Jumaat, 16 November 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Ilustrasi kartun sebagai identiti

Posted:

Ilustrasi kartun sebagai identiti

Ilustrasi kartun sebagai identiti

Melalui label Owh So Muslim (OSM) Runaliza Kamaruddin dan keluarganya berusaha mencipta pelbagai produk seperti lencana dan buku-buku keagamaan dengan ilustrasi kartun sebagai salah satu cara dakwah yang kreatif.

PULANG daripada menunaikan umrah di Tanah Suci Mekah pada bulan Oktober dua tahun lalu membuka lembaran baharu buat Runaliza Kamaruddin, 52 dan keluarganya.

Beliau yang sebelum ini tidak pernah sedar mengenai kepentingan berdakwah mula berfikir mengenai perkara tersebut.

Lalu, Runaliza berbincang dengan anak perempuannya, Illyana Muzliza Muzzaffa, 26, mengenai perkara yang bermain di benak fikirannya.

Walaupun pada peringkat awal Runaliza dan Illyana agak samar-samar mengenai cara terbaik untuk berdakwah ke jalan Allah, mereka telah mencipta satu medium untuk menyebarkan agama Islam melalui label Owh So Muslim (OSM).


ILLY (kiri) dan Ummu Nana menunjukkan buku Prophet Muhammad SAW:The Last Sermon yang laris dijual secara dalam talian.


Menurut Illyana, dia mengklasifikasikan label OSM sebagai dakwah kreatif menggunakan ilustrasi kartun dan grafik dalam setiap produk.

"Pada awalnya, saya melakar lukisan grafik dengan kalimah-kalimah memuji Allah dan memuat naik ke akaun Facebook saya untuk tatapan rakan-rakan di laman tersebut.

"Saya amat gembira apabila kebanyakan rakan-rakan di laman Facebook tahu mengenai usaha ini. Apa yang paling penting bagi saya ketika itu ialah kesedaran mereka mengenai mesej dalam setiap status Facebook saya," ujarnya ketika ditemui di kediamannya di Ukay Perdana, Ampang baru-baru ini.

Selain menggunakan laman sosial Facebook, OSM kini mengorak langkah dengan penghasilan karya tulisan dan lakaran di atas lencana, buku, penanda buku serta kad-kad dakwah.

Jika dilihat pada logo OSM, ia merupakan ilustrasi kartun grafik pengasas label itu sendiri iaitu Illyana atau lebih mesra dengan panggilan Illy Muzliza.

Lencana berwarna-warni yang tertera kalimah memuji Allah seperti Alhamdulillah dan Subhanallah menjadi signatur label tersebut sejak ia dijual sejak setahun lalu.

Penghasilan lencana-lencana itu dalam penyebaran dakwah bertujuan mengajak golongan muda untuk sentiasa menyebut kalimah Allah.


KALIMAH Alhamdulillah dan Subhanallah berwarna-warni antara signatur OSM.


Kad dakwah

"Ramai yang membeli lencana ini untuk dijadikan hiasan pada beg dan pakaian mereka. Jika orang lain terpandang lencana itu, secara tidak langsung mereka turut membaca kalimah itu.

"Seperti yang kita tahu, remaja masa kini gemar bercakap mengenai perkara yang sia-sia. Kami berharap kalimah-kalimah ini setidak-tidaknya memberi sedikit perubahan kepada mereka terutama dalam perbualan seharian," ujar Illy.

Selain itu, tiga set kad dakwah iaitu Rukun Islam cara-cara memakai hijab mengikut panduan Islam dan tujuh cara mudah bagi umat Islam untuk memasuki syurga merupakan antara produk OSM yang sering mendapat perhatian.

Kad-kad dakwah berwarna-warni itu menggunakan bahasa Inggeris yang mudah bagi membolehkan golongan kanak-kanak memahami mesej yang ingin disampaikan.

Pada peringkat awal, OSM memperkenalkan produk buku yang bertajuk OSM Ramadan Booklet pada bulan Ramadan tahun lalu.

Buku yang menceritakan 30 amalan wajib dan sunat sepanjang Ramadan menggunakan ilustrasi kartun itu telah berjaya mencatat cetakan kedua menjelang bulan Ramadan tahun ini.

Label OSM bukan hanya bergantung kepada usaha Runaliza dan Illy Muzliza sahaja malah mereka turut dibantu oleh Muhammad Faiz Abu Bakar, 25 sebagai penggerak dalam hal ehwal pemasaran produk-produk OSM.

Muhammad Faiz memberitahu, selain menjalankan promosi dan jualan menerusi internet dan laman sosial Facebook, OSM juga menyertai pelbagai majlis dan acara dalam usaha untuk mengembangkan usaha dakwah mereka.


ILLY (paling kanan) bersama dengan peminat label OSM yang hadir dalam acara Twin Of Faith yang berlangsung baru-baru ini.


Pasaran luar negara

Menurutnya, ketika mengadakan sesi jualan pada acara-acara itu, mereka dapat berdakwah secara terus dengan pengunjung-pengunjung.

"Antara acara yang telah kami sertai ialah Bing Me, Twin Of Faith dan terbaharu Halfest. Menerusi acara-acara seperti ini, ramai yang bertanya apa yang kami yang cuba tonjolkan. Di situ juga secara tidak langsung akan wujud komunikasi dakwah antara kami dan pengunjung.

"Kami tidak hanya mahu menjual produk kami semata-mata. Kami mahu memperkukuhkan dakwah kami kepada umat Islam. Biar sedikit yang mengetahui usaha kami, asalkan ia berterusan," ujarnya yang juga menguruskan imej janaan komputer (CGI) untuk filem-filem tempatan.

Lebih membanggakan, usaha OSM bukan sahaja terhad di Malaysia malah buku yang bertajuk Prophet Muhammad (SAW) : The Last Sermon mendapat tempahan memberangsangkan dari Brunei, Australia, New Zealand dan United Kingdom.


MUHAMMAD FAIZ (kanan) sentiasa membantu olahan idea Illy mengenai hal ehwal rekaan ilustrasi produk OSM.


"Alhamdulillah, setakat ini penerimaan buku yang menceritakan mengenai khutbah terakhir Rasulullah itu mendapat sambutan yang menggalakan.

"Sebanyak 1,500 naskhah telah terjual sejak menjengah pasaran setahun lalu," tambah Muhammad Faiz, suami kepada Illy Muzliza.

Sehingga kini OSM mempunyai lebih daripada 20,000 peminat di laman Facebook mereka.

Cabaran utama OSM ialah kesahihan dan kebenaran dalam setiap mesej dakwah yang terdapat pada produk keluaran label tersebut.

Bagi Runaliza, selaku penasihat isi kandungan produk OSM, beliau perlu menjalankan kajian dengan merujuk pelbagai kitab untuk mendapatkan kepastian mengenai kebenaran sesuatu perkara yang melibatkan agama.

"Ramai yang tidak tahu bahawa banyak buku atau kitab yang terjual di pasaran diragui kesahihannya terutama perihal hadis dan sunah Nabi Muhammad. Kami tidak mahu dakwah kami ini menimbulkan kekeliruan kepada orang ramai.

"Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim merupakan antara hadis sahih yang sentiasa menjadi rujukan saya. Walaupun teks dalam kebanyakan produk OSM ringkas namun setiap ayat juga perlu dijaga bagi menjamin kebenaran kata-kata Rasulullah untuk dijadikan rujukan generasi akan datang," ujarnya yang lebih dikenali dengan panggilan Ummu Nana.

Tambahnya, dia mahu setiap produk OSM memberi kebaikan dan manfaat kepada umat Islam terutama penghayatan dalam setiap mesej yang disampaikan dan memberi gambaran kepada golongan bukan Islam untuk mengenali Islam.

Hari meraikan gagak, anjing dan lembu

Posted:

Hari meraikan gagak, anjing dan lembu

Hari meraikan gagak, anjing dan lembu


ANJING diberi kalungan bunga dan dihiasi pewarna di kepala.


SAMA seperti penganut agama Hindu lain di seluruh dunia, penduduk Nepal juga merayakan sambutan perayaan cahaya atau Deepavali.

Namun, mempunyai nama dan amalan yang sedikit berbeza, perayaan itu dikenali sebagai Tihar di Nepal.

Dirayakan selama lima hari, setiap hari mempunyai makna dan ritual tersendiri yang perlu dilakukan oleh penganut Hindu di Nepal.

Selain mengindahkan rumah dengan lampu pelita dan dekorasi kolam menggunakan beras berwarna-warni, perayaan lima hari itu ternyata bukan hanya untuk mengeratkan hubungan sesama manusia.

Bagi warga Nepal, Tihar juga adalah masa untuk manusia menunjukkan rasa hormat dan meraikan haiwan. Dalam kepercayaan mereka, burung gagak, anjing dan lembu mempunyai tempat yang tersendiri sehingga diraikan semasa Tihar.


LEMBU diberi persembahan makanan yang enak dan dihias dengan bunga pada hari ketiga Tihar.


Hari pertama Tihar, penduduk Nepal biasanya akan meletakkan manisan atau makanan di atas bumbung. Ia adalah penyembahan khas untuk burung gagak.

Dalam kepercayaan masyarakat Hindu, bunyi burung gagak membawa simbol kesedihan dan kematian. Disebabkan itu, tujuan pemberian makanan kepada haiwan itu dikatakan sebagai simbol panjang umur dan menjauhkan kematian daripada rumah mereka pada hari perayaan.


MAKANAN diletakkan di atas bumbung rumah untuk dijamu kepada burung gagak.


Hari kedua pula adalah hari istimewa untuk anjing. Masyarakat India percaya anjing adalah utusan bagi Dewa Yamaraj atau dewa kematian. Jadi anjing diraikan setahun sekali sebagai doa panjang umur.

Pada hari itu, anjing-anjing diberikan kalungan bunga, disapukan dengan serbuk pewarna di kepala dan sudah tentunya diberi jamuan makanan yang enak.

Selepas ritual panjang umur, hari ketiga Tihar adalah hari untuk mendoakan agar dimurahkan rezeki dan dilimpahi kemewahan. Bagi penganut Hindu, lembu adalah haiwan yang membawa simbol tersebut.Oleh kerana itu, lembu diberi penghormatan tinggi dalam kalangan penganut Hindu sempena Tihar. Lembu-lembu biasanya dikalungkan bunga, dibelai penuh kasih sayang dan diberi makan rumput yang terbaik.

Prestij dan santai warnai anugerah

Posted:

Prestij dan santai warnai anugerah

Prestij dan santai warnai anugerah

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA


ANUGERAH Academy Awards telah diwujudkan sejak tahun 1929.


MAJLIS anugerah hiburan di luar negara terutamanya di Amerika Syarikat (AS) sebenarnya tidak banyak beza dengan majlis anugerah di negara kita.

Realitinya, penganjuran majlis anugerah hiburan di mana-mana negara sekali pun, akan ada acara berbentuk formal atau berprestij dan ada juga hanya untuk memeriahkan industri di negara berkenaan.

Seperti Academy Awards di AS atau Festival Filem Cannes di Perancis ia lebih untuk mengangkat sesuatu karya dan anak seni setelah dinilai oleh juri profesional.

Berlainan dengan anugerah yang hanya untuk memenuhkan acara pada kalendar dan bagi menghargai peminat seperti Kids'Choice Awards yang lebih santai atau 'gila-gila'.

Academy Awards boleh dikatakan ada persamaan dengan Festival Filem Malaysia, manakala Anugerah Grammy yang mengangkat karya komposer atau individu belakang tabir yang berkaitan muzik pula seperti Anugerah Industri Muzik (AIM) di negara ini.

Bagi karya muzik dan persembahan penyanyi pula, MTV Video Music Awards mempunyai francais di seluruh negara turut memberi pengiktirafan terhadap pembikinan lagu dan muzik video.

Manakala Shout! Award pula seperti Kids'Choice Awards yang berlangsung di AS dalam suasana santai dan penontonnya merupakan kalangan anak muda dan kanak-kanak, selain persembahan yang lebih urban.

Academy Awards yang pertama kali diadakan di AS pada tahun 1929 telah berjaya mengangkat nama besar Hollywood seperti pelakon Denzel Washington, Angelina Jolie, Hilary Swank, Halle Berry dan Morgan Freeman.

Ketika majlis itu diadakan, ia akan mencuri perhatian di seluruh dunia termasuk di negara ini yang turut mengadakan siaran langsung bermula dari acara karpet merah hingga ke penganugerahan pemenang.

Kategori pelakon wanita dan lelaki terbaik yang akan memenangi anugerah Oscar itu akan mendapat perhatian berbulan lamanya selepas majlis itu berlangsung dan menjadi perhatian lebih banyak walaupun mereka telah terkenal sebelum ini.


PENYANYI Adele hanya memerlukan sebuah sahaja album yang berisi lagu-lagu hebat untuk menerima pengiktirafan dalam Anugerah Grammy pada tahun lalu.


Bagi Anugerah Grammy dan Anugerah MTV pula yang mengangkat penyanyi dan karyawan dalam bidang muzik penganjurannya tidak kurang hebat dengan Academy Awards.

Di negara ini turut mengadakan siaran langsung dan kadang kala turut diadakan majlis yang dihadiri oleh artis tempatan untuk menyaksikan acara itu secara langsung.

Berlainan dengan Kids'Choice Awards yang sinonim dengan tradisinya menyimbah cecair hijau kepada selebriti terpilih ia disebabkan acara itu lebih ranggi dan urban serta pemenangnya adalah pilihan peminat dan bukan daripada juri profesional.

Acara ini telah mengangkat dan mengiktiraf nama-nama besar antaranya Taylor Swift, Justin Bieber, Selena Gomez, Taylor Lautner dan beberapa watak kartun seperti SpongeBob SquarePants dan Alvin and the Chipmunks.

Secara amnya, walaupun setiap negara itu mempunyai pelbagai jenis corak anugerah dan bentuk pengiktirafan, ia tetap menjadi perhatian dalam kalangan peminat seni kerana telah dianggap sebagai acara tahunan industri hiburan.

Bagi penggiat seni pula, apabila mereka memenangi anugerah, ia satu pengiktirafan terhadap mereka setelah penat menyanyi dan berlakon.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Model ikonik Mercedes-Benz

Posted:

Model ikonik Mercedes-Benz

Model ikonik Mercedes-Benz

Oleh SHAWKATH AZDE

TAHUKAH anda, terdapat kira-kira 900 juta kereta dan ribuan model kenderaan keluaran pelbagai syarikat automotif di seluruh dunia?

Jika diambil kira model ikon kepada sesebuah syarikat pengeluar kenderaan, sudah pasti ia merangkumi peratusan yang amat kecil daripada jumlah statistik kenderaan di dunia.

Bagi jenama Mercedes-Benz, ikonnya sudah pasti model SL. Jentera itu dipilih kerana ia merangkumkan satu pakej yang boleh dikatakan sebagai komprehensif. SL ada kelas, gaya, sangat selesa dan terserlah kemewahannya.

Sememangnya itu sahaja tidak mencukupi bagi menjadikannya pendahulu dalam rangkaian produk Mercedes-Benz. Justeru, sentuhan sporty dan dinamik disuntik ke dalam DNA model SL agar lebih relevan sebagai jentera ikonik.


WAJAH hadapan SL ini kelihatan kemas dan ringkas dengan sedikit sentuhan gaya klasik.


Kenyataan tersebut dilihat senada dengan ucapan Pengerusi Lembaga Pengurusan Daimler AG dan Ketua Mercedes-Benz Cars, Dr. Dieter Zetsche dalam satu temu ramah bersama media asing di Amerika Syarikat (AS).

"Inilah ikon Mercedes-Benz. Kami yakin model generasi keenam SL dapat memenuhi apa yang dimahukan oleh pelanggan," katanya selepas melancarkan SL terbaharu di North American International Auto Show 2012 pada Januari lalu di Detroit, Michigan, AS.

SL bermakna Sport Leicht dalam bahasa Jerman. Jika diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris, ia membawa maksud Sport Light (atau Sport Lightweight).

Sudah 60 tahun berlalu sejak model pertama SL diperkenalkan kepada umum. Percaya atau tidak, dalam tempoh itu, hanya enam generasi SL dihasilkan oleh Mercedes-Benz.

Kerangka ringan

Bak kata Naib Presiden Jualan dan Pemasaran Mercedes-Benz Malaysia Sdn. Bhd., Kai Schlickum, satu generasi untuk setiap sepuluh tahun.

Generasi SL keenam membawa satu mesej jelas kepada pemain-pemain dalam industri automotif antarabangsa.

SL dilihat sudah bersedia untuk mendahului pasaran dengan pembangunan kerangka kenderaan ringan tanpa mengabaikan aspek keselamatan kenderaan.

Model yang menjayakan objektif tersebut ialah SL350 BlueEFFICIENCY. Buat julung-julung kalinya, SL baharu itu dicipta dengan menggunakan material aluminium pada kebanyakan struktur badannya.


SKEMA warna merah hitam dalam kawasan kabin menyerlahkan lagi sifat agresifnya.


"Jurutera kami berdepan dengan cabaran untuk mencipta generasi keenam SL. Perkara penting yang berjaya dizahirkan adalah pengurangan berat kereta secara signifikan iaitu sebanyak 140 kilogram.

"Ini membantu meningkatkan keefisienan penggunaan bahan api pada model SL. Pada masa sama mengukuhkan ketegaran badannya," jelas Zetsche.

Selain pengurangan berat yang signifikan berbanding model sebelumnya, kerangka itu juga menjadi asas kepada pembentukan karakter pengendalian lincah, sporty dan keselesaan ke tahap lebih tinggi.

Dinamik pemanduan terhasil daripada enjin baharu BlueDIRECT. Biarpun hanya memiliki enam silinder, ia menawarkan ledakan penuh kuasa. Pada masa yang sama membantu penjimatan petrol sebanyak 29 peratus berbanding model terdahulu.

Hasilnya, setiap 100 kilometer (km), kereta dengan kapasiti dua tempat duduk itu hanya memerlukan 6.8 liter petrol.

Pencapaian itu turut dibantu menerusi aplikasi transmisi automatik tujuh kelajuan 7G-TRONIC PLUS.

Roadster itu boleh bertukar menjadi sebuah coupe dalam tempoh 20 saat sahaja. Anda hanya perlu menekan butang dan bumbung keras itu akan disimpan di dalam but menerusi mekanisme elektrohidraulik.

Tiga versi bumbung ditawarkan bagi SL350 BlueEFFICIENCY iaitu bercat, berkaca atau jenis panoramik vario dengan Magic Sky Control.

Bumbung vario Magic Sky Control boleh bertukar warna cerah atau gelap dengan hanya sentuhan satu butang. Ia membolehkan anda mengawal pencahayaan ruang kabin tanpa perlu membuka bumbung.


RIM berukuran 19 inci bercorak lima batang ternyata membuatkan roadster Mercedes-Benz kelihatan mantap di atas jalan raya.


Ketiga-ketiga jenis bumbung itu menggunakan kerangka jenis magnesium yang membantu mengurangkan berat sebanyak enam kilogram berbanding model sebelumnya.

Dua inovasi baharu dalam SL350 BlueEFFICIENCY ialah Frontbass dan Magic Vision Control. Kedua-dua komponen tersebut meletakkan model berkenaan mendahului pesaing sekelasnya.

Magic Vision Control ialah sistem pengelap tingkap pintar. Air akan mengalir menerusi saluran di hadapan bilah penggilap cermin mengikut arah pergerakannya.

Ia bertujuan mengurangkan gangguan pandangan yang dialami pemandu apabila ada air pada cermin hadapan. Bukan itu sahaja, ciri tersebut juga mampu membersihkan cermin dengan lebih efisien.

Sistem Frontbass pula menggunakan ruang kosong pada struktur aluminium di hadapan untuk pembesar suara bass.

Langkah itu membolehkan penghasilan alunan bunyi bass yang lebih jelas, ibarat berada dalam dewan konsert meskipun ketika bumbung dibuka. Pastinya ia satu keseronokan bagi penggemar muzik.

Untuk pasaran Malaysia, SL350 BlueEFFICIENCY ditawarkan pada tag harga RM898,888 seunit.

Mini '80-an

Posted:

Mini '80-an

Mini '80-an

Oleh IRWAN ASRI MOHD NOR


JIKA kena caranya, mengubah suai sebuah Mini tidak memerlukan kos yang terlalu tinggi.


CABARAN utama dalam industri automotif hari ini adalah persaingan dan peningkatan kos. Berbeza dengan zaman dahulu, kosnya jauh lebih murah. Tetapi proses membuat sebuah kereta memakan masa lebih lama kerana teknologi yang terhad.

Tooling sebagai contoh, benda kedua yang perlu dibuat selepas proses penyelidikan dan pembangunan (R&D). Malah, zaman dahulu pasukan jurutera terpaksa mengambil masa yang cukup lama untuk menghasilkan sebuah model tanah liat dengan tangan. Berbanding zaman sekarang yang canggih dan boleh menggunakan kekunci komputer sahaja.

Namun, apa yang ajaibnya kereta zaman dahulu tidak pula kelihatan kelakar bentuknya. Maksud saya, kereta seperti Beetle dan Mini yang boleh lagi dilihat oleh anak-anak moden. Sebabnya, mungkin pereka seperti Sir Alec Issigonis dan Ferdinand Porsche memang lahir sebagai seorang genius.

Kereta Mini adalah satu contoh keajaiban dalam kejuruteraan moden. Ia dianggap sebagai sebuah kereta yang mengubah dunia. Dalam dunia moden, Mini tidak lagi boleh dikeluarkan dengan kos yang sama seperti zaman dahulu.


PAPAN pemuka dan stereng menggunakan material kayu walnut.


Mungkin ideanya diguna pakai dalam banyak keadaan, tetapi untuk menghasilkannya dengan konsep serupa adalah sesuatu yang mustahil. Mungkin boleh. Contohnya, Tata Nano yang dicipta sebagai kereta rakyat yang murah, tetapi ia perlu R&D dan dipasang di India. Kalau dipasang di Jepun, Britain atau Amerika Syarikat, pasti harganya tidak semurah mana.

Bagi peminat Mini, ia memang sebuah kereta yang seronok dipandu untuk kegunaan harian. Bagi mereka yang hendak membeli sebuah kereta kecil dan boleh diharap, kereta tersebut jauh lebih sedap dibawa daripada Perodua Kancil lowered dengan ekzos bising dan bodypart warna lain-lain. Sebelah biru, sebelah hijau, belakang putih, tiba-tiba pula ada pelekat Alagappas, apa hal?

Kalau dahulu kereta sebegini hanya dikumpul oleh mereka yang telah menerima wang pencen, sekarang tidak lagi. Budak-budak muda yang ada kesedaran tidak mahu berhutang dengan Perodua pun sudah ramai beralih kepada Mini.

Kereta ini milik seorang jejaka dari Puchong, Selangor. Tubuh kereta ini dihasilkan sekitar tahun 1980-an dan dipasang dengan enjin bersesaran 1,000cc buatan Britain yang memang sudah tidak berbaloi untuk dibaiki.


RIM aloi Minilite bersaiz 12 inci yang klasik


Enjin 1.3 Jepun

Keistimewaan dunia Mini terletak pada enjin 1.3 Jepun automatik terpakai yang popular itu. Enjin itu pun tidaklah lama sangat sebab dikeluarkan pada tahun 1990-an. Memasukkan enjin 1.3 ke dalam ruang bonet Mini juga sangat senang. Half-cut pun tidak mahal mana.

Baru-baru ini, saya ada tanya satu half cut CKD (sebuah kereta) Mini 1.3 automatik harganya cuma RM6,000. Agak munasabah untuk harga half-cut moden yang mana kepala depan GSR pun boleh sampai RM10,000.

Pemilik jentera ini merestorasi sepenuhnya Mini tersebut dengan membuat semula badan kereta. Seperti biasa, mengikis karat dan kuping-kuping yang bertempek pada badan lama.

Kalau hendak dibandingkan dengan kereta Jepun klasik, Mini memang lebih tahan lama dan lasak binaannya. Lantainya masih utuh kalau dibandingkan dengan lantai Toyota KE70. Kerja-kerja restorasi biasanya tertumpu kepada aspek upholsteri dan mengecat yang biasanya dibuat oleh mereka yang pakar tentang Mini.

Jangan sekali-kali hantar kepada mekanik sebarangan kerana hasilnya belum tentu boleh buat kereta nampak seperti baharu. Sudah banyak contoh saya tengok jenis nak jimat duit hantar ke kedai bawah pokok yang biasanya kerja dia mengecat teksi. Apa hal cat luar dalam baru RM1,000? Belum sampai tiga bulan, rupa kereta sudah macam perabot jati yang terkopek sana sini.

Alat-alat ganti under carriage kereta itu diganti baharu semuanya. Ini termasuklah sistem penyerap hentak dan kon getah (model MKII sebelumnya menggunakan hidrolastik).

Tidak banyak benda sebenarnya kalau hendak pulihkan sebuah Mini yang berkarat untuk jadi cantik macam ini. Kosnya pun tidaklah seperti memulihkan sebuah Capella RX3.

Bahagian dalam kereta itu memang agak luar biasa dengan sepasang tempat duduk L5 Avanzato. Papan pemuka dan stereng dengan material kayu walnut itu memang nampak sepadan.

Pemain cakera padat dan sistem audionya menggunakan unit jenama JVC. Apabila saya memandu ujinya buat sementara waktu, kereta itu memang menyeronokkan kerana posisi pemanduannya yang rendah dan cermin hadapannya besar. Tidak rasa lemas macam pandu Kancil. Inilah kejuruteraan namanya.

Baiklah. Saya sedang memikirkan dengan serius kereta sebegini. Sebenarnya dari dahulu lagi Mini 1.3 automatik ada dalam senarai saya. Harganya juga agak munasabah. Malah, model yang sudah siap seperti ini harganya boleh mencecah berbelas-belas ribu. Dengan nilainya yang tidak pernah jatuh dan senang dijual, macam menarik juga kalau beli sebuah. Betul tak?

TCX pamer rangkaian but 2013

Posted:

TCX pamer rangkaian but 2013

TCX pamer rangkaian but 2013


BUT Jupiter Evo Gore-Tex yang sesuai untuk semua penunggang.
BUT SR-1 untuk perlumbaan.


PENGELUAR kasut but terkemuka Itali, TCX akan mempamerkan produknya pada acara Motorcycle Live bermula akhir bulan ini hingga awal Disember depan di Birmingham, United Kingdom.

TCX itu akan menampilkan penambahan varian but dalam kategori Racing, Touring dan All User.

Varian Racing

But perlumbaan S-R1 baharu mengetengahkan ciri Torsion Control System® (TCS) dan Metatarsal Control System®(MCS) ciptaan TCX. Diperbuat daripada gentian mikro, but itu direka untuk keselesaan dan menawarkan perlindungan maksimum kepada pemakainya.


BUT X-Desert Gore-Tex.


Varian Touring

But X-Desert Gore-Tex direka bagi memenuhi keperluan pasaran motosikal touring. Ia diperbuat daripada kulit sepenuhnya bersama kemasan Gore-Tex, sistem penutupan tiga butang dan alas tapak kaki yang boleh ditukar.

Varian All Users

Varian All Users pula menyaksikan model Jupiter Evo Gore-Tex menggantikan but Jupiter 2 Gore-Tex. Rekaannya telah dinipiskan, selain lebih mencengkam dan tahan lasak. But itu sesuai dipakai pada bila-bila masa termasuklah waktu hujan kerana ia menggunakan membran Gore-Tex. - Newspress

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Norliana nafi pura-pura mengandung

Posted:

Norliana nafi pura-pura mengandung

Norliana nafi pura-pura mengandung


NORLIANA bersama suami, Aziz Hussein menunjukkan barangan yang telah dibeli untuk menyambut kelahiran bayi kembarnya
di Kampung Kelut Jabi, Pokok Sena semalam.


POKOK SENA - Norliana Manaf yang mendakwa kandungannya hilang secara misteri pada Isnin lalu menafikan bahawa dia menghidap pseudosiesis iaitu kehamilan palsu kerana dia mendakwa benar-benar mengandung sebelum kandungan itu 'ghaib'.

Norliana, 28, seorang pembantu kedai makan memberitahu, dia tidak mereka-reka cerita mengenai kehamilan itu sebaliknya merasai sendiri pengalaman mengandung termasuk pergerakan kandungan ketika berusia lapan bulan.

Bagaimanapun katanya, terserah kepada orang ramai sama ada mahu mempercayai atau sebaliknya kerana tiada sebarang makna jika dia berbohong berhubung perkara itu.

"Saya berbelanja lebih RM500 membeli kelengkapan pakaian bayi sebagai persediaan menyambut kelahiran bayi kembar perempuan, namun sedih apabila ada pihak menyatakan kehamilan saya palsu.

"Buat apa saya berpura-pura mengandung. Selama sembilan bulan saya mengusung perut yang berat tetapi lain pula pandangan orang. Apa pun itu hak mereka, namun tetap dengan pendirian, saya memang hamil," tegasnya ketika ditemui di Kampung Kelut, Jabi di sini semalam.

Kosmo! semalam melaporkan Norliana kebingungan apabila mendapati bayi kembar berusia sembilan bulan yang dikandungnya didapati hilang secara misteri.

Norliana dari Bukit Jambul, Pulau Pinang mendakwa, kehilangan bayi kembar perempuan itu ketika dia bermimpi dikunjungi lima wanita berjubah semasa tidur di rumah ibunya, Cik Som Endut.

Bagaimanapun, Perunding Obstetrik & Ginekologi (Feto-Maternal) Pusat Perubatan Kedah, Dr. Kamarulzaman Ali berkata, simptom pseudosiesis itu bukan sahaja membabitkan perubahan fizikal malah gangguan mental serta tekanan perasaan.

Katanya, pesakit akan mengalami pertambahan berat badan khususnya di bahagian perut selain tidak datang haid, rasa mual, muntah dan ketegangan perut.

Norliana memberitahu, ketika hamil berat badannya meningkat kepada lebih 50 kilogram (kg) berbanding sebelum itu 40kg.

Hisham pangku tugas KP Kesihatan

Posted:

Hisham pangku tugas KP Kesihatan

Hisham pangku tugas KP Kesihatan

Oleh LUQMAN RIDHWAN
MOHD. NOR
luqman.ridhwan@kosmo.com.my

KERATAN Kosmo! 15 November 2012.


KUALA LUMPUR – Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Perubatan), Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah (gambar) akan menjalankan tugas-tugas Datuk Seri Dr. Hasan Abdul Rahman sebagai Ketua Pengarah (KP) Kesihatan untuk sementara waktu sehingga satu keputusan rasmi dibuat mengenainya.

Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan, Datuk Kamarul Zaman Md. Isa berkata, pelantikan Noor Hisham dibuat ekoran penggantungan tugas Hasan selepas beliau terlibat dalam kes khalwat baru-baru ini.

Menurutnya, pihak kementerian telah menerima secara rasmi keputusan yang dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Putrajaya berhubung kes khalwat yang melibatkan Hasan pada 16 November lalu.

"Pelantikan itu selari dengan peruntukan yang digariskan di bawah Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) P.U(A) 395/1993 terhadap mana-mana pegawai awam yang telah disabitkan kesalahan oleh mahkamah," ujarnya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Kosmo! pada Khamis lalu melaporkan bahawa Hasan yang ditangkap berkhalwat dengan seorang jururawat berstatus isteri orang dan diarahkan membayar denda sebanyak RM3,000 oleh Mahkamah Tinggi Syariah Putrajaya selepas mengaku bersalah atas pertuduhan tersebut.

Hasan telah didakwa berkhalwat dengan seorang pegawai wanita di kementerian sama, Wan Syarifah Nooraazmanita Wan Hassan, 36, di sebuah bilik Hotel Pullman di sini pada pukul 2.18 pagi Rabu lalu.

Wan Syarifah pula didenda sebanyak RM2,900 selepas kedua-dua mereka mengaku salah atas tuduhan tersebut.

Sementara itu, Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA), Tan Sri Mahmood Adam berkata, sebarang bentuk tindakan yang akan dikenakan ke atas Hasan bergantung kepada laporan yang dikemuka kementerian tersebut.

"Sehingga waktu ini, kami belum menerima apa-apa daripada kementerian itu," katanya pada sidang media sebelum menandatangani memorandum persefahaman antara SPA dan agensi pekerjaan Kayell Sdn. Bhd. di sini semalam.

Tindakan saman

Posted:

Tindakan saman

Tindakan saman

Oleh ZULHILMI JALIL
zulhilmi.jalil@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Individu yang dijadikan penjamin tanpa pengetahuan menerusi pemalsuan tandatangan dalam urusan pinjaman bank perlu mengambil tindakan undang-undang terhadap peminjam berkenaan.

Presiden Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia (AIBIM), Datuk Mohd. Redza Shah Abdul Wahid berkata, tindakan saman perlu dibuat kepada peminjam kerana ia tidak melibatkan isu kecuaian pihak bank yang meluluskan pinjaman.

"Prosedur menandatangani perjanjian pinjaman memang kebiasaannya tidak memerlukan penjamin perlu hadir sama.

"Peminjam perlu dapatkan tandatangan penjamin dan saksi sahaja," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kes seorang jururawat, Nora Ahmad, 42, di Johor Bahru yang bakal diisytihar muflis berikutan tandatangannya dipalsukan oleh bekas suaminya sendiri yang merupakan seorang doktor.

Ekoran kejadian itu, wanita berkenaan kini diburu pihak bank yang menuntut membayar semula wang pinjaman yang dilakukan oleh bekas suaminya yang kini mencecah RM58,000.

Mohd. Redza Shah mengakui urusan kelulusan pinjaman daripada pihak bank pada masa kini agak mudah terutama jika melibatkan pinjaman peribadi.

"Namun, sekiranya ia melibatkan pinjaman seperti perumahan, surat perjanjian perlu ditandatangani oleh penjamin di hadapan peguam," katanya.

Tambah beliau, dalam kes Nora itu, dia juga boleh menyaman pihak saksi yang tercatat dalam surat perjanjian tersebut sekiranya turut terlibat dalam kes pemalsuan tanda tangan itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Apresiasi seni dan sastera Orang Asli

Posted:

Apresiasi seni dan sastera Orang Asli

Apresiasi seni dan sastera Orang Asli

Oleh DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA


PENARI wanita mengetuk buluh centung di atas sebatang buluh panjang bagi menghasilkan muzik tarian sewang.


TERDAPAT kira-kira 140,000 Orang Asli di negara ini dengan kebanyakan mereka tertumpu di Semenanjung Malaysia.

Suku kaum itu membentuk tiga puak utama iaitu Negrito, Senoi dan Proto-Melayu.

Etnik itu kemudiannya berpecah kepada kumpulan-kumpulan kecil mereka sendiri. Negrito, Senoi dan Proto-Melayu masing-masing mempunyai enam etnik yang berbeza seperti Jakun, Temuai, Lanoh dan banyak lagi.

Sehingga sekarang masyarakat Orang Asli masih memelihara keunikan asal-usul dan budaya mereka yang diamalkan sejak turun-temurun.

Sempena Bulan Bahasa Kebangsaan 2012, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) dan Radio Televisyen Malaysia menganjurkan Pertandingan Peringkat Kebangsaan Apresiasi dan Sastera Bersama-sama Masyarakat Orang Asli serta Pertandingan Seni Budaya Masyarakat Orang Asli baru-baru ini.

Kategori-kategori yang dipertanding termasuklah deklamasi puisi peringkat pelajar sekolah menengah, deklamasi puisi peringkat dewasa, bercerita peringkat sekolah rendah, mengeja dengan betul peringkat sekolah rendah dan persembahan budaya masyarakat Orang Asli mengikut negeri.

Menurut Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Hasan Malek, beliau amat menyokong usaha tersebut dan berharap agar agensi kerajaan serta pertubuhan bukan kerajaan dapat meneruskan program seumpama itu.


KATEGORI deklamasi sajak turut dipertandingkan bagi mengasah bakat dan memartabatkan bahasa kebangsaan.


"Saya percaya program ini dapat menjadi medan yang sesuai kepada para pelajar khususnya, untuk mengasah bakat dan berkomunikasi dalam bahasa kebangsaan.

"Saya berharap lebih ramai lagi agensi yang sudi mengadakan program untuk mereka," katanya ketika sidang media penyampaian hadiah pertandingan itu baru-baru ini.

Turut hadir Ketua Pengarah DBP, Dr. Awang Sariyan.

Hadiah wang tunai

Awang berkata, pertandingan itu merupakan satu usaha untuk memartabatkan bahasa dan persuratan kebangsaan dalam kalangan Orang Asli.

"Pertandingan ini dapat meningkatkan keupayaan dan memahirkan para peserta dalam menguasai bahasa kebangsaan," katanya.

Pertandingan itu menawarkan hadiah menarik kepada para pemenang kategori Seni Budaya Masyarakat Orang Asli. Wang tunai sebanyak RM5,000 sehingga RM3,000 diberikan kepada pemenang tempat pertama, kedua dan ketiga. Mereka juga diberi trofi dan sijil penyertaan.

Bagi pertandingan Apresiasi Bahasa dan Sastera pula, wang tunai berjumlah RM300 sehingga RM100 beserta piala dan hadiah diberikan. Bagi pemenang saguhati pula, mereka pulang dengan wang tunai sebanyak RM100 dan hadiah.


PASUKAN dari Kampung Pos Dipang, Perak berjaya menjuarai Pertandingan Seni Budaya Masyarakat Orang Asli 2012.


Ketua Pengarah Jakoa, Datuk Mohd. Sani Mistam pula melahirkan rasa bangga dengan pencapaian masyarakat Orang Asli yang semakin memberangsangkan.

"Seramai empat orang daripada mereka mempunyai kelulusan doktor falsafah atau PhD, manakala seramai 250 orang menjadi pelajar di Institusi Pengajian Tinggi dan kira-kira 11 orang telah berada di luar negara seperti Jepun, London dan Australia untuk melanjutkan pelajaran," katanya pada sidang media yang sama.

Tambahnya lagi, Jakoa akan memastikan anak-anak pelbagai etnik itu berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan kaum-kaum yang lain.

"Kami akan terus menjalankan usaha-usaha mempertingkatkan taraf kehidupan mereka.

"Kami akan mengadakan rombongan ke New Zealand untuk melihat bagaimana masyarakat Maori di sana memperbaiki kehidupan mereka. Saya berharap input yang akan dibawa pulang itu nanti dapat membantu masyarakat Orang Asli di sini," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Del Nero ikat kontrak setahun dengan Johor

Posted:

Del Nero ikat kontrak setahun dengan Johor

Del Nero ikat kontrak setahun dengan Johor

DEL NERO (tiga dari kanan) disambut oleh Tunku Ismail (empat dari kanan) sebaik saja tiba di Johor Bahru semalam.


SELEPAS berjaya mengikat bekas pemain kelab La Liga Sepanyol, skuad Johor menambah seorang lagi pemain berbisa kelahiran Carrara, Itali, Simone Del Nero, 31, sekali gus melengkapkan kuota dua pemain import untuk saingan Liga Malaysia (Liga M) tahun depan.

Del Nero yang merupakan bekas pemain kelab Serie A Itali, Lazio, mengikat kontrak selama setahun dan lanjutan setahun lagi bersama pasukan Harimau Selatan semalam.

Bagaimanapun, Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim tetap dengan pendirian baginda untuk tidak mendedahkan nilai kontrak dan gaji pemain import baharu itu.

"Nilainya rahsia, sebelum ini kita berjaya mengikat bekas pemain antarabangsa Sepanyol, Daniel Gonzales Guiza dan kini Del Nero akan memperkemaskan bahagian tengah skuad Johor," katanya pada sidang akhbar khas menyambut kehadiran Del Nero di Hotel Thistle, Johor Bahru semalam.

Dengan kehadiran Del Nero, Andre Francisco Da Silva yang pada awalnya akan diserap dalam pasukan Johor kembali bersama Johor United musim depan.

Sementara itu, bercakap menerusi jurubahasanya, Del Nero yang kini beraksi secara pinjaman bersama A.C Cesena dalam saingan Serie B Liga Itali berkata: "Saya dimaklumkan (oleh ejen) bahawa saya akan bermain dengan beberapa nama besar dalam arena bola sepak tempatan.

"Ia bukan satu masalah besar untuk menyesuaikan diri dengan pemain tempatan. Ingin juga saya tegaskan bahawa saya telah mendapat tawaran daripada beberapa kelab Eropah termasuk Itali tetapi saya memilih untuk menyarung jersi Johor.

"Tambahan, bos saya (Tunku Ismail) mempunyai perancangan yang hebat untuk pasukan ini, saya teruja menjadi sebahagian daripada pemain dalam misi memburu kejuaraan."

Menyingkap karier bola sepak Del Nero, beliau mula menjadi pemain profesional ketika bersama kelab Empoli pada musim 1998 hingga 2000.

Dia kemudian berhijrah ke kelab Brescia (2000-2007) dan turut beraksi dengan kelab Livingston pada saingan Liga Divisyen Satu Scotland (2001-2002) secara pinjaman sebelum membuat 22 penampilan bersama Lazio.

Pencapaian terhebatnya ialah apabila berjaya membantu pasukan bawah 21 Itali tahun bergelar juara pada Kejohanan Bola Sepak Eropah (UEFA) tahun 2004 dan memenangi pingat gangsa Sukan Olimpik Greece pada tahun sama.

Trofi lebih penting - Ferdinand

Posted:

Trofi lebih penting - Ferdinand

Trofi lebih penting - Ferdinand

MANCHESTER - Pemain pertahanan Manchester United, Rio Ferdinand mengakui skuad kendalian Alex Ferguson itu semakin bersemangat untuk memburu kejuaraan pada musim ini.

Ferdinand yakin kejayaan yang bakal diraih lebih penting buat semua kelab berbanding wang.

Bekas pemain Leeds United itu berjaya memenangi lima trofi Liga Perdana England, dua gelaran Piala Liga dan Juara-Juara Liga sepanjang berada di Old Trafford.

Ferdinand berkata, faktor tersebut mendorong barisan pemain United untuk mempamerkan aksi cemerlang berbanding mengejar gaji mingguan yang tinggi.

"Semua pihak sibuk bercakap mengenai wang berbanding bola sepak tetapi saya tidak.

"Kami mahu kembali memenangi liga," katanya menjelang aksi liga menentang Norwich City awal pagi esok.

"Tidak kira sebanyak mana kamu akan memperoleh wang tetapi pada penghujung karier, pencapaian bersama kelab akan lebih menjadi detik bermakna bagi seorang pemain profesional." - AFP

Di Matteo sangkal khabar angin

Posted:

Di Matteo sangkal khabar angin

Di Matteo sangkal khabar angin

LONDON - Pengurus Chelsea, Roberto Di Matteo dilaporkan cuba menyangkal spekulasi yang mendakwa prestasi skuad The Blues semakin merosot sejak akhir-akhir ini.

Begitupun, skuad kendalian jurulatih berusia 42 tahun itu perlu meraih tiga mata penuh pada berkunjung ke West Bromwich Albion pada aksi Liga Perdana England malam ini.

Kemenangan sangat penting bagi melonjakkan kembali kedudukan juara Eropah itu dalam saingan liga domestik musim ini.

Ketika tewas 2-3 kepada Manchester United di Stamford Bridge bulan lalu, Chelsea sedar kemenangan mampu membantu pasukan tersebut mengatasi skuad kendalian Alex Ferguson itu dengan kelebihan tujuh mata.

Bagaimanapun, kekalahan itu tidak hanya meletakkan Chelsea di tangga ke tiga liga tetapi turut kehilangan khidmat Branislav Ivanovic dan Fernando Torres yang dilayangkan kad merah.

Ketika ini, United unggul selaku pendahulu liga selepas mengumpul 27 mata diikuti Manchester City (25 mata) dan Chelsea (24 mata).

Kehilangan kapten, John Terry yang terpaksa direhatkan selama beberapa minggu selepas mengalami kecederaan lutut ketika seri 1-1 dengan Liverpool, 11 November lalu dijangka memberi kesan di posisi pertahanan.

Bagaimanapun, Di Matteo tidak mahu menjadikan isu itu sebagai alasan kerana beliau masih mempunyai Gary Cahill dan David Luiz mengemudi benteng pertahanan.

Sementara itu, Luiz cuba mengalihkan perhatian apabila mendedahkan keinginan kelab untuk mendapatkan khidmat penyerang Atletico Madrid, Ramadel Falcao.

"Dia (Falcao) sangat sesuai dengan skuad kami. Kami pasti akan gembira (jika dia menandatangani kontrak) kerana Falcao sudah pasti akan menjadi pemain yang hebat untuk pasukan.

"Kehebatannya sukar untuk diramal. Dia seorang penyerang yang sangat hebat," kata Luiz. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Polis bantuan ditahan disyaki curi telefon bimbit

Posted:

Polis bantuan ditahan disyaki curi telefon bimbit

Polis bantuan ditahan disyaki curi telefon bimbit

16/11/2012 10:21pm

SHAH ALAM – Seorang polis bantuan yang bertugas di Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Dengkil ditahan kerana disyaki mencuri telefon bimbit di beberapa kedai di sekitar Dengkil, Kajang dan Negeri Sembilan.

Kes dilaporkan berlaku dari 5 Oktober hingga 3 November lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, SAC Mohd Adnan Abdullah berkata, suspek yang berusia 25 tahun itu ditahan di Kampung Lengkong, Karak, Pahang dua hari lepas.

"Suspek dipercayai terlibat dalam tujuh kes mencuri telefon bimbit dengan berpura-pura hendak membeli telefon bimbit dan melarikan telefon yang diberikan oleh penjual kepadanya untuk diperiksa," katanya pada sidang media di sini.

Mohd Adnan berkata, polis turut merampas empat telefon pintar dari suspek iaitu sebuah Galaxy SIII, sebuah Galaxy Note II dan dua buah Galaxy Note yang mempunyai nilai pasaran RM5,000.

Suspek ditahan reman sehingga Ahad ini untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan iaitu mencuri di dalam bangunan. – BERNAMA

Pos lancar setem hobi kanak-kanak Boboi Boy

Posted:

Pos lancar setem hobi kanak-kanak Boboi Boy

Pos lancar setem hobi kanak-kanak Boboi Boy

16/11/2012 10:19pm

KUALA LUMPUR – Aksi enam wira watak animasi popular Boboi Boy melakukan hobi masing-masing diabadikan Pos Malaysia Berhad dalam bentuk setem dan sampul surat hari pertama yang akan mula dijual di semua cawangan Pos Besar seluruh negara, Isnin ini.

Watak utama animasi itu, Boboi Boy dipaparkan sedang bermain bola sepak, manakala robot miliknya Ocobot melakukan riadah memancing, Gopal aksi merakam gambar (fotografi), Yaya (membakar biskut), Ying (mengumpul setem) dan Fang bermain muzik.

Ketua Pegawai Penyeliaan dan Pengawalan Industri Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Datuk Jailani Johari berkata, pemilihan animasi keluaran Animosta Studios Sdn Bhd (Animosta) itu dibuat berdasarkan populariti kartun itu dalam kalangan kanak-kanak.

"Koleksi bertemakan hobi kanak-kanak diharap dapat menarik minat mereka untuk mengumpul setem dan menjadi lebih aktif, berdaya saing dan inovatif dalam pergaulan dan menjalani kehidupan seharian," katanya ketika berucap pada majlis pelancaran koleksi setem itu, di Ibu Pejabat Pos Malaysia di sini, hari ini.

Jailani berkata, pengeluaran setem Boboi Boy itu bersempena Minggu Setem 2012 merupakan kesinambungan berikutan sambutan baik daripada kalangan peminat setem dan sampul surat hari pertama terhadap dua siri animasi terdahulu.

Pada 2010, Pos Malaysia mengeluarkan setem bertemakan animasi Kampung Boy karya kartunis Lat atau Datuk Mohd Nor Khalid, manakala animasi kembar popular Upin dan Ipin keluaran Les" Copaque Production Sdn Bhd dipilih sebagai tema 2011. – BERNAMA

Pembantu perubatan maut dalam nahas motosikal

Posted:

Pembantu perubatan maut dalam nahas motosikal

Pembantu perubatan maut dalam nahas motosikal

16/11/2012 7:42pm

SEREMBAN – Seorang penunggang motosikal maut selepas dirempuh sebuah van yang terbabas dari arah bertentangan di Kilometer 14 Jalan Seremban-Kuala Pilah dekat Bukit Putus, di sini hari ini.

Dalam kejadian pada 1 tengah hari itu, mangsa Yusahizam Mohd. Yusof, 40, maut di tempat kejadian akibat cedera parah di badan dan kepala.

Jurucakap polis berkata, mangsa yang bekerja sebagai pembantu perubatan di Hospital Tuanku Ja"afar (HTJ) di sini sedang dalam perjalanan dari Kuala Pilah menuju ke Seremban sebelum terlibat dalam nahas berkenaan.

"Sebaik sahaja mangsa yang menunggang motosikal jenis Honda EX5 tiba di lokasi kejadian, sebuah van jenis Toyota Hiace yang dipandu seorang lelaki dikatakan hilang kawalan sebelum memasuki laluan bertentangan dan merempuh motosikal mangsa.

"Akibat daripada rempuhan itu, motosikal mangsa terperosok di bawah van berkenaan mengakibatkan mangsa maut di tempat kejadian," katanya di sini hari ini.

Katanya, pemandu van berkenaan yang turut cedera di dada dikejarkan ke HTJ untuk rawatan.

Sementara itu, Pegawai Turus Trafik negeri, ASP Abdul Halil Hamzah ketika dihubungi berkata, punca kejadian masih disiasat dan mayat mangsa dihantar ke HTJ untuk bedah siasat. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Turki iktiraf Majlis Kebangsaan Syria

Posted:

Turki iktiraf Majlis Kebangsaan Syria

Turki iktiraf Majlis Kebangsaan Syria

SEBAHAGIAN daripada artis yang tercalon dalam Anugerah Planet Muzik 2012.


ISTANBUL - Menteri Luar Turki, Ahmet Davutoglu semalam menyatakan, negaranya mengiktiraf Majlis Kebangsaan Syria sebagai wakil sah penduduk negara itu.

Sebelum ini, ketua majlis itu, Ahmed Moaz al-Khatib meminta ia diiktiraf bagi memudahkan penyaluran dana dan pembelian senjata untuk menentang tentera Presiden Bashar Al-Assad.

Davutoglu membuat pengiktirafan itu semasa mesyuarat Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) di Djibouti, lapor agensi berita Anatolia.

Britain dan Amerika Syarikat sebelum ini turut memberi sokongan kepada majlis tersebut tetapi enggan mengiktirafnya sebagai pemerintah dalam buangan.

Perancis turut mengiktiraf majlis berkenaan.

Sementara itu di London, Perdana Menteri David Cameron dijangka mempengerusikan satu mesyuarat bersama beberapa anggota kanan Kabinet bagi membincangkan operasi ketenteraan, kemanusiaan dan diplomatik Britain di Syria, lapor Perbadanan Penyiaran British (BBC).

Pertemuan tersebut dijangka dihadiri oleh Timbalan Perdana Menteri, Nick Clegg dan Menteri Kewangan, George Osborne bersama Setiausaha Luar, William Hague serta Setiausaha Pertahanan, Philip Hammond.

Menurut BBC, mereka akan turut membincangkan tentang pelaksanaan zon larangan terbang di Syria di samping membekalkan senjata antipesawat kepada para penentang yang memerangi rejim Bashar.

Perdana Menteri Britain berkenaan melawat kem pelarian Zaatari yang menempatkan sekitar 36,000 pelarian Syria di Jordan pada minggu lalu.

Lebih 39,000 orang terbunuh sejak kebangkitan menentang Bashar bermula pada Mac tahun lalu. - Agensi

Wanita dihukum pegang papan tanda

Posted:

Wanita dihukum pegang papan tanda

Wanita dihukum pegang papan tanda

HARDIN memegang papan tanda yang menyatakan kesalahannya di Cleveland kelmarin.


CLEVELAND, Amerika Syarikat - Seorang wanita terpaksa memegang papan tanda di sebuah kaki lima di sini.

Wanita berkenaan, Shena Hardin diperintahkan oleh Hakim Pinkey Carr supaya berdiri di kaki lima berkenaan selama sejam pada Selasa lalu dan kelmarin.

Dia memegang papan tanda itu yang tertera ayat: "Hanya orang bodoh memandu di laluan pejalan kaki kerana mahu memotong sebuah bas sekolah".

Hardin dikenakan hukuman itu selepas dia memandu kereta di laluan pejalan kaki dengan tujuan untuk memotong bas tersebut. - Agensi

Ito jadi lelaki paling pantas berlari guna 'empat kaki'

Posted:

Ito jadi lelaki paling pantas berlari guna 'empat kaki'

Ito jadi lelaki paling pantas berlari guna 'empat kaki'


SALAH satu aksi Ito di garisan penamat.


TOKYO - Seorang lelaki berusia 30 tahun, Kenichi Ito menjadi manusia paling pantas di dunia berlari dengan menggunakan dua kaki dan tangannya.

Dia mencatatkan masa 17.47 saat semasa berlari dengan menggunakan kaki dan tangannya itu sejauh 100 meter di sini semalam.

Ito belajar berlari dengan menggunakan semua kaki dan tangannya itu sejak berumur sembilan tahun.

Dia meniru larian spesies monyet dari Afrika, Erythrocebus patas untuk melakukan perbuatan tersebut.

Rekod baharunya itu disahkan oleh pihak pengurusan Guinness World Records. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Dalami penyakit diabetes secara aktif

Posted:

Dalami penyakit diabetes secara aktif

Dalami penyakit diabetes secara aktif

Oleh NURUL IZZA ROSLY

SEBUT sahaja diabetes, pasti ramai yang sudah maklum akan penyakitnya. Kebanyakan kita mengetahui bahawa ia merupakan salah satu penyakit tidak berjangkit yang kini semakin mengancam kehidupan berpunca daripada pengambilan gula yang berlebihan.

Percaya atau tidak, diabetes merupakan wabak yang terus menular di peringkat global. Pada masa kini, diabetes membelenggu hidup kira-kira 285 juta orang di seluruh dunia.

Dalam tempoh masa 20 tahun akan datang, dianggarkan bahawa bilangan pesakit akan meningkat sebanyak 50 peratus iaitu mencecah angka hampir 438 juta.

"Bilangan pesakit diabetes akan mencapai 500 juta di seluruh dunia menjelang tahun 2030. Setiap 8 saat akan berlaku satu kematian iaitu bersamaan 4 juta kematian setahun," kata Pakar Endokrinologi Hospital Putrajaya, Dr. Zanariah Hussien.

Ujarnya, terdapat 2.6 juta pesakit diabetes di Malaysia. Satu daripada lima dewasa berumur 30 tahun ke atas menghidap penyakit ini.

"Penularan diabetes di Malaysia terus meningkat pada kadar yang membimbangkan. Setakat ini Malaysia telah mengatasi perangkaan unjuran kelaziman diabetes daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

"Berdasarkan Tinjau Selidik Kesihatan dan Penyakit IV 2011, bilangan dewasa Malaysia berusia 18 tahun dan ke atas yang menghidap diabetes berjumlah 2.6 juta," jelasnya.

Jangan diam diri

Peningkatan mendadak graf tersebut terjadi kemungkinan disebabkan pemahaman yang kurang mengenai penyakit yang semakin popular mengintai golongan muda kini.

Pesakit diabetes sering menderita dalam diam. Dek kerana berat hati untuk mendedahkan ketidakselesaan atau gejala luar biasa yang dialami, penyakit mereka mungkin tidak dikesan untuk tempoh yang lama.

Seseorang itu mungkin menyembunyikan perasaan atau gejala penyakit sehingga berlaku kecemasan dan pada waktu itu segala-galanya mungkin sudah terlewat.

"Kelaziman diabetes di Malaysia amat membimbangkan.

"Kita perlu berusaha lebih gigih untuk membabitkan pesakit, penjaga kesihatan dan penjagaan kesihatan profesional untuk berbincang tentang diabetes supaya kefahaman lanjut tentang rawatan serta pengurusan boleh dipupuk," kata Pakar Runding Endokrinologi di Pusat Penjagaan Diabetes Sau Seng Lum, Dr. Arlene Ngan.

Komunikasi merupakan kunci kepada usaha menjayakan pengurusan diabetes. Maka disebabkan itu sebuah program yang disusun khas dan ditaja oleh sebuah syarikat produk farmasuetikal, Lily Diabetes untuk golongan tersebut.


DARI kiri: Zanariah, Arlene dan Feisul Idzwan menunjukkan Peta Perbualan Diabetes yang dapat membantu pesakit mengetahui lebih mendalam mengenai penyakit mereka.


Ia dinamakan sebagai Peta Perbualan Diabetes dengan tujuan meningkatkan kefahaman pengguna, pengurusan diri dan menggalakkan interaksi antara pesakit dan penjagaan kesihatan profesional.

Menerusi program tersebut, Lily Diabetes berusaha mencari dan berkongsi kemajuan terkini dalam pendidikan diabetes.

Berbual tentang diabetes

Program Perbualan Diabetes merupakan usahasama antarabangsa selama tiga tahun dengan Healthy Interactions dan Persekutuan Diabetes Antarabangsa Eropah bersama tokoh pemikir lain.

Kesemuanya berganding bahu untuk menyusun dan mengetengahkan kaedah unik berasaskan perbualan dan berunsur pendidikan.

"Direka untuk digunakan dalam kumpulan kecil antara tiga hingga 10 pesakit, Peta Perbualan berfungsi sebagai visual atas meja yang menarik menggunakan soalan-soalan perangsang minda.

"Ia menggalakkan perbualan antara penghidap diabetes dan profesional penjagaan kesihatan bagi mewujudkan suasana yang terlindung serta mesra untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai pengurusan penyakit," ujar Arlene yang juga merupakan jurulatih pakar Peta Perbualan Diabetes.

Peta Perbualan Diabetes tersebut amat berbeza daripada kaedah pendidikan diabetes yang lazim. Ia memberikan pengalaman pembelajaran berasaskan penemuan dan dilaksanakan dalam kumpulan kecil.

"Aktiviti ini menggalakkan proses perbualan dua hala mengenai penyakit dan memberi peluang kepada pesakit untuk berinteraksi dengan orang lain yang mengalami penyakit yang sama.

"Manfaat besar dapat diperoleh daripada perbualan dengan orang yang senasib. Ini kerana anda sedar bahawa anda tidak keseorangan mengharungi pengalaman dan emosi tersebut," jelasnya.

Peta Perbualan Diabetes menggunakan prinsip pendidikan dewasa bagi mewujudkan proses pembelajaran.

Berpandukan peta tersebut, pesakit mempelajari maklumat relevan, belajar cara mengawal tingkah laku dengan lebih baik dan mendapatkan sokongan berterusan.

"Menerusi dialog dan perbualan peribadi, pesakit akan menyedari fakta penting mengenai diabetes, kepercayaan serta sikap utama yang mencorakkan persepsi tentang penyakit.

"Visual kreatif dan soalan menarik yang disediakan menghiburkan dalam masa yang sama memperkasakan pesakit untuk berbincang mengenai diabetes secara terbuka," katanya.

Jelasnya, kaedah peta interaktif tersebut mampu mewujudkan suasana positif kerana pesakit boleh mendedahkan dan berkongsi pengalaman tanpa bimbang dengan tanggapan negatif.

Program Perbualan Diabetes akan dilancarkan di lebih 40 negara dalam lebih 25 bahasa berbeza.

Menerusi program tersebut, berjuta-juta orang yang menghidap dan menjalani rawatan diabetes akan memanfaatkan sumber inovatif untuk membantu mereka mengatasi cabaran kehidupan seharian.

Hargai negara bangsa

Posted:

Hargai negara bangsa

Hargai negara bangsa

Oleh NURUL IZZA ROSLY


KETIBAAN Raja Nazrin disambut meriah bagi menzahirkan Syarahan Perdana Budaya di Hotel The Royale Bintang Damansara baru-baru ini.


BERTEMAKAN rona hitam, keemasan dan elegan, atmosfera dewan utama Hotel The Royale Bintang Damansara, Selangor tanggal 7 November lalu berbeza daripada biasa.

Menjadi lokasi program berkonsep eksklusif, berprestij dan intelektual, ia mengundang ramai hadirin yang mahu mendengar serta mendalami Syarahan Perdana Budaya dizahirkan oleh tetamu istimewa iaitu Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

Syarahan berjudul Institusi Raja Berperlembagaan: Kelangsungan Negara Bangsa yang dizahirkan cendekiawan diraja itu benar-benar memberi kesan kepada hadirin.

Semua sedia maklum bahawa institusi raja dianggap penting dalam menjamin kestabilan negara kerana ia menjadi payung kedaulatan negara, menaungi seluruh rakyat yang terdiri daripada pelbagai kaum dan anutan kepercayaan agama.

Ia sekali gus melambangkan Raja Melayu adalah kesinambungan sejarah dan warisan negara. Kewujudannya menjadi sebahagian daripada identiti negara dan dilindungi oleh perlembagaan. Titah Raja Nazrin, institusi raja adalah subjek istimewa dan amat menghidupkan minda.

"Sebagai pewaris takhta dan sering kali diamanahkan menyempurnakan tanggungjawab Pemangku Raja, beta tidak terlepas daripada melakukan penilaian bersifat peribadi.

"Namun, ia sebenarnya memberi kelebihan, membolehkan beta melakukan penilaian dari perspektif dalaman serta mengupayakan beta melakukan tafsiran, berfakta pengalaman sebenar tentang dinamisme institusi tersebut," titah baginda.


PARA hadirin mendengar ucapan aluan program Syarahan Perdana Budaya daripada Rais yang menyeru orang ramai menghargai tradisi dan sejarah.


Tambah baginda, lebih banyak peranan yang disempurnakan oleh Raja itu berlaku secara tersirat, tetapi amat menghidupkan lagi mencabar.

Kebiadaban politik kepartian

Cabaran-cabaran yang perlu ditangani berpandukan hikmah, kebijaksanaan, kearifan dan kematangan. Peranan yang perlu disempurnakan seadil dan sesaksama mungkin tanpa perlu diuar-uarkan.

"Raja Berperlembagaan adalah satu kelangsungan pemerintahan beraja. Kelangsungan yang dianggap ketinggalan zaman dalam kalangan setengah pihak yang rabun sejarah, lalu melakukan tafsiran dangkal, memilih untuk tidak mahu mengakui dan kurang mahu mendalami salasilah serta falsafah di sebalik institusi ini," ujar baginda.

Titah Raja Nazrin, kesungguhan hasrat membina negara bangsa perlu dilandaskan atas minda serta melalui hati terbuka, diperkukuhkan dengan keikhlasan mahu mencipta penyatuan dan bekerja untuk mencapai penyatuan.

"Dalam apa juga krisis dan dalam setiap konflik, tidak ada pihak yang betul semua dan tidak ada juga pihak yang salah semua.

"Perdamaian akan hanya tercapai apabila ego bersifat betul semua dan menang semua dapat digugurkan. Cahaya damai akan ditemui jika kekalahan dalam persaingan dapat diterima dengan keredaan," titah baginda.

Ujar baginda, bumi dan tanah air milik kita bukan untuk dibolot secara rakus oleh segelintir warga bersifat haloba hingga kerosakannya perlu dibayar dengan harga tinggi oleh generasi pewaris.

"Kini peristiwa yang semakin meningkatkan kegelisahan warga masyarakat kian bertambah. Warga masyarakat ketara kecewa, hampa, kesal dan mual dengan gelagat politik yang semakin keterlaluan. Matlamat jangka pendek politik bagaikan mengatasi kepentingan jangka panjang kelangsungan negara bangsa.

"Lebih membimbangkan, apabila institusi-institusi utama negara kini kelihatan mula terseret dalam kancah politik kepartian. Akibatnya integriti, profesionalisme, imej neutral serta tidak partisan institusi diraja semakin dipertikaikan," titah baginda.


RAJA NAZRIN bertitah baginda bimbang melihat gelagat politik yang semakin melampau hari ini sehingga sanggup mengheret sama institusi raja.


Jelas baginda, istana mungkin berpagar tinggi, namun ia tidak menghalang kepada berita serta peristiwa menembusi jendela dan pintu istana.

"Segala yang berlaku ketika ini sedang diikuti oleh istana secara dekat, diteliti dan dihalusi, ditimbangkan serta diimbangkan beritanya.

"Ketika dilambung ombak globalisasi, warga masyarakat perlu bijaksana mengimbangkan antara tuntutan tradisi dan permintaan pemodenan agar air tempayan tidak terlalu cepat dicurahkan kerana mendengar guruh di langit," ujar baginda.

Hasilkan buku

Dalam pada itu, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim memberitahu, Syarahan Perdana Budaya merupakan satu tradisi pembuka tirai kepada jendela tamadun masa depan.

"Syarahan ini akan diteruskan pada masa depan dan akan memberi lunas tentang idea-idea baharu.

"Kami berbangga dapat menyempurnakan majlis seperti ini oleh kerana ia membawa pembaharuan minda kepada kita. Syarahan ini akan kita zahirkan dalam bentuk buku kecil dan diedarkan seluas mungkin kepada khalayak," katanya sambil memberi ingatan kepada semua pihak supaya melihat sejarah, menghargai tradisi dan berwaspada terhadap masa hadapan.

Program anjuran Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan dan diselia oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara itu bertujuan mengetengahkan kepentingan institusi raja berperlembagaan dalam pembangunan dan pembinaan sebuah negara bangsa.

Ia juga mewujudkan ruang dan platform bagi perkongsian maklumat dalam kalangan tokoh-tokoh pelbagai bidang, malah pada jangka masa panjang melahirkan masyarakat berilmu dan bertamadun tinggi.

Turut hadir pada program tersebut ialah Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum; Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf dan Ketua Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Datuk Norliza Rofli.

Hukum bekerja sebagai pelayan bar

Posted:

Hukum bekerja sebagai pelayan bar

Hukum bekerja sebagai pelayan bar


HARAM bagi umat Islam bekerja di bar kerana bersubahat menjual sesuatu yang dilarang agama.


SAYA bekerja di kelab malam sebagai pelayan bar. Adakah saya berdosa kerana menyediakan minuman tersebut kepada pelanggan yang beragama Islam?

JAWAPAN:

Soalan ini jelas dan jawapannya juga jelas bahawa haram pekerjaan ini walaupun si pelayan tidak meminum arak tersebut.

Menghidangkan arak itu juga bermaksud bersubahat dengan perbuatan yang telah jelas haram di sisi syariat.

Barang siapa yang meredai kekufuran maka dia telah melakukan kekufuran walaupun tidak melakukannya.

Ayuh bertaubatlah kerana ia merupakan perbuatan dosa dan berdoalah agar Allah membantu untuk mendapatkan pekerjaan halal.

Pendapatan yang halal adalah penting kerana ia menjadi darah daging yang memberkati hidup dan menyelamatkan kita daripada azab neraka Allah.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved