Ahad, 4 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Liputan dari zon perang

Posted:

Liputan dari zon perang

Liputan dari zon perang

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID

SEBAGAI seorang pengamal media, Shahanaaz Habib tidak pernah rasa berat jika beliau ditugaskan ke mana sahaja destinasi waima ke zon perang sekalipun. Shahanaaz dari akhbar The Star, sememangnya dikenali sebagai wartawan yang berkaliber dan tidak gentar berdepan dengan sebarang cabaran tugasan.

Shahanaaz telah melakar sejarah tersendiri. Beliau tercatat sebagai wartawan Malaysia pertama yang dapat melepasi dan membuat liputan semasa Perang Iraq pada April 2003 dan kembali semula ke wilayah konflik itu pada November 2003.

Lantaran dilontarkan persoalan tentang respons saat diminta untuk bertugas pada bulan Ramadan dan sewaktu berhari raya di perantauan, jawab Shahanaaz:

"Wartawan mana yang rasa berat bila bertugas? Semua ini adalah sebahagian daripada profesion kita."

Anak kelahiran Johor Bahru, Johor itu menyimpan pelbagai momen bermakna ketika bertugas di Pakistan bersama jurufoto, Ibrahim Mohtar, pada Oktober 2005 iaitu ketika negara itu dilanda gempa bumi.

Pelbagai kisah yang tidak pernah renggang daripada ingatannya ketika bertugas seorang diri di Iraq pada November 2003. Beliau bukan sahaja berpuasa di sana bahkan sempat meraikan Aidilfitri dengan suasana yang sangat berlainan.

"Semasa Amerika Syarikat (AS) mula melancarkan serangan ke atas Iraq pada Mac 2003, saya ditugaskan ke sana.

"Jadi, saya ingin buat susulan mengenai apa yang berubah selepas itu, pastinya cerita akan lebih menarik pada bulan Ramadan kerana selepas Baghdad jatuh, berlaku ketegangan yang jelas antara Muslim Iraq fahaman Sunni dengan Syiah," cerita wartawan kanan itu.

Sahur dalam kereta


BUKAN calang-calang jurufoto yang berupaya menghasilkan gambar seperti ini.


Pelbagai pengalaman dikutip Shahanaaz sepanjang kembara tugasannya. Sewaktu di Iraq, beliau ditemani oleh seorang pemandu dan penterjemah semasa merentas muka buminya dalam suhu antara 10 hingga 15 darjah Celcius.

"Saya agak terkejut melihat pemandu dan penterjemah saya tak berpuasa. Saya sangkakan Iraq adalah negara Islam.

"Kebebasan adalah sesuatu yang baharu bagi masyarakat Iraq. Mereka tak mahu dikongkong dan mahu kebebasan, maka salah satunya ialah dengan tak berpuasa. Namun, masih ramai juga yang patuh pada tuntutan Islam itu," katanya.

Pandangan Shahanaaz di Iraq juga sering dijamu dengan peristiwa unik.

"Sebaik saja waktu azan, selepas makan kurma, orang Iraq akan sembahyang di merata tempat, tak kira di luar restoran, tepi jalan, mereka tidak tunggu di surau, masjid atau tempat tertutup, mereka solat di mana-mana," ujarnya yang turut membawa abaya dan telefon satelit ketika bertugas.

Sementara itu, di Pakistan, Shahanaaz melihat rakyat Pakistan pasrah dengan nasib yang menimpa mereka. Mereka makan apa sahaja yang dibekalkan di kem yang hanya diterangi lampu minyak tanah dan lilin.

"Sememangnya pada hari-hari awal tiada hotel di sekitar Muzaffarabad dan Kashmir. Kami bermalam dalam kereta pacuan empat roda (saiz besar) pada malam pertama dan kedua.

"Untuk buka puasa dan sahur, kami bawa bekalan seperti roti, biskut, buah-buahan dan makan dalam kereta," imbasnya yang banyak menyaksikan keruntuhan masjid di sana.

Raya yang mengelirukan


BAZUKI mengabdikan kenangan bergambar dengan sebuah keluarga di Afghanistan.


Aidilfitri yang disambut oleh Shahanaaz pada tahun 2003 di Iraq terisi dengan penuh kekeliruan.

Ketika itu, terdapat tiga pihak menyambut hari raya pada tiga hari berbeza. Puak Sunni menyambut raya pertama pada 24 November 2003, puak Syiah (25 November 2005) sementara puak Syiah yang mengikuti fahaman Ayatollah Sistani pula pada 26 November 2003.

Jadi, bagaimana dengan pendirian wartawan itu? "Saya bingung dan tidak tahu mana satu nak ikut, jadi saya ikut tarikh sambutan di Malaysia iaitu 25 November."

Namun, pada ambang Aidilfitri ketika itu, Shahanaaz melalu satu peristiwa yang tidak mampu dilupakannya seumur hidup.

Kunjungannya ke sebuah hospital di Tikrit telah menemukannya dengan seorang bapa yang hiba membawa pulang mayat anak dan anak buahnya yang berumur enam tahun.

"Lelaki itu memberitahu, anak dan anak buahnya itu sangat gembira menyambut hari raya dan telah memakai baju baharu, tapi bom jatuh dan meletup di rumahnya," cerita Shahanaaz yang sangat pilu dengan penemuan itu.

Bertugas di Afghanistan


MANGSA gempa berusaha untuk keluar dari kawasan bencana ke tempat yang lebih selamat.


Seperti Shahanaaz, wartawan foto agensi antarabangsa, Reuters, Bazuki Muhammad, 46, telah melalui siri pengalaman bernilai ketika beberapa kali ditugaskan ke luar negara.

Paling terkesan di sanubari graduan Louisiana State University itu adalah ketika membuat liputan di bumi bergolak, Afghanistan pada tahun 2002. Ketika itu, negara yang di bawah pemerintahan Presiden Hamid Karzai tersebut masih dihimpit krisis perang saudara dan ancaman pergerakan pengganas Taliban.

"Saya tak menolak. Sebagai pengamal media, saya harus bersedia pada bila-bila masa. Isteri saya okey (tentang keputusan untuk pergi) tapi mak saya sedikit risau," ujarnya saat ditanya reaksinya ketika mula-mula menerima tugasan itu.

Cerita Bazuki yang sudah berkhidmat selama 12 tahun di Reuters, selama kira-kira tiga bulan di negara berlandskap gunung-ganang itu, telinganya sering terdengar bunyi letupan di sekitar bandar Kabul dan di pekan kecil, Baghram.

"Setiap letupan itu menandakan ada kematian yang perlu diratapi. Lazimnya, ia terjadi di pasar.

"Letupan pertama hanyalah muslihat untuk mengumpulkan orang untuk datang melihat. Itu bermakna, lebih ramai yang akan menjadi mangsa apabila letupan kedua menyusul," katanya sambil memberitahu, beliau ditemani oleh seorang penterjemah tempatan bernama Ahmad Masood.

Didatangi Taliban


APAKAH yang tersirat di sebalik foto hasil bidikan Bazuki di Afghanistan beberapa tahun lalu?


Antara Bazuki dan Ahmad Masood terkait banyak kisah. Antaranya ialah kisah sahurnya.

"Lelaki Afghanistan itu tanya, sajian apa yang ingin dimakan ketika sahur. Saya jawab, saya makan apa saja yang dia makan. Kemudian, dia hidangkan saya nasi dengan pinggan yang besar.

"Saya fikir lauknya ada di sebalik timbunan nasi itu, tapi ia hanyalah nasi semata-mata. Kemudian, saya pergi ke pondoknya dan mendapati sememangnya saya makan apa yang dia makan," imbasnya yang terkesan dengan kejadian itu.

Setelah beberapa hari di sana, Bazuki baharu menyedari makanan di Afghanistan sangat mahal. Dengan wang yang bernilai AS$10 (RM30), penterjemahnya hanya mampu membeli sajian berupa kebab bersaiz kecil.

Atmosfera Afghanistan signifikan dengan kengerian. Negara itu juga sinonim dengan kedaifan, kematian dan masih dibelenggu dengan berita-berita kemusnahan.

Pada Ramadan yang penuh barakah, keadaan itu tetap serupa. Tentera berserban dan berwajah serius terus berkawal di segenap sudut. Suasana jalan rayanya hanya sesekali dilintasi kenderaan. Hendak melihat bazar Ramadan seperti di Malaysia, jauh sekali!

Meskipun pada musim dingin, angin sejuk bagaikan menusuk ke tulang, Bazuki melihat kanak-kanak Afghanistan tetap bersemangat meneruskan persekolahan di dataran terbuka dan tidak berdinding.

Namun, ada satu perkara yang membuatkan Bazuki tersentuh. Alunan merdu ayat-ayat suci al-Quran yang memecah keheningan kota Kabul yang suram itu membuat beliau terlupa seketika tentang ancaman dan ketakutan.


KATA Bazuki, beliau teringin terbang semula ke Afghanistan sekiranya dia diberi peluang.


"Pernah juga, seorang yang saya syak sebagai Taliban menghampiri saya sambil memegang senjata. Dia bertanya sama ada saya Muslim atau bukan, saya jawab ya.

"Untuk membuktikannya, saya membaca al-Fatihah dan dia terus memeluk saya dan berkata, awak adalah saudara saya," kata Bazuki sambil mengaku dia agak cemas saat itu.

Pengorbanan

Sesungguhnya, untuk membawa berita merentas dunia untuk tatapan masyarakat seperti yang dilakukan oleh Shahanaaz dan Bazuki bukan mudah seperti yang dilihat.

Tiada harga yang mampu membeli pengalaman sebegitu. Bagi Shahanaaz dan Bazuki, semuanya dilakukan demi komitmen dan cinta terhadap tugas. Pada masa yang sama, soal hidup atau mati diserahkan kepada Allah.

Kedua-duanya banyak berkorban. Seperti kata Shahanaaz: "Saya tak telefon keluarga, cuma hantar pesanan teks ucapan hari raya sebab saya mahu tumpukan perhatian pada tugas. Mujur keluarga amat memahami saya."

Bagi Bazuki pula, bayangan kanak-kanak, wanita dan golongan tua Afghanistan sentiasa berlegar-legar di fikirannya tidak kira waktu.

Ada satu perkara yang lebih istimewa juga telah terjadi kepada penterjemah Bazuki, Ahmad Masood. Lelaki itu kini ialah jurufoto rasmi Reuters di Afghanistan.

"Dia cakap nak jadi jurufoto, sepanjang di sana, saya mengajarnya guna kamera," ujarnya yang masih berhubung dengan Ahmad Masood.

Kata Bazuki: "Jika ada peluang saya pasti akan ke sana lagi, di sebalik kekacauan di Afghanistan, saya melihat ia sebenarnya berupaya mengajar manusia belajar erti hidup. Sesungguhnya, pada pandangan peribadi saya, Afghanistan sebenarnya lebih menarik dari Disneyland."

Tradisi memberi duit raya

Posted:

Tradisi memberi duit raya

Tradisi memberi duit raya


SAMA ada di kediaman sendiri, rumah yang dilawati ataupun dalam majlis anjuran badan-badan korporat, kanak-kanak semestinya menjadi golongan yang paling gembira kerana mendapat duit raya daripada tuan rumah. - Gambar hiasan


KANAK-KANAK yang berkunjung ke rumah sanak saudara, rakan dan rumah terbuka tentu seronok bila menerima duit raya yang dihulurkan oleh tuan rumah.

Ada yang bersampul dan ada yang diberi begitu saja, sama ada duit syiling atau kepingan duit kertas baharu.

Bermacam-macam rupa dan warna sampul duit raya yang dikeluarkan sejak ia diamalkan masyarakat negara ini. Ada yang diberi percuma oleh bank, institusi perniagaan, hipermarket dan badan korporat malah turut dijual di kedai alat tulis.

"Saya hanya memberikan duit raya kepada mereka yang berumur 15 tahun ke bawah. Amaunnya sama saja baik anak kawan maupun anak saudara," kata Muhammad Nazri dari Sarawak.

Nazri menganggap pemberian duit raya itu terbit daripada rasa keikhlasan.

"Kita bagi bersesuaian dengan keadaan ekonomi semasa. Bukan untuk menunjuk-nunjuk," jawabnya bila ditanya tentang bajet duit raya.

Sabariah Abdul Rashid, yang berasal dari Kedah pula lebih cenderung memberi duit raya mengikut keakraban hubungan.

"Kalau keluarga, bajet kita lebih sikit tapi kalau anak-anak muda yang datang tanpa dikenali, kita tetap terima mereka. Mungkin amaun duit raya buat mereka tak sebanyak yang diberikan kepada anak-anak buah sendiri.


PELBAGAI sampul duit raya kini dijual, termasuk yang kelihatan seperti wang kertas betul. - Gambar hiasan


"Saya berpegang kepada prinsip anak-anak buah yang belum bekerja juga masih di bawah tanggungan ibu bapa dan saudara. Jadi tak salah kalau kita bagi mereka duit raya," kata Sabariah.

Bukan soal umur

Beberapa orang pelajar di institut pengajian tinggi turut ditanya pandangan mereka mengenai duit raya. Adakah mereka masih mengharapkan diberi duit raya?

Nur Farah Syakila Jasmy menjawab: "Umur bukanlah faktor utama. Lebih bergantung kepada si pemberi atau tuan rumah yang kita ziarahi."

Remaja berusia 18 tahun itu masih berharap dirinya akan 'dipertimbangkan' untuk diberi duit raya lagi pada tahun ini. Ini kali pertama Nur Farah berjauhan daripada keluarga dan belajar hidup sendiri di asrama universiti.

Teman sekuliahnya, Azhif Ezzudin bersetuju dengan pandangan Nur Farah.

"Kenangan saya yang termanis ialah ketika jumlah pengumpulan duit raya saya mencecah lebih RM1,000. Tetapi ada juga yang menyedihkan, iaitu bila duit raya zaman kecil dulu, emak gunakan untuk membayar bil," ujar Azhif berjenaka.

Ada juga yang berpendapat, selagi mereka belum berkahwin, mereka boleh diberi duit raya.

Rosli Johnny, 64, berkata, amalan memberi duit raya di dalam sampul duit dipengaruhi oleh budaya pemberian Hong Pao atau dikenali sebagai angpau masyarakat Cina semasa menyambut Tahun Baru Cina.

"Seingat saya, amalan sebegini diambil daripada tradisi warga Cina sempena tahun baru mereka. Biasanya untuk orang Islam, ia lebih kepada suatu sedekah," kata Rosli.

Nuraina Suryani Ruslan pula berpandangan bahawa duit raya sesuai diberikan kepada mereka yang belum bekerja, dan sudah pasti dia seronok jika masih diberi duit raya walaupun jumlahnya kecil.

"Saya setuju jika kesederhanaan dijadikan panduan. Ia juga bergantung kepada ekonomi tuan rumah," katanya.

Usah menunjuk


DUIT raya yang diterima perlulah ditabung atau dibelanjakan untuk sesuatu yang berfaedah. - Gambar hiasan


Menurut Pengerusi Majlis Penasihat Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Tunku Azwil Tunku Abdul Razak, duit raya boleh disamakan dengan sedekah atau sumbangan kepada yang memerlukan.

"Janganlah kita memberikan duit raya itu semata-mata untuk menunjuk. Duit raya yang diberikan juga perlu berpatutan dengan kemampuan orang yang memberi," katanya.

Tunku Azwil berkata orang yang hendak memberikan duit raya mestilah tidak rasa tertekan dengan tanggungjawab sosial dan persekitaran.

Kalau diikutkan tuntutan agama Islam, ia tidak lebih daripada satu sedekah yang sepatutnya diberikan pada bila-bila masa.

Beliau menasihatkan mereka yang menerima duit raya supaya membelanjakannya dengan baik atau menabung, daripada membazir membeli sesuatu yang tidak berfaedah.

Seorang pegawai cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) berkata, ramai yang telah datang dan sanggup beratur menukar wang baharu di kaunter bank itu untuk dijadikan duit raya.

"Mereka berbuat demikian sejak 22 Ogos lalu," katanya.

Biasanya ia berterusan untuk beberapa hari sehingga stok duit baharu habis.

Seorang pegawai di Bank Al-Rajhi, cawangan Subang Jaya berkata, banyak bank yang menyediakan kemudahan kaunter tukaran duit baharu kerana menjangkakan ramai yang akan datang terutama dalam seminggu terakhir menjelang hari raya. – Bernama

Tradisi unik junjung makanan

Posted:

Tradisi unik junjung makanan

Tradisi unik junjung makanan

Oleh FAUZI MOHD.
rencana@kosmo.com.my


PENDUDUK kampung turut menggunakan mangkuk tingkat dan bekas lain untuk menghantar juadah yang dimasak di rumah ke masjid.


BAGI generasi baharu, sesetengah budaya itu cukup asing buat mereka, manakala sebahagian warga emas atau orang lama, budaya mampu mengembalikan nostalgia zaman silam yang sudah semakin pudar daripada ingatan mereka.

Tradisi menjunjung lauk dari rumah ke masjid dihidupkan kembali di Masjid Kampung Gemuruh, Tepoh, Kuala Terengganu, Terengganu baru-baru ini.

Paling menarik, suasana pada hari itu cukup meriah kerana rata-rata penduduk tempatan dari pelbagai peringkat umur tampil dengan masakan istimewa masing-masing.


SETIAP komuniti menghantar juadah ke masjid dengan menu yang berbeza.


"Acara itu bukanlah rutin tahunan, tetapi kerana kampung itu bakal dikunjungi oleh Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said maka penduduk sepakat untuk menjadikan majlis berbuka puasa pada petang itu sebagai acara yang luar biasa," kata Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Gemuruh, Amran Abdullah.

Katanya, penduduk kampung tidak mahu cara memasak secara gotong-royong dianjurkan sebaliknya setiap hidangan perlu dimasak sendiri oleh penduduk kampung di rumah masing-masing.

Dengan cara begini katanya, setiap komuniti menghantar juadah ke masjid dengan menu yang berbeza.

Air tangan


AHMAD SAID (kiri) turut memeriahkan majlis berbuka puasa di Masjid Kampung Gemuruh, Tepoh, Kuala Terengganu, Terengganu baru-baru ini.


Tujuannya adalah untuk membolehkan semua tetamu dapat merasa air tangan orang kampung.

"Sekitar tahun 1970-an dulu, jumlah hidangan yang dihantar cukup banyak sehinggakan ruang dalam masjid penuh dengan talam hidangan yang bertutup tudung saji anyaman nipah.

"Jika tidak muat, orang kampung menyusunnya berlapis-lapis supaya ia muat di atas talam. Kemudian, setelah semuanya selesai dan dihias cantik baru dihantar ke masjid untuk disajikan pada majlis berbuka puasa beramai-ramai," katanya ketika ditemui pada majlis itu.

Turut hadir pada majlis itu ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Tepuh, Muhammad Ramli Nuh dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Wan Nawawi Wan Ismail.


PARA penduduk menjunjung lauk pauk masing-masing menuju ke masjid untuk hidangan berbuka puasa.


Sebagai simbolik menyambut ketibaan Ahmad, seramai 15 wanita menjunjung talam dengan pelbagai jenis lauk sambil berarak dan berselawat mengiringi ketibaan jemputan kenamaan ke meja makan.

Kata Amran, majlis yang penuh adat dan cara tradisional itu melibatkan lebih 100 hidangan lauk tradisional dan kuih muih yang dimasak di rumah mengikut kreativiti dan kemampuan masing-masing. Ia kemudiannya dibawa ke masjid secara beramai-ramai pada pukul 5.30 petang.

Memori silam

"Antara masakan kampung yang dihidangkan ialah gulai ayam kampung, sayur rebung buluh, acar pisang, gulai telur itik, kerabu jantung pisang dan sambal petai serta kuih tradisional seperti nekbat, puteri mandi, bubur lambuk, lompat tikam dan tapai beras.

"Tradisi yang diturunkan oleh datuk nenek kita pada masa dahulu mungkin akan hilang sekiranya generasi baharu tidak mengambil inisiatif untuk meneruskannya," ujarnya.

Sementara itu, seorang penduduk, Wan Salina, 47, berkata, tradisi menjunjung lauk dari rumah ke masjid ini telah mengembalikan memori silamnya ketika zaman kanak-kanak.

Malah katanya, tradisi unik itu sepatutnya diteruskan bagi memulihara dan memartabatkan budaya yang pernah meresapi kehidupan masyarakat lampau.

"Sudah lama kami menunggu saat-saat ini dan akan terkenang kembali kepada kehidupan ketika zaman kanak-kanak.

"Ketika itu, kami akan berkumpul di satu tempat sebelum menyertai orang dewasa berarak dari rumah ke masjid," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Peluru sesat lalu celah ketiak - Aji

Posted:

Peluru sesat lalu celah ketiak - Aji

Peluru sesat lalu celah ketiak - Aji

Oleh SHAH NIZAM OMAR dan JULIA ISMAIL
berita@kosmo.com.my

NORAZRINA JAAFAR menyiram pusara Allahyarham suaminya, Noramfaizul sambil mendukung anak mereka, Mohd. Naufal, 3, di Tanah Perkuburan Islam Universiti Putra Malaysia di Serdang, Selangor semalam.


SUBANG - Jurukamera TV3, Aji Saregar Mazlan menyifatkan dirinya bagaikan mati hidup semula apabila terselamat dalam tragedi tembakan curi yang mengorbankan jurugambar BernamaTV, Allahyarham Noramfaizul Mohd. Nor, 39, di Mogadishu, Somalia kelmarin.

Dia berkata, selepas mengorbankan rakannya, peluru sesat tersebut yang dipercayai dilepaskan oleh tentera Kesatuan Afrika (AU) telah melalui celah ketiak dan rusuknya di sebelah kanan.


NAJIB dan Muhyiddin bersolat jenazah Allahyarham Noramfaizul di Masjid Pangkalan Tentera Udara Subang di Selangor semalam.


"Saya sangat bernasib baik kerana peluru tersebut menembusi badan arwah terlebih dahulu sebelum lalu di celah ketiak dan rusuk saya di sebelah kanan, menyebabkan saya tercedera.

"Ada orang beritahu saya, telah terjumpa sebuah peluru yang dipercayai terkena arwah dalam pacuan empat roda dinaiki saya bersama rakan media lain," ceritanya lagi.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Allahyarham disambut sebagai wira negara

Posted:

Allahyarham disambut sebagai wira negara

Allahyarham disambut sebagai wira negara

Oleh SHAH NIZAM OMAR
shahnizam.omar@kosmo.com.my


Sebahagian daripada orang ramai membantu mengusung keranda jenazah Noramfaizul (gambar kecil) di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia, Subang semalam.


SUBANG - Suasana pilu menyelubungi Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di sini apabila pesawat Charlie C-130 yang membawa jenazah jurukamera BernamaTV, Noramfaizul Mohd. Nor yang maut akibat terkena tembakan curi di Mogadishu, Somalia pada Jumaat lalu tiba kira-kira pukul 10.05 pagi semalam.

Pesawat yang sama turut membawa pulang seramai 16 pengamal media lain yang turut disertai 14 pasukan khas daripada sukarelawan Kelab Putera 1Malaysia, doktor (19) dan krew TUDM (26) yang diketuai oleh Presiden Kelab Putera 1Malaysia, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim.

Sejurus tiba, jenazah Allahyarham yang diiringi Abdul Azeez disambut anggota keluarga termasuk ayah Allahyarham, Mohd. Nor Mat Yassin, 66, dan ibunya, Naemah Abd. Majid, 63.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor turut menyambut ketibaan jenazah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Adinda Sultan Kelantan dakwa disabotaj

Posted:

Adinda Sultan Kelantan dakwa disabotaj

Adinda Sultan Kelantan dakwa disabotaj

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my


TENGKU MUHAMMAD FAKHRY hadir ke pejabat SPRM Kelantan di Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU - Adinda Sultan Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra membuat aduan di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kelantan di sini, semalam terhadap Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri setelah mendakwa terdapat cubaan sabotaj yang menyebabkan cukai jalan empat buah kereta peribadi milik ayahanda beliau, Sultan Ismail Petra gagal diperbaharui.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Selangor lancar misi julang Piala Malaysia

Posted:

Selangor lancar misi julang Piala Malaysia

Selangor lancar misi julang Piala Malaysia

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my

BARISAN pemain Selangor giat menjalani latihan di Padang SUK, Shah Alam semalam.


SELANGOR melaungkan amaran awal kepada barisan pencabar mereka dalam kempen Piala Malaysia musim ini.

Misi 'Piala Malaysia ke-33' dilancarkan semalam dengan matlamat utama untuk merampas kembali piala berprestij itu daripada genggaman penyandang juara, Kelantan.

Bagi merealisasikan misi tersebut, jurulatih Selangor, K. Devan menuntut agar kesemua barisan pemainnya menampilkan rentak permainan terbaik pada kempen Piala Malaysia yang telah memasuki edisi ke-85.

Bagaimanapun, Devan tidak mahu anak-anak buahnya dibuai dengan rekod cemerlang skuad Gergasi Merah pada kempen Piala Malaysia.

Beliau percaya jika mereka terlalu yakin atau beraksi sambil lewa, tidak mustahil Selangor akan kecewa lagi musim ini.

"Banyak aktiviti dilakukan menjelang Piala Malaysia, salah satu daripadanya adalah misi ini (Piala Malaysia ke-33), di mana saya nampak kami dapat satu semangat yang baik dalam pasukan.

"Ini juga telah menyedarkan semua pihak bahawa setiap aktiviti yang kita buat selama ini telah menyedarkan pemain bahawa seriusnya pihak pengurusan (Selangor) untuk menjulang Piala Malaysia musim ini," kata Devan ketika ditemui di majlis pelancaran misi 'Menjulang Piala Malaysia ke-33' di Padang SUK, Shah Alam, Selangor semalam.

Sementara itu, ketua pasukan Selangor, Amri Yahyah menyeru rakan-rakan sepasukannya agar tampilkan aksi yang terbaik sepanjang saingan Piala Malaysia 2011.

"Semua pemain kini mempunyai semangat berkobar-kobar untuk menjulang Piala Malaysia.

"Ini kerana ia merupakan satu-satunya piala yang tinggal untuk tahun ini dan kami akan bekerja keras untuk merealisasikan misi kali ini.

"Kami sedar lawan yang menanti kami sepanjang kempen Piala Malaysia kali ini tidak akan memberikan laluan mudah, tetapi kami bertekad menampilkan aksi konsisten dan terbaik," ujarnya.

Katanya, Selangor kini sudah cukup bersedia untuk aksi pembukaan menentang pasukan berstatus kelab, T-Team di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu malam esok.

"Saya harap bantuan daripada rakan-rakan sepasukan untuk saya menamatkan kemarau gol seterusnya memberi permulaan baik kepada Selangor," kata Amri.

Safiq sudah sedia pikat Cardiff City

Posted:

Safiq sudah sedia pikat Cardiff City

Safiq sudah sedia pikat Cardiff City


SAFIQ mahu mengembangkan kariernya dengan berkelana ke luar negara.


PEMAIN tengah Selangor, Safiq Rahim benar-benar berhajat menyarung jersi Cardiff City.

Meskipun hanya menjalani ujian percubaan selama dua minggu bersama Cardiff City pada penghujung bulan depan, Safiq berazam menampilkan aksi terbaik bagi memikat hati pihak pengurusan kelab Liga Divisyen Dua England itu.

"Ini adalah masanya untuk saya pamerkan aksi cemerlang dan yang pasti, saya tidak akan menolak (peluang) jika mendapat tawaran mewakili Cardiff City.

"Saya menganggap perkara ini (berhijrah) sebagai cabaran baharu buat diri saya sendiri demi melihat karier selaku pemain bola sepak terus meningkat," kata Safiq semalam.

Safiq berkata, dia sudah bersedia dari segi mental dan fizikal untuk menghadapi cabaran dan dugaan apabila beraksi di England kelak.

"Memang saya dah bersedia. Saya dah fikirkan, apabila beraksi di England, mental perlu kuat dan saya sendiri akan berusaha keras untuk meningkatkan kualiti permainan memandangkan persaingan yang cukup hebat di sana.

"Sasaran utama saya adalah perlu melepasi terlebih dahulu ujian percubaan tersebut dan sekiranya berjalan dengan lancar, saya boleh beraksi (bersama Cardiff City) pada Januari depan," jelasnya.

Dalam masa yang sama, kapten skuad kebangsaan ini juga tidak menolak kemungkinan untuk beraksi dalam Liga Indonesia atau Liga Singapura jika mendapat tawaran daripada mana-mana kelab.

Bagaimanapun, Safiq mahu melupakan seketika impiannya itu demi membantu Selangor menjulang Piala Malaysia musim ini.

"Buat sementara ini, saya mahu fokus terlebih dahulu bersama Selangor dalam kempen Piala Malaysia.

"Saya mahu membantu Selangor menjuarai Piala Malaysia buat kali ke-33.

"Pihak Cardiff City juga tidak mahu ganggu tugasan saya bersama Selangor dan mereka mahu saya beri tumpuan penuh terhadap saingan itu terlebih dahulu," jelasnya.

Shahrizan sedia pikul amanah

Posted:

Shahrizan sedia pikul amanah

Shahrizan sedia pikul amanah

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


SHAHRIZAN giat menjalani latihan sebagai persiapan membantu Kelantan dalam menghadapi kempen Piala Malaysia musim ini.


"INI adalah peluang terbaik, saya harus guna kesempatan ini sebaik mungkin." Demikian ujar Shahrizan Ismail, penjaga gol kedua Kelantan yang diberi peluang untuk menggalas cabaran The Red Warriors dalam mengharungi kempen Piala Malaysia.

Shahrizan diberi tanggungjawab tersebut selepas penjaga gol utama Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat diarahkan untuk terus bersama skuad Olimpik negara. Selepas hanya membuat tiga penampilan bersama Kelantan musim ini (satu perlawanan Piala FA dan dua lagi pada Liga Super), Shahrizan menyedari bahawa keyakinan para peminat setia Kelantan terhadapnya tidak begitu baik.

Jelas Shahrizan, isu sama ada bersedia atau tidak menggalas tugas menjaga gawang Kelatan tidak timbul kerana baginya, sebagai pemain, dia sentiasa yakin untuk beraksi. "Disenaraikan sebagai penjaga gol utama atau simpanan sentiasa membuatkan saya bersedia kerana dalam bola sepak apa sahaja boleh berlaku dan kita kena sentiasa bersedia untuk kemungkinan itu.

"Selepas sekian lama saya hanya memanaskan bangku simpanan, ini merupakan kesempatan terbaik untuk saya membuktikan kemampuan. "Memang tidak dapat dinafikan, ia suatu yang membosankan apabila diletakkan sebagai pilihan kedua, tetapi nyata itu membuatkan saya lebih berazam untuk disenaraikan," kata Shahrizan semalam.

Shahrizan menambah, beberapa siri perlawanan persahabatan yang dilalui sebelum ini membuatkan keyakinannya bertambah. Dia kini tidak mahu menoleh kebelakang dan berazam untuk terus mengekalkan momentum dan memberikan persembahan terbaik. "Namun, segalanya bergantung kepada jurulatih (Datuk M. Karathu) sama ada untuk memilih saya mengisi kekosongan yang ditinggalkan Khairul Fahmi.

"Selain saya, jurulatih juga mempunyai pilihan lain seperti Halim Napi, Judtana Eh Put atau Muhammad Syazwan Yusoff. "Kelantan mempunyai ramai penjaga gol yang bagus, saya tidak boleh berasa selesa kerana persaingan terlalu kuat.''

Sementara itu, pengurus Kelantan, Azman Ibrahim memberitahu, Shahrizan dan Khairul Fahmi mempunyai keupayaan yang hampir setara. Justeru, beliau percaya Shahrizan mampu menggunakan pengalamannya untuk membantu Kelantan mengharungi kempen Piala Malaysia kali ini.

"Ketiadaan Apex (Khairul Fahmi) tidak begitu dirasai kerana kita memiliki Shahrizan yang sentiasa mahu menjadi yang terbaik. "Ia suatu yang bagus kepada pasukan dan saya yakin kekurangan itu mampu ditampung oleh Shahrizan.

"Saya puas hati dengan apa yang dipamerkannya sebelum ini, tetapi saya mahu dia terus berusaha dan bekerja keras untuk mengekalkan prestasi dan posisinya. "Dalam pasukan Kelantan tiada istilah 'anak emas', mereka yang memberikan yang diterbaik akan diberi peluang beraksi," jelasnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Disiplin pemakanan, senaman

Posted:

Disiplin pemakanan, senaman

Disiplin pemakanan, senaman

LIMA tahun lalu, Jennifer Hudson, 30, menggemparkan persada Hollywood dengan kecemerlangan lakonannya menerusi filem muzikal, Dreamgirls. Filem arahan Bill Condon yang menggandingkan Jennifer bersama Beyonce Knowles itu, berjaya menonjolkan bakat Jennifer yang bukan saja memiliki vokal yang memukau malah mempamerkan lakonan berkesan.

Namun, pada bulan Januari tahun ini, nama pelakon kulit hitam manis itu sekali lagi mengejutkan dunia apabila menghiasi media hiburan antarabangsa dengan sosok badan yang langsing.

Biarpun enggan mendedahkan jumlah penurunan berat badan yang sebenar, namun pelbagai pihak memuji imej baharu ibu beranak satu itu. Jika sebelum ini, wanita kelahiran Chicago, Amerika Syarikat (AS) berkenaan tergolong dalam kelompok selebriti berbadan gempal atau XXXL tetapi kini tidak lagi.

Duta kepada Weight Watchers iaitu sebuah syarikat yang menawarkan seleksi produk dan rundingan diet di Amerika Syarikat itu, sudah mula menggayakan dres mengikut potongan badan dan bersaiz 0. Berbanding pakaian saiz 16 yang pernah disarungkannya sejak menuntut di sekolah menengah.


SEJAK tampil kurus, Kelly bukan saja semakin galak berfesyen malah, dia mendapat perhatian pelbagai jenama pakaian.


"Saya kelihatan lebih muda dan segar. Penampilan terbaharu ini jauh berbeza dengan imej saya semasa belajar di sekolah tinggi. Ternyata proses menurunkan berat badan merupakan tugasan dan detik yang paling mencabar. Selain ketahanan mental dan fizikal, saya perlu berdisiplin soal senaman dan pemakanan yang ideal.

"Namun, hari demi hari saya semakin seronok berdiet dan bersenam. Apatah lagi bertuah mendapat bimbingan jurulatih peribadi, Harley Pasternak. Saya dapati sejak badan semakin mengecil stamina nyanyian bertambah baik. Sebab itu, bagi memastikan badan 'cantik' ini kekal lama saya sentiasa mengamalkan aktiviti yang menyihatkan terutamanya bersukan," terang bekas American Idol musim ketiga berkenaan.

Bantuan buah epal

Sementara itu bagi Kelly Michelle Lee Osbourne, 27, impian untuk kurus tidak pernah tercatat dalam kamus hidupnya memandangkan sejak kecil dia tidak pernah mendapat dorongan ataupun kata-kata semangat daripada orang sekeliling supaya menurunkan berat badan.

Bertambah malang, penyanyi berkenaan turut menjadi bahan cacian kelompok media yang lebih gemar mempersenda bentuk badannya daripada hadir memberi sokongan.

Lagipun sebahagian besar kehidupannya sebelum ini, bergelumang dengan masalah penagihan dadah.

"Sepanjang bergelar anak seni, pihak media lebih 'selesa' menghentam bentuk badan saya. Tetapi segala-segalanya berubah selepas keluar dari pusat pemulihan dadah, tiga tahun lepas. Enggan kembali pada dunia hitam, saya dengan hati terbuka menerima pelawaan menyertai pertandingan tarian, Dancing With the Stars.

"Bertitik tolak daripada pertandingan berkenaan saya mendapati perubahan bentuk badan yang menakjubkan. Pada mulanya, kekerapan berlatih menari, berat badan saya semakin susut sehingga turun lima kilogram dalam tempoh dua minggu. Namun, perubahan itu tidak bertahan lama. Berat badan saya naik secara mendadak. Ia berlaku disebabkan tabiat pemakanan yang tidak seimbang. Lazimnya, selepas sesi latihan tarian, perut mula terasa lapar sehingga saya cenderung menikmati makanan ringan, piza dan kentang goreng," luah Kelly yang menyifatkan amalan pemakanan itu telah menyebabkan badannya menjadi tidak bermaya dan keletihan.


BERBEZA. Susuk tubuh Rani yang semakin langsing berkat senaman di gim dan latihan yoga.


Ekoran daripada itu, anak kepada pasangan Ozzy dan Sharon Osbourne, kembali menjalani kehidupan yang lebih sihat dan positif. Langkah permulaan dia memperbanyakkan sayur-sayuran dan buah-buahan dalam rejim diet harian.

Selain itu, dia yang baru saja selesai menjalani kempen iklan koleksi Material Girl, kepunyaan selebriti popular Madonna, turut melatih diri supaya tidak menjamah makanan selepas pukul 8 malam. Jika lapar sekalipun sebelum tidur Kelly akan menikmati sebiji epal merah sebagai alas perut.

Tambah penggemar fesyen vintaj itu, dia turut mendaftarkan diri bersama teman di gim dan menyertai kelas pilates. Setakat ini, saya telah kehilangan sebanyak 22 kilogram dan paling menggembirakan saya boleh menyarungkan pakaian bersaiz S serta tidak malu berbikini.

Kareena tolak daging


JENNIFER kini mampu memperagakan pakaian saiz S, hasil program diet kendalian Weight Watchers.


Dalam pada itu, pelakon gred A di industri Bollywood, Kareena Kapoor, mampu tersenyum puas apabila usahanya selama setahun menurunkan berat badan menampakkan hasil. Bayangkan, dalam tempoh berkenaan adik kepada pelakon Karisma Kapoor itu, langsung tidak menjamah karbohidrat seperti nasi dan roti canai.

Malah, pelakon utama Kurbaan itu turut meninggalkan tabiat memakan daging kerana menyifatkan daging antara makanan yang menyebabkan berat badannya bertambah secara mendadak. Nampaknya, pantang larang itu menjadi kerana Kareena yang mesra disapa Bebo berjaya mengurangkan berat badannya sebanyak 12 kilogram.

Kini kekasih kepada pelakon Saif Ali Khan berkenaan berbangga menjalani kehidupan peribadi dan karier dengan berat badan 48 kilogram.

"Sebelum ini saya merupakan peminat tegar daging dan karbohidrat memandangkan makanan ini antara makanan ruji keluarga saya. Tetapi, hari ini pola pemakanan saya hanya pada sayur-sayuran dan minum banyak air masak serta jus buah-buahan tanpa gula.

"Sejak menjadi vegetarian tubuh badan saya semakin sihat, cergas dan langsing. Namun, tak dinafikan ada suara-suara sumbang yang mengecam saya mengalami masalah aneroksia sehingga berita itu membimbangkan keluarga saya," tambah Kareena yang obses pada penggaris mata dan pelembap bibir.

Rani amalkan yoga


TEMPOH setahun berdiet, Kareena berjaya menurunkan berat badan sebanyak 12 kilogram.


Pelakon popular Bollywood Rani Mukherjee, 33, antara selebriti yang turut mengalami transformasi bentuk badan. Anak kelahiran Mumbai, India yang mencipta populariti menerusi filem Kuch Kuch Hota Hai bersama Shah Rukh Khan dan Kajol, sebelum ini merupakan pembeli setia pakaian bersaiz L dan M.

"Sejak muncul dalam filem Kuch Kuch Hota Hai, saya menerima kritikan tentang tubuh badan yang berisi berbanding lakonan. Pada mulanya, saya tak menghiraukan sebarang kata-kata sinis tetapi, lama-kelamaan ia mendorong agar saya berubah.

"Lantas saya mengambil keputusan untuk menurunkan berat badan. Namun, saya tidak mengimpikan hasil yang drastik, berkurangan antara dua kilogram dalam tempoh sebulan juga sudah memadai," tutur pelakon Hum Tum dan Paheli yang mula mengurangkan pengambilan makanan yang berminyak dan bergoreng.

Bagi memastikan dia mengamalkan diet seimbang dan tidak menjejaskan kesihatan tubuh badannya, maka Rani yang memiliki suara serak-serak basah itu mendapatkan tip daripada doktor pemakanan.

Selain itu, sepupu kepada pelakon Kajol tersebut turut mengamalkan yoga yang dirasakan baik untuk membantu membina ketahanan minda dan fizikal. Selain itu, dia juga melakukan aktiviti senaman di gim sebanyak tiga kali seminggu.

"Sebelum ini, saya fikir untuk kurus hanya perlu diet dan berpantang makan karbohidrat dan minyak. Padahal, memiliki bentuk badan yang langsing memerlukan kita menggabungkan pengambilan pemakanan yang betul dan senaman secara sistematik," tutur Rani yang pernah memenangi Aktres Terbaik pada Anugerah Filmfare yang ke-50.

Pesona tudung polos

Posted:

Pesona tudung polos

Pesona tudung polos


GAYA funky remaja terserlah dengan padanan tudung polos rona hijau bersama selendang polka dot.


TREND fesyen bertudung di Malaysia pada hari ini nampaknya semakin menunjukkan peningkatan yang positif. Kini rangkaian butik mahupun kios yang menjual tudung tidak hanya terhad pada penjualan tudung bawal pelbagai gred. Sebaliknya, masing-masing semakin berlumba-lumba menawarkan koleksi tudung pelbagai jenis, material, warna dan corak.

Situasi tersebut diakui oleh perunding imej dan pensyarah fesyen Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, Faizal Hamid, yang melihat fenomena penjualan tudung hampir setaraf dengan industri fesyen aksesori, sepatu dan pakaian.

"Secara tidak langsung, ia membuktikan golongan wanita bertudung kini semakin bijak bergaya dan memiliki cita rasa fesyen yang baik. Mereka semakin berani mencuba pembaharuan tetapi pada masa yang sama mengekalkan imej muslimah.

"Disebabkan itu, jika diperhatikan fesyen tudung juga mempunyai gelombangnya sendiri. Wanita bertudung tidak lagi terhad pada pemakaian tudung bawal semata-mata sebaliknya, semakin menyerlah dengan tudung siap pakai yang diperbuat daripada kain likra, selendang satin, selendang kain kapas dan yang paling terbaharu selendang panjang bercorak serta berwarna terang," jelas Faizal kepada Stailo yang menyarankan agar kelompok remaja bertudung sentiasa tampil dengan imej segar dan berwarna-warni.


DUA lapisan tudung siap pakai nuansa hitam dan merah yang semakin popular pada hari ini.


Tambah Faizal, selendang warna terang yang semakin popular antara item fesyen yang wajib dimiliki oleh wanita bertudung khususnya golongan remaja. Namun begitu, remaja perlu meneliti sewaktu memilih selendang bercorak dan berwarna. Ia perlu bersesuaian dengan personaliti, lokasi dan majlis yang dihadiri. Paling penting elakkan penampilan kelihatan seperti badut atau mangsa fesyen.

Sebagai contoh, jangan sesekali memadankan, selendang bercorak bersama pakaian yang bermotif bunga atau bercorak abstrak. Tindakan sedemikian akan menyebabkan penampilan kelihatan sarat dan mengundang pandangan kurang selesa daripada orang sekeliling.

"Tidak dinafikan selendang bercorak menyuntik mood ceria kepada individu, namun jika tersalah percaturan ia menyebabkan anda berasa kurang selesa. Kepada mereka yang gemar memakai selendang bercorak pastikan tudung ini dipakai bersama baju polos.

"Selain itu, selendang bercorak cocok digayakan bersama tudung siap pakai konsep polos. Memakai dua lapis tudung berlainan konsep membantu menampakkan penampilan yang menawan. Biasanya selepas menyarungkan tudung siap pakai jenis polos, wanita boleh melilit selendang bercorak di bahagian atas kepala," terang Faizal mengenai trend remaja yang gemar memakai tudung polos bersama selendang bercorak. - IZYAN LIYANA MOHD. DARIF

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Jaket kalis peluru tak berkesan

Posted:

Jaket kalis peluru tak berkesan

Jaket kalis peluru tak berkesan

04/09/2011 9:57pm

PETALING JAYA — Pemakaian jaket kalis peluru tidak dapat menjamin keselamatan jurukamera BernamaTV, Noramfaizul Mohd. Nor kerana saiz peluru yang digunakan adalah besar dan mampu menembusi jaket tersebut, kata ketua pasukan perubatan misi bantuan kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ke Somalia, Datuk Dr. Alwi Abdul Rahman.

Beliau berkata, peluru yang mengenai Allahyarham adalah besar, dan menjejaskan dua organ penting mangsa iaitu jantung dan paru-paru.

"Walaupun pakai vest tapi masih boleh tembus. Peluru itu memasuki grey area... masuk dari armpit dan tembus ke bahu. Selepas terkena tembakan itu dia langsung tidak sedarkan diri," katanya kepada pemberita selepas tiba di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Subang, dekat sini hari ini.

Dr. Alwi merupakan salah seorang daripada 55 anggota misi kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ke Somalia termasuk Allahyarham Noramfaizul yang maut Jumaat lepas akibat terkena tembakan curi semasa membuat liputan di Mogadishu. — Bernama

Lelaki cedera ditembak

Posted:

Lelaki cedera ditembak

Lelaki cedera ditembak

04/09/2011 8:16pm

IPOH - Seorang pekerja kedai telefon bimbit cedera ditembak manakala seorang kelindan lori dilarikan empat lelaki yang sama dalam dua kejadian berasingan di sini awal hari ini.

Dalam kejadian pertama, Goldan Francis, 18, ditembak di depan rumah neneknya di Taman Rishah pada 2.15 pagi, menyebabkan lengan kirinya cedera.

Difahamkan, sebelum itu, keluarga Francis sedang meraikan sambutan ulang tahun neneknya, dan ketika kejadian, mangsa berbual di luar rumah apabila kenderaan yang dinaiki empat suspek berkenaan berhenti di depan rumah berkenaan.

Ibu saudara mangsa, G.Ushanantini, 30, berkata Francis menganggap kumpulan itu ingin bertanyakan arah, namun secara tiba-tiba seorang daripada mereka keluar dari kereta dan melepaskan tembakan ke arah mangsa.

Beliau berkata Francis yang duduk di atas motosikal kemudian bergegas ke rumah rakannya dan dibawa ke Hospital Pakar Ipoh.

Selepas itu, dua suspek bersenjatakan parang dan kayu golf, cuba memasuki rumah teres berkenaan, namun gagal kerana ia dikunci dari dalam.

Terdahulu, kumpulan itu dipercayai menculik seorang kelindan lelaki berusia 21 tahun yang sedang berbual dengan dua rakannya di sebuah restoran berhampiran hotel bajet di Menglembu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim berkata dalam insiden 12.30 tengah malam itu, suspek turut melepaskan tembakan sebelum melarikan mangsa.

Beliau berkata mangsa dipercayai dipukul di Bercham sebelum ditinggalkan di Jalan Kuala Kangsar dalam keadaan mata dan kepala ditutup.

Suspek, yang terdiri daripada empat lelaki berusia lingkungan 20-an dan 30-an, dipercayai bersenjatakan parang, kayu golf serta pistol.

Katanya, setakat ini belum ada tangkapan dibuat dan kes disiasat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan dan Seksyen 3 Akta Senjata Api. - Bernama

10 bas disaman di Kedah

Posted:

10 bas disaman di Kedah

10 bas disaman di Kedah

04/09/2011 5:23pm

ALOR SETAR - Sepuluh kes membabitkan syarikat bas dicatatkan sepanjang tempoh Ops Raya 2011 Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kedah yang dijalankan di terminal Bas Shahab Perdana di sini dan hentian bas di Sungai Petani.

Pengarahnya, Ahmad Musadad Sulaiman berkata, kes-kes berkenaan termasuk mengenakan kadar tambang yang lebih mahal berbanding kadar biasa, bas lewat sampai dan bas yang disediakan tidak berada dalam keadaan yang baik.

Katanya ia adalah hasil aduan daripada orang ramai yang menggunakan perkhidmatan bas ekspres di kedua-dua terminal bas itu.

Beliau berkata pihaknya juga telah membuat pemeriksaan tayar terhadap 23 bas dan mendapati semuanya berada dalam keadaan yang baik.

"Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) turut melakukan pemeriksaan terhadap pemandu-pemndu bas dan didapati dua pemandu bas positif dadah dan mereka (pemandu bas) tidak dibenarkan memandu dan syarikat perlu menukar pemandu lain bagi meneruskan perjalanan," kata kepada pemberita di sini hari ini.

Ahmad Musadad berkata dalam operasi yang dijalankan di kedua-dua terminal bas itu malam tadi, sebanyak 48 buku log pemandu bas diperiksa berbanding hari biasa iaitu hanya sekitar 20 buku log sahaja diperiksa.

"Syarikat-syarikat bas turut diminta agar menyediakan dua pemandu bagi membolehkan mereka bergilir-gilir sewaktu dalam perjalanan," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Mogadishu antara bandar paling bahaya

Posted:

Mogadishu antara bandar paling bahaya

Mogadishu antara bandar paling bahaya

BEBERAPA orang menaiki sebuah van untuk kembali ke kawasan perumahan di Bakara, Mogadishu pada Khamis lalu selepas para pemberontak kumpulan Al-Shebab berundur dari bandar ini.


MOGADISHU – Bandar Mogadishu di Somalia dianggap antara yang paling tidak selamat di dunia kerana kejadian tembakan curi yang dilepaskan oleh beberapa kumpulan militia yang saling bermusuhan kerap berlaku.

Kejadian tembakan curi itu berlaku selepas kumpulan bersenjata yang bersekutu dengan Al-Qaesa, Al-Shebab melarikan diri dari bandar ini.

Kumpulan tersebut melarikan diri pada bulan lalu dari Mogadishu selepas kalah dalam pertempuran dengan tentera kerajaan Somalia yang diiktiraf masyarakat antarabangsa termasuk Kesatuan Afrika (AU).

Namun, kumpulan itu memberi amaran akan melakukan serangan gerila di bandar ini seperti serangan bom kereta dan pembunuhan.

Walaupun kerajaan sementara Somalia kini menguasai sepenuhnya Mogadishu buat kali pertama selepas Perang Saudara berlaku pada 1991, para pemberontak masih mengawal bahagian selatan dan tengah Somalia yang kini dilanda masalah kebuluran.

Di bandar ini, kehidupan berlangsung seperti biasa dengan jalan-jalan raya sibuk dengan bas mini, orang ramai duduk minum teh di deretan rumah manakala penjaja menjual buah-buahan segar.

Pasukan pemantau media, Wartawan Tanpa Sempadan (RSF) menyenaraikan Somalia sebagai negara paling banyak kematian buat kakitangan media.

Seramai 23 kakitangan media mati sejak 2007. Jumlah itu tidak termasuk mangsa terbaharu iaitu kakitangan Bernama TV, Noramfaizul Mohd Nor, 39, yang mati ditembak manakala jurukamera TV3, Aji Saregar Mazlan, 27, cedera di Mogadishu kelmarin.

Tembakan itu dilepaskan oleh kumpulan penyerang yang tidak dikenali.

Dalam kejadian itu, seorang pegawai keselamatan dengan tentera kerajaan yang disokong AU, Abdukarim Ali berkata, kakitangan media itu menaiki sebuah kenderaan dalam konvoi yang disertai bersama beberapa lelaki militia swasta yang kerap diupah oleh rakyat asing untuk melindungi ancaman penculikan di bandar ini.

"Lelaki-lelaki itu (kakitangan Bernama TV dan jurukamera TV3) ditembak dengan peluru semasa mereka berada di dalam kereta," kata Abdukarim. – Agensi

Pasangan nyaris maut ketika berasmara

Posted:

Pasangan nyaris maut ketika berasmara

Pasangan nyaris maut ketika berasmara


KERETA dinaiki Qiao Hou dan kekasihnya merempuh penghadang tempat letak kereta di sebuah bangunan di Changsa baru-baru ini.


CHANGSA – Satu pasangan yang berasmara dalam sebuah kereta nyaris maut kerana mereka tidak mematikan enjin kereta, lapor sebuah akhbar semalam.

Pasangan itu pada mulanya berasmara dalam kereta yang diletakkan di tempat letak kereta di atas bumbung sebuah bangunan di sini, selatan China baru-baru ini.

Mereka tidak mematikan enjin kerana mahu menikmati hawa dingin ketika berasmara.

Namun, si lelaki, Qiao Hou tertolak gear menyebabkan kereta berkenaan mengundur dan merempuh penghadang tempat letak kereta.

Kereta itu tidak terjatuh sebaliknya bahagian belakang kenderaan tersebut tergantung pada ketinggian 18.28 meter.

Kekasih Hou menjerit menyebabkan beberapa orang bergegas membantu mereka keluar dari kenderaan itu.

– Agensi

Kate Winslet pakai gaun perdaya pandangan mata

Posted:

Kate Winslet pakai gaun perdaya pandangan mata

Kate Winslet pakai gaun perdaya pandangan mata

VENICE – Pelakon terkenal, Kate Winslet, 35, memakai gaun yang boleh memperdayakan pandangan mata orang ramai yang melihat bentuk tubuhnya, lapor sebuah akhbar semalam.

Winslet memakai pakaian itu semasa dia menghadiri Festival Filem Venice Ke-68 di sini kelmarin.

Dia memakai pakaian ciptaan pereka Britain, Stella McCatney yang menyebabkan orang ramai akan melihat aktres tersebut memiliki pinggang yang amat ramping.

Gaun yang dipakai Winslet itu berwarna cerah di bahagian depan manakala bahagian belakangnya mempunyai warna hitam.

– Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Kesihatan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Kesihatan


Imbas genetik

Posted:

Imbas genetik

Imbas genetik

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN
afzan.kasiman@kosmo.com.my

STEPHEN menunjukkan gambar rajah sampel gen yang sedang diuji kaji.


MAZLAN HAMID, 34, seorang eksekutif teknikal, sudah lima tahun mengambil ubat tekanan darah tinggi. Bagaimanapun, baru-baru ini, dia mudah loya dan muntah.

Pada awalnya Mazlan beranggapan dia mengalami keracunan makanan tetapi apabila keadaan itu berlanjutan, bapa kepada dua anak ini mula risau.

"Biasanya keadaan itu akan terjadi apabila saya terlambat makan ubat. Namun, selepas saya makan ubat ikut jadual dan mengurangkan beban kerja, keadaan tidak banyak berubah.

"Saya beranggapan dos ubat yang diberikan doktor perlu ditambah tetapi doktor mencadangkan saya menjalani ujian saringan genetik supaya saya mendapat gambaran lebih jelas tentang masalah yang saya hadapi," katanya.

Menurut Mazlan, selepas keputusan saringan genetik diperoleh, doktor mendapati jenis ubat yang diambilnya tidak lagi sesuai untuk dimakan.

"Doktor jelaskan, ubat untuk satu penyakit tidak semestinya sesuai untuk semua pesakit.

"Seperti saya, pada satu tahap tubuh saya telah menolak ubat yang saya ambil selama ini dan perlu bertukar kepada ubat lain," katanya.

Keadaan yang dihadapi Mazlan bukan situasi yang jarang didengari kerana sudah banyak kes doktor dikatakan salah memberi perskripsi ubat.

Pendekatan satu ubat untuk semua pesakit mungkin perlu diperhalusi kerana tindak balas rawatan atau ubat yang diambil berbeza bagi seorang individu dengan yang lain.

Menjelaskan lebih lanjut tentang perkara ini, Ketua Pegawai Saintifik di Malaysian Genomics Resource Centre Berhad (MGRC), sebuah syarikat pembekal perkhidmatan penjujukan dan analisis genom paling terkemuka di Asia, Dr. Stephen Rudd berkata, variasi genetik berlainan boleh menjadi penyebab ke atas tindak balas negatif terhadap ubat-ubatan.

"Perkhidmatan yang diselenggara pakar genetik ini membolehkan pakar perubatan dan doktor untuk lebih memahami dan memberi nasihat berkenaan pengurusan kesihatan pesakit mereka.

"Selain itu, pakar perubatan dan doktor boleh menentukan ubat-ubatan yang lebih sesuai dan berkesan pada dos yang optimum berdasarkan komposisi genetik pesakit," katanya.

Kromosom

Selain itu, ujian yang dilakukan kepada sampel darah ini boleh mengenal pasti risiko ubat-ubatan yang mempunyai kesan sampingan dalam individu tertentu. Ia juga dapat memberi gambaran tentang kecenderungan seseorang individu terhadap penyakit keturunan dengan lebih awal.

"Menerusi ujian genetik ini doktor boleh mengenal pasti penanda variasi, yang mana antaranya merupakan penyebab penyakit, manakala yang lain membawa risiko seumur hidup akan terkena jangkitan penyakit genetik.

Selain itu, menurutnya, saringan ini juga dapat mengubah diagnosis penyakit, melestarikan pembangunan ubat dan terapi rawatan dengan pantas.

"Apabila ujian ini dijalankan, pelanggan dapat mengetahui kebarangkalian risiko penyakit keturunan yang bakal mereka hadapi.

"Ia bukan untuk menakut-nakutkan pelanggan sebaliknya membantu pesakit bersedia untuk mengelak daripada terkena penyakit tersebut.

"Contoh paling mudah, jika ibu kita menghidap tekanan darah tinggi, anak juga berisiko untuk mendapat darah tinggi. Tetapi, sejauh mana kita mengetahui tahap tekanan darah tinggi yang dihadapi oleh ibu kita?

"Melalui saringan seperti ini, kita lebih bertanggungjawab menjaga kesihatan diri sebelum kita jatuh sakit," katanya.

Menurut Stephen, salah satu daripada hasil industri genomik ialah teknologi yang membolehkan ujian genetik peribadi dilakukan dengan pantas dan terperinci.

"Selain mengukur kecenderungan risiko penyakit untuk diri sendiri, ramai ibu bapa ingin tahu apakah ciri genetik yang mungkin diwarisi oleh anak-anak mereka," katanya yang memberitahu ujian genetik dan ujian darah jauh bezanya.

"Ujian darah yang dilakukan di klinik hanya dapat mengukur kandungan biokimia dalam sampel darah pada waktu tertentu.

"Sebagai contoh, ujian darah hanya menunjukkan sama ada kandungan gula dalam darah pesakit tinggi, sedangkan ujian genetik pula menunjukkan bahawa anda mempunyai gen yang mendedahkan pesakit kepada diabetes jauh lebih awal.

"Oleh kerana ujian genetik tidak dipengaruhi oleh faktor yang boleh mengubah tahap biokimia darah pesakit, seperti pengambilan makanan yang banyak atau alkohol, ia boleh menjadi alat diagnostik yang lebih tepat dan dapat memberi pemahaman penting tentang keadaan kesihatan pesakit pada masa hadapan," ujarnya panjang lebar.

Terdapat tiga kategori utama ujian genetik dan pengesanan awal yang boleh didapati di negara ini iaitu penentuan genotip yang juga dikenali sebagai genotyping.

Kaedah ini cepat mengesan dan mengenal pasti beberapa 'penanda' atau 'bendera merah' dalam profil genetik yang mendedahkan anda kepada penyakit yang diketahui.

Ujian ini turut mengesan kumpulan variasi atau mutasi tertentu dalam maklumat genetik dan kosnya sekitar RM2,000 sahaja.

Kategori kedua pula membabitkan penggunaan mesin penjujukan untuk menjana bahagian-bahagian profil genetik anda.

Bahagian-bahagian ini merangkumi 1.5 peratus daripada keseluruhan profil genetik yang mewakili gen menentukan fungsi yang berlainan dalam badan anda.

Apabila ia dianalisis, pakar sains boleh mengenal pasti kehadiran variasi secara terperinci. Antara penyakit yang boleh diuji ialah sindrom Miller dan penyakit Alzheimer.

Kategori terakhir membabitkan penggunaan mesin penjujukan yang sama seperti kaedah keduatetapi kali ini untuk menjana seluruh profil genetik.

"Dinamakan 'penjujukan seluruh genom', analisis data yang dihasilkan boleh digunakan untuk mendapatkan gambaran lengkap dan menyeluruh tentang profil genetik anda, iaitu maklumat sepenuhnya yang terkandung dalam kesemua kromosom anda," katanya.

Suhu panas rosakkan ubat

Posted:

Suhu panas rosakkan ubat

Suhu panas rosakkan ubat

APABILA pulang dari klinik atau farmasi, pasti pada bungkusan ubat yang dibeli itu tertera aturan penyimpanan iaitu perlu disimpan di tempat yang kering dan sejuk.

Peringatan tersebut mempunyai sebab. Ini kerana ubat-ubatan mudah rosak jika dibiar terdedah kepada suhu yang terlalu panas.

Dalam satu kajian oleh sekumpulan pakar dari Perkhidmatan Maklumat Ubat-ubatan, Universiti Butler, Indiana, Amerika Syarikat, mendapati suhu udara melebihi 30 darjah Celcius boleh merosakkan bahan aktif di dalam ubat.

Ahli farmasi yang turut serta dalam kajian ini, Dr. Amy Peak, memberitahu, beberapa ubat-ubatan yang tidak tahan pada udara panas ialah insulin, hormon tiroid, ubat berkaitan dengan aerosol dan inhaler.

Walaupun ada pengeluar ubat yang mendakwa produk mereka boleh bertahan dalam suhu lebih 30 darjah Celcius, tetapi seeloknya ia disimpan di dalam kotak yang jauh daripada suhu panas.

Apabila anda membawa ubat-ubatan ketika bercuti atau mengembara, simpanlah ubat di dalam kabin, bukannya di ruang penyimpanan kargo. Jangan sekali-kali meninggalkan ubat di dalam kereta yang diparkir di kawasan lapang kerana kepanasan dalam kereta boleh mencecah sehingga 71 darjah Celcius.

EKSTRA: Lelaki dan perempuan menggunakan kaedah berbeza untuk menangani tekanan dan mengekspresi emosi. Lelaki pada umumnya sering berdepan gangguan perilaku, penyalahgunaan atau antisosial sedangkan wanita pula lebih kerap mendapat sindrom cemas atau berdepan kemurungan apabila tertekan.

Yogurt boleh ubati stres

Posted:

Yogurt boleh ubati stres

Yogurt boleh ubati stres

BERDASARKAN laporan ilmiah yang diterbitkan oleh Proceeding of the National Academy of Sciences, minuman susu fermentasi atau yogurt dikatakan mampu mengubati depresi.

Menurut sekumpulan pengkaji Ireland, probiotik, atau bakteria baik yang terkandung di dalam yogurt memiliki potensi untuk mengubah kimia otak dan mengurangkan kecemasan dan gangguan yang berkait rapat dengan tekanan.

Rumusan itu hasil daripada uji kaji ke atas seekor tikus yang diberikan probiotik Lactobacillus rhamnosus. Kumpulan pengkaji tersebut mendapati, tikus yang diberi probiotik kurang memiliki tanda-tanda mengalami stres, cemas dan murung. Tikus itu juga mempunyai hormon stres kortikosteron yang jauh lebih rendah.

"Ini membuktikan bahawa probiotik dapat mempengaruhi kimia otak. Ia juga menunjukkan bakteria berperanan penting dalam komunikasi di antara usus dan otak," ujar Profesor John Cryan dari Kolej Universiti Cork, Ireland.

Namun begitu, dia menegaskan bahawa orang yang mengalami kemurungan tidak boleh mengambil jalan mudah dengan membeli semua jenis yogurt di pasaran.

EKSTRA: Amalan meminum air daun mangga yang telah direndam semalaman di dalam secawan air sangat membantu meringankan gejala diabetes.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved