Isnin, 10 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


YRMS asah kemahiran belia

Posted:

YRMS asah kemahiran belia

YRMS asah kemahiran belia

MENDIRIKAN rumah tangga sebelum menduduki Penilaian Menengah Rendah (PMR) membuktikan betapa Siti Nor Abdullah, kini 35, melalui fasa perkahwinan pada usia muda. Bagaimanapun, hayat mahligai yang dibina oleh wanita yang berasal dari Batu Pahat, Johor itu musnah selepas memiliki empat cahaya mata.

Status ibu tunggal yang dipegangnya membuatkan Siti Nor bergelut dalam membesarkan keempat-empat anaknya. Pada usia yang masih muda, Siti Nor bekerja keras mendapatkan pekerjaan tetap meskipun sering ditolak dek pencapaian akademik yang kurang memberangsangkan.

"Saya pernah bekerja sebagai tukang masak, pembantu di klinik dan beberapa kerja sambilan yang lain. Gaji yang diperoleh memang tidak cukup menampung perbelanjaan saya sekeluarga. Saya tidak mahu anak-anak hidup susah dan mahu mereka mendapat pendidikan setinggi yang boleh," penuh perasaan saat wanita itu berbicara tentang sejarah hidupnya.

Nasib Siti Nor berubah selepas terbaca iklan berkenaan permohonan satu program Yayasan Raja Muda Selangor (YRMS) dalam sebuah akhbar. Tanpa berfikir panjang, dia melalui proses temu duga. Kejayaan menerima tajaan YRMS untuk menyertai program keusahawanan telah mengubah hidup Siti Nor secara drastik.

"Saya diterima oleh YRMS pada tahun 2006 dan impian saya ketika itu mahu bergelar seorang perunding kecantikan. Walaupun tiada kelayakan akademik, YRMS berjaya menempatkan saya menjalani kursus kemahiran bidang kecantikan di Akademi Senniyo Beauty, Serdang, Selangor.

"Selama tiga tahun saya mempelajari selok-belok dunia kecantikan di akademi tersebut dan akhirnya layak mendapat Sijil Kemahiran Malaysia (SKM). Sambil belajar, kerja-kerja sambilan masih saya jalankan bagi menyara anak-anak.

"Sejurus tamat kursus, saya diterima bekerja di sebuah spa terkenal di Bangsar, Kuala Lumpur. Saya juga mengikuti beberapa kursus pendek pengurusan perniagaan, kewangan dan promosi dan segala yang berkaitan dengan perniagaan salon.

"Pada tahun 2008 saya bercadang untuk membuka sebuah spa sendiri dan pihak YRMS amat terbuka dengan impian saya itu. Selepas kertas kerja saya diluluskan, YRMS memberi pinjaman sebanyak RM50,000 sebagai modal suntikan dan kini saya berjaya membuka spa, I Miracle Beauty di Seksyen 9, Shah Alam, Selangor," cerita Siti Nor yang turut menerima sijil bagi melayakkannya menjadi tenaga pengajar seni kecantikan.


PENDEDAHAN dalam bidang masakan sejak kecil membuahkan minat kepada Megat Danial menceburi bidang kulinari.


Dunia kulinari

Kegagalan akademik seperti Siti Nor turut dialami seorang lagi penerima tajaan YRMS, Megat Danial Aizat Megat Ariffin, 26. Anak muda itu tidak memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ekoran gagal dalam subjek Bahasa Melayu, meskipun mengulangi peperiksaan mata pelajaran itu sebanyak dua kali.

Enggan berpatah harap mengejar kejayaan, Megat Danial meninggalkan kampung halamannya, di Seberang Perai, Pulau Pinang untuk mencuba nasib di Kuala Lumpur dan Johor Bahru selama enam tahun. Minat anak ketiga daripada empat beradik itu terhadap bidang masakan membawanya berkhidmat di beberapa buah restoran.

"Sejak kecil, ketika tinggal bersama arwah nenek, saya kerap membantunya berniaga sate. Lama-kelamaan saya terbiasa ke dapur dan bereksperimen dengan pelbagai jenis masakan.

"Ibu bapa tidak menyekat minat saya, namun mereka teragak-agak memberi persetujuan ketika saya ingin mendalami bidang masakan," singkap Megat Danial yang pernah membantu beberapa tukang masak profesional menyediakan juadah di Istana Negara sempena pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-14 pada bulan April lalu.

Sekembalinya ke Pulau Pinang, Megat masih bertegas mengutip pengalaman sebagai pembantu tukang masak di hotel dan restoran. Angan-angan bergelar tukang masak profesional mendorongnya memohon tajaan YRMS bagi melanjutkan pelajaran dalam bidang kulinari.

Tamat pengajian

"Saya berjaya menerima tajaan YRMS dalam program Talent for The World pada tahun 2009 dan mula menghadiri kursus kemahiran kulinari di Kolej East-West, Seremban, Negeri Sembilan yang merupakan anak syarikat kepada Kolej Taylor's.


Siti Nor (kiri) juga pernah menjalankan khidmat urutan kaki sebelum membuka spa sendiri.


"Selepas tiga tahun menimba ilmu di situ, saya terpilih sebagai pelajar terbaik dan ditawarkan menyambung pelajaran ke peringkat diploma. Memandangkan saya tiada kelayakan SPM, saya perlu melalui peringkat sijil selama setahun," jelas Megat Danial yang bekerja sambilan sebagai tukang masak di Restoran Temptations yang terletak dalam kolejnya.

Kini Megat Danial menuntut dalam semester satu diploma kulinari di Kolej Taylor's, Subang Jaya, Selangor dan dijangka tamat pengajian pada tahun 2014.

Jika Siti Nor dan Megat Danial perlu melalui proses temu duga, berbeza pula dengan Ainil Johani Abu Bakar, 24, yang dipilih sendiri oleh pihak YRMS bagi menerima tajaan kewangan atas kecemerlangannya dalam sukan golf pada tahun 2007 bagi kategori Talent for The World.

Bakat golf Ainil mula diasah pada usia sembilan tahun selepas tertarik dengan sukan yang diceburi abangnya itu. Melanjutkan pelajaran selama lima bulan di Sekolah Sukan Bukit Jalil, Selangor pada tahun 2003, Ainil seterusnya melanjutkan pelajaran di Hills International Golf Academy, Brisbane, Australia pada peringkat O'Level selama dua tahun.

Kecemerlangan Ainil sebagai pemain golf remaja negara menyinar apabila beliau menjuarai kategori bawah 12 tahun pada Kejohanan McGregor Junior Golf di Hong Kong, memenangi pingat emas untuk Selangor pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) 2004, Kejohanan Golf Sekolah-Sekolah Asia malah pernah menduduki tempat keenam pada Kejohanan Golf Callaway World Junior di Los Angeles, Amerika Syarikat.

Anak jati Shah Alam itu juga pernah menerima Anugerah Olahragawati Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Negeri Selangor pada tahun 2005, yang disampaikan sendiri oleh Penaung Diraja YRMS, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.


BAKAT golf Ainil mula diasah pada usia sembilan tahun.


"Saya amat berterima kasih dengan tajaan yang diberikan YRMS dan ia membantu meningkatkan semangat saya untuk terus maju dalam sukan golf yang kurang mendapat perhatian dalam kalangan masyarakat Malaysia.

"Saya berhasrat untuk menjadi antara 10 pemain golf wanita terbaik di dunia dan sasaran saya kini terarah kepada menjadi ahli Persatuan Golf Wanita Profesional (LGPA)," demikian impian yang dipasang oleh Ainil yang meminati pemain golf wanita profesional dari Mexico, Lorena Ochoa itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Majlis makan malam rai ahli Harimau Keramat

Posted:

Majlis makan malam rai ahli Harimau Keramat

Majlis makan malam rai ahli Harimau Keramat


SEBAHAGIAN daripada ahli Harimau Keramat dan beberapa badan kebajikan lain bergambar pada majlis makan malam di Kuala Lumpur baru-baru ini.


MERIAH. Satu majlis makan malam sempena perasmian Pertubuhan Kebajikan Harimau Keramat (Harimau Keramat) diadakan di Kuala Lumpur baru-baru ini dengan menghimpunkan lebih 400 orang.

Program julung-julung kali itu telah dirasmikan penaung pertubuhan tersebut, Datuk Wan Nordin Che Murat.

Pengerusi Harimau Keramat, Izani Mohd. Said berkata, majlis tersebut bertujuan mengeratkan silaturahim ahli-ahli pertubuhan tersebut dengan pertubuhan kebajikan lain.

Selain Harimau Keramat, ahli-ahli daripada pertubuhan lain turut hadir termasuk Pertubuhan Kebajikan Epanco, Pertubuhan Belia Segitiga Keramat, Majlis Sepanji Alam Bersatu dan Pertubuhan Persahabatan Malaysia Kawasan Bandar Shah Alam, Selangor.

Kakitangan USM bersara diraikan

Posted:

Kakitangan USM bersara diraikan

Kakitangan USM bersara diraikan


SEBAHAGIAN daripada pesara USM bagi tahun 2012 merakamkan kenangan pada Majlis Jasa Mu Dikenang di Pulau Pinang baru-baru ini.


BERJASA. Seramai 84 kakitangan Universiti Sains Malaysia (USM) dari kampus induk dan kampus cawangan yang akan bersara diraikan pada majlis Jasamu Dikenang di universiti itu di Pulau Pinang baru-baru ini.

Seramai 49 orang daripada kakitangan tersebut bersara wajib manakala yang lain bersara pilihan.

Naib Canselor USM, Prof. Datuk Omar Osman dalam ucapannya berkata, pihaknya berterima kasih di atas sumbangan setiap kakitangan yang diraikan itu kerana mereka mempunyai peranan masing-masing terhadap kemajuan universiti itu.

Katanya, tanpa pengorbanan dan komitmen kerja yang diberikan oleh para kakitangan, termasuklah di peringkat sokongan, sudah pasti sukar untuk USM berada pada tahap sekarang.

30 pelajar sertai Klinik Bola Jaring Remaja Elit

Posted:

30 pelajar sertai Klinik Bola Jaring Remaja Elit

30 pelajar sertai Klinik Bola Jaring Remaja Elit


PARA pelajar sekolah menengah dipilih menyertai Klinik Bola Jaring Remaja Elit Daerah Kuala Muda 2012 di Gelanggang Futsal 1Malaysia Taman Semarak Sungai Petani baru-baru ini.


SEMANGAT. Seramai 30 pelajar sekolah menengah yang berbakat dalam sukan bola jaring dipilih mengikuti Klinik Bola Jaring Remaja Elit daerah Kuala Muda 2012 selama tiga hari di Gelanggang Futsal 1Malaysia Taman Semarak, Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.

Pengerusi persatuan itu, Norfauzian Kasim berkata, program kerjasama Jabatan Belia dan Sukan Daerah Kuala Muda itu mampu melahirkan lebih ramai remaja berbakat bagi mewakili daerah Kuala Muda dalam pertandingan bola jaring peringkat negeri dan kebangsaan.

Katanya, jika langkah tertentu tidak diambil, sukan bola jaring pasti ketandusan pemain berkaliber.

Pegawai di Jabatan Belia dan Sukan Negeri Kedah, Aziah Osman ketika merasmikan klinik bola jaring itu baru-baru ini berkata, program tersebut perlu dicontohi oleh persatuan bola jaring dari daerah-daerah lain di Kedah kerana ia mampu melahirkan ramai pemain hebat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Majalah wanita seksi berleluasa

Posted:

Majalah wanita seksi berleluasa

Majalah wanita seksi berleluasa

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI dan LILY YEAN
berita@kosmo.com.my

MAJALAH yang memaparkan wanita seksi dalam keadaan separuh bogel boleh didapati dengan mudah di pasaran tempatan ketika ini. Siapakah yang melepaskannya dijual secara bebas?


KUALA LUMPUR - Lambakan majalah erotik dari luar negara yang memaparkan gambar wanita berbogel tanpa seurat benang atau lebih dikenali sebagai majalah dewasa kini didapati dijual secara terbuka dan meluas di kedai-kedai buku di negara ini.

Majalah-majalah yang boleh didapati dengan harga murah serendah RM10 itu boleh dibeli oleh orang ramai termasuk golongan remaja bawah umur secara terbuka tanpa ada sebarang sekatan.

Tinjauan Kosmo! di beberapa premis menjual buku sekitar ibu negara semalam mendapati terdapat beberapa majalah yang rata-ratanya diimport dari luar negara secara terang-terangan menyiarkan gambar model dalam keadaan mengghairahkan.

Antara majalah tersebut ialah Vanity Fair edisi Disember 2012 yang secara terang-terangan menyiarkan empat keping foto model Kate Moss yang tidak memakai coli.

Majalah-majalah lain yang turut memaparkan imej seumpama itu ialah FHM, Maxim, Tattoos, Shape dan Inked.

Jualan majalah erotik itu secara berleluasa di pasaran tempatan dikhuatiri boleh menjejaskan golongan remaja kerana gambar-gambar yang tidak ditapis untuk siaran itu boleh ditatap oleh mereka dengan mudah tanpa sebarang halangan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Badan kutip royalti pelakon

Posted:

Badan kutip royalti pelakon

Badan kutip royalti pelakon


JOSEPH SALANG (kanan) beramah mesra dengan para pelakon tanah air selepas majlis dialog di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Kemelut bayaran royalti kepada penggiat seni lakonan bakal berakhir melalui syarikat Malaysian Screen Actor Guild Berhad (MSAGB) yang dijangka beroperasi sepenuhnya pada tahun depan.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang berkata, melalui syarikat itu, kadar bayaran kepada pelakon termasuk kaedah royalti dapat dikaji dan diubah suai agar selari dengan tuntutan serta keperluan semasa.

Selain menjadi landasan terbaik dalam soal tuntutan royalti pelakon, katanya, MSAGB juga memberi manfaat kepada perkembangan industri perfileman dan penerbitan rancangan televisyen secara keseluruhannya.

"Saya berharap melalui penubuhan MSAGB, ia dapat mewakili para pelakon, penulis skrip dan keseluruhan rantaian dalam penerbitan supaya mendapat manfaat imbuhan atau royalti hasil daripada karya mereka," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis dialog Kesedaran Hak Cipta Intelek Dalam Kalangan Seniman Malaysia" di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pemuda UMNO bantu isu muflis

Posted:

Pemuda UMNO bantu isu muflis

Pemuda UMNO bantu isu muflis


SOHAIMI (empat dari kiri) berbual dengan rombongan Pemuda UMNO selepas mereka mengadakan pertemuan dengan Ketua Pengarah Insolvensi di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA – Pemuda UMNO akan menggunakan media sosial untuk mendapat respons masyarakat mengenai isu muflis menerusi platform Muflis Peluang Kedua yang akan dilancar minggu depan.

Pengerusi Biro Ekonomi dan Pembangunan Usahawan Pemuda UMNO, Datuk Sohaimi Shahadan berkata, melalui ruang yang disediakan menerusi blog, Facebook dan Twitter itu, orang ramai boleh menyalurkan idea dan pandangan mengenai kajian semula Akta Bankrap 1967.

"Selain itu, satu forum mengenai isu muflis juga akan diadakan pada Januari ini," katanya selepas mengadakan pertemuan dengan Ketua Pengarah Insolvensi, Rohana Abd. Malek di sini semalam.

Menurutnya, langkah itu diambil memandangkan ramai golongan muda yang muflis enggan tampil bagi mencari penyelesaian dan akhirnya menyusahkan diri sendiri.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Pesona pereka busana lelaki

Posted:

Pesona pereka busana lelaki

Pesona pereka busana lelaki

Oleh ALIF ABU BAKAR dan HAFIZ AHMAD

KETIADAAN acara Malaysia International Fashion Alliance (MIFA) yang diadakan saban tahun tidak memadam gemerlapan dunia fesyen tempatan untuk terus memperjuangkan perjalanan seni pereka Malaysia.

Sudah menjadi adat setiap acara, di sebalik kegemilangan pasti terselit sedikit kelemahan. Namun, kesungguhan dan dedikasi setiap pereka yang berkampung di Menara Matrade, Kuala Lumpur sempena pertunjukan fesyen Passion for Fashion kelolaan Persatuan Pereka Bumiputra (BDA) pada 27 hingga 29 November lalu harus diberi pujian.

Sedikit mengecewakan adalah rekaan-rekaan busana wanita yang terlalu eksentrik. Rata-rata pereka terlalu mengutamakan kreativiti sehingga mengabaikan matlamat sebenar sehelai pakaian, yang boleh dijual dan disarungkan wanita tanpa rasa ragu-ragu. Pemilihan fabrik dan potongan juga terlalu klise dan paling ketara adalah mainan warna yang kurang menangkap pandangan tetamu jemputan.

Dari satu sudut lain, tumpuan sebaliknya dipusatkan pada kebangkitan rekaan persalinan lelaki. Risiko yang diambil pencipta pakaian pada acara itu membuktikan bahawa negara ini tidak ketandusan pereka busana jejaka.

Kesukaran mencari gaya tersendiri seterusnya mencetuskan idea buat pereka baharu, Waridi Hamdan untuk mencipta rekaan yang seiring penampilan peribadi sang arjuna.

"Memang tidak dapat dinafikan, pasaran fesyen lelaki di Malaysia tidak sebesar golongan wanita. Disebabkan itu, saya mendapat ilham untuk mengembangkan ruang gaya lelaki agar lebih kontemporari," ujar Waridi.

Langkah berani


Rizal berpendapat gaya militari mudah menonjolkan ciri maskulin sang jejaka.


Percubaan julung kali Waridi itu masih boleh dibanggakan. Pada pertunjukan fesyen tersebut, dia mempamerkan tiga koleksi sut dan tiga lagi persalinan kasual khas buat kaum Adam. Suntikan warna-warna lembut melatari koleksi Waridi yang merangkumi pilihan rona ungu muda, merah jambu dan magenta.

"Saya banyak menggunakan material kapas, satin, sifon dan baldu kerana ia lebih sesuai dengan suhu badan lelaki," ujarnya.

Waridi yang sebelum ini memegang portfolio sebagai jurugaya bebas untuk beberapa iklan, filem dan drama tempatan berpendapat fesyen jejaka tidak perlu berlebihan kerana mereka harus mengekalkan aura maskulin.

"Walaupun trend semasa banyak menonjolkan pemilihan rona-rona kontra, namun tidak semua lelaki kelihatan menarik dengan gaya tersebut," tambah Waridi yang ketika ini menerima tempahan menerusi laman Facebooknya, WH Waridi Hamdan.

Gaya militari

Mempunyai pendapat yang sama, pereka busana lelaki, Rizal Latif berkata, gaya seorang lelaki bergantung kepada keadaan dan masa yang turut merangkumi beberapa faktor utama. Ia termasuklah warna, potongan, usia, warna kulit dan bentuk badan.

"Sayangnya mentaliti kebanyakan lelaki di negara kita masih belum terbuka dalam soal penjagaan keterampilan diri," ujarnya.

Rizal menambah, kurangnya pereka busana lelaki turut menyumbang kepada kebergantungan pembeli kepada jenama antarabangsa yang sedia ada.

"Kos yang tinggi menyebabkan ramai pereka kurang mengeluarkan baju sedia pakai. Pelbagai perkara harus difikirkan oleh pereka termasuklah dari segi pembuatan, stok penjualan dan pemasaran yang meluas," ujarnya.

Membawakan konsep Men in Taste of Soldier Style, Rizal cuba menonjolkan sisi maskulin melalui gaya ala askar pada pertunjukan fesyen BDA yang lepas.

"Saya memberi penekanan melalui penggunaan lima fabrik yang bersesuaian dengan imej peribadi jejaka seperti sutera kapas lembut, kain kapas Sea Island dan kapas Mesir, kain bulu putih Itali dan suave korduroi," ujarnya.


Karl Shafek dalam persalinan musim bunga/panas 2013 Fairuz Ramdan.


Fairuz curi perhatian

Pereka yang sinonim dengan koleksi lelaki tempatan, Fairuz Ramdan mencuri perhatian paling besar pada malam gala pertunjukan fesyen tersebut. Kesemua lapan rekaan Fairuz malam itu berjaya membentuk signatur Fairuz dalam konteks penghasilan persalinan lelaki di Malaysia.

Berada dalam kelas tersendiri, Fairuz mempertaruhkan paduan koleksi musim luruh/sejuk 2012 bersama musim bunga/panas 2013.

Membariskan pengacara dan pelakon popular, Karl Shafek dan penyanyi dan bekas peserta rancangan One In A Million (OIAM), Iz, slot Fairuz gamat saat kedua-dua figura itu melangkah penuh yakin dalam persalinan berani.

"Koleksi musim luruh/sejuk lepas dapat dilihat pada sut korduroi ungu dan persalinan yang banyak menggunakan kain tenun.

"Rekaan musim bunga/panas 2013 saya pula menawarkan warna-warna terang bersama fabrik bercetak. Material pula sarat dengan kashmir, kain bulu campur dan kapas korduroi. Saya menggunakan potongan vintaj Itali dan diberi sedikit sentuhan Inggeris.

"Pada pementasan tempoh hari, koleksi FR Bespoke saya diberi suntikan avant-garde dan elemen mewah. Ia bukan bertujuan mencipta gaya eksklusif malah lebih kepada membentuk elemen couture," jelas Fairuz.

Berpandukan inspirasi yang diperoleh ketika melalui zaman kanak-kanak di Scotland, Fairuz tampil berani dengan rekaan kilt yang diubah suai menjadi sehelai item sofistikated yang menguji kejantanan sang arjuna.

Mega Mendung Fiziwoo

Menyorot pandangan pada busana wanita, pujian harus diberikan kepada penerima Anugerah BDA Most Promising Designer yang diumumkan pada malam gala acara tersebut, Mohd. Hafizi Radzi Woo bersama gandingannya, Izree Kai Haffiz atau lebih sebati dengan nama Fiziwoo.

Ketujuh-tujuh rekaan Fiziwoo pada malam itu adalah himpunan koleksi musim bunga/panas 2013 yang bakal dibuka untuk tempahan menjelang Januari depan. Kasual menjadi penampilan asas rekaannya kali ini dan paling penting, ia praktikal untuk dijual dan dipakai orang ramai.


TAMPIL berani dengan sut merah jambu Waridi.


"Saya tidak menekankan apa-apa konsep dan banyak fokuskan kepada dres pendek, sut dan seluar. Istimewanya, saya cuba menjadikan ia gaya mewah (high end) menerusi pembentukan seluar bell bottom, baju berpanel dan dres dengan perincian stad logam. Ia agak maskulin tetapi masih feminin dari segi penggunaan warna dan potongan.

"Mega Mendung menjadi pusat rekaan saya kali ini. Sudah terlalu lama rasanya kita melupakan kehebatan Mega Mendung dan saya cuba mengembalikan kegemilangannya dengan penggunaan warna ungu gelap dan putih.

"Tiada teknik blok warna digunakan agar rekaan tidak kelihatan terlalu 'menjerit' dan keterlaluan. Paling penting, saya masih mengekalkan kekemasan dalam setiap rekaan saya," ujar Fiziwoo yang cukup bersyukur dengan kejayaan yang diraih sepanjang tahun ini..

Orkid jelmaan feminisme

Posted:

Orkid jelmaan feminisme

Orkid jelmaan feminisme

Oleh ALIF ABU BAKAR


SILUET menjadi keutamaan Khoon Hooi bagi koleksi musim bunga/panas 2013.


KOLEKSI terbaharu Khoon Hooi sempena musim bunga/panas 2013 memetik inspirasi bunga orkid. Menggunakan obsesinya secara menyeluruh terhadap penumpuan teknik dan kraf, rekaan-rekaan kali ini ketara pada stail berstruktur tradisional yang melambangkan kekuatan feminisme dalam berpakaian.

Paduan cetakan orkid berona hitam, kuning burung kenari, biru kobalt dan hijau rimba antara mainan warna yang melatari keindahan hasil kerja Khoon Hooi kali ini.

"Saya suka bereksperimen dengan warna setiap kali tiba musim bunga. Sebagai pereka, tugas saya adalah memilih trend dan menghasilkan pakaian yang dapat memenuhi stail peribadi setiap pelanggan.

"Bagi koleksi kali ini, siluet menjadi fokus utama dan saya menggabungkan ropol berstruktur untuk memberi sedikit provokasi dalam membentuk stail moden," jelas Khoon Hooi ketika ditemui pada majlis pertunjukan fesyennya di KLPAC Sentul, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kemahiran pereka tersebut terhadap penciptaan pakaian ringkas menggunakan tekstur dan material yang pelbagai terserlah dalam koleksi baharu itu. Khoon Hooi berjaya mengilhamkan busana artistik berkonsep tiga dimensi secara natural.


RINGKAS dan ceria, busana ini sesuai untuk gadis yang sentiasa positif dalam kehidupan.


Bagaimanapun, kehalusan rekaannya kali ini digambarkan sebagai yang paling rumit dari segi penstrukturan tetapi masih berupaya menegaskan nilai feminin dengan dinamik.

"Menghasilkan koleksi baharu pasti memberikan cabaran dan keterujaan yang berbeza kepada setiap pereka. Bagi saya, menyumbangkan inspirasi kepada wanita dalam membentuk gaya individual amat bermakna.

"Sempena musim bunga dan panas akan datang, saya memberi penumpuan pada jaket, peplum dan garisan zip yang dicampurkan bersama pelapik atau cetakan berbunga. Ia memberikan dimensi segar kepada keseluruhan koleksi," tambah Khoon Hooi.

Rangkuman dasar tentang koleksi musim bunga/panas 2013 Khoon Hooi boleh diterjemahkan sebagai busana berkonsepkan elemen moden, berpandukan trend, struktur bersama siluet elegan, menegaskan perincian feminin dari segi penggunaan orkid dan bergantung kepada idea idiosyncratic Khoon Hooi itu sendiri.

Enchanteur rai cinta abadi

Posted:

Enchanteur rai cinta abadi

Enchanteur rai cinta abadi

Oleh ALIF ABU BAKAR


SAZZY (kanan) bersama suaminya, Nazril dilantik menjadi wajah rasmi Enchanteur Love kerana komitmen cinta yang mereka tunjukkan.


BERSANDARKAN inspirasi frasa Perancis, célébrant l'amour pour toujours yang bermaksud meraikan cinta abadi, Enchanteur, jenama nombor satu dalam pasaran wangian di Malaysia dengan bangganya memperkenalkan Enchanteur Love, rangkaian wangian baharu yang didedikasikan khas buat wanita yang komited dalam percintaan.

Kelahiran Enchanteur Love meneruskan kesungguhan jenama tersebut dalam menghasilkan wangian yang bertujuan meraikan setiap detik romantik bersama yang tersayang agar cinta terus membara.

Enchanteur Love disediakan dalam dua haruman signatur iaitu Enchanteur Celebrate Love Eau de Toilette dan Enchanteur Forever Love Eau de Toilette.

Wangian Celebrate Love dihasilkan dengan percikan segar daripada bergamot, pic putih dan nanas. Diperkuatkan dengan sentuhan peony merah dan buah markisa, kombinasi bunga dan buah tersebut melambangkan cinta dan keterujaan hidup bersama.

Haruman Forever Love pula mengutamakan kemanisan nanas dan epal bagi melambangkan permulaan kepada kehidupan bersama. Ia ditambah dengan kesegaran bunga ros, melur, geranium dan freesia. Asas wangian itu, kasturi dan ambar menjadi elemen padu dalam melengkapkan perjalanan hidup bersama dan mengikat janji cinta abadi.

"Sempena pengenalan produk ini, Enchanteur memilih pasangan selebriti Sazzy Falak dan Nazril Idrus sebagai wajah rasmi ekoran sifat romantis mendalam yang ditonjolkan mereka.

"Sazzy dan Nazril adalah pasangan contoh terbaik yang sentiasa berusaha menyemarakkan ikatan cinta mereka dan nilai-nilai ini amat menepati tema yang dibawa Enchanteur Love," ujar Karen Poi, Pengurus Produk Kumpulan Enchanteur ketika ditemui pada majlis pelancaran produk baharu itu di Carcosa Seri Negara, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kedua-dua wangian itu dijual pada harga RM31.90 bagi setiap botol 50 mililiter. Ia boleh didapati di kedai-kedai utama, pasar raya, pasar raya besar dan farmasi. Untuk keterangan lanjut, sila layari laman web Enchanteur di www.enchanteur.com.my ataupun layari laman Facebook Enchanteur pada www.facebook.com/EnchanteurMY.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Laluan final masih terbuka

Posted:

Laluan final masih terbuka

Laluan final masih terbuka

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE dan AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my

NORSHAHRUL (kanan) memiliki sentuhan yang cukup berbisa.


PELUANG melangkah ke final masih terbuka buat Harimau Malaya biarpun sekadar melakar keputusan seri 1-1 ketika menentang Thailand pada aksi separuh akhir pertama Piala Suzuki AFF 2012 di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam kelmarin.

Pengendali Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal memberitahu, beliau tetap berpuas hati dengan corak yang ditampilkan anak-anak buahnya meskipun menyifatkan kemenangan sepatutnya berjaya diraih oleh skuad negara ketika menentang juara Kumpulan A itu.

"Saya berpendapat, perlawanan malam ini (kelmarin) adalah satu perlawanan menarik yang ditunjukkan oleh anak-anak buah saya.

"Jika dilihat secara keseluruhannya, kami berhak untuk menang pada aksi tersebut dengan jumlah minimum sekurang-kurang 3-1.

"Saya tidak boleh minta lebih daripada pemain-pemain saya memandangkan kami memulakan kejohanan ini tanpa beberapa tonggak utama yang ditimpa masalah kecederaan.

"Peluang (untuk mara ke final) masih ada dan kami perlu menempuhi perlawanan kedua nanti dengan penuh keyakinan.

"Saya juga fikir barisan pemain ini telah mempamerkan persembahan terbaik serta bertenaga dan saya bangga dengan mereka pada aksi tersebut," katanya pada sidang akhbar selepas tamat perlawanan.

Tambah jurulatih berusia 56 tahun itu, beliau menyedari laluan sukar menanti Harimau Malaya menjelang aksi kedua Khamis ini.

"Saya tahu perlawanan kedua di Thailand bakal menjadi laluan sukar buat kami tetapi saya tetap optimis dengan skuad kendalian saya.

"Kami tiada pilihan lain dan kami akan bertandang ke sana dengan membuat aksi yang lebih baik berbanding perlawanan separuh akhir pertama," katanya.

Sasar benam Laos

Posted:

Sasar benam Laos

Sasar benam Laos

VIENTIANE, Laos - Tiga mata penuh menjadi buruan skuad bola sepak negara menjelang pertemuan menentang tuan rumah, Laos pada aksi pembukaan Kumpulan B Sukan Universiti ASEAN (AUG) 2012 di Stadium Chou Anou Vong hari ini.

Jurulatih skuad negara, Azman Eusoff berkata, beliau secara peribadi yakin dengan kemampuan anak-anak buahnya untuk mencatatkan kemenangan ke atas Laos.

"Kami memang meletakkan sasaran untuk memenangi perlawanan pertama menentang Laos. Saya yakin kami boleh mendapat tiga mata penuh.

"Namun, pada masa yang sama, saya tidak mahu pemain-pemain negara terlalu memandang rendah kemampuan Laos.

"Ini kerana, mereka tetap mempunyai kelebihan selaku tuan rumah," katanya kepada Kosmo! semalam.

Secara matematiknya, anak-anak buah Azman akan mengesahkan slot ke peringkat separuh akhir jika berjaya menewaskan Laos tanpa perlu menunggu aksi terakhir Kumpulan B menentang Singapura, Khamis ini.

Bagaimanapun, Azman menganggap situasi itu masih belum boleh menjamin laluan mudah buat skuad negara ke pentas final seandainya sekadar bergelar naib juara kumpulan.

"Sasaran awal kami pada AUG kali ini adalah untuk bergelar juara Kumpulan B bagi mengelakkan berdepan Thailand pada aksi peringkat separuh akhir nanti.

"Saya percaya Thailand memiliki kelebihan untuk bergelar juara Kumpulan A memandangkan mereka hanya akan berdepan Myanmar dalam saingan kumpulan selepas Vietnam menarik diri pada saat-saat akhir," katanya.

Pada AUG edisi ke-16 tahun ini, cabaran skuad negara diperkuatkan dengan kehadiran empat pemain yang mempunyai pengalaman beraksi dalam saingan Liga Malaysia (Liga M).

Mereka terdiri daripada K. Reuben yang beraksi bersama Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Mohd. Norhafizzuan Jailani (PKNS), Khairul Akhyar Husain (Polis Diraja Malaysia) dan Saiful Ridzuan Selamat (Harimau Muda).

Menurut Azman, kehadiran keempat-empat pemain tersebut dilihat dapat mengimbangi kekuatan pada setiap posisi skuad negara.

"Mereka memiliki skil individu yang tinggi dan saya harap dengan pengalaman mereka beraksi dalam Liga M itu dapat membantu pemain-pemain lain meningkatkan lagi tahap prestasi masing-masing."

Sementara itu, Reuben yang membantu ATM muncul naib juara Piala Malaysia tahun ini mengakui tekanan mula menghantui mereka selepas diletakkan harapan tinggi bagi memenangi pingat emas pada AUG kali ini.

Piala FA 2013: Perak jumpa Johor

Posted:

Piala FA 2013: Perak jumpa Johor

Piala FA 2013: Perak jumpa Johor

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

"SAYA yakin banyak pasukan mahu menguji pasukan Johor atau Darul Takzim FC musim ini."

Demikian respons pengendali Perak, Mohd. Azraai Khor Abdullah (gambar) ketika diminta mengulas keputusan undian Piala FA 2013 di Hotel Bluewave di Shah Alam semalam.

Pada undian tersebut, Perak diundi menentang Johor pada pusingan pertama kejohanan tersebut.

Azraai mendedahkan, beliau yakin pertemuan tersebut akan melonjakkan semangat pemainnya memandangkan Johor dianggap sebagai pasukan yang perlu diawasi musim depan selepas berbelanja besar untuk mendapatkan khidmat bintang-bintang dari Eropah dan tempatan.

Menurut Azraai, beliau akan pastikan Perak betul-betul bersedia bagi menghadapi saingan yang dijangka lebih sengit musim depan.

"Kami akan mengadakan perlawanan persahabatan menentang Johor pada 22 Disember ini.

"Biarpun sekadar perlawanan persahabatan, saya berpendapat ia masa terbaik untuk menguji tahap kebolehan pemain-pemain saya sebelum aksi sebenar Piala FA bermula," katanya ketika ditemui selepas majlis undian Piala FA 2013 di Shah Alam semalam.

Johor yang dibimbing Fandi Ahmad akan diperkuatkan beberapa pemain kebangsaan termasuk Azmi Muslim, Safee Sali, Norshahrul Idlan Talaha, Mohamad Aidil Zafuan dan Mohamad Zaquan Adha Abdul Radzak.

Selain itu, skuad yang mendapat jolokan Harimau Selatan itu turut berjaya menyunting khidmat dua pemain import sensasi, Simone Del Nero dari Itali dan Dani Guiza (Sepanyol).

Sementara itu, jurulatih Johor, Fandi menegaskan, pasukannya telah bersedia untuk memberikan aksi terbaik biarpun mengakui kesukaran yang bakal dihadapi ketika menentang Seladang pada 25 Januari depan.

Jelasnya, beliau masih mencari formula terbaik dalam usaha untuk membentuk keserasian dalam kalangan pemain.

"Setakat ini, persiapan berjalan dengan lancar, cuma agak sukar untuk mengumpul semua pemain kerana mereka terlibat dengan skuad kebangsaan yang kini mengharungi saingan peringat separuh akhir Piala Suzuki AFF 2012.

"Mengenai undian Piala FA 2013, saya akui ia merupakan perlawanan pertama yang begitu sukar buat kami.

"Perak merupakan sebuah pasukan yang bagus, namun untuk menjadi juara, kami harus menewaskan semua pasukan," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Flash mob Monster High

Posted:

Flash mob Monster High

Flash mob Monster High

WATAK-WATAK istimewa dalam Monster High kini menjadi kegemaran golongan remaja di seluruh dunia.


PADA petang Sabtu 24 November lalu, suasana luar biasa berlangsung di ruang legar pintu masuk utama Pavilion, Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Lebih 40 remaja yang kelihatan aneh pada pandangan orang awam berdansa dengan penuh keterujaan diiringi lagu berjudul Fright Song.

Senario itu sebenarnya adalah sebahagian daripada acara yang dikendalikan jenama boneka antarabangsa, Monster High bagi meraikan peminat mereka. Remaja yang terlibat pada acara itu juga berpakaian seperti karakter-karakter popular jenama unik tersebut.

Turut menyertai persembahan itu ialah finalis program realiti 8TV, Showdown 2012, iaitu kumpulan Walawei.

"Sejak pengenalan Monster High di Malaysia, respons dan penerimaan terhadap jenama ini sangat positif. Ibu bapa dan anak-anak mereka dilihat memahami mesej yang cuba disampaikan jenama ini dalam menggalakkan remaja menjadi diri sendiri dan menjadi unik," ujar Pengarah Perniagaan Monster High bagi Asia Tenggara, Anthony Frangos.

Dilancarkan secara rasmi pada tahun 2010, Monster High kemudiannya berkembang menjadi salah satu jenama anak patung utama di Amerika Syarikat, Australia, United Kingdom dan beberapa negara besar Eropah.

Fenomena Monster High juga memberi impak kepada Malaysia dan kejayaannya menarik minat penggemar-penggemar boneka cukup luar biasa walaupun ia baru memasuki pasaran tempatan pada bulan September lalu.

Penerimaan berkembang

"Populariti jenama ini sedang berkembang di lebih 30 buah negara dan telah berjaya mengumpulkan jutaan peminat di seluruh dunia. Flash mob yang kami adakan ini adalah acara biasa yang dilakukan oleh peminat Monster High di negara lain.

"Ia menjadi medium berkesan dalam merapatkan hubungan peminat dengan jenama ini dan sekali gus memperkenalkan mereka kepada lagu tema Monster High," tambah Frangos.

Negara-negara lain yang turut mengadakan flash mob yang sama ialah Itali dan Sepanyol. Ia melibatkan ribuan peminat yang menonjolkan semangat tinggi dalam menyokong wadah yang dibawa Monster High. Video muzik lagu tema jenama itu, Fright Song pula telah ditonton lebih 23 juta orang di YouTube.

Monster High diinspirasikan daripada karakter-karakter hantu remaja popular seperti anak perempuan Frankenstein, Frankie Stein; anak gadis Dracula, Draculaura; puteri kepada Werewolf, Clawdeen Wolf; cahaya mata Zombie, Ghoulia Yelps; anak perempuan Sea Monster, Lagoona Blue; waris The Mummy, Cleo de Nile; putera kepada Medusa, Deuce Gorgon dan ramai lagi.

Penampilan karakter tersebut dilihat bertepatan dalam memberi refleks kepada gaya klasik legenda ciptaan Barat tersebut. Ia diterjemahkan dalam boneka yang bijak berfesyen dan amat sofistikated, unik dan tersendiri.

Bagi menonton video flash mob tersebut, sila layari YouTube dan cari Monster High Malaysia Flash Mob. Untuk maklumat lanjut tentang Monster High, kunjungi laman web rasmi jenama tersebut di www.monsterhigh.com. Boneka Monster High boleh didapati di gedung-gedung Toys R Us.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Suspek pengedar dadah lontar bom ditembak mati

Posted:

Suspek pengedar dadah lontar bom ditembak mati

Suspek pengedar dadah lontar bom ditembak mati

10/12/2012 10:03pm

IPOH — Seorang lelaki dipercayai pengedar dadah mati selepas melontarkan sebutir bom tangan dan berbalas tembakan dengan anggota polis berhampiran persimpangan Taman Tema Air Bukit Merah Laketown Resort, di Bagan Serai, dekat sini, pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Kerian, Superintendan Mat Fauzi Nayan berkata, dalam kejadian 10.30 pagi itu, suspek yang berusia 42 tahun itu bertindak melarikan diri dari rumahnya di Kampung Dew di Simpang Empat, Semanggol dengan menaiki sebuah kereta jenis Honda Accord, selepas menyedari kehadiran sepasukan polis dari Bahagian Narkotik Taiping.

"Ekoran itu, polis bertindak mengejar suspek sejauh 25 kilometer sebelum berjaya memintasnya di persimpangan itu dan meminta suspek agar menyerahkan diri," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Bagaimanapun, Mat Fauzi berkata, suspek bertindak agresif lalu melepaskan beberapa das tembakan dan melontarkan sebutir bom tangan ke arah kereta peronda lebuh raya polis yang turut memburu suspek. Namun, bom itu gagal berfungsi.

Katanya, suspek mati di tempat kejadian semasa berbalas tembakan dengan pasukan polis.

Hasil siasatan ke atas kereta suspek, polis menemui dua pucuk pistol, peluru, pisau serta sejumlah dadah di dalam keretanya, kata Mat Fauzi.

Beliau berkata, bom tangan yang gagal meletup itu telah dimusnahkan pada 2 petang oleh Unit Pemusnah Bom dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perak selepas kawasan kejadian dikosongkan.

Mayat suspek dibawa ke Hospital Parit Buntar untuk bedah siasat, katanya. — BERNAMA

40 pemandu didenda memandu melebihi had laju

Posted:

40 pemandu didenda memandu melebihi had laju

40 pemandu didenda memandu melebihi had laju

10/12/2012 7:22pm

KAJANG — Seramai 40 pemandu didenda antara RM300 hingga RM350 oleh Mahkamah Majistret di sini, setelah mengaku bersalah memandu melebihi had laju ditetapkan yang dipantau kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES).

Majistret Abdul Jalil Salam Muhamad turut memerintahkan kesemua mereka menjalani hukuman penjara sepuluh hari jika gagal membayar denda itu.

Kesemua mereka yang terdiri daripada pekerja awam dan swasta membayar jumlah denda berkenaan di kaunter mahkamah.

Sementara itu, lapan pemandu mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan sama dan kes mereka akan disebut semula pada 9 dan 14 Januari depan.

Kesemua mereka didakwa sebagai pemandu kenderaan di lebuh raya memandu melebihi had laju ditetapkan iaitu 90 kilometer sejam di Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) pada 28 September lalu.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 79(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 membawa hukuman denda minimum RM300 dan maksimum RM2,000 atau denda, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa dari Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Saharudin Safirol, manakala lapan individu yang tidak mengaku bersalah diwakili peguam Mohd. Fikah Sanusi.— BERNAMA

Remaja pemandu lori hadapi tuduhan merompak

Posted:

Remaja pemandu lori hadapi tuduhan merompak

Remaja pemandu lori hadapi tuduhan merompak

10/12/2012 6:37pm

PETALING JAYA — Seorang remaja mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini terhadap tuduhan merompak seorang lelaki dengan bersenjatakan parang tiga tahun lepas.

Remaja berkenaan, yang kini berusia 18 tahun dan bekerja sebagai pemandu lori, dituduh bersama tiga yang lain, yang masih bebas, merompak kereta Perodua MyVi daripada Ahmad Fendi Riaszuan Awang, 25, di sebuah rumah di Jalan Kampung Baru Sungai Buloh, Sungai Buloh, pada pukul 4 petang 29 Nov, 2009.

Dia dituduh mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan, jika disabitkan kesalahan.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Morsi batalkan dekri cetus kemarahan penduduk

Posted:

Morsi batalkan dekri cetus kemarahan penduduk

Morsi batalkan dekri cetus kemarahan penduduk

BEBERAPA penunjuk perasaan anti-Morsi berhimpun di luar Istana Presiden di Kaherah semalam.


KAHERAH - Sebuah blok pembangkang, Barisan Penyelamat Kebangsaan menyatakan tindakan Presiden Mesir, Mohamed Morsi untuk membatalkan dekri yang dibuatnya pada bulan lalu tidak memenuhi jangkaan untuk mengurangkan ketegangan di negara ini.

Morsi menarik semula dekri yang mengumumkan sebarang keputusan yang dibuatnya tidak boleh dicabar di mahkamah.

Bagaimanapun, Morsi menyatakan bahawa satu pungutan suara yang akan diadakan pada 15 Disember ini berhubung draf perlembagaan baharu akan tetap diteruskan.

"Salah satu tuntutan kami adalah untuk menangguhkan undian pungutan suara itu.

"Gagal untuk memenuhi tuntutan bagi menangguhkan undian tersebut akan menyebabkan lebih banyak konfrontasi berlaku," kata seorang pegawai blok pembangkang itu, Selim Al-Awa.

Menurut pihak pembangkang, draf perlembagaan itu mengabaikan kebebasan rakyat dan hak-hak wanita.

Beberapa kumpulan pembangkang memulaukan perbincangan berhubung isu tersebut.

Menurut Selim, jika undian pungutan suara tersebut menyebelahi Morsi, presiden berkenaan akan mengumumkan satu pilihan raya diadakan dalam tempoh tiga bulan untuk memilih anggota-anggota dewan perwakilan yang baharu.

Tindakan Morsi untuk melaksanakan dekri tersebut sebelum ini mencetuskan bantahan ganas sehingga menyebabkan tujuh orang terbunuh sejak dua minggu lalu.

Krisis itu adalah yang terburuk sejak Morsi menjadi presiden menerusi pilihan raya pada Jun lalu. - Agensi

Deejay radio diberi kaunseling

Posted:

Deejay radio diberi kaunseling

Deejay radio diberi kaunseling


Mel Greig (kiri) dan Michael Christian.


SYDNEY - Dua orang penyampai radio stesen 2Day FM di sini menyembunyikan diri selepas tersiarnya berita bahawa mereka akan disoal siasat polis kerana menyamar sebagai pemerintah Britain, Ratu Elizabeth II dan anakanda baginda, Putera Charles, menurut beberapa buah akhbar semalam.

Penyampai radio itu, Mel Greig dan Michael Christian melakukan penyamaran itu semasa menghubungi jururawat Hospital King Edward VII di London, England pada minggu lalu untuk mengetahui tentang keadaan kesihatan menantu ratu tersebut, Kate Middleton.

Kate dimasukkan ke hospital selepas dia mengadu berasa loya kerana mengandung anak kepada cucunda ratu tersebut, Putera William.

William yang merupakan pewaris kedua takhta Britain dan Kate berkahwin pada April tahun lalu.

Ekoran penyamaran itu, maklumat tentang kesihatan Kate dapat diketahui dan didedahkan oleh media.

Bagaimanapun, penyamaran itu telah menyebabkan jururawat tersebut, Jacintha Saldanha, 46, yang berketurunan India ditemui mati di kediaman yang disediakan pihak hospital dan dia dipercayai membunuh diri di sini pada Jumaat lalu selepas Kate dibenarkan keluar hospital selepas empat hari dirawat.

Beberapa orang rakan penyampai radio itu berkata, Greig dan Christian telah mengalami tekanan jiwa akibat perbuatan mereka.

Menurut mereka, kedua-dua penyampai radio itu turut mendapat khidmat kaunseling.

Seorang jurucakap syarikat Southern Cross Austereo yang memiliki radio itu menyatakan, Greig dan Christian disediakan perkhidmatan kaunseling bagi membolehkan mereka berdepan dengan situasi tragis tersebut.

Pihak syarikat itu turut menyuarakan kebimbangan tentang tahap kesihatan mental kedua-dua penyampai radio berkenaan selepas kejadian tragis itu berlaku, lapor akhbar The Australian.

Ekoran penyamaran itu dan kematian jururawat tersebut, kedua-dua penyampai radio berkenaan menerima kritikan daripada pelbagai pihak di peringkat antarabangsa.

Menurut akhbar dalam talian MailOnline, bapa Greig menyatakan, dia tidak tahu lokasi anaknya kini.

"Saya telah bercakap dengannya tetapi saya diberitahu supaya tidak memberitahu sebarang maklumat lagi," kata bapa Greig.

Punca kematian sebenar Saldanha yang merupakan ibu kepada dua orang anak masih belum diumumkan polis.

Bagaimanapun, ramai penduduk dari London sehingga Sydney membuat spekulasi bahawa dia mati kerana tekanan akibat memberitahu tentang keadaan kesihatan Kate kepada kedua-dua penyampai radio tersebut.

Polis Britain telah menghubungi pihak berkuasa Australia tentang kemungkinan untuk menyiasat tentang penyamaran tersebut.

Pengerusi Hospital King Edward VII, Lord Simon Glenartur menulis sepucuk surat kepada pengerusi kumpulan Southern Cross Austereo yang memiliki radio tersebut kelmarin bagi membantah tindakan kedua-dua penyampai radio tersebut.

"Ia merupakan sesuatu yang amat bodoh kerana para penyampai radio cuba untuk menipu," katanya.

Dalam perkembangan sama, pihak syarikat yang memiliki radio itu juga akan mengkaji semula dasar-dasar penyiarannya selepas kematian jururawat itu.

Pengerusi syarikat itu, Max Moore-Wilton berkata, pihaknya mengambil beberapa langkah terkini dan sedang mengkaji proses penyiaran radio berkenaan.

Menurutnya, kejadian tersebut amat dikesali dan tidak dapat dijangkakan.

Suami jururawat itu, Ben Barboza, 49, yang merupakan seorang akauntan menyatakan hatinya berkecai ekoran kematian isterinya itu dalam keadaan tragis.

Dalam laman Facebook, anak perempuan jururawat itu, Lisha yang berusia 14 tahun menyatakan dia amat merindui ibunya.

Sebelum ini, kedua-dua penyampai radio itu telah meminta maaf ekoran kejadian tersebut. - Agensi

Cruise lawat stadium Manchester City

Posted:

Cruise lawat stadium Manchester City

Cruise lawat stadium Manchester City


CRUISE (empat dari kanan) melawat Stadium Etihad di Manchester semalam.


LONDON - Pelakon terkenal, Tom Cruise (gambar) melawat Stadium Etihad, di Manchester, utara England semalam sebelum perlawanan bola sepak antara kelab Manchester City dengan Manchester United (MU) berlangsung.

Cruise melayan sekumpulan peminat yang mahu bergambar dengannya semasa dia melawat stadium tersebut.

Turut bersama Cruise ialah pelakon Robert Duvall.

Seorang rakan pelakon itu ialah David Beckham yang merupakan bekas pemain kelab bola sepak MU.

Cruise berminat untuk menonton perlawanan itu selepas dipujuk oleh Beckham, 37, yang pernah bermain untuk kelab LA Galaxy di Amerika Syarikat.

Pelakon filem Mission: Impossible itu menaiki sebuah helikopter untuk tiba di stadium tersebut.

Dia berada di Britain kerana menjalani penggambaran filem All You Need Is Kill di Hertfordshire.

Cruise juga dijadulakan untuk menghadiri tayangan perdana filem Jack Reacher lakonannya di London pada hari ini. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Hikmah selepas kemelut

Posted:

Hikmah selepas kemelut

Hikmah selepas kemelut

PERTAMA kali bersua, Betty sudah dapat merasakan Bruce merupakan lelaki yang ditunggu-tunggu selama ini untuk bergelar suaminya.


SEBELUM melayari bahtera perkahwinannya pelakon dan penyanyi berdarah kacukan Melayu-Arab, Betty Banafe pernah mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan umum.

Dia antara lain meluahkan hasrat untuk membatalkan pernikahannya dengan jejaka Inggeris-Lebanon, Bruce Darghous yang ketika itu hanya tinggal kurang sebulan daripada tarikh perkahwinannya itu.

Puncanya cuma satu iaitu perbezaan budaya antara mereka berdua.

Namun begitu menurut wanita bermata galak itu, sebelum mengikat tali pertunangan, hari-hari yang dilalui mereka cukup sempurna. Bagaimanapun selepas itu, ada sahaja yang tidak kena.

"Ya, kami berdua amat tertekan ketika itu kerana masing-masing berselisih faham mengenai majlis pernikahan kami. Namun, itu cerita dahulu, tetapi Alhamdullillah, pada hari yang perkahwinan saya ini, hati kami bersatu menjadi satu.

"Saya percaya segala yang berlaku ada hikmah dan kemelut itu saya sifatkan sebagai satu momen untuk kami saling kenal-mengenali dengan lebih rapat lagi," luahnya.

Pada Sabtu 6 Disember lalu, Betty atau nama sebenarnya Betty Ibtisam Abu Bakar Banafe, 33, mengikat tali perkahwinannya dengan Darghous, 31, di rumah keluarganya di Kempas Baru, Johor.

Dengan mas kahwin berupa sebentuk cincin dan gelang emas, pasangan secocok itu selamat diijabkabulkan oleh Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pengurusan Masjid, Jabatan Agama Islam Johor, Ahmad Faisal Mohamed tepat pukul 2.30 petang.

Hanya dengan sekali lafaz, perunding teknologi di salah sebuah syarikat komunikasi maklumat di ibu kota Kuala Lumpur itu sah bergelar suami kepada pelakon filem Buai Laju-Laju dan Haru-Biru itu.

Selain ahli keluarga dan sanak saudara Betty, hadir sama menyaksikan penyatuan dua jiwa itu ialah keluarga mempelai lelaki yang terdiri daripada ibu bapanya, Nabil Darghous dan Linda Darghous serta adik perempuannya.


TEGAS dan berdisiplin merupakan antara ciri diri Bruce yang berjaya memikat hati Betty.


Pada majlis yang bertemakan konsep Arab sepenuhnya itu, mempelai bertukar-tukar hantaran iaitu tujuh dulang daripada Darghous yang merangkumi sehelai telekung, set wangian Nina Richi dan Ralph Lauren, Apple TV, telefon pintar Samsung S111, komputer riba Apple serta sirih junjung.

Sementara Betty membalas lapan dulang hantaran iaitu set wangian Dolce & Gabbana, set mandian, al-Quran digital, sejadah, buah-buahan, kek dan sirih junjung.

Bagaimanapun ketika ditanya jumlah wang hantaran perkahwinan, Betty dan keluarga lebih senang untuk merahsiakannya.

Cinta unik

Ternyata kisah percintaan antara Betty dan Darghous cukup menarik untuk disingkap.

Cerita Betty yang anggun mengenakan busana rekaan pereka dari Singapura dan menerima sentuhan mekap daripada Rina Delina, pada malam pertama mereka dipertemukan, hatinya sudah terdetik bahawa lelaki berbadan tegap dan berkepala botak itu ialah 'Mr. Rightnya'.

"Saya masih teringat lagi bibit-bibit pertemuan kami berdua. Ketika itu iaitu pada 5 November tahun lalu, sejurus selepas tamat Anugerah Industri Muzik (AIM), kami diperkenalkan oleh rakan masing-masing.

"Pertuturan antara kami bersahaja tetapi setelah beberapa jam bersembang, saya melihat arwah bapa saya, ada dalam diri dia. Darghous seorang yang berterus terang juga kelakar dan ciri-ciri itulah yang ada pada bapa saya," imbasnya yang mengaku dirinya sangat rapat dengan arwah bapanya, Abu Bakar Banafe.


PASANGAN yang baru melayari bahtera perkahwinan ini merancang untuk memiliki sekurang-kurangnya tiga orang anak.


Kasih antara mereka semakin bertaut apabila karakter Bruce yang merupakan anak sulung daripada dua beradik itu kelihatan nyata tegas, cukup berdisiplin, berterus terang dan menepati masa.

"Selain itu, kepakaran Bruce dalam menggunakan teknologi juga begitu mengagumkan saya dan lebih menjadikan hubungan kami tambah istimewa kerana kami meminati muzik yang sama iaitu irama Arab," katanya tertawa manja.

Tambah Betty: "Ya, sememangnya jodoh itu merupakan kuasa Allah Yang Maha Esa dan tiada manusia dapat menyangkalnya."

Ujar Betty, meskipun mengakui dirinya sukar untuk kembali bercinta dan terlalu berhati-hati dalam soal jodoh, akhirnya, pintu hatinya berjaya diketuk oleh si jejaka bernama Bruce Darghous ini.

"Bruce memberitahu saya secara romantis betapa dirinya mencintai saya dan merasa serasi untuk mengharungi onak dan duri bersama-sama.

"Waktu itu, saya masih berfikir lagi tetapi keyakinan saya terhadapnya semakin bercambah apabila dia sanggup melamar saya di depan ahli keluarga saya pada 14 Jun lalu iaitu semasa hari jadi ahli keluarga saya," luahnya.

Jessica, Justin berbogel

Posted:

Jessica, Justin berbogel

Jessica, Justin berbogel

AKTRES terkenal, Jessica Biel mendedahkan perkara yang paling menarik sejak dia bergelar isteri kepada penyanyi dan pelakon Justin Timberlake adalah berenang tanpa seurat benang bersama suaminya.

Menurut bintang filem Playing For Keeps yang berkahwin pada Oktober lalu, dia cukup bahagia apabila kini boleh berkongsi apa sahaja dengan lelaki yang dicintainya itu.

"Maksud saya, ada seseorang yang sentiasa membantu dan bersama saya dalam apa jua keadaan termasuk menghadapi cabaran bersama. Kami juga selalu melakukan banyak perkara gila dan unik bersama. Contohnya, selepas kami berkahwin, saya bebas berenang tanpa seurat benang bersamanya," katanya.

Jessica yang berusia 30 tahun itu turut mendedahkan selain berbakat dalam bidang seni, suaminya itu juga berbakat dalam bidang masakan.

Katanya kepada majalah Elle: "Suami saya berasal dari selatan Amerika Syarikat dan pengaruh masakan diperoleh daripada neneknya. Dia pernah membakar pai tiga lapis yang berperisa blueberry, sangat sedap dan saya tidak percaya suami saya yang masak. Walaupun dia boleh memasak tetapi sangat jarang untuknya ke dapur."

Dazrin menyampah tengok Johan

Posted:

Dazrin menyampah tengok Johan

Dazrin menyampah tengok Johan

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA


DAZRIN mengakui namanya kini dikenali ramai gara-gara membintangi drama bersiri Adam dan Hawa.


NAMA Dazrin Kamarudin, 24, sudah tentunya kurang dikenali lagi dalam industri tanah air walaupun dia sudah berlakon dalam beberapa buah filem, telemovie dan drama.

Bagaimanapun disebabkan penangan drama bersiri Adam dan Hawa yang kini sedang ditayangkan menerusi Astro Mustika HD, Dazrin yang memegang watak Johan mula dikenali ramai dan disebut-sebut.

Dazrin yang merupakan pemegang ijazah berganda Filem, Video dan Media dan Ijazah Perhubungan Antarabangsa dari Universiti Michigan, Amerika Syarikat sebenarnya telah berlakon filem Seru dan Apokalips X sebelum ini.

Selain itu, drama rantaian Bicara Hati, Memberku Hawa dan telefilem Mencintaimu, Setahun Setengah Mencari Cinta dan Geisha Melayu Terakhir juga merupakan lakonannya sebelum ini tetapi belum cukup membukti kemunculannya dalam industri ini.

Watak Johan dalam drama yang diminati Adam dan Hawa sebagai lelaki yang menagih kasih dengan isteri orang telah membuka ruang seluas mungkin kepada Dazrin untuk bertapak kukuh dalam industri ini.

Ketika ditemui di majlis sidang akhbar program Astro Ria, Fear Factor Selebriti Malaysia baru-baru, Dazrin berkongsi pengalamannya selepas membawa watak Johan dalam drama Adam dan Hawa itu.

Kosmo!: Adakah ada perbezaan selepas anda dikenali menerusi watak Johan itu?

DAZRIN: Ya sudah tentu, sekarang jika keluar ramai peminat memanggil saya dengan nama Johan bukan Dazrin.

Adakah anda selesa dengan nama berkenaan atau mahu dipanggil Dazrin?

Saya tidak kisah sebenarnya, cuma pada awal-awal saya tidak biasa sebab nama saya Dazrin bukan Johan, tetapi lama-lama saya sudah dapat membiasakan diri dengan panggilan berkenaan.

Apakah yang membuatkan anda tidak selesa dengan panggilan nama Johan itu?

Ketika keluar bersiar-siar ada peminat panggil saya dengan nama Johan, saya tidak berpaling sebab tidak tahu mereka (peminat) panggil saya, sebab sudah biasa orang panggil Dazrin, sekarang saya sudah tahu peminat luar sana kenal saya dengan nama Johan.

Ada atau tidak peminat yang menyampah dengan watak anda dalam drama berkenaan?

Sudah tentu ada, ramai peminat tulis dalam laman Twitter dalam nada bergurau nak pukul saya. Saya sendiri bila tengok watak sendiri naik menyampah pun ada dengan Johan tidak sudah-sudah menagih simpati Ain (lakonan Nadiya Nissa).

Adakah selepas drama Adam dan Hawa, anda rasa mula dikenali dan mendapat banyak tawaran berlakon?

Memang saya sudah rasa penangan berlakon drama itu, sehingga aoabila habis menjalani penggambaran Fear Factor Selebriti Malaysia di Afrika Selatan baru-baru ini. saya terus kena pergi mesyuarat untuk beberapa produksi yang hendak ambil saya berlakon.

Adakah tawaran itu untuk berlakon filem atau drama?

Kedua-duanya ada dan kali ini saya ditawarkan watak utama, sebelum ini hanya watak sambilan, di situ saya sudah nampak kepercayaan yang diberikan kepada saya.

Apakah perkembangan anda selepas ini?

Saya akan muncul dalam program Fear Factor Selebriti Malaysia pada 29 Disember nanti dan akan bergandingan dengan pelakon Hairul Azreen. Selain itu saya juga bakal memulakan penggambaran sebuah filem bulan ini.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved