Sabtu, 10 November 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Rezeki daripada kawah beracun

Posted:

Rezeki daripada kawah beracun

Rezeki daripada kawah beracun

Susunan NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR

PELOMBONG belerang menutup muka mereka menggunakan skaf atau baju bagi mengelak daripada terhidu gas beracun.


BELERANG yang terbentuk hasil daripada aktiviti Gunung Ijen di timur Kabupaten Bondowoso, Jawa Timur, Indonesia ternyata memberi faedah kepada penduduk tempatan yang bekerja sebagai pelombong belerang iaitu sejenis sulfur bertoksik.

Perlombongan yang dilakukan di kawah gunung berapi itu masih menggunakan cara lama. Pelombong akan memasukkan ketulan sulfur berwarna kuning ke dalam dua buah bakul rotan dan memikulnya di atas bahu menggunakan kayu pengandar.

Mereka akan mendaki jalan berbatu dari dasar kawah yang terletak di puncak gunung dan berjalan menuruni lereng gunung kira-kira 10 kali sehari.

Perlombongan secara tradisional itu hanya boleh ditemui di Gunung Ijen dan Gunung Welirang di Indonesia. Ia sudah lama diamalkan iaitu sejak penjajahan Belanda di negara itu sekitar tahun 1911.

Penjajah Belanda yang mengetahui gunung berapi itu mempunyai sumber belerang, menggaji masyarakat tempatan secara paksa untuk melakukan perlombongan secara sederhana.

Pada masa itu, belerang tidak dimanfaatkan secara optimum seperti sekarang. Sejak itu, bermulalah kegiatan perlombongan sulfur di Gunung Ijen dan berterusan sehingga kini.

Seorang pelombong, Sahlun Barnawi, 37, berkata dia bekerja sebagai pelombong belerang kerana tidak mempunyai kelulusan tinggi.

"Menjadi pelombong belerang tidak memerlukan pendidikan tinggi. Apa yang diperlukan hanyalah kerja keras dan kekuatan fizikal," ujar Sahlun.

Menurutnya lagi, seorang pelombong perlu memikul beban yang berat demi mendapatkan bayaran kira-kira RM14 sehari.

"Sekali angkut, pelombong mampu membawa bongkah belerang seberat antara 50 hingga 90 kilogram (kg) sambil menuruni batu-batu tebing yang curam dan jalan yang sempit serta berliku-liku.

Gas beracun

"Jika tidak berhati-hati, pasti berlaku kemalangan yang boleh meragut nyawa. Itu belum lagi risiko dari aspek kesihatan. Pelombong belerang terdedah kepada kerosakan paru-paru akibat terhidu gas yang keluar dari kawah tempat batu-batu belerang itu berada," jelasnya.

Sahlun memberitahu, pelombong mendaki 2,000 meter ke puncak gunung setiap pagi dan merentasi laluan berbahaya untuk menjejaki kawah itu sebelum pulang 12 jam kemudian untuk tidur.


SEORANG pelombong membawa pulang belerang yang berwarna kuning cair dengan latar belakang Gunung Ijen di Jawa Timur, Indonesia.


"Kami biasanya melombong belerang setiap dua hari sekali. Namun, jika pelombong inginkan pendapatan tambahan, mereka boleh mendaki semula selepas mengumpulkan belerang itu di sebuah pusat pengumpulan yang terletak di daerah Paltuding," tuturnya yang mempunyai pengalaman selama 10 tahun melombong belerang.

Kabupaten Bondowoso ialah salah sebuah kawasan di Wilayah Jawa Timur yang bersempadan dengan daerah Situbondo di utara.

Sebenarnya, masyarakat Bondowoso mempunyai pekerjaan yang pelbagai tetapi melombong belerang merupakan pekerjaan turun-temurun sejak dahulu lagi walaupun bilangan mereka yang terlibat semakin berkurangan.

Pelombong juga mempunyai tradisi unik yang tidak pernah ditinggalkan iaitu memberi makanan kepada penjaga gunung berkenaan.

"Tradisi ini menjadi kemestian pada setiap awal Muharam atau lebih dikenali sebagai bulan suro oleh masyarakat di sini," tambah Sahlun.

Bulan suro

Lelaki itu berkata, tradisi bulan suro itu memiliki makna yang tersendiri. Ia biasanya dilakukan dengan menyediakan sajian sebanyak tujuh jenis.

"Pemberian tujuh jenis sajian ini merupakan kepercayaan masyarakat pelombong bahawa alam ini diciptakan dengan serba tujuh iaitu tujuh lapis langit dan bumi, tujuh tingkat syurga dan neraka manakala bilangan hari dalam seminggu juga tujuh hari.

"Ada pelombong yang percaya dengan memberikan persembahan makanan serba tujuh itu, tujuh penjaga langit dan tujuh penjaga bumi akan memberi mereka keberkatan dengan menjaga sumber belerang Gunung Ijen supaya ia berpanjangan.

"Fikiran, pandangan dan kehidupan masyarakat pelombong yang masih berpegang teguh kepada adat-adat itu berpunca daripada pengaruh agama Hindu-Buddha. Itu menyebabkan mereka yakin bahawa jika upacara tersebut tidak dilakukan, ia boleh memberi ancaman kepada mereka," ujar Sahlun.

Beliau memberitahu, simbol tujuh itu merupakan gambaran rasa hormat kepada nenek moyang serta lambang adanya hubungan antara pelombong dengan penjaga alam.


JUMLAH pendapatan daripada kerja melombong belerang lebih lumayan berbanding bekerja di ladang kopi.


"Walaupun arus globalisasi dan pandangan masyarakat semakin moden, pelombong tetap dengan rutin mereka melakukan tradisi itu. Mereka yakin jika tradisi itu tidak dilaksanakan, mereka akan mengalami kemalangan ketika bekerja," tuturnya.

Sementara itu, jurugambar Britain, Mark Taylor, 48, mengikuti pekerja-pekerja lombong itu baru-baru ini bagi melihat aktiviti dan kehidupan mereka.

Mark berkata, persekitaran kawah itu dipenuhi udara dan asap beracun yang boleh membawa maut kalau dihidu terlalu lama. Namun, kerja-kerja melombong perlu diteruskan bagi memenuhi permintaan syarikat minyak dan sabun, katanya.

Mark, anak perempuannya yang berusia 10 tahun, Siena, dan rakannya, Miriam Da Costa Machado mengunjungi Indonesia untuk merakam aktiviti berkenaan.

Menurut Mark, ketika mendaki lereng gunung berapi untuk tiba di kawasan kawah berkenaan, bau sulfur yang sangat kuat dapat dirasakan.

Topeng

"Jika memandang ke atas, pasti anda boleh melihat gas itu dan pada peringkat tertentu, ia sungguh tebal sehingga menyekat sinaran matahari.

"Ketika berada di puncak dan untuk menuruni gunung itu, anda boleh melihat sekumpulan lelaki yang bekerja sebagai pelombong tidak mengenakan sebarang kelengkapan keselamatan.

"Ada yang memakai topeng muka lusuh dan yang lainnya hanya menutup muka menggunakan skaf atau baju. Apabila terhidu asap itu, tekak kami seolah-olah rasa terbakar dan hampir pengsan," jelasnya.


JURUGAMBAR Britain, Mark Taylor berkunjung ke Indonesia untuk melihat sendiri aktiviti perlombongan di Gunung Ijen.


Mark yang berasal dari Guildford, Surrey, England memberitahu, dia dan rakannya tidak tahan berada di lombong itu walaupun selama sejam berbanding sekumpulan lelaki yang bekerja di situ setiap hari.

"Mereka bekerja sepanjang hari dan menjual sulfur itu pada harga yang sangat murah. Kami pun tidak sanggup bangun dari katil hanya untuk mendapatkan bayaran sebanyak itu," tuturnya.

Menurut Mark, kecederaan serius khususnya pada dada dan mata adalah perkara biasa namun pendapatan yang diperoleh pelombong belerang adalah dua kali ganda lebih tinggi berbanding pekerja ladang kopi tempatan.

"Kerja-kerja melombong itu dilakukan tidak jauh dari sebuah tasik asid sulfurik terbesar di dunia dengan tahap keasidan air (pH) tasik itu 0.5 iaitu hampir sama dengan asid bateri kereta," tambahnya.

Pesona iklan minyak pengasih

Posted:

Pesona iklan minyak pengasih

Pesona iklan minyak pengasih

Oleh WARTAWAN Kosmo! Ahad

IKLAN-IKLAN yang menjual minyak pengasih iaitu sejenis sihir yang digunakan untuk memikat hati lelaki atau wanita yang diingini, semakin mudah ditemui di laman-laman web dan beberapa akhbar tempatan sekarang.

'Minyak Pengasih Seru Angin Malam: Ilmu pengasih yang sangat mujarab untuk mengirim getaran asmara kepada seseorang yang dituju' atau 'Minyak Puteri Bunian: Setiap yang terkena minyak ini pasti jatuh cinta dengan anda' adalah antara kata-kata yang digunakan dalam iklan berkenaan.

Sememangnya sesuatu yang mengejutkan apabila iklan sebegini mudah diakses oleh orang ramai dan promosinya berleluasa tanpa sebarang sekatan sedangkan kaedah rawatan itu terang-terangan menyimpang daripada ajaran Islam.

Pengamal perubatan tradisional terbabit turut menyenaraikan harga minyak pengasih dan minyak cenuai berkenaan iaitu antara serendah RM200 hingga mencecah RM1,000 sebotol kecil.

Harganya berbeza kerana ia dibahagikan mengikut gred minyak. Contohnya, minyak pengasih yang diperoleh daripada dagu mayat wanita yang mati ketika mengandung adalah minyak yang mempunyai gred yang paling tinggi.

Ini diikuti dengan minyak dagu orang yang mati dibunuh secara kejam, minyak abu mayat yang diperoleh daripada tujuh jenis tanah perkuburan dan minyak kongkang (sejenis monyet). Minyak daripada bangkai anjing hitam pula adalah gred yang paling rendah.

Jika seseorang itu berhajat untuk membuatkan orang yang disukainya tergila-gilakan dirinya, dia hanya perlu mencalit minyak pengasih itu ke badan individu tersebut.

Hasilnya, dia akan berjaya mendapatkan hanya jasad orang yang disukainya, tetapi tidak jiwanya.

Tahyul

Situasi sebegini bukanlah sesuatu yang mustahil berlaku pada zaman moden ini. Iklan-iklan menjual minyak pengasih ini menjadi bukti masyarakat masih percaya kepada perkara tahyul.

Justeru itu, bagi mendapatkan gambaran mengenai cara mendapatkan minyak pengasih, penulis telah menemui seorang pengamal perubatan yang mengiklankan ubat guna-guna berkenaan dalam laman webnya.

Dengan berselindung di sebalik pusat rawatan Islam, yang beroperasi di Subang Jaya, Selangor, menawarkan khidmat menjual minyak pengasih dan minyak cenuai.

Dari luar, suasana suram dan gelap menyelubungi ruang pejabat yang terletak di tingkat tiga itu.

Setelah membuat panggilan berdasarkan nombor telefon yang diiklankan, bomoh yang menggelarkan dirinya sebagai 'ustaz' itu meminta kami menunggunya di premis tersebut kerana dia sememangnya sedang dalam perjalanan ke situ.

Setelah hampir setengah jam menunggu, ustaz yang berumur dalam lingkungan 50-an itu pun tiba lalu mengajak kami masuk ke dalam pejabatnya untuk sesi berubat.

Daripada pemerhatian penulis, wajah lelaki itu kelihatan bengis dan agak menakutkan. Matanya yang kemerah-merahan sentiasa merenung tajam ketika bercakap.

Setelah memperkenalkan diri dan memberitahu kononnya penulis mahu memiliki seorang lelaki yang disukainya, ustaz itu memulakan sesi 'kaunseling' bagi mendapatkan perhatian penulis.

"Jika awak inginkan lelaki itu, datang semula ke sini dengan membawa gambar dan barang miliknya sama ada baju, pen, buku atau apa sahaja.

"Kemudian, saya akan buatkan dia tergila-gilakan awak, tidak kisahlah hatinya cintakan awak atau tidak kerana yang penting dia akan menjadi milik awak," ujarnya kepada penulis.

"Namun, ada syarat yang perlu awak patuhi kalau tidak mahu ia memakan diri," tambahnya yang membuatkan penulis berasa gementar.

"Awak dilarang sama sekali melakukan hubungan seks dengan lelaki itu meskipun setelah berkahwin nanti," jelasnya.

Setelah mengangguk tanda faham, rakan penulis cuba untuk 'memancing' bomoh tersebut dengan meminta kebenaran untuk membeli minyak pengasih seperti yang diiklankan dalam laman webnya.

Namun, bomoh itu enggan menjualnya kerana menurutnya dia tidak menjual minyak itu kepada sembarangan orang dan menjual kepada orang yang telah berumur sahaja.

"Kamu berdua masih muda, belum tiba masanya untuk kamu memiliki minyak itu. Saya takut ia akan memakan diri kamu nanti," katanya.

Menurutnya, pelanggan yang datang menemuinya pula bukan sahaja terdiri daripada golongan muda, isteri, suami orang, janda dan duda, malahan juga golongan artis serta orang ternama negara ini yang mempunyai agenda tersendiri.

"Jika awak memiliki minyak ini, awak tidak akan menjadi diri sendiri lagi kerana semua orang yang awak suka akan dengan rela hati datang menyerah diri kepada awak sehingga awak tidak dapat tidur dengan lena," katanya pada akhir pertemuan.

Hias penthouse ikut cara sendiri

Posted:

Hias penthouse ikut cara sendiri

Hias penthouse ikut cara sendiri

Oleh ZULHILMI JALIL

SATU sudut di ruang tamu menempatkan pelbagai barangan cenderamata yang dibeli pemilik ketika melancong ke luar negara.


SELALUNYA keadaan rumah lelaki bujang asal boleh duduk sahaja. Hamparan tikar getah corak geometri dengan sekeping tilam di dalam bilik yang berselerak menjadi pemandangan biasa tempat tinggal lelaki yang hidup bersendirian atau menyewa bersama teman-teman.

Dinding rumah pula dibiarkan polos tanpa berusaha menukar cat putih asal kepada warna yang lebih berseri.

Namun, ia berbeza bagi seorang anak muda, Mohd. Faizal Ibrahim. Ketika memasuki kediaman ahli perniagaan berusia 28 tahun ini, mata terpempan pada susun atur barang hiasan yang ada.

Seperti kebanyakan rumah warga kota yang lain, konsep moden kontemporari melatari kediaman pemilik yang berasal dari Muar, Johor ini.

Dekorasi dalaman yang ditonjolkan bagaikan mendapat sentuhan pereka hiasan dalaman profesional.

Bagaimanapun, Faizal berkata, beliau menghias sendiri rumah jenis penthouse yang dibelinya pada tahun 2010 itu.

"Saya hias ruang ini ikut kesesuaian. Saya tidak merujuk kepada buku mahupun internet.

"Rumah sendiri, jadi saya lebih suka ikut cara saya apabila menghiasnya," jelas Faizal.


PERABOT berjenama yang diimport menghiasi ruang tamu yang sedia luas.


Rumah berkeluasan 167 meter persegi ini nampak redup dengan penggunaan rona coklat sebagai warna asas perabot.

Selepas disuaipadankan dengan kombinasi aksesori berwarna putih dan krim, tona yang lebih cerah pantas tercipta.

Selain itu, Faizal turut menerapkan pencahayaan kuning sebagai penataan lampu rumah. Katanya, penggunaan lampu seperti itu dapat menyerlahkan lagi suasana elegan.

Sebuah cermin besar di ruang tamu menjadikan ruang itu terasa lebih luas lebih-lebih lagi tatkala melihat imej yang dipantulkan.

Bijak menggunakan ruang yang terhad, sebuah sofa kulit berbentuk L diletakkan berdekatan balkoni ruang tamu.

Sejuk

Di salah satu sudut pula ditempatkan pokok plastik berwarna hijau bagi mewujudkan persekitaran yang lebih sejuk.

Bukan itu sahaja, balkoni kediaman ini dihias dengan pokok-pokok hidup dan ukiran batu berbentuk cendawan.

"Apabila ada elemen hijau di dalam rumah seperti pokok hiasan, ia dapat menyuntik ketenangan," ujar Faizal.

Apa yang unik, dinding ruang tamu seolah-olah diukir dengan bentuk anyaman. Begitupun, apabila diamati ia hanyalah kertas dinding berwarna krim coklat yang menampakkan kesan tiga dimensi.

"Kertas dinding ini saya pesan dari Korea. Saya beli secara dalam talian," cerita beliau.

Tidak terhad kepada susun atur perabot, Faizal turut menghias rumahnya dengan barangan cenderamata yang dibeli setiap kali melancong ke luar negara. Ini terutamanya barang-barang hiasan yang kecil dan mudah dibawa.


PEMILIHAN warna hitam mengelakkan dapur daripada kelihatan cepat kotor.


Antara barangan yang wajib dibeli ialah bingkai gambar dan barang ukiran hiasan. Faizal ternyata gemar mencantikkan dinding rumah dengan bingkai gambar. Menurutnya, beliau cenderung memilih lukisan yang mempunyai gaya vintaj.

"Saya memang sukakan lukisan. Setiap lukisan yang saya beli ada maksud dan nilai tersendiri.

"Kalau tidak dapat beli lukisan asli, yang salinan pun sudah memadai," katanya yang menghabiskan hampir RM100,000 untuk dekorasi rumah impiannya.

Penthouse empat bilik tidur yang terbina di tingkat 16 ini mempunyai pemandangan menghadap Tasik The Mines yang begitu indah di Seri Kembangan, Selangor.

"Itulah yang menjadi faktor utama saya membeli rumah ini. Kalau balik daripada kerja, saya suka duduk melihat suasana di luar balkoni.

"Kalau waktu malam, saya tidak perlu guna kipas atau pendingin hawa kerana angin malam dari tingkat setinggi ini sudah cukup dingin," kata Faizal yang turut memiliki ruang kerja di rumahnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Vios langgar tembok madrasah

Posted:

Vios langgar tembok madrasah

Vios langgar tembok madrasah

Oleh ATIKAH DALI
atikah.mohddali@kosmo.com.my

ANGGOTA polis forensik memeriksa kereta Vios yang digunakan penjenayah untuk melarikan diri di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Seorang penjenayah yang disifatkan tegar dan ganas hanya sempat menikmati hasil rompakan bank di Petaling Jaya, Selangor hanya lima hari sebelum mati ditembak dalam kejadian di Jalan Datuk Senu 3, Sentul di sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 4.30 pagi itu, lelaki berusia 33 tahun yang memiliki enam rekod jenayah itu mati akibat cedera parah selepas berbalas tembak dengan polis.

Bagaimanapun, seorang lagi suspek dapat melarikan diri.

Episod malang penjenayah dari Kelantan itu bermula apabila sepasukan anggota polis terserempak dengan sebuah kereta jenis BMW berwarna putih di Greenwood, Gombak yang digunakan ketika menyamun bank berkenaan.

Sebaik menyedari diekori, suspek berhenti berhampiran Plaza Tol Gombak dan menaiki sebuah kereta Toyota Vios berwarna perak dipandu seorang lelaki lain yang menunggu di situ.

Anggota polis kemudian cuba menghampiri kenderaan tersebut tetapi suspek mengeluarkan senapang patah sebelum berlaku kejadian berbalas tembak.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Mohd. Adnan Abdullah berkata, suspek kemudian memecut kenderaan itu sejauh 15 kilometer hingga ke Jalan Datuk Senu 3.

"Akibat terlalu laju, kereta penjenayah terbabas dan melanggar tembok Madrasah Majidiah.

"Seorang suspek dapat melarikan diri manakala pemandunya maut terkena tembakan," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

3 konstabel ditahan kes rogol

Posted:

3 konstabel ditahan kes rogol

3 konstabel ditahan kes rogol

BUKIT MERTAJAM - Tiga anggota polis ditahan bagi membantu siasatan selepas seorang wanita Indonesia membuat laporan polis mendakwa dirinya diperkosa ketika ditahan di sebuah balai di sini semalam.

Semua mereka berpangkat konstabel yang berusia 20 hingga 30-an itu ditahan petang semalam dan direman selama tujuh hari untuk siasatan lanjut.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Hanafi ketika dihubungi Kosmo! Ahad mengesahkan tangkapan tiga anggota itu yang dibuat susulan laporan daripada mangsa yang berusia 25 tahun kelmarin.

Dalam pada itu, ketika menceritakan semula episod hitam itu, mangsa yang bekerja sebagai pembantu restoran mendakwa, kejadian berlaku apabila dia dibawa ke balai polis berkenaan selepas pasport miliknya dikatakan tamat tempoh.

Sebelum itu, pada pukul 6.20 pagi kelmarin, mangsa yang menaiki sebuah teksi berhampiran sebuah pusat beli-belah di Perai ditahan anggota polis peronda yang kemudiannya meminta dia menunjukkan kad pengenalan.

Wanita itu mendakwa, ketika kejadian dia hanya membawa salinan pasport.

"Mereka (polis) beritahu pasport saya sudah tamat tempoh dan terus bawa saya ke balai polis untuk ditahan di lokap.

"Ketika berada di balai saya merayu supaya dilepaskan tetapi seorang daripadanya memaksa saya melakukan hubungan seks sebelum menghantar saya pulang ke rumah pada pukul 7.30 pagi," kata wanita itu pada sidang akhbar di Pejabat MCA Bahagian Bukit Mertajam di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tiada penyingkiran

Posted:

Tiada penyingkiran

Tiada penyingkiran

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my


SEMUA 24 peserta Soulstar terselamat daripada penyingkiran pada konsert pertama di Kuching, Sarawak semalam.


KUCHING - Kesemua 24 peserta Soulstar 2012 kekal bersaing apabila tiada penyingkiran dilakukan pada konsert minggu pertama program realiti itu yang berlangsung semalam di Panggung Budaya, Kampung Budaya Sarawak (SCV) di sini.

Sebaliknya lima peserta terbaik pada konsert itu dipilih untuk membuat persembahan pada konsert perasmian Kubah Ria di Kubah Ria, di sini pada Jumaat ini.

Peserta tersebut ialah Mohd. Afif Amier, 23, Rina Bayu Adilana Anak Jimmy, 18, Muhd. Azhar Liza, 16, Celine Bong, 16, Harnida Shazila Haron, 16.

Keputusan tersebut diumumkan oleh Pengetua Soulstar, Iwan Dasri selepas kesemua peserta membuat persembahan buat kali pertama di hadapan penonton.

"Pada minggu ini sepatutnya terdapat dua penyingkiran seperti yang dijadualkan setiap konsert.

"Tapi tiada penyingkiran dibuat sebaliknya Afif, Bayu, Iz, Celine dan Nyda merupakan peserta terbaik pada konsert ini akan diberi peluang tampil pada konsert Jumaat ini," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


BAM tetap tagih kudrat Joo-bong

Posted:

BAM tetap tagih kudrat Joo-bong

BAM tetap tagih kudrat Joo-bong

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my

IMBAS KEMBALI... Joo-bong (kanan) berkata sesuatu kepada Tan Kim Her ketika mengendalikan sesi latihan skuad badminton negara di Kuala Lumpur pada Mei 2001


PERSOALAN sama ada bekas jurulatih beregu negara, Park Joo-bong untuk mengisi jawatan Pengarah Kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) masih mencetuskan teka- teki.

Ini kerana bekas jaguh badminton Korea Selatan berusia 47 tahun itu masih belum memberikan sebarang jawapan mengenai tawaran daripada BAM.

Difahamkan, majikannya sekarang - Persatuan Badminton Jepun (JBA) - masih memerlukan khidmat Joo-bong memandangkan sumbangan yang diberikannya dalam pembangunan sukan badminton di negara Matahari Terbit itu.

Begitupun, Presiden BAM, Datuk Seri Mohd. Nadzmi Mohd. Salleh tetap tegas dengan pendirian badan induk itu yang masih mengharapkan Joo- bong kembali berkhidmat untuk Malaysia.

"Kami tetap dengan keputusan sebelum ini. Kami mahukan Joo-bong untuk mengisi jawatan tersebut kerana kami telah penuhi segala permintaannya.

"Sama ada dia bersetuju atau tidak, kita pun masih belum tahu tetapi kita mengharapkan jawapan yang positif daripadanya.

"Saya pun masih belum tahu perkembangan terkini (Joo-bong) tetapi saya percaya JBA juga akan 'melawan' balik (tawaran kami) dengan terma-terma yang lebih baik," katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa BAM di Kuala Lumpur semalam.

Ketika ditanya sama ada BAM mempunyai calon alternatif sekiranya Joo- bong menolak tawaran tersebut, Nadzmi berkata: "Pada waktu ini, kita memang tidak ada. Park Joo-bong antara calon yang sesuai kerana kami mengenali dia.

"Kami juga tahu keupayaan dan rekodnya serta perkembangan terbaharu dia yang banyak membantu mempertingkatkan skuad badminton Jepun, sebab itu kami pasti dengan keputusan (memilih Joo-bong)."

Sementara itu, Pengurus Besar BAM, Kenny Goh berkata, beliau dan Nadzmi mungkin akan bertemu Joo- bong untuk membincangkan tawaran tersebut ketika berlangsungnya Kejohanan Badminton Terbuka Hong Kong pada 20 hingga 25 November ini.

"Buat masa ini, kami hanya berbalas e-mel, jadi ia bergantung kepadanya (Joo-bong) sama ada dia bersedia untuk berjumpa dengan kami.

"Datuk Seri (Nadzmi) juga akan berada di Hong Kong, jadi kalau Joo-bong bersedia untuk berjumpa, kami akan pergi bertemu dia nanti," ujar Kenny.

KAFA belum jawab surat PBNJ

Posted:

KAFA belum jawab surat PBNJ

KAFA belum jawab surat PBNJ

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my

"JAWAB dulu surat kami."Demikian reaksi Setiausaha Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Suhairi Hashim ketika mengulas kenyataan Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa yang meminta Johor menunjukkan kesungguhan untuk mendapatkan khidmat Norshahrul Idlan Talaha.

Menurut Suhairi, pihaknya telah menggunakan saluran yang betul untuk mendapatkan khidmat penyerang sensasi skuad The Red Warriors itu yang lebih dikenali sebagai Mat Yo dengan menghantar dua pucuk surat kepada KAFA sebelum ini.

"Surat pertama yang diserahkan kepada KAFA berupa surat pertanyaan mengenai kontrak Norshahrul manakala surat kedua pula merupakan surat tawaran untuk mendapatkan pemain itu," jelas Suhairi kepada Kosmo! Ahad semalam.

Jelas Suhairi, surat pertama sudah dijawab oleh KAFA, namun sehingga kini pihaknya masih belum menerima sebarang jawapan berhubung surat kedua yang diserahkan.

"Bagaimana hendak berbincang lebih lanjut kalau surat kami masih belum dijawab, malah saya difahamkan, Mat Yo juga telah menyerahkan surat kepada KAFA untuk dilepaskan kepada pasukan Johor tetapi turut tidak mendapat balasan.

"Saya tidak tahu dari mana datangnya pandangan yang mengatakan kami tidak bersungguh untuk mendapatkan Mat Yo. Semua yang kami lakukan mengikut prosedur yang ditetapkan," katanya.

Kosmo! semalam melaporkan, Annuar mendesak agar Johor perlu menunjukkan kesungguhan untuk mendapatkan khidmat Mat Yo.

Katanya, PBNJ perlu mengambil tindakan memandangkan mereka yang ingin mendapatkan khidmat Mat Yo daripada KAFA.

Annuar juga menyebut, Mat Yo tidak pernah bertindak untuk menebus kontraknya bersama KAFA yang masih berbaki setahun manakala sebarang kenyataan hanya dilakukan melalui akhbar.

Dalam pada itu, Suhairi berkata, di sebalik kontroversi yang timbul, Johor masih tetap berminat untuk melihat Mat Yo menyarung jersi Johor musim depan.

"Sudah tentu kami inginkan barisan pemain terbaik buat pasukan Johor tahun depan dan Mat Yo merupakan pemain yang menjadi idaman banyak pasukan," katanya.

Wilshere bosan tanpa trofi liga

Posted:

Wilshere bosan tanpa trofi liga

Wilshere bosan tanpa trofi liga


WILSHERE (kanan) menganggap Arsenal sudah terkeluar daripada perebutan gelaran Liga Perdana England musim ini.


LONDON - Pemain tengah Arsenal, Jack Wilshere menegaskan bahawa dia semakin terdesak memenangi trofi.

Wilshere berkata, menamatkan saingan dalam kelompok empat pasukan terbaik pada kempen Liga Perdana England tidak mencukupi.

Pemain berusia 20 tahun itu menyuarakan kekecewaan tersebut selepas pengurus Arsenal, Arsene Wenger menganggap sasaran melayakkan diri ke saingan Liga Juara-Juara adalah satu kejayaan yang besar buat skuad The Gunners.

"Kami tahu betapa terdesaknya para peminat untuk melihat kami menjulang trofi dan percayalah, pemain-pemain juga idamkan sesuatu kejayaan.

"Apabila kami merenung kembali karier kami, kami tidak akan berpuas hati sekiranya kami sekadar menamatkan saingan dalam kelompok empat pasukan terbaik setiap tahun.

"Kami akan bertanya apakah yang telah kami menangi? Sebab itu kami mahu melakukannya.

"Sasaran kami setiap musim adalah untuk memenangi gelaran Liga Perdana England. Kami tidak akan menyertai Arsenal sekiranya kami tidak mahu memenangi trofi."

Bagaimanapun, Wilshere mengakui Arsenal sudah terkeluar daripada perebutan gelaran liga musim ini selepas kelab yang berpangkalan di London itu ketinggalan sembilan mata di belakang pendahulu, Manchester United.

"Kami berada di posisi di mana kami memerlukan keajaiban untuk melakukannya. Kami tahu apa yang kami perlu lakukan, kami tidak boleh kehilangan mata lagi.

"Kami perlu fokus pada setiap perlawanan, kami perlu mengutip tiga mata penuh dan hadapi semua perlawanan seperti beraksi pada final. Kami tidak boleh mengalami kekalahan."

Sementara itu, Wilshere berkata, Roy Hodgson membuat keputusan terburu-buru untuk menyenaraikannya dalam skuad kebangsaan England.

Hodgson menyenaraikan Wilshere bagi aksi persahabatan menentang Sweden di Stockholm, Rabu depan selepas dia hanya beraksi sebanyak tiga kali bersama Arsenal setelah direhatkan selama 17 bulan ekoran masalah kecederaan.

Wilshere turut mengakui yang teka-teki mengenai kedudukannya dalam skuad kebangsaan telah terjawab sebaik sahaja mengetahui percaturan pengurus England. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pemuda mengaku bakar kapal selam nuklear AS

Posted:

Pemuda mengaku bakar kapal selam nuklear AS

Pemuda mengaku bakar kapal selam nuklear AS

AP
API marak dan asap tebal pada kapal selam nuklear HMS Miami yang terbakar di Limbungan Tentera Laut Portsmouth di Maine pada 23 Mei lalu.


PORTLAND, Maine - Seorang bekas pekerja sebuah pelabuhan, Casey James Fury kelmarin mengaku bersalah membakar sebuah kapal selam nuklear milik tentera Amerika Syarikat (AS) yang menyebabkan kerugian sebanyak AS$450 juta (RM1.3 bilion).

Fury, 24, mengaku bersalah di Mahkamah Daerah AS kerana melakukan kebakaran dengan sengaja sebanyak dua kali.

Dia mengaku melakukan perbuatan itu di dalam kapal selam nuklear HMS Miami pada 23 Mei lalu di Limbungan Tentera Laut Portsmouth di Maine.

Fury sekali lagi melakukan perbuatan yang sama tetapi di luar kapal selam berkenaan pada 16 Jun lepas.

Pemuda itu melakukan perbuatan tersebut dengan alasan untuk segera pulang ke rumahnya.

Fury memberitahu para penyiasat bahawa dia mengambil pelbagai jenis ubat bagi menangani kemurungan, alahan dan masalah sukar untuk tidur semasa kali pertama membakar kapal selam tersebut.

Dia juga menjelaskan mahu pulang ke rumah selepas berasa bimbang apabila membaca mesej daripada bekas kekasihnya menyebabkannya melakukan perbuatan itu buat kali kedua.

Bagaimanapun, kebakaran itu tidak merebak ke bahagian belakang kapal yang menempatkan pelbagai komponen nuklear.

Ekoran pengakuan itu, dia mungkin akan dipenjarakan hampir 20 tahun.

Kapal selam itu dibaiki sebelum ia kembali beroperasi pada 2015.

Kos membina kapal selam itu pada 1990 dianggarkan AS$900 juta (RM2.7 bilion).

Jika kapal selam itu dibina pada tahun ini, kosnya dianggarkan AS$1.5 bilion (RM4.6 bilion). - Agensi

Bashar dakwa tiada perang saudara di Syria

Posted:

Bashar dakwa tiada perang saudara di Syria

Bashar dakwa tiada perang saudara di Syria


REUTERS
SEORANG wanita menangis selepas sebuah jet tentera Syria melancarkan serangan di Kafranbel, dekat Idlib pada Isnin lalu.


DAMSYIK - Presiden Syria, Bashar Al-Assad (gambar kecil) menegaskan bahawa tiada perang saudara berlaku di negara ini, sebaliknya beliau menganggapnya sebagai keganasan yang dilancarkan menerusi proksi.

Bashar mengaku anggota-anggota tenteranya berjuang dalam satu peperangan yang sengit dan sukar.

Beliau menyatakan, tenteranya boleh menamatkan peperangan dalam tempoh seminggu.

Bagaimanapun, katanya, tempoh itu boleh dicapai jika negara-negara asing menghentikan penghantaran senjata kepada kumpulan penentang yang bertempur dengan tenteranya.

Dalam satu wawancara dengan stesen televisyen Russia Today TV itu, Bashar berkata, beliau tidak menyesal berhubung tindakan ketenteraan yang dilakukan sejak Mac tahun lalu.

Wawancara selama 26 minit yang disiarkan semalam itu dikendalikan oleh wartawan Sophie Shevarnadze.

Lokasi wawancara itu ialah di sebuah kediaman rasmi Bashar yang baru diubah suai.

Bashar sebelum ini dilaporkan sanggup mati di negara sendiri dan tidak akan melarikan diri ekoran pertempuran yang berlaku di negaranya.

Konflik di Syria kini memasuki bulan ke-19 dan telah meragut nyawa kira-kira 36,000 orang.

Para penentang menuntut supaya Bashar meletak jawatan ekoran kegagalannya untuk membawa pembaharuan pentadbiran dan kebebasan bersuara.

Sementara itu, beberapa pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyatakan kira-kira 11,000 orang pelarian Syria telah meninggalkan negara itu dalam tempoh 24 jam.

Para pelarian itu menuju ke Turki, Jordan dan Lebanon dengan puluhan kanak-kanak didapati cedera. - Agensi

Obama menangis di depan penyokong

Posted:

Obama menangis di depan penyokong

Obama menangis di depan penyokong


AP
OBAMA menangis semasa beliau berucap di depan sejumlah petugas sukarelawannya di Chicago pada Rabu lalu.


WASHINGTON - Satu rakaman video menunjukkan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama mengesat air matanya di depan para pekerja sukarelawan kempen pilihan rayanya di Chicago.

Video yang menunjukkan Obama mengucapkan terima kasih kepada para sukarelawan muda ekoran kemenangannya sebagai presiden AS itu didedahkan oleh pasukan petugas kempennya kelmarin.

Obama memenangi pilihan raya presiden AS pada Selasa lalu dengan menewaskan pencabarnya dari parti Republikan, Mitt Romney.

"Saya benar-benar yakin bahawa kamu akan melakukan perkara-perkara hebat dalam kehidupan masing-masing," kata Obama di ibu pejabatnya di Chicago pada Rabu lalu.

Dengan nada yang penuh beremosi, Obama berkata, beliau kini kembali menduduki jawatan presiden.

"Disebabkan apa yang anda semua telah lakukan, ia bermakna bahawa kerja yang saya lakukan kini menjadi penting.

"Saya berasa amat berbangga dengan anda semua," kata Obama yang mewakili parti Demokrat sambil mengesat air matanya.

Semua petugas kempennya kemudian bertepuk tangan.

Sementara itu, parti Demokrat mengumumkan bahawa Obama memenangi 29 undi pemilih di Florida.

"Bagi pihak Demokrat Florida, saya mengucapkan tahniah kepada Obama kerana pemilihannya semula dan memenangi 29 undi pemilih di Florida," kata pengerusi parti itu di Florida, Rod Smith menerusi satu kenyataan kelmarin.

Beliau membuat kenyataan itu sebelum keputusan rasmi undi yang dimenangi Obama di negeri tersebut diumumkan.

Jika undi itu diambil kira, Obama memenangi sebanyak 332 undi pemilih berbanding Romney sebanyak 206 undi.

Sebanyak 270 undi pemilih diperlukan untuk memenangi pilihan raya presiden AS. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Dakwaan paksa lakukan seks: Anggota polis direman

Posted:

Dakwaan paksa lakukan seks: Anggota polis direman

Dakwaan paksa lakukan seks: Anggota polis direman

10/11/2012 7:43pm

BUKIT MERTAJAM — Tiga anggota polis ditahan reman tujuh hari bagi membantu siasatan berhubung aduan seorang wanita warga asing yang mendakwa dipaksa melakukan hubungan seks ketika disiasat.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Hanafi ketika dihubungi mengesahkan penahanan itu dan berkata, polis kini menjalankan siasatan terperinci terhadap kes itu.

"Kita tidak akan melindungi anggota polis berkenaan sekiranya terbukti mereka terbabit dalam kejadian tersebut," katanya.— BERNAMA

Negara ketandusan akauntan bertauliah

Posted:

Negara ketandusan akauntan bertauliah

Negara ketandusan akauntan bertauliah

10/11/2012 5:47pm

BESUT — Negara memerlukan ramai akauntan bertauliah bagi membantu merangsang pertumbuhan ekonomi dalam negara secara lebih teratur, kata Naib Presiden Institut Akauntan Malaysia (IAM), Abdul Rahim Abdul Hamid.

Katanya, buat masa ini negara mempunyai kira-kira 30,000 akauntan namun hanya sekitar 7,000 yang melakukan kegiatan akauntan secara bertauliah membabitkan kerja-kerja auditan.

"Jumlah ini masih kecil berbanding dengan keperluan negara seperti Malaysia yang sedang meningkat maju dalam bidang kewangan sekarang," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Persidangan Pelajar-pelajar Akauntan 2012, di sini hari ini.

Katanya, keadaan itu berlaku apabila hampir 65 peratus penuntut yang menamatkan pengajian dalam bidang tersebut bergiat dalam bidang lain termasuk kerja makan gaji.—BERNAMA

2 suspek tikam pemandu bas kilang dicari

Posted:

2 suspek tikam pemandu bas kilang dicari

2 suspek tikam pemandu bas kilang dicari

10/11/2012 4:14pm

BALIK PULAU — Polis sedang mencari dua lelaki bagi membantu siasatan berhubung kejadian seorang pemandu bas kilang maut ditikam dalam pertengkaran di hadapan sebuah kilang di Taman Perindustrian Bayan Lepas, Fasa 4 dekat sini Khamis lepas.

Ketua Polis Daerah Barat Daya, Supt. Hatta Md. Zin berkata, mereka ialah A. Movin Naidu, 21, dari Lebuh Sungai Burung 2, Balik Pulau dan rakannya R.Thinakaran, 24, dari Taman Nyaman Indah juga dari Balik Pulau.

Beliau berkata, usaha mengesan mereka sedang giat dijalankan dan berharap orang ramai yang mengenali mereka agar menghubungi mana-mana balai polis.

"Movin Naidu yang baru sahaja tamat pengajian di sebuah kolej swasta di sini dan rakannya yang tidak bekerja dipercayai masih bersembunyi di sekitar Pulau Pinang," katanya.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati mangsa, S. Suresh Raja, 37, ditikam berikutan telah menunjukkan isyarat lucah kepada suspek sebelum berlaku pertengkaran.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Shae malu melangkah

Posted:

Shae malu melangkah

Shae malu melangkah

BAIT-BAIT lagu yang menangkap deria kedengaran: "Sayang apa khabar denganmu, di sini ku merindukan kamu." Ia mudah sahaja menyerap masuk menjadi halwa telinga.

Irama yang catchy bersama adunan vokal keras menyuntik rasa ingin tahu siapakah gerangan penyanyi wanita bersama pelat bahasa Indonesia pekat di sebalik lagu berjudul Sayang itu. Dialah Sheryl Gething atau serasi disapa Shae, 18.

Ketika pertemuan sulung bersama gadis kacukan Australia (bapa) dan Riau (ibu) itu diaturkan oleh syarikat rakaman Warner Music Malaysia petang Jumaat minggu lalu, Shae nyata begitu mesra.

"Seboleh-bolehnya saya mahu berbicara dalam bahasa Indonesia. Penat kalau selalu bercakap bahasa Inggeris," bicaranya laju dalam nada berseloroh.

Shae mengemaskini ruang selesa untuk terus berbicara. Katanya, ini adalah kali pertama dia menjejakkan kaki ke Malaysia.

Teruja dan gembira apabila ada peminat yang menyapa dia ketika berjalan-jalan sekitar ibu kota Kuala Lumpur, Shae membidik sasaran karier seninya di sini.

"Saya mahu lagu (Sayang) ini dikenali di Malaysia terlebih dulu sebelum Indonesia. Apabila diberikan peluang datang ke sini (Malaysia), ia cukup luar biasa dan tidak pernah saya menduga.

"Semoga pendengar di Malaysia boleh menerima muzik saya terutama lagu Sayang," kata Shae.

Sayang yang dicipta sepenuhnya oleh pemain dram kumpulan Winner, Posan Tobing berentak pop, lirik yang ringkas dan mesra pendengar.

Tiga jiwa

Anak sulung daripada dua beradik itu juga mempertaruhkan tujuh buah lagu lain menerusi album yang berjudul The First itu. Antaranya Aku Belum Pernah, Putus Nyambung, Hangat Hangat Kuku, Cintaku Telah Mati Untukmu dan single yang sedang hangat diputarkan di Indonesia, Kok Telfon Telfon Sih?

"Saya bertanggungjawab meletakkan emosi dalam setiap buah lagu supaya pendengar dapat merasai apa yang saya rasakan.


GADIS jelita ini terpaksa mendahulukan pelajaran sebelum aktif dalam bidang nyanyian.


"Saya tahu apa yang saya mahukan, kerana itu saya memberikan sepenuh perhatian sepanjang tempoh pembikinan album ini selama satu setengah tahun.

"Konsep, pemilihan lagu, gambar, warna, klip video dan semuanya yang lain saya harus terlibat," ujarnya bersungguh-sungguh.

Menarik mengenai album itu, terdapat sebuah buku kecil disertakan bersama cakera padat yang menampilkan tiga jiwa Shae iaitu rock, girl next door dan sofistikated.

Shae memberikan kepercayaan kepada Posan Tobing untuk menjadi penerbit album The First selain turut dibantu oleh Rio Winner, Beben Winner, Dody Katamsi, Erick dan Jimmy.

Memilih Posan pasti ada sebabnya. Kata Shae: "Posan bertanggungjawab mencungkil bakat saya sejak berumur 15 tahun lagi. Perkenalan dengannya pada sebuah acara nyanyian merupakan titik permulaan karier saya."

Menghuraikan lebih lanjut faktor album sulungnya mengambil masa terlalu lama untuk diterbitkan, kata Shae dia perlu menamatkan persekolahan sebelum memberi fokus dalam bidang nyanyian.

"Saya mula menyanyi di rumah dan kemudiannya menjadi semakin serius, sehinggakan saya rasa menyanyi itu tidak susah.

"Akhirnya menyanyi menjadi sebahagian daripada hidup saya dan jika tiga hari tidak menyanyi saya akan jadi gelisah.

"Apabila saya memberitahu ibu saya akan kemahuan untuk menjadi penyanyi, dia meletakkan syarat agar menghabiskan persekolahan dulu. Tambahan, Posan ketika itu agak sibuk dan tidak sempat mencipta lagu untuk saya," cerita Shae.

Kritik

Tidak gusar dikritik, namun kata Shae biarlah ia berpada-pada dan bukan semberono. Katanya lagi, kritikan mematangkan diri seseorang penyanyi sekali gus mendidik agar lebih cekal.


BAKAT Shae dalam bidang nyanyian dicungkil sejak usianya 15 tahun lagi.


"Saya tidak kisah jika ada pihak yang mahu mengkritik atau menilai diri saya, asalkan bukan bertujuan menjatuhkan. Saya terima ia sebagai satu pelajaran," tegasnya.

"Bukan senang mendapat perhatian khalayak tapi jika ada kemahuan pasti akan ada caranya. Saya akui sekarang semakin banyak persaingan namun, saya tidak memikirkan akan hal itu.

"Saya masuk ke dalam bidang nyanyian untuk menjadi penghibur, jika kita memberikan yang terbaik sudah pasti orang akan melihat kita," ujar Shae berhubung prinsip berkarya.

Selain menyanyi, Shae pernah menceburkan diri dalam bidang lakonan. Mengakui dirinya seorang 'bule kampung' (gadis tipikal Indonesia), Shae bagaimanapun tidak melihat kariernya berkisar akan dunia lain selain nyanyian.

"Saya pernah berlakon teater, sinetron dan iklan komersial. Saya lalu mencuri semua hasil dan pengalaman daripada bidang-bidang itu untuk diterjemahkan dalam muzik. Muzik adalah keghairahan saya dan selamanya akan kekal begitu," ungkap Shae.

Lopez nafi punca pekerja hotel dipecat

Posted:

Lopez nafi punca pekerja hotel dipecat

Lopez nafi punca pekerja hotel dipecat


JENNIFER LOPEZ berada di Dusseldorf, Jerman sempena siri konsert jelajahnya.


DIVA pop, Jennifer Lopez menafikan bahawa dirinya menjadi punca seorang pekerja hotel, di tempat penginapannya di Jerman dipecat gara-gara meminta tanda tangan autografnya.

Dalam laman Twitternya, dia menafikan pemecatan pekerja itu berpunca daripada dirinya.

"Saya tidak tahu punca cerita itu datang," ujarnya menjawab laporan sebuah tabloid di negara itu.

Ujar Lopez, peminatnya lebih tahu perkara ini dan dia tidak akan berbuat demikian semata-mata disebabkan ingin mendapatkan tanda tangannya.

Sebuah tabloid di Jerman menyebut seorang pekerja Hotel Melia Dusseldorf, Pray Dodaj telah mengetuk bilik penyanyi itu untuk mendapatkan autografnya.

Sehari kemudian, pekerja itu menerima panggilan bahawa dia telah dibuang kerja kerana mengganggu privasi penginap hotel itu iaitu Lopez.

Lopez berada di Dusseldorf, Jerman minggu lepas ketika siri konsert jelajah di seluruh dunia.

Hanez Suraya, Amy berperang lagi

Posted:

Hanez Suraya, Amy berperang lagi

Hanez Suraya, Amy berperang lagi

Oleh MALIAH SURIP dan SITI KAMILAH MUSTAPHA
hiburan@kosmo.com.my

NOURISH (di samping Amy Search) menafikan dia membuat kecoh di bank tempat adik Hanez Suraya bekerja.


PELAKON drama bersiri Dendam Pencinta dan Dalam Hati Ada Taman, Hanez Suraya, nampaknya tidak habis-habis dengan kontroversi. Kali ini, dia terlibat dalam 'perang' siri kedua dengan rocker tersohor, Amy Search.

Perang siri pertama membabitkan mereka pada majlis Anugerah Blokbuster 2011 baru-baru ini, apabila dia dikatakan berlagak sombong dengan tidak menegur Amy atau nama sebenarnya, Suhaimi Abdul Rahman walaupun mereka duduk bersebelahan. Isteri Amy, Nourish turut menemaninya pada ketika itu.

Perang siri kedua Amy dan Hanez pula turut membabitkan Nourish.

Kejadian yang berlaku tiga hari lepas itu sebaliknya menimbulkan kontroversi lain antara mereka.

Ia tercetus apabila Nourish atau nama sebenarnya Norhasniza Hassan telah secara tidak sengaja bertemu dengan adik Hanez yang merupakan seorang juruwang di sebuah bank tempat dia berurusan untuk mengeluarkan wang.

Nourish yang mengenali adik Hanez ketika dia turut menemani Hanez pada Anugerah Blokbuster 2011 tempoh hari itu dikatakan ingin menyampaikan permohonan maaf bagi pihak suaminya.

Ia ekoran kejadian teguran Amy secara terbuka di Twitter yang telah mengkritik Hanez ekoran isu pada majlis anugerah tersebut.

Bagaimanapun, adik Hanez dikatakan telah menolak untuk menyampaikan permohonan maaf kepada kakaknya itu dan Nourish didakwa sehubungan itu telah membuat kecoh di bank berkenaan.

HANEZ Suraya mendakwa dia tidak tahu apa-apa tentang kontroversi yang berlaku antara adiknya dan Nourish.


Isu itu berlarutan hingga ke laman sosial bergambar Instagram pula. Amy dan Hanez menerusi intagram tersebut khabarnya berbalas-balas kata, yang mana kata-kata berbaur amarah itu kini sudahpun dihapuskan.

Bagi mendapatkan penjelasan sebenar perkara yang berlaku itu, Kosmo! telah menghubungi Hanez dan Nourish. Berikut, sedutan temu bual bersama mereka.

Kosmo!: Apakah yang sebenarnya berlaku, adakah benar Nourish membuat kecoh di sebuah bank tempat adik anda bekerja?

HANEZ: Saya enggan komen apa-apa sebab benda dah jadi.

Benarkah dakwaan Hanez sebenarnya jenis suka cari gaduh?

Saya bukan jenis macam itu. Saya tiada masalah dengan sesiapa pun sebelum ini, selama ini pun, saya senyap apa orang cakap kat saya.

Jadi, apakah yang menyebabkan Amy dan isterinya dikatakan mengamuk dengan anda?

Saya tidak tahu apa masalah yang berlaku sebenarnya. Kalau sesiapa ada nak bagi tahu saya apa-apa, baik jumpa saya sendiri dan jangan guna pihak ketiga bagi elak salah faham pula.

Adakah Hanez akan bersemuka dengan Nourish atau Amy setelah apa yang berlaku?

Saya rasa tidak perlu kerana saya tidak bermasalah dengan sesiapa pun, tetapi kalau ada pihak ingin bersemuka dengan saya, itu tidak menjadi masalah.

Apabila berlaku perkara macam ini, Hanez yang dipersalahkan dan nampak anda yang bermasalah, apa komen anda?

Biarlah apa orang nak kata janji saya tahu, saya tidak kacau orang.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved