Ahad, 2 September 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pengalaman pahit mangsa ragut

Posted:

Pengalaman pahit mangsa ragut

MOHD. JUAN AFFENDI, 32, tidak pernah menyangka akan menjadi mangsa ragut pecah kereta. Apatah lagi, ketika kejadian keretanya di parkir di anjung rumah di Bandar Baru Sungai Buloh, Selangor. Mohd. Juan pula pada masa itu berada di dalam rumah.

Kereta miliknya, model Kelisa dipercayai sudah menjadi sasaran kumpulan peragut pecah kereta yang aktif bergerak di kawasan itu. Keretanya dipecah ketika dia tidur di ruang tamu berseorangan.

"Bahkan mereka mengunci pagar rumah menggunakan kabel supaya suami saya tidak dapat keluar jika tersedar daripada tidur. Memandangkan dia memang penggemar kereta, semua barangan aksesori yang mahal dan berjenama kena kebas," kata isteri mangsa, Emy Shafinaz, 31, yang berada di rumah ibunya ketika kejadian.

Antara aksesori yang dirompak ialah pemain skrin sentuh, e-manage, RSM, boost meter dan lain-lain. Dompet milik Mohd. Juan yang ditinggalkan dalam kereta turut diambil.

Mohd. Juan memberitahu, dia kerugian kira-kira RM10,000 dalam kejadian tersebut. "Kami sudah buat laporan polis tetapi tiada sebarang tangkapan. Sebelum ini, saya diberitahu, dua kereta rakan lain turut dipecah," katanya yang kesal dengan kejadian yang semakin bermaharajalela itu.

Lebih teruk, selepas kejadian, jirannya turut memberitahu Emy mereka melihat kelibat beberapa orang di anjung rumah mangsa, tetapi tidak berbuat apa-apa.

Dalam pada itu, seorang pegawai bank, Ashraf Othman, 28, memberitahu, keseronokan menikmati makan lewat malam bersama teman-teman di sebuah medan selera popular di Ampang, Kuala Lumpur baru-baru ini berubah menjadi insiden yang tidak akan dilupakannya.


PERAGUT hanya mahu memastikan mereka bergerak cepat sebelum ditangkap.


Buat kesilapan

"Setelah bersurai, saya kembali ke tempat letak kereta yang terletak hanya 50 meter dari tempat makan. Alangkah terkejutnya saya apabila mendapati banyak serpihan kaca bertaburan di tempat duduk belakang. Rupa-rupanya cermin kereta saya kena pecah," ujarnya.

Ashraf mengakui walaupun sudah berhati-hati tidak meninggalkan beg di tempat duduk, dia tetap membuat kesilapan. Dia menyimpan beg di boot keretanya.

"Saya pasti ketika itu penjenayah sudah melihat tindakan saya lalu manyangka saya menyimpan komputer riba di boot kereta. Dia mungkin lebih berani untuk melaksanakan niatnya kerana melihat saya mengunci kereta secara manual selepas itu," ujar Ashraf yang kesal dengan kejadian itu namun bersyukur kerana tidak ada barang berharga di dalam beg tersebut.

Tambahnya, apabila seseorang membuat laporan polis tindakan yang dibuat selepas itu mungkin hanya meningkatkan kekerapan rondaan keselamatan di kawasan berkenaan.

"Kita tidak boleh mengharapkan bantuan polis sahaja. Kita perlu mengelakkan diri daripada menjadi mangsa. Beg, dompet, bungkusan malah hatta sampul surat sekali pun saya tidak akan tinggalkan di dalam kereta dan mudah dilihat.

SARIFAH@Wan Sarimah Ismail yang cedera di muka dan patah tangan kiri dirawat di hospital selepas diragut oleh seorang lelaki di Kampung Baru Pasir Pekan, Tumpat.


"Mereka yang terdesak boleh melakukan apa sahaja untuk mendapatkannya, walaupun mendapati tiada barangan berharga yang boleh dilarikan," kata Ashraf.

Kosmo! juga turut menemuramah seorang wanita yang diragut baru-baru ini. Walaupun keretanya tidak dipecah, tetapi kejadian yang berlaku di lokasi yang agak sibuk. Ketika kejadian A.Shanty, 37, meletak kereta di hadapan deretan kedai. Selepas membeli makanan tengah hari di Seksyen 5, Petaling Jaya, rantai Shanti yang juga merupakan rantai suci perkahwinan bernilai kira-kira RM8,000 diragut sekumpulan peragut yang terdiri daripada tiga hingga enam orang.

"Saya pasti tiada sesiapa di situ. Selepas saya membeli makanan saya menyedari ada sekumpulan lelaki sedang berbual dan duduk di atas motosikal. Mereka pandang saya sepintas lalu dan terus berbual. Sebaik saya mendekati kereta, mereka terus meragut rantai saya dan ia berlaku sangat cepat," katanya yang mengakui orang ramai di situ hanya sedar sebaik dia menjerit sekuat-kuat hati.

SEORANG mangsa ragut, Rohairani Abdullah dibantu orang ramai selepas tangan kirinya ditetak oleh peragut di hadapan sebuah kedai pakaian di Kota Bharu, Kelantan baru-baru ini.


Dapatkan duit

Mengakui trend ragut masa kini tertumpu kepada pecah kereta sama ada yang berhenti sewaktu trafik atau parkir mahupun di hadapan rumah, Kosmo! berpeluang mendekati seorang lelaki yang pernah melakukan aktiviti ragut.

Walaupun tidak terlibat lagi dalam jenayah itu, lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Micheal, 26, memberitahu, dia masih berkawan dengan rakan-rakan peragut yang lain. "Apabila keluarga saya mendapat tahu, saya pun berhenti. Ibu telah memberi amaran keras," katanya.

Michael dari Shah Alam berkata, pertama kali dia mula meragut selepas tamat belajar, perbuatan yang dilakukan sekadar suka-suka untuk menambah nilai telefon. Lama-kelamaan meragut menjadi satu 'kerjaya' baginya untuk mendapatkan duit. Sekali ragut, beg, barang kemas, jam tangan, telefon bimbit, aksesori kereta, Micheal akan mendapat habuan sekurang-kurangnya RM2,000.

Peragut tidak kisah siapa mangsa mereka, tetapi mereka lebih cenderung meragut wanita kerana ia lebih mudah. "Saya tidak pernah meragut lelaki kerana saya sendiri berbadan kecil. Tetapi wanita, saya tidak kisah, walaupun mereka besar. Adakalanya mereka serang kembali dan berjaya mengagalkan cubaan meragut, itu perkara biasa," katanya. Dia juga memberitahu ada peragut yang mengambil ganja atau pil khayal supaya tidak terlalu beremosi ketika meragut.


JENAYAH pecah kereta dan ragut atau rompak semakin menjadi-jadi di kawasan di mana kereta terpaksa di parkir jauh daripada rumah atau pandangan pemilik.


Micheal juga berkongsi rahsia peragut. Lazimnya, mereka menggunakan motosikal dan telefon bimbit curi. Nombor plat palsu dan tidak membawa apa-apa identiti diri. "Ini nasihat seorang 'abang' kapada saya. Katanya kalau ada tercicir atau terjatuh, kena tangkap orang ramai, mudah menyelamatkan diri. Tidak perlu fikir mengenai motosikal, telefon atau lain-lain," katanya.

Michael memberitahu, 'abang'nya yang juga seorang peragut berusia dua tahun lebih tua daripadanya menasihati dia supaya bergerak cepat, tidak memberi masa yang lama kepada mangsa. "Tak kisahlah, kami dapat atau tidak, yang penting kena cepat, sebelum mangsa mampu fikir melepaskan diri."

Ditanya tentang kelakuan tidak senonoh atau serangan seksual kepada mangsa ragut, Micheal bersumpah dia tidak pernah melakukan perbuatan tersebut. Namun, ketika bergerak dalam kumpulan, ada rakan-rakan peragut yang lain mengambil kesempatan.

Walaupun kini sudah insaf Micheal berkata, dia tetap berkawan dengan rakan peragut yang lain. "Saya berkawan untuk memastikan mereka tidak mengacau ahli keluarga atau sesiapa yang saya kenali."

Veteran perang bunuh diri

Posted:

Veteran perang bunuh diri

MICHAEL (tengah) bersama ibu bapanya sewaktu berkhidmat dalam pasukan tentera AS suatu masa dahulu.


PADA waktu tengah hari dalam musim panas tahun 2009 di Champion, Ohio, Michael Ecker yang merupakan veteran perang Iraq berusia 25 tahun memanggil bapanya ke sebuah kawasan hijau di belakang kediaman mereka. Sejurus bapanya sampai, Michael memberi tabik hormat, menghala pistol ke arah diri sendiri dan menarik picunya.

"Matanya terbuntang. Tiada apa yang dapat saya lakukan," keluh bapanya, Matt ketika mengenang tragedi itu.

Beberapa minggu sebelum itu, Michael menerima sepucuk surat daripada Jabatan Hal Ehwal Veteran (VA) yang mendakwa dia membesar-besarkan tahap masalah psikiatri yang dialaminya.

Ia terjadi berikutan gangguan berterusan Michael yang didiagnosis mengalami kecederaan trauma otak sepanjang dia berada di medan perang.

Sekembalinya ke tanah air selepas perang, dia cuba mendapatkan pekerjaan tetap, menikmati faedah kurang upaya daripada VA dan menyambung kehidupan senormal mungkin.

"Saya terfikir untuk mencari doktor tersebut dan mengherdik: Membesar-besarkan masalah? sambil menunjukkan sijil kematian anak saya," kata Matt.

Isu kritikal

Setiap setengah jam di Amerika Syarikat (AS), seorang veteran dalam sistem penjagaan kesihatan VA dilaporkan membunuh diri.

Presiden Barack Obama sendiri memberi perhatian kepada usaha menghalang insiden bunuh diri sebagai satu keutamaan dalam isu veteran tentera semasa berkempen pada tahun 2008.

Beliau malah memetik kes seorang veteran Perang Dunia Kedua yang bertindak meragut nyawa sendiri selepas mengadu tentang masalah rawatan oleh VA.

"Kami perlu melakukan yang lebih baik. Semua usaha perlu dijalankan segera," ujar beliau dalam satu ceramah di Charleston, West Virginia pada 12 Mei 2008.

Hampir tiga tahun selepas insiden tragis Michael, pentadbiran Obama menggandakan usaha untuk menangani masalah bunuh diri dalam kalangan veteran, yang sebahagian daripadanya dimulakan pada penghujung pentadbiran Bush.

VA kini menggajikan lebih ramai kakitangan pencegahan kes bunuh diri dan menaik taraf usaha mengesan pesakit berisiko tinggi. Faedah lain untuk membantu veteran juga dikembangkan, terutamanya dari segi pendidikan dalam Akta GI 2008.

Kemungkinan besar perkara yang boleh dibanggakan dalam usaha VA menentang trend bunuh diri ini adalah penyediaan khidmat talian sokongan.

Perkhidmatan itu menerima setengah juta panggilan sejak dimulakan pada 2007 dan membabitkan lebih 20,000 penyelamat yang antara lain melayan perbualan dalam talian serta penghantaran pesanan ringkas.


MATT melakonkan semula aksi mendiang anaknya, Michael, yang memberi tabik hormat sebelum bertindak menembak kepalanya sendiri.


VA juga mempertingkat usaha pengumpulan data dan angka yang dilihat bermasalah ialah pada tahun 2011 iaitu sebanyak 17,754 cubaan bunuh diri direkodkan atau bersamaan dengan kira-kira 48 kes sehari, pertambahan berbanding 10,888 kes pada 2009.

Dalam tinjauan Reuters di kesemua 50 negeri, hanya 32 buah negeri sahaja yang mempunyai data dari tahun 2005 hingga 2010.

Walaupun berlaku ketidaksempurnaan data, VA menganggarkan ketepatannya pada 78 peratus hingga 90 peratus dan jabatan itu percaya angka tersebut konsisten dengan trend yang dipantau mereka,

Kesihatan mental

Menurut Shinseki dalam satu temu bual, masalah bunuh diri dalam kalangan veteran dilihat berkaitan dengan persoalan lebih besar iaitu kesihatan mental di seluruh AS itu sendiri dan dia menunjukkan data yang menunjukkan bunuh diri ialah punca kematian kedua tertinggi bagi penduduk berusia 25 hingga 34 tahun dan keempat terbesar bagi lingkungan usia 35 hingga 54 tahun.

"Kita mempunyai masalah. Adakah kesihatan mental menjadi isu di negara ini? Tiada pihak yang membicarakan hal tersebut," katanya lagi.

Salinan surat VA kepada Michael bertarikh 29 Julai 2009 menunjukkan jabatan itu menafikan kenaikan faedah dari AS$974 (RM3,035) yang diterimanya setiap bulan atas alasan 'membesar-besarkan' hal tentang gangguan emosi dan masalah memori.

VA dalam kenyataannya menyebut, kematian Michael sebagai satu perkara tragik dan jabatan itu bersimpati dengan keluarga dan orang terdekat dengan mangsa.

Matt sebagai bapa, masih tertanya-tanya pada diri sendiri setiap hari sama ada kes yang menimpa Michael dapat dielakkan sekiranya dia menerima rawatan lebih baik atau mendapat kerjaya yang lebih sesuai dengan keadaannya.

Matt juga bingung sama ada anaknya itu mungkin mengalami nasib sebaliknya jika kembali kepada VA.

Pergi berperang sememangnya berisiko namun dalam kes melibatkan Michael, pulang dari perang juga satu bentuk risiko.

"Sama sahaja bahayanya kerana di luar sana wujudnya kekurangan pekerjaan dan pelbagai lagi kekurangan," keluhnya panjang. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Cara keji sambut Hari Merdeka

Posted:

Cara keji sambut Hari Merdeka

PEMANDANGAN Teluk Juara, Pulau Tioman yang menjadi tempat sekumpulan 28 individu mengadakan pesta liar sambil khayal dadah 31 Ogos lalu.


KUANTAN - Sekumpulan 28 individu dari ibu negara menyambut perayaan ambang Merdeka dengan cara keji apabila masing-masing melakukan tarian ghairah sambil berpesta dadah dalam satu parti liar di tepi pantai Teluk Juara di Pulau Tioman, Jumaat lalu.

Perbuatan memalukan ketika rakyat Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan ke-55 dengan semangat patriotik itu dapat dihidu pihak berkuasa sebelum mereka melakukan serbuan tepat pukul 12 tengah malam 31 Ogos lalu.

Mereka yang datang secara berpasangan dan berasingan berusia 22 hingga 45 tahun tersebut langsung tidak menyedari kehadiran pihak polis kerana sedang khayal dadah selain mabuk.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Pahang, Superintendan Yap Toon Khuan (gambar kecil) berkata, pemeriksaan lanjut pihaknya mendapati, empat lelaki memiliki pil khayal serta serbuk dipercayai dadah.

"Sebaik mendapat maklumat awam, sepasukan polis dikerah ke pulau berkenaan untuk memantau. Selepas memastikan mereka berkelakuan seperti yang didakwa, kita telah membuat serbuan dalam keadaan peserta parti itu tidak menyedarinya kerana khayal dadah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Anggota polis ditahan khayal dadah

Posted:

Anggota polis ditahan khayal dadah

Oleh NOR SHAFAWATI YUP
shafawati.yup@kosmo.com.my

DI kawasan inilah seorang anggota polis bersama 46 pengunjung sebuah pusat hiburan ditahan dalam operasi di Jalan Ipoh, semalam.


KUALA LUMPUR – Seorang anggota polis seolah-olah tidak serik mengambil dadah walaupun pernah ditahan atas kesalahan sama apabila dia sekali lagi dicekup ketika sedang berhibur di sebuah pusat hiburan di Jalan Ipoh, Batu 4 1/2, Sentul di sini semalam.

Anggota polis berusia 30 tahun yang pernah digantung tugas selepas didapati positif dadah tersebut ditahan bersama 46 individu lain yang turut berada di premis berkenaan pada pukul 2.30 pagi.

Difahamkan, ketika serbuan, lelaki berkenaan sedang berhibur bersama tiga rakan lelaki dan seorang wanita di dalam sebuah bilik di premis itu.

Sumber memberitahu, anggota polis berkenaan yang telah lapan tahun berkhidmat di Bahagian Narkotik Bukit Aman didapati positif syabu selepas menjalani ujian air kencing.

"Anggota polis tersebut yang masih bujang sebelum ini pernah digantung kerja kerana positif dadah pada hujung 2011," katanya.

Tambahnya, dalam serbuan itu, polis memeriksa 64 pengunjung dan 47 daripadanya ditahan selepas didapati positif pelbagai jenis dadah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tiga pasukan khas siasat tiga insiden memalukan negara

Posted:

Tiga pasukan khas siasat tiga insiden memalukan negara

GAMBAR fail menunjukkan peserta Perhimpunan Janji Bersih menunjukkan bendera baharu untuk menggantikan Jalur Gemilang 30 Ogos lalu.


KUALA LUMPUR - Polis telah menubuhkan tiga pasukan khas bagi menyiasat tiga insiden yang disifatkan mencemar imej negara sewaktu Perhimpunan Janji Bersih di Dataran Merdeka di sini pada malam ambang merdeka 30 Ogos lalu.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Mohd. Zinin berkata, insiden pertama melibatkan sekumpulan peserta perhimpunan yang bertindak mempamerkan bendera baharu untuk menggantikan Jalur Gemilang.

"Insiden kedua dan ketiga pula melibatkan mereka (peserta perhimpunan) yang memijak serta menunjukkan punggung ke arah gambar pemimpin-pemimpin negara," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi semalam.

Katanya, insiden memalukan itu mampu menimbulkan rasa benci sekali gus bertentangan dengan semangat kemerdekaan.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kejadian pada malam 30 Ogos lalu di mana sekumpulan peserta Perhimpunan Janji Bersih bertindak memijak serta menunjukkan perlakuan lucah terhadap gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Transformasi WRX STI

Posted:

Transformasi WRX STI

Oleh SHAWKATH AZDE

SEBUT sahaja nama Subaru, sudah pasti sukan rali menjelma dalam minda. Kaitan itu timbul kerana itulah platform yang melonjakkan populariti produk keluaran syarikat subsidiari Fuji Heavy Industries Ltd. (KHI) di Jepun dalam pasaran global.

Sejarah sukan rali Subaru bermula menerusi beberapa penampilan dalam Kejohanan Rali Dunia (WRC) seawal tahun 1980. Senario menjadi lebih serius dengan penubuhan Subaru World Rally Team (SWRT) pada tahun 1989.

PERSOALAN sama ada WRX STI akan diteruskan pengeluarannya selepas tahun 2013 masih menjadi tanda tanya sehingga kini.


Selama 19 tahun SWRT berkecimpung dalam WRC. Pada awalnya, pasukan SWRT menggunakan model Subaru Legacy sebagai jentera perlumbaan sebelum bertukar kepada Impreza mulai 1993.

Impreza membantu pasukan berkenaan menggondol enam kejohanan WRC dalam kategori pemandu dan pengeluar. Bagaimanapun, SWRT terpaksa menarik diri pada 2008 ekoran kemelesetan ekonomi dunia.

Sungguhpun begitu, pembabitan dalam sukan rali membantu kelahiran varian WRX dan STI. Varian WRX (World Rally Experimental) membabitkan pemasangan sistem pengecas turbo pada rangkaian model Subaru. Bagi Impreza, sudah tujuh versi WRX dihasilkan.

ENJIN Boxer WRX STI sedan berupaya menghamburkan kuasa sehingga 300PS.


STI (Subaru Tecnica International) pula merupakan unit yang bertanggungjawab menghasilkan jentera berprestasi tinggi. Pendek kata, mereka ditugaskan untuk melaksanakan modifikasi pada model standard WRX.

Sentuhan STI membabitkan penalaan enjin, suspensi dan transmisi. Versi STI menempah nama dalam sukan rali dan meraih populariti dalam kalangan pelumba-pelumba jalanan.

Saban tahun, ada sahaja pembaharuan disuntik kepada model Impreza WRX atau WRX STI. Antaranya transformasi kosmetik, peralatan, prestasi dan pengendalian. Sebanyak tiga generasi Impreza WRX STI dihasilkan bermula 1992 hingga 2011.

Di Malaysia, kenderaan Subaru dibawa masuk oleh pengedar tunggalnya, Motor Image Malaysia Sdn. Bhd. (Motor Image). Buat masa ini, tiga keluarga Subaru ditawarkan iaitu Legacy, Impreza dan Forester.

Sejak beroperasi 11 tahun lalu, syarikat itu sudah menjual sebanyak 200 unit Subaru pelbagai model. Model yang mendahului jualan dalam rangkaian Subaru di Malaysia ialah Forester.

Baru-baru ini, Motor Image membawa masuk kereta ikonik Subaru edisi 2011. Kali ini, ia bukannya jenis hatchback seperti tahun 2008. Subaru mengembalikan bentuk asalnya iaitu sedan.


SUSUN atur butang kawalan ternyata kelihatan kemas dan memudahkan dikecapi pemandu.


Perubahan nama

Malah namanya juga diubah. Bukan lagi sebagai Impreza WRX STI tetapi hanya Subaru WRX STI. Rasional pengguguran perkataan Impreza adalah untuk menjadikan Impreza dan WRX dua keluarga berbeza.

Kuasa WRX STI dijana oleh enjin petrol Boxer 2.5 liter DOHC dengan pengecas turbo yang kemudiannya disalurkan kepada sistem pacuan empat roda simetri (Symmetrical AWD).

Anda boleh memilih sama ada transmisi manual atau automatik. Kedua-duanya menawarkan kombinasi kestabilan pengendalian dan pecutan responsif.

Jurutera Subaru mengemaskini wajah WRX STI. Bampar hadapan yang sedikit lebar memiliki sudut tepi yang lebih tajam. Gril baharu dengan jaring hitam menyerlahkan lagi penampilannya.

Bampar itu turut membantu menyalurkan udara ke bahagian enjin dan intercooler turbo. Fungsi sama turut dimainkan oleh scoop yang ada di atas hud enjin.

Pelindung tayar jentera tersebut dilengkapi sil bagi membantu kemasukan udara serta menarik keluar haba panas dari kawasan enjin dan sistem brek.

Spoiler dan peresap belakang melengkapkan proses pengaliran udara. Kesemua komponen itu membantu faktor aerodinamik (downforce) ketika jentera dipandu pada kelajuan tinggi.

Pembaharuan WRX STI turut melibatkan sistem suspensi. Ketinggian jentera direndahkan menerusi pengunaan sesendal pillow-ball pada bahagian hadapan dan sesendal keras pada subbingkai belakang.


TEMPAT duduk jentera ini dibaluti material Alcantara dan kulit.


Penetapan ciri dan mode pemanduan jentera berkenaan boleh diubah mengikut kemahuan pemandu. Segala tetapan boleh dibuat menerusi tombol SI-Drive yang ada di sebelah brek tangan.

Ruang kokpit didominasi oleh tona hitam dengan kekemasan perak. Pencahayaan lampu merah daripada butang-butang kawalan dan panel meter membuktikan sifat agresifnya.

Model WRX STI yang diperuntukkan untuk pasaran tempatan cuma 20 unit sahaja. Percaya atau tidak, semua jentera itu sudah ditempah pelanggan.

Buat masa ini, Motor Image mempunyai lima bilik pameran, pusat jualan serta alat ganti di Kuala Lumpur, Petaling Jaya (Selangor) dan Plentong (Johor).

Motor Image baru-baru ini membuka dua cawangan baharu masing-masing di Cheras (Kuala Lumpur) dan Bukit Mertajam (Pulau Pinang). Jumlah pelaburan bagi kedua-dua premis itu melebihi RM2 juta.

Tidak lama lagi, satu kenderaan crossover bakal memasuki pasaran Malaysia iaitu Subaru XV. Kenderaan dalam segmen C itu bakal dipasang di Segambut dengan kadar pengeluaran minimum sebanyak 5,000 unit setahun.

Perkembangan semasa itu memberi tafsiran seolah-olah Subaru semakin serius dalam industri automotif di Malaysia. Hanya masa menentukan sama ada perkara itu menjadi nyata atau sebaliknya.

Beraya dengan Honda CR-V

Posted:

Beraya dengan Honda CR-V

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN

SUV keluaran Honda ini menawarkan pemanduan yang mantap menerusi sistem pacuan semua rodanya (AWD).


HARI RAYA AIDILFITRI datang lagi. Seperti biasa, setiap kali balik raya saya ditemani oleh kereta yang disediakan oleh pengeluar kenderaan berbeza. Tahun ini, Honda Malaysia menawarkan Honda CR-V untuk dibawa pulang.

Walaupun bukannya model baharu, saiznya yang besar, senang dikendalikan dan selesa dipandu membuatkan sesiapa pun faham kenapa CR-V masih popular dalam kalangan pengguna di Malaysia.

Bagi saya yang lahir dalam keluarga besar, sambutan hari raya tidak pernah sama. Ada sahaja aktiviti yang dibuat bagi mengeratkan lagi hubungan silaturahim antara ahli keluarga dan ipar-duai. Justeru, SUV itu nyata amat berjasa sepanjang seminggu bercuti serta pergi menziarah sanak saudara yang berada di Kuantan dan Pekan, Pahang.

Tahun ini, kemeriahan Hari Raya Aidilfitri ditambah dengan majlis kenduri akikah untuk anak saudara kembar, Areefa Rushd dan Adeeba Rushd Khairul Rusdi. Biarpun bukanlah kenduri besar, kepenatan serta kelam-kabutnya boleh tahan juga.

Jentera itu tidaklah digunakan untuk mengangkut kambing yang menjadi juadah kenduri. Tetapi ia pastinya menjadi pengangkutan utama untuk pergi ke sana sini membeli kelengkapan untuk majlis tersebut.

Selain ruang kabin yang luas untuk menampung lima orang dengan selesa, ruang kargonya juga tidak mengecewakan. Habis semua beg pakaian, kuih raya dan makanan boleh disumbat ke dalamnya tanpa banyak masalah.

Selesai kenduri dan menziarah sanak saudara, saya sekeluarga mencari idea untuk menghabiskan cuti yang masih berbaki. Akhirnya, semua bersetuju untuk pergi ke pantai, sambil makan-makan dan membuat barbeku di sana.

Memandangkan kami sudah biasa dengan pantai di sekitar Kuantan dan Pekan, ideanya adalah untuk pergi ke pantai lebih jauh. Lagi pun, sudah lama tidak berkonvoi dan berjalan jauh bersama keluarga. Jadi inilah masa yang terbaik untuk melakukannya. Apatah lagi kereta yang ada boleh memuatkan semua ahli keluarga tanpa ada sesiapa pun tertinggal.

Destinasi pada pagi itu ialah ke Terengganu, lebih spesifiknya pantai di Rantau Abang. Sebagaimana yang diketahui, Terengganu memang memiliki lokasi atau pantai yang bersih dan cantik. Lagi pun, dalam perjalanan pulang boleh membeli keropok lekor dan otak-otak yang memang sedap rasanya.

Perjalanan mengambil masa kira-kira tiga jam, agak lama kerana trafik yang agak sesak dan kami perlu memastikan tiada kereta yang tertinggal terlalu jauh. Secara peribadinya, saya kurang gemar berkonvoi. Tetapi untuk Hari Raya Aidilfitri kali ini saya terpaksa menjadikannya satu pengecualian.

Sedikit informasi tentang Rantau Abang. Terletak di kira-kira 22 kilometer (km) dari Dungun dan 80km dari Kuala Terengganu, Rantau Abang merupakan antara lokasi pelancongan paling popular di Terengganu dalam kalangan rakyat Malaysia serta pelancong asing.

Penyu leatherback

Popularinya banyak disumbang oleh kehadiran penyu-penyu spesies leatherbacks yang mendarat untuk bertelur di antara Mei dan Ogos. Namun begitu, kemeriahannya tidak bertahan lama.

Contohnya, sekitar tahun 1950-an wujud lebih 11,000 lokasi penyu bertelur. Angka itu bagaimanapun jatuh menjunam kepada kurang sepuluh lokasi pada tahun 1999. Menurut laman web journeymalaysia.com situasi itu disebabkan oleh beberapa faktor.

Antaranya, sikap penduduk tempatan yang tidak menghormati makhluk tersebut dengan naik ke atas belakangnya, menyuluh mata penyu menggunakan lampu suluh, menarik sirip dan macam-macam lagi.

Itu belum dicampur dengan masalah pencemaran. Bukan sedikit penyu yang tersangkut pada jaring dan membunuh mereka. Aktiviti menjual telur penyu yang masih berlaku sehingga ke hari ini oleh penduduk tempatan juga dilihat menyumbang kepada masalah tersebut.

Apa yang pasti, tanpa penyu Rantau Abang tiada tarikan yang benar-benar mampu membuatkan orang ramai berpusu-pusu untuk mengunjunginya. Saya juga kecewa dengan sikap segelintir pengunjung yang tidak menitikberatkan aspek kebersihan.

Sampah boleh dilihat dengan jelas di tepi pantai, terutama di tempat orang ramai membuat unggun api bagi tujuan barbeku. Bukan sekadar plastik dan sisa makanan dibiarkan berterabur, malah lampin terpakai pun ada dibuang di sana.

Namun, harus diakui bahawa Rantau Abang masih memiliki pantai yang cantik dan mendamaikan.

Menyentuh mengenai CR-V yang dipandu itu pula, ia merupakan SUV yang berada dalam generasi ketiga. Pernah menjadi antara SUV buatan Jepun paling popular di Malaysia, CR-V diminati kerana ciri pemanduan dan pengendaliannya seperti sebuah sedan.

Honda Malaysia menawarkan CR-V yang dipasang dengan enjin i-VTEC bersesaran 2.0 liter. Mampu menjana kuasa sehingga 150PS dan tork maksimum 190Nm, ia diagih menerusi kotak gear lima kelajuan automatik yang cukup lancar.

Model itu mengaplikasikan pacuan semua roda (AWD). Menawarkan kualiti cengkaman yang baik di atas jalan raya walau apa jua kondisinya, sistem itu bagaimanapun sedikit sebanyak mengorbankan aspek penjimatan bahan api. Tetapi ia tidaklah sampai anda perlu pergi ke stesen minyak terlalu kerap.

Terdiri daripada warna luaran seperti putih, titanium, perak dan hitam jentera itu ditawarkan pada harga RM145,948 seunit tidak termasuk insurans.

Memang benar, CR-V itu sudah berada di hujung hayatnya kerana generasi keempatnya sudah dijual sejak Disember 2011 di Jepun dan beberapa pasaran lain. Apatah lagi model sekarang telah diperkenalkan sejak tahun 2007. Jadi mungkin sudah tiba masanya untuk ia mengundur diri.

Biarpun begitu, jangan lupa bahawa CR-V sebuah kenderaan yang versatil, seronok dipandu dan pastiya akan terus disukai sampai bila-bila.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Tertarik dengan kemudahan kejiranan

Posted:

Tertarik dengan kemudahan kejiranan

Oleh NIZHA PERIASWAMY

OPALYN Mok, 35, seorang ibu kepada dua orang anak sudah lama tinggal di kondominium di Jalan Greenlane, Pulau Pinang. Jenis kediaman itu bukan pilihan utamanya tetapi dia tiada pilihan lebih-lebih lagi harga rumah bertanah yang sangat mahal di negeri dengan jolokan Pulau Mutiara itu.

"Saya merasakan pilihan tinggal di kondominium satu idea yang baik. Ini kerana saya selesa dari segi ruang, kemudahan dan keselamatan. Kalau hendak keluar rumah, saya hanya perlu memastikan pintu dan gril depan dikunci.

"Tidak seperti rumah bertanah, saya perlu memikirkan tentang keselamatan pintu masuk, pagar dan juga jendela yang banyak. Ia agak melecehkan," katanya yang lebih 10 tahun tinggal di situ.

Ketika membeli rumah tersebut, ia berharga RM130,000 tetapi Opalyn memberitahu, kini rumahnya mencecah nilai RM400,000, impak daripada peningkatan harga hartanah di negeri itu. Dengan kenaikan harga rumah yang mendadak, termasuk rumah bertingkat, kebanyakan generasi muda memilih untuk tinggal di pangsapuri atau kondominium sahaja.

"Bagi orang tua, mereka tidak menyukai kondominium kerana faktor-faktor tertentu. Antaranya adalah tempat letak kereta yang jauh, terpaksa menaiki tangga dan lif, sukar bergerak bebas, kesukaran berkebun dan ruang yang amat terhad atau sempit.

GENERASI Y atau golongan muda sekarang memilih untuk tinggal di bandar raya.


"Meskipun demikian, saya merasakan ia sebagai satu kelebihan. Dari aspek kesihatan, ia menyebabkan saya perlu banyak berjalan untuk mendapatkan sesuatu di luar kediaman. Sementara itu, akses ruang dalaman yang dekat memudahkan saya mengemas rumah," tambah penulis bebas itu.

Masalah parkir

Lain pula pendapat seorang wanita berusia awal 30-an, Zanieyah Othman, yang memberitahu bahawa keadaannya yang tinggal di pangsapuri adalah suatu 'keterpaksaan' dan bukan pilihan utamanya.

Menurutnya, jika diberi peluang khususnya selepas berumah tangga, dia berharap untuk tinggal di rumah bertanah yang disifatkan lebih luas, mudah dan selesa," katanya yang bekerja di Petaling Jaya.

"Di sini, semuanya elok, cuma masalah letak kereta agak menjengkelkan kerana terlalu ramai orang dan banyak kereta. Jadi, kami terpaksa berebut tempat parkir. Ditambah pula dengan sistem kawalan keselamatan yang kurang mengambil berat dalam hal keselamatan kereta," kata Zanieyah merujuk kepada pangsapurinya yang berdekatan pusat beli-belah 1 Utama, Bandar Utama.

Bagi seorang jurutera, P. Mageanthiran, 29, yang baru sahaja membeli unit kondominium pertama di Klang pula berpendapat, pelaburan terhadap hartanah bertingkat seperti apartmen atau kondominium sebenarnya amat berbaloi, sama ada untuk tinggal atau disewakan.

RUANG yang terhad dan kecil menjadi pilihan keluarga golongan muda kerana mudah dikendali dan didatangkan dengan pelbagai kemudahan.


"Buat masa sekarang, saya menyewakan unit itu kerana tinggal bersama keluarga di rumah teres dua tingkat. Mungkin selepas berkahwin, saya akan berpindah. Apapun, unit kondo tersebut mempunyai permintaan yang tinggi dari segi sewa dan nilai selain persekitaran yang baik untuk dihuni," katanya yang akui tinggal di kondominium memberikan ruang privasi yang lebih berbanding rumah bertanah.

"Kolam renang, pusat gim, kedai, dewan, taman permainan, gelanggang tenis dan badminton, dobi dan kafe - semua fasiliti itu terdapat di sini.

"Pusat beli-belah Centro Mall pula kurang 10 minit berjalan. Pusat bandar Klang hanya 10 minit memandu. Ia juga dekat dengan tempat saya bekerja dan rumah ibu bapa saya. Saya dapat memanfaatkan sepenuhnya kemudahan di sini," ujar Magaenthiran mengenai unit kondonya di Pelangi Heights.

LAZIMNYA kondominium dan apartmen didatangkan dengan kemudahan seperti kolam renang untuk menarik perhatian pembeli.


Dalam pada itu, Ketua Pembangunan Hartanah, Sime Darby Property, Ar. Zulkifli Tahmali memberitahu, kesenangan, kemudahan dan pilihan gaya hidup menyeluruh (integrated lifestyle) misalnya dari segi jarak dengan tempat kerja, tempat rekreasi, pusat istirehat, pilihan tempat makan dan sebagainya menjadi faktor pengukur dalam kalangan generasi Y dalam memilih kediaman.

"Oleh itu, apabila kondominium atau apartmen dilengkapi semua kemudahan dan ditambah pula dengan lokasi yang dekat dengan pusat beli-belah dan stesen komuter, ia menjadi pilihan unggul," kata beliau.

Tambah beliau, trend pilihan tinggal di apartmen atau kondo wujud kerana dua sebab utama, faktor harga dan faktor pemesatan pembandaran (city propagating). Faktor harga adalah sesuatu yang sangat biasa diketahui umum.

Kata Zulkifli, mana-mana rumah bertanah di sekitar Lembah Klang, bermula dengan RM700,000 hingga RM800,000. Maka, generasi muda yang masih baru memulakan kerjaya atau berkeluarga lebih selesa membeli rumah bertingkat yang lebih murah, apatah lagi yang dilengkapi kemudahan tambahan.

PEMAJU hartanah sangat peka dalam memajukan unit kediaman bertingkat dengan pilihan gaya hidup menyeluruh sebagai nilai tambah kepada pembeli.


"Dulu trendnya ialah bekerja di dalam bandar dan tinggal lebih di pinggir bandar. Kini muda-mudi memilih untuk bekerja dan tinggal di tempat yang sama.

"Di Sime Darby, selaku pembangun hartanah, kami terikat bukan sahaja membangunkan hartanah, kediaman tetapi melengkapkan pembangunan dengan nilai tambahan," kata beliau.

Ditanya mengenai kelebihan lain rumah bertingkat berbanding bertanah, Zulkifli berkata pembangunan strata (kondominium atau apartmen) lebih berpusat.

"Kepadatan unit kediaman memainkan peranan yang penting. Bagi rumah bertanah, lazimnya sistem keselamatan hanya ditawarkan dengan bayaran perkhidmatan mengikut kadar tertentu (tidak termasuk kemudahan lain).

"Tetapi bagi pembangunan strata, pemaju akan menyediakan pelbagai fasiliti untuk satu bayaran pengendalian yang standard dan murah," jelasnya.

Zulkifli juga mendedahkan, generasi muda sekarang lebih suka tinggal di ruang yang kecil, mempunyai pemandangan balkoni, ruang separa terbuka dan persekitaran kompak serta lengkap.

Laluan pejalan kaki dikhuatiri bawa risiko

Posted:

Laluan pejalan kaki dikhuatiri bawa risiko

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

KENDERAAN awam mula memenuhi Jalan Burung Garuda, Taman Bukit Maluri, Kepong seawal pukul 6 pagi untuk menurunkan penumpang ke stesen komuter Kepong.


SUASANA di hadapan sebuah rumah teres satu tingkat di Jalan Burung Garuda, Taman Bukit Maluri, Kepong sudah mula sesak dan bising seawal pukul 6 pagi terutamanya pada hari bekerja iaitu Isnin hingga Jumaat.

Deretan kereta yang diletakkan di hadapan rumah dan bunyi seretan kasut serta suara manusia memecah keheningan pagi.

Ti Thing Lai, 44, dan isteri, Yeap Lee Yoon, 50, serta anak-anak mereka sudah biasa dengan situasi tersebut pada setiap pagi. Dia tidak mampu berbuat apa-apa kerana kediamannya terletak bersebelahan laluan pejalan kaki ke stesen komuter Kepong yang merupakan laluan utama penduduk taman tersebut untuk ke stesen pengangkutan awam tersebut.

Mangsa ragut

PIHAK DBKL bersetuju untuk mengalihkan anak tangga longkang ini yang dipercayai menjadi tempat persembunyian penjenayah.


"Pernah juga saya terdengar jeritan orang meminta tolong pada waktu pagi dan mungkin itu merupakan mangsa ragut yang sedang berjalan kaki ke stesen komuter," ujar Lee Yoon.

Walaupun bunyi bising itu menjadi masalah kepada keluarganya hampir setiap pagi, beliau beranggapan laluan pejalan kaki yang menjadi kepentingan penduduk di kawasan itu merupakan salah satu punca kejadian jenayah ragut dan pecah rumah di kawasan tersebut.

"Perompak dan penjenayah menggunakan laluan tersebut sebagai tempat berkumpul sebelum memecah masuk ke rumah saya. Tambahan pula, longkang besar bagi mengawal banjir di kawasan Taman Bukit Maluri dan Taman Kepong berdekatan dengan kediaman saya turut dijadikan sebagai tempat persembunyian mereka.

"Walaupun rumah saya berpagar sementara pintu dan tingkap dipasang jeriji besi, ia masih menjadi tumpuan golongan penjenayah itu untuk dipecah masuk," keluh Thing Lai.

Menurutnya, sudah berkali-kali kediamannya itu cuba dipecah masuk dan pernah sekali perompak itu berjaya melolos masuk seterusnya mencuri barangan berharga seperti telefon bimbit, kamera serta wang tunai.

WILSON (paling kanan) bersama beberapa penduduk Taman Bukit Maluri yang meminta laluan berbumbung ini dialihkan.


Memeranjatkan

Di sebalik kebimbangan soal kecurian dan jenayah pecah masuk kediaman, ada suatu insiden yang paling memeranjatkan beliau. Pada suatu hari, Thing Lai mendapati halaman rumahnya dicemari najis manusia.

Ia dipercayai perbuatan perompak yang gagal memecah masuk ke rumahnya lalu membuang air besar di situ. Apabila Thing Lai memberitahu kepada orang lain, ramai yang mengesyaki penjenayah tersebut menggunakan ilmu hitam dalam kegiatannya.

"Bersebelahan dengan pagar rumah saya juga dibina laluan berbumbung sebagai kemudahan berteduh pejalan kaki. Saya khuatir ia memudahkan perompak untuk memanjat masuk ke halaman rumah saya," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.


THING LAI menunjukkan pagar besi rumahnya yang menjadi sasaran perompak untuk memecah masuk.


Sementara itu, dalam lawatan Pengerusi Biro Pengaduan Awam Gerakan, Wilson Lau ke kawasan tersebut, beliau mengulas bahawa kawasan sekitar Jalan Burung Garuda telah berlaku banyak kes kecurian dan rompakan yang tidak dilaporkan kepada pihak berkuasa.

"Pihak DBKL juga telah bersetuju untuk mengalihkan anak tangga longkang yang dipercayai menjadi tempat persembunyian penjenayah.

"Mengenai saranan pengalihan laluan berbumbung yang sering digunakan untuk memanjat masuk kediaman penduduk pula masih dalam dalam perbincangan dengan pihak DBKL.

"Kata putus mengenainya masih dalam perbincangan," ujarnya ketika mengadakan lawatan di kawasan tersebut bersama beberapa agensi lain seperti Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


CFM layan aduan jalur lebar

Posted:

CFM layan aduan jalur lebar

Pengguna mempunyai hak untuk mengadu mengenai ketidakpuasan hati berkenaan kualiti perkhidmatan jalur lebar atau mengenai bil dan caj yang dikenakan.


RAMAI pengguna yang tidak mengetahui CFM merupakan badan yang dapat membantu menerima aduan mereka mengenai masalah perkhidmatan jalur lebar dan telefon.


PENGGUNA telefon dan perkhidmatan jalur lebar pastinya mempunyai pelbagai kisah mengenai perkhidmatan yang mereka langgan, lebih-lebih lagi mengenai kekecewaan akibat perkhidmatan yang diterima tidak seperti yang diharapkan.

Justeru apakah tindakan yang diambil? Ternyata ramai pengguna hanya mendiamkan diri berbanding menuntut hak mereka kerana berpendapat ia sekadar isu kecil yang membabitkan kerugian sedikit.

Ada juga pengguna yang membuat aduan kepada penyedia perkhidmatan jalur lebar yang mereka langgan, tetapi tidak dapat mencari jalan penyelesaian terbaik.

Pengarah Eksekutif Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM), Azizan Mohd. Afandi memberitahu, pengguna mempunyai hak untuk mendapat pembelaan sekiranya masih tidak berpuas hati biarpun selepas membuat aduan kepada penyedia perkhidmatan jalur lebar.

"CFM merupakan medium yang jarang digunakan oleh pengguna dengan sewajarnya sedangkan setiap aduan yang diterima akan cuba diselesaikan membabitkan semua pihak yang terbabit.

"Pengguna mestilah mengetahui hak mereka dan yang paling penting, semak setiap bil yang dikenakan supaya mereka tidak teraniaya," katanya ketika ditemui di pejabat CFM di Straits Building, Lebuh Pasar, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Menurut Azizan, Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai jumlah langganan telefon dan jalur lebar tertinggi di dunia dengan jumlah pelanggan sebanyak 37 juta, melebihi jumlah penduduk negara sendiri yang berjumlah kira-kira 28 juta.

"Ini bermakna, seorang pengguna melanggan lebih daripada satu perkhidmatan jalur lebar dan merupakan satu jumlah yang besar jika dibandingkan dengan jumlah aduan yang diterima sejak beberapa tahun kebelakangan ini," katanya.


ADUAN kepada CFM akan turut dipanjangkan ke pihak lain yang berkaitan seperti SKMM dan TTPM.


Azizan memberitahu, pada tahun 2011 jumlah aduan yang diterima CFM adalah berjumlah 1,291 aduan, di mana 48 peratus daripadanya adalah berkenaan perkhidmatan jalur lebar dan 38 peratus lagi berkenaan perkhidmatan telefon.

"Pada tahun 2010 aduan berkenaan perkhidmatan telefon lebih tinggi iaitu berkenaan bil dan caj yang dikenakan, tetapi trend itu sudah berubah selepas beberapa kempen berkenaan hak pengguna dianjurkan CFM sepanjang tahun lalu," katanya.

Dalam pada itu katanya, CFM dibangunkan oleh Suruhanjaya Multimedia dan Komunikasi Malaysia (SKMM) sebagai platform untuk menguruskan aduan-aduan pengguna berkenaan isu-isu yang lebih kecil.

"CFM berbeza dengan SKMM di mana CFM mengawal selia isu-isu berkenaan multimedia dan komunikasi tanpa membabitkan perundangan. Ia turut dianggotai oleh penyedia-penyedia perkhidmatan yang ada di Malaysia.

"Sekiranya pengguna membuka laman web penyedia-penyedia perkhidmatan jalur lebar seperti Celcom, Maxis dan DiGi, mereka akan dapati terdapat logo CFM dan nombor yang boleh dihubungi untuk membuat aduan yang berkenaan," katanya.

Bagaimanapun katanya, CFM tidak menolak apa sahaja aduan berkenaan perkhidmatan jalur lebar biarpun ia di bawah bidang kuasa SKMM.

"CFM akan membantu pengguna menyalurkan aduan mereka mengikut medium yang tepat.

"Sekiranya aduan tersebut memerlukan penyiasatan lanjut kami akan salurkan kepada SKMM, manakala sekiranya aduan membabitkan tuntutan, kami akan salurkan kepada Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM)," katanya.

Tambah beliau, keputusan yang dicapai tidak semestinya menyebelahi pihak pengguna semata-mata, sebaliknya ia akan menyebelahi pihak yang sepatutnya apabila siasatan dibuat.

"Kepada pengguna yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai CFM dan melihat laporan tahunan dan statistik berkenaan boleh melayari laman web CFM di www.cfm.org.my," katanya.

Legasi Yasmin terus dikenang

Posted:

Legasi Yasmin terus dikenang

Oleh NIZHA PERIASWAMY


ORKED banyak mengumpulkan bahan bagi menentukan kandungan buku Yasmin How You Know?.


MAJLIS pelancaran buku mengenai seorang penggiat seni filem berjiwa Malaysia yang sudah tiada, berlangsung dalam imbasan kenangan manis dan titisan air mata.

Menghargai jasa Nong Taib

Posted:

Menghargai jasa Nong Taib

Oleh MAZNAH ABU BAKAR

NONG TAIB menerima pingat British Empayar Medal (BEM) semasa pemerintahan Inggeris.


BEDIL buluh dan senapang terung manggor ialah antara permainan tradisi warisan yang dimainkan pada zaman dahulu di negara ini termasuk di Ulu Cheka, Jerantut, Pahang.

Permainan tersebut amat disukai kanak-kanak, umpama mewarisi jejak kepahlawanan nenek moyang mereka yang pernah bertempur dengan musuh untuk mendapatkan kemerdekaan.

Pada tahun 2007, selama lima hari empat malam penduduk Ulu Cheka meraikan sambutan 100 tahun kewujudan kampung itu dan mengenang jasa pahlawan yang membukanya - Nong Taib Santan. Allahyarham disanjung kerana beliau pahlawan terbilang, sahabat kepada Mat Kilau dan Tok Bahaman.

Dilahirkan pada tahun 1882, beliau menghembuskan nafas terakhir pada tahun 1977 dengan meninggalkan isteri dan 11 orang anak serta cucu cicit.

Nong Taib atau digelar Pawang Nong kerana kepakarannya mengubati penyakit secara tradisional, bersama tujuh rakan, telah membuka Kampung Ulu Cheka pada 1907 dan dilantik sebagai Ketua Kampung pertama sehingga tahun 1966.

Kini seorang daripada cucu saudaranya mewarisi kepimpinan beliau sebagai Ketua Kampung Ulu Cheka, Nazri Che Husin, 49.

Menurut Nazri, Nong Taib ialah seorang pendekar silat cekak. Ramai orang Melayu ketika itu datang belajar ilmu silat dengannya.

Beberapa kali datuk saudaranya itu hendak ditangkap askar Jepun, tetapi Nong Taib dapat meloloskan diri. Mengikut cerita orang tua-tua, beliau berjaya 'memagari' Kampung Ulu Cheka daripada diceroboh tentera Jepun dan pengganas komunis.

Pengaruh komunis juga tidak dapat menembusi kampung itu kerana penduduk Kampung Ulu Cheka amat bersatu padu di bawah kepimpinan Nong Taib yang menubuhkan pasukan kawalan Home Guard dan polis simpanan semasa zaman darurat.

Atas kebijaksanaan beliau ketika itu, penduduk Kampung Ulu Cheka tidak dipindahkan dan mereka dibekalkan senapang patah untuk menentang pengganas komunis.

KETOKOHAN Nong Taib sebagai pahlawan di Ulu Cheka terus menjadi sebutan sehingga hari ini.


Nong Taib juga terlibat dengan Peperangan Perlok, menentang komunis di Maran, Pahang. Menurut seorang guru, Jamlus Mat Zium, kisah peperangan itu disebut dalam buku bertajuk Askar Melayu 50 Tahun tulisan Tan Sri Abdul Samad Idris terbitan Pustaka Budiman Sdn. Bhd.

Ketokohan Nong Taib terserlah apabila beliau berjaya menyelamatkan seorang pembesar negeri yang ditahan komunis di Tong Kiat, Maran pada tahun 1945. Selepas peristiwa itu beliau diisytiharkan sebagai Pawang Diraja oleh Sultan Pahang.

Sebagai menghargai jasa seorang pejuang, Nong Taib diberi pengiktirafan menerima pingat British Empayar Medal (BEM) yang dihantar sendiri oleh Jeneral Sir Gerald Templer selain menerima pingat Ahli Mangku Negara (AMN) dan Pingat Jaksa Kebaktian (PJK) daripada Kerajaan Persekutuan serta Pingat Kelakuan Terpuji (PKT) dari Pahang.

Sebagai penghormatan kepada Nong Taib, Sekolah Kebangsaan Ulu Cheka ditukar nama kepada Sekolah Kebangsaan Pawang Nong.

Semangat kental warisan pahlawan Nong Taib mengalir dalam jiwa penduduk Ulu Cheka untuk terus menyemarakkan semangat patriotik. Saban tahun diadakan sambutan hari kemerdekaan dengan pelbagai aktiviti.

Penduduk Ulu Cheka berusaha mengekalkan semangat nasionalisme dalam generasi muda dengan membudayakan amalan mengibarkan Jalur Gemilang pada bulan kemerdekaan saban tahun sehingga menjadi tradisi yang menaikkan semangat cintakan negara.

Adakalanya anak-anak muda menyertai konvoi bermotosikal membawa Jalur Gemilang mengelilingi kampung atau mengambil bahagian dalam Larian Kemerdekaan.

Memandangkan tahun ini, bulan kemerdekaan disambut pada bulan Syawal maka tidak banyak aktiviti diadakan. Jika tidak, persembahan puisi, nasyid dan kuiz berkaitan kemerdekaan, turut diadakan.

Sebelum ini sebuah bilik sementara juga diwujudkan sebagai galeri khas mengenang jasa Nong Taib di Sekolah Kebangsaan Pawang Nong.

Ia menyimpan koleksi pahlawan seperti pakaian silat, gambar-gambar lama dan sebagainya milik Nong Taib serta penduduk lain yang pernah berjasa.

Ketika sambutan 100 tahun Kampung Ulu Cheka, penduduk kampung berjaya mengumpulkan lebih 260 artifak, tetapi peralatan itu dikembalikan semula kepada pemilik kampung kerana ketiadaan galeri kekal untuk dijadikan tempat simpanan.

Penduduk kampung amat memerlukan sebuah galeri yang boleh menempatkan bahan sejarah itu untuk dijadikan rujukan generasi akan datang dan mengekalkan warisan turun.

Nazri berharap ada pihak tertentu terutama Jabatan Warisan Negara sudi menaja atau menyediakan galeri khas untuk menyimpan semua koleksi pahlawan itu. – Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Arsenal malukan Liverpool

Posted:

Arsenal malukan Liverpool

LONDON – Arsenal memalukan Liverpool di gelanggang sendiri apabila mencatatkan kemenangan 2-0 dalam saingan Liga Perdana England di Stadium Anfield malam tadi. Ia merupakan kemenangan sulung yang diraih skuad kendalian Arsene Wenger itu musim ini. Sebelum ini, skuad The Gunners sekadar seri tanpa jaringan dengan Sunderland dan Stoke City dalam dua perlawanan awal.

Pada aksi malam tadi, bintang baharu skuad The Gunners, Lukas Podolski mula menunjukkan taringnya apabila membuka tirai jaringan pada minit ke-31. Seorang lagi muka baharu yang dibawa masuk Wenger musim ini, Santi Cazorla turut berjaya mencetuskan impak positif apabila meledak gol kedua buat Arsenal pada minit ke-68. Kemenangan itu sudah pasti memberikan kelegaan buat Wenger yang sebelum ini resah dengan persembahan tidak menentu anak-anak buahnya apabila gagal meledak gol dalam dua perlawanan awal.

Ketiadaan bekas kapten, Robin van Persie yang membuat keputusan untuk berhijrah ke Manchester United juga sudah boleh dilupakan berdasarkan prestasi membanggakan Podolski dan Cazorla. Sementara itu, kekalahan di laman sendiri yang dialami Liverpool sudah pasti membuatkan pengendali kelab itu, Brendan Rodgers tidak senang duduk. Selepas dimalukan dengan kekalahan 0-3 oleh West Bromwich Albion pada aksi pembukaan liga 18 Ogos lalu dan sekadar seri 2-2 dengan Manchester City minggu lalu, Rodgers masih belum mampu mencetuskan impak positif buat skuad The Reds selepas dilantik selaku pengurus bagi menghadapi saingan musim ini. Sesuatu perlu dilakukan Rodgers agar anak-anak buahnya tidak terus kemarau kemenangan atau beliau perlu bersedia untuk dipecat. – Agensi

Wan Zack ketepi sentimen peribadi

Posted:

Wan Zack ketepi sentimen peribadi

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

WAN ZACK (kiri) turut mencatat nama sebagai penjaring pada aksi menentang Singapore Armed Forces pada saingan Liga Singapura semalam.


PELEDAK berbisa Harimau Muda, Wan Zack Haikal Wan Noor jelas tidak memikirkan sentimen 'luar padang' berhubung masa depannya bersama kelab divisyen tiga Jepun, FC Ryukyu.

Buktinya, Wan Zack, 21, berjaya meledak satu gol ketika membantu Harimau Muda 'mengerjakan' Singapore Armed Forces dengan keputusan 4-1 dalam aksi Liga Singapura (Liga S) di Stadium Yishun, Singapura malam kelmarin.

Menurut Wan Zack, dia sentiasa percaya kepada rezeki yang dianugerahkan Tuhan, justeru tidak bermakna konsentrasinya terjejas meskipun belum mendapat sebarang pengesahan 'hitam-putih' daripada kelab yang berpangkalan di Okinawa itu.

"Sejujurnya saya gembira dengan pengalaman yang diraih sepanjang berada di Jepun tetapi jika dipilih sudah tentu ia cukup mengujakan.

"Saya percaya rezeki berada di mana-mana tidak kira di Jepun mahupun di Eropah, seandainya masa masih belum tiba saya mahu fokus bersama Harimau Muda dalam saingan Liga S terlebih dahulu," katanya kepada Kosmo!.

Misteri mengenai masa depan Wan Zack bersama rakan sepasukannya, Wan Zaharulnizam Wan Zakaria, 21, bersama FC Ryukyu masih belum ternoktah biarpun latihan pemilihan selama 19 hari bersama skuad kendalian Takeo Matsuda itu telah pun berakhir pada 28 Julai lalu.

Dalam pada itu, Wan Zack juga tidak meletakkan sasaran tertentu untuk muncul sebagai penjaring terbanyak Liga S musim ini biarpun telah meledak empat gol bersama Harimau Muda setakat ini.

"Kalau sentiasa menjaringkan gol sememangnya bonus, cuma saya lebih menumpukan perhatian membantu Harimau Muda untuk sekurang-kurangnya menamatkan saingan di tangga kelima liga musim ini," jelasnya sambil memberitahu tidak lagi dibelenggu kecederaan harmstring paha kanannya sebelum ini.

Dalam perlawanan kelmarin, seorang lagi penyerang berbisa negara, Ahmad Hazwan Bakri juga kembali menemui sentuhan selepas meledak hatrik sekali gus muncul penjaring terbanyak Harimau Muda dalam aksi Liga S dengan enam gol setakat ini.

Gol saguhati Armed Forces pula dijaringkan Mislav Karoglan pada masa kecederaan. Dengan kemenangan itu, skuad kendalian Ong Kim Swee kini melonjak ke tangga keempat Liga S dengan 32 mata selepas 17 perlawanan.

Ia merupakan aksi terakhir anak-anak buah Kim Swee dalam saingan Liga S sebelum 'berehat seketika' bagi menyertai kejohanan jemputan Piala SCTV di Indonesia selama lima hari bermula 6 September depan.

Mereka hanya akan kembali meneruskan perjuangan dalam saingan Liga S menentang Home United di Stadium Yishun pada 15 September depan.

Kesibukan jadual Harimau Muda juga tidak berakhir di situ sahaja apabila mereka bakal menyertai satu lagi kejohanan jemputan iaitu Newspaper Cup di Vietnam pada Oktober depan.

Padah menanti Sharbinee

Posted:

Padah menanti Sharbinee

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my

KESILAPAN penjaga gol Terengganu, Ahmad Sharbinee Allawee yang membenarkan Kedah menyamakan kedudukan 1-1 dalam saingan Kumpulan B Piala Malaysia 2012 di Stadium Sultan Ismail Nasirruddin Shah, Kuala Terengganu malam kelmarin bakal mengundang padah kepada dirinya.

"Saya memang sangat kecewa dengan tindakannya (Sharbinee). Saya juga kecewa bagi pihak seluruh rakyat Terengganu serta Menteri Besar (Datuk Seri Ahmad Said) di atas tindakannya itu.

"Apa yang dia buat itu memang salah. Ini bukan kali pertama dia melakukan kesilapan seperti itu dan ia memang dilihat keterlaluan," kata pengendali Penyu, Peter James Butler.

Mengulas lanjut, Butler berkata, skuad Penyu tidak akan maju sekiranya pemain seperti itu terus kekal dalam pasukan.

"Saya tidak perlukan pemain yang tidak jujur (dalam pasukan), saya mahu yang berdisiplin.

"Keputusan malam ini (kelmarin) sangat tidak relevan. Tidak kira menang atau kalah. Mungkin selamat jika saya katakan dia (Sharbinee) tidak akan berada dalam kesebelasan utama lagi selepas ini," katanya.

Pada perlawanan malam kelmarin, Terengganu bermain dengan cukup baik apabila mendahului seawal minit ke-20 hasil tendangan percuma daripada luar kotak penalti oleh penyerang import, Francis Forkey Doe.

Bagaimanapun, pada separuh masa kedua, kapten Kedah, Baddrol Bakhtiar kembali menyamakan kedudukan pada minit ke-62 hasil tendangan penjuru yang gagal ditangkap penjaga gol tuan rumah, Sharbinee Allawee.

Ia sekali gus telah membuatkan Butler menggantikan Sharbinee dengan penjaga gol simpanan, Md. Sharmiza Yusof.

Dalam pada itu, Butler memberitahu, skuad kendaliannya akan terus berjuang dalam baki dua perlawanan Piala Malaysia.

"Kita mempunyai maruah dan akan terus berjuang menentang Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Kelantan kelak," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Taliban pamer klip video kepala manusia

Posted:

Taliban pamer klip video kepala manusia

DUA anggota Taliban berkawal di kubu kuat kumpulan berkenaan di Shawal, dalam wilayah Waziristan Selatan di Pakistan pada 5 Ogos lalu.


KHAR - Kumpulan Taliban menghantar satu klip video menunjukkan 12 kepala askar kelmarin selepas beberapa pegawai menyatakan, seramai 15 anggota tentera Pakistan hilang dalam pertempuran menentang militan berkenaan.

Rakaman itu yang dihantar kepada agensi berita AFP, menunjukkan beberapa militan Taliban berdiri di belakang 12 kepala manusia, dipercayai askar Pakistan.

Jurucakap kumpulan Tehreek-e-Taliban Pakistan(TTP) yang mengaku bertanggungjawab melakukan pembunuhan itu, Sirajud Din menyatakan, mereka dibunuh bagi membalas dendam kekejaman tentera terhadap militan Taliban.

Perkembangan itu berlaku selepas tentera Pakistan mengadakan satu operasi untuk menghapuskan militan-militan Taliban yang menawan daerah Bajaur pada Selasa lalu.

Kumpulan berkenaan dipercayai memasuki Pakistan dari wilayah Kunar di Afghanistan pada Jumaat lepas. - AFP

Ogos bulan dua kali mengambang penuh

Posted:

Ogos bulan dua kali mengambang penuh

FENOMENA bulan biru dilihat di langit semasa upacara penghormatan terakhir untuk angkasawan Neil Armstrong berlangsung di bandar raya Cincinnati, Amerika Syarikat kelmarin.


LONDON - Fenomena bulan purnama menyinari langit lebih daripada sekali dalam sebulan dapat dilihat di serata dunia kelmarin.

Menurut akhbar MailOnline, bulan mengambang penuh pada 2 dan 31 haribulan sepanjang Ogos lalu.

Dikenali sebagai bulan biru, fenomena yang berlaku sekali setiap 2.7 tahun itu telah menarik perhatian ahli astronomi dan orang ramai di seluruh dunia.

Kejadian luar biasa itu diramalkan berlaku sekali lagi pada Mei 2015.

Menurut akhbar berkenaan, nama bulan biru tiada kaitan dengan keadaan fizikal bulan dengan maksud istilah tersebut hilang ditelan zaman.

Warna biasa bulan semasa bersinar di langit adalah putih.

Namun, bulan pernah berwarna biru selama dua tahun apabila Gunung Berapi Krakatoa meletus di Indonesia pada 1883.

Warna biru tersebut ekoran abu mikroskopik gunung berapi yang melitupi angkasa dan hanya membenarkan sebahagian gelombang cahaya menembusi atmosfera bumi. - Agensi

Pemuda hampa pesawat buatan sendiri tidak lulus terbang

Posted:

Pemuda hampa pesawat buatan sendiri tidak lulus terbang

MOHAMED MAHMED menaiki sebuah pesawat buatan sendiri kelmarin di Berrechid dekat Casablanca, Maghribi.


BERRECHID - Seorang pemuda di Maghribi hampa kerana sebuah pesawat kecil yang dibinanya di sini tidak mendapat kelulusan terbang oleh pihak berkuasa negara itu.

Pemuda berkenaan, Mahmed Mohamed memberitahu agensi berita AFP melalui telefon bahawa dia mengambil masa tiga bulan untuk membina pesawat ringan itu.

Berusia 22 tahun, Mahmed berkata, pesawat satu enjin berkenaan memiliki panjang empat meter dan berat sekitar 55 kilogram.

Menurutnya, kapal terbang tersebut boleh mencapai kelajuan 200 kilometer/ sejam dan terbang sejauh 120 km pada ketinggian 33 meter.

"Mereka (pihak berkuasa penerbangan) menyatakan, pesawat ini tidak layak untuk terbang dan boleh jatuh menimpa orang," keluh pencipta muda tersebut.

"Saya sepatutnya diberikan peluang untuk menguji rekaan ini. Saya yakin dengan keupayaan pesawat ini," tambahnya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved