Khamis, 7 November 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Asid senjata baharu kumpulan samseng remaja

Posted:

Asid senjata baharu kumpulan samseng remaja

Asid senjata baharu kumpulan samseng remaja

KESESAKAN lalu lintas pagi Jumaat itu adalah satu rutin wajib untuk ditempuhi setiap pengguna jalan raya di timur Jakarta. Di dalam sebuah bas awam yang sarat membawa penumpang, kelihatan seorang pelajar sekolah berusia 15 tahun. Matanya tertancap kepada satu pemandangan yang membuatkan jantungnya berdebar-debar.

Tyo al-Farabi dapat melihat jelas kumpulan besar pelajar sekolah musuhnya membanjiri jalan raya tersebut. Curiga Tyo terusik, nalurinya tahu bahawa pada bila-bila masa bakal tercetus pergaduhan jalanan sesama pelajar itu.

Gelisah Tyo bertambah apabila seorang remaja, Ridwan Nur memanjat tangga bas yang dinaikinya. Ridwan atau nama gelarannya, Tompel tidak pernah bertemu Tyo, begitu juga sebaliknya. Namun ketegangan dalaman dua individu itu ketara pada wajah masing-masing.

Pada jarak pemisah kira-kira satu meter, Tyo menganalisis luaran Tompel. Sekali imbas, Tompel hanya pelajar sekolah biasa. Botol air berisi cecair jernih dalam pegangannya juga tidak mencurigakan.

Entah kenapa, Tyo tidak mempercayai imej normal Tompel. Saat Tyo memalingkan wajahnya, rasa panas bagai dibakar terasa di leher dan belakang badannya. Dalam kepanikan itu, Tyo melihat wanita yang berdiri di sebelahnya menutup wajah menahan pedih.

Tyo, wanita di sebelahnya dan 13 lagi penumpang bas tersebut menjadi mangsa simbahan asid daripada botol yang dipegang Tompel. Asid hidroklorik menjadi senjata keganasan Tompel gara-gara kebenciannya terhadap pelajar sekolah lain seperti Tyo.

Tyo yang kini beransur pulih ketika ditemui di rumahnya di Tebet, selatan Jakarta, Indonesia menyingkap: "Nasib baik saya berpaling kalau tidak nasib saya akan sama seperti wanita di sebelah saya. Dengar khabar dia mungkin buta."


GEAR motor yang dipasang pada hujung tali pinggang karate menjadi senjata paling popular dalam kalangan samseng sekolah di Indonesia.


Tindakan Tompel itu telah mengheretnya ke muka pengadilan. Kini remaja itu sedang menunggu perbicaraan dan sekiranya didapati bersalah, Tompel bakal berdepan dengan hukuman penjara sehingga lima tahun.

Senjata

Ironinya, insiden simbahan asid melibatkan samseng sekolah di Indonesia bukan merupakan satu perkara baharu. Tahun ini, serangan menggunakan bahan kimia berbahaya itu sudah mencatatkan tiga kes. Pada 11 Oktober lalu, empat pelajar dari Kolej Teknikal Muhammidiyah (SMK), Jakarta Tengah melecur di bahagian leher selepas diserang 10 pelajar bermotosikal dengan larutan asid.

Selang dua hari kemudian (13 Oktober 2013) di Ciamis, Jawa Barat, empat pelajar peringkat menengah rendah yang berdiri di luar kawasan sekolah mereka dilaporkan terkena letupan bom molotov bercampur larutan asid yang dibaling penyerang bermotosikal. Letupan itu menyebabkan dua daripada pelajar berkenaan berada dalam keadaan kritikal.

Pergaduhan dalam kelompok besar melibatkan pelajar sekolah yang berbeza di Indonesia terbentuk sejak awal 1990-an. Dalam Bahasa Indonesia, ia dipanggil tawuran (pergaduhan) pelajar dan telah menjadi budaya rasmi bagi kebanyakan sekolah.

Sebelum dan usai waktu pembelajaran, pelajar-pelajar sekolah menengah akan berkumpul beramai-ramai bagi melakukan serangan ke atas kumpulan daripada sekolah musuh masing-masing. Jalan raya dan bas menjadi medan pertempuran sehingga mengheret orang awam menjadi mangsa.


USAHA kumpulan pelajar yang menolak gerakan samseng sekolah masih belum cukup mematahkan tradisi yang wujud sejak 1990-an itu.


Pemukul bola besbol berpaku dan parang ialah senjata pilihan ketika bergaduh. Bagaimanapun penggunaan asid dalam tiga insiden yang dilaporkan baru-baru ini telah mewujudkan ancaman keselamatan awam yang menakutkan.

"Saya tidak menggunakan asid ketika bergaduh. Namun pelajar lain berani menggunakannya kerana ia sukar dikesan pihak polis," dedah Jambrong, lelaki berusia 19 tahun yang juga lepasan Sekolah Tinggi Muhammidiyah.

Tambahnya, menyembunyikan pedang samurai atau parang di dalam beg mudah dicurigai polis. Berbeza dengan asid yang senang untuk diperoleh melalui kedai perkakas.

"Malah anda boleh dapatkan asid dari makmal sekolah dan simpan di dalam botol plastik. Tiada siapa akan mengesyaki anda," ujar Jambrong.

Bagaimanapun beliau memberitahu, senjata paling popular dalam kalangan samseng pelajar ialah gear motor yang diikat pada hujung tali pinggang karate.

"Ia digunakan untuk melibas musuh di kepala dan boleh mendatangkan kecederaan teruk.

"Tiada peraturan atau kod dalam tawuran. Segalanya berpandukan naluri dan keberanian. Jika anda yakin untuk membunuh, teruskan. Saya pernah tercedera beberapa kali," kongsi belia berkenaan.

Alumni

Keganasan dalam kalangan pelajar sekolah di Indonesia merupakan isu serius. Berdasarkan laporan media, pada tahun 2001, terdapat 339 orang pelajar terlibat dalam pergaduhan di seluruh republik tersebut yang mengakibatkan 82 kematian. Angka kematian itu menunjukkan peningkatan berbanding 37 mangsa pada tahun 1999.

Statistik bagi tahun 2013 masih belum diperoleh tetapi pihak berkuasa dan pelajar sendiri memberitahu pergaduhan dan jumlah kematian semakin berkurang di Jakarta.

"Ketika berlawan, perkara terpenting adalah untuk tidak jatuh selepas dipukul. Jika anda jatuh dan terdapat ramai musuh berdekatan, anda mungkin terbunuh," ujar Jambrong.


PIHAK polis Indonesia sering dikecam masyarakat kerana tindakannya yang tidak tegas ke atas pelajar yang terlibat dalam gengsterisme.


Biarpun berjanji untuk tidak terlibat lagi dengan kumpulan samseng, lelaki yang tamat sekolah pada tahun lalu itu masih menghabiskan masa di luar kawasan sekolahnya bagi merekrut pelajar-pelajar muda selepas kelas tamat menjelang tengah hari.

Kehadirannya menarik minat kumpulan remaja muda tersebut. Penumpang-penumpang bas yang melintasi sekolah itu memberi reaksi gelisah setiap kali terlihat kelibat Jambrong yang sering duduk di atas motosikalnya.

Kehebatan Jambrong dan rakan seangkatannya dijadikan inspirasi kumpulan samseng baharu untuk menumpaskan lebih ramai pelajar sekolah musuh. Peranan beliau selaku alumni samseng sekolah secara tidak langsung diguna pakai sebagai tradisi penurunan kuasa kepada pelajar baharu.

"Api kebencian terhadap sekolah lain sebenarnya diwarisi daripada bekas pelajar. Semangat itu diturunkan kepada pelajar baharu pada minggu pertama dan kedua setiap kali sesi persekolahan dibuka," dedah Profesor Kriminologi Fakulti Sains Sosial dan Politik, Universiti Indonesia, Adrianus Meliala.

Sifat meniru

Subjek gangsterisme mula didedahkan kepada pelajar sekolah pada permulaan persekolahan di Indonesia iaitu pada bulan Jun dan Julai. Ketika itu berlakunya proses kemasukan pelajar baharu.

"Pelajar sekolah menengah di Indonesia mudah terpengaruh terhadap nilai keakuran berbanding remaja di negara lain. Ia sebahagian daripada budaya orang Timur.

"Tompel misalnya telah terlibat dengan tawuran sejak umur 16 tahun ketika disuruh pelajar senior untuk bergaduh. Ia seperti satu ujian kesetiaan," ujar Adrianus.

Tambah Adrianus, serangan simbahan asid yang berlaku baru-baru ini agak memeranjatkan memandangkan sekolah dan para pelajar ketika itu sibuk dengan persiapan peperiksaan pertengahan semester.

Jelasnya, penggunaan asid tidak sesuai untuk dikaitkan terhadap spesifikasi psikologi seseorang tetapi lebih kepada kebolehcapaian pelajar kepada bekalan bahan kimia tersebut.

"Tompel memberitahu bahawa dia tidak tahu kenapa dia menggunakan asid. Saya khuatir ia didorong sifat ingin meniru. Semakin banyak kes begini dilaporkan, maka bertambahlah keinginan pelajar untuk mencuba tindakan yang sama," begitu teori yang dibuat beliau.

Sejak beberapa tahun lalu, sekolah-sekolah di Indonesia telah diarahkan agar mengetatkan undang-undang dan menggantung para pelajar yang didapati menyertai pergaduhan berkumpulan.

Timbalan Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama turut mengumumkan pengenalan waktu ulang kaji di rumah antara pukul 7 hingga 9 malam. Sepanjang tempoh itu, mereka yang bergelar pelajar sekolah tidak boleh keluar dari rumah masing-masing.

Bagaimanapun para pengkritik mengatakan penguatkuasaan yang akan dijalankan di Jakarta pada bulan ini tidak mampu menyekat pergaduhan pelajar yang selalunya berlaku pada waktu siang.

Haiwan comel diancam kepupusan

Posted:

Haiwan comel diancam kepupusan

Haiwan comel diancam kepupusan


PIHAK kerajaan Britain menyokong pemusnahan badger dengan mendakwa haiwan tersebut menyebarkan penyakit tibi kepada lembu ternakan.


WARNA jaluran hitam putih di badan mereka sememangnya menawan hati setiap manusia yang memandang, tetapi aktivis-aktivis haiwan di Britain berjaga sepanjang malam untuk menyelamatkan haiwan ini daripada dibunuh.

Penghapusan mamalia tersebut mendapat sokongan pihak kerajaan dengan mendakwa haiwan itu berpenyakit.

Dalam pada itu, pada pukul 10 malam satu tembakan kedengaran dan memecahkan suasana sunyi di kawasan luar bandar Gloucestershire, barat daya England.

"Oh tidak," bisik seorang aktivis haiwan berusia 30-an, Louise yang meredah malam bersama beberapa aktivis lain menuju ke arah bunyi tembakan.

Ia adalah kejadian yang sama berlaku pada setiap malam sejak akhir Ogos lalu apabila beribu-ribu badger dibunuh di kawasan Gloucestershire dan wilayah jiran, Somerset.

Pemusnahan haiwan itu bertujuan untuk menangani penyebaran penyakit batuk kering (tibi) yang menjangkiti lembu. Haiwan comel itu didakwa menjadi punca penyebaran tersebut.

Kerajaan mengatakan penyakit tibi telah menyebabkan petani terpaksa menyembelih sebanyak 300,00 ekor lembu sejak 2003 dengan melibatkan perbelanjaan awam sebanyak £500 juta (RM2.5 bilion).

Ditentang

Bagaimanapun, tindakan tersebut telah ditentang oleh aktivis yang berpendapat membunuh haiwan berbulu itu adalah satu tindakan kejam dan tidak mendatangkan impak yang besar dalam memerangi virus berkenaan.

Pemain gitar kumpulan Queen, Brian May merupakan salah seorang aktivis yang terlibat menentang pembunuhan badger di negara itu.

Menurut Louise, di Gloucestershire seramai 500 sukarelawan mengambil bahagian dalam rondaan pada waktu malam untuk mengawasi pemburuan haiwan ini.

"Mereka yang bekerja sebagai guru, doktor haiwan, doktor, bomba dan hakim turut menyertai misi ini. Ia sangat menakjubkan," katanya kepada AFP sambil mengumpulkan kira-kira 30 aktivis haiwan sebelum memulakan operasi malam itu.


HAIWAN berbulu hitam putih ini kebiasaannya aktif pada waktu malam untuk mencari makanan.


Tambahnya, mereka turut berdepan cabaran daripada para petani yang mensabotaj usaha mengawal pembunuhan haiwan tersebut.

"Sesetengah petani cuba menghentikan usaha kami. Bagaimanapun, kami telah melaporkannya kepada pihak polis," katanya yang enggan memberikan nama penuh.

Waktu malam

Dengan mengenakan jaket keselamatan yang memantulkan cahaya, aktivis mula berpecah kepada empat kumpulan.

Pemburuaan haiwan itu biasanya dilakukan pada waktu malam kerana pada waktu tersebut badger keluar dari lubangnya dan lebih aktif.

Penembak akan menarik perhatian badger dengan memberikannya kacang, namun haiwan itu hanya boleh ditembak pada jarak 30 meter daripada lubangnya.

Ia bagi mengelak daripada haiwan berkenaan terjatuh semula ke dalam lubang dan mati secara perlahan-lahan.

Para aktivis cuba menghalang haiwan pemalu itu agar kekal dalam habitatnya.

"Kami menjerit, melambaikan tangan dan meniup wisel bagi mengelakkan penembak membunuh haiwan ini," kata seorang wanita berusia 50-an yang bernama Helen.

Kira-kira 708 ekor badger telah dibunuh di Gloucestershire sejak beberapa bulan yang lalu.

Jumlah tersebut meliputi 30 peratus daripada populasi penduduk tempatan.

Ia juga kurang daripada 70 peratus berbanding jumlah badger yang disasarkan untuk ditembak iaitu satu jumlah yang dianggarkan dapat membantu mengurangkan penyebaran penyakit tibi.

Sementara itu, pembunuhan haiwan tersebut dikatakan akan berakhir tidak lama lagi, tetapi pihak kerajaan seakan-akan mahu melanjutkan program tersebut.

Menteri Persekitaran, Owen Paterson berkata, kaedah lain mungkin digunakan untuk memusnahkan badger.

"Pihak berkuasa juga melihat kemungkinan menggunakan gas beracun untuk memusnahkan haiwan berkenaan," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


PAKK Teratak, Gombak lawat PAKK Chendering

Posted:

PAKK Teratak, Gombak lawat PAKK Chendering

PAKK Teratak, Gombak lawat PAKK Chendering


SALEHHUDDIN (duduk lima dari kanan) dan Mohd. Ali (duduk enam dari kanan) bergambar bersama rombongan PAKK Teratak di Chendering, Kuala Terengganu, Terengganu baru-baru ini.


LAWAT. Seramai 32 orang terdiri daripada 22 orang Ahli Jawatankuasa dan sukarelawan Pusat Aktiviti Kanak-kanak (PAKK) Teratak, Simpang Tiga, Gombak, Selangor serta 10 kanak-kanak mengadakan lawatan kerja ke PAKK Chendering dan Asrama Akhlak Rusila di Kuala Terengganu, Terengganu baru-baru ini.

Lawatan itu bertujuan mendedahkan tentang permasalahan kanak-kanak dan bagaimana fungsi sebuah PAKK yang berjaya.

Pengerusi PAKK Teratak, Salehhuddin Osman berkata, lawatan itu juga bertujuan membina keyakinan diri dalam kalangan warga kerjanya dan memberi pendedahan serta pengalaman baharu.

"Diharapkan juga lawatan ini dapat memberi inspirasi kepada warga PAKK Teratak untuk merancang program dan gerak kerja," katanya.

Rombongan PAKK Teratak disambut oleh Pengerusi PAKK Chendering, Mohd. Ali Ibrahim.

Perhimpunan 200 ahli Keluarga Besar Benut

Posted:

Perhimpunan 200 ahli Keluarga Besar Benut

Perhimpunan 200 ahli Keluarga Besar Benut


SEBAHAGIAN daripada Keluarga Besar Benut yang berkumpul di Masjid Jamek Temenggung Daeng Abdul Rahman, Benut, Pontian, Johor baru-baru ini.


KUMPUL. Seramai 200 ahli Keluarga Besar Benut (KBB) yang berketurunan Bugis berkumpul beramai-ramai bagi merapatkan silaturahim yang terjalin selama ini.

Pertemuan itu berlangsung di Masjid Jamek Temenggung Daeng Abdul Rahman, Benut, Pontian, Johor baru-baru ini.

Pada pertemuan tersebut, mereka mengagihkan buku dan cakera padat kepada setiap ahli yang antara lain mengandungi salasilah keluarga mereka.

Pengerusinya, Abd. Rahman Kurais berkata, pihaknya telah menghasilkan 300 buah buku yang merangkumi carta salasilah keluarga, gambar-gambar lama waris terdahulu hinggalah generasi terkini.

"Gambar-gambar dan salasiah yang terdapat dalam buku ini dikumpulkan melalui dua pertemuan sebelum ini dan akan menjadi bukti kepada generasi KBB yang akan meneruskan legasi kami pada masa depan," ujarnya.

Katanya, pengasas masjid itu yang dulunya dikenali Masjid Jamek Benut juga merupakan seorang ahli KBB iaitu Allahyarham Welang Alhafis Tombong.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Lesen lombong tidak disambung

Posted:

Lesen lombong tidak disambung

Lesen lombong tidak disambung

Oleh NORLIDA AKMAR IDROS
norlida.idros@kosmo.com.my

TIDAK TAKUT... Beberapa buah lori dilihat masih terus mengangkut pasir di Kampung Terat Batu, Padang Serai semalam.


BUKIT KAYU HITAM – Kerajaan negeri Kedah menegaskan bahawa permit yang diperoleh sebuah syarikat pada tahun 2011 untuk melombong pasir di Kampung Terat Batu, Padang Serai, Kedah, tidak akan disambung apabila ia tamat bulan depan.

Menteri Besar, Datuk Mukhriz Tun Mahathir berkata, kerajaan negeri turut membekukan pengeluaran sebarang permit baharu untuk kerja-kerja mengorek pasir di negeri itu sejak Jun lalu.

Beliau memahami rungutan masyarakat setempat serta impak buruk aktiviti mengorek pasir terhadap kawasan sekitar apatah lagi ia berdekatan dengan Sungai Muda.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Banjir besar boleh melanda kawasan lombong pasir

Posted:

Banjir besar boleh melanda kawasan lombong pasir

Banjir besar boleh melanda kawasan lombong pasir


Kawasan lombong di Kampung Terat Batu, Padang Serai dinaiki air ketika hujan lebat baru-baru ini.


PADANG SERAI – Seorang pakar geologi memberi amaran kejadian banjir yang pernah melanda Kampung Terat Batu, Mukim Sidam Kanan, Padang Serai, Kedah sebelum ini akan berulang sekiranya kegiatan melombong pasir di kampung itu tidak dikawal.

Prof. Madya Dr. Tajul Anuar Jamaluddin yang merupakan pensyarah di Fakulti Sains dan Teknologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata, kegiatan perlombongan menyebabkan kawasan tersebut bertukar menjadi kawasan tadahan air.

"Banjir kilat boleh berlaku di kawasan tersebut sekiranya berlaku hujan lebat yang menyebabkan air lombong melimpah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lesen senjata api perlu cap jari

Posted:

Lesen senjata api perlu cap jari

Lesen senjata api perlu cap jari

Oleh ROSLI HASSAN
rosli.hassan@kosmo.com.my

JASIN – Pengawal keselamatan yang memohon lesen untuk membawa dan mengguna senjata api akan diambil cap jari masing-masing di bawah kaedah biometrik ketika mengemukakan permohonan tersebut kepada pihak polis.

Bagi mematuhi syarat itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar (gambar kecil) berkata, beliau telah mengarahkan semua permohonan baharu dan pembaharuan lesen untuk membawa dan mengguna senjata api termasuk daripada pengawal keselamatan perlu diambil cap jari masing-masing secara serta-merta.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Penggempur import

Posted:

Penggempur import

Penggempur import

Kiri ZAYAR, ANDIK


SAINGAN Bola Sepak Liga Malaysia (Liga M) musim 2013 menutup tirainya pada Ahad lalu dengan Pahang muncul juara Piala Malaysia selepas menewaskan Kelantan 1-0 dalam perlawanan akhir.

Kini, tumpuan mula beralih kepada pembentukan pasukan bagi menghadapi saingan musim 2014.

Pasukan-pasukan yang beraksi dalam Liga Super musim depan sudah mula mengorak langkah untuk memburu khidmat pemain import.

Kelantan sudah awal-awal lagi bakal mendapatkan khidmat pemain dari Maghribi, Abdulla Baba yang dikatakan cukup garang merobek gawang lawan.

Proses Kelantan untuk mendapat khidmat penggempur berusia 28 tahun itu kini masih di peringkat perbincangan.

Perak pula dilaporkan sedang memburu khidmat pemain Myanmar, Kyaw Zayar Win yang telah membantu pasukannya muncul naib juara Pestabola Merdeka di Kuantan baru-baru ini.

Selain penggempur dari Myanmar itu, Perak juga sedang mengintai pemain dari Syria dan Ghana.

Johor Darul Takzim pula sedang gigih memburu pemain bintang tempatan, antaranya Amirulhadi Zainal (Pahang) serta Mohd. Norfarhan Mohammad (Kelantan).

Selangor tidak terkecuali daripada usaha mendapatkan bintang Asia yang kini dikatakan serius memburu khidmat penyerang Indonesia, Andik Vermansyah.

Begitupun, Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Selangor, (FAS) Datuk Mokhtar Ahmad belum mahu mengesahkannya.

Pasukan-pasukan yang bersaing dalam Liga M musim depan masih ada masa sebulan lagi untuk menandatangani kontrak dengan pemain baharu.

Tarikh tutup pendaftaran bagi semua pasukan yang akan menyertai saingan Liga M 2014 adalah pada 31 Disember manakala tarikh akhir pendaftaran pemain tempatan pula pada 17 Disember depan.

Sementara itu, tarikh tutup pendaftaran bagi para pemain import pula adalah pada 4 Disember ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT), Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Afandi Hamzah berkata, pihak JKPT telah memutuskan hanya tiga orang pemain import dibenarkan bagi semua pasukan yang bertanding dalam Liga M musim depan.

Katanya, kuota bagi tiga orang tersebut ialah dua adalah pemain daripada negara asing manakala seorang lagi dari kuota bagi pemain negara Asia.

"Seperti yang pernah kita umumkan sebelum ini, hanya tiga pemain import dibenarkan beraksi dalam sesebuah pasukan," katanya.

Dalam perkembangan lain, Afandi mengumumkan pihak FAM juga sedang mempertimbangkan untuk menganjurkan Liga Bola Sepak Wanita pada tahun hadapan.

Harimau Muda A tetap waspada

Posted:

Harimau Muda A tetap waspada

Harimau Muda A tetap waspada

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

"JANGAN ambil mudah kerana apa juga kemungkinan boleh berlaku dalam bola sepak."

Demikian tegas pengendali Harimau Muda A, Datuk Ong Kim Swee apabila diundi dalam Kumpulan A acara bola sepak temasya Sukan SEA 2013 yang bakal membuka tirainya di Stadium Zayyarthiri, Nay Pyi Taw, Myanmar pada awal Disember depan.

Biarpun dikhabarkan hanya bakal beraksi dalam empat perlawanan selepas Filipina menarik diri daripada temasya dwitahunan itu, Kim Swee tidak mahu anak-anak buahnya mendabik dada dengan reputasi selaku juara bertahan.

Faktor cuaca yang panas juga jelas beliau, mampu menjejaskan rentak permainan Harimau Muda A selain jadual perlawanan yang ketat.

"Saya difahamkan, kami bakal beraksi seawal pukul 3 petang (waktu Myanmar) dalam kesemua perlawanan peringkat kumpulan nanti.

"Jadi, mental dan fizikal pemain harus kuat terutamanya terpaksa beraksi dengan jadual perlawanan yang cukup padat dan tidak mendapat tempoh rehat yang secukupnya.

"Biarpun kekurangan aksi (seandainya Filipina menarik diri), ia bukan kelebihan buat mana-mana pasukan dalam Kumpulan A kerana kesemua pasukan dalam Kumpulan B juga beraksi empat perlawanan.

"Saya juga menasihatkan pemain supaya tidak memandang mudah cabaran mana-mana pasukan dalam kumpulan terutamanya Vietnam dan Singapura yang mampu mengecewakan kita di peringkat kumpulan," katanya kepada Kosmo! ketika dihubungi di Kemboja semalam.

Selain pasukan negara, Vietnam dan Singapura, turut berada dalam Kumpulan A ialah Laos dan Brunei.

Finalis 2011, Indonesia pula diundi bersama tuan rumah, Myanmar dalam Kumpulan B bersama Thailand, Timor Leste dan Kemboja.

Justeru jelas Kim Swee, beliau mahu anak-anak buahnya menjadikan faktor cuaca yang sama sepanjang beraksi dalam kejohanan jemputan Piala BIDC 2013 di Phnom Penh, Kemboja kali ini untuk menyesuaikan diri sebelum bertarung di bumi Myanmar kelak.

Sementara itu, Kim Swee juga tidak menolak kemungkinan menurunkan skuad yang berbeza ketika berdepan Myanmar dalam aksi separuh akhir Piala BIDC 2013 di Stadium Olimpik, Phnom Penh petang ini.

"Saya mahu memanfaatkan peluang menguji barisan pemain yang berbeza, namun besar kemungkinan saya mengekalkan benteng pertahanan.

"Pada masa sama, perlawanan ini juga tidak boleh dijadikan medan mengetahui kekuatan Myanmar pada temasya Sukan SEA kelak memandangkan mereka hanya tampil dengan skuad Bawah 21 Tahun," jelas beliau.

Malaysia mara ke separuh akhir Piala BIDC 2013 apabila menjuarai Kumpulan B dengan empat mata selepas seri 2-2 dengan Kemboja sebelum mengatasi Laos 3-2.

Satu lagi separuh akhir membabitkan pertemuan antara Thailand dan Kemboja petang ini sementara final bakal berlangsung di Stadium yang sama, Ahad ini.

Selepas 'berkampung' di bumi Kemboja, skuad kendalian Kim Swee juga akan menguji skuad B-23 Jordan di tempat lawan pada 12 dan 14 November depan.

Pahang jumpa Lions XII

Posted:

Pahang jumpa Lions XII

Pahang jumpa Lions XII

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my


AFANDI (kanan) bercakap kepada pemberita pada sidang akhbar di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam sambil ditemani Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin.


JUARA Liga Super 2013, Lions XII akan membuat perhitungan dengan juara Piala Malaysia 2013, Pahang pada 17 Januari 2014 di Stadium Shah Alam bagi merebut Piala Sultan Haji Ahmad Shah atau Piala Sumbangsih 2014.

Perlawanan Piala Sumbangsih merupakan perlawanan pembuka tirai bagi musim baharu Liga Malaysia dan ia mula diperkenalkan sejak 1985 dengan Selangor muncul juara sulung selepas menewaskan Pahang 2-1.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT), Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Afandi Hamzah berkata, perlawanan Piala Sumbangsih itu akan dijadikan sebagai perlawanan sulung bagi saingan Liga Super musim hadapan dan pasukan Lions XII akan bertindak selaku pasukan tuan rumah.

Kata Afandi, tujuan FAM menjadikan perlawanan Piala Sumbangsih itu sebagai perlawanan sulung Liga Super 2014 adalah untuk meningkatkan nilai persaingan serta prestij kejohanan itu serta keputusan 90 minit perlawanan itu akan memberikan mata kepada pasukan terbabit.

"Kita mahu perlawanan Piala Sumbangsih 2014 bertambah meriah dengan kedua-dua pasukan mahukan kemenangan kerana sebarang keputusan 90 minit akan memberikan mata dan pada edisi 2013 ia tidak memberikan sebarang mata.

"Jika perlawanan itu berkesudahan seri pada 90 minit maka kedua-dua pasukan itu akan berkongsi satu mata untuk Liga Super.

"Kesudahan bagi menentukan pasukan yang memenangi trofi Piala Sumbangsih pula akan ditentukan menerusi penentuan sepakan penalti," kata Afandi dalam satu sidang akhbar selepas mempengerusi mesyuarat JKPT di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Kata Afandi, pihak FAM juga akan menanggung segala perbelanjaan bagi kedua-dua pasukan tersebut termasuk penginapan, makanan serta penganjuran perlawanan Piala Sumbangsih itu.

Jelasnya, pada 17 Januari itu hanya satu perlawanan sahaja bagi saingan Liga Super dan lain-lain perlawanan akan berlangsung keesokan harinya membabitkan 10 pasukan lain.

"Sebanyak 12 pasukan akan bertanding dalam saingan Liga Super 2014 manakala saingan Liga Premier pula membabitkan 13 pasukan termasuk pasukan Harimau Muda B yang sebelum ini bertanding di Liga Singapura akan kembali mewarnai saingan Liga Premier.

"Tempat pasukan Harimau Muda B di Liga Singapura pula akan kembali diambil alih oleh pasukan Harimau Muda A.

"Sepak mula saingan Liga Premier pula adalah pada 24 Januari 2014 manakala Piala Presiden pula dijadualkan pada 27 Januari 2014.

"Kami akan membuat sedikit perubahan format dalam Piala Presiden. Jika 2013 hanya 18 pasukan yang bertanding tetapi bagi musim 2014, kami ingin membuka kembali penyertaan kepada mana-mana pasukan yang mempunyai pasukan Piala Presiden untuk bertanding.

"Pasukan-pasukan yang ingin menyertai Piala Presiden 2014 boleh membuat permohonan kepada FAM sebelum 31 Disember 2013," kata Afandi lagi.

Afandi juga memberitahu, Piala FAM akan berlangsung pada bulan Mac 2014 dan setakat ini 11 pasukan sudah mengesahkan penyertaan dan tarikh tutup permohonan pada 31 Disember 2013.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Jualan buku harga runtuh UP&D

Posted:

Jualan buku harga runtuh UP&D

Jualan buku harga runtuh UP&D

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

KAKITANGAN UP&D mesra melayan pelanggan yang membeli bahan bacaan yang ditawarkan di kedai buku itu.


JIKA anda tergolong dalam kategori 'ulat buku', jangan ketinggalan mengunjungi Kedai Buku Utusan Publica- tions & Distributors Sdn. Bhd. (UP&D) yang kini beroperasi di Jalan Lima off Jalan Chan Sow Lin, Kuala Lumpur.

Menawarkan lebih 1,000 judul buku pada harga yang amat berpatutan, pengunjung pastinya rambang mata untuk membuat pilihan.

Bayangkan, dengan RM1 anda boleh memiliki sebuah buku cerita kanak-kanak yang menarik. Selain itu, Kamus Besar Bahasa Melayu Utusan yang mempunyai 2,196 muka surat cuma berharga RM5.

Ketua Pegawai Operasinya, Mohd. Zin Mahmud berkata, kedai buku itu merupakan yang kedua dibuka secara rasmi. Sebelum ini, pihaknya beroperasi di Pejabat Urusan UP&D yang terletak di Taman Shamelin Perkasa, Kuala Lumpur.

"Sekitar tahun 1980-an, kami pernah membuka kedai buku di Kompleks Pertama tetapi ia kemudian ditutup atas sebab-sebab tertentu.

"Justeru, pembukaan kedai di Jalan Chan Sow Lin ini diharap menyemarakkan lagi aktiviti penjualan buku-buku terbitan dan edaran UP&D serta anak syarikat, Tintarona Publications Sdn. Bhd.," katanya kepada Kosmo!.


KEDAI Buku UP&D menawarkan lebih 1,000 judul buku pada harga berpatutan.


Karya popular

Sempena pembukaan kedai buku itu, UP&D tampil dengan promosi jualan harga runtuh yang menawarkan diskaun sehingga 90 peratus untuk koleksi buku terpilih.

Sejak dibuka secara rasmi pada 13 September lalu, lebih 1,500 naskhah buku telah berjaya dijual.

"Sambutan yang diterima amat menggalakkan. Selain pengunjung luar, kakitangan Kumpulan Utusan sendiri tidak melepaskan peluang mendapatkan koleksi buku yang digemari termasuk karya-karya yang sudah tiada lagi di pasaran.

"Antara karya terlaris ialah Cuit: Dilema Melayu Moden nukilan Penolong Ketua Pengarang 1 Kumpulan Utusan, Datuk Zaini Hassan dan buku 366 Cerita Rakyat Malaysia yang merupakan kompilasi cerita-cerita warisan tanah air," jelas Mohd. Zin.

Tidak ketinggalan, novel Bukan Terlarang karya Nur Hazma dan Menggamit Syurga Firdaus tulisan Kamsiah Abu yang turut mencatat jualan yang tinggi.

Bagi peminat sastera pula, novel Deru Angin karangan Hafizah Iszahanid; Rimba Jiwa (Sri Rahayu Mohd. Yusop) dan Waris Pejuang (Ruhaini Matdarin) yang memenangi Hadiah Sastera Kumpulan Utusan juga seharusnya tidak dilepaskan.

MOHD. ZIN memegang Kamus Besar Bahasa Melayu Utusan yang dijual pada harga cuma RM5 di Kedai Buku UP&D.


Antara genre buku lain yang dijual termasuk koleksi resipi hidangan dan kemahiran menjahit, motivasi, biografi, buku-buku berkonsep Islam dan akademik.

Menariknya, buku berjudul Saga yang memenangi hadiah pertama Sayembara Novel Gapena pada tahun 1976, hasil karya Abdul Talib Mohd. Hassan juga boleh didapati di sini.

Koleksi buku paling mahal yang ditawarkan di kedai buku itu adalah Ensiklopedia Umum Pelajar Malaysia yang berharga RM350. Sebelum ini ia dijual pada harga RM1,980 dalam set 12 jilid.

UP&D yang merupakan anak syarikat milik penuh Kumpulan Utusan aktif menghasilkan pelbagai genre buku untuk semua lapisan masyarakat di negara ini.

Ditanya mengenai perancangan masa hadapan UP&D, Mohd. Zin memaklumkan, pihaknya akan menganjurkan pelbagai aktiviti interaktif seperti pertandingan melukis dan mewarna kanak-kanak, bengkel penulisan serta sesi bersama penulis dalam tempoh terdekat.

"Aktiviti sebegini mampu mengeratkan hubungan antara pelanggan. Kami juga merancang untuk menyediakan kemudahan kad ahli kepada pelanggan setia UP&D sebagai penghargaan terhadap sokongan yang diberi," ungkapnya mengakhiri bicara.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pejabat Parti Komunis China dibom

Posted:

Pejabat Parti Komunis China dibom

Pejabat Parti Komunis China dibom

TINGKAP kaca bertaburan selepas berlaku letupan di luar ibu pejabat Parti Komunis di bandar Taiyuan, China semalam.- AFP


BEIJING - Seorang mangsa terbunuh manakala lapan lagi cedera semalam dalam satu siri letupan bom yang berlaku di luar ibu pejabat wilayah Parti Komunis di bandar Taiyuan, dekat utara China, kata para pegawai.

Bagaimanapun, para pegawai pemerintah tidak menyatakan sasaran serangan atau pelaku suspek yang melakukan serangan bom tersebut.

Media-media tempatan menyatakan letupan itu berlaku disebabkan beberapa bom buatan sendiri.

Siri letupan itu berlaku ketika kawalan keselamatan diketatkan ekoran satu kejadian kemalangan membabitkan sebuah kereta yang merempuh orang ramai di Pintu Dataran Tiananmen, Beijing.

Kejadian itu menyebabkan tiga orang penumpang kereta tersebut dan dua pejalan kaki terbunuh.

Beberapa pegawai keselamatan mendakwa, kejadian di dataran tersebut merupakan satu tindakan pengganas yang dilakukan oleh beberapa militan Islam dari barat China.

Bagaimanapun, letupan yang berlaku semalam itu kelihatan seperti dilakukan oleh beberapa warga China yang marah dengan pemerintah komunis di negara ini.

Sebelum ini, beberapa orang yang dipercayai marah kepada ketidakadilan yang berlaku di China telah meletupkan beberapa buah bas, menikam beberapa pegawai dan menyerang beberapa buah sekolah.

Pemerintah wilayah Shanxi dan polis berkata, letupan itu berlaku pada pukul 7.40 pagi waktu tempatan. - Agensi

Peserta Ratu Cantik Universe peraga gaun malam

Posted:

Peserta Ratu Cantik Universe peraga gaun malam

Peserta Ratu Cantik Universe peraga gaun malam

TITI YITASYISH AYNAW mewakili Israel.- AFP


MOSCOW - Semua para peserta memperagakan gaun malam pada pusingan awal pertandingan Ratu Cantik Universe di sini kelmarin.

Para peserta dari 86 buah negara itu memperagakan pakaian itu di depan juri dan penonton di Dewan Bandar Raya Crocus, di sini.

Mereka juga memperagakan pakaian renang pada pertandingan edisi ke-62 itu.

Peserta dari Filipina, Ariella Arida dan Erin Brady dari Amerika Syarikat (AS) menjadi pilihan untuk dinobatkan sebagai Ratu Cantik Universe 2013.

Menurut laporan portal berita Emirates 24/7 semalam, Brady, 26, ialah seorang akauntan dari East Hampton, Connecticut sebelum dia dinobatkan Ratu Cantik AS 2013.

Arida yang berusia 24 tahun pula merupakan lulusan ijazah sarjana muda dengan kepujian dalam bidang kimia dari Universiti Filipina.

Namun, peserta berusia 19 tahun dari Australia, Olivia Wells dijangka memberi saingan hebat kepada Brady dan Arida.

Antara yang menyertai pertandingan itu termasuk peserta dari Malaysia, Indonesia, Myanmar dan Singapura.

Malaysia diwakili oleh Carey Ng manakala Whulandary mewakili Indonesia.

Pertandingan akhir akan diadakan pada 9 November ini. - Agensi

Tiga beranak jalani rawatan kurangkan bulu

Posted:

Tiga beranak jalani rawatan kurangkan bulu

Tiga beranak jalani rawatan kurangkan bulu


RAMBUT Manjura dicukur sebelum dia dirawat dengan menggunakan tembakan laser di Hospital Dhulikhel di pinggir bandar Kathmandu pada 22 Oktober lalu.- REUTERS


KHARAY - Seorang ibu dan tiga anaknya terpaksa menjalani rawatan dengan menggunakan laser baru-baru ini bagi mengurangkan pertumbuhan bulu pada badan mereka.

Wanita berkenaan, Devi Budhathoki, 38, dan anak perempuannya, Manjura, 14, seorang anak lelakinya Niraj, 12, serta seorang lagi anak perempuannya Mandira, 7, disahkan menghidap penyakit genetik Congenital Hypertrichosis Lanuginosa.

Penyakit ganjil itu yang kadangkala digelar sebagai sindrom serigala jadian menyebabkan pesakit mengalami pertumbuhan bulu badan yang berlebihan.

"Niraj pernah memberitahu bahawa dia akan kembali dengan wajah baharu supaya mereka tidak dapat lagi mengejeknya," kata Devi.

Devi dan suaminya yang berusia 65 tahun, Nara Bahadur Budhathoki serta tiga anak mereka tinggal di sebuah kediaman di sini, dalam daerah Dolkha yang terletak sekitar 190 kilometer ke timur laut ibu kota Nepal, Kathmandu.

Empat beranak itu menjalani rawatan dengan menggunakan laser bagi membuang bulu badan secara berkala di Hospital Dhulikhel di pinggir bandar Kathmandu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Warga emas maut ketika jemput rakan pulang dari haji

Posted:

Warga emas maut ketika jemput rakan pulang dari haji

Warga emas maut ketika jemput rakan pulang dari haji

07/11/2013 11:19pm

DUNGUN - Seorang warga emas yang dalam perjalanan pulang selepas menjemput rakannya kembali dari mengerjakan haji, maut selepas kenderaannya terlibat dalam kemalangan di kilometer 14.5 Jalan Dungun-Bukit Besi, berhampiran Kampung Delong, hari ini.

Dalam kejadian pukul 4 petang itu, kereta Proton Persona yang dipandu mangsa, Abdullah Muhammad, 64, dalam perjalanan pulang ke Dungun selepas menjemput rakannya, Mat Saman Hassan, di Lapangan Terbang Sultan Ismail (LTSI), Kuala Terengganu.

Ekoran kemalangan itu menyebabkan mangsa yang berasal dari Jalan Santong, Paka meninggal di tempat kejadian selepas cedera parah di bahagian kepala dan patah kaki kanan.

Rakannya Mat Saman, 74, yang bertugas sebagai bilal di Masjid Kampung Tebing Tembah, Paka, patah bahu kanan dan isteri Mat Saman, Halimah Embong, 55, patah tangan kanan manakala jirannya Senik Hussain, 65, patah kaki kanan.

Kesemua mereka yang parah dikejarkan ke Hospital Dungun sebelum dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu untuk menerima rawatan lanjut.

Ketua Polis Daerah Dungun Superitendan Ahmad Zailani Yaacub berkata, ketika kejadian kesemua mangsa dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Paka selepas mengambil Mat Saman yang baru sampai di LTSI.

Katanya, ketika kejadian sekumpulan pekerja kontrak Tenaga Nasional Berhad (TNB) sedang menjalankan kerja pemasangan kabel di kawasan terbabit dan meletakkan sebuah lori tiga tan bertentangan di atas jalan itu.

"Ketika kejadian hujan lebat dan kemalangan itu dipercayai berlaku apabila kereta yang dipandu mangsa melanggar papan tanda amaran sebelum merempuh bahagian depan lori terbabit yang diletak di tengah laluan sama," katanya ketika dihubungi.

Ahmad Zailani berkata, sepasukan anggota Bomba dari Balai Bomba Dan Penyelamat Dungun mengeluarkan mangsa yang tersepit di tempat duduk. - Bernama

UPP Chuping tahan 142 warga myanmar di kebun jati

Posted:

UPP Chuping tahan 142 warga myanmar di kebun jati

UPP Chuping tahan 142 warga myanmar di kebun jati

07/11/2013 10:13pm

PADANG BESAR - Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) menahan 142 warga Myanmar termasuk lapan wanita yang memasuki negara ini secara haram di kawasan kebun pokok jati dekat sini awal hari ini.

Timbalan Komander UPP kawasan Chuping, Inspektor T. Veerasingam berkata, mereka yang berumur antara lima dan 40 tahun itu ditahan antara pukul 4 dan 6 pagi hasil maklumat awam.

Bagaimanapun tekong darat yang membawa masuk warga asing terbabit tidak dapat dikesan, dipercayai melarikan diri, katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Beliau percaya kesemua pendatang asing itu berjalan kaki ke kawasan kebun yang terletak tidak jauh dari sempadan negara selepas menceroboh pagar sempadan.Katanya berdasarkan siasatan awal, setiap warga Myanmar terbabit membayar RM6,000 kepada tekong darat untuk menguruskan kemasukan mereka ke negara ini.

Kumpulan ini dipercayai meninggalkan Myanmar lebih seminggu lalu sebelum tiba di sempadan Malaysia-Thailand, katanya.

Mereka telah diserah kepada Jabatan Imigresen untuk tindakan lanjut. - Bernama

2,110 graduan UiTM Perlis bakal terima ijazah dan diploma

Posted:

2,110 graduan UiTM Perlis bakal terima ijazah dan diploma

2,110 graduan UiTM Perlis bakal terima ijazah dan diploma

07/11/2013 10:11pm

KANGAR - Sejumlah 2,110 graduan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perlis bakal menerima ijazah dan diploma pada majlis konvokesyen ke-79 selama tiga hari universiti itu bermula Selasa depan.

Rektor UiTM Perlis, Datuk Dr. Ahmad Redzuan Abdul Rahman dalam kenyataan medianya hari ini berkata, sebanyak 541 graduan akan menerima ijazah sarjana muda manakala 1,569 menerima diploma yang akan disampaikan Naib Canselor UiTM, Prof Dr. Sahol Hamid Abu Bakar.

Majlis konvokesyen itu akan berlangsung di Dewan Sri Semarak, kampus UiTM Perlis.

Pada majlis konvokesyen itu, lima kumpulan graduan sulung daripada program Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Perniagaan Antarabangsa, Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Pengurusan Operasi, Sarjana Muda Sains (Kepujian) Teknologi dan Pengurusan Ladang, Sarjana Muda Sains Ukur dan Geomatik (Kepujian) serta Sarjana Muda Sains Sukan (Kepujian) akan bergraduan.

Turut bergraduan ialah para mahasiswa daripada program khas "Mengubah Destini Anak Bangsa," katanya.

Pelbagai kegiatan dirancang bagi memeriahkan majlis konvokesyen itu termasuk promosi program Edu-Tourism UiTM Perlis, jualan dan pameran hasil pertanian, kegiatan mewarna kanak-kanak dan lawatan ke kampus menggunakan trem. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Antara kulinari dan perbankan

Posted:

Antara kulinari dan perbankan

Antara kulinari dan perbankan

SEKALI pandang wajah Nik Michael Imran Nik Ezar, pasti ramai akan menyangka dia seorang lelaki Barat yang tidak fasih berbahasa Melayu.

Ironi, pandangan pertama itu salah. Ini kerana, biarpun memiliki wajah Pan Asian yang cukup ketara, namun jejaka tersebut begitu fasih berbicara dalam bahasa Melayu - satu bahasa yang semakin asing untuk digunakan dalam kalangan anak muda sekarang.

Bertemu dengannya baru-baru ini, banyak perkara yang dikongsikan oleh jejaka dengan panggilan mesra Nik ini.

Mula tampil dalam program pertandingan masakan Masterchef musim pertama, nama Nik mula dikenali setelah diberi peluang untuk mengendalikan program masakan yang berjudul Hello Bro…Tolong Masak.

Terkini, karier sebagai chef selebriti dikembangkan dengan sebuah lagi program masakan kendaliannya, Dapur Panas.

Seiring dengan perkembangan positif karier 'bidang terjun'nya ini, Nik yang baru berusia 24 tahun turut memiliki sebuah restoran yang diberi nama Picknik.

Ternyata Nik bukan hanya bersandarkan wajah yang tampan, namun lelaki berdarah kacukan Melayu-Australia ini juga mempunyai aura yang dapat menarik masyarakat untuk menonton program masakan yang dikendalikannya.

"Saya bermula dengan menyertai program realiti masakan Masterchef dan sejak dari itu, mereka lihat saya punya pengikut dan peminat tersendiri.

"Jadi, pada waktu itu pihak Astro menawarkan saya menjadi chef santai dalam program masakan, Hello Bro…Tolong Masak, dan ia sekali lagi mendapat respons yang baik sehingga membuat saya berada di sini pada hari ini," ujar Nik membuka bicara.

Nik kemudian memberitahu, dia telah mencipta resipi peribadinya sepanjang mengendalikan program masakan yang disiarkan.

"Saya tidak curi resipi sesiapa atau menggunakan resipi yang sedia ada," jelas Nik ketika sidang akhbar program masakan terbaharu yang dikendalikannya, Dapur Panas.


SELAIN bidang kulinari, Nik turut mempunyai ijazah dalam bidang kewangan.


Memasak di usia muda

Bicara Nik menceritakan minatnya dalam bidang kulinari atau masakan, dia telah mula meminati bidang yang pada dasarnya dimonopoli golongan wanita di rumah.

Namun, ia berjaya dikomersialkan oleh banyak lelaki sebagai selebriti chef, seawal usia sembilan tahun. Bagaimanapun, dia hanya mula memasak dengan serius setelah berusia 15 tahun.

"Saya minat memasak kerana mengikut ayah saya yang juga seorang chef di Australia. Apabila dia pulang ke Malaysia, dia banyak memasak untuk keluarga dan rakan-rakan yang datang bertandang di rumah.

"Saya juga tidak pasti mengapa minat memasak sebenarnya, namun mungkin kerana sudah biasa melihat bapa saya memasak dan terdedah dengan apa yang dia lakukan, jadi minat itu datang secara semula jadi," tutur Nik yang menjadikan bapanya sebagai mentor.

Menambah cerita mengenai minatnya ini, bicara Nik, memasak membuatkan dirinya berasa tenang selain dia sendiri memang gemar mencipta resipi baharu yang eksklusif.

"Saya gemar mencipta resipi yang lain daripada kelaziman masyarakat. Jika mengendalikan program masakan, saya memang akan mencipta resipi saya sendiri.

"Apa yang paling saya berpuas hati dan gembira dalam minat memasak ini ialah apabila pinggan berisi masakan yang saya sediakan, habis atau kosong.

"Begitu juga ketika mengendalikan program masakan. Kesemua resipi tersebut merupakan resipi yang direka khas saya sendiri.

"Saya tidak curi resipi sesiapa atau reseipi yang sedia ada," jelasnya tentang prinsip diri tentang program masakan.

Apa yang menariknya, walaupun pakar dalam masakan Itali dan Perancis, namun hidangan kombinasi nasi putih, sambal belacan, telur dadar serta sup kosong merupakan antara menu masakan yang digemari Nik setelah penat bekerja di restorannya.

"Agak sukar ingin jelaskan masakan kegemaran saya, namun apabila saya telah selesai dengan kerja di restoran, akhirnya santapan yang dipilih saya ialah nasi putih, telur dadar, sambal belacan dan sup kosong. Atau kata lain, menu nasi bujang," jelas Nik ringkas tentang makanan kegemarannya termasuk tempoyak serta tapai pulut.

Bercerita tentang dirinya, jelas Nik, ketika belajar dia mengambil ijazah dalam jurusan kewangan. Ditebak tentang perbezaan jauh antara bidang masakan dan kewangan, tutur Nik, ia merupakan perancangan masa depannya yang juga dipengaruhi oleh bapanya.

NIK MICHAEL mengaku tidak pandai menghiburkan penonton programnya dengan interaksi bersifat humor, namun dia mahu penonton senang memahami resipi yang sedang diajar.


Ambil peluang

"Secara jujur, saya terjebak dalam dunia sebagai chef selebriti ini kerana mendapat pendedahan dan publisiti yang cukup meluas selepas saya menyertai Masterchef. Bagaimanapun, pada masa yang sama, saya juga meminati bidang kewangan dan juga membesar dengan pengalaman bapa saya sebagai seorang bekas CEO sebuah bank.

"Jadi, saya terdedah dalam dua bidang ini serentak.

"Saya kira, misalnya jika masa depan saya tak panjang dalam dunia masakan, saya masih lagi punya pengetahuan dalam kewangan," ceritanya panjang lebar.

Malah akui Nik, dia masih menyimpan minat untuk terlibat dalam dunia perbankan. Bagaimanapun, buat masa ini, menjadi chef selebriti merupakan fokus dirinya.

"Walau apa pun terjadi, masakan masih menjadi minat saya walaupun mungkin suatu hari nanti saya akan bekerja di bank," akhiri Nik tentang perancangan alternatif buat dirinya kelak.

'Suami' sahkan Intan Azura isteri pertama

Posted:

'Suami' sahkan Intan Azura isteri pertama

'Suami' sahkan Intan Azura isteri pertama

Oleh HARYATI KARIM

INTAN AZURA sudah lama tidak muncul dalam produksi lakonan.


LAMA tidak mendengar perkhabaran terbaharu tentang Intan Azura, dramatis yang pernah popular suatu ketika dahulu.

Namun, baru-baru ini pihak Kosmo! secara eksklusif perkhabaran yang dramatis berusia 35 tahun ini baru sahaja melangsungkan perkahwinannya di Setiawangsa, Kuala Lumpur pada minggu lalu dengan seorang lelaki bernama Rashdan.

Kosmo! turut menerima sekeping gambar perkahwinan mereka yang bertarikh 2 November 2013. Intan dan suaminya memakai busana pengantin berwarna merah jambu.

Lelaki yang didakwa menjadi suami kepada Intan merupakan seorang pengurus operasi sebuah kilang telekomunikasi di Hulu Kelang, Selangor.

Apa yang menjadi tanda tanya, Intan dikatakan berkahwin sebagai isteri kedua, bahkan majlis tersebut juga disembunyikan daripada kakitangan tempat lelaki itu bekerja.

Bagi mendapatkan pengesahan lanjut, Kosmo! menghubungi suami Intan. Ketika menghubunginya, Rashdan kedengaran terkejut dan cuba mengelak daripada memberi sebarang jawapan dengan alasan dia bukannya artis.

Disoal adakah benar dia telah berkahwin dengan Intan, jawapan yang diberikan: "Saya tidak mahu memberi sekarang komen ,tetapi saya tidak menafikan atau mengiyakan berita itu. Rasanya saya tidak sesuai untuk menjawab soalan itu kerana saya bukannya artis."

Meskipun mengelak daripada memberi pengesahan tentang perkahwinannya, Rashdan menafikan yang Intan berkahwin sebagai isteri kedua.

"Kalau dia berkahwin, apa yang pasti bukan sebagai isteri kedua, sebaliknya isteri pertama," katanya.

Tambah Rashdan, dia meminta andai ingin sebarang kenyataan berhubung perkahwinan tersebut, tanyalah kepada pihak Intan.

"Apa-apa pun tanyalah kepada tuan punya badan, bukannya saya," tuturnya sambil menyatakan, pihak Intan akan memberi kenyataan kepada pihak media dalam masa terdekat.

Christine percaya jodoh pilihan keluarga

Posted:

Christine percaya jodoh pilihan keluarga

Christine percaya jodoh pilihan keluarga

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA

CRISTINA tidak sangka tercalon dalam kalangan Top 5 Pelakon Wanita Terbaik kategori Filem pada Anugerah Skrin 2013.


PERTAMA kali tercalon sebagai Pelakon Wanita Terbaik Filem menerusi Anugerah Skrin 2013 (ASK2013), pelakon jelita, Cristina Suzanne Stockstill mengakui dia bersyukur biarpun filem KIL lakonannya tidak mendapat sambutan yang menggalakkan.

Menurutnya yang akan melangsungkan perkahwinan pada 22 Januari tahun depan itu, tiada istilah untuk bersaing, malah menganggap pencalonannya dalam lima pencalonan terbaik (Top 5) itu sudah memadai.

"Saya akui kutipan untuk filem tersebut tidak mengujakan. Ada yang boleh terima mengenai filem bergenre begitu dan ada juga yang tidak boleh menerimanya. Bagaimanapun, saya bersyukur kerana turut tercalon dalam senarai Top 5 ASK2013," ujarnya ketika ditemui pada majlis Debaran Anugerah Skrin 2013 di Plaza Alam Sentral, Shah Alam, Selangor.

Cristina tersenarai dalam lima pencalonan Pelakon Wanita Terbaik kategori Filem bersama pelakon Lisa Surihani (SAM), Nadia Aqilah (Zaiton Ceritaku), Nora Danish (Mencari Cinta) dan Jojo Goh (29 Februari). ASK2013 akan ditayangkan secara langsung pada 29 November ini.

Mengulas lanjut mengenai pencalonannya itu, dia juga teruja kerana tercalon dalam kategori tersebut bersama pelakon-pelakon popular sedangkan akuinya, dia tidak begitu popular dan dikenali ramai.

"Saya tidak sangka tercalon buat pertama kalinya dalam kategori ini kerana sedar hakikat tidak begitu dikenali ramai," ungkapnya seraya merendah diri.

Bagi pelakon berdarah kacukan Jerman, Amerika Syarikat dan Melayu itu lagi, mungkin disebabkan watak Zara dalam filem KIL yang berat dan penuh warna itu membuatkan dirinya tercalon dalam senarai tersebut (Pelakon Wanita Terbaik Filem).

Bakal suami satu kampung

Bercerita mengenai persiapan kahwin pula, kongsi pelakon berusia 28 tahun itu, buat masa ini segara persiapan perkahwinannya diuruskan oleh keluarganya.

Ditanya mengenai keistimewaan memilih tarikh 22 Januari untuk melangsungkan perkahwinan, kata Cristina, ia merupakan tarikh hari lahirnya.

"Masa bertunang dulu pilih tarikh 13 Oktober sempena tarikh lahir tunang. Jadi, tarikh kahwin pula dipilih sempena tarikh hari jadi saya," jelasnya.

Jika sebelum ini ramai yang menganggap dia bertunang secara tiba-tiba kerana kecewa dengan perkahwinan pelakon Bront Palarae, bidas Cristina, ia sekadar kebetulan dan hubungannya bersama Bront tidak lebih daripada rakan sesama industri.

Cristina juga menegaskan, dia tidak kisah menerima pertunangan yang diaturkan oleh keluarganya kerana percaya dengan jodoh pilihan kedua-dua ibu bapanya.

"Kebetulan sahaja tarikh tunang saya dengan majlis perkahwinan Bront jatuh pada tarikh yang berdekatan. Bukan sebab saya kecewa. Bront juga sudah berkawan lama dengan isterinya. Sementara saya pula terima jodoh pilihan keluarga kerana selesa dengan dia (tunang).

"Lagipun kami satu kampung. Saya percaya dengan jodoh pilihan keluarga kerana mereka makan garam dulu sebelum saya," ujarnya yang memberitahu bukan merupakan gadis urban yang menolak jodoh pilihan keluarga.

Bertanya lebih lanjut mengenai gerangan tunang, dengan lembut, Cristina menolaknya dan enggan mendedahkan identiti tunang selagi perkahwinannya belum berlangsung.

Cristina sekadar boleh berkongsi mengatakan tunangnya bekerja di Kuantan dan faham dengan kerjayanya sebagai pelakon.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved