Khamis, 10 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Mencari keadilan untuk wanita

Posted:

Mencari keadilan untuk wanita

Mencari keadilan untuk wanita

KETIKA seluruh masyarakat dunia sedang bersiap sedia untuk melabuhkan tirai tahun 2012, kita dikejutkan dengan berita tragis dari India apabila seorang wanita 23 tahun dirogol beramai-ramai oleh lima orang lelaki dalam sebuah bas bergerak. Kepiluan hati bertambah parah apabila mangsa turut dipukul dan dihumban ke tepi jalan selepas diperkosa.

Ketua Polis Delhi, Neeraj Kumar dalam keterangannya kepada media menjelaskan mangsa dan rakan lelakinya sedang dalam perjalanan menaiki bas di Munirka, selatan Delhi.

"Rakan lelaki mangsa cuba melawan lima perogol yang menyerang mereka, tetapi dia dipukul dengan teruk. Kedua-dua mereka dihumban keluar dari bas yang sedang bergerak selepas mangsa dirogol," ujarnya.

Memburukkan lagi keadaan mangsa yang dalam keadaan kritikal tidak terus dikejarkan ke hospital oleh pihak polis, malah hanya dibiarkan ibarat seekor anjing yang jijik untuk disentuh.

"Pihak polis yang datang, bertengkar sesama sendiri selama 45 minit kerana tidak tahu mahu menghantar kami ke mana," ujar rakan lelaki mangsa ketika ditemu ramah oleh sebuah stesen televisyen tempatan.

Birokrasi polis India dalam menangani masalah rogol adalah sesuatu yang tidak mengejutkan bagi masyarakat setempat kerana mereka beranggapan jenayah rogol hanyalah kes terpencil yang tidak perlu diperbesarkan.

Segalanya berpaksi kepada adat tradisi di negara kedua populasi terbesar dunia yang mengagungkan kuasa kaum lelaki sehingga sanggup mematikan peranan ahli wanita secara mental dan lahiriah. Ia terbukti melalui penurunan ratio antara gender dengan hanya 914 perempuan untuk 1,000 lelaki pada tahun 2011.

Kenyataan itu disokong oleh Menteri Pembangunan Wanita dan Kanak-Kanak, Krishna Tirath yang menyatakan kadar pengguguran janin perempuan yang tinggi dalam kalangan wanita India berkait rapat dengan adat mengutamakan anak lelaki.

"Ia diburukkan dengan amalan dowri dan kebimbangan keselamatan anak perempuan mereka yang berdepan dengan masalah eksploitasi penderaan," ujarnya.

Di India, identiti mangsa rogol dan keluarga tidak boleh didedahkan kepada umum bagi menjaga aib keluarga yang akan mendapat malu besar atas kesilapan yang hakikatnya bukan dilakukan oleh mangsa.


GOLONGAN wanita bangkit mempertahankan hak mereka yang selama ini tidak diendahkan.


Mangsa rogol akan terus dipersalahkan kerana tidak menjaga peribadi diri sehingga mendapat perhatian daripada kaum lelaki. Pendedahan kepada umum akan mengakibatkan masalah yang lebih besar bakal dihadapi oleh mangsa.

Sebagai contoh seorang guru spiritual India yang dikenali sebagai Asharam Bapu turut menyalahkan mangsa rogol yang berlaku pada 16 Disember lalu itu kerana tidak merayu untuk dilepaskan daripada perogol. Tambahnya, mangsa boleh terselamat jika dia melaungkan nama Tuhan dan memegang kaki mereka.

"Kesilapan tidak berlaku pada satu pihak sahaja," ujarnya yang terus mendapat kecaman hebat daripada masyarakat disebabkan kelancangannya memberikan pendapat yang tidak berperikemanusiaan.

Akibat daripada situasi-situasi sebegini, jenayah rogol terus berleluasa dengan jumlah rogol yang meningkat sehingga 875 peratus sepanjang 40 tahun. Untuk tahun 2011 sahaja sebanyak 24,206 dilaporkan.

Kes rogol di New Delhi hakikatnya, bukanlah perkara baharu di bandar raya itu yang mencatatkan jenayah rogol sebanyak 661 kes pada tahun 2012. Malah 40,000 lagi sedang menunggu untuk dibicarakan di mahkamah.

Kebangkitan rakyat

Namun, kematian anak perempuan Badri Singh Pandey itu menjadi titik tolak kepada kebangkitan rakyat yang selama ini terpendam dan diabaikan terutamanya daripada suara-suara halus golongan wanita.

Ribuan penduduk India bersatu hati keluar ke jalan-jalan raya utama, bangun memprotes ke atas ketidakadilan undang-undang yang menyelubungi negara tersebut selama ini. Ia memaksa pihak polis mengambil beberapa langkah seperti menyekat jalan menuju ke Istana Presiden dan ibu pejabat kerajaan.Kekecohan yang berlaku membuatkan kerajaan pimpinan Manmohan Singh itu mengambil inisiatif dengan menjanjikan jaminan keselamatan yang lebih baik kepada kaum wanita.

Antaranya rondaan polis pada waktu malam, pengharaman bas dengan cermin gelap dan pemasangan langsir selain pemeriksaan kerap ke atas pemandu bas.

Dalam masa sama, kerajaan turut menunjukkan kesungguhan dengan menaja sepenuhnya pembiayaan rawatan susulan mangsa di Hospital Mount Elizabeth, Singapura. Namun, sayangnya usaha itu menemui jalan buntu apabila mangsa yang hanya dikenali sebagai Jyoti, meninggal dunia selepas dua minggu bertarung nyawa.

Menurut kenyataan Ketua Eksekutif Hospital Mount Elizabeth, Kelvin Loh, kecederaan teruk pada tubuh dan otak menyebabkan organnya gagal berfungsi. Laporan media mengatakan mangsa turut dipukul dengan sebatang besi.

Perbicaraan ke atas suspek masih dijalankan atas desakan rakyat yang mahukan kes diselesaikan dalam kadar yang segera. Pendakwa Raya, Rajiv Mohan memfailkan tuduhan merogol, memusnahkan bukti, menculik, membunuh dan tuduhan-tuduhan lain. Kelima-lima perogol telah ditahan bersama pemandu bas tersebut.

Walaupun mendapat kecaman hebat, tiga daripada pesalah diwakili oleh peguam bela, V. K. Anand dan Manohar Lal Sharma yang beranggapan mereka juga mempunyai hak untuk mendapatkan keadilan.

"Menidakkan hak pembelaan kepada pesalah membuatkan mahkamah lebih mudah menggugurkan kes satu hari nanti jika pesalah membuat rayuan," jelas Manohar.

Dibelenggu kemiskinan

Masalah kemiskinan yang membelenggu rakyat menyumbang kepada masalah jenayah di India. Walaupun negara tersebut dikatakan bakal menjadi kuasa besar ekonomi dunia melalui kepesatan pembangunan hasil daripada dasar liberalisasi ekonomi tahun 1990-an, namun kekayaan yang diperoleh tidak dibahagikan secara sama rata ke seluruh negeri. Kekayaan jutawan terus bertambah dan rakyat marhaen terus dirundum kemiskinan.


KERAJAAN Manmohan memperkenalkan gerabak kereta api khas untuk wanita bagi menjamin keselamatan kaum Hawa di India.


Hampir dua per tiga daripada jumlah penduduk India berdepan dengan masalah kemiskinan yang merangkumi 30 peratus populasi luar bandar. Ia mengakibatkan berlakunya permasalahan baharu dengan peningkatan kadar jangkitan HIV/AIDS seramai 5.7 juta orang pada tahun 2005.

Punca utama kemiskinan adalah disebabkan kekurangan aset produktif dan sumber kewangan. Kebanyakan mereka hanya bergantung hidup sebagai petani atau nelayan. Kemerosotan sumber-sumber bumi akibat pencemaran dan risiko ancaman bencana alam memudaratkan lagi kehidupan mereka. Dianggarkan 150,000 petani mati akibat masalah kemiskinan yang melampau.

Masalah korupsi yang tinggi juga menyumbang kepada kadar kemiskinan yang nyata di negara kelahiran Mahatma Gandhi itu. Imej yang teruk terus kekal untuk tahun 2012 apabila berada dalam kedudukan ke 94 daripada 176 negara melalui senarai yang dikeluarkan oleh Indeks Persepsi Rasuah (CPI).

Ia menyulitkan India untuk keluar daripada masalah kemiskinan akibat dana-dana kewangan yang sepatutnya disumbangkan untuk pembangunan negeri-negeri miskin seperti Rajasthan, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Orissa dan Chhattisgarh tidak disalurkan secara telus.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


IJM anjur program kemasyarakatan di Kota Tinggi

Posted:

IJM anjur program kemasyarakatan di Kota Tinggi

IJM anjur program kemasyarakatan di Kota Tinggi


KAKITANGAN IJM bergambar pada program kemasyarakatan di Kampung Orang Asli Sayong Pinang, Kota Tinggi baru-baru ini.


AMAL. IJM Corporation Berhad (IJM) baru-baru ini menganjurkan program Give Day Out 2012 iaitu salah satu tanggungjawab sosialnya terhadap masyarakat di Kampung Orang Asli Sayong Pinang, Kota Tinggi, Johor.

Lebih 120 kakitangan disambut mesra olah penduduk kampung itu sebelum dirasmikan oleh Ahli Parlimen Tenggara, Datuk Halimah Mohamed Sadique.

Selesai majlis perasmian dan bersarapan, kesemua peserta bersama-sama membantu kerja-kerja mengecat bangunan Musolla dan bilik rawatan serta menanam pokok.

Timbalan pengerusi program, Phoa Seng Khoon berkata, program tersebut bertujuan merapatkan lagi hubungan antara kakitangan dan masyarakat setempat.

Peniaga kecil India Kedah terima pinjaman Tekun

Posted:

Peniaga kecil India Kedah terima pinjaman Tekun

Peniaga kecil India Kedah terima pinjaman Tekun


SEBAHAGIAN penerima bantuan pinjaman Tekun bergambar kenangan dengan Mohd. Saidi (duduk dua dari kiri) dan Ananthan (kanan) di Kulim baru-baru ini.


PRIHATIN. Seramai 420 peniaga kecil India di Kedah menerima pinjaman Tabung Ekonomi Usahawan Nasional (Tekun) berjumlah RM2.7 juta sehingga 31 Disember lalu bagi mengembangkan perniagaan masing-masing.

Timbalan Pengurus Tekun negeri, Mohd. Saidi Azizan berkata, pihaknya meluluskan permohonan bagi pinjaman RM5,000 hingga lebih RM10,000 setiap seorang setelah skim itu diperkenal kepada masyarakat India pada 2010.

Ketika berucap pada majlis penyerahan cek Tekun kepada 20 orang penerima berjumlah RM198,000 di Pejabat Tekun Padang Serai, Kulim, baru-baru ini, beliau berkata, mereka perlu menjelaskan kembali pinjaman itu mengikut waktu ditetapkan.

Turut hadir pada majlis itu ialah Penyelaras Dewan Undangan Negeri Lunas, S. Ananthan.

Mangsa banjir di Klang terima bantuan

Posted:

Mangsa banjir di Klang terima bantuan

Mangsa banjir di Klang terima bantuan


ABDUL RAHMAN (dua dari kiri) beramah mesra dengan seorang warga emas yang menjadi mangsa banjir di Sekolah Kebangsaan Rantau Panjang, Klang baru-baru ini.


BANTUAN. Seramai 563 penduduk di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sementa dan Sungai Pinang, Klang, Selangor yang merupakan mangsa banjir pada Mac lalu menerima bantuan daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) baru-baru ini.

Pengerusi Barisan Nasional Kapar, Datuk Abdul Rahman Palil berkata, setiap mangsa menerima wang tunai sebanyak RM500 selepas mereka mengemukakan bukti terlibat dalam banjir dan didaftarkan dalam bancian di kawasan terlibat sebelum ini.

"Ini merupakan penyerahan bantuan fasa kedua selepas kira-kira 2,300 penduduk di kawasan DUN Selat yang juga mangsa banjir menerima sumbangan sama.

"Bantuan ini diberikan dalam usaha kita meringankan beban mangsa banjir dan diharapkan dapat digunakan sebaik mungkin," katanya selepas menyampaikan bantuan kepada mangsa banjir di Sekolah Kebangsaan Rantau Panjang, Klang baru-baru ini.

Tambahnya, MKN memperuntukkan lebih RM1.4 juta bagi membantu semua mangsa banjir terlibat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Budak parah diserang Rottweiler

Posted:

Budak parah diserang Rottweiler

Budak parah diserang Rottweiler

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my

MANGSA gigitan anjing, Thuan Seng dirawat di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU – Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun berdepan detik cemas apabila diserang seekor anjing Rottweiler peliharaan saudaranya di Taman Kulai Utama, Kulaijaya dekat sini kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5 petang itu, mangsa, Chok Thuan Seng mengalami kecederaan parah di leher, muka dan terpaksa menjalani pembedahan di Hospital Sultanah Aminah (HSA) di sini.

Menurut sepupu mangsa, Sin Yee, 21, kejadian berlaku ketika Thuan Seng baru pulang dari tadika yang terletak berhampiran rumahnya di Jalan Anggerik, Taman Kulai Utama.

Katanya, Thuan Seng yang berasal dari Bukit Batu, Kulaijaya, sudah tiga minggu menetap bersama mereka sekeluarga bagi memudahkan dia ke tadika setiap hari.

"Thuan Seng memang sudah biasa bermain-main dengan anjing tersebut tetapi kami tidak tahu mengapa dia diserang haiwan itu secara tiba-tiba.

"Mungkin ketika kejadian, adik saya terlupa untuk mengikat anjing tersebut dan sebaik melihat Thuan Seng pulang dari tadika, anjing kami meluru keluar rumah menyerang Thuan Seng," katanya ketika ditemui di HSA di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Ubat seks RM1.25 juta dirampas

Posted:

Ubat seks RM1.25 juta dirampas

Ubat seks RM1.25 juta dirampas

Oleh NASRUL FAIZ ABU AZAL dan ZULHILMI JALIL
berita@kosmo.com.my


BEBERAPA pegawai penguat kuasa farmasi merampas sebahagian daripada ubat seks dari sebuah stor di Jalan Pasar, Pudu, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Peniaga-peniaga ubat dan bahan perangsang seks jalanan di sekitar ibu negara dan Selangor dijangka 'patah kaki' setelah stor simpanan utama bahan tersebut di Jalan Pasar, Pudu di sini diserbu pihak berkuasa petang semalam.

Dalam serbuan pada kira-kira pukul 2.30 petang itu, seramai 25 pegawai daripada Cawangan Penguat Kuasa Farmasi Kuala Lumpur berjaya merampas ribuan kotak berisi 30 jenis produk perangsang seks yang dianggarkan bernilai RM1.25 juta.

Nilai rampasan tersebut merupakan yang terbesar di ibu negara dalam tempoh 10 tahun.

Turut dirampas, ribuan alatan dan aksesori perangsang seks.

Ketua Operasi, Adnan Salimin memberitahu, serbuan tersebut merupakan hasil daripada maklumat orang awam serta intipan yang dilakukan pihaknya sejak dua bulan lalu.

Katanya, rumah kedai dua tingkat tersebut telah beroperasi sebagai gudang penyimpanan stok ubat dan bahan perangsang seks sejak lebih kurang lima tahun lalu.

"Ketika diserbu, sindiket yang dipercayai menjadi dalang kegiatan tersebut telah melarikan diri. Bagaimanapun, kami menemui timbunan ubat-ubatan dan bahan perangsang seks.

"Mereka (sindiket) selaku pemborong akan menyimpan stok ubat dan bahan perangsang seks di rumah tersebut sebelum mengagih-agihkannya kepada peniaga-peniaga jalanan di sekitar ibu kota," ujarnya ketika ditemui di lokasi serbuan semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Laksana 4 inisiatif jayakan PPPM

Posted:

Laksana 4 inisiatif jayakan PPPM

Laksana 4 inisiatif jayakan PPPM

Oleh NOR IDAYU BOSRO
idayu.bosro@kosmo.com.my


MUHYIDDIN (tengah) melafazkan ikrar perkhidmatan awam pada majlis Perutusan Tahun Baru 2013 Kementerian Pelajaran di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA – Kementerian Pelajaran akan melaksanakan empat inisiatif dalam tempoh 100 hari pertama tahun ini bagi membolehkan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) dapat dicapai menjelang tahun 2025 nanti.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, inisiatif pertama adalah memperkenalkan program 'School Improvement Partners (SI Partners) Plus and School Improvement Specialist Coaches (SISC) Plus' di Kedah dan Sabah.

Menurutnya, program itu bagi membolehkan guru mata pelajaran Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris dan Matematik terutamanya di sekolah-sekolah yang berada dalam band tercorot iaitu lima, enam dan tujuh dapat dibimbing.

"Saya berpandangan bahawa kedua-dua program tersebut mampu memberi faedah kepada pengetua, guru besar dan guru-guru," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Perutusan Tahun Baru 2013 Kementerian Pelajaran di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kes selesai

Posted:

Kes selesai

Kes selesai

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

MAT YO (kiri) sudah boleh melupakan tuntutan KAFA terhadap isu penghijrahannya ke Johor.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) memutuskan bahawa nilai tebus kontrak Norshahrul Idlan Talaha dengan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) telah pun diselesaikan selepas penyerang Johor Darul Takzim FC (Johor DT) itu melunaskan tebus kontrak selama 13 bulan bernilai RM299,000.

Selain itu, Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) tidak perlu membayar sebarang yuran perpindahan buat Norshahrul.

FAM menjelaskan bahawa Norshahrul telah melangsaikan bayaran penamatan kontrak setahun sebagaimana yang dipersetujui oleh KAFA.

Pengerusi Jawatankuasa Jawatankuasa Status Pemain FAM, Datuk Takiyuddin Hassan mengesahkan perkara tersebut dengan memberitahu, Norshahrul yang juga dikenali sebagai Mat Yo, hanya perlu membayar tebus kontrak sahaja dan bukannya RM1 juta sebagaimana yang dituntut oleh KAFA baru-baru ini.

Katanya, pemain berusia 26 tahun itu telah pun menjelaskan bayaran penebusan kontrak itu seperti yang dituntut KAFA dan telah selesai sejak 20 November lepas.

Jelasnya, Mat Yo telah dua kali membuat bayaran penebusan kontrak kepada KAFA berjumlah RM299,000 melalui draf bank.

"Bayaran pertama Mat Yo sebanyak RM250,000 diberikan kepada KAFA pada Jumaat lalu dan bayaran kedua berjumlah RM49,000 sehari kemudian. Kami telah mendapat salinan bayaran ini daripada peguam yang mewakili Mat Yo.

"Apabila pemain menamatkan kontrak sebelah pihak dengan pasukannya, dia hanya perlu membayar bayaran tebus kontrak sahaja.

"Pasukan asal (Kelantan) tidak berhak menuntut bayaran perpindahan dan mereka hanya boleh menuntut tebusan nilai kontrak daripada Mat Yo yang berbaki selama 13 bulan sahaja.

"Justeru, bayaran yang dituntut KAFA tidak dapat dibenarkan kerana ia bukan melibatkan perpindahan pemain, ia cuma tamat kontrak sebelah pihak," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Jawatankuasa Status Pemain di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Sebelum ini, KAFA menuntut Mat Yo melangsaikan bayaran sebanyak RM1 juta kerana dia menamatkan kontraknya bersama Kelantan setahun lebih awal.

Jumlah tersebut dinilai menerusi nilai Mat Yo sebagai Pemain Paling Bernilai Liga Malaysia (Liga M) selama tiga musim berturut-turut (RM300,000), yuran perpindahan minimum ditetapkan oleh FAM adalah RM250,000, pinjaman perumahan lebih RM100,000 serta insentif dan kerugian yang terpaksa ditanggung KAFA kerana penaja menarik diri.

"Apabila pemain menamatkan kontrak, dia hanya perlu membayar tebus kontrak, bukan tajaan atau lain-lain.

"Kami juga tidak akan mengiktiraf sekiranya wujud perjanjian lain antara bekas pemain dengan majikannya tanpa merujuk kepada FAM seperti dalam kes Mat Yo kerana ia di luar bidang kuasa kami," katanya.

Dalam perkembangan lain, Takiyuddin turut mengarahkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) membayar sagu hati berjumlah RM5,000 kepada Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) selepas mendapatkan khidmat bekas pemain Harimau Muda A, Mohd. Affize Faisal Mamat yang berasal dari Terengganu.

Beliau berkata, PBSNT tidak mempunyai hak memaksa pemain berusia 24 tahun itu beraksi bersama negeri kelahiran biarpun sebelum ini peraturan FAM telah menetapkan bekas pemain Harimau Muda A harus kembali bersama dengan negeri asal mereka.

"Bayaran perlu dijelaskan kepada PBSNT dalam tempoh sebulan atau kita akan memotong geran tahunan yang diberikan kepada ATM bagi menyelesaikan masalah

ini," kata Takiyuddin.

Johor DT perkemas jentera pertahanan

Posted:

Johor DT perkemas jentera pertahanan

Johor DT perkemas jentera pertahanan

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my

FANDI perkemas benteng pertahanan Johor DT yang dilihat agak goyah pada aksi pertama, Selasa lalu.


PERBAIKI bahagian pertahanan dan cari penyudah yang baik.

Itu yang diharapkan oleh ketua jurulatih Johor Darul Takzim (Johor DT), Fandi Ahmad menjelang perlawanan Liga Super menentang Perak di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam ini.

Jelas Fandi, kesilapan bahagian pertahanan sehingga memberi ruang pasukan Pahang menjaringkan tiga gol pada aksi pertama Selasa lalu perlu diperbaiki agar tidak berulang pada perlawanan malam ini.

"Mungkin saya akan lakukan sedikit perubahan di bahagian pertahanan. Saya akan turunkan barisan terbaik di posisi ini kerana amat berbahaya jika kesilapan sama berulang lagi.

"Saya juga berharap bahagian serangan akan lebih mantap dengan penyudah yang lebih baik," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Menurut Fandi, seperti perlawanan pertama, gandingan Norshahrul Idlan Talaha bersama-sama Daniel Guiza mungkin akan dikekalkan malam ini berikutan keadaan Mohd. Safee Sali yang masih belum cergas seratus peratus untuk beraksi sepenuh masa.

Pada aksi pertama di Stadium Darul Makmur lalu, Johor DT yang dibarisi pemain-pemain bintang, tewas 2-3 kepada Pahang meskipun mendahului 2-0 pada babak pertama permainan.

Jelas Fandi, kekalahan tersebut bagaimanapun tidak melemahkan semangat Harimau Selatan, malah beliau tetap yakin yang kesemua pemain semakin bersemangat untuk menebus kekalahan tersebut.

"Dengan kerja keras, semangat juang yang tinggi serta sokongan peminat di halaman sendiri, saya yakin, kita mampu menang pada perlawanan esok (malam ini)," katanya.

Fandi bagaimanapun mengakui, beliau tidak boleh memandang rendah pasukan Perak yang memiliki kekuatan tersendiri.

Kekal formasi 4-2-4

Posted:

Kekal formasi 4-2-4

Kekal formasi 4-2-4

Oleh KAMARUDDIN ISMAIL
sukan@kosmo.com.my


AZRAAI akan terus menggunakan formasi 4-2-4 pada aksi menentang Johor DT malam ini.


PERAK dijangka menggunakan formasi 4-2-4 bagi mengekang kemaraan skuad impian, Johor Darul Takzim (Johor DT) dalam saingan Liga Super di Johor Bahru malam ini.

Jurulatih, Mohd. Azraai Khor Abdullah membayang- kan akan menggunakan formasi tersebut dalam usaha mengekang kemaraan skuad yang dibarisi pemain bintang ternama itu.

Sebelum ini, Azraai menggunakan formasi tersebut bagi mengawal kemaraan T-Team pada aksi yang berlangsung di Lumut, Selasa lalu dan hasilnya Perak berjaya mencatat kemenangan 1-0.

Azraai menggunakan Rafel Souza, Shahrom Kalam, Khairi Kiman dan M. Sivakumar bagi mematahkan serangan T-Team yang diketuai bintang import, George Boateng.

"Perak akan mengekalkan corak permainan tersebut kerana persembahan yang dipamerkan oleh para pemain ternyata bertenaga," jelas Azraai di Ipoh semalam.

Kawalan ketat perlu dilakukan ke atas setiap pergerakan bintang Johor DT seperti Norshahrul Idlan Talaha, Safee Sali, Mohd. Shafiq Rahim dan Azwan Roya kerana mereka mampu menggegarkan gawang Perak.

Selain itu, Azraai dijangka mengekalkan bekas penjaring terbanyak Liga Super 2012, Abdul Hadi Yahaya bersama-sama Mohd. Failee Ghazali, Yong Kuong Yong dan Mohd. Nasir Basharuddin sebagai penggempur utama Perak.

Namun begitu, Perak perlu lebih berhati-hati semasa bertandang di gelanggang lawan kerana Johor DT sudah pastinya mahu mencari kemenangan pertama.

Sebelum ini, anak-anak buah Fandi Ahmad kalah mengejut kepada pendatang baharu Liga Super, Pahang 2-3 pada aksi pembuka tirai, Selasa lalu.

Skuad yang mendapat jolokan Harimau Selatan itu sudah pasti akan menurunkan barisan terkuatnya bagi mencari kemenangan pertama.

Menurut Azraai, Perak sudah bersedia untuk berdepan lawan mereka itu dan berharap kedua-dua pasukan dapat mempamerkan permainan yang berkualiti.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Fenomena manusia dan emosi

Posted:

Fenomena manusia dan emosi

Fenomena manusia dan emosi

APABILA sudah fanatik terhadap seseorang penyanyi, ada yang sanggup berhabis ratusan ringgit untuk membeli tiket konsert. - Gambar hiasan


KETERUJAAN manusia terhadap fenomena Gangnam Style kelihatan sudah mula merosot. Masyarakat sudah mula kurang memperkatakannya lagi. Ia tidak lagi dianggap fenomena yang hebat seperti mana awal kemunculannya.

Sebenarnya, dalam apa juga fenomena keterujaan manusia terhadap sesuatu, baik kepada perkara yang melibatkan manusia ataupun objek, ia pada akhirnya hanyalah fenomena psikologi.

Di Malaysia, suatu waktu dahulu, fenomena Mawi telah mencetuskan perbualan hangat. Bagaimanapun, ia sepertinya sudah berakhir. Ia diganti pula dengan keterujaan terhadap artis yang lain.

Kini, nama-nama seperti Yuna dan Najwa Latif pula mengisi ruang seni tanah air. Mereka menjadi bintang anak muda.

Di Malaysia, bukan hanya penyanyi menjadi fenomena. Pelawak seperti Zizan dan Johan juga mempunyai auranya yang tersendiri. Mereka dipuja dan diberikan perhatian.

Bahkan, mutakhir ini kehadiran golongan pendakwah seperti Ustaz Azhar Idrus yang mampu menarik puluhan ribu masyarakat mendengar ceramah agama yang diberikan, merupakan sesuatu yang sangat luar biasa.

Di Indonesia, beberapa tahun yang lalu, pendakwah seperti Abdullah Gymnastiar dianggap sebagai ulama yang sangat phenomenal.

Tidak ramai manusia mampu mencipta kehebatan seperti itu. Apatah lagi kehebatan yang mampu memberikan manfaat yang besar kepada orang lain.

Pada masa lalu, biasanya manusia yang menjadi fenomena ialah negarawan. Soekarno, Mahatma Ghandi dan Ayatollah Khomeini dikatakan antara manusia agung yang mampu menarik puluhan ribu pendengar. Bahkan orang sanggup mati mempertahankan pemimpin mereka.

Kesan contagion

Apakah yang sebenarnya berlaku? Mengapa secara psikologikalnya kita sangat terangsang dengan seseorang pada masa-masa tertentu dan pada masa yang lain kita kian melupakan mereka?

Inilah yang dikatakan kesan contagion. Ia merupakan perpindahan emosi manusia.

Gangnam menjadi gaya baharu masyarakat apabila semua orang memperkatakannya. Ia tersebar dengan lebih cepat dengan adanya kemudahan internet yang menjadikan manusia di seluruh dunia ingin melihat siapakah artis yang menciptakan muzik baharu itu. Ia sekali gus menjadi sebutan di mana-mana.

Pada mulanya, orang mungkin tidak meminati langsung. Apabila semua orang memperkatakan tentang kehebatan artis tadi, secara tidak langsung ia telah menyebabkan semua orang berkongsi emosi menyukainya.

Asalnya, teori berkaitan dengan kesan contagion ini banyak dibincangkan oleh pakar psikologi apabila membincangkan topik yang berkaitan dengan histeria.

Ia menjelaskan, apabila ada seseorang yang berasa trauma dengan sesuatu, ia kemudiannya telah merebak kepada orang lain yang seolah-olah mengalami hal yang sama.

Perpindahan emosi berlaku dalam konteks kehidupan kita seharian. Kita bersedih apabila melihat orang lain bersedih, walaupun kita tidak ada alasan untuk bersedih.

Kita berasa gembira apabila melihat orang lain gembira. Anak-anak kita di rumah akan berasa gembira apabila ibu bapanya pulang ke rumah dengan wajah yang ceria. Begitu jugalah yang berlaku di tempat kerja.

Kita selalu melihat bagaimana ribuan penonton menangis apabila melihat penyanyi hebat seperti Elton John atau Michael Jackson.

Tatkala semua penonton menangis, secara tidak sengaja penonton lain akan menangis juga. Pemindahan emosi yang berlaku antara manusia ini sangat sukar untuk dijelaskan.

Emosi yang menular

Dalam konteks penghibur dan pendakwah tadi, mereka telah diperkatakan di mana-mana. Nama mereka disebut-sebut sehingga menjadikan mereka sangat istimewa.

Cerita mengenai kehebatan mereka tadi telah menular dengan cepat dan meluas, menjadikan mereka sebagai satu fenomena.

Perpindahan emosi manusia ini adalah sesuatu yang sangat unik. Semua orang menyukai mereka.

Sebenarnya tidak semua manusia mampu mencapai ke tahap ini. Ada orang yang perlu berusaha bersungguh-sungguh, tetapi mereka tidak menonjol juga.

Ada orang yang mungkin melakukan usaha yang kecil sahaja, tetapi tiba-tiba menjadi sangat terkenal. Ia hal psikologikal yang unik.

Banyak artis baharu muncul bukan kerana mereka perlu bertanding dalam kejuaraan lagu atau berdamping dengan komposer terkenal, tetapi mereka mencipta nama kerana mereka meletakkan bakat mereka di internet.

Kalau mereka bernasib baik, mereka akan disukai orang. Mereka akan menjadi manusia yang lebih beruntung, kalau nama mereka tiba-tiba menjadi sebutan dan digilai.

Bukanlah bermakna idola seperti ini tidak ada kekurangannya. Mereka manusia biasa juga. Mereka juga ada kelemahan.

Bagaimanapun, sekiranya ada kekurangan dan kelemahan, peminat atau pendengar akan mengabaikannya. Mereka tidak lagi mementingkan kekurangan idola mereka tadi. Nama baik dan kehebatan manusia ini juga yang akan terus disebut.

Sampai waktunya, sama ada kita suka atau tidak, populariti seseorang akan merosot. Ia adalah lumrah. Pada saat itu, walaupun sedikit sahaja kesilapan atau kekurangan yang muncul, manusia akan menciptakan seribu alasan untuk tidak menyukainya.

Sesiapa yang mempunyai bakat atau kelebihan tertentu mungkin boleh cuba melakukan sesuatu untuk menonjolkan diri anda.

Kalau anda bernasib baik, anda mungkin menjadi satu fenomena baharu yang memberikan manfaat kepada orang lain.

DVD khusus buat pesakit kanser

Posted:

DVD khusus buat pesakit kanser

DVD khusus buat pesakit kanser


GOODMAN (tengah) bersama Mohamed Ibrahim (kiri) dan Ahmad Kamal menunjukkan DVD Project Life yang boleh didapati secara percuma untuk pesakit kanser.


SEBELUM ini penghidap kanser dan penjaga pesakit kanser sukar mendapatkan maklumat yang tepat mengenai rawatan dan pengurusan kanser. Peka dengan keadaan tersebut, Sanofi Oncology dan Persatuan Onkologi Malaysia (MOS) tampil melancarkan cakera video digital (DVD) Project Life.

Projek yang pertama seumpamanya di Malaysia itu memaparkan dua bahagian dokumentari dalam tiga bahasa mengenai pengurusan kanser.

Inisiatif bersama tersebut merupakan usaha Sanofi Oncology untuk menyelamatkan nyawa melalui maklumat tepat sekali gus melenyapkan tanggapan salah tentang pengurusan kanser.

Project Life berhasrat membantu pesakit kanser mengatasi cabaran apabila didiagnosis dengan penyakit tersebut.

Selain berhadapan dengan emosi yang tidak menentu apabila mengetahui hasil diagnosis, pesakit dan keluarga mereka berhadapan dengan cabaran terbesar untuk mendapatkan jawapan sebenar atas kemusykilan berkaitan kanser dan pilihan rawatan.

Objektif Project Life adalah untuk memberi semangat kepada pesakit kanser dan penjaga mereka. Maklumat penting dalam DVD tersebut diharap dapat membantu mereka membuat keputusan tentang pilihan rawatan berdasarkan bukti saintifik yang kukuh.

Diberi percuma

DVD yang diberikan secara percuma kepada semua pesakit kanser itu memaparkan temu ramah dengan pakar onkologi terbaik di Malaysia. Ia memberi maklumat penuh mengenai penyakit tersebut bermula daripada diagnosis, rawatan hinggalah kepada penjagaan.


SEBANYAK 5,000 keping DVD akan disediakan untuk pesakit kanser secara percuma.


Sebagai tambahan, DVD Project Life memaparkan kisah mereka yang berjaya melawan penyakit kanser dengan menceritakan pengalaman mereka sendiri sepanjang menjalani rawatan kanser.

Sehingga kini, bilangan rakyat Malaysia yang menghidap kanser meningkat daripada 31,988 orang pada tahun 2008 kepada 34,386 orang pada 2010.

Bilangan tersebut dianggarkan meningkat kepada 40,939 orang pada 2015 berdasarkan statistik Agensi Antarabangsa Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk Kajian Mengenai Kanser GLOBCAN.

Menurut Pengurus Besar Sanofi Malaysia, Singapura dan Brunei, Leah Goodman, Sanofi Oncology merupakan peneraju global dalam bahagian terapeutik bagi pengurusan kanser.

"Kami bekerjasama dengan MOS untuk inisiatif ini bagi meningkatkan kualiti kehidupan pesakit kanser dan memberi kuasa kepada mereka melalui maklumat yang mereka perlukan.

"Selain daripada memberi manfaat kepada pesakit. DVD ini juga boleh dikongsi bersama penjaga untuk mendapat maklumat tepat daripada pakar dalam bidang ini," katanya.

Sementara itu, Presiden MOS, Dr. Ahmad Kamal memberitahu, walaupun terdapat peralatan canggih dan ubat-ubatan baharu, ramai pesakit kanser di Malaysia tidak mendapat rawatan yang optimum.

"Apa yang menyedihkan, semuanya ini berpunca daripada tanggapan salah tentang pengurusan kanser. Selain itu, mereka memperoleh maklumat yang tidak tepat daripada pelbagai saluran. Itu membuatkan pesakit merujuk kepada terapi alternatif atau tradisional bukannya terapi berdasarkan bukti.

"Keengganan atau kelewatan mendapatkan rawatan klinikal akan menjejaskan peluang mereka untuk pulih dan terus hidup," ujarnya.

Testimonial

Ahli Majlis Kehormat MOS, Datuk Dr. Mohamed Ibrahim A. Wahid berkata, pesakit sering berasa hampa dan trauma psikologi.

"Keadaan tersebut menyebabkan mereka sukar memahami atau mengingati nasihat doktor atau perunding.

"Dengan adanya DVD ini, pesakit dan penjaga akan mendapat maklumat tepat daripada sumber yang boleh dipercayai dan mereka boleh menontonnya berulang kali," katanya.

DVD Project Life terdapat dalam dua bahagian. Bahagian satu memaparkan tentang Diagnosis Kanser dan Rawatannya yang terdiri daripada temu ramah dengan pakar onkologi, pakar bedah, pakar psikologi dan doktor penjagaan paliatif dari MOS.

Bahagian kedua pula memuatkan testimonial daripada bekas pesakit kanser yang menceritakan kisah mereka semasa menjalani rawatan dan cabaran yang dihadapi dalam menangani penyakit tersebut.

"Kalaulah dahulu saya tahu apa yang perlu diketahui tentang penyakit ini dan proses rawatannya, perjalanan saya mungkin kurang menakutkan.

"Saya mungkin lebih yakin dan tidak membuang masa berasa murung tanpa sebab hanya berdasarkan cerita-cerita menakutkan yang saya dengar daripada pihak ketiga," kata Hasmat Zakaria yang merupakan seorang pesakit kanser.

Dipersembahkan dalam tiga bahasa, bahasa Inggeris bahasa Melayu dan Mandarin, DVD tersebut memastikan pesakit dan penjaga daripada pelbagai kaum memahami mesej yang ingin disampaikan.

Buat permulaan, 5,000 keping DVD akan disediakan untuk pesakit kanser. Mereka boleh mendapat DVD tersebut dengan memintanya daripada doktor mereka semasa temu janji. - NURUL IZZA ROSLY

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


3 sahabat didakwa rogol gadis bawah umur

Posted:

3 sahabat didakwa rogol gadis bawah umur

3 sahabat didakwa rogol gadis bawah umur

10/01/2013 7:22pm

KANGAR — Tiga sahabat mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan merogol seorang gadis bawah umur di sebuah pondok dalam kawasan sawah padi di Jalan Ngulang, Mata Ayer pada 31 Januari 2012.

Mohamad Fitri Salleh, 21, seorang tukang rumah, dituduh melakukan perbuatan itu antara pukul 8.30 malam dan 8.45 malam.

Dua lagi tertuduh yang bekerja sendiri iaitu Nor Azwan Ibeniamin, 23, dituduh melakukan perbuatan itu antara 9 malam dan 9.10 malam manakala Mohamad Yusri Rosli, 19, pula antara 9.20 malam dan 9.30 malam pada tarikh yang sama.

Mereka yang semuanya beralamat di Kampung Baroh dekat sini dituduh secara berasingan mengikut Seksyen 376(2)(d) Kanun Keseksaan kerana merogol gadis yang ketika itu berusia 14 tahun empat bulan di lokasi sama.— BERNAMA

Tembak bomoh: Suami isteri, adik ditahan

Posted:

Tembak bomoh: Suami isteri, adik ditahan

Tembak bomoh: Suami isteri, adik ditahan

10/01/2013 7:16pm

SHAH ALAM — Polis menahan sepasang suami isteri dan adik perempuan lelaki terbabit bagi membantu siasatan kes seorang bomoh ditembak mati di sebuah pangsapuri di Seksyen 8, Kota Damansara dekat sini Jumaat lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, SAC Mohd. Adnan Abdullah berkata, pasangan suami isteri itu ditahan di tempat letak kereta sebuah pasar raya di Ara Damansara, Petaling Jaya, kira-kira 6 petang Selasa lepas.

Beliau berkata, suspek lelaki berumur 43 tahun yang berasal dari Alor Setar, Kedah, merupakan bekas kapten kapal manakala isterinya yang berumur 41 tahun adalah seorang guru.

Bercakap pada sidang akhbar di sini hari ini, Mohd. Adnan berkata, adik perempuan lelaki terbabit yang berumur 31 tahun ditahan di rumahnya di Alor Setar kira-kira 7.30 pagi semalam.

"Ekoran tangkapan suspek di Alor Setar pula, polis merampas dua pucuk pistol Glock, dua magazin dan dua kotak peluru di tepi laut Kuala Kuar. Pistol berkenaan dipercayai diguna untuk menembak mangsa," katanya.

Dalam kejadian 9 malam itu, mangsa berumur 43 tahun dan berasal dari Kedah maut di tempat kejadian selepas ditembak lebih dua das dari jarak dekat oleh suspek yang menaiki sebuah kereta.

Mangsa, pengamal perubatan tradisional, datang menumpang di rumah sepupunya di pangsapuri itu untuk memohon kerja sebagai pengawal keselamatan.

"Dengan tertangkapnya ketiga-tiga suspek, kami percaya kes ini telah selesai. Motif kejadian dipercayai akibat cemburu dan dendam," katanya.— BERNAMA

Ibu perlu bilik rawatan untuk anak koma 14 tahun

Posted:

Ibu perlu bilik rawatan untuk anak koma 14 tahun

Ibu perlu bilik rawatan untuk anak koma 14 tahun

10/01/2013 6:41pm

BACHOK — Ibu kepada seorang gadis yang koma sejak 14 tahun lalu selepas terlibat dalam kemalangan jalan raya, memerlukan bilik khas di rumahnya untuk merawat anaknya itu.

Siti Suzaini Jailani, 22, kini ditempatkan di atas sebuah katil menggunakan tilam angin, sebilik dengan adik-beradiknya yang lain, dianggap tidak selesa memandangkan usianya semakin meningkat.

Maziah Jusoh, 49, dari Kampung Daramain berkata, kemalangan jalan raya berhampiran rumahnya itu berlaku pada 1999 ketika anaknya berusia tujuh tahun, dalam perjalanan mengaji al-Quran.

Beliau yang tidak bekerja manakala suaminya seorang pengawal keselamatan berkata, tidak mampu untuk membina bilik khas itu memandangkan perbelanjaan yang tinggi untuk menampung keperluan anaknya iaitu RM1,200 sebulan bagi membeli lampin pakai buang, susu dan tiub untuk dijadikan saluran makanan.

"Bilik khas inilah hasrat yang terbuku di hati saya yang masih belum kesampaian," katanya ketika ditemui di rumahnya, hari ini.

Maziah berkata, ketika mula mendapat rawatan di hospital, doktor memberitahu peluang untuk anaknya itu hidup amat tipis, namun takdir Allah, anaknya itu masih dipanjangkan nyawa sehingga kini.

Meskipun doktor memaklumkan anaknya mungkin berada dalam keadaan koma sepanjang hayatnya, namun sebagai seorang ibu, beliau tidak berputus asa untuk melakukan apa saja bagi memulihkan anaknya.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Berlusconi diarah bayar bekas isteri RM791,180 sehari

Posted:

Berlusconi diarah bayar bekas isteri RM791,180 sehari

Berlusconi diarah bayar bekas isteri RM791,180 sehari

GAMBAR fail Jun, 2004 menunjukkan Berlusconi (kanan) dan isterinya, Lario tiba untuk makan malam bersama Presiden Amerika Syarikat, George W. Bush di Rom, Itali.


ROM - Bekas perdana menteri Itali, Silvio Berlusconi mengecam tiga hakim wanita sebagai feminis dan komunis kelmarin kerana memutuskan beliau berhutang AS$260,000 (RM791,180) sehari kepada isterinya berhubung penyelesaian perceraian mereka.

Pada 28 Disember tahun lalu, akhbar Corriere della Sera melaporkan keputusan mahkamah itu dengan Berlusconi diarahkan membayar jumlah tersebut kepada Veronica Lario yang dikahwininya pada 1990.

Ini adalah kali pertama Berlusconi mengeluarkan kenyataan terbuka tentang penyelesaian perceraian mereka. Namun, beliau tidak mendedahkan jumlah sebenar yang perlu dibayar kepada isterinya.

"Mereka mengarahkan saya membayar AS$260,000 sehari dan ini mendedahkan siapa sebenarnya hakim-hakim di Milan itu," kata Berlusconi dalam satu wawancara bersama saluran televisyen La7.

"Mereka ialah tiga hakim feminis dan komunis," tambahnya.

Dalam wawancara tersebut, Berlusconi mengulangi dakwaan sebelum ini bahawa ketiga-ketiga hakim Milan itu telah mendakwanya sejak beliau menceburi politik pada 1994 kerana menentang fahaman politiknya.

Pada Oktober tahun lalu, sebuah mahkamah di Milan menjatuhkan hukuman penjara empat tahun ke atas Berlusconi kerana menipu cukai dengan beliau merancang merayu hukuman tersebut.

Pemimpin berusia 76 tahun itu kini bertanding untuk penggal kelima dalam pilihan raya Parlimen yang dijadualkan pada 24 dan 25 Februari depan.

Lario mengemukakan perceraian daripada bilionair itu pada 2009 selepas mendakwa beliau menjalinkan hubungan sulit dengan seorang gadis berusia 17 tahun.

Menurut Berlusconi, beliau kini merayu keputusan mahkamah berkenaan. - Reuters

Omran kecam masyarakat antarabangsa

Posted:

Omran kecam masyarakat antarabangsa

Omran kecam masyarakat antarabangsa

BEIRUT - Menteri Penerangan Syria, Omran Al-Zoubi mengecam masyarakat antarabangsa kerana menolak cadangan Presiden Bashar Al-Assad bagi menamatkan perang saudara di negara ini.

Omran berkata, negara seperti Amerika Syarikat dan sekutu Barat yang menggesa Bashar untuk mengundur diri telah menolak inisiatif itu sebelum memberikan masa untuk menilainya.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media di Damsyik pada tengah malam kelmarin selepas menghadiri satu mesyuarat tergempar bagi membincangkan cadangan itu.

Sementara itu, empat orang kanak-kanak daripada keluarga yang sama antara 10 yang terbunuh dalam satu serangan awal subuh semalam berhampiran bandar Homs, kata Pemerhati Hak Asasi Manusia Untuk Syria.

Serangan itu berlaku di kampung Jabab Hamad.

Di utara wilayah Aleppo, pertempuran sengit berlaku di Menagh, Kwiyres dan pangkalan udara Nayrab, kata pemerhati yang beribu pejabat di Britain itu.

Tentera rejim turut dilapor menggempur wilayah Idlib di kawasan Maaret al-Numan bagi merampas kembali daripada pejuang penentang.

Pertempuran antara kumpulan penentang yang terdiri daripada penduduk tempatan dengan tentera Bashar bermula sejak Mac 2011 itu dipercayai telah mengorbankan lebih 43,000 nyawa. - Agensi

Terselamat daripada maut selepas berlindung di bawah jeti

Posted:

Terselamat daripada maut selepas berlindung di bawah jeti

Terselamat daripada maut selepas berlindung di bawah jeti


TAMMY HOLMES (dua dari kiri) berlindung di bawah sebuah jeti bersama cucu-cucunya ketika kebakaran hutan memusnahkan kediaman mereka di bandar Dunalley, Pulau Tasmania pada 4 Januari lalu.


HOBART - Sebuah keluarga di Australia terselamat daripada maut dengan berlindung di bawah sebuah jeti apabila kediaman mereka musnah dalam satu kebakaran hutan, lapor akhbar MailOnline semalam

Bencana tersebut yang berlaku di Dunalley, Pulau Tasmania baru-baru ini menyebabkan sekitar 90 kediaman di bandar itu musnah.

Dalam insiden itu pasangan suami isteri Tim dan Tammy Holmes terpaksa berlindung di bawah jeti tersebut bersama lima cucu mereka terpaksa berlindung di bawah jeti berkenaan selama lebih dua jam.

Ketika api bertambah marak dan bekalan oksigen semakin berkurangan akibat asap tebal, mereka masih berpaut pada struktur kayu itu sambil memeluk satu sama lain dengan harapan dapat keluar daripada situasi berbahaya itu.

Keluarga tersebut kemudian bergilir-gilir memadamkan api yang mula membakar jeti tersebut dengan mencurahkan air laut.

Selepas berlindung selama dua setengah jam, Tim akhirnya berjaya menemui sebuah perahu yang digunakan oleh mereka untuk keluar dari zon berbahaya itu.

"Kami menerima mesej menyatakan ibu dan bapa serta anak-anak saya dikelilingi api yang marak. Ketika itu, saya dan suami pasrah bahawa kami akan kehilangan mereka," kata anak perempuan Tim, Bonnie Walker dalam temu bual bersama rangkaian televisyen Australia, ABC.

Menurutnya, dia dan keluarganya bersyukur kepada Tuhan kerana mereka terselamat dalam kebakaran hutan itu yang berlaku ketika Australia dilanda suhu panas ekstrem. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Rahsia bertahan lama

Posted:

Rahsia bertahan lama

Rahsia bertahan lama

WALAUPUN sudah lebih 40 tahun bertapak dalam industri seni tanah air, pelantun lagu Andainya Aku Pergi Dulu, Datuk David Arumugam bersama kumpulannya, Alleycats masih dapat bertahan dan dikenali sehingga hari ini.

Lagu-lagu nyanyian Alleycats yang malar segar sentiasa menjadi siulan di bibir peminat mereka tidak mengira usia meskipun banyak lagu yang lebih segar melodinya dimainkan di corong-corong radio.

Faktor utama Alleycats mampu bertahan sehingga kini antaranya adalah peminat yang tidak jemu menyokong perjuangan seni mereka dari awal kewujudan mereka dalam industri ini.

"Bukan saya yang buat Alleycats jadi popular, tetapi peminat yang menyokong dan sentiasa berada di sisi kami tidak kira masa. Mereka masih suka dengan kami. Mereka menyanyikan lagu Alleycats di karaoke dan radio pun masih putar lagu kami dan yang paling penting adalah peminat masih ada sebab itu kita boleh kekal," kata David merendah diri.

Setiap persembahan atau lagu yang dihasilkan bukan tangkap muat sebaliknya mengambil kira cita rasa peminat dan halwa telinga yang mendengar setiap hasil seni muzik mereka.

"Sampai sekarang saya bersama Alleycats masih lagi aktif membuat persembahan di acara-acara korporat dan kami menyanyi untuk peminat bukan syok sendiri," bicaranya yang sudah 44 tahun menjadi anak seni.

Formula untuk kekal lama dalam industri hiburan turut dikongsi vokalis kumpulan May, Mustaffa Din atau lebih dikenali sebagai Mus yang telah bertapak sebagai anak seni selama 27 tahun.

Persefahaman dan toleransi amat penting untuk mengekalkan agar sesebuah band mampu bertahan lebih lama dan menghargai apa yang mereka ada berbanding kumpulan lain.

"Rahsia untuk mana-mana artis bertahan lama dalam industri adalah persefahaman terutamanya artis berkumpulan kerana tanpa faktor tersebut, saya jamin band tersebut terkubur dalam masa yang singkat.

"Jika ada masalah, kita kena selesaikan dengan cepat dan jangan perbesarkan perkara yang kecil," tutur Mus yang akan muncul dalam rancangan realiti televisyen terbitan RTM, Sentuhan Ikon 2013 menjelang Mac depan.

Sentiasa fokus dan memberikan komitmen seratus peratus semasa mengadakan persembahan juga antara formula yang dikongsi Mus bersama pihak media ketika ditemui di Studio Utusan, Jalan Chan Sow Lin, Kuala Lumpur kelmarin.

"Selain itu kita jangan terlampau tertekan dengan menganggap band sebagai bebanan kepada kita sebaliknya perlu enjoy, barulah kita rasa seronok untuk bekerja dalam masa yang sama mengambil berat.

"Banyak band-band baharu saya tengok mereka lebih suka main-main dan tidak serius dalam kerja, hanya mahu suka-suka," tambah Mus.

Perjalanan seni

Perjalanan seni kedua-dua ikon seni tanah air itu terus rancak dengan aktiviti-aktiviti yag memenuhi jadual harian mereka. Itu bukti betapa Mus dan David masih relevan dalan industri muzik tempatan masa kini.

David ketika ini sedang sibuk dengan proses penjenamaan semula kumpulan Alleycats yang diatur pihak Universal Music bagi menaikkan semula populariti mereka seperti zaman awal kemunculannya.


MUS dan David mahu terus memacu band masing-masing dalam menongkah arus dunia seni.


Proses memberi nafas baharu kepada kumpulan yang kekal malar segar itu akan melibatkan konsert jelajah seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.

"Saya sangat sibuk dengan pelbagai aktiviti tahun ini. Selain memenuhi undangan majlis korporat, saya juga akan keluarkan album audio visual konsert bersama Orkestra Filharmonik Malaysia (MPO) yang berlangsung tahun lepas.

"Tahun ini juga Alleycats sedang menumpukan perhatian untuk mewujudkan perpustakaan kami sendiri yang mempamerkan sejarah Alleycats dari zaman awal penubuhannya sehingga sekarang," katanya.

Perpustakaan yang berkonsepkan muzium itu dilengkapi dengan studio rakaman, ruang istirehat dan juga kedai menjual cenderamata eksklusif Alleycats.

Menurutnya lagi, perpustakaan belum bernama itu tidak dipanggil muzium kerana Alleycats masih hidup lagi dan ia tidak seperti perpustakaan biasa yang bukan sekadar menempatkan buku-buku, tatapi ia turut mempamerkan anugerah-anugerah yang pernah Alleycats menangi sepanjang pembabitan mereka dalam dunia seni tanah air.

"Jika mahu belajar mengenai Alleycats dari A hingga Z, anda boleh datang ke sana sambil bersantai bersama rakan-rakan dan keluarga.

"Tarikh sebenar pembukaan perpustakaan itu tidak dapat dipastikan lagi kerana kami masih lagi mengumpul barang-barang Alleycats," tuturnya penuh semangat.

Azam 2013

Perpustakaan itu yang berlokasi di Ara Damansara itu bakal menyimpan dan menghidupkan legasi kumpulan Alleycats walaupun setelah 100 tahun kumpulan itu bersara daripada industri seni ini.

"Pada masa itu orang ramai akan berkata, inilah kumpulan yang pernah popular satu masa lalu dan ia akan menjadi motivasi kepada mereka untuk berkarya dan menceburi bidang seni," katanya.

Ditanya mengenai azam tahun 2013, kata David sambil berseloroh, dia tiada azam tahun baharu kerana dunia sepatutnya akan berakhir bulan Disember 2012.

"Setiap tahun adalah sama bagi saya cuma yang membezakannya ialah setiap tahun yang berlalu semakin pantas, pejam celik sudah masuk tahun baharu.

"Harapan saya untuk tahun baharu ini supaya dapat membuat persembahan dengan bagus setiap tahun dan boleh terus bekerja menghiburkan peminat," ujarnya.

Dalam pada itu, Mus ketika ditanya mengenai perancangan tahun baharu mengakui tiada sebarang perancangan yang teliti sepanjang tahun ini hanya memenuhi jemputan persembahan.

"Pada tahun 2013 ini kita tiada perancangan sangat, cuma kita sedang lihat jika ada beberapa projek dengan stesen-stesen TV untuk tujuan promosi kumpulan kami," ujarnya.

Anzalna sasar kahwin tahun depan

Posted:

Anzalna sasar kahwin tahun depan

Anzalna sasar kahwin tahun depan

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


ANZALNA berazam untuk lebih aktif sebagai penyanyi dan pengacara pada tahun ini.


KISAH usung atau sorok kekasih sudah lali dalam dunia hiburan malah tidak menjadi hal sekiranya perkara sebegitu menjadi ibarat trend sebagai seorang selebriti yang diperhati ramai.

Jika terlalu banyak publisiti pasti akan ada pihak yang melabelkan artis itu tidak tahu malu.

Begitu juga sebaliknya, sekiranya timbul kes sembunyikan kekasih, akan ada yang membuat penilaian artis itu sengaja mahu menyombong.

Hal yang sama terjadi kepada aktres jelita, Anzalna Nasir yang baru-baru ini memutuskan untuk mengurangkan pendedahan media terhadap kekasihnya, Hanif Zaki sehingga menyebabkan timbul rasa kurang senang segelintir pihak.

Kosmo! menghubungi Anzalna yang baru menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-25 pada Rabu lepas untuk mendapatkan kepastian berkenaan perkara itu dan perancangannya masa depannya bersama Hanif.

Kosmo!: Benarkah Anzalna sudah serik mendedahkan teman lelaki kepada umum? Kenapakah?

ANZALNA: Bukan serik tetapi saya mahu kurangkan publisiti yang terlalu banyak mengenai hubungan kami. Adalah lebih baik untuk bertanya dan bercerita mengenai kerjaya saya berbanding hal peribadi. Saya juga kurang selesa apabila setiap kali ditemu bual, pasti soalan teman lelaki akan ditanya.

Sebelum ini, ada beberapa pelakon yang terlalu banyak mendedahkan teman lelaki akhirnya hubungan itu goyah kerana terlalu banyak publisiti. Komen Anzalna tentang perkara itu?

Saya rasa itu tidak menjadi masalah kerana kami sama-sama memahami kerja dan ruang peribadi masing-masing. Apa yang orang sekeliling cakap tidak menjejaskan hubungan kami kerana kami ada pendirian. Lagipun, hubungan kami adalah serius dan kami sudah ada perancangan masa depan.

Apakah perancangan kalian selepas ini?

Perancangan untuk berkahwin sudah ada cuma sekarang tengah kumpul duit terlebih dahulu. Rezeki lebih penting daripada populariti. Kami mahu kekalkan hubungan seperti sekarang dan berdoa tidak akan putus di tengah jalan.

Adakah Anzalna sudah bersedia untuk bergelar isteri?

Memandangkan umur pun sudah meningkat, saya memang bersedia. Cuma mungkin perlu tunggu setahun dua lagi untuk berkahwin dan meletakkan tanggungjawab sepenuhnya terhadap rumah tangga. Saya sasarkan untuk menamatkan zaman solo pada umur saya 26 tahun.

Apakah perkembangan terkini Anzalna?

Saya sedang menjalani penggambaran drama bersiri 13 episod Maskara melakonkan watak Hani, seorang wanita lemah lembut tapi tegas. Menariknya, dalam drama ini saya bertudung sepanjang masa. Selepas ini saya akan memulakan penggambaran drama bersiri 13 episod Bangkitnya Seorang Perempuan untuk slot Samarinda TV3. Saya ada mendapat tawaran untuk mengacara sebuah program bual bicara pagi dan menyanyi di bawah sebuah syarikat rakaman tapi mungkin belum masa yang sesuai untuk menerimanya. Biarlah perlahan-lahan.

Adakah Anzalna enggan dilabel terlalu tamak sekiranya menerima semua tawaran itu?

Salah satunya kerana sebab itu tapi saya mahu memajukan karier lakonan saya dulu sebelum memfokuskan bidang lain. Bagaimanapun, memang azam saya tahun ini untuk mengacara dan menyanyi.

Wajah lesu Chansung

Posted:

Wajah lesu Chansung

Wajah lesu Chansung


CHANSUNG (kanan) bersama Jun K.


SELALU tampil rapi dan bersih dalam semua acara sudah menjadi keutamaan kumpulan 2PM. Begitupun, baru-baru ini, salah seorang anggota 2PM, Chansung sengaja mempamerkan wajahnya yang belum dicukur dan memuat naik gambar tersebut di laman sosial Twitternya.

"Saya ambil gambar ini bersama Minjun (Jun K). Dia teragak-agak mengambil gambar dengan saya kerana dia tidak bercukur dan mempunyai masalah kulit, tetapi saya berani," tulis Chansung di Twitter.

Dalam gambar itu, Chansung and Jun K merenung kamera dengan satu pandangan lesu. Jun K bercakap dengan seseorang menerusi telefon bimbit. Ia seolah-olah seperti mereka perlu bercukur.

Antara komen para peminat fanatik Chansung yang melihat gambar tersebut: "Mengapa mereka begitu lesu? Adakah mereka berjaga sepanjang malam?

"Jun K kelihatan begitu muda dalam gambar. Begitupun, mereka tetap kelihatan kacak."

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved