Jumaat, 18 Oktober 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Solehah, bijaksana, bergaya

Posted:

Solehah, bijaksana, bergaya

Solehah, bijaksana, bergaya

SEBAIK mendengar namanya dipanggil ke atas pentas bagi menyarung mahkota Ratu Muslimah Dunia 2013, gadis berusia 21 tahun itu terpempan lantas memanjatkan kesyukuran ke hadrat Ilahi atas kemenangan tersebut.

"Syukur kepada Allah yang Maha Besar. Penyertaan saya bukanlah semata-mata kerana pertandingan.

"Kami hanya mencuba untuk menunjukkan kepada dunia bahawa Islam itu agama yang indah," kata Obabiyi Aishah Ajibola ketika mendengar namanya diumumkan sebagai pemenang Ratu Muslimah Dunia 2013 yang berlangsung di Jakarta bulan lalu.

Obabiyi Aishah memperoleh hadiah wang bernilai Rp.25 juta (RM7,063.43) dan pakej pelancongan ke Mekah serta India.

Wanita kulit hitam itu merupakan pelajar jurusan Perancang Bandar dan Wilayah dari Universiti Lagos di Lagos, Nigeria. Beliau menyifatkan penglibatannya dalam pertandingan tersebut sebagai tanggungjawabnya kepada wanita muslim seantero dunia.

Baginya, golongan wanita muda pada hari ini sangat memerlukan figura wanita yang mampu mempamerkan peribadi bercirikan Islam untuk dijadikan teladan. Masyarakat Islam dunia secara umumnya memerlukan ikon yang berperibadi luhur dan bermoral untuk menentang dominasi gaya fesyen Barat yang mereka minati dalam diam.

Sementara menunggu acara kemuncak dimulakan, peserta meredakan debaran dengan menunaikan solat dan membaca al-Quran.

Teknik solekan

Ruang sempit di bilik persalinan tidak menjadi halangan bagi peserta menunaikan kewajipan sebagai seorang muslim.

Di ruang itu jugalah mereka mencuri masa berkenalan sambil menikmati hidangan makan malam walaupun terpaksa berhimpit-himpit di bilik yang kecil.


OBABIYI dimahkotakan oleh Ratu Muslimah Dunia 2012 yang merupakan warga Indonesia selepas beliau diumumkan sebagai juara Ratu Muslimah Dunia 2013.


Semua peserta turut sempat mempelajari teknik solekan melalui kelas dandanan yang disediakan oleh pihak penganjur. Bagaimanapun, khidmat jurusolek profesional telah digunakan bagi menyediakan peserta pada malam kemuncak pertandingan tersebut.

Pertandingan Ratu Muslimah Dunia 2013 dianjurkan di Balai Sarbini, Jakarta Selatan, Indonesia pada 18 September lalu. Penganjur acara tersebut mewajibkan semua peserta menutup aurat sepenuhnya dan ia disebut-sebut sebagai jawapan Islam terhadap kaedah pertandingan kecantikan yang sewajarnya dianjurkan.

Bekas personaliti dunia penyiaran Indonesia, Eka Shanti nekad untuk mewujudkan Ratu Muslimah Dunia yang dikhaskan bagi golongan wanita beragama Islam selepas beliau dipecat lantaran tidak mahu menanggalkan tudung ketika bersiaran.

"Ratu Muslimah Dunia diwujudkan sebagai pilihan kepada penganjuran pertandingan kecantikan yang lebih sederhana. Acara ini mewajibkan pesertanya untuk memakai hijab dalam kehidupan seharian mereka.

"Peserta dinilai daripada aspek kebolehan mereka membaca ayat suci al-Quran, pandangan tentang Islam dan dunia moden," ujarnya kepada indonesiamedia.com.

Seramai 20 peserta dari enam negara iaitu Indonesia, Malaysia, Brunei, Bangladesh, Nigeria, dan Iran telah disenarai pendek sebagai finalis Ratu Muslimah Dunia 2013.

Tambah Eka, Ratu Muslimah Dunia tidak mengutamakan unsur kecantikan dalam sistem pemarkahan yang diadili oleh juri-juri profesional. Aspek yang ditekankan ialah solehah, bijaksana dan bergaya.

Kecaman

Peserta Ratu Muslimah Dunia 2013 yang berjaya menonjolkan kesederhanaan, memenuhi tuntutan syariat dan menepati tema muslimah mewarnai dunia (Muslim Colors The World) dinobatkan sebagai juara.

Eka turut mendakwa bahawa pihak beliau telah melakukan perbincangan dengan golongan ulama agar pertandingan tersebut benar-benar mematuhi syariat Islam.

Ratu Muslimah Dunia 2013 turut mempertandingkan kedudukan bagi gelaran naib johan, tempat ketiga, video paling berinspirasi, peserta paling digemari, paling berbakat dan qariah terbaik untuk direbut oleh peserta.


PARA peserta Pertandingan Ratu Muslimah Dunia 2013 dalam satu acara raptai sebelum majlis kemuncak.


Sejauh manapun penganjuran acara tersebut dianggap cukup islamik, ia tetap dihujani kecaman daripada rakyat beragama Islam di Indonesia.

Rata-rata mereka berpendapat pertandingan berkenaan sama sahaja seperti mengeksploitasi golongan wanita cuma dengan cara yang lebih halus.

Rakyat Indonesia, Bagus Sajiwo, berkata, hukum terhadap sesebuah pertandingan kecantikan tetap tidak berubah biarpun nama pertandingan itu ditukar dan badan peserta bertutup litup.

Aspek solehah para peserta yang diukur oleh juri turut dipertikaikan rakyat negara tersebut. Mereka mempersoalkan bagaimana seorang juri yang juga manusia biasa memberikan markah kepada tahap akhlak peserta yang hanya boleh dinilai oleh Allah.

Seorang lagi rakyat Indonesia, Caesalphinia Pulcherrima berkata, perbezaan antara kedua-dua pertandingan itu hanya pada pakaian yang digayakan oleh peserta-pesertanya sahaja.

"Zaman sekarang semakin keterlaluan. Indonesia menolak Ratu Cantik Dunia atas alasan ia tidak sesuai dengan adat ketimuran sementara Ratu Muslimah Dunia dibenarkan kerana mematuhi syariat Islam.

"Pada dasarnya, muslimah sejati tidak menjadi bahan tontonan sekali pun mengenakan hijab," komennya pada portal kapanlagi.com.

Dalam pada itu, wakil Pemerhati Hak Asasi Indonesia, Andreas Harsono berkata, sama ada Ratu Cantik Dunia atau Ratu Muslimah Dunia, kedua-duanya merupakan sebuah pertandingan kecantikan. Ia disifatkan sebagai tiada perbezaan antara satu sama lain.

Negara ekstremis

"Kedua-dua pertandingan ini membicarakan soal kecantikan golongan wanita, walaupun Ratu Muslimah Dunia dikatakan berbentuk islamik tetapi ia tetap menonjolkan sisi seksual seorang wanita.

"Justeru, pertandingan sebegini dianggap tidak islamik. Perkara ini jelas mewujudkan diskriminasi ke atas pertandingan yang dianggap bertentangan dengan nilai-nilai Islam," jelas Andreas.

Menurut statistik terkini oleh Bank Dunia, Indonesia atau Republik Indonesia didiami kira-kira 246.9 juta penduduk. Seramai 87 peratus daripadanya merupakan penduduk beragama Islam.

Peratusan tersebut menjadikan jumlah umat Islam di negara Garuda itu mencecah seramai 214.8 juta orang. Jadi, tidak hairanlah apabila negara tersebut amat sensitif dengan hal yang dikhuatiri menggugat kesucian agama Islam.


SEORANG lelaki memegang pelekat pada satu bantahan penganjuran Ratu Cantik Dunia di Jakarta atas alasan ia tidak sesuai dengan adat ketimuran dan agama Islam.


Indonesia juga pernah dilabel sebagai negara ekstremis oleh beberapa pengkritik politik Barat.

Sementara itu, penulis di agensi media Policymic, Anastasia Karklina berkata, selagi tubuh wanita dijadikan objek bagi tujuan komersial, ia tidak lagi dimiliki oleh wanita tersebut.

Karklina merupakan seorang penyokong gerakan feminis yang berasal dari Durham, North Carolina di Amerika Syarikat.

Dalam dunia yang didominasi lelaki, mereka sering meletakkan konsep terhadap ciri-ciri wanita ideal seperti kelakuan dan cara berpakaian bagi seorang wanita. Akhirnya, wanita terus diperguna bagi mengukuhkan status sosial dalam masyarakat.

Kesannya, kanak-kanak akan membesar dengan memikirkan wanita perlu memenuhi syarat-syarat tertentu sepanjang hayat mereka.

"Ratu Muslimah Dunia hanyalah satu set kriteria baharu yang dikejar oleh wanita. Pertandingan ini hanya membunuh keadilan terhadap perbezaan jantina antara lelaki dan wanita," ujar Karklina.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


30 penduduk Kampung Kepayang sertai Leads

Posted:

30 penduduk Kampung Kepayang sertai Leads

30 penduduk Kampung Kepayang sertai Leads

NANCY (berdiri lapan dari kiri) bergambar kenangan bersama sebahagian daripada 30 penduduk dari Kampung Kepayang yang menjadi peserta perintis Program Literasi Dewasa di Simunjan, Sarawak baru-baru ini.


LITERASI. Seramai 30 orang penduduk Kampung Kepayang menjadi peserta perintis Program Literasi Orang Dewasa (Leads) di Simunjan, Sarawak baru-baru ini.

Program selama 12 minggu yang bertujuan meningkatkan kadar celik huruf dalam kalangan penduduk di luar bandar itu dianjurkan oleh Jabatan Kemajuan Masyarakat Malaysia (Kemas).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri berkata, matlamat Leads adalah untuk membasmi buta huruf dalam kalangan orang dewasa dengan menggunakan pendekatan pendidikan tidak formal.

Kejohanan Sukan Antara Program Intec Shah Alam

Posted:

Kejohanan Sukan Antara Program Intec Shah Alam

Kejohanan Sukan Antara Program Intec Shah Alam


PASUKAN A-Level I muncul juara kejohanan Sukan Antara Program Intec yang berlangsung di Kompleks Sukan Negara Panasonic, Shah Alam, Selangor baru-baru ini.


JAGUH. Pasukan A-Level I muncul juara Kejohanan Sukan Antara Program (Inpro) Intec Education College (Intec) Shah Alam, Selangor yang melibatkan tujuh pasukan baru-baru ini.

Di samping mencari jaguh sukan, kejohanan tersebut juga bertujuan mengeratkan hubungan sesama pelajar sama ada di peringkat senior dan pelajar baharu.

Kemuncak kejohanan yang berlangsung selama tiga hari itu ialah perbarisan dan persembahan daripada semua pasukan yang bertanding di Kompleks Sukan Negara Panasonic, Shah Alam.

Dihadiri lebih 500 penonton, majlis perasmian penutup disempurnakan Pengarah Intec, Prof. Madya Dr. Yamin Yasin yang turut menyampaikan hadiah kepada para pemenang.

Majlis korban, kenduri Aidiladha anjuran BKUM

Posted:

Majlis korban, kenduri Aidiladha anjuran BKUM

Majlis korban, kenduri Aidiladha anjuran BKUM


KAKITANGAN Utusan bekerjasama memotong daging korban pada majlis anjuran Badan Keluarga Utusan Melayu di Kuala Lumpur baru-baru ini.


MERIAH. Lebih 200 warga Kumpulan Utusan berkumpul menikmati hidangan makan tengah hari sempena majlis Kenduri Hari Raya Aidiladha anjuran Badan Keluarga Utusan Melayu (BKUM) di ibu pejabat Kumpulan Utusan di Jalan Enam off Jalan Chan Sow Lin, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Yang Dipertua BKUM, Kamsari Noor berkata, sebanyak tujuh ekor lembu disembelih seawal 6.45 pagi untuk menjayakan majlis tersebut.

"Daging korban yang telah disembelih diagihkan kepada rumah-rumah anak yatim sekitar kawasan Bangi dan juga kakitangan Kumpulan Utusan.

"Sambutan untuk program ini sangat meriah dan diharap ia dapat diteruskan pada masa akan datang bagi mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan sesama warga kerja Kumpulan Utusan," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Lexus ES tampil dengan tiga varian

Posted:

Lexus ES tampil dengan tiga varian

Lexus ES tampil dengan tiga varian

Oleh AFIFI HAFIZ MOHD. NOR

PENYERTAAN Lexus dalam pasaran Malaysia pada 2007 menyaksikan jenama mewah lebih dinamik berbanding tahun-tahun sebelumnya yang lebih dikuasai jenama automotif Eropah. Entiti perniagaan yang bernaung bawah payung UMW Toyota Motor itu pada awalnya menguji pasaran menerusi pengenalan dua model iaitu GS 300 dan LS460L.

Selang dua tahun kemudian, Lexus Malaysia mula membawa masuk beberapa model baharu untuk mempelbagaikan tawaran dalam pasaran domestik. Antaranya melibatkan keluarga Lexus IS, kenderaan utiliti sukan RX, model hibrid Lexus CT200h serta rangkaian terkini GS dan LS.

Bukan sekadar melambakkan pelbagai model mewah ke pasaran, Lexus Malaysia juga mengorak langkah untuk menawarkan penyelesaian menyeluruh untuk para pemilik jentera jenama Jepun itu menerusi pembukaan pusat 3S (jualan, servis dan alat ganti) di beberapa bandar utama.

Premis Lexus Mutiara Damansara membuka pintu kepada pengguna tempatan pada 2007 sebelum disusuli oleh Lexus Pulau Pinang tiga tahun kemudiannya. Kemudian pada awal Mac 2011, sayap perniagaan Lexus diluaskan ke Johor. Pembukaan terbaharu adalah Lexus Sungai Besi di ibu negara pada awal tahun ini.

Sejak diperkenalkan sehingga awal tahun ini, Lexus Malaysia berjaya menjual sebanyak 4,300 unit kenderaan. Lebih signifikan, lonjakan jualan model jenama itu bermula pada tahun lalu apabila merekodkan catatan sebanyak 1,500 unit.


RUANG dalaman rangkaian model ES lebih luas berbanding model Lexus IS dan GS.


Bagi meluaskan capaian dalam pasaran, Lexus Malaysia mengembangkan portfolio produk dengan pengenalan rangkaian keluarga terbaharu iaitu Lexus ES. Siri itu mengisi vakum antara rangkaian Lexus IS (Sporty) dan GS (sedan eksekutif).

Kemunculan rangkaian generasi keenam itu juga membuka lembaran sejarah baharu kerana Malaysia adalah negara pertama yang menerima model ES dengan pemanduan sebelah kanan di rantau ASEAN.

Presiden UMW Toyota Motor, Datuk Ismet Suki berkata, rangkaian ES diletakkan dalam segmen sederhana mewah tetapi tawaran harga tergolong seperti kenderaan dalam segmen kompak premium. Beliau juga optimis rangkaian ES akan mengekori jejak IS untuk muncul sebagai model paling laris tidak lama lagi.

Bertempat di Life Center Kuala Lumpur, Lexus Malaysia memperkenalkan tiga produk dalam rangkaian ES iaitu ES 250, ES 250 Luxury dan ES 300h. Lebih tepat, dua jentera dengan enjin pembakaran dalaman dan satu model hibrid.

Mendokong falsafah Neo Luxury & Neo Smart, siri ES mencerminkan usaha progresif mencapai kemewahan pada masa sama mengetengahkan teknologi kecekapan penggunaan bahan api bagi penjagaan alam sekitar.

Ketiga-tiga varian itu menggunakan enjin sama iaitu jenis empat silinder sebaris DOHC. Bagi ES 300h, enjin diadun bersama Atkinson Cycle memandangkan ia sebuah model hibrid.

Rangkaian ES mengetengahkan imej progresif dengan kehalusan seni bina yang menjadikannya kelihatan bersih. Garis badan yang bersambung daripada bahagian hadapan sehingga belakang menyerlahkan lagi kekemasan susuk tubuhnya.

Signatur lazim sebagai sebuah produk Lexus iaitu DRL LED berbentuk anak panah turut disatukan dengan perumah set lampu utama hadapan. Model ES 250 menggunakan lampu jenis halogen manakala dua beradik yang lain dilengkapi lampu HID.

Bahagian belakang diserikan dengan padanan set lampu belakang dan bampar yang disatukan bersama peresap udara. Bagi ES 300h, jurutera Lexus memasang penstabil udara berbentuk sirip pada bampar belakang untuk mencetuskan gambaran sebuah jentera emisi rendah.


DARI kiri: Ismet, Timbalan Pengerusi UMW Toyota Motor, Datuk Takashi Hibi dan Ketua Jurutera Lexus International, Toshio Asahi pada majlis pelancaran rangkaian Lexus ES di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Buka sahaja pintu ES, elemen kemewahan dan keselesaan pantas menjamu mata. Setiap aspek binaan ruangan kabin diberi perincian khusus untuk meneruskan warisan kejuruteraan Lexus.

Ruang kabin keluarga adalah terbaik dalam kelasnya. Malah kadar keluasan ruang kelegaan kaki penumpang turut ditingkatkan agar lebih panjang berbanding keluarga Lexus IS dan GS.

Penumpang belakang kini boleh menetapkan pilihan audio, kekuatan bunyi dan suhu pendingin hawa menerusi konsol kawalan di bahagian kerusi belakang.

Bagi model ES 250, kerusi dibaluti dengan material kulit lembut manakala ES 250 Luxury dan ES 300h menggunakan produk kulit semi-anline.

Jika memilih model ES 250 Luxury dan ES 300h, perjalanan anda menjadi mudah hasil bantuan sistem navigasi yang didatangkan sebagai ciri standard.

Ketiga-tiga varian itu ditawarkan dalam lima pilihan warna iaitu putih, hitam, perak, kelabu dan perang.

Bagi 200 orang pembeli pertama, mereka akan menerima pulangan tambahan berupa servis percuma selama tiga tahun beserta cukai jalan dan insurans selama satu tahun.

Perjalanan Lexus Malaysia bakal memasuki fasa pengembangan yang lebih rancak menjelang tahun hadapan.

Ismet ada menyatakan, pihaknya bakal meluaskan jajahan jenama Lexus di tiga kawasan baharu iaitu Melaka, Kuching (Sarawak) dan Ipoh (Perak). Sama-sama kita saksikan apakah akan berlaku selepas itu.

Hayat Land Cruiser 60 tahun

Posted:

Hayat Land Cruiser 60 tahun

Hayat Land Cruiser 60 tahun

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


JERIJI hadapan menonjolkan ekspresi mewah.


BUKAN mudah membuat keputusan untuk bertukar kenderaan baharu terutama untuk pengguna berkeluarga.

Lazimnya SUV bersaiz penuh boleh memuatkan tujuh penumpang sekali gus, tetapi jika kenderaan sekecil Perodua Alza atau Nissan Grand Livina jumlah kerusinya sama tetapi perlu berhimpit.

Sebenarnya terdapat beberapa buah lagi SUV yang didatangkan dengan tujuh tempat duduk seperti Mitsubishi Pajero Sport, Kia Sorento, Land Rover Discovery, Volvo XC90 dan terbaru ialah Hyundai Santa Fe.

SUV bersaiz penuh itu sebenarnya sesuai untuk individu yang tidak reda dilihat memandu MPV besar yang kadangkala nampak seperti kotak empat segi dengan roda.

Sejarah SUV sebenarnya sudah lama dengan nama asalnya 4X4. Perubahan cita rasa dan keperluan semasa menyebabkan kenderaan itu diperbaiki ke arah gaya hidup urban dan diberi beri gelaran baharu iaitu sport utility vehicle (SUV).

Sebelum itu terdapat beberapa raja 4X4 seperti Range Rover dan Toyota Land Cruiser. Tahukah anda Toyota Land Cruiser sebenarnya sudah berada di pasaran lebih daripada 60 tahun?

Sepanjang tempoh tersebut, Land Cruiser sudah melalui pelbagai teknologi bagi mengasah lagi keupayaannya sama ada di atas permukaan jalan biasa dan lasak. Namun pada masa yang sama menarik daripada segi penampilan, peralatan, keselesaan dan praktikal.

Baru-baru ini Toyota telah memperkenalkan Land Cruiser 2014 dengan gayaan baharu, kemasan dalaman dan pengendalian yang ditambah baik.

Pada bahagian depan, jeriji depan yang terdiri daripada lima batang yang menegak lebih menonjol dan nampak begitu gah sekali. Lampu utama kini digabungkan sekali dengan lampu LED siang hari (DRL) dan kedudukan set lampu tersebut dipasang lebih tinggi untuk mengelakkan kerosakan semasa memandu laluan off-road.

Bamparnya pula direka dengan dua lapis atau tingkat yang turut berfungsi bagi melindungi lampu utama. Standard untuk dua varian berbeza ialah dua jenis saiz rim iaitu 17 atau 18 inci.

Saiz tersebut memang kecil untuk sebuah SUV besar dan untuk kaki modikasi gayaan bandar pasti rim itu bakal diganti dengan rim paling kecil pun bersaiz bersaiz 20 inci.

Pada bahagian dalaman pula, papan pemuka diganti baharu dengan fokus kepada bacaan yang lebih mudah untuk pemandu. Konsol tengah diberi panel suis baharu untuk teknologi kawalan kenderaan semasa di atas jalan biasa dan luar.


SISTEM suspensi model ini telah ditala untuk membolahkannya digunakan sebagai sebuah kenderaan harian.


Tombol tersebut terdiri daripada lima mod Multi-Terrain Select dan lima jenis Crawl Control. Turut disekalikan ialah suis untuk pacuan semua roda dan Adaptive Variable Suspension.

Untuk lebih mudah dan mesra pengguna, Toyota memasangkan skrin berwarna TFT 4.2 inci. Fungsi yang dipaparkan ialah meter kecuraman, operasi kawalan cengkaman (traction control) pada setiap roda dan status differential locks.

Pemandu boleh membuat kawalan melalui butang pada stereng dan opsyen tambahan seperti amaran tekanan tayar, laras lampu utama, pengesahan nyah aktif kawalan cengkaman dan amaran titik buta (blind spot).

Teknologi radar

Selain daripada itu, akses kepada kerusi barisan ketiga diperbaiki dengan mengubah sudut baring kerusi barisan kedua dari 33.8 darjah kepada 46 darjah.

Mengemudi sebuah SUV yang besar bukanlah tugas yang mudah dan menyedari hakikat itu Toyota melengkapi Land Cruiser dengan Blind Spot Monitor dan sistem Rear Cross Traffic Alert.

Kedua-dua sistem tersebut menggunakan radar yang sama bagi mengesan kenderaan yang semakin hampir sama ada dari sisi yang tidak mampu dilihat melalui cermin belakang atau cermin sisi.

Jika terdapat sebarang kenderaan yang mendekati, sistem itu akan memberi amaran melalui nyalaan pada cermin sisi dan mengeluarkan bunyi amaran.

Dari segi casis pula, Land Cruiser mengekalkan teknologi klasik badan di atas rangka yang telah teruji semasa pemanduan off-road.

Teknologi tersebut bagaimanapun tidak mengorbankan pemanduan harian Toyota yang menimbal balas melalui talaan pada sistem suspensi standard dan Kinetic Dynamic Suspension (KDSS) pada varian yang lebih premium.

Pada suspensi standard, prestasi mendapan (damping) dioptimumkan manakala untuk KDSS pula, ketebalan dan diameter pada beberapa komponen ditingkatkan. Bar antioleng depan turut diperbaiki supaya pengendaliannya lebih lancar dengan semakan semula pada pemindahan berat dari depan ke belakang sewaktu mengambil selekoh.

Untuk kuasa pula, Land Cruiser masih dipadankan dengan enjin 3.0 liter turbo diesel berkuasa 188hp dan 420Nm tork yang kemudiannya dipadankan dengan transmisi lima kelajuan.

Enjin empat silinder, 16 injap itu kini mematuhi piawaian emisi Euro 5+ tanpa penurunan kuasa enjin. Untuk yang berminat, Land Cruiser sebenarnya tidak dibawa masuk ke dalam pasaran tempatan kecuali model yang dibaik pulih (recondition).

Walaupun Land Cruiser jarang dilihat di atas jalan raya namun senario itu berbeza sama sekali di Sabah dan Sarawak yang begitu popular seolah-olah di situlah habitatnya!

Air Blade bawa pembaharuan

Posted:

Air Blade bawa pembaharuan

Air Blade bawa pembaharuan

Oleh SHAWKATH AZDE

SELAIN hitam emas, pilihan warna disediakan ialah putih dan hitam perak.


SEANDAINYA mahu kekal relevan dalam pasaran, sesebuah entiti perniagaan perlu bijak memperkenalkan inovasi baharu sebagai usaha untuk menambat hati pelanggan tetap. Inovasi yang ditonjolkan perlulah membawa manfaat serta praktikal dengan keperluan semasa.

Itu pendekatan yang berjaya diimplimentasi oleh Boon Siew Honda Sdn. Bhd. (Boon Siew Honda) sewaktu melancarkan model skuter Honda PCX 150 akhir tahun lalu. Siapa sangka, syarikat yang terkenal dengan jentera kapcai itu akhirnya berjaya mencipta penanda aras baharu dalam segmen skuter domestik.

Boon Siew Honda terus mencipta momentum melalui pengenalan Air Blade beberapa bulan lalu. Berada dalam liga 125cc, model berkenaan membuktikan keupayaan apabila membuka dimensi baharu menerusi penampilan beberapa inovasi terkini.

Mungkin pembaharuan yang diadun bersama Air Blade nampak remeh tetapi jangan cepat skeptikal, manfaatnya hanya disedari bila anda berdepan dengan beberapa situasi yang tidak dijangka.

Prestasi lampu hadapan jenis projektor berjaya menawarkan pencahayaan yang cukup terang. Sudah pasti ia memberi kelegaan bagi mereka yang terpaksa menunggang pada waktu malam atau terpaksa menyusuri kawasan yang tiada lampu jalan.

Ruang simpanan barang yang ada di bawah pelana membolehkan pemilik menempatkan barangan berserta topi keledar jenis separuh tanpa sebarang masalah. Bagaimanapun, kebuk simpanan itu tidak berupaya menampung kapasiti simpanan sebuah topi keledar jenis penuh.

Jangan menggelabah jika anda terlupa lokasi Air Blade kerana Honda ada membekalkan peranti jarak jauh yang berfungsi seperti anjing pengesan. Kunci skuter itu ada butang kawalan jauh. Picit butang pada kunci itu, Air Blade akan memberi signal dengan bunyi beep dan kerdipan lampu isyarat membelok.

Itu perkara yang penulis alami ketika berdepan dengan kesukaran mencari skuter Air Blade di celah ribuan motosikal sewaktu Kejuaraan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang minggu lalu.

Bukan itu sahaja, butang itu juga akan mengaktifkan dua unit lampu kecil di bahagian kemasukan kunci dan bawah pelana. Tujuan sebenar adalah untuk memudahkan anda memasukkan kunci atau mencari barang di ruangan simpanan apabila berada di kawasan gelap.


LAMPU belakang skuter ini menggunakan lampu jenis LED untuk paparan yang lebih jelas.


Semua maklumat tunggangan dipaparkan menerusi instrumen meter analog dan digital. Skrin digital LCD dengan latar belakang pencahayaan biru mempamerkan status semasa bekalan petrol, trip perjalanan, odometer dan jam.

Sistem CBS

Sepanjang sesi tunggang uji sejauh 400 kilometer (km), proses penyampaian kuasa agak lancar namun ada beberapa perkara yang perlu diperbaiki.

Penulis mendapati hantaran kuasa enjin kepada roda belakang mengambil sedikit masa biarpun pendikit telah dipulas. Perkara itu jelas terasa apabila mahu mengemudi jentera keluar dari kawasan selekoh.

Umum diketahui, teknologi sistem brek kombinasi gabungan (CBS) roda hadapan dan belakang pada Air Blade menggalas tugas membantu mengawal kestabilan jentera ketika ingin mengurangkan kadar kelajuan.

Apabila tuil brek kiri ditarik, sistem akan mengaktifkan kuasa membrek pada kedua-dua roda. Secara jujur, lebih baik jika ada butang untuk mematikan fungsi sistem berkenaan agar penunggang boleh mengawal kelajuan skuter dengan menggunakan brek belakang sahaja khususnya di laluan berselekoh.

Selain itu, prestasi sistem CBS Air Blade sama seperti yang dialami pada model PCX 150. Kedua-duanya ada sela masa untuk memperlahankan atau memberhentikan jentera sepenuhnya.

Keselesaan tunggangan banyak dibantu dengan fork hadapan dan sistem suspensi kembar di bahagian belakang. Tugas yang dimainkan boleh diberi pujian. Penyumbang lain sudah semestinya pelana empuk dan lebar Air Blade.

Kelajuan maksimum yang diperoleh ialah 110km sejam (km/j) tetapi apabila berdepan dengan angin kuat, kurangkan kadar kelajuan agar anda mampu mengawal jentera dengan lebih baik. Satu tangki penuh petrol boleh mencapai jarak sekitar 130km. Itu catatan penulis apabila mengekalkan kelajuan tunggangan antara 100km/j hingga 110km/j tanpa henti.

Secara peribadi, penulis merasakan Air Blade berupaya membawa impak dalam segmen skuter 125cc namun sejauh mana kejayaannya ditentukan oleh pengguna seperti anda.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Terlepas tali gantung

Posted:

Terlepas tali gantung

Terlepas tali gantung

PASANGAN kekasih dijatuhi hukuman penjara 10 tahun oleh Mahkamah Rayuan Putrajaya semalam selepas mengaku salah atas tuduhan pilihan menyebabkan kematian seorang budak.


PUTRAJAYA - Seorang ibu tunggal dan teman lelakinya terlepas hukuman mati apabila mereka mengaku bersalah semalam terhadap pertuduhan pilihan menyebabkan kematian anak perempuan wanita itu yang berusia tiga tahun, tiga tahun lalu.

Hakim Datuk Balia Yusof Wahi yang mengetuai panel tiga hakim Mahkamah Rayuan memerintahkan Wong Mei Ting, 26, dan Tan Peng Tong, 30, menjalani hukuman penjara 10 tahun bermula dari tarikh mereka ditahan pada 14 April 2010.

Dua lagi anggota panel ialah Hakim Datuk Mokhtaruddin Baki dan Hakim Datuk Tengku Maimun Tuan Mat.

Hakim Balia sebelum menjatuhkan hukuman itu berkata, pasangan tersebut patut berterima kasih kepada pihak pendakwaan yang menawarkan pertuduhan pilihan mengikut Seksyen 304(b) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau kedua-duanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Hentikan sebarang spekulasi

Posted:

Hentikan sebarang spekulasi

Hentikan sebarang spekulasi


ZAMBRY bertanya sesuatu kepada Mohd. Amar yang masih dirawat di Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh, Perak semalam.


IPOH - Semua pihak diminta tidak membuat sebarang spekulasi berhubung punca sebenar kejadian seorang kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun yang cedera parah akibat terkena tembakan secara tidak sengaja oleh seorang anggota polis pada Isnin lalu.

Ketua Polis Perak, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata, kepercayaan penuh perlu diberikan kepada pihak polis untuk menyiasat dan beliau sendiri memberi jaminan bahawa siasatan tersebut sedang dilakukan secara profesional dan telus.

Pada masa sama, Acryl turut menafikan laporan sebuah akhbar berbahasa Inggeris semalam yang menyatakan insiden tersebut bukan disebabkan faktor kecuaian sebaliknya disengajakan oleh anggota polis berpangkat sarjan itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pekerja kilang terkejut terserempak Sang Bedal sesat

Posted:

Pekerja kilang terkejut terserempak Sang Bedal sesat

Pekerja kilang terkejut terserempak Sang Bedal sesat

Oleh MULLER ASEN
muller.asen@kosmo.com.my


BUAYA tembaga yang dipercayai sesat selepas naik ke darat ketika air pasang di Jalan Keruing berhampiran Pusat Konvensyen Borneo di Kuching, Sarawak semalam.


KUCHING – Seorang pekerja kilang terkejut apabila objek yang disangkakan batang kayu di Jalan Keruing berhampiran Pusat Konvensyen Borneo dekat sini rupa-rupanya seekor buaya tembaga yang dipercayai tersesat selepas naik ke darat ekoran air sungai pasang malam kelmarin.

Ah Fui, 35, yang menemui Sang Bedal itu berkata, dia terserempak dengan reptilia tersebut pada pukul 1 pagi ketika dalam perjalanan pulang ke rumah yang tidak jauh dari lokasi reptilia itu ditemui.

"Pada mulanya, saya sangka objek itu hanyalah batang kayu tetapi selepas diamati betul-betul, saya jadi takut kerana objek itu rupa-rupanya seekor buaya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kerajaan Britain beri amaran kepada imigran haram melalui sistem pesanan ringkas

Posted:

Kerajaan Britain beri amaran kepada imigran haram melalui sistem pesanan ringkas

Kerajaan Britain beri amaran kepada imigran haram melalui sistem pesanan ringkas

18/10/2013 10:18pm

LONDON - Kerajaan Britain telah menghantar mesej melalui sitem pesanan ringkas kepada hampir 40,000 imigran haram sebagai memberi amaran bahawa mereka tidak mempunyai hak untuk kekal bermastautin. Begitupun, sumber rasmi memberitahu, terdapat juga penerima mesej yang telah menjadi mangsa kepada kempen tersebut.

"Mesej dari Home Office . Rekod kami menunjukkan bahawa anda mungkin belum keluar dari negara ini dan masih berada di UK. Sila hubungi kami untuk membincangkan kes anda," kata teks mesej berkenaan.

Seorang jurucakap kempen itu berkata, teks tersebut telah dihantar kepada 39,100 orang sepanjang tempoh antara September 2012 hingga Jun 2013.

Mesej yang sama juga dihantar melalui e-mel dan melalui pos sebagai sebahagian daripada usaha proaktif kerajaan untuk menghubungi individu-individu yang tidak mempunyai hak untuk berada di Britain.

"Kami percaya ini adalah hak untuk menguatkuasakanperaturan imigresen," katanya.

Namun, beberapa mesej teks telah dihantar kepada penerima yang salah termasuk kepada wakil ahli kempen antiperkauman, Suresh Grover. Beliau yang terkejut dengan perkara itu telah melaporkan kepada akhbar The Independent.

"Saya datang ke sini bersama ibu bapa saya pada tahun 1966, saya dilahirkan di Afrika Timur dan sentiasa mempunyai pasport British," katanya.

Penasihat Imegresen, Bobby Chan, juga mengaku menerima teks tersebut walaupun telah menetap di Britain sejak tahun 1973.

"Cara ini menunjukkan satu stereotaip bahawa imigran dianggap sebagai masyarakat pelaku jenayah dan hal ini mewujudkan suasana ketakutan," katanya kepada akhbar itu.

Jurucakap Pejabat Hal Ehwal Dalam Negeri berkata, kes penghantaran teks yang silap oleh kontraktor swasta itu dianggap hal terpencil. - AFP

Kumpulan lelaki bersenjata bunuh komander polis tentera Libya

Posted:

Kumpulan lelaki bersenjata bunuh komander polis tentera Libya

Kumpulan lelaki bersenjata bunuh komander polis tentera Libya

18/10/2013 9:57pm

BENGHAZI – Kumpulan lelaki bersenjata yang tidak dikenali telah membunuh seorang komander polis tentera Libya ketika tokoh tersebut meninggalkan pekarangan rumahnya untuk menunaikan solat Jumaat di sini hari ini.

"Ahmed al-Barghati cedera parah akibat beberapa das tembakan. Beliau telah dibawa ke hospital dan disahkan meninggal dunia di sana," kata pegawai keselamatan.

Dalam tempoh dua tahun selepas kejatuhan Muammar Gaddafi, serangan ini adalah tamparan terbaru kepada kerajaan Libya yang dilihat begitu lemah dalam mengambil tindakan tegas terhadap kawalan ke atas kumpulan militan dan radikal Islam.

Pada tahun lalu, beberapa pegawai tentera dan duta Amerika Syarikat terbunuh dalam serangan militan Islam ketika misi diplomatik AS.

Kes bunuh Barghati merupakan satu serangan berprofil tinggi sejak beberapa minggu ini. - Reuters

Malala Yousofzai ceria bertemu Ratu Elizabeth

Posted:

Malala Yousofzai ceria bertemu Ratu Elizabeth

Malala Yousofzai ceria bertemu Ratu Elizabeth

18/10/2013 9:52pm

LONDON - Aktivis remaja yang selamat selepas ditembak oleh Taliban kerana lantang memperjuangkan nasib kanak-kanak perempuan negaranya dalam pendidikan, Malala Yousafzai, dilihat dalam keadaan ceria apabila mendapat peluang keemasan bertemu Ratu Elizabeth II dan Putera Philip di sini hari ini.

Malala, 16, bertemu pasangan diraja itu di Istana Buckingham sempena acara khusus bagi meraikan remaja, pendidikan dan Komanwel.

Aktivis cilik berkenaan berjaya diselamatkan selepas ditembak di kepala pada 9 OKtober tahun lalu ketika dia berada di dalam bas sekolahnya. Malala telah menerima rawatan di Britain yang kini menjadi tempat tinggalnya.

Malala yang ditemani bapanya turut menyerahkan salinan autobiografinya yang berjudul 'I Am Malala' kepada ratu yang berusia 87 tahun itu.

"Berada di sini merupakan suatu penghormatan buat saya, dan saya ingin menghadiahkan buku ini kepada anda," ujar Malala.

Aktivis cilik itu memberitahu ketua negara-negara Komanwel tersebut betapa dia mahu memastikan setiap kanak-kanak di dunia ini diberikan hak untuk mendapat pendidikan.

"Saya pernah mendengar tentang ramai kanak-kanak yang tidak dapat ke sekolah, dan saya ingin meneruskan usaha ini," katanya.

Putera Philip, 92, sempat berseloroh dengan mengatakan kepada Malala bahawa di Britain, golongan ibu bapa mahu menghantar anak-anak ke sekolah kerana tidak mahu anak-anak sibuk berada di rumah. Kata-kata tersebut membuatkan Malala tersenyum dan ketawa.

Majlis di Istana Buckingham itu dihadiri seramai 350 tetamu daripada pelbagai institusi akademik di seluruh dunia. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kerajaan AS dibuka semula

Posted:

Kerajaan AS dibuka semula

Kerajaan AS dibuka semula

KETUA Staf White House, Denis McDonough (kiri) menyambut ketibaan seorang pekerja yang kembali bertugas di White House, Washington D.C. semalam.- AFP


WASHINGTON - Kerajaan Amerika Syarikat (AS) mula beroperasi semalam selepas Kongres AS meluluskan rang undang-undang untuk membuka semula sebahagian agensi kerajaan persekutuan yang ditutup sebelum ini.

Sebelum ini kerajaan AS ditutup selama 16 hari setelah anggota-anggota Dewan Perwakilan daripada parti Republikan berbalah dengan pentadbiran Presiden Barack Obama berhubung dasar penjagaan kesihatan yang diperkenalkan untuk penduduk yang masih tidak memiliki insurans kesihatan.

Obama merupakan anggota parti Demokrat.

Satu persetujuan dicapai oleh pemimpin Dewan Senat AS, Harry M. Reid daripada parti Demokrat dengan pemimpin parti Republikan di dewan yang sama, Mitch McConnell berhubung isu tersebut.

Sebelum ini, wakil-wakil rakyat Parti Republikan yang merupakan anggota majoriti di Dewan Perwakilan tidak bersetuju dengan dasar kesihatan Obama itu kerana ia dibiayai kerajaan persekutuan.

Dewan Senat mengundi 81 menyokong manakala 18 lagi menentang rang undang-undang yang untuk membuka semula kerajaan AS.

Rang undang-undang untuk membiayai kerajaan dan meningkatkan had hutang AS itu diluluskan di Dewan Perwakilan kelmarin dengan undi 285 menyokong manakala 144 anggota menentang.

Obama kemudian menandatangani rang undang-undang itu.

"Selepas dua minggu, tiba masanya untuk menamatkan penutupan kerajaan ini," kata seorang anggota Dewan Perwakilan parti Republikan, Harold Rogers.

Kelulusan tersebut membolehkan kerajaan berbelanja sehingga 15 Januari depan manakala Perbendaharaan dibenar untuk meminjam seperti biasa menjelang 7 Februari 2014 atau sebulan kemudian.

Sebelum ini, had hutang AS ditetapkan sebanyak AS$16.7 trilion (RM52.5 trilion).

Ekoran persetujuan yang dicapai anggota-anggota Parti Republikan itu di Dewan Perwakilan, had hutang AS tersebut akan dinaikkan.

Krisis penutupan kerajaan AS bermula pada 1 Oktober 2013 berikutan kegagalan Kongres meluluskan bajet negara menjelang tarikh akhir 29 September lalu.

Sebahagian agensi kerajaan persekutuan yang sebelum ini ditutup seperti taman-taman negara dan muzium.

Seramai 800,000 kakitangan kerajaan persekutuan sebelum ini diarah tidak bertugas kerana mereka tidak diberikan gaji ekoran penutupan sebahagian agensi kerajaan itu. - Agensi

Jemaah mula tinggalkan Arab Saudi

Posted:

Jemaah mula tinggalkan Arab Saudi

Jemaah mula tinggalkan Arab Saudi


SEBUAH laluan untuk menuju ke tempat melontar batu kelihatan lengang di Mina semalam.- AFP


MINA - Sekitar 1.4 juta jemaah dari 188 buah negara mula meninggalkan Arab Saudi semalam pada penghujung musim haji tahun ini yang bebas daripada kejadian tidak diingini.

Walaupun ibadah haji berakhir secara rasmi pada hari ini, para jemaah dibenarkan pulang sehari lebih awal selepas mereka melontar tiga struktur batu yang melambangkan kedudukan syaitan di sini.

Selepas melontar, para jemaah haji melakukan tawaf akhir dengan mengelilingi Kaabah di kota suci Mekah.

Selepas selesai mengerjakan ibadah berkenaan selesai, beribu-ribu jemaah memuatkan bagasi ke dalam trak-trak dan meninggalkan hotel mereka di Mekah.

Sebahagian besar mereka melakukan perjalanan sejauh 100 kilometer menuju ke Lapangan Terbang Antarabangsa Jeddah untuk menaiki penerbangan pulang.

Kerajaan Arab Saudi telah mengerahkan lebih 100,000 anggota pasukan keselamatan untuk mengawal ketenteraman semasa musim haji kali ini.

Pihak berkuasa mengisytiharkan musim haji tahun ini sebagai kejayaan besar selepas ia berakhir tanpa kemalangan dan wabak penyakit terutamanya virus Sindrom Pernafasan Akut Asia Barat (MERS) yang telah meragut 60 nyawa di seluruh dunia dengan 51 mangsa di Arab Saudi.

Bilangan keseluruhan jemaah pada musim haji tahun ini menghampiri dua juta orang yang merupakan penurunan agak ketara berbanding 3.2 juta jemaah pada tahun lalu.

Sejumlah 1.38 juta jemaah pula terdiri daripada rakyat asing berbanding 1.75 juta pada tahun 2012.

Beberapa pegawai berkata, kejayaan musim haji kali ini antara lain berpunca daripada bilangan jemaah yang lebih kecil.

Ibadah haji kali ini dipantau dengan menggunakan lebih 5,000 buah kamera keselamatan termasuk 1,200 buah di Masjidil haram.

Dalam perkembangan berkaitan, Menteri Hal Ehwal Haji, Bandar Hajjar memberitahu kelmarin bahawa kementeriannya telah diarahkan oleh pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah untuk melaksanakan pelan 25 tahun bagi memastikan kelancaran ibadah haji lancar. - AFP

Apple kurangkan pengeluaran iPhone 5C

Posted:

Apple kurangkan pengeluaran iPhone 5C

Apple kurangkan pengeluaran iPhone 5C


TELEFON pintar iPhone 5C berada di atas iPhone 5S dipamerkan di Pasar Raya Perabut Nebraska di Omaha, Amerika Syarikat pada 20 September lalu.- AP


BEIJING - Syarikat Apple Inc. mengurangkan pengeluaran telefon pintar kerangka plastik, iPhone 5C sebulan selepas ia dilancarkan, kata sumber rapat dengan rangkaian pengeluaran firma dari Amerika Syarikat (AS) itu kelmarin.

Sumber berkenaan memberitahu, Apple meminta para pengilangnya ia akan mengurangkan tempahan pengeluaran iPhone 5C untuk tempoh tiga bulan terakhir tahun ini.

Firma Pegatron Corp yang memasang model iPhone 5C menyaksikan pengurangan pengeluaran sebanyak hampir 20 peratus.

Di Amerika Syarikat, telefon pintar iPhone 5C hanya murah AS$100 (RM314) seunit daripada telefon iPhone 5S.

Harga itu lebih murah daripada versi premium 5S yang bermula pada harga AS$649 (RM2,043) untuk model 16 GB.

Apple dijangka menjual antara 33 juta hingga 36 juta telefon pintar iPhone untuk suku keempat tahun ini.

Penerimaan telefon iPhone 5C di China tidak begitu mengalakkkan.

Beberapa bloger berkata, terdapat perbezaan harga yang kecil antara telefon iPhone 5C dengan 5S.

"Telefon iPhone 5C tidak terlalu murah untuk menarik perhatian para pelanggan yang boleh membeli 150 peralatan Android," kata seorang penganalisis telefon bimbit, Brian Colello.

Jurang harga itu akan menjadi lebih tinggi pada tahun depan kerana Apple dikenali akan mengurangkan harga model lama untuk meningkatkan jualan telefon bimbitnya. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Sajian untuktetamu diraja

Posted:

Sajian untuktetamu diraja

Sajian untuktetamu diraja

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

DILENGKAPI persalinan songket dan tanjak di kepala bak pahlawan Melayu zaman silam, Amir Rizwan Roslan, 27, tangkas menuang adunan apam balik di atas 40 acuan tembaga di depannya.

Selepas meratakan adunan tersebut dalam acuan masing-masing, tanpa berlengah dia terus memasukkan isi berupa kacang tanah yang telah dikisar, serbuk nestum dan sedikit madu.

Kemudian, apam balik yang telah masak dilipat dan disusun rapi oleh adiknya, Noorkhairulnisyam, 26, di atas bekas khas untuk dinikmati oleh tetamu pada program Aura Sukses Wanita yang berlangsung di Dewan Perdana Felda, Jalan Semarak, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Aroma harum apam balik itu mampu menggamit selera sesiapa sahaja yang menghidunya. Apatah lagi jika sudah merasai keenakannya, ada yang sanggup beratur untuk mengambil apam balik buat kali kedua.

Itulah penangan Apam Balik Seri Menanti yang semakin popular dalam kalangan penggemarnya. Menurut Amir Rizwan, saban minggu pihaknya sentiasa menerima tawaran untuk menjalankan katering apam balik sama ada untuk majlis perkahwinan, keraian mahupun majlis rasmi jabatan-jabatan kerajaan.

Jujur berniaga

"Alhamdulillah, rezeki kami tidak pernah putus. Malah, maklum balas yang diterima daripada pelanggan juga sentiasa positif. Mungkin inilah keberkatan yang diperoleh apabila kita menjalankan perniagaan dengan jujur dan ikhlas," ujar bapa kepada dua cahaya mata itu.


ORANG ramai berpeluang makan sambil beramal dengan membeli Apam Balik Seri Menanti.


Menceritakan lebih lanjut, Amir Rizwan berkata, perniagaan apam balik itu sebenarnya diwarisi daripada bapanya, Roslan Zainuddin.

"Ayah mula berniaga apam balik rangup ini pada tahun 1997 di pasar malam sekitar Seremban. Kemudian, setiap bulan puasa, kami dapat kontrak meniaga bufet Ramadan di Hotel Royale Bintang Seremban selama lapan tahun.

"Dahulu, kami menggelarkan ia sebagai Apam Balik Royale Bintang sempena mengambil nama tempat tersebut. Tetapi, pada tahun 2008, kami mula dipanggil masuk ke Istana Seri Menanti untuk menyajikan apam balik kepada tetamu diraja sewaktu pemasyhuran Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir sebagai Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan ke-11.

"Sejak itu, Tuanku bertitah agar menukar namanya kepada Apam Balik Seri Menanti dan ia kekal hingga kini," jelas Amir Rizwan kepada Kosmo!.

Walaupun permintaan terhadap apam balik ini sangat tinggi, namun Amir Rizwan mengakui tidak ada perancangan untuk memfrancaiskan perniagaan tersebut. Ia bertujuan untuk mengekalkan identiti Apam Balik Seri Menanti dan kualiti makanan yang ditawarkan.

Mengimbau kesukaran yang dihadapi masa lalu, anak muda kelahiran Jempol, Negeri Sembilan ini mengakui pernah digelar sebagai orang Minang (Indonesia) kerana menjual apam balik.

"Malah, kami juga pernah dihalau ketika berniaga di pasar malam Ampangan, Seremban gara-gara disangka peniaga Indonesia. Selepas menunjukkan kad pengenalan diri, barulah mereka mempercayai bahawa kami orang tempatan," ujar Amir Rizwan sambil tersenyum.

Untuk tempahan katering, bayaran dikenakan RM1 bagi setiap jumlah tetamu yang hadir, namun menariknya mereka boleh makan apam balik tanpa sebarang had selagi ia masih ada.

SALAH seorang kakitangan tangkas menuang adunan apam balik di atas 40 acuan tembaga.


Makan sambil beramal

Selain katering, Amir Rizwan turut berniaga apam balik di Uptown Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur setiap malam. Lima keping apam balik dijual pada harga RM2. Terbaharu, anak muda ini tampil dengan satu inisiatif murni dalam usaha untuk membantu golongan yang memerlukan.

Melalui program Apam Balik Percuma, Makan Sambil Beramal yang diadakan sejak April lalu, ternyata ia semakin mendapat perhatian masyarakat.

Konsepnya adalah pada setiap hari Jumaat malam Sabtu, pihaknya akan memberikan apam balik secara percuma kepada para pengunjung yang datang. Kemudian, jika mahu mereka boleh menghulurkan sedikit sumbangan ke dalam tabung yang disediakan.

Ujar Amir Rizwan, pada mulanya, ia dibuat untuk membantu bayaran perubatan seorang pesakit buah pinggang yang dikenali. Pada masa yang sama membuat kutipan derma untuk sebuah pusat tahfiz.

"Kami sama sekali tidak memaksa pelanggan untuk memberi sumbangan. Ia terpulang kepada keikhlasan masing-masing. Jika mahu beri seringgit pun kami terima. Jika mahu makan percuma pun dipersilakan.

"Wang yang dikumpul pada malam tersebut, semuanya akan diserahkan untuk dana pembangunan Sekolah Tahfiz Srii Ulum yang beroperasi di Rasah, Seremban," terangnya.

Separuh bayaran bagi perkhidmatan katering yang diperoleh juga akan disumbangkan kepada tahfiz tersebut.

"Ini adalah cara saya untuk mengumpul saham akhirat. Saya percaya setiap rezeki yang dikurniakan, ada hak untuk hamba Allah yang lain. Mungkin ada yang mengatakan, di mana keuntungan yang saya dapat jika asyik menyumbang kepada badan tertentu.

"Bagi saya, rezeki yang dikongsi akan lebih terasa keberkatannya. Kita harus meyakini bahawa Allah mengurniakan nikmat rezeki dalam pelbagai cara.

"Ketenangan jiwa yang dimiliki itulah nikmat terbesar yang perlu disyukuri," ungkap Amir Rizwan yang membawa makna begitu mendalam jika diselami dengan hati yang tulus.

AROMA apam balik rangup ini sesuai dihidangkan pada majlis-majlis perkahwinan dan keraian.


Sementara itu, Noorkhairulnisyam berkata, meskipun mempunyai pekerjaan tetap sebagai penari kebudayaan di Menara Kuala Lumpur, dia tetap akan meluangkan masa untuk membantu abangnya.

"Ini merupakan perniagaan keluarga dan saya sebagai adik bertanggungjawab untuk menolong abang menguruskan perniagaan ini.

"Kadang-kadang, kami turut menawarkan perkhidmatan persembahan kebudayaan seperti tarian jika pelanggan inginkannya," kata anak ketiga daripada tujuh beradik itu.

Setakat ini, mereka mempunyai enam pekerja. Biasanya, setiap pekerja boleh menyiapkan 40 keping apam balik dalam tempoh seminit.

Menurut Noorkhairulnisyam, cabaran dalam berniaga memang banyak tetapi jangan jadikan ia sebagai penghalang untuk kita terus berjaya.

"Kepada remaja atau golongan belia di luar sana, jangan takut untuk menceburi dunia perniagaan sama ada menjual makanan atau barangan. Yakinlah bahawa 9/10 rezeki datangnya daripada perniagaan sebagaimana yang telah disabdakan oleh Rasulullah," tuturnya mengakhiri bicara.

Kongsi khasiat ikan dalam 30 resipi

Posted:

Kongsi khasiat ikan dalam 30 resipi

Kongsi khasiat ikan dalam 30 resipi

Oleh DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA


EDWARD LIM turut membantu dan memberi tip kepada wakil-wakil media untuk menyediakan hidangan yang enak.


APABILA menyebut hidangan ikan sardin atau tuna Ayam Brand, menu yang terlintas di fikiran pengguna dapur semestinya masak sambal atau dijadikan inti sandwich.

Sebenarnya ikan sardin dan tuna boleh digunakan sebagai bahan asas dalam menyediakan pelbagai hidangan yang menarik dan enak.

Buat pertama kali, Syarikat Ayam Brand menerbitkan sebuah buku resipi Fish And Olive Oil yang menggunakan produk sardin minyak zaitun dan tuna minyak zaitun pedas sebagai bahan asas.

Kesemua 30 resipi mudah dan enak yang telah dicetuskan oleh Pelita Lim itu menepati cita rasa rakyat Malaysia yang berbilang kaum.

Bukan itu sahaja, resipi hidangan dari negara luar seperti Thailand, Jepun, Itali dan Perancis turut dikongsikan di dalam buku tersebut.

Antara resipi yang telah diolah dengan kreatif termasuklah tuna kicap manis, pai tuna, piza tuna, cucur tuna, sardin stim halia dan wantan sardin berkeju.

Bersempena pelancaran buku itu, para pengamal media berpeluang merasai pengalaman menyediakan hidangan enak bertempat di dapur The Cooking House, Petaling Jaya dengan tunjuk ajar Chef Collin Edward Lim.

Memulakan demonstrasi penyediaan otak-otak menggunakan sardin minyak zaitun pedas, Edward Lim kemudiannya mengajak wakil-wakil media untuk mencuba membuatnya sendiri.


SETIAP kumpulan yang mengambil bahagian menerangkan konsep hidangan yang disediakan.


Tidak sukar

Perkakas yang disediakan hanyalah pisau, tempat pemotong, mesin pengisar, sebiji mangkuk dan bekas hidangan otak-otak. Bahan masakan pula terdiri daripada dua biji telur, serai, cili, kunyit, santan, bawang, satu tin sardin minyak zaitun pedas Ayam Brand dan bahan perasa.

Ternyata menyediakan hidangan itu bukanlah sesuatu yang sukar seperti yang dibayangkan sebelum ini.

Mula menyarung apron dan topi chef, suasana teruja seperti berada dalam rancangan realiti Master Chef menyelubungi dapur dengan wakil-wakil media mula menyediakan otak-otak terbaik untuk diadili oleh Edward Lim.

Dalam tempoh 40 minit, dua juadah enak dapat disediakan. Selain otak-otak sardin, wakil-wakil media turut diajar membuat cutni tuna menggunakan cili padi, daun pudina, ketumbar, santan, bawang merah dan satu tin tuna minyak zaitun.

Ternyata pelbagai juadah enak dapat dihasilkan dari dua bahan asas ini jika tukang masak berfikiran inovatif dan kreatif.

Sambil mencipta pengalaman baharu memasak hidangan otak-otak, Pakar Nutrisi, Indra Balaratnam turut menerangkan mengenai khasiat yang terkandung dalam satu tin sardin dan tuna minyak zaitun Ayam Brand.

"Secara purata, hidangan 90 gram (g) tuna membekalkan 20g protein, Omega-3, vitamin E, K, B12 dan iodin, manakala 90g sardin mempunyai 23g protein, Omega-3, kalsium, ion, kalium, vitamin D, B12, B6, Riboflavin, Niasin dan asid pantotenik.

"Kita sepatutnya memakan sekurang-kurangnya dua hidangan ikan dalam seminggu untuk meningkatkan Omega-3," ujarnya sambil memaklumkan minyak zaitun adalah minyak asid lemak monotaktepu (MUFA) yang dikira sebagai bahan diet sihat.


IKAN sardin dan tuna ini dijadikan bahan asas dalam masakan.


Kaedah memasak

Menurut Indra, secara idealnya cara pemakanan seharusnya menekankan bahan lemak tidak tepu, seperti MUFA dan lemak politaktepu (PUFA).

"Bahan MUFA seperti minyak zaitun dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dengan mengurangkan kadar kolestrol dan ketumpatan lipoprotein," katanya lagi.

Tambahnya, minyak zaitun sangat kaya dengan asid oleik, tinggi dalam polifenol yang membantu mengurangkan radang dan tekanan darah tinggi. Kandungan kalori juga boleh dikawal menggunakan kaedah memasak.

"Pelbagai kaedah masakan boleh digunakan seperti menyediakan dalam bentuk segar, memerap, memanggang, membakar dengan ketuhar, merendam, mereneh dan masak menggunakan minyak yang sikit.

Sementara itu, Pengurus Pemasaran Ayam Brand, Marie-Magali Falcoz memberitahu, buku resipi Fish And Olive Oil itu merupakan inisiatif pihaknya dalam menggalakkan orang ramai menjalani gaya hidup dan pemakanan sihat.

Orang ramai yang berminat boleh mendapatkan buku resipi ini secara percuma dengan menghantar e-mel berserta nama, alamat dan nombor telefon kepada recipebook@ayambrand.com.my.

Islam agama penutup

Posted:

Islam agama penutup

Islam agama penutup


ALLAH meredai Islam sebagai agama anutan umat zaman ini.- Gambar hiasan


BAGAIMANAKAH menggabungkan kenyataan bahawa Islam adalah penutup agama-agama dan merupakan agama bagi seluruh nabi?

JAWAPAN: Hanya ada satu akidah yang dikehendaki oleh Allah daripada manusia, iaitu bermula sejak dari Nabi Adam hingga Nabi Muhammad. Secara umumnya, akidah ialah bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah iaitu Pencipta yang sangat memerhatikan ciptaan-Nya dan mengutuskan para rasul kepada manusia dalam kalangan mereka.

Maka, hendaklah manusia membenarkan para rasul itu, mengikuti mereka dan mengimani apa-apa yang mereka khabarkan tentang perintah Allah dan berita tentang akhirat.

Ini dijelaskan oleh Allah dalam surah al-Anbiya' ayat 25; surah Ibrahim ayat 4 dan surah al-Mukminun ayat 32. Ayat ini disebut berulang kali di dalam al-Quran melalui lisan para nabi.

Berdasarkan kenyataan di atas, maka perintah beribadat hanya kepada Allah yang merupakan asas akidah Islam.

Jika dilihat dari segi akidah, boleh dikatakan bahawa ia merupakan agama bagi seluruh nabi sebagaimana yang di jelaskan oleh Allah dalam surah Ali Imran ayat 19 dan 85 serta surah al-Ma'idah ayat 3.

Dari segi syariah pula, Allah berkehendak untuk menjadikan agama Islam sebagai penutup agama. Ini dapat dilihat bahawa Islam adalah satu-satunya agama yang menitikberatkan tentang soal akidah.

Malah, agama Islam juga memiliki persamaan dalam pelbagai asas ibadah, perintah dan larangan dengan seluruh syariat yang terdahulu. Setiap dosa besar seperti membunuh, berzina dan sebagainya bukan sahaja diharamkan oleh Allah dalam agama-agama terdahulu, bahkan juga diharamkan di dalam Islam.

Demikianlah juga asas-asas syariat dan ibadah yang diperintahkan oleh Allah dalam agama-agama terdahulu, seperti solat dan zakat juga didapati di dalam Islam. Yang berbeza hanyalah perincian tentang solat dan ukuran zakat, mengikut perbezaan kaum masing-masing.

Atas dasar itulah, maka Islam merupakan agama yang merangkumi akidah Islam dan syariatnya serta asas seluruh syariat yang terdahulu.

Sesungguhnya Allah menyatakan kepada umat-Nya bahawa Dia telah menyempurnakan bagi mereka agama ini, telah mencukupkan nikmat-Nya atas mereka dan telah meredai Islam sebagai agama anutan mereka.

Hal ini menunjukkan bahawa Islam adalah agama milik umat ini sebagaimana juga agama para nabi dan rasul.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved