Sabtu, 10 Mei 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Ancaman besar Budak Kecil

Posted:

Ancaman besar Budak Kecil

Ancaman besar Budak Kecil

SEBUAH rumah di Malibu, California runtuh akibat kesan fenomena El Nino.


CUACA panas terik yang melanda negara pada awal tahun ini sememangnya meresahkan ramai orang. Sesetengah kawasan seperti Lembah Klang berhadapan dengan catuan bekalan air berikutan air empangan berada pada paras kritikal.

Ada juga sawah padi yang mula kontang manakala kebakaran hutan dan belukar berlaku di sana sini hampir setiap hari.

Bagi pengusaha jagung di Terengganu, Zakaria Nor, 29, atau lebih mesra dipanggil Pokya, hasil tanaman jagungnya turut terjejas akibat cuaca panas baru-baru ini.

Katanya, kekurangan air menyebabkan saiz tongkol jagung menjadi lebih kecil manakala hasil keluaran turut merosot.

Sebelum ini, ladang jagung seluas 2.4 hektar yang diusahakannya di Marang mampu mengeluarkan hasil sebanyak 20,000 biji semusim namun merosot kepada 10,000 biji sahaja.

"Lebih teruk lagi apabila terdapat beberapa pengusaha ladang lain terpaksa gulung tikar setelah tanaman mereka mati kekeringan," ujarnya yang menjual jagung secara bergerak menggunakan lori sehingga ke Kuantan, Pahang.

Sebenarnya, cuaca panas terik yang dihadapi rakyat Malaysia beberapa bulan lalu belum mencecah tahap mudarat atau kemarau tetapi kesannya begitu dirasai. Bagaimana pula jika keadaan menjadi lebih teruk?

Berita buruknya, Malaysia diramal bakal menghadapi kemarau panjang berikutan kedatangan fenomena El Nino bermula bulan Jun nanti. Ramalan itu berdasarkan kajian terbaharu Pejabat Kaji Cuaca United Kingdom.

Jika benar, Malaysia akan menghadapi keadaan musim kemarau berpanjangan selama enam bulan, begitu juga dengan beberapa negara Asia Tenggara lain.

El Nino ialah fenomena pemanasan suhu permukaan laut di timur Lautan Pasifik yang berlaku dalam tempoh enam bulan berturut-turut.

Pengarah Institut Pengurusan Alam Sekitar dan Sumber Air, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof. Dr. Abdull Rahim Mohd. Yusoff berkata, El Nino biasanya berlaku setiap dua hingga empat tahun sekali.


MUSIM kemarau menyebabkan tanah merekah di Kedah pada tahun 2010.


Abdull Rahim berkata, ukuran El Nino pada tahap yang kuat boleh menyebabkan kekurangan bekalan air dan makanan akibat musim kemarau. Antara tanda-tanda awal kedatangan El Nino yang sudah dapat dilihat sekarang ialah statistik taburan hujan yang kurang daripada normal sejak kebelakangan ini.

"Bibit-bibit El Nino mula kelihatan pada awal tahun ini apabila taburan hujan amat sedikit daripada biasa, malah kurang daripada 50 milimeter (mm) di tempat tertentu.

"Jika benar El Nino akan melanda Malaysia, pihak yang bertanggungjawab menguruskan bekalan air mesti bersedia lebih awal bagi menghadapi fenomena itu," katanya.

Malaysia pernah mengalami fenomena ini pada tahun 1998, di mana suhu tertinggi mencecah 40.1 darjah Celsius direkodkan di Stesen Meteorologi Chuping, Perlis pada 9 April 1998.

Suhu laut

Sementara itu, Jabatan Meteorologi mengesahkan pihaknya sedang memantau ramalan fenomena El Nino tersebut.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia, Datuk Che Gayah Ismail berkata, pihaknya bersiap sedia menghadapi kemungkinan fenomena itu.

Malah, satu jawatankuasa khas telah ditubuhkan sebagai persediaan menghadapi cuaca kering yang diramal berlaku dari Jun hingga September tahun ini.

"Jawatankuasa khas itu membabitkan pelbagai agensi kerajaan termasuk Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Kesihatan dan Jabatan Bomba.

"Kita sedia maklum mengenai El Nino yang berkaitan dengan Monsun Barat Daya (musim kering), kita juga sudah keluarkan ramalan cuaca sebagai persediaan menghadapinya," katanya.

Jelasnya, pihaknya bertanggungjawab untuk melaksanakan operasi pembenihan awan jika kadar Indeks Pencemaran Udara (IPU) berada pada tahap bahaya.

"Bulan Jun akan menjadi lebih kering berbanding sekarang. Kejadian jerebu pula mungkin lebih buruk daripada beberapa bulan lalu. Jadi, pihak kerajaan perlu mengambil langkah awal seperti penyediaan topeng muka," ujarnya.


FENOMENA El Nino terburuk dilaporkan berlaku di China pada tahun 1997 dan 1998, mengakibatkan 1,500 orang maut.


Pakar iklim di Pertubuhan Penyelidikan Saintifik dan Industri Komanwel Australia, Dr. Wenju Cai, memberitahu, peningkatan suhu di Lautan Pasifik dapat dilihat seperti kejadian El Nino pada tahun-tahun sebelum ini.

"Saya rasa El Nino kali ini mempunyai ciri-ciri yang lebih teruk.

"Risiko untuk ia terjadi pada tahun ini melebihi 70 peratus mengikut jangkaan Biro Meteorologi Australia," katanya.

Fenomena El Nino menjejaskan kegiatan ekonomi bagi negara-negara membangun yang bergantung kepada pertanian dan perikanan, terutamanya yang bersempadan dengan Lautan Pasifik.

Di Amerika Selatan, fenomena El Nino menyebabkan berlakunya peningkatan hujan di seluruh Lautan Pasifik termasuk beberapa bahagian pantai barat benua itu.

Musim sejuk di Amerika Utara pula menyebabkan cuaca menjadi lebih panas dan kering.

Malah, ada juga yang berpendapat, ribut ais pada bulan Januari 1998 yang memusnahkan bahagian selatan Ontario dan selatan Quebec di Kanada turut berpunca daripada El Nino.

Tanaman

El Nino jugalah yang mencairkan salji di Vancouver pada tahun 2010 ketika Sukan Olimpik Musim Sejuk berlangsung di Kanada.

Di Asia Tenggara dan utara Australia, keadaan menjadi kering, insiden kebakaran hutan dan jerebu meningkat, sementara kualiti udara menurun.

Kesan El Nino kepada negara Eropah lebih terserlah pada musim sejuk. Suhu sejuk pada tahun 2009 dan 2010 merupakan suhu tersejuk di Eropah Utara tetapi El Nino bukanlah satu-satunya punca cuaca sejuk melampau itu.

Fenomena El Nino boleh menjejaskan sektor ekonomi selain berlakunya kenaikan harga global bagi pengeluar minyak sawit utama Indonesia dan Malaysia.

Ia juga menjejaskan tanaman di Thailand, salah satu pengeksport beras terbesar dunia.

Di China, taburan hujan yang banyak di kawasan selatan Sungai Kuning sering mencetuskan banjir besar di kawasan pengeluaran beras dan kapas di negara itu.

Sementara itu, El Nino di India bakal menyaksikan pengeluaran lebih rendah tanaman musim panas seperti beras, tebu dan bijirin lain. India merupakan pengeluar kedua di dunia bagi beras dan gandum.

Ternyata, El Nino yang bermaksud Little Boy atau Budak Lelaki Kecil dalam bahasa Sepanyol itu sebenarnya bakal memberi ancaman besar kepada penduduk dunia jika ia tidak ditangani dengan betul.

Pelancong sasaran penculik bertopeng

Posted:

Pelancong sasaran penculik bertopeng

Pelancong sasaran penculik bertopeng

Oleh NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR
aqma.mohdnoor@kosmo.com.my

RABU lalu, akhbar melaporkan seorang pengurus syarikat ternakan ikan dalam sangkar diculik sekumpulan lelaki bersenjata dalam kejadian di Pulau Baik, kira-kira 5 kilometer dari Silam, Lahad Datu, Sabah.

Mangsa, Yang Zai Lin, 34, berasal dari Guangzhao, China diculik pada pukul 2.45 pagi selepas pusat ternakan ikan Wonderful Terrace Sdn. Bhd. itu diceroboh lima lelaki yang datang menaiki sebuah bot kecil.

Lima lelaki dengan dua daripadanya lengkap bersenjata M16 dan berpakaian celoreng ala tentera serta bertopeng bertindak memasuki bilik seorang pekerja wanita di pusat ternakan itu.

Mangsa yang terdengar bunyi tendangan di bilik pekerjanya itu kemudiannya keluar dan terserempak dengan kumpulan penculik sebelum dia dibawa lari menaiki sebuah bot lebih besar dengan 200 kuasa kuda yang juga dipercayai milik kumpulan itu.

Pasukan keselamatan yang dimaklumkan mengenai kejadian itu melancarkan operasi mengesan menggunakan tiga buah bot polis marin dan Unit Tindakan Khas (UTK) sebelum berjaya memintas kumpulan berkenaan berhampiran Pulau Mataking kira-kira pukul 6.20 pagi.

Insiden berbalas tembakan berlaku sebelum kumpulan penculik terbabit berjaya melarikan diri menuju ke negara jiran melalui perairan yang dikenali sebagai Alice Reef yang terletak di antara Malaysia dan Filipina.

Pasukan keselamatan terus mengejar kumpulan terbabit sehingga penjenayah itu meloloskan diri memasuki kawasan dikenali Saluag yang terletak berhampiran Pulau Sibutu, Filipina.

Keadaan itu menyebabkan pasukan keselamatan negara tidak dapat mengejar penculik itu kerana kedudukannya juga terletak berdekatan dengan perkampungan rakyat di negara itu.

Hasil siasatan awal mendapati empat daripada kumpulan penculik itu berusia dalam lingkungan 30-an dan seorang lagi berusia 50-an.

Setakat ini, pihak polis menahan 19 pekerja di pusat ternakan itu yang terdiri daripada 11 pekerja Filipina berketurunan Suluk dan lapan lagi warga Indonesia.

Malah, pihak polis juga tidak menolak kemungkinan kejadian itu didalangi oleh orang dalam berdasarkan kepada kes penculikan yang bermotifkan untuk mendapatkan wang tebusan.

Tingkatkan keselamatan

Pada 2 April lalu, seorang pelajar warga China, Gao Huayun, 29, dan seorang pekerja resort warga Filipina, Marcy Dayawan, 40, diculik oleh sekumpulan tujuh lelaki bersenjata yang menceroboh Singamata Reef Resort di perairan Semporna.

Kedua-dua mangsa dilarikan sekumpulan lelaki bertopeng dan berbaju hitam menggunakan sebuah bot laju.

Kekerapan insiden penculikan yang berlaku itu menyebabkan pelancong hilang keyakinan mengunjungi Sabah, seterusnya menjejaskan industri pelancongan.

Sementara itu, seorang penganalisis jenayah, S. Jeevan memberitahu, kerajaan perlu mencari cara terbaharu dalam meningkatkan tahap keselamatan di sempadan.

"Insiden penculikan yang berlaku di Sabah itu dikhuatiri bakal mengakibatkan produktiviti pelancongan menurun dan terjejas.

"Ini kerana pelancong akan berpendapat yang negara kita tidak selamat untuk dilawati apatah lagi selepas insiden pencerobohan pengganas Sulu pada tahun lalu," katanya.

Pengerusi Persatuan Pelancongan Sabah, Tonny Chew, dipetik berkata, dua insiden dalam tempoh sebulan di Semporna dan Lahad Datu itu bukan sahaja menjejaskan imej Sabah, malah dikhuatiri menjejaskan kedatangan pelabur.

"Belum pun kes culik di Semporna selesai, berlaku pula penculikan di Pulau Baik.

"Kejadian ini perlu segera ditangani termasuk memperhebat kawalan keselamatan kerana kekerapan insiden penculikan menjejaskan keyakinan pelancong," ujarnya.

Tony juga tidak menafikan kemungkinan ada pelancong khususnya dari China bakal membatalkan kunjungan ke Sabah susulan kes terbaharu itu.

Watak kartun atas pinggan

Posted:

Watak kartun atas pinggan

Watak kartun atas pinggan

Oleh NOR IDAYU BOSRO
idayu.bosro@kosmo.com.my


SAMANTHA mendapat inspirasi untuk menghasilkan seni hiasan makanan menerusi kaedah pembuatan bento.


NASI yang siap ditanak dikepal-kepal wanita itu sehingga menjadi bentuk bulat sebelum diletakkan di atas sebuah pinggan di hadapannya.

"Ketika panas, nasi masih lembut dan lebih mudah dibentuk," ujarnya ringkas.

Penerangan yang diberikan artis seni hiasan makanan, Samantha Lee, 37, itu lantas dicatat kru Jurnal dalam buku nota.

Apa tidaknya, ketika mata menatap satu-satu gambar seni hiasan makanan yang dihasilkan wanita itu di laman Instagramnya, timbul pelbagai persoalan tentang bagaimana dia mampu menghasilkan seni tersebut.

Kotak kayu

Seterusnya, Samantha mengambil beberapa keping daun salad lalu diletakkan di atas pinggan di samping nasi tadi untuk memberi ilusi rambut afro.

Kepingan rumpai laut pula digunting untuk dibuat bentuk mata dan mulut manakala tomato ceri dibelah dua dan diletakkan di tengah-tengah nasi bagi membentuk hidung.

Dalam masa tidak sampai 10 minit, bahan-bahan tadi bersatu bagi membentuk wajah badut.

"Telur dadar ini pula dipotong dalam bentuk segi tiga dan dijadikan topi. Anda juga boleh menggunakan bahan lain mengikut kreativiti masing-masing," katanya.

Cerita Samantha, dia mula berjinak-jinak dalam seni hiasan makanan kira-kira enam tahun lalu.

Semuanya bermula apabila dia mempelajari teknik pembuatan makanan tradisional Jepun yang dikenali sebagai bento.

Bento merujuk kepada bekas berupa bekal yang diperbuat daripada kotak kayu yang digunakan oleh kaum ibu di Negara Matahari Terbit itu untuk menyimpan makanan.


WATAK penyanyi Korea, Psy diolah menjadi seni hiasan makanan.


Menariknya, bento bukan sekadar bekal makanan biasa, sebaliknya disediakan dengan cara menarik, kreatif dan penuh khasiat.

Kata Samantha, kaedah pembuatan bento yang unik telah memberi inspirasi kepadanya untuk menghasilkan watak kartun dalam hidangan anak-anaknya.

"Ketika itu, saya sarat mengandung anak kedua. Jadi, saya hasilkan juadah dalam pelbagai watak menarik bagi menggalakkan anak sulung saya makan tanpa perlu disuap. Malah, waktu makan mereka juga menjadi lebih menyeronokkan dengan gaya hidangan sebegini," ujarnya.

Ternyata seni kulinari memberi tuah kepada Samantha apabila graf populariti wanita yang berasal dari Klang, Selangor itu melonjak sementelah laman Instagram miliknya mendapat sambutan sehingga mencapai hampir setengah juta pengikut.

"Selepas menyiapkan hasil kerja tangan ini, saya akan ambil gambar dan memuat naik ke laman Instagram. Saya tidak menyangka jumlah pengikut saya semakin bertambah dari hari ke hari sehingga saat ini," katanya yang mempunyai kira-kira 495,000 pengikut.

Berkhasiat

Samantha memberitahu, biasanya, dia menggunakan bahan-bahan seperti nasi, roti, pasta, buah-buahan dan sayur-sayuran untuk menghasilkan karya seni tersebut.

JUADAH yang dihidangkan bukan sahaja cantik malah berkhasiat.


"Bahan-bahan yang segar dan beraneka warna menjadikan hasil seni ini tampak lebih menarik. Rasanya juga lebih enak," ujarnya.

Dia turut memastikan hidangan yang disediakan mempunyai khasiat seperti karbohidrat, protein, serat dan zat mineral yang mencukupi.

Tambahnya, dia juga tidak menggunakan peralatan dapur memasak yang mahal sebaliknya hanya menggunakan barangan seperti pencungkil gigi, pisau dan gunting untuk menghasilkan bentuk yang diingini.

Bertutur lanjut, ibu muda itu menambah, dia hanya mengambil masa antara 10 minit hingga satu jam untuk menghasilkan karya seni berkenaan.

"Saya akan lakar watak yang diingini terlebih dahulu di atas kertas bagi mengelakkan pembaziran makanan.

"Dengan cara ini, saya dapat kenal pasti bahan yang ingin digunakan selain dapat menjimatkan masa memasak," katanya.

Setakat ini, Samantha telah menghasilkan watak-watak seperti Snoopy, Red Riding Hood, Batman, Hello Kitty, Princess Elsa dalam filem animasi Frozen dan banyak lagi.

"Saya juga mengolah makanan tadi untuk membentuk seni hiasan makanan dalam bentuk figura popular seperti Psy yang popular menerusi lagu Gangnam Style, penyanyi Lady Gaga dan Bruno Mars, pemain bola sepak Lionel Messi, dan tokoh pemikir Albert Einstein," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Peneroka berdepan tindakan tegas

Posted:

Peneroka berdepan tindakan tegas

Peneroka berdepan tindakan tegas

Oleh SAHLIZAH MOHAMED
sahlizah.mohamed@kosmo.com.my

ZAMBRY (kanan) menyampaikan Anugerah Perdana Belia Negara kepada Hasiah Daud (kiri) pada Karnival Mesra Belia 2014 'Jom ke Putrajaya' di Bagan Datoh semalam.


BAGAN DATOH – Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir memberi jaminan bahawa kerajaan negeri akan bertindak tegas terhadap pihak-pihak tidak bertanggungjawab yang meneroka tanah secara haram di negeri itu.

Menurut beliau, penerokaan haram itu telah berlarutan sejak berpuluh tahun lalu, namun pihaknya tidak pernah memandang remeh aktiviti tersebut dan sentiasa berusaha mengekang masalah berkenaan sehingga ke peringkat akar umbi.

Bagi menangani gejala itu, katanya, kerajaan negeri telah menubuhkan satu jawatankuasa khas yang dianggotai oleh pelbagai agensi termasuk polis, Pejabat Tanah dan Galian serta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia pada awal tahun ini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Produk KR1M selamat, berkualiti

Posted:

Produk KR1M selamat, berkualiti

Produk KR1M selamat, berkualiti


HASAN (kiri) meninjau barangan yang dijual di KR1M yang beroperasi di Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa produk yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) tidak berkualiti dan tidak selamat.

Menterinya, Datuk Seri Hasan Malek memberi jaminan bahawa semua produk terutamanya makanan yang dijual di KR1M adalah selamat dan ia mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan.

Menurut beliau, semua produk makanan yang dijual di KR1M telah disahkan selamat oleh Kementerian Kesihatan dan ia mempunyai label Skim Pensijilan Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MeSTI) yang membuktikan jaminan kualitinya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Dua budak mati lemas di tali air

Posted:

Dua budak mati lemas di tali air

Dua budak mati lemas di tali air


Kiri Qamariah, Khairul


PASIR MAS – Keseronokan dua kanak-kanak berusia lapan dan 10 tahun bermain air di sebatang tali air bersama-sama tiga lagi rakan berakhir apabila mereka ditemui mati lemas di Lati, dekat sini petang kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4.30 petang itu, mangsa, Nur Qamariah Ahmad Najman, 8, dan Muhammad Khairul Hafifi Mokhtar, 10, bermain air di tali air itu bersama tiga lagi rakan mereka berusia antara tujuh hingga 16 tahun.

Difahamkan, Qamariah dan Khairul kemudian dipercayai tergelincir lalu terjatuh ke dalam tali air sedalam kira-kira tiga meter itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Liverpool belum menyerah kalah

Posted:

Liverpool belum menyerah kalah

Liverpool belum menyerah kalah

LIVERPOOL – Pengurus Liverpool, Brendan Rodgers menegaskan bahawa The Reds tidak akan mudah menyerah kalah bagi memburu trofi Liga Perdana England musim ini.

Persaingan bagi merebut kejuaraan liga akan ditentukan pada hari terakhir malam ini antara pendahulu, Manchester City dan Liverpool.

Atas kertas, City berpeluang cerah muncul juara liga musim ini apabila hanya perlu mengutip satu mata ketika melayan kunjungan West Ham United di Stadium Etihad.

Liverpool pula harus meraih kemenangan ke atas Newcastle United di Anfield sambil mengharapkan City tewas kepada West Ham bagi membolehkan The Reds dinobat selaku juara liga buat kali pertama sejak 1990.

Rodgers kini menagih sentuhan bekas penyerang tinggi lampai Liverpool, Andy Carroll untuk mengejutkan City, sekali gus menyaksikan trofi liga kembali ke Anfield.

"Sudah tentu perjuangan kami masih belum berakhir. Semua pihak menjangkakan City akan memperoleh kemenangan mudah (ketika menentang West Ham).

"Bagaimanapun, saya jangka ia bukan satu perlawanan yang mudah buat mereka. Saya tahu ia akan menjadi satu perlawanan cukup mencabar.

"West Ham dibarisi dengan pemain-pemain cukup berbakat. Jika mereka (West Ham) mampu menewaskan Tottenham Hotspur 3-0 di gelanggang lawan, tidak mustahil perkara itu akan berlaku sekali lagi.

"West Ham juga memiliki rekod barisan pertahanan yang cukup bagus. Ini membuktikan mereka merupakan salah satu pasukan yang sukar untuk ditentang," jelas Rodgers.

Sama ada Liverpool muncul juara liga atau sebaliknya, Rodgers tetap menganggap anak-anak buahnya telah menampilkan prestasi cukup cemerlang sepanjang musim ini.

Selepas hanya mampu menduduki tangga ketujuh musim lalu, Liverpool kini sekurang-kurangnya telah mengesahkan kedudukan di tangga kedua, sekali gus menyambar tiket automatik Liga Juara-Juara musim depan.

"Saya mahu mengucapkan tahniah kepada setiap pemain musim ini. Kami telah mengharungi musim yang cukup cemerlang.

"Kami akan terus berjuang hingga saat-saat terakhir. Jika kami menang tetapi masih gagal muncul juara liga, ia tetap membuktikan kehebatan kami berbanding pasukan yang berbelanja besar (City)," tambah Rodgers. – AFP

City elak babak dramatik berulang

Posted:

City elak babak dramatik berulang

City elak babak dramatik berulang


MENANTI DETIK KEJAYAAN... Barisan pemain City semakin menghampiri kejuaraan Liga Perdana England buat kali kedua dalam tempoh tiga musim.


LONDON - Manchester City mahu mengelakkan drama penuh dramatik pada aksi terakhir Liga Perdana England musim 2011/2012 berulang lagi ketika mereka menanti kunjungan West Ham United di Stadium Etihad malam ini.

Dua tahun lalu, terpaksa menunggu hingga aksi terakhir liga sebelum mengesahkan kejuaraan selepas mereka bersaing hebat dengan Manchester United.

Jaringan Sergio Aguero pada masa kecederaan memastikan City menang 3-2 ke atas Queens Park Rangers (QPR) di gelanggang sendiri, sekali gus mengesahkan kejuaraan liga menjadi milik mereka.

Kali ini, situasi hampir sama dialami City yang bersaing sengit dengan Liverpool apabila kedua-dua pasukan itu hanya dibezakan dua mata.

Namun, jika satu mata berjaya dikutip City malam ini, ia sudah memadai buat skuad The Citizens itu menafikan hajat Liverpool merangkul trofi liga.

Bagaimanapun, pengurus City, Manuel Pellegrini (gambar kecil) memberikan amaran kepada anak-anak buahnya agar tidak sesekali memandang rendah cabaran daripada West Ham.

Menurut Pellegrini, perjuangan City masih belum berakhir sehingga wisel penamat dibunyikan.

"Apa yang paling mustahak adalah kami harus bertenang pada perlawanan menentang West Ham nanti.

"Kami memiliki ramai pemain berpengalaman dan sesetengah daripada mereka pernah berjaya menjulang Liga Perdana England dua musim lalu.

"Namun, situasi musim ini agak berbeza tetapi saya tetap mahukan kemenangan, bukan seri untuk menjadi sebagai juara liga," katanya.

Jika Liverpool menang ke atas Newcastle United di Anfield malam ini manakala City pula tewas, skuad The Reds itu yang bakal ditabalkan selaku juara buat kali pertama sejak 1990. - AFP

Selangor rampas takhta Liga Super

Posted:

Selangor rampas takhta Liga Super

Selangor rampas takhta Liga Super

Oleh IKHWAN IDERIS
ikhwan.ideris@kosmo.com.my


CONTI (tengah) cuba meloloskan diri daripada kawalan pemain Selangor pada aksi Liga Super di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam tadi.


PEMAIN import, Andik Vermansyah menyumbat masuk gol kemenangan 1-0 Selangor ke atas Pahang pada aksi Liga Super di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam tadi.

Selain memusnahkan rekod kemenangan 100 peratus Pahang di gelanggang sendiri, jaringan tunggal pemain kelahiran Indonesia itu turut melonjakkan kedudukan Selangor di tangga teratas liga.

Selepas mengharungi 15 perlawanan, Selangor berjaya mengutip 31 mata, manakala Pahang menurun di tangga kedua dengan 28 mata.

Pada pertembungan dua pasukan teratas liga itu, fokus hampir 35,000 penonton yang membanjiri stadium terarah kepada dua penyerang import berbisa kedua-dua pasukan iaitu Paolo Rangel dan Dickson Nwakaeme.

Bagaimanapun, hanya satu gol berjaya diperoleh meskipun kedua-dua pasukan mencipta banyak peluang.

Pada aksi separuh masa pertama, anak-anak buah Zainal Abidin Hassan cuba memanfaatkan sepenuhnya aksi di tempat sendiri.

Meskipun lebih banyak menguasai permainan, barisan penyerang yang diketuai Matias Conti dan Nwakaeme sambil dibantu pemain sayap, Gopinathan Ramachandra serta Azammuddin Mohd. Akil gagal memperoleh gol yang dicari.

Pada minit ke-13, Conti memperoleh peluang terbaik untuk membuka jaringan setelah pemain pertahanan Selangor gagal mengeluarkan bola daripada kawasan kotak penalti, namun rembatan kaki kanan pemain kelahiran Argentina itu tepat ke arah penjaga gol Selangor, Mohd. Farizal Marlias.

Pahang memperoleh satu lagi peluang keemasan pada minit ke-26 setelah pengadil menghadiahkan sepakan percuma apabila pemain sayap, Gopinathan Ramachandra dijatuhkan pemain lawan.

Begitupun, percubaan Azidan Sarudin yang diberi kepercayaan mengambil sepakan tersebut melepasi palang gol.

Selangor pula gagal menguji kehebatan penjaga gol Pahang, Mohd. Nasril Nourdin yang disenaraikan dalam kesebelasan utama bagi menggantikan tempat Mohd. Khairul Azhan Khalid yang mengalami kecederaan.

Pada babak kedua, skuad Tok Gajah semakin ghairah untuk memburu gol dan percubaan Azidan Sarudin dari luar kotak penalti melepasi palang gol pada minit ke-48.

Namun, segala-galanya berubah pada minit ke-64 apabila Andik berjaya menjaringkan gol menerusi satu serangan balas pantas hasil gerakan satu dua dengan Paulo Rangel.

Tersentak dengan gol tersebut, Pahang melancarkan asakan bertubi-tubi ke arah gawang Selangor, namun gagal menemui penyudah yang dicari-cari.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Polis tidak tolak unsur khianat kes kebakaran di PPR Intan Baiduri

Posted:

Polis tidak tolak unsur khianat kes kebakaran di PPR Intan Baiduri

Polis tidak tolak unsur khianat kes kebakaran di PPR Intan Baiduri

10/05/2014 8:27pm

KUALA LUMPUR - Polis tidak menolak kemungkinan wujudnya perbuatan khianat dalam kejadian kebakaran di Blok E, Projek Perumahan Rakyat (PPR) Intan Baiduri, Jinjang di sini awal pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan berkata, polis masih menjalankan siasatan dengan bantuan Unit Forensik Pasukan Polis Diraja Malaysia serta pasukan bomba dan penyelamat.

"Polis masih belum dapat mengenal pasti bahan api yang digunakan,"katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Hasil siasatan awal, beliau berkata polis mendapati 21 motosikal pelbagai jenis dan jenama serta sebuah kereta Proton Iswara Aeroback yang diletakkan di kawasan itu hangus terbakar.

"Identiti suspek serta motif kejadian belum dapat diketahui, tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan ," katanya.

Komander Operasi Kanan Pasukan Gerakan Operasi Bomba Kuala Lumpur, Rodzlan Othman berkata pihaknya menerima panggilan daripada orang awam pada jam 6.33 pagi tadi dan tiba di lokasi kejadian 10 minit kemudian.

"Pihak bomba berjaya mengawal kebakaran di kawasan garaj motorsikal berkenaan dalam tempoh 10 minit," katanya. - Bernama

Najib ucap takziah kepada keluarga Puan Sri Janaky

Posted:

Najib ucap takziah kepada keluarga Puan Sri Janaky

Najib ucap takziah kepada keluarga Puan Sri Janaky

10/05/2014 8:12pm

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga pejuang kemerdekaan negara, Puan Sri Janaky Athi Nahappan, yang meninggal dunia akibat penumonia di kediamannya di sini, semalam.

"Sumbangan Puan Sri Janaky Athi Nahappan akan dikenang terutamanya sebagai anggota pengasas MIC," kata Najib dalam entri Twitter beliau hari ini.

Janaky, bekas senator dan antara pengasas MIC, meninggalkan seorang anak lelaki dan dua anak perempuan, lapan cucu serta seorang cicit.

Mendiang berusia 89 tahun.

Semasa hayatnya, mendiang menerima pelbagai anugerah dan pengiktirafan dalam negara dan antarabangsa.

Pada 2000, mendiang menjadi wanita keturunan India pertama berasal dari luar India untuk menerima anugerah tertinggi negara berkenaan iaitu Padma Shri daripada Presiden India sebagai mengiktiraf kerja kebajikan dan sumbangannya kepada Tentera Nasional India (INA). - Bernama

SPRM sedia bantu KKM siasat amalan jual sijil sakit

Posted:

SPRM sedia bantu KKM siasat amalan jual sijil sakit

SPRM sedia bantu KKM siasat amalan jual sijil sakit

10/05/2014 8:09pm

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedia membantu Kementerian Kesihatan menyiasat dakwaan bahawa segelintir pengamal perubatan menjual sijil perakuan sakit kepada pekerja.

Pengarah Bahagian Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali dalam satu kenyataan hari ini berkata, "SPRM boleh menyiasat memandangkan ia melibatkan elemen pemalsuan dengan tujuan memperdaya majikan dan mengaut keuntungan.

"Tindakan tegas akan diambil bagi memastikan sektor perubatan bebas rasuah atau salah guna kuasa.

"Pada masa yang sama integriti pengamal perubatan (dapat) dipertingkatkan," katanya.

Pengeluaran sijil palsu merupakan satu kesalahan di pihak pengamal perubatan dan pekerja terlibat di bawah Seksyen 18 Akta SPRM 2009.

Katanya, SPRM pernah mengambil tindakan ke atas doktor yang mengeluarkan sijil perakuan sakit palsu kepada pekerja yang tidak layak atau tidak sakit dengan doktor menerima bayaran tertentu. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Anggota Rolling Stone jual lukisan isteri dalam keadaan bogel

Posted:

Anggota Rolling Stone jual lukisan isteri dalam keadaan bogel

Anggota Rolling Stone jual lukisan isteri dalam keadaan bogel

WOOD dan isterinya, Sally.


LONDON – Seorang anggota band Rolling Stone, Ronnie Wood menjual lukisan isterinya yang berada dalam keadaan bogel, lapor portal berita Belfast Telegraph.co.uk semalam.

Wood yang berusia 66 tahun menawarkan jualan lukisan yang menunjukkan isterinya, Sally Humphreys berumur 36 tahun dalam keadaan bogel itu kepada Istana Galeri Seni Halus di Mayfair, London.

Dia menjual lukisan itu pada harga £200,000 (RM1.08 juta) untuk koleksi peribadinya yang unik.

Terdapat beberapa buah lukisan miliknya yang berharga antara £10,000 (RM54,401) hingga £50,000 (RM272,008) yang dipamerkan di galeri tersebut.

Wood memberitahu, isterinya yang hidup bersamanya sejak dua tahun lalu itu merupakan seorang model yang hebat. – AGENSI

Suami sanggup bunuh isteri untuk dapatkan AS$1 juta dipenjara seumur hidup di AS

Posted:

Suami sanggup bunuh isteri untuk dapatkan AS$1 juta dipenjara seumur hidup di AS

Suami sanggup bunuh isteri untuk dapatkan AS$1 juta dipenjara seumur hidup di ASMIAMI – Seorang lelaki di Florida Selatan, Michel Escoto (gambar) dihukum penjara seumur hidup pada Rabu lalu selepas dia membunuh isterinya selepas mereka berkahwin selama empat hari.

Seorang hakim di sebuah mahkamah di daerah Miami-Dade menghukum, Escoto yang berumur 42 tahun selepas juri membuat keputusan dia bersalah pada bulan lalu.

Escoto membunuh isterinya bagi memperoleh wang insurans nyawa yang bernilai AS1 juta (RM3.22 juta).

Dia berkahwin dengan Wendy Trapaga yang berusia 21 tahun sebelum dia mencekik dan memukulnya sehingga mati pada Oktober 2002.

Pada awalnya, Escoto mahu membunuh isterinya itu dengan menggunakan dadah semasa mereka berbulan madu di Key West, Florida dengan menjadikan kematiannya disebabkan lemas.

Dia gagal melakukan perbuatan itu kerana isterinya mengadu tidak suka dengan rasa minuman yang dicampurkan dengan dadah.

Justeru, Escoto cuba melemaskan isterinya di dalam sebuah jakuzi di Motel Lapangan Terbang Eksekutif, Miami.

Namun, dia gagal untuk memujuk isterinya berada di dalam air bagi tempoh yang lama.

Escoto kemudian memukul isterinya sehingga mati dengan menggunakan alat untuk menanggalkan skru tayar kereta. – AP

Jantung bergerak 90 darjah akibat kemalangan

Posted:

Jantung bergerak 90 darjah akibat kemalangan

Jantung bergerak 90 darjah akibat kemalangan


GAMBAR menunjukkan kedudukan jantung seorang lelaki di Itali yang beralih kedudukan ke kanan (dalam bulatan).


ROM – Jantung seorang lelaki yang terlibat dalam satu kemalangan motosikal bergerak dari kiri ke kanan, lapor portal berita ABC News semalam.

Doktor-doktor yang melakukan pemeriksaan X-ray mendapati jantung milik seorang lelaki berusia 48 tahun itu telah beralih kedudukan.

Pemeriksaan X-ray itu dibuat selepas beberapa doktor gagal mendengar degupan jantungnya di tempat asal jantung tersebut.

Sehubungan itu, doktor melakukan pemeriksaan x-ray dan mendapati jantungnya telah beralih sehingga 90 darjah dan terletak di bahagian kanan dadanya.

Ketika jantungnya beralih kedudukan, dia hanya mengalami penurunan kecil tekanan darah dan peningkatan kadar degupan jantungnya.

Tulang rusuk lelaki itu turut patah dan limpanya pecah, menurut majalah New England Journal of Medicine.

Namun, doktor-doktor berjaya menarik keluar udara dari rongga dada lelaki tersebut sekali gus dapat membetulkan semula kedudukan jantungnya dalam tempoh 24 jam. – AGENSI

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Selesa dikenali dengan imej berhijab

Posted:

Selesa dikenali dengan imej berhijab

Selesa dikenali dengan imej berhijab

LANGKAH gadis genit itu kelihatan tersusun sopan tatkala kakinya perlahan menerjah masuk ke dalam dewan utama Hotel Aloft, Kuala Lumpur baru-baru ini. Seraya tersenyum, mulutnya petah membutirkan kata maaf atas kelewatannya bertemu pihak media untuk sesi wawancara.

"Aduh, maaf ya, saya lewat sedikit," tutur Fatin Shidqia Lubis, 18, sambil memperbetulkan kedudukannya di atas kerusi.

Tidak sampai setahun, kemenangan anak jati Jakarta ini dalam pertandingan pencarian bakat X Factor Indonesia telah memekarkan namanya bukan setakat di negara kelahiran sendiri, bahkan di seluruh rantau Nusantara. Pertama kali terbang ke Malaysia, Fatin singgah ke Kuala Lumpur selama lima hari bagi mempromosikan album sulungnya berjudul For You.

Merupakan protege kepada penyanyi terkemuka, Datuk Rossa, Fatin mengakui tidak menyangka dinobatkan sebagai juara musim pertama bagi pertandingan tersebut sekaligus membuatkannya dirinya dikenali di negara seberang.

"Alhamdulillah, saya berasa sangat bersyukur kerana dikurniakan rezeki seperti ini oleh Allah SWT. Sebelum bergelar penyanyi, saya sama sahaja seperti remaja lain. Selepas berpeluang mengikuti pertandingan X Factor Indonesia, kehidupan saya ternyata berubah," ujar Fatin membuka bicara.

Walaupun sedikit terkejut dengan transisi yang dialaminya setakat ini, ujar Fatin, perubahan itu tidak sedikit pun mengganggu jadualnya pelajarannya ketika berada di sekolah.

"Saya akui, selepas menjadi penyanyi, saya lebih dikenali oleh khalayak umum. Ke mana saya pergi pasti ada yang mengenali. Namun, populariti itu tidak mengganggu tugas saya sebagai seorang pelajar," ujarnya yang baru sahaja menduduki ujian nasional peringkat SMA.

Hijab

Menyentuh mengenai penampilannya yang sopan serta mengenakan hijab, pelantun lagu Aku Memilih Setia itu tidak kisah jika dia dianggap berbeza berbanding rakan-rakan seperjuangannya yang lain.

Katanya, apa yang berbeza adalah penampilan, bukan genre muzik yang dibawakannya.

"Saya tidak ambil pusing mengenai hal ini. Bagi saya, semua penyanyi itu sama sahaja. Kami menjadi penyanyi kerana kami suka dengan bidang ini. Kebetulan, saya memulakan karier dengan penampilan berhijab. Apapun, imej sebegini tidak menghalang saya untuk menyanyi pelbagai jenis lagu," ungkapnya.

Begitupun, Fatin memberitahu, kelebihannya mengenakan hijab terletak pada kekerapan undangan yang diterima apabila tibanya bulan Ramadan.

"Penyanyi di Indonesia yang mengenakan hijab tidak ramai. Jadi, apabila tibanya bulan Ramadan, saya kerap diundang untuk menyanyi pada majlis-majlis berbuka puasa.

"Selain itu, pada hari-hari biasa, saya juga sering dijemput untuk memeriahkan majlis-majlis berunsur keagamaan," ujarnya yang kini merupakan duta bagi butik fesyen Rabbani.


WALAUPUN muncul dengan imej berhijab, ia tidak menghalang Fatin untuk menyanyikan lagu-lagu dari genre yang berbeza.


Amanah

Menyorot kembali kisah di sebalik kejayaannya di X Factor Indonesia, Fatin menyertai pertandingan tersebut ketika masih bergelar pelajar sekolah. Bagaimanapun, setelah meraih kemenangan pada usia yang sangat muda, popularitinya juga ternyata naik dengan mendadak.

Tidak gentar jika suhu popularitinya itu menjadi pemangkin kepada sebarang kontroversi dan cerita-cerita kurang baik, akui Fatin, dia percaya dengan apa yang telah ditentukan oleh Allah SWT terhadap jalan hidupnya sebagai seorang anak seni.

"Nama saya sudah dikenali sejak menyertai pertandingan X Factor Indonesia. Andai Tuhan telah menggariskan takdir saya sebegini, saya perlu mendukung amanah itu sebaik mungkin.

"Memang ada perasaan takut, tetapi jika perasaan itu dibiarkan berterusan, sampai bila pun saya masih berada di tempat yang serupa. Apa yang penting ialah jalannya perlu seimbang," kata Fatin sambil tersenyum.

Bercakap mengenai hala tujunya sebagai seorang insan seni, Fatin memberitahu, dia mahu memberi fokus yang utama terhadap bidang nyanyian sebelum berfikir tentang perkara lain.

"Walaupun saya pernah membuat kemunculan istimewa dalam filem 99 Cahaya Di Langit Eropa, prioriti saya masih kekal sebagai penyanyi. Jika ditawarkan watak kecil, mungkin saya akan menerimanya. Tetapi jika diminta untuk berlakon sinetron, saya harus menolak," ujar bakal penuntut jurusan Komunikasi Seni Persembahan di London School of Public Relations - Jakarta, Indonesia ini.


MENYANYI merupakan prioriti utama bagi anak jati kelahiran Jakarta, Indonesia ini.


Minat Shila, Najwa

Sebelum sesi temu bual ini dijalankan, Fatin terlebih dahulu menghiburkan peminat-peminat bertuah menerusi sebuah showcase mini dengan membawakan beberapa buah lagu popularnya.

Selain itu, dia turut mendendangkan lagu Grenade, nyanyian asal Bruno Mars serta Patah Seribu yang dipopularkan oleh Shila Amzah. Ujar Fatin, dia begitu meminati penyanyi yang kini sedang membina nama di China itu.

"Saya suka dengan suara Shila. Saya sering menonton video-video yang dimuat naik olehnya di akaun YouTube.

"Personalitinya lucu dan kebolehannya menembusi pasaran antarabangsa memang mengagumkan. Lebih-lebih lagi dia turut menyanyikan lagu Grenade dalam salah satu pertandingan yang disertainya," ujar Fatin yang turut meminati Datuk Siti Nurhaliza dan Najwa Latif.

Pesan Rossa

Walaupun telah lama meninggalkan pentas X Factor Indonesia, namun, nasihat dan pesanan yang diberikan oleh Rossa tidak pernah haus daripada kotak ingatannya.

"Teh Ocha (panggilan mesra Fatin kepada Rossa) banyak memberikan nasihat kepada saya. Jika saya menghadapi masalah sebelum membuat persembahan, saya pasti akan menghubunginya meminta kata-kata semangat.

"Ketika masih bertanding dulu, dia seperti sudah tahu apa yang ingin saya nyatakan walaupun saya belum mengeluarkan suara meminta nasihat daripadanya. Gayanya sudah seperti seorang ibu," luahnya.

Selain nasihat mengenai kariernya sebagai penyanyi, Rossa juga turut mengingatinya agar selalu menjaga hati setiap orang yang bekerja dengannya.

"Dia sering berpesan supaya sentiasa merendahkan diri, jangan pernah sombong dengan sesiapa pun dan sentiasa berbuat baik dengan semua orang," ujarnya menutup bicara.

Kolaborasi dengan Ricky Martin

Posted:

Kolaborasi dengan Ricky Martin

Kolaborasi dengan Ricky Martin

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


DARI kiri, Alif Satar, Judika dan Sezairi teruja dapat berkolaborasi dengan Ricky Martin.


IBARAT pucuk dicita ulam mendatang, tiga penyanyi Asia iaitu Alif Satar (Malaysia), Judika (Indonesia) dan Sezairi (Singapura) berpeluang berkolaborasi dengan penyanyi antarabangsa, Ricky Martin untuk lagu versi Asia Piala Dunia FIFA 2014, Vida.

Vida merupakan lagu pemenang dari pertandingan Super Song, sebuah pertandingan cipta lagu global berprestij yang memberi kesempatan kepada seluruh rakyat dunia untuk terlibat dalam menghasilkan lagu rasmi untuk Piala Dunia FIFA 2014 itu.

Karya Elijah King itu terpilih berdasarkan kualiti muzik, lirik dan juga hubung kaitnya dengan tema serta semangat Piala Dunia FIFA 2014.

Lagu itu dipilih di antara 2000 buah lagu yang menyertai pertandingan Super Song. Pertandingan itu dianjurkan oleh Sony sendiri sebagai penaja rasmi Piala Dunia FIFA 2014.

Secara terpisah, Alif, Judika dan Sezairi telah merakamkan lagu tersebut.

Pelantun lagu Lelaki Seperti Aku, Alif Satar, mengakui sukar menyanyikan bait-bait bahasa Sepanyol dalam lagu Vida. Apatah lagi, penghayatan Ricky dalam menyanyikan lagu itu sangat luar biasa.

"Pertama kali saya dengar lagu nyanyian Ricky menerusi lagu Vida ini, penghayatannya sangat luar biasa. Seperti dia menyanyikannya secara langsung di pesta bola.

"Malah, lagu itu juga dinyanyikan dalam bahasa Sepanyol. Jadi, agak sukar untuk saya menyebut bait-bait lagu dalam bahasa tersebut.

"Saya juga perlu mendapatkan penghayatan Ricky terlebih dahulu dan kemudiannya baru mudah untuk saya menyanyikan lagu tersebut," ungkap Alif.


SIDANG akhbar melalui Skype bersama Ricky Martin di Jakarta, Indonesia baru-baru ini.


Penghayatan

Bersetuju dengan Alif, penyanyi lagu Setengah Mati Merindu, Judika pula memberitahu, sukar untuk menyambung emosi Ricky yang cukup bersemangat menyanyikan lagu Vida.

"Saya cukup bangga dalam ramai artis di Indonesia, saya terpilih untuk berkolaborasi bersama Ricky. Namun, saya juga gementar apabila mendengar Ricky menyanyi. Emosi dia cukup membakar dan ia kekal sehingga lagu itu habis. Lagu itu juga bagus dan memberi semangat buat siapa yang mendengarnya," luah Judika.

Mengulas lanjut, Judika juga memberitahu, sukar untuk menyatukan suara dengan Ricky kerana rakaman lagu tersebut dilakukan secara terpisah.

"Merakamkan lagu ini gampang (sangat) susah. Saya terpaksa mendengar nyanyian Ricky dengan teliti untuk mendapatkan lenggok dan penghayatannya. Dengan tujuan, biarpun rakamannya dilakukan terpisah namun penhayatannya sama," ulasnya lagi.

Sementara itu, menurut Sezairi pula, mereka tidak hanya menyanyikan lagu Vida dalam bahasa Sepanyol tetapi juga dalam bahasa Inggeris, Indonesia dan Melayu.

"Sejak kecil lagi saya menyukai muzik pop latin dan amat meminati Ricky. Ibarat mimpi menjadi kenyataan saya berpeluang bekerjasama dengannya (Ricky) dan juga penyanyi Asia seperti Judika dan Alif.

"Paling menarik apabila lagu Vida itu juga diberi sentuhan Asia melalui lirik yang diolah dalam bahasa Melayu dan Indonesia," ujarnya ketika ditemui pada majlis memperkenalkan lagu Vida versi Asia kepada media, baru-baru ini.

Vida versi Asia turut dimuatkan dalam album Piala Dunia 2014 yang berjudul One Love, One Rhythm.

Dalam album yang mengandungi 17 buah lagu itu juga terdapat lagu Vida versi Sepanyol nyanyian Ricky, lagu We Are One (Pitbull featuring Jennifer Lopez & Claudia Leitte) serta lagu nyanyian Aloe Blacc X David Correy berjudul The Worlds Is Ours.

Di sebalik konsert mini Encik Mimpi yang hambar

Posted:

Di sebalik konsert mini <br />Encik Mimpi yang hambar

Di sebalik konsert mini
Encik Mimpi yang hambar

BERBEKALKAN sebuah lagu popular Rindukanlah yang menjadi lagu runut bunyi untuk drama bersiri Playboy Itu Suamiku, penyanyi Encik Mimpi telah ditawarkan mengadakan konsert mini oleh Hard Rock Cafe, Kuala Lumpur pada Ahad lalu.

Melihat pada sambutan yang diberikan peminat di laman sosial seperti Twitter, Facebook dan Instagram kepada penyanyi yang menggunakan topeng sebagai imejnya itu cukup memberangsangkan.

Mempunyai seramai 18,678 pengikut di Instagram bagaimanapun tidak lebih daripada 20 orang peminat yang hadir pada konsert mininya itu.

Rata-rata media yang datang membuat liputan agak terkejut dengan jumlah peminat yang hadir. Di manakah silapnya, sehingga begitu sedikit sekali peminat yang memberi sokongan.

Selain jumlah peminat yang sedikit, mutu vokal dan persediaannya juga dipersoalkan memandangkan dia kelihatan seperti 'semput' ketika menyanyikan tujuh buah lagu pada mini konsert tersebut.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama Encik Mimpi usai konsert mininya berakhir.


TETAP teruja melayan peminat yang hadir pada konsert mininya di Hard Rock Cafe, Kuala Lumpur baru-baru ini.


Kosmo!: Adakah anda terkejut dan kecewa melihat jumlah peminat yang hadir terlalu sedikit?

ENCIK MIMPI: Saya tidak terkejut dan kecewa kerana sudah dapat mengagak jumlah peminat yang hadir tidak ramai. Peminat saya terdiri daripada pelajar pusat pengajian tinggi dan pelajar sekolah. Tiket untuk konsert mini ini berharga RM50, mungkin harga tiket menyebabkan ramai yang tidak mampu untuk menghadiri konsert mini saya.

Bagaimanakah kerja promosi konsert mini ini dijalankan?

Selain promosi yang dibuat oleh pihak Hard Rock Cafe, saya juga memberitahu peminat di blog dan laman sosial. Rasanya memang ramai yang tahu tentang konsert mini ini.

Anda dilihat seperti tidak bersedia ketika melakukan persembahan. Selain terlupa susunan lagu, vokal anda juga kedengaran agak 'semput'.

Saya akui vokal saya tidak sehebat penyanyi yang lain. Ingin saya tegaskan, menyanyi adalah hobi sahaja, bukanlah mata pencarian utama kerana saya mempunyai kerja tetap sebagai eksekutif teknologi maklumat. Kesibukan membataskan saya untuk menjalani latihan dengan konsisten. Mungkin sebab itu ada beberapa kesilapan yang berlaku.

Jika anda tahu tidak mempunyai masa untuk membuat persediaan yang lengkap, mengapa masih menerima tawaran daripada pihak Hard Rock Cafe?

Sebagai penyanyi baharu, apabila tawaran diberikan Hard Rock Cafe, bagi saya itu rezeki yang tidak harus ditolak. Saya juga tidak mempunyai sebarang alasan untuk menolak. Saya mempunyai waktu yang terluang dan hanya datang untuk menyanyi sahaja, tidak perlu mengeluarkan wang langsung, semuanya disiapkan oleh pihak Hard Rock Cafe.

Jika saya tidak mengambil peluang dan mencuba perkara yang tidak pernah saya lakukan, sampai bila saya akan belajar menjadi penyanyi yang baik.

Apakah langkah yang anda ambil untuk memperbaiki mutu vokal dan persembahan?

Memang terlalu banyak perkara yang harus saya pelajari terutama selepas membuat konsert mini. Apa yang saya tahu, pihak pengurusan telah mengaturkan kelas vokal untuk saya memantapkan vokal. Soal persembahan, saya belajar hari demi hari daripada komen yang diberikan peminat.

Sampai bilakah anda akan kekal dengan imej bertopeng?

Saya bermula sebagai penyanyi di laman YouTube dan blog. Peminat yang meminta saya kekalkan imej bertopeng dan saya sendiri selesa begini. Sebelum dilamar oleh syarikat pengurusan untuk diambil menjadi penyanyi, saya telah meletakkan syarat untuk tidak mendedahkan soal peribadi.

Bagi saya, lebih bagus begini kerana peminat hanya tertumpu pada karya muzik yang saya bawakan, bukannya penampilan diri atau soal peribadi. Mungkin sampai bila-bila selagi bergelar penyanyi saya akan memakai topeng.

Apakah perkembangan terbaharu anda?

Selepas lagu Rindukanlah, saya telah muncul dengan lagu Menu Cintaku, Ayuh Tinggalkan Dia dan lagu khas untuk mengenang tragedi pesawat MH370 yang berjudul Hikmah Atas Segalanya. Lagu itu merupakan kolaborasi bersama Nomad, Aepul Drama Band dan Ronnie HyperAct.

Bukan mengambil kesempatan atas tragedi tersebut tetapi lagu yang saya tulis seminggu selepas tragedi itu berlaku merupakan satu doa dan berharap ada hikmah atas apa yang berlaku. – HARYATI KARIM

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved