Selasa, 29 April 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Syurga makanan hidupan marin

Posted:

Syurga makanan hidupan marin

Syurga makanan hidupan marin

KAPAL yang dikemudi terumbang-ambing. Sesekali perasaan bagai disentak tatkala ombak bak setinggi langit menembusi ruangan dek.

Jelas kedengaran deruman ngauman angin yang disulami gumpalan ombak ganas tanpa henti menunjukkan ekstremnya sebuah lautan yang ketiga terbesar di dunia itu.

Pandangan yang ada pada ketika itu hanyalah warna kebiruan langit dan ombak yang menjadi pemisah antara kapal.

Demikian keadaan sebuah kapal ketika merentasi Lautan Hindi berdasarkan sebuah klip video berdurasi kira-kira lima minit di laman perkongsian video YouTube.

Diketahui sebagai lautan tanpa daratan, Lautan Hindi merupakan lautan ketiga terbesar dengan keluasan kira-kira 73.5 juta kilometer (km) persegi meliputi sekitar 20 peratus permukaan air di muka bumi.

Pada bahagian utara ia disempadani selatan Asia; di barat oleh Semenanjung Arab dan Afrika; di timur oleh Semenanjung Malaysia, Indonesia, dan Australia serta Antartika di sebelah selatan.

Kedalaman pula mencecah sehingga 3,000 meter tidak termasuk jurang yang terdapat di Lautan Hindi digelar sebagai trench yang mempunyai kedalaman sehingga 8,000 meter.

Pengarah Pusat Penyelidikan Sains Maklumat Geospatial, Universiti Putra Malaysia, Profesor Dr. Shattri Mansor berkata, bukan sahaja permukaan lautannya yang ganas, topografi dasar selatan Lautan Hindi juga tiada bezanya.

"Dasar selatan Lautan Hindi mempunyai jurang kedalaman yang tinggi. Keadaan geografi di selatan Lautan Hindi sangat terpencil dan jauh dari daratan menyebabkan lokasi itu jarang sama sekali menjadi laluan kapal.

"Jika kita lihat dalam peta, pelabuhan yang paling dekat dengan kedudukan 120,000 kilometer persegi di selatan Lautan Hindi ialah Perth, Australia," katanya.


KENDERAAN dalam air autonomi (AUV), Bluefin-21 yang digunakan dalam misi mencari kotak hitam pesawat MH370 di selatan Lautan Hindi.


Bagaimanapun jarak antara Perth, Australia ke selatan Lautan Hindi mencecah hampir 2,000km dan memakan masa selama beberapa hari bagi kapal dengan kelajuan yang terhad.

Shattri memberitahu, terdapat lebih 10 satelit yang digunakan untuk mencerap sebarang jenis objek di selatan Lautan Hindi.

Ujarnya, berhadapan dengan lautan yang sentiasa mengganas, satelit adalah langkah awal untuk mengumpulkan data dan maklumat mengenai Lautan Hindi.

"Satelit mempunyai kemampuan untuk mencerap objek pada permukaan laut dan mengenalpasti objek di dasarnya melalui analisis spektra signal yang diterima.

"Kita boleh menggunakan dua jenis satelit untuk mengenalpasti keadaan laut dan mengesan objek yang terdapat di permukaan laut.

"Dua jenis satelit tersebut ialah satelit komunikasi (Inmarsat) dan satelit penderiaan jauh (Worldview-2, Pleaides, TerraSar-X)," katanya.

Katanya, setiap satelit tersebut dilengkapi kamera dan sensor beresolusi tinggi yang berkemampuan mengesan objek sehalus 50 sentimeter di permukaan laut.

Jika satelit dapat mengesan sebarang objek di permukaan laut, langkah seterusnya adalah untuk menganalisis maklumat yang diterima dan membahagikannya kepada udara, air dan metal

"Bagaimanapun analisis melalui satelit ini tidak mudah kerana cuaca di Lautan Hindi yang tidak menentu.

"Jika satelit gagal mengenal pasti imej pada permukaan laut, kaedah cerapan menggunakan kapal terbang yang mempunyai sensor khusus boleh digunakan.

"Satelit yang menggunakan sensor radar akan memancarkan signal dan menembusi udara dan awan. Ketika tiba di permukaan air, ia akan memantulkan semula signal untuk dianalisis," katanya.

Namun Shattri menjelaskan, keupayaan analisis tersebut agak rumit berikutan keadaan cuaca di Lautan Hindi yang ekstrem selain ketinggian ombak mampu mencecah lebih tiga meter.

"Kemampuan sensor satelit hanya dapat mengesan objek di dalam air sedalam 40 meter hingga 50 meter dengan syarat permukaan air tenang.

"Jika keadaan permukaan air tidak tenang dan sentiasa berombak, analisis signal yang dicerap semakin rumit," katanya.


KEADAAN laut yang ganas dan angin yang kencang membuatkan kapal tidak melalui selatan Lautan Hindi.


Di sebalik keganasan selatan Lautan Hindi ia menyimpan nutrien yang tinggi untuk hidupan laut di dasar lautan yang mencecah kira-kira 8,000 meter itu.

Pensyarah Program Sains Laut, Prof. Dr. Che Abd Rahim Mohamed berkata, selatan Lautan Hindi adalah syurga makanan bagi hidupan laut kerana kadar produktiviti primer marin adalah tinggi dan bersempadan dengan laut selatan dengan kadar produktiviti lebih 250 gC/m2/yr.

"Unsur nutrien yang tinggi ini juga dibawa dari Lautan dalam Atlantik Utara ke Lautan Atlantik Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Ia menyebabkan kadar produktiviti primer marin akan tinggi dan secara tidak langsung kehidupan marin atau organisma biologi di kawasan berkenaan menjadi kaya," kata pensyarah Pusat Pengajian Sains Sekitaran dan Sumber Alam, Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia.

Menurut beliau organisma marin di selatan Lautan Hindi terbahagi kepada dua kumpulan utama iaitu hidupan marin normal seperti plankton, ikan, penyu, paus, jerung di kawasan zon cahaya dan organisma marin adaptasi seperti humpback anglerfish atau black devil (Melanocetus johnsoni), Sloane's viperfish atau dragonfish (hauliodus sloani), di kawasan zon tanpa cahaya dengan kedalaman lebih 250 meter.

"Lazimnya organisma marin normal akan hidup pada kedalaman sehingga 250 meter kerana organisma ini bergantung kepada cahaya matahari untuk meneruskan hidup.

"Organisma marin adaptasi juga berada pada kedalaman melebihi 3,000 meter," jelasnya yang turut memberitahu Lautan India merupakan laluan migrasi hidupan laut.

Topografi dan kedalaman selatan Lautan Hindi juga berbeza. Sebuah jurang iaitu Diamantina Trench sedalam 8, 000 meter merupakan jurang maut di lautan itu.

Beliau berkata, jurang tersebut terhasil mengikut permatang lautan.


SHATTRI sedang menunjukkan lokasi cerapan satelit di Lautan Hindi.


Che Abd. Rahim juga memberitahu, terdapat aktiviti perikanan di laut tersebut berikutan kemampuan satelit memaparkan imej sampah dan peralatan menangkap ikan di kawasan Lautan Hindi.

"Jika tiada aktiviti menangkap ikan, sudah tentu satelit tidak mampu merakam sebarang imej sampah atau peralatan menangkap ikan. Tetapi mereka mungkin menggunakan pancing long-lining.

"Ia bermakna aktiviti memancing menggunakan tali yang panjang sebagai tali utama dengan puluhan bahkan ratusan mata pancing yang lebih pendek," ujarnya.

Setiap tahun, selatan Lautan Hindi akan menjadi laluan empat arus iaitu arus South Equatorial yang bergerak sepanjang tahun, arus North Equatorial, West Australia, Antartic Circumpolar yang bergerak sepanjang bulan November hingga Mac selain Indian Ocean gyres.

Che Abd Rahim berkata, arus Antartic Circumpolar adalah arus terbesar di dunia. Arus yang kuat ini berada di permukaan lautan sehinggalah ke dasar 4000 meter.

"Setiap arus ini akan menyebabkan topografi pada dasar laut berubah setiap masa. Arus pada dasar pula membawa selut dan menolak apa sahaja yang berada pada laluannya.

"Keadaan dasar Laut India mempunyai jurang antara dasar dengan kedalaman yang berbeza-beza, " ujarnya.

Tambahnya, topografi di selatan Lautan Hindi mempunyai kedalaman yang berbeza-beza dan tidak sekata berbanding laut yang berdekatan Semenanjung Malaysia.

Buruh kanak-kanak Mumbai

Posted:

Buruh kanak-kanak Mumbai

Buruh kanak-kanak Mumbai


AKSI Barsati semasa melakukan persembahan di khalayak ramai di kota raya Mumbai.


MEMEGANG sebatang buluh panjang yang diwarnakan dan bekas gangsa diletakkan atas kepala sebagai pengimbang, Barsati, 9, meniti tali tegang sepanjang 1.83 meter merentangi jalan raya di Mumbai, India.

Persembahannya kadangkala berbeza, ada ketika dia meniti tanpa memakai kasut dan sesekali berjengket. Namun, ibu saudaranya sentiasa mengetuk gendang bagi menarik perhatian orang ramai setiap kali Barsati melakukan aksi itu.

Orang awam dan pelancong pula mengambil kesempatan untuk merakam aksi kanak-kanak itu menggunakan kamera telefon bimbit serta memasukkan wang ke dalam bekas yang diletakkan di kaki lima.

Walaupun ramai kagum dengan aksinya yang sangat terlatih, Barsati sebenarnya semakin jarang ke sekolah sejak mula melakukan aksi itu seawal umur lima tahun.

"Saya suka melakukan pekerjaan ini. Kami dapat duit daripada orang ramai," kata Barsati semasa berhenti berehat selepas melakukan aksi di jalan raya Mumbai.

Bapa saudara Barsati, Chotu Nath, 20-an, memberitahu, ibu dan neneknya juga melakukan pekerjaan yang sama sewaktu muda.

"Berjalan di atas tali tegang sudah menjadi pekerjaan tradisi keluarga kami. Anak-anak kami juga tidak pernah terjatuh semasa melakukan aksi itu kerana sudah mempelajarinya sejak kecil," kata Chotu.

Tidak ke sekolah

Semasa beraksi, Barsati diberi sokongan oleh saudara-mara yang menemaninya. Adiknya pula, Rajababu mengenakan misai palsu dan kadangkala berjalan mengutip wang daripada penonton.

Ketika itu juga kelihatan sepupu Barsati yang masih bayi sedang tidur di atas riba ibu saudaranya di kaki lima.

"Saya dan isteri mahu bayi lelaki kami pergi ke sekolah apabila besar nanti," kata Chotu.

Sepanjang melakukan pekerjaan itu, Barsati bagaimanapun hanya hadir ke sekolah selama beberapa minggu dalam tempoh setahun terutama apabila tidak boleh meneruskan aksi tersebut ketika musim hujan.


GENDANG dipalu bagi menarik perhatian orang ramai di kaki lima menghulurkan wang dalam setiap persembahan yang dilakukan Barsati.


Ketika cuaca baik, Barsati lebih suka melakukan pekerjaan itu seperti biasa bagi mendapatkan wang untuk menampung perbelanjaan keluarga.

Kemahiran yang dimiliki Barsati membolehkan dia memperoleh RM81.50 hingga RM100 sehari untuk perbelanjaan keluarganya.

Namun, pendapatan yang dianggap lumayan menerusi pekerjaan di kaki lima itu menyebabkan dia tiada masa untuk hadir ke sekolah.

Selepas selesai melakukan aksi, Barsati menghabiskan masa selama dua setengah jam menaiki kereta api pulang ke rumah ibu bapanya yang bekerja sebagai buruh kasar di kawasan setinggan di pinggir bandar Mumbai.

Barsati merupakan salah seorang daripada 28 juta kanak-kanak di India yang menjadi buruh bawah umur mengikut perangkaan oleh Tabung Pendidikan Kanak-kanak Sedunia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNICEF).

Akta Hak Pendidikan 2009 hanya mewajibkan kanak-kanak mengikuti sesi persekolahan di India antara umur enam hingga 14 tahun.

"Undang-undang sedia ada turut melarang pengambilan buruh bawah umur melibatkan jenis pekerjaan berbahaya, tetapi ia tidak dikuat kuasa dengan berkesan.

"Punca asas yang menyebabkan semua ini berlaku ialah kejahilan terhadap kepentingan pendidikan dan tanggapan anak bawah umur perlu bekerja untuk membantu keluarga yang miskin," kata Ketua Suruhanjaya Perlindungan Hak Asasi Kanak-kanak Kebangsaan India, Kushal Singh.

Disebabkan kejahilan itu, ramai kanak-kanak diminta bekerja oleh keluarga mereka. Menurut UNICEF, seramai lapan juta kanak-kanak tidak hadir ke sekolah dan lebih 80 juta lagi tercicir sebelum menamatkan persekolahan.

Kushal menambah, sikap golongan miskin di India yang menyuruh anak-anak bawah umur bekerja semakin berubah, namun masih terdapat banyak perubahan wajar dilakukan terhadap minda ibu bapa serta agensi penguatkuasaan.

SALAH satu aksi Barsati meletakkan bekas air di atas kepala dan bergerak menggunakan rim besi.


Hidup merempat

"Mereka (penguat kuasa) melihat kanak-kanak sebagai tanggungjawab ibu bapa. Kita masih belum dapat menentukan hak-hak dan tanggungjawab masyarakat terhadap kanak-kanak," kata Kushal yang melancarkan kempen Dari Jalanan Kembali Ke Sekolah bermula awal Mac lalu.

Kesedaran untuk membawa buruh kanak-kanak kembali ke sekolah mula tercetus selepas tragedi serangan ganas kumpulan bersenjata di selatan Mumbai pada 2008.

Kaji selidik dijalankan Action Aid India (AAI) bersama Institut Sains Sosial Tata pada tahun lalu mendapati, 37,059 buruh kanak-kanak hidup merempat di pinggir jalan.

Pengurus AAI di Mumbai, Nirja Bhatnagar berkata, masalah buruh kanak-kanak akan kekal selagi sistem saluran kebajikan terhadap golongan miskin di negara itu tidak dinaik taraf meliputi bantuan perumahan, kesihatan dan khidmat kebersihan.

"Ketika ini, kita tidak mempunyai cukup persediaan untuk membantu keluarga yang mengalami kesempitan. Jika apa-apa berlaku, mereka (golongan miskin) perlu menyelamatkan diri mereka sendiri," kata Nirja.

"Bilangan kanak-kanak merempat di jalanan tidak pernah berkurangan," ujar Pengerusi Amanah Salaam Baalak Mumbai, Zarin Gupta yang ditubuhkan untuk memperjuangkan kebajikan kanak-kanak jalanan.

Wanita itu percaya, ibu bapa daripada golongan miskin di negara berkenaan akan terus menyuruh anak-anak mereka yang masih bawah umur bekerja akibat desakan perbelanjaan. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Perkenal produk isi rumah

Posted:

Perkenal produk isi rumah

Perkenal produk isi rumah

Oleh HAFIZ AHMAD

TANGANNYA pantas memasukkan bahan-bahan membuat roti seperti tepung, yis dan kismis ke dalam sebuah alat pembuat roti yang dicipta dengan teknologi terkini dari pengeluar peralatan elektrik dan elektronik terkemuka, Panasonic.

Tanpa perlu diayak dan diuli mengikut kaedah konvensional, alat pembuat roti Panasonic SD-P104 itu nyata lebih mudah digunakan sekali gus menjimatkan masa.

"Setelah memasukkan semua bahan, mesin ini akan membuat semua kerja dan kita hanya perlu menunggu ia masak sepenuhnya yang mengambil masa tidak sampai satu jam," ujar Fazley Yaakob yang sebelum ini diangkat sebagai pemenang dalam sebuah rancangan memasak, Masterchef Selebriti.

Katanya, penciptaan alat berteknologi tinggi seperti SD-P104 itu sangat membantu kerja-kerjanya di dapur terutamanya ketika membuat hidangan pencuci mulut dan roti yang menjadi kegemarannya.

Penyanyi lagu Coklat Kek itu ditemui pada majlis pelancaran rangkaian produk baharu Panasonic di Genting Highlands, Pahang baru-baru ini.

Pada program tersebut, dia menyediakan roti Matcha Butterscotch, roti lembut kranberi, roti gulung kismis kayu manis dan kek pisang kacang walnut.

SD-P104 direka dengan program pra tetapan penaik roti dengan sensor suhu dalam dan luar yang membantu untuk mencapai kualiti roti yang konsisten.

Ini bermakna, pengguna boleh menetapkan masa dan meninggalkan bahan-bahan tersebut semalaman. Pada keesokan harinya, roti tersebut siap untuk dimakan bersama seisi keluarga.


PANASONIC yakin dapat menguasai pasaran pendingin hawa menjelang akhir tahun ini.


Ciri-ciri baharu

Ia dilengkapkan dengan ciri-ciri baharu seperti dispenser yis yang secara automatik menjatuhkan yis pada masa optimum dengan mengesan suhu bilik dan dalaman kuali. Selain itu, dispenser kismis dan kacang akan mengeluarkan buah-buahan kering, kacang dan biji benih secara automatik dan sama rata untuk tekstur roti yang lebih baik.

"Menariknya, kami juga menjalankan kerjasama antara Aeon Topvalu yang memperkenalkan tepung organik. Selepas uji kaji, ia sesuai disyorkan untuk pembuat roti SD-P104," ujar Pengarah Urusan Panasonic Malaysia, Yosuke Matsunaga ketika berucap pada majlis pelancaran tersebut.

Tepung itu boleh didapati di semua cawangan Aeon pada pertengahan Mei ini.

"Pembuat roti SD-P104 tersebut selaras dengan visi Panasonic untuk menyediakan kemudahan memasak dan membakar di rumah. Selain itu, ia memudahkan pengguna untuk menikmati roti yang berkhasiat dan berkualiti," ujarnya.

Dengan slogan A Better Life, A Better World, Panasonic turut memperkenalkan dua lagi produk elektrik baharu di bawah rangkaian pendingin hawa dan televisyen (TV) Viera.

Pendingin hawa

Rangkaian baharu pendingin hawa Panasonic di bawah kategori Semi Deluxe Econavi dicipta dengan menggabungkan Teknologi Econavi Eco Sensor dan Teknologi Kawalan Intelligent Inverter Compressor. Ia membantu dalam penjimatan tenaga dan meningkatkan pendinginan dalam bilik bagi mewujudkan persekitaran yang mesra alam.


PANASONIC berusaha menghasilkan produk yang memenuhi keperluan pengguna dan mesra alam.


Econavi Eco Sensor dibahagikan kepada dua penderia utama iaitu Sensor Aktiviti Manusia dan Sensor Cahaya Matahari. Sensor adalah alat yang dapat mengesan perubahan sinar cahaya, haba dan tekanan.

Sejurus pendingin hawa dipasang, ia secara automatik dapat mengesan aktiviti dan keadaan persekitaran bilik dan menghantar data kepada Inverter.

Teknologi Inverter yang merupakan sebahagian daripada unit Kompresor Luar bertanggungjawab untuk menerima data dari sensor Econavi. Ia kemudiannya mengubah kelajuan putaran kompresor untuk mengekalkan suhu bilik yang selesa, tepat dan mesra alam.

Kerjasama antara kedua-dua fungsi itu turut menjimatkan tenaga dan wang sehingga 65 peratus. Pengguna boleh menikmati keselesaan penyejukan tanpa gangguan pada bila-bila masa tanpa pembaziran.

"Kami juga telah memperbaharui unit dalaman Sistem Pembersih Udara (nanoe-G) bagi membantu menangani isu-isu pencemaran udara semasa," jelas Matsunaga.

Dia menambah, peningkatan taraf Nanoe-G berkesan untuk membuang partikel jerebu atau lebih dikenali sebagai Particulate Matter 2.5 (PM 2.5).

Kategori TV

Bagi kategori TV, Panasonic memperkenalkan 23 model TV dikenali sebagai Life + Screen yang terdiri daripada 65 inci dan 85 inci TV 4K. Ia dikatakan mampu menandingi kehebatan TV pintar sedia ada di pasaran.

"Pada saya, TV perlu bersifat mudah untuk digunakan. Disebabkan itu Life + Screen dicipta dari sudut pandangan pengguna yang menghadapi kesukaran menggunakan TV Pintar," kata Matsunaga.


Pengguna dapat menjimatkan masa dan tenaga menerusi teknologi terkini alat pembuat roti SD-P104.


Kebanyakan TV Pintar yang terdapat di pasaran mempunyai fungsi dan operasi yang merumitkan. Jelas Matsunaga, perkara itu menyebabkan pengguna sukar melihat kandungan yang dikehendaki.

Menerusi My Stream terdapat ciri-ciri seperti kandungan HDD, video dalam talian dan penanda laman. Selain itu, Skrin Utama membolehkan pengguna untuk mendaftar masuk pengenalan diri dan memperibadikan aplikasi kegemaran mereka.

Skrin Utama dilengkapi dengan aplikasi My Food Screen yang mempunyai konfigurasi pratetap Open Rice, Try Masak dan IM Food Lover. Ia menawarkan direktori restoran tempatan, resipi-resipi dan pentas sosial untuk pengguna.

"Mereka boleh berkongsi idea restoran resipi kegemaran mereka bersama pengguna TV Pintar Panasonic dan ia hanya boleh diakses di Malaysia sahaja," kata Matsunaga.

Bagi memudahkan pengguna rangkaian TV Viera Panasonic, mereka boleh mengawal dan menetapkan kandungan rancangan TV menggunakan telefon pintar atau tablet.

Aplikasi yang dibangunkan pada tahun 2013 itu boleh dimuat turun oleh pengguna android menerusi sistem operasi Google Play secara percuma.

Ribut pasir 'gergasi' melanda utara China

Posted:

Ribut pasir 'gergasi' melanda utara China

Ribut pasir 'gergasi' melanda utara China


POLIS trafik mengawal lalu lintas sambil mengenakan topeng muka.


RIBUT pasir yang menyelubungi bandar Kashgar, Xinjiang di barat laut China sejak awal pagi Khamis lalu menyebabkan lima penerbangan terpaksa dibatalkan dan lebih 1,500 penumpang terkandas.

Kesemua penumpang tersebut diuruskan untuk berehat di hotel yang disediakan oleh pihak pengurusan Lapangan Terbang Kashgar. Mereka turut dimaklumkan perkembangan keadaan cuaca terkini yang selamat untuk meneruskan penerbangan dan segala urusan pengangkutan ditanggung beres oleh perkhidmatan pengendalian darat lapangan terbang tersebut.

Ribut pasir itu mula menyerang pada petang Rabu hari sebelumnya di bandar dan daerah berhampiran termasuk Kashgar, Khotan, Kuqa, Korla dan Qiemo di selatan Xinjiang. Petang Khamis, sebanyak 22 penerbangan di rantau berkenaan dikatakan terjejas.

Jarak penglihatan kawasan yang terjejas teruk iaitu Kashgar adalah di bawah jarak 10 meter dan rata-rata kenderaan penduduk dipandu dengan perlahan. Pemandu terpaksa menghidupkan lampu kenderaan bagi membantu penglihatan mereka lebih jelas.

"Ia adalah sukar untuk memandu kereta di jalan raya. Saya berasa susah untuk membuka mata dan bernafas," kata Chen Pan yang merupakan penduduk di Kashgar.

Bukan sekadar angin kuat yang tiba-tiba melanda membantutkan pergerakan penduduk malah suhu juga didapati menurun dengan mendadak. Sementara itu, para petani menyatakan kebimbangan sekiranya perubahan cuaca mampu mendatangkan kesan buruk terhadap tanaman mereka.


DUA wanita ini menutup muka masing-masing dengan salah seorang daripadanya menutup keseluruhan wajahnya dengan selendang bercorak harimau bintang.


Punca

Kebanyakan sekolah yang terjejas terpaksa ditutup akibat terganggu dengan jarak penglihatan yang terhad di kawasan yang dilanda ribut pasir. Pihak sekolah terbabit juga sudah mula menghantar memo kepada ibu bapa yang mengandungi amaran supaya memastikan anak-anak mereka berada di rumah sehingga keadaan menjadi stabil seperti sediakala.

Ribut pasir tersebut dikatakan berpunca dari padang pasir berhampiran iaitu Gurun Gobi yang melintang dari kawasan pedalaman Mongolia sehingga ke utara China. Beijing yang terletak kira-kira 4,371 kilometer dari Kashgar turut terkena tempiasnya.

Gurun Gobi merupakan salah satu kawasan debu pasir terbesar di dunia yang sering mengalami kejadian ribut pasir pada musim bunga iaitu sekitar April.

Kejadian teruk tersebut memaksa sebahagian besar masyarakat di China untuk mengenakan topeng muka sepanjang masa sehingga keadaan kembali reda. Walaupun kejadian ribut pasir tersebut dikatakan yang terburuk pernah berlaku di beberapa wilayah China sejak sekian lama, ia dijangka akan lebih kerap berlaku di utara China dalam tempoh 50 tahun.

Laporan yang dikemukakan oleh Kongres Perhutanan Dunia 2013 itu turut menyebut bahawa ia berlaku kerana didorong oleh keadaan kering, corak angin dan penggurunan yang berlaku dengan pantas terutama di kawasan utara negara berkenaan.

Tahun lalu, ribut pasir melanda Beijing dan meliputi bandar tersebut seketika sebelum dibawa angin menuju ke California, Amerika Syarikat.

Pakaian sukan bertekanan rekaan UUM

Posted:

Pakaian sukan bertekanan rekaan UUM

Pakaian sukan bertekanan rekaan UUM

Oleh NIK MOHD BAIDZANI HADDAD IBRAHIM


MOHAMED NAJIB (kiri) menerangkan fungsi pakaian sukan bertekanan kepada juri semasa penilaian pada Pameran Reka Cipta, Inovasi dan Teknologi Antarabangsa ITEX 2013 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).


PEREDARAN teknologi bukan sahaja terhadap barangan elektrik dan elektronik malah, pakaian juga sudah mula direka seiring dengan perkembangan teknologi.

Ketika ini, terdapat pelbagai jenis pakaian sukan seumpama itu berada di pasaran. Salah satunya ialah stokin bertekanan. Stokin tersebut sering digunakan oleh atlet bagi meningkatkan prestasi, mengurangkan keletihan, mengelakkan kecederaan dan memberikan perasaan positif.

Beberapa kajian oleh penyelidik dalam bidang sukan seperti Kemmlar dan Kraemer mengesahkan bahawa stokin bertekanan tersebut sememangnya membantu prestasi atlet.

Namun begitu, bagi atlet yang bertanding di peringkat tinggi, stokin bertekanan yang terdapat di pasaran kini mungkin sudah tidak bersesuaian. Ini kerana stokin tersebut dibuat berdasarkan saiz umum iaitu S, M, L dan XL.

Oleh itu, paras tekanan yang dikenakan oleh stokin kepada atlet mungkin tidak mencapai paras yang diperlukan atau terlebih tekanan. Perkara tersebut semestinya akan menjejaskan keberkesanan penggunaan stokin bertekanan. Atlet yang bertanding di peringkat tertinggi memerlukan stokin bertekanan yang direka khas mengikut keperluan mereka.

Sehubungan itu, penggunaan pakaian sukan bertekanan adalah lebih tepat kerana mampu membantu meningkatkan prestasi atlet tersebut.

Timbalan Dekan Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Mohamed Najib Salleh berkata, pakaian sukan bertekanan direka untuk mengharmonikan tekanan kepada anggota yang dilitupinya.

"Sistem yang dibangunkan oleh pasukan penyelidik dari Universiti Utara Malaysia (UUM) berfungsi untuk mereka paten stokin bertekanan bagi kaki bersesuaian dengan atlet tersebut," ujarnya.

Ia dihasilkan berdasarkan model tiga dimensi kaki si pemakai yang dicipta bersama maklumat fabrik yang digunakan dan juga paras tekanan yang akan dikenakan ke atas kaki.

Berdasarkan eksperimen yang dijalankan, sistem tersebut berupaya untuk membangunkan stokin yang mampu memberikan paras tekanan yang dikehendaki.

Projek penyelidikan berkenaan telah dianugerahkan pingat emas dalam pertandingan Pameran Rekacipta, Inovasi dan Teknologi Antarabangsa ke-24 yang berlangsung tahun lalu di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur. Kajian tersebut dibiayai oleh dana sukan Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pendidikan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Bank Rakyat serah zakat RM987,129 kepada PZNS

Posted:

Bank Rakyat serah zakat RM987,129 kepada PZNS

Bank Rakyat serah zakat RM987,129 kepada PZNS

TUANKU MUHRIZ (tengah) dipersembahkan replika cek zakat berjumlah RM987,129 daripada Hasan (kanan) sambil disaksikan Mohamad (kiri) pada Majlis Mempersembahkan Bayaran Zakat Bank Rakyat di Istana Hinggap, Seremban, Negeri Sembilan baru-baru ini.


ZAKAT. Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir berkenan menerima zakat perniagaan Bank Rakyat yang dibayar kepada Pusat Zakat Negeri Sembilan (PZNS) berjumlah RM987,129 di Istana Hinggap, Seremban, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Zakat berkenaan diserahkan Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek, kemudian diterima oleh Pengerusi Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS), Datuk Seri Mohamad Hasan yang juga Menteri Besar.

Pada tahun ini, Mohamad menyasarkan sebanyak RM80 juta kutipan zakat bakal dipungut oleh PZNS.

Pelajar UMS sertai program bersama orang kampung

Posted:

Pelajar UMS sertai program bersama orang kampung

Pelajar UMS sertai program bersama orang kampung


HAMISA (duduk tengah) bergambar bersama pelajar UMS yang menyertai Program Delegasi Bayu 'Buli Bah Kalau Kau' 2014 di Kampung Kalabakan, Tawau, Sabah baru-baru ini.


KHIDMAT MASYARAKAT. Seramai 100 pelajar Universiti Malaysia Sabah menyertai Program Delegasi Bayu 'Buli Bah Kalau Kau' 2014 di Kampung Kalabakan, Tawau, Sabah baru-baru ini.

Program itu dirasmikan oleh Pembantu Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat, Datuk Hamisa Samat yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Tanjung Batu.

"Program ini bermula 25 April lepas dan berlangsung selama tiga hari bertujuan untuk mendekatkan para pelajar dengan kehidupan masyarakat kampung," katanya.

BSN Pulau Pinang taja enam sekolah

Posted:

BSN Pulau Pinang taja enam sekolah

BSN Pulau Pinang taja enam sekolah


MAZLAN (tengah) bersama staf BSN Pulau Pinang dan wakil sekolah yang terlibat menjayakan Karnival Sekolah BSN 2014 di Jabatan Pelajaran Negeri Pulau Pinang, Jalan Bukit Gambir, George Town, Pulau Pinang baru-baru ini.


TAJAAN. Sebanyak enam buah sekolah di Pulau Pinang, masing-masing menerima tajaan sejumlah RM10,000 daripada Bank Simpanan Nasional (BSN) Pulau Pinang bagi menjayakan program Karnival Sekolah BSN 2014 di George Town baru-baru ini.

Pengarah BSN Pulau Pinang, Mazlan Mat Jalil berkata, tajaan itu diberikan kepada enam buah sekolah terpilih iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Batu Lanchang, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Chong Cheng, SJKC Hun Bin, SJKC True Light, Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Permatang Tinggi dan SK Bertam Indah.

Katanya, program itu adalah inisiatif BSN bagi membantu pihak sekolah untuk menambah dana sekolah melalui penganjuran pelbagai aktiviti dan jualan amal.

"Sumbangan bernilai RM10,000 merangkumi RM5,000 untuk penganjuran karnival manakala RM5,000 lagi merupakan peruntukan khas bagi penyediaan hadiah pemenang pada pertandingan karnival ini," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Yakin harta karun ditemui

Posted:

Yakin harta karun ditemui

Yakin harta karun ditemui

Oleh NUZULSHAM SHAMSUDDIN
zulsham@kosmo.com.my

BEBERAPA pekerja giat melakukan kerja-kerja menebuk lubang gua yang menempatkan harta karun di Pulau Nangka, Melaka semalam.


JASIN – Meskipun belum menemui sebarang objek selepas kerja-kerja menebuk hampir selesai semalam, kerajaan negeri optimis harta karun berbilion ringgit yang dikatakan tertanam di Pulau Nangka di sini akan dapat ditemui.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Pembangunan Pantai, Sungai dan Pulau-Pulau negeri, Datuk Ghazale Mohamad berkata, kenyataan itu bersandarkan perkembangan positif kerja-kerja penggalian yang dijalankan oleh syarikat Smart Partnership International (M) Sdn. Bhd.

Beliau berkata, sekiranya kerja menebuk lubang batu sedalam lima meter yang menutup tempat simpanan harta tersebut selesai sepenuhnya hari ini, semua persoalan mengenai kewujudan harta karun itu akan terjawab.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Sah kandungan plumbum dalam air lombong

Posted:

Sah kandungan plumbum dalam air lombong

Sah kandungan plumbum dalam air lombong


SEBUAH pam digunakan untuk mengepam air dari bekas lombong di Bestari Jaya, Kuala Selangor untuk disalurkan ke Sungai Selangor.


SHAH ALAM - Selepas mendapat tekanan pelbagai pihak, kerajaan Selangor mengesahkan air lombong yang dipam daripada lombong Kampung Hang Tuah, Bestari Jaya, Kuala Selangor ke Sungai Selangor mengandungi bahan logam berat termasuk plumbum yang berbahaya kepada kesihatan.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Belia dan Sukan, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Dr. Ahmad Yunus Hairi bagaimanapun berkata, kuantiti plumbum tersebut masih mengikut piawaian yang ditetapkan Jabatan Kesihatan negeri.

Kuantiti plumbum berlebihan dalam air yang diminum akan mengakibatkan kerosakan sistem saraf pusat, kegagalan buah pinggang dan fungsi otak dalam tempoh jangka panjang.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Peraduan BuraqLube bermula esok

Posted:

Peraduan BuraqLube bermula esok

Peraduan BuraqLube bermula esok


MOHAMED HASHIM (tiga dari kiri) menerima replika cek penajaan hadiah Peraduan BuraqLube Power-Kosmo! bernilai RM150,000 daripada Zul Hisham di pejabat Kosmo!, Kuala Lumpur semalam. Turut kelihatan Othman (kiri), Baharom (dua dari kiri), Mohd. Hamidi (dua dari kanan) dan Pengurus Kanan BuraqOil Supply Sdn. Bhd., Mohd. Fadhil Kamaruddin (kanan).


KUALA LUMPUR - Syarikat stesen minyak milik bumiputera, BuraqOil Supply Sdn. Bhd. buat julung kalinya bekerjasama dengan akhbar Kosmo! menerusi penganjuran Peraduan BuraqLube Power-Kosmo! yang menawarkan hadiah keseluruhan bernilai RM150,000 bermula esok.

Eksekutif Pengurusan Jenama Kosmo!, Mohd. Fikri Hamdan berkata, menerusi Peraduan BuraqLube Power-Kosmo!, peserta dikehendaki menjawab empat soalan mengenai isyarat jalan raya yang disiarkan akhbar Kosmo! setiap hari bermula esok hingga 17 Jun ini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Kostum gabungan Indonesia, Malaysia

Posted:

Kostum gabungan Indonesia, Malaysia

Kostum gabungan Indonesia, Malaysia

Oleh AHMAD ISYAFIQ MAD. DESA
isyafiq.desa@kosmo.com.my

BUNYI mesin jahit tanpa henti diselang-seli kapitan gunting yang tajam menyusuri rentang kain berwarna-warni bagaikan melodi rancak berkumandang di bilik rekaan pementasan teater Di Bawah Lindungan Kaabah (DBLK).

Terdapat lima individu yang sedang khusyuk meneliti jahitan, sulaman, rekaan dan potongan kain sesuai dengan lokasi bibit percintaan Hamid dan Zainab yang tidak kesampaian persis karya agung novelis Indonesia, Prof. Dr. Hamka.

Kali pertama diadaptasi dan dipentaskan di Malaysia dalam sebuah teater bertemakan Islamik, ia merupakan cabaran utama buat produksi CTRA Production dan Istana Budaya.

Apatah lagi, latar tempat novel yang berlaku di Indonesia melibatkan orang Minang dan terdapat beberapa latar tempat melibatkan tanah suci kota Mekah, perlu disesuaikan dengan cita rasa fesyen peminat teater tempatan.

Perkara tersebut diakui sendiri Pereka Kostum Istana Budaya, Sarina Azizan yang sudah mula menelaah novel DBLK sejak awal Januari lalu sebelum melahirkan beberapa idea untuk pementasan teater itu.

Berpengalaman lebih sedekad sebagai pereka kostum, katanya, dia sudah membuat lebih 100 lakaran kostum untuk watak utama sebelum pihak produksi bersetuju mengetengahkan konsep gaya Nusantara.

"Kita tidak mahu kostum ini berat sebelah kerana ia dipentaskan di Malaysia. Bagaimanapun, kita mahu menjaga inti pati novel Hamka yang sememangnya berlatarbelakangkan masyarakat Minang di Indonesia.

"Ia disulitkan lagi dengan beberapa babak di Mekah, maka jalan penyelesaian yang kita ambil ialah mengetengahkan konsep Nusantara," katanya ketika ditemui Kosmo! di Istana Budaya, Kuala Lumpur baru-baru ini.


KESEFAHAMAN antara pereka dan tukang jahit sangat penting dalam menjelmakan kostum yang menepati konsep dan idea.


Konsep

Dia yang turut dipertanggungjawabkan mereka kira-kira 300 kostum melibatkan keseluruhan watak termasuk pembantu dan korus berkata, melalui konsep Nusantara, produksi tidak terikat dengan satu unsur dan budaya sahaja.

"Apabila kita menggunakan konsep Nusantara ia merupakan gabungan budaya Malaysia dan Indonesia dengan suntikan Islamik.

"Malah terdapat juga rekaan baju seperti kurta, blaus dan jubah yang mempunyai elemen baju kurung tetapi sulaman dengan pengaruh Indonesia," ujarnya.

Tambahnya, pengaruh Indonesia dalam setiap busana boleh dilihat melalui sulaman cara pemakaian manakala rekaan pula seakan-akan baju Melayu, kurung dan jubah yang sering terdapat di Malaysia.

Dia menambah, atas faktor pementasan selain menyesuaikan pencahayaan pentas, pemilihan material fabrik yang tepat turut memainkan peranan.

Ulasnya, kebanyakan kostum dibuat daripada kain kapas supaya warna yang dihasilkan tampak cantik di atas pentas.

Mengulas lanjut mengenai warna, dia yang pernah terbabit dalam pementasan teater muzikal Upin dan Ipin kira-kira dua tahun lalu memberitahu, banyak menggunakan warna pastel dan lembut sepanjang 10 hari pementasan itu berlangsung.

"Warna merupakan pengaruh terbesar dalam pementasan ini. Oleh kerana ia bertemakan Islamik, kami menggunakan warna sejuk.

"Malah warna juga menjadi perbezaan antara penduduk kampung, karakter utama termasuk watak sokongan," katanya sambil menunjukkan beberapa kostum yang sudah siap.

Kebanyakan kain kapas yang digunakan ialah jenis s.b line dan koshiba.

Watak

Watak Zainab yang dibawa oleh Nasha Aziz melibatkan penggunaan warna seperti kuning cair, merah jambu lembut dan putih sejuk.

Sarina berkata, penggunaan warna berkenaan bersesuaian dengan karakter Zainab yang ayu, lemah lembut dan tergolong dalam komuniti elit.

Manakala watak Hamid yang dibawa Adi Putra pula, banyak menggunakan kostum jubah, blaus dan kurta dengan mainan warna putih dan warna-warna kusam.

Penduduk kampung pula mengenakan kostum dengan warna pucat seperti kelabu tanpa rekaan, hiasan dan sulaman yang berlebihan.


KESEMUA kostum teater ini perlu disiapkan sebelum 7 Mei depan.


Oleh kerana teater tersebut bertemakan kisah cinta yang penuh Islamik, pemakaian tudung mengikut syarak turut menjadi keutamaan.

Namun, pihak produksi dan Istana Budaya nyata bertuah kerana rangkaian tudung eksklusif Fareeda sudi mereka tudung khas sepanjang pementasan itu berlangsung.

Dengan kekuatan tenaga kerja seramai lima orang yang turut membantu menjahit membuatkan proses pembuatan kostum berjalan lancar.

Malah, kebijaksanaan produksi merancang dan menetapkan rekaan baju lebih awal membuatkan tukang jahit berjaya menghasilkan baju yang berkualiti tanpa sebarang tekanan.

Antara tukang jahit yang ditemui ialah Faridah Mading, 45, yang sembilan tahun terbabit dalam dunia jahitan kostum bersama Istana Budaya.

Dia yang menjahit lapan helai kostum termasuk dua helai untuk watak kanak-kanak menumpukan sepenuh perhatian ketika proses jahitan sedang dilakukan.

"Kami perlu memberikan fokus 100 peratus sepanjang menyiapkan semua kostum ini supaya hasilnya nanti kelihatan kemas di atas pentas dan selesa digayakan pelakon.

"Keselesaan pelakon menjadi keutamaan saya kerana kita tidak mahu aksi lakonan artis canggung semata-mata tidak selesa dengan baju dipakai," jelasnya panjang lebar.

Bercerita mengenai cabaran menyiapkan kostum pementasan teater, dia yang juga Pembantu Pertukangan Istana Budaya, memberitahu mereka sering bertarung dengan masa.

"Bagi CTRA Production kami tidak mempunyai sebarang masalah dengan masa, malah mereka memperuntukkan tempoh yang cukup untuk kami.

"Tetapi masa sememangnya 'musuh' utama kami dalam industri ini," katanya yang menyasarkan untuk menyiapkan kesemua kostum sebelum 7 Mei depan.

Hubungan

Hubungan antara pereka dan tukang jahit juga harus dititikberatkan sepanjang proses jahitan kostum berlangsung.

Kesefahaman dua hala ini usah dipandang enteng kerana ia mampu menggugat perjalanan pembuatan kostum terutama kegagalan memahami kehendak penerbit dan pengarah teater.

Bercerita lebih lanjut, Pembantu Kemahiran Istana Budaya, Mohd. Hanis Sabtu merangkap Pembantu Kemahiran Produksi Teater DBLK, mengakui hubungan antara pereka kostum dan tukang jahit amat penting.

"Hampir setiap hari kami akan berbincang dengan pereka sama ada setiap jahitan atau kostum yang disiapkan memenuhi kehendak skrip teater.

"Jika tiada hubungan dua hala ini, pada pendapat saya kami mungkin tidak dapat bekerjasama dengan baik apatah lagi memahami kehendak produksi," katanya.

Tambahnya lagi, walaupun ditugaskan sebagai tukang jahit, dia tetap perlu meneliti skrip dan memahami sinopsis, watak dan keperluan teater untuk memudahkan rekaan kostum.

Moden, bergaya tiga jenama

Posted:

Moden, bergaya tiga jenama

Moden, bergaya tiga jenama

Oleh DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA
diyanatul.atoqah@kosmo.com.my


SETIAP kasut Stride Ride mempunyai tapak yang mencengkam bagi memastikan keselamatan kanak-kanak.


SEORANG demi seorang kanak-kanak berusia lingkungan lima hingga sembilan tahun keluar dari tirai belakang pentas sebaik sahaja lagu rancak dimainkan oleh deejay.

Sambil meletakkan tangan di pinggul masing-masing, mereka mula menyusun langkah memperagakan pakaian baharu daripada tiga jenama pakaian kanak-kanak terkenal, Mothercare, Gingersnap dan Stride Rite.

Anak-anak cilik ini kemudian berdiri di atas bongkah masing-masing bagi memberikan pengamatan yang lebih kepada penonton dan rakan-rakan media yang hadir.

Ternyata selain tampil yakin dengan rekaan baharu yang lebih moden dan bergaya, kanak-kanak ini juga kelihatan sangat selesa dengan pakaian tersebut.

Pengurus Pemasaran Mothercare dan Gingersnaps, Haslinda Mohd. berkata, rekaan terbaharu pakaian kanak-kanak ini mengutamakan keselesaan pemakaian.

"Semua pakaian ini dibuat menggunakan fabrik 100 peratus kapas lembut bagi memberikan keselesaan kepada anak-anak yang memakainya.

"Antara rekaan baharu untuk kanak-kanak lelaki termasuklah Ivy Look dan Dapper Boy, manakala bagi anak perempuan kami menawarkan Elektrik Spring serta Sugar Glam," katanya ketika membuat demonstrasi pakaian kanak-kanak di Restoran Chinoz, Suria KLCC, Kuala Lumpur.

Dalam pada itu, turut menarik perhatian penonton dalam peragaan tersebut adalah koleksi rekaan dan warna menarik kasut-kasut daripada Stride Ride.

Antara corak yang paling menonjol ialah kuntuman bunga besar di sepatu gadis dan kasut kasual Bahama untuk kanak-kanak lelaki.


KASUT jenama Stride Ride ini mengangkat tema adiwira dan puteri dongeng popular.


Beberapa kasut turut direka dengan mengangkat tema filem adiwira terkenal seperti Batman, Spiderman, Captain America, Star Wars dan watak permaisuri daripada kisah dongeng, Cinderella.

Teruja

Kanak-kanak yang memakai kasut-kasut berkenaan pasti akan berasa teruja kerana ia turut dilengkapi dengan kerlipan lampu untuk setiap langkah dengan gaya lebih moden.

Selain memastikan kasut-kasut itu mempunyai 'wajah' yang menyeronokkan, ia turut diperkemaskan dengan rekaan permukaan tapak lebih mencengkam dan stabil bagi tujuan keselamatan kanak-kanak. Idea rekaan tapak tersebut diilhamkan daripada kasut getah Havianas yang popular di Brazil.

Di samping itu, Haslinda turut berkongsi beberapa tip penjagaan pakaian kanak-kanak, termasuklah cara membasuhnya.

"Baju kanak-kanak tidak seharusnya dibasuh menggunakan peluntur kerana ia akan merosakkan bentuk asal pakaian berkenaan.

"Pakaian si kecil seelok-eloknya dibasuh menggunakan pencuci pakaian biasa atau pelembap pakaian. Baju-baju ini juga tidak seharusnya dimasukkan ke dalam mesin basuh dan perlu dicuci dengan tangan," katanya.

KESEMUA pakaian diperbuat daripada kapas lembut 100 peratus.


Tambahnya lagi, seeloknya pakaian kanak-kanak tidak dijemur di bawah cuaca yang terik kerana ia akan memudarkan warna baju tersebut.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan dan Komunikasi Suria KLCC, Fartini Zaharuddin berkata, pihaknya berharap pelancaran pakaian baharu kanak-kanak itu dapat menyediakan pilihan lebih baik kepada ibu bapa yang datang mengunjungi pusat beli-belah berkenaan.

"Dengan menyokong acara pelancaran pada hari ini, kami berharap rekaan pakaian terbaharu daripada tiga jenama gergasi ini mampu memberikan kepuasan kepada ibu bapa dalam menyediakan yang terbaik bagi anak-anak mereka.

"Memilih pakaian kanak-kanak juga boleh menjadi satu aktiviti hujung minggu yang mengujakan dengan pelbagai rekaan dan warna menarik," jelasnya.

Terdahulu, selain mengadakan peragaan baju kanak-kanak, acara yang berlangsung kira-kira dua jam itu turut dimeriahkan lagi dengan acara suai padan baju kanak-kanak oleh rakan-rakan media yang hadir.

Fesyen ekspresi individu

Posted:

Fesyen ekspresi individu

Fesyen ekspresi individu


KEBEBASAN berfesyen mengikut identiti peribadi dalam kalangan masyarakat kian berkembang di seluruh dunia.


DI Malaysia kini, definisi gaya untuk lelaki dan wanita sedang melalui proses transformasi rancak. Ramai yang berusaha menghias diri menerusi penjagaan wajah, rawatan tubuh badan dan pembentukan imej yang lebih sempurna dan berketerampilan.

Ia merupakan usaha mereka untuk menjadi lebih berkeyakinan dan kelihatan hebat pada pandangan mata majikan, teman sekerja, teman istimewa malah di hadapan suami atau isteri sendiri.

Perubahan pantas trend pula mengajak kita untuk memperbaharui penampilan, mewujud dan memantapkan identiti mengikut kemahuan peribadi bagi meraih perhatian dan membuatkan orang di sekeliling senang dengan kehadiran kita.

Memakai pakaian berjenama dan mengenakan aksesori dari hujung rambut hingga ke kaki bukan lagi formula daya tarikan yang efektif.

Ekspresi peribadi

Kini keutamaan telah beralih kepada gaya berbentuk ekspresi peribadi. Setiap gaya yang ditampilkan mewakili luahan emosi si pemakai. Ia membuktikan betapa fesyen memainkan peranan penting dalam mencerminkan perwatakan luaran dan dalaman individu.

PAKAIAN menjadi perlambangan kepada keperibadian diri.


Sekarang bukan lagi era peminat meniru gaya ikon fesyen atau menjadi klon selebriti kesayangan. Masyarakat hari ini lebih bijak dan sedar bahawa meniru gaya orang lain adalah sesuatu yang tidak asli bahkan tidak menepati keperibadian diri.

Fesyen berteraskan pakaian kontemporari adalah salah satu ekspresi komunikasi individualiti. Perubahan gaya dan sikap pengguna telah mendorong label-label besar untuk menghasilkan rekaan yang tidak terlalu selaras ataupun mengikut peraturan.

Mematuhi manual undang-undang gaya secara keseluruhan sememangnya bukan kaedah untuk menjadi stailo. Pakaian kontemporari menyediakan kita peluang untuk menyerlahkan individualiti dan kini menjadi lambang kemewahan yang boleh dimiliki semua.

IKON dan selebriti kini bukan lagi rujukan tunggal kepada masyarakat dalam konteks fesyen.


Gaya tersendiri

Kini, rekaan pakaian kontemporari menjadi lebih mencabar dan pelbagai sekali gus membuatkan pemakainya tambah teruja.

Kita dapat melihat di sekeliling kita, masyarakat berpakaian dengan gaya tersendiri dan mereka mahukan gabungan pilihan pakaian yang dapat menyerlahkan lagi gaya, identiti dan keperibadian mereka.

Pilihan pakaian yang ada di pasaran cukup besar, tanpa batasan dari segi bentuk, gaya dan warna. Fesyen adalah sesuatu yang ceria, mampu menterjemahkan ekspresi diri dan mengenai cita rasa individu.

Tiada lagi manual berfesyen dan gaya yang terlalu mengikut aliran. Fesyen sepatutnya membuat kita lebih menarik, yakin dan kreatif apabila berhadapan dengan masyarakat.

Setiap individu berhak berfesyen mengikut kemampuan dan cita rasanya. Namun ia perlu disesuaikan dengan budaya dan latar belakang masyarakat setempat.

Sememangnya fesyen mempunyai kaitan kuat terhadap masa silam, memori, tanda mata, harga diri dan sejarah. Sudah tiba masanya untuk kita meluaskan perspektif terhadap fesyen dan menghormati hak orang lain untuk berfesyen.

Sememangnya ini merupakan antara fenomena yang mendefinisikan budaya moden.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Schmid dilantik pengarah teknikal

Posted:

Schmid dilantik pengarah teknikal

Schmid dilantik pengarah teknikal

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

HAMIDIN (kanan) mengesahkan pelantikan Schmid sebagai pengarah teknikal baharu FAM.


PENOLONG jurulatih Austria, Fritz Markus Schmid menjadi pilihan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) untuk dilantik sebagai Pengarah Teknikal FAM yang baharu.

Perkara itu disahkan oleh Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin semalam.

Menurut Hamidin, Schmid yang dijadualkan tiba Jumaat ini akan bertanggungjawab untuk memantau prestasi jurulatih-jurulatih di bawah naungan FAM untuk tempoh selama tiga tahun.

Selain itu, pengendali kelahiran Switzerland itu juga memiliki tugasan untuk memantau prestasi skuad Harimau Muda A, B, dan C termasuk aspek pembangunan bola sepak FAM.

"Benar, beliau (Schmid) dilantik sebagai Pengarah Teknikal baharu FAM. Dia akan tiba di sini (Malaysia) pada Jumaat ini untuk memulakan tugasan baharunya.

"Beliau akan bertanggungjawab memantau prestasi jurulatih termasuk jurulatih kebangsaan selain melihat prestasi para pemain serta pembangunan bola sepak di peringkat akar umbi.

"Malah, beliau juga memiliki kuasa untuk terlibat memberikan pandangan dalam sesi pemilihan jurulatih kebangsaan tidak lama lagi," katanya pada sidang akhbar di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Schmid, 54, pernah bertugas sebagai penolong jurulatih kelab Tottenham Hotspur, FC Basel 1893 dan FC Aargau selain menjadi pengurus kelab SC Kriens, Team Aargau U21, Grasshopper Club Zürich II dan Racing Club Zürich.

Dalam perkembangan lain, Hamidin turut menjelaskan bahawa FAM akan mengumumkan jurulatih baharu skuad Harimau Malaya selepas Kongres FAM ke-50 pada 25 Mei nanti.

Kosmo! sebelum ini melaporkan, FAM hampir-hampir melantik Phillipe Troussier sebagai jurulatih baharu tetapi tidak meneruskan perjanjian tersebut selepas bekas jurulatih Jepun itu menuntut permintaan melampau, Januari lalu.

Sejak insiden tersebut, FAM mengambil pendekatan kunci mulut dan ramai dikatakan berminat untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan bekas pengendali, Datuk K. Rajagobal termasuk bekas pemain Chelsea, Marcel Desailly.

"Selepas kongres itu nanti, FAM akan umumkan nama jurulatih baharu.

"Sebenarnya, kita sudah mengadakan perbincangan (jurulatih baharu Harimau Malaya) di dalam dan luar negeri. Kalau saya bagitahu calon, nanti ada spekulasi lagi," katanya yang enggan mengulas lebih lanjut.

Buat masa ini, Datuk Ong Kim Swee dilantik sebagai pengendali sementara skuad kebangsaan.

'Jangan biarkan bebas'

Posted:

'Jangan biarkan bebas'

'Jangan biarkan bebas'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

MENTERI Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menggesa Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) supaya segera mengambil tindakan terhadap bekas pengurus Johor Darul Takzim (Johor DT) II, On Jabbar.

Khairy berkata, sikap membisu FAM berhubung perkara itu dikhuatiri memberi kesan negatif kepada mana-mana penyokong bola sepak sekali gus terdedah kepada budaya hooligan (samseng).

Ini kerana menurut beliau, setiap pegawai dan pengurus pasukan sewajarnya menjadi teladan yang baik bagi mana-mana pihak.

"Serang pengadil tidak membantu menyelesaikan masalah, pegawai dan pengurus sepatutnya menjadi contoh.

"Masalah hooligan ini sepatutnya jangan dibiarkan merebak. Jika pengurus boleh tumbuk, penyokong pun boleh.

"Jadi, (FAM) harus mengambil tindakan cepat terhadap pengurus Johor DT II (On)," katanya kepada pemberita semalam.

Pada 19 April lalu, On didakwa bertindak menumbuk muka pengadil, Sukri Abdul Rahman gara-gara tidak berpuas hati dengan mutu pengadilan ketika aksi Liga Premier berdepan UiTM FC di Stadium Majlis Perbandaran Pasir Gudang.

On kini disiasat mengikut Perkara 2.4 dan 2.5 Kod Tatatertib kerana mendatangkan kecederaan terhadap mana-mana pegawai dan berdepan hukuman penggantungan seumur hidup jika sabit kesalahan.

Beliau akhirnya dipecat oleh PBNJ selain didenda RM25,000 ekoran tindakan keterlaluannya itu.

Namun, On tetap disiasat Jawatankuasa Tatatertib FAM selain kes itu juga masih berada dalam siasatan pihak polis.

Sehingga kini, Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufek Abdul Razak masih belum bersidang bagi menentukan nasib On.

Mengulas lanjut, Khairy juga percaya FAM perlu menambah baik sistem dan mutu pengadilan sedia ada yang sering dikecam ramai pihak sebelum ini.

"Ia (mutu pengadilan) antara punca yang sering membangkitkan perasaan tidak puas hati ramai pihak, jadi ia harus dipertingkatkan.

"Saya juga percaya FAM sedang giat bekerjasama bersama PDRM (Polis Diraja Malaysia) bagi membanteras keganasan dalam kalangan penyokong.

"Ini bukan benda baharu, sudah banyak kali saya bangkitkan perkara ini.

"Saya harap FAM lebih serius kerana perkara ini di bawah seliaan mereka dan bukannya KBS (Kementerian Belia dan Sukan)," kata beliau.

'Terbuka Malaysia tetap berkualiti'

Posted:

'Terbuka Malaysia tetap berkualiti'

'Terbuka Malaysia tetap berkualiti'

Oleh SHANIKA ABDULLATIB
shanika.latib@kosmo.com.my

BINTANG boling dalam pembikinan, Syimir Abdul Razak percaya kualiti dan saingan pada Kejohanan Boling Terbuka Antarabangsa Malaysia yang berlangsung dari 2 hingga 10 Mei nanti tidak akan tergugat tanpa kehadiran pemain ternama Eropah dan Amerika Syarikat.

Juara bertahan dalam kategori Terbuka Lelaki itu yakin, saingan kali ini tetap sengit kerana ia merupakan persediaan buat skuad boling negara menghadapi Sukan Asia di Incheon, Korea Selatan pada September nanti.

"Saya juga menjangkakan semua pemain telah menggandakan usaha mereka untuk merebut tempat dalam skuad kebangsaan ke Korea Selatan itu nanti," kata Syimir yang meraih status pemain elit pada tahun ini.

Cabaran pada edisi ke-37 yang diadakan di Sunway Mega Lanes, Sunway Pyramid, Petaling Jaya turut disahut oleh Adrian Ang, Alex Liew, Muhd. Rafiq Ismail, Mohd. Syafiq Ridhwan, Isaac Russel Paul, Mohd. Nur Aiman, Hee Kar Yen dan Siti Safiyaj Amirah.

Malah, kehadiran pemain boling dari Singapura, Indonesia, Filipina. Taiwan, China serta India turut dilihat sebagai cabaran baru buat pemain negara dalam merebut hadiah kemenangan bernilai RM40,000 bagi kategori lelaki dan RM15,000 bagi wanita.

Menurut jurulatih kebangsaan, Holloway Cheah, pretasi terkini pemain negara terutama Zulmazran Zulkifli (juara 2012) dan pendatang baharu, Timmy Tan mampu meletakkan skuad negara di kedudukan teratas.

Tidak ketinggalan, pemain wanita berpengalaman, Sin Li Jane, Esther Cheah dan Shahlin Zulkifli yang menunjukkan pretasi memuaskan sejak kebelakangan ini.

Untuk rekod, kejohanan tahun ini dijangka disertai lebih 400 pemain boling yang terdiri daripada 180 negara dengan 300 daripadanya adalah pemain tempatan yang akan beraksi dalam sembilan kategori yang dipertandingkan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Tip kekeluargaan Che Amran

Posted:

Tip kekeluargaan Che Amran

Tip kekeluargaan Che Amran

Oleh HAFIZ AHMAD

GAYA penulisan yang ringkas menjadikan buku karya Che Amran mudah difahami pembaca.


DALAM lambakan novel-novel berkisahkan perjalanan ranjau berduri pasangan kekasih, masih ada lagi permintaan buku berpaksikan ilmiah dan keagamaan sebagai mengisi kekosongan jiwa yang hakiki.

Mengambil cebisan peluang yang ada, Che Amran Idris, 45 mengumpul cerita dan pengalaman menjalani tanggungjawab sebagai ketua keluarga ke dalam buku-buku hasil nukilannya.

Ia disimpul kemas dengan paduan kisah daripada sang isteri, Isyah Radiah Idris, 39, yang menjadi tunjang penting kepada sembilan orang anak mereka.

"Semuanya bermula apabila mendapat berita bahawa anak ketiga kami menghidap kanser otak. Bertitik tolak dari detik genting itu, saya dan isteri bersetuju untuk membukukan catatan-catatan harian kami dalam buku pertama bertajuk, Anakku Brain Tumor.

"Tanpa disangka, ia mendapat sambutan dan respons yang baik membuatkan kami terus menghasilkan buku-buku berteraskan kekeluargaan mengikut syariat Islam," ujarnya ketika ditemui Kosmo! di Setiawangsa, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Genre tersebut dipilih memandangkan ia dekat dengan diri ahli kumpulan nasyid terkenal, Raihan itu. Malah portfolio yang kukuh dalam bidang keagamaan dan pendidikan dijadikan asas kepada idea-idea penulisannya.

Bertunaskan kemahiran yang ada, Che Amran kini telah menghasilkan tiga buku lain iaitu, Mudahnya Dapat A, Nikmatnya Sakit Bersalin dan Mudahnya Ajar Anak Solat. Kesemuanya diterbitkan oleh Galeri Ilmu Sdn. Bhd.

Menghasilkan sesebuah naskhah baharu, Che Amran banyak berbincang dengan isterinya dalam memilih tajuk bersesuaian agar ia mendapat manfaat dan dijadikan sumber rujukan kepada pembaca.

"Sebagai contoh, buku Nikmatnya Sakit Bersalin ditulis selepas menyedari kurangnya bahan bacaan untuk kaum ibu mengandung yang mengikut syariat Islam. Disebabkan itu, kami cuba memberikan panduan kepada mereka mengenai adab-adab ketika mengandung dan bersalin," ujar Che Amran.

Doa ringkas

Ia tidak hanya sesuai untuk golongan wanita mengandung, malah boleh dibaca oleh suami melalui tip dan petua penjagaan sebelum dan selepas bersalin. Selain itu, diselitkan juga doa-doa ringkas untuk diamalkan.

Begitu juga dengan buku baharunya, Mudahnya Ajar Anak Solat yang khusus untuk ibu bapa dalam mengajar anak-anak mereka bersolat bermula dari awal sehingga dewasa. Ia secara terperinci membincangkan cara-cara mendidik dengan lebih seronok dan menarik.

"Mempunyai sembilan orang cahaya mata pastinya setiap mereka mempunyai sifat peribadi yang berbeza. Teknik dan pendekatan yang berlainan diambil bagi mendidik mereka mengenai kepentingan solat. Kaedah-kaedah tersebut kami huraikan satu per satu dalam buku setebal 184 muka surat ini," jelasnya.

Menurut anak kelahiran Pas Mas, Kelantan itu, buku-buku tulisannya merupakan satu wadah kepada perkongsian ilmu kepada pembaca. Pada masa sama, ia juga sebagai usaha dakwah bagi menerapkan nilai-nilai keagamaan dalam hidup seorang muslim.

"Dalam perkembangan teknologi maklumat, masih ramai yang lagi mendambakan buku-buku dalam genre keagamaan. Secara tidak langsung, ia dapat mengembangkan lagi dakwah Islam kepada pembaca," jelas beliau.

Bagi mendapatkan buku-buku tulisan Che Amran, layari www.galeriilmu.com untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Sajian taraf hotel di Saji

Posted:

Sajian taraf hotel di Saji

Sajian taraf hotel di Saji

Oleh ALIF ABU BAKAR
alif.abubakar@kosmo.com.my

SUSUN atur meja dan kerusi di restoran itu biasa sahaja. Malah penggunaan payung, hiasan lilin di atas setiap meja tanpa sebarang dekorasi khusus juga meletakkan ia dalam kelompok warung tempatan standard.

Namun penilaian luaran itu sangat tidak wajar untuk Restoran Saji. Meskipun tidak gah dari segi bangunan, ia cemerlang dalam penyediaan, kualiti dan kuantiti setiap hidangan.

Sejak dibuka enam tahun lalu, Saji menjadi bualan penduduk di sekitar Pulau Langkawi, Kedah. Lokasinya di Kompleks Jeti Pelancongan, Kuah juga menjadi kelebihan buatnya dari sudut nilai pemandangan alam.

"Saji berlatarbelakangkan Dataran Helang dan menjelang senja, restoran kami penuh dengan pelancong asing yang ingin menyaksikan detik matahari terbenam," kongsi pemilik restoran itu, Mohd. Nasir Mustafa.

Sebagai bekas chef di sebuah resort bertaraf lima bintang selama hampir 15 tahun, Nasir bijak mengadaptasi pengalamannya bagi menghasilkan sajian eksklusif yang berpatutan.


STIMBOT yang disediakan Saji kini menjadi tarikan hangat.


Menu berkonsep Continental merangkumi makanan laut dan barat menjadi identiti Saji. 90 peratus hidangan di Saji diubahsuai daripada resipi hotel. Justeru, tidak mustahil pelanggan dapat menemui menu kreatif menyelerakan yang tidak diperoleh dari restoran tempatan lain.

Kupang yang ditabur sos barbeku antara menu wajib dicuba pelanggan. Sos barbeku hidangan istimewa itu dihasilkan sendiri Nasir menggunakan rempah Cajun.

Tarikan terkini Saji ialah stimbot. Sajian yang kebiasaannya disediakan restoran Cina itu mendapat sambutan luar biasa pelanggan termasuk pelancong dari China. Tidak ketinggalan, ketam atau udang karang yang dimasak bersama serbuk kari yang turut mendapat permintaan tinggi.

Restoran yang mampu memuatkan 300 orang dalam satu-satu masa itu juga menawarkan variasi stik pada harga rendah. Stik daging batang pinang misalnya boleh dinikmati hanya pada harga RM24.

Pilihan sajian barat lengkap juga ditawarkan meliputi pembuka selera yang terdiri daripada tiga jenis salad, sup, sajian utama dengan lapan pilihan dan pencuci mulut istimewa berupa tapai ais krim atau penkek ais krim.

KUPANG bersama sos barbeku ini antara hidangan yang wajib dicuba.


Nasi bujang senang

Mereka yang berselera Melayu pula disarankan mencuba kerabu perut. Saji berjaya mengimbangi keseragaman saiz hirisan dan kelembutan tekstur perut yang disediakan. Dua kesepadanan ini sering gagal ditampilkan kebanyakan restoran tempatan.

Begitupun, bintang menu tempatan di Saji ialah nasi bujang senang. Sajian ringkas itu terdiri daripada set nasi putih bersama sambal belacan, daging rebus, sup dan telur dadar. Menariknya, sup yang disediakan merupakan air daripada rebusan daging pelanggan tersebut.

Bagi mengikis kebiasaan memesan sayur-sayuran seperti kailan ikan masin atau kangkung belacan, Saji menambah seleksi sayuran buat pelanggan mereka. Brokoli bersama cendawan hitam dan kupang abalone antara menu sihat yang menerima pujian ramai.

Tidak lengkap jelajah gastronomi anda di Saji jika tidak menikmati minuman lassi buah-buahan. Sama ada anda memilih lassi mangga, kiwi atau pisang, kepekatan dan kemanisan minuman itu pasti melegakan dahaga.

"Lassi buah-buahan kami dihasilkan menggunakan lebihan buah yang dikisar pada awal pagi untuk dijadikan jus. Ia kemudiannya dikisar sekali lagi bersama yogurt, susu cair dan ais," terang Nasir, 39, ketika ditemui Kosmo! di restorannya pada

Dua variasi haruman Downy

Posted:

Dua variasi haruman Downy

Dua variasi haruman Downy


DIANA (kiri), Farid dan Jone pada majlis pelancaran teknologi terbaharu pelembut fabrik, Downy Parfum di Kuala Lumpur baru-baru ini.


BAGAI mimpi menjadi kenyataan, hanya dengan beberapa gosokan dan geseran, baju yang dipakai menghasilkan lebih daripada dua bau berbeza.

Teknologi terbaharu daripada jenama pelembut fabrik popular di Malaysia, Downy Parfum kembali menemui pelanggan setia dengan suntikan teknologi kapsul mikro wangi (PMC) berkeupayaan menghasilkan dual variasi bau.

Pengurus Komunikasi P&G Malaysia, Goh Seng Jone berkata, Downy kini membawa inovasi terbaharu dalam barisan produknya dengan teknologi penukaran bau.

"Melalui teknologi ini ia akan menjadikan setiap sentuhan sebuah pengalaman yang sangat berbeza dengan pertukaran bau yang unik dan menyegarkan.

"Pengguna Downy Parfum dengan PMC ini amat sesuai bagi masyarakat yang peka terhadap fesyen dan mementingkan penampilan diri melalui haruman yang menambat hati.

"Teknologi PMC berfungsi apabila pelembut fabrik Downy Parfum meninggalkan partikel-partikel kecil yang melekat pada fabrik dan menghasilkan rangkaian bau berbeza melalui rangsangan pergerakan pada pakaian," katanya ketika ditemui pada sidang media di Suria KLCC, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Memilih pasangan suami isteri aktor dan aktres popular Farid Kamil dan Diana Danielle, mereka merupakan testimoni terawal menggunakan produk itu, ternyata berpuas hati.

Wangian khas

Diana yang mula menjinakkan diri dalam dunia nyanyian sering 'bertelagah' manja apabila suaminya mendakwa dia sengaja menyembur wangian khas pada setiap pakaiannya.

"Saya dan Farid jatuh cinta dengan rangkaian Downy Parfum Passion kerana baunya yang lembut.

"Sebagai isteri, saya sentiasa mahu memastikan penampilan Farid sentiasa segak dan harum sepanjang masa.

"Setiap kali selepas basuhan, Farid sering bertanya sama ada saya menyembur haruman di pakaiannya. Walhal, saya hanya menggunakan Downy Parfum Passion," katanya sambil menjeling manja terhadap suami tercinta.

Farid sendiri akui, selesa dengan haruman Downy Parfum apatah lagi dengan teknologi PMC ia memberikan kelebihan kepada Farid yang sentiasa aktif.

"Apa sahaja produk yang isteri guna, saya pasti suka. Downy Parfum mengeratkan hubungan cinta antara kami," ujarnya tersipu malu. Pasangan tersebut turut terbabit dalam jangka promosi Downy Parfum sepanjang April hingga Mei.

Antara program tersebut termasuk sesi ramah mesra bersama peminat selain menggunakan laman sosial masing-masing bagi memperkenalkan Downy Parfum teknologi PMC.

Mereka juga terbabit dalam kaji selidik bertajuk Lelaki tidak peka terhadap wanita oleh Clozette yang membincangkan isu kepekaan lelaki terhadap wanita selepas janji temu pertama.

Selain koleksi Downy Parfum Passion yang menjadi pengikat kasih antara Farid dan Diana, Mystique, Innocence dan Happiness telah berada di pasaran sejak April ini.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved