Khamis, 24 Oktober 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Butik buah-buahan gred A dari Jepun

Posted:

Butik buah-buahan gred A dari Jepun

Butik buah-buahan gred A dari Jepun

MUZIK klasik berkumandang perlahan pada corong pembesar suara di butik Senbikiya yang terletak di tengah Tokyo itu. Beberapa kakitangannya yang lengkap berpakaian seragam kelihatan sopan dan ramah ketika mengalu-alukan kehadiran pelanggan.

Mereka dibawa ke kerusi yang dikhaskan, di situ pekerja akan berlutut di sebelah pelanggan untuk mengambil pesanan. Siling tinggi menyerlahkan keanggunannya, limpahan lampu yang dipasang cukup menarik manakala rak-rak kaca pameran tersusun rapi di segenap penjuru premis itu.

Bagaimanapun ia bukan sebuah butik beg tangan berjenama atau kedai yang menjual emas dan berlian. Senbikiya hanyalah sebuah outlet yang menjual buah-buahan. Ia menjual buah epal menyamai saiz kepala bayi, dengan warna merah menyala dan kulit yang licin berkilauan dengan harga 2,100 yen (RM68) sebiji. Senbikiya Queen Strawberries yang didatangkan dalam kotak berisi sedozen pula dijual pada harga 6,825 yen (RM221).

Buah tembikai susu yang dijual di butik itu kelihatan cukup sempurna. Ia lengkap dengan identiti tangkai hijau berbentuk seakan-akan huruf T. Ia dijual pada harga 34,650 yen (RM1,121.30) untuk tiga biji.

"Kami merupakan pakar untuk pemberian hadiah, khususnya buah-buahan. Disebabkan itu buah-buahan perlu kelihatan menarik.

"Buah-buahan yang hendak dibungkus mestilah daripada gred terbaik, kemudian barulah kami tawarkan perkhidmatan pembungkusan. Kombinasi kedua-dua ini yang dibayar oleh pelanggan," kata Ushio Oshima, generasi keenam yang menguruskan kedai milik keluarganya itu yang beroperasi sejak awal abad ke-19.


BUAH tembikai susu yang dihasilkan dengan kaedah Shizuoka ini merupakan produk pertanian terbaik dari daerah Shizuoka.


Reputasi perniagaan

Setiap tahun, terdapat dua musim pemberian hadiah di Jepun iaitu pada musim panas dan musim sejuk.

Ia tidak sekadar tradisi bertukar-tukar hadiah dalam kalangan ahli keluarga tetapi dilihat lebih daripada itu. Hadiah ditawarkan sebagai tanda ucapan terima kasih, misalnya kepada seorang ketua. Kebanyakan syarikat juga sering menghantar hadiah kepada pelanggan atau rakan perniagaan mereka bagi yang tujuan sama.

Senbikiya dilihat berjaya mencipta reputasinya yang tersendiri dalam perniagaan itu. Di Jepun, ia boleh diumpamakan seperti Issey Miyake dalam kalangan pencinta fesyen atau Rolls Royce untuk penggemar kenderaan. Bagaimanapun, keinginan untuk mendapatkan buah-buahan terbaik melebihi daripada jangkauan sebenar.

Pelancong ke Jepun sering terkejut dengan melihat buah-buahan yang dipamerkan dan harga yang tertera.

Buah-buah yang berbentuk tidak sekata akan disimpan di luar rak manakala yang busuk atau rosak pula awal-awal lagi sudah disaring sebelum memasuki premis berkenaan.

Buah anggur datang dalam kuantiti yang kecil dan dibungkus rapi, setiap biji mempunyai saiz seperti buah plum dan ia sangat manis dan berperisa sehingga ada dalam kalangan pelancong Barat berfikir mereka termakan buah tiruan.


PETANI di Jepun sangat menitikberatkan aspek penjagaan tanaman bagi mendapatkan produk-produk yang berkualiti tinggi.


Sebiji epal bersaiz sederhana berharga 196 yen (RM6.35) dan mungkin lebih tinggi di tengah-tengah Tokyo sehingga memaksa sebuah keluarga terpaksa berkongsi jika mahu merasainya.

"Buah-buahan merupakan barangan mewah di sini, bukan seperti sayur-sayuran," kata Hiroko Ishikawa, yang merupakan salah seorang pengedar buah-buahan di bandar raya itu.

"Kamu memerlukan sayur-sayuran dalam kehidupan seharian tetapi kamu boleh hidup tanpa buah-buahan. Jadi sekiranya mahu membelinya sebaiknya ia mestilah buah yang segar dan berkualiti tinggi. Kamu tidak mahu makan buah yang cacat atau rosak kerana kamu telah membayarnya. Ia seharusnya kelihatan baik dan sempurna," kata Ishikawa.

Dia bertanggungjawab membuat penawaran buah-buahan domestik dan pengimportannya. Bagaimanapun, wanita itu ragu-ragu ke mana wang itu digunakan.

"Ia merupakan persepsi rakyat Jepun. Mereka antara punca menyebabkan sektor ini semakin berkembang."

Kesediaan untuk membayar lebih bagi buah-buahan dari Jepun telah melahirkan beberapa industri yang luar biasa. Di wilayah Shizuoka, yang mengambil masa satu jam setengah dengan menaiki kereta api di barat Tokyo, lebih 600 petani bertungkus-lumus menanam tembikai susu terbaik, biarpun kawasan ladang mereka dilitupi salji.

Salah seorang daripadanya, Masaomi Suzuki. Biarpun hampir 50 tahun bergelumang dalam bidang pertanian namun, katanya, dia mempelajari perkara baharu setiap hari.

Proses penanaman bermula dengan biji benih terbaik. Persatuan peladang tempatan berusaha menghasilkan baka baharu setiap tahun untuk meningkatkan hasil pengeluaran dan pendapatan mereka.


BERKONSEPKAN ala butik, Senkibiya menawarkan buah-buahan terbaik dan berkualiti tinggi dari seluruh Jepun.


Ketika buah tembikai susu mula membesar, hanya satu pokok ditinggalkan bagi memastikan semua nutrien diserap tanpa ada sebarang persaingan sekali gus menghasilkan buah yang manis dan berjus.

Pemangkasan dilakukan secara kerap bagi memastikan tembikai susu tumbuh pada baris dan ketinggian yang sama. Tangkainya disokong dengan tali untuk menampung berat di samping penggunaan topi kecil yang dibuat daripada plastik mengelakkan buah daripada terkena pancaran matahari.

Kaedah Shizuoka

Tembikai susu yang ideal berbentuk sfera sempurna, berwarna hijau pucat, mempunyai corak halus dan apa yang lebih penting tangkai berbentuk huruf T. Gred tembikai susu terbaik di Shizuoka, diklasifikasi sebagai Fuji, menurut Suzuki, biarpun menggunakan sepenuh kemahiran dan kudratnya, dia hanya mampu meningkatkan pengeluaran sebanyak tiga peratus berbanding sebelum ini.

Menghasilkan tembikai susu yang sempurna untuk memenuhi kehendak rakyat di negara itu sememangnya memerlukan kos yang tinggi. Suzuki sendiri mempunyai tiga rumah hijau bersaiz sederhana di ladangnya. Setiap hari dia terpaksa menggunakan 55 liter petrol untuk memastikan tanamannya membesar pada suhu ideal.

Dia terpaksa mengubah program apabila matahari naik dan terbenam dan apabila berlaku perubahan angin untuk mengekalkan ketepatan suhu, melihat tanamannya tanpa jemu siang dan malam selama 365 hari.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


2,000 berjalan kaki demi jantung di Petra Jaya

Posted:

2,000 berjalan kaki demi jantung di Petra Jaya

2,000 berjalan kaki demi jantung di Petra Jaya

ABDUL TAIB (dua dari kanan) dan Ragad (tiga dari kanan) memanaskan badan sebelum memulakan aktiviti berjalan kaki sempena Hari Jantung Sedunia di Taman Pustaka Negeri, Petra Jaya, Sarawak baru-baru ini.


SENAMAN. Kira-kira 2,000 orang menyertai program Walk-A-Mile sempena Hari Jantung Sedunia yang membabitkan acara berjalan kaki mengelilingi Taman Pustaka Negeri, Petra Jaya, Kuching, Sarawak baru-baru ini.

Bertemakan Take The Road To A Healthy Heart, program tersebut dianjurkan oleh Yayasan Jantung Sarawak dengan kerjasama kerajaan negeri.

Ahli Lembaga Yayasan Jantung Sarawak Profesor Dr. Sim Kui Hian berkata, masyarakat negara ini wajar melakukan senaman dengan lebih kerap bagi mencegah penyakit jantung.

Turut hadir Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan isteri, Puan Sri Ragad Kurdi yang memanaskan badan sebelum memulakan aktiviti berjalan kaki.

Lima jururawat terima anugerah perkhidmatan cemerlang

Posted:

Lima jururawat terima anugerah perkhidmatan cemerlang

Lima jururawat terima anugerah perkhidmatan cemerlang


DHARAN (tiga dari kanan) melihat sijil Anugerah Penghargaan Vokasional Negeri Selangor yang diterima oleh (dari kanan) Siti Fatimah, Sumathi, Hazlina, Siti Zamidah dan Rosmah di Hotel Grand Dorsett Subang Jaya, Selangor baru-baru ini.


ANUGERAH. Lima orang jururawat dari tiga buah pusat perubatan iaitu Yayasan Buah Pinggang Negara (NKF), St. John Ambulance Malaysia dan MAA Medicare menerima anugerah Perkhidmatan Vokasional Negeri Selangor daripada Kelab Rotary Petaling Jaya (RCPJ) di Hotel Grand Dorsett Subang Jaya, Selangor baru-baru ini.

Kesemua penerima terdiri daripada Siti Fatimah Basir, Rosmah Hamid, Sumathi Subramaniam, Hazlina Helmi dan Siti Zamidah Muhammaad.

Presiden RCPJ, H.S Dharan berkata, anugerah tersebut merupakan sebahagian daripada sambutan bulan vokasional yang diraikan oleh komuniti Rotary seluruh dunia.

"Kelima-lima mereka dipilih berasaskan komitmen dalam membantu pesakit buah pinggang kronik dalam menjalani dialisis," katanya.

Maybank tanam 500 anak bakau di Merbok

Posted:

Maybank tanam 500 anak bakau di Merbok

Maybank tanam 500 anak bakau di Merbok


YEAP SIANG (tiga dari kanan) bersama kakitangan Maybank Wilayah Utara menanam anak pokok bakau di persisiran sungai Kampung Sungai Batu Besi, Merbok, Kedah baru-baru ini.


HIJAU. Menyahut seruan memelihara dan memulihara alam sekitar, sekumpulan kakitangan Maybank wilayah utara bergabung melakukan kerja-kerja amal menanam 500 anak pokok bakau di persisiran sungai Kampung Sungai Batu Besi, Merbok, Kedah.

Program sehari kerja amal komuniti pemuliharaan alam sekitar itu turut melibatkan masyarakat setempat yang membantu menyiapkan perpustakaan dan pusat tuisyen untuk kegunaan anak-anak penduduk miskin di kawasan itu.

Acara tahunan kali keempat tersebut turut menyediakan acara sukaneka kanak-kanak dan gerai jualan makanan.

Pengarah Maybank Wilayah Pulau Pinang, Kedah dan Perlis, Goay Yeap Siang turut turun padang bersama-sama kakitangan bank itu untuk menanam anak pokok bakau.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Faizal Ismail berhenti jadi deejay Hot FM

Posted:

Faizal Ismail berhenti jadi deejay Hot FM

Faizal Ismail berhenti jadi deejay Hot FM

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
saphilla.isa@kosmo.com.my

MOHD. FAIZAL ISMAIL di konti Hot FM di Petaling Jaya, Selangor.


PETALING JAYA - Penyampai radio Hot FM, Mohd. Faizal Ismail yang lebih dikenali sebagai FBI meletak jawatan secara mengejut dari stesen radio itu bermula semalam.

Penyampai radio berusia 37 tahun itu membuat pengakuan mengenai peletakan jawatan itu menerusi akaun Twitternya.

Ia berbunyi:

"Saya Faizal Ismail meletakkan jawatan sebagai penyampai Hot FM dengan notis berkuat kuasa hari ini pada 24 Oktober 2013."

Beliau turut mengemas kini isu peletakan jawatan itu di dalam akaun Facebook miliknya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bajet 2014 bela nasib rakyat

Posted:

Bajet 2014 bela nasib rakyat

Bajet 2014 bela nasib rakyat

KUALA LUMPUR - Mencergaskan ekonomi dan memastikan kesejahteraan rakyat secara inklusif bakal menjadi teras utama Bajet 2014 yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Najib yang juga Menteri Kewangan dijangka membentangkan cadangan secara meluas termasuk cadangan cukai dan insentif bagi meningkatkan hasil negara, dan dalam proses itu meletakkan ekonomi negara pada kedudukan yang lebih kukuh.

Paling penting, rakyat perlu menerima hakikat bahawa pelan tindakan kewangan negara merupakan perancangan realistik, yang mengambil kira kemampuan dalam membantu rakyat serta melaksanakan usaha untuk mengurangkan perbelanjaan operasi.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tikam dada guna pisau rambo

Posted:

Tikam dada guna pisau rambo

Tikam dada guna pisau rambo


ANGGOTA polis mengangkat mayat salah seorang mangsa yang ditikam dalam kejadian amuk di LRT Taman Melati, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Orang ramai yang berada di stesen transit aliran ringan (LRT) Gombak dan Taman Melati di sini semalam digemparkan dengan kejadian amuk apabila seorang pekerja sebuah syarikat rokok bertindak menikam empat individu hingga mengakibatkan dua daripadanya mati.

Kejadian mengejutkan pada pukul 12 tengah hari itu mengakibatkan Lee Kah Ghee, 48, dan seorang pelajar lelaki Kolej Tunku Abdul Rahman, Wangsa Maju berusia 25 tahun mati akibat ditikam di dada masing- masing dengan pisau rambo sepanjang 15 sentimeter. Mereka ditikam di LRT Taman Melati.

Sebelum itu, suspek berusia 26 tahun dari Segamat, Johor yang dikatakan mengalami tekanan perasaan telah menikam dua wanita, Lau Siew Lin, 49, dan Suriani Johari, 31, hingga mengakibatkan kedua-duanya cedera parah di dalam sebuah kedai di bangunan LRT Gombak.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


ATM belum mahu menyerah

Posted:

ATM belum mahu menyerah

ATM belum mahu menyerah

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

SKUAD ATM gigih menjalani latihan menjelang pertemuan penting dengan Kelantan pada aksi separuh akhir kedua kempen Piala Malaysia 2013 di Kota Bharu malam ini.


SKUAD Angkatan Tentera Malaysia (ATM) belum mahu menyerah meskipun tewas 1-2 kepada Kelantan pada aksi separuh akhir pertama kempen Piala Malaysia 2013 di Stadium majlis Perbandaran Selayang minggu lalu.

Mereka akan meneruskan perjuangan apabila membuat perhitungan pada aksi separuh akhir kedua di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu malam ini.

Jurulatih ATM, B. Sathianathan berkata, beliau sedar bakal menghadapi misi terpenting dalam sejarahnya sepanjang membimbing pasukan The Gladiators bagi memastikan perjuangan ATM dalam kempen Piala Malaysia terus berkibar.

Itu kerana, pasukan kendaliannya, ATM sedang ketinggalan dengan agregat 1-2 kepada tuan rumah, Kelantan dan mereka perlu menang jika berhasrat layak sekali lagi ke final kali ini.

Dalam masa yang sama beliau juga mahu memastikan para penonton yang hadir ke stadium itu malam ini terhibur dengan aksi berkualiti antara kedua-dua pasukan.

"Saya sedar para penyokong tegar Kelantan sangat sukakan permainan berkualiti bukan sahaja oleh pasukan mereka malah buat pasukan pelawat juga.

"Dalam masa yang sama, anak-anak buah saya juga sudah tahu apa yang perlu mereka lakukan dalam perlawanan itu dan saya tidak mahu terlalu menekan mereka untuk memperoleh kemenangan.

"Dengan hanya menuntut aksi yang sempurna dan terbaik, saya rasa ia akan disusuli dengan kejayaan berpihak kepada kami," kata Sathianathan ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Dalam pada itu, Sathianathan berkata, beliau turut mengingatkan para pemainnya agar tidak melepaskan gol terlalu awal kepada lawan kerana itu akan 'membunuh' semangat juang pasukannya.

Jelasnya, apa yang penting, The Gladiators perlu bermain seperti biasa dengan mengamalkan corak menyerang dan seboleh-bolehnya mencari gol awal untuk menyamakan kedudukan agregat.

"Saya melihat motivasi anak-anak buah saya berada pada tahap terbaik dan mereka sudah tidak sabar untuk turun beraksi.

"Saya juga percaya, para penyokong Kelantan akan menyambut kehadiran kami dengan baik dan para pemain saya juga cukup berpengalaman untuk beraksi dalam keadaan getir seperti ini.

"Apa yang penting, kami hanya perlu turun dengan keazaman yang tinggi dan saya tidak menolak kemungkinan akan ada sedikit rombakan di benteng pertahanan kami namun ia hanya akan diputuskan beberapa minit sebelum sepak mula.

"Ketinggalan 1-2 bagi saya tidak terlalu sukar dan jika kami tidak mengulangi kelalaian seperti aksi pertama lalu tidak mustahil akan ada kejutan di Kota Bharu nanti," ujarnya optimis.

Ronny mahu rantai Alex

Posted:

Ronny mahu rantai Alex

Ronny mahu rantai Alex

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my

PERTAHANAN kental Sarawak, Ronny Harun menjanjikan 'layanan istimewa' kepada pemain Pahang lebih-lebih lagi penyerang dan penjaring dua gol, Azammuddin Mohd. Akil atau Alex pada pertemuan separuh akhir kedua kempen Piala Malaysia 2013 di Stadium Negeri, Kuching malam esok.

Ronny dijangka diturunkan pada perlawanan itu selepas kembali cergas daripada kecederaan otot paha kirinya yang memaksanya direhatkan semasa skuad Bujang Senang itu tewas 1-3 kepada Pahang di Stadium Darul Makmur, Kuantan minggu lalu.

Pertahanan tengah berusia 29 tahun itu berkata, misinya pada perlawanan timbal balik itu nanti adalah untuk mengelakkan pasukan itu bolos sebarang gol yang boleh menyukarkan misi mereka untuk menempatkan diri ke pentas final.

"Pastinya kita berhadapan dengan bahaya jika terlalu banyak memberikan ruang kepada Alex (Azammuddin) kerana pemain tersebut adalah seorang yang cukup berbisa di hadapan pintu gol.

"Dia bukan sahaja berkeupayaan menjaringkan gol tetapi turut mampu mencipta ruang kepada rakan sepasukannya untuk melakukan jaringan. Dia pemain yang 'rajin' dan misi utama adalah untuk merantai pergerakannya.

"Seorang lagi pemain yang wajar diperhatikan di atas padang ialah penyerang import mereka iaitu Matias Conti yang kini merupakan penjaring terbanyak dengan lapan gol," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Selain itu, Ronny mengingatkan rakan sepasukannya supaya tidak tidak memandang rendah keupayaan skuad Tok Gajah.

"Mereka mempunyai kualiti di kedua-dua belah sayap dengan dibarisi pemain seperti R. Gopinathan serta R. Surendran yang banyak mengkucar-kacirkan pertahanan dengan gaya larian yang pantas.

"Namun, beraksi di gelanggang keramat ini nanti, dengan kehadiran Joseph Kalang Tie yang mampu mengawal bahagian tengah bakal menjanjikan persembahan sengit lebih-lebih lagi beraksi di hadapan penyokong setia Ngap Sayot," katanya.

Pemain kelahiran Sipitang, Sabah ini berazam menggunakan pengalamannya beraksi sebanyak tiga kali di pentas akhir Piala Malaysia bagi menyekat kemaraan pasukan pelawat.

Ronny pernah membantu Kedah menjuarai tiga piala dalam satu musim iaitu Piala Malaysia, Piala FA serta Liga Super pada tahun 2008.

Malah, pemain yang terkenal dengan kawalan mantap di bahagian pertahanan ini pernah dua kali mewakili negeri kelahirannya bermain di final pada tahun 2002 dan 2003 namun kalah kepada pasukan Selangor dan Selangor MPPJ.

Ketika mewakili skuad bawah 23 Malaysia dia memenangi dua pingat gangsa masing-masing pada Sukan SEA 2003 dan 2005 serta pernah mewakili pasukan kebangsaan ke Sukan Asia 2006 di Doha.

Dollah hanya intai final

Posted:

Dollah hanya intai final

Dollah hanya intai final


DOLLAH (kiri) menerima kejutan sempena ulang tahun kelahirannya yang ke-50 di Kuantan semalam.


TIADA apa yang diharapkan jurulatih Pahang, Dollah Salleh selain mengharapkan skuad kendaliannya itu layak ke perlawanan akhir Piala Malaysia pada 3 November depan.

Menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-50 semalam, Dollah berkata, kejayaan layak ke pentas final Piala Malaysia musim ini pasti merupakan hadiah hari jadi yang paling istimewa buat dirinya.

Sehubungan itu, bekas pemain kebangsaan itu mengharapkan perlawanan separuh akhir kedua kempen Piala Malaysia 2013 menentang Sarawak di Stadium Negeri, Kuching malam esok, mampu memberikan hadiah bermakna buat dirinya.

Beliau berkata, meraikan hari lahir dengan kejayaan melangkah ke final selepas Pahang melakukannya pada 1997 adalah detik paling manis buat dirinya.

"Bagi saya, hari lahir yang disambut hari ini (semalam) akan lebih bermakna sekiranya kunjungan ke Kuching nanti membuahkan hasil positif sekali gus dapat ke perlawanan akhir kali ini.

"Sebagai bekas pemain, saya juga mengharapkan semua pemain yang diberi tanggungjawab dapat menjalankan tugas mereka sebaik mungkin," katanya ketika ditemui selepas sesi latihan pasukan itu di Taman Gelora di Kuantan semalam.

Beliau yang pernah mengucup piala berprestij itu bersama Pahang pada tahun 1992, mahukan anak-anak buahnya melakar sejarah baharu dengan membawa pulang piala tersebut ke Pahang.

Beliau dalam pada itu berkata, ketiadaan Hafiz Kamal yang digantung selepas menerima dua kad kuning tidak memberikan impak besar kepada pasukan itu.

Sebaliknya, beliau yakin kesemua pemainnya mampu memikul peranan mereka masing-masing walaupun yakin Sarawak pastinya memberikan aksi lebih mantap dan berbeza seperti yang dipamerkan Sabtu lalu.

"Saya ingatkan semua pemain supaya menumpukan sepenuh perhatian terhadap perlawanan hingga ke wisel penamat," katanya.

Sementara itu, kapten pasukan, Jalaluddin Jaafar berkata, dia sudah tidak sabar untuk beraksi pada perlawanan kedua Piala Malaysia di Sarawak malam esok.

"Memang saya mengalami kecederaan kecil tetapi saya masih boleh beraksi."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kenali, hentikan kesakitan

Posted:

Kenali, hentikan kesakitan

Kenali, hentikan kesakitan

SEORANG peserta bengkel diuji mengenai tahap kesakitan yang dirasai apabila merendamkan tangan di dalam sebuah bekas yang mengandungi ketulan ais.


ANDA tahu bagaimana rasa kesakitan biasa, pedih disebabkan luka, berdenyut akibat sakit kepala atau sakit kerana lebam.

Namun, kesakitan yang muncul secara tiba-tiba pasti membuatkan anda terfikir bila sebenarnya kecederaan itu berlaku.

Tanpa sebarang sebab yang menjadi punca kepada kesakitan yang dirasai, sudah pasti ia membuatkan anda tidak selesa untuk melakukan aktiviti seharian.

Apatah lagi jika ia berlanjutan dalam tempoh yang panjang walaupun sudah mengambil ubat tertentu untuk mengatasinya.

"Sekiranya anda mengalami kesakitan yang tidak dapat dijelaskan, anda mungkin mengalami kesakitan saraf atau dikenali sebagai neuropatik.

"Ia sejenis kesakitan kronik yang berpunca daripada kerosakan pada saraf yang berfungsi mengesan rasa sakit atau pada bahagian dalam sistem saraf yang menghantar isyarat kesakitan seperti saraf tunjang atau otak," kata Presiden Persatuan Kajian Kesakitan Malaysia (MASP), Dr. Mary Suma Cardosa.

Pada bulan Jun 2013, Pfizer Malaysia telah menjalankan kaji selidik dalam kalangan 300 rakyat Malaysia yang berumur antara 25 hingga 65 tahun.

Objektif kaji selidik tersebut adalah untuk mengkaji pengetahuan tentang kesakitan dalam kalangan rakyat Malaysia dan kaedah yang digunakan untuk merawatnya.

Hasilnya mendapati lapan daripada 10 rakyat Malaysia menyatakan bahawa kesakitan telah menjejaskan kehidupan mereka dan disebabkan kesakitan, para pesakit mengalami ketidakupayaan sekali gus menyebabkan kualiti hidup mereka merosot.

Menurut keputusan kaji selidik itu lagi, enam daripada 10 pesakit mengakui bahawa rasa sakit telah menyebabkan kualiti kerja mereka merosot di samping menjejaskan perkembangan diri hingga tertekan.

"Kesakitan saraf boleh membawa kesan negatif yang signifikan dalam rutin harian pesakit serta kualiti kehidupan mereka.

"Ramai penghidap kesakitan saraf menghadapi kesukaran untuk tidur, menumpukan perhatian serta selalu berasa letih dan tidak bermaya," ujar Mary pada sidang media Kenali Kesakitan, Hentikan Kesakitan yang dianjurkan oleh Pfizer Malaysia di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur baru-baru ini.

Masalah kewangan

Tambahnya, ada pesakit yang langsung tidak boleh mengenakan pakaian kerana mengalami kesakitan yang teramat apabila pakaian bersentuhan dengan kulit.

Katanya lagi, kesakitan saraf boleh membawa kepada masalah kewangan kerana pesakit biasanya membelanjakan wang dan masa yang banyak untuk mencari penawar bagi kesakitan mereka.

Pesakit yang mengalami kesakitan kronik dan berpanjangan juga boleh menunjukkan simptom-simptom kebimbangan dan kemurungan yang teruk.

Apabila ditanya sekiranya responden mengalami kesukaran menerangkan keadaan kesakitan kepada doktor, 76 peratus menjawab 'ya'.

"Pesakit selalu menghadapi masalah menerangkan kesakitan yang dialami. Ini kerana perbezaan dalam fisiologi dan psikologi mempengaruhi cara seseorang itu menerangkan kesakitan mereka. Setakat ini tiada ujian diagnostik yang dapat membuktikan bahawa kesakitan itu wujud.


VICKNESH menjelaskan tentang tahap kesakitan kepada wakil media dalam bengkel meningkatkan kesedaran penyakit di Kuala Lumpur baru-baru ini.


"Terdapat beberapa peralatan yang boleh mengukur kesakitan kronik, daripada skala penilaian biasa hingga peralatan kaji selidik terperinci yang sangat berguna dalam kajian penyelidikan," terang Mary.

Dalam usaha meningkatkan kesedaran tentang kesakitan saraf dan rawatan untuk keadaan kesakitan yang dialami pesakit, Pfizer Malaysia telah menjalankan siri bengkel kesedaran penyakit bersama pihak media dengan usahasama MASP untuk menggalakkan rakyat Malaysia mendapatkan bantuan doktor.

"Sekiranya anda mengesyaki mengalami sakit saraf, berjumpalah dengan doktor.

"Apabila bercakap dengan doktor, pastikan anda menerangkan dengan jelas tentang kesakitan yang dirasai dan bahagian tubuh yang terjejas akibatnya. Tunjukkan diari kesakitan anda kepada doktor," kata Pengarah Perubatan Pfizer Malaysia, Dr. Vicknesh Wellupillai.

Nyatakan sifat sakit

Tambahnya, pesakit sepatutnya menggunakan perkataan-perkataan yang menerangkan kesakitan seperti rasa pedih, menikam, mencucuk, berdenyut, kebas dan apa sahaja kata sifat yang boleh memberikan gambaran yang jelas kepada doktor mereka.

"Kami berharap menerusi bengkel ini, lebih ramai pesakit akan mendapatkan bantuan doktor. Langkah yang paling penting untuk merawat kesakitan saraf adalah dengan mempunyai pelan pengurusan kesakitan yang dibina oleh pesakit dan doktor masing-masing.

"Kini, terdapat juga ubat-ubatan yang selamat dan berkesan untuk kesakitan saraf iaitu ubat-ubatan yang boleh melegakan kesakitan anda," ujarnya.

Jelasnya lagi, sekiranya ubat-ubatan yang diberikan doktor tidak membantu, beritahu mereka. Bincang dengan doktor anda mengenai perubahan dos ubat dan cara lain untuk menyempurnakan pelan pengurusan kesakitan.

Dengan rawatan dan pendidikan yang betul, pihaknya percaya pesakit yang mengalami kesakitan saraf akan dapat menikmati kualiti hidup yang lebih baik.

Bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai kesakitan saraf, sila layari http://www.knowyourpainasia.com. Anda boleh menjawab soalan-soalan mudah di laman web tersebut untuk mengetahui tahap kesakitan saraf masing-masing.

Kuisin Melayu cita rasa eksklusif

Posted:

Kuisin Melayu cita rasa eksklusif

Kuisin Melayu cita rasa eksklusif

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR


PESONA sajian tradisi yang menerima sentuhan kontemporari.


MELIHAT seleksi hidangan yang dipersembahkan Chef Shaiful Hailmi dari Restoran Bunga Emas, Hotel Royale Chulan Kuala Lumpur, hati tertanya-tanya di manakah hidangan Melayu yang dijanjikan?

Ini kerana sekali pandang rupa bentuk menu tersebut langsung tidak mencerminkan ciri-ciri masakan tradisi Melayu. Sebaliknya, ia dipenuhi dekorasi moden yang menjadikan sajian tersebut bersifat eksklusif.

Namun, apabila lidah mulai merasa satu persatu seleksi hidangan yang ada, jelas membuktikan daya kreativiti chef muda tersebut dalam mengolah resipi tradisi berkenaan.

Menurut Chef Shaiful, sajian tersebut dihasilkan sempena meraikan Festival Gourmet Antarabangsa Malaysia (MIGF) yang berlangsung sepanjang Oktober ini.

"Ia merupakan pakej makan malam yang istimewa untuk dinikmati para pelanggan kami. Secara keseluruhan, terdapat 11 menu yang ditawarkan yang pasti menggamit selera.

"Antaranya adalah sup labu loceng habbatus sauda, salmon jingga kasturi dan kombinasi hati itik dengan buah salak madu sebagai pembuka selera," katanya sambil memberitahu, meskipun ia hidangan bersifat moden, namun ia masih mengekalkan ciri tradisional terutamanya dalam aspek rasa.

Untuk sajian utama, para pengunjung boleh menikmati keenakan ikan sebelah asam katok, botok ketam alaska air asam jeruk madu, daging wagyu panggang paku pakis dan ayam dara selera timur serta nasi dagang daun cekor.

CHEF SHAIFUL HAILMI bersama resipi istimewa air tangannya.


Nafas baharu

Menurut Chef Shaiful, sajian tersebut diolah dan diberi nafas baharu agar ia boleh dikomersialkan ke peringkat antarabangsa.

"Sempena MIGF tahun ini, saya berharap para pelanggan akan berpuas hati dengan pilihan sajian kami ini. Sekali pandang memang ia kelihatan seperti sajian barat. Tetapi harus diingat, setiap hidangan menggunakan bahan asas masakan tradisional yang terdiri daripada rempah-ratus asli," ujarnya.

Sementara itu, sajian pencuci mulut bagi pakej hidangan ini terdiri daripada cendol gula hangus, dodol dan tempe serta air sagat asam boi yang mengasyikkan. Tidak ketinggalan minuman teh misai kucing atau kopi kampung untuk dicuba.

Restoran Bunga Emas menyertai MIGF buat kali kelima tahun ini. Program anjuran Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia itu merupakan medan untuk mengetengahkan masakan Melayu kepada pelancong asing ke negara ini.

Dekorasi dalaman di restoran ini juga mampu memberi ketenangan pada pada pengunjung. Selain dipenuhi ukiran kayu yang memberi sentuhan kemelayuan, ia turut dihiasi gantungan daun-daun berwarna emas berbentuk hati.

Restoran ini boleh memuatkan kira-kira 80 pengunjung dalam satu-satu masa dan turut menyediakan pilihan duduk bersila sebagai pilihan untuk menikmati makanan.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web www.theroyalechulan.com atau hubungi talian 1-300-88-9688.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Tunjuk perasaan desak kerajaan Tunisia dibubar

Posted:

Tunjuk perasaan desak kerajaan Tunisia dibubar

Tunjuk perasaan desak kerajaan Tunisia dibubar

SEBAHAGIAN daripada para penunjuk perasaan yang menyertai tunjuk perasaan antikerajaan di Tunis semalam.


TUNIS - Ribuan penduduk berarak di seluruh bandar ini bagi meminta supaya kerajaan yang diketuai kumpulan Islam dibubarkan.

Kerajaan itu dibentuk dua tahun lalu selepas mendapat mandat daripada pengundi Tunisia.

Tunjuk perasaan itu diadakan ketika pihak pembangkang dan kerajaan perikatan terlibat dalam satu dialog bagi membincangkan tentang perdamaian kebangsaan.

Para penunjuk perasaan itu bimbang bahawa kerajaan yang diketuai oleh Parti Enahda tidak akan menunaikan janji untuk dibubarkan sebagai sebahagian daripada proses perdamaian kebangsaan itu.

Perkembangan ekonomi yang lemah dan pembunuhan dua ahli politik telah digunakan sebagai bukti oleh pihak pembangkang sebagai kegagalan kerajaan memerintah.

Tunisia sebelum ini merupakan negara pertama di Afrika yang berjaya menumbangkan sebuah kerajaan yang dianggap korup dan zalim dalam kebangkitan rakyat pada tahun 2011.

Menurut laporan media, tiga anggota Pasukan Pengawal Kebangsaan telah terbunuh dan sejumlah lagi cedera dalam pertempuran dengan militan di selatan negara ini.

Dua militan terbunuh termasuk dua anggota polis lagi berada dalam keadaan parah.

Laporan itu menyatakan, anggota-anggota Pasukan Pengawal Kebangsaan mendekati sebuah rumah di kawasan berbukit dekat Kampung Sidi Ali Bououn di wilayah Sidi Bouzid.

Setakat ini belum diketahui sama ada militan itu telah ditangkap.

Negara tersebut telah bertempur dengan para militan yang mempunyai kaitan dengan Al-Qaeda sejak tahun lalu. - Agensi

Pesawat pengebom ditemui di dasar sungai

Posted:

Pesawat pengebom ditemui di dasar sungai

Pesawat pengebom ditemui di dasar sungai


BEBERAPA orang menyaksikan serpihan pesawat pengebom yang ditemui di Sungai Yangtze di Wangjiang pada 16 Oktober lalu.- REUTERS


WANGJIANG, China - Beberapa serpihan badan sebuah pesawat perang ditemui oleh empat orang nelayan di dasar Sungai Yangtze di sini pada 16 Oktober lalu.

Nelayan-nelayan itu menemui serpihan pesawat tersebut selepas pukat mereka tersangkut di dasar sungai.

Menurut media tempatan, tulisan pada serpihan pesawat itu menunjukkan ia milik North American Aviation Inc. yang merupakan syarikat pengeluar pesawat di Amerika Syarikat (AS).

Pesawat itu dikeluarkan syarikat itu pada 15 Februari 1943.

Beberapa penganalisis menyatakan, pesawat pengebom itu merupakan sebahagian daripada Unit Tugas Khas tentera udara AS semasa Perang Dunia Kedua.

Serpihan itu dipercayai dari sebuah pesawat pengebom B-25. - Agensi

Cincin tunang Kim Kardashian bernilai RM25.3j

Posted:

Cincin tunang Kim Kardashian bernilai RM25.3j

Cincin tunang Kim Kardashian bernilai RM25.3j


SEBENTUK cincin berlian (dalam bulatan) yang diberikan West dipakai Kardashian.- YOUTUBE


LOS ANGELES – Bintang realiti televisyen Amerika Syarikat (AS), Kim Kardashian menerima sebentuk cincin pertunangan bernilai AS$8 juta (RM25.3 juta) daripada kekasihnya, Kanye West, lapor akhbar New York Daily News semalam.

West melamar Kim di hadapan keluarga dan rakan-rakannya di Taman AT&T, San Francisco sempena hari lahir kekasihnya yang ke-33 pada Isnin lalu.

Seorang pakar berlian Forevermark, Adelaide Polk-Bauman membuat anggaran nilai cincin berlian gergasi yang diberikan West kepada Kardashian itu.

"Hanya beberapa tempat di dunia yang mempunyai berlian seperti itu," kata Polk-Bauman.

Cincin berlian seberat 15 karat itu direka khas oleh Lorraine Schwartz yang merupakan pereka barang kemas untuk beberapa selebriti terkenal antaranya penyanyi Jennifer Lopez.

West dan Kardashian yang bercinta sejak tahun lalu telah dikurniakan seorang bayi perempuan, North West pada 15 Jun lalu.– Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Najib ajak rakyat ikuti pembentangan Belanjawan 2014 esok secara langsung di laman Twitternya

Posted:

Najib ajak rakyat ikuti pembentangan Belanjawan 2014 esok secara langsung di laman Twitternya

Najib ajak rakyat ikuti pembentangan Belanjawan 2014 esok secara langsung di laman Twitternya

24/10/2013 9:37pm

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengajak rakyat untuk sama-sama mengikuti pembentangan Belanjawan 2014 di Parlimen esok secara langsung menerusi laman Twitter miliknya.

Najib berkata, tweet secara langsung pembentangan bermula jam 4 petang itu boleh diikuti menerusi laman Twitter @NajibRazak.

"Kongsi berita ini dengan teman-teman dan keluarga anda, serta lawati laman FB (Facebook) ini untuk perkembangan terkini," kata Perdana Menteri melalui laman sosial Facebook dan Twitter beliau.

Najib yang juga Menteri Kewangan menarik perhatian bahawa belanjawan itu telah dirangka untuk memastikan ekonomi negara terus stabil dan kebajikan rakyat sentiasa terpelihara. - Bernama

Pengedar kad prabayar rugi RM40,000 disamun

Posted:

Pengedar kad prabayar rugi RM40,000 disamun

Pengedar kad prabayar rugi RM40,000 disamun

24/10/2013 9:25pm

NIBONG TEBAL - Seorang pengedar kad prabayar telefon bimbit kerugian hampir RM40,000 selepas kereta dan wang tunainya disamun seorang lelaki dalam kejadian di Taman Widuri, di sini petang semalam.

Jurucakap polis berkata, dalam kejadian 6 petang itu, wanita berusia 24 tahun terbabit baru selesai menghantar kad prabayar kepada pelanggan di sebuah kedai runcit di taman berkenaan.

"Ketika dia mahu pulang seorang lelaki tidak dikenali masuk ke dalam keretanya di bahagian penumpang belakang dan mengacukan sebilah pisau sebelum menyuruh dia memandu ke kawasan lain.

"Mangsa yang bimbang dicederakan hanya mampu mengikut arahan lelaki terbabit dan dalam perjalanan itu suspek sempat bertanyakan mangsa berapa wang yang dia ada ketika itu," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Katanya mangsa yang ketakutan memberitahu dia mempunyai wang tunai sebanyak RM7,500 hasil kutipan jualan kad prabayar yang disimpan di dalam beg pinggang miliknya.

"Suspek yang mendengar jumlah wang yang agak banyak itu kemudian meminta mangsa memberhentikan kereta dan mengarahkannya turun dari kenderaan sebelum dia memecut meninggalkan wanita itu di tepi jalan," katanya.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan (SPS), Superitendan Shafien Mamat ketika dihubungi mengesahkan kejadian.

"Polis sedang memburu suspek yang dianggar berusia 30-an," katanya. - Bernama

Penyamun larikan RM8,000 selepas acu parang di leher juruwang

Posted:

Penyamun larikan RM8,000 selepas acu parang di leher juruwang

Penyamun larikan RM8,000 selepas acu parang di leher juruwang

24/10/2013 9:19pm

KEPALA BATAS - Seorang juruwang sebuah stesen minyak di Permatang Sintok di sini melalui detik cemas apabila diacu parang di lehernya oleh dua penyamun dalam kejadian malam semalam.

Jurucakap polis berkata, kejadian berlaku pukul 8.30 malam, apabila dua lelaki bersenjatakan parang menyerbu ke dalam premis dan mengacu parang ke leher mangsa sambil mengarahkannya mengeluarkan wang dari mesin daftar tunai.

"Kejadian itu berlaku tidak sampai dua minit dan disaksikan oleh seorang lagi pekerja premis berkenaan yang tergamam. Suspek kemudian beredar dengan menaiki motosikal tanpa mencederakan mangsa berusia 21 tahun itu," katanya.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara (SPU) Asisten Komisioner Abdul Rahman Ibrahim ketika dihubungi mengesahkan kejadian.

"Mangsa gagal mengecam wajah suspek manakala nombor pendaftaran motosikal yang berjaya dicatat oleh mangsa didapati nombor palsu," katanya. Abdul Rahman berkata dalam kejadian itu penyamun berjaya melarikan wang tunai berjumlah RM8,000 hasil jualan minyak semalam.

Katanya polis kini meneliti rakaman televisyen litar tertutup di stesen minyak tersebut. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Realistik soal berpoligami

Posted:

Realistik soal berpoligami

Realistik soal berpoligami

KEHADIRAN tiga wanita anggun yang sentiasa menjadi bual bicara lelaki di pekarangan Istana Budaya menghangatkan lagi jiwa yang menunggu. Kehadiran Nora Danish yang bersahaja dengan mengenakan gaun pendek berwarna hitam menampakkan lagi kecantikan susuk tubuh wanita yang digelar 'hot mama' itu.

Cukup dengan tafsiran pemakaian Erra Fazira dan Datin Paduka Umie Aida yang tampil yakin, ia telah menggambarkan tajuk teater yang bakal dipentaskan oleh mereka pada hujung bulan Disember nanti, Bahayanya Wanita.

Dengan memakai gaun bercorak askar, Umie Aida tampil berani untuk menceritakan isi teater tersebut iaitu poligami.

Menyarung kemeja dan skirt berlambang mata, Erra Fazira yang membawa watak wanita sempurna dalam menjaga suami juga tidak kekok untuk berkongsi pandangan tentang isu tersebut.

Penampilan mereka bertiga tidak dapat melemahkan watak Zizan Razak yang jelas selesa dengan humornya. Dia yang dilihat mampu menundukkan wanita dengan lawak yang tidak sudah, bakal menjadi lelaki yang mengamalkan poligami dan penyelesai dilema hidup bermadu isteri-isterinya.

Dalam keadaan hujan lebat dan kilat yang menyambar itu sudah cukup menceritakan tentang hati runtun sang isteri jika dimadukan oleh sang suami. Nora Danish, Umie Aida, Erra Fazira dan juga Zizan Razak berkongsi pandangan tentang poligami.

Dibenarkan namun pahit - Erra

Bagi bekas ratu cantik Malaysia, Erra, poligami bukan satu kesalahan kerana ia memang dibenarkan oleh agama. Namun secara realistik, sebagai seorang wanita, tiada wanita lain yang sanggup menelan pahitnya 'madu' yang sering digambarkan sebagai manis.

Pun begitu, Erra sendiri faham bahawa ada wanita yang berbahagia dengan panggilan 'madu orang'.

"Ada wanita yang beranggapan poligami itu indah dan saya sendiri sebagai seorang wanita begitu memandang tinggi mereka yang merelakan poligami. Namun, saya juga percaya, setiap wanita yang menolak poligami, mereka mempunyai alasan tersendiri berbuat demikian," ujar Erra yang juga merupakan penerbit bersama teater Bahayanya Wanita di bawah produksi Frensis Sdn. Bhd. ini.

BAHAYANYA WANITA mempertaruhkan Erra Fazira, Umie Aida, Nora Danish dan Zizan Razak sebagai 'umpan' memancing audiens mengikuti kisah poligami dalam teater tersebut.


Menurutnya lagi, poligami adalah perkara yang melibatkan hati serta keadaan rumah tangga wanita itu sendiri. Mungkin kerana keadaan seseorang wanita yang masih tidak terjaga nafkahnya menyebabkan hati mereka tertutup untuk menerima seorang madu, sehingga merasa si suami akan mengabaikan terus tumpuan dan tanggungjawab terhadap dirinya.

Bagaimanapun, ia berbeza mengikut individu dan perlu dikaji dahulu sebelum kita menjatuhkan hukum atas suatu subjek.

Dia yang diangkat sebagai primadona masa kini menjawab tentang perasaan sekiranya diminta untuk dimadukan oleh suami.

Katanya yang masih mengunci mulut tentang situasi rumah tangganya yang dikatakan hampir berpenghujung: "Saya tidak mahu menyatakan apa-apa komen berkaitan dengan perkara yang belum berlaku.

"Ia berkaitan dengan rumah tangga saya, bagi saya kata-kata itu satu doa. Lebih baik untuk tidak memberi kenyataan apa-apa bagi menjaga keadaan."

Erra kemudian menjelaskan dengan rendah hati bahawa dia menolak untuk memberi sebarang komen tentang kebenaran bermadu kerana bimbang ia disalah tafsir kelak.

"Saya tidak mahu memberi kenyataan atas soalan anda sama ada saya menerima dimadukan oleh suami saya sekarang ini, Engku Emran Engku Zainal Abidin atau tidak.

"Saya bimbang, mungkin nanti ia akan disalah tafsir yang saya memberi 'lampu hijau' atau membenarkan untuk suami berkahwin lagi," katanya sambil tersenyum.

Lelaki tidak boleh setia pada satu - Umie

Kehadiran Pelakon Wanita Terbaik, Festival Filem Malaysia Ke-16 menerusi Embun, Umie Aida juga mempu- nyai hujah tersendiri tentang poligami.

Menurut Umie, ia sesuatu yang baik tetapi lelaki juga perlu menjadi seorang yang bertanggungjawab sebagai suami yang menjalankan poligami.

"Dalam keadaan ini, wanita perlu sedar yang lelaki mungkin tidak boleh setia pada yang satu manakala lelaki perlu sedar bahawa tuntutan nafsu itu perlu dipandu dengan cara yang betul dan bertanggungjawab," ujarnya berhemah.

Tambah Umie, sebagai seorang isteri, sudah pasti dia akan terkejut andai suaminya, Datuk Khairuddin Abu Hassan ingin berpoligami. Bagaimanapun, dia perlu muhasabah dan bersikap realistik sekiranya perkara tersebut berlaku pada hari mendatang.

ERRA, Umie dan Nora mempunyai perspektif tersendiri tentang poligami.


"Kita perlu melihat semula pada realiti kehidupan bahawa saya bukan milik dia dan dia juga bukan milik saya selamanya.

"Apa yang pasti, suatu hari nanti kita akan kembali kepadaNya," kata bekas peserta Dewi Remaja yang memulakan karier seawal usia 18 tahun.

Umie kemudian memberitahu, dia reda dengan ketentuan yang sudah tertulis untuk perjalanan hidup mereka sebagai pasangan suami isteri seandainya ditakdirkan perlu bermadu.

"Mengapa saya tidak membenarkan poligami sekiranya dia mampu menggalas tugas sebagai seorang suami dengan baik?" katanya lagi.

"Lebih baik saya izinkan daripada dia (suami) melakukan perbuatan yang tidak baik," tambahnya.

Ditanya berkaitan konsep keadilan dalam berpoligami, ujar Umie, senang mengambil sikap untuk tidak memikirkan soal layanan seorang suami terhadap isteri baharunya, sebaliknya lebih mengambil berat tentang bagaimana tanggungjawab dan kasih sayang yang masih diberi- kan kepada isteri pertama.

Nora Danish reda hakikat berpoligami

Nora Danish tersenyum meleret apabila menyentuh isu rumah tangga. Menurut Nora yang pernah gagal dalam perkahwinan pertamanya bersama Rizal Ashram, poligami dilihat berdasarkan kemampuan kita dan juga cara kita mengendalikan pernikahan lebih dari seorang isteri. Ini kerana kebanyakan lelaki tidak mengambil kira soal keadilan.

Kata Nora yang kini cukup intim bersama Nadeem Nazri, hal tersebut (keadilan) penting untuk dilaksanakan supaya impak yang baik diperoleh oleh semua pihak.

Malah Nora menjelaskan, sebagai wanita, sekiranya perkara tersebut berlaku, seseorang itu perlu reda dengan takdir yang tertulis.

"Bagi isteri, kita sebenarnya perlu reda akan hakikat poligami dan kita juga tahu yang lelaki mungkin tidak boleh hidup dengan hanya seorang pendamping.

"Kita perlu membenarkan poligami itu kerana kita pun mahu melihat suami bahagia tapi kunci bagi poligami ini adalah sifat adil," ujarnya berhati-hati.

Dia yang pernah mencetuskan kontroversi bersama pelakon Adi Putra yang kononnya dikatakan pernah menyebabkan rumah tangga aktor tersebut berantakan, menjawab berkenaan sekiranya dia menjadi isteri kedua.

Ulasnya yang kini sedang hangat dengan filem Bencinta: "Sekiranya saya ditakdirkan dilamar untuk menjadi isteri kedua, saya pasti akan pergi berjumpa dengan isteri pertama bakal suami saya itu terlebih dahulu.

"Perbincangan yang baik perlu dilakukan sebelum memutuskan untuk menerima lamaran tersebut."

Bagaimanapun menurut Nora, dia akan mengelakkan diri dan rela untuk berundur sekiranya tidak mendapat persetujuan daripada isteri pertama.

"Ini bagi mengelakkan hatinya terluka atas pernikahan kami. Saya hanya akan bersetuju sekiranya bakal madu saya rela dan menerima kehadiran saya dalam kehidupan mereka," katanya lagi.

ZIZAN mengatakan, dia selesa jika hanya mempunyai seorang isteri.


Zizan dan tiga isteri

Sementara itu, satu-satunya lelaki yang berjaya memperisterikan tiga wanita dalam teater tersebut, Zizan berkata, dia begitu teruja dengan wataknya sebagai Syed Maadon Al-Sidek.

Mengaku dia sebenarnya sudah lama mengidamkan watak lelaki romantik dan diberikan dalam teater ini, apa yang lebih mengujakannya dia ialah diberi keperca- yaan untuk mengendalikan tiga isteri sekali gus.

Bukan sekadar berseronok, sebaliknya ia menjadi kayu ukur terhadap kredibi- liti lakonannya apabila berganding dengan Erra, Umie dan Nora yang jauh lebih senior dalam lapangan ini.

"Jika dilihat semula, poligami itu dibenarkan menurut agama kita tetapi sekiranya melihat dari sudut pandangan masyarakat, ia menjadi satu fobia jika dibincangkan dalam kalangan wanita.

"Secara purata, wanita tidak mahu dimadukan atau membenarkan poligami itu terjadi kepada diri mereka," ujarnya yang menghasilkan single, Infiniti Cinta bersama Kaka Azraff.

Dia kemudian turut melahirkan pandangan poligami daripada perspektif seorang lelaki.

"Pada saya, sebagai seorang lelaki Melayu yang normal, cukup hanya berkahwin satu tetapi saya tidak menafikan poligami dalam Islam, cuma bagi masyarakat kita ia agak asing. Apa yang penting, pasangan perlu saling membahagiakan.

"Kita juga perlu mengambil kira kepuasan semua pihak dalam setiap perbuatan kita. Sekiranya isteri tidak membantah untuk berpoligami, maka ianya tidak menjadi masalah. Namun, jika dia tidak bersetuju, maka kita perlu mengelakkan perkara itu daripada berlaku.

"Buat apa berpoligami tetapi isteri tidak bahagia dengan perkara itu," katanya yang tetap menegaskan, pasangan harus merasa bahagia dalam perhubungan mereka.

Saya ada bukti Uqasha curang - Pekin

Posted:

Saya ada bukti Uqasha curang - Pekin

Saya ada bukti Uqasha curang - Pekin

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN

PEKIN sudah banyak kali memaafkan perbuatan Uqasha sebelum ini.


MULA menjalinkan hubungan cinta sejak bulan Februari lalu, kemudian mengambil keputusan untuk bertunang lima bulan kemudian, segalanya nampak berjalan lancar buat pasangan pelakon Pekin Ibrahim dan Uqasha Senrose untuk bergelar pasangan suami isteri.

Bagaimanapun, kini semuanya serba tidak menjadi apabila hubungan mereka berhadapan dengan masalah, malah dikatakan Pekin dan Uqasha sudah tidak lagi bersama.

Berkesempatan bertemu dengan Pekin dalam penggambaran sebuah telemovie baru-baru ini, pelakon berkenaan tidak menafikan bahawa hubungannya dengan Uqasha sudah berakhir.

Tegasnya, semuanya berpunca apabila dia mendapat bukti tentang Uqasha yang telah bermain kayu tiga dengan pelakon Sharnaaz Ahmad sehingga dia mengambil keputusan untuk berpisah pada minggu lalu.

Kosmo!: Bagaimanakah dengan persiapan perkahwinan Pekin dengan Uqasha sekarang?

Pekin: Saya ingin berterus terang bahawa saya dah Uqasha tidak mempunyai apa-apa lagi hubungan, atau dengan erti kata lain kami sudah putus. Seboleh-bolehnya saya tidak mahu memperbesarkan perkara ini.

Kalau ikut perancangan kami, berkemungkinan besar akan berkahwin pada bulan Oktober 2014 tetapi dengan apa yang telah berlaku sekarang ini nampaknya ia tidak akan menjadi realiti.

Boleh jelaskan punca perpisahan yang berlaku?

Pada mulanya memang ada sedikit perselisihan faham kecil yang berlaku antara kami berdua dan bagi saya ia merupakan suatu perkara yang normal dalam sesebuah hubungan itu.

Namun begitu, saya tidak menyangka pula dia tiba-tiba mengambil keputusan untuk menjalinkan hubungan dengan Sharnaaz Ahmad dan sudah tentu ia suatu perkara yang sukar untuk diterima.

Adakah anda mempunyai sebarang bukti tentang kecurangan yang dilakukan?

Ya, saya memang ada semua bukti yang menunjukkan Uqasha ada menjalinkan sulit dengan Sharnaaz. Jadi, dia tidak perlu menafikan mengenai perkara tersebut.

Lagipun, ia bukan kali pertama dia berperangai sedemikian dan ini sudah masuk kali yang ketiga. Sebelum ini saya masih mampu memaafkan dirinya tetapi untuk kali ini saya rasa lebih baik kami berpisah sahaja.

MENGIKUT perancangan, Pekin dan Uqasha dijadualkan melangsungkan perkahwinan pada Oktober tahun depan.


Adakah sebarang harapan untuk anda kembali menjalinkan semula hubungan dengan Uqasha?

Saya sudah bertekad untuk tidak lagi menerima dirinya setelah apa yang berlaku sekarang ini dan beranggapan tiada jodoh antara kami. Saya juga berpesan kepada Sharnaaz supaya menjaga Uqasha sebaik-baiknya kalau mereka memang benar-benar bercinta.

Secara jujurnya saya memang berasa sangat kecewa kerana sepanjang menjalinkan hubungan dengannya, saya tidak pernah bersikap curang.

Sepanjang kami bersama, saya berusaha untuk menjadi lelaki yang terbaik kerana saya serius mahu mengambilnya menjadi isteri saya.

Apakah perancangan anda selepas ini?

Kalau diikutkan sekarang ini saya sedang dalam proses untuk menghasilkan buku yang kedua berjudul Bintang Satu tetapi ia sedikit tergendala kerana masalah yang menimpa saya ini.

Selepas ini saya kembali menyambung semula menyiapkan buku berkenaan yang kini sudah siap sebanyak 70 peratus.

Selain itu, saya juga akan terus fokus kepada kerjaya saya dalam bidang seni.

Nafi curang, Uqasha mahu Pekin tunjukkan bukti

Posted:

Nafi curang, Uqasha mahu Pekin tunjukkan bukti

Nafi curang, Uqasha mahu Pekin tunjukkan bukti

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA

SELEPAS pernah digosip dengan Nabil, Uqasha kini dikatakan mencurangi Pekin untuk bersama Sharnaaz.


PELAKON Pekin Ibrahim sebelum ini nekad mendakwa kekasihnya, Uqasha Senrose curang kerana menjalin hubungan sulit dengan seorang pelakon iaitu Sharnaaz Ahmad.

Namun, Uqasha ketika dihubungi Kosmo! semalam menafikan sekeras-kerasnya dakwaan Pekin terhadap dirinya itu.

Dengan nada sedih bercampur kecewa, luah pelakon filem Paku Pontianak itu, dia tidak pernah menjalin hubungan cinta dengan Sharnaaz.

Malah, dia tidak sangka Pekin sanggup memburukkannya dengan keadaan sedemikian rupa.

Atas tindakannya itu, ulas Uqasha, orang ramai akan menuding jari mengatakan dia gadis yang jahat lalu mengaitkan kembali kontroversi lalunya dengan pelawak Nabil Ahmad selepas foto kononnya mereka bercium tersebar di internet.

"Saya tidak sangka seorang pelakon yang sudah 16 tahun dalam industri tergamak memberi kenyataan melulu kepada media tanpa berbincang dahulu dengan saya.

"Saya tiada hubungan langsung dengan Sharnaaz," tegasnya yang terkejut dengan berita mengenai keburukannya dari mulut Pekin.

Bicara lanjut mengenai hubungannya dengan Pekin, kata Uqasha, mereka kini sudah putus tetapi punca perpisahan tersebut bukan kerana orang ketiga.

Jelasnya dengan nada rintih, kalau boleh dia tidak mahu mengaibkan Pekin, namun dia terpaksa memberi kenyataan kerana tindakan bekas kekasihnya itu.

"Kami bergaduh dan kemudiannya putus bukan disebabkan orang ketiga. Ia berpunca daripada sikap kasar dan panas barannya.

UQASHA menegaskan tidak akan sama sekali membenci diri Pekin.


"Walaupun dia tidak pernah memukul saya tetapi dia sering memarahi dan memutus hubungan kami. Selang lima minit kemudian dia akan memujuk saya semula," ungkapnya masih menerima Pekin atas rasa cinta yang masih menebal.

Tegas pelakon berusia 21 tahun itu, jika benar Pekin mempunyai bukti mengatakan dia curang sila tunjukkan.

Uqasha juga mengakui berasa sangat sedih kerana ketika dia masih bersama Pekin, pelakon filem Bunohan itu selalu menaburkan pujian terhadapnya di media.

Sebaliknya, bila sudah putus Pekin sanggup mencanangkan keburukan bekas kekasihnya itu.

"Biarpun usianya sudah 32 tahun, sebenarnya pemikirannya sangat cetek dan perangai dia sangat kebudak-budakan. Saya mengakui masih muda dan banyak buat silap.

"Disebabkan itu saya perlukan seseorang yang matang untuk membimbing tetapi tidak sangka pula dia bukan seperti yang saya harapkan," ungkapnya.

Disoal sama ada dia akan menerima kembali Pekin selepas ini, kata Uqasha dalam nada sedih, dia tidak tahu apa yang terjadi selepas ini.

Luahnya: "Perasaan sayang saya terhadapnya masih ada. Saya percaya masih ada sikap baik dalam dirinya itu. Saya tidak akan membencinya."

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved