Khamis, 7 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Konflik pembantu rumah Indonesia

Posted:

Konflik pembantu rumah Indonesia

Konflik pembantu rumah Indonesia

SUSUNAN MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my"SAYA Sumiati berumur 23 tahun, bekerja sebagai pembantu rumah tangga di Arab Saudi. Majikan saya tidak puas hati dengan saya mungkin disebabkan saya lambat menyesuaikan diri dan bahasa Arab saya tidak lancar.

"Tak mengapa kalau saya dianggap tidak bagus tapi tak perlulah pukul, diseterika dan tak perlu hentam saya dengan besi sampai hilang bibir saya, kaki saya juga hampir lumpuh."

Demikian luahan perasaan yang diiringi dengan titisan air mata oleh Sumiati Salan Mustafa kepada wartawan media Indonesia, Wahyu Adi Putra Ginting saat diminta menceritakan detik-detik malangnya ketika didera oleh majikannya di Madinah, Arab Saudi.

Peristiwa malang yang menimpa remaja dari Nusa Tenggara Barat itu menghangatkan bahang hubungan dua hala Indonesia dan Arab Saudi. Tindakan majikan dari Asia Barat yang menggunting bibir wanita Indonesia itu mendapat kecaman di seluruh masyarakat dunia. Mereka menyifatkan ia satu perbuatan di luar perikemanusiaan.

Detik ngeri itu terjadi pada November tahun lalu. Bagaimanapun, darjah kepanasan antara kedua-dua buah negara bertambah kritikal apabila seorang lagi pembantu rumah republik itu, Ruyati Satubi dijatuhi hukuman pancung tanpa pembelaan yang sewajarnya.

Wanita itu telah dihukum pancung pada 18 Jun lalu di Mekah atas kesalahan membunuh isteri majikannya.

Bertitik tolak daripada itu, rakyat dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Indonesia bangkit dan meluahkan rasa tidak puas hati ke atas hukuman yang dikenakan ke atas janda beranak tiga berusia 54 tahun itu.


IRWAN SETIAWAN (kanan) bersama adiknya, Evi Kurniati, menunjukkan gambar ibu mereka, Ruyati Sapubi, di rumah mereka di Bekasi, Jawa Barat.


Malah, Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono yang sebelum ini hanya berdiam diri daripada mengulas isu itu tampil dengan menuduh Riyadh telah melanggar norma dan adab perhubungan antarabangsa.

Jakarta dikatakan panas hati dengan sikap pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah Abdul Aziz yang gagal memaklumkan kepada mereka bahawa Ruyati akan menjalani hukuman pancung. Gagal mengawal amarah, lima hari selepas musibah itu, Susilo mengisytiharkan bahawa republik itu membekukan penghantaran pekerja ke Arab Saudi berkuat kuasa 1 Ogos 2011. Itu dilakukan sebagai menunjukkan tanda protes terhadap tindakan Arab Saudi memancung rakyatnya.

Melihat kekhilafan daripada pihak mereka, Duta Arab Saudi di Indonesia, Abdurrahman Mohammed Al-Khayyat telah mengeluarkan kenyataan memohon maaf. Namun, isu itu masih belum reda.

Pada 30 Jun lalu, Jawatankuasa Pengambilan Nasional Majlis Dewan Perusahaan dan Perindustrian Arab Saudi telah mengumumkan satu perkara yang tidak diduga. Negara Arab itu mengambil kata putus untuk menghentikan permit kerja pembantu rumah dari Indonesia dan Filipina bermula 2 Julai lalu.

"Keputusan kementerian itu diambil serentak dengan usaha yang ditingkatkan bagi membuka saluran baharu untuk membawa pembantu rumah daripada sumber lain," kata jurucakap Kementerian Buruhnya, Hattab bin Saleh al-Anzi.

Selain itu, Hattab berkata, alasan utama pemerintah berbuat demikian kerana syarat-syarat pengambilan yang diumumkan oleh kedua-dua negara terbabit tidak dapat dipenuhi oleh Arab Saudi.

Membalas dendam

Bagaimanapun, ramai berpendapat, pengumuman drastik negara yang kaya dengan hasil minyak itu umpama membalas dendam terhadap tindakan Jakarta sebelum itu. Media-media antarabangsa banyak melaporkan bahawa Arab Saudi sebenarnya cukup bengang dengan sikap pengamal media Indonesia yang disifatkan keterlaluan dalam melaporkan isu penderaan pembantu rumahnya.

Hal itu kemudiannya diakui oleh Pengerusi Jawatankuasa Pengambilan Nasional Majlis Dewan Perusahaan dan Perindustrian Arab Saudi, Yahya Hassan Al-Maqbool.

Tambah beliau, terdapat pandangan yang berbeza antara pihak berkuasa Riyadh dan Jakarta mengenai bayaran pengambilan dan gaji untuk pembantu rumah dan pemandu Indonesia. Dua pekerjaan itu merupakan kategori utama tenaga kerja yang diimport dari negara di Asia Tenggara itu.

Bagi Filipina, pihak pemerintah dikatakan enggan patuh kepada kehendak Manila yang ingin mewujudkan peraturan sendiri dalam memberi perlindungan kepada tenaga kerja rakyatnya di negara berkenaan.


MESKIPUN Arab Saudi membekukan pengambilan pembantu rumah dari Indonesia, namun rakyat negara itu masih berminat berhijrah ke sana kerana gaji yang lumayan.


Dalam pada itu, Arab News melaporkan, Arab Saudi tidak gusar dengan kata putus yang dibuat. Hattab yang mewakili kerajaan Arab Saudi menguar-uarkan bahawa negara-negara miskin seperti Bangladesh, Ethiopia, India, Nepal, Eritrea, Sri Lanka, Mali dan Kenya sudah menyatakan kesediaan untuk menghantar pekerja di negaranya.

Dalam pada itu, menurut aktivis Indonesia, Wahyu Susilo, kira-kira 40 peratus kes penyeksaan dan kematian buruh imigran yang berasal dari Indonesia berlaku di Arab Saudi. Pada tahun 2010 saja, lebih daripada 5,000 kes penyeksaan dan perlakuan tidak wajar dilakukan. Mengapakah hal itu terjadi?

Diseksa majikan

Menurut pakar sosiologi Lembaga Pengajian Islam dan Kebudayaan Jakarta, Fahrurozy yang pernah menyambung pengajian di negara Arab itu, sebahagian masyarakat Arab menganggap pembantu rumah sebagai budak.

"Akibatnya, banyak dalam kalangan pembantu rumah diseksa oleh majikan dan diperlakukan sesuka hati," katanya.

Cerita bekas pembantu rumah di negara tersebut yang hanya mahu dikenali sebagai Imas, 22, membuktikan kenyataan Fahrurozy. "Kami diperlakukan seperti budak-budak, dianiaya dan diperkosa berulang-kali oleh majikan dan keluarganya, dijual dan diperas ejen-ejen," kata Imas.

Untuk rekod, terdapat lebih 9 juta pekerja asing di Arab Saudi. Sebahagian besarnya iaitu kira-kira 1.5 juta datang dari Indonesia.

Berdasarkan perkiraan pemerintah Filipina pula, terdapat lebih daripada 1.2 juta rakyatnya bekerja di Arab Saudi, 15 peratus adalah pekerja domestik seperti pembantu rumah dan pemandu.

Baru-baru ini seramai 325 banduan Indonesia termasuk pembantu rumah diberi pengampunan diraja oleh kerajaan Arab Saudi. Namun, agensi berita Republika melaporkan masih terdapat 28 pembantu rumah menanti perlaksaan hukuman mati di negara itu, manakala 1,000 yang lain masih ditahan di penjara atas pelbagai kesalahan.


BAGI sesetengah besar masyarakat Asia Barat, pembantu rumah diumpamakan seperti budak yang boleh diperlakukan sesuka hati.


Melihat fenomena yang tidak berkesudahan itu, Jakarta kini giat menyelamatkan rakyatnya yang dijatuhi hukuman mati di Arab Saudi. Terkini, mereka telah menyelamatkan pembantu rumah, Darsem Dawud dengan membayar RM1.6 juta wang pampasan kepada Arab Saudi.

Harus diakui, kadar gaji yang ditawarkan untuk seorang pembantu rumah di Arab Saudi sememangnya lumayan. Pada masa yang sama, walaupun pelbagai cerita mengerikan kedengaran, sebilangan warga Indonesia masih menaruh minat untuk berhijrah ke sana.

Seperti harapan rakan-rakan senegara yang lain, Hariyanti, 29, berkata: "Apa saja yang terjadi pada seseorang bergantung kepada nasib, saya tetap bertekad untuk berangkat, kerana kita ingin mengubah nasib."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Industri automatif Jepun terjejas

Posted:

Industri automatif Jepun terjejas

Industri automatif Jepun terjejas

Oleh AMER HAMZAH MD. SAP


LALUAN ke pusat tenaga nuklear Fukushima Dai-ichi banjir akibat tsunami diikuti gempa bumi di bandar Okuma, Fukushima Prefecture, di tenggara Jepun.


GEMPA bumi yang melanda wilayah Tohoku, di timur Jepun yang disusuli tsunami pada Mac lalu dan ancaman radiasi berikutan kerosakan loji nuklear Fukushima No. 1 telah mengucar-ngacirkan ekonomi Jepun.

Bencana alam itu menyebabkan jalan raya, pelabuhan, rumah dan infrastruktur penting yang lain mengalami kerosakan teruk.

Malapetaka itu menghentikan kebanyakan kemudahan pengeluaran syarikat yang terletak di kebanyakan kawasan yang paling teruk dilanda bencana itu.

Kebanyakan syarikat yang terletak di luar kawasan yang mengalami kesan gempa bumi dan tsunami itu juga terpaksa menghentikan pengeluaran berikutan gangguan kuasa dan kesukaran mendapatkan sumber bahan mentah, alat ganti, komponen dan barangan siap.

Wilayah Tohoku adalah antara pusat kawasan pengeluar alat ganti dan bahan komponen automotif yang penting.

Persatuan Pengeluar Automotif Jepun (Jama) berkata, jualan kenderaan baharu pada April merudum kepada rekod 47.3 peratus berbanding setahun lalu berikutan gangguan pengeluaran yang disebabkan kekurangan alat-alat ganti berikutan gempa bumi dan tsunami.

Mulakan operasiIa merupakan bulan kedua berturut-turut penurunan mendadak jualan kenderaan selepas jualan Mac 2011 menurun sehingga 35.1 peratus.

"Toyota mencatatkan penurunan paling teruk sebanyak 68.7 peratus manakala pengeluaran Honda mengecut 48 peratus dan Nissan sebanyak 37.2 peratus."

Menurut Jama, pengeluaran dijangka tidak kembali ke paras pragempa bumi sehingga lewat tahun ini dan tidak dapat memenuhi permintaan para pelanggan bagi serahan mengikut masa. Menjelang pertengahan April, kesemua kilang memulakan semula operasi, bagaimanapun, pengeluaran di talian pemasangan dilakukan pada paras rendah antara 50 hingga 70 peratus berbanding paras pragempa bumi.

Penulis berada di Yokohama, Jepun, bagi menghadiri Pameran Industri Automotif Malaysia (MAIE) yang diadakan serentak dengan Pameran Kejuruteraan Automotif (AEE) dari 18 hingga 20 Mei lalu.

Pada akhir bulan Mac, Toyota berhadapan kesukaran mendapatkan kira-kira 500 alat ganti automotif.

Unit kawalan enjin, alat ganti berkaitan brek dan kepingan keluli adalah antara komponen yang paling teruk menerima kesan. Sebulan kemudian, jumlah itu diturunkan kepada 30 jenis alat ganti.

Wilayah Tohoku adalah pusat peralatan dan acuan alat ganti jitu automotif dan beberapa pengeluar yang menerima kesan gempa bumi dan tsunami itu, mengalami kemusnahan teruk keseluruhan jentera dan mesin, stok dan malah pekerja serta bangunan kilang.

Lebih memburukkan lagi keadaan, pada awal Mei, Perdana Menteri Jepun Naoto Kan meminta Chubu Electric Power Co. supaya menghentikan sementara loji nuklear Hamaoka di Prefecture Shizuoka di kawasan pantai Pasifik, yang diberi amaran oleh pakar seismologi akan berlaku gempa bumi yang besar.

Kompleks nuklear itu dibina pada jaluran gempa dan dikatakan berisiko menerima kesan gempa bumi yang kuat.

Pengendali loji itu, Chubu Electric Co, menghentikan operasi loji tersebut pada pertengahan Mei lalu yang dijangka ditutup selama kira-kira dua tahun.

Pihak industri bimbang keadaan itu akan memberi kesan buruk kepada industri pemasangan di wilayah Chubu atau wilayah Tokai yang merupakan tumpuan kilang pemasangan utama pengeluaran kenderaan seperti Toyota, Honda dan Suzuki. Pesuruhjaya Perdagangan Malaysia di Tokyo, Yuslinawati Mohd. Yusof berkata, kesan selepas gempa bumi itu terhadap perdagangan Malaysia dengan Jepun boleh dilihat dalam pelbagai industri terutama sekali industri utama Jepun, khususnya automotif, besi dan keluli serta industri elektrik dan elektronik (E&E).


PENGELUAR automotif Jepun kini sedang mencari sumber komponen automotif dan alat ganti dari seluruh dunia.


Timbalan Pengarah Jabatan Pengiklanan, Daily Automotive News, Suguru Okubo berkata, para pembekal alat ganti dan komponen automotif Malaysia perlu bertindak segera menawarkan perkhidmatan masing-masing kepada pengeluar automotif Jepun selepas bencana di wilayah Tohoku.

Beliau berkata, pengeluar autotomotif Jepun kini sedang mencari sumber komponen automotif dan alat ganti dari seluruh dunia.

"Ia terbuka kepada para pembekal Malaysia," katanya semasa memberi ceramah kepada wakil 11 pengeluar alat ganti dan komponen automotif Malaysia yang menyertai MAIE dan AEE berkenaan.

Pindahkan pangkalan

Okubo berkata, para pengeluar automotif Jepun sedang mencari syarikat yang telah membangunkan ciri-ciri khas yang menarik.

"Mereka menyasarkan pertumbuhan masa depan dan akan bertindak mendapatkan rakan yang kukuh dan mengembangkan jaringan masing-masing di seluruh dunia," kata Okubo yang pernah melawat pengeluar alat ganti dan komponen Malaysia pada masa-masa lalu.

Berdasarkan fakta itu, beliau menasihati pembekal Malaysia agar bertemu para pengeluar automotif Jepun dan menunjukkan kepada mereka produk yang boleh mereka keluarkan.

Tadashi Mizushima, wakil Pengarah PNB Asset Management (Japan) Co Ltd. berkata, banyak syarikat Jepun kini mula memindahkan pangkalan pengeluaran masing-masing ke tempat yang lebih selamat di luar Jepun.

Mizushima yang berpangkalan di Tokyo berkata, beliau akan mencadangkan Malaysia sebagai salah satu daripada tempat tersebut.

Sehubungan itu katanya, agensi Malaysia yang diberi kepercayaan dan tanggungjawab meningkatkan perdagangan dan pelaburan Malaysia dengan negara lain perlu mengadakan banyak pameran atau seminar perdagangan di Jepun.

Yuslinawati pula menggesa para pembekal Malaysia yang berminat berdagang dengan rakan mereka di Jepun supaya menunjukkan kualiti produk masing-masing lebih baik daripada produk daripada Amerika Syarikat atau Eropah.

"Testimoni produk masing-masing perlu dijelaskan mengikut asas-asas dan sokongan data," katanya sambil menyatakan bahawa dari segi harga, pengeluar-pengeluar Malaysia kemungkinan berhadapan dengan kesukaran. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


91 individu dilarang masuk KL

Posted:

91 individu dilarang masuk KL

91 individu dilarang masuk KL


KOMPLEKS Mahkamah Kuala Lumpur di Jalan Duta.


KUALA LUMPUR – Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) Datuk S. Ambiga, Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali dan Pengerusi Pemuda Barisan Nasional (BN), Khairy Jamaluddin adalah antara 91 individu yang dilarang berada di beberapa kawasan di Kuala Lumpur dari pukul 8 pagi hingga 6 petang Sabtu ini.

Pemangku Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh (gambar kecil) berkata, pihaknya telah mendapatkan perintah mahkamah mengikut Seksyen 98 Kanun Prosedur Jenayah untuk melarang mereka, iaitu 66 orang daripada Bersih, 14 daripada Perkasa dan 11 daripada Himpunan Patriot.

Pemimpin pembangkang yang turut dilarang berada di pusat ibu kota ialah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan anaknya Nurul Izzah yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Turut terlibat dalam larangan itu ialah Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu; Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat; veteran DAP, Lim Kit Siang; Pengerusi DAP Selangor, Teresa Kok dan Naib Presiden PKR, Tian Chua.

Menurut Amar Singh, perintah larangan itu adalah untuk mengelakkan berlaku perbuatan yang boleh mengganggu ketenteraman awam atau mendatangkan bahaya kepada nyawa atau keselamatan manusia.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Peserta himpunan akan ditahan

Posted:

Peserta himpunan akan ditahan

Peserta himpunan akan ditahan

KUALA LUMPUR – Orang ramai yang menyertai perhimpunan pada Sabtu ini akan ditangkap jika ia dianjurkan tanpa permit polis, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Katanya, polis juga boleh menahan mereka kerana menghadiri perhimpunan anjuran sebuah pertubuhan tidak berdaftar.

"Tindakan kami berlandaskan undang-undang. Ia tiada pengecualian, Akta Polis relevan.

"Sesiapa sahaja yang bertindak atas nama mereka itu (Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih)), kita tidak teragak-agak untuk tahan mereka mengikut undang-undang.

"Ini kerana telah jelas mereka bukan pertubuhan berdaftar dan sah. Hantar permohonan guna nama lain dan kita akan pertimbangkan. Kerajaan sudah bagi peluang (anjur perhimpunan) gunalah sebaiknya (dengan memohon permit)," kata beliau pada sidang akhbar di Bukit Aman semalam.

Gabungan itu yang kononnya menuntut perjalanan pilihan raya lebih adil dilaporkan mahu mengadakan perhimpunan di Stadium Merdeka setelah rancangan awal mereka untuk mengadakan demonstrasi jalanan mendapat bantahan rakyat sehinggakan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin mengeluarkan titah khas mengenai kesan buruk yang akan berlaku sekiranya ia diteruskan.

Ismail berkata, polis dimaklumkan bahawa pengurusan Stadium Merdeka belum memberikan sebarang kelulusan untuk perhimpunan itu diadakan di situ.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tidak balik tiga hari ke Genting

Posted:

Tidak balik tiga hari ke Genting

Tidak balik tiga hari ke Genting

Oleh WAZIHA WAHID
waziha@kosmo.com.mySHAH ALAM – Jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya didakwa memberitahu sahabat baiknya, Habishah Bahari (gambar) bahawa dia tidak dapat pulang selama tiga hari kerana akan pergi ke Genting Highlands.

Habishah selaku saksi ke-16 memberi keterangan berkata, perkara itu dimaklumkan ahli perniagaan tersebut menerusi satu panggilan telefon kepadanya pada malam, 30 Ogos 2010 selepas dia berbuka puasa di rumah rakan.

Tukang jahit itu disoal Timbalan Pendakwa Raya, Idham Abdul Ghani dalam perbicaraan bekas peguam, N. Pathmanabhan, 42, dan tiga pekerja ladang, T. Thilaiyagan, 20, R. Matan, 21, dan R. Khatavarayan, 31, yang dituduh membunuh Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin, peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim dan pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohammad.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Lot 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat Banting antara pukul 8.30 malam dan 9.40 malam, 30 ogos 2010.

Mereka berhadapan hukuman mati mandatori mengikut Seksyen 302 Kanun keseksaan jika sabit kesalahan.

Idham: Kamu ada terima panggilan lagi dari Sosilawati pada malam kejadian?

Habishah: Lepas solat Maghrib, dia (Sosilawati) ada telefon lagi iaitu 10 minit selepas panggilan kedua, dia cakap, Kak Wati tidak balik tiga hari pergi Genting.

Wanita itu kemudiannya menangis teresak-esak sehingga perbicaraan di Mahkamah Tinggi di sini semalam ditangguhkan sebentar.

Habishah: Saya tidak dapat menahan sebak apabila Sosilawati menggunakan perkataan Kak Wati dengan nada lembut itu bermakna dia berada dalam kesusahan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Tidak gentar

Posted:

Tidak gentar

Tidak gentar

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


KIM SWEE menunjukkan keputusan undian untuk saingan peringkat kumpulan Kelayakan Olimpik 2012 di ibu pejabat AFC di Bukit Jalil semalam.


MESKIPUN diundi bersama beberapa pasukan gergasi Asia, skuad Olimpik negara tidak memiliki perasaan gentar.

Perjuangan perlu diteruskan tanpa memikirkan kekuatan yang ada pada pasukan lawan.

"Kita tidak perlu fikirkan pasukan lain, sebaliknya kita tumpu kepada persediaan kita selain meningkatkan tahap keyakinan serta komitmen pemain."

Itulah respons jurulatih skuad Olimpik negara, Ong Kim Swee selepas majlis undian saingan peringkat kumpulan Kelayakan Olimpik 2012 di ibu pejabat Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) di Bukit Jalil semalam.

Malaysia telah diundi dalam Kumpulan C bersama Jepun, Bahrain dan Syria.

Bagi aksi pertama peringkat kumpulan itu, skuad B-22 negara bakal berdepan Jepun di tempat lawan pada 21 September depan.

Kemudian, Malaysia akan beraksi dua perlawanan di laman sendiri menentang Syria dan Bahrain pada 23 dan 27 November.

Pada 5 Februari 2012, Malaysia akan bertandang ke tempat lawan untuk bertemu Bahrain sebelum menanti kunjungan Jepun pada 22 Februari 2012.

Aksi terakhir peringkat kumpulan menyaksikan Malaysia akan bertemu Syria di tempat lawan pada 14 Mac 2012.

"Tak banyak beza sama ada kita berada dalam Kumpulan A, B atau C. Mana-mana pun kumpulan maut bagi kita.

"Kita tak perlu fikir tentang pasukan lain, yang penting bagaimana kita siapkan pasukan kita untuk mencipta kejutan," kata Kim Swee ketika ditemui selepas majlis undian itu.

Pengendali berusia 41 tahun itu sudah mempunyai bayangan persiapan yang bakal dilakukan skuadnya bermula dengan latihan selama sebulan di Slovakia pada 23 Julai ini.

"Kita akan pulang dari Slovakia pada 28 Ogos. Kemudian 10 hari sebelum bertemu Jepun di tempat lawan, kita akan berlatih di Korea Selatan dan mengadakan aksi persahabatan dengan pasukan Olimpik mereka.

"Ia sama seperti yang kita lakukan ketika bertemu Lebanon apabila kita berlatih seminggu di Doha, Qatar.

"Perkara sama juga akan kita lakukan untuk bertemu Bahrain dan Syria di tempat lawan nanti apabila kami akan berlatih seminggu awal di mana-mana negara Timur Tengah," jelas Kim Swee.

Ditanya tentang ketiga-tiga pasukan dalam Kumpulan C itu, Kim Swee berkata: "Jepun juara Sukan Asia 2010, Bahrain pula melakukan persiapan dengan baik, manakala Syria sentiasa konsisten dalam kejohanan peringkat remaja."

Susunan jadual perlawanan turut tampak memberi kelegaan kepada Malaysia apabila dua aksi selepas berakhirnya Sukan SEA 2010 iaitu pada 23 dan 27 November depan berlangsung di laman sendiri.

Sementara itu, Pengarah Teknikal Persatuan Bola Sepak Jepun (JFA), Hiromi Hara tidak mahu menganggap pasukannya selaku pilihan utama untuk menjuarai Kumpulan C.

"Malaysia juga kuat. Bagi kami, ini pusingan akhir dan tiada pasukan yang tidak kuat. Apa pun kami mahu memulakan cabaran dengan langkah kanan apabila bertemu Malaysia di laman sendiri," katanya ketika ditemui selepas majlis undian.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Rajagobal hairan helah Singapura

Posted:

Rajagobal hairan helah Singapura

Rajagobal hairan helah Singapura


SERAMAI 20 pelatih skuad kebangsaan kembali menjalani latihan di Wisma FAM, Kelana Jaya petang semalam.


"SAYA pun rasa hairan. Sebelum ini mereka (Singapura) sudah menggugurkan ramai pemainnya selepas gagal pada Piala Suzuki AFF 2010.

"Tetapi selepas undian Kelayakan Piala Dunia 2014, mereka berasa yakin akan bertemu Malaysia dan kembali menyenaraikan pemain-pemain senior ini."

Demikian komen jurulatih kebangsaan, Datuk K. Rajagobal tentang senarai 25 pemain Singapura yang diumumkan kelmarin bagi menghadapi Malaysia pada pusingan kedua Kela- yakan Piala Dunia 2014 pada 23 dan 28 Julai ini.

Selepas gagal melangkah ke separuh akhir Piala Suzuki AFF 2010, Per- satuan Bola Sepak Singapura (FAS) telah bertindak membubarkan skuad kebangsaannya dan mahu membina skuad baru.

Namun berdasarkan senarai 25 pemain yang dikeluarkan FAS kelmarin, hanya 12 pemain merupakan muka baru, manakala baki 13 lagi pemain adalah dari skuad Piala Suzuki AFF 2010 termasuk tonggak utama seperti Lionel Lewis, Daniel Bennett, Mustafic Fahrudin dan Aleksandar Duric.

"Jadi saya tak rasa terkejut apabila Singapura panggil semula tonggak utama mereka. Cuma kita akan buat persiapan kita sendiri selepas menghadapi kesukaran untuk mengatasi Taiwan.

"Kita akan gunakan segala kelebi- han yang pemain kita miliki walaupun tahu Singapura masih dibarisi pemain-pemain berpengalaman. Kita akan mencuba yang terbaik untuk layak ke pusingan ketiga," kata Raja- gobal ketika ditemui Kosmo! di Wisma FAM, Kelana Jaya petang semalam.

Seramai 20 pelatih skuad kebangsaan kembali menjalani latihan pertama petang semalam selepas mereka selesai tugasan bersama skuad negeri pada aksi terakhir Liga Super malam kelmarin.

Enam pemain Kelantan - Khairul Fahmi Che Mat, Norshahrul Idlan Talaha, Farisham Ismail, Rizal Fahmi Ab. Rosid, S. Chanthuru dan Shakir Shaari - bagaimanapun tidak dapat berlatih petang semalam setelah penerbangan mereka dari Kota Kinabalu mengalami kelewatan.

Sementara itu, Rajagobal mengesahkan bahawa beliau akan mengekal- kan barisan 26 pelatih sedia ada untuk persiapan menghadapi Singapura termasuk bagi aksi persahabatan menentang Arsenal pada Rabu depan dan Liverpool pada 16 Julai.

"Jika ada keperluan seperti berlaku kecederaan, saya akan panggil mana- mana pemain yang berada dalam senarai 68 pemain yang telah kita daftar.

"Safee Sali masih belum pulih sera- tus peratus dan hanya menjalani latihan ringan pada hari ini (semalam). Bagaimanapun, saya akan pantau perkembangannya dengan fisioterapis pasukan," jelasnya.

Selain 23 pemain yang dibawa ke Taipei, tiga pemain yang digugurkan sebelum ini tersenarai kembali iaitu Azmi Muslim, Shahrizal Saad dan Rizal Fahmi.

Manakala empat pemain lagi tidak dipanggil semula untuk kem latihan kali ini iaitu Syed Adney Syed Hussein, Hisyamuddin Shaari, Yong Ku- ong Yong dan K. Sasikumar.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kelantan jaguh sebenar

Posted:

Kelantan jaguh sebenar

Kelantan jaguh sebenar

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


KELANTAN membuktikan bahawa mereka layak bergelar gergasi dalam saingan Liga Super musim ini.


KELANTAN membuktikan mereka jaguh sebenar saingan Liga Super apabila berjaya menjadi pasukan keenam menjulang piala berprestij tanah air itu selepas menumbangkan Sabah 2-0 di Kota Kinabalu kelmarin.

Dua gol jaringan Nor- shahrul Idlan Talaha sudah cukup untuk meletakkan The Red Warriors dalam kelasnya tersendiri selepas mengutip 56 mata daripada 26 perlawanan dengan melakar 17 kemenangan, lima seri dan empat kekalahan.

Biarpun gagal menjulang Piala FA (Jun lalu), piala Liga Super ini merupakan buah tangan kedua Datuk M. Karathu untuk seluruh penyokong bola sepak Kelantan selepas Piala Sumbangsih.

Bagi Karathu, kejayaan itu cukup bermakna untuknya serta seluruh pasukan ketika mereka kini akan mempersiapkan pasukan untuk mempertahankan trofi Piala Malaysia yang di- menangi musim lalu.

"Ia sesuatu yang baik selepas kita gagal mendakap Piala FA, kita akhirnya berjaya membawa pulang piala Liga Super. Saya fikir ia motivasi yang baik untuk para pemain kita mengharungi kempen Piala Malaysia nanti.

"Bagi saya ini juga hadiah cukup bermakna buat selu- ruh rakyat Kelantan, terutama penyokong The Red Warriors yang sentiasa bersama pasukan," katanya.

Tambahnya, perlawanan menentang Sabah kelmarin cukup penting ketika dua lagi pasukan, Selangor dan Terengganu turut mengintai peluang.

Jelasnya, memenangi perlawanan di tempat lawan bukan suatu yang mudah, namun semangat dan kekuatan yang ada pada pemainnya untuk menjulang gelaran juara itu cukup kuat untuk mereka membenam Sabah.

"Ia suatu perlawanan yang sengit. Sabah sebuah pasukan yang baik, teruta- manya ketika mereka mendapat sokongan daripada peminat sendiri. Saya fikir gol pertama jaringan Nor- shahrul Idlan Talaha 'membunuh' sedikit harapan mereka dan membakar semangat pemain kita.

"Selepas menjaringkan gol pertama, Sabah banyak melakukan serangan sebab itu saya rasa kita perlu memasukkan pemain yang boleh bertahan dan kita keluarkan Mohd. Izwan Sola- huddin dan masukkan Aziz Ismail," ujarnya

Bagaimanapun, pada penghujung permainan, barisan pertahanan Kelantan agak leka sehingga dihukum oleh Sabah yang menjaringkan gol untuk merapatkan jurang selain menambah semangat untuk mereka mencari lebih gol.

"Kita bertahan dengan cukup baik, sebab itu kalau anda tengok, kadang-kadang ada sembilan pemain kita berada di bawah dan mereka boleh melakukan serangan pantas dan ia berkesan selepas kita berjaya mendapat gol kedua.

"Pada penghujung permainan kita agak leka sehingga Sabah berjaya dapatkan satu gol. Selepas itu para pemain mula mengatur kedudukan dan kita berjaya menyekat Sabah daripada terus mendapatkan gol penyamaan," jelasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Jelajah Wanita di Kuantan

Posted:

Jelajah Wanita di Kuantan

Jelajah Wanita di Kuantan

Oleh NAFSIAH JANI


CIK PUAN TENGAH DATUK ROHAYA (tiga dari kiri) merasmikan Bengkel Wanita Sayangi Diri Sayangi Keluarga sambil diperhatikan Badrul Azhar (dua dari kanan), Mukhsar (kanan), Norma (dua dari kiri) dan Vivi (kiri).


ISU mengenai hak wanita, keagamaan dan kecantikan serta senaman oleh pengasas Jamu Mak Dara, Ibu Halimah Shuib, nyata telah mewarnai bengkel Wanita Sayangi Diri Sayangi Keluarga anjuran majalah Wanita yang berlangsung di Hotel The Zenith, Kuantan, Pahang pada 18 Jun lalu.

Bengkel yang menarik hampir 200 peserta yang rata-ratanya kaum Hawa di negeri Darul Makmur itu adalah yang kelapan selepas dianjurkan di Arau, Perlis.

Merangkumi isu kecantikan, kesihatan, keagamaan, undang-undang, fesyen dan masakan, bengkel yang diadakan dengan kerjasama Klinik Thalia dan Lembaga Kebajikan Perempuan Islam Malaysia (LKPIM) Pahang itu menampilkan barisan penceramah hebat.

Sesi pagi dimulakan dengan ceramah kesihatan oleh Dr. Shaharom Sulaiman dari Klinik Thalia yang membincang topik Pencegahan Kanser Payu Dara.

Isu kesihatan kemudian disusuli dengan demonstrasi penjagaan wajah dan solekan yang dikendalikan oleh Siti Fadzilah Mokhtar.

Menggunakan produk penjagaan wajah Alazo, jenama yang semakin popular itu ternyata berkesan mengembalikan seri wajah seorang peserta yang berani menyahut cabaran merubah rias wajahnya.


KUMPULAN peserta bengkel di Kuantan yang setia mengikuti pengisian acara hingga ke sesi akhir.


Dewan semakin gamat dengan usikan sepanjang sesi demonstrasi penjagaan barang kemas yang dibawakan jenama aksesori D'or Rue. Peserta diajar cara mengenakan aksesori, menyimpan dan membersihkannya dengan betul.

Menghangatkan bengkel, Shaharom muncul sekali lagi. Kali ini dengan topik Kecantikan Tanpa Pembedahan. Memperkenalkan pelbagai teknologi terkini dalam dunia rawatan kecantikan wajah dan tubuh sempurna, orang Kuantan semakin semangat bertanyakan soalan.

Bersambung selepas solat Zuhur dan makan tengah hari, sesi petang diisi dengan ceramah agama oleh Ahmad Husni Abdul Rahman dari Pusat Pungutan Zakat (PPZ) Wilayah Persekutuan.

Peranan wanita

Lucu dan bersahaja. Itulah konsep penyampaian Ahmad Husni menarik tumpuan peserta dengan topik Agar Bidadari Cemburu Padamu, yang menyedarkan peranan dan tanggungjawab wanita sebagai seorang isteri dan ibu.

Pertunjukan fesyen pada acara tersebut mendapat sentuhan Safora Collection dan Sabri Saad. Membawakan warna-warna berani dalam koleksi kaftan, Safora Collection memberi nafas glamor dan setiap susunan langkah sopan seorang wanita.

Sabri Saad pula mempamerkan koleksi tradisional busana Melayu berbilang keturunan.

Meneruskan bengkel, peguam Aishah Yeop Abdul Rahman dari firma Ismail AJ & Aishah Pulau Pinang membincangkan topik Hak-Hak Wanita Dalam Islam. Bab perundangan menarik perhatian wanita sehingga soalan berkaitan rumah tangga, hak selepas bercerai dan pembahagian pusaka bertali arus menghujani Aishah.


PERTUNJUKAN fesyen turut memeriahkan atur cara bengkel.


Melegakan ketegangan, peserta diajar cara memasak oleh jenama rempah-ratus yang tidak asing lagi, Adabi. Antara hidangan yang mudah dan cepat disediakan iaitu salad menjadi resipi pilihan petang itu.

Slot penutup disempurnakan Ibu Halimah yang tampil anggun lantas memukau tetamu dengan pengalamannya menjaga kesihatan luar dan dalam seseorang wanita.

Dengan topik senaman dan menghilangkan tekanan cara tradisional, peserta tidak kering gusi ketawa bila diajak melakukan senaman ringan cara Ibu Halimah.

Menimba ilmu

Jelas sekali, peserta Kuantan menunjukkan kematangan dan keberanian menyuarakan pandangan dan soalan. Wanita di Kuantan tidak segan silu menimba ilmu dan mereka saling menyokong antara satu sama lain dengan tepukan dan sorakan kepada teman-teman peserta lain.

Selain membawa pulang sijil dan cenderamata, peserta bertuah turut membawa hadiah istimewa melalui acara cabutan bertuah yang sememangnya menjadi salah satu agenda istimewa sepanjang bengkel berlangsung.

Dirasmikan oleh Che Puan Tengah Datuk Rohaya Datuk Abdul Rahim yang juga Naib Pengerusi LKPIM Pahang, majlis ilmu itu turut dihadiri Ketua Pengarang Majalah Utusan Karya Sdn. Bhd., Badrul Azhar Abdul Rahman; Ketua Unit Komunikasi Korporat PPZ, Mukshar Harun; Pengasas Alazo, Norma Yaacob dan Puan Vivi Sumanthi dari Klinik Thalia.

Siri Jelajah Bengkel Wanita menerima tajaan PPZ, Adabi Consumer Industries Sdn. Bhd., Jamu Mak Dara Sdn. Bhd., Alazo dan D'or Rue.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Budaya Cuba di bumi Hang Tuah

Posted:

Budaya Cuba di bumi Hang Tuah

Budaya Cuba di bumi Hang Tuah

Oleh FADZLI RAMLI


CUBA sarat dengan nilai budaya hasil pengaruh Sepanyol, Afrika dan Amerika Utara.


CUBA, sebuah negara yang terletak di kepulauan Caribbean cukup dikenali dengan perusahaan pembuatan pelbagai jenis cerut yang bermutu tinggi.

Bagaimanapun, ramai yang masih kurang mengetahui bahawa negara itu mempunyai keindahan dan keunikan budaya hasil daripada pengaruh budaya gabungan masyarakat Afrika, Sepanyol dan Amerika Utara.

Keindahan dan keunikan budaya Cuba itu dapat dilihat melalui kepelbagaian makanan, muzik, sastera dan seni lukisan yang dihasilkan oleh masyarakat negara itu.

Inilah yang hendak ditonjolkan Kedutaan Republik Cuba di Malaysia dengan menubuhkan Casa Cuba, sebuah galeri pameran di Bukit Peringgit, Melaka.

Galeri yang ditubuhkan pada Jun 2007 itu ditempatkan di sebuah bangunan bekas kediaman pegawai kanan kerajaan Melaka pada era pemerintahan British dan kawasan itu diisytihar sebagai kawasan bersejarah di Melaka.

Setiausaha Kedua (Hal Ehwal Politik) Kedutaan Republik Cuba di Malaysia, Nestor Tores berkata, Casa Cuba mempunyai peranan penting sebagai hab memperkenalkan budaya masyarakat Cuba kepada rakyat di Malaysia.

Keindahan seni

"Kami menempatkan pelbagai jenis bahan seni hasil karyawan dari Cuba antaranya lukisan, seni jenis cetakan dan seramik," katanya.

Beliau berkata, kedutaan itu mempamerkan lebih 80 lukisan daripada pelukis terkemuka Cuba antaranya seperti Nelson Dominguez, seorang pelukis yang hasil karyanya cukup dikenali di seluruh dunia.

Tidak ketinggalan Ayon atau nama penuhnya Belkis Ayon Manso ialah seorang pelukis yang menghasilkan karya hasil pelbagai inspirasi masyarakat Cuba antaranya Afro-Cuba. Dia meninggal dunia pada September 1999 pada usia semuda 32 tahun.

Sejak pemergiannya, Cuba mengisytiharkan hasil karyanya suatu peninggalan sejarah untuk tatapan generasi muda seluruh dunia. Menariknya, Casa Cuba mempamerkan beberapa hasil karya pelukis itu untuk tatapan rakyat di negara ini.

Memasuki ruang pameran utama galeri itu, penulis tertarik dengan lukisan potret bekas Presiden Cuba Fidel Castro dan lukisan generasi muda Cuba bermain bola lisut iaitu antara sukan yang popular di negara itu.

Selain lukisan, galeri tersebut juga mempamerkan pelbagai jenis hasil seni jenis cetakan antaranya cetakan di atas skrin kain sutera.

"Di Malaysia, kesenian tradisi jenis tekstil paling digemari ialah batik, sama juga kami di Cuba, seni cetakan di atas kain sutera satu kesenian tradisi kami gemari," kata Tores.

Tambah beliau, galeri itu juga mempamerkan patung kecil yang menggambarkan suasana kehidupan masyarakat Cuba antaranya suasana di sebuah kilang cerut tradisional dan aktiviti masa lapang masyarakat Cuba.

Tarikan pelancong


SEORANG pengunjung galeri Casa Cuba di Bukit Peringgit tertarik dengan karya dan bahan bacaan yang dipamerkan di galeri itu.


Ketika ditanya mengapa memilih Melaka sebagai tempat menubuhkan Casa Cuba, jawapan Tores amat mudah, kerana Melaka mempunyai industri pelancongan yang berkembang pesat.

Beliau berkata, dengan meletakkan Casa Cuba di Melaka diharap galeri itu dapat dikunjungi ramai pelancong dari dalam dan luar negara.

Tores memberitahu, selain memperkenalkan budaya Cuba, galeri itu juga berperanan sebagai tempat penganjuran pelbagai aktiviti kedutaan tersebut bagi merapatkan hubungan antara Cuba dan Malaysia.

"Kami sedang berusaha mempopularkan lagi galeri ini dan antara aspek yang kami usahakan adalah membawa lebih ramai pelancong ke galeri ini. Kerajaan Negeri Melaka juga berusaha ke arah ini dan kami amat berterima kasih kepada mereka," katanya.

Bukit Antarabangsa

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata Bukit Peringgit yang mempunyai banyak bangunan bersejarah sejak zaman kolonial lagi amat sesuai dijadikan lokasi tarikan pelancong.

"Jika boleh saya mahu semua kedutaan di negara ini membina 'casa' sendiri di sini. Selain jadi galeri mereka boleh anjurkan pelbagai program menarik untuk memperkenalkan negara mereka. Dengan populariti itu kemudian mungkin kita akan kenali bukit ini sebagai Bukit Antarabangsa," katanya.

Beliau berkata, Casa Cuba adalah satu inisiatif yang merapatkan lagi hubungan antara rakyat Malaysia dan rakyat Cuba melalui pertukaran budaya.

Selain pertukaran budaya, persahabatan yang erat itu diharap dapat membuka jalan bagi kerjasama yang erat antara Melaka dan Cuba seperti pertukaran saintis dan doktor pada masa hadapan.

Casa Cuba dibuka setiap hari dari pukul 9 pagi hingga 5 petang kecuali Sabtu dan Ahad. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


NS pasang sistem amaran kepala air

Posted:

NS pasang sistem amaran kepala air

NS pasang sistem amaran kepala air

07/07/2011 8:32pm

SEREMBAN – Negeri Sembilan menjadi negeri pertama di Malaysia yang memasang sistem amaran kepala air yang dibangunkan teknologinya oleh kakitangan Jabatan Perhutanan untuk keselamatan para pengunjung di sungai serta jeram dan tapak perkelahan popular di negeri ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, pihaknya telah memilih sistem yang dibangunkan oleh kakitangan jabatan itu berbanding teknologi lain yang kosnya mencecah sehingga berjuta-juta ringgit.

"Sistem ciptaan anak tempatan ini lebih murah, kita menggantung sejenis rod lebih kurang 1 kaki dari permukaan air. Apabila kepala air merempuh rod ini, arus elektrik akan dialirkan untuk membunyikan siren amaran," katanya ketika meninjau sistem itu di tapak perkelahan sungai Batang Teranchi, Hutan Lipur Ulu Bendul hari ini.

Selain bunyi, orang ramai juga akan melihat pancaran lampu berwarna merah dan ketika ini pengunjung sepatutnya sudah bergegas untuk menyelamatkan diri, katanya.

Sistem yang sama turut dipasang di tapak perkelahan di Lata Kijang, Jeram Toi dan Jeram Tengkek. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Semua bergantung kepada cara pegang raket

Posted:

Mulakan dengan telefon bimbit

SETIAP kali subjek kitar semula diutarakan umum mengetahui mengenai perkara tersebut tetapi, persoalannya adalah sejauh mana ia diamalkan? Sampah hasil daripada barangan pengguna seperti tin, kertas surat khabar dan botol kaca memang tidak perlu diperkatakan lagi. Namun, bagaimana pula dengan barangan elektronik terutama telefon bimbit yang tidak digunakan lagi selepas ia dianggap ketinggalan zaman? Lagi...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

4 larikan diri, 3 berjaya ditahan semula

Posted:

4 larikan diri, 3 berjaya ditahan semula

4 larikan diri, 3 berjaya ditahan semula

07/07/2011 6:42pm

KUALA TERENGGANU – Empat pelatih Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen) Besut bertindak nekad melarikan diri dengan mencuri sebuah lori yang datang menghantar bahan mentah di situ sebelum merempuh pondok pengawal untuk meloloskan diri.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, ACP K Manoharan berkata, dalam kejadian kira-kira 10.30 pagi itu, salah seorang daripada suspek yang berumur di antara 25 hingga 32 itu bertindak menghidupkan kenderaan seberat tiga tan itu.

"Ketika kejadian, pemandunya sedang memunggah barangan yang dihantar dan tidak mencabut kunci pada lori tersebut menyebabkan kesempatan itu telah diambil oleh kesemua suspek untuk melarikan diri dengan menaiki kenderaan berkenaan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, selepas merempuh pondok kawalan, lori yang dinaiki suspek turut merempuh sebuah kereta Perodua Kancil yang diletakkan di bahu jalan di luar pusat berkenaan sebelum melarikan diri ke arah Pasir Puteh, Kelantan.

Malah, selepas itu kenderaan tersebut difahamkan turut merempuh sekatan jalan di Bukit Jong, Kelantan sehingga mengakibatkan seorang anggota polis yang bertugas di tempat kejadian turut cedera di bahagian tangan.

Bagaimanapun kegembiraan kesemua suspek tidak bertahan lama apabila tiga daripada pelatih berkenaan berjaya ditahan polis.

Seorang lagi suspek berjaya melarikan diri dan polis Terengganu dengan kerjasama polis Kelantan kini sedang giat menjalankan operasi mengesan pelatih berkenaan. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ribut pasir besar landa Phoenix

Posted:

Ribut pasir besar landa Phoenix

Ribut pasir besar landa Phoenix


IMEJ menunjukkan ribu pasir melanda bandar Phoenix, Arizona, Amerika Syarikat kelmarin.
KIRI: Ribut pasir menghampiri bandar Phoenix, Arizona di Amerika Syarikat pada malam kelmarin.


PHOENIX - Satu ribut pasir gergasi melanda bandar Pheonix, di negeri Arizona, Amerika Syarikat (AS) sekali gus menyebabkan jarak penglihatan terhad dan penerbangan terpaksa ditangguhkan pada malam Selasa lalu.

Ribut yang disertai dengan angin kuat itu menyebabkan sejumlah pokok tumbang manakala ribuan penduduk terputus bekalan elektrik.

Awan pasir yang bergerak melintasi lembah Pheonix itu telah menyebabkan ribut berlaku di kawasan Tucson.

Menurut seorang pakar di Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan, Paul Iniguez, ribut itu kemudian bergerak ke bahagian utara gurun sebelum merempuh kawasan bandar seperti satu ombak besar.

Data radar menunjukkan ribut tersebut membentuk dinding debu setinggi 2,438 meter hingga 3,048 meter.

"Kami dengar daripada ramai penduduk bahawa ini adalah ribut paling hebat pernah mereka lihat," kata Iniguez.

Ketika ia menghampiri kawasan banjir, ribut itu sudah mengecil menjadi setinggi 1,524 meter.

Stesen televisyen tempatan, KSAZ-TV melaporkan ribut itu agak serius di beberapa lokasi.

Ribut berkenaan adalah sebahagian daripada musim monsun di Arizona yang biasanya bermula pada pertengahan Jun dan berlanjutan hingga September. - AP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Menang ratu cantik selepas kuruskan badan

Posted:

Menang ratu cantik selepas kuruskan badan

Menang ratu cantik selepas kuruskan badan


BREE BOYCE menang Ratu Cantik Carolina Selatan di Columbia, Amerika Syarikat pada 2 Julai lalu.


COLUMBIA, Amerika Syarikat - Walaupun sebelum ini memiliki berat badan 104 kilogram (kg), Bree Boyce yang berusia 22 tahun mampu membuktikan bahawa boleh memenangi Ratu Cantik Carolina Selatan selepas dia menurunkan berat badannya, lapor sebuah akhbar semalam.

Setelah berjaya menurunkan berat badan sehingga 49kg, Bree telah memenangi pertandingan ratu cantik peringkat negeri itu pada 2 Julai di sini.

Dia yang merupakan seorang penyanyi dari Carolina Selatan membuat kejutan dengan kemenangan itu dan bakal bertanding dalam Ratu Cantik Amerika yang akan berlangsung di Las Vegas, Januari depan.

Beberapa foto menunjukkan dia mengalami transformasi mendadak daripada gadis berbadan gemuk sehingga menjadi seorang wanita yang berkeyakinan dan menawan kerana bentuk badan Bree kini kurus.

"Matlamat saya ialah menginspirasikan semua peringkat umur untuk menjadi sihat menerusi amalan pemakanan yang sihat, senaman dan percaya pada diri sendiri.

"Anda mempunyai kuasa untuk mengubah kehidupan anda,

"Saya begitu teruja untuk berkongsi pengalaman ini bersama rakan-rakan. Saya cukup bertuah kerana dapat berjumpa orang ramai menerusi lawatan di sekolah dan acara kebajikan," katanya menerusi laman sosial Facebook.

Bree memberitahu, dia tidak percaya dengan diet kerana sering gagal dengan mencuba kaedah itu sebaliknya melihat badannya seperti sebuah kereta yang memerlukan bahan api untuk bergerak dengan lebih cekap.

"Kalau saya mahu makan kek coklat saya akan makan tetapi bukan setiap hari dan setiap jam. Kamu perlu mengambilnya secara sederhana," jelasnya. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Angelina Jolie peroleh pendapatan paling tinggi

Posted:

Angelina Jolie peroleh pendapatan paling tinggi

Angelina Jolie peroleh pendapatan paling tinggi

NEW YORK - Pelakon terkenal, Angelina Jolie dan Sarah Jessica Parker merupakan aktres yang menerima bayaran gaji tertinggi di Hollywood, lapor majalah Forbes semalam.

Kedua-duanya berkongsi tempat pertama dengan memperoleh pendapatan sejumlah AS$30 juta (RM90 juta) bagi tempoh Mei 2010 hingga Mei 2011.

Berada di tempat ketiga pula ialah pelakon Jennifer Aniston dan Reese Witherspoon yang masing-masing mememperoleh pendapatan AS$27 juta (RM81 juta).

Nama aktres filem Pretty Woman, Julia Roberts masih tersenarai membuktikan bahawa dia seorang bintang berpendapatan yang mempunyai pendapatan AS$20 juta (RM60 juta) walaupun hanya melakonkan satu filem untuk tahun ini.

Dia berkongsi kedudukan dengan bintang filem Twilight, Kristen Stewart.

Satu-satunya filem yang dibintangi oleh Julia pada tahun lalu ialah Eat, Pray, Love yang menguasai carta box-office dengan kutipan AS$205 juta (RM617 juta).

Berada di tangga ketujuh ialah pelakon filem One for the Money, Katherine Heigl dengan mendapat pendapatan AS$19 juta (RM57juta).

Aktres Cameron Diaz berada di tangga kelapan dengan pendapatan AS$18 juta (RM54 juta).

Pemenang anugerah Oscar, Sandra Bullock berada di tangga kesembilan kerana memperoleh pendapatan AS$19 juta (RM57 juta).

Pelakon Meryl Streep menduduki tempat kesepuluh dengan mendapat pendapatan sebanyak AS$10 juta (RM30.1 juta). - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Permulaan perlu penamat

Posted:

Permulaan perlu penamat

Permulaan perlu penamatPertahankan Hak, Perkukuhkan Seni Melalui Perlindungan Hak Harta Intelek yang diangkat menjadi tema simposium sulung Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyiPO 2011 berjaya mencapai matlamat utamanya.

Terima kasih kepada ahli panel yang terdiri daripada empat nama artis tersohor tanah air iaitu Amy Search, Ziana Zain, Diana Danielle dan Aizat Amdan serta Timbalan Pengarah Korporat MyIPO, Mohd. Shahar Osman dan Timbalan Pendakwa Raya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Hidhayatul Marikha Mohd. Zuki serta moderator, pensyarah kanan Jabatan Pengajian Media Universiti Malaya, Prof. Abu Hassan Hasbullah yang berjaya merealisasikan simposium ini menuju sukses.

Melalui perbincangan bersama Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan barisan artis yang mewakili pejuang seni tanah air itu, Akta Hak Cipta 1987 bakal dipinda supaya undang-undang baharu yang lebih ketat diperkenalkan.

Ismail Sabri dalam kenyataan pada simposium yang berlangsung selama hampir tiga jam itu menegaskan, pindaan akta itu akan dibentangkan di Parlimen pada bulan Oktober tahun ini dan seterusnya digazetkan menjelang bulan Jun tahun depan.

"Kita sedang menunggu giliran untuk membentangkan pindaan yang telah lama dirancang ini dan insya-Allah paling lewat pindaan ini dilaksanakan pada bulan Jun tahun 2012," ujarnya yang ditemui selepas simposium itu.

Tambah beliau, pindaan yang dimaksudkan itu antaranya penetapan naungan setiap syarikat yang ingin mengendalikan royalti artis di bawah kementeriannya.

Selain itu, setiap proses pembayaran royalti perlu direkodkan dan adanya contractual relationship iaitu perjanjian hitam putih antara pengutip royalti dan pihak yang dikutip.

Kata beliau, Organisasi Pengurusan Kolektif (CMO) yang mengutip royalti tanpa kebenaran kementertian akan dikenakan denda maksimum sehingga RM500,000.

"Tribunal Hak Cipta juga akan diaktifkan semula dan diperluaskan kuasanya, jadi artis tidak perlu lagi ke mahkamah untuk menguruskan hal berkaitan royalti dan harta intelek," katanya yang mengharapkan kewujudan satu badan khas yang menjaga kebajikan semua artis.

Bila artis bersuara

Majlis yang julung-julung kali diadakan gandingan usaha sama mantap Kosmo! dan Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) serta URTV dan Sinar FM masing-masing sebagai majalah dan radio rasmi itu menyaksikan kunjungan lebih 500 tetamu dengan lebih 300 daripada mereka merupakan karyawan seni tanah air termasuk pelakon, penyanyi, pelawak dan pemuzik.

Mereka termasuklah Datuk Sarimah, Jamal Abdillah, Norman Abdul Halim, Datuk Freddie Fernandez, Harun Salim Bachik, Syafinaz, Nancie Foo, Rabecca Nur Al-Islam, Farah Asyikin, Ana Raffali, Nubhan, Fazli Zainal, Heliza dan Irma Hasmie.


BARISAN individu-individu ternama dalam dunia hiburan tanah air (dari kiri), Sarimah, Freddie, Jamal dan Harun turut menyertai simposium bersempena Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyIPO 2011, kelmarin.


Penyanyi tersohor Ziana Zain dalam sidang akhbar yang dibuat selepas simposium tersebut menegaskan, walaupun tidak 100 peratus namun mungkin 50 peratus daripada perbincangan atau masalah yang diutarakan pada simposium itu telah difahami oleh kerajaan dan MyIPO sendiri.

Ujarnya, jika asyik ingin menuding jari, tiada gunanya jika tiada persatuan yang mewakili penggiat seni tempatan.

"Ia (tuding menuding jari) akan menjadi perkara sia-sia. Jika wujudkan satu persatuan yang mewakili penggiat seni kita, kita luahkan masalah kepada mereka dan biar mereka buat keputusan sama ada perkara ini boleh dipertimbangkan atau boleh dibawa ke Kabinet dan melalui proses seterusnya," bicaranya yang mana kata Ziana lagi, selama ini aduan dibuat namun seperti tiada sebarang tindakan diambil.

Tambahnya, sekiranya penggiat seni yang ada dalam industri ini bersatu hati dan mengambil serius tentang hak mereka, perkara yang selama ini dibincangkan boleh bergerak dengan bantuan kerajaan mengadakan simposium seperti ini.

Katanya lagi, sikap hanya hangat-hangat tahi ayam dan perasaan malas sering menyelubungi diri para artis tempatan dan jika perkara ini berterusan, apa pun yang dibuat tidak akan selesai.

Melihatkan kelantangan bersuara Ziana semasa menjadi wakil panel simposium tersebut kelmarin, cukup terserlah rasa tidak puas hati dalam setiap dialog yang dilontarkannya.

Menjawab persoalan tersebut, Ziana mengakui setelah 20 tahun berkecimpung dalam bidang seni, baik muzik mahupun lakonan, katanya kini sudah tiba masa untuk meluahkan segala pekung yang tersimpan.

Akuinya jujur, golongan penyanyi boleh diibaratkan seperti petani suara kerana artis akan nampak mewah apabila memperagakan busana ataupun apabila berada di atas pentas mahupun di dalam televisyen. Namun, pada hakikatnya, rezeki mereka seperti kais pagi makan pagi sahaja.

"Sepatutnya pada usia begini, saya sudah boleh berehat dan mengutip royalti daripada bakat yang telah saya curahkan selama ini.

"Merujuk kepada isu royalti yang tidak habis-habis dan bayaran yang tidak menentu, artis kena pijak sebenarnya. Itulah hakikatnya nasib penyanyi kita, sekiranya ada yang pandai sedikit, bolehlah menjalankan bisnes. Itu pun, bukan tentu keuntungan akan memihak di sebelah kita," luah Ziana.

Meluahkan lagi kekecewaan yang melanda diri, Ziana menjelaskan, jika mahu bertahan dalam industri hiburan di Malaysia, seseorang artis itu perlu menguatkan hati serta menebalkan telinga. Jika dahulu, mungkin Ziana banyak berdiam dan hanya memerhati keadaan sekeliling, namun kini tidak lagi.

"Kini bila sudah sampai ke suatu tahap, rasanya tidak salah bagi saya untuk menyuarakan pendapat saya kerana banyak yang telah saya lihat dan banyak juga yang saya tempuhi sepanjang berada di dalam industri ini," akhiri Ziana yang menekankan supaya tidak perlu untuk mewujudkan banyak persatuan jika tiada satu pun dapat menjaga kebajikan penggiat seni tempatan.

Aktor muda, Sharnaaz Ahmad turut mempunyai padangan yang sama. Katanya: "Semua persatuan artis sedia ada perlu dibubarkan dan tubuhkan hanya satu badan berkanun di bawah kerajaan yang menjaga hak dan kebajikan para artis.

Tambahnya: "Semua masalah yang berbangkit tentang hak intelek artis perlu mula diselesaikan daripada akar umbi. Suatu kongres perlu diadakan untuk menyalurkan pengetahuan tentang hak intelek artis kepada semua rumah produksi didaftarkan di bawah Syarikat Suruhanjaya Malaysia (SSM). Kerajaan perlu mewajibkan setiap rumah produksi menghadiri kongres tersebut dan tindakan keras perlu diambil sekiranya ada di kalangan rumah produksi yang enggan bekerjasama."

Pengagihan setara


KOLABORASI sulung. Barisan petugas Kosmo!, Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan bergambar kenangan bersama Ismail Sabri.


Biarpun telah berkecimpung lebih 30 tahun dalam industri seni, Amy Search yang turut menjadi panel pada simposium itu mengakui masih berdepan dengan kemelut ketidaksamarataan jumlah bayaran royalti yang diterima artis.

"Isu yang timbul sekarang ini adalah kenapa perkara berkaitan pembayaran royalti kepada artis tidak adil?

"Sepatutnya hal ini tidak seharusnya berlaku dan di sini pihak kementerian perlu duduk semeja dan melihat perkembangan era digital ini untuk membincangkan sekali gus mencari penyelesaiannya," luahnya yang mengakui sudah lama memendam rasa.

Berbicara mengenai industri seni dalam era digital yang sering dibuli dari sudut 'mengambil kesempatan' akibat kealpaan seketika, Amy menjelaskan kemelut utama seharusnya dibanteras dan diselesaikan sebelum meninjau ke lapangan lebih kecil.

"Sejujurnya kita sering ketinggalan untuk mengetahui perkembangan terkini industri seni dan akibat itu kita sering kali ditindas.

"Sepatutnya, isu-isu berat seperti illegal downloading, ring back tone dan bayaran persembahan seperti konsert dan seumpamanya perlu diselesaikan mengikut undang-undang yang sedia ada kemudian barulah kita selesaikan masalah kecil yang lain," luahnya.

Sementara itu Diana Danielle yang turut meluahkan isi hatinya usai simposium tersebut berkata: "Saya amat berterima kasih kepada Kosmo! kerana memberikan peluang kepada saya untuk turut menjadi panel simposium.

"Saya sungguh berasa gembira kerana simposium ini berjaya mencetuskan supaya semua pihak yang terbabit membuka mata terhadap isu hak intelek artis.

"Simposium ini sesungguhnya menjadi pencetus kepada masa depan yang lebih cerah buat semua golongan artis tempatan."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Fouziah Gous dirasuk

Posted:

Fouziah Gous dirasuk

Fouziah Gous dirasuk

Oleh HARYATI KARIM
haryati.karim@kosmo.com.my


BARISAN karyawan filem (dari kiri) Frank Peterson, Sidek Hussin, Fouziah Gous, Iqram Dinzly dan Khir Mohd. Noor.


SELEPAS kerap berlakon dalam drama seram, terkini aktres Fouziah Gous muncul dengan sebuah filem seram berjudul Rasuk yang telah ditayangkan bermula 23 Jun lalu.

Filem Rasuk, arahan S. Baldev Singh buat pertama kalinya menyatukan Fouziah dan Iqram Dinzly sebagai suami isteri selepas sebelum ini pernah membawakan watak sebagai pasangan kekasih dan adik-beradik.

Cerita Fouziah, meskipun dia dan Iqram merupakan sahabat baik di luar layar, namun agak sukar untuk mereka melakonkan watak sebagai pasangan suami isteri.

"Saya memang rapat dengan Iqram tetapi bila dalam filem kami harus menjadi suami isteri, rasa pelik dan janggal pula terutamanya apabila tiba pada babak romantis, kami asyik menahan gelak.

"Atas bantuan pengarah yang banyak memberi tunjuk ajar dan kerjasama dengan Iqram, saya yakin kami telah melakukan yang terbaik dalam filem Rasuk," ujarnya.

Sambung Iqram pula, peminat mereka berdua sememangnya mengetahui mereka bersahabat baik dan ramai yang mengharapkan mereka benar-benar bercinta dan berkahwin dalam dunia realiti.

"Ramai peminat mengharapkan kami bercinta dan berkahwin. Kiranya dalam filem ini impian mereka menjadi kenyataan meskipun sekadar dalam filem sahaja, saya rasa itu sudah memadai," kata Iqram.

Menariknya, sepanjang penggambaran filem yang menelan belanja sebanyak RM1.5 juta ini berlangsung, semua aksi lagak ngeri dilakonkan oleh Fouziah dan Iqram sendiri.

Bayarannya, mereka berdua tercedera di lokasi penggambaran, Fouziah sehingga kini menghadapi sakit tulang belakang dan Iqram pula secara tidak sengaja mengalami kemalangan apabila mukanya disambar api obor.

"Ketika menjayakan babak terjerat di akar pokok, kulit muka saya terbakar akibat disambar api obor. Walaupun sakit dan terkejut, saya teruskan penggambaran selepas mendapatkan rawatan di klinik. Nasib baik, kesan terbakar itu tidak meninggalkan parut," kata Iqram.

Fouziah pula yang mengakui tertekan kerana perlu melakukan banyak adegan berbahaya seperti, memecahkan botol kaca, menolak perabot jati hingga jatuh, memanjat tiang seri dan membaling apa sahaja yang ada di depan matanya.

"Memang saya tertekan tetapi saya berpuas hati kerana melakukan semua adegan bahaya itu sendiri. Saya masih menghadapi sakit tulang belakang akibat jatuh secara terduduk di atas batu.

"Saya juga terpaksa menggunakan segala kekuatan yang ada untuk meronta dan membaling apa sahaja yang ada di depan mata semata-mata untuk menjayakan watak Melati yang dirasuk," terang gadis berusia 29 tahun itu lagi.

Tambah Fouziah lagi, dia benar-benar letih membawakan watak Melati kerana sebagai orang yang rasuk, dia harus merenggangkan kesemua anggota badannya dan juga memberi renungan yang tajam sepanjang masa.

"Mata memainkan peranan sangat penting, mata saya tidak boleh berkelip. Jadi, saya terpaksa tahan mata daripada berkelip walaupun di depan saya ada kipas yang besar. Setiap kali buat babak Melati dirasuk, habis sakit satu badan saya," ujar Fouziah.

Filem Rasuk terbitan White Merpati Entertainment Sdn. Bhd. yang melakukan penggambaran di Janda Baik, Pahang itu dilihat sebagai sebuah filem seram yang berbeza daripada filem seram yang lain kerana ia mengenai kerasukan.

Walaupun pengarahnya bukan orang beragama Islam, tetapi filem ini tetap menyelitkan unsur-unsur agama Islam dengan bacaan ayat al-Quran.

Sungguhpun filem ini cuba lari daripada elemen seram yang biasa wujud dalam filem Melayu, namun sayangnya skrip hasil tulisan Ikhzal Ideris dilihat longgar dan tidak kemas.

Bagaimanapun segala kekurangan ditutup oleh lakonan berkesan Fouziah Gaus sebagai wanita yang dirasuk. Karya ini jelas menunjukkan Fouziah sebagai seorang aktres yang berbakat besar serta pujian atas efek CGI (imej janaan komputer) yang cantik dan kemas.

Buat penonton jangan terkejut apabila watak doktor di dalam filem ini agak menjengkelkan kerana sentiasa ketawa tanpa sebab.

Apabila disoal kepada pengarahnya, katanya watak doktor itu adalah untuk mengurangkan ketegangan buat penonton walhal hakikatnya kewujudan watak doktor itu menambahkan lagi tekanan penonton. Jika mahu menyelitkan elemen komedi, rasanya tidak perlu untuk menampilkan doktor separuh gila seperti itu.

Filem ini membongkar misteri sebuah banglo Melayu lama yang terbina sejak dari zaman pemerintahan Jepun. Pelbagai kejadian aneh berlaku selepas pasangan suami isteri Arman (Iqram) dan Melati (Fouziah) berpindah masuk ke rumah lama itu.

Keadaan menjadi lebih buruk apabila Melati mula dirasuk oleh roh jahat setelah dia mengalihkan sebuah batu yang terletak di kawasan rumah tersebut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kekecewaan Nana

Posted:

Kekecewaan Nana

Kekecewaan Nana

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL
ashreen.ismail@kosmo.com.my


NANA muncul dengan gaya dan genre baharu yang lebih segar bersempena kemunculan album terbaharunya dengan single pertama berjudul Tak Tahan.


SETELAH hampir 12 tahun membina nama dalam industri muzik tempatan, Siti Nordiana atau lebih mesra disapa Nana mengakui kecewa dengan sesetengah pihak yang masih tidak mahu memutarkan single terbaharunya, Tak Tahan di corong-corong radio.

Semasa ditemui pada majlis pelancaran album solo keenamnya di Red Box, The Garden, Kuala Lumpur, Nana menjelaskan walaupun lagunya itu gubahan penulis lirik dan komposer yang dikenali zaman kini, lagunya itu bagaimanapun masih lagi kurang kedengaran di radio swasta.

"Mungkin lagu itu dimainkan tapi tidaklah sekerap yang diharapkan. Tidak tahu di mana silapnya. Nana rasa kecewa juga kerana walaupun sudah buat perubahan namun radio swasta masih lagi kurang putarkan lagu Nana.

"Kadangkala, Nana sendiri tidak tahu apa lagi yang perlu dilakukan untuk bagi segelintir stesen radio mainkan lagu Nana di radio mereka. Hendak kata tidak ubah muzik, single terbaharu Nana ini digubah oleh Sixth Sense, satu kumpulan masa kini yang agak terkenal nama mereka di persada seni," jelas Nana sedikit muram dan mengatakan dia juga telah berubah kepada genre rock alternatif untuk memberi nafas baharu mengikut aliran muzik kini.

Album solo itu memuatkan lapan buah lagu yang telah berada di pasaran sejak 14 Mac lalu termasuk dua buah lagu baharu iaitu Tak Tahan dan Semakin Jelas.

Tak Tahan merupakan lagu ciptaan Manusia Putih dan Nawfas yang juga merupakan taruhan bagi single pertama.

Selain itu, perubahan imej berani dan segar Nana juga ialah satu langkah baharu bagi empunya diri. Nana yang bergelar ibu tunggal ingin bangkit dalam karier seni dan menghapuskan tanggapan sebelum ini yang mengatakan Nana sering ketinggalan dalam berpakaian mengikut arus fesyen terkini.

"Namun, ia (fesyen) tidaklah berlebihan tapi Nana mahukan sesuatu yang segar kerana risau peminat akan bosan dengan imej yang lama. Tidak kisahlah diterima atau tidak, tapi Nana telah berusaha sebaik mungkin," tutur Nana yang selesa dengan penampilan yang dibawanya kini.

Mengakhiri kata-katanya, Nana berharap agar pembaharuan yang dilakukan dapat menarik minat golongan generasi baharu agar dapat menerima dan menyokong kariernya sebagai seorang penghibur tempatan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved