Sabtu, 2 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Senjata api teman tidur pelari kudung

Posted:

Senjata api teman tidur pelari kudung

Senjata api teman tidur pelari kudung

Susunan NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR

REEVA sering menulis isu rogol dan penderaan wanita dalam Twitter miliknya.


EBERAPA bulan sebelum Reeva Steenkamp menjadi kekasih atlet paralimpik terkenal Afrika Selatan yang memakai dua bilah kaki palsu, Oscar Pistorius, model cantik itu dilihat berlatih menembak di sebuah lapang sasar di negara itu.

Selepas memakai sungkup telinga dan cermin mata pelindung, wanita berambut perang itu memegang erat pistol a 9mm dengan kedua-dua belah tangannya sebelum melepaskan tembakan.

Ironinya, senjata a 9mm seperti itulah yang dikatakan digunakan oleh Pistorius untuk menembak Reeva pada Hari Kekasih, 14 Februari lalu. Reeva mati selepas terkena tiga das tembakan.

Gambar Reeva sedang menembak itu menunjukkan betapa dia sudah terbiasa dengan senjata api dan dengan itu dia mudah berasa selesa dengan lelaki seperti Pistorius yang sentiasa menyimpan senjata api di rumahnya.

Senjata api dimiliki oleh kebanyakan pemilik rumah di Pretoria yang mencatat kadar jenayah yang tinggi termasuk rompakan. Pistorius dipercayai menyimpan empat pucuk senjata api selain kayu kriket di katil bilik tidurnya.

Pistorius kini sedang didakwa di mahkamah kerana membunuh penghias kulit depan majalah FHM itu. Pistorius bagaimanapun mendakwa dia melepaskan tembakan kerana menyangka Reeva penceroboh yang masuk ke rumahnya.

Pistorius menjadi pengumpul tegar senjata api dengan menyertai kelab pengumpul senjata api dan membeli beberapa koleksi senjata api termasuk pistol jenis a .500 Magnum yang digelar oleh pengeluarnya sebagai pistol paling berkuasa yang pernah dihasilkan.

Pada penghujung tahun 2012, ketika dia menyulam cinta bersama Reeva yang kemudian ditembak dan dibunuhnya, Pistorius menjadi semakin obses dengan hobinya itu.

Pistorius sememangnya menggemari senjata dan hasil temu bual agensi berita Associated Press (AP) bersama pengumpul senjata api yang lain menunjukkan Pistorius sangat dedikasi bermain senjata api selama 12 bulan sebelum dia bertindak menembak teman wanitanya itu.

Lesen

Menurut Naib Pengerusi Persatuan Pengumpul Senjata Api Lowveld, John Beare yang menerima Pistorius sebagai ahli berbayar pada April lalu, bintang trek itu bukan sahaja memohon lesen untuk memiliki senjata lebih daripada satu tetapi dia sebenarnya mahu membeli senjata-senjata itu.


PISTORIUS menangis semasa pertama kali dihadapkan ke mahkamah Afrika Selatan pada 15 Februari lalu.


Dia dan Pistorius diperkenalkan di sebuah hotel di Johannesburg, Afrika Selatan pada Januari tahun lalu.

Seorang peguam yang juga pakar dalam undang-undang senjata api, Martin Hood, memberitahu, jika Pistorius tidak menjadi pengumpul senjata api, dia boleh dikenakan tindakan di bawah undang-undang Afrika Selatan yang mengehadkan pemilikan senjata api sebanyak empat pucuk sahaja bagi mempertahankan diri.

Pengerusi Senjata Api dan Pengumpul Peluru Afrika Selatan, Carvel Webb menambah, dengan berlakunya tragedi itu, Pistorius sudah memenuhi syarat yang diperlukan untuk diterima sebagai pengumpul senjata api dan dia mula mengumpul senapang separa automatik.

Pistorius tidak pernah menyembunyikan minatnya terhadap senjata api. Seorang wartawan yang melawatnya di rumahnya di Pretoria dan mendapati Pistorius menyimpan senjata api di tepi katilnya.

Dia juga berlatih menembak untuk Sukan Olimpik London 2012 di Afrika Selatan dan Eropah tetapi dia kurang dikenali sebagai pengumpul senjata api.

Ujar John, dia memerhatikan Pistorius berlatih menembak sebanyak dua kali tetapi tidak melihat apa-apa petanda yang menunjukkan dia boleh menjadi ancaman.

"Dia tidak akan melakukan apa-apa yang tidak rasional sekiranya memegang senjata api, kerana saya akan menyedarkannya dengan segera," jelasnya kepada AP.

Pistorius menyatakan, dia menyangka teman wanitanya itu adalah seorang penceroboh dan dia melepaskan tembakan ketika Reeva berada di tandas rumahnya.

Menurut Pusat Senjata Api Kebangsaan Perkhidmatan Polis Afrika Selatan, lesen bagi pistol a 9mm milik Pistorius dikeluarkan pada bulan September 2010 dan didaftarkan untuk tujuan mempertahankan diri.


PISTORIUS yang digelar Blade Runner memulakan larian untuk acara 400 meter lelaki pada Sukan Olimpik London, Ogos lalu.


Mahir

"Saya sukar untuk mempercayai berlaku perbuatan yang salah, tetapi dia boleh mempunyai sisi gelap, mungkin juga ada sesuatu yang tidak kena," kata John.

Presiden Penembak di Timur Laut Itali, Roberto Siriu, berkata Pistorius tidak kelihatan seperti mahir menggunakan senjata api.

Pistorius pernah ditembak di Tolmezzo, Itali, bandar berdekatan Gemona ketika berehat daripada menjalani latihan.

Pada November 2011, Pistorius memuat naik gambar dirinya menembak menggunakan senapang di Tolmezzo, dengan memberitahu dia berjaya mendapatkan 95 peratus skor menembak dari jarak 300 meter.

Dia turut membuat status di laman sosial Twitter yang dia akan kembali ke Tolmezzo untuk menembak menggunakan senapang vintaj.

Kes jenayah berprofil tinggi melibatkan senjata api milik individu sering menggemparkan dunia mutakhir ini. Selain negara-negara Afrika, Amerika Syarikat (AS) ialah antara negara maju yang sedang berusaha menggubal undang-undang baharu bagi mengekang pemilikan senjata api.

Disember lalu, seorang lelaki bersenjata melepaskan tembakan rambang dan membunuh 20 orang kanak-kanak dan enam orang dewasa di sebuah sekolah di Connecticut, AS.

Sebelum itu, seorang lelaki bertopeng melontar gas pemedih mata ke dalam sebuah pawagam yang menayangkan filem terbaharu Batman - The Dark Knight Rises di Denver AS, sebelum melepaskan tembakan ke arah penonton, menyebabkan 12 terbunuh dan 50 lagi cedera.

Mesin dialisis buatan sendiri

Posted:

Mesin dialisis buatan sendiri

Mesin dialisis buatan sendiri


BIARPUN Xue Peng kini tidak menyumbang apa-apa kepada keluarga, namun seisi keluarganya akan bergilir-gilir mengepam oksigen untuk dia terus bernafas.


TANPA bantuan alat perubatan yang canggih, mana mungkin seorang penghidap penyakit buah pinggang mampu bertahan untuk terus hidup. Begitu juga bagi seorang yang perlu bergantung kepada alat bantuan pernafasan untuk terus bernafas.

Namun hal itu tidak mustahil kepada dua orang lelaki di China. Biarpun tidak mampu menggunakan alat rawatan canggih akibat kesempitan wang, mereka terus hidup menggunakan mesin perubatan yang dibuat sendiri hingga kini.

Hu Song Wen yang menghidap penyakit buah pinggang, kini masih bernafas biarpun sekadar bergantung kepada mesin dialisis yang direka sendiri selama 13 tahun. Bagi Fu Xue Peng pula, dia telah menyambung hidup dengan alat bantuan pernafasan manual sejak lima tahun lalu.

Dua orang lelaki di luar bandar China itu dan ahli keluarga mereka menjadi begitu inovatif semata-mata meneruskan hidup akibat kesempitan wang.

Song Wen yang tinggal di perkampungan Qutang, wilayah Jiangsu di timur China bersama ibunya yang berusia 81 tahun terpaksa bergantung kepada sebuah alat dialisis usang selepas tidak mampu membayar kos perubatan.


JARI-JEMARI Min Zu rosak akibat mengepam gas oksigen kepada anaknya pada setiap hari secara bergilir-gilir dengan ahli keluarga yang lain.


"Kos membuat rawatan menggunakan alat yang saya buat ini hanya 60 yuan (RM30). Ia lebih murah sebanyak 12 peratus daripada kos rawatan hospital," katanya yang menghidap penyakit buah pinggang sejak 20 tahun lalu.

Mesin itu bertindak sebagai sebuah buah pinggang yang terdiri daripada dua bahagian yang dihubungkan menerusi membran iaitu struktur seperti filem yang membenarkan partikel tertentu melepasinya.

Mesin itu beroperasi dengan cara darah akan dipam pada separuh mesin yang sebahagian daripada strukturnya terdiri daripada perkakasan dapur itu. Manakala cecair dialisis dipam pada bahagian yang satu lagi.

"Saya menghasilkan sendiri cecair dialisis dengan mencampurkan bahan-bahan pottasium klorida, sodium klorida dan sodium hidrogen karbonat (bikarbonat) bersama air suling.

"Ketika rawatan, dua tiub akan dimasukkan pada lengan yang dihubungkan kepada mesin dialisis itu. Seterusnya, darah akan dipam ke salah satu tiub untuk ditapis dan memasuki semula tubuh melalui tiub yang satu lagi," katanya yang menggunakan mesin itu setiap tiga kali seminggu.

Bagaimanapun doktor pernah memberi amaran kepada Song Wen tentang tindakan itu yang akan memberi risiko besar kepadanya. Apatah lagi dia meletakkan mesin itu di dalam bilik air yang dikhuatiri kotor.

"Kata doktor, ia berisiko untuk mendapat jangkitan teruk selain komplikasi jangka masa panjang kerana tidak menggunakan air steril. Tetapi saya tidak mempunyai pilihan lain," katanya.

Jelas Song Wen, dia tidak akan mengalah biarpun dua orang daripada rakannya meninggal dunia setelah menghasilkan sendiri mesin seperti yang digunakannya.

Bagi seorang lelaki lain di wilayah Zhejiang di timur China pula, dia terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan secara manual selama lima tahun untuk meneruskan hidup setelah terlibat dalam kemalangan jalan raya.

Fu Xue Peng, 30, mengalami kecacatan sistem saraf yang menyebabkan dia lumpuh seluruh tubuh sehingga tidak mampu untuk bernafas sendiri. Dia terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan bagi menyumbang oksigen.


ADIK bongsu Xue Peng memperoleh idea membina sebuah mesin mengepam oksigen ini menerusi rancangan televisyen.


Dia yang sebelum itu ditempatkan di Hospital Besar Taizhou, Zhejiang, China terpaksa dibawa pulang kerana keluarganya tidak mampu menanggung kos hospital berjumlah 10,000 yuan (RM5,000) seminggu. Wang pampasan insurans bernilai 300,000 yuan (RM15,000) akibat kemalangan itu juga habis untuk kegunaan tersebut.

"Kami hanya membeli sebuah beg injap ventilasi dan mengepam oksigen dengan menggunakan tangan sejak lima tahun lalu," kata ibunya, Wang Lin Qin ringkas.

Untuk memastikan lelaki itu terus hidup, seluruh ahli keluarganya termasuklah ibu bapa, dua orang kakak dan adik iparnya akan bergilir-gilir mengepam beg pernafasan itu sebanyak 18 kali seminit. Sekiranya mereka berhenti mengepam selama tiga minit, nyawa Xue Peng akan melayang kerana tidak mendapat oksigen.

"Ia sangat memenatkan. Tangan kami pun sudah pecah kerana tidak henti mengepam oksigen," kata ayahnya, Fu Min Zu.

Bagaimanapun mereka bertuah kerana adik bongsu Xue Peng telah memperoleh idea daripada sebuah rancangan televisyen yang memaparkan cara membuat sebuah mesin yang ringkas.

Dengan terhasilnya alat motor tersebut, beban mereka sekeluarga yang sebelum ini terpaksa mengepam alat tersebut tidak kira siang dan malam itu sekurang-kurangnya dapat dikurangkan.

Motor itu beroperasi apabila sebuah batang besi disambungkan kepada alat pengepam tersebut dan ia akan beroperasi mengepam sebanyak 18 kali seminit.

Bagaimanapun, penghasilan alat tersebut bukan menjadi penyelesaian buat mereka sekeluarga kerena ia akan dioperasikan pada waktu malam sahaja kerana menelan kos penggunaan elektrik yang tinggi. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pengganas Sultan Sulu diberi kata dua

Posted:

Pengganas Sultan Sulu diberi kata dua

Pengganas Sultan Sulu diberi kata dua

NAJIB (tengah) memberi penghormatan terakhir kepada jenazah Zulkifli (keranda kiri)
dan Sabarudin di Pangkalan TUDM, Subang semalam.


SUBANG - Datuk Seri Najib Tun Razak semalam memberi kata dua kepada kumpulan penceroboh bersenjata di Lahad Datu, Sabah supaya menyerah diri atau berdepan sebarang tindakan yang akan diambil pihak berkuasa Malaysia.

Perdana Menteri berkata, masa untuk mempertimbangkan sebarang permintaan kumpulan penceroboh yang mendakwa sebagai tentera Kesultanan Sulu dari selatan Filipina itu sudah berakhir.

"Kerajaan Malaysia amat bertegas dalam hal ini, kerana jenayah yang dilakukan oleh kumpulan penceroboh itu amat serius," katanya selepas memberikan penghormatan terakhir kepada jenazah dua anggota polis Komando VAT 69 yang terkorban dalam pertempuran dengan kumpulan penceroboh itu di Pangkalan Tentera Udara Diraja (TUDM) Subang dekat sini semalam.

Dua anggota komando polis, Inspektor Zulkifli Mamat, 29, dan Koperal Sabarudin Daud, 46, terkorban setelah terkena tembakan kumpulan penceroboh itu di kampung tersebut yang terletak kira-kira 130 kilometer dari pekan Lahad Datu kelmarin.

Dalam insiden itu, tiga lagi anggota keselamatan negara cedera dan 12 anggota kumpulan itu maut.

Pesawat Charlie C130 TUDM yang membawa jenazah kedua-dua wira negara tiba dari Tawau pada pukul 12.30 tengah hari dengan disambut perasaan sayu dan hiba oleh anggota keluarga serta mereka yang hadir.

Turut berangkat menziarahi jenazah wira negara itu ialah Raja Permaisuri Agong, Tuanku Hajah Haminah yang berkenan meluangkan masa bersama keluarga Zulkifli dan Sabarudin serta menyampaikan sumbangan peribadi baginda.

Dalam pada itu, menurut Najib, beliau telah menghubungi Presiden Filipina, Benigno Aquino III dan memaklumkan pendirian kerajaan berhubung perkara tersebut.

"Kerajaan mengambil pendirian bahawa masa untuk mempertimbangkan apa jua permintaan kumpulan tersebut sudah berakhir.

"Mereka hanya ada dua pilihan iaitu sama ada menyerah diri ataupun menerima apa-apa tindakan yang akan diambil oleh pihak berkuasa dan pihak keselamatan," katanya.

Najib bagaimanapun enggan mengulas mengenai tempoh yang akan diberikan kepada kumpulan penceroboh itu untuk menyerah diri.

Sementara itu, menurut Najib, kumpulan penceroboh telah menggunakan taktik mengibarkan bendera putih (sebagai tanda menyerah diri) untuk memerangkap anggota VAT 69.

Ujarnya, perkara itu disahkan oleh salah seorang anggota yang terbabit dalam pertempuran di kubu kumpulan penceroboh bersenjata.

Najib memberitahu, beliau dimaklumkan bahawa dua anggota polis yang terbunuh telah melihat bendera putih dikibarkan sebelum rakan kumpulan penceroboh itu memerhati gerak-geri anggota polis tersebut dan melepaskan tembakan.

"Saya tidak menolak kemungkinan itu satu perangkap dan ia adalah satu taktik pengecut," katanya.

Dua perajurit negara naik pangkat

Posted:

Dua perajurit negara naik pangkat

Dua perajurit negara naik pangkat


Zulkifli


SUBANG - Dua anggota polis komando VAT 69 yang terkorban dalam insiden tembak-menembak dengan kumpulan penceroboh bersenjata dari Selatan Filipina dinaikkan pangkat.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Inspektor Zulkifli Mamat, 29, dinaikkan pangkat kepada Asisten Superitendan Polis (ASP) dan Koperal Sabarudin Daud, 46, kepada Sarjan.


sabarudin


"Saya juga telah berbincang dengan (Timbalan Ketua Polis Negara) Tan Sri Khalid Abu Bakar bahawa sebagai pertimbangan istimewa kedua-dua perwira kita akan dinaikkan pangkat," katanya kepada pemberita selepas memberikan penghormatan terakhir kepada jenazah dua anggota itu di Pangkalan Tentera Udara Diraja (TUDM) Subang semalam.

Najib berkata, kerajaan dan pihak polis juga akan mempertimbangkan pemberian-pemberian yang lain selepas selesai urusan pengebumian.

Tidur peluk senjata tunggu serangan

Posted:

Tidur peluk senjata tunggu serangan

Tidur peluk senjata tunggu serangan


PASUKAN VAT 69 berada dalam keadaan siap sedia untuk bertindak menggempur penceroboh di Kampung Tanduo, Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU - Tiada apa yang diharapkan oleh anggota komando skuad VAT 69 Polis Diraja Malaysia selain menyelesaikan krisis pencerobohan kumpulan pengganas Sultan Sulu di Kampung Tanduo dekat sini sekalipun jika terpaksa berkorban nyawa.

Tanpa mahu memikirkan soal kemanusiaan, ada anggota yang sudah tidak sabar menunggu arahan bertindak bagi menggempur kawasan kampung itu yang menempatkan lebih 100 orang ahli kumpulan penceroboh dari selatan Filipina.

Wartawan Kosmo! yang menjejakkan kaki ke kem sub-taktikal pasukan itu yang terletak kira-kira tiga kilometer dari Kampung Tanduo semalam melihat sendiri pengorbanan besar yang dipikul pasukan itu.

Seorang anggota VAT 69 kelahiran Perak mengakui, mereka kini memberi fokus sepenuhnya untuk mempertahankan kedaulatan negara.

"Kamu mesti tahu kenapa kami ada di sini. Di mana ada musuh di situ kami ada. Kami mahu selesaikan semua ini dan balik ke rumah masing-masing," kata anggota berpangkat koperal yang berusia 40 tahun itu.

Seorang lagi anggota VAT 69 menyifatkan pencerobohan oleh kumpulan pengganas itu sebagai satu kerja bodoh.

"Mereka manusia yang hati kering, sanggup buat apa sahaja termasuk berperang.

"Saya sendiri sudah melihat wajah mereka dan saya hanya tunggu masa untuk bertindak," jelasnya.

Ditanya rutin harian seorang komando, dia hanya tergelak.

"Kerja kami ialah bersiap sedia sepanjang masa, tak perlu fikir soal makan atau tidur.

"Kalau tertidur sekalipun, kami peluk senapang," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Dua pelajar lelaki UiTM Machang mati lemas

Posted:

Dua pelajar lelaki UiTM Machang mati lemas

Dua pelajar lelaki UiTM Machang mati lemas

02/03/2013 10:28pm

KOTA BHARU – Dua pelajar lelaki Universiti Teknologi Mara (UiTM) Machang, ditemui mati lemas ketika mandi bersama tujuh rakan di Pantai Sri Telong, Bachok, dekat sini, semalam.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 8 malam, selepas kedua-dua mangsa, Mohd Zuhairi Abas, 20 dan Mohd Mahfuz Ladin, 22, menjalani latihan Program Silat Gayung di pantai itu bersama sekumpulan pelatih lain.

Pegawai Bomba Kanan I Balai Bomba dan Penyelamat Bachok, Nordin Zakaria, yang mengetuai operasi menyelamat mangsa, berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan daripada rakan mangsa yang terselamat pada pukul 8.32 malam sebelum bergegas ke tempat kejadian.

Katanya, Mohd Zuhairi berasal dari Tanah Merah, manakala Mohd Mahfuz dari Rantau Panjang, katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sembilan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Bachok dan enam anggota Pasukan Bantuan Penyelamat Di Air Bachok yang melancarkan gerakan mencari menemui mayat kedua-dua mangsa 100 meter dari tempat kejadian kira-kira sejam selepas dilapor hilang. – BERNAMA

Pemeriksaan kesihatan JPAM rumah ke rumah

Posted:

Pemeriksaan kesihatan JPAM rumah ke rumah

Pemeriksaan kesihatan JPAM rumah ke rumah

02/03/2013 9:01pm

KUALA LUMPUR – Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) hari ini melancarkan "Mobile Medic Team" yang memperluaskan skop bantuan kecemasannya menerusi pemeriksaan kesihatan dari rumah ke rumah.

Ketua Pengarahnya, Datuk Sulaiman Keling berkata, JPAM akan mendapatkan maklumat mengenai tahap kesihatan penduduk daripada persatuan penduduk di kawasan tertentu sebelum pasukan berkenaan turun padang untuk membantu.

"Kita sangat prihatin kepada masyarakat yang kurang berkeupayaan dari segi kesihatan ini, jadi dengan adanya kita (JPAM) pergi ke rumah-rumah mampu memberi bantuan kepada mereka untuk menerima pemeriksaan kesihatan asas seperti pemeriksaan tekanan darah, gula dan sebagainya," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan Mobile Medic Team dan Khidmat Masyarakat di Seksyen 16, Bandar Baru Bangi, Bangi dekat sini hari ini.

Mengulas mengenai sukarelawan baharu yang mendaftar dengan JPAM, beliau berkata, sepanjang tahun lalu sebanyak 209,972 anggota sukarela baharu berdaftar, menjadikan jumlah keseluruhan 664,967 orang di seluruh negara setakat ini. – BERNAMA

Laporan akhir PPPM 2013-2025 telah siap

Posted:

Laporan akhir PPPM 2013-2025 telah siap

Laporan akhir PPPM 2013-2025 telah siap

02/03/2013 8:59pm

KUALA LUMPUR – Laporan akhir Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 kini telah siap dan dijangka diumumkan dalam masa terdekat, kata Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Abdul Ghafar Mahmud.

Abdul Ghafar berkata, pelan tersebut adalah hasil kaji selidik kementerian bermula September 2011 sehingga Mac lepas ke atas 8,000 responden terdiri daripada guru-guru, ibu bapa, murid-murid serta orang awam di seluruh negara.

"Kaji selidik itu diadakan bagi memperbaiki sistem pendidikan negara sehingga tahun 2025 sebagai inisiatif memperkasakan dan mengantarabangsakan sistem pendidikan negara.

"Laporan awal pelan tersebut telah diumumkan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) dan kita telah mendapat maklum balas pelbagai pihak daripada laporan tersebut," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Anugerah Cemerlang Program Sentuhan Ilmu Petronas (PSIP) Sekolah-Sekolah Kuala Lumpur dan Selangor di sini, hari ini.

Perdana Menteri telah mengumumkan laporan awal PPPM 11 September lepas, dan pelan tiga fasa itu akan berlangsung selama 13 tahun bermula dari 2012 hingga 2025 dan semakan semula juga akan dibuat lima tahun sekali mulai 2015 sementara laporan tahunan akan dikeluarkan bagi memantau perkembangan yang dicapai. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Sultan Sulu tidak diiktiraf

Posted:

Sultan Sulu tidak diiktiraf

Sultan Sulu tidak diiktiraf

GAMBAR pada 26 Februari lalu menunjukkan Jamalul Kiram III mendengar soalan pada sidang akhbar di Manila.


MANILA - Kesahihan arahan pemimpin yang dikenali sebagai Sultan Sulu, Jamalul Kiram III menghantar pasukan 'tentera diraja' ke Sabah pada 12 Februari lalu dipertikai, menurut akhbar dalam talian ABN News.

Ia ekoran beberapa penyelidikan menunjukkan pemerintahannya sebagai Sultan Sulu tamat pada 1990.

Media asing dan beberapa sumber di internet sebaliknya menyatakan adiknya, Esmail Kiram II adalah Sultan Sulu yang sah.

Berusia 74 tahun, Kiram III mendakwa bahawa beliau ialah ketua kerajaan Kesultanan Islam Sulu sekarang.

Kesultanan Sulu mendapat perhatian umum apabila Kiram III menghantar pasukan 'tentera diraja' bagi menuntut Sabah pada 12 Februari lalu.

Akhbar The Philippine Inquirer melaporkan pada satu sidang akhbar di Istana Malacanang di sini, Presiden Benigno Aquino III menyatakan terdapat kesangsian dalam keturunan kesultanan tersebut.

Menurutnya, selepas pemerintahan Sultan Jamalul Kiram II tamat pada 1936, baginda meninggal dunia tanpa seorang pewaris.

Justeru, Aquino berkata, beliau telah mengarahkan satu kajian dilakukan melibatkan aspek undang-undang berhubung tuntutan Kiram III ke atas negeri Sabah di Malaysia.

"Kajian ini agak menyeluruh," katanya.

Sultan Sulu terakhir yang diiktiraf pemerintah Filipina ialah Ismael Kiram I pada 1974. Selepas kematiannya pemerintah Filipina enggan mengiktiraf sultan-sultan seterusnya walaupun mereka ditaati oleh penduduk setempat.

Dalam perkembangan berkaitan, pemerintah Filipina menyatakan tiga orang termasuk dua anggota polis terbunuh dalam pertempuran antara pasukan keselamatan Malaysia dengan kumpulan lelaki bersenjata Filipina tersebut berhubung pertikaian tuntutan ke atas Sabah.

Insiden itu berlaku selepas berpuluh-puluh pengikut Kiram III belayar dari selatan Filipina untuk menuntut Sabah.

Sebelum ini Kiram III memberitahu, Kesultanan Islam Sulu pernah menguasai sebahagian Pulau Borneo termasuk Sabah selain beberapa gugusan pulau di selatan Filipina.

Dalam perkembangan berkaitan, jurucakap Jabatan Luar Filipina, Raul Hernandez yang memetik kenyataan Duta Malaysia berkata, turut terbunuh dalam pertempuran itu ialah pemilik rumah yang diduduki ketua kumpulan bersenjata tersebut.

Namun, katanya, kewarganegaraan pemilik rumah berkenaan tidak dapat dipastikan.

"Duta Malaysia juga menyatakan bahawa saki baki kumpulan pengikut Kiram III di Lahad Datu melarikan diri ke arah laut," katanya.

Menurutnya, 10 anggota kumpulan Kiram III turut ditangkap.

Tambah Hernandez, beliau tidak dapat mengesahkan dakwaan seorang jurucakap di Manila bagi pihak kumpulan pengikut Kiram yang mendakwa pasukan keselamatan Malaysia menembak mati 10 anggota mereka dan mencederakan empat yang lain.

Jelasnya, Manila telah meminta maklum balas rasmi berhubung operasi keselamatan tersebut dari Kuala Lumpur.

Tambah jurucakap sama, Duta Malaysia menyatakan kepadanya bahawa konfrontasi itu sudah berakhir.

Sementara itu, jurucakap Kiram III, Abraham Idjirani mendakwa penembak-penembak tepat Malaysia telah membunuh 10 pengikut sultan tersebut dan mencederakan empat lagi anggota kumpulan berkenaan.

"Saya bercakap dengan ketua kumpulan Kiram melalui telefon sebentar tadi (semalam) dan bertanya berapa pengikutnya yang mati. Dia menjawab 10 orang. Saya menanyakan angka kecederaan dan dia berkata, empat orang," kata Idjirani dalam satu sidang media di kediaman Kiram di sini.

Idjirani menegaskan bahawa pengikut-pengikut Kiram III berikrar akan terus berjuang dan tidak akan meninggalkan Sabah.

Ketua mereka, Raja Muda Agbimuddin Kiram iaitu adik Kiram III berjaya mengelakkan diri daripada ditangkap dan masih berada di Sabah bersama beberapa pengikutnya untuk terus bertempur, jelas Idjirani.

"Ini (pertempuran) baru permulaan," ujarnya.

Kesultanan Islam Sulu memajak Borneo Utara (Sabah) kepada kuasa Eropah pada tahun 1870-an.

Dalam perkembangan berkaitan, pihak berkuasa Malaysia menyatakan, 12 warga Filipina dan dua anggota polis Malaysia terbunuh dalam insiden semalam.

Selepas kekuasaan kesultanan itu beransur pudar ekoran kemasukan kuasa Barat di rantau berkenaan, ia masih menerima bayaran pajakan untuk Sabah.

Sabah yang merupakan bekas koloni British menjadi sebahagian persekutuan Malaysia pada 1963.

Berdasarkan perjanjian pajakan tersebut, kesultanan Sulu diberikan pampasan tahunan berjumlah sekitar AS$1,700 (RM5,264) menurut nilai semasa. - Agensi

Saintis guna teleskop rakam imej pembentukan planet

Posted:

Saintis guna teleskop rakam imej pembentukan planet

Saintis guna teleskop rakam imej pembentukan planet


IMEJ yang disiarkan oleh Balai Cerap Eropah di Chile menunjukkan formasi planet daripada gas dan debu di keliling bintang HD 100546.


SANTIAGO - Sepasukan ahli astronomi yang menggunakan teleskop berkuasa tinggi di selatan Chile kelmarin menemui imej pembentukan sebuah planet di sekeliling sebutir bintang.

Semasa imej tersebut dirakam, planet itu masih dalam bentuk gas dan debu tebal.

Pasukan penyelidik antarabangsa tersebut berkata, gugusan gas dan debu itu menyelubungi bintang dikenali sebagai HD 100546 yang berada pada jarak 335 juta tahun cahaya dari Bumi di Galaksi Bima Sakti.

"Sebelum ini, imej pembentukan planet hanya dilakarkan menerusi simulasi komputer," kata ketua pasukan saintis itu dari Universiti ETH Zurich, Sascha Quanz.

Menurutnya, beberapa ciri imej tersebut menyokong teori bahawa planet gergasi terbentuk dengan pemampatan saki baki gas dan debu selepas bintang terbentuk. - AFP

Hotel Panda pertama di dunia

Posted:

Hotel Panda pertama di dunia

Hotel Panda pertama di dunia


Gambar seorang penyambut tetamu berpakaian maskot beruang Panda menunjukkan suasana dalam hotel itu yang dipenuhi beruang Panda.


SICHUAN - Sebuah hotel bertemakan beruang Panda telah dibuka di bandar ini, di barat daya China pada minggu ini, lapor akhbar Huffington Post.

Hotel tersebut dibina untuk menarik kehadiran pelancong asing ke negara itu.

Menurut akhbar China Daily, hiasan dalam hotel tersebut dipenuhi dengan beraneka perhiasan yang berkaitan dengan beruang Panda.

Hotel tersebut merupakan hotel pertama di dunia menjadikan beruang Panda sebagai tema hiasan dalamannya.

"Saya harap semua hiasan dalaman bertemakan beruang Panda ini dapat membantu orang ramai untuk kembali merasai seperti berada di alam semula jadi dan membantu mencapai kebahagiaan yang mudah dan sebenar," kata pengurus hotel tersebut.

Hotel berkenaan terletak di kaki Gunung Emei.

Laman web Gbtimes.com melaporkan, setiap bilik di hotel itu mengandungi arca beruang Panda.

Harga bilik di hotel itu bermula dari 300 (RM182) sehingga 500 yuan (RM305) untuk penginapan selama satu malam. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Berpantang tidak bererti berhenti

Posted:

Berpantang tidak bererti berhenti

Berpantang tidak bererti berhenti

DUA bulan selepas melahirkan cahaya mata sulungnya yang diberi nama Alec Djuara Djoewarsa, Astrid enggan meletakkan dirinya dalam posisi terlalu selesa dan bersantai.

Kali terakhir membuat persembahan ketika usia kandungannya lapan bulan sekitar hujung tahun lalu, membuatkan Astrid benar-benar ghairah untuk kembali beraksi di lantai yang menguji keunggulan vokalnya.

Kata Astrid atau nama sebenarnya Astrid Sartiasari, 31, sepanjang tempoh kelahiran bayi lelakinya secara pembedahan (caesarean) pada tanggal 24 Disember 2012 lalu, dia mahu kembali ligat mengadakan promosi untuk albumnya yang akan muncul menjelang bulan Mei nanti.

"Saya pun kaget apabila sudah kuat untuk bekerja sekarang. Tempoh berpantang biasanya enam bulan. Mungkin kerana terlalu teruja untuk kembali bekerja setelah lama bercuti.

"Lagipun, komitmen ini saya harus lunaskan kerana proses pembikinan album ini sudah dibuat sebelum saya melahirkan Alec lagi jadi sekarang sudah sampai masa untuk saya beraksi semula," ujarnya yang ditemui ketika sesi fotografi di Studio Utusan, Chan Sow Lin, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Astrid diterbangkan khas oleh Sony Music Entertainment Indonesia untuk sesi promosi single terbaharu berjudul Mendua selain dijemput khas untuk menerima Anugerah Lagu Pilihan Popular pusat karaoke RedBox menerusi lagu Tentang Rasa pada malam Rabu lalu.

Mendua

Mengulas lanjut mengenai keunikan lagu berentak balada berjudul Mendua yang dilancarkan terlebih dahulu di Indonesia, kata Astrid, pengertian lagu itu lebih menyakitkan berbanding Tentang Rasa. Ia mengenai situasi seorang wanita yang dikhianati dan dicurangi oleh kekasihnya. Dia memberikan cinta sepenuh hati tetapi lelaki itu menduakan dia akhirnya, kata Astrid yang merakamkan lagu tersebut awal tahun lalu.


HUBUNGAN cinta antara Astrid dan Arlan mulai tercetus hasil daripada helah seorang jurufoto yang pernah bekerjasama dengan mereka berdua.


Lagu Mendua dicipta oleh komposer sama yang menghasilkan lagu Tentang Rasa, Ade Govinda dan merupakan single pertama yang daripada album ketiga Astrid.

Lagu itu terpilih untuk menjadi lagu tema drama Diandra yang akan disiarkan di slot Lestary TV3 tidak lama lagi. Sebelum ini lagu Tentang Rasa digunakan sebagai lagu perdana drama Vanilla Coklat.

Sementara itu, Astrid mengakui dia perlu mencari formula baharu untuk turut kekal bersaing dalam industri yang semakin pantas berkembang.

"Saya tidak boleh berhenti berkarya untuk menjadi yang terbaik dan sekarang sudah banyak sekali persaingan. Saya harus melakukan sesuatu baharu dan mempertahankan yang sudah ada sekarang.

"Saya tidak akan berhenti bekerja keras. Kalau ditanya sampai bila, jawapan saya adalah selagi saya masih diinginkan dalam industri dan selagi ada peminat," tuturnya.

Keluarga

Selain itu, Astrid turut merakamkan sebuah lagu ciptaannya sendiri berjudul Lagu Untuk Anakku ketika mengandung lapan bulan.

"Ini lagu pertama yang saya hasilkan sendiri bersama suami untuk anak kami, Alec dan lagu ini saya cipta ketika saya sedang hamil empat bulan.

"Lagu ini mengenai kecintaan seorang ibu kepada anaknya yang sama sekali gembira dan teruja dengan adanya dia. Ia ibarat sebuah nasihat kepada anak supaya membesar menjadi insan berguna suatu hari kelak," jelas penyanyi kelahiran Surabaya, Indonesia itu.

Astrid tidak meletakkan sebarang halangan untuk anaknya memilih haluan hidup pada masa hadapan dan memberikan peluang sekiranya Alec meminati bidang seni.

"Kalau dia mahu jadi penyanyi saya tidak halang, apatah lagi ibunya juga penyanyi. Asalkan rezeki itu halal," tambah Astrid yang tidak keruan berpisah selama tiga hari dari Alec yang ditinggalkannya di Indonesia.


KEMBALI aktif untuk karier tidak bermakna Astrid melupakan tanggungjawabnya sebagai seorang ibu.


Astrid bagaimanapun belum merancang untuk mendapatkan cahaya mata seterusnya dalam tempoh terdekat namun tetap memberikan prioriti kepada keluarga selain kerjaya.

"Kalau dulu, apabila keluar rumah saya tidak perlu bawa banyak barang tapi sekarang perlu pintar merancang perjalanan. Saya tidak boleh terlalu lama meninggalkan Alec kerana dia masih kecil," getus Astrid.

Que Haidar menangis dimarah Mamat

Posted:

Que Haidar menangis dimarah Mamat

Que Haidar menangis dimarah Mamat

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


MAMAT KHALID (tengah) di samping barisan pelakon utama filem Rock Oo (dari kiri), Sofi Jikan, Que Haidar, Khir Rahman dan Pekin Ibrahim.


PENGARAH terkenal, Mamat Khalid yakin filem terbaharunya, Rock Oo: Rimba Bara Kembali (Rock Oo) yang merupakan kesinambungan filem Rock (2005) mampu pecah panggung berikutan kematangannya dalam berkarya dan juga barisan para pelakon yang memberikan persembahan yang mantap.

"Dengan izin Tuhan, saya yakin seperti mana filem Rock dahulu, Rock Oo ini juga akan pecah panggung sebab ia diadun dengan lebih serius. Penonton juga dapat saksikan kembali lakonan Que Haidar dan dapat melihat perubahan lakonan Que yang sebelum ini lebih cenderung membawa watak cinta dan ganas, " ujarnya ketika ditemui pada majlis tayangan perdana filem Rock Oo yang diadakan di Cathay Cineplex Cineleisure, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Mengulas mengenai lakonan Que Haidar, dedah Mamat, pada mulanya dia terkejut dan kecewa dengan mutu lakonan pelakon Harapan Lelaki Terbaik Festival Filem Malaysia ke-19 itu yang dilabelkannya seperti kayu.

Mengetahui lakonan Que Haidar sebelum ini begitu hebat dan berkesan, ulas Mamat, mungkin suami kepada koreografer Linda Jasmine itu menghadapi dilema lakonan kerana sudah dua tahun bersara dalam dunia lakonan.

Que Haidar sebelum ini membuat keputusan untuk bersara dari bidang lakonan secara mengejut pada tahun 2010 setelah berkahwin dengan Linda Jasmine. Biarpun terpaksa mengecewakan peminat-peminat dan pengkarya filem, Que Haidar nekad untuk beralih arah ke bidang perniagaan dan menjadi tenaga pengajar kelas lakonan.

Enggan membiarkan Que Haidar daripada terus larut dalam dilema lakonan, Mamat terpaksa memarahinya sehingga membuatkan pelakon itu menangis.

"Saya tertekan bila Mamat marah dan memanggil saya kayu. Saya tidak boleh kena marah. Jadi, akibat terlalu tertekan saya menangis. Dalam kalangan kesemua pelakon Rock Ooo, saya rapat dengan Khir dan saya mengadu padanya serta menyalahkannya kerana memaksa saya kembali berlakon dan menghadapi situasi ini," jelas Que Haidar yang kembali pada dunia lakonan kerana jatuh cinta dengan jalan cerita dan barisan pelakon filem Rock Oo.

Terlalu meletakkan harapan yang tinggi untuk peminat melihatnya muncul kembali dalam arena lakonan, membuatkan Que Haidar tertekan dan tidak mampu memberikan lakonan mantapnya sebelum ini dalam filem Rock Oo.

Ulas Mamat mengenai perkara itu pula, katanya, Que Haidar sebenarnya berasa rendah diri dan terlalu memikirkan mengenai lakonannya sehingga membuatkan dia tidak dapat menjiwai karakter lakonannya sebagai Amy Mat Piah.

"Mujur lakonan 'kayu' Que Haidar cuma bertahan selama beberapa hari sahaja sebelum dia kembali menjadi Que Haidar yang asal," jelas Mamat lagi.

Berhubung cabaran lain pula dalam menghasilkan filem Rock Oo, ujar Mamat lagi, dia perlu menjaga keseluruhan aspek seperti pakaian, dialog dan juga visual untuk menghasilkan zaman rock yang popular sekitar tahun 80-an.

Ditanya mengenai barisan pelakon-pelakon filem Rock Oo, ujar Mamat lagi, dua watak baharu ditampilkan dalam Rock Oo ialah Slash Haji Tapah, lakonan Pekin Ibrahim dan Mi Black, yang direalisasikan Azmi Black.

Kongsi Mamat, walaupun watak lakonan Pekin dan Azmi Black tidak mempunyai banyak dialog tetapi kedua-dua pelakon itu mampu memantapkan lagi jalan cerita filem tersebut bersama pelakon-pelakon yang sedia ada sebelum ini seperti Khir Rahman, Sofi Jikan dan Que Haidar sendiri.

Rock Oo mengisahkan mengenai Amy Mat Piah yang berhasrat ingin menyatukan kembali kumpulan rock Rimba Bara yang pernah menjadi kegilaan ramai suatu ketika dahulu. Begitupun, hasratnya untuk membuatkan Rimba Bara menyinar kembali bukan mudah kerana mereka terpaksa berdepan dengan pelbagai cabaran.

Filem terbitan bersama Grand Brilliance Sdn. Bhd. dan Naga AVXS Sdn. Bhd. itu yang sudah ditayangkan di pawagam bermula 28 Februari lalu itu turut menampilkan lakonan aktres sensasi, Tasha Shilla.

Bunohan bakal monopoli FFM25

Posted:

Bunohan bakal monopoli FFM25

Bunohan bakal monopoli FFM25


FILEM Bunohan, pengarahnya, Dain Said (kanan) dan pelakon utama naskhah tersebut, Faizal Hussein berpeluang menang dalam kategori pencalonan masing-masing pada acara kemuncak FFM25 malam ini.


SETELAH tertangguh sekian lama, Festival Filem Malaysia ke-25 (FFM25) akhirnya berlangsung. Ia dicetuskan dengan majlis perasmian dan penyampaian sembilan Anugerah Cipta yang berlangsung di The Curve, Petaling Jaya pada 27 Februari lalu.

FFM25 bakal diakhiri dengan upacara kemuncaknya pada malam ini di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, Putrajaya, Selangor dengan menampilkan persaingan untuk merebut sembilan Anugerah Perdana dan empat Anugerah Cipta.

Berdasarkan kejayaan filem Bunohan menggondol tiga Anugerah Cipta yang dianggap mampu membantu kemenangan untuk pencalonan-pencalonan utama dalam Anugerah FFM25 iaitu Penataan Bunyi Terbaik, Penataan Seni Terbaik dan Skor Muzik Asal Terbaik, naskhah arahan Daid Said itu dijangka memonopoli Anugerah Perdana pada acara kemuncak FFM25 pada malam ini yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), Putrajaya, Selangor.

Ini kerana saingan terdekat Bunohan untuk merebut Anugerah Perdana, khususnya menerusi kategori Filem Terbaik iaitu Ombak Rindu, 29 Februari dan S.A.M sekadar memenangi beberapa Anugerah Cipta yang dianggap kurang kuat dalam membantu untuk menggapai kemenangan pada malam ini.

Sebuah lagi filem yang turut dianggap sebagai pencabar terdekat Bunohan iaitu Songlap pula langsung gagal meraih sebarang Anugerah Cipta - kalah menerusi ketiga-tiga kategori penting Anugerah Cipta yang dimenangi Bunohan tersebut.

Namun, apa sahaja boleh berlaku dan persoalannya mampukah Songlap tanpa sebarang kemenangan menerusi Anugerah Cipta mengalahkan Bunohan untuk Anugerah Perdana terutamanya bagi kategori utama yang menyaksikan persaingan hebat kedua-dua buah filem iaitu Filem Terbaik dan Pengarah Terbaik?

Bagi kategori lakonan, persaingan paling sengit dilihat dalam kategori Pelakon Lelaki Terbaik antara Bunohan dengan Songlap yang menyaksikan tiga pelakon Bunohan iaitu Faizal Hussein, Zahiril Adzim dan Pekin Ibrahim bersaing dengan Shaheizy Sam yang tercalon menerusi Songlap dan S.A.M. Namun, pilihan Kosmo! jatuh kepada Shaheizy Sam menerusi lakonan hebatnya dalam Songlap biarpun ketiga-tiga Faizal, Zahiril dan Pekin menunjukkan mutu lakonan yang tidak kurang kuat impaknya menerusi Bunohan.

Persaingan sengit antara Bunohan dan Songlap juga boleh dilihat dalam kategori-kategori lain untuk Anugerah Perdana iaitu Sinematografi Terbaik, Lakon Layar Terbaik, Cerita Asal Terbaik; serta bagi kategori Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik bagi Anugerah Cipta.

Bagi kategori Pelakon Wanita Terbaik, persaingan sengit dlihat antara Maya Karin (Ombak Rindu) dan Nadiya Nisaa (Jiwa Taiko).

Biarpun pilihan Kosmo! lebih kepada Maya, namun Nadiya mampu membuat kejutan dengan memenangi kategori ini.

Bagi kategori Pelakon Pembantu Lelaki dan Pelakon Pembantu Wanita Terbaik, Kosmo! memilih Bront Palarae (Jiwa Taiko) dan Normah Damanhuri (Songlap) masing-masing sebagai pemenangnya.

Walau apa pun ramalannya, keputusan muktamad FFM25 hanya boleh diketahui pada malam ini.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved