Rabu, 12 Oktober 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kaum Adam lebih selesa kunci mulut

Posted:

Kaum Adam lebih selesa kunci mulut

Kaum Adam lebih selesa kunci mulut

Oleh ROSMALINA ABD. KADIR

BUKAN mudah untuk mengajak seorang lelaki yang menghidap kanser payudara berkongsi ceritanya. Justeru tidak hairanlah, tidak banyak kisah pengakuan dapat kita baca di akhbar-akhbar atau disiarkan di televisyen.

Dalam perjalanan menyiapkan artikel ini, penulis berjumpa dengan seorang doktor pakar kanser payudara di sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur sebulan lalu. Dia berkongsi kisahnya menguruskan tiga kes membabitkan kanser payudara dalam kalangan lelaki.

Malangnya ketika penulis ingin mendapatkan temu bual dengan pesakit-pesakit tersebut, dua daripadanya telah meninggal dunia akibat lambat mendapatkan rawatan kerana dikesan selepas berada di peringkat serius.

Seorang lagi pesakit yang sudah sihat, bagaimanapun menolak untuk ditemu bual. Kisah benar ini memberi kita dua senario iaitu pertama betapa kanser dalam kalangan lelaki sebenarnya bukanlah lagi kes terpencil, manakala keduanya di sebalik angka yang semakin meningkat itu kanser payudara masih terlalu tabu dalam kalangan lelaki untuk dibicarakan.

Lelaki lebih sukar dikesan

"Di Malaysia kes kanser payudara dalam kalangan lelaki tidak disebarkan sebagaimana kes kanser payudara wanita. Mungkin mereka malu kerana penyakit ini selalunya hanya menyerang wanita.

"Kebarangkalian untuk ia menyerang kaum lelaki hanya satu daripada seratus lelaki tetapi, risiko itu tetap ada," jelas doktor berkenaan yang juga Pakar Bedah Endoktrin dan Konsultan Payudara, Pusat Perubatan Prince Court (PCMC), Dr. Harjit Kaur.

Katanya, walaupun kes kanser payudara dalam kalangan lelaki di Malaysia masih amat kecil tetapi, penting untuk diberi perhatian kerana ia ialah kanser yang membunuh.


HARJIT mahu semua lelaki sentiasa memeriksa payudara mereka bagi mengesan sebarang keganjilan.


"Tidak seperti wanita, simptom kanser payudara sukar dikesan dalam kalangan lelaki kerana payudara mereka amat kecil. Justeru mereka perlu lebih peka mengenai sebarang keganjilan pada payudara mereka.

"Kadang-kadang mereka mengabaikan tanda-tanda seperti bintik-bintik di sekitar aerola dan memicitnya kerana menganggap ia sebagai jerawat biasa," katanya.

Sekiranya dibiarkan katanya, kanser payudara yang semakin parah atau masuk ke peringkat tiga dan empat berisiko tinggi menyebabkan kematian.

"Simptom yang menunjukkan kanser payudara masuk ke tahap serius ialah benjolan di belakang puting payudara semakin membesar, puting mengeluarkan cecair atau kulit payudara dan puting susu tertarik ke dalam.

"Lebih buruk lagi, kanser ini cepat merebak melalui salur darah dan salur limfa kerana lelaki mempunyai tisu lemak payudara yang kecil berbanding wanita," katanya.

Harjit memberitahu, rawatan kanser payudara lelaki adalah sama seperti rawatan ke atas pesakit wanita seperti pembedahan mastektomi bagi membuang keseluruhan payudara yang dijangkiti dengan cara membuang tisu termasuk lobul, liang, tisu lemak dan bahagian kulit termasuk puting serta aerola.

"Begitu juga dengan pembedahan lumpectomy bagi membuang bahagian yang dijangkiti sahaja sekiranya kanser payudara dikesan awal," katanya.

Tambahnya, rawatan selepas pembedahan iaitu radioterapi dan kemoterapi juga adalah sama.

"Justeru, amat penting untuk membuat pemeriksaan sendiri disusuli pemeriksaan dengan pakar melalui pemeriksaan ultrasound kerana sekiranya lelaki itu menghidap kanser payudara, ketulan akan dapat dilihat dengan jelas," katanya sambil mengakui lelaki yang mempunyai ahli keluarga menghidapi kanser payudara berisiko lebih tinggi diserang dengan penyakit itu.

Pengakuan pesakit

Dalam pada itu, seorang Pesuruhjaya Daerah Okaloosa di Florida, Amerika Syarikat (AS), Dave Parisot berkongsi kisahnya selepas selamat dalam pembedahan membuang sel kanser payudaranya.

"Saya memberitahu kisah ini kerana saya tahu perlunya memberi kesedaran mengenai kanser payudara dalam kalangan lelaki," katanya di dalam Akhbar Florida Freedom awal bulan ini.

Pada Februari 2010, Parisot menjalani pembedahan pintasan gastrik untuk membantu proses pengurangan berat badan, tetapi melalui pembedahan itu ia telah menyelamatkan nyawanya.


LELAKI perlu menepis perasaan malu membincangkan mengenai kanser payudara yang boleh mengancam nyawa mereka.


"Ini kerana pada bulan Julai 2010, selepas saya kehilangan berat sebanyak 34 kilogram, saya temui ketulan di dada saya. Oleh kerana kakak juga merupakan penghidap kanser payudara, saya mungkin berisiko dijangkiti penyakit sama," katanya.

Doktor yang merawat Parisot di Hospital Pangkalan Tentera Udara Eglin melakukan ujian ultrasound dan menemui ketulan sebesar dua sentimeter yang menunjukkan dia menghidap kanser payudara tahap dua.

Pada Ogos 2010, dia menjalani biopsi dan doktor memberitahu bahawa mereka yakin dia akan sihat selepas ketulan itu dibuang.

Mereka kemudiannya mengatur pembedahan mastektomi payudara kiri dan memeriksa nod sentinal limfa pertamanya yang menghampiri sel kanser daripada tumor utama, tetapi kanser tidak merebak ke situ dan berjaya dibuang sepenuhnya.

Parisot terselamat kerana ketulan itu disedari selepas Parisot kehilangan banyak berat badan.

"Lelaki perlu peka akan kemungkinan dijangkiti kanser payudara.

"Mereka perlu tahu simptom-simptomnya, melakukan pemeriksaan sekiranya terdapat tanda-tanda mencurigakan oleh doktor pakar dan sekiranya ada, buang kanser itu secepat mungkin," katanya.

Teknologi semakin maju

Sementara itu, Konsultan Radiologi PCMC, Dr. Sumitra Ranganathan memberitahu, kemajuan teknologi dapat mengesan sel kanser dengan lebih tepat dan membantu survival pesakit secara tidak langsung.

"Kemajuan dalam proses pengimejan payudara pesakit kanser payudara lelaki dan wanita boleh dilihat melalui teknologi digital tomosintesis, mamografi laser berkomputer, termografi dan pengimejan payudara molekular.

"Melalui mamografi laser berkomputer, pesakit tidak akan berasa sakit seperti proses mamogram biasa tetapi, ia dapat memberikan keputusan sama apabila mengesan aliran darah yang ditingkatkan ke tisu kanser dan membekalkan imej 3D," katanya.

Pemeriksaan termografi pula katanya, menggunakan kamera khas untuk mengira suhu di permukaan kulit payudara.

"Sel kanser membiak dengan cepat menjadikan aliran darah dan metabolisma adalah lebih tinggi di kawasan kanser.

"Proses ini selamat kerana tidak menggunakan sebarang radiasi," katanya.

Pengimejan payudara molekular pula adalah teknologi baharu di mana bahan radioaktif disuntik ke dalam payudara dan molekulnya diserap oleh kanser yang dikesan melalui kamera.

"Proses ini berjaya dalam kebanyakan kes tetapi,penggunaan dos radiasi yang kecil mungkin memberi kesan sampingan kepada pesakit," katanya.

Konsultan dan Pakar Onkologi Klinikal, PCMC, Dr. M. Azrif pula memberitahu, terapi selepas pembedahan merupakan rawatan penting untuk membantu survival.


KANSER lebih cepat merebak bagi pesakit lelaki kerana tisu lemak mereka jauh lebih kecil.


"Rawatan radioterapi, kemoterapi, terapi antiestrogan dan terapi sasaran yang semakin maju merupakan pilihan rawatan yang meningkatkan jangka hayat pesakit terutama mereka yang menjalani pembedahan selepas dikesan pada peringkat serius," katanya.

M. Azrif berkata, rawatan selepas pembedahan perlu walaupun sel kanser di dalam payudara pesakit telah pun dibuang.

"Ini kerana, sel kanser kemungkinan telah merebak melalui salur darah dan membiak di kawasan lain dalam badan terutama organ-organ berdekatan dengan payudara.

"Rawatan susulan ini telah dibuktikan dapat mengurangkan risiko untuk kanser berulang dan meningkatkan potensi survival.

Menurut beliau, di negara-negara Barat, statistik kes kanser payudara menurun saban tahun ekoran peningkatan kemajuan teknologi dalam mengesan dan merawat kanser berkenaan.

"Penurunan statistik juga dipercayai disebabkan kesedaran mengenai kanser payudara dalam kalangan lelaki dan wanita yang semakin meningkat," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Petik strawberi sampai penat

Posted:

Petik strawberi sampai penat

Petik strawberi sampai penat

Oleh BASIR ABU BAKAR

JIKA sebelum ini ladang strawberi sering dikaitkan dengan Cameron Highlands, namun kini pencinta buah itu tidak perlu lagi memandu jauh hanya semata-mata menikmati buah strawberi segar. Ini kerana taman strawberi di Genting Highlands yang mula beroperasi sejak tiga tahun lalu kini menjadi salah satu tarikan terbaharu di kawasan tanah tinggi tersebut.

Selepas ini pengunjung yang ingin ke kota keriangan Genting Highlands, Pahang pastinya tidak akan melepas peluang singgah sebentar di ladang Genting Strawberry Leisure Farm Sdn. Bhd. yang terletak tidak jauh dari bandar Gohtong Jaya.

Menceritakan sedikit mengenai bandar Gohtong Jaya yang merupakan bandar utama di Genting Highlands, Penolong Arkitek Landskap, Majlis Daerah Hulu Selangor, Nurul Huda Khairuddin memberitahu, ia dibina oleh Tan Sri Lim Goh Tong yang juga Pengerusi Genting Group.

"Kawasan Gohtong Jaya mempunyai pelbagai kedai, rumah, pangsapuri dan kawasan komersial. Di sana terdapat juga Kolej Antarabangsa INTI Genting.

"Selain itu, sebagai sebuah pusat peranginan terkenal terdapat beberapa buah hotel atau rumah penginapan, salah sebuah hotel yang popular ialah Hotel Seri Malaysia," katanya.

Menurut Nurul Huda lagi, berdekatan Gohtong Jaya juga terletaknya stesen kereta kabel Genting Skyway iaitu titik sempadan negeri Selangor dengan Pahang.


PAPAN tanda Genting Strawberry Leisure Farm yang terletak di pintu masuk taman ini pasti menggamit pengunjung yang hadir.


"Di sini jugalah terdapat sebuah taman santai strawberi yang sangat menarik untuk dilawati," katanya yang telah beberapa kali ke taman strawberi itu yang sebenarnya terletak di daerah Hulu Selangor.

Pengasas taman tersebut, KC Chung, 40, berkata, di taman itu terdapat kira-kira 80,000 pokok strawberi yang ditanam dengan secara bertingkat di atas tanah seluas 0.8 hektar. Ia diusahakan sejak diusahakan sejak tahun 2009.

Menurutnya, pemandangan di taman santai strawberi tersebut hampir menyamai kebun strawberi di Cameron Highlands namun, terdapat beberapa perbezaan yang cuba diketengahkan dalam ladang strawberi berkenaan.

Apa yang pasti katanya, pengunjung pasti teruja untuk memetik sendiri buah strawberi di taman santai yang diusahakan KC Chung sejak tiga tahun lalu.

"Di ladang ini saya cuba melakukan kelainan dari kebiasaan yang terdapat di ladang strawberi sedia ada di negara ini. Bermula dengan reka bentuk, idea dan konsep 'petik sendiri buah strawberi selagi terdaya' ternyata menjadi tarikan utama pengunjung untuk datang semula ke ladang ini," katanya ketika ditemui di ladang miliknya di sini baru-baru ini.

Ladang individu terbesar

Idea KC Chung yang cuba mengetengahkan konsep 'kebun rekreasi' atau 'taman santai' itu ternyata memberi satu kelainan yang menjadikan pengunjung seperti berada di kawasan tanah tinggi yang sungguh menyegarkan.

Apatah lagi taman ini juga diserikan dengan haruman bunga-bungaan yang berwarna warni.

"Untuk pengetahuan anda ladang ini merupakan ladang strawberi milik individu terbesar di Malaysia. Selain itu, semua daya tarikan yang ada di Cameron Highlands terdapat di sini.

"Kecuali ladang teh, turut terdapat di sini ialah taman mini kaktus, gerai jualan dan taman mini sayuran gergasi pertama Asia," katanya.

Menurutnya lagi, buah strawberi yang dihasilkan di ladang tersebut jauh lebih besar, sedap dan ranum dimakan berbanding buah strawberi di tempat lain.

"Strawberi di sini lebih enak kerana keadaan suhu di sini tinggi sedikit dari Cameron Highlands dan dalam sesetengah keadaan ia akan menjadi lebih sejuk.


BUAH strawberi di Genting Highlands lebih besar dan sedap.


"Selain itu teknik penanaman pokok strawberi yang digunakan juga menjadi faktor strawberi di sini ranum, berbuah sepanjang musim dan lebih besar," katanya yang enggan mendedahkan teknik rahsia penanaman benih strawberi itu.

Kedai cenderamata

Seorang pengunjung, Yusri Abdullah, 28, berkata, taman strawberi tersebut sangat luas dan sesuai untuk aktiviti rekreasi seisi keluarga.

Malah katanya, perjalanan dari Kuala Lumpur ke Bandar Gohtong Jaya sejauh 46 kilometer itu hanya mengambil masa 47 minit berbanding Cameron Highlands.

"Oleh itu orang di Lembah Klang tidak perlu memandu jauh dan mengeluarkan wang yang banyak untuk ke Cameron Highlands bagi melihat dan merasai buah strawberi," katanya.

Lebih menyeronokkan lagi, taman santai itu lengkap dengan gerai cenderamata yang turut menyediakan pelbagai barangan hiasan untuk dibawa pulang sebagai kenangan.


SALAH sebuah dari 60 gerai yang menjual produk berasaskan strawberi.


"Jika kita membawa anak kecil, pasti tangan tidak cukup untuk menjinjing beg plastik terisi tanda mata bertemakan strawberi," katanya tersenyum.

Mengimbau kembali keadaan ketika mula-mula masuk ke taman strawberi, Yusri memberitahu sejurus melalui pintu gerbang taman santai, pengunjung akan disambut dengan senyuman manis penyambut tetamu.

Selepas memetik strawberi pesan Yusri, pengunjung jangan lupa meneroka rumah cendawan kerana di situ terdapat ribuan jenis cendawan antaranya cendawan ling-zhi, white oyster, black poplar dan abalone.

Di penghujung rumah itu, disediakan sebuah kawasan menjual pelbagai produk cendawan dan pengunjung boleh membelinya pada harga yang berpatutan.

"Namanya saja ladang strawberi, tetapi bukan setakat buah strawberi, tomato, tauge Cina (bean sprout), markisa, halia, orkid, ros dan anggur turut ditanam serta sayuran gergasi menjadi antara tarikan terbaharu." katanya.

Sesuatu yang menarik, sebuah bangsal turut didirikan menggunakan campuran tumbuhan semula jadi seperti buluh, rotan dan mengkuang. Ia merupakan hasil kerja tangan penduduk Orang Asli.

Di sini juga, pelbagai menu masakan berasaskan strawberi dan cendawan disajikan untuk tetamu yang ingin meluangkan masa melihat pelbagai barangan cenderamata yang dijual.

Bagi penggemar kopi dan teh, jangan lupa merasai kelazatan kopi atau teh berperisa strawberi.

Full content generated by Get Full RSS.

Eksotik usus lembu sumbat

Posted:

Eksotik usus lembu sumbat

Eksotik usus lembu sumbat

Oleh ADZRIEFAIZ ADZLAN


BAHAGIAN dalam usus lembu disumbat dengan kentang, tauhu dan telur yang dilenyekkan.


JANGEK? Apa itu jangek? Jangek adalah keropok kulit lembu. Itulah antara cabaran makanan yang saya kena lalui. Selama ini asyik mendengar keropok kulit lembu dan sekarang demi penonton setia Makan Angin dan pembaca Kosmo!, saya mempelajari cara membuat keropok eksotik itu dari A hinggalah Z.

Bukan setakat itu sahaja, saya juga belajar membuat usus isi yang mana usus lembu disumbatkan dengan bahan-bahan tertentu. Kedua-dua makanan itu merupakan makanan istimewa di Sumatera terutamanya di Pekan Baru, Riau.

Memanglah pada mulanya agak sukar untuk menelannya sehingga termuntah tetapi apabila dimakan, memang sedap rasanya.

Sebelum memulakan misi, saya telah ke tempat menenun dan mencuba tenun kain sendiri di Tenunan Wan Fitri. Rupanya aktiviti menenun bukanlah semudah yang disangka kerana ia memerlukan kesabaran dan ketelitian. Namun, hasilnya tidak mengecewakan.

Selepas menenun, saya sempat mencuba minuman tradisi masyarakat Indonesia iaitu jamu.

Dapatkan kulit lembu

Selesai minum jamu untuk menambah tenaga, bermulalah misi saya di Pekan Baru. Saya terus ke Pasar Tradisional Dupa Khencana ditemani Pak Agus untuk membeli bahan-bahan yang akan digunakan untuk menu usus lembu sumbat.

Saya memilih untuk menaiki bas kerana pengangkutan bas di sini sangat unik dan cantik kerana ia dihias dengan cantik. Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah kentang, telur dan tauhu. Cabaran saya adalah mencari dan memilih sendiri bahan-bahan yang hendak dibeli.

Selesai membeli kami terus ke hotel untuk rehat kerana jam 2 pagi kami akan ke rumah pemotongan haiwan untuk membeli kulit lembu! Menarik tak?

Apabila tiba di rumah pemotongan, sayalah paling teruja. Tapi dalam keterujaan itu timbul juga perasaan ngeri apabila tiba di sana yang seakan-akan dewan, saya lihat darah lembu memenuhi kesemua lantai dewan. Namun, walaupun darah berselerakan, pemotongan lembu-lembu di sana dijalankan secara sistematik.

Satu bahagian disediakan untuk penyembelihan dan beberapa bahagian lagi diasingkan untuk melapah bahagian tertentu. Bagi kita ia agak mengerikan tapi bagi mereka ia adalah pemandangan biasa.


USUS lembu sumbat yang siap direbus boleh dinikmati begitu sahaja.


Kulit lembu dan usus yang saya peroleh itu terus saya bawa kepada Pak Agus yang akan menunjukkan cara memasaknya. Proses pertama yang dilakukan apabila sampai di kilang tersebut adalah menimbang kulit lembu yang dibeli untuk membuat anggaran. Jumlah berat adalah 23 kilogram, sebab itulah saya rasa nak tercabut tangan mengangkatnya.

Selesai menimbang, kulit tersebut direbus untuk memudahkan pengasingan bulu kasar di kulit tersebut. Kemudian, kulit itu direbus sekali lagi selama 30 minit untuk memastikan kulit lembu benar-benar bersih.

Setelah selesai, proses memotong kulit lembu menjadi kecil seperti saiz dadu kecil dengan menggunakan mesin pemotong khas. Akhirnya kepingan kulit itu dijemur selama lima jam hingga dua hari bergantung kepada panas matahari. Apabila betul-betul kering, barulah kulit lembu siap untuk digoreng. Proses menggoreng keropok itu memerlukan minyak yang benar-benar panas.

Misi kedua pula adalah menyediakan usus lembu sumbat. Menggunakan bahan-bahan yang dibeli di pasar, Pak Indra menunjukkan cara-cara menyumbat bahan-bahan tersebut setelah dilenyek untuk disumbat ke dalam usus lembu tersebut.

Proses menyumbat bahan-bahan yang telah dilecek haruslah secara berhati-hati dan cekap. Kemudian, usus lembu yang telah disumbat dengan bahan-bahan tadi direbus sehingga masak dan siap untuk dihidang.

Apabila selesai, cabaran yang paling mendebarkan untuk saya adalah masa menikmatinya. Apabila saya cuba bayangkan usus lembu tersebut akan menjadi santapan saya, oh! sangat menggerunkan. Tetapi seperti biasa saya akan menggunakan formula jangan fikir, jangan fikir!!!

Malangnya masa makan, saya tersedak dan hampir-hampir tercekik. Apa pun menu kali ini memang sedap dan unik sebenarnya. Sebelum pulang saya sempat berjalan-jalan dan mengenal sejarah kerajaan Siak.

Salah satunya adalah istana Siak Sri Indrapura yang menjadi simbol wisata di Riau. Ia dibina pada tahun 1889 oleh arkitek berbangsa Jerman.

Itulah cerita yang dapat dikongsi untuk semua pembaca Kosmo! dan penonton setia TV9. Esok, jangan lupa menonton Makan Angin 2, episod 10, jam 8.30 malam hanya menerusi TV9.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Kereta 'tanker' mampu bawa 1,000 liter diesel seludup

Posted:

Kereta 'tanker' mampu bawa 1,000 liter diesel seludup

Kereta 'tanker' mampu bawa 1,000 liter diesel seludup

NOOR JANIHAN (kanan) menunjukkan tangki minyak yang dipasang pada bahagian belakang sebuah kereta Proton Wira di Padang Besar semalam.


PADANG BESAR - 'Kereta tanker.'

Demikian yang boleh digambarkan mengenai sebuah kenderaan penyeludup diesel yang dirampas Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) di Kampung Melayu di sini petang kelmarin.

Walaupun ia sebenarnya hanya sebuah kereta Proton Wira tetapi bahagian dalamnya telah diubah suai dengan seluruh bahagian tempat duduk belakang sehingga atapnya dimuatkan dengan sebuah tangki minyak manakala sebuah lagi tangki diletak pada but belakang.

Menariknya, kereta tersebut mampu mengisi diesel sehingga 1,000 liter dan kereta itu dipasang cermin gelap bagi mengaburi pihak berkuasa daripada melihat keadaan di dalamnya.

Bagaimanapun, dalam kejadian kira-kira pukul 5.10 petang kelmarin, kelicikan pemandu dan kehebatan kereta tersebut akhirnya ditumpaskan setelah ia dikesan oleh anggota UPP yang membuat rondaan ketika melalui tapak kilang di sini.

Komander UPP Padang Besar, Asisten Supritendan, Noor Janihan Nanyang berkata, anggotanya yang hairan melihat kelibat kenderaan tersebut kerana tayar belakangnya begitu mendap dan bergerak seperti 'kura-kura'.

"Apabila mengekori kereta tersebut kira-kira tiga kilometer, pemandunya telah menyedari aktivitinya terbongkar dan dia cuba melarikan diri tetapi dapat dipintas di kampung tersebut," katanya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Bantuan rakyat RM500 diagih Januari 2012

Posted:

Bantuan rakyat RM500 diagih Januari 2012

Bantuan rakyat RM500 diagih Januari 2012

KUALA LUMPUR - Kerajaan menimbang mengagihkan pemberian bantuan rakyat sebanyak RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah, mulai Januari 2012.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin (gambar) berkata, pengagihan bantuan wang tunai itu yang boleh dilakukan secara berperingkat-peringkat tanpa penetapan masa akan dilakukan secepat mungkin mulai Januari depan.

Bantuan sekali sahaja itu diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentangkan Belanjawan 2012 minggu lepas.

Awang Adek berkata, kerajaan mengenal pasti Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sebagai agensi utama pelaksana bantuan ini memandangkan agensi berkenaan mempunyai fail-fail cukai bagi pembayar cukai yang aktif mahupun tidak aktif.

"Agensi lain yang turut terlibat dalam pengagihan bantuan itu ialah Bank Simpanan Nasional (BSN), Bank Negara serta Pos Malaysia," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Seminar Percukaian Kebangsaan 2011 di sini semalam.

Seminar tersebut dianjurkan oleh LHDN dengan penyertaan seramai 1,120 peserta.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Sayang kereta nyawa melayang

Posted:

Sayang kereta nyawa melayang

Sayang kereta nyawa melayang

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my


KESAN darah Moy Lay yang dilanggar dan diseret oleh penjenayah yang menyamun kereta mangsa di Jalan Kapar, Klang kelmarin.


KLANG - Malang nasib seorang wanita apabila dia bukan saja gagal menyelamatkan kereta Toyota Altis miliknya daripada dilarikan penyamun malah berakhir dengan nyawanya melayang akibat dilanggar dan digilis oleh penjenayah yang tidak berhati perut dalam kejadian di Jalan Kangar 92, Jalan Kapar di sini kelmarin.

Semasa kejadian pada pukul 7.15 malam itu, mangsa Teoh Moy Lay, 52, mati akibat cedera di beberapa bahagian badan selepas dilanggar dan diseret sejauh 54.8 meter.

Lebih menyayat hati, kejadian tersebut disaksikan oleh suami dan anak Moy Lay selepas mereka berlari keluar dari rumah sebaik mendengar jeritan mangsa.

Mengimbas tragedi itu, Ketua Polis Daerah Klang Utara, Supritendan Mohamad Shukor Sulong berkata, polis mengesyaki kedua-dua suspek itu mengekori Moy Lay yang memandu kereta Toyota Altis bernombor pendaftaran BKV 3882 yang bekerja di sebuah syarikat kredit dan kereta terpakai di ibu negara sehingga sampai di hadapan rumah mangsa.

Menurut beliau, sampai di rumah mangsa, salah seorang suspek turun dari keretanya sebelum bertindak menaiki kereta mangsa.

Ketika itu mangsa baru turun dari keretanya dan enjin tidak dimatikan kerana mahu membuka pintu pagar.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Dana Brother untuk Orang Utan

Posted:

Dana Brother untuk Orang Utan

Dana Brother untuk Orang Utan

SERAMAI 40 orang kakitangan Brother turut turun padang untuk menyertai aktiviti membersihkan kawasan sekitar tempat pemuliharaan Orang Utan.


DALAM usaha menyokong pemuliharaan hidupan liar terancam, Brother International (Malaysia) Sdn. Bhd. menghulurkan sumbangan wang tunai bernilai RM5,000 kepada Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sepilok (SORC) di Sandakan, Sabah baru-baru ini.

Inisiatif syarikat peneraju dalam pembangunan dan pengeluaran teknologi alat percetakan, komunikasi, pelabelan, perindustrian dan mesin jahit peribadi itu adalah sebahagian daripada Program Tanggungjawab Sosial Korporat Brother yang telah bermula sejak tahun 2005.

Orang Utan adalah antara hidupan liar yang kian terancam di Malaysia. Kebakaran hutan, pembalakan haram, serta pembangunan menyebabkan mereka kehilangan habitat semula jadi serta mengancam populasi mereka.

SORC adalah antara pusat pemuliharaan yang paling berjaya dalam melindungi makhluk primat tersebut. Ternyata spesies itu tidak mampu meneruskan kesinambungan generasinya yang diancam pembangunan yang melibatkan penggondolan hutan.

Justeru, sumbangan tersebut bertujuan bagi membantu aktiviti pemuliharaan anak Orang Utan yang telah ditinggalkan, tercedera dan juga yang telah dibesarkan di pusat tersebut sejak kecil.

Pada masa yang sama, seramai 40 kakitangan daripada Brother International turut serta menjayakan program itu dengan membersihkan kawasan sekitar pusat pemuliharaan sambil belajar mengenai spesies unik itu.

Menurut Pengarah Urusan Brother International (Malaysia) Sdn. Bhd., Yoshiaki Otsuka, syarikat mereka sentiasa mencari inisiatif baharu untuk menunjukkan keprihatinan terhadap masyarakat serta kawasan sekitarnya dan SORC menjadi penerima sumbangan terkini.

"Program Tanggungjawab Sosial Brother pada tahun ini dilihat lebih aktif apabila sebanyak 27 rumah kebajikan dan perlindungan di zon selatan menerima sumbangan mesin jahit jenama Brother.

"Pada bulan Jun lalu pula, syarikat Brother telah memberi dana berjumlah RM25,000 kepada Persatuan Kanser Kebangsaan sempena program Relay For Life 2011 di samping turut serta dalam aktiviti berjalan secara berganti-ganti selama 16 jam.


ORANG Utan di Sepilok akan dilatih hidup berdikari sebelum dilepaskan semula ke hutan.


"Kini, kami menyokong aktiviti pemuliharaan hidupan liar yang terancam dengan membantu Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sepilok. Semakin kami berjaya dalam syarikat, semakin besar jumlah penerima bantuan. Brother yakin ini adalah satu usaha murni yang patut diteruskan," kata Otsuka.

Latih Orang Utan berdikari

Sumbangan daripada Pihak Brother telah diterima oleh Pengurus Pusat Pemulihan Orang Utan Sepilok, Sylvia Alsisto sewaktu majlis penyerahan cek yang diadakan baru-baru ini.

"Orang Utan sebenarnya memerlukan ruang yang luas untuk menyokong keperluan makanan mereka kerana cenderung kepada rangkaian makanan yang pelbagai dan berbeza-beza untuk memenuhi diet mereka.

"Pada masa yang sama, ruang habitat mereka juga perlu dipulihkan dan dilindungi supaya mereka tidak menjadi mangsa kepada haiwan pemangsa lain serta pemburu haram. Objektif kami adalah untuk membantu spesies unik ini, bermula dari anak Orang Utan yang ditinggalkan ibu, tersesat dan juga yang tercedera supaya ia dipulihkan dan boleh kembali ke habitat asal tanpa bergantung kepada kami lagi. Untuk mencapai matlamat ini, kami memberi mereka tempat tinggal, rawatan dan latihan yang sesuai," terang Sylvia lebih lanjut.

Tambah Sylvia, pihaknya telah menerima kemasukan beberapa ekor Orang Utan baharu ke pusat itu sejak beberapa tahun lalu dan ia menjadi sebab untuk meluaskan kawasan pusat pemuliharaan berkenaan. Oleh itu, sumbangan daripada pihak Brother tepat pada masanya dan amat dihargai.

Semasa lawatan amal ke Sepilok, 40 orang kakitangan Brother yang menyertai lawatan itu berkesempatan untuk menyaksikan Orang Utan menerima rawatan, diberi latihan kemahiran asas dan juga latihan untuk hidup sendiri sebelum ia bersedia untuk dilepaskan ke habitat asal di dalam hutan.

Full content generated by Get Full RSS.

Batik Desa Murni di Kota Bharu

Posted:

Batik Desa Murni di Kota Bharu

Batik Desa Murni di Kota Bharu

Oleh ASMA HANIM MAHMOOD


BIBI RAMJANI membuka cawangan Galeri Desa Murni di Kota Bharu melalui pelaburan hampir RM1 juta.


KEHALUSAN dan kesenian batik di Kelantan sememangnya diakui ramai. Malah, sejarah perusahaan batik di negeri itu sudah menjangkau usia berabad lamanya.

Batik menjadi item wajib dalam kalangan pengunjung luar. Kunjungan mereka ke Kota Bharu seakan tidak lengkap jika tidak menjejak ke Pasar Siti Khadijah atau Bazar Buluh Kubu bagi membeli batik sebagai ole-ole.

Kecantikan butik Kelantan dinilai daripada kehalusan lukisan tangan sepenuhnya menjadikan setiap helaian batik unik dan tersendiri.

Namun bagi usahawan wanita, Bibi Ramjani Illias Khan, 39, persepsi tersebut tidak menjadi penghalang buatnya untuk memasarkan batik keluaran negeri jiran, Terengganu, secara eksklusif di Galeri Desa Murni Cawangan Kota Bharu miliknya.

Galerinya yang terletak di Jalan Sultan Ibrahim menghala ke Bulatan Tuan Padang itu menawarkan fabrik batik, tudung dan pakaian berasaskan fabrik sutera digital keluaran kilang berteknologi tinggi Desa Murni Batik di Pulau Rusa, Terengganu.

Desa Murni Batik merupakan salah sebuah syarikat pengeluar batik bumiputera terkemuka dalam negara sejak dekad 1970-an, yang mula meneroka teknologi percetakan digital pada tahun 2007.

Bibi Ramjani berkata, tidak timbul isu beliau tidak menyokong buatan batik buatan tempatan kerana apa yang dilakukannya hanyalah sebagai memberi lebih banyak pilihan kepada orang ramai yang inginkan kelainan.

Anak jati Kelantan dari Kok Lanas itu yang sudah lebih 20 tahun berkecimpung dalam dunia batik berkata, pengusaha batik di dua negeri, Kelantan dan Terengganu, seharusnya sama-sama berganding bahu mengembangkan industri batik.

"Kita saling menyokong antara satu sama lain. Batik yang kita keluarkan sekarang sedang menuju pasaran global jadi adalah penting untuk kita meningkatkan usaha sama ada dari sudut penghasilan mahu pun pemasaran.

"Apa yang saya lakukan adalah berusaha memperkenalkan hasil rekaan 30 pereka tempatan yang berpusat di Pulau Rusa yang kami terjemahkan semula melalui sistem percetakan digital dari Itali.

"Batik Desa Murni bukan sahaja menyediakan pilihan rekaan yang pelbagai bahkan, menghasilkan kain pasang batik yang senada dengan rekaan dan warna tudung," katanya ketika ditemui semasa majlis pembukaan rasmi galerinya oleh artis popular Erra Fazira baru-baru ini.

Laburkan RM1 juta

Pada hari pembukaan itu, lebih 500 pelanggan menyerbu galerinya untuk mendapatkan produk pada harga promosi selain peluang beramah mesra dengan Erra.

Bibi Ramjani, ibu kepada tiga anak lelaki dan seorang perempuan itu mendapat sokongan suaminya, seorang usahawan pembinaan, Fauzi Ismail, 44, untuk menjalinkan kerjasama dengan Desa Murni Batik yang diterajui oleh pasangan suami isteri, Suhaimi Embong dan Fatimah Fathiyah Ismail.

"Bagi pembukaan cawangan ini, saya membelanjakan lebih RM1 juta untuk kos operasi dan sebagainya demi memberi peluang kepada pelanggan memilih produk dengan selesa," katanya.

Antara produk yang ditawarkan di Galeri Desa Murni adalah Sutera 1Malaysia, Sutera Eksklusif Terengganu, Durante Italian Design, Iman Ekslusif, Durra Batik Eksklusif dan Alvise Italian Design yang kesemuanya mempunyai reka corak tersendiri.

Tambah Bibi Ramjani, batik Desa Murni bukan sahaja menggunakan teknologi Itali dalam pembuatan malah, material kain bermutu yang juga diimport dari negara tersebut.

Katanya, tudung yang dijual boleh dibeli pada harga RM99 sehingga RM149, manakala kain pula di antara RM200 sehingga RM380.

"Kami juga menjual kemeja batik lelaki yang boleh didapati pada harga yang berpatutan bergantung kepada fabrik sutera yang digunakan," katanya.

Galeri Desa Murni Kota Bharu dibuka setiap hari dari pukul 10 pagi sehingga 9 malam.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Selangor tanpa Bunyamin

Posted:

Selangor tanpa Bunyamin

Selangor tanpa Bunyamin

MESKIPUN tanpa khidmat pemain tengah, Mohd. Bunyamin Omar, persiapan Selangor tetap tidak terjejas menjelang aksi suku akhir kedua menentang Perak malam esok. Bunyamin sedang menjalani penggantungan perlawanan dan Selangor dilaporkan memiliki pengganti yang tidak kurang hebatnya bagi mengisi kekosongan tersebut.

Jurulatih Selangor, P. Maniam berkata, Bunyamin terpaksa diketepikan setelah menerima dua kad kuning pada suku akhir pertama yang menyaksikan Selangor mengalahkan Perak 3-1 di Stadium Shah Alam pada Isnin lepas.

"Kita mungkin menggunakan khidmat sama ada Mohd. Hardi Jaafar, Mohd. Fazilidin Khalid ataupun Mohd. Fadzli Saari bagi menguatkan bahagian tengah kita," katanya semalam.


AMRI Yahyah (kiri) akan terus memainkan watak utama mengemudi jentera tengah Selangor pada aksi menentang Perak malam esok.


Maniam berkata, beliau akan mengekalkan hampir semua pemain yang beraksi pada suku akhir pertama.

"Saya yakin dengan pengalaman yang ada pada pemain seperti Mohd. Safiq Rahim dan Mohd. Amri Yahyah yang biasa beraksi di peringkat antarabangsa akan membolehkan Selangor menempah tempat ke separuh akhir nanti," katanya.

Pemenang perlawanan antara Selangor dan Perak akan bertemu dengan pemenang perlawanan antara Terengganu atau Kelantan di peringkat separuh akhir pertama pada 22 Oktober ini. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Kawalan keselamatan diperketat pada aksi Kelantan-Terengganu

Posted:

Kawalan keselamatan diperketat pada aksi Kelantan-Terengganu

Kawalan keselamatan diperketat pada aksi Kelantan-Terengganu

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my

PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (Kafa) akan mempertingkat tahap kawalan keselamatan sebagai langkah untuk mengelak berlakunya sebarang kejadian buruk ketika pertemuan suku akhir kedua antara Kelantan dengan Terengganu di Stadium Sultan Muhammed IV di Kota Bharu, malam esok.

Presidennya, Tan Sri Annuar Musa berkata, pihaknya akan mengadakan perbincangan khusus dengan pihak keselamatan untuk memastikan keseluruhan perlawanan berjalan dengan lancar tanpa sebarang insiden yang dikhuatiri boleh menjejaskan aksi kedua-dua pasukan.

Menurutnya, pertemuan kedua-dua pasukan ini merupakan perlawanan yang sengit dan dijangka akan menarik lebih ramai penyokong untuk hadir menyaksikan aksi tersebut.

"Kawalan pintu masuk akan diperketatkan dengan kerjasama pihak keselamatan yang akan membuat pemeriksaan rapi untuk memastikan penyokong yang hadir ke stadium tidak membawa masuk barangan larangan seperti mercun dan bunga api yang boleh mengganggu serta mencederakan orang lain.

"Selain itu, anggota keselamatan yang berpakaian biasa akan ditempatkan di dalam kawasan stadium sebagai langkah pencegahan untuk mengelakkan berlakunya sebarang insiden yang tidak diingini. Untuk mengelakkan berlakunya kesesakan pula, Kafa akan membuka pintu masuk stadium seawal pukul 6.30 petang," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Tambahnya, pihaknya berharap para penyokong setia TheRed Warriors dapat memberikan kerjasama sebaik mungkin kepada anggota keselamatan untuk memastikan tidak berlaku sebarang insiden yang boleh mencemarkan perlawanan tersebut.

Dalam perkembangan lain, Annuar memberitahu, sebanyak 20,000 keping tiket akan dijual pada pagi Jumaat ini dengan harga RM30 bagi tempat duduk berbumbung (Astaka) dan RM15 untuk tempat duduk terbuka.

"Saya nasihatkan kepada para penyokong Kelantan supaya datang awal untuk mendapatkan tiket-tiket perlawanan bagi mengelakkan berlakunya kesesakan di kaunter-kaunter jualan.

"Para penyokong juga dinasihatkan supaya membeli tiket di kaunter jualan bagi mengelakkan mereka membeli dengan harga yang mahal dari pihak yang ingin mengambil kesempatan atas permintaan yang tinggi," katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Kelantan, Datuk Mazlam Lazim menasihatkan semua penyokong supaya mengikuti segala peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak stadium dan memberikan kerjasama kepada pihak keselamatan bagi memastikan suasana perlawanan berjalan dengan lancar.

"Pihak kami akan bertindak tegas kepada yang engkar."

Full content generated by Get Full RSS.

Sabah sedia gempur

Posted:

Sabah sedia gempur

Sabah sedia gempur

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa@kosmo.com.mu


PENYERANG Sabah, K. Thanaraj (kanan) antara pemain yang perlu diawasi oleh T-Team pada aksi di Kuala Terengganu malam esok.


MISI mustahil kini menyelubungi kem pasukan Sabah dalam usaha melayakkan diri ke pusingan separuh akhir kempen Piala Malaysia musim ini.

Semuanya gara-gara kekalahan mengejut 1-2 kepada pasukan berstatus kelab, T-Team pada aksi suku akhir pertama di Stadium Likas Kota Kinabalu, Isnin lalu.

Kekalahan itu meletakkan anak-anak buah Justin Ganai dalam kedudukan genting apabila perlu berdepan lawan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu malam esok.

Andai prestasi semasa menjadi ukuran, T-Team diramal tidak berdepan masalah untuk mencatat kemenangan di hadapan penyokong sendiri, sekali gus mencatat sejarah mara dalam kelompok empat pasukan terakhir.

Namun, Justin tetap tenang dan menganggap pasukannya masih bernyawa, sambil menolak untuk mengangkat bendera putih lebih awal.

"Kami tidak gentar untuk berdepan T-Team walaupun pada hakikatnya ini bukanlah satu tugas yang mudah.

"Permainan masih berbaki 90 minit dan kami akan gunakan setiap peluang yang ada untuk mengatasi T-Team di hadapan penyokong sendiri," katanya kepada Kosmo! semalam.

Mengulas lanjut, Justin juga mengakui tekanan sebenarnya kini lebih dirasai pemain-pemain T-Team berbanding anak-anak buahnya.

Jelasnya, beraksi di hadapan penyokong sendiri bukanlah sesuatu yang mudah dan ia pasti memberi tekanan psikologi kepada pasukan tuan rumah.

"Kami akan datang untuk mencari gol dan soal kami kalah atau tidak, itu perkara kedua.

"Pemain juga masih bersemangat untuk menebus kekalahan di Likas dan sedia bermain habis-habisan," jelasnya.

Mengenai strategi, Justin enggan terlalu mendedahkan percaturan skuadnya, namun tidak menolak kemungkinan akan bermain secara menyerang.

"Kami hanya perlukan dua gol sahaja dan mengelak daripada dibolosi. Jika kami berjaya mencapainya, maka kelebihan pasti memihak kepada kami.

"Namun, ini tidak bermakna kami akan menyerang berterusan kerana sebarang kesilapan pasti menghukum kami," jelasnya.

Apa yang pasti, Justin sedia membuat pertimbangan untuk menurunkan barisan serangan terkuatnya yang diketuai bekas pemain kebangsaan, Zainizam Marjan.

"Selain Zainizam, saya masih mempunyai pemain-pemain seperti Farid Ideris, Razlan Oto, Fadley Lunsing dan Alto Jinus untuk bermain di posisi penyerang," jelasnya lagi.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Confucius asas pengajian Akademi Han

Posted:

Confucius asas pengajian Akademi Han

Confucius asas pengajian Akademi Han

12/10/2011 7:30pm

MELAKA – Akademi Pengajian Han Malaysia (MAHS) yang akan ditubuhkan di sini bertujuan membentuk modal insan berkualiti dan kaya dengan nilai murni.

Pengetua MAHS, Song Poh Lan berkata, akademi itu memberi tumpuan kepada pengajaran berkonsepkan Confucius di mana ia akan menekankan pendidikan moral dan juga etika kehidupan yang perlu dipraktikkan setiap individu sebagai pemimpin keluarga, masyarakat dan dunia.

"Secara umumnya, masyarakat kita sama ada golongan tua mahupun muda semakin terhakis dengan nilai-nilai kemanusiaan dan sering kali terlibat dengan gejala-gejala sosial," katanya di tapak pembinaan akademi itu di Bukit Katil di sini hari ini.

Majlis pecah tanah pembinaan akademi yang bernilai RM40 juta itu akan disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak esok.

Poh Lan berkata, akademi itu adalah cetusan idea dan usaha Pengerusi MAHS, Prof Chin Kung, sebagai individu yang percaya kepada prinsip bahawa pendidikan penting dalam pembentukan dan kejayaan sesebuah bangsa dan negara.

Beliau berkata, akademi ini ditubuhkan selepas kejayaan Pusat Pendidikan Kebudayaan Chung Hwa Malaysia di Kuala Lumpur yang memberi fokus kepada beberapa objektif seperti melatih guru mempraktikkan amalan murni yang ingin diajar kepada murid dan melahirkan generasi muda dan masyarakat yang seimbang daripada segi akhlak dan pendidikan. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Merokok di premis awam: 296 dikompaun

Posted:

Merokok di premis awam: 296 dikompaun

Merokok di premis awam: 296 dikompaun

12/10/2011 5:34pm

PUTRAJAYA 12 Okt – Seramai 296 orang dikompaun dengan jumlah RM74,250 kerana merokok di dalam kawasan premis kerajaan melalui operasi penguatkuasaan Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 yang diadakan oleh Kementerian Kesihatan selama tiga hari bermula 27 September lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Hasan Abdul Rahman berkata, sebanyak 849 premis kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri termasuk agensi-agensi kerajaan dan pihak berkuasa tempatan diperiksa melalui operasi tersebut.

"Mana-mana orang yang tidak menjelaskan kompaun yang ditawarkan dalam tempoh yang diberi akan didakwa di mahkamah dan sekiranya disabitkan dengan kesalahan, mereka boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua tahun," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Dr Hasan berkata, operasi khas besar-besaran itu dilakukan memandangkan kementerian menerima banyak aduan orang awam mengenai kesalahan merokok di premis kerajaan, walaupun aktiviti penguatkuasaan larangan merokok dijalankan secara rutin.

Beliau berkata, premis kerajaan diwartakan sebagai tempat larangan merokok di bawah Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau sejak 2004, dan kawasan larangan merokok tersebut merangkumi keseluruhan kawasan di dalam kepungan pagar atau sempadan tanah bangunan pejabat kerajaan tersebut. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Taktik baru warga Iran seludup dadah

Posted:

Taktik baru warga Iran seludup dadah

Taktik baru warga Iran seludup dadah

12/10/2011 4:59pm

SHAH ALAM – Polis mengesan satu lagi taktik baru penyeludupan dadah di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) oleh warga Iran iaitu dengan menyorok dadah di dalam botol semburan.

Cara ini dikesan apabila enam warga Iran termasuk lima wanita berumur antara 20 hingga 47 tahun ditahan pada 6 Oktober lalu bersama 5.37kg dadah disyaki syabu dengan cara menyorokkannya di dalam 12 botol semburan rambut dan badan.

"Jika dilihat botol semburan itu biasa sahaja, tetapi terdapat saluran tiub yang diubah suai fungsinya.

"Bila ditekan muncung penyembur itu keluar cecair, tetapi pemeriksaan lanjut menemui ketulan kristal dadah disyaki syabu yang dibungkus dan diletakkan di bahagian bawah saluran tiub itu," kata Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Selangor, ACP Nordin Kadir dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor di sini hari ini. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Tangisan iringi Rain jalani khidmat negara

Posted:

Tangisan iringi Rain jalani khidmat negara

Tangisan iringi Rain jalani khidmat negara

RAIN memberi tabik hormat di depan para peminatnya di luar sebuah latihan tentera di Uijeongbu, utara Seoul semalam.- Reuters


SEOUL - Ratusan peminat dari China, Jepun dan Malaysia menangis dan bersorak di luar bandar raya ini semalam bagi memgucapkan selamat jalan kepada penyanyi pop Korea Selatan, Rain yang menjalani perkhidmatan ketenteraan.

Rain yang nama sebenarnya, Jung Ji-hoon merupakan sebahagian daripada gelombang drama Korea dan muzik yang melanda Asia sejak dekad lalu.

Album ketiganya, It's Raining dijual satu juta unit di Asia selepas ia dikeluarkan pada 2004.


DUA peminat menangis semasa berhimpun di luar sebuah pusat latihan tentera di Uijeongbu, utara Seoul semalam. - Agensi


"Amat sedih kerana Rain akan pergi (menjalani perkhidmatan ketenteraan) selama dua tahun," kata seorang peminat dari Jepun, Sachiko yang datang ke Korea Selatan untuk menyaksikan konsert terakhir penyanyi tersebut dan menjadi saksi dia memasuki perkhidmatan ketenteraan.

"Saya pasti, semua peminatnya di Jepun mahu berada di sini hari ini. "Justeru, kami mahu memastikan kami melihatnya pergi," tambahnya.

Selain muzik, Rain membina kerjayanya dalam filem dan memulakan kariernya di Hollywood menerusi satu watak kecil dalam filem Speed Racer.

Dia pernah menjadi pelakon utama dalam filem kedua Hollywoodnya, Ninja Assassin yang menyebabkan dia memenangi anugerah daripada MTV.


RATUSAN peminat mengerumuni pintu masuk sebuah pusat latihan tentera di Uijeongbu, utara Seoul untuk melihat Rain semalam. - Agensi


Rain yang merupakan pemenang undian majalah Time pada 2006, 2007 dan 2011 akan menjalani perkhidmatan kerahan tentera selama 21 bulan dalam pasukan tentera Korea Selatan.

"Terima kasih kerana menyayangi saya dengan amat sepenuhnya sejak 10 tahun lalu.

"Selamat jalan dan saya akan kembali," kata Rain kepada para peminatnya.

Penyanyi itu yang dikenali ramai dalam drama Secret Garden menarik perhatian ribuan peminatnya apabila dia menandatangani perkhidmatan ketenteraan pada tahun ini.

Penyanyi berusia 28 tahun itu ditempatkan di sebuah pulau di sempadan Korea Utara yang tegang yang secara teknikalnya berperang dengan Korea Selatan selepas Perang Korea tamat pada 1953 dengan satu perjanjian gencatan senjata.- Reuters

Full content generated by Get Full RSS.

Bekas PM Ukraine dipenjarakan tujuh tahun

Posted:

Bekas PM Ukraine dipenjarakan tujuh tahun

Bekas PM Ukraine dipenjarakan tujuh tahun


Reuters
SATU kombinasi gambar menunjukkan Yulia Tymoshenko diminta oleh seorang pegawai Keselamatan Dalam negeri supaya bertenang semasa hakim membacakan hukuman terhadapnya di sebuah mahkamah di Kiev semalam.


KIEV - Bekas Perdana Menteri Ukraine, Yulia Tymoshenko semalam dihukum penjara tujuh tahun berhubung satu urusan perjanjian gas pada 2009.

Hakim sebuah mahkamah di sini, Rodion Kireyev menyatakan kontrak perjanjian untuk import gas dari Rusia yang ditandatangani pada 2009 telah menyebabkan kerugian besar buat Ukraine.

Menurut hakim itu, bekas Perdana Menteri itu menyebabkan kerugian kepada syarikat gas negara sebanyak AS$190 juta (RM597.07 juta) kerana menandatangani kontrak pengimportan gas dengan Rusia.

Pihak pendakwa raya mendakwa Tymoshenko melanggar prosedur undang-undang dengan menandatangani kontrak tersebut.

"Mahkamah memutuskan bahawa Y.V Tymoshenko berhasrat untuk menggunakan kuasanya untuk tujuan jenayah," katanya dalam penghakimannya.

"Pihak mahkamah mendapati dia bersalah dan menghukumnya tujuh tahun penjara," kata hakim tersebut.

Tymoshenko yang terkenal dengan rambut perang yang berpintal di kepalanya menjerit kepada penyokongnya dalam kamar mahkamah: "Kebanggaan Buat Ukaraine."

Dia juga berkata: "Kami akan berjuang untuk mempertahankan nama baik saya di mahkamah Eropah. Hari ini mahkamah menunjukkan bahawa sistem keadilan telah dihancurkan. Berjuang, mari bersama-sama, jadi kuat.

Seramai seribu orang yang merupakan penyokong bekas Perdana Menteri itu berhimpun selepas keputusan itu dibuat hakim.

Anggota-anggota polis pencegah rusuhan terpaksa menghalang tunjuk perasaan para penyokong Tymoshenko yang cuba membuat sekatan di sebatang jalan raya, kata seorang jurucakap polis.

Menurutnya, seramai 12 penunjuk perasaan ditahan pada tengah hari semalam. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Steve Jobs mati kerana masalah pernafasan

Posted:

Steve Jobs mati kerana masalah pernafasan

Steve Jobs mati kerana masalah pernafasan

SAN FRANCISCO, Amerika Syarikat (AS) - Punca rasmi kematian pengasas bersama firma Apple Corp., Steve Jobs (gambar) didedahkan kepada umum kelmarin.

Pengumuman tersebut dibuat ketika majlis peringatan persendirian dirancang diadakan di ibu pejabat firma berkenaan di Lembah Silikon khusus untuk kakitangan Apple Corp.

Satu salinan sijil mati Jobs yang didedahkan kepada umum kelmarin menyatakan bahasa pengasas bersama Apple itu meninggal dunia kerana masalah pernafasan akibat kanser pankreas yang dihidapinya merebak pada organ-organ lain.

Beberapa pegawai kesihatan tempatan dilaporkan mengesahkan bahawa Jobs berada di rumahnya di bandar Palo Alto, California Utara pada 5 Oktober lalu apabila pernafasannya terhenti disebabkan tumor kanser dalam pankreasnya.

Menurut petikan beberapa dokumen di internet, tiada prosedur autopsi dilakukan dengan Jobs dikebumikan pada Jumaat lalu di sebuah tanah perkuburan tempatan.

Pekerjaan Jobs dicatat oleh koroner dalam kertas laporannya sebagai usahawan.

Jobs meninggal dunia pada usia 56 tahun selepas bergelut dengan penyakit kanser yang dihidapinya selama beberapa tahun. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tidak kejar popular

Posted:

Tidak kejar popular

Tidak kejar popular

TIZ tidak terlalu mengejar populariti.


KETAWA menjadi teman setia pelakon muda, Tiz Zaqyah dalam banyak bicaranya. Barangkali dia senang begitu untuk menutup rasa malu dan menyembunyikan perasaan kekok setiap kali ditemu bual.

Berulang kali juga dia menekankan dia masih baru dalam bidang lakonan. Baru mahu mencecah usia lima tahun dan ilmunya masih terlalu cetek jika dibandingkan dengan barisan pelakon sedia ada. Begitu Tiz meletak kedudukan dirinya dalam industri.

Namun sama ada dia suka atau tidak, usia setahun jagung pada pandangan matanya itu sebenarnya sudah cukup matang untuk memperkenalkan Tiz kepada industri.

Lebih-lebih lagi apabila dia kerap mendapat karakter yang berjaya dijiwai dengan cukup berjaya. Paling mengesankan audiens tentulah watak Nur Amina yang dimainkan dalam drama dan filem fenomena, Nur Kasih.

Jujur juga, biar Tiz menyatakan dia sudah lama meninggalkan Nur Amina dan bermain dalam pelbagai gelanggang baharu, namun watak itu juga yang selalu menghantui peminatnya. Tiz - Nur Amina bagai satu item.

"Saya sudah lama bergerak ke depan dan peminat harus ikut sama sebab saya sudah banyak memainkan karakter lain yang tidak kurang hebat dalam produk-produk saya selepas Nur Kasih," katanya yang mahu peminat tidak terperangkap dalam karakter lamanya itu.

Kini nama Tiz kembali hangat seiring kemunculan drama rantaian yang mengisi slot Akasia setiap Isnin hingga Khamis pukul 7 malam berjudul Soffiya. Membawa watak Soffiya, seorang gadis yang dirogol bapanya sendiri, gambaran awal cerita itu dikecam segelintir khalayak yang melihat isu tersebut sebagai satu tabu pada masa kini.

Bagaimanapun seiring dengan perkembangan plot, ternyata babak tersebut hanya sedikit dan kini Soffiya berkembang menjadi satu kisah yang lebih berat dengan bebanan emosi dan konflik cinta.

"Sebab utama saya mengambil watak Soffiya adalah kerana mahu mencabar kemampuan sendiri. Watak dirogol bapa sendiri dan bebanan emosi yang ditanggung selepas itu membuat saya tidak berfikir panjang untuk memberi persetujuan. Soffiya adalah cabaran baharu buat saya sebagai seorang pelakon.

"Sebab itu saya mahu peminat saya bergerak bersama saya kerana setiap masa saya akan meneroka watak-watak baharu untuk mencabar dan mempertingkatkan kualiti saya sebagai seorang pelakon," ujar Tiz mengenai drama rantaian 28 episod itu.


TIZ ZAQYAH lebih senang mengambil hanya satu pekerjaan pada satu-satu masa.


Biar suka mencabar diri dengan 'permainan' terkini, ia tidak membuat anak kelahiran Kuala Lumpur ini terlalu ghairah menerima semua tawaran. Dia sedar, banyak orang memegang prinsip selagi laku dan muda, harus merebut peluang yang datang, tetapi tidak baginya.

Prinsip yang dipegang Tiz adalah hanya mengambil peluang yang dia benar-benar yakin, selesa dan paling penting kata gadis bermata galak ini, dia tidak mahu audiens bosan melihat wajahnya terlalu kerap muncul di kaca televisyen.

"Benar, orang kata masa muda dan laku ini kita patut guna kesempatan yang ada dengan sebaiknya. Tapi saya bukan jenis pelakon yang lepas satu, satu dan terkejar-kejar bekerja. Saya jenis pelakon yang suka lepas satu produk, saya berehat sebentar, mencari momentum semula dan bila dapat watak yang bagus, saya akan mula berlakon semula.

"Walaupun mungkin ada yang berpendapat ia akan memberi kerugian kepada saya kerana setiap hari banyak muka baharu muncul, namun saya percaya, jika kita punya kualiti, Insya-Allah akan ada tawaran dan rezeki buat kita," jelasnya.

Tambah Tiz lagi, bukan dia tidak sedar bahawa dia perlu rajin bekerja dan mengumpul duit kerana lakonan adalah satu-satunya bidang yang memberi dia kelangsungan hidup, namun buat masa ini dia selesa dengan cara kerjanya.

Katanya: "Saya masih muda. Baru 21 tahun, mungkin sebab itu saya rasa tidak terlalu berkejar-kejar bekerja. Bukan saya menafikan wang itu penting untuk masa depan, tapi saya memang jenis yang tidak suka terburu-buru. Saya suka buat apa yang saya nak buat dan dalam masa yang sama saya kini sedang cuba mengumpul aset."

Sementara ditanya bagaimana dia mengawal gosip yang sering menerpa seiring popularitinya, ringkas Tiz yang dikait mempunyai hubungan istimewa dengan aktor Remy Ishak ini memberitahu dia lebih gemar mendiamkan diri dan membiarkan gosip berlalu pergi daripada kerap memberi kenyataan kerana dia percaya gosip akan mati sendiri apabila ia tidak dilayan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved