Ahad, 3 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kemesraan lidah asing

Posted:

Kemesraan lidah asing

Kemesraan lidah asing

Oleh MELATI MOHD. ARIFF"SELAMAT pagi. Nama saya Ali Haidar. Saya dari Baghdad, Iraq. Saya ada dua adik perempuan, dua adik lelaki."

Kata-kata sapaan ini kedengarannya seperti ayat yang ditutur murid sekolah rendah tetapi bagi seorang pelajar antarabangsa yang datang ke negara ini tanpa kenal sedikitpun pada bahasa Melayu, tentunya itu suatu pencapaian besar.

Ali, 21, yang mengambil pengajian Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat dalam bidang Sistem Maklumat di Universiti Tenaga Nasional (Uniten) mula menjejakkan kaki ke Malaysia pada tahun 2009.

Bekas pelajar Sekolah Tinggi Al-Kwarzme, Baghdad itu juga langsung tidak boleh berbahasa Inggeris dan terpaksa mengikuti pengajian bahasa Inggeris selama satu semester di Kolej Pengajian Asas dan Umum.

Seperti diwajibkan ke atas pelajar antarabangsa Uniten, Ali mengikuti pengajian bahasa Melayu selama satu semester dan memperoleh gred A.

"Boleh faham dan cakap. Tak susah, senang, sebab saya suka. Senang untuk orang Arab cakap bahasa Melayu sebab ada 1,000 istilah Arab dalam bahasa Melayu," spontan Ali menjawab dalam wawancara di kampus Uniten, Putrajaya baru-baru ini.

Dia mengikuti kelas bahasa Melayu Uniten semasa membuat Kursus Persediaan yang keseluruhannya membabitkan tempoh tiga semester.

Turut difahamkan, sebelum dia mengikuti kursus pengajian bahasa Melayu, dia sudah boleh bertutur bahasa kebangsaan meskipun bukan bahasa Melayu rasmi.

"Saya cakap guna 'aku' dalam kelas dan pensyarah betulkan saya. Pensyarah cakap bukan macam ini," katanya yang mudah ketawa.

Menurut Ali yang belajar di Uniten atas perbelanjaan sendiri, dia juga mempunyai ramai kawan Melayu.

"Kalau cuti, saya ikut mereka balik kampung. Dah pergi Terengganu, Melaka, Kelantan, Johor Bahru, Kuala Perlis, Langkawi dan Pulau Pinang. Makanan yang paling saya suka di Kelantan ialah budu," ujarnya.

Tambahnya, jika penuntut antarabangsa mempunyai lebih ramai kawan Malaysia, mereka lebih mudah untuk melatih diri bertutur dalam bahasa Melayu. Tambahnya, bercakap bahasa Melayu juga banyak kelebihan.

"Kalau ke pasar borong, pasar malam, murah. Kalau awak cakap bahasa Melayu, murah lagi," katanya sambil ketawa besar.

Perlu berlatih


RAMAI pelajar asing berminat untuk mendalami bahasa Melayu. – Gambar hiasan


Digotetso Matema atau Dee, 21, yang berasal dari Mathabhane, Botswana menghadapi kesukaran pada awal sesi pembelajaran.

"Saya tak tahu bahasa Melayu, tak banyak praktis. Selepas masuk jadi Exco Hal Ehwal Antarabangsa Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), saya banyak bercakap bahasa Melayu," katanya.

Dee ditaja kerajaan Botswana untuk melanjutkan pelajaran ke Uniten. Dia juga mempunyai ramai kawan yang sudah menamatkan pengajian di Malaysia dan apabila pulang ke Botswana, mereka masih bercakap bahasa Melayu walaupun hanya setakat membilang nombor.

Sementara itu, Omar al-Kaf yang berasal dari Hadhramaut, Oman tetapi tinggal di Riyadh, Arab Saudi menghadapi situasi yang sama seperti Dee.

"Tak susah belajar bahasa Melayu tetapi perlu praktis. Saya tak praktis. Pertama datang sini, saya seorang pelajar antarabangsa dalam kelas asas. Lain semua pelajar Melayu. Saya boleh faham dan cakap sikit-sikit," kata Omar yang belajar di Uniten atas perbelanjaan sendiri.

Seperti Ali, dia sedang mengikuti kursus Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat dengan pengkhususan dalam bidang Sistem Maklumat.

Pada awal sesi pembelajaran, para pelajar antarabangsa itu diajar cara memperkenal diri dalam bahasa Melayu serta ucapan-ucapan sapaan seperti 'selamat pagi', 'selamat malam', 'selamat tinggal' dan 'selamat jalan'.

Walaupun sudah habis mengikuti kelas, mereka masih berminat untuk terus belajar bahasa Melayu. Omar berkata, dia terus berkawan dengan pelajar-pelajar Melayu. Sewaktu bercuti semester yang lalu, dia mengikuti Ali ke Kelantan. Dia juga suka bercuti ke Pulau Pinang.

"Bapa saya ada kawan tinggal di Pulau Pinang. Kampung saya sekarang Pulau Pinang," katanya dalam ayat ringkas.

Dee pula masih membawa kamus ke mana sahaja dia pergi untuk memudahkan dia bercakap dengan orang tempatan terutamanya apabila berkunjung ke restoran atau menggunakan perkhidmatan teksi.

Dia juga mempunyai perisian terjemahan bahasa Inggeris ke bahasa Melayu yang dimuat turun dalam telefon bimbitnya.

Dee yang mengambil kursus Ijazah Sarjana Muda Elektrikal dan Elektronik ini juga mengambil inisiatif menjadikan hari Isnin sebagai hari untuk bercakap bahasa Melayu meskipun setakat menyapa 'selamat pagi' atau 'jumpa lagi' kepada sesiapa sahaja yang ditemuinya.

Bertutur bahasa Inggeris


Para pelajar dari negara Asia Barat mengakui mudah mengingati daftar kata bahasa Melayu kerana banyak perkataannya berasal daripada bahasa Arab.


Idriss Moussa Ali dan Abdoulaye Abakar, kedua-duanya dari Chad memberitahu bahawa mereka memang mahu belajar bahasa Melayu.

"Masa belajar okay. Senang belajar, dapat A masa periksa," kata Idriss, anak ketiga daripada lima beradik dan fasih berbahasa Arab.

Masalahnya, kata Idriss yang datang ke Uniten atas perbelanjaan sendiri, kebanyakan kawan Melayunya lebih senang berbahasa Inggeris.

Pelajar pengajian kejuruteraan awam itu memberitahu, dalam keadaan yang demikian, dia akan terus juga bercakap bahasa Melayu walaupun tidak pandai.

Idriss berkata dia juga mempraktikan bahasa Melayu terutama ketika berkunjung ke kedai atau restoran.

Dia juga tidak melepaskan peluang untuk mengikuti kawan tempatannya pulang ke kampung semasa cuti semester kerana di kampung, katanya, dia dapat lebih peluang berbahasa Melayu.

Setakat ini Idriss yang berbaki dua tahun lagi untuk menamatkan pengajiannya sudah pun melawat Melaka, Batu Pahat, Johor Bahru dan Ipoh.

Cakap perlahan

Bagi Abdoulaye yang boleh berbahasa Perancis, Arab dan Urdu, dia lebih faham bahasa Melayu jika orang yang berlawan cakap dengannya bertutur secara perlahan.

"Saya suka belajar bahasa Melayu dan cakap bahasa Melayu, kalau cakap perlahan-lahan, faham. Satu semester belajar tak cukup," kata Abdoulaye yang mengambil pengajian kejuruteraan am di Uniten atas perbelanjaan sendiri.

Abdoulaye yang datang ke Malaysia pada tahun 2009 dan mengikuti pengajian asas kejuruteraan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) bertukar ke Uniten tahun ini kerana UIAM tidak menawarkan kursus kejuruteraan awam.

Katanya, dia merancang untuk mengikuti kawan-kawannya balik ke kampung mereka supaya lebih dapat belajar bahasa Melayu.

Walau dia akur susah untuk bergerak ke mana-mana jika tidak mahir berbahasa Melayu tetapi katanya dia suka berada di Malaysia.

"Orangnya baik-baik. Tapi pergi makan luar kampus, pergi membeli-belah, susah," katanya sambil menambah dia akan dapat harga yang lebih murah jika bercakap bahasa Melayu di restoran.

Mudah mesra

Abdoulaye berkata, daripada pengamatannya, orang tempatan akan lebih mudah mesra jika orang asing bercakap bahasa Melayu.

Pengalaman bercuti ke Langkawi cuti semester lalu turut menguatkan semangat Abdoulaye untuk memahirkan dirinya lagi bercakap bahasa Melayu.

Katanya, kebanyakan penduduk pulau yang ditemuinya tidak boleh berbahasa Inggeris. Dia turut berasa kesal kerana tidak dapat berkomunikasi dengan seseorang yang diibaratkan sebagai 'ibu' yang begitu baik hati kepadanya.

"Jumpa tahun depan. Saya akan lebih pandai bahasa Melayu," kata Abdoulaye yakin.

Ternyata bagi Ali, Dee, Omar, Idriss dan Abdoulaye, belajar bahasa Melayu bukan setakat memenuhi keperluan belajar di Uniten. Mereka menghargai kepentingan bahasa kebangsaan untuk kelangsungan hidup selagi bergelar pelajar di negara ini.

Dee sempat memberi pandangan agar generasi muda terutamanya perlu mengambil berat terhadap bahasa ibunda.

Bagi anak muda dari suku kaum Babirwa itu, bahasa adalah akar umbi kepada pembentukan budaya dan banyak menyumbang kepada perkembangan budaya satu-satu bangsa. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Ujian Sijil Rendah Persilatan pesilat Cekak Hanafi

Posted:

Ujian Sijil Rendah Persilatan pesilat Cekak Hanafi

Ujian Sijil Rendah Persilatan pesilat Cekak Hanafi


PARA pesilat bergambar kenangan selepas menyertai Ujian Sijil Rendah Persilatan dan Temuduga Tenaga Pengajar Silat Cekak Ustaz Hanafi di UiTM Pulau Pinang baru-baru ini.


PENDEKAR MUDA. Seramai 120 orang pesilat menyertai Ujian Sijil Rendah Persilatan dan Temuduga Tenaga Pengajar Silat Cekak Ustaz Hanafi yang diadakan di Dewan Kolej Kristal, UiTM Pulau Pinang baru-baru ini.

Ia anjuran bersama Persatuan Seni Silat Cekak Pusaka Hanafi Pulau Pinang dan Hal Ehwal Pelajar UiTM Pulau Pinang melibatkan penyertaan ahli-ahli dari Perlis, Kedah, Perak dan Pulau Pinang.

Pada sesi itu, peserta diuji kemahiran teori dan praktikal untuk menilai kecekapan serta kemahiran pesilat mempraktikkan ilmu persilatan yang dipelajari selama ini untuk tujuan mempertahankan diri.

Menurut penyelaras program, Mohamad Aizuddin Baharuddin, sesi tersebut juga merupakan salah satu aktiviti Kempen Jom Silat Cekak Hanafi yang dilancarkan serentak di seluruh negara bagi menambah keahlian pertubuhan itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

200 penunggang basikal sertai Putrajaya Inter Park Rides

Posted:

200 penunggang basikal sertai Putrajaya Inter Park Rides

200 penunggang basikal sertai Putrajaya Inter Park Rides


sebahagian daripada peserta yang mengambil bahagian sempena Putrajaya Inter Park Rides di Taman Seri Empangan, Putrajaya baru-baru ini.


BERSEMANGAT. Seramai 200 orang penunggang basikal menyertai program Putrajaya Inter Park Rides siri ke 9 di Taman Seri Empangan, Putrajaya baru-baru ini.

Program yang dianjurkan oleh Perbadanan Putrajaya yang dijalankan setiap bulan itu kini semakin mendapat sambutan menggalakkan daripada orang ramai.

Kesemua peserta yang menggunakan basikal jenis Mountain Bike bukan sahaja dapat melihat keindahan alam yang terdapat di kawasan tersebut malah secara tidak langsung menerapkan gaya hidup sihat.

Selain itu, peserta juga berpeluang untuk memenangi pelbagai hadiah menerusi cabutan bertuah yang disediakan oleh pihak penganjur.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kolej PTPL pecah rekod ukir buah labu tanpa henti

Posted:

Kolej PTPL pecah rekod ukir buah labu tanpa henti

Kolej PTPL pecah rekod ukir buah labu tanpa henti


PENUNTUT Sekolah Hospitaliti dan Seni Kulinari Kolej PTPL menunjukkan sijil Malaysia Book Of Records kerana mengukir buah labu paling lama di Shah Alam baru-baru ini.


PECAH REKOD. Seramai 200 penuntut dari Sekolah Hospitaliti dan Seni Kunilari Kolej PTPL, Shah Alam berjaya memecahkan rekod ukiran buah-buahan selama 60 jam tanpa henti di Shah Alam baru-baru ini.

Kejayaan penuntut tahun akhir itu melayakkan mereka mencatat rekod baru dalam Malaysia Book of Records sebagai acara mengukir buah paling lama pernah diadakan melibatkan 350 biji buah labu.

Naib Pengerusi Komunikasi Korporat, Rosli Yusof memberitahu, penganjuran itu dibuat sempena sambutan ulang tahun ke-30 Kumpulan Kolej PTPL.

Katanya, acara memecahkan rekod itu bukan yang pertama diadakan kerana sepanjang tahun 2011, sebanyak tiga rekod telah dihasilkan termasuk permainan tradisional dan tanglung terbesar.

"Sepanjang penglibatan 30 tahun pusat pengajian ini, sebanyak 17 rekod dicipta dan diharap ada lagi rekod dibuat, kalau boleh dicatat dalam Guinness Book of World Records," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Ambil amah terus dari Indonesia

Posted:

Ambil amah terus dari Indonesia

Ambil amah terus dari Indonesia

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA
kamilah.mustapha@kosmo.com.my


PARA majikan kini boleh mengambil pembantu rumah secara terus dari Indonesia tanpa perlu berurusan dengan ejen. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Majikan di negara ini tidak lama lagi boleh memilih sama ada untuk mendapatkan pembantu rumah dari Indonesia secara terus tanpa perlu menerusi ejen.

Bagaimanapun, urusan itu perlu mematuhi garis panduan dan prosedur mengikut memorandum persefahaman (MoU) yang dipersetujui antara Malaysia dan Indonesia pada Mei lalu.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata, pihaknya kini sedang menyiapkan prosedur dan syarat yang perlu dipatuhi oleh majikan bagi memudahkan urusan itu kelak.

"Sebagai contoh, jika ada pembantu rumah sudah tamat tempoh permit dan ingin pulang ke Indonesia dan ada ahli keluarga pembantu rumah itu yang ingin ambil alih tugas itu, majikan boleh urus sendiri urusan ambil pembantu baru berkenaan.

"Dengan mengikut syarat dan prosedur yang akan ditetapkan nanti, majikan tidak perlu lagi melalui kerenah ejen dan boleh terus bawa pembantu rumah dari Indonesia itu," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Subramaniam memberitahu, sebelum ini memang ada dalam kalangan majikan yang mencari sendiri pembantu rumah di Indonesia tetapi selepas ini mereka perlu mengikut prosedur yang ditetapkan kerajaan.

"Sebelum ini tiada garis panduan. Apabila ia sudah lengkap nanti, semua majikan perlu ikut syarat kerajaan bagi mengelak penipuan dan sebagainya," ujar beliau.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bersih: Titah khas Agong

Posted:

Bersih: Titah khas Agong

Bersih: Titah khas Agong


Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin


KUALA LUMPUR – Istana Negara malam ini mengeluarkan Titah Khas Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin mengenai perhimpunan haram anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada 9 Julai ini.

Berikut adalah teks penuh Titah Khas tersebut:

Beta sedang mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan Kumpulan Bersih untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada Beta selaku Yang di-Pertuan Agong, dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terlibat.

Namun Beta yakin kepimpinan negara di bawah Yang Amat Berhormat Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak berkemampuan untuk menangani masalah ini dengan sebaik mungkin.

Beta menyeru di dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara kita ini hendaklah dipastikan juga bahawa tuntutan demokrasi itu tidak akan membawa kemusnahan kepada negara.

Kita tidak boleh terlalu terikut-ikut dengan amalan-amalan negara-negara luar secara umumnya kerana keharmonian dan kestabilan negara adalah asas penting bagi sesebuah negara yang perlu semua pihak pertahankan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Cegah perkara buruk berlaku – PM

Posted:

Cegah perkara buruk berlaku – PM

Cegah perkara buruk berlaku – PM


NAJIB (tengah) bersalam dengan beberapa perwakilan pada perasmian Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Pekan, Pahang semalam.


PEKAN – Tindakan polis menahan beberapa individu di bawah Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969 kerana dipercayai terlibat dalam anasir subversif merupakan langkah pencegahan bagi mengelak perkara lebih serius daripada berlaku, kata Perdana Menteri.

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, tindakan itu bertujuan bagi memastikan keamanan dan ketenteraman negara dikekalkan.

"Ini sebagai langkah preventif, pencegahan lebih baik daripada berubat, apa-apa polis buat adalah sebagai satu langkah pencegahan daripada sesuatu yang lebih serius berlaku," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Pekan di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas penahanan enam individu termasuk Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr. D. Jeyakumar mengikut Ordinan Darurat yang pertama kali digunakan terhadap penyokong perhimpunan haram anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 9 Julai ini.

Najib berkata, beliau yakin polis memahami segala implikasi dalam mengambil sebarang tindakan terhadap penyokong perhimpunan itu.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Taiwan lancar perang

Posted:

Taiwan lancar perang

Taiwan lancar perang

Daripada AZIZUL FAHMI
AHMAD ZABIDI
azizulfahmi@kosmo.com.my


RAJAGOBAL (kiri) berbincang dengan pengurus pasukan, Datuk Subhan Kamal mengenai strategi untuk menyekat Taiwan malam ini.


TAIPEI - Taiwan mula melancarkan perang psikologi menjelang aksi kedua pusingan pertama Kelayakan Piala Dunia 2014 menentang Malaysia di Stadium Perbandaran Taipei malam ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Sharapova tumbang

Posted:

Sharapova tumbang

Sharapova tumbangLONDON - Pemain pilihan kelapan dari Republik Czech, Petra Kvitova (gambar) mencipta kejutan ke atas pemain pilihan, Maria Sharapova untuk merangkul gelaran juara acara perseorangan wanita pada Kejohanan Tenis Wimbledon buat kali pertama dengan kemenangan 6-3, 6-4 pada final semalam. Pemain berusia 21 tahun itu merupakan pemain wanita ketiga dari Republik Czech untuk menjuarai Wimbledon selepas juara sembilan kali, Martina Navratilova dan Jana Novotna melakukannya.

Kvitova yang tidak pernah mara ke final grand slam sebelum ini, melengkapkan kejayaannya itu pada permainan kesepuluh set kedua dengan melakukan beberapa servis ace. Ia satu kekecewaan besar buat pilihan kelima dari Rusia, Sharapova, juara edisi 2004 yang dilihat sebagai pilihan untuk menjulang gelaran grand slam keempatnya. Kekalahan Sharapova semalam jelas sekali berpunca daripada kegagalannya membuat servis yang sempurna yang mudah dibalas Kvitova. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

UiTM, UKM tampil sebagai pilihan

Posted:

UiTM, UKM tampil sebagai pilihan

UiTM, UKM tampil sebagai pilihan

SAINGAN bola sepak Piala Menteri Pengajian Tinggi 2011 memasuki perlawanan kedua petang ini dengan lapan pasukan sekali lagi memburu kemenangan penting bagi mencerahkan peluang melangkah ke pusingan kalah mati. Dua pasukan pilihan, Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang masing-masing mengutip tiga mata berharga kelmarin, dilihat berpeluang mencatat kemenangan kedua ke atas lawan masing-masing di peringkat kumpulan.

Turun selaku juara bertahan, UiTM yang masih segar dengan kejayaan menewaskan Universiti Malaya (UM) 4-0 pada aksi pembukaan, diramal tiada masalah mengatasi pasukan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dalam Kumpulan A di Stadium UiTM petang ini. Begitupun, mereka perlu lebih berhati-hati kerana UTHM sudah pasti mahu memburu kemenangan pertama setelah hanya mampu seri 2-2 dengan Universiti Malaysia Sabah (UMS) kelmarin.

UM pula berpeluang untuk bangkit dari kekalahan besar 0-4 mereka kepada UiTM kelmarin dengan kemenangan ke atas UMS di Stadium UPM dalam satu lagi aksi Kumpulan A. Sementara itu, UKM juga dilihat sebagai pasukan pilihan dalam Kumpulan B dan akan turun menentang pasukan Kolej Komuniti Kedah (KKK) di Stadium UKM petang ini. UKM, finalis tahun lepas, memburu kemenangan kedua setelah menumpaskan Politeknik Kota Bharu (PKB) 3-0 pada aksi pertama, manakala lawan mereka dari Utara itu pula dalam misi menebus aib setelah kalah 2-4 kepada Universiti Multimedia Malaysia (MMU). Begitupun, MMU yang dilihat pencabar utama UKM dalam Kumpulan B, bakal berdepan laluan sukar petang ini kerana terpaksa berdepan PKB yang mahu bangkit memburu mata pertama dalam saingan edisi tahun ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Titah khas Agong mengenai perhimpunan haram 9 Julai

Posted:

Titah khas Agong mengenai perhimpunan haram 9 Julai

Titah khas Agong mengenai perhimpunan haram 9 Julai

03/07/2011 8:39pm

KUALA LUMPUR — Istana Negara malam ini mengeluarkan Titah Khas Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin mengenai perhimpunan haram anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada 9 Julai ini.

Berikut adalah teks penuh Titah Khas tersebut:

Beta sedang mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan Kumpulan Bersih untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada Beta selaku Yang di-Pertuan Agong, dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terlibat.

Namun Beta yakin kepimpinan negara di bawah Yang Amat Berhormat Datuk Sri Mohd. Najib Tun Haji Abdul Razak berkemampuan untuk menangani masalah ini dengan sebaik mungkin.

Beta menyeru di dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara kita ini hendaklah dipastikan juga bahawa tuntutan demokrasi itu tidak akan membawa kemusnahan kepada negara.

Kita tidak boleh terlalu terikut-ikut dengan amalan-amalan negara-negara luar secara umumnya kerana keharmonian dan kestabilan negara adalah asas penting bagi sesebuah negara yang perlu semua pihak pertahankan.

Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat dalam negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

Setiap permasalahan yang timbul, kita sebagai masyarakat bertamadun hendaklah menyelesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan seperti pepatah Melayu 'Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran'.

Hakikatnya, demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik.

Sebaliknya, kita harus menumpukan kepada matlamat utama memajukan negara, bukannya mencipta masalah yang membuat negara berada terkebelakang. Ingatlah bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lautan mana yang tidak bergelora.

Itulah pentingnya sifat kesederhanan dan tolak ansur yang telah begitu lama diamalkan oleh warisan pentadbiran negara. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ahli Parlimen bakri ditahan promosi Bersih

Posted:

Ahli Parlimen bakri ditahan promosi Bersih

Ahli Parlimen bakri ditahan promosi Bersih

03/07/2011 8:00pm

JOHOR BAHRU — Ahli Parlimen Bakri, Er Teck Hwa dari parti DAP dan lima anggota parti itu ditahan oleh polis hari ini kerana dipercayai mempromosi perhimpunan haram 9 Julai ini.

Kesemua mereka ditahan pada pukul 9.40 pagi di Pasar Awam, Taman Sri Tebrau, di sini ketika mengadakan kempen kebersihan gotong-royong sambil mengedarkan risalah antara lain tertera 'Membersihkan sampah-sarap negara'.

Kumpulan itu memakai baju-T berwarna kuning dengan perkataan 'Negara BERSIH Rakyat Bertuah' serta gambar penyapu dan penyodok.

Turut tertera dalam risalah itu ialah 'aktiviti ini tiada kaitan dengan perhimpunan Bersih 2.0 pada 9hb Julai jam 2 petang di KL' dan mengajak orang ramai membersih rumah dengan semua perkataan bersih dicetak dengan huruf besar.

Ketua Polis Daerah Johor Baharu Selatan, ACP Zainuddin Yaacob mengesahkan penahanan tersebut dan menyatakan kes akan disiasat di bawah Akta Pertubuhan, Akta Mesin Cetak dan Akta Hasutan. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Lima pelumba basikal jalani latihan pusat

Posted:

Lima pelumba basikal jalani latihan pusat

Lima pelumba basikal jalani latihan pusat

03/07/2011 7:53pm

KUALA TERENGGANU — Lima atlet lumba basikal Terengganu disenaraikan untuk mengikuti latihan pusat bagi menghadapi Sukan SEA di Indonesia pada November ini.

Jurulatih Terengganu, Syed Mohd Hussaini Syed Mazlan berkata mereka ialah Mohd. Shahrul Mat Amin, Mohd. Saufi Mat Senan, Hariss Salleh, Adiq Husainie Othman dan Amir Mustafa Rosli.

"Kita baru menerima maklumat daripada Persatuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) mengenai pemilihan pelumba-pelumba ini," katanya kepada Bernama ketika dihubungi, di sini hari ini.

Selain itu katanya, atlet lumba basikal wanita Suriani Mohamad juga dipertimbangkan untuk disenarai dalam skuad kebangsaan ke temasya berkenaan.

Beliau berkata, Mohd. Shahrul dan Mohd. Saufi akan menjalani latihan di Palembang, Indonesia bermula 8 hingga 13 Julai ini, manakala latihan seterusnya dijadualkan di Chiang Mai, Thailand, dari 30 Julai hingga 28 Ogos.

Kemudian kesemua atlet terbabit akan berlepas ke Melbourne, Australia bagi mengikuti latihan pusat, katanya. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Gaddafi ancam serang Eropah

Posted:

Gaddafi ancam serang Eropah

Gaddafi ancam serang Eropah


SEKUMPULAN kanak-kanak yang menyokong pemimpin Libya, Muammar Gaddafi menyertai satu tunjuk perasaan anti-Barat di Tripoli semalam.


TRIPOLI - Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi berikrar untuk menyerang kediaman, pejabat dan keluarga orang ramai di Eropah untuk membalas dendam serangan udara Pertubuhan Perjanjian Atlantik Udara (NATO) ke atas Libya. Ancaman Gaddafi bagaimanapun diperlekeh Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Hilary Clinton yang menyatakan, pemimpin Libya berusia 69 tahun itu sepatutnya meletak jawatan dan bukan membuat ugutan.

Dalam satu ucapan telefon yang disiarkan kepada sekitar 100,000 penyokongnya di Dataran Hijau, di sini, Gaddafi mengesa NATO menghentikan kempen pengebomannya atau berdepan risiko melihat pejuang-pejuang Libya membanjiri Eropah seperti kawanan belalang. "Berundur, anda (NATO) tidak akan ada peluang untuk menewaskan pejuang-pejuang negara ini yang berani," kata Gaddafi dalam ucapannya kelmarin.

"Mereka boleh menyerang kediaman kamu, pejabat kamu dan keluarga kamu yang akan menjadi sasaran ketenteraan seperti kamu (Barat) menjadikan rumah kami, pejabat kami dan kanak-kanak kami sebagai sasaran," katanya.

Gaddafi bersama anak lelakinya, Seif Al-Islam Gaddafi dan ketua perisikannya, Abdullah Al-Sanussi dikenakan waran tangkap oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) yang beribu pejabat di The Hague, Belanda kerana jenayah kemanusiaan. Pemimpin Libya itu bagaimanapun berikrar akan berperang sehingga ke titisan darah terakhir. Beliau menganggap operasi NATO di Libya sebenarnya merupakan usaha Barat untuk merampas hasil minyak negara Afrika Utara itu. - Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

170,000 polis kawal pilihan raya

Posted:

170,000 polis kawal pilihan raya

170,000 polis kawal pilihan raya


CALON parti pembangkang utama, Yingluck Shinawatra yang merupakan adik perempuan bekas perdana menteri Thailand, Thaksin Shinawatra berkempen di Bangkok semalam.


BANGKOK - Parti-parti politik Thailand merayu undi pada saat-saat akhir semalam menjelang pilihan raya umum yang disifatkan penting untuk menentukan masa depan negara berkenaan yang kerap dicemari pertumpahan darah. Sekitar 170,000 anggota polis dikerahkan melindungi pusat-pusat mengundi sepanjang pilihan raya kali ini yang diadakan selepas setahun Bangkok dicemari insiden keganasan awam paling teruk dalam tempoh beberapa dekad.

Tinjauan pendapat menunjukkan pembangkang utama, Parti Puea Thai yang menyokong bekas perdana menteri Thailand, Thaksin Shinawatra mendahului Parti Demokrat pimpinan Perdana Menteri parti Abhisit Vejjajiva untuk memenangi pilihan raya hari ini. Dua parti politik utama itu giat berkempen di pusat bandar di sini yang merupakan lokasi pertempuran berdarah antara penunjuk perasaan dari parti pembangkang dengan pasukan keselamatan pada tahun lalu. Selepas pukul 6 petang waktu tempatan semalam, sebarang bentuk kempen politik adalah dilarang termasuk melalui laman jaringan sosial seperti Twitter dan Facebook serta laman blog di Internet.

"Mana-mana calon atau orang awam yang cuba meyakinkan orang lain supaya mengundi seseorang boleh dihukum penjara enam bulan atau didenda AS$324 (RM975) atau kedua-duanya sekali," kata jurucakap polis, Mejar Jeneral Prawut Thavornsiri. Menurutnya, tempoh beberapa jam sebelum pilihan raya merupakan tempoh bertenang bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini. Thaksin yang digulingkan dalam rampasan kuasa tentera pada tahun 2006 dan kini tinggal dalam buangan di Dubai, memilih adik bongsunya untuk bertanding jawatan Perdana Menteri pada pilihan raya kali ini dalam langkah yang dilihat dapat meningkatkan sokongan kepada pakatan pembangkang.

Namun, ramai penganalisis politik melihat Yingluck Shinawatra yang diramalkan menjadi perdana menteri wanita Thailand yang pertama, sebagai proksi politik abangnya. Beberapa jam terakhir sebelum kempennya tamat, Yingluck menyambut pengunjung di sini dengan menunjukkan satu jarinya untuk menggesa orang ramai supaya mengundi partinya. Parti Puea Thai berada pada nombor pertama senarai parti-parti yang bertanding dalam kertas undi. Thaksin masih disanjung oleh ramai penduduk di pedalaman Thai dan golongan pekerja di negara itu kerana polisinya yang bersifat populis seperti penjagaan kesihatan yang murah semasa beliau berkuasa.

Thaksin bagaimanapun dibenci golongan elit yang menganggap beliau korup dan mengancam institusi beraja di negara itu. "Selagi Thaksin ada, Puea Thai akan melakukan apa sahaja untuk mengembalikan harta Thaksin berjumlah AS $1.5 bilion (RM4.5 bilion) yang dirampas pihak berkuasa," kata Abhisit ketika berkempen kelmarin. "Negara ini tidak boleh bergerak ke hadapan sekiranya Puea Thai berkuasa. Puea Thai melakukan segalanya demi kepentingan seorang individu (Thaksin)," tambahnya. Mahkamah Thailand merampas sebahagian besar kekayaan bekas perdana menteri itu setelah beliau didapati bersalah kerana rasuah dan salah guna kuasa pada tahun lalu.

Dalam perkembangan berkaitan, kumpulan baju merah yang menyokong Thaksin menyatakan pembangkang pasti akan memenangi pilihan raya kali ini. "Saya percaya pembangkang akan memenangi pilihan raya ini tetapi adakah kami (pembangkang) akan berjaya membentuk kerajaan. Inilah yang kami risaukan," kata seorang pemimpin baju merah, Don Chainapun semalam. Tentera yang menyokong institusi beraja memantau setiap pilihan raya di Thailand dengan negara itu mengalami 18 cubaan rampasan kuasa sejak institusi beraja menamatkan kuasa mutlak pada 1932 untuk memberi laluan kepada sistem pemerintahan berparlimen. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ibu kembar lima rayu tidak diusir

Posted:

Ibu kembar lima rayu tidak diusir

Ibu kembar lima rayu tidak diusir


BIMBO AYELABOLA bersama bayi kembar limanya.


LONDON - Seorang wanita warga Afrika merayu dibenarkan tinggal di Britain selepas dia melahirkan anak kembar lima di negara berkenaan, lapor sebuah akhbar semalam. Wanita berusia 33 tahun dan berasal dari Nigeria itu, Bimbo Ayelabola dilaporkan memohon visa untuk mengunjungi Britain beberapa hari selepas dia disahkan hamil. Semasa berada di Britain, Bimbo mendapat pembiayaan agensi Perkhidmatan Kesihatan National (NHS) iaitu agensi kesihatan Britain selepas ujian imbasan menunjukkan dia mengandung anak kembar.

Selepas beberapa bulan berada di bawah jagaan NHS dengan kos rawatan mencecah £200,000 menggunakan wang pembayar cukai, Bimbo melahirkan anak kembar lima melalui kaedah pembedahan pada 28 April lalu.

Dua bulan kemudian, ibu berkenaan memohon untuk tinggal lebih lama di Britain kerana anak-anak kembarnya - dua lelaki dan tiga perempuan, terlalu kecil untuk melakukan perjalanan jauh. Anak-anak Bimbo tidak memiliki hak kerakyatan secara automatik walaupun mereka dilahirkan di Britain.

"Saya bukan berniat untuk mengambil kesempatan untuk mendapatkan jagaan percuma di Britain. Kebanyakan keluarga saya berada di negara ini, justeru saya memutuskan untuk melawat mereka di sini," katanya.

Menurut wanita itu, suaminya, Ohi, 37, pula lari meninggalkannya kerana tidak sanggup memikul tanggungjawab menyara anak-anak mereka. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Lisa rasa debaran Sam

Posted:

Lisa rasa debaran Sam

Lisa rasa debaran Sam


MASIH dalam proses penilaian, Lisa menganggap Yusry seorang lelaki berstatus budiman.


BUSUR panah Lisa Surihani sedang membidik banyak jiwa. Lihat di laman sosial Facebook, sebanyak 1,571,413 tangan sudah menekan butang 'Like', tanda bilangan hati yang sudah tertawan melihat perwatakan dan kewibawaan aktres manis ini.

Melihatkan jelajah wanita berusia 25 tahun ini, jalannya tampak mudah. Dia lekas menambat hati ramai dengan dirinya yang lutsinar. Bermula dengan mengendalikan program Down Memory Lane, peribadi cilik waktu itu sudah mula dikesan ramai. Hilang sementara menelaah ilmu yang perlu diisi di dada, Lisa muncul dengan bekalan dan kecintaan yang berterusan dalam lapangan pilihannya, seni. Kini, nama Lisa pantas menjadi sebutan terawal, sebaris dalam deretan aktres ternama tempatan. Impak kerjaya yang diatur cantik dan luahan bakat yang dipersembahkan kemas.

Namun sampai waktu, kini garis-garis putih perjalanan itu sudah dihambat ceritera sisi hitam, pertelagahan watak-wataknya di layar lebar. Entah daripada mana angin datang menyusur, pohon bergoyang menaburkan daun-daun cerita kuning. Nama Lisa jadi sebutan beberapa insiden kurang enak didengar. Antara yang disebut, Lisa kini sudah berubah corak, sudah diva. Kurang ramah seperti dahulu dan mula tunjuk belang. Sudah tiba masa, Lisa berdepan dengan keadaan ini. Dia tersenyum apabila ditanya.

"Saya tahu ada cerita-cerita yang wujud kebelakangan ini. Bagi saya mudah, kalau tidak betul, perlu apa untuk melawan semua cerita ini. Pada masa yang sama, saya berterima kasih kepada pihak media yang bertanya dan memperjelaskan suasana," luahnya petah dan tidak mahu soal dan jawab terjadi seperti permainan ping pong.

Dicuit sisi hitam

"Jujurnya saya sendiri tidak faham dan benar-benar tidak tahu bagaimana ia bermula. Saya buat kerja saya sebagai pelakon. Kalau berurusan dengan produksi, saya jalani seperti biasa. Pertanyaan utamanya, 'adakah cerita-cerita ini betul?'" terang Lisa yang turut bersyukur mempunyai peminat yang sangat menyokong kerjanya selama ini.

Cerita Lisa ditemani ibu, dia masih Lisa yang dahulu. Menyarung pakaian seperti dahulu, berjenama atau tidak, murah atau mahal itu bukan isu. Masih sama. Bicaranya menyapa wartawan masih ramah. Tidak pernah dia mengangkat suara seperti khabar angin yang bergerak.

"Tidak berani saya mengangkat suara kepada wartawan seperti yang dikhabarkan. Lagi mesra adalah," jujurnya yang bakal sibuk dengan penggambaran filem arahan Syafiq Yusof.

Dalam bicara sehari-hari, ada yang menganggap Lisa itu sudah berada di zon selesa. Dia disenangi ramai, cerita kurang enak jarang hadir. Malah dalam lapangan lakonan, namanya pantas menjadi sebutan golongan produser juga buah hati pengarang jantung peminat.

Penulis bertanyakan sejauh mana benarnya zon selesa itu menghampiri dirinya. Dia menjawab intelektual, salah satu kriteria yang tampak jelas pada dirinya.

"Kurang selesa saya dengan terma zon selesa. Hakikatnya, ya memang kuantiti filem saya banyak untuk tempoh empat tahun. Tetapi secara peribadi, saya masih perlu banyak menggali pengalaman dan ilmu. Masih tidak 'terror' (cekap), cetek dan kekurangan ilmu," akuinya merendah diri dan berlaku realistik.

"Masih belum cukup kepelbagaian watak dan benar ada beberapa karakter saya yang masih diulang," jujurnya yang teruja membawa watak diva dalam filem Ombak Rindu.

Bukan zon selesa


LISA SURIHANI rasa gementar tatkala beregu dengan Shaheizy Sam yang merupakan rakan zaman ciliknya. Filem Sekali Lagi yang sedang ditayangkan turut menampilkan Bront Palare.


Lalu penulis menanyakan tentang watak 'girl next door' yang mungkin sinonim dengan dirinya. Karakter gadis baik-baik, manis dan naif yang banyak dalam portfolio kerjayanya. Mungkin satu lagi faktor yang menyebabkan dia diminati ramai. Dia senyum lagi, manis persis karakter-karakter yang dipertontonkan dalam drama mahupun wayang.

"Saya selesa membawakan watak 'girl next door' ini. Malah suka dengan watak-watak sebegitu dan saya tidak nafikan banyak mendapat tawaran yang sebegitu. Namun melihat satu sisi, memegang watak ini berulang kali bukan bermaksud menjadi stereotaip. Dengan mengambil watak sebegini, banyak faktor yang diambil kira.

"Baik daripada jalan cerita hinggalah impak yang dapat diberikan. Cuma jangan tersekat di watak itu dan saya tidak meletakkan noktah jika diberikan watak yang masih sama," ujarnya yang mengagumi Rachel McAdams.

Jujur dan menganggap tidak klise ditanyakan hal watak idaman kerana impian itu bertukar seiring pengalaman, dia mahukan karakter individu kurang upaya. Itu cabaran di kaca matanya.

"Saya mahukan satu watak yang menuntut penyelidikan dan persediaan yang lama. Contohnya, kalau bukan watak seorang wanita pekak, saya mahu watak orang yang perlu menjaga dan mendampingi golongan kurang upaya sebegitu. Saya tahu cabarannya besar apabila bermain dengan emosi dan perlu banyak bahasa tubuh dan tangan," luahnya yang turut teringin beraksi lebih lasak dalam sesebuah produksi.

Dalam menyimpul impian dan idaman, Lisa bersyukur dapat bekerjasama dengan dua nama besar, hero pujaan ramai dalam filem terbarunya di pawagam. Bront Palarae dan Shaheizy Sam, dua nama yang mengapit Lisa berwatak Shila dalam filem Sekali Lagi.

"Saya sudah berkawan dengan Sam sejak usia 14 tahun. Namun ketika digandingkan dalam filem ini, rupanya saya ada gementar. Saya tidak mahu persahabatan kami menjadi dinding sewaktu berlakon. Kami banyak berbincang, menjadi terbuka dan telus dalam menyampaikan idea," ujar Lisa yang kagum dengan pencapaian regu barunya yang dikenali daripada zaman cilik.

Begitu juga dengan Bront Palare, kekaguman Lisa diluahkan dalam temuramah ini. Katanya, sewaktu dia kurang faham dengan karakternya bernama Shila yang sedikit misteri dan penuh pengalaman pahit, Bront menjadi perungkai dan menjauhkan Lisa dengan diri sebenarnya untuk menghampiri Shila. Ujar Lisa, Sekali Lagi memberi dirinya terlibat dalam sebuah kumpulan kerja yang sangat komited dan menyeronokkan.

Banyak hati telah dipanah Lisa, satu busur yang terpilih tepat mengenai jiwa yang pernah kosong dan minta diisi.

Khalayak maklum tentang hati yang satu ini. Nama Yusry dan Lisa sedang meniti, menjadi satu item yang sedang diperhati umum. Mereka sedar, lebih daripada faham bahawa situasi ini bakal terjadi.

Sudah bukan tabu

Melihat satu sisi, Lisa suri hati Yusry ini sudah boleh berbicara soal perhubungan. Sudah tidak terlihat tabu untuk menyentuh cerita itu pada dirinya yang dahulu bersih daripada cerita panas cinta.

Malah empunya diri mengaku, jari-jemarinya banyak dihabiskan di telefon tangan. Itu sudah jelas, satu sindrom pasangan yang sedang mengulit rasa. Waktu ditanya dirinya yang sibuk dengan jadual 'shooting', 'meeting', tambah Lisa, ada satu lagi 'ing' yang perlu dilakukan iaitu 'dating'. Walau dalam nada seloroh, penulis tahu jiwanya sedang ada putik yang sedang berkembang.

Namun di sebalik cerita yang pantas tersebar, Lisa seakan meminta ruang untuk hubungan ini berjalan sendiri. Tidak manis dicanang-canang mungkin lantaran semuanya baru bermula.

"Apa yang penting buat saya adalah restu. Lagipun hubungan ini berjalan tanpa dirancang. Saya juga tiada niat mencari. Keikhlasan sangat penting," ujarnya senyum dengan telefon di genggaman.

Banyak bersembang soal filem, ideologi dan psikologi bersama pasangan, dia mengaku hubungan ini berjalan dengan sentuhan tarikan. Namun seperti pasangan normal di luar sana, pinta Lisa biarlah mereka menjalani proses mengenali dengan cara sendiri.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

AIM18 hilang pedoman

Posted:

AIM18 hilang pedoman

AIM18 hilang pedoman


MISHA OMAR mahu melihat AIM sebagai pentas gah dan penjana semangat tetapi apa yang berlaku berlainan situasinya.


ZAHIRNYA muzik tempatan tidak akan mati. Ramai lagi bakat sedang tumbuh, masih ramai karyawan sedang bekerja keras untuk menghasilkan karya muzik terbaik, begitu juga pejuang-pejuang muzik yang masih dan sedang melantunkan nada dan irama mereka untuk hiburan setiap peminat.

Ironinya pula, tanah industri muzik tempatan yang persis sekangkang kera ini sedang mendepani era yang sukar. Kesan pertukaran bentuk jualan bahan muzik daripada fizikal kepada digital memang memberi impak yang besar kepada corak industri.

Ketara menjunam, satu-satunya pengiktirafan kepada industri muzik yang masih bernafas, Anugerah Industri Muzik (AIM) ke-18 paling teruk dalam sejarah. Anugerah anjuran Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) itu memansuhkan 10 kategori utama daripada 29 kategori yang pernah dipertandingkan sebelum ini. Ia menjadikan hanya 19 kategori akan diberi penganugerahan pada majlis yang akan berlangsung pada 12 November nanti.

Pengerusi RIM, Adrian Lim beralasan, kemerosotan jualan album dan kurangnya penerbitan album-album tempatan menyebabkan pihaknya memansuhkan sahaja kategori Album Terbaik untuk semua genre muzik.

"Tahun ini tiada kategori anugerah Album Pop Terbaik dan beberapa lagi genre muzik. Bagi mengatasi masalah itu kesemua album yang bertanding hanya merebut kategori Album Terbaik secara keseluruhan.

"Bagaimanapun, kami masih menyediakan kategori Lagu Terbaik untuk semua genre muzik yang dipertandingkan seperti pop, rock, nasyid, hip hop, etnik, lagu Inggeris terbaik dan sebagainya," katanya pada sidang akhbar pertama AIM 18 di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kategori yang dimansuhkan termasuklah Album Pop Etnik Terbaik, Album Nasyid Terbaik, Album Rock Terbaik, Album Pop Terbaik dan Album Hip Hop Terbaik. Kesemua pencalonan itu dimasukkan di bawah satu kategori iaitu Album Tahunan Terbaik.

Kelainannya, AIM kali ini tidak membenarkan karya pemuzik luar serta memperkenalkan satu anugerah khas iaitu Artis Mobile Terbaik.

Sejak hari pertama perkara itu diumumkan dalam satu sidang media Selasa lalu, timbul pelbagai reaksi oleh penggiat industri muzik.

Ada yang berpendapat semangat juang pihak RIM untuk membela industri muzik telah padam dan keputusan memansuhkan kategori album itu satu percaturan yang mampu membunuh kreativiti anak seni.


DARI kiri, Khairul Anwar Salleh, Rosmin Hashim, Zaiman Afendi Zainal Abidin dan Adrian Lim. Masing-masing tulang belakang AIM18 menunjukkan trofi AIM pada sidang media di ibu kota, Selasa lalu.


Penyanyi Misha Omar yang baru melancarkan album terbaru, Dia Misha melahirkan kekecewaan kerana AIM tidak lagi menjadi majlis yang ditunggu-tunggu sebagai malam paling berprestij anak muzik.

"Saya terkejut, rasa kelakar dan pelik pun ada. Memanglah ada pro dan kontra, kami sebagai penyanyi sedar jualan album tidak baik, tetapi keputusan pihak AIM memansuhkan kategori album terbaik mengikut genre dalam AIM akan meruntuhkan lagi semangat penyanyi untuk merakamkan album.

"Penyanyi yang buat album guna duit sendiri akan lebih terasa bahangnya, jadi lebih baik tampil dengan single.

"Untuk jangka masa panjang, peminat takkan ingat lagi, siapa artis yang ada album, mana yang tiada," komen Misha yang melihat AIM seharusnya menyuntik semangat dan tenaga baru kepada industri, malangnya tidak.

Sedang dalam rangka promosi album terbaru, KitaSatu, penyanyi kumpulan Spider, Tam pula keliru dengan corak penjurian yang bakal dijalankan AIM.

Jika tiada penjurian dilakukan mengikut album bagaimana pula anugerah untuk Album Terbaik boleh wujud.

"Saya tak faham dengan AIM, buat sahaja majlis anugerah sesuka hati yang boleh mereka lakukan. Alang-alang sudah menjurus kepada penghasilan single, buat sahaja anugerah single terbaik tak perlu lagi album. Masalah penjualan lagu secara digital serta single berlaku di seluruh dunia tetapi Anugerah Grammy masih mengekalkan tradisi anugerah bagi kategori album. Nampaknya, AIM18 sudah tersasar daripada sejarah penganjuran terdahulu," keluh Tam Spider berbaur sinis.

Itu baru pandangan daripada Misha dan Tam, penulis percaturan AIM18 yang menempah Stadium Putra, Bukit Jalil sebagai lokasi malam kemuncak nanti, sedang mencetuskan banyak gelombang.

Kalah sebelum bertanding itu pandangan kasar yang boleh dilontarkan kepada AIM18 memandangkan penyerahan borang pencalonan baru sahaja bermula pada 1 Julai lalu dan akan berakhir 29 Julai.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hak intelek maruah artis

Posted:

Hak intelek maruah artis

Hak intelek maruah artis


PELAKU seni harus sedar dan tahu asas berpijak bagaimana hak intelek mereka diberikan perlindungan sewajarnya.


KONTRAK berat sebelah, bayaran royalti atau hak saraan terhadap anak seni yang tidak setimpal berbanding pulangan yang diperoleh penerbit atau penyiar, kekeliruan serta ketidaktelusan butiran perjanjian kontrak serta banyak lagi masalah berbangkit, merupakan polemik belakang tirai dunia hiburan. Malah, ada yang masih samar-samar tentang predikat hak saraan.

Isu yang tidak selesai, sukar mencari titik keseimbangan malah ada yang mengambil sikap sambil lewa, bosan dan muak tidak terkecuali juga, ada di kalangan pelaku seni yang tidak sedar dan tidak tahu hak-hak mereka. Hak itulah yang dipanggil sebagai hak intelek artis.

Isu harta intelek tidak diambil remeh oleh anak seni. Berikutan itu lebih 200 artis tempatan menyokong penganjuran majlis Simposium Hari Himpunan Bintang Kosmo!/MyIPO.

Majlis yang bakal berlangsung pada Selasa ini bertujuan untuk berkongsi masalah terhadap hak-hak mereka dalam satu simposium yang bakal dihadiri oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Simposium tersebut diadakan untuk memberi kesedaran kepada para artis selain ilmu buat golongan yang berminat menceburi bidang seni tentang hak-hak mereka sebagai pelaku seni.


TANDA sokongan. Najwa Mahiaddin turut memberi kata putus untuk hadir.


Menurut Timbalan Ketua Pengarah Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), Mohd. Shahar Osman, tujuan utama MyIPO bekerjasama bersama Kosmo! adalah untuk mempertingkatkan kesedaran para penggiat seni tentang kepentingan perlindungan harta intelek terutama dalam bahagian undang-undang hak cipta.

"Tujuan kedua ialah untuk meningkatkan pengetahuan di kalangan penggiat seni berkaitan tentang hak-hak mereka.

"Selain itu, kami juga ingin memupuk budaya menghormati hak intelek di kalangan rakyat Malaysia.

"Acara sebegini diharap menjadi medan buat para penggiat seni dan hadirin untuk bertukar pandangan mengenai hak cipta," ujarnya yang berharap simposium yang julung-julung kali diadakan itu akan memberi manfaat dan kata putus terhadap masalah hak cipta artis yang terpinggir selama ini.

Bagi membincangkan topik pertahankan hak, perkukuhkan seni melalui perlindungan hak harta intelek, beberapa agenda telah dirangka bersesuaian dengan simposium tersebut.

Antaranya adalah cadangan isu yang boleh diketengahkan, masalah dan kekangan yang dihadapi selama ini dalam mempertahankan hak royalti atau saraan saksama serta cadangan ke arah penambahbaikan.

Bagi penyanyi Aizat yang bakal muncul sebagai panel pada hari Selasa ini, beberapa perkara berbangkit yang hendak disampaikan adalah kedudukan serta profesionalisme seorang artis.


AMY SEARCH


Ujarnya, penting bagi seseorang anak seni untuk memahami hak terhadap hasil seni mereka dan tidak boleh memandang remeh soal perjanjian yang ditandatangani dengan mana-mana pihak.

Diana Danielle yang bakal menjadi panel mewakili pelakon zaman muda memberitahu bahawa dia berminat untuk menyentuh soal hak saraan serta jam kerja seorang pelakon. Pelakon filem Hanyut tersebut juga bakal bersuara tentang elemen insurans yang dianggap enteng oleh sesetengah pihak produksi malah para pelakon.

Menurut moderator Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyIPO, Prof. Madya Dr. Abu Hassan Abdullah, simposium ini patut dihadiri oleh anak-anak seni tempatan untuk memahami literasi hak cipta dan undang-undang yang menyentuh perjalanan artis.

"Artis perlu tahu maksud hak intelek dan kedudukan mereka dalam bidang ini," ujarnya yang ditemui beberapa hari sebelum simposium ini berlangsung.

Berlangsung di Double Tree by Hilton, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur bermula pukul 3 petang, kerancakan simposium bakal menyaksikan kehadiran Amy Search yang turut bertindak ahli panel. Nantikan juga kemunculan penyanyi popular Najwa dan Azlan Typewriter pula akan membuat persembahan istimewa pada petang itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved