Sabtu, 25 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Menangis lihat penyu bertelur

Posted:

Menangis lihat penyu bertelur

Menangis lihat penyu bertelur

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa.lakawa@kosmo.com.myKELIBAT wanita muda ini tidak lagi asing bagi penduduk Pulau Redang di Terengganu. Ketika remang senja mencipta pemandangan menakjubkan di kaki langit pulau pelancongan terkenal itu, Dr. Juanita Joseph sebaliknya leka mencari sarang penyu bertelur di tepi pantai sebelum mengorek pasir dan mengutip telurnya untuk dikaji.

Pada hari yang lain pula, beliau serius memberi penerangan mengenai penyu secara 360 darjah kepada beratus-ratus pelajar sekolah.

Juanita, 37, kini bagai tidak dapat dipisahkan lagi daripada sang penyu. Beliau mengetuai sebuah institusi penyelidikan penyu yang terkenal di Malaysia iaitu Unit Penyelidikan Penyu (Seatru), Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di Pulau Redang.

Semasa unit itu ditubuhkan pada tahun 1993, Juanita sedang mengikuti pengajian Ijazah Perikanan di Universiti Putra Malaysia (UPM). Terlibat dengan penyelidikan penyu dan dunia marin belum ada dalam fikirannya ketika itu.


PENGALAMAN melihat penyu bertelur menjadi momen yang tidak dapat dilupakan Juanita.


Satu-satunya perkara berkaitan air yang diingati Juanita ialah peristiwa dia menyelam di dalam sungai di kampung halamannya di Penampang, Sabah.

"Dalam keluarga saya, bapa mewajibkan kami adik-beradik belajar berenang dan menyelam. Dia mahu kami menyesuaikan diri dengan kehidupan di darat dan di laut," kenang anak kepada bekas guru besar Joseph Chin Sang, 69, dan suri rumah, Agnes Majamin, 65, ini.

Pengalaman itulah, kata Juanita, yang mendekatkan dirinya dengan kehidupan sungai dan laut khususnya penyu.

Bagaimanapun, hanya pada tahun 1995 Juanita dapat melihat sendiri spesies itu dari dekat.

"Pada masa itu, saya menjalani latihan amali selama dua bulan di Pulau Taman Penyu yang terletak 40 kilometer dari utara bandar Sandakan.

Pantai

"Pada satu hari sekitar pukul 9 malam, buat pertama kali saya melihat seekor penyu agar bertelur. Perasaan ketika itu biasa sahaja sehinggalah saya nampak ada cecair keluar dari mata penyu tersebut.

"Dalam hati saya berkata, betulkah penyu itu menangis dan kenapa? Tiba-tiba saya teringat lirik lagu 'Penyu menangis siapa yang tahu' nyanyian Sudirman.

"Perasaan saya jadi sayu dan benarlah seperti kata orang tua-tua penyu memang menangis. Sejak itu, saya jatuh cinta dengan penyu dan ingin tahu lebih mendalam mengenainya," cerita beliau.


SUDAH 15 tahun Juanita terlibat dalam bidang penyelidikan penyu di negara ini.


Enggan impiannya hilang begitu sahaja, Juanita menyambung pengajian di peringkat Sarjana di UPM dengan memberi tumpuan kepada populasi penyu di Malaysia pada tahun 1998.

Tidak cukup dengan itu, beliau meluaskan kajiannya, kali ini di peringkat doktor falsafah (Ph.D) di Royal Holloway, Universiti London dalam bidang pemuliharaan genetik penyu di Asia Tenggara.

"Kesempatan melengkapkan ijazah Ph.D telah membuka lebih banyak peluang kepada saya menjelajah dan melawat pantai persarangan penyu di rantau ini. Malah, saya pernah tinggal di pulau terpencil seperti Pulau Con Dao di Vietnam.

"Bukan setakat kajian di daratan, saya juga merupakan penyelam skuba dan telah menjelajah hampir semua pantai di Malaysia dengan membuat kajian berkaitan hidupan dasar laut," tambah anak kelima daripada enam beradik ini.

Sekarang, sudah 15 tahun Juanita terlibat dalam bidang penyelidikan penyu.

"Kadangkala orang lebih suka bertanya tentang kesihatan penyu yang saya jaga berbanding kesihatan saya sendiri," katanya kepada Jurnal.

Pulau Redang pula ibarat rumah kedua Juanita. Bermula sebagai pembantu penyelidik di Seatru pada tahun 2000, Juanita dilantik sebagai Ketua Projek unit itu sejak Mei 2009.

"Saya menjejakkan kaki di Pulau Redang pada tahun 1993 ketika mengambil lesen skuba.

"Tak sangka pula selepas hampir 15 tahun, saya kembali lagi ke pulau ini.


JUANITA menerima anugerah Khidmat Komuniti Cemerlang 2011 daripada Universiti Malaysia Terengganu.


"Walaupun sibuk dengan tugasan sebagai pensyarah di kampus UMT di Kuala Terengganu, saya akan berkunjung ke Pulau Redang sebanyak tiga atau empat kali dalam sebulan," kata pensyarah di Institut Oseanografi UMT ini.

Tidak dinafikan, Seatru popular dalam kalangan sukarelawan pemuliharaan hidupan marin. Menurut Juanita, dalam setahun pihaknya menerima penyertaan kira-kira 300 sukarelawan.

"Dalam seminggu, kami hanya boleh mengambil lapan sukarelawan untuk membantu kami. Program sukarelawan itu dimulakan Seatru di Chagar Hutang.

"Pantai terpencil itu merupakan salah satu daripada tiga kawasan penyu bertelur di Pulau Redang dan isytiharkan sebagai santuari penyu pada tahun 2005.

Si Kudung

"Pada tahun-tahun awal operasi Seatru, kami terpaksa membeli telur penyu daripada pengutip telur berlesen pada harga RM120 sesarang.

"Namun, sumbangan daripada syarikat korporat dan rakyat Malaysia yang prihatin membolehkan kami membeli telur-telur itu dan menetaskannya menerusi kaedah inkubator," kata Juanita.

Tambah beliau, Seatru yang kini mempunyai lebih 4,000 ahli sukarelawan dari Malaysia, Singapura, Hong Kong, Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah berperanan untuk mengkaji semua aspek berkaitan biologi dan ekologi penyu termasuk ancaman kepada populasi spesies ini.

"Walaupun pantai Chagar Hutang hanya sepanjang 350 meter, kawasan ini adalah satu-satunya lokasi paling sesuai bagi penyu agar dan karah bertelur.

"Bila tiba sahaja waktu malam, kami akan bersiap sedia dan menanti kehadiran penyu yang datang bertelur. Dengan cara ini sahaja populasi penyu dapat diselamatkan daripada ancaman pengutip telur penyu haram," ujarnya.

Difahamkan, sejumlah RM500,000 diperuntukkan dari tahun 1993 hingga 2004 untuk membeli sarang berkenaan.

Sejak itu, sebanyak 5,261 sarang penyu agar dan 111 sarang penyu karah dilindungi menerusi program Seatru. Daripada jumlah itu, sebanyak 350,000 ekor penyu agar dan 7,000 ekor penyu karah menetas dan dilepaskan ke laut.

Menurut Juanita lagi, perasaan sedih dapat dirasainya setiap kali melihat peniaga memperdagangkan telur penyu terutamanya di Pasar Payang di Kuala Terengganu.

Namun, beliau mengakui situasi itu amat sukar untuk diatasi selagi wujudnya permintaan daripada pihak tertentu.

"Telur penyu hanya akan menetas dalam tempoh dua bulan. Jika diusik sebelum tempoh itu, kemungkinan ia akan rosak. Ini bermakna seekor penyu telah mati," katanya.

Berkongsi cerita, Juanita berkata beliau amat merindui seekor penyu bernama Si Kudung.

Jelas beliau, Si Kudung ditemuinya buat kali pertama pada tahun 1996 ketika penyu agar itu mendarat di Pulau Redang untuk bertelur.

"Keadaan Si Kudung yang berumur antara 30 hingga 50 tahun amat menyedihkan. Kaki sebelah kirinya telah terputus.

"Untuk menggali lubang, spesies ini perlu menggunakan keempat-empat kakinya dan Si Kudung tidak mampu melakukannya. Jadi kami terpaksa membantu Si Kudung menggali lubang," ujarnya lagi.

Istimewanya tentang Si Kudung ialah kesungguhannya untuk naik ke pantai dengan hanya berkaki tiga.

"Memang kasihan melihatnya. Kini kami sentiasa menanti bilakah Si Kudung akan datang ke sini lagi," jelasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Misteri pohon beringin Jogja

Posted:

Misteri pohon beringin Jogja

Misteri pohon beringin Jogja


SESIAPA yang berjaya berjalan melepasi dua batang beringin ini, permohonan mereka dipercayai akan dimakbulkan.


BARU-BARU ini ketika berkunjung ke Jogjakarta, Indonesia, bersama seorang teman, pengayuh beca kami, Mas Adi bercerita serba sedikit tentang misteri beberapa lokasi suci di sekitar wilayah itu.

Antara yang disebutkan kepada kami ialah misteri beringin kembar yang terletak di Alun-Alun Selatan atau lebih dikenali dengan panggilan Alun-Alun Kidul yang terletak di dalam wilayah Keraton Ngayogyakarto.

Ia bukanlah binaan lama seperti kompleks istana sultan atau keraton, apatah lagi candi yang menjadi tempat pemujaan kuasa agung seperti Borobudur atau Prambanan, sebaliknya ia cuma dua batang pohon beringin merimbun yang usianya mencecah ratusan tahun.

Jika dilihat dari mata kasar, tiada apa yang menarik tentang pokok beringin kembar yang ditanam di kawasan istana sultan ini.

Namun, setelah melaluinya beberapa kali, tidak salah kalau penulis katakan ia adalah titik tumpu kepada kehidupan malam penduduk Jogjakarta.

Masangin

Tumbuh merimbun di sebuah kawasan lapang yang membentuk seakan-akan bulatan besar, ia dikelilingi oleh jalan raya yang sentiasa padat dengan manusia.

Menjelang pukul 5 petang, tanah datar Alun-Alun Kidul atau nama singkatannya Alkid, mula menjadi tumpuan ramai.

Gerai-gerai jualan makanan turut dipasang. Paling terkenal di sini ialah minuman ronde, ia seperti laicikang namun rasanya lebih pedas dan berangin, hasil ekstrak halia yang dijadikan ramuan utama.

Selain duduk bersila di atas hamparan tikar sambil menikmati hidangan malam dari gerai di seberang jalan, ramai juga yang berkunjung ke sini untuk bermain bersama anak-anak. Tidak ketinggalan, pasangan muda-mudi yang menjadikan dataran ini sebagai lokasi untuk bertemu janji.

Di satu sudut lain pula, ada yang mahu menimba pengalaman mengayuh basikal serta menaiki kereta kuda dan beca yang dihias indah dengan lampu warna-warni.

"Itu hanya aktiviti sampingan di sini. Ramai yang datang ke Alkid bukan sekadar untuk mengisi waktu malam, tetapi ramai yang datang ke sini untuk mencuba nasib," ujar Mas Adi.

Usai meladeni gastronomi ala Jawa, penulis mencuba acara yang dinamakan Masangin iaitu berjalan di antara dua beringin yang ada di tengah Alkid dengan mata tertutup dengan kain hitam.


KAIN penutup mata boleh disewa pada harga Rp3,000.


Jaraknya tidak terlalu lebar, kira-kira lima meter. Namun, tidak ramai yang boleh melepasi laluan angin tersebut. Bahkan, ramai yang akan melencong ke tempat lain atau melanggar konkrit yang memagari pokok berkenaan.

Menurut Mas Adi, mengikut kepercayaan orang tua-tua, jika ada orang yang mampu berjalan lurus melepasi laluan di antara dua pohon beringin itu, hajatnya akan tercapai.

"Namun, jika anda berhajat untuk melakukan acara ini, jangan sekali-kali mengintai keluar kerana ia boleh membawa anda akan masuk ke dunia lain.

"Anda akan merasakan Alkid begitu sepi malah sering ada yang mengadu mereka berjalan dalam satu kawasan yang kuat berangin, sedangkan persekitaran sebenar tidak begitu," jelasnya yang belum pernah bertemu dengan kejadian pelik di situ.

Penulis cuba mencari logik daripada kata-kata Mas Adi. Dalam hati terdetik, masakan boleh melencong sedangkan laluan itu lurus dan lebar?

Dengan sewaan kain penutup mata sebanyak Rp3,000 (RM1), penulis mula berjalan dari jarak 50 meter menuju ke laluan di antara pohon beringin itu.

Langkah diatur cermat, gerakan juga perlahan kerana mahu memastikan kaki lurus ke hadapan. Rakan pengembara bertindak menjadi pengawal lalu lintas demi memastikan tiada orang yang melanggar dan dilanggar.

Dengan mata yang ditutup rapat, penulis hanya mendengar sekali sahaja suara daripada rakan yang meminta diberi laluan. Selebihnya, penulis merasakan kawasan itu sunyi sepi.

Enggan memikirkan yang bukan-bukan, langkah diteruskan. Minda kuat mengatakan kaki mampu berjalan lurus.

Kira-kira 100 langkah kemudian, rakan menyuruh penulis membuka mata. Alangkah terkejutnya, kaki yang diatur lurus tadi melencong hingga menghimpit ke arah pokok beringin yang ada di sebelah kiri.


SUASANA di Alun-Alun Kidul yang terletak di wilayah Keraton Ngayogyakarto, Jogjakarta meriah pada waktu malam.


Mungkin betul kata Mas Adi, ramai yang merancang langkah dengan betul tetapi kaki tetap juga menuju ke arah lain.

Syarat puteri

Berborak sebentar dengan pemilik kain hitam, Albertus Harjo Suwito yang telah menjadikan Alun-Alun Kidul sebagai tempat mencari nafkah selama 30 tahun, dia berkata ritual melewati dua pohon beringin yang disebut sebagai Ngalah Berkah itu bukan perbuatan tahyul.

"Ia sekadar acara untuk melestarikan budaya dari zaman dahulu. Di samping itu, ia juga merupakan ritual biasa untuk memohon sesuatu kepada Tuhan. Sama ada dimakbulkan atau tidak, ia ketentuan Yang Maha Kuasa," katanya.

Bertanya lanjut mengenai kisah di sebalik acara Masangin ini, Albertus membuka cerita.

"Pada zaman dahulu, ketika Sultan Hamengkubuwono pertama memerintah, puterinya mahu dirisik oleh seorang pemuda namun empunya diri tidak menyukainya.

"Lalu tuan puteri meletakkan syarat kepada baginda sultan jika ingin mencarikan jodoh untuknya.

"Jika ada lelaki yang ingin menikahi tuan puteri, dia harus berjalan dengan mata tertutup dari balai penghadapan melalui pohon beringin kembar di tengah-tengah Alun-Alun dan tamat di balai penghadapan yang terletak di bahagian selatan.

"Apabila pemuda itu gagal melalui pohon beringin berkenaan, mereka menganggapnya berhati busuk.

"Selepas detik itu, sultan menitahkan kepada sekalian rakyat bahawa hanya pemuda yang hatinya bersih dan tulus mampu melalui laluan tersebut dan diberi peluang untuk menikahi puterinya," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Rosnani doktor Zhulian

Posted:

Rosnani doktor Zhulian

Rosnani doktor Zhulian

Oleh NUZULSHAM SHAMSUDDIN
zulsham@kosmo.com.myMELIHAT wajahnya yang putih bersih tanpa sebarang kedutan dan solekan tebal, pasti ramai yang tidak menyangka wanita ini sudah berusia 47 tahun.

Bukan hanya wajah yang putih bersih, susuk tubuhnya yang tinggi lampai turut menyerlahkan lagi personaliti Dr. Rosnani Sabtu.

Pemilik Pusat Rawatan An-Nur di Gangsa Melaka ini mungkin sudah mencapai segala yang diimpikannya. Beliau mempunyai kerjaya yang bagus sebagai doktor perubatan, keluarga yang bahagia bahkan mampu memandu kereta mewah sendiri.

Namun, semua itu tidak datang bergolek. Baginya, kebahagiaan dan kekayaan perlu dicari dan digali.

Lantaran itulah, semasa masih menjadi pegawai perubatan di Hospital Melaka lagi beliau menceburkan diri dalam perniagaan pemasaran berbilang peringkat (MLM) Zhulian Marketing Sdn. Bhd.

Menerusi Zhulian, Rosnani menjual produk kecantikan, barang kemas bahkan produk penjagaan rumah. Ia sangat berbeza daripada kerjaya seorang doktor yang dipandang tinggi oleh masyarakat.

Menurut Rosnani, walaupun beliau boleh merawat berpuluh orang pesakit dalam satu hari tetapi untuk mencari seorang pelanggan Zhulian dalam tempoh 24 jam pada awal perniagaannya dahulu bukanlah perkara mudah.

Positif

"Bukan senang untuk meyakinkan seseorang supaya menyertai perniagaan ini. Silap-silap kita pula akan dilabel penipu," kata pemilik agensi Zhulian di Batu Berendam, Melaka ini.

Ditambah pula ketika itu tiada kemudahan telefon bimbit dan Internet.

"Jadi saya akan pergi ke rumah kenalan dan kawan-kawan untuk memberi penerangan.

"Saya masih ingat semasa memulakan perniagaan ini pada tahun 1993, suami kepada salah seorang wanita yang saya jumpa itu menentang habis-habisan perniagaan Zhulian ini.

"Mujurlah peristiwa itu tidak pernah mematahkan semangat saya. Saya sentiasa berfikiran positif," katanya lagi.

Menurut anak kelahiran Parit Jawa, Muar, Johor ini, sejak dahulu lagi beliau berpegang pada satu prinsip iaitu berfikiran positif dalam apa jua keadaan sama ada susah mahupun senang.


WANITA ini bukan sahaja berjaya dari segi perniagaan malah dalam masa yang sama menyandang status doktor dan Pengarah Urusan, Pusat Rawatan An-Nur di Melaka.


Dengan kerjaya sebagai pegawai perubatan pada masa itu mungkin ramai yang bertanya adakah wanita ini tidak cukup wang sehingga terpaksa melakukan dua kerja dengan berniaga Zhulian?

Kata Rosnani, beliau melakukan dua kerja bukan disebabkan tidak cukup wang tetapi lebih kepada untuk menimba ilmu dan memajukan diri sendiri.

"Saya begitu seronok apabila melihat individu berjaya dan mempunyai pendapatan yang baik atas usaha mereka sendiri. Jadi saya fikir saya juga mampu melakukannya" tambah beliau.

Ujar Rosnani lagi, pada waktu itu, beliau menanamkan sifat yakin dan mampu menjadi seorang usahawan dan dalam masa yang sama menjadi doktor yang dapat menabur khidmat bakti kepada masyarakat.

Ternyata usaha selama 18 tahun itu tidak sia-sia. Rosnani kini boleh dikatakan selesa dengan pendapatan yang diraihnya.

Bagaimanapun bagi anak keenam daripada tujuh beradik ini, walaupun sudah mengecapi kejayaan, beliau tidak sekali-kali alpa dengan kesenangan yang dimilikinya.

"Sebab itu saya perlu bekerja lebih keras, dan saya tidak akan sesekali mengaku kalah dengan apa jua kerja yang dilakukan," katanya yang menganggap dirinya sebagai seorang yang gila bekerja.

Rosnani bagaimanapun berkata, kesibukan sebagai doktor dan ahli perniagaan bukan alasan untuk beliau mengabaikan tanggungjawabnya sebagai ibu kepada Siti Amalina, 23, Mohd Afiq, 21, dan Muhamad Aiman, 18, dan isteri kepada Mohamad Hashim Mohd. Shah.

Ujarnya, beliau akan sedaya upaya meluangkan masa dengan keluarga setiap hari.

"Oleh itu, saya jadikan tempat kerja sebagai rumah kedua untuk kami berjumpa. Sebagai contoh, di kedai Zhulian ini, anak kedua saya akan berada di kedai manakala anak sulung saya bekerja di klinik.

"Dengan itu kami boleh berjumpa dengan lebih kerap," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Cabaran Dais di Aeon AU2

Posted:

Cabaran Dais di Aeon AU2

Cabaran Dais di Aeon AU2


AEON AU2 menjadi lokasi untuk saingan Zon Tengah Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011.


SELEPAS menamatkan Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 di Giant Kuala Terengganu minggu lalu, kini tiba masanya saingan Zon Tengah yang diadakan di gedung Aeon AU2 Setiawangsa, Kuala Lumpur esok.

Seramai 30 peserta bakal berentap mempamerkan bakat menghasilkan adunan kek dan biskut ciptaan sendiri bertemakan alam fantasi.

Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 yang merupakan kerjasama antara akhbar Kosmo! dan minyak jagung Daisy serta rakan strategik Tupperware. Program tersebut bertujuan membantu kelompok usahawan kecil dan sederhana dalam mengukuhkan serta mengembangkan perniagaan mereka yang berkonsepkan bakeri.

Menariknya, Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 yang berlangsung di empat lokasi utama terbuka kepada golongan suri rumah, peniaga kecil-kecilan dan individu yang mempunyai minat mendalam dalam bidang pembuatan kek dan biskut.

Secara tidak langsung, cabaran Daisy menyediakan platform terbaik kepada peserta untuk menonjolkan kebolehan memasak kepada umum dan pihak juri.

"Pada masa yang sama, pertandingan ini bertujuan membimbing dan berkongsi dengan orang ramai teknik-teknik menggunakan minyak jagung dalam masakan. Seperti yang diketahui, penggunaan minyak jagung Daisy amat digalakkan memandangkan ia yang berasaskan 100 peratus minyak jagung asli dan bebas kolesterol.


PESERTA perlu menampilkan resipi unik kek dan biskut menggunakan minyak jagung Daisy.


"Lagipun kandungan poli-lembut dan cairan poli tidak tepu yang diekstrak daripada jagung menjadikan adunan biskut dan kek lebih gebu, ringan dan cair di mulut," jelas duta minyak jagung Daisy, Chef Liza Zainol. Minyak tersebut juga diperkaya vitamin E dan omega 6.

Chef Liza yang berpengalaman lebih sedekad dalam bidang masakan dan pembuatan kek juga memberitahu, kriteria pemarkahan para peserta diambil berdasarkan ketulenan resipi, inovatif dan kreativiti menghias kek serta biskut. Pada hari yang sama, Chef Liza turut membawa 400 biji biskut kacang hijau dan 400 potong kek karot untuk dirasai pelanggan.

Lebih istimewa, pengunjung di Aeon AU2, Setiawangsa juga berpeluang menebus minyak jagung Daisy 500 gram dengan membawa keratan dua kepala akhbar Kosmo!.

"Penebusan ini terhad kepada 200 pembaca Kosmo! yang terawal. Kaunter dibuka bermula dari pukul 10.30 pagi sehingga 11.30 pagi," kata Eksekutif Iklan Kosmo!, Mohd. Nizam Baharuddin.


Rokusteps akan menghiburkan penonton dengan tarian mereka.


Pada acara itu, orang ramai juga dimeriahkan dengan persembahan hiburan daripada artis tempatan. Ia akan dimulakan dengan persembahan tarian oleh kumpulan Rokusteps iaitu peserta program realiti tarian popular, Showdown 2011.

Ini diikuti dengan persembahan bintang kelahiran Akademi Fantasia (AF), Adam AF2 dan Heliza AF5. Program pada hari itu akan dihos oleh pengacara rancangan Selamat Pagi Malaysia saluran RTM, Tazneem Faisal Meerangkutty.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pengasuh perlu tahu cegah kecemasan

Posted:

Pengasuh perlu tahu cegah kecemasan

Pengasuh perlu tahu cegah kecemasan

25/06/2011 6:41pm

PUTRAJAYA — Semua pekerja Pusat Asuhan Kanak-Kanak (Taska), Tadika dan pengasuh di rumah wajar memiliki pengetahuan berhubung pencegahan kecederaan serta rawatan kecemasan bagi kanak-kanak, kata Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Beliau berkata, ia bagi memastikan bantuan awal dapat diberikan ketika berdepan situasi mencemaskan sebelum bantuan tiba atau kanak-kanak yang cedera dihantar ke hospital.

"Pengetahuan itu juga membolehkan kita menyediakan persekitaran yang lebih selamat dan sesuai dengan peringkat umur dan perkembangan kanak-kanak, apatah lagi pada masa ini, ramai ibu bapa yang bekerja terpaksa menyerahkan tanggungjawab menjaga anak-anak kepada pihak lain," katanya kepada pemberita hari ini.

Rosnah berkata, kementerian menyokong penuh jika ada usaha pihak berkaitan untuk mewajibkan pengetahuan seumpama itu kepada pengusaha Taska, Tadika dan pengasuh bagi mengurangkan risiko kematian membabitkan kanak-kanak. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Wujudkan tempat khas belia curah bakat

Posted:

Wujudkan tempat khas belia curah bakat

Wujudkan tempat khas belia curah bakat

25/06/2011 6:39pm

KUALA LUMPUR — Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor mencadangkan kerajaan supaya mengambil inisiatif untuk mewujudkan tempat khusus buat para belia di negara ini bagi mengelakkan mereka daripada terlibat dengan kegiatan jenayah.

Mengambil contoh ketika beliau menemani Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika melakukan lawatan kerja ke Washington, Amerika Syarikat pada 17 Mei lepas, Rosmah, yang juga Yang Dipertua Badan Amal Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti), berkata, Malaysia boleh mengambil contoh daripada inisiatif tersebut.

"Saya telah melawat dua tempat di Washington di mana belia ada tempat untuk mereka pergi memperhalusi atau mempelajari, memperhebatkan kreativiti mereka.

"Selalunya mereka minat dalam bidang muzik, seni grafik dan ada di antara mereka telah berlakon dan menyanyi dalam Broadway. Jadi, kalau tak ada tempat mereka (untuk) curahkan atau keluarkan dalam pemikiran mereka, itulah mereka (belia) terjebak dalam perkara-perkara negatif," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan penutupan program Pembangunan Kemahiran Wanita dan City Survival Workshop di Dewan Tun Rahah, Menara Yayasan Tun Razak, di sini hari ini. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Keropok lekor terpanjang Kuala Terengganu

Posted:

Keropok lekor terpanjang Kuala Terengganu

Keropok lekor terpanjang Kuala Terengganu

25/06/2011 5:49pm

KUALA TERENGGANU 25 Jun — Karnival Bank Rakyat Cintai Alam di Dataran Shahbandar di sini hari ini mencatat rekod dalam Malaysia Book Of Records (MBOR) menerusi pembuatan keropok lekor sepanjang 479.4 meter.

Pengarah Urusan Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad (Bank Rakyat), Datuk Kamaruzaman Che Mat berkata, pembuatan keropok lekor terpanjang itu adalah antara keunikan penganjuran kali ketiga karnival berkenaan di sini, selepas Melaka dan Kedah pada April dan bulan lalu.

Beliau berkata, keropok lekor yang dibuat hari ini mengetepikan rekod MBOR yang dicatatkan pada 2006 sepanjang 300 meter.

"Kita gembira dan berbesar hati kerana penganjuran kali ini mencatat rekod dalam MBOR. Kita berterima kasih kepada pengusaha keropok lekor yang mengambil bahagian dalam acara ini," katanya kepada pemberita pada hari terakhir karnival itu yang berlangsung selama dua hari.

Turut hadir Datuk Bandar Kuala Terengganu, Datuk Adzlan Mohd. Dagang dan wakil MBOR, Leona Paul. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


NASA leraikan kapal Discovery

Posted:

NASA leraikan kapal Discovery

NASA leraikan kapal Discovery


KAPAL angkasa Discovery berlepas untuk melakukan misi angkasanya.


WASHINGTON, Amerika Syarikat (AS) - Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) mengadakan operasi menanggalkan peralatan dalam kapal angkasa tertua miliknya, Discovery baru-baru ini.

Gambar-gambar operasi itu menunjukkan semua peralatan elektrik dan mekanikal Discovery termasuk enjin kapal angkasa berkenaan yang ditanggalkan sebelum ia disimpan di Muzium Udara dan Angkasa Lepas Nasional di sini.

Discovery mendarat buat kali terakhir pada 9 Mac lalu selepas melakukan perjalanan sejauh 236.8 juta kilometer dengan membuat 5,830 pusingan orbit dan menghabiskan masa 365 hari di orbit.

Misi terakhir kapal angkasa Shuttle NASA dijadualkan berlepas pada 8 Julai depan yang menandakan tamatnya misi kapal angkasa berkenaan sejak 30 tahun lalu.


ENJIN kapal angkasa Discovery yang ditanggalkan.


NASA menamatkan perkhidmatan semua tiga kapal angkasa miliknya kerana kos operasi yang tinggi.

Ia mengupah dua syarikat komersial, Space Exploration Technologies dan Orbital Sciences Corp untuk menghantar kargo ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) dengan penghantaran angkasawan ke stesen berkenaan akan dibuat dalam masa lima tahun lagi.

Buat masa ini, AS akan membayar Rusia untuk membawa angkasawannya ke ISS dengan kos melebihi AS$50 juta (RM152 juta) bagi setiap angkasawan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Jepun rugi RM639.94 bilion akibat tsunami

Posted:

Jepun rugi RM639.94 bilion akibat tsunami

Jepun rugi RM639.94 bilion akibat tsunami

TOKYO - Kerosakan bangunan, jalan raya dan pelabuhan akibat gempa bumi kuat dan tsunami pada Mac lalu menyebabkan Jepun mengalami kerugian 16.9 trilion yen (RM639.94 bilion), kata Pejabat Kabinet Jepun semalam.

Kerosakan rumah dan kilang dianggarkan sekitar 10.4 trilion yen (RM393.80 bilion) manakala kerosakan pada sungai, pelabuhan dan jalan raya dijangka mencecah 2.2 trilion yen (RM83.3 bilion).

Kemusnahan tanah ladang dan industri perikanan dianggarkan berjumlah kira-kira 1.9 trilion yen (RM71.9 bilion). Kerosakan infrastruktur untuk utiliti seperti gas dan air dianggarkan sebanyak 1.3 trilion yen (RM49.3 bilion). Kemudahan-kemudahan milik kerajaan mengalami kerosakan yang dianggarkan melibatkan kerugian sebanyak 1.1 trillion yen (RM41.66 bilion). - Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon

Posted:

Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon

Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon


BEBERAPA penduduk orang asli yang tidak pernah menemui manusia moden ditemui dirakamkan dari sebuah pesawat udara di hutan hujan Amazon, Brazil pada April lalu.


BRASILIA - Beberapa pegawai Yayasan Pribumi Nasional Brazil (Funai) mengesahkan kewujudan populasi orang asli yang belum pernah menjalin hubungan dengan manusia luar di hutan hujan Amazon selepas satu puak mengandungi 200 orang dikesan menerusi satelit, lapor sebuah akhbar semalam.

Tiga kawasan lapang yang diduduki puak itu dikenal pasti terletak di barat daya Brazil berhampiran sempadan Peru tetapi kewujudan mereka hanya disahkan selepas beberapa ekspedisi udara dengan menggunakan sebuah pesawat dibuat pada April lalu.

Dalam awal minggu ini juga, tiga kawasan dikesan telah dibersihkan dalam hutan di barat daya dekat sempadan Peru.

Para pegawai yayasan pribumi itu mengganggarkan terdapat 68 populasi hidup terasing yang tinggal jauh di tengah hutan Amazon.

Puak orang asli yang baru ditemui itu tinggal di dalam empat rumah beratap jerami dan menanam jagung, pisang dan kacang tanah dan tanaman lain.

Komuniti itu tinggal berhampiran sempadan Peru di hutan simpan Vale do Javari seluas negara Portugal dan menjadi tempat tinggal lebih 14 puak pribumi yang hidup terpencil.

"Kerja-kerja untuk mengenal pasti dan melindungi populasi itu adalah sebahagian daripada dasar awam Brazil," kata seorang penyelaras yayasan berkenaan, Fabricio Amorim.

Menurutnya, pemerhatian awal menunjukkan puak orang asli itu tergolong dalam etnik yang menggunakan bahasa pano yang hidup dari hutan Amazon di Brazil sehingga ke hutan di Peru dan Bolivia.

Kawasan berkenaan memiliki bilangan puak orang asli yang terbesar di dunia.

- Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mati tanpa muzik

Posted:

Mati tanpa muzik

Mati tanpa muzikJAUH di corong telefon antara Malaysia dengan Perancis, penyanyi bertaraf antarabangsa, Anggun Cipta Sasmi atau Anggun mesra berbicara. Bicara kami juga dilakukan dalam bahasa Melayu, bukan bahasa Inggeris. Tempoh 13 tahun menetap di Perancis, kata Anggun, itu belum mampu membunuh cintanya terhadap bahasa ibundanya, biar ironi dia kini memegang kerakyatan negara tersebut.

Temu bual yang diatur oleh pihak Sony Music Malaysia itu bersempena dengan kelahiran album terbaharu penyanyi tersebut yang diberi nama Echoes. Mengandungi 12 buah lagu, dibikin dalam versi Inggeris dan Indonesia, Echoes kata Anggun begitu dekat dengan dirinya. Ini kerana album tersebut diproduksi sendiri olehnya di bawah label April Earth, dengan dia pertama kali menulis lirik dalam album tersebut.

"Saya mengambil masa selama dua tahun untuk menyiapkan album ini. Ia adalah satu tempoh yang agak panjang dan nampak seperti bermewah-mewah terhadap pembikinannya (dari segi waktu), namun saya sukakannya kerana saya mahu lebih berhati-hati untuk memilih tema lagu-lagu yang saya bikin, biar ia lebih memberi kesan," ujar Anggun memulakan bicara mengenai Echoes yang bermaksud gema dan dia mendefinisikan album tersebut sebagai gema kehidupannya dan teman-teman.

Antara lagu yang dibikin dengan penuh perhatian dan mempunyai tema yang kuat kata Anggun adalah lagu Year of Snake yang diinspirasi daripada hal-hal negatif dan buruk yang terjadi dalam kehidupannya serta yang terjadi kepada dunia mengikut kalendar masyarakat Cina iaitu tahun ular dan Eternal yang ditujukan khas buat arwah bapanya yang telah meninggal dunia tujuh tahun lalu.

Ditanya mengapa dia perlu mengambil jarak waktu yang lama iaitu tujuh tahun untuk menggarap sebuah lagu khusus buat arwah bapanya, spontan wanita berusia 37 tahun ini menjawab, dia tidak mahu menghasilkan sebuah lagu yang cengeng.

Katanya: "Saya adalah jenis orang tidak boleh terlalu dekat dengan sesuatu peristiwa. Saya melahirkan karya secara jujur dan tidak terburu-buru. Ia harus ada jarak waktu dan saya sendiri tidak mahu melahirkan sebuah lagu yang kedengaran sangat cengeng untuk dia. Sewaktu membikin lagu ini, saya tahu bahawa saat kita mati, yang pergi itu hanya jasad kita, tetapi roh kita masih di sini, sebab itu saya namakan ia sebagai Eternal."

Echoes lanjut Anggun lagi dihasilkan mengikut cita rasanya kini. Menurut penyanyi yang meninggalkan Indonesia untuk ke Perancis pada usia 20 tahun itu lagi, dia tidak pernah menggarap album dengan nuansa muzik yang sama, semuanya berbeza.


ANGGUN masih sarat dengan sifat rendah diri walau telah tersohor di seluruh dunia.


"Album saya yang pertama berkonsepkan world music, yang kedua dan ketiga pop, yang keempat, ia mempunyai unsur hip-hop dan r&b kerana pada waktu itu saya sedang gemar mendengar lagu sebegitu.

"Namun untuk Echoes, ia adalah campuran gema, rock dan orkestra. Ia adalah 100 peratus dibikin tanpa mesin, tetapi dimainkan oleh pemuzik dan kosnya memang cukup mahal. Walau begitu, saya sukakannya kerana sekarang saya memang gemar menikmati muzik sebegini," katanya.

Dia juga malah tidak menulis lagu dalam bahasa Perancis, tetapi memilih menulis dalam bahasa Inggeris dan Indonesia. Akui Anggun, walau dia fasih berbahasa Perancis, itu tidak bermakna dia boleh menulis lirik dengan baik dalam bahasa tersebut. Ironi, katanya dia tidak boleh menghasilkan karya dalam bahasa tersebut kerana ia barangkali akan kedengaran tidak terlalu menyentuh hati.

Echoes yang telah dilancarkan di Indonesia berbanding Perancis yang hanya akan dilancarkan pada bulan Oktober nanti, ia adalah simbolik cintanya kepada republik tersebut.

"Alasannya kerana ini adalah album pertama yang saya bikin sendiri dan saya mahu ia dipersembahkan di negara saya sendiri berbanding negara orang. Saya juga mahu membuat promosi album ini di negara-negara Asia dahulu kerana di negara-negara Eropah, saya boleh melakukannya pada bila-bila masa," katanya.

Ia sekali gus menunjukkan bahawa cinta Anggun yang kini bukan lagi warganegara Indonesia masih kejap di republik tersebut. Sementelah dia sendiri begitu mengagungkan bahasa ibundanya dan mengajar anaknya bercakap dalam bahasa Indonesia sebagai bahasa sehari-harian mereka di rumah.

Patriotisme

Sewaktu disogok tentang pertimbangan patriotisme antara bukan lagi warganegara Indonesia tetapi cukup menyanjungi bahasa ibundanya, Anggun memberi penjelasan panjang lebar.

Dia memberi metafora tersendiri dengan mengatakan jika warna pastel itu berubah, yang berubah hanya warnanya, tetapi tidak bermakna pada jati diri. Ia sama seperti dirinya yang masih sangat lapar kalau tidak memakan nasi. Begitulah jati dirinya terhadap negara tercinta biar memang bukan lagi memegang pasport berwarna hijau.


ECHOES menjadi begitu bermakna buat Anggun kerana dia terbabit secara total dalam album tersebut.


"Banyak orang bertanya tentang nasionalisme atau patriotisme saya hanya kerana saya menukar warga negara saya. Adalah tidak adil untuk menilai seseorang itu daripada pandangan mata kasar hanya kerana hal sedemikian.

"Saya juga pernah dikritik tidak patriotisme hanya kerana tidak memakai baju batik. Adakah orang yang masih menjadi warganegara Indonesia, tetapi melakukan korupsi dan tidak hormat kepada negara sendiri itu sudah cukup patriotisme atau lebih tinggi nasionalisme mereka daripada saya?

"Jangan kita menghakimi atau melabel seseorang itu hanya kerana ia sudah menukar warga negara. Jangan melihat luaran, tapi lihatlah ia lebih jauh ke dalam," katanya serius.

Justeru kerana cintanya terhadap Indonesia, dia sangat menyayangi bahasa ibundanya itu. Dia berpendapat bahasa itu lambang bangsa, bukan sekadar terletak pada pasport hijau yang dipegang rakyat republik tersebut.

Anggun kemudian menyambung: "Bahasa itu kultur. Saya tidak mahu anak saya tidak mengenal bahasa sendiri dan saya akui, saya sedih kerana pada masa kini, banyak anak Indonesia yang sudah tidak berbahasa ibunda dan senang berbahasa Inggeris. Ini sangat rugi kerana bahasa akan mati jika kita mengagungkan bahasa orang lain."

Saat ditanya adakah dia berfikir untuk berhenti bermuzik, pantas Anggun memberitahu dia akan mati tanpa muzik. Muzik adalah identitinya, sama penting seperti keluarganya sendiri.

Katanya: "Famili sangat penting buat saya. Begitu juga muzik. Muzik adalah saya. Bila saya berhenti bermuzik, pada waktu itu saya mati kerana muzik adalah identiti saya."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Habuan Karnival Amal Silaturrahim

Posted:

Habuan Karnival Amal Silaturrahim

Habuan Karnival Amal Silaturrahim

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN
roni.ridwan@kosmo.com.my


BARISAN artis (dari kiri) Azrul Raja Lawak, Roslan Shah, Jamal Abdillah, DJ Dave dan Azad Jazmin bakal memeriahkan Karnival Amal Silaturrahim pada 2 dan 3 Julai ini.


DUA penyanyi popular tanah air, Jamal Abdillah dan Datuk DJ Dave akan memeriahkan Karnival Amal Silaturrahim yang dianjurkan oleh Persatuan Usahawan Wanita Bumiputera Malaysia (Usahanita) selama dua hari pada 2 dan 3 Julai ini.

Presiden Usahanita, Faridah A. Jabbar berkata, tujuan karnival tersebut diadakan untuk mengumpul dana dari pihak korporat dan perseorangan untuk diserahkan kepada rumah anak yatim dan juga golongan kurang upaya.

"Sebenarnya karnival sebegini adalah antara acara tahunan yang dilakukan oleh Usahinta, namun kami lebih banyak melakukan aktiviti yang berbentuk kekeluargaan.

"Namun untuk tahun ini, kami telah mengambil keputusan untuk menganjurkan dua aktiviti utama iaitu pertandingan memancing dan majlis makan malam," ujarnya pada satu sidang akhbar baru-baru ini.

Tambahnya lagi, bagi menarik lebih ramai penyertaan untuk kedua-dua aktiviti berkenaan, beberapa artis popular turut diundang untuk memeriahkan lagi aktiviti.

Ujarnya, pada hari pertama akan berlangsung acara santai iaitu Karnival Memancing 1Malaysia 1Hati bertempat di Taman Tasik Titiwangsa yang akan dimeriahkan oleh beberapa artis seperti Roslan Shah, Fazli Zainal dan Azrul Raja Lawak.

"Kemudian pada hari kedua pula dua penyanyi popular iaitu Jamal Abdillah dan Datuk DJ Dave akan membuat persembahan pada majlis Makan Malam Amal di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

"Selain mereka berdua yang akan menghiburkan orang ramai menerusi lagu-lagu popular mereka, ia turut dimeriahkan lagi oleh beberapa artis seperti Ogy Ahmad Daud, Azad Jazmin dan Eira Syazira," katanya yang memberitahu meja berharga di antara RM250 sehingga RM5,000 sudah mula dijual.

Ujarnya, 100 peratus hasil kutipan pada karnival berkenaan akan diagihkan kepada empat buah rumah kebajikan yang dipilih oleh pihak Usahanita.

Antaranya, Pertubuhan Kebajikan Ehsan Ash-Shakur, Rawang; Pertubuhan Kebajikan Anak-Anakku Sayang, Seremban; Rumah Anak Yatim Kesayanganku, Bukit Beruntung dan Pusat Jagaan Kanak-Kanak Istimewa, Hulu Klang.

Sementara itu, DJ Dave ketika ditemui berkata, dia sangat teruja untuk sama-sama terlibat dan menyokong usaha yang dilakukan oleh Usahanita dengan membantu golongan yang kurang bernasib baik.

Ujarnya, dia sendiri tidak keberatan dan sangat menyokong usaha yang dilakukan oleh pihak Usahanita itu kerana dia juga sering menganjurkan aktiviti amal setiap tahun.

"Saya yakin yang para peminat tentunya sangat menantikan kemunculan saya dan Jamal di atas pentas yang sama dan sudah tentu kami akan menampilkan satu persembahan yang yang cukup menarik serta berharap tetamu yang hadir akan terhibur," katanya.

Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai kedua-dua aktiviti tersebut boleh menghubungi pejabat Usahanita di talian 03-55192534.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Harapan Wani

Posted:

Harapan Wani

Harapan Wani


WANI


WALAUPUN baru mencecah usia 11 tahun, vokal Syazwani Sapari atau lebih dikenali sebagai Wani sangat mengagumkan dan tidak dinafikan Wani mampu mencapai not tinggi yang kebiasaan dinyanyikan oleh golongan yang lebih berusia darpadanya.

Buktinya, Wani beberapa kali memenangi tempat tiga teratas apabila beradu suara dengan peserta dewasa ketika sering memasuki pertandingan karaoke dan nyanyian kategori terbuka.

Minat yang mendalam terhadap bidang nyanyian mendorong Wani memasuki rancangan realiti televisyen terbitan Astro Ceria, Kamilah Bintang dan telah pun bergelar juara musim pertama.

"Saya yang mahu masuk ke program itu kerana saya memang meminati bidang nyanyian. Ibu juga selalu menyokong dan berkata tidak salah jika saya mahu mencuba. Keluarga banyak beri sokongan kepada saya," bicara Wani yang mula menyanyi sejak berumur tujuh tahun.

Gelaran juara yang dimenangi memberikan Wani peluang muncul dengan album sulung yang diberi judul Wani terbitan Measat Broadcast Network System (MBNS).

"Kelahiran album Wani ini bukan sekadar mewarnai persada seni hiburan tempatan sebaliknya ia membuktikan artis kelahiran Kamilah Bintang mampu menjadi pelopor generasi pelapis industri muzik tanahair," jelas pengurus saluran Ceria, Evon Koh.

Album mini yang memuatkan lima buah lagu iaitu Cintamu Bermakna, Sabar, Mengejar Bintang, Tra La La dan Teman Setia ini mendapat hasil sentuhan tiga komposer yang tidak kurang hebatnya iaitu Kunci Demak, Sham Kamikaze dan Shazee Ishak.

Menurut Evon lagi, konsep album mini Wani ini diberi sentuhan genre balada dan pop mengikut kesesuaian umur dan perwatakannya yang ceria.

Bukan itu sahaja, Wani juga cuba mengasah bakat di dalam bidang lakonan apabila terbabit dalam filem pertama lakonannya, Jidin Sengal. Wani yang memegang watak Piah sewaktu kecil tampil dalam lima babak sahaja dan dijangka menemui penonton pada Ogos ini. – NOOR ASHREEN ISMAIL

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved