Ahad, 14 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Keagungan seni bina Peranakan

Posted:

Keagungan seni bina Peranakan

Keagungan seni bina Peranakan

KETIKA Dr. Tan Ta Sen, 78, menemui sebuah premis di deretan rumah dua tingkat lama di Jalan Tun Tan Cheng Lock, Melaka, 20 tahun yang lalu, dia begitu terpesona dengan kesenian yang terdapat pada bangunan itu.

Sayangnya, rumah gaya Peranakan Cina, Baba Nyonya itu berada dalam keadaan sangat sedih dan boleh runtuh pada bila-bila masa sahaja, kata Ta Sen memberi gambaran pada waktu itu.

"Bangunan ini penuh semak-samun, malah tiada sesiapa yang berani masuk ke dalam rumah ini kerana takut ada binatang liar," ceritanya lagi ketika ditemui di Banda Hilir, Melaka.

Segala konotasi negatif yang menggambarkan rumah bernombor 118 itu seperti rosak dan mereput boleh diberikan.

Barangkali rumah yang sudah lama ditinggalkan itu tidak memberi sebarang makna kepada kebanyakan orang, tetapi bagi Ta Sen rumah tersebut mempunyai 1,001 sebab untuk dipelihara.

"Saya seorang sejarawan yang sangat sukakan barangan dan bangunan antik," ungkapnya sambil tersenyum tenang.

Dengan langkah drastik, Ta Sen yang mendapat pendidikan dalam bidang Pengajian Melayu di Universiti Indonesia mengeluarkan kos kira-kira RM10 juta, nilai pada waktu itu bagi membaik pulih rumah tersebut.

Rumah yang dibina pada tahun 1822 itu melalui kerja-kerja baik pulih yang sangat teliti dan mengekalkan reka bentuk asli semaksimum yang boleh.

Premis tiga tingkat itu kini merupakan sebuah hotel butik yang diberi nama Hotel Puri.

Ta Sen ketika ditemui di Hotel Puri pada petang Sabtu lalu kelihatan sedang menikmati pemandangan dan keadaan sekeliling, manakala pengunjung hotel tidak putus-putus mendaftar masuk.

Setiap hujung minggu, hotel-hotel butik yang terdapat di sepanjang jalan itu pasti penuh diinap para pelancong, manakala pengembara backpacker lebih gemar menginap di rumah-rumah tumpangan di Jalan Tukang Besi.

Menariknya, rumah tumpangan di situ mempunyai mempunyai identiti pada namanya iaitu menggunakan kata ganda seperti sama-sama, kawan-kawan dan sayang-sayang serta diikuti dengan frasa guest house.


WALAUPUN telah diubah suai menjadi restoran, mozek, tingkap dan dinding masih dikekalkan sebaik mungkin.


Tarikan Hotel Puri

Hotel Puri mempunyai panjang 100 meter dan gabungan lima buah rumah serta masih mengekalkan sebanyak 70 peratus bahagian asal.

Antaranya bingkai tingkap, jubin-jubin dan ukiran daripada pelbagai era masih lagi boleh kelihatan pada bahagian lantai dan dinding, malah perigi lama masih lagi ada dan boleh digunakan.

Selebihnya, pengubahsuaian dijalankan untuk bahagian bilik-bilik tamu dan ruang restoran serta taman.

Uniknya, burung layang-layang masih lagi terbang ke dalam ruang tamu untuk membuat sarang dan ia dibiarkan bagi mengekalkan rasa autentik bangunan lama.

Dari segi hiasan perabot pula, eksekutif tempahan, Juliana Tay Lan yang berketurunan asli Baba Nyonya berkata, ciri-ciri yang ada boleh dilihat jelas di bahagian lobi.

Misalnya, kerusi antik yang menjadi tempat orang dahulu beristirehat dan melakukan upacara minum teh ketika majlis perkahwinan.

"Dahulu, kerusi ini digunakan untuk orang tua-tua berbual sesama mereka pada waktu petang," terangnya sambil duduk di atas pangkin dengan gaya wanita Nyonya dahulu kala.

Di tingkap bahagian dalam Hotel Puri, terdapat ukiran haiwan seperti harimau, ayam jantan dan binatang mistik yang memiliki maksud tersendiri, kata Juliana.

Barang-barang perhiasan antik seperti bakul sia yang digunakan sebagai hantaran, tempayan, pasu dan hiasan bingkai kaligrafi masih kekal.

"Ada antara barangan antik seperti bangku dan meja cermin sudah menjangkau usia 100 tahun. Semua ini menjadi ciri-ciri rumah milik keturunan Baba Nyonya," ceritanya.

"Tetamu kami kebanyakan terdiri daripada orang Eropah yang sukakan suasanan seperti di rumah," kata Penolong Pengurus Jualan Hotel Puri, Shalasiah Arshad, 47, ketika ditemui.

Namun, sejak bandar itu disenarai sebagai Warisan Dunia Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) sejak 7 Julai 2008, orang tempatan juga sudah mula berminat menetap di hotel butik, tambahnya.


JULIANA menunjukkan gaya wanita Nyonya dahulu beristirehat di atas pangkin yang merupakan antara perabot boleh dilihat di Hotel Puri.


Bangunan di Bandar Hilir

Kata Ta Sen, kesenian Melaka telah pun mengalami pembauran dari segi budaya dan seni binanya.

Cuma, jika dilihat pada persekitaran Banda Hilir, Ta Sen berpendapat masih banyak yang perlu diperbaiki seperti laluan pejalan kaki selain, pengisian dari segi seni seperti pertunjukan tarian dan pameran.

Ta Sen juga merupakan Presiden Persatuan Antarabangsa Zheng He, malah telah melakukan kajian terhadap tokoh tersebut selama 15 tahun.

Sebuah muzium yang diabadikan untuk Laksamana Zheng He atau lebih dikenali di sini sebagai Cheng Ho boleh dilawati di Lorong Hang Jebat, Melaka.

Secara am, bangunan di Banda Hilir masih lagi terpelihara sejak kurun ke-16 dan dipengaruhi seni bina, Portugis, Belanda dan Inggeris.

"Seni bina deretan rumah kedai pula bercirikan masyarakat Peranakan yang mempunyai struktur seni bina fusion yang unik dengan sedikit pengaruh Barat," terang Ketua Fakulti Seni Kreatif dan Rekaan, SEGi College, Subang Jaya, Roslan Othman.

Pengaruh Barat dapat dilihat pada pemilihan bahan binaan yang digunakan, manakala facade (muka) bangunan di situ menghadap ke arah cahaya matahari terbit.

"Itu merupakan ciri-ciri feng shui pada bangunan yang sebenarnya berkaitan dengan teknik pencahayaan sempurna," terangnya.

Ukiran pada kayu dan siling plaster menggunakan motif-motif semula jadi sekali gus memberi rasa tempatan pada seni bina Peranakan. Ia kelihatan pada bingkai tingkap, pintu dan dinding.

Satu lagi tarikan yang ada pada seni bina di Banda Hilir ialah lantai mozek berbentuk geometri yang disusun menghasilkan corak jalinan yang sangat menarik.

Katanya, pemilihan warna mozek sesuai dengan keadaan sekeliling dan ia boleh dilihat serta dinilai dengan mudah.

Mozek juga boleh didapati pada tangga rumah tradisional Melayu Melaka yang menggunakan pelbagai warna terang dan ceria.

"Seni bina itu merupakan sesuatu kelainan dan tidak mungkin menyamai dengan mana-mana tempat di dunia," ungkap Roslan yang dihubungi melalui e-mel.

Bercerita mengenai susun atur bandar di Banda Hilir pula, ujar Roslan, ia agak berselerak, tetapi masih lagi tertumpu di kawasan berdekatan dengan laut dan sungai.


MAKANAN Baba Nyonya juga mempunyai ciri-ciri pembauran budaya.


Kedudukan geografi itu barangkali disebabkan oleh sejarah lama Melaka yang dibina berdekatan dengan selat.

"Daripada pengamatan dan pengalaman saya berkunjung ke beberapa tempat, susun atur Banda Hilir menyamai beberapa bandar lain di Semenanjung," terangnya.

Banda Hilir mempunyai persamaan dengan susun atur Pulau Pinang dan sesetengah kawasan lama Melaka itu menyamai Katong.

Katong merupakan sebuah kawasan berdekatan dengan East Coast Park, Singapura.

Berbalik semula ke Hotel Puri, Ta Sen yang berasal dari Triang, Pahang dan kini menetap di Singapura sedang menikmati setiap inci seni bina hotel tersebut.

"Selepas lebih 20 tahun, baru ia mendatangkan hasil, walaupun sewa bangunan itu masih dibayar sehingga sekarang" ungkapnya.

Ketika ditanya bahagian bangunan yang menjadi kesukaannya, Ta Sen mengakui, semua sudut rumah lama itu sangat digemarinya.

"Cuba lihat pada tangga berpilin-pilin itu, betapa megah ia kelihatan. Jubin pada bahagian lantai airwell pula mempunyai rekaan era Victoria," luncur kata-kata Ta Sen menzahirkan rasa cintanya pada Hotel Puri.

Asal keturunan Baba Nyonya

Posted:

Asal keturunan Baba Nyonya

Asal keturunan Baba Nyonya

Oleh ADLAN JAAFAR


KETURUNAN Baba Nyonya sememangnya berasal dan terbentuk di Melaka.


KOH KIM BOK, 70-an masih lagi mengingati wajah dan gaya berpakaian ibunya, Tan Chik Neo yang berketurunan Baba Nyonya.

Ibunya berwajah Melayu dengan sentiasa memakai kebaya dan apabila usia meningkat, kebaya panjang pula menjadi baju basahan wanita itu, manakala rambut bersanggul bercucuk uping.

Bahasa pertuturan ibunya pula 100 peratus bahasa Baba dan tidak tahu langsung bercakap bahasa Cina. Ibunya berkahwin dengan lelaki Cina.

Bukan setakat itu, pengaruh ibunya terhadap Kim Bok dapat dilihat pada cita rasa makanan dan kepercayaan.

Kim Bok yang lahir dan membesar di Bukit Rambai, Melaka itu bekerja sebagai guru bahasa Melayu dan mengambil keputusan bersara awal pada usia 40 tahun semata-mata mahu memulakan perniagaan sekali gus memperjuangkan budaya dan keturunannya.

Dia kini memiliki perniagaan membuat cendol asli berdasarkan resipi kepunyaannya dan bergiat aktif berpersatuan.

Kim Bok merupakan pengasas Persatuan Peranakan Cina Melaka, tetapi telah melepaskan jawatan pengerusi atas faktor kesihatan, dia kini perlu menjalani rawatan dialisis.

Ceritanya, pendapat mengenai asal keturunan Baba Nyonya daripada Puteri Hang Li Po adalah tidak benar kerana puteri itu memeluk Islam sedangkan orang Peranakan bukan beragama Islam.

Baba Nyonya terbentuk melalui perkahwinan campur antara pedagang dari China dengan wanita tempatan dari Asia Tenggara sejak abad ke-15 lagi.

Ia berlaku apabila pedagang yang datang ke sini mengikut angin monsun timur laut perlu berada di Melaka selama enam bulan.

Kemudian, pulang semula ke China mengikut arah angin barat daya. Disebabkan tempoh menunggu yang agak lama dan undang-undang China yang tidak membenarkan membawa wanita, maka berlaku perkahwinan campur.

"Masyarakat Baba Nyonya memang berasal dan terbentuk di Melaka," katanya ketika ditemui di rumahnya di Bukit Rambai, Melaka.

Pihak lelaki Baba merupakan orang yang rajin berniaga dan sering merantau menyebabkan anak-anak dijaga oleh ibu dengan didikan dan budaya tempatan.

Sekali gus revolusi budaya terjadi yang dapat dilihat pada makanan dan bahasa selain percampuran darah keturunan yang berbeza.

Bukan itu sahaja, dari segi kepercayaan juga mengikut adat-adat Melayu seperti larangan tidak berada di luar rumah pada waktu senja juga menjadi kepercayaan orang Baba Nyonya.


KEUNIKAN budaya Baba Nyonya terserlah pada bahasa, kostum, makanan dan muzik.


Loghat yang berbeza pula terjadi akibat percampuran dengan bahasa Hokkien apabila sesetengah perkataan tiada dalam bahasa Melayu. Uniknya, bahasa mereka tiada pertambahan suku kata.

Contoh menarik ialah terma bakul sia. Sia dalam bahasa Hokkien bermaksud bakul, tetapi kerana tidak memahaminya, maka timbul nama tersebut.

Disebabkan keadaan Kim Bok yang uzur, lelaki itu telah meletakkan semua jawatannya dalam persatuan kecuali sebagai pengerusi Badan Kesenian Babah Nyonyah yang diasasnya sejak tahun 1985.

"Ketika itu ahli sekitar 10 orang dan kini mencecah 40 orang. Saya sangat tegas untuk menerima ahli, iaitu syarat utamanya mesti berketurunan Baba Nyonya sama ada sebelah ayah atau ibu," katanya.

Tambahan huruf H pada hujung Babah dan Nyonyah juga ada sebabnya, ia bagi mengelakkan ia disebut salah dan bunyinya tepat kedengaran, kata Kim Bok.

Kim Bok yang berkahwin sekitar tahun 70-an, mengadakan majlis mengikut gaya Inggeris, tetapi kini sebagai pencinta budaya, dia sentiasa menggalakkan orang ramai memakai pakaian tradisional.

Malah, dia turut memiliki dua pasang baju perkahwinan Baba Nyonya untuk disewakan kepada orang yang berminat.

"Melayu bukan, Cina pun bukan, itulah dia Baba Melaka," ungkap Kim Bok sepotong ayat mengakhiri bicara.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dua pekerja ladang dibunuh kejam

Posted:

Dua pekerja ladang dibunuh kejam

Dua pekerja ladang dibunuh kejam

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my

SHAFIE menunjukkan bangsal tempat dua lelaki Indonesia mati dibunuh di Rantau Panjang dekat Sibu pada Jumaat lalu.


SIBU - Teka-teki seorang lelaki warga Indonesia mengenai dua rakan senegaranya yang tidak menjawab panggilan telefon terungkai apabila mereka ditemui mati selepas dibunuh dengan kejam di sebuah ladang kelapa sawit dekat Rantau Panjang di sini Jumaat lalu.

Pemuda berusia 20-an yang pergi ke kawasan penempatan mangsa pada malam Jumaat lalu kemudian menemui kedua-duanya yang berusia 21 dan 27 tahun itu dalam keadaan terburai perut, muka dicincang dan kaki hampir putus.

Mangsa yang bekerja sebagai penoreh getah dipercayai diserang dengan parang.

Ketua Polis Daerah Sibu, Asisten Komisioner Shafie Ismail berkata, pemeriksaan mendapati mayat kedua-dua mangsa yang mati ngeri itu berada tidak jauh dari bangsal yang dijadikan penginapan mereka.

"Mangsa yang berusia 21 tahun ditemui dengan perutnya terburai manakala seorang lagi pula mukanya dicincang sementara kakinya pula hampir putus akibat ditetak.

"Kita percaya kedua-dua mangsa tersebut diserang oleh sekumpulan suspek ketika mereka sedang tidur dan maut sewaktu cuba menyelamatkan diri," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tiga sekawan ditahan selepas tujuh jam menyamun

Posted:

Tiga sekawan ditahan selepas tujuh jam menyamun

Tiga sekawan ditahan selepas tujuh jam menyamun


TIGA termasuk seorang wanita yang disyaki penyamun ditahan dalam serbuan di sebuah bilik hotel di Selayang semalam.


GOMBAK - Polis menahan tiga orang termasuk seorang wanita yang sedang berehat selepas selesai menyamun dua buah premis di Kompleks Selayang Capitol di sini dalam satu serbuan di sebuah bilik hotel semalam.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah berkata, tangkapan terhadap tiga suspek yang berusia 34 hingga 37 tahun itu dibuat pada pukul 9 pagi, kira-kira 100 meter dari lokasi mereka melakukan samun.

Ketika serbuan, ketiga-tiga suspek berada di bawah pengaruh dadah.

"Ketika pemeriksaan dilakukan kita menemui sepucuk pistol jenis revolver tanpa peluru di dalam bilik air dan sepasang gari di dalam tong sampah.

"Kita juga menjumpai beberapa paket dadah jenis ketamin dan pil ekstasi di dalam beg dan peralatan menghisap dadah," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Minta bantuan sebelum ajal

Posted:

Minta bantuan sebelum ajal

Minta bantuan sebelum ajal

Oleh MOHD. YUNUS YAKKUB
yunus.yakkub@kosmo.com.my

PENAMPANG - Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) Batalion 16 terkejut selepas kenderaan yang dipandunya ditahan oleh seorang lelaki yang berlumuran darah tanpa pakaian di Jalan Papar Lama berdekatan Kampung Maang di sini semalam.

Ketika kejadian pada pukul 12.30 tengah hari itu, Mohd. Faezal Jaminak, 30, dikatakan sedang memandu seorang diri untuk pulang ke rumahnya tidak jauh dari lokasi kejadian.

Menurut jurucakap polis, lelaki terbabit yang cedera di perut dan leher memanjat kenderaan Toyota Vigo yang dipandu anggota PGA tersebut sebelum mangsa kemudian terbaring.

"Anggota keselamatan terbabit yang panik terus membawa lelaki berkenaan ke Hospital Queen Elizabeth bagi mendapatkan rawatan.

"Mangsa yang tidak mempunyai pengenalan diri bagaimanapun disahkan meninggal dunia pada pukul 4.14 petang (semalam)," katanya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Motivasi santai gaya Bahruddin

Posted:

Motivasi santai gaya Bahruddin

Motivasi santai gaya Bahruddin

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

BAHRUDDIN menunjukkan antara karya tulisannya yang kini berada di pasaran.


SANTAI namun penuh dengan motivasi. Itu kesimpulan yang boleh dibuat apabila membaca karya-karya yang dihasilkan oleh penulis kelahiran Samarahan, Sarawak, Bahruddin Bekri.

Mula bergiat dalam bidang penulisan novel secara serius pada tahun 2007, kini nama Bahruddin, 32, semakin meniti di bibir para penggemarnya.

Menurut bapa kepada seorang cahaya mata itu, minat menulis sudah tertanam dalam dirinya ketika masih di alam persekolahan lagi. Dia mengakui sentiasa seronok dan gembira untuk menyiapkan karangan iaitu kerja rumah bagi subjek Bahasa Melayu yang diberi oleh guru.

"Waktu sekolah rendah, saya memang suka menulis, tetapi tidak terlalu serius. Biasalah kanak-kanak. Namun, minat tersebut semakin berkembang apabila memasuki tingkatan empat.

"Saya rajin menyiapkan cerpen-cerpen pendek untuk bacaan sendiri. Biasanya bentuk penulisan saya cenderung kepada golongan remaja. Maklumlah ketika itu saya baru berusia 16 tahun," ujar Bahruddin kepada Kosmo! dalam satu pertemuan di Batu Caves, Selangor baru-baru ini.

Rentetan daripada itu, pada tahun 2004, Bahruddin mula berjinak-jinak dalam dunia blog dengan tujuan mendokumenkan hasil penulisannya secara sistematik. Selain itu, dia juga menjadikan blog sebagai platform untuknya bereksperimen dengan pelbagai bentuk penulisan.

Melalui blog juga, Bahruddin tetap meneruskan penulisan bergenre remaja yang disuntik dengan elemen motivasi. Selepas menyiapkan puluhan karya cerpen-cerpen remaja, pada 2007 Bahruddin berjaya menghasilkan sebuah novel bertajuk Adi Gempa.

Bagaimanapun, novel Dunia Ini Sederhana Kecil yang diterbitkan pada Mac 2008 merupakan karya pertamanya ekoran novel Adi Gempa diterbitkan lewat empat bulan.

"Novel ini mengisahkan tentang Syamil, seorang graduan lepasan ijazah yang menganggur kerana sukar mendapatkan sebarang pekerjaan. Dalam pencariannya, banyak pengalaman yang diperoleh dan akhirnya dia berjaya sebagai seorang manusia yang berjiwa besar," terang Bahruddin mengenai novel tersebut.

Sejak itu, graduan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari Universiti Putra Malaysia (UPM) tersebut langsung tidak menoleh ke belakang lagi.

Selain Adi Gempa dan Dunia Ini Sederhana Kecil, Bahruddin sudah menghasilkan lebih 20 buah buku sejak melibatkan diri dalam dunia penulisan.

Antaranya Doa Untuk Aku, Detektif Bertudung Hitam, Puisi Untuk Nadina, Perang Kucing, Naluri dan siri Diari Mat Despatch.

Ditanya mengenai masa yang diperuntukkan untuk menulis, pemuda yang dilahirkan pada 11 Januari 1981 itu memberitahu, setiap hari dia menyasarkan untuk menulis sebanyak 10 muka surat.

"Kadang-kadang pada sebelah malam atau awal pagi, bergantung pada ilham yang terdetik di fikiran. Apa yang pasti, saya mahu berkongsi kisah-kisah 'orang kecil' seperti mat despatch yang sering dipandang rendah oleh masyarakat.

"Hakikatnya, mereka juga seperti manusia lain, punyai hati dan perasaan serta cita-cita untuk digapai. Moga melalui penulisan saya, ia mampu menjadi motivasi untuk golongan ini menggapai kejayaan dalam hidup," jujur luahan Bahruddin yang meminati penulis Indonesia, Andrea Hirata yang terkenal dengan karya agung, Laskar Pelangi.

Untuk sebarang pertanyaan, Bahruddin boleh dihubungi melalui e-mel di bahruddin.bekri@gmail.com.

UTC Melaka kebanggaan warga Hang Tuah

Posted:

UTC Melaka kebanggaan warga Hang Tuah

UTC Melaka kebanggaan warga Hang Tuah

Oleh NUZULSHAM SHAMSUDDIN


KONSEP UTC turut menarik perhatian pihak luar yang ingin mencontohi Malaysia.


BAYANGKAN, anda boleh membuat banyak urusan daripada pembayaran bil sehinggalah pembaharuan pasport di dalam bangunan yang sama.

Malah, semua urusan itu boleh diselesaikan dalam waktu tidak sampai sehari.

Pasti mudah bukan dan mungkin ramai yang bertanya di manakah lokasi itu? Jawapannya ialah di Pusat Transformasi Bandar (UTC).

UTC pertama di negara ini yang berlokasi di Melaka, sememangnya menjadi kebanggaan warga negeri itu.

Telah dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 23 Jun tahun lalu bangunan yang tersergam indah di Jalan Hang Tuah itu bagaikan satu rahmat buat penduduk Melaka.

Bangunan yang telah diubah suai melibatkan kos sebanyak RM28.3 juta itu menempatkan 70 kementerian, agensi kerajaan, swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang membuka kaunter di bawah 10 kluster perkhidmatan.

UTC Melaka memiliki bangunan sembilan tingkat yang dulunya ialah Wisma Persekutuan sebelum diambil alih oleh Dunia Melayu Dunia Islam.

Ramai warga negeri Hang Tuah bersyukur dengan kewujudan UTC yang memudahkan pelbagai urusan.

Sebagai contoh jika seseorang itu sudah selesai memperbaharui cukai jalan di Jabatan Pengangkutan Jalan di aras dua, dia kemudian boleh membuat kad pengenalan baharu di Jabatan Pendaftaran Negara yang terdapat di aras sama sebelum membayar cukai tanah di Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah di aras lima.

Selain urusan pembayaran bil, beberapa perkhidmatan lain yang terdapat di bangunan tersebut termasuklah Tabung Haji, Telekom Malaysia, Pos Malaysia, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat, Lembaga Hasil Dalam Negeri, Biro Pengaduan Awam, Maybank, Bank Simpanan Nasional (BSN) dan Klinik 1Malaysia.

Pusat Y-Centre

UTC adalah sebahagian daripada Strategi Lautan Biru (National Blue Ocean Strategy - NBOS) yang diperkenalkan bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan kerajaan kepada rakyat melalui kerjasama strategik di antara kementerian, jabatan dan pihak swasta.

Kesemua inisiatif itu adalah bagi memastikan komuniti bandar mendapat perkhidmatan dengan cepat, selesa dan mudah di dalam satu bangunan.

Selain kaunter urusan kerajaan dan NGO, UTC Melaka turut menempatkan Pusat Y-Centre yang menjadi platform gaya hidup sihat para belia.

Pengarah Jabatan Belia dan Sukan negeri, Salmah Aziz berkata, tujuan pusat tersebut dibuka adalah untuk mendidik remaja melakukan aktiviti sihat sambil menimba ilmu pengetahuan.


PERPUSTAKAAN mini yang lengkap dengan pelbagai sumber bacaan.


"Di sini terdapat tiga tempat utama iaitu bahagian hadapan yang mengandungi kaunter pertanyaan dan juga indoor game seperti pool, dam, catur, karom dan dart.

"Dua lagi bahagian ialah pusat kecergasan yang di dalamnya terdapat gimnasium dan pusat aerobik, sementara sebuah lagi ialah pusat maklumat yang dinamakan Pusat Siber Rakan Muda," katanya.

Selain Y-Centre, UTC juga menempatkan perpustakaan mini dan pusat tuisyen untuk golongan muda.

Melaka telah dipilih sebagai projek perintis dan lokasi pertama program UTC melalui Kementerian Kewangan sebagai peneraju utama.

Ia sekali gus memenuhi keperluan rakyat, selaras dengan aspirasi Malaysia untuk menjadi negara maju menjelang tahun 2020.

Kewujudan UTC Melaka telah banyak memberi faedah kepada penduduk bandar untuk membuat sebarang urusan dengan kementerian, agensi kerajaan negeri dan swasta yang diletakkan di dalam satu bangunan.

Pendek kata, UTC Melaka merupakan pelengkap kepada Program Transformasi Komuniti bagi memastikan segala perkhidmatan, inisiatif dan program kerajaan dapat memberi manfaat secara maksimum kepada rakyat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Malaysia julang Piala Axiata 2013

Posted:

Malaysia julang Piala Axiata 2013

Malaysia julang Piala Axiata 2013

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMi
Ikhsan.azmi@kosmo.com.my

CHONG WEI (dua dari kanan) menjulang Piala Axiata selepas menerimanya daripada Rosmah (kanan, depan) selepas tamat perlawanan akhir di Stadium Badminton Cheras, Kuala Lumpur semalam.


SKUAD badminton negara muncul juara Kejohanan Badminton Piala Axiata 2013 apabila menundukkan Thailand 3-1 pada perlawanan akhir di Stadium Badminton Cheras, Kuala Lumpur semalam.

Ternyata kejutan yang dilakukan pemain No. 1, Datuk Lee Chong Wei untuk tampil buat kali pertama pada Piala Axiata berjaya menguatkan lagi strategi skuad negara untuk mengungguli kejohanan berpasukan berprestij itu.

Mengulas mengenai kemenangan itu, ketua jurulatih perseorangan negara, Rashid Sidek menjelaskan bahawa kehadiran Chong Wei telah menambahkan lagi keyakinan para pemain untuk tampil dengan lebih bersemangat.

"Kalau kejohanan berpasukan, kita (Malaysia) memang susah hendak menang kerana pasukan-pasukan lain lebih kuat.

"Malam ini (semalam), kehadiran Chong Wei membantu melonjakkan semangat berpasukan dalam kalangan pemain, dan saya juga yakin dapat meraih mata menerusi perseorangan lelaki," kata Rashid.

Selaku juara, skuad negara membawa pulang hadiah wang wang tunai AS$400,000 (RM1.2 juta) dengan trofi kejuaraan, manakala Thailand yang meraih tempat kedua menerima AS$200,000 (RM608,500)

Majlis penyampaian hadiah disempurnakan Penaung Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Datin Seri Rosmah Mansur, Presiden BAM, Datuk Seri Mohd. Nadzmi Mohd. Salleh serta Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Axiata, Datuk Seri Jamaludin Ibrahim.

Pada aksi tersebut, skuad negara ketinggalan 0-1 apabila perseorangan wanita, Sonia Cheah Su Ya tewas 16-21, 17-21 kepada pemain No.8 dunia, Ratchanok Intanon pada perlawanan pertama.

Begitupun, Malaysia kembali menyamakan kedudukan menerusi gandingan mantap beregu campuran, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying yang mudah menundukkan Sudket Prapakamol-Saralee Thoungthongkam untuk mengikat Thailand 1-1.

Pada aksi kedua itu, beregu campuran No. 5 dunia itu mengalahkan Prapakamol-Thoungthongkam (No. 6) 21-16, 21-12.

Chong Wei yang tampil dalam perseorangan lelaki, menyumbangkan mata kedua negara apabila menewaskan pemain No. 25 dunia, Tanongsak Saensomboonsuk 21-12, 21-18.

Kemenangan Malaysia disahkan oleh beregu utama negara, Tan Boon Heong-Koo Kien Keat yang menewaskan Boonsak Ponsana-Songphon Anugritayawon 21-10, 21-17.

Pada edisi pertama tahun lepas, kedua-dua pasukan negara, Malaysia Tiger dan Malaysia Leopard tersingkir pada pusingan separuh akhir selepas tewas kepada Indonesia Garuda dan Indonesia Rajawali.

Nunez peledak baharu Johor DT

Posted:

Nunez peledak baharu Johor DT

Nunez peledak baharu Johor DT

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my


TENAGA baharu Johor DT (dari kiri), Mohd. Farid, Muhammad Nazri, Nunez, Da Silva dan Jasazrin bergambar kenangan pada majlis memperkenalkan pemain-pemain baharu skuad tersebut di Johor Bahru semalam.


PERSATUAN Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) mendapat khidmat pemain import baharu dari Argentina bagi memantapkan bahagian serangan pasukan yang mendapat jolokan Harimau Selatan itu.

Berita gembira itu diumumkan Timbalan Presiden PBNJ, Datuk Obet Tawil pada majlis memperkenalkan pemain baharu Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Tan Sri Datuk Hassan Yunos, Larkin, Johor semalam.

Leonel Jorge Nunez, 29, yang beraksi dengan Argentinos Juniors di Argentina, bermain di posisi serangan.

Beliau menggantikan bintang import dari Sepanyol, Daniel Guiza yang ditamatkan kontrak lebih awal oleh Johor DT.

Pemain yang berasal dari Buenos Aires ini yang pernah menyarung jersi pasukan Olympiacos, Independiente dan Bursaspor akan mula beraksi bersama Johor DT pada perlawanan suku akhir kedua Piala FA menentang Selangor esok.

Selain Nunez, Andre Francisco Wiliam Rocha Da Silva, 27, yang sebelum ini bermain untuk pasukan Johor FA turut melengkapkan kuota pemain import skuad kendalian Fandi Ahmad itu.

Nunez ketika ditemui berkata, keputusannya untuk menyertai pasukan Johor DT dicapai selepas meneliti perancangan masa depan Harimau Selatan yang kini sedang melalui gelombang perubahan dalam misi memburu kejayaan pada saingan Liga Malaysia.

"Saya juga melihat bahawa pasukan ini sebuah pasukan yang profesional dengan pentadbiran tersusun, fasiliti stadium yang setaraf dengan kelab-kelab Eropah dan juga para penyokong yang memenuhi stadium pada setiap perlawanan untuk menaikkan semangat pemain, saya akan cuba memberi persembahan terbaik," katanya.

Tegas Nunez, beliau tidak mahu dibayangi dengan kehandalan Guiza kerana matlamat utamanya ialah menemui keserasian bersama para pemain lain, sekali gus mahu membantu pasukan baharunya bergelar juara.

Bagi Da Silva pula, beliau menyatakan komitmennya untuk mempamerkan kualiti permainan yang cemerlang setelah diberi peluang menyertai sebuah pasukan bertaraf bintang.

Pemain yang berasal dari Brazil ini menggantikan Simone Del Nero yang gagal menunjukkan aksi memberangsangkan ekoran berdepan masalah kecederaan musim ini.

Pada majlis sama, Obet turut memperkenalkan tiga muka baharu yang sebelum ini bermain dengan Johor FA iaitu Mohd. Farid Ramli, 26, Muhammad Nazri Ahmad, 23, dan Jasazrin Jamaludin, 27.

Ketiga-tiga pemain berkenaan telah pun beraksi pada perlawanan terakhir Johor DT di Terengganu Jumaat lalu.

"Bagi pihak Presiden PBNJ, Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Idris Sultan Ibrahim, saya ingin mengucapkan selamat datang kepada Nunez dan semua pemain, dan berharap mereka dapat membantu mempertingkatkan mutu persembahan pasukan dengan harapan dapat menjulang satu piala pada musim ini.

"Pihak pentadbiran juga akan sentiasa membantu pasukan untuk menjadikan pasukan Johor DT sebagai salah satu pasukan yang digeruni di Malaysia dan luar negara," katanya.

Hadir sama pada majlis tersebut ialah Setiausaha Kehormat PBNJ, Mohd. Fahmy Yahya dan Ketua Pegawai Pemasaran Southern Tigers, Faruk Fadzil.

Nazirul tak patah semangat

Posted:

Nazirul tak patah semangat

Nazirul tak patah semangat


NAZIRUL (kanan) bersama jurulatih FC Ryukyu, Satsukawa selepas sesi latihan kelab tersebut baru-baru ini.


OKINAWA, Jepun - Pemain muda negara, Nazirul Naim Che Hashim tidak berasa kecewa meskipun tidak membuat penampilan bersama FC Ryukyu pada aksi pertama menentang Sagawa Printing kelmarin.

Menurutnya, masanya akan tiba kerana perjalanan liga masih panjang dan dia tetap optimis bakal diberi peluang beraksi selepas ini.

Keyakinan itu hadir selepas dia menyaksikan persembahan cemerlang rakan senegara, Wan Zack Haikal Wan Nor ketika membantu pasukan kelab tersebut menewaskan Sagawa Printing 2-1 di Stadium Okinawa City Athletics, kelmarin.

Pemain kelahiran Perak itu yang terpaksa disisihkan akibat masalah kecederaan mendedahkan, dia masih mampu untuk merebut tempat dalam kesebelasan utama, dengan syarat dia terus bekerja kuat untuk meyakinkan pihak pengurusan.

Jelas Nazirul, dia juga tidak menolak bahawa perasaan gugup dan takut sentiasa hadir, namun pemain berusia 19 tahun itu kekal optimis bahawa dia memiliki keupayaan untuk bersaing secara sihat dalam skuad kendalian Norihiro Satsukawa itu.

Untuk rekod, FC Ryukyu berjaya melakarkan kemenangan menerusi jaringan, Shunta Takashi dan Kazuki Gahana pada minit ke-53 dan masa kecederaan sementara gol sagu hati Sagawa dijaringkan Kei Nanako (17).

"Memang tidak dapat dinafikan bahawa ada sedikit perasaan kecewa kerana saya gagal beraksi dalam skuad utama pada aksi menentang Sagawa semalam (kelmarin).

"Selepas menyaksikan persembahan Wan Zack, keghairahan saya untuk beraksi semakin menebal, dan saya percaya peluang untuk beraksi itu bakal tiba.

"Berdasarkan laporan perubatan, kecederaan saya akan pulih sepenuhnya dalam tempoh seminggu atau selewat-lewat dua minggu.

"Saya akan menunggu waktu tersebut, dan mengenai peluang diturunkan dalam kesebelasan utama, saya fikir saya mampu bersaing untuk posisi pertahanan kiri kelab tersebut.

"Pada aksi menentang Sagawa, pertahanan FC Ryukyu mempamerkan persembahan yang baik tetapi dalam masa yang sama, saya tetap optimis bahawa peluang saya untuk beraksi nanti pasti ada," katanya.

Selain mendedahkan mahu beraksi bersama pasukan utama FC Ryukyu, Nazirul turut berazam untuk membantu pasukan itu layak beraksi dalam Divisyen Pertama Liga Jepun musim depan.

Katanya, dia bersama Wan Zack masih belajar untuk berkomunikasi dengan barisan pemain FC Ryukyu sebagai usaha untuk memantapkan persembahan mereka ketika beraksi di atas padang.

"Fokus utama saya ialah untuk membantu FC Ryukyu layak ke Divisyen Pertama Liga J dalam tempoh terdekat," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Beijing lapor kes jangkitan H7N9 pertama

Posted:

Beijing lapor kes jangkitan H7N9 pertama

Beijing lapor kes jangkitan H7N9 pertama

SEORANG kanak-kanak perempuan yang disahkan dijangkiti virus selesema burung H7N9 sedang menjalani rawatan di Hospital Ditan, Beijing China, semalam.


BEIJING - Seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun disahkan sebagai penghidap pertama selesema burung H7N9 melibatkan manusia ketika wabak itu dilihat mula merebak di sini.

Ini merupakan kes pertama yang dilaporkan berlaku di luar wilayah timur China, di mana virus itu mula-mula dikesan pada Mac lalu. Penemuan itu menyebabkan beribu-ribu ekor ayam dan itik dimusnahkan di beberapa bandar besar di China, termasuklah Shanghai.

Virus selesema burung setakat ini telah membunuh 11 orang mangsa dan menyebabkan 44 yang lain jatuh sakit.

Biro Kesihatan Beijing semalam menyatakan bahawa ibu bapa kanak-kanak berkenaan terlibat dalam perniagaan ayam dan itik hidup.

Mangsa dimasukkan ke hospital pada Khamis selepas dilaporkan mengalami simptom demam, sakit tekak, batuk dan sakit kepala. Dia kini dikatakan berada dalam keadaan stabil.

Kanak-kanak tersebut disahkan dijangkiti virus H7N9 selepas beberapa ujian dibuat oleh Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit.

Ibu bapanya turut dikuarantin bagi tujuan pemantauan, tetapi mereka tidak menunjukkan sebarang simptom terkena jangkitan virus tersebut. - Agensi

Pesawat Lion Air terlajak landasan terjunam ke laut di Bali

Posted:

Pesawat Lion Air terlajak landasan terjunam ke laut di Bali

Pesawat Lion Air terlajak landasan terjunam ke laut di Bali


FOTO yang diambil daripada TV One menunjukkan pesawat Lion Air Boeing 737 yang mengalami retak serius selepas terjatuh ke dalam laut berhampiran lapangan antarabangsa Denpasar, Indonesia semalam.


BALI, Indonesia - Sebuah pesawat milik syarikat penerbangan Lion Air yang membawa 108 penumpang dan anak kapal mendarat di atas laut selepas terlajak tidak jauh dari landasannya.

Insiden itu menyebabkan lebih 40 orang cedera. Pegawai agensi penyelamat Bali, I Made Krisna Maharta memberitahu, semua yang tercedera dibawa ke tiga buah hospital.

Rakaman televisyen menunjukkan anggota polis dan penyelamat menggunakan bot getah untuk menyelamatkan mangsa. Sementara sekeping foto daripada saluran TV One pula menunjukkan terdapat satu retakan besar pada badan pesawat yang masih berada di atas air.

Pengarah Besar Penerbangan daripada Kementerian Pengangkutan, Harry Bakti Gumay menyatakan, pesawat dari Bandung tersebut terlajak daripada landasan, sebelum jatuh ke laut dari ketinggian 50 meter. Punca kejadian masih belum diketahui dan Gumay menegaskan siasatan sedang dijalankan.

Pegawai hospital menjelaskan sekurang-kurangnya tujuh orang penumpang dibawa ke Hospital Sanglah. Mereka mengalami luka di kepala dan patah tulang.

"Pesawat sedang mendarat dan akhirnya masuk ke dalam laut. Semua orang menjerit dan panik kerana takut akan mati lemas," kata seorang penumpang, Dewi. - AP

Jepun dilanda gempa bumi 6.3 pada skala Richter

Posted:

Jepun dilanda gempa bumi 6.3 pada skala Richter

Jepun dilanda gempa bumi 6.3 pada skala Richter


SEKEPING dinding konkrit runtuh di bandar Awaji, wilayah Hyogo selepas dilanda gempa bumi sekuat 6.3 pada skala Richter dan mencederakan kira-kira 24 orang.


TOKYO - Gempa bumi sekuat 6.3 pada skala Richter yang melanda wilayah barat Jepun semalam mengakibatkan sekurang-kurangnya 24 orang cedera dan memusnahkan beberapa buah rumah.

Agensi meteorologikal Jepun bagaimanapun menyatakan, gempa tersebut tidak mencetuskan risiko berlakunya tsunami.

Gempa berlaku pada pukul 5.33 pagi berhampiran pulau Awaji, bandar Kobe dengan fokus kedalamannya mencecah 15 kilometer.

Ini merupakan gempa paling kuat yang melanda wilayah Hyogo sejak tahun 1995 apabila gempa sekuat 7.0 pada skala Richter memusnahkan bandar pelabuhan Kobe dan membunuh lebih 6,000 orang penduduknya.

Seorang wanita berusia 82 tahun di wilayah Fukui patah kaki selepas terjatuh. Sementara seorang lagi wanita berumur 74 tahun dari Hyogo mengalami patah tulang pinggul. Walaupun ramai cedera, kemusnahan yang berlaku adalah minimum.

Perkhidmatan kereta api telah dihentikan untuk pemeriksaan keselamatan, manakala lapangan terbang Kansai di Teluk Osaka pula ditutup buat sementara waktu. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tiga ditahan, pistol, kereta dan dadah dirampas

Posted:

Tiga ditahan, pistol, kereta dan dadah dirampas

Tiga ditahan, pistol, kereta dan dadah dirampas

14/04/2013 9:55pm

KUALA LUMPUR - Polis menahan tiga orang termasuk seorang wanita dan merampas sepucuk pistol, dua buah kereta dan beberapa bungkusan dadah di Hotel Richbaliz, Selayang Point, Selayang hari ini.

Ketua Polis Daerah Gombak, ACP Abdul Rahim Abdullah berkata, ketiga-tiga suspek yang berumur antara 34 dan 37 tahun dipercayai menyamun wang tunai kira-kira RM1,000 dari sebuah pusat snuker di Kompleks Selayang Capital yang terletak kira-kira 100 meter daripada hotel itu pada pukul 8.15 pagi tadi.

Beliau berkata, polis yang bertindak atas maklumat kemudiannya menyerbu hotel itu pada pukul 9 pagi dan mendapati ketiga-tiga suspek sedang berada dalam keadaan khayal di dalam sebuah bilik.

"Pemeriksaan forensik yang dilakukan di bilik hotel itu turut menemui sepucuk revolver .38 serta beberapa paket ketamin dan ekstasi," katanya kepada pemberita menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS).

Abdul Rahim berkata polis turut menemui wang tunai yang disamun itu serta dua buah kereta yang dipercayai telah digunakan suspek.

Jelas beliau, semasa menyamun pusat snuker itu, dua daripada suspek dilaporkan telah mengacukan revolver berkenaan ke arah pemilik pusat tersebut.

Kesemua suspek dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak untuk disiasat mengikut Seksyen 397 Kanun Keseksaan kerana menyamun menggunakan senjata api. - BERNAMA

Keselamatan Sabah terjamin, ancaman telah dihapuskan

Posted:

Keselamatan Sabah terjamin, ancaman telah dihapuskan

Keselamatan Sabah terjamin, ancaman telah dihapuskan

14/04/2013 9:51pm

SEMPORNA - Keadaan di pantai timur Sabah dan negeri Sabah keseluruhannya adalah selamat dan kini bebas daripada ancaman militan dari selatan Filipina.

Jaminan keselamatan itu diberi oleh Panglima Angkatan Tentera, Jen. Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin.

"Saya dan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar ingin meyakinkan seluruh rakyat Malaysia dan masyarakat antarabangsa bahawa keselamatan di pantai timur Sabah dan seluruh negeri ini adalah terjamin dan ancaman yang kita hadapi itu telah kita hapuskan sepenuhnya.

"Kami sebagai pasukan keselamatan akan melakukan apa sahaja untuk memastikan keadaan itu berterusan sampai bila-bila," katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat mengenai perkembangan keselamatan semasa di kawasan pantai timur Sabah kepada ketua-ketua dan pemimpin masyarakat Cina di sini hari ini.

Majlis itu turut dihadiri Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal. - BERNAMA

Maidam kutip lebih RM200,000 untuk tiga tabung amal

Posted:

Maidam kutip lebih RM200,000 untuk tiga tabung amal

Maidam kutip lebih RM200,000 untuk tiga tabung amal

14/04/2013 8:05pm

KUALA TERENGGANU - Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) berjaya mengumpul derma berjumlah RM211,634.35 yang disalur kepada tiga tabung termasuk Tabung Wira Lahad Datu.

Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu Datuk Mohd Rozali Saleh berkata sumbangan itu yang dikutip menerusi 300 masjid kelolaan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) dilakukan pada tiga Jumaat, iaitu setiap Jumaat untuk tabung berbeza.

Daripada jumlah itu, sebanyak RM44,269.55 dikutip untuk Pusat Hemodialisis Terengganu, RM91,864.80 untuk Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Terengganu (Perkaya) dan baki RM75,500 untuk Tabung Wira Lahad Datu, katanya kepada pemberita selepas penyerahan sumbangan itu di sini hari ini.

Bagaimanapun menurutnya masih ada masjid belum menyerahkan sumbangan yang dikutip untuk Tabung Wira Lahad Datu.

"Kita jangka keseluruhan tabung ini akan memperoleh kutipan sehingga RM100,000," katanya.

Sumbangan itu disampaikan oleh Yang Dipertua Maidam, Datuk Omar Pilus kepada wakil masing-masing iaitu Yang Dipertua Perkaya Datuk Tengku Mahmud Mansor, Ketua Jabatan Pengurusan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Terengganu, Superintenden Anuar Mohamad dan Pengurus Pusat Hemodialisis Terengganu, Mohd. Rafi Jusoh.

Sementara itu Mohd. Rafi berkata, sumbangan berkenaan akan diguna untuk membiayai sebahagian kos pembinaan pusat hemodialisis di Kubang Buyong di sini yang bernilai RM400,000. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Cinta dulu berapi-api - Afgan

Posted:

Cinta dulu berapi-api - Afgan

Cinta dulu berapi-api - Afgan

AFGAN muncul dengan album baharu bertajuk Live To Love yang bakal membuatkan ramai pendengar terus jatuh cinta dengannya.


SAAT pertama kali pendengaran menangkap suara lelaki ini, dia hanya melakukan persembahan di ruang legar Pusat Konvensyen Jakarta. Waktu itu penyanyi-penyanyi antarabangsa dan Indonesia berpadu suara dalam ruang dewan yang besar dengan penonton berskala besar.

Afgan hanya melantunkan vokal di ruang legar luar dewan, namanya belum besar seperti sekarang namun penontonnya sudah cukup meyakinkan. Anak-anak remaja yang sudah menjadi pencintanya menjerit setiap kali dia melontarkan suara. Selain lagunya yang masih belum terlalu biasa didengar, dia juga membawakan lagu Ordinary People nyanyian asal John Legend. Sesuai statusnya waktu itu.

Walaupun masih baharu namun dengan bertunjangkan bakat, Afgan sudah mampu pergi jauh dalam industri seni suara. Pandangan kali pertama itu tidak lama, cuma beberapa tahun lalu dalam acara Java Jazz yang diadakan saban tahun di negara pentadbiran Presiden Susilo Bambang Yudhoyono itu.

Album ketiga

Kini nama Afgan sudah cukup harum di persada dunia seni suara baik di negara kelahirannya atau Malaysia tempat dia melanjutkan pelajarannya. Malah antara vokalis solo yang dikagumi ramai kerana suaranya unik.

Hadir ke Malaysia untuk tujuan promosi album baharunya Live To Love oleh syarikat rakaman SRC Records, Afgan memberitahu akan transisi kariernya.

"Kasihan ya, dahulu hanya menonton saya di ruang legar," katanya sambil ketawa kecil.

"Saya pernah menyanyi di acara-acara kecil namun perjalanan dari bawah itu adalah sesuatu yang bagus. Saya menjalani pengalaman itu membuatkan saya merendah diri, sentiasa beringat untuk tidak sombong," senyum dengan jelas mempamerkan kedua lesung pipit penyeri wajah Afgan Syah Reza.

Akui Afgan yang mula terkenal dengan lagu Terima Kasih Cinta ini, dia tidak pernah menyangkakan bakal ditonton oleh para penggemar dengan skala yang besar.

Awal fenomena itu, dia mengaku terkejut. Merasakan dunianya sedang bertukar ke arah lebih gemerlapan, Afgan malah mengaku pernah mengalami kejutan.

"Saya masuk hospital bukan faktor fizikal tetapi lebih kepada kepenatan, letih mental. Perhatian begitu banyak terhadap saya begitu juga dengan permintaan membuatkan kesibukan. Saya dirawat kerana stres sekitar dua minggu," kata Afgan bercerita tentang kaca mata pengalaman awal bergelar artis.

Dia mencuba beradaptasi dengan keadaan akibat pilihannya itu. Kembali bekerja sebagai penghibur dan penjual suara. Anak kelahiran Jakarta ini juga bertanyakan pengalaman lalu sahabat-sahabat sealiran yang sudah dulu makan asam dan garam dunia hiburan.

"Apa yang penting niat, itu yang membolehkan saya kembali," tulus suara hati lelaki yang lahir 27 Mei 1989 ini.

Afgan yang sudah terbiasa dengan pujian dan permintaan terhadap dirinya kemudian memilih untuk berehat sebentar. Menggali ilmu di Universiti Monash, Bandar Sunway, Petaling Jaya.

Ujar penyanyi yang sedang terkenal dengan lagu Pesan Cinta ini, dia menemui damai di kota Kuala Lumpur. Tidak dikejar-kejar malah tidak juga menjadi bahan makanan paparazi.

"Saya berjaya menjadi manusia biasa di sini. Itu bahagian kegemaran saya yang tidak saya dapat di negara kelahiran saya," ujar pelajar jurusan pemasaran perniagaan dan muzik ini sekali gus menggambarkan kebebasan buat dirinya.

Kumpulan peminat fanatik di Indonesia ujar Afgan membuatkan dirinya hilang privasi selalunya.

"Bayangkan terdapat 50 orang menunggu di depan rumah setiap hari. Ini membuatkan saya tidak selesa dan perkara ini tidak terjadi sewaktu saya di Malaysia," katanya lagi yang tinggal dua bulan untuk menghabiskan pengajiannya.

"Walaupun saya akan habis belajar di sini namun saya akan tetap berulang alik ke Kuala Lumpur kerana saya sukakan Malaysia," senyumnya lagi yang merancang untuk membuka restoran di Jakarta tidak lama lagi.

Kikis malu

Album terbaharu Afgan bertajuk Live To Love yang membariskan 10 buah lagu tersebut dibayangkan pemiliknya sebagai lebih matang dan berjiwa. Malah Afgan turut menurunkan bakat penulisan dan melakarkan tiga buah lagu.

"Saya pernah kering idea sewaktu mula mahu menulis dan mengeluarkan idea. Saya membayangkan dulu klip video dan temanya. Semuanya bermula daripada visual mungkin kerana saya gemar melihat YouTube dan filem. Cara ini lebih efektif buat saya," ujarnya tentang album yang bertemakan cinta.

"Liriknya juga berdasarkan pengalaman peribadi. Cinta pandang pertama, cinta zaman sekolah yang berbunga-bunga. Semuanya nostalgia," ketawanya malu-malu.

Lalu apabila dia sendiri menyebut tentang pengalaman lalu berkisar cinta, penulis bertanyakan skop cinta buat dirinya kini.

Ketawa manja dia menjawab: "Saya jenis orang yang tidak berkongsi pengalaman cinta. Sewaktu saya belajar di Malaysia, saya mengalami cinta jarak jauh dan ia tidak berjalan seperti yang dirancang.

"Saya belajar daripada pengalaman itu. Sekarang saya melihat cinta dengan tidak berapi-api seperti dahulu. Sekarang lebih sabar."

Afgan pernah digosipkan berpacaran dengan selebriti Indonesia seperti Thalita Latief, Agnes Monica, Mirasih Tyas Endah, Eva Celia Latjuba dan Arumi Bachsin.

Melihatkan dia yang senang berbicara tentang apa sahaja topik yang dilimpahkan kepadanya, Afgan mengaku bahawa apabila seseorang sudah mula mengenalinya, dia bertukar menjadi seorang lelaki yang penuh dengan humor.

Afgan kini lebih terbuka berbanding remaja yang serba serbi pemalu.

"Sudah boleh dikawal tetapi masih dalam proses lagi. Sebenarnya belajar jauh dari tanah air banyak membantu saya, banyak. Saya menjadi lebih dewasa dan sudah boleh berhadapan dengan pelbagai ragam manusia. Lebih luas pergaulan saya. Ini semua pengalaman buat saya," ujarnya yang mengaku seorang yang sangat teliti dalam kerjaya dan juga mempunyai pertukaran mood yang mudah dalam sekelip mata.

Pada umur kehidupannya sekarang, perjalanan karier Afgan tampak mengalir lancar. Transisi yang dialaminya sebagai selebriti bukan sahaja melunturkan sedikit sikap pemalunya tetapi membuatkan dia lebih mendalami erti cinta. Lalu disalurkan dalam naskhahnya yang penuh rasa itu, Live To Love.

Noniswara nekad cerai

Posted:

Noniswara nekad cerai

Noniswara nekad cerai

NONISWARA BAHARUDIN bersama suaminya Datuk Rosman Ridzwan ketika melangsungkan pernikahan mereka pada 1 Ogos 2009.


BARU bulan April dan belum pun sampai ke pertengahan tahun 2013, kisah keretakan rumah tangga golongan selebriti sudah memeriahkan kamar mahkamah syariah.

Belum selesai dengan perbicaraan perceraian Rita Rudaini dengan suaminya Aidil Zafuan. Penerbit dan pelakon, A. Aida juga menuntut cerai daripada suaminya, Deputi Superintendan Suffian Sulaiman. Jeslina Hashim juga tiba-tiba mengejutkan ramai apabila perkahwinannya dengan Dion Andrew Vercoe diakhiri dengan talak satu pada bulan lalu.

Terbaharu, dramatis Noniswara Baharudin, 43, pula mencuri perhatian ramai. Setelah berbulan-bulan suami yang dikahwininya empat tahun lalu Datuk Rosman Ridzwan dikatakan tidak pulang ke rumah gara-gara didakwa ada hubungan dengan wanita lain, Noniswara nekad mahu bercerai.

Biarpun keputusan itu bakal jadi perceraian kedua dalam hidupnya, dia tidak sanggup bertahan apatah lagi, wanita berkenaan pernah berkawan baik dengannya.

"Saya tidak sangka, kawan makan kawan. Dia itu rakan artis juga. Saya kenal rapat dan sebelum ini, dia pernah meminta saya untuk cari teman lelaki untuk dikenalkan kepadanya sedangkan dia sudah memiliki ramai kenalan lelaki.

"Artis itu mula memberi perhatian kepada suami saya ketika saya sibuk dengan kerja-kerja di lokasi. Dia mula meracuni fikiran suami saya dan cuba memburuk-burukkan saya," memetik kata-kata dramatis itu kepada media sebelum ini.

Noniswara mendedahkan bahawa dia pernah bersemuka dengan artis wanita berkenaan.

"Saya terpaksa menemui wanita itu bagi mendapatkan penjelasan tentang tindak-tanduknya tapi tetap tidak mendatangkan sebarang kebaikan.

"Sebelum bertemu dengannya saya ada bercakap dan berbalas SMS (khidmat pesanan ringkas) dengannya bagi membincangkan perkara yang melanda dalam rumah tangga saya sehingga ia membawa kepada kehancuran. Bagaimanapun artis itu tetap menafikan perbuatan dan kesilapan yang telah dilakukannya," jelas Noniswara kepada media sebaik selesai prosedur di mahkamah Khamis lalu.

Noniswara atau nama sebenarnya Monis Wara Baharudin, 44, mendirikan rumah tangga bersama ahli korporat itu pada 1 Ogos 2009. Pasangan itu tidak dikurniakan anak sebaliknya Noniswara dan Rosman masing-masing mempunyai tiga serta lima orang anak hasil daripada perkahwinan mereka yang terdahulu.

Kekecewaan Noniswara tambah membebankan apabila Rosman seperti mengelak daripada menerima saman supaya hadir ke mahkamah.

Menurut dramatis yang berasal yang dari Pasir Mas, Kelantan itu, pelbagai cara telah dilakukan untuk menghubungi dan menyerahkan saman kepada suaminya namun gagal.

"Saya menuntut cerai atas persetujuan bersama, ketika saya menghantar SMS kepada dia sebelum ini dia menjawab, bersetuju untuk teruskan perceraian tetapi tidak mahu hadir ke mahkamah.

"Dia juga ada bertanya perkembangan kes tetapi apabila saman cuba dihantar dia enggan beri kerjasama dan tidak lagi menjawab panggilan telefon mahupun SMS saya," ujar Noniswara.

Mahkamah kemudian menetapkan tarikh sebutan pada 18 April ini untuk pihak plaintif mencuba menyampaikan saman kepada defendan. Tuntutan cerai yang dilakukan oleh Noniswara sejak Februari itu tidak dapat diteruskan jika Rosman terus bertindak tidak hadir ke mahkamah.

Dialog kartun ajar kanak-kanak kasar

Posted:

Dialog kartun ajar kanak-kanak kasar

Dialog kartun ajar kanak-kanak kasar


KARTUN BoiBoiBoy didakwa mempromosi perlakuan ganas terhadap kanak-kanak.


KARTUN memang umpan untuk kanak-kanak supaya leka tengok televisyen, tapi kalau salah kartun, jadi kartun anak-anak kecil yang suka tengok televisyen.

Diva memang tak suka kartun, lepas habis zaman baca komik Gila-Gila dan Ujang, sampai sekarang Diva cuma baca kartun Senyum Kambing dalam surat khabar sahaja. Baru-baru ini, Diva ada jenguk Facebook tapi ternampak luahan seorang kawan Diva yang agak intelek pemikirannya. Dia ini ada pengaruh dalam bidang seni.

Diva terkejut juga bila dia dah mula risau sebab anak-anaknya sangat terpengaruh dengan kartun Upin & Ipin serta BoiBoiBoy.

Ikut kata kawan Diva itu, ada dialog dalam siri kartun tersebut memang tak sesuai dengan kanak-kanak, terutama anak-anak kecil yang baru berumur dua hingga lima tahun.

Bukan semua benda dalam kartun tu tidak sesuai tapi yang tak sesuai itulah yang cepat jadi ikutan.

Dialog-dialog macam 'tak guna' dan perangai suka melawan dalam siri kartun itu sudah jadi kebiasaan bagi budak-budak. Ada anak-anak yang umur tiga tahun sudah pandai cakap 'mama memang tak guna'. Semua itu sebab ikut cakap kartun-kartun dalam BoiBoiBoy yang suka berperang. Sekali dengar memang nak ketawa, lapan kali dengar, memang nak kena! Diva mula nak pantaulah, harap kita sama-sama pantau juga.

Diva: Puji sikap Fizz Fairuz yang mula berbaik-baik dengan bekas kekasih lepas putus tunang.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved