Khamis, 6 Februari 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Daging yu paus termahal di dunia

Posted:

Daging yu paus termahal di dunia

Daging yu paus termahal di dunia

BAU hanyir menusuk hidung, darah pula memenuhi lantai basah kilang itu. Ikan yang dipotong dan disiang para pekerja kilang tersebut bukan sembarangan ikan. Ia adalah ikan yang terbesar di dunia.

Penemuan aktiviti haram oleh dua lelaki daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pemuliharaan marin, Wild Life Risk yang berpangkalan di Hong Kong pada penghujung Januari lalu itu mengejutkan masyarakat dunia.

Ikan yu paus, spesies yang berada dalam Senarai Merah Pertubuhan Antarabangsa Bagi Pemuliharaan Alam Sekitar dan Sumber Semula Jadi (IUCN) sebagai hidupan yang berisiko diancam kepupusan dibunuh tanpa perikemanusiaan.

Ia juga spesies di bawah perlindungan China dan memburunya tanpa permit khas yang diluluskan pemerintah adalah haram.

Selepas menjalankan siasatan selama tiga tahun bermula Januari 2010 hingga Disember 2013, Alex Hofford dan Paul Hilton daripada Wild Life Risk berjaya memecahkan tembelang sebuah syarikat yang berdaftar di bawah nama China Wenzhou Yueqing Marine Organisms Health Protection Foods Co Ltd.

Rakaman video dan audio tersembunyi hasil penyamaran mereka telah mendedahkan kegiatan haram perusahaan di Pu Qi, berhampiran Wenzhou, tenggara Wilayah Zhejiang, itu.

Dalam rakaman tersebut, pengurus kilang yang dikenali dengan nama Li Guang itu sendiri memberitahu bahawa kilangnya mungkin tempat pemotongan dan penyiangan ikan yu terbesar di dunia. Setiap tahun, dianggarkan lebih 600 ikan yu paus diproses di kilangnya.

Selain yu paus, dua lagi spesies ikan yu yang bernasib malang turut ditemui iaitu yu basking dan putih.

Kenyataan daripada Biro Perikanan yang diletakkan di bawah Kementerian Pertanian China menerusi akhbar South China Morning Post menyatakan: "Pemburuan dan penjualan ketiga-tiga spesies yu itu adalah haram di tanah besar China dan pesalah boleh dihukum dengan denda atau penjara."


Yu paus bersaiz besar yang ditangkap hidup-hidup mampu dijual pada harga RM103,183 seekor.


Pembunuhan kejam

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan Wild Life Risk: "Bagaimana hidupan tidak berbahaya dan mesra ini sanggup dibunuh dalam skala yang besar.

"Terlalu banyak pembunuhan dan kekejaman dilakukan dalam satu tempat. Ia sangat menyayat hati lebih-lebih lagi apabila anda pernah berenang bersama mereka."

Hofford dan Hilton yang berkunjung ke kilang itu sebanyak tiga kali dengan menyamar sebagai pembeli menambah, siri siasatan yang dijalankan turut meliputi ujian asid deoksiribonukleik (DNA).

Hasil ujian yang diperoleh dari makmal di Florida, Amerika Syarikat (AS) itu mendapati, ikan yang digunakan dalam produk keluaran kilang itu bukanlah ikan tilapia seperti yang tertera pada label produk. Namun, ia mengesan DNA tiga ikan yu jenis basking, putih dan paus.

Selain yu paus, basking dan putih juga adalah spesies terlindung di bawah Konvensyen Tentang Perdagangan Antarabangsa Ke Atas Spesies Fauna dan Flora Liar Terancam (CITES).

Sebarang perdagangan antarabangsa melibatkan produk hasil daripada spesies terancam atau yang terletak di bawah kawalan CITES adalah haram. China juga merupakan salah sebuah negara yang menandatangani perjanjian CITES.

Relevan di sebalik pembunuhan kejam ikan yu paus bertujuan memenuhi permintaan industri besar dalam pasaran global. Sebahagian besar dijadikan produk kecantikan seperti lipstik dan krim muka untuk dihantar ke negara Barat. Suplemen kesihatan yang diproses menjadi minyak ikan yu.

"Tambah menghampakan apabila mendapat tahu pembunuhan spesies ini adalah bagi menghasilkan barangan bukan keperluan asas untuk orang-orang kaya," luah Hofford.

Hofford dan Hilton juga memberitahu bahawa kulit ikan yu itu dijual dalam pasaran beg kulit. Perut, daging dan mulut ikan itu pula dijual kepada restoran-restoran untuk dijadikan menu pilihan kepada pelanggan.

Daging ikan yu yang dijual ditawarkan dalam bentuk segar, sejuk beku atau diasinkan. Hatinya pula diproses untuk dijadikan minyak, sirip untuk sup, organ dalaman bagi penggemar makanan eksotik manakala rawan diekstrak menjadi herba Cina.


LEBIH 600 ekor yu paus dibunuh dan diproses di kilang di Pu Qi ini dalam tempoh setahun.


Daging termahal

Guang seperti yang didedahkan dalam rakaman video itu mengaku menjual daging ikan yu kepada Taiwan sebagai tukaran untuk tulang dan kulit. Biarpun Taiwan telah mengharamkan pemburuan yu paus sejak enam tahun lalu, Guang masih aktif berjual beli dengan nelayan di sana.

Difahamkan, daging yu paus adalah antara yang termahal di dunia dan dijual pada harga tinggi di kebanyakan negara Asia seperti Taiwan. Kira-kira 10,000 kilogram (kg) daging ikan itu dijual pada harga mencecah AS$21,4000 (RM71,390).

Begitupun, penjana keuntungan paling lumayan adalah minyak ikan yu. Ia diekstrak untuk dijadikan produk penjagaan kulit, pengilat kasut dan lipstik.

Sementara itu, pengurus kilang itu turut mendedahkan bahawa sebelum dieksport ke luar negara, minyak itu terlebih dulu dihantar ke sebuah kilang milik Syarikat Bio-farmaseutikal Produk Marin Hainan Jianhua yang terletak di Pulau Hainan.

Di situ, ia dicampur bersama minyak ikan yu pelbagai jenis sebagai persediaan untuk dieksport ke negara Barat seperti AS, Kanada dan Itali.

Wild Life Risk berjaya mengesan sebuah syarikat yang menerima produk tersebut: Omojo yang berpangkalan di Washington, AS. Laman web Omojo menyatakan: "Kami mengawal 100 peratus kualiti produk daripada proses awal hingga akhir."

Sirip ikan yu paus yang dikeringkan di Pu Qi pula dihantar ke Guangzhou untuk dijual kepada pengusaha restoran. Bahagian tersebut sering dijadikan hiasan restoran kebanyakan peniaga.

Sirip yang besar diikat dengan reben merah dan digantung pada jendela restoran yang menjual sup sirip ikan yu bagi menarik pelanggan.

Pemerhatian dalam satu hari pada tahun 2012 oleh Wild Life Risk mendapati, sebanyak 260 sirip besar, 136 daripadanya milik yu paus dan selebihnya daripada yu basking dan putih dijual di pasar kering makanan laut di Guangzhou.

Ironinya, para aktivis percaya bahawa kilang di Pu Qi hanyalah salah satu daripada rantaian perdagangan bagi yu paus di perairan China.

Ikan-ikan yu yang berada di kilang itu dipercayai ditangkap dari perairan Laut China Selatan ketika hidupan itu melintasi laluan migrasi mereka.


SIRIP ikan yu yang dijual kepada pengusaha restoran dijadikan menu tarikan kepada pengunjung.


Saiznya yang besar, pergerakan perlahan dan kebiasaan berenang hampir dengan permukaan air menjadikan ia mangsa mudah untuk ditangkap.

Kawasan lain yang dilalui yu paus termasuklah lokasi popular di Terumbu Ningaloo; pesisir barat laut Australia, perairan Indonesia, Filipina dan Mexico.

Yu paus bersaiz besar yang ditangkap hidup-hidup mampu dijual pada lingkungan harga AS$31,000 (RM103,183) di pelabuhan. Ia dilaporkan dijual oleh para nelayan oportunis yang berada di jeti pelabuhan.

Bagaimanapun, siasatan mendedahkan bahawa ikan yu paus hanya boleh diperoleh daripada nelayan China selepas melalui beberapa peringkat termasuk agen dan orang tengah.

Hentikan makan sirip yu

Terdapat pertikaian menarik tentang melindungi yu paus di habitat asalnya. Hidupan yang jarang ditemui itu dikatakan lebih bernilai ketika hidup daripada mati.

Kumpulan Alam Sekitar Pew menyatakan: "Ekopelancongan menjadi bukti bahawa ia satu penjana ekonomi yang lebih menguntungkan berbanding industri perikanan.

"Pelancongan yu paus, khususnya daripada rekreasi menyelam dianggarkan bernilai AS$47.5 juta (RM158.46 juta) di seluruh dunia."

Pengurus program Wild Aid China, NGO yang berpangkalan di AS dan China, May Mei pula menyeru agar masyarakat menghentikan masyarakat memakan sup sirip ikan yu.

"Sistem kawalan kami sahaja tidak cukup. Kita perlu mendidik para nelayan mengenali spesies terlindung. Pengawasan di semua peringkat juga perlu diperbaiki termasuk jabatan kastam," saran Mei.

Sementara itu, pendedahan oleh Wild Life Risk itu bakal dipaparkan dalam dokumentari rencana berjudul The Heist. Ia merupakan hasil kerjasama Wild Life Risk dengan pengarah yang memenangi Anugerah Oscar pada 2009 menerusi dokumentari The Cove, Louie Psihoyos.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


200 warga emas terima hamper perayaan

Posted:

200 warga emas terima hamper perayaan

200 warga emas terima hamper perayaan

TAJUL menyampaikan sumbangan hamper dan angpau kepada seorang warga emas sempena Tahun Baru Cina di Pekan Semeling, Merbok, Kedah baru-baru ini.


SUMBANGAN. Seramai 200 orang warga emas di kawasan Dewan Undangan Negeri Tanjung Dawai menerima hamper dan angpau sempena sambutan Tahun Baru Cina di Pekan Semeling, Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri Tanjung Dawai, Datuk Tajul Urus Md. Zain berkata, sumbangan itu diharapkan dapat menceriakan penerima sumbangan sempena kedatangan perayaan Tahun Baru Cina.

"Biarpun tidak sebanyak mana sumbangan diberikan, namun diharap usaha ini dapat meringankan beban penerima bantuan dan mengeratkan hubungan baik antara satu sama lain," katanya.

30 keluarga terima baucar RM200 daripada Econsave

Posted:

30 keluarga terima baucar RM200 daripada Econsave

30 keluarga terima baucar RM200 daripada Econsave


ZAMZURI (depan tengah) bergambar dengan sebahagian penerima baucar bantuan perayaan sempena Tahun Baru Cina di The Summit Bukit Mertajam, Pulau Pinang baru-baru ini.


DIRAI. Pasar raya Econsave, The Summit Bukit Mertajam, Pulau Pinang memberi keceriaan kepada keluarga miskin sempena sambutan Tahun Baru Cina apabila menyampaikan sumbangan baucar membeli-belah di pasar raya itu baru-baru ini.

Sumbangan bernilai RM200 itu disampaikan kepada 30 buah keluarga miskin dan ibu tunggal yang tinggal di sekitar kawasan Dewan Undangan Negeri Berapit.

Pengurus Operasinya, Zamzuri Mansor menjelaskan, program tanggungjawab sosial itu merupakan acara tahunan pasar raya berkenaan untuk berkongsi kegembiraan kepada mereka yang kurang berkemampuan.

Penyampaian sumbangan disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Berapit, Lydia Ong Kok Fooi.

Naza raikan 70 penghuni rumah anak yatim

Posted:

Naza raikan 70 penghuni rumah anak yatim

Naza raikan 70 penghuni rumah anak yatim


SEBAHAGIAN daripada 70 kanak-kanak dari tiga rumah anak yatim bergambar kenangan dengan kakitangan Kumpulan Naza di bilik pameran Naza Italia, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.


TANGGUNGJAWAB KORPORAT. Sempena musim perayaan, syarikat Kumpulan Naza meraikan seramai 70 kanak-kanak dari tiga buah rumah anak yatim dalam satu majlis makan tengah hari di Naza Italia, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Kanak-kanak terbabit terdiri daripada penghuni dari Rumah Perlindungan Agathians, Rumah Epharatha dan Rumah Amal Cahaya Tengku Ampuan Rahimah.

Pada majlis itu, mereka diberi peluang menaiki kereta Ferrari selain dihiburkan dengan aksi badut dan persembahan silap mata.

Pengerusi Eksekutif Bersama Kumpulan, Syarikat Kumpulan Naza, Datuk Wira SM Faisal SM Nasimuddin berkata, Malaysia merupakan sebuah negara yang berbilang bangsa yang menyambut pelbagai jenis perayaan dan sentiasa menghormati kepelbagaian budaya masing-masing.

"Justeru kami amat berbangga untuk berkongsi kegembiraan sambutan perayaan-perayaan ini dengan mengadakan majlis amal untuk memberi sumbangan kepada mereka yang memerlukan," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pelajar tertelan jarum peniti

Posted:

Pelajar tertelan jarum peniti

Pelajar tertelan jarum peniti

INILAH Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Payong, Hulu Besut Terengganu, tempat Mohd. Alif bersekolah.


BESUT - Seorang pelajar tingkatan dua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Payong, Hulu Besut di sini tertelan jarum peniti ketika sedang mencungkil makanan di celah gigi di kantin sekolahnya semalam.

Mangsa, Mohd. Alif Aiman Zulkifli tertelan jarum itu selepas dia makan di kantin sekolahnya pada pukul 1 tengah hari.

Ketika ditemui di Hospital Besut semalam, ibunya Zawahir Mustafa, 40, berkata, dalam kejadian itu anaknya menggunakan jarum peniti yang dijumpai di sekolah untuk mencungkil sisa makanan selepas makan di kantin.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bapa didakwa sembelih anak bongsu

Posted:

Bapa didakwa sembelih anak bongsu

Bapa didakwa sembelih anak bongsu

Oleh WAZIHA WAHID
waziha@kosmo.com.my


UMI SUPYA menutup muka ketika hadir ke Hospital Kajang semalam untuk mendengar pendakwaan yang dikenakan ke atas suaminya.


KAJANG - Seorang bapa yang disyaki menyembelih anak bongsunya sampai mati dan mencederakan dua lagi anak perempuannya di sebuah rumah di Bandar Baru Bangi dekat sini pada 30 Januari lalu didakwa oleh Mahkamah Majistret di sini semalam.

Prosiding pendakwaan ke atas Norazman Mohammad, 43, di hadapan Majistret A. Jalil Salam Muhammad dilakukan di Wad 2 Lelaki, Hospital Kajang pada pukul 11.30 pagi.

Wakil media tidak dibenarkan masuk semasa prosiding kes itu dan hanya dibenarkan berada di luar pintu utama wad itu malah tingkap di dalam wad ditutup dengan langsir.

Prosiding tersebut berlangsung di hospital kerana tertuduh masih ditempatkan di wad tersebut sejak 30 Januari lalu bagi mendapatkan rawatan akibat kecederaan di kepala, kecederaan itu dipercayai berlaku ketika mangsa cuba untuk menamatkan riwayatnya sendiri dengan menghentak kepalanya dengan batu-bata.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lelaki rakam video dua wanita mandi dijel empat bulan

Posted:

Lelaki rakam video dua wanita mandi dijel empat bulan

Lelaki rakam video dua wanita mandi dijel empat bulan

KUALA LUMPUR - Seorang lelaki diperintah menjalani hukuman penjara empat bulan oleh Mahkamah Majistret di sini semalam selepas mengaku bersalah atas dua tuduhan merakam video dua wanita yang sedang mandi menggunakan telefon bimbit di rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Sentul di sini.

Majistret Nur A'minahtul Mardiah Md. Nor menjatuhkan hukuman tersebut ke atas Zulkarnaen Toharudin, 27, dengan setiap pertuduhan tersebut dikenakan penjara selama dua bulan dan diarah dijalankan secara berasingan.

Zulkarnaen didakwa melakukan kedua-dua kesalahan tersebut mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


'Jumpa TMJ jika perlu'

Posted:

'Jumpa TMJ jika perlu'

'Jumpa TMJ jika perlu'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

HAMIDIN (kiri) memberi jaminan pihaknya akan memanggil TMJ jika perlu bagi membantu memberi keterangan berhubung insiden kekecohan dalam terowong menuju ke bilik persalinan di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, Johor Bahru pada Sabtu lalu.


MISTERI insiden 'panas' yang didakwa tercetus dalam terowong menuju ke bilik persalinan pemain di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, Johor Bahru ketika pertembungan Johor Darul Takzim (Johor DT) dan T-Team dalam aksi pusingan kedua Piala FA pada Sabtu lalu masih belum terungkai.

Namun, Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin memberikan jaminan pihaknya tidak akan berkompromi dalam menyiasat insiden berkenaan dengan lebih terperinci selepas ini.

Menurut beliau, pihaknya juga akan mengadakan pertemuan bersama pihak pengurusan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) termasuk Presiden PBNJ itu yang juga Tunku Mahkota Johor (TMJ) bagi mendapatkan gambaran sebenar berhubung insiden berkenaan.

"FAM akan melihat segala bukti (berkaitan insiden itu) minggu depan.

"Ingin saya tegaskan di sini, pihak kami tidak akan sesekali berkompromi.

"Jadi, kami akan panggil dan jumpa TMJ jika perlu," katanya pada sidang akhbar di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) FAM, Datuk Seri Afandi Hamzah (gambar) pula berkata, kes itu kini dikendalikan pihak Sekretariat FAM untuk siasatan lanjut.

Jika ada kes, katanya, ia akan dirujuk ke Jawatankuasa Tatatertib FAM yang dipengerusikan Datuk Taufek Abdul Razak dalam masa terdekat.

"Sekretariat akan meneruskan siasatan lanjut terhadap apa yang didakwa berlaku dalam terowong berkenaan," jelas Afandi.

Dalam insiden di Larkin itu, pemain import The Titans, Evaldo Rodrigues dan jurulatih kecergasan, Stefano Impagliazzo didakwa dikasari ketika menuju ke bilik persalinan stadium berkenaan.

Ketika itu, kedudukan semasa memihak kepada skuad Harimau Selatan yang sedang mendahului perlawanan 2-1.

Gara-gara bimbang dengan keselamatan, pasukan T-Team yang berstatus kelab itu telah mengambil keputusan untuk tidak meneruskan perlawanan babak kedua.

Malah, kedua-dua pasukan juga telah membuat laporan polis berhubung insiden yang berlaku dalam terowong stadium berkenaan.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar juga mengesahkan siasatan berhubung insiden itu akan dibuat secara profesional tanpa mengira individu yang berada di belakang kedua-dua pasukan berkenaan.

Berhubung insiden itu yang kini berada di bawah siasatan polis, jelas Afandi, FAM tetap akan meneruskan siasatan mengikut bidang kuasa yang dimiliki badan induk berkenaan.

"Kami serahkan kepada polis untuk siasatan, tetapi pihak sekretariat tetap akan teruskan siasatan mengikut bidang kuasa yang kami ada.

"Jika ada kes, ia akan dirujuk ke Jawatankuasa Tatatertib.

"Jadi, sekretariat akan teruskan siasatan terlebih dahulu yang dijangka selesai dalam masa terdekat," katanya.

Azraai tak layan kontroversi Irfan

Posted:

Azraai tak layan kontroversi Irfan

Azraai tak layan kontroversi Irfan

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

"SAYA tiada masa. Malas nak layan. Banyak lagi benda saya kena fikir."

Demikian pendirian pengendali T-Team, Mohd. Azraai Khor Abdullah ketika diminta mengulas mengenai kontroversi yang dikatakan cuba dicetuskan pemainnya, Muhammad Irfan Abdul Ghani.

Sebelum ini, pemain pertahanan The Titans itu mengejutkan ramai pihak apabila seolah-olah menyebelahi Johor Darul Takzim (Johor DT) yang juga bekas majikannya musim lalu.

Ketika tampil memberikan keterangan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor kelmarin, Irfan mendakwa tiada sebarang insiden yang tidak diingini berlaku dalam terowong menuju ke bilik persalinan pemain di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, Johor Bahru sebaik tamat aksi separuh masa pertama pusingan kedua kempen Piala FA 2014 antara Johor DT dengan T-Team yang menyaksikan tuan rumah mendahului 2-1 pada Sabtu lalu.

Irfan mendakwa, perlawanan tersebut tidak sepatutnya dihentikan kerana dia tidak melihat sebarang kecederaan dialami pemain import T-Team, Evaldo Rodrigues dan jurulatih kecergasan, Stefano Impagliazzo yang dilaporkan dikasari.

Sebaliknya dakwa Irfan, hampir semua pemain mahu meneruskan permainan tetapi pembantu jurulatih pasukan The Titans, Azlan Johar membuat keputusan supaya mereka menghentikan permainan dan meninggalkan stadium.

Kenyataan Irfan kembali dibidas Azlan memandangkan pemain itu hanya pemain simpanan dan tidak berada di terowong berkenaan, selain menyifatkan pemain itu sebagai pengkhianat T-Team.

Dalam pada itu, Azraai juga enggan mengulas lanjut berhubung tindakan Irfan yang tiba-tiba 'muncul' di Johor selepas terlebih dahulu memberikan alasan kepada pihak pengurusan bahawa dia ada urusan keluarga di sana.

Beliau juga enggan mengulas mengenai masa depan Irfan bersama T-Team selepas ini.

"Buat masa ini, saya menerima apa juga keputusan FAM dengan positif," jelas beliau yang ditemani Azlan ketika hadir di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Usaha pemberita mendapatkan reaksi balas daripada Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) berhubung perkara itu juga menemui jalan buntu selepas Setiausaha Kehormat PBNJ, Mohd. Fahmy Yahya dan pembantu jurulatih Johor DT, Ismail Ibrahim dilihat segera beredar meninggalkan pekarangan Wisma FAM selepas bermesyuarat bersama Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) FAM semalam.

Pahang yakin jinakkan Harimau Selatan

Posted:

Pahang yakin jinakkan Harimau Selatan

Pahang yakin jinakkan Harimau Selatan

Oleh M.RIZAL NOR
sukan@kosmo.com.my

RAZMAN mahu pastikan tiga mata menjadi milik Pahang pada aksi menentang Johor DT malam ini.


JUARA Piala Malaysia musim lalu, Pahang yakin untuk menjinakkan Johor Darul Takzim (Jogor DT) pada perlawanan Liga Super di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam ini.

Tok Gajah yang berjaya melayakkan diri ke saingan suku akhir Piala FA selepas menundukkan Lions XII di Stadium Jalan Besar, Singapura pada Sabtu lepas sudah tidak sabar untuk berdepan dengan Harimau Selatan yang dibarisi ramai pemain berstatus bintang.

Kapten Pahang, Mohd. Razman Roslan berkata, semua pemain sudah bersedia untuk turun beraksi bagi mengutip tiga mata penuh selepas mereka tercicir banyak mata dalam dua perlawanan sebelum ini ekoran kekalahan 0-1 kepada Selangor dan Sime Darby juga dengan jaringan sama.

"Kita tidak boleh tewas lagi bagi mengelak terus tercicir mata dan semua pemain kini berada pada tahap kecergasan terbaik untuk mengharungi perlawanan yang sengit menentang Johor DT nanti.

"Dua pemain yang mengalami kecederaan sebelum ini iaitu Dickson Nwakaeme dan R. Surendran sudah beransur pulih dan kami amat memerlukan khidmat dua pemain ini bagi memastikan lawan berputih mata," katanya kepada Kosmo! semalam.

Menurutnya, semua pemain tidak menghadapi sebarang tekanan menerima kunjungan anak-anak buah Cesar Ferrando Jimenez biarpun menyedari pasukan mereka dikuatkan dengan dua tenaga import, Pablo Aimar dan Luciano Figueroa.

Beliau berkata, semua pemain harus mengekalkan semangat berpasukan dan semua posisi berfungsi dengan baik untuk menang dalam perlawanan itu nanti.

"Bermain di laman sendiri sudah pasti memberi kelebihan kepada kami dan ia tidak boleh disia-siakan begitu sahaja," ujarnya.

Mohd. Razman memberitahu, beliau turut menasihati penyokong agar mengikut arahan pihak berkuasa bagi mengelak sebarang kejadian yang tidak diingini.

"Saya dapat rasakan lautan kuning akan memenuhi segenap tempat duduk di stadium namun mereka haruslah berdisiplin dan elakkan daripada mencetuskan provokasi terhadap pemain serta penyokong lawan," jelasnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Bahana kecelaruan mental tidak dirawat

Posted:

Bahana kecelaruan mental tidak dirawat

Bahana kecelaruan mental tidak dirawat

KES melibatkan pembunuhan darah daging sendiri mungkin berpunca daripada masalah kecelaruan yang tidak dirawat. - Gambar hiasan


BERAT mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Itu yang dapat digambarkan dengan kes seorang bapa yang telah mengelar tiga orang anaknya di Bandar Baru Bangi, Selangor baru-baru ini. Akibatnya, seorang daripada mereka meninggal dunia manakala dua lagi cedera parah.

Secara logiknya, kita mungkin telah menafsirkan bapa tadi sebagai seorang manusia kejam. Bagaimanapun, logik akal kita juga bertanya mengapa pula seorang bapa sanggup membunuh zuriatnya sendiri?

Sebagai ibu bapa, jangankan mencederakan anak-anak, bahkan kita juga tidak sanggup melihat seekor nyamuk kecil menggigit anak-anak kita. Begitulah kasih sayang ibu atau bapa terhadap anak-anaknya.

Namun, ada kes terpencil membabitkan ibu atau bapa yang mencederakan atau membunuh anak-anak mereka. Kisah menyayat hati seumpama ini dilaporkan di seluruh dunia.

Menjadi 'orang lain'

Pada tahun 2010 di Kota Bharu, Kelantan seorang budak lelaki berusia tiga tahun telah disembelih oleh bapanya. Ia kisah yang sangat menyedihkan, tetapi kita juga perlu bersikap adil. Sekiranya seseorang itu normal, mereka tidak akan sanggup melakukannya.

Ada juga kes lain yang lebih kejam, contohnya di Bangkok, Thailand pada tahun 2012, seorang wanita menyembelih dua anak lelakinya berusia satu dan lima tahun. Lebih teruk lagi, kedua-dua anak itu kemudiannya dimasak dan dimakan ibunya yang mendakwa dia melihat kedua-dua anaknya itu seperti khinzir.


INDIVIDU yang menghadapi masalah psikologi ini sering berhalusinasi.- Gambar hiasan


Kesemua itu menunjukkan seolah-olah perbuatan kejam dilakukan dalam keadaan seseorang itu bukan lagi dirinya yang sebenar. Mereka telah berubah menjadi 'orang lain'.

'Orang lain' dalam konteks ini ialah orang tadi mungkin telah mengalami gangguan psikologi yang teruk. Mereka mungkin telah menghidap penyakit mental tetapi tidak menyedarinya kerana menjangkakan kecelaruan yang dialami adalah isu biasa yang boleh ditangani.

Orang kita pasti sanggup membelanjakan ribuan ringgit sekiranya mereka berasa sedang menghidap penyakit fizikal. Namun, sekiranya ada tanda-tanda kecelaruan psikologi, biasanya kita jarang mendapatkan khidmat profesional yang disediakan oleh pihak hospital atau agensi tertentu.

Sebaliknya, orang kita lebih sanggup untuk mendapatkan rawatan bomoh yang belum tentu mampu menyelesaikan semua masalah.

Masyarakat kita sendiri telah memberikan label yang kurang menarik terhadap pesakit mental, walaupun ia boleh dirawat. Label seperti 'orang gila' atau 'kurang siuman' telah menyebabkan seseorang yang mengalami masalah psikologi tertentu, lebih sanggup mendiamkan diri daripada mendapatkan rawatan.

Sebenarnya, banyak daripada penyakit mental ini tidak datang secara tiba-tiba. Ia dimulai dengan simptom tertentu seperti murung, tidak boleh tidur malam, keluh kesah atau didatangi mimpi buruk.

Ada sesetengah tanda ini dapat dikesan oleh pesakit sendiri. Sekiranya tidak dirawat segera, masalah ini akan menular menjadi lebih teruk.

Sampai ke peringkat yang teruk, pesakit akan mula mendengar bisikan-bisikan halus yang menyuruh mereka melakukan sesuatu. Dalam kebanyakan kes, bisikan-bisikan ini biasanya akan menyuruh seseorang melakukan sesuatu yang bersifat merosakkan, sama ada membunuh diri atau mencederakan orang lain.

Arahan-arahan yang dinamakan sebagai false beliefs of persecution atau dalam bahasa mudahnya arahan-arahan yang tidak masuk akal ini hanyalah ilusi semata-mata. Bagaimanapun, ia dianggap nyata oleh pesakit.

Pada waktu-waktu tertentu, pesakit ini menjadi normal seperti orang lain. Sebab itulah, tidak ramai orang dapat mengesan sama ada seseorang itu sedang mengalami kecelaruan atau tidak. Mereka kelihatan seperti orang normal, namun boleh berubah menjadi orang lain pada masa lain.

MASALAH kecelaruan yang dihidapi seseorang individu boleh menyebabkan mereka bertindak melampaui batas fikiran termasuk membunuh diri. - Gambar hiasan


Kesan kecelaruan

Ahli keluarga dan orang terdekat yang biasa bergaul dengan individu terbabit, biasanya dapat mengesan mereka yang mengalami kecelaruan sekiranya mereka mula berbual atau mengemukakan pandangan yang jauh bertentangan daripada sifat asal mereka. Dalam erti kata lain, mereka kelihatan bukan mereka yang dulu.

Di Malaysia, sebenarnya kita mempunyai pelbagai agensi yang boleh membantu ahli masyarakat yang mengalami masalah seperti ini. Kita mempunyai kaunselor terlatih yang disediakan oleh pihak kerajaan, sama ada di hospital atau universiti yang boleh membantu mereka yang mengalami masalah tersebut.

Sekiranya masalah terbabit dianggap kronik, hospital mempunyai ahli psikiatri yang boleh membantu memberikan rawatan tertentu.

Apapun, semua ini perlu bermula dengan kepercayaan pesakit itu sendiri bahawa mereka sebenarnya manusia sakit yang perlu dirawat. Mereka bukanlah orang gila atau kurang siuman seperti yang dilabel masyarakat. Mereka adalah seperti pesakit penyakit fizikal lain yang boleh dibantu.

Ahli masyarakat juga perlu rasional dan terbuka apabila memperkatakan golongan pesakit mental ini. Seperti penyakit lain, jika hari ini ia menjangkiti orang lain, belum tentu ia tidak menimpa kita pada masa hadapan.

Projek Baginda tanda cintakan Nabi SAW

Posted:

Projek Baginda tanda cintakan Nabi SAW

Projek Baginda tanda cintakan Nabi SAW

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR


PROJEK BAGINDA yang diadakan di Kuala Lumpur pada bulan lalu melibatkan 20 orang sukarelawan pertubuhan amal Kindness Dot My.


SUASANA panas terik pada petang 14 Januari lalu tidak dihiraukan sekumpulan anak muda yang berkumpul di hadapan pusat beli-belah Lot 10, Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

Mereka asyik menyediakan beberapa kotak barang mengandungi ratusan kuntum bunga mawar segar yang siap dihias dengan reben. Terdapat juga sekeping kad kecil diselitkan pada bungkusan bunga tersebut.

Di dalamnya tertera hadis-hadis Nabi SAW berkaitan kebaikan dan kemurahan hati yang dicetak dalam bahasa Inggeris.

Selain itu, puluhan paket kudapan seperti gula-gula dan wepang iaitu sejenis biskut diperbuat daripada badam, kuaci dan bijan turut disediakan anak-anak muda berkenaan.

Selepas mendengar taklimat daripada ketua mereka, masing-masing mula mengambil tempat bersama bungkusan makanan dan bunga mawar yang dibawa.

Tepat pukul 3.30 petang, sukarelawan daripada pertubuhan amal Kindness Dot My (Kindness) yang seramai 20 orang mula mengagih-agihkan bunga mawar dan bungkusan makanan tersebut kepada orang ramai yang lalu-lalang tanpa mengira bangsa, agama dan warna kulit.


PENGAGIHAN bunga mawar dan kudapan dibuat secara rambang kepada khalayak di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur.


Dakwah kecil

Program yang dinamakan sebagai Projek Baginda itu sebenarnya bertujuan untuk meraikan sambutan Maulidur Rasul 1435 Hijrah dalam konteks yang sedikit berbeza berbanding kebiasaannya.

Pengarah Eksekutif Kindness, Muhammad Kamarulazizi, 31, berkata, program itu julung-julung kali diadakan dalam usaha untuk menyebarkan tentang kasih sayang dan kebaikan Rasulullah SAW kepada masyarakat.

"Diharap mereka yang menerima bunga mawar yang terselit hadis-hadis Nabi SAW mengenai kebaikan dan berkasih-sayang sesama manusia akan tersentuh apabila membacanya.

"Oleh itu, usaha ini kami anggap sebagai dakwah kecil yang dapat dilakukan sempena meraikan hari kelahiran Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW yang merupakan contoh ikutan terbaik sepanjang zaman," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Tambah Muhammad, Projek Baginda itu turut diadakan di sekitar Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Johor dengan penglibatan seramai 20 ke 30 sukarelawan bagi setiap lokasi.

Secara keseluruhan, sebanyak 300 kuntum bunga ros disediakan yang disumbang oleh orang perseorangan dan kenalan yang mengenali Kindness.

Rezeki Allah

Bagi pemilik restoran Manja's Kitchen, Mahathir Rahmat, 32, pihaknya mengambil peluang tersebut untuk menyumbang biskut wepang bagi menjayakan Projek Baginda.

"Seronok apabila dapat bekerjasama dalam program amal sebegini. Sebagai orang Islam, saya berpegang pada konsep apa yang kita beri, itu yang akan kita dapat.

"Malah, semakin banyak yang kita beri, yakinlah bahawa lebih banyak pula yang kita akan dapat kerana rezeki Allah itu sangat luas," katanya yang mengenali Muhammad ketika sama-sama menuntut di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dahulu.

KAD kecil yang tertera hadis-hadis Rasulullah dalam bahasa Inggeris diselitkan pada bunga mawar dan kudapan yang diberikan kepada orang ramai.


Sementara itu, Mohd. Azry Ahmad, 30, dari Bom's Kitchen pula mengakui sangat teruja apabila dapat turun padang dalam usaha dakwah tersebut.

"Dakwah bukan semata-mata memberi ceramah pada masyarakat tetapi ia boleh dilakukan dalam pelbagai medium.

"Semoga usaha kecil kami ini mendapat pandangan Allah walaupun ia dilihat tidak seberapa dari kaca mata manusia," ungkapnya.

Menurut Pengarah Projek Baginda, Wan Nazri Wan Suhaimi, 30, idea untuk melaksanakan program tersebut diperoleh kerana terkesan dengan komuniti Muslim di Eropah yang memberi bunga mawar kepada orang ramai bagi meraikan Maulidur Rasul.

"Apa yang kita tahu, bunga mawar digemari oleh semua orang. Ia juga merupakan lambang kasih sayang.

"Justeru, kami memilih bunga ini sebagai simbolik untuk menyebarkan wangian Rasulullah SAW yang diutuskan sebagai rahmat ke seluruh alam.

"Walaupun ada yang menerima bunga ini bukan beragama Islam, diharap apabila mereka membaca tentang hadis Nabi SAW tentang kebaikan, mereka akan tertarik untuk mengenali Islam dan Baginda," tutur Wan Nazri.

Kempen perancangan kewangan persaraan

Posted:

Kempen perancangan kewangan persaraan

Kempen perancangan kewangan persaraan


REISCH (kiri) bersama Eng Chow (tengah) dan Tze How pada majlis perasmian kempen Let Allianz Protect Your Retirement di Kuala Lumpur baru-baru ini.


MENDEKATI usia persaraan, pasti ramai yang bimbang tentang faktor kewangan pada masa hadapan, terutamanya pekerja swasta.

Menyediakan pelan persaraan kepada orang ramai, Allianz Life Insurance Malaysia Berhad (Allianz Life) melancarkan kempen Let Allianz Protect Your Retirement.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Allianz Life, Jens Reisch, kempen tersebut dapat membantu orang ramai untuk membuat perancangan kewangan lebih awal sebelum tempoh persaraan.

"Golongan yang berumur 65 tahun ke atas dijangka meningkat dari 5.8 peratus ke 17.8 peratus menjelang 2050. Situasi ini amat membimbangkan untuk perancangan persaraan.

"Justeru, kami mengadakan kempen ini sebagai sokongan kepada mereka, terutama pekerja swasta supaya tidak terlalu bergantung kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mereka," katanya pada majlis perasmian kempen berkenaan di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Turut hadir, Ketua Pegawai Jualan Allianz Life, Mr. Ong Eng Chow dan Ketua Pegawai Pemasaran Allianz Life, Chin Tze How.

Tambahnya, statistik menunjukkan bahawa 50 peratus daripada penyumbang KWSP kehabisan wang simpanan mereka dalam masa lima tahun.

Dalam pada itu, kadar inflasi yang meningkat menekankan mengenai kepentingan wang simpanan untuk menikmati kehidupan yang selesa selepas bersara.

Sebagai permulaan, produk baharu yang dinamakan Allianz RetirePlus telah diperkenalkan bagi membantu para pelanggan berjimat-cermat dengan wang simpanan persaraan, dan menyediakan pendapatan tetap bagi mereka yang telah bersara pada umur 55 atau 60 tahun sehingga mencecah umur 81 tahun.

Pelanggan yang melanggani produk ini akan diberi pendapatan secara ansuran mengikut kepada pilihan sama ada enam, 10, 15 atau 20 kali bayaran.

Dalam pada itu, Reisch memberitahu, MediAide turut disertakan dalam kempen tersebut. MediAide merupakan pelan rawatan yang dapat membantu pelanggan dengan perbelanjaan hospital setelah bersara.

"Kami menyediakan pelan insurans persaraan secara keseluruhan dengan mengambil kira simpanan wang dan keselamatan sosial para pesara," katanya.

Terdahulu, Allianz turut mengeluarkan beberapa aplikasi seperti MyLifePlanning dan Life at 70 untuk kegunaan pelanggan. MyLifePlanning adalah aplikasi untuk merancang perbelanjaan harian dan mempunyai kalkulator persaraan yang dapat menganggarkan jumlah wang perlukan setelah bersara.

Sementara itu, aplikasi Life at 70 pula merupakan aplikasi di laman Facebook yang membantu memberikan idea tentang aktiviti yang dapat dilakukan setelah bersara. – DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tiada kesan ketara ke atas kualiti udara disebabkan letusan gunung berapi

Posted:

Tiada kesan ketara ke atas kualiti udara disebabkan letusan gunung berapi

Tiada kesan ketara ke atas kualiti udara disebabkan letusan gunung berapi

06/02/2014 11:10pm

KUALA LUMPUR - Tiada kesan ketara ke atas kualiti udara disebabkan letusan gunung berapi Sinabung di Sumatera Utara, Indonesia baru-baru ini, kata Jabatan Alam Sekitar (JAS).

JAS dalam satu kenyataan hari ini menjelaskan bahawa bacaan Indeks Pencemar Udara (IPU) pada tahap tidak sihat yang dicatatkan pada 3 petang semalam (Rabu) di Cheras, Kuala Lumpur (IPU 107) dan Ipoh, Perak (124) adalah disebabkan kepekatan ozon di permukaan bumi yang tinggi ketika cerapan dilakukan.

Menurut JAS, pembentukan ozon di permukaan bumi berlaku setiap hari pada awal petang terutamanya di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur yang padat dengan aliran trafik.

"Pelepasan sebatian organik meruap dan oksid-oksid nitrogen daripada ekzos motor bertindak semula jadi di bawah pengaruh cahaya matahari menghasilkan ozon di permukaan bumi dengan kepekatan tinggi.

"Kepekatan permukaan bumi yang tinggi ini tidak berpanjangan dan berlaku dalam tempoh satu hingga dua jam sahaja. Oleh itu, fenomena ini telah menyebabkan kualiti udara di kawasan bandar-bandar besar yang padat dengan trafik menjadi tidak sihat untuk sesuatu tempoh yang singkat," katanya.

JAS turut melaporkan bacaan IPU yang direkodkan pada 10 pagi ini menunjukkan sebanyak 33 kawasan mencatatkan status kualiti udara pada tahap baik, 19 kawasan pada tahap sederhana dan tiada kawasan pada tahap tidak sihat.

Berikutan cuaca panas dan kering, JAS mengaktifkan Pelan Tindakan Mencegah Pembakaran Terbuka di semua negeri. - Bernama

Peniaga maut kereta bertembung lori pasir

Posted:

Peniaga maut kereta bertembung lori pasir

Peniaga maut kereta bertembung lori pasir

06/02/2014 10:41pm

BUTTERWORTH - Seorang peniaga maut selepas kereta yang dipandunya bertembung dengan sebuah lori pasir di Jalan Permatang Pauh berhampiran Flat Ampang Jajar, di sini hari ini.

Dalam kemalangan pukul 12.40 tengah hari itu, mangsa Quah Chew Siang, 43, mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah selepas tersepit di bahagian pemandu.

Seorang saksi Shaifulrizam Che Ahmad, 33, berkata mangsa dipercayai cuba memotong kenderaan di hadapannya bagaimanapun gagal berbuat demikian sebelum keretanya bertembung dengan sebuah lori dari arah bertentangan.

"Ketika kejadian saya sedang menunggang motosikal dan tiba-tiba terdengar bunyi dentuman kuat, sebaik melihat ke belakang saya nampak kereta jenis Perodua Kenari itu telah bertembung dengan lori berkenaan.

"Saya berpatah balik dan cuba memberi bantuan dengan memanggil mangsa, tetapi dia tidak memberi sebarang respons.

Saya terus hubungi ambulans dan polis," katanya kepada pemberita di sini hari ini. - Bernama

Lapan kes H1N1 dikesan di Sabah sejak Isnin lepas

Posted:

Lapan kes H1N1 dikesan di Sabah sejak Isnin lepas

Lapan kes H1N1 dikesan di Sabah sejak Isnin lepas

06/02/2014 10:39pm

KOTA KINABALU - Jabatan Kesihatan Sabah telah mengesan lapan kes Influenza A (H1N1) di negeri ini sejak Isnin lepas, kata Pengarah Kesihatan Negeri, Dr. Christina Rundi.

Beliau berkata, tujuh kes melibatkan lima kanak-kanak dan dua orang dewasa dikesan di Wad Melur 2, Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah, Likas di sini dan satu kes di daerah Sandakan.

Berikutan laporan awal pihak hospital, beliau berkata saringan telah dilakukan ke atas 31 orang yang terdedah dan sebanyak 10 sampel 'Nasopharyngeal Aspirate Respiratory Syncytial Virus (NPA RSV) diambil untuk ujian pengesahan.

Dr. Christina berkata, hasil ujian tersebut mendapati tujuh pesakit yang mengalami simptom batuk, demam dan selesema disahkan positif A H1N1.

"Kesemua pesakit telah diberi rawatan dan dalam keadaan stabil," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya, antara langkah kawalan segera ialah memberikan rawatan antivirus kepada semua pesakit, menjalankan langkah saringan kepada semua yang terdedah serta mendisinfeksi wad yang terlibat. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Jutaan pengguna tren di London terjejas

Posted:

Jutaan pengguna tren di London terjejas

Jutaan pengguna tren di London terjejas

SEJUMLAH pengguna yang terjejas akibat mogok para pekerja berjalan kaki untuk meninggalkan stesen tren bawah tanah di Waterloo, London semalam.- REUTERS


LONDON - Mogok pekerja-pekerja stesen tren bawah tanah selama 24 jam di sini telah menjejaskan berjuta-juta pengguna perkhidmatan pengangkutan awam itu semalam.

Para pekerja itu memulakan mogok pada pukul 9 malam kelmarin selepas sebuah kesatuan sekerja yang mewakili mereka gagal untuk mencapai persefahaman dengan sebuah agensi kerajaan iaitu Pengangkutan Untuk London berhubung rancangan untuk mengurangkan pekerja dan penutupan pondok menjual tiket.

Agensi kerajaan itu bertanggungjawab berhubung perkhidmatan pengangkutan awam di sini.

Ribuan orang terperangkap di stesen-stesen tren bawah tanah ekoran mogok tersebut.

Ekoran mogok itu, ribuan orang berbaris untuk menggunakan bas dan bot untuk pergi ke pejabat.

Perkhidmatan tren bawah tanah itu membawa kira-kira 4.5 juta penumpang pada setiap hari.

Seorang penumpang, Rubie Johal yang berusia 18 tahun berkata, dia menunggu selama sejam sebelum menyedari mogok tersebut telah dilancarkan oleh para pekerja.

Perdana Menteri, David Cameron turut menggunakan Twitter bagi mengkritik mogok tersebut. - Agensi

Aktres Bollywood pakai pakaian daging kambing

Posted:

Aktres Bollywood pakai pakaian daging kambing

Aktres Bollywood pakai pakaian daging kambing

TANISHA memakai pakaian yang diperbuat daripada daging kambing di Mumbai semalam.- AFP


MUMBAI - Seorang pelakon filem Bollywood, Tanisha Singh memakai pakaian yang diperbuat daripada daging kambing di sini semalam.

Dia yang pernah berlakon dalam filem Sarker Raj memakai pakaian itu semasa sesi fotografi untuk kempen menyelamatkan haiwan.

Pada tahun 2010, seorang penyanyi terkenal, Lady Gaga pernah memakai pakaian yang diperbuat daripada daging pada Anugerah Video Muzik di Los Angeles pada tahun 2010. - AFP

Bot nelayan hanyut lebih setahun

Posted:

Bot nelayan hanyut lebih setahun

Bot nelayan hanyut lebih setahun


GAMBAR menunjukkan bot yang dinaiki Albarengo yang terdampar di Kepulauan Ebon Atoll pada 30 Januari lalu.- AGENSI


MAJURO, Kepulauan Marshall - Beberapa keping gambar menunjukkan sebuah bot yang dinaiki seorang nelayan, Jose Salvador Albarengo yang hanyut selama 14 bulan di lautan Pasifik rosak teruk dan berlumut, lapor akhbar Daily Mail semalam.

Beberapa pegawai memberitahu, bot gentian kaca berkenaan sudah rosak dan dipenuhi teritip serta lumut sekali gus menunjukkan ia berada di dalam air laut untuk jangka masa yang lama.

Turut berada di atas bot berkenaan sebuah kotak berwarna biru yang digunakan Albarengo, 37, untuk berlindung dari panas matahari tetapi tiada peralatan menangkap ikan ditemui.

Botnya sepanjang 7.3 meter tersebut hanyut sejauh 12,874 kilometer dari Mexico.

Dia yang berasal dari El Salvador hanyut selama 14 bulan sebelum dia dijumpai terdampar oleh dua orang penduduk tempatan di Kepulauan Ebon Atoll dekat Kepulauan Marshall pada 30 Januari lalu.

Ketika ditemui, wajahnya berjambang, bermisai dan badannya kurus.

Dia yang mendakwa hanyut selepas enjin botnya rosak sebelum ditiup angin dan hilang arah kemudian dihantar ke sini dengan menaiki sebuah bot polis.

Albarengo yang kini menetap di sebuah hotel di Majuro mengejutkan para pegawai semalam apabila dia meminta untuk bersiar-siar di tepi pantai kerana terlalu bosan tinggal di dalam bilik.

Ibu dan bapanya bersyukur kepada Tuhan selepas pihak media menyiarkan kisah anaknya mereka yang berumur 37 tahun itu masih hidup.

Menurut Albarengo, seorang rakan nelayannya yang berusia di antara 15 hingga 18 tahun telah meninggal dunia sebulan selepas dia menempuh pelayaran yang gentir itu.

Dia turut memotong rambut dan mencukur jambangnya di sebuah kedai gunting di sini baru-baru ini. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Usaha N:Sonic melakar nama

Posted:

Usaha N:Sonic melakar nama

Usaha N:Sonic melakar nama

GENRE K-Pop sememangnya digilai oleh pendengar muzik di seluruh dunia, terutamanya dari negara-negara di rantau Asia.

Gerak tari dan kelincahan setiap ahli kumpulan yang terdiri daripada lelaki-lelaki muda ketika melakukan persembahan begitu memukau para peminat yang menonton.

Ditambah dengan raut wajah yang tampan dan polos, sesiapa sahaja mampu tertawan dengan penampilan mereka.

Bagaimanapun, tidak semua kumpulan K-Pop mampu mendominasi pasaran muzik antarabangsa.

Mungkin dengan lambakan muzik yang mempromosikan imej serta gaya persembahan yang agak serupa, ada dalam kalangan kumpulan-kumpulan ini tidak mampu untuk berdiri sama tinggi dengan kumpulan K-Pop yang lain.

Begitulah situasi yang boleh digambarkan oleh kumpulan N:Sonic, sebuah kumpulan yang berasal dari Korea Selatan yang memulakan langkah mengejar populariti dalam dunia hiburan sejak tahun 2011 menerusi lagu We Are Superboys.

Malangnya, kumpulan ini dilihat seperti lesu tanpa sebarang sambutan mahupun promosi.

Lebih mengecewakan apabila tiga ahli kumpulan yang asal, Eunho, Jonguk dan Yunjun membuat keputusan untuk keluar daripada kumpulan itu dan membawa haluan masing-masing.

Berkat kemasukan empat orang ahli baharu, bintang kumpulan itu yang kini dianggotai oleh J-Heart, Black J, Choi Byul, Zion, Sihoo dan Minkee kembali bersinar apabila dapat meluaskan sayap ke Malaysia, khususnya apabila diberi peluang untuk membuat kemunculan istimewa melalui filem Ah Beng: Mission Impossible.

Berpeluang menemu bual enam anak muda itu di Hotel DoubleTree by Hilton, Kuala Lumpur baru-baru ini, mereka jelas teruja dengan kolaborasi yang terjalin antara syarikat pengurusan N: Sonic di Korea, Leon Entertainment dengan pengarah filem tersebut, Silver Chung.


AKSI lincah N:Sonic ketika mengadakan persembahan di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Bukan bintang terkenal

"Kami sangat berbangga kerana diberi peluang untuk membuat kemuncuan istimewa menerusi Ah Beng: Mission Impossible.

"Walaupun ia hanyalah kemunculan untuk babak yang kecil sahaja, namun kami berbesar hati kerana diberi peluang untuk bekerja dengan produksi filem Malaysia.

"Tambahan pula, watak yang kami lakonkan adalah sebagai sebuah kumpulan paling popular di Korea. Jadi, walaupun tidak sepopular mana, peranan itu sudah mencukupi buat kami berenam," kata J-Heart atau nama sebenarnya, Kwon Jae Hwan yang bertindak sebagai ketua kumpulan mewakili ahli-ahli yang lain.

Walaupun mengakui bahawa mereka tidaklah setanding dengan kumpulan-kumpulan K-Pop lain yang telah membina nama di persada antarabangsa, namun peluang yang diberikan untuk berlakon bersama Jack Lim yang memegang watak Ah Beng serta Jeff Chin merupakan suatu pengalaman yang tidak mungkin dilupakan.

"Sewaktu menerima tawaran untuk berlakon dengan produksi di Malaysia, kami berasa sungguh teruja. Lebih-lebih lagi apabila dapat berlakon bersama Jack Lim dan Jeff Chin.

"Kedua-dua mereka sungguh baik dan tidak sombong. Kami sungguh gembira kerana dapat berlakon dengan dua pelakon yang terkenal itu," ujarnya.

Tambah J-Heart, selain dapat berlakon dengan pelakon-pelakon yang hebat, peluang bekerja dengan pengarah Silver Chung merupakan salah satu pengalaman yang tidak mungkin mereka lupakan sepanjang bergelar bintang.

"Silver merupakan salah seorang pengarah yang terkenal di Malaysia. Kami berasa sungguh berbesar hati kerana dapat bekerja bawah arahannya. Mungkin suatu hari nanti, kami dapat bekerja dengannya lagi," kata Silver yang berharap dapat kembali ke Malaysia dan berlakon jika diberikan peluang.

Berbahagi minat

Walaupun pada asalnya mereka mula menempa nama sebagai penyanyi berkumpulan, minat yang mendalam terhadap dunia lakonan sedikit sebanyak mempengaruhi mereka untuk mencuba sesuatu di luar ruang selesa pada masa hadapan.

Melanjutkan perbualan pada sesi temu bual yang diadakan pada petang Jumaat itu, Minkee atau nama sebenarnya, Jun Min Ki jelas begitu tertarik dengan dunia lakonan.

Katanya, selain menyanyi dan menghiburkan peminat dengan suara dan kelincahannya menari di atas pentas, dia juga ingin menceburi bidang lakonan lebih-lebih lagi selepas terlibat dengan Ah Beng: Mission Impossible.


N:SONIC pernah hampir berkubur apabila tiga anggota asalnya bertindak keluar daripada kumpulan ini, namun ia kembali utuh dengan kemasukan empat anggota baharu.


"Saya teringin untuk berlakon sekali lagi kerana dalam filem itu, saya tidak diberi kesempatan untuk berdialog dengan banyak. Justeru, jika diberi peluang pada masa akan datang untuk berlakon filem, pasti saya akan mencuba lagi," katanya.

Berkongsi perancangan lain, Minkee berkata, dia dan Sinhoo bekerjasama dalam sebuah sitkom yang telah memulakan penggambaran pada Januari lalu.

"Saya dan Sinhoo akan berlakon dalam sebuah sitkom yang akan disiarkan di Korea Selatan. Ini merupakan kali kedua saya beraksi di hadapan kamera.

"Bezanya, pada kali ini, saya dan Sinhoo perlu berlakon watak komedi yang lari daripada watak yang kami pegang dalam filem pertama ini," katanya lagi.

Suka Malaysia

Ketika membuat kemunculan istimewa menerusi Ah Beng: Mission Impossible, keenam-enam mereka tidak menjalani penggambaran di Malaysia.

Sebaliknya, kru filem tersebut termasuk para pelakon dan pengarah terbang ke Korea Selatan bagi meneruskan penggambaran di sana.

Justeru, kali pertama N:Sonic menjejakkan kaki ke Malaysia ialah sewaktu produksi filem tersebut mengadakan malam gala tayangan perdana Ah Beng: Mission Impossible di Pavilion, Kuala Lumpur, sehari sebelum temu bual ini berlangsung.

Sewaktu ditanya mengenai Malaysia, J-Heart memberitahu, mereka begitu teruja dengan sambutan menggalakkan yang diterima daripada peminat di sini.

Selain keramahan dan kesudian peminat menerima muzik mereka, keadaan Malaysia yang aman damai juga turut menarik perhatian enam anggota kumpulan itu.

"Sebaik sahaja tiba di sini untuk mengadakan persembahan, kami berasa sungguh terkejut dengan sambutan yang diterima. Peminat di sini sungguh peramah dan bertenaga. Suasana di Kuala Lumpur juga sungguh tenang dan selesa.

"Saat paling mengujakan apabila kami mengadakan persembahan sebelum malam gala tayangan Ah Beng: Mission Impossible. Peminat yang hadir memberikan sokongan yang begitu padu," jelasnya.

J-Heart turut berkongsi, mereka akan muncul dengan album baharu pada musim bunga akan datang serta merancang untuk datang semula ke Malaysia bagi bertemu dengan para peminat.

"Memandangkan kami begitu diterima di sini, kami berharap dapat berkunjung ke Malaysia sebaik sahaja album terbaharu kami dilancarkan pada pertengahan tahun ini," jelasnya mengakhiri perbualan.

Hidung baru Ajai bernilai RM28,000!

Posted:

Hidung baru Ajai bernilai RM28,000!

Hidung baru Ajai bernilai RM28,000!

Oleh HARYATI KARIM
haryati.karim@kosmo.com.my

AJAI kini muncul dengan single Aduh bersama imej terkininya yang nampak lebih segar dan muda.


IMEJ terbaharu komposer dan penyanyi Ajai mengejutkan banyak pihak. Bukan sahaja tampak lebih muda dengan badannya yang semakin sasa, bahkan hidungnya yang berubah semakin mancung turut meraih perhatian.

Bertemu dalam satu sesi fotografi bersama Kosmo! baru-baru ini, penulis mengamati wajah lelaki yang bakal berusia 40 tahun pada 15 Mac depan ini.

Memang benar, wajah Ajai atau nama sebenarnya, Mohd. Faizal Maas semakin berubah, jika sekali imbas pasti ada yang tidak mengenalinya selain fesyennya yang mengikut trend terkini.

Bakal tampil dengan album kompilasi Republik Ajai dan kini popular dengan lagu Aduh, Ajai tidak melatah mahupun marah apabila diajukan soalan berhubung perubahan imej secara mendadak itu.

Kata Ajai, dia mempunyai sebab yang kukuh untuk mengubah imej dan membedah hidungnya dengan kos RM28,000.

Ikuti temu bual Kosmo! bersamanya.

Kosmo!: Benarkah Ajai membedah hidung kerana ramai berpendapat hidung anda kelihatan lebih mancung berbanding dulu?

AJAI: Memang benar saya menjalani pembedahan menukar batang hidung tetapi bukan untuk kecantikan, sebaliknya keputusan itu diambil selepas tiada jalan penyelesaian terhadap masalah sinus yang saya hadapi.

Mengapakah anda mengambil keputusan drastik untuk membedah hidung?

Sebenarnya sudah berbelas tahun saya menghadapi masalah sinus dan ia semakin kritikal sejak kebelakangan ini. Puncaknya, suatu hari apabila saya bangun daripada tidur saya dapati telinga sebelah kiri saya tidak boleh mendengar apa-apa.

Jadi, saya terus buat pemeriksaan di hospital dan doktor mengesyorkan untuk saya jalani pembedahan hidung supaya masalah yang sama tidak berulang.

Sebelum ini anda tidak pernah cuba rawatan alternatif lain?

Sudah cuba tetapi semuanya tidak membuahkan hasil. Bagi menggelak masalah berlarutan saya makan ubat tetapi doktor kata kalau sentiasa ambil ubat akan merosakkan buah pinggang.

Mahu tidak mahu, saya terpaksa serah diri pada pisau bedah kerana gegendang telinga saya sudah rosak dan sinus saya banyak tersumbat di batang hidung.

Jika saya tidak boleh mendengar macam mana saya mahu cari pendapatan kerana kerja saya memerlukan saya mendengar dengan teliti.

Tidakkah anda kekok dengan pandangan orang terhadap hidung baharu anda?

Saya tidak kisah apa orang nak cakap asalkan saya boleh bernafas dan mendengar dengan selesa. Saya bukan bedah hidung untuk nampak cantik tetapi atas faktor kesihatan. Jika fikirkan balik kos RM28,000 itu bukan murah tetapi saya terpaksa. Sekarang sudah tiga bulan selepas pembedahan, barulah saya dapat biasakan diri dengan hidung baharu ini.

Anda juga kelihatan lebih sasa sekarang. Apakah tujuan anda membina badan, adakah untuk kelihatan muda?

Bagi saya usia hanya sekadar angka, kita tidak perlu membuat diri kita terasa tua. Saya mula konsisten ke gim sejak setahun lalu, tujuan bukannya nak membina otot ketul-ketul tetapi sekadar untuk menjaga kesihatan diri dan badan nampak elok apabila menyarung pakaian. Secara tidak langsung akan nampak lebih sihat dan muda. Selain itu, saya juga terlibat dalam filem Tokan 2 yang memerlukan banyak adegan lawan sebab itu badan saya harus nampak sedikit sasa.

Sebelum ini anda sering menghasilkan lagu yang bertaraf anugerah, tidakkah anda terasa tertinggal apabila mencipta lagu Aduh yang kedengaran seperti lagu Indonesia?

Lagu Aduh itu sepatutnya dimasukkan dalam album solo pertama saya berjudul 4/4 yang akan dikeluarkan pada bulan Jun depan.

Bagaimanapun, album kompilasi saya Republik Ajai keluar terlebih dahulu dan bagus untuk pendengar mengetahui saya ada produk baharu.

Sejujurnya, saya tidak rasa ketinggalan kerana lagu yang saya gelar sebagai genre M-Pop atau Pop Melayu itu mengikut kehendak pasaran.

Kalau pergi ke pusat karaoke, lagu-lagu lama yang jadi pilihan dan itu genre M-Pop. Muzik adalah universal, kita tidak boleh kata itu muzik Indonesia dan ini muzik Malaysia.

Alhamdulillah, lagu Aduh diterima baik oleh peminat, bermakna kajian saya selama empat tahun adalah tepat.

Khabarnya, anda meluaskan sayap seni sebagai pengacara pula kenapa?

Sekadar untuk mencuba sebenarnya, program bual bicara kelolaan saya yang dinamakan Jemput Masak Chef akan mula bersiaran bermula 12 Februari setiap hari Khamis pukul 6.30 petang di TV3.

Pengalaman pertama saya sebagai pengacara sungguh seronok, walaupun berbeza dengan kerja sebagai komposer dan penyanyi.

Sepanjang rakaman, saya tidak diberikan skrip, jadi pandai-pandailah saya bercakap dengan tetamu. Syukur tetamu yang dijemput semua rakan-rakan sendiri seperti Rozita Che Wan dan Zain serta Fasha Sandha dan Jejai, jadi tidaklah rasa kekok sangat.

Nikah Mei, Misha tolak wang dan barang berjenama

Posted:

Nikah Mei, Misha tolak wang dan barang berjenama

Nikah Mei, Misha tolak wang dan barang berjenama

FIROS dan Misha sepatutnya bernikah pada 21 Februari ini, namun menundakan majlis tersebut ke bulan Mei kerana menghormati tempoh edah ibu Misha, Zainab Mat Nor selepas kehilangan suaminya yang juga bapa Misha, Omar Ismail pada November tahun lalu.


"ALHAMDULILLAH, selepas dua kali menunda tarikh pernikahan kami, insya-Allah bulan Mei ini kami akan bernikah," ujar Misha yang ditemui pada majlis minum petang bersama pihak media di Restoran Delicious di pusat beli-belah One Utama kelmarin.

Terpancar kebahagiaan pada wajah wanita berusia 32 tahun itu saat membuat pengumuman tersebut. Turut terasa tempias gembira, tentulah tunangannya, Firos Ezzwan Rossly, 31, yang setia duduk di sebelah wanita kesayangannya itu.

Misha bagaimanapun enggan mendedahkan tarikh pernikahan mereka demi menghormati permintaan ibunya, Zainab Mat Nor, 65, yang mahu tarikh tersebut didedahkan sewaktu kad undangan diedarkan.

Ujarnya: "Sebenarnya, ibu yang mahu saya dan Firos segera berkahwin. Dia juga berpesan bahawa molek kalau kami bernikah pada bulan Rejab yang jatuh pada bulan Mei.

"Jika ikutkan saya, saya belum bersedia untuk berkahwin kerana masih terasa kehilangan arwah bapa saya, Omar Ismail yang meninggal dunia November lalu.

"Namun kata ibu, edahnya pun sudah habis, jadi elok kalau kami segera bernikah selepas dua kali menundakan perkahwinan kami."

Justeru, dalam masa yang singkat, dia dibantu pengurusnya iaitu kakaknya sendiri, Mimie serta keluarga, menguruskan persiapan perkahwinan mereka selengkap mungkin.

Majlis di Kelantan

Tidak mengimpikan sebuah majlis extravaganza, jelas Misha, majlis pernikahan dan resepsinya hanya akan diadakan pada hari yang sama.

"Jika mengikut perancangan, kami akan bernikah dan menjalankan majlis resepsi di Hotel Renaissance, Kota Bharu, Kelantan pada hari yang sama.

"Majlis itu juga hanya akan dihadiri oleh keluarga terdekat dan sangat sederhana demi menghormati permintaan ibu saya. Saya juga tidak akan melakukan majlis resepsi di Kuala Lumpur, kecuali untuk majlis bertandang di kediaman keluarga lelaki di Subang Jaya, Selangor," katanya.

PASANGAN ini mahu melaksanakan majlis mereka dengan serba sederhana.


Ditanya tentang jumlah hantaran yang diminta, ini jawapan Misha.

Tidak mahu wang untuk hantaran. Tidak mahu wang untuk mas kahwin. Tidak mahu barangan berjenama untuk hantaran perkahwinan. Cukup dengan hadiah dari hati yang mampu dijadikan simbolik sempena penyatuan hati mereka.

Itu syarat yang diletakkannya.

Bagi penyanyi Angin Syurga itu, dia lebih menitikberatkan tentang kehidupan selepas berkahwin, berbanding mementingkan soal materi yang mahu dibanggakan untuk tatapan umum.

"Keluarga saya sepakat untuk tidak meminta wang untuk hantaran mahupun mas kahwin saya kelak. Cukup jika ada cenderahati sebagai tanda simbolik penyatuan kami. Itu sudah memadai.

"Namun, kami akan berbalas lima dulang hantaran, yang isinya juga saya syaratkan bukan barangan berjenama. Saya bukan wanita yang materialistik kerana saya pegang pesanan ibu saya bahawa saya perlu memikirkan tentang kehidupan selepas berumah tangga kelak," jelasnya panjang lebar.

Bercakap tentang persiapan perkahwinan yang hanya akan menjelang tiga bulan lagi, ujar Misha, setakat ini, dia sudah melalui 50 peratus proses persiapan untuk hari bersejarah itu.

Katanya, dia hanya menggunakan perkhidmatan rakan-rakan baik untuk melangsungkan majlis tersebut.

Pereka busana, Syaiful Bahrim akan mereka busana perkahwinan mereka manakala TheJoeZakaria pula menyediakan khidmat fotografi dan videografi untuk hari bermakna itu.

Sementara itu, Firos yang ditanya tentang kesetiaannya menanti Misha untuk disunting sebagai isteri berkata, dia mempercayai wanita tersebut sepenuhnya walaupun pernah digosipkan berkahwin dan menjadi isteri ketiga seorang usahawan.

Ringkas jawapannya, namun penuh makna, kata Firos: "Saya percaya Misha sepenuhnya. Sementelah, kami sentiasa bersama, jadi saya juga tertanya-tanya bila dia sempat berkahwin seperti yang digembar-gemburkan itu." - MALIAH SURIP

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved