Isnin, 18 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Khazanah Kebaya Kampung Cina

Posted:

Khazanah Kebaya Kampung Cina

Khazanah Kebaya Kampung Cina

DALAM diari hidup wanita warga emas itu, tidak pernah terlintas perkataan cemas untuk menghasilkan pelbagai produk jahitan kepada pelanggan-pelanggannya.

Sejak kecil, perasaan cintanya terhadap seni jahitan sudah tersulam rapi di hati Wee Beng Kim. Dalam kalangan penduduk di Kampung Cina, Kuala Terengganu, Terengganu, Beng Kim lebih mesra dengan panggilan auntie Kim.

Seminggu sebelum menghembuskan nafas terakhirnya pada 29 September 2012 akibat sakit tua, anak kelahiran Kuala Terengganu yang berusia 86 tahun itu sempat menyiapkan sehelai sapu tangan bersulam motif bunga untuk dijadikan kenangan.

Beliau merupakan Cina peranakan generasi kelima yang cukup terkenal dalam penghasilan busana tradisional kebaya atau kebaya potong kot dalam kalangan peranakan Terengganu.

Hasil jahitan busana tradisional Beng Kim yang kemas, penggunaan benang penuh gerawan dan bermutu tinggi menjadikan baju kebayanya diminati pada era 1950-an.

Anak kedua mendiang, Tan Teng Hong, 65, memberitahu, ibunya mula berkecimpung dalam jahitan sulaman sejak berumur 11 tahun.

Minat yang mendalam terhadap jahitan sulaman berputik semasa mendiang ke Singapura pada tahun 1936, tatkala melihat seorang penyulam kebaya menggunakan mesin jahit.

Sejak itu, mendiang jatuh cinta pada seni sulaman sehingga bapanya, Wee Siau Suan menghadiahkan sebuah mesin jahit.


KANAN: Kebaya potong kot pakaian tradisi yang menjadi kebanggaan Cina peranakan Terengganu.


"Ibu tidak menoleh ke belakang lagi dalam memenuhi cinta baharunya dalam seni jahitan sulaman," ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Teng Hong memberitahu, ibunya bekerja dari siang hingga malam semata-mata ingin memastikan dapat menguasai jahitan sulaman.

Pada mulanya, mendiang menyulam renda pada pakaian dalam, tetapi lama-kelamaan mula menunjukkan keyakinan sehingga menghasilkan baju kebaya.

Semasa era 30-an dan 40-an, Beng Kim banyak melakukan eksperimentasi terhadap jahitan sulaman seperti menghasilkan alas meja, sapu tangan dan kebaya.

Profesion sepenuh masa

Hanya pada era 50-an, mendiang menjadikan seni jahitan sebagai profesion sepenuh masa.

Ibu kepada lima cahaya mata hasil perkongsian hidup bersama suaminya, Tan Eng Leong, 88, hanya mempelajari selok-belok jahitan melalui pemerhatian dan latihan sendiri tanpa tunjuk ajar sesiapa.

Mengulas mengenai potong kot, Teng Hong menjelaskan, dahulu busana tradisional itu lebih panjang dan seolah-olah seperti kimono Jepun.

"Orang ramai yang menempah akan memberitahu ingin potong kot. Lama-kelamaan mengikut peredaran masa busana tersebut semakin pendek sehingga menjadi kebaya.


MENDIANG Beng Kim ketika menyiapkan sulaman sapu tangan terakhirnya seminggu sebelum meninggal dunia.


"Kebaya hanya mula diketahui umum sekitar tahun 1970-an apabila kebaya Bandung dari Indonesia dibawa masuk ke Terengganu," ujarnya.

Bagaimanapun, ia tidak kekal lama kerana orang ramai lebih menggemari potong kot. Nama potong kot begitu sinonim sehingga hari ini dalam kalangan masyarakat Terengganu.

"Busana tradisional potong kot cukup popular di Terengganu sekitar era 50-an sehingga 70-an.

"Pada era 80-an, terdapat banyak fesyen baharu diperkenalkan sehingga menyebabkan busana potong kot agak ketinggalan dan tidak berapa digemari," katanya.

Golongan muda juga lebih gemar memadankan pakaian fesyen terkini berbanding potong kot pada tahun itu.

Busana potong kot mempunyai persamaan gaya tradisional yang boleh disesuaikan dalam cuaca lebih panas.

Menurut Teng Hong, pemilihan kain kapas dalam penghasilan potong kot lebih nipis dan agak pendek berbanding kebaya Nyonya Melaka.

"Disebabkan ukuran blaus lebih pendek, rekaan ikatan pinggang semula jadi yang menahan sarung dapat dilihat sekali gus menambahkan keanggunan pakaian tersebut," ujarnya.

Dalam pada itu, anak keempat mendiang, Justin Tan Teng Tiong, 60, mencelah, terdapat tujuh bahagian yang membentuk sehelai blaus potong kot.

"Ia terbahagi kepada dua lengan panjang, empat kepingan bahagian depan dan satu bahagian belakang dicantum untuk menghasilkan blaus potong kot.

PENGGUNAAN benang yang sesuai penting untuk menghasilkan sulaman yang berkualiti.


"Lazimnya, hujung baju termasuk hujung lengan akan disulam melibatkan motif flora. Kadangkala ibu akan menyelit motif fauna dalam menambah kesenian kebaya berkenaan," ujarnya yang bermastautin di Australia.

Sambil menunjukkan katalog rekaan tahun 1950-an, Justin menambah, sulaman burung layang-layang berwarna biru antara rekaan popular ibunya pada waktu itu.

Selain itu, dia memberitahu, kemungkinan perbezaan ketara yang dapat dilihat pada potong kot berbanding kebaya lain ialah setiap cantuman blaus kebaya terdapat lubang-lubang kecil.

Beli mesin jahit

"Apabila setiap tujuh bahagian siap disulam dan jahit, ibu akan menggunakan mesin jahit yang mempunyai dua jarum mencantumkan kesemua bahagian tersebut.

"Dahulu kena hantar menggunakan kapal. Memang sukar mencantum tujuh bahagian tersebut apatah lagi setiap bahagian terpaksa dihantar ke Singapura," ujarnya.

Bagaimanapun, pada tahun 1952 bapanya telah membeli mesin jahit berkenaan secara terus dari Amerika Syarikat (AS) bagi memudahkan kerja-kerja ibu.

Sambil menguntum senyuman, dia memberitahu, dahulu bapanya terpaksa menulis surat ke AS semata-mata ingin membeli mesin berkenaan kerana tidak ada orang menjual atau membelinya.

Sehingga kini, mesin jahit jenama Singer merupakan satu-satunya yang terdapat di Terengganu masih berada di rumah mendiang.

Teng Hong menambah, kesemua adik-beradiknya tidak mewarisi bakat yang dimiliki mendiang ibu mereka.

Mendiang ibunya seorang yang begitu teliti dalam penghasilan potong kot malah kemahirannya ialah memotong kain tanpa renda.

"Ibu juga sangat pantas melakukan sulaman untuk memastikan ia padat dan kemas sehingga mendapat permintaan tinggi," katanya.

Bahkan, mendiang ibunya sama sekali tidak membenarkan kami adik-beradik memegang gunting cap mata yang didatangkan khas dari Jerman untuk memotong kain.


LUBANG yang membezakan potong kot oleh Beng Kim berbanding kebaya lain.


Mendiang ibunya mempunyai pelbagai koleksi gunting dalam pembuatan potong kot.

Sementara itu, Setiausaha Koperasi Kampung Cina Kuala Terengganu Berhad, Yap Chuan Bin, 62, memberitahu, pemergian Beng Kim merupakan satu kehilangan besar kepada komuniti Kampung Cina.

"Sehingga kini tidak ada orang yang mampu menghasilkan warisan potong kot di Kampung Cina sehebat Beng Kim.

"Saya masih ingat sewaktu kecil, hampir semua penduduk setempat akan menempah potong kot dalam meraikan majlis seperti perkahwinan, Tahun Baru Cina dan majlis rasmi.

"Mendiang akan bertungkus-lumus menghasilkan potong kot untuk memenuhi tempahan agar penduduk dapat memadankan busana baharu mereka," katanya.

Justeru, Chuan Bin amat berterima kasih kepada kerajaan negeri kerana menjadikan rumah mendiang sebagai rumah warisan.

Katanya, ia sedikit sebanyak dapat memperingati mendiang dan hasil kerjanya untuk didedahkan kepada generasi baharu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


3,000 hadir Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Genting Malaysia

Posted:

3,000 hadir Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Genting Malaysia

3,000 hadir Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Genting Malaysia


NAJIB (tengah), Rosmah dan Kok Thay (belakang, empat dari kanan) bersama kanak-kanak dari rumah Titian Kaseh Titiwangsa menunjukkan simbol 1Malaysia pada Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina 2013 anjuran Kumpulan Genting di Kuala Lumpur kelmarin.


MERIAH. Kira-kira 3,000 orang hadir memeriahkan Majlis Rumah Terbuka anjuran Genting Malaysia Berhad (Genting) yang diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur kelmarin.

Pada majlis tersebut, Pengerusi Eksekutif dan Ketua Eksekutif Genting, Tan Sri Lim Kok Thay turut menyumbangkan RM2 juta ringgit kepada 101 buah rumah kebajikan serta badan amal sebagai satu tanggungjawab sosial korporat pihaknya kepada masyarakat.

Tetamu yang hadir terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat termasuklah wakil organisasi remaja, pertubuhan keagamaan, rumah kebajikan, badan amal, badan bukan kerajaan dan golongan ibu tunggal.

Turut hadir meluangkan masa ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Bernas anjur pertandingan fotografi

Posted:

Bernas anjur pertandingan fotografi

Bernas anjur pertandingan fotografi


MOHD. KAMALUDDIN (tiga dari kiri) melancarkan Pertandingan Fotografi Bernas-Sarawak di Kuching, Sarawak baru-baru ini.


FOTOGRAFI. Padiberas Nasional Berhad (Bernas) mempelawa orang ramai untuk menyertai pertandingan fotografi yang bertemakan Padi, Sawah dan Beras di sekitar Sarawak.

Pertandingan tersebut telah dilancarkan pada 1 Februari oleh Ketua Pegawai Eksekutif Beras Corporation Sdn. Bhd., Mohd. Kamaluddin Mohd. Effendie dan berakhir pada 20 Mei 2013.

Bagi mereka yang berminat untuk menyertai pertandingan itu boleh mendapatkan maklumat lanjut melalui klik pada Pertandingan Fotografi Bernas-Sarawak di laman sosial Facebook.

26,000 penduduk Pasir Mas gembira terima BR1M 2.0

Posted:

26,000 penduduk Pasir Mas gembira terima BR1M 2.0

26,000 penduduk Pasir Mas gembira terima BR1M 2.0


NAIB Ketua UMNO Bahagian Pasir Mas, Che Aziz Mohamad (lima dari kiri) bersama dengan sebahagian penerima BR1M 2.0 kategori Orang Bujang di Pasir Mas, Kelantan baru-baru ini.


BANTU. Seramai 26,000 penduduk di daerah Pasir Mas menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 membabitkan peruntukan keseluruhan sebanyak RM10.5 juta di Kelantan kelmarin.

Daripada jumlah tersebut, seramai 16,000 orang menerima bantuan sebanyak RM500 seorang manakala 10,000 orang pula merupakan penerima bujang dengan 2,400 daripadanya dari kawasan Dewan Undangan Negeri Tendong yang menerima sebanyak RM250 seorang.

Beberapa penerima yang ditemui mengalu-alukan pemberian tersebut dan mahu menggunakannya bagi membeli keperluan harian masing-masing.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


102 pelarian Rohingya ditahan dalam kelesuan

Posted:

102 pelarian Rohingya ditahan dalam kelesuan

102 pelarian Rohingya ditahan dalam kelesuan

Oleh NOOR HASLIZA NUSI
hasliza.nusi@kosmo.com.my


SEBAHAGIAN daripada 102 orang pelarian Rohingya yang ditahan polis di Teluk Bahang, Pulau Pinang semalam.


TELUK BAHANG - Hasrat kira-kira 120 pelarian Rohingya ke negara ini untuk mendapatkan perlindungan dan pekerjaan terbantut apabila 102 orang daripada mereka ditahan pihak berkuasa ketika cuba menyembunyikan diri di dalam hutan Taman Negara Teluk Bahang di sini semalam.

Mereka yang terdiri daripada 64 lelaki, 20 wanita serta 18 kanak-kanak berusia dalam lingkungan setahun hingga 70-an ditemui berkeliaran di tiga lokasi berasingan iaitu di Pantai Teluk Kampi, Hutan Taman Negara Teluk Bahang dan Hutan Simpan Pantai Acheh, Balik Pulau di sini kira-kira pukul 3 petang dan 7 malam.

Pelarian terbabit dikatakan mendarat di Pantai Teluk Kampi pada pukul 11 malam kelmarin setelah belayar dari Myanmar selama 13 hari dengan menaiki sebuah bot pukat tunda yang dipandu seorang rakyat tempatan.

Bot yang mereka naiki dengan caj mencecah ratusan ringgit seorang itu dikatakan telah mengalami kebocoran sebelum tersadai di pantai berkenaan.

Semasa ditahan, kesemua pelarian terbabit dilihat berada dalam keadaan keletihan memandangkan mereka dikatakan sudah tiga hari tidak menjamah makanan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Polis sahkan Psy terima ancaman bunuh

Posted:

Polis sahkan Psy terima ancaman bunuh

Polis sahkan Psy terima ancaman bunuh

TASEK GELUGOR - Polis Pulau Pinang mengesahkan wujud ancaman bunuh ke atas penyanyi rap terkenal Korea Selatan, Psy ketika penyanyi tersebut datang membuat persembahan sempena Rumah Terbuka 1Malaysia Tahun Baru Cina Barisan Nasional di padang Kolej Han Chiang, George Town pada 11 Februari lalu.

Ketua Polis negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, ancaman itu diterimanya melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dihantar oleh seseorang yang tidak dikenali.

"Pada 10 Februari lalu, lebih kurang pukul 8 malam iaitu sehari sebelum penyanyi itu membuat persembahan, kita terima satu SMS daripada pengurusnya yang memberitahu ada ancaman bunuh ke atas penyanyi itu.

"Dalam SMS itu juga, pengurus Psy meminta kawalan keselamatan ketat diberikan kepada penyanyi tersebut semasa beliau tiba di lapangan terbang sehinggalah pulang," katanya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Editor The Australian anggap Xenophon bodoh

Posted:

Editor The Australian anggap Xenophon bodoh

Editor The Australian anggap Xenophon bodoh

MELBOURNE - Seorang pengulas kanan Australia menganggap senator bebas, Nick Xenophon bertindak 'bodoh atau sengaja mempromosi diri' berhubung episod dia dihalang memasuki Malaysia hujung minggu lalu.

Editor berita luar negara akhbar The Australian, Greg Sheridan berkata, tindakan Xenophon meminta kerajaan Australia memantau pilihan raya umum di Malaysia nanti adalah 'bodoh dan tidak praktikal'.

Sheridan juga menuduh Xenophon berkempen hanya untuk sebelah pihak dalam politik di Malaysia iaitu untuk pihak pembangkang.

Beliau berkata, Menteri Luar, Bob Carr bertindak betul dengan tidak memperbesarkan isu pengusiran Xenophon dan dengan bersetuju terhadap kenyataan rakan sejawatannya dari Malaysia bahawa isu itu tidak akan menjejaskan hubungan kedua-dua negara.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Liku-liku menjadi figura masyhur

Posted:

Liku-liku menjadi figura masyhur

Liku-liku menjadi figura masyhur

Susunan HAFIZ AHMAD

KETIGA-TIGA personaliti yang menghiasi muka depan Stailo kali ini bersama jurugambar fesyen terkemuka, Nigel Baker, bukan nama asing dalam dunia peragaan antarabangsa. Kelibat dan pesona mereka sering kelihatan di pentas pertunjukan fesyen dan terpampang dalam majalah-majalah fesyen ternama.

Naomi Campbell, Karolina Kurkova dan Coco Rocha mempunyai keistimewaan dan kelebihan tersendiri yang menjadi signatur peribadi dalam dunia yang penuh glamor. Keunggulan mereka menjadi rebutan dan idaman para pereka fesyen juga jurufoto fesyen antarabangsa.

Atas kekuatan tersebut, mereka digabungkan dalam satu program realiti terbaharu untuk mencari pelapis muda dalam dunia peragaan untuk dijadikan sensasi terkini industri fesyen.

Perhubungan antara fesyen dan legenda pentas peragaan itu tidak boleh dipisahkan kerana wujud pertalian kukuh yang kekal dalam lipatan sejarah.

Ikon fesyen dan supermodel, Naomi Campbell, sudah memateri nama sejak 26 tahun lalu yang penuh dengan suka dan duka.

Memulakan karier pada usia seawal tujuh tahun apabila muncul dalam video muzik Bob Marley menerusi lagu Is This Love, wajah eksotik Naomi mula dikesan oleh seorang ejen bakat, Beth Boldt yang membawanya ke pentas peragaan.

Bermula detik itu, Naomi terus mendominasi industri fesyen bersama-sama enam lagi model yang digelar sebagai The Big Six.

Frasa supermodel telah diberikan kepada Christy Turlington, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Tatjana Patitz, Kate Moss dan Naomi kerana mengungguli muka depan majalah dan pentas peragaan. Mereka juga boleh menentukan dengan siapa mereka mahu bekerja.

Tahun 80-an hingga 90-an merupakan saat kegemilangan para model kerana kuasa mereka melangkaui keanggunan selebriti filem dan nyanyian.

Mereka menguasai televisyen, filem, video muzik dan majalah seluruh dunia melalui pesona kejelitaan yang dianugerahkan.

Kurang bertuah

Walaupun berada di puncak kejayaan, Naomi kurang bertuah seperti rakan-rakannya yang lain. Dia berdepan dengan diskriminasi segelintir penggiat fesyen yang meminggirkan model berkulit hitam.

"Saya mungkin antara model terkenal dunia, namun saya tidak mempunyai pendapatan yang tinggi seperti model lain," ujarnya kepada majalah Time sekitar tahun 2001. Dia hanya mendapat kontrak kosmetik kecantikan, Cosmopolitan Cosmetic sekitar tahun 1999.

Kemunculannya sebagai model kulit hitam pertama menghiasi kulit depan majalah Vogue edisi Perancis banyak dibantu oleh pereka busana, Yves St. Laurent (YSL).

Pereka berasal dari Perancis itu mengancam untuk menarik balik iklan-iklan jenamanya dalam majalah tersebut jika berterusan menolak kehadiran model kulit hitam sebagai penghias muka depan.

Selain itu, dua rakan baiknya yang digelar The Trinity iaitu Christy Turlington dan Linda Evangelista menolak untuk muncul dalam mana-mana pertunjukan fesyen jika penganjur tidak melibatkan Naomi.


NAOMI berjaya mencipta legasi tersendiri meskipun dihimpit pelbagai kontroversi.


"Tidak dinafikan, Amerika Syarikat mempunyai presiden berkulit hitam. Namun, sebagai wanita kulit hitam, saya masih lagi menerima prejudis dalam industri fesyen. Saya perlu bekerja keras untuk menerima layanan yang sama rata seperti model lain," luahnya.

Selepas hampir dua dekad dalam bidang peragaan, Naomi masih aktif melangkah di pentas peragaan dan terus mendapat permintaan majalah fesyen.

Model kelahiran Streatham, selatan London itu menjadi kegemaran pereka-pereka antarabangsa seperti Dior, Roberto Cavalli, Zac Posen dan ramai lagi.

Tubuh ideal

Sementara itu, pengarang majalah Vogue edisi Amerika menggelarkan seorang model kelahiran Decin, Czechoslovakia sebagai The Next Supermodel.

Jurugambar terkenal, Mario Testino pula mengatakan bahawa wajah dan tubuh badannya sesuai untuk sebarang sesi fotografi. Itulah aset Karolina Kurkova sebagai antara model terkenal dengan pendapatan tinggi.

Karolina pernah mendapat pengiktirafan Model Of The Year 2002 atas kesungguhan bekerja berterusan selama 23 minggu. Anugerah tersebut menjadikan Karolina sebagai model termuda menerima anugerah tertinggi di acara Anugerah Fesyen VH1/Vogue.

Kemunculan Karolina sebagai penghias muka depan majalah Vogue Amerika edisi Februari 2001 membuka peluang kepadanya untuk lebih dikenali dan meletakkan nama di peta dunia fesyen.

Pada usia yang baru menginjak 17 tahun, dia mula mendapat kontrak bersama YSL seterusnya menjadi model utama dalam lembaran-lembaran kempen rumah fesyen terkemuka.

Ia termasuklah jenama seperti Valentino, Louis Vuitton, John Galliano, Chanel dan Christian Dior yang meningkatkan lagi profil Karolina.

Meskipun mempunyai raut wajah yang jelita dan tubuh idaman wanita sehingga mendapat jolokan antara wanita terseksi di dunia, Karolina pernah berdepan dengan kritikan mengenai bentuk badan yang dikatakan terlalu gemuk untuk seorang model.

Karolina dilihat mempunyai lemak berlebihan dan selulit ketika melepasi pentas peragaan baju renang di Minggu Fesyen Sao Paulo, Brazil.

Mengulas peristiwa memalukan itu, dia menyatakan mengalami penyakit hipotiroidisme iaitu pengurangan aktiviti kelenjar tiroid daripada aras normal. Penyakit itu menyebabkan berat badan Karolina meningkat secara mendadak.

Pengajaran


DARI kiri: Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi dan Christy Turlington pada pertunjukan fesyen musim luruh/sejuk Versace tahun 1991 di Milan, Itali.


Isu berat badan sudah menjadi masalah besar dalam dunia peragaan. Pada tahun 2006, model berasal dari Brazil, Ana Carolina Reston, 21, mati akibat penyakit anoreksia kerana tabiat makan yang tidak sempurna.

Ana mengamalkan diet teruk dengan hanya mengambil buah epal dan tomato selama beberapa tahun. Berikutan kes tersebut, kerajaan di negara Eropah membuat undang-undang untuk menghalang penggunaan model yang terlalu kurus di pentas peragaan.

Situasi tersebut mendapat perhatian model kelahiran Toronto, Kanada, Coco Rocha, 25. Dia lantang menyuarakan pandangan mengenai isu berat badan yang membelenggu industri fesyen sejak sekian lama.

Coco menzahirkan pandangan itu melalui surat yang dihantar ke akhbar New York Times. Dia menyatakan tekanan yang dilalui oleh para model muda memaksa mereka untuk tampil dengan saiz kosong bagi mendapat peluang kerjaya yang lebih luas.

"Saya pernah disuruh untuk menguruskan badan seperti seorang anoreksik kerana ia menjadi ikutan pada tahun itu.

"Dalam usia 21 tahun, ketinggian enam kaki dan saiz sepuluh kali lebih kecil daripada wanita biasa, saya masih dikatakan gemuk oleh industri fesyen," luah Coco dalam satu temu bual.

Pada masa sama, dia juga mencadangkan supaya remaja bawah umur seharusnya tidak memasuki industri fesyen kerana terlalu muda.

"Kalau ada yang berminat, mereka perlu ditemani oleh ejen atau wakil mereka ketika mengikuti penggambaran atau pertunjukan fesyen," tambah Coco yang memasuki dunia model pada usia 16 tahun.

Wajah unik

Coco atau nama asalnya Mikhaila Rocha menjadi sensasi dalam arena fesyen ketika kehangatan model berwajah seperti Barbie Doll. Pada tahun yang sama, model seperti Anja Rubik, Gemma Ward dan Jessica Stam turut mendapat perhatian ramai kerana rias wajah mereka.


NAOMI menjadi model kulit hitam pertama yang menghiasi kulit depan majalah Vogue edisi Perancis.


Selepas muncul dalam ruangan editorial fesyen bersama Anja Rubik dan Amanda Moore, kerjaya Coco terus melonjak dan menjadi sebutan ramai.

Coco mengakui, momen paling meninggalkan kesan dalam kerjayanya adalah ketika di pentas peragaan Jean Paul Gaultier. Dia yang menjadi model pembuka rumah fesyen Gaultier musim Luruh 2007 itu, telah menari tarian tradisi Ireland sehingga ke hujung pentas. Majalah Vogue Amerika mengatakan peristiwa itu sebagai Coco Moment, membuatkan industri fesyen merindui saat kegemilangan para supermodel.

Isteri kepada pereka dalaman, James Conran ini dikenali dengan gaya eksentrik ketika memperagakan busana pereka-pereka ternama. Dia menjadikan riak wajah yang aneh dan kekok berubah kepada gaya fesyen bercita rasa tinggi.

Walaupun Coco kini kurang mengikuti pertunjukan minggu fesyen, dia masih mendapat permintaan daripada rakan-rakan pereka seperti Zac Posen dan muncul dalam beberapa kempen fesyen seperti Longchamp, Banana Republik dan Diesel.

Selesa tatkala mengembara

Posted:

Selesa tatkala mengembara

Selesa tatkala mengembara


WARNA-WARNA alam semula jadi menjadi pertaruhan Esprit pada musim ini.


PENERAJU jenama fesyen antarabangsa, Esprit, memperkenalkan satu perjalanan yang tidak dapat dilupakan dengan koleksi baharunya yang bertema Travel In Style, Travel In Company pada pelancaran media baru-baru ini di Galleria Concept Store, Pavilion Kuala Lumpur.

Esprit musim panas/bunga 2013 (Esprit SS13) memperkenalkan dua model utama untuk kempen kali ini iaitu ikon fesyen dan pelakon dari Amerika Syarikat, Dree Hemingway dan model terkenal dari China, Liu Wen.

Kolaborasi antara dua pesona itu melambangkan kesempurnaan Esprit SS13 yang asli dan bergaya. Jurugambar fesyen berprofil tinggi, Terry Richardson bergandingan bersama jurugaya terkenal, Camille Bidault-Waddington untuk menggalas peranan merealisasikan kempen Esprit musim ini.

Koleksi ini mempamerkan gaya tersendiri dan rekaan unik yang sesuai dipakai pada setiap majlis yang dihadiri.

GABUNGAN rona terang dan neutral memberi impak pada penampilan.


Penggemar Esprit digambarkan sebagai mempunyai sifat tenang dan hidup penuh keyakinan dalam mengekalkan pendirian. Mereka juga disifatkan sebagai berpengetahuan fesyen yang mampu memberikan keselesaan.

Dikenali dengan penggunaan fabrik berkualiti tinggi dengan perincian sempurna, koleksi terbaharu fesyen label dari Amerika Syarikat ini menggunakan pelbagai warna, fabrik dan tekstur yang diilhamkan oleh pelancong-pelancong dari seluruh dunia dalam ciptaan rekaannya.

Esprit sentiasa memberi inspirasi kepada penggemar fesyen agar menerokai gaya dan budaya ketika mengembara ke seluruh dunia.

Dalam persediaan untuk menyedarkan semangat percutian penggemar fesyen, rona-rona pastel, neutral dan warna-warna alam semula jadi seperti merah karang, biru firus serta hijau menghiasi koleksi ini.

Bersiar-siar di bandar pada hari panas sambil berseluar jean potongan sendat, blazer besar dengan lengan digulungkan dan berkasut pump runcing.

Sementara itu, sesi bersantai bersama teman-teman nampak relaks andai menyarungkan seluar pendek, baju T berjalur dan topi bowler.

Pertemuan waktu makan tengah hari tentunya nampak bersahaja apabila berpakaian blaus dan bertopi besbol.

Kosmetik teman harian wanita

Posted:

Kosmetik teman harian wanita

Kosmetik teman harian wanita

Oleh ZULHILMI JALIL


SOLEKAN natural menjadi prinsip utama COVO.


MENYENTUH soal kecantikan, ia sememangnya cukup sinonim dengan insan yang bergelar wanita.

Memiliki wajah jelita pasti menjadi idaman golongan Hawa. Tidak hairanlah jika ada individu yang sanggup berhabis ribuan ringgit untuk mendapatkan produk kecantikan yang bersesuaian dengan diri.

Bagi mereka yang datang daripada golongan berada, wang ringgit mungkin bukan menjadi faktor penghalang memiliki set kecantikan berjenama terkenal.

Namun, tidak semua wanita mampu berbuat demikian ekoran masing-masing mempunyai latar belakang kuasa ekonomi yang berbeza-beza.

Inisiatif anak tempatan, Julie Wong memperkenalkan produk alat mekap terbaharu, COVO nyata memberi lebih pilihan kepada wanita yang ingin tampil cantik tanpa perlu mengeluarkan kos yang tinggi.

Nama COVO diilhamkan daripada rangkai kata bahasa Inggeris, cosmetic evolution.

Ia merupakan satu jenama yang mengetengahkan koleksi alat mekap terbaik kepada pengguna pada harga berpatutan.

"Alat solek COVO dicipta khas untuk kegunaan harian golongan wanita yang boleh digunakan pada bila-bila masa.

"Apa yang penting, kini wanita tidak perlu berbelanja besar untuk kekal cantik," ujar Julie yang ditemui pada majlis pelancaran produk itu yang menggunakan tagline Luxe for Less di Sunway Pyramid baru-baru ini.

Julie yang juga pengasas kepada produk COVO memberitahu, produk tempatan itu merupakan hasil cetusan idea sepanjang penglibatan dirinya dalam dunia kosmetik.


DARI kiri: Kerrie dan Julie menunjukkan beberapa produk COVO yang dilancarkan baru-baru ini.


"Ia lahir daripada pengalaman saya bertahun-tahun dalam penggunaan kosmetik selama ini.

"Malah, produk COVO turut memiliki ciri-ciri yang terbaik dalam evolusi kosmetik," ujar Julie yang memberitahu, produk COVO direka khas bagi wanita yang mahukan solekan yang tampak natural.

Sungguhpun begitu, produk COVO tetap mampu menutup cela di wajah tanpa perlu memakai alat solek yang terlalu tebal.

Produk COVO menyasarkan pengguna wanita berusia dalam lingkungan 25 hingga 40 tahun.

Rangkaian produk COVO terdiri daripada bedak asas cecair yang didatangkan dalam empat tona warna, bedak padat, maskara, gincu, penggaris mata dan pengilat kuku.

Menurut Julie, COVO dihasilkan dengan teknologi rekaan produk yang memudahkan pengguna.

"Sebagai contoh, gincu bibir COVO direka khas dengan cermin yang melekat di penutupnya bagi memudahkan pengguna ketika ingin memakainya.

"Selain itu, bedak tabur juga direka khas dengan alat yang membolehkan membolehkan pengguna menetapkan kuantiti yang ingin digunakan," ujarnya yang turut menggunakan khidmat pelukis ilustrasi jenama terkenal, Kerrie dalam menzahirkan idea produk COVO untuk tampak eksklusif dan mewah.


SETIAP produk COVO dihasilkan dengan teknologi rekaan produk bagi memudahkan pengguna.


Kerrie merupakan individu yang telah banyak memberikan khidmat kepada jenama besar bertaraf antarabangsa seperti Chanel dan Kate Spade.

Produk COVO dijual pada harga serendah RM29 sehingga lebih RM100.

Sehingga kini terdapat tiga cawangan butik COVO yang dibuka di pusat beli-belah, Sunway Pyramid, One Utama dan The Mines.

Dalam pada itu, menurut Julie, pihaknya juga sedang dalam perancangan untuk melebarkan lagi sayapnya dengan pelancaran jenama kosmetik itu di semua gedung beli-belah utama di Lembah Klang pada masa akan datang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Shahidan tetap tidak selamat

Posted:

Shahidan tetap tidak selamat

Shahidan tetap tidak selamat

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) tetap akan membicarakan kes membabitkan Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA), Datuk Seri Shahidan Kassim (gambar).

Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad menegaskan, tindakan Shahidan melepaskan dua jawatan kecil yang disandangnya dalam FAM masih tidak dapat menyelamatkan bekas Presiden Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) itu daripada dibicarakan.

Pada 2 Februari lalu, Shahidan melepaskan jawatannya sebagai Ahli Jawatankuasa (AJK) Kewangan Dan Pengurusan dan AJK Bola Sepak Wanita FAM.

Shahidan berbuat demikian sehari selepas selepas menerima surat mengandungi tiga pertuduhan mengikut Artikel 88 Statut FAM yang ditandatangani Azzuddin.

Bagi pertuduhan pertama, Shahidan berdepan tindakan amaran keras, denda maksimum RM50,000 serta hukuman lain yang ditentukan Jawatankuasa Tatatertib mengikut Kod Tatatertib FAM kerana membuat kenyataan kepada media berkaitan hal ehwal pentadbiran FAM tanpa kebenaran mengikut Artikel 88 Statut FAM.

Untuk pertuduhan kedua, Shahidan berdepan tindakan gantung keahlian minimum dua tahun dan denda maksimum RM10,000 susulan penyiaran artikel sama dengan mempunyai niat menghina atau mengaibkan, menjatuhkan atau mencemar imej mana-mana pegawai FAM.

Bagi pertuduhan ketiga, Shahidan berdepan hukuman gantung keahlian enam bulan dan denda RM8,000 kerana didakwa membuat kenyataan bercanggah, mempertikaikan, mempersoalkan atau fakta yang diberikan tidak tepat atau bercanggah atau salah dengan mana-mana keputusan badan persatuan mengikut Artikel 20 Statut FAM 2010-2014.

"FAM telah menghantar surat pertuduhan pada 1 Februari lalu dan memberikan tempoh sehingga 8 Februari untuk beliau (Shahidan) menjawab pertuduhan yang dikenakan ke atasnya..

"Namun, beliau membalas surat pertuduhan itu dengan mengaku tidak bersalah lewat sehari selepas masa yang ditetapkan oleh FAM.

"Jadi, beliau tidak akan terlepas daripada perbicaraan kes tatatertib yang mana ia akan dijalankan minggu ini," kata Azzuddin ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Terdahulu, Shahidan menyifatkan tindakannya melepaskan jawatan dalam FAM dilihat sebagai langkah terbaik untuk mengelakkan dirinya daripada dikenakan sebarang tindakan disiplin oleh badan induk itu.

Dalam perkembangan lain, Azzuddin turut melahirkan rasa kesal dengan segelintir pihak yang masih menuding jari terhadap kewibawaan FAM ekoran insiden pergaduhan pemain Selangor dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Stadium Shah Alam pada 25 Januari lalu.

"Mengapa tuding jari kepada FAM mengenai kes Selangor dan ATM sahaja sedangkan kes insiden penyokong baling mercun dan botol di Terengganu dan Kelantan (pada pertengahan Januari lalu), mengapa mereka tidak bising?

"Dakwaan yang menyatakan FAM melambatkan proses perbicaraan itu (kes pergaduhan pemain Selangor dan ATM) disebabkan kepentingan (Naib Presiden FAM dan Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Selangor) Datuk Hamidin (Mohd. Amin) cukup tidak berasas.

"Pihak kami tetap menjalankan prosedur dengan profesional dan berusaha mencari jalan dengan memutuskan hukuman berdasarkan bukti kukuh, bukan secara politik," katanya.

ATM, Selangor kembali bertempur

Posted:

ATM, Selangor kembali bertempur

ATM, Selangor kembali bertempur


IMBAS KEMBALI... Aksi antara Selangor dan ATM pada pusingan pertama Piala FA di Stadium Shah Alam, 25 Januari lalu.


INSIDEN pergaduhan membabitkan Selangor dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada aksi pusingan pertama Piala FA di Stadium Shah Alam, 25 Januari lalu pasti belum dapat dilupakan oleh pemain serta pegawai kedua-dua pasukan.

Tatkala insiden panas itu masih belum reda dan dalam pemerhatian Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sebelum sebarang tindakan diambil, kedua-dua pasukan akan kembali 'bertempur'.

Kali ini, ATM akan melayan kunjungan Selangor pada saingan Liga Super di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi malam ini.

Menyedari pertembungan kali ini juga bakal berlangsung penuh sengit, jurulatih Selangor, Irfan Bakti Abu Salim mengingatkan anak-anak buahnya agar mengawal emosi sepanjang perlawanan.

"Ia bakal menjadi satu perlawanan sengit kerana kedua-dua pasukan sudah pasti masih mengingati insiden di Stadium Shah Alam bulan lalu.

"Bagaimanapun, saya berharap perlawanan itu nanti berjalan dengan lancar dan usah kita kenangkan insiden pergaduhan itu demi semangat kesukanan.

"Apa yang pasti, kami akan menampilkan aksi terbaik dalam usaha untuk mengekalkan status kami selaku pendahulu liga," kata Irfan kepada Kosmo! kelmarin.

Dalam pada itu, Irfan tidak mahu anak- anak buahnya terlalu leka dengan kejayaan menduduki tangga teratas liga sehingga menyebabkan mereka hilang fokus di tengah padang.

Menyedari laluan Selangor masih berliku, Irfan menuntut anak-anak buahnya bekerja lebih keras bagi mengukuhkan kedudukan mereka di persada liga.

Ini kerana Irfan menyifatkan kelebihan Selangor tidak akan bertahan lama sekiranya mereka mengambil mudah dalam setiap perlawanan akan datang.

"Sudah tentu saya gembira dengan kejayaan ini (menduduki tangga teratas liga) tetapi kita harus ingat bahawa perjalanan liga masih jauh.

"Saya juga menasihatkan pemain-pemain Selangor supaya jangan cepat gembira sebagai status pendahulu," jelasnya.

Awasi taktik kotor pelumba Eropah

Posted:

Awasi taktik kotor pelumba Eropah

Awasi taktik kotor pelumba Eropah

Oleh NORZASRUDIN MOHAMED NOR
Norzasrudin@kosmo.com.my


BARISAN pelumba skuad kebangsaan yang bakal membuat penampilan pada LTdL 2013.


BARISAN pelumba negara perlu sentiasa berwaspada pada kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013 yang akan membuka tirainya di Kangar, Perlis, Khamis ini.

Ketua jurulatih pasukan lebuh raya negara, Aminuddin Sulaiman berkata, kehebatan anak-anak buahnya dijangka terbantut ekoran taktik kotor pelumba Eropah.

"Anak-anak buah saya perlu bijak membaca corak perlumbaan setiap hari. Memang saya akui ada taktik kotor yang akan digunakan oleh pelumba Eropah.

"Mereka dijangka berpakat antara satu sama lain untuk menyekat kemaraan pelumba Asia," kata Aminuddin baru-baru ini.

Beliau menyuarakan kebimbangan itu berdasarkan sejarah dalam dua atau tiga edisi sebelum ini apabila pelumba berpotensi negara seperti Anuar Manan sering kali menjadi mangsa permainan penuh muslihat pelumba Eropah.

"Mereka akan membantu antara satu sama lain, selepas melihat pasukan mereka tidak mampu untuk pergi jauh lagi. Saya akui pakatan antara pasukan Eropah memang wujud, namun pelumba kita harus waspada.

"Kami perlu ada taktik dan kena bijak mengatasi masalah ini. Yang paling berkesan adalah pelumba negara perlu mencari jalan untuk meloloskan diri, itu sahaja yang mampu dilakukan. Permainan kotor tidak ada dalam perancangan saya," katanya.

Aminuddin berkata, pelumba Eropah akan menggunakan kelebihan fizikal yang dimiliki untuk menghimpit pelumba Asia ini kerana mereka tidak mahu berasa malu tewas kepada pelumba yang bukan dari Eropah.

"Hanya satu tolakan sahaja ia mampu untuk mengganggu rentak kayuhan pelumba negara tetapi pelumba saya tidak gentar walaupun ada antara mereka yang kali pertama beraksi pada LTdL tahun ini.

"Susah untuk melihat pelumba basikal berasa takut walaupun mereka kali pertama beraksi dalam sesuatu kejohanan. Sukan ini bukan beraksi di tempat yang dilihat penonton secara beramai-ramai seperti sukan lain," katanya.

Tambahnya, memang perasaan gementar itu wujud tetapi mungkin pada waktu-waktu tertentu seperti mengambil selekoh terakhir sebelum tamat perlumbaan, jadi kemahiran pelumba perlu digilap bukannya disebabkan ketakutan.

Skuad kebangsaan mempertaruhkan empat pelumba berpengalaman diketuai Muhammad Fauzan Ahmad Lutfi, Amir Mustafa Rusli, Muhammad Rauf Nur Misbah, Mohd. Nur Rizuan Zainal, diikuti dua muka baru Zulhilmie Afif Ahmad Zamri dan Yusrizal Usoff.

Seramai 16 pelumba Malaysia akan menyertai edisi ke-18 perlumbaan paling berprestij di Asia yang memegang status Hors ini.

Sebanyak 22 pasukan termasuk lima pasukan profesional akan menyertai LTdL 2013 melibatkan 10 peringkat perlumbaan meliputi jarak sejauh 1,471.4 kilometer.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Platform persaingan sihat

Posted:

Platform persaingan sihat

Platform persaingan sihat

Oleh ALIF ABU BAKAR


FARZANEH (kanan) bersama salah satu rekaannya yang digayakan seorang model.


INSPIRASI struktur mustahil daripada lukisan Joe May Die bersama elemen siluet pakaian abad ke-16 hasil karya pelukis tersohor, Pieter Bruegel, membawa tuah kepada Seyed Pedram Mirsadeghi.

Pelajar semester empat jurusan fesyen, Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing (LKW), Cyberjaya, Selangor itu berjaya merangkul gelaran juara pada Pertandingan Akhir Pencarian Pereka Muda 2012 anjuran Persatuan Pereka Bumiputra (BDA) yang dianjurkan pada penghujung Disember lalu.

Tambah manis, kejayaan itu merupakan kemenangan pertama pelajar dari Iran itu selama menuntut di Malaysia sejak tahun 2010.

Pada pertandingan tersebut, Seyed mempertaruhkan kekuatan yang ada padanya iaitu rekaan couture bersama siluet dan potongan yang menyerlahkan elemen elegan serta mewah.

"Koleksi yang diberi nama Illusory ini banyak menggunakan material seperti kapas, polivinil klorida (PVC) dan kulit tiruan," jelas Seyed yang menjadikan pereka Gareth Pugh, Alexander McQueen dan Karl Lagerfeld sebagai rujukannya.

Dengan kemenangan itu, lelaki berusia 25 tahun itu membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM3,500 beserta hamper tajaan Watsons.

Selain Seyed, rakan senegaranya, Farzaneh (Ava) Abdollahi turut mencipta kejutan apabila diumumkan sebagai pemenang kedua. Dia yang juga merupakan pelajar LKW menjadikan pelukis prolifik Norway, Edvard Munch yang popular pada penghujung abad ke-19 sebagai inspirasi rekaan koleksinya.

Farzaneh menerima hadiah wang tunai RM2,500 dan hamper tajaan Watsons. Satu-satunya peserta tempatan yang berjaya mendapat tempat ialah Hazizul Abd. Aziz, 26, apabila diumumkan sebagai pemenang ketiga, mewakili Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Selangor.


SEYED (kanan) mengetepikan lapan lagi peserta bagi menjuarai pertandingan ini.


Berdasarkan keputusan pertandingan itu, dapat dilihat betapa terbukanya BDA menjalankan penilaian ke atas para peserta mereka. Mungkin sesetengah pihak menyifatkan keterbukaan BDA kepada pelajar luar negara agak tidak adil kerana ia seperti menyekat ruang pelajar tempatan untuk menyinar.

Berkongsi idea

Presiden BDA, Bon Zainal mengulas, pertandingan sedemikian seharusnya menjadi platform terbaik kepada pelajar-pelajar universiti tempatan menunjukkan bakat mereka. Syarat pertandingan juga tidak menegah pelajar luar negara yang menuntut di institusi pengajian tinggi tempatan untuk turut bertanding.

"Melalui cara ini, pelajar-pelajar kita dapat bersaing secara sihat, belajar dan berkongsi idea sesama mereka. Tiada isu siapa menang atau kalah dan mereka yang tidak berjaya perlu berusaha lebih keras untuk bersaing ke peringkat yang lebih tinggi.

"Tambahan pula, rekaan yang ditonjolkan Seyed sangat menepati tema iaitu Ocean of Fashion. Paling penting, pakaian ciptaannya lebih terarah kepada sedia pakai dan seimbang dari segi seni dan praktikal," komen Bon ketika ditemui Kosmo! usai pertandingan yang diadakan di Dewan Panggung Sari, Kompleks Kraftangan Malaysia, Jalan Conlay, Kuala Lumpur.

Seramai sembilan peserta mempersembahkan tiga pasang persalinan yang terdiri daripada pakaian kasual, lelaki dan busana malam pada pertandingan akhir itu.

Panel juri terdiri daripada Bon Zainal, Mahani Awang, Salikin Sidek, Amir Luqman, Kem Salleh, Zaihani Md. Zain dan Carven Ong.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Jurujual telefon didakwa sebabkan kematian

Posted:

Jurujual telefon didakwa sebabkan kematian

Jurujual telefon didakwa sebabkan kematian

18/02/2013 7:33pm

KUALA LUMPUR — Seorang jurujual telefon hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap pertuduhan menyebabkan kematian seorang lelaki dua tahun lepas.

Chia Jiun Yee, 30, didakwa menyebabkan kematian Seet Wei Lung, 36, di hadapan rumah No. 50 hingga No. 64, Jalan Intan Baiduri 5D, Taman Intan Baiduri Kepong, Sentul di sini pada pukul 3 pagi, 7 Mei 2011.

Lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 304 (b) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Terdahulu Timbalan Pendakwa Raya, P. Viknesvaran memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap tertuduh kerana kes itu merupakan kesalahan serius.

Viknesvaran berkata, tertuduh sebelum ini didakwa terhadap pertuduhan membunuh di Mahkamah Tinggi mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Bagaimanapun pihak pendakwaan menarik balik pertuduhan itu dan mendakwa tertuduh yang diwakili peguam Shamsul Sulaiman mengikut Seksyen 304 (b) kanun sama.

Hakim S.M. Komathy Suppiah tidak membenarkan tertuduh diikat jamin dan menetapkan 21 Februari ini untuk sebutan semula kes. — BERNAMA

Beruang, kuda mati diracun di Zoo Melaka

Posted:

Beruang, kuda mati diracun di Zoo Melaka

Beruang, kuda mati diracun di Zoo Melaka

18/02/2013 7:13pm

MELAKA — Beruang Matahari dan kuda lumba spesis "Thoroughbred" ditemui mati disyaki diracun melalui makanan di Zoo Melaka dan Safari Malam di sini.

Pegawai Veterina zoo tersebut, Dr. Zubaidah Kamarudin berkata, beruang betina berusia antara 14 sehingga 16 tahun itu ditemui mati pada pukul 5 petang semalam sementara kuda lumba yang diberi nama Basket, 17, ditemui mati pada kira-kira pukul 7 pagi tadi.

Beliau berkata, dalam kejadian pertama semalam, beruang itu dilaporkan dalam keadaan pelik oleh pelawat yang mengunjungi zoo tersebut.

"Apabila penjaga haiwan dan penyelia zoo tiba di kandang menempatkan beruang itu, ia masih hidup tetapi mengalami sawan, air liur meleleh dan cirit-birit sebelum mati dalam masa yang singkat kira-kira lima minit," katanya kepada pemberita ketika ditemui di zoo tersebut hari ini.

Beliau berkata, hasil bedah siasat yang dijalankan pada pukul 8 malam tadi, beruang yang dijaga sejak tahun 2000 itu mati disebabkan makan pisang yang disyaki mengandungi sejenis serbuk racun.

Katanya, kematian tersebut terlalu cepat berpunca daripada kerosakan saluran makanan yang teruk.

Dr. Zubaidah berkata, dalam kejadian kedua, Basket ditemui mati dalam keadaan rebah di kandangnya pada pukul 7 pagi tadi dan bedah siasat akan dijalankan hari ini.

Beliau berkata, pihak zoo turut menjumpai sebungkus beg plastik yang mengandungi buah limau, pisang dan tebu; dipercayai telah dimasukkan sejenis serbuk racun di kandang haiwan Cimpanzi.

Katanya, bagaimanapun buah-buahan yang dipercayai dibawa dari luar itu tidak dimakan Cimpanzi tersebut.

"Kita syak ia adalah perbuatan sabotaj kerana selalunya haiwan di sini diberi makan selepas pukul 5.30 petang namun kejadian yang berlaku sebelum ia diberi makan," katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata, sampel makanan yang ditemui dalam kedua-dua perut haiwan tersebut dan serbuk dalam buah-buahan itu akan dihantar ke Jabatan Kimia untuk mengetahui jenis racun yang digunakan. — BERNAMA

Pengerusi Persatuan penduduk dipukul

Posted:

Pengerusi Persatuan penduduk dipukul

Pengerusi Persatuan penduduk dipukul

18/02/2013 6:13pm

KUALA LUMPUR — Pengerusi Persatuan Penduduk Kampung Kasipillay membuat laporan polis selepas dipukul sekumpulan lelaki kerana menegur seorang dari kumpulan itu yang membakar sampah secara terbuka di kawasan itu, petang semalam.

L. Muruga Rajan, 38, yang juga anggota Pertubuhan Ikatan Usahawan dan Sederhana Malaysia (IKHLAS) berkata, insiden beliau menegur lelaki itu pada 8 Februari lalu namun kumpulan tersebut hanya membalas dendam 10 hari kemudian.

"Saya menegur lelaki itu pada 8 Februari lepas kerana membakar sampah secara terbuka di kawasan kejiranan itu. Saya percaya lelaki itu telah menyuruh dua orang konconya untuk memukul saya kerana teguran itu.

"Sebelum ini juga mereka telah mengotorkan kawasan itu dan melakukan aktiviti tidak bermoral seperti mabuk tetapi saya tidak pernah menegur, sehingga insiden pembakaran sampah itu," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau yang cedera di tangan kirinya mendapatkan rawatan di sebuah klinik berhampiran sebelum membuat laporan di Balai Polis Sentul. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Polis Mesir dapat pistol baharu

Posted:

Polis Mesir dapat pistol baharu

Polis Mesir dapat pistol baharu

PROTES ganas yang sering tercetus di Mesir membuatkan anggota polis menuntut supaya mereka dibekalkan dengan senjata sepanjang masa untuk mempertahankan diri.


KAHERAH - Kementerian Dalam Negeri Mesir semalam bersetuju membeli 100,000 pucuk pistol 9mm baharu selepas anggota polis berpangkat rendah mengadakan tunjuk perasaan menuntut senjata yang lebih baik untuk mempertahankan diri mereka.

Pengumuman itu menamatkan tunjuk perasaan selama lima hari melibatkan beribu-ribu anggota polis.

Ia juga dilihat bakal mencetuskan provokasi daripada kumpulan hak asasi manusia dan aktivis yang mendakwa polis menggunakan senjata api ke atas penunjuk perasaan yang tidak bersenjata.

Sejak tiga minggu lalu, kira-kira 70 orang penunjuk perasaan maut.

Seorang pegawai keselamatan memberitahu, keputusan membeli pistol baharu itu dibuat selepas mengkaji rungutan anggota polis yang tidak mampu mempertahankan diri apabila berlakunya serangan ke atas pusat keselamatan dan balai polis. Mereka juga diserang sewaktu demonstrasi.

Kolonel polis yang telah bersara, Ihab Youssef berkata, anggota polis berpangkat rendah, dikenali sebagai afrad dan omana dibenarkan untuk membawa senjata ketika bertugas.

Mereka kemudian perlu memulangkan senjata tersebut selepas waktu kerja.

Namun, mereka kini menuntut supaya boleh membawa senjata sepanjang masa. "Keadaan akan menimbulkan masalah kerana mereka tidak terlatih dan tidak tahu menggunakan senjata ini. Lebih buruk lagi jika polis boleh menjadi samseng selepas tamat waktu kerja," kata Youssef.

Anggota polis mahukan gaji tinggi dan kondisi kerja yang lebih baik.

Mereka juga kecewa kerana polis boleh dibicarakan di mahkamah tentera.

Selain pistol, kementerian sama turut bersetuju untuk mengkaji kenaikan pencen, jumlah rumah, hospital dan klinik untuk kegunaan anggota polis di seluruh Mesir. - Agensi

3,500 pasangan kahwin serentak

Posted:

3,500 pasangan kahwin serentak

3,500 pasangan kahwin serentak


BERIBU-RIBU pasangan menyertai majlis perkahwinan beramai-ramai oleh Gereja Penyatuan di Pusat Keamanan Dunia Cheongshim di Gapyeong, kira-kira 60 kilometer timur laut Seoul, Korea Selatan semalam. - REUTERS


GAPYEONG – Seramai 3,500 pasangan pengantin terdiri daripada ahli Gereja Penyatuan di Korea Selatan melangsungkan perkahwinan dalam satu majlis di sini semalam.

Majlis perkahwinan beramai-ramai itu adalah yang pertama diadakan sejak kematian pengasas ajaran Kristian berkenaan, Sun Myung Moon pada 3 September tahun lalu.

Myung Moon sebelum ini mencetuskan kontroversi apabila mengakui dirinya sebagai penyelamat manusia sejagat.

Pengantin-pengantin tersebut datang dari seluruh dunia untuk disatukan di ibu pejabat Gereja Penyatuan di timur ibu kota Korea Selatan, Seoul.

Sebelum ini, perkahwinan serentak melibatkan puluhan ribu pasangan dengan sebahagiannya berlangsung di stadium-stadium telah menjadi ciri utama ajaran Gereja Penyatuan.

Acara perkahwinan beramai-ramai itu bermula pada awal 1960-an melibatkan 24 pasangan dengan 12 pasangan suami isteri turut memperbaharui ikrar perkahwinan mereka.

Jumlah mereka yang menyertai majlis tersebut terus meningkat dari tahun ke tahun.

Pada 1997, seramai 30,000 pasangan berkahwin dalam majlis Gereja Penyatuan di Washington, manakala 21,000 pasangan lagi disatukan di Stadium Olimpik di Seoul dua tahun kemudian.

Pasangan yang memilih untuk dikahwinkan oleh gereja tersebut perlu melafazkan sumpah bahawa mereka masih perawan dan perlu menahan diri daripada melakukan hubungan seks untuk sekurang-kurangnya 40 hari selepas bergelar pasangan suami isteri. – AFP

Pengguna FB boleh promosi status rakan

Posted:

Pengguna FB boleh promosi status rakan

Pengguna FB boleh promosi status rakan


FACEBOOK kini dilihat aktif mencari jalan untuk meningkatkan perolehan syarikat.


SAN FRANCISCO - Pengendali laman sosial Facebook kelmarin menyatakan, pihaknya kini membenarkan pengguna untuk membayar bagi memastikan mesej yang dihantar oleh rakan mereka mendapat lebih banyak perhatian.

Ciri itu akan diaplikasikan di seluruh dunia, kurang empat bulan selepas Facebook membolehkan pelanggannya membayar bagi memastikan status peribadi penting dilihat oleh rakan-rakan mereka.

"Kini, selain mempopularkan status anda sendiri, pengguna juga boleh mempromosikan status rakan seperti aktiviti mengumpul dana atau pengumuman mengenai apa jua sambutan," kata Facebook.

Antara status yang popular untuk dipromosikan adalah usaha rakan mengumpul dana bagi tujuan kebajikan, berpindah ke bandar baru, naik pangkat atau tamat belajar di universiti.

Ciri itu hanya boleh digunakan oleh individu yang mempunyai kurang 5,000 orang rakan dalam Facebook.

Facebook kini dilihat giat mencari jalan untuk menjana pendapatan selepas prestasi dalam pasaran saham kurang memberangsangkan. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved