Jumaat, 22 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Layang-layang bawa Fadzil jelajah dunia

Posted:

Layang-layang bawa Fadzil jelajah dunia

Layang-layang bawa Fadzil jelajah dunia

RUANG udara Pasir Gudang dipenuhi dengan layang-layang sempena Festival Layang-Layang Sedunia ke 18 di Bukit Layang-Layang, Johor Bahru, Johor.


PERNAH suatu ketika dahulu, Deputi Superitendan Mohd. Fadzil Ali beranggapan bahawa bermain layang-layang hanya sekadar hobi picisan atau sekadar permainan tradisi anak kampung. Namun, Mohd. Fadzil terkesima seketika apabila mendapati sesetengah pelayang antarabangsa menjadikan ia sebagai kerjaya profesional mereka.

"Berkenalan dengan pelayang dari seluruh dunia menerusi beberapa festival, telah menepis persepsi saya bahawa bermain layang-layang bukan sesuatu yang boleh dipandang enteng.

"Saya mengambil contoh di Shenzen, China, mereka menjadikan layang-layang sebagai satu industri. Di situ juga terdapat kilang khas untuk membuat dan mereka cipta teknologi layang-layang," kata anak kelahiran Merlimau, Melaka ketika ditemui di Festival Layang-Layang Sedunia Pasir Gudang Ke-18 di Bukit Layang-Layang Pasir Gudang baru-baru ini.

Pegawai Polis di Bahagian Pentadbiran Bahagian Agama dan Kaunseling, Bukit Aman itu leka bercerita. Ujarnya, senario di India lebih menakjubkan. Pada setiap 14 Januari, negara itu diisytiharkan cuti umum.

Seluruh penduduk di pelosok India termasuk penggemar layang-layang dari seluruh dunia akan menerbangkan layang-layang ke angkasa biru.

Sesetengah penganut agama juga, menjadikan festival itu sebagai acara spiritual dalam memuja semangat angin.

Berterbangan di udara

"Namun yang paling signifikan dan mencuri tumpuan saya, majoriti daripada pelayang akan bermain atas bumbung rumah dan akan berlawan sesama sendiri dengan memutuskan layang-layang masing-masing.

"Ketika itu, kita akan menyaksikan berjuta layang-layang yang berwarna-warni akan melayang di ruang udara dan hal ini juga menarik perhatian menteri di sana untuk merasakan kehangatan festival itu," katanya penuh teruja.

Mohd. Fadzil sendiri sedang mengorak langkah untuk menjadi pelayang profesional. Beliau mula aktif bermain layang-layang sejak tahun 2004.

Kini dia bernaung di bawah Persatuan Pelayang Johor yang kini terdapat kira-kira 50 pelayang. Sejak itu, dia sudah mengembara jauh ke Perancis, India, China, Vietnam,

MOHD. FADZIL (kanan) menunjukkan layang-layang bertemakan polis trafik dan mat rempitnya.


Kemboja dan banyak lagi negara untuk melayangkan layang-layang jenama Malaysia.

"Sampai sekarang saya tak percaya yang layang-layang telah membawa saya merantau ke serata dunia," ujarnya.

Sambil merenung layang-layang yang berterbangan di awan, pegawai polis itu bercerita tentang perbezaan layang-layang tempatan dan antarabangsa.

"Layang-layang ada banyak jenis dan Malaysia punya yang paling unik kerana kita masih mengekalkan ciri-ciri pembuatan tradisional.

"Kita masih menggunakan kertas, buluh dan masih mengamalkan proses meracik buluh dengan pisau dan ia sama sekali berlainan dengan buatan antarabangsa," jelasnya.

Bagi menonjolkan identiti Malaysia, lelaki ini berkata, lazimnya para pelayang tempatan akan menerbangkan layang-layang imej orang utan, buaya, harimau, petai mahu pun keris.

Sambung Mohd. Fadzil, layang-layang negara Barat diklasifikasikan sebagai layang-layang moden.

"Dalam pembuatan layang-layang seperti itu mereka menggunakan bahan-bahan seperti karbon, spa, kain ripstop, kain nilon dan kain payung.

"Mengapa mereka tak menggunakan kertas seperti kita? Jawapannya kerana kadar tiupan angin di sana sangat kuat, jika gunakan kertas, layang-layang akan koyak," katanya yang mempertaruhkan layang-layangnya yang dinamakan Polis Trafik Naik Motosikal Kejar Mat Rempit pada pertandingan kali ini.

Kikis stigma

Mohd. Fadzil cuba mengikis stigma masyarakat yang memandang sebelah mata permainan tradisi kebanggaan Melayu ini.

Anak kelahiran Melaka ini memberitahu, untuk menjayakan hobi bermain layang-layang kosnya agak tinggi.

"Untuk menyertai festival bertaraf dunia, saya terpaksa membeli layang-layang dari New Zealand sebelum mengubah suainya mengikut cita rasa tempatan dan harganya berjumlah RM20,000.

"Malaysia masih belum mampu menghasilkan teknologi layang-layang mengikut piawaian antarabangsa lagi," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Seni pembuatan layang-layang sebenarnya tidak mudah. Hal itu diakui sendiri oleh seorang lagi pelayang tempatan, Syed Nurfaizal Syed Mokhtar, 36, dari Perlis.

Ujarnya, persiapan dan penyediaan layang-layangnya yang diberi nama Paul Perlis agak rumit dan mengambil masa dua bulan untuk disiapkan.

"Kain yang digunakan adalah daripada jenis ripstop yang ditempah dari China," katanya.

Beritahu Syed Nurfaizal, Paul Perlis yang berbentuk jejari sotong berukuran 50 meter panjang dan berat 16 kilogram memerlukan angin yang kuat untuk diterbangkan.

"Faktor angin dan cuaca merupakan faktor penting untuk menerbangkan layang-layang selain kehebatan teknologinya," ujarnya yang berpengalaman luas dalam membuat persembahan layang-layang di Indonesia dan Thailand selain pernah menyertai pertandingan di Berk, Perancis dua tahun lalu.


PESERTA Orang Kurang Upaya dari Korea Selatan, Jacqui bermain layang-layang Inflatable Legs.


Sebenarnya minat terhadap layang-layang setara dengan mereka yang minat memancing, kata seorang pelayang tempatan, Mohd. Zain Abd Hamid, 43. Ujarnya, masa yang agak lama untuk menghasilkan sebuah layang-layang adakalanya menguji kesabaran diri, namun beliau tidak patah semangat.

"Saya dan rakan-rakan bersengkang mata untuk menyiapkannya kerana kami hadir ke sini bukan untuk bertanding atau membuat persembahan, tetapi mahu menonjolkan kreativiti untuk menjamu mata pengunjung," katanya sambil membetulkan kain layangnya.

Sebanyak 836 pelayang dari 36 negara menyertai Festival Layang-Layang Sedunia Pasir Gudang anjuran kerajaan negeri Johor dengan kerjasama MPPG, Jabatan Pelancongan Negeri Johor dan Persatuan Pelayang Malaysia.

Masing-masing dari negara China, Australia, New Zealand, Amerika Syarikat, Jepun, Indonesia, Brunei serta empat negara peserta baharu iaitu Colombia, Rusia, Ukraine dan Zambia.

Seorang peserta dari Jerman, Oliver W. Matt, 50, menggambarkan dia sudah sinonim dengan festival ini.

Tonjolkan identiti

"Saya sudah tiga kali menyertainya, menang atau kalah bukan soal utama. Selain suka bermain layang-layang, di sinilah saya dapat melihat keunikan yang dibawa peserta yang menunjukkan kemahiran mereka mencipta layang-layang yang kreatif dengan budaya masing-masing.

"Dalam banyak-banyak negara, saya kagum dengan Malaysia kerana mereka menjadikan layang-layang untuk menonjolkan seni dan identiti negara mereka," ujar W. Matt sambil memberitahu layang-layang juga digemari oleh rakyat di negaranya.

Pelayang dari Austria, Helmut. C. Georgi, 61, pula terpesona dengan pembuatan layang-layang dari Jepun.

"Pelayang Jepun sangat bijak, mereka menonjolkan motif bunga sakura yang sangat cantik dan cara itu sekali gus berjaya mempromosikan budaya mereka," katanya.

Helmut merupakan antara pelayang yang paling senior dalam festival kali ini.

"Saya sudah menyertai festival layang-layang ini sebanyak 15 kali. Setiap tahun peserta melakukan pembaharuan dan menunjukkan kepakaran mereka mencipta layang-layang yang bersaiz kecil sehinggalah besar, itulah yang dinamakan kreatif dan dinamik," katanya.

Bufet untuk gajah

Posted:

Bufet untuk gajah

Bufet untuk gajah


SEKUMPULAN gajah dibawa berarak sebelum dijamu dengan pelbagai jenis buah-buahan.


MEJA makan bersaiz besar disediakan khas di tengah-tengah sebuah kawasan terbuka di Mae Sa, Chiang Mai. Di atas meja itu, limpahan buah-buahan dihidangkan dengan konsep bufet atau makan sehingga kenyang.

Namakan apa sahaja pisang, tebu, betik, nanas, jambu, buah naga, tembikai, jagung dan banyak lagi tersusun rapi. Sekali pandang, makanan tersebut mungkin memerlukan lebih 400 hingga 500 orang untuk menghabiskannya.

"Tambah lagi! Tambah lagi! kita perlukan lebih banyak buah-buahan. Di meja tengah, tetamu istimewa kita sudah kehabisan tebu, tolong isi lagi tebu di mejanya," jerit seorang lelaki, Kiol Chanarong mengarahkan beberapa petugas di situ mengangkat lebih banyak makanan.

Berbeza daripada bufet makan biasa, namun hari itu sajian yang dihidangkan bukanlah untuk orang sebaliknya 52 ekor gajah.

Menjadi salah satu simbol utama negara Thailand, gajah sememangnya mempunyai tempat istimewa di hati rakyat negara itu.

Disebabkan itulah, negara berkenaan mengisytiharkan 13 Mac setiap tahun sebagai Hari Gajah Kebangsaan.

Pada hari tersebut, gajah diberi layanan istimewa bak raja apabila dimandikan, dihias cantik, dibawa berarak dan sudah tentunya dilimpahkan dengan berkilogram makanan.


SEEKOR gajah memilih pelbagai jenis buah-buahan yang diatur bertingkat di Zoo Kao Kaew di Chonburi, Bangkok.


Hari Gajah Kebangsaan disambut di seluruh Thailand, malah tahun ini Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra turut menyambutnya di Ayutthaya.

Selain menunjukkan betapa eratnya hubungan penduduk Thailand dengan gajah, Hari Gajah Kebangsaan juga diadakan untuk menyebarkan kesedaran ramai tentang ancaman kepupusan haiwan itu.

"Hari ini, di seluruh dunia gajah diburu atas pelbagai sebab komersial. Disebabkan itu, anak-anak kita perlu dididik tentang kesedaran untuk mencintai haiwan ini," ujar Pengarah Zoo Kao Kaew, Suriya Sangpong yang turut meraikan sembilan ekor gajah di zoo berkenaan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Jamalul Kiram mahu saman

Posted:

Jamalul Kiram mahu saman

Jamalul Kiram mahu saman

TINDAKAN pihak berkuasa mendakwa lapan pengganas Sulu di mahkamah kelmarin merupakan antara pendorong kepada tindakan saman Jamalul Kiram terhadap kerajaan Malaysia.


TAGUIG CUTY, Filipina - Pasukan peguam pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III (gambar kecil) kini dikatakan sedang menyiapkan kertas tuntutan mahkamah untuk menyaman kerajaan Malaysia atas dakwaan membangunkan dan merampas Sabah secara haram.

Memetik laporan akhbar dalam talian, The Manila Times.Net, saman yang dihantar kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) itu menyatakan tuntutan 'denda' sebanyak AS$25 bilion (RM77.8 bilion) daripada kerajaan Malaysia.

Jurucakap Jamalul Kiram, Abraham Idjirani memberitahu, saman tersebut adalah jawapan kepada tuduhan melakukan keganasan yang dikenakan oleh pihak berkuasa Malaysia ke atas lapan rakyat Filipina baru-baru ini.

Menurut Idjirani, ini merupakan saman kali ketiga yang dikemukakan oleh pihak Jamalul Kiram.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

PDRM pertimbang anggota Ops Daulat naik pangkat

Posted:

PDRM pertimbang anggota Ops Daulat naik pangkat

PDRM pertimbang anggota Ops Daulat naik pangkat


KERETA perisai berantai ACV Adnan menyertai operasi memburu pengganas Sulu di Felda Sahabat, Lahad Datu semalam.


KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mempertimbangkan kenaikan pangkat untuk anggota yang bertugas dalam Ops Daulat di Sabah, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Bagaimanapun, menurut beliau, keputusan muktamad mengenai perkara itu hanya akan diputuskan setelah insiden pencerobohan itu selesai.

"Kenaikan pangkat adalah berpandukan undang-undang yang ada, iaitu mengikut perkiraan tahun perkhidmatan, selain ada perkara lain yang perlu dilihat," kata beliau kepada pemberita di sini semalam.

Sementara itu, Ismail menyelar kenyataan bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Harris Salleh yang menuduh PDRM menjalankan operasi merampas dan memusnahkan dokumen pengenalan diri masyarakat Suluk di Lahad Datu dan Semporna, Sabah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pengganas wanita Sulu kebulur

Posted:

Pengganas wanita Sulu kebulur

Pengganas wanita Sulu kebulur


RUMAH seorang penduduk Kampung Kembara Sakti, Lahad Datu yang terbakar selepas diceroboh empat lelaki bersenjata kelmarin.


LAHAD DATU - Sekumpulan wanita Sulu yang direkrut menjadi penembak tepat oleh gerombolan pengganas yang diketuai Azzumuddie Kiram yang menceroboh negeri ini sejak 12 Februari lalu, kini dipercayai hidup menderita kerana tiada makanan.

Mereka kini dipercayai hilang arah menyembunyikan diri di dalam hutan selepas Azzumuddie sudah meninggalkan kumpulan tersebut manakala pasukan keselamatan pula giat melancarkan Ops Daulat bagi memburu saki-baki pengganas itu.

Baki pengganas wanita yang bersembunyi kini dipercayai hidup dalam keadaan kusut masai dan badan kurus kerana tiada makanan.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar (gambar kecil) berkata, pihaknya percaya seramai lapan wanita menyertai puak pengganas Sulu dengan seorang daripada wanita itu telah ditembak mati dalam pertempuran pada 1 Mac lalu.

"Memang ada wanita dalam kumpulan pengganas Sulu dan kita sudah menembak seorang daripada pengganas wanita itu," kata beliau pada sidang akhbar di sini kelmarin.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Miliki semua teknologi terbaik SKYACTIV

Posted:

Miliki semua teknologi terbaik SKYACTIV

Miliki semua teknologi terbaik SKYACTIV

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN

PENAMPILAN luaran MAZDA6 memang tidak jauh berbeza dengan rekaan kereta konsep Mazda TAKERI.


MAZDA6 dibina berdasarkan kepada gayaan KODO - Soul of Motion Design yang banyak dipengaruhi oleh kereta konsep Mazda TAKERI dan Mazda SHINARI.

Ia bukan sekadar mengagumkan dari segi visual, malah rekaan tersebut menitikberatkan aspek aerodinamik, penjimatan bahan api dan kestabilan ketika dipandu pada kelajuan tinggi.

Sedan eksekutif itu dilihat sebagai model utama untuk produk generasi baharu Mazda. Maka, tidak hairanlah jika pasukan jurutera dan pereka bentuk Mazda menggunakan sepenuhnya kepakaran teknikal dan keterampilan yang mereka ada sewaktu membangunkan Mazda6.

Ini melibatkan aspek prestasi, dinamik pemanduan, reka bentuk, mesra alam sekitar dan keselamatan yang sememangnya sudah menjadi DNA kenderaan Mazda. Penampilan Mazda6 memang cukup sporty. Ia seolah-olah lari daripada rekaan yang biasa diterapkan pada model sedan segmen D.

Ketika hendak melancarkan Mazda6, Mazda perlu memastikan mesej yang sebelum ini disampaikan dengan jayanya oleh model CX-5 terus difahami oleh orang ramai. Usaha itu dilakukan dengan serius di pasaran Eropah terutama di United Kingdom.

Impak besar

Selain aplikasi pada peranti pintar yang menerangkan secara terperinci mengenai Mazda6, bilik-bilik pameran di sana turut dilengkapi komputer tablet bagi menjelaskan bagaimana sistem i-ELOOP, enjin dan ciri-ciri SKYACTIV yang lain berfungsi. Teknologi itu jugalah yang bertanggungjawab membuatkan nilai jualan semula produk Mazda semakin baik.

SKYACTIV memberi impak yang sangat besar terhadap jenama Mazda sama ada di peringkat global mahu pun di Malaysia. Malah, teknologi inovatif tersebut menjadi buah mulut dalam kalangan industri ketika pengeluar kenderaan yang lebih berpengaruh seperti BMW dan Volkswagen sibuk melobi teknologi Efficient Dynamics serta BlueMotion

RUANG kokpit Mazda6 dibina agar ergonomik dan lebih fokus kepada pemandu.


Technologies masing-masing.

Malam Rabu lalu, pengedar tunggal kenderaan Mazda di Malaysia, Bermaz Motor Sdn. Bhd. (Bermaz Motor) dan pemegang francaisnya, Prima Merdu Sdn. Bhd. (Prima Merdu) mengakhiri penantian orang ramai apabila melancarkan Mazda6 secara rasmi.

Tiga varian Mazda6 disediakan iaitu SKYACTIV-G 2.0 liter, SKYACTIV-G 2.5 liter dan SKYACTIV- G 2.5 liter wagon atau nama lebih glamor, Hatch Touring. Kedua-dua enjin itu kemudian dipadankan dengan transmisi automatik enam kelajuan, SKYACTIV-DRIVE.

Hasil kerja keras Bermaz Motor mencanang kehadiran Mazda6 ke pasaran tempatan, lebih 500 unit sedan itu sudah ditempah. Jumlah itu dijangka terus meningkat, memandangkan orang ramai kini boleh memandu uji Mazda6 di mana-mana bilik pameran Mazda di seluruh negara.

Ada banyak sebab kenapa anda perlu memasukkan Mazda6 dalam senarai jika mahu memiliki sebuah sedan segmen D. Sebab utamanya, Mazda6 dibangunkan untuk memanfaatkan sepenuhnya potensi teknologi SKYACTIV.

Sedia maklum bahawa Mazda6 merupakan model kedua dipasarkan di Malaysia yang berpaksikan kepada teknologi SKYACTIV selepas SUV CX-5. Maka, tidak hairanlah jika kebanyakan teknologi yang ada pada CX-5 boleh didapati pada Mazda6 generasi ketiga ini.

Malah, ia menjadi jentera yang lebih dinamik berikutan titik graviti rendah, ringan dan olengan tubuh minimum. Selain enjin berkuasa serta menjimatkan iaitu SKYACTIV-G 2.0 liter dan SKYACTIV-G 2.5 liter, Mazda6 turut digerakkan oleh transmisi yang menawarkan pemanduan lancar, SKYACTIV-DRIVE. Pedal pendikitnya juga disertakan dengan Kickdown Switch bagi meningkatkan lagi keseronokan pemandu mengawal jentera tersebut.

Mengikuti rapat trend penghasilan kenderaan kontemporari yang memberi penekanan terhadap penjimatan bahan api, Mazda6 (varian 2.5 liter) menjadi model pertama dilengkapi teknologi brek janaan semula tenaga atau i-ELOOP.

Bagaimana i-ELOOP berfungsi? Dalam kenderaan biasa, kira-kira 10 peratus output enjin digunakan untuk menggerakkan alternator dan menjana tenaga elektrik yang kemudiannya disimpan di dalam bateri.

Kaedah itu nyata tidak efisien. Justeru, jurutera Mazda membangunkan sistem i-ELOOP yang bertanggungjawab 'memerangkap' tenaga yang hilang sewaktu nyahpecutan. Tenaga itu kemudian disimpan dalam bentuk kuasa elektrik di dalam Electric Double Layer Capasitor (EDLC) berkapasiti tinggi.


SISTEM brek janaan semula tenaga i-ELOOP khas untuk varian 2.5 liter sahaja.


Tenaga elektrik di dalam EDLC yang boleh dicaj penuh dalam tempoh cuma tujuh hingga sepuluh saat itu akan digunakan untuk menjana komponen elektrikal kenderaan.

Kombinasi i-ELOOP dengan sistem melahu i-Stop serta teknologi SKYACTIV yang terdiri daripada rangkaian kuasa, casis dan kerangka membolehkan penggunaan bahan api sedan itu dijimatkan dalam jumlah yang signifikan.

Menyentuh tentang aspek ciri dan aksesori pula, perbezaan di antara varian 2.0 liter dan 2.5 liter agak ketara. Versi 2.5 liter dilengkapi sistem navigasi pada skrin sentuh TFT, bumbung suria serta sistem bunyi BOSE dengan 11 pembesar suara (enam unit pembesar suara untuk model 2.0 liter).

Bukan itu sahaja, varian tersebut juga lebih selamat menerusi beberapa sistem keselamatan yang diletakkan di bawah i-ACTIVSENSE. Ia terdiri daripada sistem Smart City Brake Support (SCBS) yang memantau jarak kenderaan di hadapan ketika dalam kesesakan lalu lintas.

Menggunakan teknologi infra merah, SCBS yang berfungsi pada kelajuan di antara 4 hingga 30km/j akan memberhentikan sepenuhnya kenderaan jika mengesan ia mungkin melanggar objek di hadapan.

Sementara Smart Brake Support (SBS) pula menggunakan radar miliwave untuk mengesan dan mengukur jarak kenderaan di hadapan. Sekiranya Mazda6 didapati berada terlalu rapat, SBS akan memberi amaran kepada pemandu. Apabila tiada tindakan diambil, SBS akan memperlahankan kenderaan. Ia berfungsi pada kelajuan antara 15 hingga 145 kilometer sejam (km/j).

Rear Vehicle Monitoring memantau titik buta kenderaan ketika hendak menukar laluan. Aspek keselamatan terus ditingkatkan menerusi aplikasi sistem Lane Departure Warning, Adaptive Front Lighting dan High Beam Control (HBC). HBC berfungsi merendahkan lampu utama secara automatik apabila mengesan cahaya lampu dari arah bertentangan.

Mazda6 didatangkan dalam bentuk import sepenuhnya (CBU) dari Jepun. Sebab itulah apabila ditanya mengenai sasaran jualan Mazda6, Pengarah Urusan Bermaz Motor, Datuk Ben Yeoh menyatakan pihaknya ingin menjual sebanyak mungkin sedan tersebut. Namun ia tetap bergantung terhadap permit import (AP) yang mampu diperoleh Bermaz Motor.

Apa pun, Mazda6 nampaknya tidak sukar untuk mencipta gelombang populariti di Malaysia tidak lama lagi.

Kereta berprestasi untuk semua!

Posted:

Kereta berprestasi untuk semua!

Kereta berprestasi untuk semua!

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


PERBEZAAN penampilan luaran Golf GTI dengan varian standard adalah agak ketara.


VOLKSWAGEN (VW) Golf ialah sebuah kereta yang hebat dan menjadi idaman ramai. Mencapai taraf kereta idaman adalah suatu yang hebat ketika rata-rata orang membeli kereta kerana keperluan.

Jenama VW sebenarnya masih baharu di negara kita, tetapi entah bagaimana senang-senang sahaja ia mampu menarik banyak perhatian. Hendak kata harganya murah jauh sekali, jika dibandingkan dengan produk Jepun atau Korea.

VW Golf 1.4 TSI misalnya dijual sekitar RM160,000 manakala Polo 1.2 TSI pula ditawarkan pada harga RM108,000. Jika dibandingkan dari segi saiz ternyata lebih kurang sahaja dengan model pesaing dari Jepun atau Korea.

Lebih menarik, kecuali Scirocco, reka bentuk kereta VW biasa-biasa sahaja. Boleh jadi persepsi bahawa buatan berkualiti tinggi adalah antara faktor penarik jualan.

Antara model VW yang popular dalam negara ialah Polo dan Golf. Kedua-dua model itu mempunyai peminat yang tersendiri. Menariknya, Polo dan Golf mempunyai varian sport dengan pangkal nama GTI.

Polo dan Golf GTI adalah untuk mereka yang mahukan kuasa dan eksklusiviti daripada model normal. Bijaknya VW dalam perancangan produk adalah dengan menawarkan pelbagai varian untuk pasaran.

Jika anda mahukan Golf atau Polo untuk kegunaan asas anda boleh beli model standard. Bagi pasaran luar negara, pengguna boleh membeli varian BlueMotion yang menjimatkan minyak.

Jadi pilihan ramai

Untuk mereka yang mahukan prestasi pula, anda boleh membayar model GTI. Lebih menarik apabila pemilik varian GTI terdiri daripada pelbagai peringkat usia dan gender. Ada yang muda, berusia dan kaum hawa.

Masalah dengan rata-rata varian sporty, ia hanya mampu menarik mata golongan muda, tetapi tidak untuk versi GTI. Inilah yang dipanggil genius apabila VW berjaya menjadikan varian sporty sebagai pilihan arus perdana.

VW Golf generasi ketujuh baru sahaja dilancarkan di Malaysia. Bonus untuk VW ialah Golf memenangi Car of the Year Award pada awal bulan Mac lepas.

Lebih menyeronokkan, Golf mencatat skor 414 poin jauh meninggalkan pesaing lain seperti Toyota GT86/Subaru BR-Z dan Volvo V40 dengan masing-masing memperolehi 202 dan 189 poin.


TEMPAT duduk dibalut dengan corak klasik tartan yang menjadi signatur kepada Golf GTI.


Dengan pelancaran Golf 1.4 TSI di pasaran tempatan, VW Eropah sudah bersiap sedia untuk melancarkan Golf GTI. Buat pertama kali, model itu didatangkan dengan dua output kuasa iaitu standard 220PS GTI dan GTI Performance dengan 230PS yang turut dilengkapi cakera brek lebih besar dan limited-slip differential (VAQ).

GTI baharu dikuasakan oleh enjin turbo pancitan terus (TSI) dengan kedua-dua versi mempunyai tork maksimum 350Nm.

Versi GTI Performance mengambil masa 6.4 saat untuk mencecah kelajuan 99.78 kilometer sejam (km/j) dengan kelajuan maksimum 249.5km/j.

Kedua-dua versi dipasang dengan sistem Start/Stop dan memenuhi standard emisi EU-6 yang akan mula berkuatkuasa pada 2014. Memberi pilihan kepada pemandu, VW menawarkan transmisi enam kelajuan manual dan automatik (DSG).

Karakter sporty Golf GTI ditonjolkan lagi dengan angkup brek berwarna merah, tip ekzos krom berkembar dan suspensi sport. Pada luarannya dipasangkan rim aloi Brooklyn dengan tayar bersaiz 225/45.

Aksesori lain ialah peresap angin pada bampar belakang, lampu belakang LED yang digelapkan dan lampu utama bi-xenon dengan lampu LED siang hari. Perincian dalaman pula terdiri daripada kerusi sport dengan corak klasik tartan yang merupakan identiti GTI.

Berdasarkan varian GTI sedia ada yang dijual, saya yakin model baharu ini turut akan dijual di Malaysia. Seingat saya, tidak ada lagi model sporty yang berjaya dijual dengan banyak berbanding produk VW ini.

Angka jualan yang memberangsangkan telah membuatkan pengeluar lain ingin tumpang sekaki. Ford sudah menawarkan Focus ST dan tidak lama lagi Mercedes akan membawa masuk A Class baharu.

Jika A Class ditawarkan pada harga kompetitif, permainan selamat VW akan berubah. Selain A-Class, Volvo pula didakwa bakal membawa masuk V40.

Tidak sabar rasanya hendak tunggu VW menawarkan Golf GTI. Bukan apa, saja mahu lihat bagaimana pemain industri bersaing terutama sekali pengeluar Eropah. Satu input baharu selepas bertahun-tahun melihat persaingan pengeluar Jepun.

Peugeot 308 Griffe

Posted:

Peugeot 308 Griffe

Peugeot 308 Griffe


DARI KIRI: Pengarah Automobiles Peugeot untuk ASEAN, Lionel Faugeres; Ketua Pegawai Operasi Nasim, Datuk Samson Anand George dan Pengarah Urusan CS Euro Auto Sdn. Bhd., Ooi Choon Lai melancarkan Peugeot 308 Griffe di Butterworth, Pulau Pinang baru-baru ini.


NASIM Sdn. Bhd. (Nasim) baru-baru ini memperkenalkan model edisi terhad Peugeot 308 Griffe ke pasaran tempatan. Jentera itu dilengkapi pelbagai komponen khas untuk mereka yang mahukan sebuah kenderaan lebih sporty.

Set lampu utama bi-xenon yang boleh dilaras secara automatik itu kini diletak dalam perumah berwarna gelap.

Gril hadapannya berwarna krom. Sementara lampu DRL LED ditempatkan pada bahagian perumah lampu kabus. Pembaharuan lain melibatkan kit badan gentian karbon.

Bumbung panoramik yang didatangkan bersama spoiler Peugeot GTi menjadikannya semakin eksklusif. Tambahan baharu turut melibatkan rim aloi berukuran 17 inci.

Buka sahaja pintu, perkara pertama yang dikesan ialah kerusi jenis semi bucket. Stereng sport 308 Griffe kini dibalut kulit berserta jahitan benang merah. Kemasan sama dilakukan pada tombol gear, brek dan perehat tangan. Lantai kereta itu juga dilapik dengan karpet khas.

Pencahayaan putih menerangi instrumen meter dan butang dail kenderaan. Bagi meningkatkan keselesaan pemandu dan penumpang, Griffe dipasang pendingin hawa automatik dua zon. Selain corong pendingin hawa untuk tempat duduk belakang.

Jentera ity dikuasakan oleh enjin petrol 1.6 liter turbo tekanan tinggi bersama transmisi automatik enam kelajuan tiptronik. Bahan api disalurkan menerusi sistem pancitan terus membolehkan kereta itu mencatat kuasa sehingga 156hp dan tork setinggi 240Nm.

Ciri keselamatan yang ada pada Griffe ialah enam beg udara, ESP, ABS, EBD, EBA dan DCS. Ia didatangkan dengan tiga pilihan warna iaitu putih, kelabu dan merah.

Griffe ditawarkan pada harga atas jalan RM132,888 seunit dengan jaminan selama lima tahun tanpa had perbatuan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Dekatkan anak istimewa dengan sukan

Posted:

Dekatkan anak istimewa dengan sukan

Dekatkan anak istimewa dengan sukan

Oleh ZULHILMI JALIL

WALAUPUN diklasifikasikan sebagai orang kelainan upaya, Zaim Abu Hirzan Zaidan (tiga dari kiri) sentiasa bersemangat untuk bersukan.


FIZIKAL Zaim Abu Hirzan Zaidan, 17, sama seperti remaja lain yang seusia dengannya. Walaupun pada zahirnya, dia nampak sempurna, namun hakikatnya ada kekurangan yang tersembunyi pada diri anak muda itu.

Biarpun mempunyai masalah intelektual (terencat akal ringan), pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Alam Damai, Cheras, Kuala Lumpur itu cukup bijak berkata-kata ketika ditemubual wartawan.

Dia yang lebih mesra disapa dengan panggilan Zaim ketika ditemui di Bengkel Pendidikan Media - The Power of Sports yang dianjurkan oleh Procter & Gamble Malaysia (P&G) dan Sukan Olimpik Istimewa Malaysia (SOM) itu langsung tidak menunjukkan sebarang kekurangan yang ada pada dirinya.

Zaim antara insan yang tergolong sebagai Orang Kelainan Upaya (OKU) intelektual di bawah program SOM.

Siapa sangka, dua tahun lalu, Zaim pernah mengharumkan nama negara dengan membawa pulang satu pingat perak dan sebutir gangsa menerusi acara boling individu lelaki dan berpasukan pada kejohanan Sukan Istimewa Olimpik Dunia 2011 sempena musim panas di Athens, Greece.

Kejayaan Zaim jelas mencerminkan bahawa golongan kurang intelektual sepertinya mampu mengorak langkah kehadapan seperti insan normal yang lain.

Pencapaian membanggakan Zaim dalam hidupnya itu sesuai dijadikan contoh kepada ibu bapa yang mempunyai anak yang senasib seperti Zaim.

Tingkatkan kualiti hidup

Bengkel yang diadakan di Pusat Gymnasium, Universiti Teknologi Mara, Shah Alam, Selangor baru-baru itu, khas untuk pengamal media yang bertujuan untuk membuka mata orang ramai selain mendidik rakyat Malaysia mengenai kepentingan sukan dalam kehidupan insan yang mengalami masalah intelektual.

"Ia sebahagian daripada program tanggungjawab sosial korporat P&G di bawah kempen, Open Minds. Melalui Open Minds, kita telah berjaya mengubah dan meningkatkan mutu kehidupan lebih daripada 10,000 kanak-kanak istimewa.

"Mereka termasuklah daripada kategori kanak-kanak autistik, disleksia, palsi serebrum dan sindrom down," ujar Ketua Komunikasi P&G, Zulhaimi Abdul Hamid.


SALAH seorang peserta menunjukkan gerakan senaman ringkas menggunakan peralatan di gimnasium.


Tambahnya, pihak P&G sentiasa komited dalam memberi sokongan dan bantuan dalam bentuk dana kewangan kepada pihak SOM untuk mengetengahkan bakat golongan OKU.

Bengkel yang diadakan selama empat jam itu turut diisi dengan slot perkongsian ilmu oleh dua individu yang banyak terlibat dalam mencorak perubahan kanak-kanak istimewa dalam bidang sukan.

"Kanak-kanak istimewa yang melibatkan diri dengan sukan dapat meningkatkan keupayaan fizikal, memupuk sifat keyakinan diri yang tinggi selain membentuk imej kendiri yang lebih positif.

"Mereka akhirnya bukan sahaja mampu mengembangkan bakat, tetapi sekali gus suara mereka akan mula didengar umum," ujar penceramah jemputan, Nagoor Meera Abdullah yang merupakan Ketua Unit Bahagian Sukan Kurang Upaya, Institut Sukan Negara.

Menurut Nagoor lagi, menerusi sukan, ia mampu menjana perkembangan daripada segi mental, sosial dan spiritual kanak-kanak istimewa itu.

Sementara itu, jurulatih SOM, Shukry Hussain berkata, ibu bapa yang mempunyai anak-anak kurang intelektual perlu diberi pendedahan mengenai sukan.

Jelasnya, tidak ramai yang tahu bahawa sukan boleh membantu perkembangan kemahiran motor neurologi kanak-kanak.

"Jika kita ditakdirkan mempunyai anak OKU intelektual, tidak perlu mengurung mereka di dalam rumah.

"Sebaliknya, berilah mereka pendidikan khas dan galakan," ujar Shukry yang juga guru pendidikan khas di SMK Alam Damai.

Menurutnya, kanak-kanak itu perlu diberi peluang mencuba pelbagai jenis sukan sebelum bakat sebenar mereka dikenal pasti.

Sehingga kini, terdapat 100 atlet daripada golongan kurang intelektual di bawah SOM.

Pertemuan semula bekas penghuni RC 2

Posted:

Pertemuan semula bekas penghuni RC 2

Pertemuan semula bekas penghuni RC 2

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periaswamy@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN bekas pelajar India RC 2 UM yang bertemu semula selepas hampir 10 tahun berpisah.


WALAUPUN program perjumpaan semula diadakan hanya selepas 10 tahun, Ramesh Subramaniam, 35, tidak menyangka majlis yang diadakan tahun ini disambut baik oleh rakan-rakannya.

Berbanding sekitar 100 orang yang menyertai acara perjumpaan semula pelajar kaum India Kolej Penginapan Kedua atau dikenali RC 2, Universiti Malaya, Kuala Lumpur, 10 tahun lalu, sambutan tahun ini berjaya mengumpulkan lebih 200 orang bekas pelajar.

Inisiatif yang diusahakan semula oleh Ramesh, yang bekerja di bawah Kementerian Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat, adalah sebagai memenuhi permintaan seorang senior beliau di kolej yang sama.

"Senior saya meminta untuk mengumpul semua bekas pelajar RC 2 kerana beliau berada dalam keadaan tenat akibat kanser kolekterol. Kini beliau berada dalam tahap ketiga dan agak tenat. Jadi, tidak mahu berlengah, saya dan beberapa orang rakan lain dari kolej yang sama mula mengumpul bekas pelajar untuk pertemuan semula yang diadakan selepas sedekad," kata Ramesh yang meminta nama senior itu tidak disiarkan sebagai menghormati beliau.

Hasil kerja yang berterusan selama empat bulan, Ramesh bersama 24 orang ahli jawatankuasa berjaya mengumpul dan menjayakan acara perjumpaan semula yang diadakan pada 9 Mac lalu.

"Kebanyakan daripada bekas pelajar dihubungi melalui laman sosial Facebook dan selebihnya melalui telefon serta e-mel. Kami mengenakan bayaran supaya ia dapat disambut meriah danbaki wangdikumpul untuk didermakan kepada senior kami yang sedang tenat itu," ujar Ramesh.

Tambah beliau, bekas pelajar RC 2 telah mengumpul kira-kira RM3,000 untuk senior mereka dan menghantar beliau ke India untuk mendapatkan rawatan. Ramesh juga memberitahu, dia dan rakan-rakannya tidak akan teragak-agak untuk menambah amaun derma jika diperlukan untuk rawatan lanjut.

Dalam pada itu, seorang pekerja kantin di RC 2 yang dikenali Arumugam turut diraikan sebagai membalas jasa beliau berkhidmat di kantin itu sejak tahun 1970-an hingga sekarang.

Ramesh yang berasa berpuas hati dengan perjalanan majlis mengakui akan terus menganjur perjumpaan semula secara konsisten dan merancang untuk mengadakan acara yang sama pada 17 Mac 2018 iaitu dalam masa lima tahun lagi.

Rata-rata bekas pelajar yang ditemui, semuanya sudah mempunyai kerjaya yang profesional seperti majistret, akauntan, peguam, jurutera, guru, eksekutif bank, kakitangan kerajaan dan ahli perniagaan.

Tisu dengan ekstrak timun

Posted:

Tisu dengan ekstrak timun

Tisu dengan ekstrak timun


KLEENEX menganjurkan pertandingan berkongsi kelembutan dengan tisu Kleenex khas untuk penggunanya.


SETIAP individu memerlukan belaian mesra seperti sentuhan lembut daripada si manja, kemesraan pasangan tersayang atau kata-kata perangsang seorang sahabat setelah penat bekerja seharian di pejabat.

Jenama tisu, Kleenex merealisasikannya kerana sentuhan lembut dan menyegarkan mampu memberi kesan positif kepada kualiti kehidupan seseorang.

Kleenex tampil memperkenalkan inovasi terkini tisu Kleenex Natural tiga lapisan yang direndam dengan pati timun untuk meningkatkan kualiti tisu muka bagi menjaga aspek kelembutan.

Pengarah Pemasaran Kimberly-Clark Malaysia, Soo Woon Yee berkata, kulit manusia mudah terjejas dengan udara kering dan kotor.

"Kerosakan kulit juga berpunca daripada tabiat kerap mengesat dan membersih muka walhal kulit harus diberi penjagaan yang selembutnya," katanya.

Menurut Woon Yee, perbuatan mengesat kotoran atau solekan akan memberikan rasa kelembutan, segar dan semula jadi dengan menggunakan ekstrak timun yang sudah dikenali sebagai salah satu rahsia kecantikan kulit sejak turun-temurun.

Produk terbaharu tersebut diyakini dapat mengembalikan kesegaran kulit dan boleh digunakan untuk pembersihan yang halus dan semula jadi.

Sempena pelancaran produk baharu itu, Kleenex menjemput rakyat Malaysia untuk menyertai program Share The Softness with Kleenex yang berlangsung sepanjang Mac hingga April ini.

Peminat laman Facebook Kleenex hanya perlu menghantar beberapa siri nota ikhlas bersama ahli keluarga dan kawan-kawan untuk berpeluang memenangi hadiah menarik bernilai hampir RM24,000.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Peluang kembali terbuka

Posted:

Peluang kembali terbuka

Peluang kembali terbuka

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

PENJAGA gol skuad negara, Khairul Fahmi Che Mat (tiga dari kanan) berjaya menyelamatkan gawangnya daripada diasak pemain Yemen pada aksi kelayakan Piala Asia 2015 di Stadium Shah Alam malam tadi. Malaysia menang 2-1 pada perlawanan Kumpulan D itu.


MALAYSIA menghidupkan sisa-sisa peluang apabila mengatasi Yemen dengan kemenangan tipis 2-1 dalam aksi Kumpulan D kempen kelayakan Piala Asia 2015 di Stadium Shah Alam malam tadi.

Dengan kemenangan itu, skuad kendalian Datuk K. Rajagobal berjaya menamatkan kemarau kemenangan dalam tiga aksi antarabangsa selepas tersingkir pada separuh akhir Piala AFF Suzuki di tangan Thailand tahun lalu.

Untuk rekod, skuad negara tewas 0-3 dan 1-4 kepada Iraq dan Arab Saudi dalam aksi persahabatan sebelum ini termasuk tumpas 0-2 kepada Qatar dalam aksi pembuka tirai kumpulan di Doha, bulan lalu.

Pada aksi semalam, Harimau Malaya terlebih dulu mengasak seawal minit kedua namun hantaran jarak jauh kapten pasukan, Safiq Rahim gagal dibaca Amri Yahyah.

Tersentak dengan asakan itu, pasukan pelawat kembali mengatur gerakan akhirnya berjaya memecah kebuntuan selepas rembatan Aiman Saleh Al-Hagri terus melepasi jangkauan penjaga gol negara, Khairul Fahmi Che Mat pada minit ke-11.

Di sinilah malapetaka skuad negara bermula. Anak-anak buah Rajagobal dilihat mula kehilangan konsentrasi sebaik ketinggalan, mujurlah kecemerlangan Khairul Fahmi menggagalkan beberapa percubaan merbahaya penyerang Yemen selepas itu meredakan perasaan cemas lebih 10,000 penyokong tuan rumah.

Begitupun, pemain sayap negara, Azamuddin Akil akhirnya berjaya menyamakan kedudukan apabila mudah menolak masuk hasil kelam-kabut di depan pintu gol Yemen pada minit ke-26.

Jaringan penyamaan itu jelas menyuntik semangat juang Harimau Malaya yang kembali garang mengasak, namun beberapa percubaan merbahaya berjaya dipatahkan penjaga gol Yemen, Saleem Abdullah Saeed.

Peluang terbaik skuad negara menggandakan kelebihan hadir sebanyak dua kali pada minit ke-31 dan 42 namun percubaan Mohamad Fadhli Shas dan Norshahrul Idlan Talaha berjaya ditepis Saleem Abdullah.

Yemen yang sekali-sekala mengasak sekali lagi dilihat berbahaya menerusi pergerakan Aiman Saleh dan kapten, Akram Hamood Al-Wrafi namun percubaan mereka berjaya dibaca Khairul Fahmi.

Keputusan pengadil dari Australia, Peter Green yang tidak memberikan sepakan penalti biarpun bola dilihat terkena tangan pemain pertahanan Yemen, Abdul Aziz Mohammed Al-Gumaei juga mengecewakan penyokong tuan rumah.

Keghairahan kedua-dua pasukan berbalas serangan sepanjang babak kedua juga gagal menepati sasaran.

Penyerang 'semula jadi' Norshahrul atau Mat Yo juga dilihat individu yang paling kecewa atas padang apabila beberapa kali mensia-siakan peluang keemasan menambah jaringan.

Percaturan Rajagobal membawa masuk pemain gantian, Khyril Muhymeen Zambri akhirnya menjadi apabila penyerang itu tenang menanduk masuk hantaran Wan Zack Haikal Wan Nor untuk gol kemenangan Harimau Malaya pada minit ke-79.

Selepas ini, Harimau Malaya bakal membuat perhitungan dengan Bahrain di Stadium Shah Alam (15 Oktober) sebelum berdepan lawan sama di tempat lawan pada 15 November depan.

Raikkonen catat masa terpantas

Posted:

Raikkonen catat masa terpantas

Raikkonen catat masa terpantas


RAIKKONEN membuktikan kehebatannya apabila mencatat masa terpantas pada sesi latihan bebas GP Malaysia di Litar Sepang semalam.


BEKAS juara dunia, Kimi Raikkonen merakam masa terpantas dengan jentera Lotus F1 pada sesi latihan kedua perlumbaan kereta Formula Satu (F1) Grand Prix Malaysia 2013 di Litar Sepang semalam.

Dalam keadaan separuh litar basah ekoran hujan selama lima minit sebelum sesi semalam berakhir, pemandu Finland itu mencatat masa satu minit 36.569 saat pada pusingan ke-28 dalam sesi selama 90 minit itu.

Pencapaian itu sekali gus meningkatkan keyakinan pelumba berusia 33 tahun itu untuk memburu gelaran kedua musim ini setelah mengungguli perlumbaan pembuka tirai pada Grand Prix Australia di Melbourne, minggu lepas.

Ketinggalan 0.109 saat di belakang Raikkonen, ialah pemandu pasukan Infiniti Red Bull Racing, Sebastian Vettel dari Jerman diikuti Felipe Massa (1:36.661s) dari pasukan Scuderia Ferrari.

Tempat keempat disandang oleh rakan Massa, Fernando Alonso dengan catatan 1:36.985s dan pemandu terpantas sesi pertama, Mark Webber dari Infiniti Red Bull Racing yang mencatatkan masa kelima terpantas dengan 1:37.026s.

"Saya fikir, ia agak luar biasa hari ini (semalam) apabila pada sesi kedua, sebahagian daripada trek basah dan sebahagian lagi kering, tetapi semuanya kering dengan cepat. Kami tidak dapat melakukan banyak perkara kerana cuaca.

"Pada sebelah pagi, semua nampak seperti biasa walaupun tayar tidak tahan lama. Kami perlu mencuba beberapa perkara lagi untuk memperbaiki jentera dan melangkah setapak lagi," kata Raikkonen, juara dunia musim 2007 itu.

Dalam pada itu, Webber berkata, sesi latihan itu berjalan lancar tetapi mereka perlu memperbaiki beberapa perkara lagi bagi mencari rentak.

"Tayar masih merupakan masalah utama," katanya.

Sementara itu, pemandu pasukan Caterham F1 Team, Charles Pic (Perancis) dan Giedo Van der Garde (Belanda) masing-masing mencatat masa ke-20 dan 21 terpantas dengan 1:40.757s dan 1:40.768s.

Indonesia goyah berdepan Malaysia

Posted:

Indonesia goyah berdepan Malaysia

Indonesia goyah berdepan Malaysia


MOHAMMAD AHSAN (kiri) tidak dapat beraksi dengan skuad Indonesia kerana meminta pelepasan untuk melangsungkan perkahwinan.


SURABAYA - Skuad Indonesia percaya pertemuan mereka dengan Malaysia dalam aksi ketiga Kejohanan Badminton Piala Axiata 2013 hari ini bakal menjadi penentu kepada pasukan yang akan menjadi pemimpin peringkat kumpulan pada pusingan awal minggu pertama.

Indonesia bagaikan semakin goyah untuk berhadapan dengan Malaysia apabila beberapa tonggak utama mereka, Sony Dwi Kuncoro dan Mohammad Ahsan tidak dapat beraksi pada kejohanan yang menawarkan hadiah wang tunai keseluruhan AS$1 juta (RM3.11 juta) itu.

Sony terpaksa menarik diri akibat masalah kecederaan, manakala Mohammad Ahsan memohon pelepasan kerana mahu melangsungkan perkahwinan pada minggu ini.

Jurucakap Persatuan Bulutangkis Seluruh Indonesia (PBSI), Bambang Roedyanto berkata: "Hampir separuh daripada pemain yang didaftarkan pada kejohanan ini tidak dapat beraksi atas masalah yang tidak dapat dielakkan.

"Mereka yang boleh beraksi hanyalah pemain-pemain yang turun menentang Vietnam semalam (kelmarin) dan Singapura hari ini (semalam)."

"Hendra Setiawan, Muhammad Ahsan, Dionysius Hayom Rumbaka, Tontowi Ahmad, Liliyana Natsir, Lindaweni Fanetri merupakan antara pemain-pemain dalam skuad kebangsaan Indonesia yang diberikan tanggungjawab untuk beraksi pada pusingan awal selepas beraksi di Eropah baru-baru ini.

Begitupun, penangguhan jadual penerbangan membuatkan mereka tiba lewat di Surabaya pada pagi kelmarin.

Sementara itu, Bambang turut memberitahu bahawa ranking dunia yang dimiliki setiap pemain Indonesia dan Malaysia tidak akan menjadi pengukur buat kedua-dua pasukan itu.

"Ranking tidak memberikan apa-apa, semuanya bergantung kepada persembahan mereka pada hari perlawanan, dan bukan bergantung dengan apa yang tercatat dalam buku prestasi," tambahnya.

Setakat ini, Indonesia muncul sebagai pendahulu kumpulan setelah meraih mata penuh dalam dua aksi awal selepas menewaskan Vietnam dan Singapura 4-0.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bangunan Istana Presiden terbakar

Posted:

Bangunan Istana Presiden terbakar

Bangunan Istana Presiden terbakar

API kelihatan marak di sebuah bangunan di dalam kawasan Istana Presiden Indonesia di Jakarta semalam..


JAKARTA - Kepulan asap berwarna hitam menjulang dari bumbung sebuah bangunan pentadbiran yang terletak di dalam kawasan Istana Presiden Indonesia semalam.

Bagaimanapun, setakat ini tiada kecederaan dilaporkan berlaku.

Seorang pegawai khas kepada Presiden Indonesia, Daniel Sparingga berkata, tingkat tiga dan empat di bangunan Sekretariat Negara itu terbakar pada pukul 5 petang waktu tempatan.

Ketika kejadian, semua pekerja telah pulang ke rumah masing-masing.

Sparingga berkata, sebanyak 30 buah jentera bomba dihantar ke tempat kejadian bagi memadamkan kebakaran.

Kebakaran itu berlaku dalam tempoh lebih sejam.

Bangunan yang terbakar itu terletak kira-kira 50 meter dari pejabat Presiden Susilo Bambang Yudhoyono.

Ketika kejadian, Susilo mempengerusikan mesyuarat kabinet.

Sparingga berkata, tiada dokumen penting pentadbiran yang disimpan di bangunan yang terbakar itu.

Bahagian paling atas bangunan itu yang menempatkan stor dan bilik mesyuarat mengalami kerosakan yang teruk.

Punca kejadian masih belum diketahui. - AP

Sanjay Dutt dihukum penjara lima tahun

Posted:

Sanjay Dutt dihukum penjara lima tahun

Sanjay Dutt dihukum penjara lima tahun


SEJUMLAH orang berhimpun di depan bangunan yang menempatkan kediaman Dutt di Mumbai semalam.- AFP


NEW DELHI - Mahkamah Agung India semalam menjatuhkan hukuman penjara lima tahun terhadap bintang Bollywood, Sanjay Dutt.

Dutt didapati bersalah kerana menyimpan sejumlah senjata api milik kumpulan penjenayah yang terbabit dalam siri serangan bom terburuk di India pada tahun 1993.

Sebelum ini, aktor yang pernah membintangi filem Khalnayak itu pernah menjalani hukuman penjara selama 18 bulan.

"Dia akan menjalani hukuman penjara selama tiga tahun dan enam bulan lagi. Kami akan menunggu salinan penghakiman mahkamah dan kemudian memutuskan tindakan yang selanjutnya," kata peguam Dutt, Satish Maneshinde.

Pada tahun 2007, Dutt dibebaskan daripada terlibat dalam satu siri serangan bom itu.

Bagaimanapun, dia didapati bersalah kerana memiliki sepucuk raifal AK-56 dan pistol.

Aktor yang berusia 53 tahun itu kini menjalani pengambaran filem terbaharunya, Policegiri.

Dutt yang merupakan anak pasangan legenda Bollywood, Sunil dan Nargis Dutt berkahwin dengan kekasih lamanya, Manyata pada Februari 2008.

Dia dikurniakan anak kembar dan seorang anak perempuan, Trishala daripada perkahwinan pertamanya.

Pelakon itu tidak berada di mahkamah ketika keputusan tersebut diumumkan.

Adik Dutt, Priya yang merupakan seorang ahli parlimen kecewa dengan keputusan itu.

Priya enggan bercakap dengan pemberita selepas dia keluar dari mahkamah. - Agensi

Enjin roket hantar angkasawan ke bulan dikeluarkan dari laut

Posted:

Enjin roket hantar angkasawan ke bulan dikeluarkan dari laut

Enjin roket hantar angkasawan ke bulan dikeluarkan dari laut


SALAH satu komponen enjin roket Saturn V yang dikeluarkan dari Lautan Atlantik diletakkan di atas kapal Seabed Worker kelmarin. - REUTERS


CAPE CANAVERAL - Sebuah pasukan yang dibiayai oleh pengasas Amazon, Jeff Bezos berjaya mengeluarkan beberapa komponen enjin roket Saturn V dari Lautan Atlantik.

Pendedahan itu dibuat oleh Bezos di laman web projek untuk mengeluarkan komponen enjin roket yang telah menghantar dua angkasawan Amerika Syarikat (AS) ke bulan lebih 40 tahun lalu.

Enjin itu yang masih menjadi milik pemerintah AS akan dibaik pulih sebelum dipamerkan kepada orang ramai.

Kapal Seabed Worker yang membawa enjin itu berlabuh di Port Canaveral, Florida semalam selepas tiga minggu ia berada di laut.

Enjin itu berada hampir lima kilometer (km) di dasar Lautan Atlantik dan terletak 579km dari sini.

Roket Saturn V itu membawa beberapa angkasawan ke bulan pada tahun 1960-an dan 1970-an.

Selepas berlepas, roket itu jatuh ke dalam lautan, manakala kapal angkasa Apollo berlepas ke bulan. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Ashun curi tumpuan di Kejohanan Golf Terbuka Malaysia Maybank 2013

Posted:

Ashun curi tumpuan di Kejohanan Golf Terbuka Malaysia Maybank 2013

Ashun curi tumpuan di Kejohanan Golf Terbuka Malaysia Maybank 2013

22/03/2013 10:36pm

KEBANGKITAN pemain China, Wu Ashun yang mengikat kedudukan sebagai pendahulu pusingan kedua, berjaya mencuri perhatian pada Kejohanan Golf Terbuka Malaysia Maybank (MMO) 2013.

Lima birdie yang dicatat sepanjang aksi semalam, pemain berusia 28 tahun itu nyata teruja apabila berjaya menamatkan saingan dengan sembilan pukulan bawah par 135 keseluruhan.

"Putting saya benar-benar menjadi dan itu sudah cukup menggembirakan saya," katanya selepas selesai aksi pusingan kedua di Kuala Lumpur Golf and Country Club (KLGCC), Bukit Kiara semalam.

"Saya berjaya membaca keadaan lapangan dengan baik dan mengharungi permainan dengan tenang. Itu antara faktor terhadap keberkesanan prestasi saya hari ini (semalam)," tambahnya yang pernah beraksi di KLGCC pada tahun 2010.

Ashun yang mencatat empat bawah par 68 semalam, mengakui amat penting untuk bermain dengan strategi yang betul.

"Pemilihan club yang betul untuk membuat pukulan juga amat penting. Di samping itu, saya perlu berada dalam keadaan yang bertenaga," katanya yang kini berada di ranking ke-190 dunia.

Enggan berada dalam tekanan selepas berjaya menyamakan kedudukan dengan pemain tumpuan dari Afrika Selatan, Charl Schwartzel, Ashun menyatakan bahawa dia akan terus mengekalkan corak permainannya untuk mengharungi perlawanan seterusnya.

"Saya akan terus bermain dengan tenang dan menikmati permainan saya walaupun sedar, saingan selepas ini akan lebih mencabar," ulasnya. - KOSMO!

Raikkonen catat masa terpantas

Posted:

Raikkonen catat masa terpantas

Raikkonen catat masa terpantas

22/03/2013 10:33pm

BEKAS juara dunia, Kimi Raikkonen merakam masa terpantas dengan jentera Lotus F1 pada sesi latihan kedua perlumbaan kereta Formula Satu (F1) Grand Prix Malaysia 2013 di Litar Sepang semalam.

Dalam keadaan separuh litar basah ekoran hujan selama lima minit sebelum sesi semalam berakhir, pemandu Finland itu mencatat masa satu minit 36.569 saat pada pusingan ke-28 dalam sesi selama 90 minit itu.

Pencapaian itu sekali gus meningkatkan keyakinan pe lumba berusia 33 tahun itu untuk memburu gelaran kedua musim ini setelah mengungguli perlumbaan pembuka tirai pada Grand Prix Australia di Melbourne, minggu lepas.

Ketinggalan 0.109 saat di belakang Raikkonen, ialah pemandu pasukan Infiniti Red Bull Racing, Sebastian Vettel dari Jerman diikuti Felipe Massa (1:36.661s) dari pasukan Scuderia Ferrari.

Tempat keempat disandang oleh rakan Massa, Fernando Alonso dengan catatan 1:36.985s dan pemandu terpantas sesi pertama, Mark Webber dari Infiniti Red Bull Racing yang mencatatkan masa kelima terpantas dengan 1:37.026s.

"Saya fikir, ia agak luar biasa hari ini (semalam) apabila pada sesi kedua, sebahagian daripada trek basah dan sebahagian lagi kering, tetapi semuanya kering dengan cepat. Kami tidak dapat melakukan banyak perkara kerana cuaca.

"Pada sebelah pagi, semua nampak seperti biasa wa laupun tayar tidak tahan lama. Kami perlu mencuba beberapa perkara lagi untuk memperbaiki jentera dan melangkah setapak lagi," kata Raikkonen, juara dunia musim 2007 itu.

Dalam pada itu, Webber berkata sesi latihan itu berjalan lancar tetapi mereka perlu memperbaiki beberapa perkara lagi bagi mencari rentak.

"Tayar masih merupakan masalah utama," katanya.

Sementara itu, pemandu pasukan Caterham F1 Team, Charles Pic (Perancis) dan Giedo Van der Garde (Belanda) masing-masing mencatat masa ke-20 dan 21 terpantas dengan 1:40.757s dan 1:40.768s. - KOSMO!

Putera Mahkota Bahrain kunjungi Najib

Posted:

Putera Mahkota Bahrain kunjungi Najib

Putera Mahkota Bahrain kunjungi Najib

22/03/2013 10:30pm

PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menerima kunjungan hormat Putera Mahkota Bahrain, Putera Salman Hamad Al-Khalifa.

Putera Salman yang juga Timbalan Perdana Menteri Pertama Bahrain berada di sini bagi melakukan lawatan kerja tiga hari ke Malaysia dan lawatan itu merupakan lawatan peringkat tinggi pertama pemimpin Bahrain ke negara ini sejak 2012.

Dalam kenyataannya, Wisma Putra melahirkan keyakinan Malaysia bahawa kunjungan Putera Salman akan mengukuhkan hubungan baik sedia ada antara Malaysia dan Bahrain.

Bahrain adalah rakan perdagangan kesembilan terbesar bagi Malaysia di Timur Tengah dengan nilai dagangan antara kedua-dua negara berjumlah RM901.27 juta. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved