Rabu, 13 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Gegaran otak ancam nyawa

Posted:

[unable to retrieve full-text content]Sindrom Goncang Bayi atau dikenali sebagai Shaken Baby Syndrome (SBS) boleh diatasi jika ibu bapa atau pengasuh di pusat jagaan kanak-kanak tahu mengendalikan bayi yang meragam dengan cara yang betul.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Keunikan sejarah dan alam

Posted:

Keunikan sejarah dan alam

Keunikan sejarah dan alam

Oleh NASRI JAMALUDIN

SUASANA pekan Kuala Kubu Bharu, Hulu Selangor, Selangor pagi itu tidak sibuk. Kenderaan bergerak lancar melalui deretan bangunan kedai lama.

Di luar bangunan kedai itu tertera angka 1930 menunjukkan tahun pembinaan bangunan tersebut yang sehingga kini masih kekal kukuh. Beberapa orang kelihatan sedang berurusan di kedai runcit dan ada juga yang sedang menjamu selera dalam restoran di bangunan lama berkenaan.

Dengan latar belakang bukit yang menghijau membuatkan pekan tersebut kelihatan unik dan seakan-akan sebuah taman besar.

Menjejak sejarah

Justeru, tidak hairanlah Kuala Kubu Bharu atau dahulu dikenali sebagai Kuala Kubu semakin menarik kedatangan pelancong sama ada menikmati keindahan alam atau menjejak sejarahnya.

Berdasarkan sejarah, daerah Hulu Selangor wujud semasa pemerintahan Inggeris di Kuala Kubu Bharu pada 12 Mei 1883, selepas sembilan tahun campur tangan British di negeri Selangor.

Pada zaman British, daerah tersebut pernah ditadbir oleh Cecil Ranking dan Mac Carthy iaitu semasa Frank Swettenham menjadi Residen British di Selangor.

Pada mulanya pentadbiran British terletak di Kuala Kubu lama yang kini dikenali sebagai Ampang Pecah. Perpindahan ke pekan sekarang berlaku pada 1 September 1930 berikutan kawasan lama tersebut dilanda banjir besar.


NIKMATI kesejukan air dan suasana tenang di Sungai Chiling.


Namun, bangunan-bangunan lama di pekan itu masih dapat disaksikan utuh berdiri antaranya, bangunan pejabat pos, bangunan kedai, menara jam dan pejabat polis trafik.

Bangunan pejabat pos yang terletak di tengah-tengah pekan Kuala Kubu Bharu masih terpelihara dan masih digunakan sehingga hari ini. Bangunannya juga telah dicat baharu menyerlahkan keunikan senibinanya.

Tidak puas menatap seni bina pejabat pos, singgahlah sebentar ke balai polis trafik. Seni bina Inggeris terserlah di bangunan itu.

Tidak jauh dari balai polis trafik, terdapat sebuah menara jam yang mempunyai sejarah tersendiri. Orang ramai dapat membaca tulisan di menara berkenaan yang dibina sebagai memperingati pertabalan King George VI dan Ratu Elizabeth pada tahun 1930-an.

Dari kawasan berkenaan, pengunjung dapat menyaksikan pemandangan pekan Kuala Kubu Bharu yang mendamaikan. Pekan itu dipagari bukit-bukit menghijau yang menambahkan lagi suasana nyaman di situ.

Masjid lama

Malah, jika pengunjung pergi ke Ampang Pecah yang jaraknya kira-kira enam kilometer (km) dari pekan Kuala Kubu Bharu bolehlah singgah sebentar untuk bersolat di sebuah masjid lama iaitu Masjid Lama Al-Hidayah, Ampang Pecah. Di kubah masjid itu tertera tahun 1926.

Masjid itu mempunyai sejarah tersendiri. Seni bina bangunan begitu unik dan masih kukuh. Di bahagian luar masjid terdapat sebuah tabuh dan kolah air juga masih mengekalkan seni bina lama.

Bahagian dalam masih dihiasi lampu-lampu lama termasuk candelier antik. Mimbar kayu juga turut mempunyai ukiran yang unik.

"Keunikan-keunikan tersebut membuatkan Kuala Kubu Bharu sering menjadi tumpuan dan pilihan penerbit-penerbit untuk membuat rakaman filem, drama dan iklan. Pasangan pengantin baharu juga tidak ketinggalan mengabdikan foto indah mereka di pekan ini," kata Rusmi Minhat, Pengerusi Kelab Rekreasi dan Pelancongan Daerah Hulu Selangor ketika ditemui baru-baru ini.

Kolam air panas


BANGUNAN lama di pekan Kuala Kubu Bharu masih terpelihara dan menjadi lokasi tumpuan rakaman drama atau filem.


Beliau yang juga penghulu di Kuala Kubu Bharu berkata, selain peninggalan sejarah, pekan yang menjadi transit orang ramai dari Kuala Lumpur ke Bukit Fraser, Pahang itu turut mempunyai banyak tarikan pelancong.

Katanya, pengunjung juga boleh melawat kolam air panas, Kuala Kubu Bharu sama ada untuk mandi-manda atau sekadar merendam kaki. Jaraknya kira-kira satu kilometer dari pekan dan pengunjung perlu melalui kawasan perumahan untuk sampai ke kolam air panas tersebut.

"Walaupun, kolamnya tidak begitu besar dan tidak mempunyai kemudahan yang lengkap namun kualiti air panasnya begitu menyegarkan dan menyihatkan badan," katanya.

Penduduk-penduduk sekitar ramai yang berkunjung ke kolam air panas berkenaan terutamanya pada hujung minggu.

Pemandangan indah

Setelah puas berendam air panas, singgahlah ke Empangan Sungai Selangor atau lebih dikenali sebagai Empangan Kuala Kubu.

Persekitaran empangan itu amat mendamaikan dengan pemandangan takungan air sungai serta hutan yang menghijau. Meskipun panas terik tiupan angin menyejukkan badan.

Abadikan kenangan anda berkunjung ke situ dengan mengambil gambar-gambar bersama rakan-rakan atau ahli keluarga.

Terdapat beberapa kemudahan yang disediakan di atas tebing seperti tempat letak kereta dan pondok rehat.

"Kawasan empangan ini menjadi tumpuan orang ramai bagi menikmati keindahan air sungai yang terbentang luas serta kehijauan alam sekali gus dapat menenangkan fikiran," kata setiausaha kelab berkenaan, Hafidzan Maarof, 46,


AZMI (kiri) dan pembantunya menunjukkan parang dan keris yang dijual di kedainya.


Empangan tersebut beroperasi sejak tahun 2003 dan terletak kira-kira lima kilometer dari pekan Kuala Kubu Bharu.

Tidak jauh dari empangan tersebut juga, katanya, orang ramai boleh berkelah atau mandi-manda di Sungai Chiling.

Selain terkenal dengan keindahan air terjun dan aliran jeram yang jernih ia turut mempunyai satu lagi tarikan iaitu kewujudan spesies ikan kelah.

Kelebihan itu menjadikan kawasan perkelahan tersebut diiktiraf sebagai santuari ikan Sungai Chiling. Malah, ia merupakan habitat semula jadi ikan kelah yang terdekat untuk dikunjungi orang ramai di sekitar Lembah Klang.

"Air sungai yang dingin dengan suasana hutan membuatkan ramai orang berkunjung ke Sungai Chiling. Tidak ketinggalan kumpulan yang meredah hutan untuk pergi ke kawasan air terjun yang cantik di sini," kata Hafidzan lagi.

Cenderamata

Dalam pada itu, bagi mereka yang ingin membeli cenderamata, berkunjunglah ke kedai Teras Bina Teknik Enterprise di Jalan Hospital, Kuala Kubu Bharu.

Kedai milik Azmi Azhar Ahmad tersebut menjual rantai kunci, parang, pisau, keris dan pedang. Ia dibuka setiap hari dari pukul 8 pagi hingga 5 petang.

"Saya juga turut mengambil tempahan untuk membuat sarung parang atau pisau dengan kadar bayaran tertentu. Setiap barangan yang dijual harganya bergantung kepada kualiti sesuatu barangan itu.

"Sebilah pisau lapah berharga antara RM120 hingga RM500 setiap satu. Kebanyakan barangan yang dijual, saya hasilkan sendiri.

"Rantai kunci yang saya buat juga istimewa kerana dihasilkan daripada kayu penawar hitam yang boleh menjadi penawar bisa binatang," katanya.

Mendaki cenuram Gua Damai

Posted:

Mendaki cenuram Gua Damai

Mendaki cenuram Gua Damai

Oleh NASRI JAMALUDIN


KETIKA mendaki cenuram, seorang rakan akan memegang tali di bawah bagi memastikan keselamatan anda terjamin.


BERDEBAR tetapi seronok. Itulah pengalaman pertama penulis mendaki cenuram atau rock climbing bersama Kelab Rekreasi Badan Keluarga Utusan Malaysia (KRUM) di Taman Ekstrem Gua Damai, Batu Caves. Selangor baru-baru ini.

Taman Ekstrem Dua Damai merupakan antara lokasi popular yang menjadi tumpuan peminat aktiviti berkenaan. Ia mempunyai kira-kira 70 laluan mendaki cenuram.

Sebelum mendaki cenuram, penulis memakai harness atau abah-abah berfungsi sebagai sokongan antara tali dan tubuh.

Apabila peralatan lengkap dipakai perasaan semakin teruja untuk mendaki. Tambahan pula, setelah menyaksikan beberapa orang dengan mudah berjaya mendaki beberapa laluan cenuram di Gua Damai itu.

Rupa-rupanya, aktiviti itu tidak semudah disangka. Setiap laluan di Gua Damai tersebut telah dipetakan dengan gred-gred tertentu daripada gred 5a sehingga kepada 6c+. Gred 6c+ adalah gred paling mencabar.

Cabaran hebat

Penulis memilih laluan yang tingginya kira-kira 10 meter dengan bantuan seorang rakan memegang tali dari bawah tebing. Bila sudah memegang dan memijak tebing cenuram barulah penulis tahu cabaran hebat menanti.

Baru beberapa meter mendaki, tangan dan kaki mulai berpeluh. Jari-jari yang meraba-raba tempat untuk berpaut bagaikan tidak berupaya untuk menampung badan.

Hanya beberapa meter untuk sampai ke tempat sasaran, mental penulis mulai lemah. Tangan serta kaki terasa lenguh dan perasaan meronta-ronta hendak turun kerana tidak sanggup untuk meneruskan pendakian.

Bagaimanapun, kata-kata semangat daripada rakan-rakan di bawah tebing menyentap semangat penulis untuk meneruskan pendakian. Jari-jari terus meraba-raba tempat berpegang sehingga penulis berjaya mengangkat tubuh naik ke tempat sasaran.

Hati rasa puas apabila berjaya mencapai tempat sasaran dan segala kepenatan ketika mendaki bagaikan hilang. Selepas menikmati seketika kejayaan itu, barulah penulis turun dan ketika turun ia lebih mudah dilakukan.


SELAIN dapat membina otot-otot badan, para pendaki dapat melihat keindahan alam ketika berada di kedudukan yang tinggi.


Mental kuat

Dalam pada itu, ahli KRUM, Azliza Hailani, 25, menyifatkan setiap aktiviti lasak mempunyai cabaran dan risiko tertentu.

"Saya baru kali kedua mendaki cenuram ini, namun rasa seronok dan teruja untuk menyertai aktiviti ini. Perasaan berdebar itu memang ada tetapi cuma sewaktu mula mendaki sahaja.

"Mendaki cenuram ini bukan sahaja memerlukan kekuatan otot, tetapi juga mental terutama ketika tangan dan kaki mulai penat," katanya yang meminati sukan-sukan ekstrem.

Bagi Nurul Azizi Mat Jusoh, 33, sejak terbabit empat bulan lalu, dia terus jatuh cinta dengan aktiviti lasak tersebut hingga sanggup melakukannya setiap minggu dan cuti umum.

Dia yang berasal dari Pasir Puteh, Kelantan, berkata, setiap kali berjaya mendaki sesuatu laluan, pasti rasa gembira dan puas malah tidak sabar pula untuk membuat pendakian lain.

"Saya memang minat aktiviti lasak. Mula-mula cuba dahulu memang rasa takut, lepas itu rasa seronok dan kini saya telah membeli peralatan mendaki," katanya yang telah membelanjakan kira-kira RM1,500.

Pemandangan indah

Pelajar Universiti Teknologi Mara, Shah Alam, Hazman Hazizan, 23, pula terbabit dengan sukan tersebut sejak tahun 2009. Sejak itu, pelbagai lokasi telah dijelajahnya bagi memenuhi minat berkenaan.

"Aktiviti ini membuatkan badan sihat dan menguatkan otot badan. Saya juga kena berfikir ketika hendak memilih tempat berpegang dan mental kena kuat. Selain itu, berada di tempat tinggi kita dapat menyaksikan pemandangan yang indah di kawasan berkenaan.

"Ketika ini, Bukit Keteri, Chuping di Perlis merupakan cenuram dengan pemandangan paling cantik pernah saya daki iaitu panorama sawah padi yang luas. Saya juga mendapat ramai kawan terdiri daripada pelbagai bangsa, negara dan latar belakang," katanya yang merancang untuk mendaki cenuram di Krabi, Thailand tahun ini.

Ciri kemelayuan Ombak Villa

Posted:

Ciri kemelayuan Ombak Villa

Ciri kemelayuan Ombak Villa

Oleh NURUL IZZA ROSLY

OMBAL Villa menampilkan seni bina tradisional Melayu.


BAGI mereka yang mahukan percutian jauh daripada suasana hiruk-pikuk kesibukan kota, apa kata singgah ke Pulau Langkawi. Percutian di pulau legenda itu, bukan sahaja menawarkan keindahan pantai bahkan, pelbagai lokasi menarik.

Jika anda sukar mencari penginapan yang sesuai saat bertandang tamu ke Langkawi, Ombak Villa yang terletak di Jalan Kuala Muda, Padang Matsirat sedia menyambut para tetamunya dengan menampilkan konsep seni bina tradisional Melayu dan mesra alam.


BEGINILAH keadaan Premier Villa menurut lakaran artis apabila ia sudah disiapkan.


Pembangunan Ombak Villa yang bernilai RM48 juta tersebut merupakan projek terbaharu Langkawi Lagoon Resort yang dibangunkan oleh Tema Teladan Sdn. Bhd. (Tema Teladan)

"Ombak Villa bakal menampilkan 79 unit bilik mewah yang mengenengahkan seni bina tradisional Melayu.

"Ia mempunyai 76 suite premier selain dua suite bulan madu dan satu unit Premier Villa," kata Pengerusi Tema Teladan, Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar di Langkawi awal Januari lalu.

Tambahnya, Ombak Villa yang dibina menghadap Laut Andaman bakal menawarkan suatu pengalaman percutian lengkap.

Ombak Villa akan memulakan operasi fasa pertamanya Mac ini sempena Pameran Maritim dan Udara Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2013.

Bermula pada harga RM600 semalam, fasa kedua Ombak Villa dijangka selesai September ini.


RUANG bilik air dihias ringkas namun elegan.


Seni bina Melayu

Melangkah masuk ke sebuah suite, kelihatan kedudukan katil berada di tengah-tengah bilik. Ia menghadap beranda memperlihatkan Laut Andaman yang luas terbentang

Ombak Villa bukan sahaja menekankan konsep seni bina tradisional Melayu dalam reka bentuk bangunan tetapi hiasan dalaman suite juga disuntik dengan elemen kemelayuan.

Idea ringkas dan elegan yang diterapkan oleh pereka fesyen terkenal, Rizalman Ibrahim dapat dilihat menerusi penggunaan songket pada hiasan kepada katil.

Kemasan lantai bahagian beranda yang menawarkan pemandangan mendamaikan pula diperbuat daripada Wood Plastic Composite yang kelihatan seperti kayu sebenar supaya tahan lebih lama.

Mengadaptasi elemen mesra alam dalam pembangunannya, Ombak Villa mempunyai tangki Rain Water Harvesting iaitu tadahan air hujan yang digunakan untuk penyiraman landskap.


TIDAK seperti hotel-hotel lain, kedudukan katil berada di tengah-tengah menghadap beranda membolehkan pengunjung menikmati pemandangan indah laut yang terbentang luas.


Tidak ketinggalan penggunaan mentol jimat tenaga, ruang lobi bersiling tinggi bagi mengelakkan rasa panas dan penanaman pokok-pokok herba mengindahkan landskap.

Kedudukan Ombak Villa yang berjiran dengan Langkawi Lagoon Resort dan Kuala Melaka Inn yang bernaung di bawah Tema Teladan juga memberikan pilihan penginapan kepada pelancong serendah RM85 hingga RM8,000 semalam.

"Tidak seperti hotel-hotel mahupun resort lain, kemudahan surau disediakan di tengah-tengah ketiga-tiga resort ini untuk kegunaan para pelancong yang beragama Islam," ujarnya.

Surau Hajah Felina yang dibuka pada 6 Mac 2012 mampu menampung 60 jemaah pada satu masa mempunyai imam dan bilalnya sendiri.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Persaingan dua remaja jadi manusia tertinggi

Posted:

Persaingan dua remaja jadi manusia tertinggi

Persaingan dua remaja jadi manusia tertinggi

Oleh ADHAM SHADAN dan SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI
berita@kosmo.com.my

AKMAL bergambar dengan Penolong Ketua Biro Kosmo! Negeri Sembilan, Rais Yeop Johari (kiri) di Seremban semalam manakala Azli bersama Penolong Ketua Biro Kosmo! Kelantan, Adham Shadan (kanan) di Gua Musang.


GUA MUSANG – Rekod manusia tertinggi di negara ini semakin tercabar apabila remaja dari Kampung Paloh di sini, Mohd. Azli Hisham Abdul Ghafar yakin dia kini lebih tinggi berbanding ukuran 2.05 meter yang dicatat pada November tahun lalu.

Ukuran ketinggiannya itu sudah melebihi rekod manusia tertinggi di Malaysia yang kini dipegang oleh Sheikh Akmal Sheikh Imam, 17, dari Seremban, Negeri Sembilan.

"Saya dapat rasakan tubuh semakin tinggi. Kali terakhir saya ukur pada tahun lalu ialah 2.05 meter sedangkan tahun sebelumnya ketinggian saya cuma 1.97 meter.

"Sekarang pun, saya rasa badan sudah semakin tinggi," katanya kepada wartawan Kosmo! ketika ditemui di rumahnya di sini semalam.

Kosmo! semalam melaporkan ketinggian Azli secara tidak rasmi sudah mengatasi rekod Akmal dengan ketinggian 2.04 meter yang diiktiraf Malaysia Book of Records (MBOR) tahun lalu.

Anak ketujuh daripada lapan beradik itu kini bercuti dan akan kembali ke kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM) Jengka, Pahang pada Sabtu ini.

Azli yang mengikuti pengajian semester pertama Diploma Sains memberitahu, dia tidak risau dengan ketinggian yang luar biasa itu walaupun kerap menarik perhatian orang ramai.

"Saya tidak risau, orang lain yang selalunya risau," katanya sambil tersenyum.

Dia juga tidak keberatan untuk dinilai oleh MBOR bagi tujuan pengiktirafan rekod.

"Seandainya MBOR mahu membuat ukuran ketinggian, saya sedia melakukannya. Kalau benarlah saya manusia tertinggi di Malaysia, saya bersyukur dan gembira," katanya.

Di Seremban, Sheikh Akmal terkejut apabila ada individu lain mempunyai ketinggian yang boleh mencabar rekodnya.

"Saya sebenarnya tidak kisah jika rekod saya itu berjaya dipecahkan kerana bagi saya, apa yang berlaku adalah rezeki dan kurniaan Allah," katanya yang kini menuntut dalam bidang masakan di Kolej East West di Seremban.

Akmal berkata, kali terakhir dia mengukur ketinggiannya ialah pada November 2011 ketika mendapatkan pengesahan MBOR sebagai manusia tertinggi di Malaysia.

Anak bongsu daripada tiga beradik itu bagaimanapun mengaku tahap ketinggian tubuhnya tidak berubah sejak itu.

Dia turut menyarankan Mohd. Azli supaya berkunjung ke MBOR untuk mendapatkan pengesahan ukuran ketinggian yang sebenar.

Pada masa yang sama, Akmal mengakui hidup sebagai manusia dengan ketinggian luar biasa adakalanya memang menyusahkan.

Antara kesukaran yang dialaminya ialah mencari pakaian, kasut serta ketika menaiki kenderaan seperti bas atau kereta.

Kedua-dua remaja luar biasa itu turut berkongsi kasut saiz 14.

Siti cuti tiga bulan untuk jaga suami

Posted:

Siti cuti tiga bulan untuk jaga suami

Siti cuti tiga bulan untuk jaga suamiKUALA LUMPUR - Penyanyi tersohor, Datuk Siti Nurhaliza Tarudin mengambil cuti tiga bulan daripada aktiviti seni bermula bulan lalu hingga Mac untuk memberi perhatian terhadap Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa selepas suaminya itu terbabit dalam kemalangan motosikal di New Zealand pada Disember tahun lalu.

Menurutnya, keadaan Khalid, 53, atau lebih mesra dengan panggilan Datuk K semakin pulih tetapi perlu menghadiri lebih banyak sesi fisioterapi di hospital.

"Alhamdulillah, proses rawatan berjalan lancar dan lebih menumpukan pada bahagian tangan. Sebagai isteri, saya perlu berada di sampingnya untuk membantu menguruskan kehidupan seharian seperti mandi dan makan," katanya pada sidang akhbar sempena Minggu Setiausaha di Hotel Royale Chulan di sini semalam.

Tambahnya, pengalaman menjaga suami semasa sakit menyedarkan beliau betapa sukarnya menjadi seorang suri rumah sepenuh masa.

Shila sedih putus cinta dengan Sharnaaz

Posted:

Shila sedih putus cinta dengan Sharnaaz

Shila sedih putus cinta dengan Sharnaaz

KUALA LUMPUR - Penyanyi Shila Amzah sedih dengan keputusan pelakon Sharnaaz yang membuat keputusan muktamad melupakan kisah cinta mereka berdua atas alasan sudah hilang hormat kepada bapanya, ND Lala.

Kenyataan tersebut dikeluarkan sendiri oleh penyanyi yang popular dengan lagu Patah Seribu menerusi laman Twitternya, @Shilaamzah semalam.

"Sangat sedih sebenarnya apabila seseorang itu boleh berjalan di depan kamu dan berpura-pura menganggap kamu tidak pernah menjadi sebahagian besar daripada hidup mereka.

"Permulaan baharu, hidup baharu dan lagu baharu akan muncul. Alhamdulillah," jelasnya.

Namun, Shila pasrah dengan keputusan kekasihnya mahu memutuskan hubungan cinta.

"Walaupun kita tidak ditakdirkan bersama hingga akhirnya tetapi saya sangat bersyukur kamu telah menjadi sebahagian daripada hidup saya suatu masa dulu.

"Saya mendoakan yang terbaik buat kamu (Sharnaaz)," tulis juara Asian Wave 2012 itu.

Kelmarin, Sharnaaz dilaporkan membuat keputusan muktamad untuk melupakan percintaannya dengan Shila atas alasan sudah hilang hormat kepada ND Lala.

Kemelut cinta mereka dipercayai menjadi punca Shila menghilangkan diri selama seminggu sebelum ditemui di Kemaman, Terengganu pada minggu lalu.

Usaha untuk menghubungi keluarga Shila Amzah bagaimanapun gagal.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


'Saya tak bunuh karier pemain'

Posted:

'Saya tak bunuh karier pemain'

'Saya tak bunuh karier pemain'

JURULATIH Harimau Muda, Ong Kim Swee mendedahkan bahawa beliau tidak pernah 'membunuh' karier mana-mana pemain muda negara.

Sebaliknya, beliau sentiasa membuka pintu kepada mana-mana pemain muda yang mempamerkan prestasi cemerlang untuk diserapkan dalam skuad kendaliannya itu.

Jurulatih kelahiran Melaka itu berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai peluang pemain muda berbakat negara, Muhammad Nazmi Faiz Mansor yang kini kembali ke tanah air selepas menamatkan kontrak dengan kelab Portugal, S.C Beira-Mar.

"Saya tidak 'membunuh' karier mana-mana pemain. Nazmi tetap berpeluang untuk beraksi bersama Harimau Muda A, tetapi dia perlu membuktikan keupayaannya terlebih dahulu," tegas Kim Swee.

Selangor mendapat semangat baru

Posted:

Selangor mendapat semangat baru

Selangor mendapat semangat baru

KEJAYAAN muncul pasukan pertama menempah slot suku akhir Piala FA 2013 sebaik menjinakkan Sabah 3-0 di Stadium Likas, Kota Kinabalu kelmarin, jelas menyuntik moral barisan pemain Selangor ketika melayan kunjungan musuh tradisi, Kelantan dalam aksi Liga Super di Stadium Shah Alam malam esok.

Pengendali Gergasi Merah, Irfan Bakti Abu Salim berkata, kemenangan itu pastinya membakar semangat juang anak-anak buahnya bagi memastikan The Red Warriors pulang hampa.

"Sudah tentu kemenangan ke atas Sabah menyuntik moral kami untuk berdepan Kelantan nanti.

"Sejujurnya, kami hanya mahu menang ke atas Kelantan di Shah Alam selepas ini," kata Irfan.

Dalam perlawanan kelmarin, penyerang import Merah Kuning, Francis Forkey Doe muncul wira apabila meledak dua gol pada minit ke-45 dan 87 sementara satu lagi gol dicetak oleh Raimi Mohd. Nor (52).

Dengan kemenangan itu, Selangor yang juga juara lima kali Piala FA bakal berdepan pemenang antara pasukan elit, Johor Darul Takzim dan Kedah yang hanya akan bertarung pada 26 Februari depan.

Begitupun kata Irfan, masih terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki skuad kendaliannya jika tidak mahu dimalukan Sang Kijang malam esok.

"Masih ada beberapa pemain yang memandang mudah perlawanan (menentang Sabah).

"Cuaca yang panas juga sedikit sebanyak mengganggu rentak permainan kami, namun saya gembira dapat menyambar slot suku akhir biarpun tidak menjangkakan kemenangan besar," katanya.

Untuk rekod, pertemuan kedua-dua pasukan dalam saingan liga juga dilihat seimbang musim lalu apabila Selangor menang 2-1 di Stadium Nasional, Bukit Jalil sebelum Kelantan kembali bangkit menebus kekecewaan menang 1-0 hasil jaringan tunggal Mohammad Ghaddar di Kota Bharu.

Seluruh England tak penting

Posted:

Seluruh England tak penting

Seluruh England tak penting

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my

JURULATIH perseorangan, Tey Seu Bock menganggap gelaran juara pada Kejohanan Badminton Siri Super Premier Seluruh England tidak penting buat jaguh negara, Datuk Lee Chong Wei (gambar).

Sebaliknya, Seu Bock menegaskan bahawa sasaran serta fokus utama Chong Wei tahun ini adalah untuk merangkul kejuaraan pada Kejohanan Dunia di Guangzhou, China Ogos depan.

Seu Bock berkata, gelaran juara di bumi China itu sangat penting buat pemain No. 1 dunia ini kerana ia masih belum berada dalam genggamannya lagi.

"Bukan hendak kata Seluruh England tidak penting, tetapi ia sama seperti kejohanan biasa yang perlu disertainya, ditambah pula 10 pemain terbaik dunia wajib beraksi dalam setiap kejohanan bertaraf Siri Super Premier.

"Jika tewas sekalipun, ia bukan masalah besar buat Chong Wei kerana sasaran utama adalah Kejohanan Dunia.

"Namun, Chong Wei pasti tidak akan memandang mudah setiap kejohanan yang disertainya dan akan mempamerkan aksi terbaik untuk sekali lagi memenangi gelaran Seluruh England kali ini," kata Seu Bock ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Sebagai rekod, Chong Wei sudah dua kali bergelar juara Seluruh England iaitu pada edisi 2010 dan 2011.

Ditanya sama ada ketiadaan seteru utama Chong Wei, Lin Dan dari China pada Seluruh England kali ini akan membuka ruang lebih besar buat jaguh negara itu untuk merekodkan kejuaraan, Seu Bock berkata: "Kita perlu perbetulkan tanggapan seperti itu.

"Tidak semestinya ketiadaan Lin Dan akan memberi laluan mudah buat Chong Wei untuk bergelar juara dan begitu juga sebaliknya. Chong Wei pernah bergelar juara biarpun ada Lin Dan termasuk ketika final Seluruh England 2011.

"Kita perlu sedar, biarpun Lin Dan dilihat sebagai pencabar utama tetapi barisan pemain muda China yang lain seperti Chen Long, Chen Jin dan Du Pengyu tidak boleh dipandang mudah termasuk pemain daripada negara-negara lain," katanya.

Mengulas mengenai persiapan Chong Wei untuk beraksi pada Kejohanan Dunia, Seu Bock menjelaskan bahawa tidak ada program khusus buat pemain berusia 31 tahun itu.

"Usia Chong Wei sudah meningkat. Jadi, saya lebih mengutamakan kualiti latihannya.

"Saya harap, pemain-pemain muda seperti Liew Daren, Chong Wei Feng dan yang lain-lain dapat membantu Chong Wei sebagai rakan sepelatih (sparring partner). Dalam masa yang sama, mereka juga akan dapat manfaat untuk meningkatkan lagi tahap prestasi masing-masing," jelas Seu Bock.

Seluruh England akan membuka tirai pada 5 hingga 10 Mac depan di Birmingham manakala Kejohanan Dunia pada 5 hingga 11 Ogos di Guangzhou, China.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Som tam yee sang Kelantan Delights

Posted:

Som tam yee sang Kelantan Delights

Som tam yee sang Kelantan Delights

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA


MODIFIKASI som tam yee sang merupakan tarikan utama pengunjung ke restoran Kelantan Delights sempena Tahun Baru Cina ini.


DIKENALI dengan signatur makanan dari negeri Cik Siti Wan Kembang, restoran Kelantan Delights di Subang Jaya, Selangor mengadakan promosi Minggu Yee Sang sempena sambutan Tahun Baru Cina ini.

Sajian som tam yee sang yang menggunakan bahan-bahan sama seperti hidangan kerabu mangga dan betik merupakan menu istimewa yang disediakan untuk pelanggan.

Ikan bilis segar yang dibawa khas dari Kelantan dan sos lemon menjadi perencah utama sajian yee sang yang menjanjikan rasa berbeza jika dibandingkan dengan yee sang lain.

Pengarah Urusan Kelantan Delights Holdings Sdn. Bhd., Saifullah Akhtar memberitahu, promosi Minggu Yee Sang merupakan percubaan pertama pihaknya untuk menggabungkan hidangan tradisi masyarakat Cina dalam persekitaran masyarakat Melayu.


KELANTAN Delights di Subang Jaya, Selangor dibuka setiap hari bermula pukul 12 tengah hari hingga 11 malam.


"Kelantan Delights menganggap tradisi masyarakat Cina yang akan berkumpul seluruh ahli keluarga untuk makan bersama sempena Tahun Baru Cina ini masih relevan dalam konteks masyarakat moden dewasa ini.

"Selain yee sang, hidangan masyarakat Melayu yang menjadi hidangan utama pasti memberikan kepelbagaian rasa dalam setiap sajian," ujarnya ketika sesi pengenalan promosi tersebut di restoran itu baru-baru ini.

Antara hidangan tradisi Melayu yang disediakan oleh pihak restoran dalam promosi tersebut seperti kerapu cili kering, udang mentega, ayam masak merah dan pencuci mulut seperti bubur pulut hitam serta lompat tikam.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


DBKL tebang pokok halang laluan pejalan kaki

Posted:

DBKL tebang pokok halang laluan pejalan kaki

DBKL tebang pokok halang laluan pejalan kaki

13/02/2013 6:10pm

KUALA LUMPUR - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan menebang pokok yang rosak antara Jalan Melaka dan Bukit Nanas kerana didapati menghalang laluan pejalan kaki.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Ahmad Phesal Talib berkata, DBKL dengan kerjasama Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dan syarikat perunding landskap, Landskap Integrasi, mengenal pasti tidak kurang 15 batang pokok di laluan yang diberi nama 'Jejak Warisan 2' itu yang akan ditebang.

"Antara pokok yang akan ditebang atau diganti daripada jenis rain trees (Hujan-hujan), Angsana dan Bongor, serta yang tak sihat kita akan ganti dengan pokok berlainan spesies yang lebih baik," katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas sesi tinjauan mesra Datuk Bandar Kuala Lumpur bersama media dan pertubuhan bukan kerajaan di laluan 'Jejak Warisan 2' di sini hari ini.

Laluan Jejak Warisan 2 sepanjang 1.5 kilometer itu bermula dari Jalan Melaka melalui Jalan Gereja dan Jalan Raja Chulan dan berakhir di Pusat Maklumat Perhutanan Bukit Nanas. - BERNAMA

Bekas pengarah didakwa terima deposit tanpa lesen

Posted:

Bekas pengarah didakwa terima deposit tanpa lesen

Bekas pengarah didakwa terima deposit tanpa lesen

13/02/2013 6:09pm

KUALA LUMPUR - Seorang bekas pengarah yang mengusahakan syarikat pelaburan berasaskan rumpai laut mengaku tidak bersalah di Mahkamah Seksyen di sini hari ini atas dua pertuduhan menerima deposit daripada orang awam tanpa lesen yang sah.

Choi Kok Peng, 48, didakwa membantu syarikat AK United Sdn. Bhd. menerima deposit daripada orang ramai tanpa memegang lesen yang sah mengikut Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan (BAFIA) 1989.

Dia didakwa melakukan kedua-dua kesalahan itu di Aras 2 & 4, Wisma Dinari, Jalan Jejaka 4, Taman Maluri, di sini, antara Oktober 2007 hingga November 2008.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 103(1)(a) Akta BAFIA 1989 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM10 juta atau penjara sehingga 10 tahun atau kedua-dua sekali, jika sabit kesalahan. - BERNAMA

Polis tahan dua lelaki cuba samun kedai serbaneka

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Meneroka kehebatan cendekiawan Islam

SAINTIS barat, William Harvey sering diberi pengiktirafan rentetan penerangan yang diberikan tentang pulmonari iaitu bagaimana darah mengalir antara jantung dan paru-paru pada kurun ke-16. Lagi...

Kesihatan

Minum air kencing sendiri

CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam. Lagi...

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bekas komando AS dedah cara dia bunuh Osama

Posted:

Bekas komando AS dedah cara dia bunuh Osama

Bekas komando AS dedah cara dia bunuh Osama

AP
BEBERAPA orang berbual di depan rumah yang menjadi tempat persembunyian Osama di Abbottabad pada 5 Mei 2011.


WASHINGTON - Seorang bekas anggota komando SEAL Amerika Syarikat (AS) kelmarin mendedahkan buat kali pertama cara dia membunuh bekas ketua rangkaian Al-Qaeda, Osama bin Laden.

Dia mendedahkan cerita itu menerusi satu temu bual yang disiarkan agensi berita AFP bahawa tiga das tembakan dilepaskan ke arah Osama di rumah persembunyiannya di Abbottabad, Pakistan pada Mei 2011 selepas sekumpulan komando AS membuat serbuan.

Bagaimanapun, dia kini berhadapan masalah kewangan kerana tidak lagi bekerja.

Dia merahsiakan identitinya semasa ditemu bual oleh pemberita majalah Esquire.

Namun, buat pertama kalinya dia mendedahkan peranan yang dilakukannya dalam satu serbuan di rumah persembunyian Osama.

Bekas anggota komando tersebut mendedahkan kebimbangan terhadap keselamatan ahli keluarganya.

"Dia (Osama) kelihatan keliru. Tubuhnya lebih tinggi berbanding jangkaan saya," katanya tentang Osama.

Pasukan komando itu melakukan serang hendap ke atas Osama di tingkat tiga rumah tersebut.

Ketua Al-Qaeda tersebut meletakkan tangannya di bahu isteri termudanya ketika itu.

Osama menolak badan isterinya itu ke depan dan terdapat selaras senjata AK-47 berdekatannya.

"Saya tidak tahu sama ada isterinya mendapatkan jaket dan dia kemudian ditolak untuk mati syahid. Dia (Osama) mendapatkan senjata dekat dengannya. Dia (Osama) merupakan satu ancaman.

"Saya perlu melepaskan tembakan tepat ke kepala Osama agar dia tidak berpeluang untuk meletupkan dirinya," kata bekas komando tersebut.

"Saya menembaknya, dua kali di dahi. Bap! Bap! Dia terjatuh di atas lantai di depan katilnya dan saya menembaknya sekali lagi.

"Bap! tempat yang sama," katanya.

"Dia mati. Tidak lagi bergerak. Lidahnya terkeluar," tambahnya.

Menurut artikel majalah itu, pembunuhan ke atas Osama mengambil masa selama 15 saat.

Menjelang musim panas pada tahun lalu, selepas bersara daripada tentera, dia menjadi gementar tentang kemungkinan serangan balas terhadap keluarganya.

Bekas anggota komando itu kini menjadi orang awam.

Disebabkan bersara daripada perkhidmatan ketenteraan selepas 16 tahun berkhidmat, dia tidak layak untuk mendapatkan pencen.

Pencen hanya diberikan kepada bekas anggota tentera yang telah berkhidmat sekurang-kurangnya 20 tahun.

"Dia memberikan banyak khidmat kepada negaranya. Kini dia kelihatan hilang di dalam debu," kata isterinya.

"Saya berasa tiada sokongan, bukan sahaja untuk keluarga saya tetapi untuk keluarga lain di dalam komuniti.

"Secara jujurnya, saya tidak mempunyai tempat untuk mengadu," tambahnya lagi.

Jenazah Osama kemudian dikebumikan di laut oleh tentera AS selepas dia mati.

Osama mati ditembak dalam operasi tentera AS ketika negara itu berada di bawah kepimpinan Presiden Barack Obama. - Agensi

Al-Qaeda rancang serangan ke atas pejabat konsul AS di Chiangmai

Posted:

Al-Qaeda rancang serangan ke atas pejabat konsul AS di Chiangmai

Al-Qaeda rancang serangan ke atas pejabat konsul AS di Chiangmai

BANGKOK - Pihak berkuasa Thai diletak dalam keadaan berjaga-jaga berikutan rancangan Al-Qaeda untuk menyerang pejabat Konsul Amerika Syarikat (AS) di Chiangmai bulan ini, demikian didedahkan kerajaan Thailand semalam.

Timbalan Perdana Menteri, Charlem Yubamrung berkata, pihak berkuasa Thai dimaklumkan oleh sumber setempat "sejak dulu lagi" bahawa dua kumpulan pengganas iaitu Al-Qaeda dan sekutu rapatnya Salafist Group, sebuah kumpulan pengganas berpusat di Algeria, merancang serangan itu.

Beliau berkata, pihak berkuasa diletak dalam keadaan berjaga-jaga sejak "beberapa hari lepas".

"Saya telah menugaskan pihak berkuasa menguruskan perkara itu dan mengarahkan mereka mengambil tindakan perlu untuk menggagalkan serangan," katanya kepada pemberita hari ini.

Ditanya mengenai kesahihan sumber itu, beliau berkata: "Biar pun ia tidak sahih, kita mesti berwaspada dan berjaga-jaga," tambahnya.

Charlem enggan mendedahkan motif, tarikh dan cara serangan itu akan dilakukan memandangkan ia melibatkan maklumat sulit.

Beliau juga enggan menjawab soalan sama ada serangan yang dirancang itu mempunyai kaitan dengan Eksesais "Cobra Gold" ke-32, iaitu latihan ketenteraan pelbagai negara yang sedang berlangsung di Chiangmai.

Eksesais itu dikelolakan oleh Thailand dan AS sejak 1980 dan bermula sebagai eksesais ketenteraan dua hala Amerika-Thai.

Ia diperluaskan lebih sedekad lepas dengan penyertaan negara lain seperti Jepun, Korea Selatan, Indonesia, Malaysia dan Singapura untuk meningkatkan matlamat bersama dan komitmen keselamatan mereka di rantau Asia Pasifik.

Angkatan tentera dari 20 negara lain turut menghantar pemerhati ke eksesais itu yang bermula semalam dan berakhir pada 21 Februari ini.

Kemuncak eksesais itu termasuk demonstrasi serangan darat dan air melibatkan jet pejuang, helikopter, pesawat pendarat dan bot kecil, operasi pemindahan bukan penempur pelbagai hala, gabungan eksesais tembakan senjata termasuk latihan peperangan hutan, kimia, biologi, radiologi serta nuklear. - Bernama

Korea Utara buat ujian nuklear

Posted:

Korea Utara buat ujian nuklear

Korea Utara buat ujian nuklear


REUTERS
TANGAN Pengarah Bahagian Pemantau Tsunami dan Gempa Bumi Agensi Meteorologi Jepun, Akira Nagai memegang alat petunjuk pada tanda X yang merupakan lokasi Korea Utara melakukan ujian nuklear pada satu sidang akhbar di Tokyo semalam.


WASHINGTON - Beberapa pegawai perisikan Amerika Syarikat (AS) menyatakan satu ujian nuklear yang dilakukan Korea Utara mungkin sekuat beberapa kilotan.

Pejabat Pengarah Perisikan Kebangsaan AS menyatakan dalam satu kenyataan semalam bahawa Korea Utara mungkin melaksanakan ujian nuklear bawah tanah di pekarangan P'unggye.

Menurut kenyataan itu, analisis ujian tersebut masih dilakukan.

Kementerian Pertahanan Korea Selatan menyatakan, ia mengesan letupan nuklear itu dianggarkan sekuat enam hingga tujuh kilotan.

Presiden AS, Barack Obama menganggap tindakan Korea Utara itu merupakan satu provokasi yang kuat.

Obama berkata, ia mengancam keselamatan AS dan keamanan antarabangsa.

Sementara itu, China memanggil seorang duta Korea Utara untuk menyuarakan bantahannya terhadap ujian itu.

Menurut Beijing, Pyongyang meneruskan ujian itu walaupun ia mendapat bantahan meluas daripada masyarakat antarabangsa.

Beberapa agensi yang mengesan gegaran gempa bumi di rantau Asia Timur mendapati terdapat gegaran sekuat 4.9 dan 5.1 pada skala Richter pada pukul 11.57 pagi waktu tempatan.

Pusat gegaran itu dikesan di lokasi ujian nuklear tersebut.

Pentadbiran Gempa Bumi China menyatakan ia mengesyaki berlaku satu letupan.

Agensi gempa bumi di Korea Selatan dan Jepun merumuskan gegaran tersebut kemungkinan disebabkan ujian nuklear.

Agensi Kajian Geologi AS memberitahu, kedalaman pusat gegaran itu hanya satu kilometer. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Cincin Aliff buat Adira

Posted:

Cincin Aliff buat Adira

Cincin Aliff buat Adira

MOMEN indah pasangan yang sedang dilamun cinta dikongsi bersama peminat apabila gambar mereka memakai cincin yang serupa dimuat naik ke dalam laman Instagram.


BERTEMU dengan penyanyi muda Aliff Aziz dalam satu sesi fotografi baru-baru ini terlihat riak gembira pada wajahnya meskipun tahun lalu namanya terpalit dengan kontroversi hangat bersama bekas kekasihnya aktres, Anne Ngasri.

Tutup buku kisahnya bersama Anne, Aliff enggan lagi menoleh ke belakang. Terbaharu, jiwa laranya kembali terisi dengan bunga cinta wanita bernama Adira.

Sebelum ini jejaka berusia 22 tahun itu memberitahu, pengalaman yang lalu banyak mengajarnya untuk lebih berhati-hati untuk berkongsi kisah cinta dengan khalayak.

Namun baru-baru ini. Aliff sendiri yang memecahkan tembok rahsia hatinya pada khalayak dengan memuat naik gambar-gambar dirinya bersama Adira dengan jari manis masing-masing menyarung sepasang cincin menerusi Instagram.

Secara tidak langsung, ia telah menimbulkan pelbagai spekulasi.

"Sebenarnya gambar-gambar saya dan Adira yang dimuat naik ke dalam Instagram itu bukanlah gambar yang tertulis I Love You, jauh sekali untuk menunjuk-nunjuk.

"Itu sekadar gambar bersama orang yang paling rapat dengan saya. Saya sedar tindakan saya itu telah menimbulkan banyak spekulasi dan saya tidak salahkan sesiapa.

"Saya tidak mahu berbohong atau menipu. Terpulang kepada mereka di luar sana untuk membuat sebarang andaian. Apa yang saya harapkan, doakan yang terbaik untuk saya," tuturnya.

Akui Aliff tanpa berselindung, penyanyi genit yang bergandingan dengan dirinya dalam drama Tiara itu menjadi temannya yang paling rapat saat dirinya dilanda duka.

"Memang Adira merupakan rakan dan teman yang paling rapat dengan saya. Kami mula rapat selepas saya pulih daripada kekecewaan dan membuat kemunculan semula.

"Waktu keluarga saya berada jauh di Singapura, dia merupakan teman yang paling banyak membantu menguatkan semangat saya dari segi mental," kata Aliff.

Disoal adakah pengalaman lepas membuatkan dirinya serik untuk bercinta sesama artis, dia tertawa seketika sebelum menegaskan bahawa dia juga manusia biasa yang mempunyai perasaan seperti orang lain.

"Saya pun manusia biasa yang punya hati dan perasaan. Jika kita sudah suka seseorang, sukar untuk saya melawan perasaan itu. Kami selesa bersama dan mempunyai keserasian.

"Jika sudah tertulis jodoh saya dengan artis saya mahu buat macam mana? Saya harus reda. Kalau boleh, saya mahu berkahwin sebelum usia mencecah 30 tahun.

"Sebelum itu, saya harus memantapkan diri dari segi ekonomi sebelum meminang anak dara orang. Jadi, sekarang fokus saya hanya pada kerjaya," balasnya.

Misi Aliff

Sudah cukup dengan kontroversi, 2013, ujar Aliff, merupakan tahun kelahiran semulanya dalam industri seni tempatan.

Selepas jatuh dan kecundang tahun lalu, Aliff menyatakan dia kini harus merangkak semula untuk kembali mengukuhkan namanya.

"Saya belajar daripada kesilapan lalu, walaupun saya bercinta, saya harus ingat tujuan asal saya datang ke Malaysia adalah untuk bergelar penyanyi.

"Cabaran untuk diri saya sendiri adalah menjadi orang yang berbeza dan lebih baik daripada sebelum ini. Apa yang kurang pada diri akan saya perbaiki.

"Kalau boleh, saya mahu tahun 2013 nama saya bersih daripada sebarang kontroversi dan ingin menjadi artis yang berada pada tahap lebih tinggi daripada apa yang saya ada hari ini," katanya yang akan pergi menunaikan umrah pada 15 Mac depan bersama keluarganya.

Bagi memantapkan kerjaya nyanyiannya, penyanyi yang popular dengan lagu Sayang Sayang dan Jangan Ganggu Pacarku itu ingin menyambung pelajaran dalam bidang muzik jika berpeluang.

"Saya bolehlah bermain gitar tetapi kena belajar lagi. Sekarang tengah belajar dengan penyanyi Awi Rafael sebab saya ada niat untuk mencipta lagu sendiri.

"Bukan mudah untuk mencipta sebuah lagu yang sedap dan dapat dihayati oleh pendengar. Jika saya cipta lagu selepas ini, saya akan lebih ke genre pop balada," ujarnya.

Aliff telah muncul dengan tiga buah album sebelum ini iaitu Aliff (2007), It's Aliff's Time (2010) dan Aliff Aziz 2012 sebelum ini dan tidak lama lagi bakal muncul dengan album keempatnya.

Kini, Aliff sedang mengumpul material untuk album keempat yang dijangka berbeza dengan lagu-lagu yang pernah dilahirkan sebelum ini.

"Sekarang, saya tengah promosi lagu Keajaiban Cinta duet bersama Adira. Selepas itu baru akan keluarkan single demi single.

"Lagu-lagu saya sebelum ini semuanya lagu cinta yang 'comel-comel' sesuai untuk remaja tetapi selepas ini, hala tuju muzik saya akan sedikit berbeza.

"Saya mula jadi penyanyi pada usia 16 tahun, sekarang sudah mencecah 22 tahun, harus ada perbezaan kerana saya sudah dewasa dan lebih matang. Begitu juga dengan lagu yang akan dimuatkan dalam album keempat, berlaku transformasi," ulasnya.

Suka berlakon

Bukan sekadar nyanyian, Aliff juga ingin memantapkan kerjaya lakonannya yang baru sahaja bermula.

Selepas berlakon dalam drama Tiara, Antara Kita, Sepai dan Cinta Vlog, Aliff bakal berlakon dalam telefilem, Saya, Kamu dan Dia.

"Saya akan memulakan penggambaran telefilem Saya, Kamu dan Dia bersama pelakon Emma Maembong pada 16 Februari ini. Memang saya akui seronok berlakon kerana boleh menjiwai pelbagai watak yang berbeza dengan diri saya sendiri," katanya.

Meskipun semakin aktif berlakon, Aliff yang ingin berjaya seperti aktor Aaron Aziz suatu hari nanti, sebenarnya mahu dirinya lebih dikenali sebagai penyanyi berbanding pelakon.

"Saya seronok berlakon dan memang satu cabang seni yang bagus untuk kerjaya saya. Setiap kali berlakon saya akan beri fokus seratus peratus.

"Memang lakonan dan nyanyian berbeza. Lakonan lebih memenatkan daripada nyanyian kerana banyak menunggu. Bagaimanapun, saya dapat lebih kepuasan daripada lakonan terutama apabila melihat drama lakonan saya sendiri di kaca televisyen (ketawa).

"Sungguhpun begitu, saya bermula sebagai penyanyi, jadi lebih baik terus dikenali dengan status penyanyi kerana muzik masih nombor satu di hati saya," tuturnya.

Saya masih solo - Linda Onn

Posted:

Saya masih solo - Linda Onn

Saya masih solo - Linda Onn

Oleh DIYANATUL ATIQAH

LINDA menafikan gosip yang mendakwa dia akan berkahwin dalam masa terdekat ini.


SELEPAS dikaitkan dengan pelakon kacak, Fahrin Ahmad, Linda Onn atau nama sebenarnya Rozlindah Onn, 36, mengakui masih lagi single dan mencari-mencari calon yang sesuai untuk dijadikan suami.

Linda yang ditemui ketika majlis kolaborasi resipi baharu restoran miliknya, My Mom's Chicken Rice bersama Datuk Fazley Yaakob menerusi hidangan nasi ayam salai lemak cili padi, di Ampang, Selangor baru-baru ini, pada awalnya cuba 'melarikan diri' daripada menjawab pertanyaan mengenai bakal pasangan hidupnya.

Bagaimanapun, selepas diasak pertanyaan mengenai perkara itu daripada pihak media, Linda akhirnya akur dan berdepan dengan soalan lazim mengenai perancangan menamatkan zaman bujangnya.

Ikuti temu bual Kosmo! dengan penyampai radio Suria FM itu mengenai soal hati dan perasaannya.

Setelah sekian lama tidak bercakap mengenai soal hati, adakah kini hati Linda sudah terisi atau masih kosong?

Hati ini masih lagi milik keluarga. Saya masih lagi solo dan tidak pernah berhenti berdoa kepada Allah agar dipertemukan dengan seseorang yang istimewa.

Adakah Linda sendiri yang terlalu memilih?

Semua orang inginkan yang terbaik untuk dirinya, apatah lagi pasangan hidup. Namun, itu semua ketentuan Illahi. Saya hanya berusaha, Tuhan yang menentukan.

Bagaimanakah pula dengan desas-desus mengatakan Linda akan berkahwin dalam masa terdekat ini?

Itu semua tidak benar, tetapi biarkan mereka terus bercakap bahawa saya akan berkahwin, ungkapan itu satu doa. Moga-moga dengan doa mereka itu saya akan bertemu dengan jodoh saya tidak lama lagi. Amin.

Beralih kepada kolaborasi menu masakan Datuk Fazley dengan restoran Linda sendiri, adakah Linda selesa bekerjasama dengan Datuk Fazley?

Ya, saya sangat selesa dengan Fazley. Kami pernah digandingkan bersama-sama menerusi filem Gila Bola, jadi keserasian itu telah lama terbentuk.

Apakah ciri-ciri jejaka idaman Linda adakah seperti Datuk Fazley?

Saya tidak nafikan ciri-ciri lelaki idaman saya ada pada Fazley. Tetapi saya dan Fazley hanya kawan dan dia pun sudah berumah tangga. Jika lapan tahun lepas, Fazley mengurat saya, tentu saya menerimanya. Tetapi itulah, Fazley lambat sangat! (ketawa).

Berbalik kepada kolaborasi ini, bagaimanakah boleh tercetusnya idea kolaborasi ini?

Saya dan Fazley sebenarnya telah diundang untuk menjadi juri dalam program realiti Mimpi ke Bintang di TV2. Dari situlah, kami bertukar-tukar pendapat dan idea.

Kebetulan saya ada bercerita mengenai restoran saya dan dia pula berkongsi menu baharu dalam buku resipinya yang boleh menjadi produk terbaharu restoran saya untuk tahun 2013 ini.

Jadi, saya cadangkan kolaborasi ini di samping restoran saya mempunyai hidangan baharu, Fazley juga mendapat kebaikan pada dirinya yang ingin berkongsi rasa sebenar menu nasi ayam salai lemak cili padi kepada orang ramai.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved