Ahad, 10 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Khazanah hutan di denai terindah

Posted:

Khazanah hutan di denai terindah

Khazanah hutan di denai terindah

Oleh WAN SHAHARA AHMAD GHAZALISEMPENA sambutan Hari Alam Sekitar Sedunia 11 Jun lepas, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) menganjurkan aktiviti meneroka denai paling popular FRIM iaitu Denai Keruing.

Bersama jurupandu alam semula jadi terlatih yang hanya mahu dikenali sebagai Farhad, hentian pertama kumpulan yang menyertai aktiviti ini ialah sungai kecil yang menjadi tempat tinggal tiga ekor Arapaima gigas.

Ikan itu dikatakan tidaklah terlalu besar iaitu sekitar dua meter dan lebih jinak berbanding 'saudaranya' di habitat asal di Amerika Selatan.

Menurut Farhad, arapaima liar di Sungai Amazon lebih ganas malah, boleh melompat tinggi sehingga 1.5 meter untuk menangkap monyet dan burung sebagai makanan.

Di FRIM, kecantikan tiga ekor karnivor itu yang hitam berkilat dengan bintik-bintik oren terang boleh dilihat jelas. Justeru tidak hairanlah ikan yang gagah itu disangkakan sebagai naga hingga mewujudkan kisah tempatan Legenda Naga Tasik Chini.

"Ikan ini tidak boleh membiak di sini, kerana sungai ini tidak mempunyai pasir," jelasnya sambil menjelaskan bahawa kehadiran spesies ikan luar boleh menyebabkan spesies tempatan atau endemik diancam risiko kepupusan.

Buluh gergasi

Kira-kira 10 meter dari lokasi ikan itu, kami tiba di pintu masuk denai dan diperkenalkan dengan dua rimbunan pokok yang sangat besar dan mempunyai sejarah tersendiri iaitu pokok ara dan pokok buluh gergasi.


DENAI Keruing menjadi denai pilihan pelancong saat meneroka bumi FRIM.


Buluh gergasi itu asalnya ditanam pada tahun 1927, dengan tujuan menggunakan ruas-ruas buluh sebagai tabung semaian anak pokok. Ini adalah sebelum kewujudan tabung beg politena hitam.

Menariknya, rumpun buluh itu berjaya membesar dengan subur hingga panjangnya mencecah 25 meter dengan lebar garis pusat berukuran 16.8 sentimeter.

Bagaimanapun, ia dikatakan boleh membesar lagi kerana spesies yang sama di Peradiniya, Sri Lanka, boleh tumbuh sehingga ketinggian 36 meter tinggi dengan garis pusat sebatang buluh menjangkau 25 sentimeter. Malah, rumpunnya juga sangat besar sehingga mempunyai di antara 300 hingga 400 batang di dalam rumpun itu.

Buluh gergasi itu juga boleh berbunga, walaupun mengambil selang waktu yang sangat panjang, biasanya di antara 50 hingga 120 tahun.

Rumpun istimewa di FRIM pernah berbunga pada tahun 1951 dan berbunga semula sekitar tahun 1988 dan 1995.

Denai itu juga mempunyai pokok kulim dan pokok simpoh gajah. Pokok kulim misalnya mempunyai daun yang berbau seakan-akan bawang putih dan pucuknya enak dimakan sebagai ulam.

Meskipun, pokok kayu itu kurang berpotensi untuk dikomersialkan sebagai balak, buahnya masih digunakan dalam masakan tradisional, terutama oleh masyarakat pribumi yang menggunanya sebagai bahan tumis.

Pokok simpoh gajah yang ditemui bersebelahan, mempunyai posisi akar jangkang yang benar-benar kelihatan seperti gajah. Kehadiran akar jangkang menunjukkan spesies itu berasal daripada keluarga bakau Rhizophora, dengan ciri utama batang yang sedikit berongga menjadikannya amat sesuai digunakan sebagai kayu arang atau rakit.


POKOK-POKOK kapur yang ditanam serentak sejak lebih 80 tahun lalu telah membentuk hutan dengan pemandangan yang indah bagaikan panorama salah satu babak filem Avatar arahan James Cameron.


Panorama Avatar

Kurang 10 minit menyusuri Denai Keruing, kami terhenti sebentar ekoran terpesona dengan pemandangan hutan menakjubkan di lembah bukit yang sedikit terbuka.

Panorama The View itu juga dikenali sebagai Avatar View kerana ia kelihatan seperti latar belakang filem grafik Avatar tetapi lebih cantik, hidup dengan warna terang dan semula jadi.

Hakikatnya, ia sebenarnya sebahagian daripada kelompok pokok spesies tertentu yang ditanam sejak tahun 1929 dan kelompok yang membentuk Avatar View ialah pokok kapur.

Di lokasi berdekatan, Farhad menunjukkan dua batang pokok besar yang terkenal dengan nilai ekonomi iaitu merbau dan karas. Merbau yang merupakan balak kayu keras sukar didapati kerana pertumbuhannya yang terlalu perlahan. Tetapi itulah juga keistimewaannya kerana pertumbuhan perlahan itu menyebabkan kayunya sangat keras, kukuh dan mahal sehingga mencecah harga RM900 sekilogram.

Karas pula menghasilkan resin gaharu yang sangat penting dalam dunia kecantikan. Resin paling berkualiti bergantung kepada kepekatan boleh mencecah harga RM100,000 sekilogram.

Mendapatkan resin gaharu bagaimanapun tidak mudah, sekiranya tersalah cara, kualiti resin yang terhasil akan merosot. Di laluan Denai Keruing juga, pelawat diperkenalkan dengan pokok akar beluru atau Liana sp. iaitu tumbuhan bercirikan simpulan batang yang seakan-akan arca semula jadi.

Menariknya, akar itu sangat berguna untuk mereka yang sesat di dalam hutan. Seperti dalam filem-filem aksi hutan ala Rambo, terdapat spesies tertentu pokok liana yang mengandungi air.

Farhad menjelaskan bahawa sebahagian daripada spesies pokok itu sebenarnya mempunyai air yang beracun.

"Jangan minum air yang tidak cukup jernih atau pun uji terlebih dahulu dengan menyapu sedikit di bibir dan hanya minum jika ia tidak menyebabkan kegatalan atau alahan," tegasnya.

Secara tradisi, kulit batang liana digunakan sebagai syampu dan masih digunakan oleh masyarakat orang asli kini.

Selepas meninggalkan juntaian pokok Liana, kami berjalan lagi menyusuri denai sambil menikmati keindahan hutan matang dengan nyanyian cengkerik, riang-riang, burung dan katak.


INILAH rumpun buluh gergasi yang menjadi tarikan di Denai Keruing.


Ketika melalui lereng bukit yang agak sempit, Farhad menghentikan kami di sebatang pokok besar yang mempunyai banyak cecair kental putih iaitu pokok jelutong.

Aliran cecair itu ialah getah jelutong yang terhasil apabila batangnya dilukakan. Menariknya, getah jelutong telah lama digunakan oleh masyarakat asli sebagai gula-gula getah (chewing gum).

Ketika kami leka mencungkil dan merasa getah jelutong, Farhad memanggil kami untuk melihat beberapa helaian dedaun kering di atas tanah, sambil mencangkung. Kami mencari daun-daun kering yang serupa dan menderaikannya dengan tangan. Nyata daun kering itu menghasilkan bau yang segar dan kuat.

Ketika menerangkan ciri fizikal pokok dengan kulit kelihatan mengelupas dan batang yang lurus menegak tanpa cabang bak payung, barulah kami menyedari bahawa inilah titik FRIM Wow Spot yang terkenal serata dunia.

Di titik ini, sesiapa yang mendongak ke atas pasti akan teruja keseronokan ekoran terpegun dengan keindahan kanopi yang mana pucuk dedaunan dari sebatang pokok tidak menyentuh pucuk pokok yang lain.

Justeru, pengunjung dapat melihat rupa langit seakan-akan rekahan tanah liat yang kering atau pun sayur brokoli.

Terdapat banyak teori yang cuba menjelaskan fenomena itu, termasuk, sejenis gas yang terhasil apabila dedaunan itu bersentuhan ketika angin kencang akan membunuh pucuk jirannya.

Apa pun, fenomena itu hanya berlaku di hutan matang terancang seperti di FRIM iaitu hutan pokoknya ditanam dengan syarat spesies yang ditanam mesti sama, pada waktu yang sama dan jarak yang seragam. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kekalutan urbanisasi Dhaka

Posted:

Kekalutan urbanisasi Dhaka

Kekalutan urbanisasi Dhaka


DHAKA menjadi mangsa kepada kegagalan perancangan bandar Dhaka yang cuba dilaksanakan pada tahun 1995.


KEPESATAN pembangunan sesebuah negara seharusnya memberi rahmat kepada rakyatnya. Namun begitu, realiti tersebut sekadar harapan palsu buat masyarakat kelas pertengahan Dhaka.

Selaku bandar mega paling pantas berkembang di dunia, ibu negara Bangladesh yang menjadi kediaman bagi 13 juta orang itu menyaksikan peningkatan berbanding populasi asal iaitu sebanyak 300,000 pada pada tahun 1971.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menjangkakan peningkatan itu akan terus bertambah sehingga ke angka 20 juta orang menjelang 2025 berikutan migrasi yang tidak terkawal.

Kehidupan selesa yang diimpikan oleh setengah juta penghijrah ke Dhaka ranap apabila mereka terpaksa bersesak-sesak menjadi penghuni kawasan setinggan yang bertempiaran di seluruh pelosok Dhaka.

Seorang suri rumah, Sultana Begum telah terbiasa dengan kehidupan tanpa bekalan gas dan elektrik malah, sudah lali mengharungi jalan yang kerap banjir.

"Perkara yang saya tidak tahan adalah timbunan sampah yang terlampau banyak di kawasan kejiranan saya.

"Pihak bandar raya tidak pernah datang mengutip sampah yang ada dan ia membuatkan sampah yang terkumpul mereput setelah beberapa hari terdedah kepada matahari.

"Bau sampah-sampah tersebut juga mengganggu keselesaan hidup penduduk di kawasan ini," jelasnya yang mendiami pangsapuri di Keraniganj yang terletak di selatan Dhaka.

Luar kawalan

Menurut pakar perancangan bandar, A.K.M. Abul Kalam, masalah yang dihadapi Sultana adalah situasi tipikal buat semua kawasan baru yang dibangunkan secara 'spontan' tanpa perancangan terperinci.

Struktur organisasi pihak bandar raya serta pihak penguat kuasa tempatan yang tidak tersusun mengakibatkan pelan pembangunan Dhaka 1995 gagal dilaksanakan.


SISTEM perparitan yang tidak sempurna menyebabkan Dhaka kerap dilanda banjir.


"Ini merupakan asas kepada kesemua masalah yang timbul, pelan utama tidak dijalankan dan kini kita terpaksa hidup dalam keadaan yang amat sukar," ujarnya yang bertugas sebagai Ketua Jabatan Perancangan Bandar di Universiti Jahangirnagar.

Tambah Kalam, undang-undang tidak lagi diendahkan penduduk memandangkan kesemua kawasan perumahan yang dibina tidak memiliki sistem perparitan yang sempurna mahu pun sistem kumbahan.

Dilema tenaga elektrik serta kekurangan bekalan gas yang kronik telah memaksa kerajaan menyekat jaringan baru pada tahun 2009, menidakkan mereka di kawasan perumahan baru untuk menggunakan kemudahan awam.

Situasi tersebut turut menjejaskan mereka yang dikatakan hidup serba selesa kerana kepesatan pembangunan dan perkembangan ekonomi yang pantas berterusan mencetuskan krisis utiliti.

Dhaka mengalami kekurangan tenaga elektrik sebanyak 2,000 megawatt setiap hari yang bermaksud purata separuh penghasilan tenaga elektrik bagi Bangladesh.

"Kita akan mengalami pemotongan elektrik sebanyak empat hingga lima kali sehari dan ia akan kerap berlaku pada cuaca panas," kata Mahamudal Hasan, penghuni kawasan Keraniganj.


PENDUDUK Dhaka sering keputusan air sehingga memaksa mereka berbaris panjang demi mendapatkan sumber air bersih.


Isu air

Dhaka memerlukan 2.2 bilion liter air sehari akan tetapi, jabatan bekalan air hanya mampu membekalkan setakat 1.9 bilion liter air sahaja. Kebanyakan pam air awam pula beroperasi di bawah kapasiti asal berikutan kekurangan bekalan gas.

"Air paip di rumah saya bertukar menjadi hijau dan berbau busuk. Saya perlu menunggu selama dua jam di perigi semata-mata untuk mendapatkan bekalan air bersih," ujar seorang pekerja syarikat minyak, PetroBangla, Rukia Begum.

Dalam usaha mengatasi krisis bekalan tenaga, kerajaan mencapai persetujuan dengan beberapa firma antarabangsa bagi membina loji jana kuasa baru.

Lembaga Pengarah Pembangunan Tenaga, Alamgir Kabir memberitahu, pihak mereka telah menambah 1,800 megawatt termasuk loji-loji yang masih di peringkat percubaan sejak dua tahun setengah lalu.

"Kita berharap krisis ini akan berakhir menjelang 2013," ujar Kabir lagi.

Berbalik kepada situasi di Keraniganj, jaminan Kabir itu masih tidak memberi kepuasan kepada seorang penghuni kawasan itu, Muhammad Mahub Alam.

"Gangguan elektrik amat teruk dan tingkat bawah bangunan saya akan dibanjiri air setiap kali hujan.

"Masalah ini terjadi kerana pihak penguat kuasa tempatan membina jalan raya utama terlalu tinggi dan tidak membina parit yang sistematik.

"Rumah pula tiada air, kami terpaksa mengharungi air setinggi buku lali untuk keluar rumah. Saya telah mendiami kawasan ini selama 10 tahun dan kami semua sudah muak dengan situasi sebegini," luahnya jujur.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Adik Thaksin dipanggil Jamila

Posted:

Adik Thaksin dipanggil Jamila

Adik Thaksin dipanggil Jamila

Oleh SYALMIZI HAMID
syalmizi.hamid@kosmo.com.my


YINGLUC tidak kekok memakai tudung kepala semasa berkunjung ke wilayah Yala, Selatan Thai yang majoriti penduduknya beragama Islam.


BAYANGAN bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra muncul lagi dalam kepimpinan kerajaan Negara Gajah Putih apabila adiknya bongsunya, Yingluck Shinawatra memenangi Pilihan Raya Umum Thailand 2011, 3 Julai lalu.

Parti Pheu Thai (Untuk Rakyat Thai) yang diwakili ibu kepada seorang cahaya mata itu memperoleh 313 kerusi daripada 500 kerusi yang dipertandingkan.

Ini bermakna kerajaan Perdana Menteri Abhisit Veijjajiva daripada Parti Demokrat yang hanya memperoleh 152 kerusi tersingkir apabila keputusan pilihan raya itu diumumkan 2 Ogos nanti.

Kemenangan itu menebus kembali maruah keluarga Lert Shinawatra selapas Thaksin digulingkan oleh kuasa tentera pada tahun 2006 atas alasan dia mengamalkan rasuah.

Bukan sahaja cantik pada usia 44 tahun, Yingluck yang memiliki sifat kewanitaan sejati mampu menarik minat rakyat Thailand untuk mendekatinya.

Anak bongsu daripada sembilan adik-beradik itu sedar bahawa abangnya itu pernah meninggalkan ingatan yang besar terhadap seluruh penduduk Thailand.

Thaksin sering menyalurkan bantuan yang besar untuk mengubah hidup anak kampung termasuk Pinjaman Desa sebanyak sejuta bath (RM991,000) kepada setiap kampung di negara itu yang kesemuanya berjumlah 75,000 buah kampung.

"Saya tidak tahu betapa besarnya kasih penduduk Thailand kepada abang (Thaksin) saya. Tetapi, adakah anda semua juga boleh mencurahkan kasih sayang kepada saya, adik bongsunya?" kata Yingluck semasa kempen pilihan rayanya.

Sebelum terlibat dalam dunia politik, Yingluck terlebih dahulu berjaya dalam dunia perniagaan. Dia ialah pengurus besar syarikat telekomunikasi M Link Asia Corporation milik keluarganya.

Yingluck sejak kecil sudah mengenali dunia politik kerana bapanya, Lert Shinawatra merupakan seorang ahli parlimen di wilayah Chiang Mai.

Musuh

Pemegang ijazah sains politik dari Universiti Chiang Mai, Yingluck turut melanjutkan pelajaran peringkat sarjana di Universiti Kentucky, Amerika Syarikat dalam bidang pentadbiran awam.

Banyak pihak yang kagum dengan semangat wanita cantik itu yang berazam untuk menjadi Perdana Menteri Thailand yang pertama dalam sejarah politik negara itu.

Namun, Yingluck sedar cabaran yang menantinya bukan calang-calang khususnya untuk menangani pergolakan politik di selatan negara itu.

Musuh politik Yingluck, Abhisek pernah memberi amaran bahawa Thailand akan kembali bergolak jika Yingluck menang dalam pilihan raya. Namun, wanita itu enggan menoleh ke belakang.

Dia sebaliknya telah melakukan usaha yang perlu untuk memenangi hati pengundi Muslim di Selatan Thai.

Dia yang mengenakan tudung berwarna merah ketika berkempen di sebuah kampung di Yala, kelihatan tidak kekok bermesra dengan penduduk di situ.

Bahkan penduduk menggelarkannya dengan nama Jamila yang bermaksud wanita cantik kerana kejelitaan yang dimiliki wanita berdarah campuran Cina dan Thailand itu.

Dia yang diiringi seorang pemimpin parti Pheu Thai, Yongyuth Wichaidit telah mengunjungi rumah bekas wakil rakyat di kawasan itu, Wan Muhamad Noor Matha.

Seramai 3,000 penduduk Muslim Selatan Thai turut hadir untuk bersua muka dengan pemimpin yang diharapkan dapat membela nasib mereka biarpun bertamu dalam tempoh 15 minit sahaja.

Yingluck bagaikan memberikan sinar baharu kepada penduduk di situ yang saban hari berasa ditindas di tanah air sendiri akibat persengketaan antara penduduk Muslim dan Buddha.


DI sebaliknya kesibukannya, Yingluck pasti meluangkan masa untuk sang suami, Anusorn dan anaknya Supasek.


Dalam pertemuan itu, dia berjanji untuk memberikan status zon pentadbiran khusus di lima daerah majoriti Muslim di negara yang didiami oleh 1.2 juta orang Islam itu.

Tidak mahu beromong kosong, sejurus kemenangannya, Yingluck menerusi Facebook dan Twitter, mengucapkan terima kasih sambil berjanji untuk merealisasikan impian rakyat negara itu yang mahu melihat keamanan dan pembangunan Thailand.

"Satu perkara yang perlu diselesaikan adalah mewujudkan keharmonian dalam negara ini. Semua pihak perlulah jujur dan ikhlas," tutur Yingluck dalam laman Facebooknya.

Sebelum ini, banyak pihak yang sangsi dengan keupayaan Yingluck menerajui parti yang ditubuhkannya pada 20 september 2008 itu.

Thaksin yang kini menjadi pelarian di Dubai turut berpesan kepada Yingluck agar tidak mudah alpa kerana musuh sentiasa mencari peluang untuk menjatuhkannya selain tugasan baru sebagai orang nombor satu di Thailand.

Ekonomi

"Dia (Yingluck) bakal menghadapi tugas sukar kerana dia perlu mencari keamanan sebelum boleh membangunkan negara.

"Dia juga perlu merombak sistem ekonomi dan birokrasi yang dimusnahkan dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan," pesan Thaksin.

Yingluck pula meminta agar tentera menepati janji sebelum pilihan raya untuk tidak mengulangi tindakan merampas kuasa seperti yang berlaku pada Thaksin hingga menjerumuskan negara itu ke dalam kancah huru-hara.

Dalam sejarahnya, Thailand sudah beberapa kali menyaksikan pihak tentera melakukan rampasan kuasa. Begitu juga dengan kejadian tunjuk perasaan yang melumpuhkan ekonomi negara itu.

Malah, lautan manusia yang dikenali sebagai kumpulan Baju Kuning yang antikerajaan telah bertindak menawan Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi.

"Saya rasa tiada lagi rampasan kuasa akan berlaku kerana semua pihak pasti akan menghormati pilihan rakyat itu.

"Thailand telah menjadi mundur sejak lima tahun ini dan rakyat kita sudah banyak menderita. Jadi, negara ini perlu berubah," kata Yingluck.

Kerana kecintaannya kepada tanah air, Yingluck bukan sahaja menjadi seorang ahli perniagaan berjaya, ibu kepada seorang cahaya mata, berkongsi kasih dengan seorang suami, bahkan dia kini milik seluruh rakyat Thailand.

Yingluck juga bakal menjadi pelengkap kepada barisan mereka yang pernah menjadi pemimpin utama wanita di Asia Tenggara termasuklah Corazon Aquino, Megawati Soekarnoputri dan Gloria Macapagal Arroyo.

"Saya akan menggunakan sifat kewanitaan yang saya miliki untuk berkerja keras demi negara kita," ungkap Yingluck.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Tiga penyelidik USM ungguli NRIC 2011

Posted:

Tiga penyelidik USM ungguli NRIC 2011

Tiga penyelidik USM ungguli NRIC 2011


PEMENANG NRIC 2011 menunjukkan hadiah yang dimenangi masing-masing di USM Pulau Pinang baru-baru ini.


SAINTIS MUDA. Bahan pemanis alternatif berasaskan sisa kelapa sawit hasil kajian tiga pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) dinobatkan sebagai penyelidikan terbaik pada Pertandingan Penyelidikan dan Inovasi Kebangsaan (NRIC) 2011 di USM, Pulau Pinang baru-baru ini.

Farahwahida Hairon, 23, Fazreen Amira Ismail, 23, dan Chong Meng Yeong, 24, yang merupakan pelajar tahun akhir Jabatan Kejuruteraan Kimia membawa pulang hadiah wang tunai RM5,000, piala dan sijil penghargaan.

Universiti Malaysia Terengganu turut melakar kejayaan apabila terpilih sebagai pemenang pingat emas bagi anugerah yang pertama kali diperkenalkan tahun ini iaitu Penyelidikan dan Inovasi Komuniti (CoRIC).

Turut cemerlang adalah Universiti Malaysia Pahang yang menerima Anugerah Rekacipta-Moto (Motorola), USM (Anugerah Teknologi Hijau Lestari), Universiti Malaysia Terengganu (Rekacipta dan Inovasi Terbaik) dan Universiti Pendidikan Sultan Idris (Anugerah Polisi Impak Sosial).

Hadiah-hadiah disampaikan oleh Timbalan Naib Canselor USM (Hal Ehwal Pelajar dan Pembangunan), Prof. Datuk Omar Osman.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Usmet menang anugerah Sanggar Sanjung

Posted:

Usmet menang anugerah Sanggar Sanjung

Usmet menang anugerah Sanggar Sanjung


PESERTA Kumpulan Usmet yang menerima Anugerah Sanggar Sanjung 2010 di George Town baru-baru ini.


ANUGERAH. Kumpulan Usmet yang mewakili Unit Sokongan Klinikal, Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kota Bharu menerima Anugerah Sanggar Sanjung 2010 pada satu majlis di Hotel Equatorial, George Town baru-baru ini.

Majlis tersebut disempurnakan oleh Canselor USM, Tuanku Syed Sirajudin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail.

Menurut Ketua Kumpulan Usmet, Dr. Tengku Mastura Tengku Mohd., anugerah itu dicapai selepas projek 'Menangani Masalah Pengurusan Ujian Makmal Patologi Kimia di Klinik Rawatan Keluarga HUSM Yang Tidak Efisien' mendapat emas tiga bintang pada Konvensyen Kumpulan Inovatif dan Kreatif (ICC) Peringkat Kebangsaan 2010 yang berlangsung di Genting Highlands, Pahang pada Oktober tahun lalu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Usahawan tani Perak terima motosikal roda tiga

Posted:

Usahawan tani Perak terima motosikal roda tiga

Usahawan tani Perak terima motosikal roda tiga


BADRUDDIN (kiri) bergambar bersama dua usahawan tani yang menerima motosikal roda tiga di Gopeng baru-baru ini.


BANTU. Seramai 11 usahawan tani Perak menerima motosikal roda tiga daripada Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) di Terminal Agribisnes Negara (Teman), Gopeng baru-baru ini.

Motosikal roda tiga yang bertujuan memudahkan usahawan tani mengangkut hasil pertanian disampaikan oleh Pengerusi FAMA, Datuk Badruddin Amiruldin.

Badruddin berharap usahawan tani terbabit mengambil inisiatif menjadi peraih mengutip hasil pertanian yang ditanam secara kecil-kecilan di sekitar kampung mereka.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Siti Nurhaliza mahu sambung belajar muzik di UiTM

Posted:

Siti Nurhaliza mahu sambung belajar muzik di UiTM

Siti Nurhaliza mahu sambung belajar muzik di UiTM


SITI NURHALIZA ketika membuat persembahan di UITM, Shah Alam kelmarin.


SHAH ALAM – Penyanyi tersohor negara, Datuk Siti Nurhaliza Tarudin bakal mengikuti pengajian di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini tidak lama lagi.

Meskipun mengambil keputusan meneruskan kerjaya sebagai penyanyi selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Siti Nurhaliza berkata, cita-cita melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi tidak pernah padam sejak lebih sepuluh tahun lepas.

Bidang muzik menjadi pilihan memandangkan ia seiring dengan kerjayanya sebagai penyanyi dan beliau percaya UiTM merupakan tempat terbaik untuk menggenggam sekurang-kurangnya segulung diploma dalam bidang berkenaan.

"Siti sedang berbincang dengan pihak UiTM dan jika semuanya berjalan lancar, Siti akan meneruskan pengajian seperti yang dirancang," katanya pada sidang akhbar selepas mengadakan persembahan pada Malam Gala dan Karnival SimplySiti.

Di UiTM kursus muzik ditawarkan pada peringkat diploma dan ijazah sarjana muda di bawah Fakulti Muzik. Pada peringkat diploma, kursus itu akan mengambil masa selama dua tahun setengah manakala tiga tahun untuk peringkat ijazah sarjana muda.

Perkara itu turut disahkan Naib Canselor UiTM, Profesor Datuk Dr. Sahol Hamid Abu Bakar pada sidang akhbar berkenaan.

Sahol Hamid berkata, UiTM sedang berbincang mengenai perkara itu dan sedia menerima Siti Nurhaliza yang berhasrat menyambung pengajiannya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

70 isteri wakil rakyat keracunan makanan

Posted:

70 isteri wakil rakyat keracunan makanan

70 isteri wakil rakyat keracunan makanan

Oleh MANIRAH OTHMAN
manirah.othman@kosmo.com.my


A. RAHMAN melawat Toh Puan Safiah @ Salamah Ahmad Zain isteri kepada bekas Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Datuk Ahmad Sidi Ismail yang dirawat di HSNZ, Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU – Lebih 70 orang isteri wakil rakyat yang terbabit dalam Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011 di sini kelmarin, mengalami keracunan makanan.

Kejadian mula disedari kira-kira puku1 1 pagi apabila beberapa mangsa mula muntah-muntah dan cirit-birit sebelum mereka dirujuk kepada petugas di klinik statik hotel penginapan iaitu Primula dan Permai.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr. A. Rahman Mokhtar memberitahu, daripada jumlah itu, seramai 17 mangsa terpaksa dirujuk ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).

"Bagaimanapun, hanya 15 yang ditahan di wad kerana simpton yang dialami mereka lebih serius namun, keadaan mereka stabil dan tidak membimbangkan," katanya yang ditemui ketika melawat mangsa di HSNZ semalam.

Menurut A. Rahman, punca kejadian masih disiasat namun, beliau tidak menolak ia mungkin berpunca daripada makanan yang dihidangkan dalam satu majlis makan malam sebelum itu.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Jari bayi rosak satu demi satu

Posted:

Jari bayi rosak satu demi satu

Jari bayi rosak satu demi satu

Oleh ZUHARMAN MOHD. NOOR
berita@kosmo.com.my


ISMAIL Lee memangku Nur Ayreen yang menderita kerosakan tisu jari.


MACHANG – Hati ibu bapa mana tidak luluh dan kecewa apabila jari tangan kiri anak kesayangan yang dilahirkan sempurna tiba-tiba mengalami kerosakan satu demi satu berpunca daripada kelalaian orang lain.

Bagi Ismail Lee Abdullah dan isterinya, Zuhariana Baharum, kedua-duanya, 30, masalah tersebut sangat merisaukan apatah lagi apabila memikirkan bahawa anak mereka akan membesar tidak seperti kanak-kanak lain.

Dakwa mereka, jari dan tangan kiri Nur Ayreen Imanie, 6 bulan, tiba-tiba menjadi hitam dan mengecut selepas tiga minggu anaknya itu menerima rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), Kota Bharu kerana mengalami masalah pernafasan pada Mac lalu.

Ismail berkata, pada mulanya tangan kiri anaknya berubah menjadi hitam dan kebiru-biruan dari paras siku hingga ke jari.

Beliau kemudian terus merujuk anaknya itu ke HRPZ II sekali lagi sebelum dibawa ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian untuk rawatan selanjutnya.

Menurutnya, ketika di HRPZ II, doktor menjalankan ujian imbasan dan mengesahkan terdapat saluran darah tersumbat pada bahagian bekas suntikan.

Bayi itu kemudian diberikan ubat pencair darah bagi mengatasi masalah tersebut namun tidak berkesan.

Menurutnya, setakat ini tiga batang jari tangan kiri sudah tanggal dan hilang akibat masalah tersebut manakala dua lagi batang jari sedang menghadapi masalah yang sama.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kelazatan ayam serai wangi

Posted:

Kelazatan ayam serai wangi

Kelazatan ayam serai wangi


KAKITANGAN The Chicken Rice Shop menunjukkan hidangan ayam serai wangi di restoran itu.


RESTORAN The Chicken Rice Shop tampil dengan sajian terbaharu iaitu ayam serai wangi hasil air tangan chef selebriti, Ismail Ahmad atau lebih dikenali sebagai Chef Ismail.

Menurut Pengurus Komunikasi Pemasaran The Chicken Rice Shop Restaurant Sdn. Bhd., June Song, promosi untuk hidangan istimewa itu akan berlangsung sepanjang bulan Julai ini.

"Selepas ayam percik, ayam masak merah, kerabu kacang panjang dan lain-lain, kini kami tampil dengan menu baharu yang pastinya dapat memenuhi selera orang ramai," katanya ketika ditemui pada majlis memperkenalkan menu baru itu di The Curve, Damansara, Selangor di sini baru-baru ini.

Tambah June, resipi ayam serai wangi adalah hasil cetusan idea Chef Ismail setelah mengambil kira cita rasa masyarakat Malaysia. Beliau juga adalah duta jenama The Chicken Rice Shop.


MENU ayam serai wangi menggunakan ramuan segar seperti daun limau purut, lengkuas dan serai wangi.


"Beliau menggunakan teknik masakan secara tradisional dan hanya menggunakan ramuan-ramuan yang segar dalam masakannya seperti daun limau purut, lengkuas dan banyak lagi. Kami yakin ayam serai wangi ini menjanjikan kelazatan dan kesempurnaan untuk dimakan dengan nasi ayam atau pun nasi putih," ujarnya.

Resipi itu juga mampu dinikmati oleh setiap lapisan masyarakat ekoran rasanya yang tidak terlalu pedas.

Ayam serai wangi Chef Ismail boleh dinikmati sebagai sajian ala carte pada harga RM7.90 sahaja. Terdapat juga pelbagai pilihan sajian kombo untuk seorang hingga lima orang yang berharga bermula RM9.90 hingga RM53.90.

Ketika ini, The Chicken Rice Shop mempunyai 55 buah cawangan di seluruh negara dan juga dua buah restoran di Singapura yang diuruskan oleh TCRS Restaurant (Singapore) Pte. Ltd. termasuk sebuah di Filipina.

Mereka juga bakal meluaskan operasinya di Taiwan pada penghujung bulan ini. Pada masa sama, jika segalanya berjalan lancar, Brunei adalah sasaran syarikat itu pada tahun hadapan.

Untuk maklumat lanjut tentang menu terbaharu dan perkembangan bisnes The Chicken Rice Shop, sila layari laman web www.thechickenriceshop.com.my.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Safee tak beraksi lawan Arsenal

Posted:

Safee tak beraksi lawan Arsenal

Safee tak beraksi lawan Arsenal

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.myDEMI membantu Malaysia melangkah ke pusingan ketiga Kelayakan Piala Dunia 2014, penyerang berbisa, Safee Sali terpaksa melupakan hajat beraksi menentang Arsenal di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Rabu ini.

Safee, 27, masih belum pulih sepenuhnya daripada kecederaan hamstring tendon di bahagian belakang lutut yang dialaminya ketika aksi pertama pusingan pertama menentang Taiwan pada 29 Jun lalu.

Menurut Safee, dia berharap kecederaannya itu dapat pulih dengan lebih cepat bagi membolehkannya turun beraksi ketika skuad kebangsaan bertemu pula Liverpool, Sabtu ini.

Namun fokus utamanya tetap untuk dapat tampil dengan aksi terbaik ketika skuad kebangsaan bertemu Singapura pada pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 pada 23 dan 28 Julai depan.

"Buat masa ini, saya baru pulih 70 peratus dan memang kemungkinan besar tidak dapat beraksi untuk perlawanan menentang Arsenal pada Rabu ini.

"Memang rasa kecewa tidak dapat berdepan pemain-pemain Arsenal, tetapi perlawanan yang lebih penting bagi skuad kebangsaan ialah bertemu Singapura.

"Saya tidak mahu kecederaan ini bertambah teruk semula kerana mahu betul-betul cergas menjelang pertemuan dengan Singapura," kata Safee ketika ditemui Kosmo! semalam.

Dengan ketiadaan Safee, jentera serangan skuad kebangsaan untuk membolosi gawang Arsenal yang dikawal Wojciech Szczesny bakal diketuai Norshahrul Idlan Talaha dan Abdul Hadi Yahaya.

Bagaimanapun, Safee tetap menyimpan hasrat untuk turun beraksi menentang Liverpool yang merupakan musuh tradisi pasukan kegemarannya, Manchester United.

"Mana tahu jika kecederaan saya ini pulih dengan lebih cepat, saya dapat berpeluang turun beraksi menentang Liverpool pada Sabtu ini.

"Sebelum ini pun saya hanya sekali bertemu kelab England iaitu Chelsea pada 2008 dan memang peluang keemasan seperti ini kalau boleh tidak dilepaskan," ujar pemain kelab Pelita Jaya itu.

Dalam pada itu, skuad Arsenal tiba di ibu negara pada hari ini tanpa kelibat kapten, Cesc Fabregas yang masih cedera serta penyerang Lille, Gervinho yang belum melengkapkan perpindahannya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Siddikur bawa pulang RM78,750

Posted:

Siddikur bawa pulang RM78,750

Siddikur bawa pulang RM78,750


SIDDIKUR tampil cemerlang pada hari terakhir Kejohanan Golf Jemputan Masters Negeri Sembilan 2011 di SIGC semalam.


CUACA mendung membawa tuah kepada bintang golf dari Bangladesh, Siddikur Rahman apabila muncul juara edisi ketujuh Kejohanan Golf Jemputan Masters Negeri Sembilan 2011 yang berakhir di Kelab Golf Antarabangsa Seremban (SIGC) semalam.

Dua eagle di lubang 11 dan 18 disempurnakan oleh Siddikur terus melenyapkan dua pemain handalan negara, Airil Rizman Zahari, Danny Chia serta Antonio Lascuna dari Filipina yang ketika itu turut berusaha memburu gelaran juara.

Begitupun, harapan ketiga-tiga pemain berkenaan terus lenyap sejurus sahaja Siddikur melakukan pukulan sungkit dari jarak 15 meter di lubang terakhir yang terus masuk ke lubang untuk menghasilkan eagle kedua.

Catatan tujuh bawah par 65 dan keseluruhan mengumpul 17 bawah par 271, membolehkan juara Terbuka Brunei 2010 ini meraih hadiah wang tunai RM78,750 (AS$18,000) selaku juara dengan kelebihan empat pukulan.

Lebih menarik, Siddikur tidak melakukan sebarang bogey sambil membenam lima birdie di lubang satu, tiga, empat, sembilan dan 14.

"Eagle di lubang terakhir cukup menarik dan saya tidak menjangkakan pukulan sungkit dari jarak 15 meter Par 5 itu terus masuk ke lubang.

"Kemenangan ini amat menggembirakan setelah tiga kali saya beraksi di sini hanya tahun ini saya berjaya muncul juara," kata Siddikur.

Hadiah kepada pemenang disampaikan Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Sementara itu, kekecewaan peminat tempatan terubat apabila pemain negara, Danny Chia mencatat dua bawah par 70 untuk mengumpul 13 bawah par 275 bagi membolehkan dia muncul naib juara.

"Saya tidak bermain dengan corak permainan sebenar tetapi masih berupaya melakukan catatan bawah par. Cuma saya tidak mampu menyaingi kehebatan Siddikur," kata Danny.

Bintang utama negara itu membenam enam birdie di lubang dua, lapan, 11, 16 dan 18 serta dua bogey di lubang sembilan dan 17.

Selaku naib juara, Chia membawa pulang hadiah wang tunai RM54,000 (AS$18,000).

Dua lagi pemain negara, Mohd. Rashid Ismail dan Shaaban Hussin masing-masing terikat di tempat ketiga dengan catatan 12 bawah par 276 pukulan.

Kedua-dua pemain tersebut berkongsi hadiah wang tunai RM30,250 (AS$9,125).

Bagaimanapun, agak malang buat pendahulu hari ketiga, Airil Rizman apabila sekadar melakukan 74 pukulan untuk keseluruhan membuat 11 bawah par 277 - berkongsi tempat kelima bersama-sama Udorn Duangdecha dan Attaphon Prathummanee dari Thailand.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

UiTM pertahan status

Posted:

UiTM pertahan status

UiTM pertahan status

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


SKUAD UiTM dinobatkan selaku juara Piala Menteri Pengajian Tinggi 2011 di Stadium UiTM, Shah Alam malam tadi.


UNIVERSITI Teknologi Mara (UiTM) berjaya mempertahankan kejuaraan setelah menewaskan Kolej Komuniti Kedah menerusi sepakan penalti 5-4 pada aksi final kejohanan bola sepak Piala Menteri Pengajian Tinggi 2011 di Stadium UiTM, Shah Alam malam tadi.

Perlawanan penuh dramatik itu berkesudahan dengan kedua-dua pasukan terikat tanpa jaringan pada 90 minit masa sebenar disusuli 30 minit masa tambahan.

Pada penentuan sepakan penalti, kedua-dua pasukan terpaksa mengambil sehingga tujuh sepakan.

Sepakan pertama UiTM menerusi Hidayat Kamaruddin terkena palang manakala sepakan keenam oleh Amiridzwan Taj diselamatkan penjaga gol KK Kedah, Muhaimin Mohamad.

Manakala sepakan keempat dan keenam KK Kedah oleh Muammar Nur Halim dan Ahmad Haziq Puad diselamatkan penjaga gol UiTM, Hazim Md. Isa disusuli sepakan ketujuh oleh Nizat Salleh yang melambung tinggi.

Jurulatih UiTM, Omar Ali menyifatkan ia sebagai aksi final terbaik bagi saingan liga peringkat institusi pengajian tinggi (IPT) dengan aksi penuh mendebarkan serta meriah dengan sorakan kira-kira 2,000 penonton.

"Saya tetap berpuas hati walaupun kita terpaksa menghadapi sepakan penalti untuk muncul juara. Peluang kita cukup banyak sepanjang 120 minit perlawanan.

"KK Kedah mungkin bernasib baik kerana gawang mereka tidak dibolosi pada masa permainan, tetapi kami lebih bernasib baik pada sepakan penalti. Memang kami berhak untuk menang," kata Omar ketika ditemui selepas perlawanan.

Sementara itu, jurulatih KK Kedah, Mohamad Ramlee terpaksa akur dengan kekalahan tersebut sambil memuji komitmen yang telah ditunjukkan para pemainnya.

"Kita sudah beri 100 peratus sepanjang 120 minit permainan dan membuktikan kita mampu beri saingan kepada pasukan sehebat UiTM.

"Apabila tewas pada penentuan sepakan penalti, ia lebih kepada nasib," ujar Mohamad.

Penjaga gol KK Kedah, Muhaimin diumumkan sebagai pemain terbaik final manakala penyerang UiTM, Razren Jesni dinobat sebagai penjaring terbanyak kejohanan.

Terdahulu pada sebelah petang, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berjaya menewaskan Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) 3-2 pada perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat.

Trofi dan hadiah kepada para pemenang telah disampaikan sendiri oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Sama cantik sama bergaya

Posted:

Sama cantik sama bergaya

Sama cantik sama bergaya

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIF
izyanliyana.darif@kosmol.com.myMEREKA sama cantik dan sama menawan. Kejelitaan yang dimiliki terserlah dengan rambut ikal mayang dan panjang mengurai. Apatah lagi diserikan kuntuman senyuman yang kerap singgah di bibir mungil mereka.

Memiliki kulit wajah mulus dan cerah pula merupakan bonus terbaik buat pasangan adik-beradik yang bernama Noor Cahaya Ahmad Rashid, 21 dan Noor Qalisha, yang menginjak usia 20 tahun pada 15 Julai ini.

Bagi anak kelahiran Pasir Mas, Kelantan itu kecantikan yang dimiliki merupakan anugerah Tuhan yang tinggi nilainya. Seboleh-bolehnya mereka berusaha menjaga anugerah itu sebaik mungkin agar tidak tercela.

"Ibu selalu berpesan kecantikan bukan sahaja dinilai daripada paras rupa tetapi, ia bermula dari hati. Jika hati kita luhur dan bersih maka kecantikan sejati jelas terserlah pada wajah secara natural. Sebab itu, ibu menasihati agar kami menitikberatkan soal keperibadian dan tata rias diri.

"Lazimnya, kami menjalani rawatan diri dari hujung rambut hingga hujung kaki secara tradisional di rumah. Biasanya ibu yang akan sediakan bahan-bahan yang diperlukan," tutur Noor Cahaya yang mesra disapa Cahaya sambil meletakkan kepingan timun di kelopak mata adiknya, Qalisha.

Petua kecantikan Arab

Dilahirkan dalam keluarga berdarah kacukan Arab, Pakistan dan Afghanistan (sebelah ibu), manakala Pakistan, Melayu dan Bugis (sebelah bapa), secara langsung membuatkan mereka berdua terdedah kepada diet dan rawatan kecantikan tradisional turun-temurun nenek moyang yang berketurunan Arab.

Cahaya yang merupakan anak sulung daripada empat orang adik-beradik itu memberitahu, sejak kecil dia sekeluarga kerap menikmati hidangan pulut kuning yang dimakan begitu saja tanpa juadah sampingan.

"Bagi masyarakat Arab pulut merupakan agen terbaik untuk melembut dan menghaluskan kulit badan. Boleh dikatakan hari-hari kami menjamah pulut kuning. Selain itu, seminggu sekali kami akan lulur badan menggunakan serbuk beras yang dikisar bersama taufu.


QALISHAH mengakui dia peminat tegar sepatu dan aksesori yang unik serta funky.


"Kemudian, ia disusuli pula dengan mandian santan yang bercampur susu. Proses ini bertujuan memudahkan lulur beras tadi meresap ke dalam lapisan bawah kulit," terang Cahaya yang turut mengamalkan mandi bunga dan melumur badan dengan buah tomato.

Menyentuh mengenai rambutnya yang lebat dan bermaya, penuntut jurusan pengurusan perniagaan di Taylor's College, Subang Jaya, Selangor itu memberitahu rahsianya: "Setiap malam sebelum tidur kami menyapu minyak zaitun, balut dengan tuala dan biarkan ia semalaman. Esok pagi bilas dengan air bersih. Amalan ini membantu mengilat dan menguatkan rambut."

Berkongsi cita rasa

Sementara itu, celah Qalisha pula, rahsia mereka mengekalkan rambut sihat adalah dengan cara tidak melakukan sebarang teknik penyambungan, mengerinting, melurus atau mewarna.

"Ayah melarang kami berambut pendek dan mewarnakan rambut. Ini disebabkan bahan kimia yang terkandung dalam pewarna akan merosakkan setiap helaian rambut.

"Jika ibu cenderung pada kecantikan luaran, ayah pula menekan kesihatan dalaman badan. Bergelar chef profesional menyebabkan ayah mementingkan menu makanan yang berkhasiat," jelas Qalishah yang kurang gemar pada makanan manis dan air berkarbonat.

Bicara Qalisha yang juga penyanyi baru di bawah naungan Wake The Baby itu, selain berkongsi petua tradisional dia dan Cahaya turut mempunyai persamaan terutamanya dalam bab stail dan fesyen. Pada masa terluang mereka berdua kerap membeli-belah di gedung Pavilion KL, Suria KLCC ataupun 1Utama, Petaling Jaya, Selangor.

Memiliki saiz badan yang hampir sama membuatkan mereka berkongsi barangan dan pakaian. Ujar Qalisha: "Jika kakak saya gemar membeli blaus, saya pula membeli pelbagai aksesori. Ini disebabkan saya penggemar tegar aksesori.

"Jika melancong ke luar negara khususnya Dubai, Bahrain dan Abu Dhabi saya tak akan lepaskan peluang membeli koleksi aksesori yang dijual pada harga yang murah, cantik dan unik," jelas Qalishah yang gemar mengumpul sepatu.

Bukan bersandar pada rupa

Dalam pada itu, selebriti Maya Karin Roelcke, 32, juga antara individu bertuah kerana memiliki seorang adik perempuan yang anggun dan bijaksana. Perbezaan jarak usia empat tahun antara Maya dan Irina Melati, sedikit pun tidak menjejaskan hubungan mereka berdua.


SETIAP hujung minggu pasangan adik-beradik ini akan melakukan rawatan secara tradisional di rumah.


"Malah, hubungan kami amat akrab dan mesra bagaikan kembar. Sejak kecil saya cukup mengagumi Maya. Dia bukan saja individu yang baik budi pekerti malah, komited pada kerja dan cantik," jelas Irina yang pernah muncul dalam komersial McDonald's, Avon dan Hazaline.

Berbicara mengenai anak kelahiran Pulau Pinang itu, Irina kini berkhidmat di London sebagai peguam korporat. Meskipun pernah memasang impian untuk menjadi pelakon tetapi, anak bongsu daripada tiga orang adik-beradik itu terpaksa melupakan hasrat tersebut demi pelajaran.

"Selepas tamat pengajian di Universiti London dalam Ijazah Undang-Undang dan Sijil Amalan Guaman, saya bekerja sebagai kakitangan awam di London sebelum beralih pada kerjaya sekarang.

"Pernah segelintir individu mempersoalkan mengapa perlu bersusah payah belajar sehingga ke luar negara, sedangkan saya boleh memperoleh pendapat dalam bidang modeling dan lakonan. Jawapan saya, kejayaan peribadi bukan hanya terletak pada kecantikan semata-mata sebaliknya ia perlu disusuli dengan ilmu di dada," tegas Irina, 28, yang kini merupakan wajah dan bakat baharu untuk produk kecantikan Revitalift White jenama L'Oreal.

Celah Maya Karin, pelakon filem Cun dan Pisau Cukur itu, dia teruja kerana diberi peluang bergandingan bersama adiknya dalam promosi L'Oreal Paris Revialift White.

"Sebelum ini Irina selalu bertanya bagaimana ingin memiliki kulit wajah cerah sekata dan awet muda. Kini Revitalift White memberikannya jawapan. Krim terbaharu ini bukan sahaja mencerahkan kulit malah melembapkan kulit wajah dalam tempoh yang lama," ujar Maya ketika ditemui Stailo.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kemilau permata inspirasi Taylor

Posted:

Kemilau permata inspirasi Taylor

Kemilau permata inspirasi Taylor


PENGARAH Variante, Leslie Variyan (kanan) memperkenalkan koleksi busana yang fleksibel dan penuh bergaya.


NAMANYA sahaja sudah membangkitkan kenangan masa lalu yang telah hilang. Masa-masa kehidupan glamor Elizabeth Taylor kini dibangkitkan semula label Variante menerusi koleksi terbarunya Diamonds Are Forever yang disuntik dengan elemen klasik dan sofistikated serta ditaburi berlian yang merambangkan mata.

Koleksi kali ini bukan sahaja mewah dengan warna-warna klasik, bahkan ia tampil dengan corak eksotik bersama perincian hiasan berkerawang yang menyerlahkan kelembutan fabrik sifon dan suteranya.

Ia semestinya koleksi klasik yang meraikan kehidupan dan pengaruh yang ditinggalkan oleh Taylor dan penghormatan kepada keindahan gaya feminin.


SELAIN kasual, koleksi Variante turut menawarkan gaun kembang beralun nuansa lembut.


Setiap garis dan lekuk kewanitaannya diraikan Diamond Are Forever menerusi pelbagai batu berliah yang ditatahkan di atas busana yang mencipta perincian kontras seperti merah delima, hijau garland, biru, merah hati, putih jernih dan hitam.

Setiap butir perincian membangkitkan memori hari-hari yang elegan dan meraikan wanita yang tampil dengan perbezaan dan keunikan masing-masing.

Koleksi oleh Variante itu memenuhi cita rasa feminin dan mereka yang cintakan kelembutan yang sensual. Setiap pergerakan dan isyarat pemakainya membayangkan siluet yang tersembunyi.

Busana kaftan dalam rona hijaunya sarat dengan corak liar yang rumit. Dengan butiran kristal yang memperincikan bahagian lengan dan pinggang, ia menyerlahkan lekuk tubuh apatah lagi ia mendedahkan sebelah bahu, sekali gus menyuntik elemen nakal.

Dres pendek rona birunya pula menangkap pandangan mata yang memandang ketika ia melambai di tubuh pemakainya, tanpa menyerlahkan penampilan seksi yang keterlaluan.


BUSANA fabrik polos yang diserikan dengan keindahan perincian glamor di bahagian dada dan leher baju.


Hiasan emas dan berlian serta padanan seluar putih bersama blaus rona turquoise pula menggamit kenangan lirikan mata biru violet milik Taylor. Busana hijau lemon pula dipadankan dengan warna coklat menggoda dan perincian manik rumit. Pemakainya pasti disuluh gemerlapan di bawah sinaran matahari.

Namun, selepas seharian bekerja dan bermain, pilihan dres hitam yang sarat perincian bercahaya, pasti mencipta kecantikan dan elegan yang sukar ditandingi tatkala disarungkan di badan.

Inilah magis jenama Variante dalam koleksi Diamonds Are Forever kali ini. Seperti Elizabeth Taylor yang bergemerlapan bak berlian, ia juga tidak akan padam.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiga dekad Princess

Posted:

Tiga dekad Princess

Tiga dekad Princess


ALAN telah memberi sentuhan baru dan segar terhadap elemen rekaan Princess.


BERMULA hanya dengan sebuah rumah kedai di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Kini butik kasut buatan tempatan, Princess, sudah memiliki sembilan buah cawangan di seluruh Lembah Klang.

Menyambut ulang tahunnya yang ke-30 pada 2 Jun lalu di Hotel Empire, Subang Jaya, Ketua Pegawai Eksekutifnya, Alan Lok, 23, dengan berbesar hati melancarkan siri koleksi kasut terbaharu dan Kad Kesetiaan Princess.

Jenama itu tampil dengan lima siri kasut iaitu Fashion, Pumps, De Confort, Deluxe dan Viani yang pasti menjanjikan pilihan yang bertepatan dengan tuntutan wanita moden.

Seiring dengan namanya, Fashion, membariskan kasut-kasut tumit tinggi, but dan sandal dengan varian warna putih, hitam coklat serta kelabu pastel.

Rekaannya yang ringkas namun bergaya amat sesuai dengan wanita yang aktif selepas masa bekerja dan aktiviti riadah hujung minggu.

Selepas sambutan yang menggalakkan untuk edisi Deluxe yang dilancarkan pada bulan Mac lalu, Princess kini lebih berani mempersembahkan rekaan terbaharu bagi siri tersebut.


EDISI Deluxe dapat dikenal pasti melalui rekaan bertali dan warna metalik.


"Kami menawarkan rekaan yang lebih berani seperti kasut bertali dengan rona metalik dan but bertumit setinggi lima inci," katanya dalam ucapan pembukaan.

Bagi siri kasut The Pumps, pencinta kasut boleh memilih berbagai-bagai rekaan kasut dari kasut leper sehingga tumit tinggi dengan pilihan warna coklat muda, hitam ataupun corak ular yang sangat berani.

Koleksi rekaan De Confort pula menjanjikan keselesaan yang lebih kepada si pemakai dengan pad tambahan pada bahagian dalam kasut, manakala mata jahitan kemas tersusun pada bahagian kulit luar kasut memberi sentuhan mutlak kepada gaya si pemakai.

Bagi golongan remaja yang mahukan sepasang sepatu yang anggun tetapi masih mengekalkan gaya kasual, Viani adalah pilihan terbaik.

Membariskan barisan rekaan kasut penari balet dengan perincian gancu tali pinggang serta dipadankan dengan warna-warna musim bunga seperti merah jambu, oren, biru dan merah.

Bagi melengkapkan gaya, semua siri koleksi terbaru itu turut didatangkan dengan rekaan beg dan cermin mata dengan warna-warna sepadan seperti oren, biru kuning serta dilengkapi dengan rekaan bertali sesuai dengan semua acara.


DUA generasi di sebalik jenama Princess iaitu Alan Kok (depan, tiga dari kiri) di sisi ibunya, Alice.


Sebagai menghargai para pelanggan yang sentiasa memberi sokongan, Princess memperkenalkan program Kad Kesetiaan pelanggan.

Para pelanggan akan mendapat potongan harga bagi barangan Princess tanpa perlu menunggu musim jualan murah.

Turut hadir dalam sambutan 30 tahun Princess itu ialah pengasasnya, Alice Yong; selebriti jemputan iaitu penyanyi bersuara lantang, Dina ; serta pengacara televisyen, May June.

Koleksi kasut Princess berharga di antara RM49.90 hingga RM240 dan beg pula berharga RM15.90 hingga RM199.99. Semua koleksi itu boleh didapati di setiap cawangan Princess. - ADLAN JAAFAR.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Bayi hilang jari: Pasangan dakwa doktor cuai

Posted:

Bayi hilang jari: Pasangan dakwa doktor cuai

Bayi hilang jari: Pasangan dakwa doktor cuai

10/07/2011 8:45pm

MACHANG — Sepasang suami isteri mendakwa bayi mereka yang berumur enam bulan mungkin kehilangan kesemua lima jari tangan kiri akibat kecuaian doktor di Hospital Raja Perempuan Zainab II di Kota Bharu semasa merawat anak mereka pada Mei lepas.

Ismail Lee Abdullah, 30, dan isterinya Zuhariana Baharom, 30, berkata, anak mereka Nur Ayreen Imanie yang dilahirkan sempurna sudah kehilangan tiga jari selepas mendapat rawatan di hospital itu.

Dua batang jari lagi kemungkinan akan hilang kerana ianya semakin mengecut dan kebiruan, kata Ismail kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di sini, hari ini.

Beliau berkata, anaknya telah disuntik semasa mendapatkan rawatan di hospital itu kerana mengalami masalah pernafasan ketika berumur dua minggu.

"Pada mulanya tangan kiri anak saya berubah menjadi hitam dan kebiru-biruan dari paras siku hingga ke jari dan apabila doktor menjalankan ujian imbasan mendapati saluran darah tersumbat pada bahagian bekas suntikan.

"Doktor kemudiannya bertindak memberikan ubat pencair darah sebagai tindakan awal. Jari anak saya semakin teruk pada keesokkannya dan mula mengecut, namun doktor hanya kata tunggu dan lihat," katanya.

Beberapa hari kemudian doktor cuba merawatnya namun tidak berjaya dan memaklumkan sudah tiada harapan untuk menyelamatkan jari itu, katanya.

Ismail berkata, beliau menimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang namun hanya akan berbuat demikian selepas menerima laporan lanjut daripada hospital yang dijangka dalam masa terdekat. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Semua terminal bas kembali beroperasi

Posted:

Semua terminal bas kembali beroperasi

Semua terminal bas kembali beroperasi

10/07/2011 8:01pm

KUALA LUMPUR — Perkhidmatan bas di tiga terminal bas iaitu Hentian Putra, Hentian Pudu Raya dan Hentian Jalan Pekeliling kembali beroperasi seperti biasa hari ini selepas ditutup sementara semalam.

Presiden Persatuan Pengusaha Bas Ekspres Semenanjung Malaysia, Tajuddin Mohd. Yunus, berkata beliau dimaklumkan bahawa semua pengusaha bas mula beroperasi seperti biasa di terminal masing-masing.

Beliau berkata, perhimpunan haram di ibu negara semalam telah mengakibatkan ramai penumpang bas membatalkan perjalanan mereka pada saat akhir.

Bagi penumpang yang meneruskan perjalanan semalam pula terpaksa berhadapan dengan kesesakan luar biasa iaitu lebih empat jam dari tempoh perjalanan yang biasa, katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau juga dimaklumkan kebanyakan pengusaha bas tidak dapat menghantar penumpang ke destinasi yang ditetapkan dan terpaksa menurunkan penumpang jauh dari kawasan ibu negara.

"Bas tidak dapat masuk Kuala Lumpur, boleh sampai Rawang sahaja bagi perjalanan dari utara, penumpang terpaksa naik keretapi dari Rawang untuk ke destinasi mereka, dari Selatan tiada masalah, hentian terakhir di Terminal Bersepadu Selatan (TBS) Bandar Tasik Selatan," katanya.

Tajuddin berkata, persatuan itu, yang dianggotai seramai 25 pengusaha bas, juga dimaklumkan bahawa anggota persatuan itu hanya dapat menyediakan lima 'trip' perjalanan masing-masing berbanding kebiasaan lebih 10 trip sehari. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Nicol, Azlan pertahan kejuaraan

Posted:

Nicol, Azlan pertahan kejuaraan

Nicol, Azlan pertahan kejuaraan

10/07/2011 7:15pm

KUALA LUMPUR – Ratu skuasy negara, Datuk Nicol Ann David tidak diberi tentangan sengit apabila dengan mudah mempertahankan gelaran Kejohanan Skuasy kebangsaan 2011 di si ini hari ini.

Pemain nombor satu dunia itu mengalahkan pemain ranking ke-23 dunia, Delia Arnold, 11-4, 11-9, 11-6 pada perlawanan akhir di Pusat Skuasy Nasional Bukit Jalil di sini.

Bagi Nicol, kejohanan itu merupakan 'pemanas badan' sebelum beraksi pada Kejohanan Terbuka Malaysia bermula 18 Julai ini.

Katanya, kemenangan dua set pertama memberi kelebihan kepadanya dan beliau berjaya mematahkan usaha Delia untuk bangkit pada set terakhir.

"Delia menampilkan persembahan terbaiknya untuk menentang saya dan saya pasti dia akan lebih yakin dan mantap selepas ini," kata Nicol selepas perlawanan tersebut.

Dalam saingan lelaki, pemain nombor 10 dunia, Mohd. Azlan Iskandar turut mempertahankan kejuaraan apabila menewaskan Ong Beng Hee (ranking 29 dunia) 11-7, 11-5, 13-11.

Meskipun Ong memberi tentangan hebat pada set ketiga dan berjaya membawa permainan hingga ke kedudukan 11-11, kemenangan akhirnya memihak kepada Mohd. Azlan hasil kesilapan Ong memukul bola di luar gelanggang.

Nicol dan Mohd Azlan masing-masing membawa pulang wang tunai RM4,000 berserta piala. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved