Ahad, 18 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


HUGS bantu anak yatim, OKU

Posted:

HUGS bantu anak yatim, OKU

HUGS bantu anak yatim, OKU

TIDAK pernah terasa bosan di hati Aishah Ismail dengan tugas sukarelawan yang dilakukannya itu walaupun berdepan dengan seribu satu ragam manusia.

Bahkan, bukan sedikit pengorbanan yang perlu dilakukannya untuk menguntumkan senyuman di wajah orang lain.

Malah, pengasas sebuah badan kebajikan yang diberi nama HUGS atau Helping Underprivileged Gain Strength itu sanggup menghabiskan masa mudanya demi menggerakkan HUGS untuk membantu mereka yang memerlukan.

Sejak menubuhkan badan bukan kerajaan (NGO) tersebut pada Disember 2009, gadis berusia awal 30-an itu meletakkan sepenuh jiwa raganya untuk HUGS. Apatah lagi, kerja-kerja kebajikan dan sukarelawan sebenarnya sudah sebati dengan jiwanya sejak kecil lagi.

HUGS ditubuhkan sebagai satu saluran bagi membantu kanak-kanak yatim piatu dan orang kelainan upaya (OKU) yang memerlukan bantuan untuk berdikari.

Dalam bahasa Inggeris mengikut kamus, HUG bermaksud memegang seseorang atau sesuatu dekat dengan badan anda menggunakan tangan, kebiasaannya bagi menunjukkan yang anda suka, sayang atau menghargai mereka.

Bertitik-tolak daripada maksud tersebut projek HUGS ditubuhkan atas ilham Aishah yang juga bekas Presiden Lions Club Kuala Lumpur (KLCAP).

"HUGS tercetus selepas saya berjumpa dengan kanak-kanak terdiri dari golongan OKU dan yatim piatu yang memerlukan perhatian untuk berdikari.

"Saya percaya kanak-kanak ini harus diberi peluang yang sama seperti kanak-kanak normal yang lain," kata anak kelima daripada enam adik-beradik itu.

Berdikari


GOLDEN PALM TREE RESORT antara syarikat korporat yang sudi berkongsi kasih dan usaha dengan HUGS membantu seramai mungkin anak-anak yatim dan OKU.


Kata Aishah yang masih belum berumah tangga itu, penubuhan HUGS lebih tertumpu untuk menyediakan bantuan perubatan dan pembelajaran supaya kanak-kanak tersebut dapat berdikari sekali gus meneruskan kelangsungan hidup.

"Pernahkah kita terfikir betapa beruntungnya diri kita ini mempunyai keluarga yang lengkap, dikelilingi dengan kasih sayang dan sihat tubuh badan.

"Namun, ada kanak-kanak di luar sana yang yatim piatu, OKU dan sangat dahagakan kasih sayang. Atas keadaan itu saya menubuhkan badan kebajikan bukan kerajaan ini untuk membantu kanak-kanak terbabit bagi meneruskan hidup," katanya.

Ujar Aishah, setakat ini HUGS telah memilih dua buah rumah anak yatim yang telah dibantu untuk mendapatkan sumbangan dana selain, kira-kira enam orang kanak-kanak yang berasal daripada keluarga yang susah serta kelainan upaya untuk mendapatkan bantuan.

"Enam orang kanak-kanak tersebut masing-masing mengalami masalah kesihatan dan kewangan selain pendidikan," kata pengasas HUGS itu.

HUGS dengan kerjasama KLCAP katanya, akan mengenal pasti keadaan diri anak yatim piatu dan OKU tersebut terlebih dahulu sebelum memberi bantuan.

Maklumat penuh mengenai sejarah perubatan akan diperoleh dari hospital untuk melengkapkan maklumat mengenai situasi kesihatan mereka.

Selain itu, anak yatim piatu yang OKU juga boleh terus mendapatkan rawatan di hospital terpilih yang dikehendaki. Jika perlu anak yatim itu akan dirujuk kepada doktor pakar untuk khidmat nasihat dan rawatan perubatan.

Tidak ketinggalan mereka juga akan dihantar untuk mengikuti program pendidikan khas berdasarkan keadaan diri mereka masing-masing.

"Pembangunan diri anak yatim dan OKU terbabit dipantau dengan teliti agar pada masa hadapan mereka mampu berdikari," ujarnya yang menyertai aktiviti sukarelawan sejak zaman sekolah.


AISHAH bergiat aktif dengan aktiviti sukarelawan menerusi Lions Club sejak zaman sekolah lagi.


Kata Aishah ketika ditemui, dengan menyertai aktiviti sukarelawan dirinya berasa puas terutamanya apabila melihat orang yang dibantu berasa gembira.

Beliau yang aktif dalam gerak kerja Lions Club itu, percaya bahawa hampir semua pertubuhan sukarelawan yang ada di dunia ini mempunyai misi yang sama iaitu untuk membuat perubahan yang baik kepada dunia.

Lions Club Antarabangsa merupakan pertubuhan sukarela yang berjaya mencungkil bakat dan semangat kesukarelawanan Aishah.

Dengan menyertai hanya satu badan pertubuhan sukarelawan, fokus dapat diberikan sepenuhnya untuk menjayakan misi tersebut dengan penuh komited.

Walaupun bergelar sukarelawan menuntut pengorbanan yang bukan sedikit, beliau gembira kerana sentiasa mendapat sokongan padu daripada keluarganya.

Pelukan HUGS

Antara kanak-kanak yang berjaya mendapat pelukan kasih sayang daripada HUGS termasuklah Nor Aina Najwa Nor Azimin, 2.

Kanak-kanak itu menderita penyakit mata Medpor Orbital sejak lahir.

Bapanya, Nor Azimin Mohd. Isa, 45, mengakui bersyukur apabila bertemu jodoh dengan HUGS dan beban masalah yang dialami keluarganya semakin ringan.


AISHAH mendapat kepuasaan saat melihat kanak-kanak yang dibantunya menguntumkan senyuman kegembiraan.


Walaupun sudah beberapa kali melakukan pembedahan di hospital keadaan Nor Aina bukan sahaja tidak pulih sebaliknya semakin teruk. HUGS kemudian membawa Nor Aina untuk dirujuk ke Pusat Rawatan Pakar Mata Antarabangsa (ISEC) di Mid Valley, Kuala Lumpur.

Setelah pemeriksaan dilakukan, doktor mengesahkan bahawa implan yang dimasukkan di dalam matanya telah hancur dan menyebabkan mata Aina bernanah.

"Dengan bantuan HUGS yang menanggung kos pembedahan Nor Aina, akhirnya pembedahan dilakukan bagi merawat jangkitan di dalam matanya, seterusnya memasukkan implan yang baru.

"Alhamdulillah, sehingga kini saya lihat Nor Aina tidak lagi menangis air mata darah atau kesakitan. Keadaan kesihatannya semakin baik meskipun doktor mengesahkan Nor Aina tidak akan dapat melihat lagi buat selama-lamanya," kata Nor Azimin.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Baucar RM200 diedar minggu pertama Januari

Posted:

Baucar RM200 diedar minggu pertama Januari

Baucar RM200 diedar minggu pertama Januari

JOHOR BAHRU - Baucar buku bernilai RM260 juta bagi 1.3 juta penuntut institusi pengajian tinggi (IPT) di seluruh negara akan mula diagihkan pada minggu pertama Januari tahun depan.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, setiap pelajar akan menerima sebanyak RM200 dalam bentuk empat keping baucar RM50 dan bukan wang tunai.

"Mereka boleh membeli buku di kedai-kedai buku dilantik dan berdaftar dengan pihak kementerian dan baucar itu hanya boleh digunakan di kedai-kedai tertentu sahaja.

"Bagi mendapatkan baucar itu, penerimanya perlu menyerahkan kad pengenalan kepada pihak universiti masing-masing untuk tuntutan," katanya selepas merasmikan Karnival Komuniti Pasir Gudang, dekat sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

‘Superman’ rampas kuasa JCorp

Posted:

'Superman' rampas kuasa JCorp

'Superman' rampas kuasa JCorp


Isu pembelian KFC tidak menjejaskan kedatangan pelanggan ke premis berkenaan.


KUALA LUMPUR - Pengaruh luar yang bukan daripada kalangan pengurusan dalaman Johor Corporation (JCorp) kini dipercayai menerajui JCorp, menurut bekas Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif JCorp, Tan Sri Muhammad Ali Hashim.

Menyifatkan pengaruh luar tersebut sebagai 'Superman', Muhammad Ali berkata, ia telah merampas pengurusan sedia ada dan kini menerajui dan menentukan hala tuju JCorp dan kumpulan syarikatnya.

"Tangan-tangan Superman inilah antara faktor yang menyebabkan perancangan asal JCorp untuk melepaskan sebahagian daripada aset dan perniagaan yang kurang strategik untuk menyelesaikan masalah hutang diketepikan," katanya dalam kenyataan akhbar baru-baru ini.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Najib lancar 1Malaysia TV

Posted:

Najib lancar 1Malaysia TV

Najib lancar 1Malaysia TV

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my


NAJIB menunjukkan aplikasi 1Malaysia TV menggunakan i-Pad sambil diperhatikan oleh Md. Afendi di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam melancarkan 1Malaysia TV yang membolehkan rakyat negara ini menonton siaran televisyen kegemaran mereka menerusi telefon pintar atau komputer tablet masing-masing.

Siaran televisyen yang boleh diakses melalui 1Malaysia TV adalah Radio Televisyen Malaysia (RTM) 1, RTM2, TV3 dan TV Al-Hijrah.

Lima rancangan kelolaan 1Media IPTV Sdn. Bhd. turut boleh diakses menerusi 1Malaysia TV iaitu MyTV sebagai saluran utama, CCTV1, e-Korea, erama TV dan Dokumentari TV.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Suntikan baharu bank kontemporari

Posted:

Suntikan baharu bank kontemporari

Suntikan baharu bank kontemporari

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID

MELANGKAH masuk ke bangunan Standard Chartered Bank Malaysia Bhd. (Standard Chartered), sesiapapun bakal merasakan seperti berada di sebuah hotel mewah di tengah-tengah kota metropolitan. Dekorasi dalamannya langsung tidak melambangkan anda berada di sebuah ruang perbankan.

"Konsep generasi baharu cawangan Standard Chartered akan menawarkan pengalaman yang benar-benar bertaraf antarabangsa dan standard kepada para pelanggan," kata Ketua Negara Perbankan Standard Chartered, Tiew Siew Chuan.

Beliau berkata demikian ketika membawa pihak media melawat cawangan generasi baharu bangunan Standard Chartered, Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Turut hadir ialah Ketua Pembahagian Rantau Malaysia dan Asia Tenggaranya, Looi Kok Soon.

Menurut Siew Chuan dalam sesi taklimat media, Malaysia merupakan salah satu daripada lapan buah negara di Asia yang terpilih untuk menonjolkan konsep cawangan generasi baharu.

"Ini semua untuk para pelanggan kami yang setia dan memberi komitmen yang tidak berbelah bahagi kepada bank ini," ujar Siew Chuan.

Ledakan arus teknologi yang menyaksikan segala urusan boleh diselesaikan di hujung jari barangkali mendorong bank terkemuka itu untuk melakukan transformasi hebat.

Fakta itu ada kebenarannya. Siew Chuan memberitahu, inisiatif yang dilaksanakan itu tidak semberono sebaliknya pihaknya meninjau trend semasa yang digemari masyarakat alaf ini di samping merujuk kepada kajian-kajian yang signifikan kepada mereka.

"Teknologi telah mengubah cara masyarakat berurusan dengan bank. Kini lebih ramai yang gemar menggunakan Internet, perbankan mudah alih, perbankan ekspres dan perbankan telefon," Siew Chuan.

Menyokong kenyataan itu, statistik Januari lalu menyaksikan, seramai 2.7 juta pelanggan mengakses perbankan dalam talian di Malaysia.

Sementara itu, Standard Chartered secara peribadi merekodkan, transaksi pembayaran untuk bil secara talian daripada para pelanggannya meningkat sebanyak 83 peratus (setakat Jun 2011).

Dalam pada itu, kaji selidik yang dijalankan oleh Ernst & Young pula menunjukkan 70 peratus daripada responden yang melakukan transaksi di bank melalui saluran alternatif masih mengunjungi cawangan untuk mendapatkan khidmat-khidmat tertentu.

"Meskipun kemudahan perbankan Internet meningkat dengan pesat, cawangan bank dilihat masih menjadi pilihan para pelanggan untuk berinteraksi dan mendapatkan perkhidmatan yang lebih kompleks," jelas Siew Chuan lagi.

Berdasarkan faktor-faktor itu, amat bertepatan apabila Standard Chartered melakukan anjakan paradigma ke atas cawangannya di Malaysia.

Pesona konsep

Secara keseluruhan, bangunan tiga tingkat cawangan generasi baharu Standard Chartered itu disusun atur dengan penuh sistematik. Rona warna yang berbeza yang menguasai setiap paras menunjukkan fungsinya yang berbeza.

Bermula dengan tingkat bawahnya yang didominasi warna hijau cair dan biru yang mengambil ilham warna rasmi Standard Chartered, para pelanggan sudah berupaya merasai aura sofistikated bank tersebut.

Limpahan teknologi yang memudahkan urus niaga berada di setiap sudut.

Pelanggan tidak perlu berurusan secara konvensional seperti sebelum ini. Sebaliknya, mereka hanya perlu menghulurkan kad kredit dan kemudian anda akan dipanggil secara elektronik terus ke kaunter yang berkenaan.

Bagi yang baru kali pertama bertandang dan tidak tahu menggunakan aplikasi itu, usah risau kerana pegawai khidmat pelanggan yang murah dengan senyuman sedia membantu.


URUSAN di kaunter transaksi tradisional membolehkan anda mendapat layanan konvensional.


Menurut Pengurus Cawangan (Kuala Lumpur), Standard Chartered, Jason Wong, terdapat tiga opsyen untuk melakukan transaksi. Jika para pelanggan mahu berurusan dengan kios Internet dan ATM, mereka perlu memilih perbankan secara ekspres (Ekspress Banking)

Untuk perkara-perkara asas seperti mengemaskini akaun, pilih opsyen Quick Hits Station. Bagi yang mahukan lebih kepastian, mereka boleh menuju ke kaunter transaksi tradisional atau traditional transaction counters.

Kemudahan Internet jalur lebar tanpa wayar (WiFi) adalah segmen terbaik yang selalu diperlukan oleh para pelanggan. Bank ini memahami kepentingannya dan dengan itu ia disediakan.

Keselesaan anda melayari Internet anda pada telefon bimbit ataupun pada peranti iPad bertambah menyenangkan apabila bahagian tengah ruang dilengkapi dengan hamparan kerusi empuk yang mencukupi untuk para pelanggan pada satu-satu masa.

Ya, mengenai janji tempoh menunggu selama hanya lapan minit yang dilancarkan oleh Standard Chartered pada April lalu, Siew Chuan memberitahu, pihaknya telah mencapai tahap ketepatan sebanyak 93 peratus bagi cawangannya di seluruh negara.

Bagi setiap minit kelewatan, bank terkemuka ini akan mendermakan sebanyak RM1 kepada badan kebajikan terpilih.

"Ini merupakan salah satu tanggungjawab sosial korporat kami kepada masyarakat," kata Jason.

Aura oasis

Melangkah ke tingkat dua bangunan pula, suasananya saling menyerupai rias dalaman hotel lima bintang. Paling tidak, ia umpama dekorasi yang seringkali menjadi pilihan kediaman mewah.

Mungkin pada satu peringkat, anda terlupa bahawa anda sedang berada di sebuah bank.

Perbezaan pada tingkat itu dibawa penuh elegan dan sesungguhnya ia selari dan bertepatan dengan hospitaliti sebuah bank tersohor dunia. Nilai-nilai eksklusif jelas dapat dirasai di paras berkenaan.

Adaptasi konsep oasis kontemporari yang ditampilkan oleh pereka dalamannya berjaya menaikkan aura dan seri ruang. Warna-warna bumi yang disimbah pada kemasan jubin, dinding, perabot disifatkan penuh dinamik dan sejajar dengan selera golongan korporat.

Perabot-perabot yang diilhamkan dengan warna yang sama dan berpadanan. Sekali lagi, pendekatan menyusun atur perabot pelbagai saiz yang kemas dan tidak keterlaluan menjadi tumpuan tatkala memasuki ruang ini.

Pada titik simetri ruang, Standard Chartered mengajak orang ramai kembali ke zaman silamnya. Lukisan-lukisan bertaraf vintaj termasuk beberapa peralatan zaman dahulu seperti mesin taip yang diletakkan pada sebuah almari menyerlahkan sisi elegan cawangan generasi baharu Standard Chartered yang terletak di tengah-tengah nadi ibu kota ini.

Pengalaman unik


RUANGAN santai namun sofistikated membuatkan para pelanggan terlupa bahawa mereka berada di dalam sebuah premis perbankan.


Tingkat dua cawangan Standard Chartered itu lebih menumpukan kepada urusan-urusan eksklusif.

Jika anda memerlukan kemudahan persidangan video dengan klien anda yang berada di luar negara misalnya, bank ini menyediakan kelengkapannya.

Bilik konsultasi yang masih menerapkan konsep oasis dilengkapi dengan teknologi moden bakal melancarkan komunikasi anda dalam berurus niaga.

Menariknya lagi di kawasan itu, Standard Chartered turut menyediakan zon celik kewangan (Financial Literacy Zone).

Zon tersebut antara lain merupakan stesen yang menyediakan permainan pendidikan berbentuk interaktif yang mengalu-alukan pelanggan bank melaksanakan transaksi bank.

Sebagai langkah awal mendedahkan kepada anak-anak tentang urusan kewangan, lokasi itu merupakan pilihan terbaik.

Dalam pada itu, Siew Chuan memberitahu, pihaknya sedang dalam proses menaik taraf 11 buah cawangan terutamanya yang terletak di Lembah Klang.

"Kami berharap dapat melakukan proses yang sama di 10 buah cawangan seluruh negara pada tahun depan.

"Transformasi ini diharapkan akan memberikan pengalaman yang unik dan berkesan kepada para pelanggan kami," kata Siew Chuan.

Full content generated by Get Full RSS.

Warna dan harapan Khadijah Hashim

Posted:

Warna dan harapan Khadijah Hashim

Warna dan harapan Khadijah Hashim

Oleh ADLAN JAAFAR


KARYA Kampung Saya adalah hasil imaginasi Khadijah Hashim yang mahu menetap di sebuah kawasan indah seperti ini.


KESEMUA lukisan Khadijah Hashim menggunakan warna-warna terang dan ceria. Selain itu, pelukis yang juga penulis novel Badai Semalam itumenjadikan alam sekitar terutamanya bunga-bungaan sebagai subjek utama.

Peminat seni, Wan Said Wan Seman, 62, turut berpendapat bahawa hasil karya pelukis wanita amat lembut dan halus melalui subjek dan warna yang digunakan.

"Motif bunga menimbulkan perasaan ceria dalam diri orang ramai yang melihat dan ia melambangkan keindahan alam semula jadi," ulas Wan Said ketika ditemui pada Majlis perasmian Pameran Solo Lukisan Khadijah Hashim di Istana Budaya, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Bertemakan Warna Alam, rona dan alam memainkan peranan penting dalam memberi inspirasi kepada wanita itu. Menurut Khadijah, kesemua lukisannya merupakan harapan dan ekspresinya terhadap dunia di persekitarannya walaupun ia dihasilkan melalui daya imaginasi.

Sebagai contoh, karya bertajuk Kampung Saya yang memaparkan imej sebuah kampung di kaki gunung. Kampung tersebut kelihatan tersusun dan dihiasi flora yang berwarna-warni.

"Ada individu berkata kepada saya bahawa pemandangan dalam lukisan tersebut kelihatan seperti sebuah perkampungan di Eropah," ujarnya.

Dia lantas mengiyakan perkara tersebut dan menjadi harapan Khadijah untuk tinggal di sebuah kawasan indah seperti itu.

Untuk lukisan bertajuk Hutan Baru pula, ia adalah manifestasi terhadap kegiatan membalak di Malaysia. Hutan Baru adalah gambaran kepada hutan yang telah ditanam semula dan kebanyakan saiz pokok lebih kecil berbanding hutan asli.

Mengabadikan

Jadi, tambah wanita yang telah melukis sejak pertengahan 90-an itu, dia mahu mengabadikan pemandangan tersebut di atas kertas supaya ia kekal dalam jangka masa yang panjang.


KHADIJAH memberi penerangan mengenai maksud yang disampaikan melalui lukisannya kepada (dari kiri) Aziz,Juhari dan Yusof.


Khadijah begitu meminati pelukis aliran impresionisme, Vincent van Gogh, dan telah melawat muzium pelukis itu beberapa kali di Amsterdam, Belanda.

Lukisan yang menjadi minatnya adalah siri Sunflower yang memaparkan keunikan dan proses mekar bunga matahari. Sifat bunga matahari yang menghadap matahari selain memiliki warna kuning yang ceria juga menarik perhatiannya.

Khadijah turut mempunyai beberapa karya bertema bunga matahari dan tiga daripadanya telah menggoda khalayak dalam pameran itu.

Berbeza dengan pelukis-pelukis kontemporari yang menggunakan berus atau arang yang dilukis di atas kanvas atau kertas lukisan sebagai medium, Khadijah menggunakan berus Cina dan kertas beras sebagai mediumnya.

Dia yang mempelajari ilmu melukis daripada seorang guru berbangsa Cina pada tahun 1996 itu tidak mengambil teknik dari China sebagai cara menyampaikan harapannya.

"Jika diperhatikan karya-karya pelukis Cina, ia kelihatan agak kelam dengan penggunaan warna hitam atau kelabu. Saya sebaliknya berkarya dengan imej orang Malaysia tetapi menggunakan teknik melukis Cina," terangnya.

Selain itu, Khadijah turut bereksperimen dengan melukis motif-motif batik menggunakan berus dan teknik yang dikuasainya dan terbukti ia mendatangkan hasil yang sangat baik.

Penerimaan karya

Dia berharap supaya karya-karya seni dapat diterima oleh warga kota yang sentiasa sibuk bekerja. Tidak kira sama ada pergi menonton teater atau melawat galeri seni, Khadijah mengajak orang ramai meluangkan masa untuk tujuan tersebut.

Pada masa yang sama, sebagai seorang pencinta sastera, dia berpesan agar guru-guru terutamanya yang mengajar mata pelajaran bahasa Melayu supaya menjadi lebih kreatif dalam menyampaikan ilmu.


WARNA dan alam sekitar merupakan tema yang digunakan oleh Khadijah dalam setiap karyanya.


Penganjuran pameran hasil kerjasama antara akhbar Mingguan Malaysia dan Istana Budaya itu bermula dari 11 hingga 20 November lalu bertempat di Salasar Bayu panggung tersebut.

"Pameran seperti ini adalah usaha untuk mempromosi dan mengangkat karya-karya seni tanah air," kata Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Aziz Ishak.

Lukisan-lukisan yang dipamer turut dijual dan tiga daripadanya telah terjual pada hari perasmian dilakukan. Separuh daripada hasil jualan itu nanti akan disumbangkan kepada Badan Keluarga Utusan Melayu dan rumah-rumah anak yatim atau badan-badan kebajikan.

Turut hadir Ketua Pengarah Balai Seni Visual Negara, Datuk Mohd. Yusuf Ahmad dan Ketua Pengarah Istana Budaya, Mohammed Juhari Shaarani.

Full content generated by Get Full RSS.

Fantasi laut Hari Natal

Posted:

Fantasi laut Hari Natal

Fantasi laut Hari Natal


WATAK ratu laut yang menghiburkan orang ramai dalam perseambahan muzikal khas.


SETIAP kali menjengah penghujung tahun, sambutan Krismas semestinya dirai dengan penuh meriah di pusat-pusat beli-belah seluruh negara.

Mungkin kerana sifat perayaan tersebut yang sangat sinonim dengan kanak-kanak dan kisah fantasi, maka watak Santa Claus, hadiah, dekorasi warna-warni, salji serta elemen kebebasan terus menjadi penarik.

Bagi pusat beli-belah 1 Utama di Bandar Utama, Petaling Jaya, pendekatan yang digunakan dalam mendekorasi ruangnya amat menarik dan seperti biasa menarik perhatian ramai.

Bagi tahun ini, pusat beli-belah 1 Utama memilih untuk membawa para pengunjungnya meredah dan merasai pengalaman bawah air lautan penuh fantasi. Ia diikuti pula dengan padanan persembahan muzikal yang menambah nilai kepada dekorasi dan kemeriahan sambutan Krismas.

Bertema odisi dalam laut, pengunjung akan dialu-alukan dengan kerang-kerangan gergasi yang dihias cantik di gantung di sekitar ruang legar dan premis outlet yang disediakan khas di situ.

Kerang gergasi yang diliputi serbuk kilauan perak dan emas itu mengiringi sementara mesin pembuih yang menghidupkan suasana dengan buih-buih umpama salji.

Di sekitar lokasi letak sebuah arca kerang pula, tersadai material organza lutsinar seakan-akan rumpai laut di samping bebola besar berwarna biru dan putih seperti mutiara untuk memberi sentuhan kemewahan kepada dekorasi.

Gimik pelancaran itu diperhebat dengan menampilkan ratu laut yang muncul memakai pakaian khas sambil mempersembah muzikal khas untuk Krismas.

"Idea mewujudkan suasana dalam laut pada musim sejuk adalah untuk menunjukkan kepelbagaian kreativiti 1 Utama selain menarik perhatian pengunjung kanak-kanak dan dewasa. Selain tawaran membeli-belah sempena Krismas yang sinonim dengan jenama 1 Utama, kami membariskan senarai aktiviti yang pastinya mengujakan semua orang," kata Pengurus Pengiklanan dan Promosi, Patrick So.

Selari dengan perayaan yang menawarkan hadiah kepada tersayang, 1 Utama turut menawarkan tebusan hadiah mengikut jumlah perbelanjaan iaitu RM100 dan ke atas.

Pelanggan boleh mendapatkan cop untuk menebus hadiah yang terdiri daripada pelekat magnet, set kutleri, bantal bertema kehidupan laut, set pinggan dan poin Onecard mencecah RM1,000.

– NIZHA PERIASWAMY

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Insurans percuma untuk bayi Pet Pet

Posted:

Insurans percuma untuk bayi Pet Pet

Insurans percuma untuk bayi Pet Pet

Program insurans ini membantu para ibu membuat persediaan awal dan memberi mereka ketenangan minda sebaik sahaja mereka melahirkan bayi mereka.


KIRI: Mun Jen (kanan) menyampaikan produk lampin pakai buang Pet Pet kepada Faridah dalam usaha memperkenalkan program insurans terbaharu dan kerjasama membantu para ibu kurang berkemampuan dengan WIRDA.


SATU keperluan asas yang sering diabaikan dan tidak diutamakan ialah perlindungan insurans khususnya bagi anak yang baru lahir.

Isu pengabaian itu bagaimanapun digunakan sebaiknya oleh syarikat kain lampin pakai buang Pet Pet dan Pertubuhan Inisiatif Penyelidikan Pembangunan dan Kemajuan Wanita Selangor dan Kuala Lumpur (WIRDA) dengan memperkenalkan sebuah program insurans.

Program itu dinamakan Insurans Percuma Pet Pet Mula Selesa Mudah Sentiasa. Ia membantu para ibu kurang berkemampuan yang mempunyai bayi baru lahir berusia di bawah tiga bulan di seluruh negara.

Selaku program lanjutan, ia memberikan ibu-ibu dan si manja perlindungan daripada risiko yang tidak diduga.

Ia juga membantu ibu-ibu membuat persediaan awal dan memberi mereka ketenangan minda yang diperlukan sebaik sahaja mereka memulakan hidup sebagai ibu.

"Kami amat teruja kerana dapat bekerjasama dengan WIRDA untuk menghulurkan tangan kepada ibu-ibu yang kurang berkemampuan di seluruh negara," kata Ketua Pemasaran Disposable Soft Goods (M) Sdn. Bhd. (DSG), Kuan Mun Jen.

Sejak dimulakan setahun yang lepas, Program Insurans Percuma Pet Pet Mula Selesa Mudah Sentiasa mendekati ibu-ibu yang paling memerlukan dan tidak mempunyai keupayaan kewangan untuk melindungi diri sendiri serta bayi yang baru mereka lahirkan.

"Ibu-ibu ini dengan anak baru lahir berusia di bawah tiga bulan yang meminta sokongan kami akan menerima perlindungan insurans percuma bernilai RM12,000 selama setahun dan bekalan lampin pakai buang Pet Pet," kata Naib Presiden WIRDA, Faridah Abd Karim.

Untuk mendaftar, ibu-ibu yang baru melahirkan hanya perlu mengikuti langkah mudah yang terdapat pada pek Pet Pet yang diberikan bersama beg khas percuma, New Mom Bag di hospital.

Setiap pendaftaran yang berjaya akan melayakkan setiap ibu dan bayi baru lahir mendapat perlindungan insurans percuma selama satu tahun bernilai RM12,000.

Revolusi lampin

Pengeluar lampin terkemuka global, Disposable Soft Goods (DSG) yang juga pengeluar lampin Pet Pet memperkenalkan satu lagi revolusi lampin malam, BabyLove Night.

Kini sedia didapati di pasaran, lampin yang direka dengan teknologi Extra Night Guard itu menawarkan ciri-ciri penyerapan pantas dan kekeringan maksimum, untuk memastikan si manja tidur selesa sepanjang malam.

Lampin baharu itu menggabungkan lapisan Ultra 3D yang membolehkan penyerapan yang pantas dan Gel Penyerapan Unggul Ekstra untuk memastikan si manja sentiasa kering sepanjang malam.

Ia dicipta untuk menyerap dengan lebih pantas dan lebih baik berbanding lampin biasa. Kekurangan sentuhan air kencing dengan kulit bayi akan membolehkan bayi tidur lebih lena tanpa gangguan.

Ciri-ciri utama lain lampin ini ialah lapik alir udara 100 peratus, pencegah kebocoran tegak ekstra, pelapik pinggang elastik ekstra dan pita mudah lekat.

Hanya sekeping lampin diperlukan setiap malam untuk mendapat manfaat tidur yang lebih lena bagi si manja dan juga anda.

BabyLove Night boleh didapati dalam saiz M, L dan XL di semua kedai dan pasar raya utama pada harga bermula daripada RM18 ke atas.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Barcelona tawan dunia

Posted:

Barcelona tawan dunia

Barcelona tawan dunia

YOKOHAMA, Jepun – Juara kelab Eropah, Barcelona memenangi gelaran juara Piala Kelab Dunia selepas menewaskan Santos dari Brazil 4-0 pada final semalam.

Pemain Terbaik Dunia, Lionel Messi meledakkan dua gol untuk kelab Liga Sepanyol itu, manakala Xavi Hernandez dan Cesc Fabregas masing-masing menyumbat satu gol.

Penyerang Argentina itu meletakkan Barcelona di depan menerusi satu gerakan cantik pada minit ke-17 sebelum Xavi menambah gol kedua tujuh minit kemudian.

Bekas pemain Arsenal, Cesc Fabregas mengukuhkan kedudukan pada minit-minit akhir babak pertama sebelum Messi mengesahkan kemenangan mutlak Barcelona minit ke-82.

Ia adalah trofi yang ke-13 buat Barcelona di bawah bimbingan jurulatih Pep Guardiola.

Sementara itu, pada perlawanan terdahulu, kelab Qatar, Al Sadd menewaskan juara Jepun, Kashiwa Reysol 5-3 menerusi penentuan sepakan penalti untuk menduduki tempat ketiga pada kejohanan ini.

Barcelona membuktikan mereka kini adalah kelab bola sepak terhebat di dunia selepas mudah membelasah Santos dari Brazil 4-0 untuk muncul juara Piala Kelab Dunia semalam.

Ironinya, kejayaan kelab dari Sepanyol itu turut ditunjangi kelibat pemain terhebat dunia, Lionel Messi yang menjaringkan dua gol pada perlawanan akhir tersebut.

Dua lagi gol Barcelona dijaringkan oleh Xavi Hernandez dan Cesc Fabregas.

Ternyata pertemuan juara kelab Eropah dan juara kelab Amerika Selatan itu tidak berlangsung seperti yang diharapkan apabila Barcelona mudah meratah gawang Santos.

Malah, pertembungan sengit yang dijangka antara Messi dan Neymar juga tidak menjadi kenyataan apabila penye- rang Santos itu tenggelam dalam seba- hagian besar permainan.

Ini menyaksikan Barcelona mudah meraih kejuaraan Piala Kelab Dunia kedua mereka dalam tempoh tiga tahun. Kali pertama ialah pada 2009 ketika mereka menewaskan Estudiantes 2-1 selepas masa tambahan.

Bagi jurulatih Barcelona, Pep Guardiola, ini merupakan trofi ke-13 berjaya dimenanginya sejak mula membimbing kelab itu pada 5 Jun, 2008.

Sementara itu, juara kelab Asia, Al Sadd dari Qatar berjaya menduduki tempat ketiga selepas menewas- kan juara kelab Jepun, Kashiwa Reysol menerusi pe- nentuan sepakan penalti 5-3 selepas kedudukan terikat tanpa jaringan dalam 90 minit permainan dan masa tambahan. – AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Malaysia tambah pingat emas

Posted:

Malaysia tambah pingat emas

Malaysia tambah pingat emas

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril@kosmo.com.my


DARI kiri, Mohd. Fattah, Muhd. Arfy, Lauretta Eva , Ummi Hamimah dan Malek Marcus menunjukkan pingat yang mereka menangi semalam.


SKUAD trek negara menutup tirai pada Kejuaraan Lumba Basikal Trek Piala Asia ACC 2011 dengan bergaya apabila mengutip dua lagi pingat emas di Velodrom Kuala Lumpur, Cheras semalam.

Dua pingat emas tersebut hadir menerusi pelumba remaja negara, Muhammad Arfy Qhairant Amran dan Lauretta Eva Adrian masing-masing dalam acara Keirin lelaki dan wanita remaja.

Ini adalah emas kedua disumbang pelumba berbakat, Arfy pada Piala Asia ACC 2011 itu selepas dia turut memenangi emas dalam acara pecut remaja lelaki kelmarin.

Secara keseluruhannya, Malaysia yang mempertaruhkan pelumba-pelumba skuad pelapis negara melabuhkan tirai pusingan ketiga itu di tangga ketiga dengan kutipan tiga pingat emas, dua perak dan empat gangsa.

Hong Kong muncul juara keseluruhan siri terakhir Piala Asia ACC 2011 itu dengan 12 pingat emas, enam perak dan tiga gangsa, diikuti Iran (5-5-3), Jepun di tempat keempat (2-6-3) dan Thailand kelima (1-3-2).

Pengurus skuad trek kebangsaan, Datuk Naim Mohamad jelas sekali gembira dengan peningkatan positif pelumba-pelumba daripada program pelapis ini yang membuktikan potensi sebenar yang ada dalam diri mereka.

"Walaupun kita menduduki tempat ketiga keseluruhan, bagi saya ia adalah suatu pencapaian yang positif kerana kita menurunkan pelumba daripada skuad pelapis sahaja," kata Naim semalam.

"Tujuan utama kita menurunkan skuad pelapis serta pasukan Serantau Pulau Pinang dan Serantau Ipoh adalah untuk memberi pendedahan yang berterusan kepada pemain remaja kita.

"Kita tidak boleh bandingkan dengan pencapaian pasukan Hong Kong kerana mereka menurunkan barisan pelumba elit mereka di sini, sebab itu mereka muncul juara keseluruhan," tambahnya lagi.

Menurut Naim, tiga siri pusingan Trek Piala Asia ACC yang berlangsung di tiga gelanggang iaitu Jepun, Bangkok dan Kuala Lumpur merupakan platform terbaik dalam program pembangunan sukan trek berbasikal negara.

Malah kata Naim, Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) juga sedang merangka program untuk melahirkan pelumba baharu bagi skuad Olimpik 2016.

"Kita sedang melihat kepada pembangunan sukan trek berbasikal bagi masa akan datang iaitu perancangan untuk melahirkan pelumba bagi program Sukan Olimpik 2016 nanti.

"Justeru, Trek Piala Asia ACC ini dilihat amat penting dan menjadi kayu pengukur dalam aspek pendedahan dan pengalaman pemain-pemain remaja kita bagi jangka masa lima atau enam tahun lagi," kata Naim lagi.

Selain dua emas, skuad negara turut memenangi satu perak menerusi acara pecut berpasukan lelaki, satu gangsa menerusi Mohd. Fattah Amri Zaid (Keirin lelaki), manakala Malek Marcus Mc Crone dari serantau Pulau Pinang memenangi gangsa (Keirin remaja lelaki) dan pelumba Serantau Ipoh, Ummi Hamimah Mohamad turut membawa pulang gangsa (Keirin remaja wanita).

Dalam kutipan mata Piala Asia ACC pula, skuad negara menduduki tempat kelima dengan 44 mata di belakang Taiwan (47), manakala Hong Kong muncul juara keseluruhan (153), diikuti Jepun (136) dan Iran (114) selepas tiga siri ACC 2011.

Full content generated by Get Full RSS.

Muhd. Rafiq gondol gelaran Masters

Posted:

Muhd. Rafiq gondol gelaran Masters

Muhd. Rafiq gondol gelaran Masters

Oleh SHANIKA ABDULLATIB
Shanika.latib@kosmo.com.my


MUHD. RAFIQ beraksi cemerlang di final kategori Masters pada Kejohanan Boling Masters All Star ke-12 di Sunway Mega Lane, Sunway Pyramid semalam.


KEKECEWAAN Muhd. Rafiq Ismail dalam Terbuka Lelaki pada Kejohanan Boling Masters All Star ke-12 kelmarin terubat apabila dia mengungguli kategori Masters semalam.

Kemenangan itu membolehkan Muhd. Rafiq membawa pulang hadiah wang tunai keseluruhan berjumlah RM49,000.

Beraksi cemerlang, atlet berusia 14 tahun itu berjaya mengalahkan pemain dari Korea Selatan, Kong Byoung Hee yang mewakili pasukan Ulsan dengan 254 jatuhan pin ketika bersaing dalam pusingan stepladder.

"Ia mengubat kekecewaan saya apabila kalah di tangan Tay Hui Chiang kelmarin. Saya belajar daripada kesilapan dan cuba memperkemaskan balingan saya untuk terus melakukan balingan sempurna," katanya yang ditemui selepas perlawanan.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Indah, Ampang itu mengakui mendapat kelebihan pada kedudukan lorong berbanding semalam dan memudahkan dia membuat balingan sempurna pada setiap perlawanan.

Malah, kelebihan mendapat lapan handikap dan pertukaran beberapa peralatan membantunya memenangi kategori utama kejohanan tersebut yang berlangsung di Sunway Megalane.

Pemain yang kali ketiga menyertai kejohanan antarabangsa itu menjelaskan, keputusan untuk bertanding dalam kategori Terbuka Lelaki dan Master ditentukan oleh jurulatihnya, Holloway Cheah.

"Dia melakukannya sebagai pendedahan dalam pertandingan antarabangsa dan bagi saya, cukup baik untuk mengutip pengalaman, terutamanya bersaing dengan pemain yang sudah mencipta nama dan gelaran dunia," katanya yang menjadi peserta termuda memenangi kejuaraan itu.

Tambahnya, ia juga sebagai persediaan baginya untuk menyertai kejohanan lain pada tahun depan, sementelah dia tersenarai dalam program khas yang dijalankan oleh Kongres Tenpin Boling Malaysia (MTBC) selama dua tahun.

Dalam pada itu, Muhd. Nur Aiman sekali lagi kecewa apabila sekadar berada di kedudukan ketiga selepas menewaskan peserta senegara, Alex Liew dan Sharon Koh serta Michael Chan dari Hong Kong.

Nyata balingan sempurna yang dilakukan Muhd. Nur Aiman yang bermula di pusingan ketiga dan seterusnya tidak berjaya membuahkan hasil yang diharapkan apabila balingan dilakukan Muhd. Rafiq sentiasa mengatasi jumlah jatuhan pinnya.

Muhd. Nur Aiman yang mulanya mengatasi Muhd. Rafiq dengan 248 jatuhan pin, terpaksa akur apabila Muhd. Rafiq mara ke pusingan akhir dengan kelebihan lapan handikap.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Ekspresi Sara Ali

Posted:

Ekspresi Sara Ali

Ekspresi Sara Ali

SARA mengaku sangat berdebar menunggu reaksi khalayak terhadap Songlap.


JALUR lakonan Sara Ali bermula dengan pengesanan wajahnya di Facebook. Kalau namanya rezeki, satu pesanan di laman sosial itu oleh pengarah filem Sesuatu Yang Tertinggal sudah memadai untuk mengubah status gadis berusia 21 tahun itu.

"Pengarah filem itu, Asrulhisyam Ahmad tanya sama ada saya minat berlakon.

"Pada awalnya saya risau tetapi memandangkan dia minta saya datang uji bakat di pejabat Grand Brilliance, saya jadi yakin. Saya pergi ke sana dengan ditemani ibu.

"Selepas uji bakat pertama, saya ditawarkan watak sebagai Mona," Sara mengimbas kembali tuahnya.

Untuk tahun ini nama seorang Sara Ali pasti disebut-sebut selepas tarikh 15 Disember.

Sebelum ini bukan dia tidak pernah berlakon tetapi selepas penayangan filem Songlap, nama bunga ini semakin bermain di bibir penonton filem arahan Effendee Mazlan dan Fariza Azlina Isahak itu. Untaian nama ini pasti berawal dengan tanda tanya dan jawapannya ada dalam Songlap.

Ekspresi wajah Sara dalam filem lakonan bersama Sam Shaheizy dan Syafie Naswip itu meletakkan Sara pada satu aras lain dalam bidang seni yang diceburinya secara tidak sengaja ini.

Tuah wajah lagi

Cuma berkata-kata sebaris dua pada penghujung cerita, untuk seorang anak muda yang masih baru dalam dunia lakonan, ia bukan tugas mudah.

Angguk Sara, perjalanan Songlap membolehkan dia merasa erti penat tetapi dibayar dengan hati yang puas.

"Saya banyak berfikir dan ini membuatkan saya letih sedikit. Bukan mengeluh tapi itu yang dirasai kerana saya sentiasa kena berfikir apakah ekspresi yang akan saya beri.

"Perlu lebih banyak gunakan otak daripada fizikal," ujar gadis ini yang baru selesai kuliah jurusan seni bina dari Universiti Limkokwing.

Akui Sara, Songlap memberinya satu dimensi tepat definisi pelakon. Katanya, berlakon itu kerja sukar namun dia selalu memikirkan bagaimana untuk melakukan yang terbaik pada masa hadapan.

Membawakan watak Hawa, gadis hamil yang terjebak dalam sindiket pemerdagangan manusia bukanlah satu hal yang mudah.

"Melalui Songlap saya menimba banyak pengalaman. Berlakon itu sukar, begitu juga di bahagian teknikal. Skrip sangat penting.

"Walaupun dalam filem itu saya tidak banyak dialog tetapi saya perlu baca dan faham dialog orang lain kerana saya akan memberi respons menerusi mimik wajah.

"Yang penting, mesej 1Malaysia dalam filem ini dilakonkan secara bersahaja tanpa kelihatan ditonjolkan dengan bersunguh-sungguh," ujarnya.

Begitu besar harapan diletakkan oleh Sara pada filem kedua lakonannya itu. Sesudah filem Nur Kasih, kini dia cuba melukis bakatnya di kanvas Songlap.

"Jujurnya saya memang letak harapan. Kalau diterima, saya sangat bersyukur. Bohong jika saya tidak takut kalau ia ditolak. Titik perjalanan seni saya ditentukan oleh penerimaan penonton terhadap Songlap," ikhlas dia bercerita.

Tambah Sara: "Saya mahu penonton peka dengan jalan cerita Songlap. Mereka mesti datang untuk tonton kekuatan jalan cerita itu, bukan disebabkan barisan pelakonnya semata-mata," akuinya yang kagum dengan semua pelakon filem ini kerana mereka bagus-bagus belaka.

Mencuit sedikit skeptikal umum terhadap senario kehadiran pelakon baharu di tengah-tengah aktor yang sudah lama menapak, Sara tidak terkecuali dihimpit ungkapan 'tumpang glamor'. Nama Sam dan Syafie menjadi tunjang kepada 'penumpangan' itu.

Hakikatnya jika melihat pembawaan karakter mereka, baik Sam, Syafie mahupun Sara semuanya berada pada garisan permulaan yang sama di dunia Songlap.

Sam seakan-akan bebas daripada watak kelakar yang sudah stereotaip untuk pelakon sebagusnya.

Bagi Syafie pula inilah filem perdananya yang bukan di bawah payung arwah Yasmin Ahmad.

Manakala Sara, filem ini mempamerkan kredibiliti lakonannya dengan adegan yang banyak. Secara teknikalnya, mereka bermula pada garisan perlumbaan yang sama.

"Saya tahu orang cakap saya tumpang populariti Sam dan Syafie. Hakikatnya, ini tuah saya kerana dapat bersama mereka. Saya boleh belajar daripada orang yang bagus.

"Perlu diketahui juga bahawa saya tidak tahu kedua-dua pelakon itu akan berlakon dalam filem ini kerana ramai yang hadir ke sesi uji bakat," katanya laju tentang keberuntungan hidupnya.

Bosan watak kelam

Bercakap mengenai karakter, Sara yang telah berlakon dalam lima buah filem mengaku dia tidak tercari-cari watak utama.

Sebaliknya jika dia dapat memangku watak pembantu tetapi dijayakan dengan baik, itu sudah memberi kepuasan.

"Saya mencari warna dalam karakter. Sebenarnya saya teringin untuk mencuba watak aksi. Itu bagi saya satu cabaran.

"Satu perkara yang mungkin 'kekurangan' bagi saya adalah tubuh saya yang kecil dan kurus. Ada yang melontarkan persepsi saya terlalu budak untuk diberikan watak.

"Akhirnya saya diberikan watak budak kolej atau remaja sahaja. Ini yang susah nak dipecahkan," luahnya yang telah berlakon filem Klip 3GP, Penunggu Istana dan Jangan Pandang-Pandang...

Begitu juga watak kelam bagaikan sudah lekat pada dirinya. Bermula daripada filem Nur Kasih, drama Wasiat dan bersambungan dalam Songlap, karakter tanpa senyum ini dibawanya dengan jaya dan seperti bersambung-sambung.

"Tidak sukar untuk membawa watak kelam tetapi saya akui sudah bosan kerana mahukan kelainan," jujur dia berbicara.

Ternyata seorang lagi anak seni sedang memulakan langkah. Ini satu permulaan buat Sara.

Walau watak kelam yang sering diberikan kepadanya, namun impaknya sudah diterima ramai. Sara Ali punya pelangi yang menanti di hadapannya.

Full content generated by Get Full RSS.

Tak senyum, Projek Pistol kena singkir

Posted:

Tak senyum, Projek Pistol kena singkir

Tak senyum, Projek Pistol kena singkir


PROJEK PISTOL yang terdiri daripada Zam (bass), Edrie (gitar), Boy (vokalis) dan Pa'e (dram) disingkirkan daripada konsert Fenomena 30 Tahun Search.


'OH, wanita seluruh dunia kuingin kau tahu, yang aku cinta kamu semua, wahai permaisuriku'... Diva percaya lirik lagu nyanyian Boy kumpulan Projek Pistol ini boleh buat ramai wanita terawang-awang.

Sebab itulah Diva senyum saja bila nama Projek Pistol masuk senarai dalam Konsert Fenomena Search yang berlangsung malam tadi di Pusat Konvensyen The Mines di Seri Kembangan, Selangor.

Ia memang bagus untuk grup baharu yang dianggotai orang lama macam Edrie Hashim.

Tapi bila dengar kes vokalisnya, Boy, yang tidak memberikan senyuman kepada salah seorang penganjur berkenaan hingga menyebabkan nama Projek Pistol dipadamkan, Diva terkejut.

Ikut perancangan asal, Projek Pistol akan menjadi band pembuka tirai untuk konsert semalam.

Pelik juga sebab umum tahu yang Boy itu walaupun nampak kasar, wajahnya yang iras-iras Shahrukh Khan memang pemurah dengan senyuman. Tak tahulah kalau benar bagai dikata.

Diva: Semua artis kena senyum lebih sekarang, maklumlah penamaan calon untuk 'pilihan raya' mencari artis paling popular sudah kembali lagi di mahkamah.

Full content generated by Get Full RSS.

Padah jadi penjamin

Posted:

Padah jadi penjamin

Padah jadi penjamin


FIZO bersama peguam, Datuk Khairul Anwar Rahmat dalam sidang media, Selalu lalu.


MENIPU atau menjadi mangsa penipuan melibatkan jumlah berjuta-juta ringgit bukan perkara pelik malah itulah risiko dunia pelaburan atau perniagaan.

Apa yang terjadi kepada pelakon muda, Fizo Omar juga bukan sesuatu yang luar biasa kepada pemerhati industri hiburan.

Sebelum ini, nama seperti Amy Search, Hattan dan Eddrie Hashim telah melalui fasa teraniaya, cuma dalam situasi berbeza.

Fizo Omar atau nama sebenarnya Wan Hafizol Wan Omar, 26, menjadi contoh terbaharu betapa mudahnya nama atau profil seseorang itu dipergunakan untuk kepentingan pihak lain.

Tiga tahun lalu, Fizo mengizinkan namanya digunakan sebagai Pengarah Urusan dan ahli lembaga pengarah sebuah syarikat percetakan.

Walaupun aktif sekadar beberapa bulan sebelum mengundur diri untuk fokus kepada lakonan, langkahnya dulu itu memberi impak yang cukup besar.

Pertengahan minggu ini semuanya dibongkarkan. Fizo membuka masalahnya yang kemas disimpan sejak setahun lalu. Terbeban oleh hutang lebih RM2 juta bukan satu pukulan yang kecil buat artis yang sedang membina nama seperti Fizo.

Biarpun dilihat berada di kandang mangsa yang teraniaya, jawatan Pengarah Urusan serta ahli lembaga pengarah yang menggunakan nama itu mengheret Fizo ke dalam belenggu hutang yang besar.

Silap hari bulan, dia yang bertindak sebagai penjamin bagi kesemua hutang syarikat yang sudah tidak wujud itu boleh diisytiharkan muflis.

"Saya tidak pernah menerima sebarang dokumen berkaitan pinjaman itu.

"Saya terkejut apabila tiba-tiba dihubungi pihak bank yang memaklumkan perkara itu," cerita pelakon berasal dari Pasir Putih, Kelantan itu berhubung masalah yang memerangkapnya sekarang.

Pujian juga buat Fizo kerana bertindak dan mengadu kepada pihak yang tepat. Ketika ini Sukarelawan Peguam (SukaGuam) sedang mengendalikan 100 kes serupa seperti mana dihadapi oleh Fizo dalam tempoh enam bulan lalu.

Manakala Fizo menjadi kes pertama membabitkan selebriti yang diterima pihak SukaGuam.

Dakwa Fizo, tanpa pengetahuan namanya dipergunakan oleh syarikat berkenaan sebagai penjamin untuk membuat pinjaman berjumlah RM8 juta tetapi pihak bank hanya meluluskan sebanyak RM2 juta.

"Dalam tempoh dua minggu ini, saya sudah berbincang dengan peguam, Datuk Khairul Anwar Rahmat, untuk berjumpa dengan pihak bank dan cuba meminta segala dokumen berkaitan permohonan pinjaman tersebut," kata Fizo dalam sidang media bersama Pengerusi SukaGuam, Datuk Khairul Anwar Rahmat, Selasa lalu.

Untuk bebas daripada cengkaman hutang yang tidak dilakukan sendiri, Fizo harus mendapatkan bukti serta dokumen yang sah untuk perbicaraan di mahkamah.

Apa yang terjadi kepada Fizo ini mungkin boleh dijadikan teladan. Pelakon itu sendiri menyesal kerana terjebak dalam situasi yang padahnya memakan diri sendiri.

"Ini satu pengajaran buat saya agar lebih berhati-hati.

"Buat rakan-rakan artis, kita jangan mudah menerima tawaran menjadi rakan kongsi dalam sesebuah syarikat," ujarnya yang mendiamkan diri daripada sebarang temu bual selepas sidang media Selasa lalu.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved