan Rocinha di Rio de Janeiro semalam.


RIO DE JANEIRO, Brazil - Unit-unit elit polis yang dibantu kenderaan tentera dan helikopter menyerbu lokasi setinggan terbesar di sini menjelang waktu subuh semalam.

Serbuan besar-besaran ke atas lokasi setinggan Rocinha di sini merupakan sebahagian kempen polis untuk menumpaskan sindiket-sindiket dadah yang menguasai kawasan berkenaan sejak beberapa dekad lalu.

Lokasi Rocinha mengandungi 1,000 penempatan setinggan yang dihuni oleh satu pertiga daripada enam juta penduduk bandar raya ini.

Pihak berkuasa Brazil sebelum ini berikrar akan terus melancarkan operasi membanteras jenayah untuk menjadikan bandar raya ini selamat sebelum ia menjadi tuan rumah Piala Dunia 2014 dan Sukan Olimpik 2016.

"Rocinha ialah kawasan paling strategik untuk dikuasai polis di sini," kata seorang perunding keselamatan Brazil, Paulo Storani.

"Mengamankan Rocinha bermakna pihak berkuasa dapat menjamin keselamatan di kawasan persekitaran di mana Sukan Olimpik dan Piala Dunia akan berlangsung," katanya.

Usaha tersebut membuahkan hasil apabila polis berjaya menangkap penyeludup dadah paling dikehendaki di sini, Antonio Bonfim Lopes.

Penjenayah itu dicekup ketika bersembunyi di dalam but sebuah kereta semasa dia cuba meninggalkan kawasan setinggan Rocinha. - AP

Full content generated by Get Full RSS.

Rakyat bersorak PM Itali berundur

Posted:

Rakyat bersorak PM Itali berundur

Rakyat bersorak PM Itali berundur


ORANG ramai meraikan peletakan jawatan Perdana Menteri Silvio Berlusconi di Rom semalam.


ROM - Perdana Menteri Silvio Berlusconi meletak jawatan kelmarin disusuli sorakan ribuan orang di sini selepas beliau akur terhadap tekanan pasaran kewangan yang menjejaskan beberapa negara Kesatuan Eropah (EU) termasuk Itali.

Berlusconi menyerahkan surat peletakan jawatan kepada Presiden Giorgio Napolitano sekali gus mencetuskan suasana gembira di ibu kota Itali di sini dengan orang ramai membunyikan hon kenderaan masing-masing. Malah, ramai penduduk keluar menari di jalan-jalan raya.

"Saya amat marah dan kecewa," kata pemimpin berusia 75 tahun itu yang berkuasa di Itali selama 17 tahun kepada wartawan selepas beliau mempengerusikan mesyuarat Kabinet buat kali terakhir.

Orang ramai yang berkumpul di luar bangunan Parlimen bersorak 'Badut' dan 'Pergilah Balik!' semasa melihat Berlusconi keluar dari bangunan Parlimen di sini kelmarin.

"Kami semua gembira. Kami sudah tak tahan dengan perangai pemimpin ini (Berlusconi) yang bertindak demi kepentingan peribadi. Masa depan Itali kini lebih cerah tanpa beliau," kata seorang penduduk, Tommaso Romito, 50.

Sementara itu, Presiden Napolitano dijadual bermesyuarat dengan para pemimpin politik Itali malam semalam yang mana beliau dijangka mencalonkan Pesuruhjaya EU, Mario Monti sebagai ketua pentadbiran sementara Itali negara itu mengadakan pilihan raya umum awal tahun depan.

Berlusconi yang sebelum ini terselamat daripada tuduhan rasuah dan skandal seks terpaksa akur terhadap tekanan pelabur supaya meletak jawatan selepas beliau gagal membawa Itali keluar daripada kemelut kegawatan kewangan. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Krisis hutang Eropah merebak ke Perancis

Posted:

Krisis hutang Eropah merebak ke Perancis

Krisis hutang Eropah merebak ke Perancis


PRESIDEN NICOLAS SARKOZY berucap merasmikan Muzium Perang Dunia Pertama di Paris Jumaat lalu.


PARIS - Presiden Nicolas Sarkozy belum bersedia untuk mengakuinya tetapi para pemimpin Perancis mula bimbang negara berkenaan ditimpa krisis hutang Eropah yang merebak dari Greece dan Itali.

Kebimbangan tersebut menyusul selepas firma penarafan antarabangsa Standard & Poor menurunkan nilai kredit Perancis pada Khamis lalu sebelum menarik semula penarafan tersebut.

Namun, insiden tersebut di samping beberapa petanda lain sudah cukup untuk mencetuskan kebimbangan dalam kalangan pemimpin Perancis bahawa negara kuasa besar itu kini diambang kemelesetan ekonomi.

Pada minggu lalu, para pelabur mula meminggirkan Perancis dengan melabur di negara-negara yang memiliki suasana ekonomi yang lebih kukuh.

"Selepas Greece dan Itali, kini Perancis?" lapor akhbar tempatan, Le Monde pada Jumaat lalu.

Menurut akhbar berkenaan, Perancis kini memiliki hutang mencecah 1.7 trilion euro (RM7.3 trilion) dengan Itali pula menanggung hutang berjumlah 1.9 trilion euro (RM8.2 trilion).

Hutang kedua-dua negara itu, kata Le Monde, adalah jauh lebih tinggi daripada pelan penyelamatan ekonomi yang mampu ditawarkan oleh Kesatuan Eropah (EU).

Pada minggu lalu, Sarkozy berjanji untuk melaksanakan langkah-langkah penjimatan buat kali kedua tetapi ia gagal meyakinkan ibu pejabat EU di Brussels.

Para pelabur juga sangsi dengan inisiatif Sarkozy manakala beberapa pakar ekonomi menyatakan, negara berkenaan sudah dilanda krisis hutang. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Polis tahan dua lelaki curi peralatan TNB

Posted:

Polis tahan dua lelaki curi peralatan TNB

Polis tahan dua lelaki curi peralatan TNB

14/11/2011 8:55pm

IPOH – Misteri gangguan bekalan elektrik di beberapa taman perumahan di sekitar Teluk Intan sejak empat bulan lalu terjawab apabila dua lelaki, yang dipercayai terbabit dalam kejadian mencuri peralatan elektrik di stesen Tenaga Nasional Berhad (TNB), ditahan polis baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak, ACP Goh Kok Liang berkata, suspek berusia 21 dan 33 tahun itu ditahan berasingan Isnin dan semalam di Kampung Selabak, hasil intipan serta risikan.

Polis turut merampas peralatan elektrik, antaranya fius bernilai lebih RM120,000 daripada suspek, katanya ketika dihubungi hari ini.

Kok Liang berkata, sebanyak 24 laporan diterima berhubung kecurian peralatan TNB di kawasan perumahan berkenaan sejak empat bulan lepas.

Beliau berkata, suspek juga didapati menjual peralatan elektrik yang dicuri kepada beberapa premis besi buruk.

Katanya, mereka ditahan reman seminggu dan polis masih mengesan dua lagi individu yang merupakan rakan kepada suspek. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Atlet terjun Malaysia menang emas ke-3

Posted:

Atlet terjun Malaysia menang emas ke-3

Atlet terjun Malaysia menang emas ke-3

14/11/2011 8:49pm

PALEMBANG – Atlet terjun Malaysia terus menunjukkan penguasaan mereka di Pusat Akuatik Jakabaring di sini selepas memenangi pingat emas ketiga hari ini.

Dalam acara 10m platform berirama wanita, Leong Mun Yee dan Traisy Vivien Tukiet mempamerkan persembahan memberangsangkan untuk mengumpul 306.66 mata selepas lima terjunan.

Pasangan Indonesia, Sari Ambarwati dan Dinasari Harimurti memenangi pingat perak dengan 268.62 mata, manakala gangsa pula diraih gandingan Myanmar, Sandar Nyut Soe dan Mar Hnin Hay dengan 155.73 mata.

"Sungguhpun tiada cabaran sengit buat kami di sini, namun kami memberi persembahan 100 peratus. Kami tidak memandang rendah kepada pesaing lain tetapi kami masih memperbaiki skil kami," kata Mun Yee.

Mun Yee berkata, beliau dan Traisy Vivien melakukan tahap kesukaran yang lebih tinggi dalam acara hari ini.

Pingat emas itu adalah emas kedua Mun Yee selepas memenangi 3m papan anjal seirama semalam, berpasangan dengan Ng Yan Yee. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Pesara guru ditemui mati dengan tangan terikat

Posted:

Pesara guru ditemui mati dengan tangan terikat

Pesara guru ditemui mati dengan tangan terikat

14/11/2011 7:22pm

PORT DICKSON – Seorang pesara guru wanita berusia 70 tahun ditemui mati dengan tangan diikat di sebuah rumah di Jalan Taman Lama, di sini pada jam 8.10 pagi ini.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Baljeet Singh berkata, mayat mangsa ditemui terbaring oleh seorang pekerja yang sedang melakukan kerja-kerja pengubahsuaian di rumah bersebelahan, dipercayai milik anak lelaki mangsa.

"Pekerja berusia 31 tahun itu datang ke rumah terbabit untuk menyiapkan kerja pengubahsuaian namun terkejut apabila menemui mangsa di garaj rumah itu.

"Mangsa dipercayai dibunuh berdasarkan kesan luka di dahi serta kepalanya, malah kedua-dua tangan juga ditemui terikat namun pihak polis sedang mencari senjata pembunuhan yang digunakan di tempat kejadian," kata Baljeet.

Baljeet berkata, hasil siasatan awal, tiada tanda pecah masuk pada rumah berkenaan dan pihaknya masih lagi menyiasat motif pembunuhan itu.

Mayat mangsa dibawa ke Hospital Port Dickson untuk bedah siasat dan kes disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan, katanya. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Definisi 'Terbaik' AIM 18

Posted:

Definisi 'Terbaik' AIM 18

Definisi 'Terbaik' AIM 18

INI cerita tentang senario dan keputusan Anugerah Industri Muzik 18 (AIM 18) yang berlangsung pada malam Sabtu lalu. Sila lupakan tentang kontroversi nominasi yang tidak layak sebelum ini kerana anugerah tersebut telah pun berlangsung dengan jayanya. Justeru, yang harus diberi fokus hanya tentang keseluruhan anugerah yang diadakan di Stadium Putra Bukit Jalil, Kuala Lumpur itu.

Mengambil kesimpulan penuh terhadap AIM 18, ucapan syabas harus diberikan kepada produksi dan juri yang memilih pemenang. Hampir semua pemenang layak untuk dipilih sebagai juara.

Dalam pada segelintir anak seni sudah mula pudar sokongan terhadap anugerah yang dianggap paling berprestij oleh golongan karyawan seni, AIM 18 seperti menebus kembali kekecewaan tersebut dengan senarai pemenang yang memang layak menerima pengiktirafan.

AIM 18 juga telah menunjukkan aprisiasi mereka terhadap generasi baharu yang tidak dipandang enteng apabila nama-nama seperti Aizat, Yuna dan Najwa, misalnya, berjaya merangkul lebih daripada satu anugerah. Lebih bagus, kemenangan mereka adalah hasil persaingan dengan barisan artis senior. Ia sekurang-kurangnya membuktikan bahawa muda atau tua, baharu atau lama, jika hasil karya berkualiti, maka itu yang diambil kira.

Penyanyi berusia 25 tahun, Yunalis Zarai adalah penyanyi yang menang besar pada anugerah tersebut. Selain memenangi Vokal Terbaik Wanita dan Lagu Terbaik (kedua-duanya menerusi lagu Penakut) dia diiktiraf sebagai 'duta kecil Malaysia' menerusi anugerah khas, Anugerah Kembara, kerana kelana dan dagangan muziknya jauh sehingga ke Amerika Syarikat.


NAJWA MAHIADDIN bersama trofi kemenangannya.


Bagaimanapun, pertikaian timbul apabila lagu Penakut yang diiktiraf sebagai Lagu Terbaik tidak dipilih menjadi pemenang kategori Lagu Pop Terbaik. Ini kerana, kelaziman sesuatu anugerah, lagu dalam kategori kecil yang menang biasanya akan menjadi juara untuk kategori utama iaitu Lagu Terbaik.

Menjawab persoalan itu, Pengerusi Bersama Jawatankuasa Pengelola AIM 18, Rosmin Hashim berkata, kesemua lagu yang bertanding layak memenangi anugerah tersebut dan kemenangan Yuna itu merupakan satu kelainan untuk AIM 18.

"Semua lagu layak menang Lagu Terbaik, itulah kelainan yang dibikin dalam AIM 18 apabila lagu terbaik tidak dipilih daripada juara kategori setiap genre lagu. Pemilihan Lagu Terbaik ini dibuat oleh juri profesional yang dilantik oleh pihak AIM 18 dan pastinya mereka mempunyai alasan tersendiri mengapa lagu Yuna, Penakut dipilih sebagai pemenang," jawabnya.

Meskipun lagu Penakut memang berada dalam kelasnya yang tersendiri, namun hakikatnya lagu itu kalah kepada lagu Sedetik Lebih dendangan Anuar Zain dalam kategori Lagu Pop Terbaik memang tidak boleh diterima dek akal.

Bagaimana sebuah lagu yang kalah dalam kategorinya boleh memenangi kategori Lagu Terbaik.

Walaupun ramai yang tidak puas hati dan bising-bising kenapa tidak lagu tema filem Merong Mahawangsa itu menang atau juara-juara lagu kategori yang lain menang, kata pihak penganjur, juri yang menilai dipilih daripada golongan profesional yang sudah tentu sangat arif mengenai muzik dan siapalah kita untuk mempersoalkannya.

Yuna pula sangat tidak menyangka dia akan membawa pulang tiga trofi AIM 18 kerana menganggap dirinya masih terlalu mentah dalam industri muzik tempatan berbanding dengan penyanyi yang lain.

"Saya memang sangat gembira dengan kemenangan ini kerana perjalanan saya dalam industri muzik bukan mudah. Saya bekerja keras untuk memberi yang terbaik kepada diri dan peminat.


KOLABORASI Malaysia dan Indonesia. Fadly (bertopi) dari grup Padi mendendangkan lagu tema animasi Upin & Ipin, Sahabat Selamanya bersama pemilik suara latar karakter kartun itu, Nur Fathiah.


"Alhamdulilah, rezeki berpihak kepada saya. Apa yang saya boleh katakan adalah terima kasih kerana sudi mendengar dan memberi pengiktirafan terhadap nukilan isi hati saya," katanya tentang lagu yang mempunyai unsur eksperimental itu.

Najwa yang pertama kali memasuki anugerah ternyata pulang dengan kenangan manis. Menggondol dua anugerah iaitu Artis Baru Terbaik dan Lagu Inggeris Tempatan Terbaik menerusi lagu You Got To Go, gadis yang sentiasa tersenyum itu melahirkan keterujaannya.

"Saya bersyukur dengan kemenangan yang diterima dan saya berharap dengan penglibatan saya dalam AIM 18 ini, orang akan lebih mengenali muzik saya dan siapa Najwa. Kemenangan ini adalah bukti yang saya menang kerana bakat serta minat mendalam terhadap muzik, bukannya kerana saya ini merupakan anak kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin."

Tambahnya lagi, dia sedar akan ada pihak yang bercakap bahawa kemenangan dia kerana kedudukan bapanya. Namun realitinya, dia berusaha keras dan kejayaan tidak akan datang bergolek tanpa kerja keras walau apa pun status seseorang itu.

"Ibu bapa saya memang memberi sokongan tetapi hanya kepada sokongan moral. Saya harap persembahan yang saya berikan dalam AIM 18 akan membuka mata orang ramai terhadap bakat saya," kata Najwa yang pulang ke Kuala Lumpur khusus untuk AIM 18 sebelum pulang semula ke Amerika Syarikat untuk menyambung pengajiannya.

Bagi pemenang Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Lelaki) dan Lagu Pop Terbaik menerusi lagu Sedetik Lebih, Anuar Zain, kemenangan yang diraih memberi dia kejutan terutamanya dalam kategori Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Lelaki).

"Saya cukup terkejut dengan kemenangan dalam kategori tersebut kerana menganggap ia adalah satu persaingan sengit. Bagaimanapun, saya amat bersyukur dengan kemenangan ini," katanya penuh teruja.


WAKIL grup API, Loque dan Din mengambil trofi Lagu Rock Terbaik menerusi lagu Pelita.


Sementara itu, ketika diminta pandangan artis generasi muda terhadap AIM yang dianggap hampir memusnahkan kepercayaan segelintir karyawan muzik kerana terlalu bersifat politik dan hampir tidak masuk akal dengan pemilihan pencalonan, Aizat mempunyai suara tersendiri.

"Saya sentiasa menyokong AIM kerana ini adalah satu-satunya anugerah yang mengiktiraf dan menyokong pekerja di sebalik tabir. Melihat barisan pemenang pada malam ini, semua keputusan yang diberi adalah adil. Bagi saya sendiri, tercalon dalam anugerah ini sudah cukup bagus, dan apabila menang dalam dua kategori (Kulit Album Terbaik dan Video Muzik Terbaik), ia sudah memadai," ujar Aizat yang tewas kepada Anuar Zain menerusi lagu Sedetik Lebih untuk kategori Lagu Pop Terbaik.

Full content generated by Get Full RSS.

epik ciptaan Yusry

Posted:

<i>Vikingdom</i> epik ciptaan Yusry

Vikingdom epik ciptaan Yusry

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


FILEM Vikingdom terbitan KRU Studios menampilkan barisan pelakon antarabangsa dan muka-muka baharu.


SETELAH tampil dengan filem epik Hikayat Merong Mahawangsa (The Malay Chronicles) pada bulan Mac lalu, kali ini KRU Studios bakal tampil dengan sebuah lagi filem epik berjudul Vikingdom.

Merupakan filem epik kedua yang diarahkan oleh Yusry Abdul Halim, Vikingdom adalah sebuah filem yang sepenuhnya menggunakan bahasa Inggeris dan 100 peratus lokasi penggambarannya dilakukan di Malaysia.

Pada satu sidang akhbar yang berlangsung baru-baru ini, Yusry selaku pengarah memberitahu projek untuk menghasilkan filem berkenaan sudah bermula sejak tahun 2008 dan sekarang baru ia dapat direalisasikan.

"Vikingdom adalah filem epik yang terinspirasi daripada kisah mitos tentang masyarakat Viking yang cukup terkenal pada suatu masa dahulu dan kami ketengahkan ia untuk menjadi sebuah filem dengan jalan cerita yang menarik.

"Berbanding Hikayat Merong Mahawangsa yang berdasarkan kepada kisah sejarah Melayu, boleh dikatakan konsep filem Vikingdom ini agak berbeza dan saya anggap ia lebih sukar dan mencabar," jelasnya.

Sudah mula menjalani penggambaran pada 15 Oktober lalu, Vikingdom mengisahkan seorang pahlawan Viking bernama Eirick yang terpaksa berhadapan dengan masa lampau yang kelam dan mengatasi kuasa jahat yang bermaharajalela.

Yusry berharap agar penonton tidak terlalu membandingkan Vikingdom dengan filem-filem epik hebat yang telah dihasilkan di Hollywood seperti filem 300 atau The Lord of the Rings.

"Bagi saya, untuk menghasilkan Vikingdom adalah satu cabaran yang cukup besar, namun saya yakin kekuatan filem ini adalah terletak pada jalan ceritanya selain kesan-kesan khas yang akan dipaparkan," jelasnya.

Apa yang lebih menarik tentang filem berkenaan ialah pihak KRU Studios telah menggunakan khidmat pelakon-pelakon popular yang sememangnya agak terkenal di peringkat antarabangsa.

Antara pelakon-pelakon utama yang membintangi filem arahan Yusry itu ialah Dominic Purcell yang memegang watak sebagai Eirick serta Jon Foo (Yang), Natassia Malthe (Brynna), Conan Stevens (Thor) dan Craig Fairbrass (Sven).

Mengenai pemilihan pelakon, Yusry menjelaskan, tiada pembabitan pelakon-pelakon popular tempatan dalam memegang watak utama filem berkenaan.

"Bukan saya tidak mahu mengambil pelakon tempatan, tetapi rasanya untuk filem ini lebih sesuai rasanya kalau kami mengambil pelakon dari luar negara memandangkan ia adalah sebuah kisah tentang masyarakat Viking," jelasnya.

Dengan penerbitan sebuah lagi filem bajet besar selepas Hikayat Merong Mahawangsa, Ketua Pegawai Eksekutif KRU Studios, Norman Abdul Halim melihat ia adalah sebagai langkah permulaan untuk syarikat tempatan melangkah lebih jauh lagi.

Jelas Norman, pihaknya memang menyasarkan filem terbaharu yang dihasilkan itu memasuki pasaran antarabangsa dengan merancang untuk mengeksportnya ke beberapa buah negara seperti Perancis, Jerman, China dan Amerika Syarikat serta beberapa buah negara Timur Tengah.

"Sebelum ini, apabila kami mula-mula menghasilkan filem Cicakman, ramai yang tidak yakin dengan kemampuan kami. Namun, akhirnya ia tetap berjaya mencapai kejayaan yang baik dan diterima oleh peminat.

"Pada masa yang sama, kami tidak melupakan jasa pihak-pihak seperti Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC) dan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) yang telah menyokong usaha kami selama ini," jelasnya.


DOMINIC dan Natassia diharap mampu memberi persembahan cemerlang dalam filem epik ini.


Pelakon popular

Memandangkan pihak KRU Studios memang serius untuk memasarkan Vikingdom ke peringkat antarabangsa, maka pelakon yang dipilih beraksi dalam filem berkenaan merupakan pelakon yang cukup popular dan dikenali ramai.

Misalnya, Dominic Purcell cukup terkenal dengan drama bersiri Prison Break, manakala Jon Foo pula pernah memegang watak utama sebagai Jin Kazama dalam filem Tekken pada tahun lalu.

Begitu juga dengan Conan Stevens yang turut terbabit dalam filem The Hobbit arahan Peter Jackson, serta Natassia Malthe dan Craig Fairbrass yang sudah berlakon banyak filem di Hollywood.

Dominic yang memegang watak utama sebagai Eirick berkata, dia bersetuju untuk bekerjasama dengan Yusry untuk filem berkenaan disebabkan tertarik dengan jalan cerita yang dipaparkan.

"Apabila saya membaca skrip filem ini, ia mengingatkan saya kepada filem epik terkenal seperti Highlander dan Conan yang mengangkat sebuah kisah seorang individu yang diangkat untuk menjadi hero dalam sebuah masyarakat.

"Lebih menarik lagi, saya juga sangat kagum dengan paparan set penggambaran yang seolah-olah tidak jauh bezanya dengan filem epik Hollywood dan saya melihat Yusry sebagai seorang pengarah muda yang cukup berbakat," jelasnya.

Sudah pun memulakan penggambaran pada 15 Oktober lalu, Vikingdom dijangka siap sepenuhnya pada 1 Disember ini dengan penggambaran diadakan di beberapa buah lokasi seperti Gua Tempurung dan Kellie Castle di Perak serta Puncak Alam, Selangor.

Full content generated by Get Full RSS.

Katy Perry mahu banyak anak

Posted:

Katy Perry mahu banyak anak

Katy Perry mahu banyak anak


KATY PERRY


PENYANYI Katy Perry baharu sahaja menyambut ulang tahun pertama perkahwinannya dengan pelawak British, Russell Brand. Dia kini juga memikirkan untuk membesarkan keluarganya.

"Adakah anda mahu sebuah keluarga yang besar? Adakah itu sesuatu yang akan anda fikirkan iaitu mempunyai anak-anak yang ramai?" tanya Ellen DeGeneres kepada Katy ketika menemubual penyanyi itu untuk rancangan The Ellen DeGeneres Show.

Kata Katy: "Ya, saya ingin mempunyai anak. Saya rasa itu adalah salah satu alasan mengapa kita berkahwin. Lebih-lebih lagi jika mendapat pasangan yang anda fikirkan dia boleh menjadi pasangan dan bapa yang baik kepada anak-anak."

Begitupun, Katy memberitahu, dia belum lagi bersedia untuk menjadi seorang ibu.

"Saya tidak pasti lagi. Kita tunggu dan lihat ya," katanya.

Apabila Ellen bertanya adakah dia ingin mempunyai anak yang ramai, kata penyanyi idola remaja itu, kebarangkalian dia mahu anak yang ramai tidak mustahil.

"Jika kali pertama beranak tidak menyakitkan, saya akan melakukannya banyak kali," katanya dalam ketawa.

Dalam perkembangan lain, penyanyi itu juga mengumumkan pada 23 November ini, dia akan mengadakan konsert percumanya, California Dreams, di Pusat Staples, Los Angeles.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved