Selasa, 2 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Rambut mengikut kepercayaan Sikh

Posted:

Rambut mengikut kepercayaan Sikh

Rambut mengikut kepercayaan Sikh

Oleh BASIR ABU BAKARBAGI penganut agama Sikh, menyimpan rambut panjang sejak kecil adalah satu amalan yang dituntut. Tuntutan yang melambangkan kesyukuran kepada tuhan itu tidak mengecualikan jantina.

Bahkan setiap helaian bulu atau rambut yang tumbuh tidak boleh diganggu bentuk asalnya kerana ia adalah salah satu ciptaan tuhan.

"Ia perlu dibiarkan dalam keadaan semula jadi tanpa mengubah kejadiannya. Setiap penganut Sikh dituntut mengikuti falsafah ini, jika tidak mereka akan dianggap berdosa besar," kata Presiden Institut Falsafah, Penyelidikan dan Pendidikan Sikh (InSPIRE), Prof. Madya Autar Singh.

Bagi masyarakat Sikh, mereka berpegang kepada 5K yang menjadi tuntutan agama iaitu rambut (kesh), sikat kayu (kangga), gelang besi (khada), senjata kerambit (kirpan) dan seluar dalam khas (kelshaira).

Tahap kesetiaan penganut Sikh dapat dilihat apabila mereka mempraktikkan 5K yang diwajibkan kepada mereka dan pada hari pembaptisan untuk menjadi seorang Sikh yang taat.

Bagaimanakah penganut Sikh menjaga rambut dan bulu di badan mereka? Autar Singh menjelaskan, setiap penganut Sikh dituntut menjaga kebersihan rambut dan bulu yang tumbuh di badan mereka.

"Kami perlu mencuci rambut dengan kerap dan sapu minyak kelapa pada rambut sebelum disikat dengan sikat khas (kangga) dua kali sehari atau lebih bagi menjaga kesuciannya.

"Sehubungan itu, setiap kaum lelaki dituntut memakai serban dan wanita sekadar memakai selendang di kepala selain digalakkan memakai serban," katanya ketika ditemui di Pusat Aktiviti Belia Sikh Titiwangsa, Kuala Lumpur.

Menyimpan rambut


BALJIT menunjukkan seluar dalam khas yang dipakai oleh setiap lelaki Sikh yang alim.


Sikat kayu bukan sahaja untuk berfungsi untuk menyisir rambut malah diletakkan di dalam serban kaum lelaki. Amalan itu sebagai mencontohi tindakan Guru Nanak iaitu seorang penyebar agama itu.

Kaum lelaki Sikh juga dituntut tidak mendedahkan atau membenarkan rambut mereka disentuh oleh orang lain. Rambut, serban dan janggut serta seluruh bahagian kepala mereka dianggap sangat mulia dan sensitif.

Baljit Singh, 27, berkata, menyimpan rambut yang panjang adalah satu tindakan yang bersifat peribadi walaupun ia sangat dituntut oleh ajaran Sikh, namun jika ada penganut Sikh yang ingkar ia bukan satu paksaan.

Bagi memelihara rambut dan mematuhi ajaran yang dituntut, seseorang penganut Sikh perlu mempunyai kefahaman mengenai kepentingan ajaran berkenaan.

"Semasa zaman kanak-kanak, saya pernah berasa sedih kerana diejek oleh rakan-rakan. Namun lama-kelamaan perasaan itu hilang dan saya lebih berkeyakinan dengan imej sekarang.

"Dengan imej ini orang lebih mudah mengenali diri saya selain imej ini dianggap sebagai salah satu fesyen yang menarik. Malah saya juga bebas mengikuti fesyen terkini muda-mudi tanpa mengetepikan tuntutan agama," kata jurutera di sebuah syarikat swasta itu.

Berbeza dengan kaum wanita Sikh, mereka dibenarkan mendedahkan rambut sahaja dan tuntutan yang lain sama seperti kaum lelaki.

Jika penganut Sikh menganggap rambut sebagai maruah diri yang sangat mulia di sisi agama dan tuhan, lain pula ceritanya dengan pelakon Fouziah Gous, 29.

Pelakon yang memiliki rambut hingga ke paras pinggang itu mengakui rambut yang sihat bukan sahaja mampu membuatkan seseorang itu tampil cantik, bahkan lebih berkeyakinan.

Sumber rezeki


KANGGA merupakan sikat kayu yang disimpan di dalam serban dan mudah dibawa ke mana-mana.


Fouziah atau nama sebenarnya Norfouziah Mohd. Gous tidak menafikan rambut bukan sahaja aset berharga bahkan ia adalah sumber rezekinya.

"Saya menjaga kesihatan rambut sejak kecil. Amalan penjagaan rambut ini diwarisi daripada ibu," katanya kali terakhir memotong rambut pendek lapan tahun lalu.

Menurut Fouziah, beliau akan ke salun tiga bulan sekali untuk mencuci dan melakukan rawatan rambut.

Duta produk Alaisyah itu menjelaskan amalan tradisional untuk menjaga rambut tidak lagi diamalkan kerana kesibukan bekerja.

"Sejak kecil ibu selalu menyapu minyak kelapa pada rambut dan melumur rambut dengan bunga raya. Saya akan petik dan tumbuk bunga raya sehingga lumat lalu disapu terus ke rambut dan dibiarkan semalam lalu dicuci sehingga bersih," kata pelakon yang popular dalam drama Tahajud Cinta itu.

Selain bunga raya dan minyak kelapa, Fouziah juga meletakkan mayonis pada rambut. Amalan tersebut dilakukan ketika beliau bekerja sebagai pramugari di sebuah syarikat penerbangan terkemuka negara.

"Selepas menjadi artis, aktiviti penjagaan rambut saya semakin terhad sehinggakan untuk ke salun rambut pun tiada kesempatan," katanya yang tidak pernah mewarnakan rambut.

Ekoran kesibukan bekerja, Fouziah akan menyapu minyak bayi pada rambut sebelum tidur setiap hari jika rambutnya kelihatan tidak sihat.

Amalan itu bagi memastikan rambutnya yang mudah kering itu kembali bertenaga dan bersinar.

Sementara itu, pakar pendandan rambut, Noraini Wahid, 38, bersependapat dengan Fouziah Gous bahawa rambut merupakan mahkota wanita yang sangat bernilai. Namun, penjagaan rambut panjang agak remeh.

Menurutnya, seorang wanita yang berambut panjang kelihatan lebih seksi berbanding mereka yang berambut pendek.

Dengan potongan rambut yang sesuai, wanita yang berambut panjang akan tampil dengan gaya wajah yang berbeza.

Pilihan syampu


DARI ATAS: Sikat kayu, gelang besi dan kerambit merupakan antara peralatan yang dimiliki oleh setiap penganut Sikh.


"Wanita yang berambut panjang dengan potongan yang sesuai kelihatan lebih ayu berbanding mereka yang berambut pendek.

"Ada pendapat yang mengatakan wanita berambut pendek itu seksi adalah tidak benar. Pandangan itu hanyalah satu persepsi. Hakikatnya wanita berambut panjang lebih kelihatan seksi," kata pemilik salun rambut e-GO yang terletak di KL Sentral itu.

Noraini yang lebih mesra dipanggil Nora turut memberi beberapa petua dan kaedah penjagaan rambut panjang yang sesuai dari segi tradisional atau moden.

Ketika bangun tidur anda dilarang menyikat rambut menggunakan sikat sebaliknya digalakkan menyikat menggunakan jari untuk meleraikan rambut yang kusut dan berpintal.

Kepada mereka yang memiliki rambut panjang, gunakan berus rambut berbulu dengan permukaan bulat.

Mulakan memberus dari bahagian atas kepala sehingga ke bawah. Kemudian berus dari bahagian rambut yang dalam ke luar. Selepas memberus, gunakan jari untuk memberi kesan yang lebih semula jadi.

"Pemilihan syampu dan perapi rambut yang sesuai dengan struktur rambut adalah penting. Bagi wanita yang memiliki rambut normal mereka perlu membasuh rambut setiap dua hari sekali berbanding rambut yang bermasalah.

"Sekurang-kurangnya rawatan rambut perlu dilakukan tiga kali sebulan," kata Nora ketika ditemui di salonnya baru-baru ini.

Menjelaskan mengenai kaedah penjagaan rambut cara tradisional, Nora berkata terdapat beberapa petua yang boleh diamalkan.

Selain bunga raya, kacang hijau, lidah buaya, telur ayam kampung, santan kelapa dan minyak kelapa antara bahan-bahan yang boleh digunakan untuk mendapatkan rambut yang sihat.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Industri perdagangan rambut Selatan Asia

Posted:

Industri perdagangan rambut Selatan Asia

Industri perdagangan rambut Selatan Asia

Pemain dalam industri perdagangan rambut palsu kini dalam kebimbangan jika upacara keagamaan di India iaitu mencukur rambut kurang mendapat sambutan daripada golongan mudanya.


RAMBUT mereka yang berasal dari India mempunyai nilai yang tinggi kerana kualitinya. - Gambar hiasan


KEPERCAYAAN agama yang diikuti dengan kefahaman kerohanian yang kuat melonjakkan lagi permintaan perdagangan rambut palsu dari India ekoran kesedaran fesyen wanita Barat.

Negara Selatan Asia itu telah lama menjadi pengeksport rambut manusia terbesar dunia. Beberapa syarikat yeng terlibat dalam sektor itu menjangkakan bahawa perniagaan itu bernilai 8.5 bilion rupees (RM56 juta) setahun.

Kepada penganut agama Hindu, rambut menjadi simbol pengorbanan sejak beratus ribu tahun lalu atas sebab-sebab yang berbeza. Antaranya mahu mengatasi kesihatan diri yang kurang baik, mencegah nasib malang dan mencari tuah.

Amalan itu merupakan satu kebiasaan di selatan India terutama di kuil-kuil di wilayah Tamil Nadu. Lokasi itu menjadi tumpuan hampir kebanyakan orang dari seluruh India untuk mencukur kepala.

Namun mereka yang terlibat dalam industri perdagangan rambut palsu dalam kebimbangan jika upacara keagamaan itu terus pudar pada masa hadapan.

Masyarakat India moden berubah mengikut perkembangan ekonomi negara mereka sekali gus membuka ruang untuk negara itu menjadi lebih sekular, berteras kepenggunaan dan pengaruh-pengaruh dari luar.

Mencukur rambut


UPACARA keagamaan mencukur rambut di kuil semakin kurang
diminati oleh golongan muda di India.


"Terdapat satu perubahan yang berlaku iaitu orang-orang mudanya semakin kurang pergi ke kuil dan tidak melakukan amalan mencukur rambut.

"Mereka mungkin akan memotong separuh rambut mereka tetapi tidak semestinya akan mencukur kesemua rambut mereka," kata Ketua Eksekutif Raj Hair International, George Cherian di ibu kota Chennai.

Pada hari festival keagamaan, kira-kira 1,000 orang termasuk 50 hingga 60 wanita menjalani ritual memotong rambut di kuil Tiruttani di utara Chennai.

Wanita India seperti Anandi Perumalswany merupakan tulang belakang dalam industri itu. Walaupun mereka menetap di kawasan yang jauh dari salun-salun yang beraneka bentuk seperti Amerika Syarikat dan Eropah namun lokasi itu menerima permintaan penyambungan rambut yang tinggi.

"Tuhan kegemaran kami ialah Tuhan Muruga. Kami mempunyai banyak hutang dan pelbagai masalah lain.

"Saya telah berdoa untuk anak lelaki saya agar dia cepat kahwin. Saya kemudian menawarkan rambut saya," kata Perumalswamy yang berusia 45 tahun dan ibu kepada dua anak itu.

Eksport rambut

Bertan-tan rambut panjang dipotong setiap hari dan kebanyakannya dijual dalam jualan lelong kepada pemborong.

Pemborong kemudian akan mengurus dan mengeksport rambut untuk kegunaan di seluruh dunia.

Amalan seumpama itu telah menjadi kerja sampingan yang menguntungkan pihak kuil. Kuil akan mengunakan kutipan daripada duit jualan rambut itu untuk aktiviti kebajikan.

Sebahagian pembekal telah melakukan sendiri perniagaan tersebut dengan memotong rambut mengikut kehendak pemborong.

Kecantikan gaya rambut yang disambung dalam kalangan artis Hollywood seperti Gwyneth Paltrow dan beberapa artis lain telah melonjakkan lagi permintaan untuk barangan kecantikan.

Rambut sintetik yang murah dan pernah popular pada tahun 1990 menyebabkan kejatuhan harga dalam perniagaan untuk firma-firma India. Namun rambut manusia kini menjadi kegemaran sekali gus menjadi nilai tambah kepada pasaran India.


RAMBUT-RAMBUT yang digunting pada upacara keagamaan di kuil-kuil di India dijual untuk pembuatan rambut palsu.


Pada masa ini, satu kilogram (kg) rambut yang dipotong di India secara purata dijual pada harga AS$250 (RM735) berbanding 15 tahun lalu yang bernilai AS$20 (RM59) sekilogram, jelas Cherian.

Jenis rambut yang paling mahal ialah remy yang dicukur terus dari pangkal leher. Ia bernilai 25 peratus daripada harga pasaran rambut non-remy.

"Rambut masyarakat India merupakan rambut yang paling dikehendaki kerana ia menyamai dengan rambut asal orang kulit putih.

"Malah warna semula jadinya iaitu hitam menyamai warna rambut kaum Afrika dan bila diwarnakan rambut tersebut menyamai warna rambut orang Eropah atau AS," kata Cherian.

Kualiti rambut

Produk itu kemudiannya dibekalkan kepada wanita seperti Fereena West yang gemar ke salun ColourNation di pusat bandar London. Harga untuk satu kepala rambut asal dari India berharga lebih AS$3,000 ((RM8,823) dan memerlukan empat jam untuk disiapkan.

"Rambut sambung yang diperoleh sangat berkualiti. Ia merupakan 100 peratus rambut manusia dan agak mahal," kata model sementara yang berusia 25 tahun.

Seorang pelanggan di salon eksklusif Michaeljohn, di London yang mahu dikenali sebagai Natasha berkata, penyambungan rambut tersebut sangat berbaloi.

"Ia bernilai $970 (RM2,853), termasuk harga rambut dan kos penggayaan. Jadi bagi saya untuk menggayakannya tiga kali setahun ia memang berbaloi.

"Penyambungan rambut menjadi popular kerana artis seperti Cheryl Cole menyukainya dan dia menjadi lebih terkenal.

"Namun saya berpendapat ia turut digemari oleh kebanyakan orang dan bukan sahaja kelompok artis. Saya rasa ramai orang memilikinya kerana ia sangat bergaya dan membantu menyerlahkan penampilan mereka," katanya. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Hukum fizik dalam animasi teknologi

Posted:

Hukum fizik dalam animasi teknologi

Hukum fizik dalam animasi teknologi

Oleh ADLAN JAAFARPELANCONGAN angkasa lepas mungkin sesuatu yang asing kepada kebanyakan orang. Namun, bagi segelintir individu, mereka melihat perkara tersebut sebagai sebuah peluang dan prospek untuk dimajukan.

Antara insan yang menaruh kepercayaan kepada bidang itu ialah seorang profesor dari Jabatan Sains Alam Sekitar dan Pembangunan Hayat, Universiti Azabu, Jepun, Patrick Collins.

Dia sudah melibatkan diri dalam bidang sains angkasa selama 25 tahun dengan kajian yang mendalam terhadap industri angkasa lepas. Collins juga merangsang minat orang ramai terhadap pelancongan angkasa lepas dan sumber tenaga.


SELAIN mahu mempromosi semula sebuah komik popular, Collins mahu membantu perkembangan dunia animasi teknologi yang selari dengan pengetahuan tentang sains.


Antara hasil kerjanya yang amat menarik ialah sebuah komik anime bertajuk Re-Entry. Komik yang dihasilkan 10 tahun lalu itu merupakan bukti jelas mengenai usaha Collins dalam mempromosi bidang yang dianggap mustahil oleh rata-rata masyarakat.

Menariknya, hak harta intelek (IP) dan lesen komik tersebut telah diberi kepada syarikat anak tempatan, Triangle D Sdn. Bhd. (Triangle D) untuk diolah menjadi filem animasi tiga dimensi dengan kerjasama Persatuan Pelancongan Angkasa Lepas - Cawangan Malaysia (STS-MC).

Menurut Presiden Triangle D, Norul Rohidi Zakaria, 33, projek trailer animasi tiga dimensi Re-entry sudah 70 peratus siap dan kini berada pada tahap pascaproduksi.

"Pasukan kami terdiri daripada enam orang ahli yang berpengalaman dalam bidang masing-masing. Antara kerja-kerja akhir yang perlu dilakukan sekarang adalah suntingan dan memasukkan efek-efek khas," katanya ketika ditemui di ibu pejabat Triangle D di Shah Alam baru-baru ini.


COLLINS dan Norul Rohidi bekerjasama demi merealisasikan Re-Entry.


Individu yang terlibat dalam projek trailer itu bukan calang-calang orang. Dua orang pensyarah yang masing-masing mengajar di Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Putra Malaysia, Muhammed Irwan Abdullah dan Muhammad Faizal Che Leh, turut menyumbang.

"Apabila siap nanti, trailer itu akan ditayangkan di Paris, Perancis pada 17 hingga 19 Oktober ini sempena persidangan Agensi Angkasa Eropah anjuran Agensi Angkasa Eropah (ESA) dan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA)," kata Norul Rohidi yang teruja dengan penayangan Re-Entry kelak.

Mereka mengharapkan trailer selama tiga minit itu akan memberi impak kepada semua yang hadir di persidangan tersebut seterusnya mendapatkan dana bagi merealisasi filem tiga dimensi pertama Malaysia.

"Selain itu, kami juga sedang berusaha untuk mendapatkan dana di Malaysia kerana kami percaya kandungan cerita ini amat kuat," luah Norul Rohidi.

Rekaan ditolak


BUNGA raflesia menjadi ilham kepada reka bentuk imaginasi pusat angkasa lepas.


Bercerita mengenai projek tersebut yang sudah bermula sejak Januari lalu, mereka mendapat panduan daripada Collins berhubung ketepatan jalan cerita dan hukum fizik di angkasa lepas.

Dari segi kreativiti pula, pasukan Triangle D diberi kebebasan sepenuhnya dalam penciptaan karakter yang sesuai dan dianggap global serta teknologi yang ditonjolkan.

"Untuk rekaan kapal angkasa lepas sahaja, reka bentuknya telah ditolak sebanyak tiga kali. Antara alasannya adalah rekaan itu tidak logik apabila dinilai dari segi saintifik.

"Komen-komen Collins seperti reka bentuk sayap terlalu besar dan jika dalam keadaan sebenar akan patah dalam kelajuan tinggi diaplikasi dalam rekaan seterusnya," ulas lelaki itu.


IMEJ watak segak dengan sentuhan antarabangsa.


Mengikut hukum fizik, faktor yang menyebabkan sayap itu boleh patah adalah daya angkat (lift force) yang memberi tekanan tinggi pada permukaannya.

Ia mematuhi hukum Bernoulli iaitu apabila had laju tinggi, tekanan akan menjadi rendah.

Selain mendapat tunjuk ajar dalam rekaan kapal angkasa, pasukan mereka turut menjadikan model pesawat pejuang Apache Tomcat dan Lockhead SR-71 Blackbird sebagai rujukan utama.

Tambah Norul Rohidi, adegan pelepasan kapal angkasa ke orbit turut mendapat kritikan daripada Profesor dari Jepun itu supaya ia boleh dipaparkan dengan menarik dan mematuhi hukum sains.

"Tujuannya adalah supaya jalan cerita tidak tersasar dan paparan industri pelancongan angkasa lepas benar-benar meyakinkan dan mengikut logik sains," jelasnya penuh teruja tentang projek itu.

Untuk karakter pula, atas permintaan Collins, semua watak telah ditukar dengan menampilkan watak-watak dari seluruh dunia seperti Malaysia, Rusia dan Zimbabwe berbanding komik asal yang nampak jelas ciri-ciri Jepun.

Treler Re-Entry itu nanti akan memaparkan imej karakter dalam bentuk dua dimensi manakala objek-objek persekitaran pula dalam bentuk tiga dimensi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Sebab pilih anak Malaysia

Posted:

Sebab pilih anak Malaysia

Sebab pilih anak Malaysia


COLLINS berpendapat Malaysia amat berpotensi memajukan bidang pelancongan angkasa lepas.


TINDAKAN Collins memilih anak tempatan Malaysia untuk mengolah komik ciptaannya ke medium filem pasti mengundang ragu kepada sesetengah pihak.

Namun, bagi Collins, keputusan tersebut bukan hanya atas dasar kecanggihan teknologi malah potensi Malaysia dalam bidang sains angkasa turut dipertimbangkan.

"Malaysia merupakan negara yang amat serius dalam pelancongan malah mempunyai kementerian dalam mengurus dan menggalakkan industri itu.

"Ia jelas dilihat dengan kehadiran begitu ramai pelancong dari luar terutamanya rantau Arab. Mereka boleh dilihat di mana-mana sahaja dan orang ramai tahu rakyat dari sana mempunyai banyak duit," seloroh Collins ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Tambahnya, Malaysia mempunyai sebuah syarikat minyak, Petronas yang sudah membangun sepenuhnya dalam bidang minyak dan gas berbanding Jepun.

"Di Jepun, tiada sebuah syarikat minyak yang serius dalam pembangunan industri sumber tenaga itu," ulas Collins.

Kedudukan geografi Malaysia juga memainkan peranan dalam pembangunan industri pelancongan angkasa lepas.

Terang Collins, Semenanjung Malaysia berada di garisan Khatulistiwa dan sangat dekat dengan ruang angkasa lepas.

Jarak itu boleh mempengaruhi kos penerbangan. Sebagai contoh, kapal angkasa yang dilancarkan dari benua Eropah menampung perbelanjaan yang mahal.

"Ia menelan kos sehingga 300,000 pound (RM1.4 juta) tetapi jika pelancaran itu dilakukan di negara ini, kos berlepas yang dianggarkan hanyalah kira-kira RM15,000," jelas Collins.

Walaupun nilai harga untuk pelancongan angkasa itu kedengaran agak mustahil, namun profesor itu sudahpun mencongak kemungkinannya.

Begitupun, pembinaan prasarana mega yang menyokong idea tersebut belum tentu dapat direalisasikan dalam jangka masa terdekat di negara ini.

Sehubungan dengan perkara tersebut, perkembangan ilmu terutamanya ilmu angkasa semakin berkembang di Malaysia melalui penubuhan banyak universiti yang menyediakan kursus sains angkasa.

"Ia menunjukkan betapa Malaysia serius dalam bidang ini," ulas Collins namun menjelaskan bahawa bidang pelancongan angkasa lepas bukan industri yang memberi keuntungan cepat.

"Hasil yang dapat terlalu kecil tetapi dalam industri ini, ia memerlukan keberanian untuk membuat keputusan dan percaya kepada potensinya," terangnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Vaio Z bagaikan komputer desktop

Posted:

Vaio Z bagaikan komputer desktop

Vaio Z bagaikan komputer desktop

Oleh KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN


MODEL Sony Z dimulakan sejak tahun 2000 dan sentiasa dipertingkatkan teknologinya oleh Sony setiap tahun.


VAIO bukanlah suatu nama yang asing dalam industri teknologi maklumat. Umum mengetahui kualiti yang ditawarkan oleh komputer riba keluaran Sony itu yang membezakannya dengan komputer riba keluaran syarikat lain.

Ia juga terkenal dengan saiznya yang kecil, mudah untuk dibawa ke mana-mana tetapi pada masa yang sama menawarkan spesifikasi setara atau adakalanya lebih daripada sebuah komputer desktop biasa.

Terbaharu, Sony memperkenalkan model Vaio Z keluaran 2011, komputer ultraportable yang dilengkapi dengan ciri pengkomputeran terkini.

Jika anda seorang peminat Sony Vaio, anda mungkin mengetahui yang model Z itu telah wujud sejak tahun 2000.

Sama seperti model-model yang lain, saban tahun Sony mempertingkatkan model Vaio Z mereka bagi memastikan pengguna sentiasa dapat memanfaatkan teknologi terkini yang terdapat di pasaran.

Untuk keluaran tahun ini, Sony berjaya memuatkan unit pemprosesan (CPU) berkelajuan sehingga 2.7 gigahertz (GH)z i7-2620M yang pastinya mampu melaksanakan tugasan-tugasan dilakukan oleh komputer desktop tanpa sebarang masalah.


NIPIS adalah antara kelebihan yang ada pada Viao Z berbanding model-model lain.


Dari sudut grafik pula, Vaio Z 2011 dilengkapi unit pemprosesan grafik AMD Radeon HD 6650M yang disokong oleh memori video berkapasiti satu gigabait (GB) mampu menghasilkan grafik berkualiti dengan resolusi 1,920 x 1,080 piksel selain sokongan HDMI, VGA, USB dan slot untuk memuatkan pemacu cakera optikal.

Pendek kata, hampir kesemua ciri sokongan asas sebuah komputer terdapat pada Vaio Z ini.

Dengan berat hanya mencecah 1.2 kilogram (kg), Vaio Z 2011 boleh diklasifikasi antara komputer riba yang paling ringan ditawarkan di pasaran dan berjaya menewaskan pesaingnya.

Satu-satunya kekurangan yang barangkali terdapat pada komputer itu adalah sekiranya unit pemprosesan berkelajuan tinggi seperti 2.7GHz digunakan, peningkatan suhu yang ketara dapat dirasai pada komputer ini.

Ini mungkin berlaku akibat reka bentuk badannya yang padat dengan komponen. Walau bagaimanapun, isu itu boleh ditangani dengan menggunakan pad penyejuk yang mampu mengalirkan udara panas daripada komputer itu dengan pantas.


PENINGKATAN suhu yang agak ketara ketika penggunaan secara intensif mungkin antara kekurangan yang perlu diberi perhatian oleh Sony.


Sungguhpun bersaiz kecil dan berprestasi tinggi, Sony telah berjaya mengatasi isu bekalan kuasa. Hasil ujian bateri Vaio Z 2011 berjaya membekalkan kuasa sehingga 8 jam pada penggunaan yang sederhana, manakala 4 jam untuk penggunaan yang agak intensif.

Ditawarkan dalam tiga versi - 2.4GHz i5-2410, 2.6GHz i5-2420 dan 2.7GHz i-7-2620, Vaio Z keluaran 2011 itu amat sesuai bagi golongan yang memerlukan kuasa maksimum pengkomputeran tetapi pada masa yang sama mobiliti.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dawama tidak sepatutnya rugi

Posted:

Dawama tidak sepatutnya rugi

Dawama tidak sepatutnya rugi


MASALAH yang dihadapi Dawama menjejaskan pengedaran buku dan majalah DBP
ke pasaran seluruh negara sejak bulan lepas. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Masalah kewangan yang dihadapi Dawama Sdn. Bhd., syarikat konsesi yang diberi tugas mencetak dan mengedarkan buku serta majalah terbitan Dewan Bahasa & Pustaka (DBP) menimbulkan kesangsian banyak pihak termasuk Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong.

Dalam laman twitternya semalam, Ka Siong menyatakan, adalah mustahil Dawama rugi sedangkan jualan buku teks sekolah menerusi kontrak Kementerian Pelajaran adalah besar dan terjamin.

Katanya, Dawama harus bertanggungjawab ke atas segala masalah yang dihadapi sehingga menyebabkan hampir 380 pekerjanya terpaksa diberi cuti tanpa gaji sejak kelmarin.

"Kementerian membayar beberapa ratus juta ringgit kepada Dawama sejak tujuh tahun lepas, sampai sekarang kita tidak berhutang sesen pun dengan mereka.

"Kita tidak tahu siapa yang sepatutnya dipersalahkan.'' kata Ka Siong semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Nafi layan macam banduan

Posted:

Nafi layan macam banduan

Nafi layan macam banduan

PUTRAJAYA - Jabatan Penjara menafikan dakwaan 32 pelajar lelaki Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Baru Uda di Johor Bahru, bahawa mereka didera secara fizikal semasa menyertai kursus motivasi di Penjara Kluang, minggu lepas.

Ketua Pengarah Penjara, Datuk Zulkifli Omar (gambar) berkata, hasil siasatan awal mendapati, dakwaan para pelajar terbabit bahawa mereka ditumbuk, dipukul dan mendapat layanan di luar daripada batasan adalah tidak benar.

Bagaimanapun katanya, siasatan terperinci sedang dijalankan dan sekiranya terdapat pihak tertentu mempunyai maklumat tambahan yang boleh membantu menyelesaikan aduan itu, bolehlah kemukakan kepada beliau di talian 03-8732 8081.

Beliau berkata, mereka juga boleh e-mel maklumat itu kepadanya di zulkifli@prison.gov.my atau menghubungi Pegawai Komunikasi Korporat Jabatan Penjara (Puan) Rusmiza Anuar di talian 03-8732 8388.

"Pihak kami akan memaklumkan hasil siasatan terperinci dari semasa ke semasa dan berharap dapat selesaikan kes pada 5 Ogos ini," katanya pada sidang akhbar bersama Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Abdul Ghafar Mahmud di Kementerian Dalam Negeri di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Dapat duit raya RM42.6 juta

Posted:

Dapat duit raya RM42.6 juta

Dapat duit raya RM42.6 juta

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak (gambar) semalam mengumumkan kesemua 112,635 peneroka Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) akan menerima wang Hari Raya membabitkan peruntukan berjumlah RM42.6 juta.

Beliau berkata, pemberian itu adalah sebagai menghargai sumbangan peneroka kepada pembangunan Felda di samping membantu perbelanjaan persiapan menjelang hari lebaran.

Dalam satu kenyataan semalam, Najib berkata, kaedah pemberian wang Hari Raya kepada kesemua peneroka adalah sama dengan tahun lalu dan kadar bayaran terbahagi kepada dua kategori iaitu peneroka bersama Felda dan peneroka yang tidak bersama Felda.

"Seramai 100,357 peneroka atau 89.1 peratus yang bersama Felda akan menerima RM400 seorang dan ini melibatkan peruntukan berjumlah RM40.14 juta.

"Seramai 12,278 atau 10.9 peratus peneroka lagi yang tidak bersama Felda pula menerima RM200 tiap seorang melibatkan peruntukan berjumlah RM2.46 juta," katanya.

Pemberian wang Hari Raya kepada peneroka dilaksanakan sejak 2003.

Najib berkata, bayaran tahun ini meningkat RM5.41 juta atau 14.54 peratus berbanding bayaran tahun 2010 iaitu RM37.20 juta.

Pada tahun lalu, peneroka yang bersama Felda atau yang menjual hasil kepada Felda menerima RM350 seorang, manakala yang tidak bersama Felda RM150 seorang.

Menurut beliau, bayaran akan dibuat kepada semua peneroka dalam minggu kedua bulan Ramadan dan dibayar di peringkat rancangan Felda seluruh negara.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Misi buang badi

Posted:

Misi buang badi

Misi buang badi


KIEN KEAT (kiri) dan Boon Heong memburu gelaran sulung pada Kejohanan Badminton Dunia 2011 di London bermula Isnin depan.


ADA misi penting yang mahu dilunaskan beregu emas negara, Koo Kien Keat/Tan Boon Heong pada Kejohanan Badminton Dunia 2011 yang akan membuka tirainya di Arena Tertutup Wembley, London, Isnin depan.

Dalam misi bergelar juara, mereka harus segera membuang badi kekalahan di tangan pasangan Korea Selatan, Ko Sung Hyun/Yoo Yeon Seong.

Ini kerana dalam rekod empat pertemuan terdahulu, Kien Keat/Boon Heong masih gagal untuk menyaingi kehebatan lawan mereka itu.

Bagaimanapun, mereka berpeluang untuk membuang badi kekalahan tersebut apabila diramal bertemu dengan Sung Hyun/Yeon Seong pada peringkat suku akhir Kejohanan Dunia tahun ini.

"Jika melepasi halangan daripada Sung Hyun/Yeon Seong, Kien Keat/Boon Heong berpeluang cerah untuk mara sehingga ke final," kata ketua jurulatih beregu negara, Rexy Mainaky.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Farizal sedia rampas status No. 1

Posted:

Farizal sedia rampas status No. 1

Farizal sedia rampas status No. 1

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


FARIZAL (depan) kembali mendapat kepercayaan jurulatih kebangsaan, Datuk K. Rajagobal.


REAKSI penjaga gol Negeri Sembilan, Farizal Marlias terkejut bercampur gembira apabila mengetahui namanya tersenarai semula untuk mengikuti kem latihan pusat skuad kebangsaan bermula petang ini.

Aksi cemerlang Farizal, 25, mengawal gawang barisan Pilihan Malaysia kendalian Ong Kim Swee ketika bertemu Chelsea pada 21 Julai lalu membuktikan dirinya masih layak untuk menyarung jersi No. 1 skuad kebangsaan.

Bagi penjaga gol kelahiran Pahang itu, dia mahu menggunakan sepenuhnya peluang menyertai kem latihan skuad kebangsaan itu untuk meyakinkan semula jurulatih kebangsaan, Datuk K. Rajagobal.

"Saya rasa sangat bersyukur kerana dipanggil semula menyertai skuad kebangsaan. Dua misi saya ketika beraksi menentang Chelsea tempoh hari telah berjaya.

"Pertama saya bertekad gawang tidak dibolosi Chelsea dan ia berjaya. Keduanya saya mahu kembali ke skuad kebangsaan dan ia kini sudah tercapai.

"Jadi tugas saya sekarang adalah untuk berusaha bersungguh-sungguh sepanjang sesi latihan nanti bagi meningkatkan prestasi selain memikat hati jurulatih," kata Farizal ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Dengan ketiadaan Khairul Fahmi Che Mat yang berlepas ke Slovakia awal pagi tadi untuk menyertai lati- han skuad Olimpik negara, Farizal akan berlatih bersama Sharbinee Allawee Ramli dan penjaga gol Kuala Lumpur, Norazlan Razali yang di- panggil menggantikan Nasril Nourdin.

Farizal, Sharbinee dan Norazlan pasti akan berusaha meyakinkan Rajagobal dan jurulatih penjaga gol negara, Faozi Mukhlas untuk diturunkan pada aksi persahabatan menentang Oman di Muscat pada 10 Ogos ini.

"Saya berharap dapat terpilih untuk beraksi menentang Oman nanti kerana sudah lama saya tidak berpeluang beraksi pada perlawanan antarabangsa seperti ini.

"Tetapi saya tetap perlu berusaha keras kerana tiada jaminan automa- tik untuk mengisi tempat sebagai penjaga gol utama," jelas Farizal yang pernah menyarung jersi Shah- zan Muda dan Perlis.

Farizal merupakan penjaga gol utama skuad kebangsaan sejak Rajagobal dilantik sebagai jurulatih pada 2009 tetapi diketepikan sele- pas mengalami kecederaan patah tulang pipi pada Julai 2010.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

FAM patut ada pakar taktikal

Posted:

FAM patut ada pakar taktikal

FAM patut ada pakar taktikal

MENTERI Belia Dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menyokong sepenuhnya cadangan pelbagai pihak supaya menggunakan khidmat pakar taktikal bagi memantapkan corak permainan skuad bola sepak kebangsaan, lapor NAN HIDAYAT NAN AZMIE.

Menurut beliau, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sepatutnya menerima cadangan itu dengan hati yang terbuka memandangkan ia telah lama dipraktikkan oleh mana- mana skuad bola sepak negara lain termasuk dari benua Asia sendiri.

"Saya rasa ia (khidmat pakar taktikal) satu cadangan yang bagus dan perlu diterima oleh FAM memandangkan pemain kita-rata-ratanya masih muda.

"Apa pun terpulang kepada FAM untuk membuat keputusan, penda- pat saya ia (pakar taktikal) telah lama diamalkan oleh pasukan-pasukan negara lain bagi memantap- kan pasukan masing-masing," kata- nya di Putrajaya semalam.

Beliau berkata demikian bagi mengulas cadangan yang menggesa skuad kebangsaan supaya menggunakan khidmat pakar taktikal bagi membantu jurulatih, Datuk K. Rajagobal dalam aspek taktikal,

Dalam perkembangan lain, Ahmad Shabery berkata, peminat tempatan juga dinasihatkan supaya lebih bersikap profesional serta berterusan menyokong skuad kebangsaan meskipun telah tersingkir pada Kelayakan Piala Dunia 2014.

"'Abang' telah tewas tetapi perjuangan 'adik' (skuad Olimpik) masih ada lagi. Kita jangan putus hara- pan dan sentiasa menyokong skuad kebangsaan.

"Penyokong juga perlu profesional termasuk menghormati pasukan lawan kerana apa juga tindakan negatif penonton di tempat sendiri pastinya akan merugikan kita," katanya.

Ahmad Shabery berkata, pihaknya juga sedang mengadakan perbincangan lanjut dengan pihak polis supaya menempatkan anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) di kalangan penonton berbanding hanya berkawal di tepi pa- dang bagi menjamin aspek kesela- matan.

"Jika FRU duduk sama-sama penonton, mereka yang cuba membuat onar juga akan berfikir dua tiga kali.

"Jadi saya percaya ia mampu me- ningkatkan lagi aspek keselamatan di dalam stadium," kata Ahmad Shabery lagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kari kepala ikan di tingkat 39

Posted:

Kari kepala ikan di tingkat 39

Kari kepala ikan di tingkat 39


SAJIAN pengenalan PNB Darby Park kari kepala ikan.


SEPERTI ada yang kurang jika juadah berbuka puasa tanpa menu tradisional dihidangkan di atas meja. Menyedari hakikat itu, PNB Darby Park pada tahun ini menyediakan bufet Ramadan dengan lebih 100 jenis lauk autentik Malaysia.

Di The 39 Restaurant, mereka menyediakan sajian pengenalan dan salah satunya ialah kari kepala ikan yang menggunakan pelbagai rempah terpilih.

Menurut Chef Sous Eksekutifnya, Ard Abd. Aziz, kari kepala ikan adalah sajian yang dihidangkan setiap tahun dan sentiasa mendapat perhatian pengunjung.

"Rahsianya terletak kepada pemilihan dan cara mengadun bahan-bahan tersebut," ujarnya ketika ditemui pada sesi prarasa bufet Ramadan di PNB Darby Park baru-baru ini.

Tambah Ard, selain lauk pengenalan, restoran yang terletak di aras 39 itu turut menyediakan tujuh jenis sup seperti sup ayam kampung, sup lembu, sup ekor dan sebagainya.

Bagi yang gemarkan makanan berkhasiat seperti salad dan sayur-sayuran, PNB Darby Park menyediakan sebanyak 12 jenis kerabu seperti kerabu ayam, kerabu tauge dan kerabu perut.

"Kami turut menyediakan kambing panggang setiap hari bermula 1 Ramadan lalu. Ia bertujuan untuk memberi kelainan kepada pengunjung merasa pelbagai jenis hidangan," ujarnya.

Hidangan lain yang turut disediakan adalah kupang dengan sos asam jawa, udang sambal petai, daging masak hitam, nasi beriani gam dan lain-lain.

Para pengunjung yang berbuka puasa di PNB Darby Park bukan sahaja dapat menikmati pemandangan Kuala Lumpur dari tingkat 39 tetapi turut dihiburkan dengan nyanyian sebuah band tempatan.

PNB Darby Cafe yang terletak di aras pertama pula menawarkan hidangan bufet makanan tempatan dengan tema ala bazar Ramadan.

Antara hidangannya adalah ayam golek percik, terubuk asam pedas, roti jala, kepak ayam madu, popiah basah dan lain-lain.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Ihsan Ramadan Anjung Singgah YKN

Posted:

Ihsan Ramadan Anjung Singgah YKN

Ihsan Ramadan Anjung Singgah YKN

Oleh ADLAN JAAFAR


PARA sukarelawan YKN bertungkus-lumus menyiapkan bungkusan makanan dan kelengkapan diri kepada golongan tidak berumah.


SUASANA petang di Anjung Singgah YKN pada 1 Ramadan lalu sedikit berbeza berbanding hari-hari biasa. Orang ramai yang terdiri daripada golongan gelandangan beratur seawal pukul 2 petang di pusat sehenti di Jalan Hang Lekiu, Kuala Lumpur itu untuk menerima bungkusan makanan.

Bagi kelompok yang banyak menghabiskan masa menyusuri kehidupan di jalanan itu, pemberian ihsan sedemikian adalah satu peluang yang bernilai.

Tanpa mengira peringkat usia dan bangsa, kelompok penerima bantuan itu tidak putus-putus mengucapkan terima kasih dengan senyuman di bibir tatkala bungkusan berisi barang keperluan diri dan makanan lazat bertukar tangan.

Pada petang itu, ada antara mereka yang bertuah kerana menerima bungkusan tersebut terus daripada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang turun padang bersama-sama sekumpulan para sukarelawan.

Dalam masa tidak sampai dua jam, kesemua bungkusan tersebut telah habis diagih-agihkan kepada mereka.

Majlis Salam Ramadan Anjung Singgah yang kali pertama diadakan itu dianjurkan oleh KPWKM, Puspanita dan Yayasan Kebajikan Negara (YKN) untuk meraikan golongan itu.

Diadakan sempena kedatangan bulan Ramadan, pihak YKN menyediakan lebih 700 bungkusan yang mengandungi tuala, produk penjagaan diri dan peti kecemasan yang menjadi keperluan asas kepada golongan tersebut selain sebekas kuih.


PERSEDIAAN awal dan sidang media sebelum pengagihan bantuan ihsan Ramadan di Anjung Singgah YKN dimulakan.


Selain itu, sebanyak 1,500 buah bungkusan makanan nasi bukhari dan nasi beriani turut disediakan untuk juadah berbuka puasa pada hari tersebut.

Shahrizat berkata, program-program kelolaan KPWKM tidak pernah memilih bangsa dan agama. Semua bantuan akan diberi selagi mereka termasuk dalam golongan tidak berumah atau hidup susah.

"Penubuhan Anjung Singgah dan pelaksanaan program-program sebegini adalah supaya bilangan golongan tidak berumah dapat dikurangkan di Kuala Lumpur.

"Sehingga kini, seramai 1,387 orang gelandangan telah berdaftar dengan kementerian. Anjung Singgah pula adalah tempat untuk mereka berteduh dan makan," ujar beliau.

Dapat bantuan

Bagi Siti Suzana Zakaria, 45, dia berasa gembira dengan bantuan yang diberikan tambahan pula pertolongan diterima pada hari pertama berpuasa.

Dia bersama ratusan yang lain menerima kupon khas daripada pihak Anjung Singgah sebagai tanda layak menerima bungkusan bantuan berkenaan.

"Saya pernah tinggal di Anjung Singgah selama sebulan sebelum mendapat pekerjaan tetapi kini masih lagi hidup gelandangan di Dataran Merdeka," katanya yang hidup tidak berumah selepas terlibat dengan kes mahkamah.

Luahnya, walaupun sudah mendapat pekerjaan, dia mendakwa ditipu oleh majikan sehingga dipaksa bekerja selama lebih 16 jam.

Mendapat respons daripada Pengerusi Jawatankuasa Projek Khas Anjung Singgah, Toh Puan Sri Wan Hibatul Hidayah Wan Ismail berkata, pihaknya sentiasa prihatin dengan masalah seperti yang dialami Siti Suzana itu.


SHAHRIZAT beramah mesra dengan golongan tidak berumah ketika majlis pemberian bungkusan ihsan.


"Kami ada juga menerima aduan daripada pihak majikan. Sesetengah daripada mereka (golongan gelandangan yang dibantu mendapatkan pekerjaan) akan lari apabila ujian air kencing hendak dilakukan.

"Selain itu, kami tidak mahu ada individu yang mengambil kesempatan dengan Anjung Singgah. Jadi, kami sedang dalam perancangan membangunkan sistem bantuan terbaharu," jelasnya.

Bantuan modal

Menurut Hibatul Hidayah, program bantuan tersebut akan memberi peluang kepada golongan tersebut membuka perniagaan dan dijangka akan dimulakan dalam masa enam bulan lagi.

Bantuan yang akan diberikan adalah berbentuk sumbangan modal kecil. Pada masa yang sama, program itu turut membantu dan menggalakkan golongan tersebut berdikari dengan berniaga.

Dalam pada itu, Shahrizat menambah, semenjak pusat sehenti bagi orang gelandangan itu ditubuhkan pada 9 April lalu, seramai 250 orang telah berdaftar di Anjung Singgah.

"Namun, amat sukar untuk menentukan jumlah orang yang tinggal di sini kerana penghuninya sentiasa keluar dan masuk," kata Shahrizat di sidang media majlis tersebut.

Sehingga tahun lalu, seramai 1,387 orang gelandangan telah berdaftar dalam senarai yang dipantau pihak KPWKM. Sementara itu, angka terkini golongan yang berdaftar dengan Anjung Singgah adalah seramai 213 orang lelaki dan 37 orang perempuan.

"Daripada jumlah itu pula, seramai 101 orang telah mendapat pekerjaan dan selebihnya dirujuk kepada pelbagai agensi berkaitan," kata Shahrizat.

Majlis turut dihadiri oleh Ketua Setiausaha KPWKM, Datuk Dr. Noorul Ainur Mohd. Nur dan Ketua Pegawai Eksekutif YKN, Datuk Sayed A. Rahman Sayed Mohd. yang sama-sama mengagih-agihkan bungkusan sempena Majlis Salam Ramadan Anjung Singgah tersebut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Set Ramadan Papa Johns

Posted:

Set Ramadan Papa Johns

Set Ramadan Papa Johns

Oleh NIZHA PERIASWAMY


PAPA Johns mempunyai sembilan lokasi di seluruh Malaysia dengan pengalaman kulinari piza sebenar.


BULAN Ramadan bukan sahaja bulan yang mewajibkan Muslimin berpuasa dan meningkatkan amalan bahkan, pada bulan ini jugalah banyak restoran, kafe dan hotel-hotel berlumba-lumba untuk mempromosi juadah berbuka puasa. Tidak ketinggalan rangkaian restoran makanan segera yang pasti dipenuhi pelanggan saat menjelang waktu berbuka. Salah sebuah restoran makanan segera yang memperkenalkan menu dan pakej khas sempena berbuka puasa ialah restoran piza, Papa Johns.

Walaupun berasal dari Amerika Syarikat, sebagai menghormati amalan berpuasa masyarakat Islam di negara ini, restoran tersebut memperkenalkan menu khas bersama-sama dua pakej hidangan yang boleh didapati pada harga yang berpatutan.

Piza Shish Kebab iaitu resipi piza dari Maghribi adalah hidangan istimewa yang ditawarkan selain sate ayam pedas yang kenyal, satu lagi tarikan mesti cuba.

Kedua-dua hidangan itu diperkenalkan dalam dua pakej berlainan. Pakej khas pertama memuatkan piza shish kebab saiz 9, sate ayam pedas dan dua minuman ringan. Sesuai untuk pasangan, hidangan pakej khas pertama itu bernilai RM29.90 sahaja.

Jika anda berbuka dengan lebih daripada dua orang iaitu sehingga empat orang, anda boleh memilih untuk mencuba pakej khas kedua. Didatangkan dengan Piza Shish Kebab saiz 12, dua set sate ayam pedas dan empat minuman ringan, ia hanya berharga RM49.90.

Menurut Pengarah Operasi Papa Johns, Logan Erusia, piza tersebut menggunakan kepingan ayam yang kenyal disaluti sos salsa istimewa dan disudahi dengan bahagian atas keju mozzarella selain cili benggala hijau dan kentang potongan yang rangup.

"Kami memastikan semua bahan dan resipi yang digunakan tidak dibekukan tetapi segar dan menggunakan bahan-bahan semula jadi asli. Malahan, sate ayam juga dipanggang dan tiada yang digoreng bagi memastikan ia baik untuk kesihatan," katanya.

Sebagai sos sampingan, Papa Johns yang mahu mengekalkan budaya negara asal piza Papa Johns dengan tidak menawarkan sos cili sebaliknya, menyediakan sos halia bersama keju dan sos tomato bagi melengkapkan hidangan.

Di Malaysia, Papa Johns dibuka di sembilan lokasi iaitu di Berjaya Times Square Kuala Lumpur, IOI Mall Puchong, Aeon Bukit Tinggi Klang, Sunway Pyramid Petaling Jaya, Aeon Bandaraya Melaka, Aeon Mahkotha Cheras, Aeon Equine Park Seri Kembangan, Tropicana City Mall Petaling Jaya, Jusco Alpha Angle Wangsa Maju dan Lucky Garden Bangsar.

Dengan tema Better Ingredients, Better Pizza, Papa Johns juga bersedia menawarkan sistem penghantaran di restoran terpilih dengan jarak 12 minit perjalanan dari restoran tersebut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pelayan minta maaf tak kenal PM Britain

Posted:

Pelayan minta maaf tak kenal PM Britain

Pelayan minta maaf tak kenal PM Britain


DAVIS CAMERON dan isterinya bersantai di luar bar Docenero di Montevarchi, Itali baru-baru ini.


TUSCANY, Itali - Seorang pelayan wanita berusia 27 tahun, Francesca Ariani (gambar kecil) meminta maaf kerana beliau membuat kenyataan biadab kepada Perdana Menteri Britain, David Cameron, lapor sebuah akhbar semalam.

Kejadian itu berlaku semasa Cameron mengunjungi sebuah bar bersama isterinya, Samantha di sini baru-baru ini.

Perdana Menteri itu meminta pelayan berkenaan membawa minuman ke sebuah meja di luar kafe yang menjadi tempat duduk beliau dan isterinya.

Namun, Ariani menyatakan dia terlalu sibuk sebaliknya meninggalkan Cameron membuat pekerjaan menghantar minuman bersendirian.

Ariani berkata: "Saya berasa amat malu. Saya tidak mengetahui beliau ialah Perdana Menteri Britain.

"Saya amat kesal jika saya kelihatan biadab. Saya tidak berniat begitu."

Menurutnya, kejadian itu berlaku semasa dia amat sibuk.

"Beliau (Cameron) meminta dua cawan cappucino dan secawan espresso dan menyatakan akan berada di meja di luar tetapi saya menyatakan beliau (Cameron) perlu membawanya bersendirian kerana saya berada di belakang bar," jelas Ariani.

Kejadian itu berlaku di luar bar Dolcenero di Montevarchi, Itali. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Datuk termuda Britain akan bantu keluarga anaknya

Posted:

Datuk termuda Britain akan bantu keluarga anaknya

Datuk termuda Britain akan bantu keluarga anaknya


KeluARga datuk termuda Britain terdiri daripada Shem Davies (dua dari kanan), Kelly, (kanan), Jordan (kiri) dan Tia yang memangku anaknya, Gracie.


LONDON - Datuk termuda di Britain, Shem Davies yang berusia cuma 29 tahun memberitahu, dia akan membantu anak perempuannya, Tia dan teman lelakinya, Jordan untuk meneruskan kehidupan mereka, lapor sebuah akhbar semalam.

Pada awal bulan lalu, Tia yang berusia 14 tahun melahirkan seorang bayi perempuan, Gracie, hasil hubungan intimnya dengan teman lelakinya itu yang berusia setahun lebih tua.

"Pada awalnya, saya agak marah apabila mengetahui anak perempuan saya mengandung. Namun kemarahan itu beransur hilang," kata Shem.

Malah, Davies dan bekas kekasihnya yang berusia 30 tahun Kelly John iaitu ibu Tia, kini gembira dengan kelahiran cucu mereka.

"Saya menerima semua yang berlaku dengan positif," kata Davies.

Sementara itu, Jordan yang menduduki peperiksaan beberapa minggu sebelum Gracie dilahirkan memberitahu, dia sedar tanggungjawabnya sebagai seorang bapa.

"Saya ialah ketua pasukan ragbi sekolah saya, ia seperti memiliki 14 orang anak," katanya. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Dua maut, replika pesawat terbang terhempas

Posted:

Dua maut, replika pesawat terbang terhempas

Dua maut, replika pesawat terbang terhempas


DUA maut apabila sebuah pesawat replika ciptaan adik-beradik Wright terhempas di sebuah kawasan pedalaman di Ohio pada Sabtu lalu.


SPRINGFIELD, Ohio - Dua orang peminat tegar dunia penerbangan terbunuh selepas replika pesawat terbang ciptaan adik beradik Wright yang dinaiki mereka terhempas di sebuah kawasan pedalaman di Ohio pada Sabtu lalu.

Pesawat itu dikatakan terhempas di sebuah padang berhampiran Lapangan Terbang Perbandaran Springfield-Beckley kira-kira pulul 10.45 pagi waktu tempatan.

Pihak peronda lebuh raya negeri Ohio mengesahkan mangsa sebagai Don Gum, 73, dari Beaver Creek dan Mitchell Cary, 64, dari Yellow Springs, Ohio.

Pesawat tersebut dimiliki oleh syarikat Wright B Flyer Inc. yang merupakan organisasi yang bertanggungjawab memulihara warisan adik-beradik Wright.

Adik-beradik Wright iaitu Wilbur dan Orville yang menetap di Dayton, Ohio telah berjaya membina pesawat dengan kipas yang berjaya diterbangkan pada tahun 1903 di Kitty Hawk, North Carolina, Amerika Syarikat.

Ia merupakan penerbangan pesawat yang pertama berjaya dilakukan dalam sejarah manusia. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mangsa ragut harap peragut ditangkap

Posted:

Mangsa ragut harap peragut ditangkap

Mangsa ragut harap peragut ditangkap

02/08/2011 7:09pm

KUALA TERENGGANU - "Jika boleh saya ingin berjumpa dengan peragut dan biar dia menerima hukuman yang setimpal atau lebih teruk daripada keadaan yang menimpa adik," demikian luahan mangsa ragut Maleha Malik yang cedera parah dalam kejadian ragut di Jalan Kamaruddin, di sini Ahad lepas.

Maleha, 24, ketika ditemui di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini hari ini, masih di dalam keadaan lemah dan amat sedih kerana adiknya Maizatul Akmal, 22, masih koma.

"Sekarang saya masih rasa sakit lagi di bahagian tangan dan perut,tapi saya rasa lebih tertekan kerana adik masih belum sedarkan diri," katanya.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.30 pagi Ahad lalu, dua beradik itu cedera parah apabila motosikal yang dinaiki mereka bertembung dengan sebuah lagi motosikal dari arah bertentangan semasa mereka mengejar peragut yang melarikan beg tangan mereka.

Kejadian itu berlaku apabila kedua-dua beradik itu yang bermotosikal dipercayai dalam perjalanan dari rumah mereka menuju ke Kompleks Sri Iman dekat sini untuk mengambil Wang Dana Bakti Remaja yang diberikan oleh kerajaan negeri. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Anggota geng samun kedai ditangkap

Posted:

Anggota geng samun kedai ditangkap

Anggota geng samun kedai ditangkap

02/08/2011 6:07pm

KOTA BAHARU - Polis Kelantan menahan dua lelaki yang dipercayai anggota geng yang aktif melakukan samun di kedai-kedai 24 jam di sekitar Kelantan dan Besut, Terengganu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kelantan, ACP Lai Yong Heng berkata, kedua-dua suspek yang berumur 19 dan 20 tahun itu ditahan kira-kira pukul 7 pagi semalam selepas menyamun sebuah kedai 7 Eleven di Jalan Pantai Cahaya Bulan dekat sini. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pasangan miliki dadah diberkas

Posted:

Pasangan miliki dadah diberkas

Pasangan miliki dadah diberkas

02/08/2011 6:03pm

KUANTAN - Polis Pahang berjaya merampas 753 gram dadah dipercayai heroin dan menahan enam individu termasuk dua pasangan suami isteri dalam tangkapan berasingan semalam dan Jumaat lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Pahang, Supritendan Yap Toon Khuan berkata, dalam serbuan pada 7.45 pagi semalam, polis menahan sepasang suami isteri dan merampas 237 gram dadah jenis tersebut di Plaza Tol Jabor dekat Kemaman.

Beliau berkata, polis yang menerima maklumat daripada orang awam telah menahan sebuah kereta jenis BMW yang dinaiki seorang lelaki berusia 33 tahun dan isterinya yang berusia 27.

"Lelaki terbabit kemudian bertindak agresif dengan merempuh kereta polis bagi tujuan melarikan diri sebaik anggota polis memperkenalkan diri," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Bagaimanapun, kata beliau, polis berjaya menghalang kenderaan tersebut dan hasil pemeriksaan, polis menemui dadah berkenaan yang dianggarkan mempunyai nilai pasaran RM21,000 serta merampas wang tunai berjumlah RM1,400. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved