Sabtu, 27 Oktober 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


'Penyembelih haiwan mesti berani'

Posted:

'Penyembelih haiwan mesti berani'

RAUT wajah Siti Fatonah Arbain nampak tenang ketika berdepan seekor kambing yang telah direbahkan di atas rusuk kiri. Sambil menggenggam sebilah pisau khas yang diletakkan di leher haiwan tersebut, wanita berusia 43 tahun itu sempat membetulkan posisi tubuhnya.

Seboleh-bolehnya dia mahu lekas melakukan penyembelihan tersebut kerana enggan memberi tekanan kepada kambing baka import daripada jenis ferral itu.

Sejurus membaca kalimah syahadah, Fatonah memutuskan dua urat leher kambing itu dari kiri ke kanan dengan sepenuh kudrat wanitanya. Beberapa orang pekerja membantunya memegang haiwan itu agar tidak meronta-ronta.

"Kita seharusnya segerakan proses penyembelihan selepas haiwan ditumbangkan kerana tidak mahu berterusan memberi tekanan dan menyeksanya.

"Kita disunatkan menggunakan pisau sembelih khas yang tajam bagi mengurangkan kesakitan haiwan itu semasa disembelih," kata Fatonah sejurus melakukan proses tersebut yang dilihat begitu mudah.

Fatonah mengikuti kursus penyembelihan haiwan anjuran Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada tahun 2005 sekali gus mendapat pentauliahan daripada jabatan agama itu. Dia merupakan satu-satunya peserta wanita dalam kalangan 45 peserta dalam kursus selama empat hari itu.


FATONAH merupakan segelintir wanita di negara ini yang memiliki sijil pentauliahan untuk menyembelih haiwan.


Menganggap tugasan tersebut sebagai tuntutan fardu kifayah, Fatonah bagaimanapun enggan mengambil alih tugas lelaki sebagai tukang sembelih. Dia sebaliknya mempersiapkan ilmu tersebut untuk kegunaan waktu darurat.

"Saya belajar cara menyembelih disebabkan tanggungjawab yang harus dipikul. Apatah lagi saya dan suami merupakan pengusaha ladang ternakan haiwan. Jadi ilmu berkaitan seharusnya saya tahu.

"Selalunya tugas menyembelih ini saya berikan kepada suami. Tetapi saya sentiasa bersedia untuk menyembelih terutamanya semasa ketiadaan suami atau berdepan dengan haiwan yang sedang nazak akibat masalah kesihatan.

"Saya sebenarnya sudah jarang menyembelih kerana melakukan tugasan lain di ladang ini," katanya.

Jelas Fatonah, seorang wanita seharusnya memiliki ilmu tersebut sekurang-kurangnya sebagai persediaan untuk kegunaan ketika memerlukannya.

Begitupun, stigma masyarakat tentang penglibatan wanita dalam proses tersebut turut menjadi penghalang buat golongan hawa untuk pergi jauh dalam bidang itu.

Bagaimanapun ia bukan alasan untuk Fatonah berada selangkah di hadapan.

"Untuk menyembelih tidaklah terlalu sukar. Apa yang penting adalah ilmu dan keberanian. Cuma persepsi negatif segelintir masyarakat menyebabkan tukang sembelih wanita dipandang sebelah mata.

Makruh

BERMESRA dan 'berbual-bual' dengan haiwan peliharaannya menjadi rutin harian Fatonah.


"Tiada salahnya jika wanita melakukan penyembelihan kerana rukun menyembelih tidak mensyaratkan lelaki sebagai tukang sembelih.

"Cuma tindakan itu makruh. Saya sendiri mendapat reaksi negatif daripada orang ramai yang tidak memahami perkara itu.

"Ada orang yang pernah menyatakan bahawa daging haiwan yang saya sembelih tidak boleh dimakan oleh orang lelaki, hanya orang perempuan yang boleh memakannya. Itu tidak benar," kata Fatonah ketika ditemui Jurnal di ladang ternakan miliknya di Kampung Teluk Penyamun, Kuala Selangor, Selangor.

Fatonah dan suaminya, Mohamad Jamil Mahidin, merupakan usahawan ternakan yang berjaya. Antara haiwan yang diternak mereka atas nama MJ Fatonah Sdn. Bhd. termasuklah lembu, kambing, ayam belanda, ayam mutiara, ayam kampung, itik, puyuh dan arnab.

Perusahaan tersebut ditubuhkan sejak tahun 2005 selepas 15 tahun Fatonah terlibat dalam bidang kejuruteraan aeroangkasa di sebuah kilang pembuatan badan pesawat.

Tanah seluas 8,093 meter persegi yang dikelilingi ladang kelapa sawit di Kuala Selangor itu menjadi lokasi penternakannya. Di situ juga terdapat ruang-ruang tertentu untuk peserta kursus bidang penternakan yang dianjurkan oleh MJ Fatonah.

Bergelar usahawan ternakan membuatkan ibu kepada dua orang cahaya mata itu tegar kepada cabaran apatah lagi setiap hari dia perlu berdepan dengan bau haiwan dan persekitaran yang dianggap kurang selesa oleh orang lain.

Namun, dia tidak pernah mengeluh bahkan kerjaya itu sangat bermakna baginya biarpun terpaksa bekerja pada hari raya.

Jelas Fatonah, musim hari raya korban pada setiap tahun merupakan waktu paling sibuk kerana dia perlu membekalkan lembu dalam jumlah yang banyak pada masa yang hampir serentak.


ELAKKAN daripada menindih lembu korban dan memegang secara beramai-ramai kerana ini akan memberi tekanan kepada haiwan tersebut. - Gambar hiasan


Dia mengakui dirinya tidak kisah untuk beraya di dalam ladang itu.

"Setelah selesai melakukan ibadat korban di kawasan kediaman saya di Kampung Melayu Subang di Shah Alam, Selangor, saya akan bergegas ke sini (Kuala Selangor). Jubah hari raya akan ditukar kepada uniform ladang sejurus lembu korban saya selesai disembelih.

"Tempoh beberapa hari sebelum hari raya haji dan hari tasyrik (hari ke-11, 12 dan 13 Zulhijah) merupakan waktu paling sibuk dalam setahun.

"Kalau orang lain beraya bersama keluarga sambil bergotong-royong melakukan ibadat korban, saya pula berhari raya di atas lori untuk menghantar lembu-lembu kepada pelanggan," katanya berjenaka.

Gincu bibir beracun

Posted:

Gincu bibir beracun

Susunan NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR

KAUM hawa harus lebih berhati-hati apabila memilih gincu bibir. - Gambar hiasan


RAMAI wanita yang berasa kurang selesa tampil di khalayak ramai tanpa mengenakan secalit gincu di bibir mereka, tetapi mereka tidak sedar bahan penyeri bibir itu sebenarnya berbahaya.

Hasil penyelidikan terbaharu mendapati, gincu bibir yang tahan lama mungkin mengandungi pelbagai bahan kimia yang boleh memberi kesan kepada kesihatan.

Contohnya, triklosan yang digunakan sebagai pengawet dalam gincu mempunyai kaitan dengan masalah jantung dan otot. Bahan kimia itu juga telah mencetuskan kebimbangan yang ia menyebabkan bakteria menjadi kebal kepada antibiotik dan bertukar menjadi superbug.

Penyelidikan terbaharu pada triclosan menunjukkan bahawa ia boleh menghalang otot termasuk jantung daripada menerima isyarat otak.

Menurut seorang penyelidik dari Universiti California, Berkeley, Amerika Syarikat (AS), Prof. Ishak Pessah, triklosan mengurangkan sebanyak 25 peratus fungsi jantung dalam tempoh 20 minit pada tikus makmal.

Beliau memberi amaran terdapat bukti kukuh bahawa ia boleh menjejaskan kesihatan manusia. Kajian itu juga mendapati pendedahan kepada triklosan secara serius mampu mengurangkan kuasa otot.

"Kajian sebelum ini menunjukkan triklosan mungkin mempunyai pautan kepada masalah tiroid dan kesuburan. Ia juga boleh meningkatkan tahap hormon lelaki dalam badan seorang wanita yang akan menyebabkan gejala seperti jerawat, masalah berat badan, pertumbuhan bulu roma yang berlebihan, menjejaskan fungsi haid, dan kemandulan," tambahnya.

Jelasnya, hasil penemuan itu mencetuskan kebimbangan mengenai kesan produk kecantikan tersebut ke atas manusia dan alam sekitar.

"Bagi seseorang yang sihat, penurunan sebanyak 10 peratus dalam fungsi jantung mungkin tidak mempunyai kesan, tetapi jika anda ada masalah jantung, ia boleh membuat perbezaan yang besar.

Risiko penyakit

Bagaimanapun, wakil Persatuan Kosmetik, Dandanan Diri dan Minyak Wangi United Kingdom (CTPA), Dr. Chris Flower menegaskan, penyelidikan itu tidak relevan kerana ia hanya melibatkan ujian ke atas tikus dan bukannya manusia. Selain itu, jumlah triklosan yang digunakan dalam eksperimen itu melebihi tahap maksimum yang dibenarkan dalam produk kosmetik.

"Terdapat banyak dakwaan palsu yang dilemparkan terhadap pengeluar kosmetik kononnya mereka menjual produk yang tidak selamat dan menggunakan bahan-bahan yang berbahaya. Dakwaan itu hanyalah palsu," jelasnya.

Namun begitu, kajian-kajian lain mendapati wujud bahan kimia yang membimbangkan dalam beberapa jenis gincu. Sebagai contoh, pada tahun 2010 penyelidik telah mengkaji bahan-bahan daripada pelbagai jenama gincu dan mendapati gincu tersebut mengandungi sejumlah besar logam berat iaitu kadmium dan kromium. Laporan mengenainya ada dimuatkan Journal of Hazardous Materials.

Gincu dikaitkan dengan masalah seperti dermatitis, keradangan kulit dan kerosakan buah pinggang dalam jangka panjang.

Pada tahun 2008, penyelidik di Pusat Perubatan Tufts di Boston, AS, meneliti hasil kajian sebelumnya dan membuat kesimpulan bahawa menggunakan gincu sekurang-kurangnya tiga hari seminggu meningkatkan risiko menghidap penyakit sistemik lupus eritematosus (SLE).

Berdasarkan kajian itu, wanita yang mula memakai gincu sebelum umur 16 tahun mempunyai tahap risiko yang tinggi, seperti yang dilakukan oleh wanita yang memakai gincu selama tujuh hari seminggu.

Dalam ujian yang dijalankan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS (FDA) pada tahun lepas, mendapati kebanyakan daripada 400 gincu yang dikaji mengandungi bahan kimia tahap maksimum dan dikesan mempunyai lebih daripada dua kali ganda daripada yang dicatatkan antara tahun 2009 dan 2011.

Coklat hitam turunkan tekanan darah

Posted:

Coklat hitam turunkan tekanan darah

COKLAT hitam baik untuk kesihatan jantung.


COKLAT hitam sudah lama diketahui manfaatnya kepada kesihatan. Hasil analisis ke atas 20 kajian lain menunjukkan pengambilan coklat hitam setiap hari akan menurunkan tekanan darah.

Penyelidikan yang dilakukan The Cochrane Group melaporkan, zat aktif dalam coklat berguna untuk membuat saluran darah lebih relaks. Akibatnya, tekanan darah menurun.

Zat aktif yang punya kesan positif tersebut dikenali sebagai flavonol. Ia akan menghasilkan zat kimia oksida nitrat dan membuatkan aliran darah lebih lancar.

Analisis tersebut menggabungkan beberapa penyelidikan sebelumnya untuk mengetahui ada atau tidak kesan coklat pada tekanan darah.

Coklat hitam yang diambil responden dalam penyelidikan itu terlalu banyak iaitu antara 3 gram (g) hingga 105g setiap hari.

Menurut seorang penyelidik, Karin Ried, dari Institut Perubatan Intergratif Kebangsaan di Melbourne, Australia, penurunan tekanan darah dalam jangka masa pendek menjadi bukti kebaikan pengambilan coklat hitam.

"Walaupun tiada bukti kesannya untuk jangka masa panjang, ia mungkin memberi kesan terhadap penurunan risiko penyakit jantung," jelasnya.

Selain coklat, kacang, aprikot, beri hitam dan epal juga mengandungi flavonol walaupun kadarnya lebih rendah daripada coklat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Kontraktor palsu tipu RM2 juta

Posted:

Kontraktor palsu tipu RM2 juta

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my

KERJA pengubahsuaian ruang tamu rumah Chiew Ming di Sri Petaling, Kuala Lumpur yang terbengkalai pada Mei lalu selepas suspek menghilangkan diri.


KUALA LUMPUR - Seorang lelaki berusia lingkungan 30-an yang mendakwa dirinya sebagai kontraktor kini menjadi buruan polis serta lebih 10 pemilik rumah di sekitar ibu negara selepas disyaki menipu dalam projek pengubahsuaian bangunan membabitkan kerugian lebih RM2 juta sejak awal tahun lalu.

Suspek mudah memperdayakan mangsa kerana menjalankan urusan seperti kontraktor tulen dengan mengemukakan sebut harga serta resit bayaran menggunakan alamat sebuah syarikat pereka dalaman di Selayang dekat sini.

Bagaimanapun, apa yang menyebabkan para pelanggannya sesal tidak sudah ialah suspek menghilangkan diri sebaik sahaja mendapat bayaran dan dalam kes tertentu, hanya menyiapkan sebahagian projek sebelum lesap.

Dia dipercayai bergiat aktif di sekitar Sentul, Sri Petaling, Kepong, Segambut dan Balakong.

Seorang mangsa, Chai Chiew Ming, 43, mendakwa kerugian lebih RM260,000 apabila lelaki itu menghilangkan diri selepas menyiapkan separuh sahaja daripada kerja pengubahsuaian rumah dua tingkat miliknya di Sri Petaling, di sini pada Mei lalu.

Perunding perniagaan itu pada sidang akhbar di sini semalam memberitahu, selepas gagal mengesan suspek dan mendapati pejabat lelaki itu di Selayang sebenarnya disewa syarikat lain, Chiew Ming membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields di sini.

Seperti mangsa yang lain, Chiew Ming mendapatkan khidmat suspek menerusi orang tengah yang dikenali sebagai Khor.

Peniaga barang lusuh, Wan Kok Heng, 31, pula mendakwa kerugian lebih RM100,000 apabila mengupah suspek untuk mengubahsuai rumah teres milik isterinya di Sentul Jaya 3 di sini pada April lalu.

Kok Heng hanya menyedari ditipu selepas suspek lesap dan projek pengubahsuaian rumah itu terbengkalai.

Akibatnya, dia terpaksa membelanjakan puluhan ribu ringgit lagi untuk mengupah kontraktor lain menyiapkan projek tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bayi didera dikata digigit hantu

Posted:

Bayi didera dikata digigit hantu

Oleh NOOR HASLIZA NUSI
hasliza.nusi@kosmo.com.my


KESAN kecederaan di belakang kepala seorang bayi yang disyaki didera pengasuhnya di Sungai Nibong, George Town.


GEORGE TOWN - Seorang ibu tidak dapat menahan kesedihan apabila anak sulungnya berusia lima bulan terpaksa menjalani pembedahan di kepala Khamis lalu selepas disyaki didera pengasuh di sebuah rumah di Sungai Nibong di sini.

Kejadian itu disedari oleh wanita berkenaan pada 22 Oktober lalu ketika membawa anak perempuannya menerima rawatan di Hospital Pulau Pinang (HPP) akibat mengalami demam panas.

Sebaik sahaja diperiksa, doktor memaklumkan paru-paru anaknya telah dijangkiti kuman manakala pemeriksaan menerusi mesin pengimbas mendapati ada darah beku di ubun-ubunnya.

Ibu bayi tersebut yang mahu dikenali sebagai Lin mendakwa, anaknya diasuh oleh seorang wanita berusia 20-an sejak berusia dua bulan. Pengasuh itu merupakan jiran lama mereka.

Menurutnya, dia mula curiga dengan cara penjagaan pengasuh berkenaan sebaik sahaja menyedari terdapat kesan lebam dan luka kecil di belakang kepala anaknya pada 27 Ogos lalu.

"Pada masa itu, saya cuba bertanya kepada dia (pengasuh) tetapi dia mendakwa kemungkinan digigit hantu ataupun terkena gelang yang dipakainya.

"Saya dan suami tidak mengesyaki apa-apa yang buruk sehinggalah baru-baru ini (22 Oktober) anak saya mengalami demam panas dan doktor memberitahu terdapat kesan pendarahan lama di kepalanya," katanya ketika ditemui Kosmo! Ahad di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Misteri penemuan mayat wanita bertatu

Posted:

Misteri penemuan mayat wanita bertatu

ANGGOTA polis memeriksa mayat seorang wanita yang ditemui di dalam but kereta Perodua Kancil di Taman Johor Jaya, Johor Bahru malam kelmarin.


JOHOR BAHRU - Mayat seorang wanita dengan kesan tikaman di perut ditemui di dalam but sebuah kereta Perodua Kancil berwarna hijau di Jalan Teratai, Taman Johor Jaya di sini kelmarin.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Roslan Zainuddin berkata, mayat berusia lingkungan 30-an itu ditemui orang ramai yang lalu di kawasan tersebut pada kira-kira pukul 7 malam.

Katanya, ketika ditemui, mayat wanita yang dipercayai berketurunan Melayu itu lengkap berpakaian tetapi tidak mempunyai sebarang pengenalan diri.

"Mayat tersebut ditemui di dalam but kereta dan siasatan awal kami menemui satu kesan tikaman di perut. Wanita berkenaan tidak mempunyai pengenalan diri tetapi mempunyai tatu berbentuk sayap di bahagian pinggul," katanya di sini semalam.

Jelas Roslan, hasil siasatan awal mendapati, kereta Perodua Kancil terbabit yang didaftarkan atas nama seorang wanita Melayu telah berada di lokasi kejadian sejak Rabu lalu.

Katanya, mayat telah dihantar ke Hospital Sultan Ibrahim di sini untuk bedah siasat dan keputusan hanya akan diketahui esok.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Peluang Vettel tawan GP India

Posted:

Peluang Vettel tawan GP India

DARI kiri, Hamilton, Vettel dan Webber bergambar bersama selepas menamatkan sesi kelayakan GP India di Litar Antarabangsa Buddh, India semalam.


GREATER NOIDA, India - Pemandu sensasi Red Bull, Sebastian Vettel semakin hampir mengesahkan kemenangan keempat berturut-turut pada perlumbaan Formula Satu (F1).

Semalam, Vettel berjaya merekodkan catatan terpantas pada saingan Grand Prix (GP) India pada sesi kelayakan di Litar Antarabangsa Buddh.

Catatan masa 1 minit 25.283 saat (s) itu sudah cukup untuk memastikan Vettel bermula di petak utama pada perlumbaan akhir hari ini.

Rakan sepasukan Vettel, Mark Webber turut menampilkan pemanduan cemerlang apabila merakamkan masa kedua terpantas iaitu 1:25.327s.

Pencabar terdekat Vettel yang juga pemandu Ferrari, Fernando Alonso pula akan memulakan perlumbaan di petak kelima selepas mencatatkan kepantasan 1:25.773s.

Petak ketiga dan keempat masing-masing diisi oleh dua pemandu McLaren, Lewis Hamilton yang merekodkan masa 1:25.544s manakala Jenson Button (1:25.659s).

"Saya berjaya mempamerkan prestasi yang hebat sepanjang minggu ini. Tidak ada masalah dengan jentera. Mereka (kru pasukan) telah melakukan kerja yang baik.

"Namun, saingan ini sekadar aksi kelayakan untuk menentukan petak perlumbaan sahaja, kita juga tahu bahawa macam-macam perkara boleh berlaku esok (hari ini).

"Jadi tidak ada apa-apa yang istimewa hari ini (semalam)," kata Vettel yang memburu dunia buat kali ketiga berturut-turut musim ini.

Kejayaan itu sekali gus membuktikan betapa Vettel yang turut memenangi petak pertama GP India musim lalu masih dianggap sebagai pemandu yang sukar untuk ditandingi.

Pemandu Jerman berusia 25 tahun itu dilihat lebih selesa pada saingan minggu ini kerana dia berjaya mendominasi litar tersebut sejak latihan bebas pertama kelmarin.

Lebih menarik, juara dunia berganda itu hanya menyempurnakan 13 pusingan berbanding Alonso (21) dan Hamilton (23).

Webber yang berada sebaris dengan Vettel pada petak permulaan hari ini mengakui bahawa dia terkejut dengan masa yang dicatatkan semalam.

"Pada selekoh terakhir, saya dapat rasakan ada sedikit gangguan dan tidak dapat menamatkan perlumbaan dengan sempurna.

"Namun, saya tetap meneruskan pemanduan dan jujur saya katakan, saya juga tidak sangka akan menamatkan aksi kelayakan ini di tempat kedua," kata Webber.

Sementara itu, peluang McLaren untuk memberikan saingan lebih kompetitif kepada Vettel dan Webber hari ini dilihat masih ada.

"Kami tidak cukup pantas tetapi kami masih berpeluang untuk mencabar mereka pada perlumbaan akhir nanti. Jarak antara kami juga tidak terlalu jauh," kata Hamilton. - Reuters

Giliran Van Pelt muncul pendahulu

Posted:

Giliran Van Pelt muncul pendahulu

Oleh SHANIKA ABDULLATIB
shanika.latib@kosmo.com.my

VAN PELT melakukan pukulan pada pusingan ketiga CIMB Classic 2012 di lapangan The Mines Golf & Resort, Seri Kembangan semalam.


PENYANDANG juara, Bo Van Pelt mula menunjukkan taring sebenar apabila muncul sebagai pendahulu pada hari ketiga kejohanan golf CIMB Classic 2012.

Selepas gagal berada di posisi pendahulu pada dua pusingan awal sebelum ini, hayunan serta pukulan bertenaga Van Pelt semalam ternyata memberi tuah kepadanya untuk merampas kedudukan daripada Robert Garrigus.

Pada pusingan pertama Khamis lalu, Troy Matteson muncul selaku pendahulu apabila berjaya menyamai rekod lapangan dengan catatan lapan bawah par 63.

Kini buat hari ketiga berturut-turut, Van Pelt meneruskan dominasi pemain dari Amerika Syarikat (AS) di lapangan The Mines Golf & Resort, Seri Kembangan selepas membenam sembilan bawah par 62 untuk catatan keseluruhan 16 bawah par 197.

Selepas merekodkan birdie berturut-turut pada awal permainan, Van Pelt memulakan saingan dengan penuh agresif apabila mencatat 29 pukulan di sembilan lubang pertama.

"Pukulan di lubang pertama yang menghasilkan birdie mungkin menjadi punca kepada semangat saya hari ini (semalam) untuk bermain lebih agresif.

"Saya cuba menjadikan pusingan ketiga sebagai sesuatu yang istimewa dan ia berjaya. Pukulan saya menjadi dengan begitu sempurna dengan 11 birdie.

"Sepanjang permainan, saya kerap memberitahu diri sendiri yang semua pemain lain melakukan birdie dan saya tidak boleh terlepas daripada melakukannya.

"Disebabkan itu, saya bekerja keras mencari posisi terbaik," kata Van Pelt.

Bagaimanapun, pemain kelahiran Indiana itu agak kecewa dengan cara dia mengakhiri permainannya semalam apabila bola pukulannya termasuk ke kawasan berpasir ketika mengharungi lubang ke-18.

"Saya mempunyai peluang untuk meraih 59 mata jika tidak kerana terperangkap dengan bogey di lubang terakhir dan sudah tentu keadaan itu sedikit mengecewakan.

"Bagaimanapun, saya masih mempunyai peluang (hari ini) dan mungkin, saya boleh melakukan dengan lebih baik pada hari terakhir," katanya kini menyamai rekod kejohanan dengan 16 bawah par 54 yang diciptanya dan Ben Crane pada 2011 dan 2010.

Tiba masa Harimau Malaya 'mengaum'

Posted:

Tiba masa Harimau Malaya 'mengaum'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

IMBAS KEMBALI... Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (kiri) meraikan kejayaan skuad Harimau Malaya muncul juara Piala AFF Suzuki 2010 di Jakarta, Indonesia.


Menjelang detik tersebut, sama ada sedar atau tidak, bukan sedikit kata-kata 'sumbang' pengkritik bola sepak tempatan yang terpaksa ditelan pengendali Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal sebenarnya.

Lumrah dalam bola sepak, ketika menang dipuja dan begitu jua sebaliknya.

Segala-galanya dikatakan bermula apabila Harimau Malaya ditunjukkan jalan keluar oleh seteru utama, Singapura di pusingan kedua kelayakan Piala Dunia 2014 pada tanggal 28 Julai 2011.

Sejak itu, segala-gala yang cuba diterjemahkan Rajagobal dilihat ada sahaja yang tidak kena dari kaca mata pengkritik.

Barangkali, jasa Rajagobal membantu skuad kebangsaan muncul juara Piala AFF Suzuki buat kali pertama dalam tempoh 14 tahun sebelum itu seolah-olah tidak membawa sebarang makna.

Sedangkan kejayaan muncul pasukan terbaik di rantau Asia Tenggara sebenarnya merupakan detik kebangkitan skuad kebangsaan yang mengalami musim suram beberapa tahun kebelakangan ini.

Mungkin, kejayaan tersebut dilihat hadir terlalu awal buat jurulatih kelahiran Selangor itu sehingga langsung tidak diberikan peluang untuk 'berkarya'.

RESIPI SANG JUARA

SEDAR mempertahankan sesuatu kejuaraan lebih sukar berbanding muncul juara buat kali pertama, Rajagobal percaya hanya kejayaan kali ini sahaja mampu menutup mulut pengkritik yang tidak sudah-sudah 'berbunyi' di luar padang.

Setakat ini, hanya Thailand dan Singapura sahaja yang berjaya mempertahankan kejuaraan sejak piala tersebut diperkenalkan pada 1996 (dahulunya dikenali sebagai Piala Tiger).

Selain edisi 2010, Malaysia hanya sekali melangkah ke pentas final 1996 sebelum tewas 0-1 kepada Thailand.

"Sebelum kami muncul juara Piala AFF Suzuki edisi 2010, tidak ada seorang pun yang tampil berkongsi resipi kejayaan dengan saya. Situasi itu jelas berubah sekarang.

"Berikan anak-anak buah saya membuktikan kehebatan terlebih dahulu, bila kejohanan itu sudah tamat nanti lainlah cerita," kata Rajagobal sebelum ini.

Menurut beliau, persediaan kali ini juga berjalan lebih baik berbanding dua tahun lepas biarpun dihantui siri kecederaan beberapa pemain utama sehingga menyukarkan Rajagobal mencongak barisan terbaik kali ini.

"Tidak ada mana-mana jurulatih di dunia yang mahukan pasukan masing-masing tewas sebelum berjuang.

"Jadi, berikan kami sokongan dan bukannya hanya tahu menghentam yang bukan-bukan," pinta Rajagobal mohon dimengertikan.

RANKING TIDAK PENTING

DALAM pada itu, kemerosotan Harimau Malaya yang semakin jauh terperosok dalam ranking Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) juga mengundang kecaman ramai pihak.

Berdasarkan ranking terkini FIFA pada 3 Oktober lalu, skuad kebangsaan sekadar menduduki tangga ke-162 dunia dan ia merupakan ranking terburuk Harimau Malaya pada tahun ini.

Situasi tersebut mungkin disebabkan Harimau Malaya sukar mendapat lawan yang berkualiti bagi mengadakan perlawanan persahabatan di peringkat antarabangsa.

Pada masa sama, prestasi tidak konsisten skuad kebangsaan dalam siri persahabatan antarabangsa tahun ini juga jelas menimbulkan persoalan.

Untuk rekod, Malaysia sekadar seri 1-1 dan 0-0 dengan Filipina pada 29 Februari dan 1 Jun lalu.

Mereka kemudiannya seri 2-2 dan menang 2-0 ke atas Singapura (8 Jun dan 12 Jun) sebelum tewas 0-2 kepada Vietnam di Stadium Shah Alam pada 11 September lalu.

Harimau Malaya hanya kembali melakar kemenangan 3-0 ke atas Hong Kong pada 16 Oktober lalu dan bakal diuji Thailand, Vietnam dan Hong Kong sekali lagi sebelum sepak mula AFF Suzuki.

"Seperti yang saya katakan sebelum ini, momentum dan pengalaman berharga yang diraih pemain sebenarnya jauh lebih penting daripada kedudukan ranking.

"Tidak ada gunanya kita hanya mahu mengejar kedudukan ranking yang lebih baik tetapi gagal mempertahankan Piala AFF Suzuki," kata Rajagobal.

RAJAGOBAL, KIM SWEE BERSENGKETA?

ANGIN tiada ribut pun tiada, Rajagobal tiba-tiba dikatakan 'bersengketa' dengan pengendali Harimau Muda, Ong Kim Swee.

Segala-galanya bermula ekoran keputusan Rajagobal menyenaraikan lima pemain muda negara bagi aksi persahabatan menentang Hong Kong biarpun mereka diperlukan Kim Swee menempuh kejohanan piala jemputan Newspaper Cup di Vietnam.

Lima pemain yang tersebut adalah penjaga gol, Izham Tarmizi Roslan, Fadhli Shas, Wan Zack Haikal Wan Nor dan Gary Steven Robbat (Harimau Muda A) serta Zubir Azmi (Terengganu).

Enggan isu itu disensasikan mana-mana pihak, Rajagobal pada satu sidang akhbar di Wisma FAM, 4 Oktober lalu tampil memberikan penjelasan.

"Peluang menyarung jersi kebangsaan sepatutnya lebih menjadi keutamaan, ia bagi menjamin persiapan terbaik kami mempertahankan Piala AFF.

"Jadi, cukup-cukuplah mensensasikan isu ini," katanya.

Kontroversi yang menyelubungi Harimau Malaya juga tidak terhenti di situ apabila penyerang berbisa. Mohd. Safee Sali dikatakan tidak dapat menyarung jersi kebangsaan gara-gara masalah kelabnya, Pelita Jaya yang dikhabarkan 'disenaraihitamkan' Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa ( FIFA) baru-baru ini.

MENGIMBAU PERJALANAN

PIALA AFF SUZUKI 2010

MENGIMBAU semula perjalanan Harimau Malaya pada Piala AFF Suzuki 2010, ranjau yang terpaksa ditempuh skuad kendalian Rajagobal sememangnya cukup berliku.

Sekadar muncul naib juara Kumpulan A dengan empat mata selepas dibelasah Indonesia (1-5), seri tanpa jaringan dengan Thailand sebelum kembali bangkit membelasah Laos dengan keputusan 5-1, mereka tidak lagi menoleh ke belakang sebaik menjejakkan kaki di pentas separuh akhir.

Ketika itu, dua gol ledakan Safee di Stadium Nasional, Bukit Jalil tanggal 15 Disember 2010 sudah cukup untuk mengesahkan slot ke final sekali gus mengatasi juara bertahan, Vietnam biarpun melakar keputusan seri tanpa jaringan di Hanoi tiga hari kemudian.

Kembali berdepan Indonesia di pentas final, gegak gempita Stadium Gelora Bung Karno akhirnya 'lenyap' apabila Safee sekali lagi berjaya merobek gawang Garuda pada 29 Disember 2010.

Harimau Malaya tewas 1-2 ketika itu, namun ia sudah cukup bagi menobat Malaysia selaku juara buat kali pertama selepas menang menerusi agregat 5-1 gara-gara terlebih dahulu melakar kemenangan selesa 3-0 di Bukit Jalil tiga hari sebelum itu.

Pada edisi kali ini, Harimau Malaya kembali diundi bersama Indonesia, Laos dan juara tiga kali, Singapura dalam Kumpulan B.

Malaysia akan memulakan kempen menentang Singapura pada 25 November ini diikuti Laos dua hari kemudian sebelum menamatkan aksi kumpulan bertemu Indonesia pada 1 Disember depan.

Juara tiga kali, Thailand yang merupakan tuan rumah bersama Piala AFF Suzuki 2012 dengan Malaysia telah diundi dalam Kumpulan A bersama juara edisi 2008 iaitu Vietnam selain Filipina dan juga Myanmar.

Perlawanan Kumpulan A akan diadakan di Stadium Rajamangala, Bangkok, Thailand sementara aksi Kumpulan B di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur dari 24 November hingga 22 Disember depan.

Dua pasukan teratas daripada setiap kumpulan layak ke separuh akhir dan format perlawanan adalah bermain di tempat sendiri dan lawan dari 8 hingga 13 Disember manakala perlawanan akhir yang turut menggunakan format sama dari 19 hingga 22 Disember.

Sama ada Harimau Malaya mampu mempertahankan kejuaraan kali ini, biarlah masa yang menentukan segala-galanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Survival penari lelaki

Posted:

Survival penari lelaki

Oleh ADLAN JAAFAR

REKOD kecemerlangan Ramli dalam bidang tarian klasik India begitu menyerlah.


PENARI lelaki sering dilabelkan dengan pelbagai tanggapan yang kurang menyenangkan namun bagi Ramli Ibrahim, perkara tersebut bukan alasan untuk beliau berhenti dan mengikut sahaja arus pendapat yang dilontar masyarakat.

Perjalanan ikon seni kelahiran Kajang itu sememangnya sangat panjang. Pada usianya yang kini telah mencecah 60 tahun, Ramli telah mengabdikan diri selama 35 tahun pada seni tarian klasikal India.

Ramli mengakui, memang mencabar menjadi lelaki yang mempunyai minat dalam tarian terutamanya dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Tambahan pula, seni tari yang telah menjadi sebahagian daripada dirinya itu seringkali dilihat sebagai janggal. Ramli berdepan dengan sensitiviti melampau daripada pihak yang merasakan dirinya tidak sesuai memperjuangkan tarian odissi memandangkan dia seorang Muslim.

Begitupun, beliau berpendapat, setiap pergerakan tarian mempunyai metafora tersendiri yang membawa pelbagai maksud, sama seperti tarian tradisional lain seperti mak yong.

"Masalah penerimaan orang ramai merupakan konflik dalam masyarakat. Hanya melalui sifat keterbukaan membolehkan ia diterima," ungkapnya ketika ditemui di Sutra Dance Foundation, Kuala Lumpur.

Dapat pengiktirafan

Benih yang disemai pasti membuahkan hasil. Jerih payahnya mendalami erti seni dalam kilas tarinya akhirnya diktiraf di peringkat tinggi. Pada 9 Oktober lalu, beliau diberi penghargaan sebagai penerima Anugerah Sangeet Natak dalam bidang seni persembahan Odissi. Lebih manis, anugerah itu disampaikan sendiri oleh Presiden India, Pranab Kumar Mukherjee di New Delhi.

Merupakan individu pertama bukan warganegara India menerima anugerah tersebut, dia melahirkan rasa syukur yang tidak terhingga atas penghargaan besar itu.

Mengimbas detik membanggakan itu, Ramli mengimbas semula suasana pada malam itu yang begitu meriah dan hebat. Waktu itu, burung-burung merpati berterbangan mengelilingi istana presiden, iaitu lokasi acara penganugerahan.

"Penganugerahan tersebut adalah sebuah pengesahan terhadap kerja-kerja seni saya di India," ujarnya yang gemar berkebun, melukis dan membaca.

Prospek dan dilema

Mengulas lanjut mengenai dilema yang dihadapi oleh penari lelaki, mereka kerap dilihat pelik dan bilangannya pula sangat kurang kecuali di Afrika.

Namun, persepsi sebegitu tidak berlaku di Indonesia dan India. Cuma di India, peluang untuk penari lelaki mengembangkan bakat dengan melakukan persembahan sangat sedikit.

Terdapat sebuah acara yang dikenali sebagai Festival Nartaka diadakan sejak enam tahun lalu bagi membincangkan dan menyediakan platform khas untuk penari lelaki di Chennai, India.

Atas inisiatif tersebut, Ramli melalui Sutra Dance bakal mengadakan Festival Nartaka di Malaysia yang bakal berlangsung dari 7 hingga 11 November depan di Auditorium DBKL, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.

Sepanjang festival itu selama tiga hari itu, tarian klasikal India seperti bharatanatyam, odissi dan manipuri bakal dipersembahkan sama ada secara solo atau berkumpulan.

Bertemakan Joined In Dance, Festival Nartaka di Kuala Lumpur turut membawa tarian kontemporari inovatif dan interaktif selama dua hari oleh penari-penari dari Malaysia, India dan Australia. Biarpun ada penambahan program berbanding penganjuran di negara asal, ia masih memberi fokus kepada penari lelaki.

Selain persembahan, Festival Nartaka juga bakal membincangkan perihal lelaki dalam dunia tarian pada 6 November pukul 7 malam bertempat di Pusat Budaya India (ICC), CapSquare, Kuala Lumpur.

Perbincangan itu nanti akan dihadiri penggiat yang aktif memperjuangkan seni tarian seperti Dr. Chandrabhanu, Shanmugan Sundaram, Ajith Das, Shankar Kandasamy dan ramai lagi termasuk Ramli sendiri. Pameran lukisan dan fotografi bertajuk Purush juga diadakan.

Ramli menganggarkan beliau sudah mempunyai lebih kurang 200 orang pelajar yang mengikuti tunjuk ajarnya.

"Tetapi, murid yang terbaik ialah apabila guru mencari mereka," ungkapnya yang turut terlibat sebagai konsultan Muzium Pekan yang dibuka pada 21 Oktober lalu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mayat pekerja kimpalan lemas ditemui

Posted:

Mayat pekerja kimpalan lemas ditemui

27/10/2012 7:01pm

KUALA TERENGGANU — Mayat seorang pekerja kimpalan yang lemas petang semalam ditemui terdampar berhampiran jeti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia, Chendering dekat sini petang tadi.

Mayat Tuan Syed Ahmad Saufi Tuan Mohamad, 26, ditemui kira-kira pukul 1.50 petang, lima kilometer dari tempat mangsa dilaporkan hilang.

Mangsa dikatakan dihanyutkan ombak ketika mandi-manda bersama empat lagi adik-beradiknya di Pantai Chendering kira-kira pukul 6 petang.

Menurut sepupu mangsa, Mohamad Ramli, 30, mangsa memang telah lama berhajat untuk mandi di pantai tersebut bagi meraikan Aidiladha.

Katanya, ketika itu dia berada di rumah dan terus bergegas ke tempat kejadian sebaik dimaklumkan mengenai kejadian tersebut.

Mangsa merupakan anak keenam daripada 11 orang adik-beradik.

"Semasa mereka sedang mandi, tiba-tiba datang ombak kuat dan mangsa seakan-akan ditarik ke tengah laut.

"Salah seorang daripada mereka cuba menyelamatkannya namun gagal dan dia nyaris turut lemas," kata Mohamad di tempat kejadian.

Sementaraa itu, Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu, Mohamed Zulkhairul Mohamed Radzilah berkata, operasi mencari dan menyelamat mangsa bermula sejak pukul 6.40 petang semalam dengan disertai oleh tujuh anggota dari balai Kuala Terengganu.

Katanya, operasi itu diteruskan pada sebelah malam namun terpaksa dihentikan berikutan cuaca yang agak gelap dengan keadaan ombak yang agak kuat.

"Operasi disambung semula pagi ini dengan jumlah anggota yang lebih ramai iaitu sebanyak 20 orang dengan turut menggunakan dua buah bot dan dua buah jet ski.

"Selain itu kita juga menerima bantuan sampingan daripada APMM (Agensi Pengutakuasaan Maritim Malaysia), PDRM (Polis Diraja Malaysia) dan Jabatan Pertahanan Awam," kata Mohamed Zulkhairul.

Mayat mangsa dibawa ke Hospital Sultanah Nur Zahirah di sini untuk dibedah siasat. — BERNAMA

Mahalli wakili pasukan Selangor musim depan

Posted:

Mahalli wakili pasukan Selangor musim depan

27/10/2012 5:38pm

KUALA LUMPUR — Pemain pertahanan kanan Harimau Muda A, Mahalli Jasuli mengesahkan bahawa beliau akan menyarung jersi pasukan Selangor bermula musim depan kerana telah melebihi had umur untuk bermain dengan pasukan remaja kebangsaan itu.

Skuad Harimau Muda A terdiri daripada pemain berusia 23 tahun dan ke bawah yang dikendalikan oleh Ong Kim Swee.

Anak jati Selayang Baru, Selangor berusia 23 tahun itu berkata, beliau memilih untuk bermain bersama skuad Merah Kuning musim depan kerana pernah mewakili skuad bawah 19 tahun Selangor pada zaman remaja.

"Saya telah lulus pemeriksaan kesihatan yang dijalankan oleh pegawai dari Persatuan Bolasepak Selangor (FAS) pada minggu lepas dan bakal menandatangani kontrak dalam tempoh terdekat," katanya di sini hari ini.

Beliau merupakan pemain kedua yang mengesahkan untuk bermain dengan pasukan juara 32 kali Piala Malaysia itu selepas pemain tengah Negeri Sembilan S. Kunalan menyatakan hasrat yang sama semalam. — BERNAMA

Van Skuad Sayang Wanita UMNO disimbah cat

Posted:

Van Skuad Sayang Wanita UMNO disimbah cat

27/10/2012 5:34pm

KUALA LUMPUR — Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Bandar Tun Razak hari ini dikejutkan dengan perbuatan menyimbah cat merah serta menconteng perkataan kesat pada sebuah van Skuad Sayang milik mereka.

Ketuanya, Zaleha Najmuddin berkata, kejadian itu dimaklumkan oleh seorang awam kepada setiausahanya pada pukul 11.26 pagi tadi yang kebetulan melalui kawasan kejadian di Taman Tenaga, Bandar Tun Razak.

"Saya cukup kecewa dengan pihak yang melakukan tindakan sabotaj ini dan cuba mematahkan semangat pergerakan Wanita UMNO yang banyak berkhidmat kepada masyarakat di sini.

"Ini merupakan satu tindakan yang tidak bertanggungjawab yang sama sekali tidak akan mematahkan semangat pergerakan Wanita UMNO," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, sehubungan itu pihaknya telah membuat laporan polis di Balai Polis Salak Selatan pada pukul 2.10 petang tadi bagi dijalankan siasatan lanjut.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohan Singh Tara Singh mengesahkan menerima laporan berhubung perkara itu dan memberitahu kes disiasat mengikut Seksyen 427 Kanun Keseks

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Gencatan senjata di Syria berkecai

Posted:

Gencatan senjata di Syria berkecai

BASHAR (tiga dari kanan) berdoa di Masjid Al-Afram di kawasan al-Muhajirin, Damsyik semalam.


BEIRUT - Gencatan senjata yang bermula pada sambutan Hari Raya Aidiladha berkecai di Syria semalam apabila tiga orang awam mati ditembak oleh beberapa anggota tentera pemerintah.

Menurut Kumpulan Pemerhati Untuk Hak Asasi Manusia, tiga orang itu mati ketika beberapa anggota tentera Syria melepaskan tembakan di bandar Harsta, pinggir Damsyik.

Kumpulan berkenaan turut mendakwa gencatan senjata selama empat hari itu musnah di beberapa wilayah di Syria.

Bagaimanapun, pengarah kumpulan itu, Rami Abdel Rahman memberitahu agensi berita AFP, keganasan didapati berkurangan berbanding sebelum ini.

Sementara itu, Presiden Bashar Al-Assad bersolat sunat Aidiladha di Masjid Al-Afram di kawasan al-Muhajirin, Damsyik.

Bashar kelihatan tenang, memberikan senyuman dan berjabat tangan dengan sejumlah orang di masjid itu.

Sementara itu, suasana Hari Raya Aidiladha kelihatan suram di Syria ekoran pertempuran yang berlaku sejak Mac tahun lalu yang mengakibatkan lebih 30,000 orang terbunuh.

Pertempuran itu berlaku antara tentera Syria dengan kumpulan yang menentang pemerintahan Bashar.

"Semua orang gembira hanya kerana mereka masih hidup," kata seorang wanita di sebuah bandar yang dikepung tentera Syria berhampiran sempadan Turki ketika diminta mengulas tentang sambutan hari raya. - Agensi

112 orang terbunuh di Myanmar

Posted:

112 orang terbunuh di Myanmar

SEORANG penduduk Rakhine (kanan) yang cedera dalam keganasan melibatkan etnik Rohingya dirawat di sebuah hospital di Sittwe, Myanmar semalam.


KYAUKTAW, Myanmar - Seramai 112 orang terbunuh dalam keganasan yang berlaku di negeri Rakhine, barat Myanmar sejak enam hari lalu yang melibatkan etnik Rohingya yang beragama Islam, kata seorang pegawai semalam.

Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu memberi amaran demokrasi yang berkembang di Myanmar akan terjejas ekoran pergolakan tersebut.

Pergolakan itu berlaku lima bulan selepas etnik Rohingya bergaduh dengan etnik Rakhine yang beragama Buddha mengakibatkan lebih 80 orang terbunuh dan sekurang-kurangnya 75,000 penduduk terpaksa berpindah.

Menurut beberapa etnik Rakhine kepada agensi berita Reuters, mereka ditembak oleh anggota-anggota pasukan keselamatan yang melaksanakan arahan ketenteraman awam di negeri tersebut.

Seorang pegawai penerangan di negeri itu, Win Myaing berkata, antara yang terbunuh itu ialah 61 orang wanita.

Menurut kenyataan Pejabat Presiden Myanmar, Thein Sein, kira-kira 2,000 buah rumah dan lapan bangunan keagamaan musnah pada Rabu lalu.

Keganasan itu berlaku pada Ahad lalu apabila sekumpulan etnik Rohingya melakukan tunjuk perasaan ekoran kekurangan bekalan makanan dan bantuan di kampung mereka.

Sebahagian etnik Rohingya didakwa membakar rumah di pekan Min Bya dan Mrauk Oo di utara Rakhine pada Isnin lalu menyebabkan berlaku pertempuran dengan penduduk beragama Buddha.

Bagaimanapun, seorang penduduk beragama Buddha, Tun Tun berkata, pekan Mrauk U kembali tenang selepas lebih ramai anggota keselamatan dihantar dari bandar Sittwe.

Pada Jun lalu, penduduk beragama Buddha di negeri Rakhine membunuh 10 orang etnik Rohingya yang menyebabkan berlakunya keganasan di negeri itu.

Keganasan itu tercetus selepas tiga penduduk beragama Islam didakwa merogol seorang wanita beragama Buddha. - Agensi

Monyet liar Florida ditangkap selepas diburu selama dua tahun

Posted:

Monyet liar Florida ditangkap selepas diburu selama dua tahun


SEEKOR monyet liar dikurung selepas haiwan itu ditembak dengan ubat pelali di St. Petersburg, Florida pada Rabu lalu.


ST. PETERSBURG, Florida - Seekor monyet liar yang diburu sejak dua tahun lalu akhirnya berjaya ditangkap pada Rabu lalu di sini, lapor agensi berita AP semalam.

Monyet yang tergolong dalam keluarga rhesus itu berjaya ditangkap selepas haiwan tersebut ditembak dengan menggunakan ubat pelali.

Selepas ditembak, monyet itu melarikan diri di sebuah kawasan hutan sebelum ia ditangkap oleh sekumpulan penangkap haiwan.

Seorang penangkap haiwan, Vernan Yates telah diarah Suruhanjaya Perlindungan Hidupan Liar dan Ikan Florida untuk mengetuai penangkapan monyet itu.

Monyet tersebut dihantar ke sebuah klinik bagi menjalani pemeriksaan kesihatan.

Selepas menjalani pemeriksaan, haiwan itu akan dikuarantin selama 30 hari sebelum dihantar ke sebuah pusat perlindungan haiwan.

"Saya menangis," kata Elizabeth Fowler yang merupakan penduduk di Tasik Maggiore.

Bahu wanita itu pernah digigit monyet tersebut yang memanjat belakang badannya beberapa minggu lalu.

Cucu Fowler, Sky Cowan, 8, merupakan antara penduduk yang kerap melihat kelibat monyet itu di kawasan yang mengandungi banyak pokok di belakang rumahnya.

"Dia akan duduk di kawasan semak dan hanya makan pisang," katanya yang turut memberitahu bahawa monyet itu tidak takut untuk datang dekat rumahnya.

Monyet itu turut mempunyai akaun Facebook ekoran popularitinya dalam kalangan penduduk. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Henti kaitkan nama Datuk J - Tasha

Posted:

Henti kaitkan nama Datuk J - Tasha

SATU persatu kontroversi muncul mengaitkan pelakon sensasi, Tasha Shilla dengan Datuk J. Walaupun Tasha atau nama sebenarnya Natashasheila Abdul Razak, 25, sudah banyak kali menafikan perkara itu, tetapi pemenang Anugerah Heroin Baru Terhebat pada majlis Anugerah Blockbuster 2012 itu terus dihimpit dengan isu yang sama.

Terkini, Tasha dikatakan terpilih sebagai duta kempen fesyen I Love Malaysian Designers anjuran syarikat milik Datuk J.

"Hentikanlah kaitkan Tasha dengan Datuk J. Tasha tidak mahu lagi komen tentang dia sebab Tasha sendiri tidak tahu Datuk J mana yang dimaksudkan itu. Kalau betul Datuk J itu wujud, Tasha sendiri pun teringin mahu jumpa dengan dia.

"Tasha tidak faham kenapa diri ini sering dikaitkan dengan Datuk J. Tidak cukup dengan isu ditaja kereta mewah oleh Datuk J, berparti dan menari tiang dengan lelaki itu, terbaru Tasha dikaitkan pula dengan pemilihan sebagai duta kempen I Love Malaysian Designers kononnya anjuran syarikat milik lelaki tersebut," jelasnya.

Menegaskan kempen tersebut bukan anjuran syarikat milik Datuk J, jelas Tasha, ia dianjurkan oleh Brew & Skittles yang diasaskan oleh ahli perniagaan, Mutiara Bahir.

Mengenai kereta mewah itu juga, jelas Tasha, ia bukan ditaja oleh sesiapa tetapi dia membelinya dengan duit sendiri melalui bantuan ibu saudaranya.

"Selepas ini, kalau saya beli rumah, jangan kaitkan lagi dengan tajaan Datuk J," ujarnya sinis.

Mengakui cukup kecewa dan sedih dengan semua kontroversi yang telah melanda dirinya, luah Tasha, dia berusaha keras untuk mengecapi segala apa yang diperolehnya pada hari ini dan ia bukan hasil tajaan mana-mana individu.

"Walaupun Tasha kelihatan tenang tetapi sebenarnya Tasha sedih dengan kontroversi yang melanda diri. Selama ini, Tasha tidak melenting dan orang berterusan mengaitkan Tasha dengan Datuk J.

"Tahap kesabaran kita pun ada batasnya. Jika kontroversi masih lagi menghimpit, Tasha mungkin tidak lagi akan bersabar," ujarnya seolah-olah mengeluarkan amaran.

Tasha memohon, agar kontroversi yang mengaitkan dirinya dengan Datuk J tidak lagi diungkit mahupun diperbesar-besarkan kerana ia turut mengaitkan keluarganya.

"Tasha kasihan dengan keluarga terutamanya ayah. Dia terpaksa berhadapan dengan tanggapan negatif daripada orang sekeliling. Tasha tidak mahu lagi timbul isu dengan Datuk J. Tasha hanya mahu fokus terhadap kerjaya," ujarnya.

Mengakui mempunyai ramai kawan, kata Tasha, dia kini masih solo dan tidak mempunyai sebarang hubungan dengan mana-mana lelaki.

"Bila orang sering mengaitkan Tasha dengan Datuk J, mungkin sebab itu tiada lelaki yang berani mendekati diri ini," seloroh Tasha.

Strategi raih undi

Kejayaan Tasha menggenggam trofi Artis Baru Wanita Popular pada Anugerah Bintang Popular 2012 sebelum ini ditohmah kononnya mendapat bantuan daripada Datuk J yang membeli undi.


TASHA menegaskan dia sendiri tidak mengetahui siapakah gerangan Datuk J yang sering digosip menjalinkan skandal dengan dirinya.


Terkini, kemenangannya pada majlis Anugerah Blockbuster 2012 untuk kategori Heroin Baru Terhebat pula didakwa pula hasil bantuan pengurusnya.

Khabarnya, pengurus Tasha yang hanya mahu dikenali sebagai Embun itu sanggup ke hulu dan ke hilir meraih dan meminta orang ramai mengundi artisnya itu.

Jelas Embun: "Benda ini (raih undi) sebenarnya strategi untuk membantu Tasha menang. Saya bukan berjumpa dengan orang yang tidak dikenali untuk meraih undi sebaliknya bertemu rakan-rakan saya dan Tasha.

"Tasha tidak diberitahu pun akan hal ini. Selepas usaha itu selesai, baru saya beritahu Tasha. Saya ingat Tasha akan marah, tetapi rupa-rupanya dia tidak kisah pun."

Mengulas perkara itu, Tasha menganggap pengurusnya itu seperti keluarga. Segala tindakan yang Embun lakukan untuk dirinya akan diterimanya dengan terbuka.

"Sebenarnya kemenangan Tasha adalah rezeki. Tasha rasa bersyukur," akuinya.

Gegaran dua pentas Rockaway

Posted:

Gegaran dua pentas Rockaway

PENONTON dilanda histeria menyambut kemunculan Radhi dan kumpulannya, OAG mengalunkan lagu-lagu hit mereka.


KEHEBATAN band antarabangsa dan tempatan menggegarkan pentas Festival Rockaway 2012 yang berlangsung pada minggu lalu di Litar Antarabangsa Sepang (SIC), Sepang, Selangor melakar sejarah tersendiri apabila dua persembahan berjalan serentak menggunakan dua pentas yang berbeza.

Festival muzik metal rock yang berlangsung selama 12 jam itu juga menyaksikan beberapa buah band tempatan yang sudah lama tidak beraksi kembali menunjukkan taring masing-masing di depan peminat.

Anggota kumpulan ska terkenal, Gerhana Ska Cinta (GSC) buat pertama kalinya bergabung semula di atas pentas persembahan setelah lima tahun menyepi tanpa sebarang perkembangan baharu.

Ternyata, kehadiran mereka bukan sahaja mengubat rindu peminat, malah lagu-lagu yang disampaikan oleh mereka masih diingati oleh sebahagian besar penonton yang hadir.

Vokalis kumpulan tersebut, Widi memberitahu, mereka berasa puas kerana dapat menghiburkan penonton, lebih-lebih lagi setelah sekian lama tidak muncul dengan lagu mahupun album baharu.

"Walaupun masing-masing sibuk dengan keluarga dan komitmen lain, kami tetap mencari masa yang sesuai untuk berlatih bagi menjayakan Rockaway Festival pada kali ini," katanya ketika ditemui selepas selesai membuat persembahan.

Selain Gerhana Ska Cinta, turut sama menghangatkan pentas utama Rockway Festival 2012 yang terletak di ruang helipad itu ialah kumpulan OAG yang diterajui vokalisnya, Radhi.

Radhi yang baru sahaja selesai menjalani rawatan di rumah Persatuan Pengasih Malaysia (Pengasih) kelihatan cukup bertenaga mempersembahkan rangkaian lagu-lagu baharu ciptaannya.

Penonton seperti diserang histeria apabila Radhi mula menyampaikan lagu-lagu popular OAG seperti Generasiku, Di Tanah Airku dan 60s TV.

Radhi memberitahu, selain dirinya, OAG kini turut dianggotai empat pemuda berbakat besar yang merupakan penuntut di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara).

Dalam pada itu, kumpulan Go Gerila tidak ketinggalan menghangatkan Rockaway Festival 2012.

Aizat Amdan selaku vokalis Go Gerila berkata, dia serta ahli kumpulannya berasa sungguh teruja kerana ini adalah kali pertama mereka diundang untuk membuat persembahan di hadapan ribuan peminat muzik rock tempatan.

KETERUJAAN jelas terpancar pada wajah tiga anggota I-Revival (dari kiri) Adam, Johan dan Khairul.


Go Gerila menghiburkan peminat dengan lagu-lagu popular mereka seperti Hadiah, Outlaw, Biso Benar, Soldier's Eyes dan Black Box.

Dianjurkan oleh Livescape Asia dan Telekom Malaysia Berhad, festival yang bermula sejak pukul 12 tengah hari Sabtu dan berakhir tengah malam yang sama itu nyata memberikan impak positif buat peminat-peminat muzik di Malaysia.

Kumpulan The Padangs memulakan persembahan di pentas utama, manakala konsert di pentas kedua dicetuskan oleh The Johnny Comes Lately.

Pentas utama Festival Rockaway 2012 turut digegarkan lagi dengan persembahan mantap kumpulan Unearth, Set Your Goals, MXPX All Stars, I-Revival, Massacre Conspiracy, Bunkface, Love Me Butch, Hujan dan Koffin Kanser.

Kumpulan heavy metal tersohor dari Amerika Syarikat, Soulfy menjadi band terakhir membuat persembahan sekali gus menutup acara yang sudah masuk tahun ketiga penganjurannya itu.

Ibu penghalang cinta Jupe

Posted:

Ibu penghalang cinta Jupe

WALAUPUN sudah lama menjalinkan hubungan istimewa, ternyata ikatan cinta antara Julia Perez atau Jupe dengan kekasihnya, Gaston Castano seperti tiada kesudahannya.

Semuanya gara-gara ibu pelakon seksi itu, Sri Wulansih yang masih lagi tidak merestui hubungan cinta anaknya dengan pemain bola sepak kacak itu.

Menurut Sri Wulansih, dia tetap tidak akan merestui percintaan anaknya itu, tetapi tidak mahu memberikan alasan yang kukuh mengenainya.

"Kalau dia masih bercinta dengan Gaston, saya tidak bersetuju dengan hubungan mereka.

"Buat masa ini saya enggan mengulas lanjut, tetapi saya rasa Jupe tahu kenapa saya bertindak sedemikian," tegasnya kepada wartawan Indonesia ketika ditemui pada acara Insert Awards di Jakarta baru-baru ini.

Ternyata Jupe yang berada di sebelah ibunya ketika itu tidak dapat menyembunyikan kekecewaannya sehingga dia tidak mampu berkata apa-apa.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved