Selasa, 16 Oktober 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Lima dekad hidup dengan bertukang

Posted:

Lima dekad hidup dengan bertukang

LELAKI yang hampir mencecah usia satu abad itu khusyuk menggergaji beberapa bilah kayu. Selepas beberapa kali memberi salam, barulah dia tersentak lalu tersenyum-simpul di pondok usangnya.

Urat kaki dan tangannya jelas kelihatan dengan pandangan mata kasar. Mata yang cengkung, wajahnya penuh dengan seribu kedutan dan tubuh badan yang kurus langsung tidak menterjemahkan kekuatan dan kegigihannya untuk terus bertukang.

Ali Jamuk yang kini meniti umur 95 tahun memanjatkan kesyukuran kerana dikurniakan kesihatan, pendengaran dan penglihatan yang baik sehingga sekarang.

Berbicara mengenai pekerjaannya, Ali dengan nada perlahan berkata: "Walau sehari pun, saya tidak mampu meninggalkan kerja membuat sarung parang kerana kerja dan pondok inilah yang banyak berjasa membantu saya menyara keluarga sejak tahun 1965."

Ali atau mesra dengan panggilan Tok Ali segera meninggalkan gergajinya lalu mencapai rokok paipnya. Katanya, dia mahu bersembang lanjut dalam keadaan santai.

"Nak buat kerja ini perlukan ketelitian dan kena banyak sabar, tak boleh terburu-buru, hanya orang yang betul-betul minat saja mampu melakukannya.

"Kalau nak ikutkan memang dah hampir lima dekad Tok Ali buat benda ini, kalau makan gaji dengan kerajaan, dah dua kali Tok Ali pencen rasanya," selorohnya sambil sesekali memicit betisnya yang barangkali lenguh disebabkan terlalu lama duduk bersila.

Warga emas ini mendongak ke langit seketika. Sambil tersenyum dia berkongsi cerita tentang zaman kegemilangannya.

Ujarnya, sewaktu zaman remaja ketika otot masih kental dan tenaga masih kuat, dia berupaya menghasilkan 20 bilah sarung parang sekali gus dalam sehari.

Harga sarung parang pada ketika itu antara RM80 hingga RM350 bergantung kepada bentuk dan saiz.

Bercerita tentang harga, Tok Ali memberitahu, sekitar tahun 1960-an, dia hanya diberi sekotak rokok dan setin susu cair sebagai upah. Namun, itu sudah cukup untuknya. Bagi lelaki itu paling penting ialah pelanggan berpuas hati dengan hasil kerja tangannya.

"Itu cerita dulu, tapi sekarang dah berubah, ada yang bayar Tok Ali sampai RM500 untuk satu sarung parang.

"Sesuailah dengan umur Tok Ali yang mampu buat antara tiga hingga lima bilah sarung sehari saja. Namun Tok Ali bersyukur kerana mendapat tempahan tidak putus-putus dari Johor, Perak, Selangor, Kedah, Terengganu termasuk Indonesia," katanya.

Warisi bakat datuk

Namun, memori paling manis sepanjang menjadi tukang membuat sarung parang ini ialah apabila dia menerima tempahan dari Majlis Daerah Labis untuk dipersembahkan kepada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail Ibni Almarhum Sultan Iskandar sewaktu program Kembara Mahkota Johor beberapa tahun lalu.

Kepakaran Tok Ali membuat sarung parang sebenarnya diwarisi daripada arwah datuk dan bapanya.

Bezanya pembuatan zaman dahulu dan kini ialah gam yang digunakan.


KERJA-KERJA membuat lubang pada kayu hulu parang dilakukan oleh Tok Ali menggunakan pengerudi tangan.


"Dulu, kami guna beras pulut yang ditanak selama enam jam atas dapur kayu. Gam yang diperbuat daripada pulut itu pula hanya bertahan selama sebulan sebelum basi, menjadi keras dan tidak lagi melekat pada kayu," imbaunya yang juga mahir membuat perahu kolek dan mata parang.

Pada hari ini, Tok Ali lebih selesa mengguna gam kayu yang dijual di pasaran.

Sedang rancak berbual, bekas peneroka itu meminta izin untuk meneruskan kerjanya dan sekali-sekala berbual mengenai pembuatan sarung parang.

Prosesnya amat rumit. Ia bermula dengan mencari pelbagai jenis kayu seperti sepetir, kayu arang, penaga, sena, ciku, kemuning atau limau. Kemudian, kayu-kayu itu dibelah dengan saiz dua inci tebal, empat inci lebar dan 24 inci panjang setiap satu.

Kayu-kayu berkenaan kemudiannya disimpan di bawah teduhan matahari selama beberapa bulan untuk mengeringkannya dan mengelakkan kayu daripada pecah dan bengkok.

"Selepas itu, barulah kita membuat kerja-kerja membentuk bahagian hulu, pemegang dan badan.

"Bila hulu dah siap, tanduk atau tembaga yang berbentuk cincin dipanggil temin disarungkan di pangkalnya," jelas Tok Ali sambil memberitahu, gergaji yang digunakan merupakan hasil ciptaannya sendiri.

Kemudian ia disusuli dengan kerja-kerja mengukir dan mengilat sebelum sarung parang tersebut disapu minyak supaya urat-urat kayu jelas kelihatan.

Kata Tok Ali, dalam banyak jenis kayu, kayu arang dan kayu sepetir antara kayu yang paling disukai pelanggan kerana warna dan coraknya yang cantik.

Seperti sedang merenung masa depan, warga emas yang sudah selayaknya berehat sepenuh masa itu hiba kerana tiada seorang pun generasi muda termasuk cahaya mata dan cucu-cicitnya mahu mewarisi pekerjaannya.

"Demi kelangsungan pekerjaan sebagai seorang pembuat sarung parang, saya sanggup mengajar sesiapa sahaja yang berminat asalkan dia ikhlas," luah Tok Ali.

Sementara itu, Talib Yaacob, 54, menantu Tok Ali mengakui dia tidak sanggup melihat bapa mertuanya, bersendirian melakukan kerja-kerja berat.

Justeru, Talib bertanggungjawab untuk membantu bapa mertuanya menghasilkan mata parang yang memerlukan seseorang menempa dan membentuk besi di dapur yang mencecah kepanasan melebihi 100 darjah Celcius.

Bantu bapa mertua

Di samping mempelajari ilmu membuat mata parang daripada Tok Ali, lelaki ini memberitahu, dia berusaha ke sana ke mari untuk mempelajari membuat mata parang daripada tukang besi di sekitar Labis.

TOK ALI pernah menerima tempahan sarung parang untuk dihadiahkan kepada Sultan Ibrahim ketika baginda membuat lawatan di sekitar Johor sempena program Kembara Mahkota Johor beberapa tahun lalu.


"Sebenarnya saya memang tak minat buat kerja-kerja ini sebab saya merupakan peneroka yang mengusahakan kebun getah, tapi sedar tak sedar sudah 15 tahun saya menolong bapa mertua," katanya ketika ditemui di dapur pembakaran yang terletak berdekatan dengan pondok Tok Ali bertukang.

Bercerita serba sedikit tentang mata parang buatannya, Talib menjelaskan, dia menggunakan besi spring lori sebagai bahan asas.

"Parang yang diperbuat daripada besi spring lori lebih keras berbanding besi lain.

"Selain itu, ia lebih tajam dan tahan lasak untuk kerja-kerja seperti berkebun," jelas Talib yang boleh menyiapkan tiga bilah parang dalam masa sehari.

Talib mengakui, meskipun mampu membuat mata parang, tetapi sehingga ke hari ini, dia masih belum menguasai cara membuat sarung parang.

"Memang sukar tapi saya mesti menggagahkan diri mempelajarinya kerana tidak ada sesiapa yang minat mewarisinya kecuali saya," kata Talib.

Menurut Talib, mereka sekeluarga sering menasihati Tok Ali supaya berehat di rumah. Bagaimanapun, keghairahan bapa mertuanya menghasilkan sarung parang sentiasa membara.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Portal gajet bahasa Melayu

Posted:

Portal gajet bahasa Melayu

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

PADA usia 18 tahun, Aman Firdaus Abul Hassan begitu obses terhadap pelbagai gajet canggih yang berada di pasaran ketika itu. Justeru, bagi mengetahui sejauh mana fungsi dan keberkesanan produk tersebut, internet menjadi medium untuknya mendapatkan jawapan.

Dari satu blog ke satu blog dan dari satu laman web ke laman web yang lain, anak muda yang mesra disapa Aman ini tidak pernah jemu menimba ilmu tentang inovasi gajet terkini yang dipaparkan.

Namun, kebanyakan laman web tersebut membuat ulasan dalam bahasa Inggeris dan sudah tentu ia mengundang rasa kurang senang apabila tidak memahami dengan jelas akan perkara yang dimaksudkan oleh penulis blog atau laman web tersebut.

Menyedari hakikat itu, Aman pantas mengatur strategi untuk mewujudkan satu laman web berkaitan dunia teknologi dalam bahasa Melayu sepenuhnya. Ia dianggap sebagai khidmat secara tidak rasmi atau dalam erti kata lain, tanggungjawab sosial buat pengguna yang dahagakan informasi sedemikian.

Ketika usaha itu bermula, bilik tidur remaja tersebut menjadi saksi terhadap segala tindak-tanduknya ketika mula menjadi 'pengulas amatur' tentang sesuatu gajet dan peralatan teknologi yang dimiliki melalui laman web Amanz.net yang dibina sendiri.

Matlamatnya hanya satu iaitu untuk berkongsi tentang dunia teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) bersama khalayak.

Itu antara kisah awal yang berlaku lapan tahun lalu iaitu pada 2005. Kini, Aman sudah boleh berbangga apabila laman web yang diasaskan, Amanz.net yang telah ditukar kepada Amanz.my semakin mendapat tempat dalam kalangan pencinta ICT serta dijadikan rujukan bagi mereka.

Tidak percaya

"Jujurnya, saya seperti tidak percaya dengan kejayaan yang telah dikecapi melalui laman web ini. Tetapi, Alhamdulillah, objektif kami dalam usaha meningkatkan minat masyarakat terhadap dunia ICT melalui penulisan dalam Bahasa Melayu yang mudah difahami dapat dicapai.

"Rentetan daripada itu, saya telah menubuhkan syarikat Amanz Media Sdn. Bhd. yang didaftarkan secara rasmi pada awal tahun ini bagi melancarkan gerak kerja kami secara lebih profesional," ujar Aman, 25, graduan lulusan Pengurusan Perniagaan dari Universiti Industri Selangor (Unisel) ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.


KOMITMEN dan kerja keras yang dilakukan oleh kumpulan remaja ini untuk membangunkan laman web berkaitan dunia teknologi dalam Bahasa Melayu perlu dicontohi ramai pihak.


Menurut Aman, antara kelebihan laman web tersebut adalah penggunaan Bahasa Melayu tinggi sepenuhnya dalam setiap artikel yang dihasilkan.

"Kami menyediakan ulasan yang adil dan saksama untuk setiap peranti, aplikasi atau projek berkaitan ICT. Ia secara tidak langsung membolehkan kami membantu syarikat ICT tempatan dalam menyampaikan maklumat berkenaan aktiviti dan produk mereka.

Buat masa ini, Amanz Media mempunyai tiga kakitangan tetap yang menjadi tunjang utama kepada kelancaran laman web tersebut selain beberapa penulis jemputan.

Jenama

Bagi Ikhwan Nazri Mohd. Asran, 27, dia bertuah kerana pada usia yang masih muda dirinya sudah berpeluang memegang jawatan besar dalam sebuah syarikat.

Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Amanz Media, Ikhwan mengakui banyak cabaran yang dihadapi sebelum jenama mereka dikenali ramai dan menarik minat pelbagai pihak untuk menjalin kerjasama.

"Mendapatkan kepercayaan sesuatu pihak bukan perkara yang mudah. Apatah lagi bagi kami yang tidak mempunyai latar belakang perniagaan yang kukuh.

"Namun, apabila kita menghasilkan satu produk yang berkualiti, lama-kelamaan kepercayaan pihak lain akan datang sendiri.

"Begitu juga dengan syarikat kami. Kerjasama yang terjalin antara Amanz.my dan syarikat-syarikat besar yang lain berlaku tanpa dirancang. Pada mulanya kami hanya membuat ulasan dengan tujuan untuk berkongsi dengan pembaca.

"Bagaimanapun, apabila laman web kami mendapat sambutan yang amat memberangsangkan, mereka (pihak syarikat tertentu) tampil untuk bekerjasama seperti Google, YouTube dan sebagainya," jelas Ikhwan.

Tambahnya, di peringkat awal, antara cabaran yang mereka hadapi termasuklah untuk mendapatkan lebih ramai pembaca bagi laman web Amanz.my.

Pengunjung bertambah

Jika dahulu, laman tersebut hanya dilayari kira-kira 5,000 pelayar pada setiap bulan, kini jumlahnya sudah meningkat kepada lebih 600,000 sebulan.

"Amanz.my berjaya menarik lebih ramai pembaca dan pelayar apabila kami mengubah gaya penulisan dan memperbanyakkan lagi skop berkaitan teknologi," terang Ikhwan sambil memberitahu laman web tersebut direka seumpama laman berita.

Ini kerana sebaik sahaja masuk kepada paparan pertama, pembaca atau pelayar akan dapat melihat lapan berita terkini yang boleh dibaca sekali gus membantu mereka melihat berita yang diinginkan.

REKA bentuk laman web Amanz.my mudah untuk diterokai dan menggunakan Bahasa Melayu tinggi sepenuhnya dalam setiap ulasan yang dibuat.


Menggunakan sistem perisian WordPress bagi penghasilan artikel dan sistem analisis pelawat Google Analytics serta Effective Measure, Amanz.my akan menyalurkan sehingga 10 berita berkaitan sains dan teknologi pada setiap hari. Ia termasuk paparan berita dari dalam dan luar negara.

Selain berita, portal itu juga komited menghasilkan segmen tutorial dalam usaha untuk mendidik para pengguna tempatan mendapatkan pelbagai info dan tip semasa berkaitan teknologi.

Dalam pada itu, setiap bulan terdapat sekurang-kurangnya 30 pertanyaan yang diterima pihak Amanz.my merangkumi gajet, peralatan teknologi, perisian, tutorial dan startup.

Masa depan generasi singa Atlas

Posted:

Masa depan generasi singa Atlas

IMEJ ganas dan pembunuh seekor singa seperti terpapar pada lukisan bertajuk Last Prayer di atas sering dikaitkan dengan haiwan yang telah pupus di hidupan liar itu.


SELEPAS hampir seabad pemburu yang terdiri daripada kolonial Perancis meletakkan peluru di dalam tubuh singa Atlas terakhir yang hidup secara liar, zoo Maghribi kini berhempas-pulas mengembalikan semula subspesies legenda itu daripada ancaman kepupusan sepenuhnya.

Binatang hebat yang turut dikenali sebagai singa Barbary itu pernah menjadi haiwan yang sering kelihatan di seluruh Afrika tetapi berkesudahan dengan pengumuman kepupusannya selepas pemburuan terakhir pada tahun 1922 yang menyaksikan ia terhapus sama sekali daripada persekitaran alam semula jadi.

Ajaibnya, beberapa dozen ekor singa itu terselamat dalam kurungan dan zoo di Rabat yang baru dibuka itu berjuang untuk menyelamatkan keturunannya sekali gus meningkatkan bilangan populasi haiwan tersebut.

"Pada jangka masa panjang, dikatakan spesies ini akan lenyap sama sekali. Bagaimanapun, Sultan Mohammed V (nenda Sultan Maghribi sekarang) mempunyai beberapa ekor singa Atlas dalam taman persendiriannya," kata ketua operasi zoo, Abderrahim Salhi.

Taman eksotik milik sultan yang menaiki takhta ketika kemerdekaan negara itu menerima bekalan singa daripada ketua-ketua puak yang memburu haiwan itu dan menawarkan kepada pihak pemerintah sebagai ufti dan bukti taat setia.

"Selepas Maghribi mencapai kemerdekaan pada tahun 1956, singa-singa Atlas dari taman diraja itu membentuk teras zoo dan menjadi simbol kebanggaan," kata Salhi.

Jata monarki

Hari ini, simbolnya berada pada jata monarki yang menggambarkan dua ekor singa melindungi mahkota dan pasukan bola sepak kebangsaan Maghribi turut menggunakan nama jolokan Singa Atlas sebagai harapan pada kecintaan terhadap bola sepak negara.

Singa jantan Atlas sangat unggul dengan surai yang panjang berwarna gelap. Surai merupakan bulu pada tengkuk singa. Bulunya sangat panjang sehingga ke bahagian belakang dan bawah perutnya.

Badan yang berotot dan kecekatannya dikatakan berevolusi daripada kehidupannya yang sentiasa memburu dan mendaki gunung-ganang.

Ada pemerhati mengatakan saiznya lebih besar daripada saudara terdekatnya, sub-Sahara sehingga mencecah berat 225 kilogram atau lebih tetapi pendapat itu masih dalam pertikaian.

Zoo Rabat yang baru sahaja diubahsuai itu dibuka pada awal tahun ini menerima kelahiran tiga ekor anak singa di premis tersebut.

Kakitangan di situ menyifatkan kelahiran anak-anak singa itu sebagai acara yang paling menggembirakan.

"Anak-anak singa ini merupakan keturunan terus singa Atlas sama seperti singa-singa lain daripada baka tulen. Ia tidak dikacukkan," kata Salhi yang menjadi penjaga ketiga-tiga anak singa itu.

Di zoo itu sendiri kini mempunyai 32 ekor singa yang meliputi separuh daripada bilangan yang masih tinggal di dunia manakala yang lain boleh ditemui di tempat lain di Magribi dan di Eropah.

Namun, dalam semua kejayaan yang dilihat, masa depan pemburu paling agung di Maghribi itu masih lagi belum terjamin.

Banyak faktor yang mendorong singa-singa Afrika di hidupan liar berdepan ancaman kepupusan. Kegiatan penebangan hutan di Pergunungan Atlas dan kemasukan senjata api sepanjang abad ke-19 telah mengancam hidupan liar selain kegiatan memburu untuk bulu serta sukan.

Haiwan dalam keluarga kucing itu sudah pun lenyap dalam kuantiti yang besar sejak beratus-ratus tahun lalu. Mereka ditangkap dan dihantar ke Rom sebagai bahan hiburan mengerikan di Collosseum atau amfiteater.

Dalam keadaan kelaparan dan marah, singa-singa itu dilepaskan kepada penempur dan penjenayah sama seperti yang digambarkan dalam lukisan orientalis Perancis pada abad ke-19, Christian Martyrs.

ZOO Rabat mempunyai 32 ekor singa Atlas yang merangkumi separuh daripada bilangan keseluruhan di dunia.


Lukisan bertajuk, Last Prayer, menunjukkan haiwan dari Barbary itu muncul di pit untuk menyerang sekumpulan penganut Kristian.

Zoo malam

Kini, imej yang kurang mengganggu menyambut para pelawat ke zoo yang seluas 50 hektar itu. Imej singa-singa dewasa sedang berehat di bawah teduhan manakala anak-anaknya sedang bermain-main berdekatannya.

Taman haiwan itu merupakan kediaman kepada hampir 1,200 ekor binatang yang terdiri daripada 120 spesies Afrika yang berbeza termasuk badak sumbu putih, gajah, badak air dan harimau bintang.

Selain itu, terdapat cadangan untuk membuka zoo malam untuk hidupan nokturnal seperti harimau kumbang.

Kata pihak berkuasa zoo, tugas memelihara singa Atlas sekali gus meningkatkan jumlahnya dan bekerjasama dengan zoo-zoo lain di seluruh dunia kekal menjadi objektif utama taman haiwan itu. "Ia merupakan cabaran terbesar, melindungi mereka adalah keutamaan kami," kata Salhi bersungguh-sungguh. - AFP

Virus bikin kecoh dalam Prototype 2

Posted:

Virus bikin kecoh dalam Prototype 2

Oleh MOHAMMAD RADZI ZOHRI


WATAK James Heller yang berdendam untuk membunuh Alex Mercer yang menyebabkan kematian ahli keluarganya.


T HIRD-PERSON adalah satu mod permainan yang kerap digunakan dalam permainan video. Malah, penggunaan tersebut sangat meluas dan sesuai untuk semua genre permainan video.

Contoh yang terbaik ialah francais Devil May Cry. Ia merupakan permainan video yang mencapai kejayaan besar hasil gabungan third-person dan action-adventure.

Rentetan itu, ramai pembikin permainan video meletakkan third-person sebagai landasan mereka untuk menghasilkan permainan yang lebih menarik.

Salah satu daripadanya ialah Radical Entertainment yang telah membikin sebuah permainan video bagi memenuhi permintaan masyarakat gamer iaitu Prototype 2. Ia adalah kesinambungan kepada permainan sebelum itu, Prototype.

Dilancarkan pada 24 April 2012, Prototype 2 boleh didapati pada platform Microsoft Windows, PlayStation 3 dan juga Xbox 360.

Plot

Prototype 2 merupakan sambungan terus daripada siri sebelum ini dan jika pemain pernah menamatkan Prototype, pemain akan dapati bahawa watak utama iaitu Alex Mercer telah menjadi antagonis bagi sambungan francais ini.

Kini, pemain akan diberi kawalan atas watak bernama James Heller, seorang askar yang telah disuntik dengan virus Alex Mercer. James Heller yang sedang berubah diakibatkan virus tersebut berdendam untuk membunuh Alex Mercer yang bertanggungjawab atas kematian keluarganya.

Namun, motif sebenar Alex Mercer masih tidak jelas kerana dia kini bermatlamat untuk menyebarkan virus tersebut.

Mekanisme permainan

Pemain sudah pasti boleh membuat tanggapan berdasarkan keterangan yang diberikan pada awal artikel ini iaitu Prototype 2 boleh disamakan dengan permainan-permainan video lain yang sering dipanggil sebagai permainan video hack and slash.

Anggaran anda benar. Sepanjang permainan, pemain boleh berubah bentuk dan mengambil identiti serta memori orang lain dengan memakan mereka. Kelebihan ini perlu digunakan sebaik mungkin kerana orang sekeliling akan bertindak secara berbeza bergantung pada jenis watak yang diambil oleh pemain.

Paling penting, dengan sistem kepintaran buatan (AI) yang diperbaik dan lebih pintar, pemain kadangkala akan mendapati diri mereka tidak mempunyai ruang yang cukup untuk menyelamatkan diri.

Untuk itu, Radical Entertainment telah memperkenalkan dodging system yang baharu bagi mengurangkan beban pemain. Malah, pemain juga diberikan tendrils yang membolehkan mereka melakukan pelbagai perkara termasuk menghancurkan objek menggunakan serangan Black Hole.

Grafik dan audio

Prototype 2 mempunyai grafik yang sederhana dan memenuhi kriteria yang dicari oleh masyarakat gamer pada masa kini. Untuk pengetahuan pembaca, grafik permainan video di dunia PC adalah jauh lebih baik berbanding dengan grafik konsol daripada segala aspek atas faktor limitasi perkakas konsol itu sendiri.

Namun, perkara ini jarang kali mengganggu dengan aspek permainan berkenaan. Di samping itu, audio yang ditawarkan juga adalah sederhana dan tidak begitu menonjol sepanjang permainan.

Paling penting, gabungan kedua-dua elemen ini adalah mencukupi dan berjaya menarik serta memerangkap pemain dalam dunia permainan yang submersif.

Secara keseluruhannya, Prototype 2 dijamin untuk memberikan pengalaman aksi third-person yang pasti tidak dapat dilupakan oleh masyarakat gamer.

Bagi mereka yang juga merupakan peminat permainan video seperti Devil May Cry dan God of War, Prototype 2 adalah permainan video untuk anda.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pertandingan boling erat MPPG, pengamal media

Posted:

Pertandingan boling erat MPPG, pengamal media

ONN (berdiri, tengah) bersama pengamal media yang menyertai pertandingan boling MPPG di Johor Bahru baru-baru ini.


ERAT. Kira-kira 80 pengamal media menyertai pertandingan boling anjuran Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG) di Pusat Boling Leisure Mall, Taman Pelangi, Johor Bahru, Johor, baru-baru ini.

Pertandingan tersebut bertujuan untuk merapatkan hubungan antara MPPG dengan pengamal media khususnya di Johor Bahru.

Antara pengamal media yang mengambil bahagian termasuklah dari Kumpulan Utusan, Metro, Berita Harian, Sinar Harian, The Star dan New Straits Times.

Selain hamper, pemenang juga menerima hadiah baucar membeli-belah di pasar raya Jusco dan hadiah disampaikan sendiri Yang Dipertua MPPG, Onn Jabar.

Persatuan St. John terima sumbangan ambulans

Posted:

Persatuan St. John terima sumbangan ambulansSUMBANGAN. Persatuan St. John Ambulance Pulau Pinang akan menerima ambulans kedua sumbangan sebuah syarikat swasta, Koleksi Vipasana (Vipasana).

Sumbangan itu dipersetujui dalam satu majlis menandatangani sumbangan tersebut yang dimeterai oleh Komander St. John Ambulance Pulau Pinang, Datuk Yee Thiam Sun dengan Vipasana yang diwakili pengarahnya, Hun Lim di George Town, Pulau Pinang baru-baru ini.

Menurut Thiam Sun, pada tahun lepas. syarikat yang sama telah menyumbangkan sebuah ambulan bagi memberi manfaat kepada orang ramai sejak digunakan pada tahun lepas.

"Kami menghargai sumbangan daripada para penyumbang sama ada besar atau kecil kerana ia membantu pasukan ini menjalankan tugas secara sukarela," ujarnya.

2,000 penduduk terima bantuan beras

Posted:

2,000 penduduk terima bantuan beras

SEBAHAGIAN penduduk kaum India berbaris panjang bagi mendapatkan sumbangan beras daripada Kumpulan 1Malaysia di Ladang Raja Musa, Tanjung Karang baru-baru ini.


AMAL. Kira-kira 2,000 orang penduduk kaum India menerima bantuan beras sempena Majlis Sumbangan 1Malaysia di Ladang Raja Musa, Tanjung Karang, Selangor baru-baru ini.

Bantuan tersebut disumbangkan oleh Kumpulan 1Malaysia yang terdiri daripada peniaga di seluruh negeri itu.

Majlis penyerahan telah disempurnakan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar yang juga Timbalan Pengerusi Barisan Nasional Selangor.

Noh berkata, setiap penerima daripada golongan warga emas, kurang berkemampuan dan ibu tunggal itu menerima sekampit beras seberat 10 kilogram yang bertujuan meringankan beban hidup mereka.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Masakan terbaik penulis blog

Posted:

Masakan terbaik penulis blog

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

PARA peserta tidak melepaskan peluang bergambar dengan chef-chef selebriti terkenal yang hadir pada pertandingan akhir Gourmet Blog Challenge 2012 baru-baru ini.


MEREKA bukan chef terkenal yang bertugas di dapur hotel, jauh lagi chef selebriti yang sering dilihat mengendalikan program rancangan masakan di stesen-stesen televisyen.

Persamaan yang ada adalah setiap daripada mereka memiliki blog masakan. Di situlah, mereka berkongsi segala kisah dan tip terkini mengenai bidang masakan baik dari segi resipi, teknik persembahan, kebersihan dan kesihatan.

Menyedari sumbangan besar para blogger itu khususnya dalam memartabatkan bidang kulinari di negara ini, produk makanan sedia, myChef menganjurkan Gourmet Blog Challenge 2012 yang diadakan di laman sosial Facebook, MyChef-Ready Meals/Dishes bermula Ogos hingga September lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Flavor Innovation Sdn. Bhd., Mohd. Fairuz Abdullah berkata, objektif pertandingan adalah untuk memperkenalkan jenama myChef dalam kalangan masyarakat di negara ini.

Katanya, pertandingan yang terbuka kepada pemilik blog masakan dan pengguna Facebook itu mendapat sambutan yang menggalakkan dengan lebih 50 penyertaan.

"Syaratnya mudah, peserta hanya perlu mengubah suai mana-mana resipi produk myChef yang terdapat di pasaran dengan menggunakan kreativiti masing-masing. Seterusnya mereka dikehendaki memuat naik ke MyChef-Ready Meals/Dishes lengkap dengan gambar dan resipi hidangan.

"Selepas beberapa proses tapisan, kami telah memilih 12 peserta untuk memasuki pertandingan akhir bagi merebut hadiah keseluruhan sebanyak RM18,000 yang ditawarkan," katanya.

Menariknya, pada pertandingan akhir yang diadakan pada 29 September lalu di Restoran Rebong Chef Ismail, ia menggunakan konsep ala siri program realiti masakan popular, Masterchef.

Barisan juri yang terlibat terdiri daripada empat chef selebriti terkenal tanah air merangkap duta-duta produk myChef seperti Chef Florence Tan, Chef Liza, Chef Zam dan Chef Izani Farhana.

Tambah Mohd. Fairuz, pada pertandingan akhir itu, para peserta dibahagikan kepada empat kumpulan mengikut kategori iaitu kategori Chef Florence Tan, kategori Chef Liza, kategori Chef Zam dan kategori Chef Ismail.

"Kesemua peserta bebas menyediakan hidangan di rumah, namun proses akhir perlu dipersembahkan di hadapan juri. Antara kriteria pemarkahan meliputi rasa masakan (40 peratus), persembahan hidangan (30 peratus) dan kebersihan (30 peratus)," katanya.

Hadiah tempat pertama bagi setiap kategori terdiri daripada wang tunai sebanyak RM2,500, sebuah ketuhar mikro gelombang dan produk myChef bernilai RM200.

Pemenang sagu hati pula berkongsi hadiah yang sama iaitu wang tunai sebanyak RM500 dan produk myChef bernilai RM80.

Rezeki ayam kalio

Sementara itu, pemenang tempat pertama kategori Chef Ismail, Siti Sarah Ismail, 32, berkata dia tidak menyangka resipi nasi serai ayam kalio berjaya menarik perhatian juri.

Mewarisi bakat memasak daripada ibunya, Dalilah Ab. Hamid, 56, Siti Sarah berkata, dia menghantar sebanyak empat penyertaan bagi kategori Chef Ismail dan Chef Liza.

"Saya hanya mengetahui mengenai Gourmet Blog Challenge 2012 daripada seorang rakan di Facebook, itu pun di saat-saat akhir. Mungkin ini rezeki, saya tidak sangka akan menang kerana ramai peserta lain yang lebih berpengalaman dan menyediakan hidangan yang tidak kurang hebat," katanya yang berasal dari Bukit Tinggi, Klang, Selangor.

Bagi Fadilah Nahar, 33, pula, dia bersyukur kerana muncul sebagai juara kategori Chef Liza dan hadiah sagu hati bagi kategori Chef Ismail.

"Saya menghantar sembilan penyertaan secara keseluruhan sebelum dua daripadanya layak ke peringkat akhir.

"Kedua-dua resipi iaitu chicken mini quiche (juara) dan pizza semur daging Betawi (sagu hati) merupakan ciptaan saya sendiri yang digabungkan dengan produk myChef," ujarnya yang mempunyai blog masakan delimazamrud79.blogspot.com.

Ricoh lawat anak pokok bakau

Posted:

Ricoh lawat anak pokok bakau

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

KAKITANGAN Ricoh bersama pelanggan dan sukarelawan gembira kerana dapat melihat progres pokok bakau yang ditanam setahun lalu.


SELEPAS setahun melakukan aktiviti menanam pokok bakau bersama Persatuan Pencinta Alam Malaysia melalui program Segala-galanya Mengenai Pokok Bakau, Ricoh sekali lagi bersama pelanggan dan pembekalnya bertandang ke Taman Alam Kuala Selangor untuk melihat hasilnya.

Lawatan kali kedua itu bertujuan untuk melihat perkembangan anak pokok bakau yang ditanam tahun lalu di samping mengenal pasti kawasan yang masih boleh ditanam dengan anak pokok bakau.

"Kehidupan di kota metropolitan membuatkan kita terlupa mengenai kepentingan menjaga alam semula jadi. Adalah menjadi tanggungjawab kami untuk menguar-uarkan kepentingannya.

"Peserta tahun lalu begitu teruja untuk menyertai aktiviti ini. Justeru, kali ini kami mengalu-alukan sesiapa yang ingin menyertai aktiviti penanaman pokok secara sukarela," kata Timbalan Pengurus Besar Pemasaran Ricoh Malaysia, Lim Choon Weng.

Hasil aktiviti penanaman lalu, anak pokok bakau itu kini telah mencecah ketinggian 20 sentimeter. Kesemuanya subur di bawah seliaan pakar bakau walaupun pada awalnya mereka menjangkakan ia sukar membesar.

Bantu habitat

Menyasarkan sebanyak 500 pokok bakau dalam tempoh dua tahun, Ricoh akan meneruskan aktiviti berkumpulan ini untuk memastikan habitat haiwan liar seperti burung air berkekalan.

Pada program tersebut, sebanyak 375 batang anak pokok bakau telah berjaya ditanam di tapak semaian berlumpur.

Di Semenanjung Malaysia, hutan pokok bakau sering ditemui di kawasan Pantai Barat. Kajian mendapati, nilai pasaran bagi pokok bakau mencecah nilai RM5.5 juta.

Dikenali sebagai tempat yang sesuai untuk pembiakan haiwan liar, pokok bakau menyumbang kepada ekonomi negara dalam bentuk sumber dan produk seperti arang, balak, kertas pulpa dan makanan laut.

Secara tidak langsung, ia menggalakkan industri pelancongan tempatan selain menjadi benteng kepada tebing pantai daripada impak tsunami.

Selain itu, ia juga menjadi penapis semula jadi kepada pencemaran air. Tambahan pula, pokok bakau Malaysia menyediakan sarang yang selamat kepada burung-burung yang berhijrah.

"Pokok bakau mengalami kemusnahan teruk ekoran pencemaran dan pembangunan yang tidak terancang di sepanjang perairan Malaysia. Selama 24 tahun lalu, lebih 14 peratus hutan pokok bakau telah musnah.

"Ia menjadi petanda tidak baik kepada hutan pokok bakau yang kaya dengan biodiversiti warisan semula jadi kita akan turut musnah dan mengganggu ekonomi jika hutan pokok bakau tidak dipelihara dengan sewajarnya," kata Pengarah Eksekutif Persatuan Pencinta Alam, Shah Redza Hussein.

Inisiatif berterusan

Program Ricoh Malaysia selama dua tahun yang menelan belanja RM200,000 itu melibatkan rakan niaga dan usaha mendidik pelanggan selain pemuliharaan pokok bakau bersama Persatuan Pencinta Alam. Penanaman semula anak pokok bakau merupakan salah satu inisiatif yang dilakukan untuk menjaga alam sekitar.

"Di Ricoh, kami mengenal pasti kepentingan kestabilan dan kesannya kepada perniagaan. Ketika kami menandatangani perjanjian selama dua tahun bersama Persatuan Pencinta Alam, kami memahami bahawa usaha memelihara ekosistem bukanlah kerja semalaman tetapi ia menuntut komitmen yang panjang.

"Kami konsisten untuk mengharmonikan perniagaan tumbuh-tumbuhan kami dengan alam sekeliling di samping meminimumkan kesan jangka panjang kepada pelanggan.

"Tambahan pula, kami mengawal alam sekitar menerusi produk dan perkhidmatan. Kami berbangga jika ada pelanggan yang menggunakan barangan dan perkhidmatan Ricoh dan ini bermakna mereka menyokong usaha kami mengekalkan kestabilan alam sekitar," kata Lim.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pemain Kelantan di janji lot rumah

Posted:

Pemain Kelantan di janji lot rumah

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

ANNUAR (dua dari kiri) bersama pemain dan pegawai skuad Kelantan selepas majlis penyerahan insentif di Kota Bharu semalam.


MISI memburu gelaran treble terus mencengkam semangat para pemain The Red Warriors apabila mereka dijanjikan imbuhan cukup lumayan jika berjaya membawa pulang piala ketiga, Piala Malaysia, Sabtu ini.

Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa mengumumkan, setiap pemain The Red Warriors bakal dianugerahkan satu lot rumah yang dianggarkan bernilai antara RM60,000 hingga RM80,000.

Menurutnya, ganjaran yang bakal diberikan bertindak sebagai motivasi dalam usaha Kelantan mencipta sejarah baharu bola sepak negeri itu untuk merangkul tiga piala dalam satu musim.

"Peluang untuk merangkul tiga kejuaraan semusim barangkali tidak selalu datang, mungkin sekali dalam 100 tahun.

"Kadang-kadang kita menang satu piala tetapi kali ini adalah peluang untuk kita menguasai semua kejuaraan yang ada dalam bola sepak negara.

"Justeru, KAFA bersetuju untuk memberikan para pemain ganjaran yang mereka boleh kenang sampai bila-bila.

"Ia melibatkan peruntukan bernilai hampir RM2 juta," katanya ketika ditemui semalam.

Bagaimanapun tambahnya, lokasi lot-lot rumah berkenaan, konsep dan pembahagiannya akan ditentukan kelak oleh pihak pengurusan selepas mereka berjaya menjalankan misi tersebut.

Katanya, ganjaran kini bukan lagi dalam bentuk wang kerana para pemain sudah mendapat banyak insentif daripada segi wang ringgit dan pihak pengurusan mahu memberikan sesuatu yang lebih bernilai sesuai dengan pengorbanan yang mereka lakukan.

"Apa yang kita fikirkan adalah untuk kebaikan para pemain kerana ramai pemain yang belum memiliki rumah, keluarga mereka belum memiliki rumah dan ada yang masih menyewa. Saya fikir ini juga baik untuk pemain-pemain muda terutamanya untuk memiliki aset.

"Saya juga suka untuk menasihati pihak-pihak yang ingin menyumbang kepada pemain supaya merujuk kepada KAFA agar pengurusannya menjadi lebih baik dan teratur," ujarnya.

Dalam perkembangan yang sama, Annuar juga turut menyampaikan imbuhan bernilai RM125,000 kepada semua pemain Kelantan selepas mereka berjaya layak ke perlawanan akhir menewaskan Selangor pada saingan separuh akhir Piala Malaysia lalu.

Sebelum ini, para pemain Kelantan sudah menerima insentif bernilai RM75,000 selepas mereka berjaya menewaskan Felda United pada saingan suku akhir Piala Malaysia menjadikan jumlah keseluruhan insentif yang diberikan kepada RM200,000.

"Saya mahu tengok para pemain menyertai perlawanan akhir tanpa sebarang halangan dan gangguan serta mahu mereka fokus kepada permainan," jelasnya.

Cabaran untuk semua pihak

Posted:

Cabaran untuk semua pihak

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

BUKAN masalah besar, sebaliknya cabaran yang perlu dihadapi jika mahu berjaya sebagai pemain bola sepak.

Itu prinsip peledak berbisa negara, Mohd. Safee Sali berhubung kemelut yang membelenggu pemain itu yang sukar untuk mendapat tempat dalam skuad kebangsaan pada kempen Piala AFF Suzuki, November depan.

Segala-galanya ekoran Persatuan Bola Sepak Seluruh Indonesia (PSSI) dilaporkan digantung sementara oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) berhubung isu Liga Super Indonesia (ISL) yang tidak diiktiraf badan induk itu sehingga menjejaskan peluang Safee menyarung jersi kebangsaan minggu lalu.

Begitupun, kebimbangan tersebut berakhir selepas Setiausaha Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC), Datuk Alex Soosay mengesahkan situasi itu tidak melibatkan Safee baru-baru ini.

Menganggap situasi itu bukan satu cerita baharu, pengurus peribadi Safee, Zakaria Rahim sebaliknya enggan kontroversi tersebut dianggap satu 'bencana' sehingga menutup terus 'periuk nasi' pemain tempatan yang mahu berhijrah ke Indonesia.

"Ini bukan satu cerita baharu, sebaliknya diulangi semula media Indonesia yang mungkin tidak memahami apa sebenarnya yang berlaku.

"Saya tidak anggap ini sebagai satu masalah besar, sebaliknya ia merupakan cabaran yang perlu dihadapi semua pihak, terutamanya pemain bola sepak negara termasuk Safee jika mahu berjaya di luar negara.

"Kontroversi sebegini sewajarnya tidak dianggap titik noktah kepada pemain kita yang mahu berhijrah ke Indonesia.

"Takkan kita hanya mahu Safee seorang sahaja pemain tunggal Malaysia yang beraksi di sana, sedangkan ia merupakan peluang terbaik mengembangkan karier," kata Zakaria kepada Kosmo!.

Semalam, Timbalan Presiden Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bertitah, senario itu wajar difahami Safee kerana telah dimaklumkan lebih awal bahawa PSSI berada dalam keadaan membimbangkan sebelum membuat keputusan menyertai Pelita Jaya.

Selain Pelita Jaya, sebanyak 31 lagi pasukan dalam ISL dilaporkan turut 'disenaraihitamkan' FIFA berdasarkan surat yang dikeluarkan Setiausaha PSSI, Halim Mahfidz kepada FAM minggu lalu.

Mengulas lanjut, Zakaria membayangkan mahu mengadakan satu sidang akhbar khas bagi memperincikan situasi itu dalam masa terdekat.

"Ingin saya tegaskan di sini bahawa masa depan Safee bersama skuad kebangsaan tidak terjejas semata-mata kerana berhijrah ke ISL.

"Sebaliknya, ia merupakan pengorbanan Safee sebagai pemain bola sepak, sekali gus menjadi duta negara di mata dunia," kata Zakaria.

Safee ketika ini dilaporkan bersama skuad kebangsaan bagi menghadapi aksi persahabatan antarabangsa di Hong Kong malam ini.

Farizal tak rela dirobek

Posted:

Farizal tak rela dirobek

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


FARIZAL mahu pastikan gawang ATM tidak dibolosi lawan.


PENTAS final Piala Malaysia kali ini dilihat cukup bermakna buat penjaga gol Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Farizal Harun.

Musim lalu, Farizal dilihat sekadar memanaskan bangku simpanan ketika 'bekas majikan', Negeri Sembilan mengecewakan Terengganu di pentas final.

Justeru, anak jati Seremban itu berazam mahu memastikan Kelantan 'berputih mata' menjelang pertembungan kedua-dua pasukan pada final di Stadium Shah Alam, Sabtu ini.

"Tahun lepas saya hanya menyaksikan perlawanan akhir dari tepi padang. Sebab itu saya lebih bersemangat kali ini apabila turut sama beraksi.

"Ini baru pentas final yang sebenar buat saya, jadi saya harap saya dapat mempamerkan aksi terbaik bagi memastikan gawang ATM tidak dibolosi Kelantan nanti," katanya kepada Kosmo! semalam.

Pada masa sama, Farizal yang mesra dengan panggilan Ejai dalam kalangan rakan-rakan sepasukannya juga tidak mahu memandang mudah cabaran Kelantan biarpun lawan dilihat agak tempang tanpa Mohammad Ghaddar dan Nor Farhan Mohammad yang terpaksa melupakan pentas final kali ini gara-gara mengutip kad kuning kedua.

"Ketiadaan Ghaddar dan Nor Farhan mungkin dilihat memberikan sedikit kelebihan buat kami.

"Cuma pada masa sama, harus diingat majoriti pemain Kelantan dilihat cukup berpengalaman beraksi dalam suasana final, jadi kami harus lebih berwaspada," tegasnya.

Menganggap kejayaan ATM menempah slot final sebagai sesuatu yang cukup istimewa, Farizal juga tidak mahu rakan-rakan sepasukannya gementar ketika beraksi di Stadium Shah Alam kelak.

"Saya harap kami dapat bermain seperti biasa serta mematuhi segala percaturan jurulatih, B. Sathianathan.

"Jika berjaya mendakap trofi Piala Malaysia, tidak lain tidak bukan saya dedikasi kemenangan ini kepada kedua ibu bapa saya yang sentiasa menyokong penuh karier saya sebagai pemain bola sepak," kata Farizal.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penduduk Moro gembira

Posted:

Penduduk Moro gembira

LEONEN (kanan) dan Mohagher (kiri) menandatangani perjanjian rangka kerja untuk keamanan manakala perantara Malaysia, Tengku Abdul Ghafar Tengku Mohamed duduk di bahagian tengah di Istana Malacanang, Manila semalam.


MANILA - Ratusan penduduk bersorak gembira apabila pemerintah Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) menandatangani perjanjian rangka kerja untuk keamanan yang berharap akan menamatkan konflik selama 40 tahun di wilayah selatan negara itu.

Penduduk itu bersorak di luar Istana Malacanang semasa perjanjian tersebut ditandatangani.

Ribuan anggota MILF mengangkat senjata api di sebuah kem di wilayah Maguindanao 960 kilometer dari sini sebagai tanda menghormati majlis menandatangani perjanjian tersebut.

Beberapa wanita yang memakai tudung berwarna-warni menangis apabila Pengerusi MILF, Murad Ibrahim menggambarkan perjuangan selama 40 tahun itu sebagai penghargaan terhadap para pejuang yang terbunuh.

"Kami mengabdikan rangka perjanjian ini sebagai penghargaan kepada para pemimpin kami yang terbunuh. Mereka mengorbankan nyawa untuk Allah dan Bangsamoro," kata Murad.

Perjanjian itu ditandatangani antara perunding damai pemerintah, Marvic Leonen dan Ketua Perunding MILF, Mohagher Iqbal.

Sementara itu, seorang pensyarah kajian Islam, Profesor Julkipli Wadi dari Universiti Filipina berkata, penduduk Moro gembira dengan perjanjian itu.

"Namun, kami perlu peka dengan cabaran pada masa depan," tambahnya.

Upacara menandatangani perjanjian itu turut disaksikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden, Benigno Aquino III.

Perang di selatan Filipina meragut lebih 150,000 nyawa sejak awal 1970-an dan pelbagai perjanjian damai yang dicapai sebelum ini, sama ada tidak membuahkan hasil atau tidak dapat dilaksanakan.

Perjanjian berkenaan dianggap sebagai 'perjanjian induk' yang menggariskan rangka tindakan ke arah pembentukan entiti baharu bagi Bangsamoro untuk menggantikan Wilayah Autonomi yang sedia ada di wilayah Islam Mindanao.

Perjanjian itu juga akan membuka jalan kepada usaha membangunkan semula Mindanao, yang sejak empat dekad lepas, mengalami pelbagai kerugian termasuk daripada segi prasarana, pelaburan dan masa depan.

Menurut laporan Bernama, perjanjian itu dilihat mampu mengurangkan dengan ketara kegiatan keganasan yang mencemari selatan Filipina sejak beberapa dekad lepas sekali gus mewujudkan suasana lebih kondusif bagi pelaburan dan pembangunan, di samping menyumbang kepada keselamatan menyeluruh di Filipina, termasuk di wilayah berkenaan.

Perjanjian itu antara lain, menyebut bahawa Bangsamoro akan diwujudkan untuk menggantikan Wilayah Autonomi Islam Mindanao.

Ia menyatakan bahawa Bangsamoro akan mendapat bahagian yang adil dan saksama daripada hasil yang dijana melalui kerja cari gali, pembangunan atau penggunaan sumber asli yang diperoleh dari semua kawasan/wilayah, tanah atau air yang diliputi dan terletak di bawah bidang kuasa Bangsamoro, sejajar dengan formula yang dipersetujui kedua-dua pihak. - Agensi

Sihanouk meninggal dunia di Beijing

Posted:

Sihanouk meninggal dunia di Beijing

GAMBAR fail menunjukkan Raja Sihanouk di Oudong, Kemboja pada 9 Disember 2002.


PHNOM PENH - Bekas pemerintah Kemboja, Raja Norodom Sihanouk, 89, meninggal dunia di Beijing, China semalam.

Penduduk Kemboja berkabung bagi menghormati jenazahnya yang akan dihantar pulang ke Kemboja untuk diberi penghormatan terakhir.

Menurut pembantu peribadinya, Putera Sisowath Thomico, Raja Sihanouk kerap berkunjung ke Beijing sejak Januari 2005 bagi menjalani rawatan perubatan.

Baginda meninggal dunia akibat serangan sakit jantung.

"Raja Sihanouk bukan milik keluarganya. Baginda milik negara Kemboja dan sejarah negara.

"Ia sesuatu yang menyedihkan. Saya berasa sangat sedih," kata Thomico.

Raja Sihanouk yang menyerahkan takhta kepada anaknya, Raja Norodom Sihamoni pada Oktober 2004 turut mengalami beberapa masalah kesihatan seperti kanser usus, kencing manis, darah tinggi dan pernah dua kali diserang strok.

Jenazah Raja Sihanouk akan dibawa pulang ke tanah airnya esok.

Raja Sihamoni dan Perdana Menteri Hun Sen mengalirkan air mata selepas berita kematian tersebut diumumkan akan berangkat ke Beijing untuk mengiringi jenazah baginda.

Jurucakap pemerintah Kemboja, Khieu Kanharith berkata, jenazah baginda akan diletakkan di istana Diraja di sini bagi memberi peluang kepada rakyat Kemboja untuk memberi penghormatan terakhir.

Baginda menjadi raja pada September 1941 selepas ditabalkan penjajah Perancis.

Baginda digulingkan menerusi rampasan kuasa yang dilakukan Jeneral Lon Nol yang disokong Amerika Syarikat pada 1970.

Raja Sihanouk kemudian ditahan di istana oleh rejim Khemer Rouge selama beberapa bulan.

Baginda menjalin hubungan yang rapat dengan para pemimpin revolusi China seperti Mao Zedong dan Zhou Elai.

Raja Sihanouk melarikan diri ke China sebelum Vietnam menceroboh dan menggulingkan pemerintahan Khemer Rouge.

Baginda menganggap China sebagai rumahnya yang kedua dan menghabiskan banyak masa di negara itu bersama isterinya, Monique. - Agensi

Basikal kadbod dicipta

Posted:

Basikal kadbod dicipta

BASIKAL kadbod Gafni lebih ringan.


MOSHAV AHITUV, Israel - Seorang pencipta Israel, Izhar Gafni mencipta sebuah basikal yang hampir keseluruhan badannya diperbuat daripada kadbod.

Menurut Gafni, basikal itu dihasilkan selepas menjalani banyak ujian.

Beliau yang berusia 50 tahun berkata, pengeluaran basikal itu akan bermula dalam tempoh beberapa bulan lagi dan akan dijual pada harga tidak lebih AS$20 (RM61.17).

"Semasa kami bermula (mencipta basikal tersebut) setahun setengah lalu, orang ramai ketawakan kami. Namun, kini kami menerima sebanyak 12 e-mel pada setiap hari untuk bertanyakan di mana mereka boleh membeli basikal itu," katanya.

Dia mencipta basikal itu di sebuah bengkel di sini.

Gafni meramalkan bahawa pada masa depan, kadbod mungkin digunakan dalam pembuatan kereta dan pesawat.

Kadbod dihasilkan daripada pulpa kayu yang dicipta pada abad ke-19. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Akui pernah merajuk

Posted:

Akui pernah merajuk

BIARPUN tampil dengan imej bertudung sejak awal kemunculannya dalam bidang seni, ternyata pelakon Rafidah Ibrahim tidak dapat mengelak daripada terjebak dengan kisah-kisah panas yang menjadi lumrah dalam kehidupan seorang artis.

Kontroversi Rafidah atau mesra dipanggil Fida bermula apabila gambarnya yang tidak bertudung tersebar di internet yang berpunca daripada perbuatan bekas kekasihnya iaitu Mamat Sepah sehingga mengakibatkan hubungan mereka berakhir.

Tidak lama kemudian, pelakon yang berusia 28 tahun itu dikatakan pula sudah mendirikan rumah tangga dengan seorang ahli perniagaan bertaraf VIP serta menjadi isteri kedua.

Terkini, menerusi akaun Twitternya pelakon itu membuat pengakuan bahawa dia mahu berhijrah ke Indonesia, sekali gus membuatkan para peminatnya terkejut dengan keputusan yang dibuatnya itu.

Berkesempatan bertemu Fida sewaktu siri jelajah Anugerah Skrin 2012 yang berlangsung di Gurney Plaza, Pulau Pinang baru-baru ini, dia lantas menjelaskan maksud di sebalik kenyataan tersebut.

"Ya, saya pernah berhasrat untuk berhijrah ke Indonesia semasa bulan Ramadan yang lalu dan itu yang menyebabkan saya membuat kenyataan di laman Twitter.

"Apabila difikirkan semasak-masaknya serta dinasihatkan oleh beberapa orang rakan, akhirnya saya membatalkan hasrat tersebut. Lagipun pada masa itu Hari Raya Aidilfitri juga semakin hampir dan seelok-eloknya saya terus bersama keluarga," jelasnya.

Ditanya apakah punca dia membuat keputusan sedemikian, pelakon yang membintangi drama bersiri Runtun Qalbu itu mengakui bahawa dia sebenarnya merajuk sehingga mahu membawa diri ke Indonesia.

Bagaimanapun, Fida tidak mahu membuka mulut serta enggan menjelaskan perkara yang sebenar punca membuatkan dirinya merajuk, meskipun diasak berulang-ulang kali.

"Tidak perlulah ditanyakan punca saya merajuk memandangkan saya masih belum bersedia untuk bercerita mengenainya buat masa sekarang. Apa yang boleh saya katakan, rajuk saya itu tidak berkaitan dengan industri hiburan, sebaliknya ia lebih bersifat peribadi.

"Kalau boleh biarlah ia terus menjadi rahsia dan saya anggap semua yang berlaku ada hikmah di sebaliknya. Kini, biarlah saya memberi sepenuh tumpuan kepada kerjaya seni," ujarnya sambil menafikan segala yang terjadi berpunca daripada insan bergelar lelaki.

Namun begitu, Fida memberitahu hasrat untuk ke Indonesia masih lagi ada terutamanya untuk melebarkan sayap perniagaan minuman kesihatan Teh Misai Kucing yang sedang dijalankannya sekarang.


SELAIN sedang hangat dengan drama rantaian Runtun Qalbu, Fida kini muncul dengan sebuah single bersama Datuk AC Mizal dan Stella Band menerusi lagu yang disusun semula, Apo Kono Eh Jang.


Menurut Fida, dia mula menjalankan perniagaan tersebut sejak bulan Mei lalu ketika menyertai program Himpunan Sejuta Belia di Putrajaya dan kini dia berusaha mengembangkan lagi perniagaannya itu.

"Sebelum ini saya pernah menjalankan perniagaan tudung, tetapi ia tidak dapat diteruskan setelah berdepan beberapa masalah. Kini saya beralih pula dengan perniagaan sekarang.

"Pada mulanya saya sekadar menjadi pengguna biasa minuman Teh Misai Kucing ini, namun setelah mendapati minuman tersebut mengandungi pelbagai khasiat, saya membuat keputusan untuk menjualnya pula," ujarnya.

Masih berkawan

Sebelum ini Fida pernah menjalinkan hubungan cinta dengan pelawak Mamat Sepah pada tahun lalu, tetapi kini kisah cinta mereka sudah berakhir dan tinggal menjadi sejarah buat mereka berdua.

Walauapun tidak lagi menjalinkan sebarang hubungan istimewa dengan pelawak berkenaan, Fida menyatakan hubungan mereka sekarang tidak lebih daripada seorang kawan.

"Rasanya tidak salah kalau kami terus berkawan seperti biasa, meskipun dia sekarang merupakan bekas kekasih saya. Lagipun tidak guna kalau kami terus bergaduh dan bermusuh.

"Sekarang ini kami lebih selesa dalam hubungan sebagai kawan dan apa yang berlaku antara saya dan Mamat dahulu biarlah menjadi pengalaman dan pengajaran yang berguna," ujarnya.

Mengenai status dirinya sekarang setelah menafikan pernah mendirikan rumah tangga, pelakon berkenaan menyatakan dia sekarang masih lagi tidak mempunyai sebarang hubungan istimewa dengan mana-mana lelaki.

"Biarlah saya beri lebih tumpuan kepada kerjaya sekarang memandangkan rezeki dalam bidang seni semakin banyak. Lagipun, jadual harian saya bertambah padat kerana kini saya sudah mula berjinak-jinak dengan nyanyian dan baru sahaja menghasilkan single terbaharu," ujarnya.

Nafas baharu

Bercerita dengan lebih lanjut mengenai single terbaharunya iaitu Apo Kono Eh Jang, Fida menyatakan dia baru selesai menjalani penggambaran klip video lagu tersebut pada 13 Oktober lalu.

Menurut Fida, menerusi lagu yang pernah dipopularkan oleh Ally Noor dan Mastura itu, dia turut menjalinkan kerjasama dengan Datuk AC Mizal dan Stella Band.

"Komposer Sheikh Qalam merupakan individu yang telah memberi idea untuk merakamkan semula lagu ini setelah kami melakukan perbincangan bersama apabila saya menyatakan hasrat mahu menghasilkan single baharu.

"Beliau juga memainkan peranan membuat susunan muzik semula dan memberi nafas baharu dan lagu ini sudah siap dirakamkan dua bulan lalu. Secara keseluruhannya, saya sangat berpuas hati dengan hasilnya dan ia memberi kelainan berbanding lagu asal," jelasnya.

Ujarnya, single terbaharunya itu sudah pun mula diputarkan di beberapa buah stesen radio popular dan gembira kerana ia mendapat maklum balas yang positif daripada para peminatnya.


FIDA tidak mahu memikirkan soal cinta selepas putus cinta dengan pelawak Mamat Sepah. Dia mahu memberi fokus terhadap kariernya yang semakin berkembang.


"Ada peminat saya yang memberikan pujian kerana saya mampu menyanyikan lagu berkenaan dengan baik, walaupun mereka tahu saya bukan berasal dari Negeri Sembilan. Ia membuatkan saya lebih bersemangat untuk mempromosikan lagu ini," ujarnya.

Jelasnya, menerusi single yang akan datang, dia sudah berbincang dan akan terus bekerjasama dengan komposer berkenaan untuk merakamkan sebuah lagu lama yang turut diberi nafas baharu.

Sama tapi tak serupa

Posted:

Sama tapi tak serupa


ADI menegaskan keintimannya dengan Nora sekadar untuk merealisasikan produksi lakonan mereka.


FILEM Aku Terima Nikahnya lakonan Adi Putra dan Nora Danish kini sedang hangat ditayangkan di pawagam. Sebaik ia ditayangkan, ada beberapa perkara yang dibangkitkan pihak media serta audiens.

Ia adalah tentang persamaan filem tersebut dengan sebuah filem Hollywood berjudul, The Vow serta adegan yang agak intim antara Adi dan Nora.

Aku Terima Nikahnya mengisahkan Johan (lakonan Adi Putra) dan Arlisa (Nora Danish) yang baru sahaja mendirikan rumah tangga telah berhadapan dugaan terbesar apabila Johan mengalami kemalangan.

Akibat kemalangan tersebut, Johan telah hilang ingatan dan disahkan mengalami sejenis penyakit yang dikenali sebagai Selective Amnesia. Ia menyebabkan Johan sekadar mengingati perkara yang berlaku sehingga usianya 31 tahun, iaitu dua tahun sebelum dia mengenali isterinya itu.

Jalan cerita tersebut didakwa mempunyai persamaan yang begitu ketara dengan filem The Vow lakonan Rachel McAdams dan Channing Tatum.

Perbezaannya, dalam The Vow yang ditayangkan pada Februari tahun ini, bukan watak suami (lakonan Tatum) tetapi sebaliknya karakter si isteri (McAdams) yang hilang ingatan.

Menjawab persoalan tersebut, pengarah Aku Terima Nikahnya, Eyra Rahman dengan tegas berkata, jalan cerita kedua-dua filem berkenaan jauh berbeza. Bagaimanapun, dia mengakui persamaan yang wujud adalah dari segi konsep cerita.

"Saya tahu mereka yang menonton filem ini pastinya akan membandingkan dengan filem The Vow. Saya akui konsep cerita memang sama, tetapi bukanlah meniru keseluruhan jalan ceritanya.

"Menerusi The Vow, yang hilang ingatan ialah watak isteri. Dalam Aku Terima Nikahnya pula, si suami yang mengalami hilang ingatan. Namun, jalan cerita yang dipaparkan memang jauh berbeza," jelasnya tentang filem yang menjalani penggambaran selama 18 hari dengan kos sekitar RM1.8 juta di beberapa buah lokasi seperti Kuala Lumpur, Seremban dan Port Dickson, Negeri Sembilan itu.

Gandingan mantap

Menurut Eyra lagi, biar apa sahaja pandangan khalayak, dia menerima dengan hati terbuka kerana ia merupakan buah tangan sulungnya di layar perak.

Malah, dia sangat berpuas hati dengan hasil cerita tersebut selain yakin mampu menambat hati penonton dengan lakonan para pelakon yang memberangsangkan.

Ditanya tentang pemilihan Adi dan Nora sebagai teraju utama filem tersebut, Eyra menjelaskan ia dibuat berdasarkan perbincangan yang telah dilakukan dan menganggap ia merupakan gandingan yang cukup mantap.

"Secara keseluruhannya, saya berpuas hati dengan lakonan yang ditampilkan memandangkan kedua-duanya telah membawakan watak yang diberikan dengan baik," ujarnya yang pernah menjadi penolong pengarah beberapa buah filem seperti Rempit V3, Sekali Lagi dan Senario Beach Boy.

Sementara itu, Adi dengan penuh terbuka menjawab persoalan tentang adegan intim dan romantik antara dirinya dengan Nora.

Menganggap sudah begitu serasi dengan pelakon jelita tersebut, termasuk untuk adegan romantik kerana mereka pernah membawa watak sebagai suami isteri dalam drama rantaian Tentang Dhia, kata Adi, dia melihat adegan romantik mereka itu sekadar satu lakonan.

"Saya melihat ia (adegan romantik) sebagai satu keperluan cerita dan sudah menjadi tanggungjawab buat saya melaksanakannya dengan baik.

"Malah, salah satu sebab saya menerima tawaran berlakon dalam filem ini juga adalah kerana jalan cerita romantiknya yang lain daripada lain," ujar Adi yang mengaku pada awalnya tidak tahu siapa heroin filem tersebut.

Tambahnya, selain menganggap ia sebagai satu tanggungjawab pelakon, paling utama, isterinya, Aida, faham dengan tanggungjawabnya sebagai pelakon yang perlu terbabit dengan adegan romantik dalam filem ke-66 terbitan Metrowealth Sdn. Bhd. itu.

"Apabila berlakon dalam filem ini semua pihak terutamanya isteri faham dengan watak yang dibawakan dan saya sekadar menjalankan tugas sebagai pelakon. Jadi, tidak timbul sebarang isu termasuk membabitkan cinta di lokasi," jelasnya yang sebelum ini didakwa hampir bercerai dengan isterinya kerana Nora.

Wanita lebih pandai bercinta - Shah Rukh Khan

Posted:

Wanita lebih pandai bercinta - Shah Rukh Khan


SHAH RUKH KHAN mempunyai definisi tersendiri apabila memperkatakan tentang istilah cinta dan wanita.


TERKENAL dengan variasi filem romantik, menurut pandangan bintang terkenal, Shah Rukh Khan, golongan wanita lebih memahami emosi dalam bercinta berbanding lelaki.

Tambahnya, cinta merupakan sebuah emosi yang ringkas dan perlu disimpan rapi dalam hati.

"Apabila bercinta, kita perlu jadi diri sendiri. Perkara-perkara kecil perlu diambil kira seperti menjadi pendengar setia antara satu sama lain dan memberikan pelukan.

"Wanita tahu bagaimana untuk bercinta berbanding lelaki dan ia adalah perkara personal yang tidak perlu digembar-gemburkan," katanya kepada laman web BollywoodCelebden.com.

Shah Rukh banyak melakonkan karakter utama dalam filem romantik antaranya Veer Zara, Dil To Pagal Hai, Mohabbatein dan Kuch Kuch Hota Hai.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved