Sabtu, 19 April 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Menonton coklat ular sawa

Posted:

Menonton coklat ular sawa

Menonton coklat ular sawa

Oleh NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR
aqma.mohdnoor@kosmo.com.my

SEBUT saja perkataan coklat, pasti ramai yang terbayangkan kelazatan dan keenakan manisan yang diperbuat daripada buah koko itu.

Kini, coklat telah menjadi kegilaan kanak-kanak dan orang dewasa di seluruh dunia.

Ada banyak perkara menyeronokkan yang dikaitkan dengan coklat. Sesetengah orang beranggapan coklat dapat meredakan tekanan dan menerbitkan perasaan gembira.

Ini mungkin ada kebenarannya kerana coklat sememangnya dapat menenangkan fikiran yang berserabut.

Bukan itu sahaja, kajian menunjukkan coklat makanan berkhasiat dan seimbang selain mudah dibawa ke mana-mana serta dimakan pada bila-bila masa.

Melihatkan potensi industri coklat itu, syarikat pengeluar coklat tempatan, DR Group Holdings Sdn. Bhd. membuka Muzium Coklat di Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor pada tahun 2012.

Menurut pengurusnya, Mohd. Azuan Arshad, pembinaan muzium itu membabitkan kos sebanyak RM1 juta.

"Muzium ini dilancarkan Januari lalu oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz tetapi ia sebenarnya telah dibuka lebih awal.

"Pada masa itu, kami mahu menguji penerimaan orang ramai terhadap satu-satunya muzium yang dikhaskan untuk coklat di Malaysia ini.

"Tujuan muzium ini ditubuhkan adalah untuk mendidik masyarakat mengenai asal-usul coklat serta manfaatnya dari segi kesihatan.

"Pengunjung juga akan mendapat maklumat menarik mengenai coklat dan koko dari seluruh dunia yang telah berusia lebih 3,000 tahun.

"Sejak dibuka, kami menerima lebih 50,000 orang pengunjung yang terdiri daripada kanak-kanak tadika, pelajar sekolah, universiti dan kolej.

"Pelancong asing dari negara seperti China, Thailand, Jepun dan Asia Barat juga kerap datang ke sini," jelasnya sambil memberitahu, muzium terbabit telah diiktiraf sebagai produk pelancongan terbaharu Malaysia tahun ini.


ULAR sawa yang dihasilkan daripada coklat ini mengambil masa selama 150 jam untuk disiapkan.


Konsep 3E

Ujar Mohd. Azuan, pihaknya mempraktikkan konsep 3E iaitu pengunjung berpeluang mendapatkan pengetahuan (education), pengalaman (experience) dan keseronokan (enjoyable) sepanjang berada di muzium terbabit.

"Mereka akan dibawa melawat ke sekeliling muzium, melihat demonstrasi penghasilan coklat, membeli-belah di galeri coklat selain bersantai di kafe muzium ini yang menyajikan makanan dan minuman berasaskan coklat.

"Lebih 130 jenis coklat daripada 30 jenama terkenal dijual di muzium ini termasuk Cadbury, Ferrero Rocher dan Toblerone di samping jenama keluaran syarikat kami iaitu Fidani, Farrel dan Danson.

"Kesemua coklat daripada jenama terkenal ini diimport terus dari negara asal seperti Itali, New Zealand dan Korea.

"Malah, ia dijual pada harga yang jauh lebih murah berbanding di pasar raya iaitu antara RM1.50 hingga RM300," ujarnya sambil menambah, pihaknya menerima sebanyak 2,000 hingga 4,000 pengunjung pada hari biasa tidak termasuk cuti hujung minggu.

Sebaik menjejakkan kaki di muzium ini, kru Jurnal disambut oleh cef muzium, Cef Yazid yang bertindak sebagai pemandu pelancong.

Pengunjung diberi penerangan oleh cef berkenaan mengenai sejarah awal koko dan coklat.

Terdapat beberapa bahagian yang boleh dilawati sepanjang sesi ini, antaranya sejarah coklat, kebaikan coklat untuk kesihatan dan industri coklat.

Pengunjung juga berpeluang melihat replika mesin adunan coklat pertama dunia yang dicipta pada tahun 1879 oleh peneroka coklat antarabangsa Swiss Chocolatier iaitu Rodolphe Lindt.

Malah, bentuk coklat bar diaplikasikan pada dinding yang menuju ke dapur muzium. Di situ juga sesi demonstrasi penghasilan coklat untuk pengunjung dilakukan.

Melangkah ke ruang dapur muzium ini, pengunjung dapat melihat bentuk haiwan yang dihasilkan menggunakan coklat seperti ular sawa, naga dan burung helang untuk tatapan pengunjung.

"Kami menyiapkan kesemua bentuk haiwan yang menggunakan coklat ini dalam bentuk kumpulan dan masa yang diambil untuk menghasilkan naga ini ialah 110 jam, ular sawa pula selama 150 jam dan burung helang memakan masa selama 130 jam," tambahnya.

Walaupun dipisahkan oleh dinding kaca, pengunjung masih dapat melihat aksi mengadun coklat cair oleh cef di dapur. Kerja-kerja itu dilakukan di atas marmar bagi menghasilkan coklat yang halus dan berkilat.

Selain itu, pengunjung ditunjukkan teknik menyalut coklat menggunakan biskut atau wafer dan kemudiannya dihias dengan bahan hiasan di atasnya.


GALERI Muzium Coklat ini menjual lebih 130 jenis coklat daripada 30 jenama terkenal pada harga lebih murah.


Cetak gambar

Merasai sendiri keenakan rasa biskut yang disalut coklat itu pastinya memberikan pengalaman yang sangat berharga lebih-lebih lagi coklat itu baru saja dihasilkan.

Pengunjung juga ditunjukkan cara mencetak gambar di atas coklat menggunakan mesin buatan Jerman.

"Proses mencetak gambar di atas coklat ini mengambil masa selama 45 minit. Malah, kami turut menerima tempahan untuk majlis perkahwinan, ulang tahun mahupun majlis korporat.

"Untuk tempahan mencetak, pengunjung perlu membawa gambar yang hendak dicetak dalam bentuk digital. Harga pula ditentukan mengikut saiz dan bentuk gambar yang dipilih," ujarnya.

Muzium yang berkeluasan 325 meter persegi itu dibuka secara percuma kepada orang ramai bermula dari pukul 10 pagi hingga 5 petang setiap hari.

"Sebagai perancangan, kami bakal menubuhkan akademi coklat dan Muzium Coklat kedua pada penghujung tahun ini.

"Kami turut bercadang membuat taman tema yang disasarkan pada awal tahun hadapan," tambah Mohd. Azuan.

Perginya novelis agung Colombia

Posted:

Perginya novelis agung Colombia

Perginya novelis agung Colombia


MARQUEZ (kanan) bersama bekas Presiden Cuba, Fidel Castro ketika menghadiri Pesta Cerut Cuba di Havana pada tahun 2000.


TANGGAL 17 April merakam satu peristiwa sedih bagi penduduk Colombia apabila novelis tersohor abad ke-20 negara tersebut menghembuskan nafas yang terakhir pada usia 87 tahun. Gabriel Garcia Marquez, yang popular dengan naskhah One Hundred Years of Solitude meninggal dunia di rumahnya di Bandar Raya Mexico.

Kematian tersebut disebabkan kanser paru-paru yang dideritainya sejak tahun 1999 di samping masalah nyanyuk. Berita sedih tersebut disahkan oleh bekas pengarang Marquez di Random House, Cristobal Pera.

Marquez merupakan pemenang Hadiah Nobel bagi Kesusateraan pada tahun 1982. Sebahagian besar hayatnya dihabiskan untuk menulis sebuah novel fiksyen mengenai mitos masyarakat Amerika Latin yang kemudiannya diterjemahkan ke dalam puluhan bahasa lain.

Semasa menghasilkan naskhah tersebut, Marquez memberi kepercayaan sepenuhnya kepada dua sahabatnya, Jeneral Augusto Pinochet dan Presiden Cuba, Fidel Castro untuk ditapis.

"One Hundred Years of Solitude satu-satunya karya yang memberi impak besar kepada pembaca. Sehingga kini, buku tersebut tidak dapat ditandingi oleh buku-buku lain.

"Selepas pengarang daripada Random House membaca karya tersebut, dia kemudian memanggil novelis tersohor Argentina, Tomas Eloy Martinez untuk membacanya. Ternyata kedua-dua mereka mempunyai cita rasa yang sama dan memuji garapan cerita yang cuba ditonjolkan," kata Pera.

Buku tersebut mengisahkan kehidupan tujuh generasi keluarga Buendia yang menemukan kota Macondo. Kota Macondo dalam novel ini adalah metafor kepada Columbia.

Dalam novel tersebut, Marquez menggabungkan adventur dan kejadian-kejadian mistik yang dialami keluarga Buendia dalam menemukan kota tersebut selain menceritakan realiti politik di Amerika Latin.

Ia berjaya dijual sehingga berjuta-juta naskhah. Lebih mengujakan apabila seorang sasterawan popular negara itu, Pablo Neruda menggelar naskhah tersebut sebagai 'wahyu' yang harus dibaca oleh semua orang.

Anak sulung

Marquez dilahirkan pada 6 Mac 1927 di Aracataca, sebuah bandar kecil berhampiran pantai Caribbean, Colombia. Dia merupakan anak sulung hasil perkongsian hidup pasangan Luisa Santiaga Marquez dan Gabriel Garcia Elijio.

Bapanya membanting tulang dengan melakukan tiga pekerjaan serentak iaitu sebagai kerani pos, operator telegraf, dan jurujual di sebuah farmasi untuk menyara ibu serta 12 orang anaknya yang lain.

Disebabkan kemiskinan tersebut, Marquez, sebagai anak sulung dibesarkan oleh datuk dan neneknya di sebuah rumah usang yang hampir roboh. Dari situ, bakatnya sebagai seorang penulis diasah, melalui cerita-cerita yang disampaikan oleh neneknya.

Selain wanita tersebut, moyangnya, Nicolas Marquez Mejia yang merupakan seorang pesara askar juga mempengaruhi kehidupannya sebagai seorang penulis.

Ketika remaja, Marquez berpindah ke Bogota dan mengambil jurusan undang-undang. Namun begitu, dia tidak menerima ijazah. Marquez kemudian beralih arah ke bidang kewartawanan.

Menjalani kehidupan sebagai seorang wartawan, Marquez sering mendapat berita eksklusif.

Bagaimanapun, sekitar tahun 1955, satu tulisan Marquez telah menimbulkan kemarahan diktator negara itu pada waktu tersebut, Jeneral Gustavo Rojas Pinilla dan Marquez kemudian melarikan diri ke Eropah sebagai wartawan bebas selama dua tahun.

Pada tahun 1960, syarikat akhbar tempat dia bekerja ditutup oleh rejim Rojas Pinilla namun dia berjaya menulis novel pendek, In Evil Hour.

Ketika sedang menyiapkan naskhah tersebut pada tahun 1957, Marquez turut sempat menerbitkan sebuah lagi novel, No One Writes to the Colonel yang berkisarkan mengenai penindasan terhadap pesara tentera yang miskin.

Aktiviti Marquez tidak tertumpu dalam bidang penulisan sahaja. Ini kerana sekitar tahun 1959 hingga 1961, Marquez bangkit dan menyokong revolusi Castro dengan menjadi penulis untuk akhbar Cuba, Press Latina. Dia kemudian berpindah ke Mexico dan menghabiskan sisa-sisa hidupnya di sana.

Marquez menghabiskan hampir 18 bulan untuk menulis tanpa sebarang pekerjaan lain manakala isterinya, Mercedes suri rumah sepenuh masa.

"Isteri saya sering bimbang dengan masalah kewangan kami. Namun, setelah buku tersebut berjaya disiapkan pada tahun 1976, buku tersebut habis terjual dalam masa sehari sahaja dan wang tersebut cukup untuk digunakan kami sekeluarga," ujarnya.

Pada tahun 1975 beliau menerbitkan novel baharu berjudul The Autumn Patriarch. Seperti yang diduga, novel tersebut mendapat kritikan hebat kerana berlainan dengan apa yang ditulis dalam One Hundred Years of Solitude. Bagaimanapun, naskhah tersebut laris dijual.

Love in the Time of Cholera yang diterbitkan pada tahun 1985 merupakan karya Marquez yang paling romantik.

Haluan kiri

Kehidupan dan wang yang diperoleh Marquez dikatakan banyak disumbangkan untuk parti berhaluan kiri. Bukan itu sahaja, dia juga dipercayai membantu membiayai parti politik Venezuela.

Tindakan tersebut mengundang padah kepada Marquez apabila Amerika Syarikat membekukan visanya selama tiga dekad.

Kehidupan Marquez berubah secara tiba-tiba setelah dia disahkan menghidap kanser paru-paru pada tahun 1999. Dia kemudian menghabiskan sisa-sisa hidupnya dengan mengarang kisah cinta antara seorang lelaki dan pelacur berjudul Memories of My Melancholy Whores. Buku tersebut diterbitkan pada tahun 2004.

Pada Julai 2012, adiknya, Jaime, berkata Marquez menghidap satu lagi penyakit, iaitu nyanyuk dan dia kemudian berhenti menulis.

Selain isterinya, Mercedes, dua anak lelaki, Rodrigo dan Gonzalo merupakan kekuatan untuk dia meneruskan kehidupan sebelum menghembuskan nafas terakhir.

Sepanjang kehidupannya, Marquez merupakan seorang yang sangat berdisiplin. Sebahagian daripada kehidupannya dihabiskan untuk anak-anak.

Sebagai seorang bapa muda, dia akan menghantar dan menjemput pulang anaknya dari sekolah pada setiap hari. Sementara menunggu waktu senggang, dia akan menulis.

"Apabila saya selesai menulis sesebuah buku, saya akan berhenti menulis sementara waktu.

"Kemudian saya belajar bagaimana untuk melakukannya semula dan mengambil masa untuk mencari idea yang akan datang dengan sendirinya," katanya.

Usahawan muda rumpai laut

Posted:

Usahawan muda rumpai laut

Usahawan muda rumpai laut

Oleh MOHD. YUNUS YAKKUB
yunus.yakkub@kosmo.com.my


MOHD. SAIFULLAH menunjukkan rumpai laut yang diternaknya di Pulau Mabul, Semporna, Sabah.


MENYEDARI potensi perusahaan pengkulturan rumpai laut yang dianggap 'ibu kolagen' dalam pasaran semasa, mendorong anak muda, Mohd. Saifullah Mohd. Minggu menceburi bidang itu seawal umur 18 tahun.

Semuanya berikutan pemerhatian dan pengalamannya ketika mengikuti sukarelawan bantuan kemanusiaan selama dua bulan di Tanzania melalui program diatur Japanese International Corperation (Jaika) kira-kira lima tahun lalu.

Menariknya, sepanjang berada negara benua Afrika itu, pendedahan bantuan lebih bersifat kepada meningkatkan sumber ekonomi berteraskan rumpai laut.

"Apabila pulang ke Malaysia, terfikir mengapa saya tidak bangunkan perusahaan rumpai laut sedangkan daerah Semporna di Sabah adalah pusat pengkulturan khazanah laut itu terbesar di negara ini.

"Cuma yang perlu dipraktikkan dan diperbaharui adalah daripada segi pengurusan dan teknikal agar rumpai yang dihasilkan benar-benar bermutu dan berkualiti memenuhi kehendak pasaran," ujarnya.

Selaku Pengurus Syarikat Dermaga Juta Sdn. Bhd., Mohd. Saifullah berkata, langkah awal penubuhan perusahaannya dimulakan dengan peruntukan dana sebanyak RM1 juta oleh Jaika selain mendapatkan kelulusan pembukaan ladang ternakan rumpai laut seluas 161 hektar daripada Jabatan Tanah dan Ukur Sabah.

Bagaimanapun kata anak muda itu, permulaan perusahaannya hanya dimulakan dengan 20 hektar sahaja berikutan kekurangan tenaga pekerja.


PERUSAHAAN rumpai laut mampu menjana pendapatan lumayan.


Sehubungan itu, beliau mula mengambil inisiatif dan pendekatan sendiri dengan membuka Seeweed Bank iaitu gabungan kesemua penanam baharu atau lama.

Melalui pendekatan itu, ia lebih bersifat serampang dua mata dalam mengekalkan harga pasaran selain membantu penduduk Semporna untuk menjadi penanam rumpai laut bagi meningkatkan ekonomi mereka.

"Kebiasaannya harga bagi rumpai laut adalah tidak menentu iaitu sekitar RM1.80 hingga RM3 sekilogram tanpa mengikut gred ditetapkan.

"Dengan Seeweed Bank, saya menjadi peneraju dengan membeli pada harga dari RM5 sekilogram untuk gred terbaik, manakala RM2.90 bagi gred paling rendah," katanya yang memperoleh pendapatan kasar sebulan kira-kira RM400,000.

Beliau yang kini mempunyai 350 penanam dengan keluasan pengkulturan 141 hektar memberitahu, terdapat beberapa cara bagi memastikan sesuatu rumpai laut itu berkualiti.

Antaranya adalah dengan tempoh penanamannya tidak melebihi 45 hari iaitu terutamanya daripada spesies Cotoni, cara pengeringan, sukatan gel dalam rumpai diternak dan bebas daripada penyakit bakteria epipite dan sereng.

"Gel rumpai laut yang berkualiti tidak boleh dikeringkan melalui pancaran matahari yang terlampau terik sebaliknya harus dibantu dengan cuaca berangin," katanya.

Katanya, cabaran paling besar dialami adalah kesan daripada pencerobohan pengganas Sulu di Kampung Simunul, Semporna bulan Mac tahun lalu.

Terangnya, akibat kejadian tersebut beliau dan penanam lain tidak dapat turun ke kawasan ternakan selama tiga bulan sehingga menyebabkan kerugian hampir RM1 juta.

Dalam memastikan kesinambungan perniagaannya, Mohd. Saifullah berkata, pihaknya berterima kasih kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani yang membantunya dalam memberi khidmat nasihat, teknikal dari segi peralatan operasi dan bantuan pasaran.

"Dalam memastikan pengembangan pasaran, sudah tentunya saya memerlukan lebih bantuan melalui Unit Agroprenuer Muda yang memberikan suntikan dana sebanyak RM300,000," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tangguh guna transmisi automatik

Posted:

Tangguh guna transmisi automatik

Tangguh guna transmisi automatik

UJIAN memandu menggunakan kenderaan transmisi automatik lebih mudah jika ia dapat dilaksanakan. – Gambar hiasan


ALOR GAJAH – Penggunaan kenderaan transmisi automatik bagi ujian memandu yang dirancang dilaksanakan pada 1 April lalu terpaksa ditangguhkan kepada pertengahan tahun ini.

Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Yusoff Ayob berkata, ia berikutan masalah teknikal melibatkan percetakan buku Kurikulum Pendidikan Pemandu (KPP) yang sepatutnya diedarkan bermula Mac lepas.

"Kita mempunyai masalah proses pencetakan sehingga menyebabkan buku itu gagal disiapkan mengikut jadual," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian penutup program Satu Komuniti Satu JPJ (SKSJ) bagi Dewan Undangan Negeri Gadek di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (C) Pay Chee di sini semalam.

Katanya, pencetakan buku KPP memerlukan penelitian rapi kerana ia melibatkan pengenalan kurikulum baharu.

Beliau berkata, buku yang akan dicetak 600,000 naskhah setiap tahun itu dilengkapi dua silibus iaitu kurikulum bagi penggunaan kereta manual dan juga automatik.

"Buku ini dijangka diedarkan pada Mei kepada semua institusi memandu sebelum ujian bagi kereta automatik dilaksanakan sepenuhnya pada Jun depan," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tempoh 48 jam yang kritikal

Posted:

Tempoh 48 jam yang kritikal

Tempoh 48 jam yang kritikal

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


SEORANG anggota tentera mencari serpihan MH370 dari kapal HMAS Perth di selatan Lautan Hindi semalam.


KUALA LUMPUR – Kerajaan memberi jaminan bahawa usaha untuk mencari pesawat MH370 yang masuk hari ke-44 hari ini akan diteruskan, walaupun terdapat rancangan operasi berkenaan akan dibincang dan dibuat penilaian semula dalam tempoh 48 jam.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (gambar kecil) berkata, perbincangan akan melibatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Perdana Menteri Australia, Tony Abbot untuk menetukan hala tuju operasi selepas ini pada Isnin ini.

"Saya bercakap dengan Ketua Pusat Penyelaras Agensi Bersama (JACC) Agnes Houston, apa sahaja keputusan dan cadangan yang akan dibuat, kita menerimanya.

"Yang penting sekarang, fokus hari ini dan esok dibuat berdasarkan hasil perbincangan dengan JACC, usaha mengurangkan keluasan kawasan mencari kini berada di peringkat amat kritikal.

"Saya merayu kepada semua pihak di seluruh dunia supaya berdoa agar kami menjumpai sesuatu yang akan membolehkan kami memberi tumpuan," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Gadis maut disimbah asid

Posted:

Gadis maut disimbah asid

Gadis maut disimbah asid

Oleh MUSTAPA LAKAWA dan ROSMAWATI SALIHIN
berita@kosmo.com.my


ANGGOTA polis foreksik menjalankan siasatan berhampiran lokasi di mana seorang remaja perempuan maut disimbah asid di sebuah restoran berhampiran Towering di Jalan Penampang, Penampang, Sabah semalam. Kawasan yang dibulatkan ialah lokasi remaja itu berdiri ketika disimbah asid.


PENAMPANG – Hasrat seorang remaja perempuan menikmati sarapan pagi yang dipesannya tidak kesampaian apabila dia maut disimbah asid oleh seorang 'lelaki misteri' di sebuah restoran berhampiran Towering, Jalan Penampang di sini awal pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5 pagi itu, mangsa, Memay Kundusan, 19, dikatakan sedang berdiri memesan makanan di dalam restoran itu sebelum dihampiri seorang lelaki bertopi.

Ketua Polis Daerah Penampang, Deputi Superintendan Ratan Kumar Singh berkata, lelaki yang tidak dikenali itu kemudian bertindak menyimbah sejenis cecair dipercayai asid yang diisi dalam sebuah botol plastik pada muka mangsa menyebabkan dia menggelupur kesakitan.

"Selepas itu, suspek bertindak melarikan diri dari tempat kejadian," katanya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Persaingan tiga penjuru

Posted:

Persaingan tiga penjuru

Persaingan tiga penjuru

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

SULTAN Ahmad Shah akan dicabar anakanda baginda, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dan Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim bagi merebut jawatan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Sebelum ini, Tengku Abdullah disebut-sebut bakal memenangi jawatan tersebut tanpa bertanding selepas Sultan Ahmad Shah dikatakan bersedia mengundur diri bagi memberi laluan kepada anakandanya itu.

Pada masa sama, Tunku Ismail pula dilaporkan menarik diri daripada mencabar jawatan No. 1 dalam badan induk bola sepak negara itu kerana mahu memberi tumpuan kepada pembangunan bola sepak di Johor.

Bagaimanapun, pengumuman yang dibuat Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin semalam mengesahkan bahawa pertandingan tiga penjuru bakal berlaku bagi merebut jawatan Presiden FAM.

Hamidin berkata, tiga calon bakal bersaing untuk mengisi dua slot jawatan Timbalan Presiden iaitu Datuk Seri Subahan Kamal dan Datuk Seri Afandi Hamzah yang merupakan penyandang Naib Presiden selain Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS), Datuk Abdul Mokhtar Ahmad.

"Lapan calon akan bersaing merebut empat jawatan Naib Presiden. Nama-nama itu merupakan pencalonan yang kita terima (daripada anggota gabungan) sebelum tarikh tutup 23 Mac lalu.

"Bagaimanapun, ada beberapa calon yang telah menarik diri pada saat-saat akhir atas beberapa faktor.

"Begitupun, ini membuktikan bahawa masih ada ramai pihak ingin menyumbangkan idea dan bersungguh untuk membantu FAM mempertingkatkan bola sepak negara," katanya pada sidang akhbar semalam.

Terdahulu, Sultan Ahmad Shah mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif FAM ke-11 bagi penggal 2010-2014 di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Turut hadir, Tengku Abdullah serta barisan Ahli Majlis FAM.

FAM akan mengadakan pemilihan bagi penggal 2014 hingga 2018 sempena kongres ke-50 badan induk itu pada 25 Mei depan.

Pada Kongres FAM sebelum ini, Sultan Ahmad Shah menang tanpa bertanding manakala Tengku Abdullah dan Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa dipilih sebagai Timbalan Presiden.

Bagaimanapun, Annuar digantung selama dua setengah tahun daripada menjawat sebarang jawatan dalam sukan bola sepak selepas melanggar Artikel 88 Statut FAM kerana mengkritik skuad kebangsaan pada April 2012.

Gergasi Merah gah di Shah Alam

Posted:

Gergasi Merah gah di Shah Alam

Gergasi Merah gah di Shah Alam

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


PANTELIDIS melakukan tandukan ke gawang Lions XII pada aksi Liga Super di Stadium Shah Alam malam tadi. Selangor menang 1-0.


AWANG import, Steve Pantelidis muncul wira apabila meledak gol tunggal bagi membantu Selangor menewaskan Lions XII pada aksi Liga Super di Stadium Shah Alam malam tadi.

Pantelidis sebelum ini dikatakan bakal disingkirkan bagi memberikan laluan kepada pemain import baharu, Clebinho menyertai Gergasi Merah

Pada babak pertama, skuad bimbingan Mehmet Durakovic itu bermula garang seawal minit pertama apabila percubaan tepat, S. Kunanlan dinafikan penjaga gol Lions XII, Izwan Mahbud.

Tujuh minit berselang, tiba giliran wakil Singapura itu menguji kubu Selangor yang diterajui penjaga gol, Mohd. Farizal Marlias menerusi sepakan percuma.

Begitupun, percubaan tepat daripada kapten Lions XII, Safuwan Baharudin tersasar.

Saat-saat yang dinantikan lebih kurang 20,000 penyokong setia Selangor akhirnya tiba apabila Pandetelidis merobek gawang Lions XII pada minit ke-24.

Tersentak dengan jaringan itu, anak-anak buah Fandi Ahmad kembali mengatur gerak tetapi keputusan itu kekal sehingga tamat separuh masa pertama.

Bersambung babak kedua, Kunanlan hampir berjaya menggandakan kedudukan tetapi bekas pemain Negeri Sembilan itu gagal mempamerkan penyudah berkesan apabila percubaannya tersasar pada minit ke-57.

Peluang terbaik Lions XII untuk menyamakan kedudukan hampir menjelma sebaik memperoleh sepakan percuma, namun Safuwan masih gagal menewaskan Farizal pada minit ke-61.

Pantelidis sekali lagi mencemaskan benteng pertahanan Lions XII menerusi tandukan hasil sepakan penjuru tetapi gagal menembusi gawang Lions XII pada minit ke-80, sekali gus keputusan 1-0 kekal sehingga tamat perlawanan.

Gerrard terbaik di Eropah

Posted:

Gerrard terbaik di Eropah

Gerrard terbaik di Eropah


GERRARD (depan) dilabel sebagai pemain tengah terbaik di Eropah berdasarkan sumbangan yang dilakukan ke atas Liverpool sepanjang musim ini.


LONDON - Pengendali Liverpool, Brendan Rodgers melabel Steven Gerrard sebagai pemain tengah terbaik di Eropah.

Rodgers menyuarakan kehebatan pemain tengah England itu menjelang aksi Liga Perdana England menentang Norwich City di Carrow Road malam ini.

Rodgers berkata, Gerrard memiliki kehebatan setanding perancang Barcelona, Sergio Busquets; Philipp Lahm (Bayern Munich), Fernandinho (Manchester City), Andrea Pirlo (Juventus), Daniele De Rossi (AS Roma), Nemanja Matic (Chelsea) dan Thiago Motta (Paris Saint-Germain).

Meskipun terdapat beberapa pandangan yang berbeza, Rodgers tetap memuji peranan kapten yang membantu kebangkitan skuad The Reds sejak akhir-akhir ini.

"Tidak ramai pemain yang mampu melakukan seperti mana yang dilakukannya. Selain menjadi salah seorang pemain tengah menyerang terbaik di Eropah dan Gerrard turut berkemampuan untuk membantu benteng pertahanan pasukan.

"Anda lihat pada pemain-pemain bola sepak terbaik di Eropah, mereka bermain dengan pasukan dan kelab terbaik. Saya tidak akan menukarnya dengan mana-mana pemain berdasarkan apa yang telah diberikannya kepada kelab.

"Dia adalah seorang perancang, unik, bijak dan cepat membaca corak permainan pasukan lawan untuk membolehkannya mengawal permainan menerusi skil yang dimiliki.

"Dia juga mampu bermain di posisi pertahanan dan merampas bola. Namun, dia kurang diberi kredit meskipun bijak membaca corak permainan pasukan lawan," kata Rodgers.

Rodgers berkata, beliau sukar untuk melupakan detik di mana Gerrard menukar corak permainan ketika menentang Aston Villa, Januari lalu.

Pada aksi di Stadium Anfield itu, Liverpool ketinggalan 0-2 tetapi berjaya bangkit untuk mengikat kedudukan 2-2.

Keputusan seri itu cukup penting kerana ia merupakan detik permulaan buat Liverpool untuk melebarkan rekod tanpa kalah sepanjang tahun 2014.

Sepanjang 12 perlawanan liga, Liverpool berjaya mengutip 34 mata dan kemenangan ke atas Norwich malam ini akan mengukuhkan kedudukan mereka di tangga teratas, sekali gus mencerahkan peluang untuk menjulang trofi Liga Perdana England musim ini. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Hubungan erat media, Tentera Darat

Posted:

Hubungan erat media, Tentera Darat

Hubungan erat media, Tentera Darat

Oleh ZAKI SALLEH

PETUGAS media cetak dan elektronik dapat melihat sendiri kemahiran anggota Tentera Darat semasa beroperasi di medan.


DALAM kalangan warga Tentera Darat (TD), Lapang Sasar Sungai Menyala Port Dickson, Negeri Sembilan meninggalkan kenangan pahit mahupun manis terutama semasa bergelar rekrut.

Di sinilah buat pertama kali kemahiran asas para rekrut iaitu menembak diuji dan diasah sepanjang enam bulan mengikuti latihan di Pusat Latihan Asas Perajurit (Pusasda) sehingga mahir.

Justeru, pemilihan lapang sasar tersebut sebagai lokasi program Hari Media Bersama Tentera Darat baru-baru ini mempunyai singnifikan tersendiri.

Program berkenaan dikelolakan oleh Markas Pemerintahan Latihan dan Doktrin Tentera Darat (Tradoc) dengan kerjasama Sel Perhubungan Raya TD melibatkan seramai 81 petugas media cetak dan elektronik.

Selaku tuan rumah, Panglima Latihan TD, Mejar Jeneral Datuk Suhaimi Mohd. Zuki menyambut ketibaan para media kira-kira pukul 9 pagi diikuti penerangan ringkas aktiviti program sehari itu.

Acara pertama bermula selepas sarapan iaitu menembak menggunakan raifal M4 Carbine. Terlebih dulu, para media yang dibahagikan kepada 20 kumpulan ditunjukkan cara-cara pengendaliannya.

Bagi pengamal media yang pertama kali berpeluang menembak senjata api perasaan teruja sukar disembunyikan.

Program yang berlangsung dalam suasana santai itu diselangselikan dengan beberapa demonstrasi kemahiran pasukan di bawah pemerintahan Tradoc.

Antaranya, Institut Kejuruteraan TD (Ijed), Institut Kejuruteraan Komunikasi dan Elektronik TD (Iked), Pusat Latihan Artileri (Pusarti), Pusat Latihan Kor Polis Tentera (Pulapot) serta Pusat Latihan Kor Perkhidmatan (Pulmat).

Pengamal media dipertontonkan dengan kepakaran Tim Pembaikan Hadapan (FRT) dari Ijed membaik pulih kenderaan di medan tempur, manakala Iked pula mempamerkan tatacara perhubungan radio TD.


PENGAMAL media menguji kemahiran menembak menggunakan raifal M4 Carbine.


Tangkas

Kecekapan anggota membuka dan memasang meriam Pack Howitzer L5/105 untuk diatur gerak melepasi halangan pula ditunjukkan oleh para pelatih dari Pusarti.

Meriam kompak buatan Itali yang boleh menembak ke sasaran sejauh 10 kilometer (km) digunakan TD sejak tahun 1960-an ini merupakan tulang belakang bagi memberikan tembakan bantuan termasuk semasa Ops Daulat di Lahad Datu, Sabah tahun lalu.

Tidak kurang hebatnya ialah demontrasi menumpaskan enam penjenayah menerusi seni mempertahankan diri tempur tanpa senjata (TTS) oleh anggota Polis Tentera Tentera Diraja (KPTD) dari Pulapot yang cukup mendebarkan.

TTS adalah kemahiran wajib pegawai dan anggota KPTD yang bertanggungjawab menguatkuasakan undang-undang dan disiplin dalam kalangan TD.

Kemuncak program ini ialah acara menembak jatuh piring novelti yang menggabungkan pegawai-pegawai kanan TD bersama pengamal media.

Selain Panglima TD, Jeneral Datuk Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor, acara disertai Timbalannya, Leftenan Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd. Nawawi dan Panglima Medan TD, Leftenan Jeneral Datuk Seri Zulkiple Kassim.

Gelaran juara milik kumpulan Rejimen Sarjan Mejar TD diketuai Pegawai Waren I Musa Haron setelah menjatuhkan kesemua piring dalam tempoh masa paling singkat.

Sepanjang program ini, para pengamal media dijamu masakan yang cukup membuka selera hasil air tangan penuntut-penuntut Kursus Pramusaji Pulmat menggunakan dapur medan selain dihiburkan persembahan akuistik Kugiran Pulmat.

Kerjasama

Sementara itu, Raja Mohamed Affandi ketika berucap pada majlis berkenaan berkata, program tersebut mencapai matlamatnya untuk mendedahkan petugas media terhadap fungsi dan peranan TD.

Jelas beliau, media mempunyai peranan besar dalam memastikan ketepatan laporan mengenai TD.

Katanya, media arus perdana harus memainkan peranan dalam memperbetulkan apa jua pemikiran negatif masyarakat yang cuba disemai menerusi maklumat mengelirukan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

"Maklumat yang benar dan tepat perlu disebar luas kepada masyarakat umum dan kedua-duanya, hasil penulisan serta paparan berita ini dapat memberi suntikan semangat serta moral warga TD," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


12 pemandu arah Nepal maut salji runtuh di Gunung Everest

Posted:

12 pemandu arah Nepal maut salji runtuh di Gunung Everest

12 pemandu arah Nepal maut salji runtuh di Gunung Everest

ATAS: Gambar fail menunjukkan seorang pendaki mendaki ke puncak Gunung Everest.


KATHMANDU - Salji runtuh telah menyebabkan 12 pemandu arah Nepal maut di Gunung Everest dan empat lagi hilang semalam.

Ketika kejadian, 12 pemandu arah itu mendaki gunung tersebut untuk memperbaiki tali yang digunakan para pendaki Everest pada pukul 6.30 pagi waktu tempatan.TASHI yang cedera akibat runtuhan salji di Gunung Everest dirawat di Hospital Grande, Kathmandu semalam.


Menurut seorang pegawai di Persatuan Mendaki Nepal, Ang Tshering, runtuhan itu berlaku di kawasan yang diberi nama jolokan sebagai padang bertih jagung dan terletak di bawah Kem 2.

Kem 2 terletak pada kedudukan 6,400 meter (m).

Runtuhan salji itu berlaku pada ketinggian 5,800m.

Gunung tersebut terletak pada ketinggian 8,850m.

Salah seorang pendaki yang terselamat, Dawa Tashi mengalami patah tulang dan dirawat di Hospital Grande di sini. - Agensi

Bluefin-21 selam kali kelima cari MH370

Posted:

Bluefin-21 selam kali kelima cari MH370

Bluefin-21 selam kali kelima cari MH370

KENDERAAN dalam air autonomi, Bluefin-21 diturunkan dari kapal Ocean Shield milik Australia untuk mencari pesawat MH370 di selatan Lautan Hindi kelmarin.


PERTH - Sebuah kenderaan dalam air autonomi, Bluefin-21 telah menyelam pada kedalaman yang tidak pernah dilakukan sebelum ini di selatan Lautan Hindi untuk mencari sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang.

Para penyelidik turut menggunakan Bluefin-21 untuk mencari sebarang petunjuk tentang kedudukan pesawat itu di kawasan pencarian pesawat tersebut semalam.

Kenderaan tersebut menyelam buat kali kelima semalam untuk mencari pesawat Boeing 777-200ER milik MAS itu.

Sebelum ini, kenderaan itu telah menyelam pada kedalaman lebih 4.5 kilometer (km) di dalam lautan tersebut.

Kawasan pencarian itu terletak kira-kira 2,000km dari barat Perth, Australia.

Seorang jurucakap Tentera Amerika Syarikat (AS), Leftenan Muda Grade Daniel S. Marciniak berkata dalam satu kenyataan, kenderaan itu pernah menyelam pada kedalaman 4,695 meter untuk mencari pesawat MH370 itu.

"Menyelam pada kedalaman itu akan membawa beberapa risiko ke atas peralatan Bluefin-21 dan ia dipantau dengan teleiti oleh pihak Tentera Laut AS dan Phoenix International (pemilik Bluefin-21)," katanya.

Pesawat MH370 yang membawa 227 penumpang dan 12 kru hilang pada 8 Mac lalu semasa ia dalam penerbangan ke Beijing, China selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Namun, pesawat itu dipercayai berpatah balik ke selatan Lautan Hindi. - Agensi

Komputer riba pernah diguna bekas Presiden AS dilelong

Posted:

Komputer riba pernah diguna bekas Presiden AS dilelong

Komputer riba pernah diguna bekas Presiden AS dilelong


AFP
CLINTON menggunakan sebuah komputer riba dari rumah seorang rakannya untuk menghantar e-mel kepada Glenn di Arkansas pada 7 November 1998.


WASHINGTON - Sebuah komputer riba yang pernah digunakan Bill Clinton pada tahun 1998 untuk menghantar e-mel Presiden Amerika Syarikat (AS) yang pertama telah dijual dalam satu lelongan di online pada harga AS$60,667 (RM196,439).

Pengumuman lelongan itu dibuat sebuah firma lelongan, RR Auction kelmarin.

Namun, ia tidak mendedahkan nama pembeli komputer riba Toshiba Satellite.

Komputer itu pada mulanya milik seorang doktor di White House, Robert Darling yang kemudian meminjamkannya kepada Clinton.

Darling meminjamkan komputer itu kerana seorang angkasawan AS, John Gleen mahu menghantar e-mel kepada Clinton.

Ketika itu Glenn berada di dalam kapal angkasa lepas, Discovery pada November 1998.

Clinton pula berada di Arkansas untuk melawat rakan-rakannya semasa dia menerima e-mel tersebut.

Dia merupakan bekas Presiden AS yang memerintah dari tahun 1993 hingga 2001. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Penumpang wanita hilang ketika feri berlabuh di Singapura

Posted:

Penumpang wanita hilang ketika feri berlabuh di Singapura

Penumpang wanita hilang ketika feri berlabuh di Singapura

19/04/2014 9:57pm

SINGAPURA - Seorang penumpang wanita warga Singapura dilaporkan hilang ketika sebuah feri yang didaftar di Singapura, 'Sindo Empress' berlabuh di Terminal Feri Tanah Merah di sini pada Sabtu.

Dalam satu kenyataan, Lembaga Maritim dan Pelabuhan Singapura (MPA) berkata, MPA menerima laporan berhubung insiden itu kira-kira pukul 11 pagi Sabtu.

Feri itu berlepas dari Tanjong Pengelih, Malaysia, pada pukul 7.30 pagi.

MPA segera memaklumkan kehilangan wanita itu kepada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia).

MPA dan Maritim Malaysia ketika ini mengadakan operasi mencari dan menyelamat dalam lingkungan perairan masing-masing di sepanjang laluan yang diikuti feri itu dengan dibantu Polis Pengawal Pantai Singapura.

Lima bot masing-masing tiga daripada MPA dan dua daripada PCG turut digerakkan dalam operasi itu. - Bernama

TKKMM diagih kepada dua negeri - Ahmad Shabery

Posted:

TKKMM diagih kepada dua negeri - Ahmad Shabery

TKKMM diagih kepada dua negeri - Ahmad Shabery

19/04/2014 8:10pm

KEMAMAN - Sebanyak RM352,258 hasil kutipan Tabung Kemanusiaan Komunikasi dan Multimedia Malaysia (TKKMM) akan dibahagikan kepada dua negeri yang dilanda banjir teruk, awal Disember tahun lalu.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, jumlah kutipan TKKMM akan dibahagikan sama rata kepada mangsa-mangsa banjir di Terengganu dan Pahang dengan setiap negeri akan memperoleh sebanyak RM176,129.

Menurutnya, penerimaan orang ramai terhadap kaedah derma menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) kini membuahkan hasil positif dan mendapat sambutan mengalakkan.

"Kita sedar ada orang nak beri sumbangan tetapi tidak tahu saluran manakah yang sesuai dan memudahkan mereka. Justeru, kita telah lancar dan perkenalkan kaedah kutipan derma menerusi SMS ini bermula dengan bantu mangsa Taufan Haiyan yang melanda Filipina November tahun lalu dan ia dilihat memberangsangkan," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyerahkan kutipan wang TKKMM berkenaan kepada Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said dan wakil negeri Pahang, Datuk Shahaniza Shamsuddin yang juga Exco Pembangunan Wanita dan Keluarga, Komunikasi dan Multimedia negeri dalam majlis ringkas di sini hari ini. - Bernama

Nancy selar kontraktor tidak bertanggungjawab

Posted:

Nancy selar kontraktor tidak bertanggungjawab

Nancy selar kontraktor tidak bertanggungjawab

19/04/2014 7:59pm

KUCHING - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri hari ini menyelar kontraktor yang gagal menyiapkan beberapa projek kerajaan.

"Akibat masalah yang dihadapi kontraktor ini, sesetengah projek kerajaan, sama ada lambat atau tidak dapat disiapkan.

"Ini menyusahkan rakyat dan memberi masalah kepada kerajaan," katanya selepas menyampaikan Jalur Gemilang kepada pasukan wushu Persekutuan Nanyang Wushu Sarawak yang akan mewakili Malaysia di Kejohanan Piala Dunia Wushu Zhooghwa pertama dari 24 hingga 29 April di Taichung City, Taiwan.

"Kalau tak mampu, jangan melobi untuk mendapatkannya. Anda tentu tahu kemampuan anda sendiri," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kekasih hati Andrew Garfield

Posted:

Kekasih hati Andrew Garfield

Kekasih hati Andrew Garfield

EMMA mahu dikenali sebagai seorang pelakon yang versatil.


EMMA STONE. Dengan sepasang mata bundar, sikap mesra dan dilabelkan sebagai cahaya atau pembakar semangat dalam produksi francais terbesar Spider-Man, wanita kelahiran Arizona, Amerika Syarikat ini pantas menjadi sebutir bintang bersinar dalam dunia hiburan Hollywood.

Ternyata, kepercayaan yang diberi pengarah terkenal Marc Webb untuk dia membintangi The Amazing Spider-Man (2012) bergandingan dengan Andrew Garfield membuahkan hasil.

Bagaimanapun, menjadi heroin selepas trilogi filem itu yang terlebih dahulu telah menjadi fenomena bukan kerja mudah dalam karier Emma.

Ini kerana penonton sudah terbiasa melihat kehadiran Kirsten Dunst yang memegang watak sebagai Mary Jane dalam francais Spider-Man sebelumnya.

Dalam penampilan pertamanya, Emma berjaya melakonkan wataknya dengan baik. Bagaimanapun, filem itu mendapat kritikan kerana dikatakan tidak begitu baik berbanding tiga francais sebelumnya di sebalik kutipan filem itu yang mencecah RM2.4 bilion selepas ditayangkan.

Terbaharu, Emma muncul lagi untuk mendokong watak sama di dalam filem The Amazing Spider-Man 2 yang bakal menemui peminat di negara ini bermula 1 Mei ini.

Kali ini penghayatannya sebagai kekasih Peter Parker dikatakan sangat baik.

Tentu sekali kesan watak Mary Jane yang digalas Kirsten sebagai heroin di dalam filem Spider-Man (2002), Spider-Man 2 (2004) dan Spider-Man 3 (2007) sukar dikikis tetapi Emma ternyata berjaya mencipta karakter untuk diingati penggemar filem adaptasi komik Marvel itu.

Kirsten Dunst

Menurut Emma, dia berasa teruja ketika pertama kali ditawarkan dan membintangi filem itu. Namun jelas figura ini, dalam musim kedua ini dia mendapat lebih banyak input.

Dia juga semakin memahami karakter adi wira itu serta apa yang berlaku di dalam dunia komik Marvel ciptaan Stan Lee dan Steve Ditko.

"Bersama Spiderman dalam filem ini sangat berbeza dengan kehidupan peribadi saya, namun saya berbangga sebab filem ini mendapat sambutan yang sangat menggalakkan.

"Saya juga berbangga jika dapat bersama adi wira ini lagi di dalam filem selepas ini," katanya.

Emma ditemui Kosmo! di Singapura baru-baru ini bersempena pratonton dan jelajah promosi bersama kru produksi dan juga pelakon The Amazing Spider-Man 2, Andrew Garfield serta Jamie Foxx.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah pengarah filem itu, Marc Webb dan penerbit Avi Arad serta Matt Tolmach.

Tambah Emma, ketika kali pertama membintangi filem ini, dia mendapatkan nasihat daripada Kirsten Dunst yang memegang watak sebagai Mary Jane dalam trilogi Spider-Man sebelumnya untuk lebih memahami watak yang dipegangnya.

"Selepas ini saya tidak kisah sekiranya bukan saya yang dipilih untuk memegang watak sama.

"Pada masa sama, saya juga tidak lokek berkongsi pengalaman untuk heroin selepas ini," katanya yang turut menjelaskan, dia juga sangat berbesar hati sekiranya masih dipilih untuk memegang watak tersebut.

Dalam pada itu, ketika ditanya apakah kuasa ajaib yang ingin dimilikinya, menurut Emma, satu masa dahulu dia berangan untuk mempunyai kuasa telepati.

"Tetapi sekarang saya lebih berminat untuk mempunyai kuasa untuk menghaibkan diri sebab senang untuk saya menghilangkan diri pada bila-bila masa," katanya tergelak.

Kehidupan peribadi

Mengenai kehidupan peribadinya, Emma enggan terlalu terbuka untuk bercerita tentang kisah cinta.

Bagaimanapun, melihat kepada gerak-geri, perilaku serta cara pandangan antara dia dan Andrew tidak mampu menyembunyikan getaran cinta yang sedang mereka kongsi bersama.

Umum tahu, hubungan mereka mula bercambah ketika mereka sama-sama terlibat dalam filem The Amazing Spider-Man pada tahun 2011.

Keserasian antara mereka dibawa ke luar set penggambaran.

Ketika diaju mengenai hubungan mereka, pasangan selebriti itu tidak menidakkan, tetapi dalam masa sama tidak mengulas dengan lebih lanjut.

Emma juga dilihat bijak menepis persoalan tentang kisah cintanya. Pertanyaan yang dilontarkan kepadanya dialihkan dengan sikapnya yang begitu teruja bercerita tentang filem tersebut yang bakal ditayangkan di pawagam Malaysia 1 Mei ini.

Persoalan media hanya dibalas dengan tindakan spontan mereka.

Andrew dan Emma saling memandang antara satu sama lain. Andrew terus mencapai tangan Emma sebelum menarik manja hidung heroinnya.

EMMA dan Andrew masing-masing tidak memberi penjelasan tentang hubungan cinta mereka yang telah berputik sejak tiga tahun lalu.


Emma pula hanya tersenyum dan suasana itu dilihat wartawan dan sekitar seribu peminat terpilih yang dibenarkan untuk turut sama menyaksikan sidang media tersebut.

"Penulis skrip telah melakukan kerja yang sangat hebat kerana berjaya mencipta keserasian antara kami," katanya dalam satu sidang media lain yang diadakan sehari selepas itu.

Jelasnya, dia gembira untuk berlakon sebagai teman wanita adi wira seperti Spider-Man yang mana menerusi watak tersebut, dia menjadi wanita berdikari yang tidak bergantung kepada sesiapa termasuk Spider-Man sendiri.

Menurutnya lagi, dia melalui tempoh yang sangat menggembirakan sepanjang menjayakan filem francais adi wira itu kerana semua yang terlibat dalam produksi tersebut dapat bekerjasama dengan baik.

Katanya, semua yang terbabit dalam pembikinan filem tersebut saling membantu dan keadaan penggambaran kali ini disifatkannya lebih baik berbanding The Amazing Spider-Man kerana kebanyakan mereka telah belajar melalui pengalaman.

Emma pada mata Andrew

Buah hati Emma, Andrew Garfield turut menyifatkan Emma sebagai seorang pelakon yang sangat baik dan bijak membuat keputusan.

"Dia juga merupakan seorang gandingan yang sangat membantu dan sering mengingatkan saya untuk membuat persiapan supaya kerja kami dapat berjalan dengan lancar. Dia boleh hidup dalam semua keadaan kerana dia mampu berdikari," katanya.

Sementara penerbit The Amazing Spider-Man, Avi Arad memberitahu karakter Emma sama seperti yang dibawanya di dalam filem tersebut iaitu seoarang individu yang menakjubkan.

"Pelakon yang hebat, yang membawa cinta, cahaya dan semangat di dalam filem ini. Emma dan Gwen adalah wanita yang pintar, bercita-cita tinggi dan yang setia," katanya.

Sementara itu, jadual Emma agak padat tahun ini kerana selain The Amazing Spider-Man 2 dia turut terlibat dalam tiga lagi projek besar tahun ini.

Salah satunya ialah filem gandingannya bersama Bradley Cooper dan Alec Baldwin yang belum diberi tajuk. Ia dijangka menemui penonton pada Disember ini.

Selain itu, dia turut terlibat dengan filem Magic in the Moonlight bergandingan dengan Collin Firth serta filem lawak, Birdman bergandingan dengan Zack Galifinakis, Michael Keaton dan Edward Norton.

Mengimbas kembali mengenai kariernya, Emma mula terlibat dengan dunia lakonan ketika berusia 17 tahun dalam drama televisyen Medium dan Malcolm In The Middle.

Emma kemudiannya terlibat dalam filem Superbad (2007); The Rocker (2008); House Bunny (2008); Ghosts of Girlfriends (2009); Paper Man (2009); Abby Zombieland (2009); Marmaduke (2010) dan Easy A (2010).

Selain itu, dia turut berlakon dalam filem Friends With Benefits (2011); Crazy, Stupid, Love (2011); The Help (2011); Gangster Squad (2013); Movie 43 (2013) dan The Croods (2013).

Bintang ini semakin bersinar selepas mendapat anugerah pertama bagi kategori Pelakon Harapan Hollywood pada tahun 2008 dan seterusnya pada tahun 2010, dia dianugerahi Scream Awards Best Ensemble pada 2010.

Kerjaya Emma melonjak naik pada tahun 2011, apabila memenangi enam anugerah, manakala pada 2012 pelakon itu menggondol tujuh anugerah dalam beberapa majlis anugerah yang dijalankan.

Judika teruja duet dengan Amy Search

Posted:

Judika teruja duet dengan Amy Search

Judika teruja duet dengan Amy Search

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


SEBANYAK 14 buah lagu yang dipersembahkan Judika sepanjang dua jam konsert berlangsung.


PERNAH meluahkan keinginannya untuk berduet dengan Amy Search yang juga merupakan legenda rock terkemuka Malaysia, akhirnya ia menjadi satu realiti buat penyanyi Judika.

Ia dapat disaksikan seramai 1,500 peminat tegar penyanyi kelahiran Indonesia itu dalam sebuah konsert Judika Mencari Cinta yang berlangsung di KL Live, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Judika yang ditemui sehari sebelum konsert berlangsung berkata, dia beranggapan kemunculan istimewa Amy dalam konsert berkenaan merupakan satu penghormatan yang tidak terhingga buat dirinya.

"Amy bukan sekadar popular di negara kelahirannya sendiri, malah namanya juga begitu besar dalam kalangan peminat muzik di Indonesia. Saya sendiri cukup meminati lagu-lagu nyanyiannya seperti Isabella.

"Jadi, persetujuannya untuk membuat kemunculan istimewa dalam konsert saya ini memang sangat menggembirakan dan ia membuatkan saya bertambah teruja untuk menghiburkan para peminat di sini," ujarnya yang menjadikan Amy sebagai inspirasinya dalam muzik rock.

Dalam konsert yang berlangsung sekitar pukul 9 malam, Judika membuka tirai persembahan dengan lagu yang telah mengangkat namanya dalam industri nyanyian berjudul Bukan Rayuan Gombal.

Sesuatu yang menarik tentang konsert berkenaan apabila Judika mempersembahkan lagu-lagu yang cukup dekat dengan peminat sehingga mereka yang datang dilihat turut sama-sama menyanyi.

Selepas mempersembahkan lagu Bukan Rayuan Gombal, penyanyi yang merupakan naib juara Indonesia Idol 2 itu menyanyikan beberapa buah lagu lagi seperti Malaikat, Bukan Dia Tapi Aku, Separuh Nafas dan sebuah lagu yang dipopularkan olehnya bersama kumpulan Mahadewa iaitu Immortal Love Song.

Hampir sejam peminat dihiburkan dengan persembahan solo Judika, akhirnya saat yang ditunggu telah tiba apabila penyanyi tersebut mengumumkan nama Amy Search untuk naik ke pentas.

Mendapat sorakan yang cukup gemuruh daripada peminat, Amy sempat mempersembahkan sebanyak tiga buah lagu dengan persembahan pertamanya secara solo menerusi lagu Kerja Gila.

Terhibur dengan aksi bertenaga yang ditampilkan oleh penyanyi rock berkenaan, Judika muncul semula di atas pentas

GABUNGAN vokal yang mantap antara Amy (kiri) dan Judika ketika menyanyikan lagu Tiada Lagi dan Isabella.


untuk berduet dengan idolanya itu menerusi dua buah lagu, Tiada Lagi dan Isabella.

"Sudah pasti ini adalah langkah permulaan dalam usaha kami berdua untuk menjalinkan kolaborasi bersama. Ketika ini kami masih lagi sedang mencari lagu yang sesuai untuk dinyanyikan secara duet," umumnya secara terbuka kepada peminat.

Setelah tampil menyanyi duet bersama Amy menerusi kedua-dua lagu berkenaan, Judika kembali tampil solo dengan mempersembahkan beberapa buah lagu seperti Apakah Ini Cinta, Setengan Mati Merindu, Mama Papa Larang dan sebuah lagu Inggeris yang dipopularkan oleh Adele iaitu Someone Like You.

Hampir dua jam suami kepada pengacara Duma Riris Silalahi itu menghiburkan peminat, akhirnya lagu berjudul Aku Yang Tersakiti menjadi penutup kepada konsert berkenaan.

Bakal bapa

Selain bercerita tentang konsertnya itu, Judika turut meluahkan rasa terujanya apabila isterinya yang dinikahi pada 31 Ogos 2013 telah disahkan hamil tiga bulan.

Ujarnya, ia merupakan hadiah yang paling istimewa buat dirinya dan Duma setelah mengharungi percintaan yang penuh dengan cabaran akibat halangan keluarga selama lima tahun.

"Sebenarnya agak sukar juga pada peringkat awal kehamilan isteri saya ini. Selain selalu muntah dan pening kepala, Duma kerap meminta makanan yang pelik-pelik.

"Bagaimanapun, saya anggap ia merupakan satu perkara yang normal bagi seorang wanita yang sedang hamil. Jadi, saya perlu berhadapan dengan perubahan yang dialaminya itu buat seketika," jelasnya yang tidak mengizinkan isterinya itu bekerja buat masa ini.

Berkenaan dengan kerjaya nyanyiannya pula, Judika memberitahu dia bakal muncul dengan album yang keempat dan akan dilancarkan pada bulan Jun ini. Salah satu lagu yang dimuatkan dalam album berkenaan ialah Apakah Ini Cinta yang telah dinyanyikan dalam konsertnya itu.

Itu agenda jatuhkan saya - Jep Sepahtu

Posted:

Itu agenda jatuhkan saya - Jep Sepahtu

Itu agenda jatuhkan saya - Jep Sepahtu

Oleh ABD. RAZAK OSMAN

FIGURA lawak ini juga turut menceburkan diri dalam bidang pengacaraan.


SEJAK kebelakangan ini, terdapat pelbagai kontroversi yang menyelubungi karier pelawak yang sedang meningkat naik di negara ini, Jep Sepahtu (Jep).

Jep atau nama sebenarnya, Mohd. Nadzri Zainal Abidin sendiri turut melahirkan kegusarannya mengenai perkara itu yang disebarkan tanpa henti melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), internet dan sebagainya.

Antara gosip panas yang sering dikaitkan mengenai dirinya ketika ini ialah perang dingin dengan pelawak Sharol Shiro, gosip pertunangan dengan seorang gadis senegeri dengannya di Johor serta kes memaki hamun peminat dalam satu acara hiburan di Bukit Jalil baru-baru ini.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama Jep ketika ditemui selepas membuat persembahan sesi Jelajah Komedi Sinar FM di Village Mall, Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.

Kosmo!: Apakah perasaan Jep apabila berpeluang menghiburkan peminat bersama beberapa pelawak lain di Sungai Petani, Kedah dalam program ini?

JEP: Perasaan saya begitu gembira sekali kerana dapat bertemu dengan peminat dan saya amat terharu dengan sambutan diberikan.

Lagi pun, bukan mudah untuk berjumpa dengan peminat di kawasan Utara, saya lihat penonton begitu ceria sekali dan mereka sanggup menunggu hingga persembahan selesai.

Antara kerjaya pelawak dan pengacara, mana yang paling anda minati?

Kerjaya saya masih dalam bidang lawak. Ia tidak dapat dipisahkan walaupun kadangkala saya diundang menjadi pengacara dalam persembahan tertentu.

Bidang pengacaraan juga baik tetapi saya tetap teruskan bidang yang asal. Ini hala tuju saya pada masa hadapan.

Apakah komen Jep tentang konsep persembahan lawak pada hari ini?

Persembahan lawak sentiasa berubah. Ia berbeza dengan persembahan sebelum ini. Apabila kita dapat menyesuaikan diri, keadaan pasti menjadi bertambah meriah, mengeluarkan bahasa lucah (double meaning) pun boleh menjadi menarik jika kena gayanya.

Pernahkah anda di 'boo' atau dikutuk peminat-peminat yang tidak berpuas hati dengan lawak yang dipersembahkan?

Sehingga kini, saya belum pernah mengalami situasi sedemikian dan harap-harap ia tidak berlaku pada masa hadapan.

Saya bersyukur, kerana dalam setiap persembahan yang disertai di seluruh negara saya sentiasa mendapat sokongan padu peminat.

Lagi pun, pelawak-pelawak di negara ini tidaklah keterlaluan atau gemar memainkan isu-isu kontroversi yang boleh mengguris hati peminat.

Sebelum ini ada pihak-pihak tertentu mendakwa anda tidak sehaluan dengan Sharol Shiro?

Ini juga sebahagian dari fitnah dibuat oleh pihak-pihak tertentu untuk memburukkan diri saya. Perkara ini tentu menjadi bertambah buruk jika kita sendiri ambil serius. Sesungguhnya, tidak ada sebab, artis lawak perlu gaduh dengan artis lawak, banyak lagi perkara lain yang perlu dilakukan.

Anda juga dikatakan pernah memaki peminat semasa membuat persembahan di Bukit Jalil baru-baru ini?

Saya sendiri hairan, bagaimana kes seperti ini boleh timbul. Bagi saya, ini satu lagi kes fitnah yang sengaja direka-reka oleh pihak tertentu.

Saya amat menghargai peminat-peminat dan tanpa mereka tidak mungkin saya berada di sini, justeru, tidak mungkin saya akan bertindak sedemikian.

Sebolehnya, pihak-pihak berkenaan janganlah aibkan saya dalam isu-isu begini, jika mereka tidak puas hati jumpa saya sendiri dan jangan hantar SMS untuk memburukkan imej saya.

Saya masih ada maruah dan keluarga. Lagi pun, sejak melibatkan diri dalam industri ini saya tidak pernah bermusuh dengan sesiapa dan sentiasa berkawan dengan semua orang.

Ramai artis-artis lain mengenali saya sebelum ini dan tahu bagaimana saya menilai erti persahabatan.

Anda juga dikatakan pernah bertunang seorang gadis yang berasal dari Johor?

Gosip yang tersebar ini juga amat memeningkan, kerana orang luar lebih tahu berbanding diri saya sebagai empunya badan.

Lagi pun, saya masih ada keluarga, apabila ia melibatkan pasangan hidup saya, pastinya mereka akan lebih tahu mengenainya.

Tidak mungkin saya akan membelakangkan mereka. Saya percaya kepada putaran hidup, kalau boleh dalam perkara memilih isteri, biar mendapat restu dari keluarga sendiri, tidak payah melawan arus.

Soal kahwin pula, saya berserah segalanya kepada Allah untuk menentukan siapa jodoh saya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved