Khamis, 22 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Dinasti Komunis Korea Utara

Posted:

Dinasti Komunis Korea Utara

Dinasti Komunis Korea Utara

SUASANA sedih menyelubungi Korea Utara. Warga tempatan di Pyongyang tanpa mengira latar belakang dan peringkat umur menangis teresak-esak meratapi kematian pemimpin tertinggi negara mereka, Kim Jong-il.

Ratapan kesedihan itu turut terpancar pada wajah seorang pembaca berita di sebuah stesen televisyen Korea Utara. Sewaktu membaca berita mengenai kematian Jong-il, 69, suaranya bergetar dan tersekat-sekat kerana menahan sebak.

Media rasmi Korea Utara mengumumkan Jong-il meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke luar bandar Pyongyang dengan menaiki kereta api akibat serangan jantung.

Pemergian Jong-il merupakan satu kehilangan terbesar kepada warga Korea Utara. "Beliau seorang pemimpin yang sentiasa bertungkus-lumus dalam memastikan rakyatnya gembira.

"Saya menyifatkan Jong-il seorang pemimpin tegar dalam memastikan Korea Utara terus maju setaraf dengan negara-negara maju yang lain," jelas pensyarah Revolusi Sejarah Muzium Korea, Pyongyang, Ri Ho II mengenai sifat pemimpin kesayangannya itu.

Berita tentang tahap kesihatan Jong-il yang tidak memuaskan mula tersebar sejak tiga tahun lalu. Beliau bukan saja lemah akibat serangan angin ahmar malah turut didiagnosis menghidap kanser pankreas dan diabetes.

Tahap kesihatan Jong-il telah menimbulkan persoalan mengenai siapa yang bakal menggantikan kedudukannya sekali gus menguasai tentera dan program senjata negara itu. Pada bulan Oktober tahun lalu, Jong-il melakukan peralihan kuasa dengan melantik anak bongsunya, Kim Jong-un, 27, untuk menggantikan tempatnya.

Pemimpin yang mementingkan kesatuan rakyat melalui ideologi komunis dan fahaman Juche itu menyifatkan proses menamakan pewaris sementara dia masih hidup amat penting bagi mengelakkan krisis perebutan kuasa pada kemudian hari.

Kuasa diktator

Menyorot struktur pemerintahan di Korea Utara, Jong-il memikul tanggungjawab sebagai pemimpin pada tahun 1994, selepas bapanya, Kim ll-sung meninggal dunia pada usia 82 tahun. Sejak itu, Jong-il memerintah negara yang mempunyai 24 juta penduduk itu.

Pengarang Diplomatik agensi berita The Guardian, Julian Borger pernah menyatakan peralihan kuasa diktator menerusi tiga generasi merupakan yang pertama kali berlaku dalam sejarah moden.


GAMBAR fail pengasas Korea Utara, Kim Il-sung (tengah), isteri pertamanya, Kim Jong-suk dan anak lelaki mereka, Jong-il yang dipamerkan di Dewan Penyatuan, Sekolah Tinggi Sains Barat Seoul, Seoul.


Jong-il dilahirkan di sebuah kem tentera rahsia di Gunung Baekdu, Jepun Korea pada 16 Februari 1942.

Jong-il mendapat pendidikan di Sekolah Rendah No.4 dan Sekolah Tengah Tinggi No.1 di Pyongyang. Sepanjang sesi persekolahan, Jong-il aktif melibatkan diri dalam bidang politik. Antaranya Persatuan Kanak-kanak dan Liga Demokratik Belia (DYL).

Sebaik menamatkan persekolahan peringkat menengah, peminat sukan bola keranjang itu melanjutkan pengajian pendidikan bahasa Inggeris di Universiti Malta, Malta.

Sekitar tahun 1957, beliau dilantik menjadi Pengerusi DYL untuk peringkat sekolah menengah. Pada ketika itu, Jong-il menyarankan program antipuak dan menerapkan pendidikan ideologi dalam kalangan rakan-rakan sekelasnya.

Sering dikaitkan sebagai salah seorang pemimpin paling kuat menindas rakyatnya, Jong-il selalu menampilkan sosok yang ganjil. Bertubuh kecil tetapi sangat berkaliber dan karakternya dengan gaya rambut kembang telah dipersenda oleh sesetengah negara Barat.

"Dia seorang yang misteri, saya rasa kerana gayanya. Misteri adalah sumber pengaruh dan kuasa. Dia telah memastikan sesuatu perkara berada dalam ketidakpastian," kata pengarah Pusat Pengajian Isu-isu Global, Universiti Georgia dan kerap melawat Korea Utara, Han S. Park.

Namun, rakyat Republik Rakyat Demokratik Korea Utara sangat menghormati Jong-il. Bapanya, Kim Il-sung ialah pengasas Korea Utara yang mendapat sokongan Soviet selepas berakhirnya Perang Dunia Kedua.

Jong-il masih seorang kanak-kanak apabila komunis Korea Utara menyerang Korea Selatan yang mendapat sokongan Amerika. Tindakan itu mencetuskan Perang Korea pada tahun 1950.


JONG-IL memakai gelaran Dear Leader menggunakan acuan yang sama dengan bapanya yang dikenali sebagai Great Leader.


Selepas perang tamat, Jong-il mengikut falsafah yang digunapakai oleh ayahnya iaitu Juche atau pergantungan pada diri sendiri, asas pada sifat bersederhana Korea Utara. Kedua-dua bahagian Korea tidak pernah menandatangani perjanjian damai dan kekal berperang secara teknikal dengan dipisahkan oleh zon bebas tentera.

Korea Utara mengangkat tempat lahir rasmi Jong-il adalah lokasi paling suci dan tertinggi, Gunung Paektu. Puncak gunung itu berada di bahagian utara bersempadan dengan Manchuria.

Melarikan diri

Legenda rakyat Korea mengatakan bangsa tersebut lahir di situ lebih 5,000 tahun lalu. Bagaimanapun, para pengkaji lebih bersifat objektif mengenai tempat kelahiran pemimpin itu iaitu di wilayah Timur Jauh atau Soviet Union.

Bapa Jong-il pernah melarikan diri ke sana apabila Jepun memburu Kim Il-sung yang banyak terlibat dengan aktiviti-aktiviti gerila di wilayah jajahan Jepun, Korea.

Keluarga Jong-il pulang ke bahagian utara Semenanjung selepas Jepun menyerah kalah pada Perang Dunia Kedua dan diktator Soviet, Josef Stalin melantik Kim Il-sung menjadi Ketua Republik Rakyat Demokratik Korea.

Adik lelaki Jong-il mati lemas ketika kanak-kanak lagi manakala ibunya meninggal dunia ketika dia berusia 7 tahun. Sebaik Perang Korea meletus, dia dihantar ke Manchuria dan kembali semula selepas tiga tahun apabila perang tamat.

Biarpun berdepan dengan segala kesusahan, Jong-il hidup mewah dan mendapat pendidikan sebagai anak lelaki pertama diktator.

"Pintu-pintu peluang terbuka luas untuknya sejak dari usia muda lagi," kata profesor sains politik, Universiti Hawaii yang pakar dalam kerajaan Pyongyang, Dae-ook Suh.

Sedikit demi sedikit, Jong-il dididik untuk menjadi pihak atasan dan membuat kemunculan di tempat awam yang dipenuhi dengan sorakan orang ramai.

Pada tahun 1980, Kim Il-sung secara rasmi melantik anaknya sebagai pewaris yang sah. Dia diberi posisi paling kanan di Sekretariat Parti dan Suruhanjaya Tentera, Politburo.


BERATUS-RATUS rakyat Korea berhimpun di hadapan arca gergasi Kim Il-sung di Pyongyang kerana meratapi kematian pemimpin mereka, Jong-il.


Jong-il memakai gelaran Dear Leader dan pihak pemerintah mula mencipta personaliti sucinya yang menggunakan acuan sama dengan bapanya yang dikenali sebagai Great Leader.

Atur negara

Tiga tahun selepas Kim Il-sung mati secara mengejut akibat serangan jantung pada usia 82 tahun, ramai pemerhati luar meramalkan Korea Utara akan tumbang kesan daripada kehilangan tersebut.

Para penganalisis merumuskan bahawa Jong-il tidak begitu pandai mengaturkan pemerintahan.

"Saya tidak mengambil serius terhadap khabar-khabar angin yang tidak rasional terutama mereka yang tiada kaitan dengan pemerintahan.

"Saya percaya dia seorang yang bijak, pragmatik dan boleh menjadi manusia yang tidak berhati perut. Dia akan memegang setiap orang di kelilingnya," kata Alexander Mansourov seorang sarjana Korea dan bekas diplomat Rusia yang pernah ditugaskan di Pyongyang lewat tahun 1980-an.

Full content generated by Get Full RSS.

Bantuan ringankan beban rakyat

Posted:

Bantuan ringankan beban rakyat

Bantuan ringankan beban rakyat


ORANG RAMAI beratur di lobi Wisma MAA untuk menyerahkan borang Bantuan Rakyat 1Malaysia di Lembaga Hasil Dalam Negeri cawangan Seremban.


SEORANG ibu mengambil kesempatan pada cuti hujung minggu baru-baru ini membawa dua orang anaknya membeli keperluan sekolah seperti pakaian seragam, seluar dan kasut.

"Syukur atas pemberian ini," katanya mengenai bantuan khas persekolahan RM100 untuk setiap pelajar yang diberikan kerajaan sebelum cuti penggal bermula baru-baru ini. Bantuan berjumlah RM200 untuk dua orang anaknya itu sekurang-kurangnya membantu mengurangkan hampir separuh daripada perbelanjaan tersebut.

"Sebagai warga Malaysia, saya amat berbangga dan berterima kasih dengan pemberian ini," kata Margaret Tai selepas mengambil pemberian RM100 itu di sekolah anaknya pada bulan lalu.

Anak Margaret merupakan salah seorang daripada 3,000 pelajar Sekolah Jenis kebangsaan Cina di Subang Jaya, Selangor yang mendapat bantuan tersebut pada hari akhir sesi persekolahan tahun ini.

Setiap kali musim persekolahan bermula, kebanyakan ibu bapa tertekan dengan perbelanjaan yang perlu disediakan. Antaranya bayaran yuran, tambang bas, membeli pakaian seragam sekolah, kasut dan alat tulis.

"Wang ini akan saya gunakan untuk membeli dua pasang kasut dan stoking. Selebihnya untuk buku latihan," kata seorang petugas kerajaan, Norliza Hashim. Pada peringkat awal, lebih lima juta orang pelajar sekolah rendah dan menengah awam sahaja diberikan wang bantuan ini melalui peruntukan lebih RM500 juta.

Atas permohonan sekolah-sekolah swasta di seluruh negara, peruntukan tambahan diluluskan kerajaan untuk diagihkan kepada 500,000 pelajar tempatan di sekolah-sekolah berkenaan, yang melibatkan sejumlah RM50 juta lagi peruntukan.

"Wang yang diberi mungkin kecil nilainya oleh keluarga yang berada, tetapi untuk keluarga yang ramai anak dan kurang berkemampuan, ia sesuatu yang besar.

"Bantuan RM100 ini dapat meringankan perbelanjaan yang perlu kami tanggung walaupun sedikit kerana perbelanjaan mana-mana keluarga yang tinggal di kawasan bandar memang tinggi," kata Rohimi Sheikh Ibrahim.

Ada juga ibu bapa yang memilih untuk memberikan wang RM100 itu kepada orang lain yang lebih memerlukan.

Baucar buku

Persoalannya, mengapa ibu bapa perlu datang ke sekolah mengambil bantuan khas itu?

Ia bagi memastikan wang itu diterima dengan pengetahuan ibu atau bapa atau penjaga bersama pelajar.

Dalam Belanjawan 2012, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pemberian baucar buku RM200 kepada semua penuntut warganegara Malaysia di institusi pengajian tinggi awam dan swasta, matrikulasi dan pelajar tingkatan enam.

Baucar buku itu boleh digunakan pada awal pengajian tahun depan.

Kira-kira 1.3 juta pelajar itu dijangka mendapat manfaat daripada pemberian berjumlah RM260 juta.

Zayanah Zahar, 18, dari Johor, penuntut Pusat Asasi Sains Universiti Malaya (UM) berkata, jumlah RM200 boleh menampung keperluan membeli beberapa buku rujukan yang diperlukan.


PERSIAPAN menjelang musim sekolah. Haslinda Mohd. Ali memakaikan kasut sekolah kepada anaknya Maisarah Abdullah, tujuh tahun. – Gambar hiasan


"Memang rasa puas hati dengan pemberian itu walaupun jumlahnya nampak kecil, tetapi ia banyak membantu sebab kursus kedoktoran misalnya, memang banyak memerlukan buku rujukan," katanya yang berharap pemberian itu tidak disalah gunakan rakan-rakannya.

Kerajaan bagaimanapun memberi jaminan bahawa mekanisme terbaik menentukan kaedah menukarkan baucar dengan buku akan disediakan.

Presiden Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu bapa dan Guru Nasional (PIBGN) Profesor Madya Datuk Mohamad Ali Hasan yang juga pensyarah di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA), berkata: "Diharapkan pembiayaan buku melalui baucar ini dimanfaatkan sebaik yang mungkin oleh para pelajar."

Seorang doktor dan pensyarah di Kolej Kesihatan Awam, Universiti Filipina di Manila, Dr. Emerito Jose A. Faraon berkata, pelajar Malaysia bertuah mendapat bantuan seumpama ini. Di Filipina katanya, pemberian seumpamanya belum ada.

"Di negara saya tiada sebarang bantuan diberikan kepada pelajar termasuk kepada mereka yang ingin belajar di luar negara," kata Abuya Samuel, 23, warganegara Uganda.

Abuya memilih Malaysia untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang kejuruteraan di sebuah universiti swasta di Cyberjaya.

"Ayah saya seorang ahli perniagaan. Jadi saya datang ke Malaysia untuk menyambung pengajian yang ditaja oleh ibu bapa saya. Di negara saya hanya menawarkan kemudahan pinjaman untuk penuntut di universiti tempatan," kata Mohammad Jawad dari Bangladesh.

Ringankan beban

Seorang pekerja syarikat dan gas dari Arab Saudi pula berkata, di negaranya penuntut universiti menerima bantuan hampir SR900 (RM720) yang belajar di universiti awam tempatan.

"Ia untuk pembelian buku atau apa-apa keperluan lain. Anak sulung saya menerimanya semasa mengikuti kursus ijazah sarjana muda dalam bidang Teknologi Maklumat di Taif," katanya.

Tidak cukup dengan bantuan pelajar sekolah dan universiti, pemberian RM500 diberikan kepada mereka dengan isi rumah berpendapatan di bawah RM3,000 sebulan.

Bantuan Rakyat 1Malaysia ini tanda keprihatinan kerajaan dalam usaha meringankan kenaikan kos sara hidup.

"Saya merasakan saya antara orang yang paling bertuah kerana bakal menerima bantuan RM500 dan anak-anak saya di universiti akan dibantu dengan baucar buku RM200 dan yang masih bersekolah mendapat RM100," kata Rahmat Ali, 50, pemandu teksi yang mempunyai dua orang anak di universiti dan dua orang lagi yang masih bersekolah. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Jamal diarah keluar Pengasih

Posted:

Jamal diarah keluar Pengasih

Jamal diarah keluar Pengasih

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
saphilla.isa@kosmo.com.my

INILAH bangunan rumah Pengasih di Bukit Tunku, Kuala Lumpur tempat Jamal Abdillah(gambar kecil) berlindung sejak hampir lima tahun lalu.


KUALA LUMPUR - Selepas hampir lima tahun penyanyi Jamal Abdillah atau nama sebenarnya Jamal Ubaidillah Ali (gambar kecil) menjadi penghuni rumah Persatuan Pengasih Malaysia (Pengasih) di Bukit Tunku di sini, penyanyi tersohor itu dikatakan telah diarah keluar oleh pihak pengurusan pusat berkenaan pada awal November lalu.

Penyanyi itu dikatakan meninggalkan rumah tersebut pada awal November lalu setelah dia menerima surat arahan supaya keluar dari rumah perlindungan dan pemulihan akhlak itu yang disediakan untuk golongan penagih dadah.

Jamal, 52, yang ditemui selepas sidang akhbar Karnival Sehari Bersama Jamal Abdillah dan Pelancaran Album Raja Pop 2 di pejabat Warner Music Malaysia di sini semalam bagaimanapun enggan mengulas mengenai perkara tersebut tetapi mengaku lebih tenang duduk di luar berbanding di Pengasih.

"Saya lebih tenang berada di luar (Pengasih) daripada duduk di dalam. Kalau boleh saya tak mahu tumpang orang dan nak duduk di rumah sendiri.

"Saya minta maaf kerana tidak boleh mengulas lanjut mengenai perkara ini. Tunggulah nanti saya adakan sidang akhbar bagi menjelaskan isu ini," katanya yang kini menyewa sementara menunggu rumah baharunya yang dijangka siap pada bulan Februari tahun hadapan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Kahwin lambat punca kesuburan turun

Posted:

Kahwin lambat punca kesuburan turun

Kahwin lambat punca kesuburan turun

Oleh NOR IDAYU BOSRO
idayu.bosro@kosmo.com.my

PUTRAJAYA - Fenomena kahwin lewat dikenal pasti sebagai antara faktor utama yang menyumbang kepada penurunan kadar kesuburan dalam kalangan penduduk Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata, faktor berkenaan menyebabkan purata kadar kesuburan penduduk telah mencatatkan penurunan daripada tiga orang anak pada tahun 2000 kepada 2.2 orang sahaja pada tahun 2010.

"Jika dahulu, kebanyakan pasangan berkahwin pada usia yang sangat muda iaitu sekitar awal 20-an tetapi kini berbeza dengan pasangan pada masa ini rata-rata memilih untuk berkahwin pada usia awal 30-an.

"Kelewatan mendapat zuriat berikutan perkahwinan yang lambat mempengaruhi kadar kesuburan dan seterusnya kependudukan negara," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Menurut Nor Mohamed, statistik itu berdasarkan indikator demografi Malaysia pada tahun 2000 dan tahun 2010 yang dibentangkan dalam Laporan Ketiga Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010.

Katanya, fenomena kahwin lewat menyumbang kepada kelewatan jangka masa mendapat anak sekali gus menyebabkan penurunan kadar kesuburan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

AC Mizal kini bergelar datuk

Posted:

AC Mizal kini bergelar datuk

AC Mizal kini bergelar datuk


AC MIZAL (kiri) dan isteri, Datin Emylia Rosnaida Abdul Hamid bersama Eizlan dan isteri, Datin Viashantie Harun melihat pingat DIMP yang diterima selepas Majlis Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran Pahang sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan ke-81 Sultan Pahang di Pekan semalam.


PEKAN - Selebriti tanah air, AC Mizal kini sah bergelar datuk apabila menerima Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) pada majlis pengurniaan darjah kebesaran dan pingat Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah di sini semalam.

AC Mizal atau nama sebenarnya Mizal Zaini yang merupakan pelakon, penyanyi dan pengacara berkata, dia bersyukur kerana menerima gelaran itu setelah setahun berteka-teki dan timbul pelbagai kontroversi mengenainya sebelum ini.

"Saya berharap dengan gelaran ini, segala-galanya akan terjawab dan tiada lagi persoalan mengenainya selepas ini," katanya selepas majlis tersebut yang diadakan sempena ulang tahun Hari Keputeraan Sultan Pahang di Istana Abu Bakar di sini.

Majlis disempurnakan oleh Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

AC Mizal yang merupakan Pengerusi Eksekutif AC Konsortium Sdn. Bhd. memberitahu, penganugerahan tersebut dianggap satu penghargaan kepada anak seni dan ia merupakan hadiah terbesar buat dirinya sempena hari lahirnya yang ke-40 kelmarin.

Turut menerima pingat yang sama ialah pelakon Eizlan Yusof atau nama sebenar, Idris Md. Yusof yang juga Pengerusi Eksekutif Blackstone Dagangan Sdn. Bhd. dan penyanyi serta perunding motivasi, Ahmad Fadzli Yaakob selaku Pengarah Suajaya Mahir (M) Sdn. Bhd.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Makin hebat

Posted:

Makin hebat

Makin hebat

PRESTASI cemerlang skuad bola sepak negara di pentas antarabangsa menyaksikan ranking mereka terus menikmati peningkatan.


SKUAD bola sepak negara terus menikmati peningkatan dalam ranking Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

Ia seolah-olah membuktikan betapa seriusnya Malaysia untuk berada dalam kalangan 70 pasukan terbaik dunia.

Jika momentum cemerlang berterusan, tidak mustahil impian tersebut boleh dicapai dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

Jika berjaya berada dalam kelompok 70 terbaik, masa depan pemain Malaysia untuk bergelar pemain profesional di bumi Eropah sangat cerah.

Malaysia perlu berada dalam kumpulan 70 pasukan terbaik memandangkan peraturan liga Eropah khususnya Liga Perdana England hanya akan membenarkan pemain daripada kalangan negara yang berada dalam kelompok tersebut beraksi dalam liga mereka.

Ia tidak mustahil dicapai jika kedudukan Malaysia dalam ranking FIFA terus berubah.

Dalam senarai terbaharu, skuad bola sepak negara mengakhiri musim 2011 di kedudukan ke-148, naik tujuh anak tangga berbanding bulan lepas.

Peningkatan ranking pasukan negara itu adalah hasil daripada beberapa perlawanan persahabatan antarabangsa yang diatur Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sepanjang tahun ini.

Peningkatan itu turut dibantu dengan kejayaan meraih pingat emas pada Sukan SEA 2011 di Indonesia, November lalu selain pencapaian cemerlang pada aksi kelayakan Olimpik 2012.

Berdasarkan ranking terbaharu FIFA yang dikeluarkan semalam, Malaysia memungut tambahan tujuh mata selepas mencatat beberapa kemenangan dalam perlawanan persahabatan antarabangsa yang mereka harungi sepanjang tahun ini.

Bagaimanapun, kedudukan terbaik skuad negara tahun ini adalah pada bulan Mac lepas iaitu di tangga ke-138, yang pada hakikatnya masih jauh berbanding kedudukan terbaik Malaysia di tangga ke-75 pada 1993.

Menerusi kedudukan terbaharu itu, pasukan negara kini setanding dengan negara-negara lain seperti Singapura (145), Turkmenistan (146), Lesotho (147), Samoa (149) dan Equatorial Guinea (150).

Dalam kalangan negara Asia Tenggara pula, Malaysia berada di tempat kelima di belakang Vietnam (99), Thailand (122), Indonesia (142) dan Singapura (145).

Pada peringkat Asia, kedudukan Malaysia turut naik tiga anak tangga ke kedudukan ke-24 daripada 46 negara, berbanding tempat ke-27 bulan lepas.

Sementara itu, kedudukan teratas ranking dunia masih dipegang juara Piala Dunia 2010, Sepanyol, diikuti Belanda dan Jerman daripada keseluruhan 203 buah negara.

Full content generated by Get Full RSS.

'Tunggu penjelasan Chong Wei'

Posted:

'Tunggu penjelasan Chong Wei'

'Tunggu penjelasan Chong Wei'

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my


CHONG WEI berhasrat untuk kembali 'berguru' dengan Misbun.


"BUAT masa ini biarlah kita tunggu keputusan daripada Datuk Lee Chong Wei dahulu."

Demikian jelas Pengurus Besar Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Kenny Goh semalam ketika diminta mengulas hasrat Chong Wei yang mengharapkan sentuhan bekas jurulatihnya, Datuk Misbun Sidek.

Menurut Kenny, Chong Wei tidak pernah berbincang dengannya mengenai keinginan untuk kembali berlatih dengan Misbun.

Katanya, BAM tidak akan membuat sebarang perubahan sebelum mendengar sendiri kata-kata daripada mulut pemain badminton kelahiran Pulau Pinang itu sendiri.

"Saya tidak tahu mengenai hasratnya itu. Dia (Chong Wei) pun tidak berjumpa dengan kami dan membuat permohonan tersebut. Jadi, lebih baik kita tunggu Chong Wei bertemu saya dahulu.

"Saya pun mengetahui mengenai hal ini melalui laporan media. Apa pun keputusan, kami perlu dengar dahulu daripada Chong Wei.

"Oleh itu, buat masa ini saya tidak mahu fikirkan mengenai soal ini," jelas Kenny ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Beberapa akhbar tempatan semalam melaporkan tentang keinginan Chong Wei yang masih mengharapkan sentuhan bekas 'sifu'nya dalam membuat persiapan untuk menghadapi temasya Sukan Olimpik 2012 di London.

Misbun yang pernah berkhidmat selama lapan tahun dengan BAM sebelum ini, bagaimanapun telah meletakkan jawatannya sebagai jurulatih perseorangan pada 31 Disember tahun lalu.

Namun, kelibat jurulatih berbisa negara itu sangat ditagih oleh jaguh badminton negara, buktinya ketika kemunculan pertama Misbun sejak melepaskan jawatannya pada suku akhir Terbuka Malaysia 2011 yang berlangsung di Stadium Putra, Bukit Jalil pada awal tahun lalu.

Ia telah memberi suntikan kepada Chong Wei yang ketika itu hanya memerlukan masa tidak sampai setengah jam untuk melumpuhkan pencabar dari Hong Kong, Hu Yun dengan kemenangan 21-6, 21-9.

Sejak peletakan jawatan Misbun, Chong Wei kini dilatih oleh Tey Seu Bock dan Rashid Sidek.

Full content generated by Get Full RSS.

PKBM alu-alukan hasrat Siti

Posted:

PKBM alu-alukan hasrat Siti

PKBM alu-alukan hasrat Siti

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril@kosmo.com.my


NAIM (tengah) bergambar kenangan dengan anggota-anggota media pada majlis penghargaan media Sukan SEA 2011 di Wisma OCM, Jalan Hang Jebat, Kuala Lumpur semalam.


PERSEKUTUAN Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) menyambut baik hasrat atlet pecut wanita, Siti Fatimah Mohamad (gambar kecil) untuk menyertai skuad trek berbasikal negara, namun dengan syarat mendapat pelepasan daripada Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM).

Timbalan Presiden PKBM, Datuk Naim Mohamad menjelaskan, setakat ini pihaknya bersedia membuka pintu kepada mana-mana atlet dari sukan lain untuk menceburi acara berbasikal jika mereka mempunyai kemampuan yang mengagumkan.

"Saya sebagai Pengerusi Pembangunan Acara Trek bersedia menimbang hasrat Siti Fatimah, namun dia perlu mendapat 'lampu hijau' daripada KOAM terlebih dahulu.

"Lagipun, kita juga perlu melihat prestasinya terlebih dahulu sama ada dia sesuai atau tidak dengan acara trek. Kita tidak mahu sebarang masalah lain timbul," kata- nya ketika ditemui di Majlis Penghargaan Media Sukan SEA 2011 di Wisma OCM, Jalan Hang Jebat, Kuala Lumpur semalam.

Kelmarin, Siti Fatimah yang pernah mewakili negara dalam acara pecut 100 meter, membuat kejutan apabila menyatakan hasrat untuk beralih angin ke acara berbasikal berhubung kemelut yang melanda KOAM.

Jelas Naim, atlet berasal dari Johor itu perlu menjalani ujian dari segi sains sukan untuk melihat keadaan otot, paru-paru dan denyutan jantung kerana semua itu amat di titikberatkan dalam acara berbasikal.

"Selepas semua perkara tersebut dinilai, kita akan mengujinya untuk melihat acara apa yang sesuai disertainya dalam masa yang sama melihat rentak kayuhannya, setakat ini saya masih belum berjumpa dengannya lagi.

"Apa yang penting kita tidak mahu perkara ini bersangkut-paut dengan masalah yang dihadapinya bersama KOAM.

"PKBM sentiasa menerima sesiapa sahaja yang layak dengan tangan terbuka, asalkan seseorang atlet itu mendapat pelepasan daripada persatuan yang disertainya sekarang," katanya.

Tambahnya, jika Siti Fatimah mempunyai kelebihan dari segi aerobik, acara yang bakal disertai pelari itu ialah seperti pecut dan ujian masa, manakala kekuatan anaerobik membolehkannya menyertai acara jarak sederhana seperti scratch dan perlumbaan mata.

Sebelum ini, PKBM telah membenarkan atlet triatlon negara, Kimberley Yap untuk menyertai acara berbasikal, jadi tidak mustahil Siti Fatimah akan mengambil bahagian bergandingan bersama pelumba berbasikal trek negara, Fatehah Mustapa.

"Saya juga ingin menegaskan, kedatangan Siti Fatimah nanti bakal memperkuatkan lagi skuad trek negara, terutamanya dalam acara berpasukan, manakala dua lagi pelumba muda, Ju Pha Som Net dan Lauretta Eva Andrian bakal menjadi pelapis kepada kedua-dua pelumba senior tersebut," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Berjuta-juta penduduk ratapi kematian Jong-il

Posted:

Berjuta-juta penduduk ratapi kematian Jong-il

Berjuta-juta penduduk ratapi kematian Jong-il

SEJUMLAH penduduk menangis di depan potret Kim Jong-il di Stadium Tertutup Pyongyang, Korea Utara semalam.


SEOUL, Korea Selatan - Korea Utara semalam menyatakan jutaan penduduk meratapi kematian bekas pemimpin Korea Utara, Kim Jong-il.

Stesen televisyen pemerintah menunjukkan imej orang ramai bersedih dan menangis di hadapan potret Jong-il, lelaki yang memimpin Korea Utara semasa negara berkenaan mengalami krisis kebuluran yang membunuh ratusan ribu penduduknya.

"Tempat-tempat awam bertukar menjadi lautan orang ramai yang menangis semasa mereka melihat potret Kim Jong-il yang tersenyum," kata sebuah agensi berita rasmi Korea Utara.

Menurut agensi berita berkenaan, sekurang-kurangnya lima juta orang melawat potret dan patung Jong-il di sekitar ibu kota Korea Utara, Pyongyang, untuk memberi penghormatan terakhir kepadanya.

Angka tersebut mewakili lebih satu perlima daripada keseluruhan penduduk Korea Utara.

Mayat bekas pemimpin itu berada di dalam sebuah keranda kaca selepas beliau mati pada Sabtu lepas akibat serangan jantung semasa beliau berusia 69 tahun.

Jong-il menjadi pemerintah tertinggi Korea Utara selama 17 tahun dari 1994 hingga 2011 selepas kematian bapanya.

Beliau digantikan oleh anak bongsunya, Kim Jong-un yang baru berusia lewat 20-an sekali gus menjadi antara pemimpin negara termuda di dunia. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Aplikasi mesej kecemasan untuk wanita dilancar

Posted:

Aplikasi mesej kecemasan untuk wanita dilancar

Aplikasi mesej kecemasan untuk wanita dilancar


SEORANG wanita memegang sebuah telefon bimbit yang mengandungi aplikasi pintar untuk memerangi peningkatan kes serangan seksual di New Delhi kelmarin.


NEW DELHI, India - Satu aplikasi telefon pintar bagi memerangi peningkatan kes serangan seksual dilancarkan di ibu kota India di sini semalam.

Aplikasi itu membolehkan kaum wanita segera memaklumkan keluarga atau rakan-rakan apabila mereka berasa terancam.

Dinamakan Fight Back, aplikasi ciptaan sebuah pertubuhan bukan bermotifkan keuntungan, Whypoll itu akan menghantar mesej kecemasan SOS menerusi teks pesanan ringkas (SMS), e-mel dan Facebook.

Pengguna cuma perlu menekan satu butang pada telefon bimbit mereka untuk mengaktifkan aplikasi itu.

Sebaik sahaja isyarat SOS diaktifkan, penerima akan dapat mengesan lokasi penghantar menerusi sistem pengesanan global (GPS) untuk datang bagi memberikan bantuan.

"Saya membesar di sini dan ia sebuah bandar raya yang tidak selamat.

"Keadaan di sini menjadi semakin teruk. Sebagai wanita, anda berasa tidak selamat apabila berada di jalanan," kata pengasas bersama Whypoll, Shweta Punj.

Kota metropolitan ini mengungguli senarai bandar raya paling tidak selamat untuk wanita di India dengan mencatatkan 489 aduan kes rogol pada tahun lalu, meningkat daripada 459 kes pada 2009. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Lokasi tempat ramalan kiamat jadi tumpuan

Posted:

Lokasi tempat ramalan kiamat jadi tumpuan

Lokasi tempat ramalan kiamat jadi tumpuan


Reuters GAMBAR fail menunjukkan lokasi peninggalan tamadun Mayan di Chiapas, Mexico.


BANDAR RAYA MEXICO - Agensi Pelancongan Mexico menjangkakan dapat menarik kehadiran 52 juta pelawat menjelang tahun 2012 ke rantau yang dikaitkan dengan tamadun Mayan seperti Chiapas, Yucatan dan Tabasco.

Sebelum ini, Mexico dapat menarik kehadiran sekitar 22 juta pelancong luar pada setiap tahun.

Peningkatan mendadak dalam jumlah pelancong kali ini dikaitkan dengan ramalan penduduk Mayan bahawa kiamat bakal berlaku pada tahun depan.

Kiamat itu diramalkan berlaku pada 21 Disember 2012.

Pekan dan bandar raya di kawasan tamadun Mayan memulakan kiraan tamatnya kalendar Mayan tersebut semalam.

Namun, ramai ahli arkeologi berpendapat rujukan kepada tarikh tersebut yang diukir pada batu bersurat berusia 1,300 tahun cuma menandakan tamatnya satu kitaran dalam kalendar Mayan.

"Dunia belum kiamat. Ia hanya satu era," kata seorang jurucakap pelancongan negeri Quintana Roo yang menempatkan kota bersejarah Cancun, Yeanet Zaldo.

Kebijaksanaan tamadun Mayan menyebabkan sebahagian penduduk mengambil berat tentang ramalan kiamat tersebut.

Tamadun Mayan yang mencapai peringkat kegemilangan dari tahun 300 Tahun Masihi hingga 900 Tahun Masihi memiliki kemahiran luar biasa dalam bidang astronomi.

Kalendar kaum berkenaan bermula pada tahun 3,114 Sebelum Masehi (S.M.) dan mengambil masa selama 394 tahun untuk membentuk satu kitaran dikenali sebagai Baktun.

Baktun ke-13 berakhir pada 21 Disember 2012.

Teori bahawa kiamat berlaku pada tarikh tersebut berpunca daripada sebuah batu bersurat yang ditemui pada tahun 1960-an di tapak arkeologi Tortuguero di negeri Tabasco, dekat Teluk Mexico.

Batu bersurat berkenaan menceritakan tentang kembalinya Dewa Mayan pada penghujung Baktun ke-13.

Mereka yang percaya mengenai teori kiamat itu menyebarkan ramalan tersebut di ratusan ribu laman web dan blog di Internet. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


KPDNKK rampas perisian komputer cetak rompak

Posted:

KPDNKK rampas perisian komputer cetak rompak

KPDNKK rampas perisian komputer cetak rompak

22/12/2011 6:06pm

GEORGETOWN - Bahagian Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) merampas 97 keping cakera padat perisian komputer cetak rompak bernilai RM266,100 dalam serbuan berasingan di Butterworth dan di Bukit Mertajam semalam.

Ketua Pegawai Penguatkuasa KPDNKK cawangan Pulau Pinang, M. Guna Selan berkata, bertindak atas maklumat awam, sepasukan pegawai penguatkuasa menyerbu sebuah kedai menjual CD di Mak Mandin di Butterworth dan menahan seorang lelaki berusia 40-an yang dipercayai pengurus syarikat.

"Dalam serbuan pukul 3 petang itu, pegawai penguatkuasa menyita enam buah komputer dan empat unit pemprosesan data bernilai RM12,000, serta 21 keping CD perisian cetak rompak bernilai RM238,500," katanya di sini hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Wanita cari durian jumpa mayat lelaki

Posted:

Wanita cari durian jumpa mayat lelaki

Wanita cari durian jumpa mayat lelaki

22/12/2011 5:17pm

SANDAKAN - Seorang wanita yang sedang mencari durian menemui mayat seorang lelaki dengan kesan cedera di kepalanya di Kampung Sandak Batu 10 dekat sini hari ini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sandakan, Supt. Fadzil Mohd. Ali berkata, wanita itu menemui mayat terbabit di tepi jalan kira-kira pukul 5.30 pagi.

Katanya, identiti mayat itu belum diketahui berikutan tiada pengenalan diri ditemui.

Siasatan awal polis di tempat kejadian mendapati kesan cedera di kepala mayat itu dipercayai akibat dipukul.

Fadzil berkata mayat lelaki berkenaan dihantar ke Hospital Duchess Of Kent Sandakan untuk bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan kejadian itu agar menghubungi balai polis berhampiran untuk membantu siasatan. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Rasuah RM50: 3 penguatkuasa sempadan didakwa

Posted:

Rasuah RM50: 3 penguatkuasa sempadan didakwa

Rasuah RM50: 3 penguatkuasa sempadan didakwa

22/12/2011 5:12pm

PASIR MAS - Gara-gara menerima suapan sebanyak RM50 dan RM150, dua pegawai kastam dan seorang pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) hari ini dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini terhadap pertuduhan menerima rasuah yang didakwa dilakukan mereka di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ), Rantau Panjang.

Pegawai Kastam, Zainal Ismail, 45; Pembantu Penguasa Kastam, Azahar Mohamad, 37, dan Ketua Pembantu Penguatkuasa JPJ, Che Mat Nor Ali, 53, mengaku tidak bersalah ketika pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Irwan Suainbon.

Irwan memerintahkan kesemua tertuduh diikat jamin RM3,000 setiap seorang dan menetapkan 25 Jan depan sebagai tarikh sebutan semula kes.

Zainal yang bertugas di Unit Khas Pemeriksaan Penumpang, Kastam dituduh menerima suapan wang RM50 daripada seorang individu sebagai upah supaya tidak melakukan pemeriksaan secara menyeluruh ke atas sebuah van.

Dia dituduh melakukan perbuatan tersebut pada pukul 8.25 pagi, 20 November lalu di CIQ itu. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Hubungan jarak jauh

Posted:

Hubungan jarak jauh

Hubungan jarak jauh

PELAKON Pembantu Wanita Terbaik Drama Anugerah Skrin 2011, Nurul Elfira Loy Ahmad Sabri, semakin berkilau kerdipan bintangnya.

Mungkin terang yang menyuluh langit seni bercahaya dek bakatnya menerusi drama, telefilem mahupun pentas teater yang diceburinya.

Baru sahaja menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), rezaeki Elfira, 17, makin lebat. Dihujani pelbagai tawaran berlakon, salah satu daripadanya dapat bergandingan dengan aktor tanah seberang, Randy Pangalila.

Mengandaikan Randy sekadar sahabat yang selesa untuk berbicara atau mengandam jenaka, menurut Elfira dia seorang yang peramah dan sering merendah diri.

"Pertama kali dipertemukan dengan Randy, saya gugup, maklum saja dia sudah terkenal di Indonesia dan saya masih menapak lagi dalam dunia lakonan.

"Tapi dia mudah mesra dengan orang dan hubungan kami sama seperti kawan-kawan lelaki saya yang lain," sekeras-keras Elfira menafikan dakwaan bahawa kedua-duanya kini berpacaran.

Tambah Elfira, Randy merupakan seorang yang gemar bercerita serta selalu melontarkan pandangan yang bernas mengenai sesuatu isu.

Ditanya juga apa tujuan Elfira sering berhubung dengan Randy melalui Black Berry Messenger (BBM) walaupun jarak yang memisahkan kedua-dua anak muda itu makin jauh? Adakah ia suatu hubungan jarak jauh?

Jawab Elfira: "Kami selalu BBM tapi hanya borak-borak kosong. Tambahan kami merupakan penyokong kuat pasukan bola sepak masing-masing, dia Arsenal dan saya Manchester United."

Itulah butir bicara yang disusun Elfira. Bagaimanapun, ketika Kosmo! dipertemukan dengan barisan pelakon Biar Mimpi Sampai Ke Bintang di Alexis, The Garden Mid Valley, Kuala Lumpur baru-baru ini, Randy tidak dapat menghadirkan diri berikutan jadual lakonannya yang terbatas di Indonesia.

Kurang ilmu

Sementara itu, Elfira yang membintangi drama Qalesya turut diminta mengulas mengenai kata-kata nakal orang sekeliling yang menyifatkan dia kurang berilmu sewaktu mengacarakan sebuah rancangan TV berbentuk pelancongan baru-baru ini.

Sedikit terkejut dan terkilan dengan dakwaan itu, katanya, dia hanya mengikut perancangan awal menerusi perbincangan bersama tenaga produksi rancangan itu.

"Rancangan itu tiada skrip dan semua yang dirakam berlaku secara spontan, setiap yang keluar dari mulut saya mengikut setiap perbincangan dengan pihak produksi yang sememangnya mahu saya 'berlakon' dalam rancangan itu," tuturnya menjawab dakwaan yang dilemparkan itu.

Tambah Elfira, dia bukan seorang selebriti yang langsung tidak tahu menahu mengenai tempat-tempat bersejarah di sesuatu kawasan biarpun baru menghabiskan zaman persekolahan.

"Saya tidak kisah dengan apa yang orang ingin cakap, kalau orang yang selalu mengacarakan pelbagai rancangan mereka akan faham kenapa saya berbuat begitu," kata anak kedua daripada empat beradik itu lagi.

Bagi Elfira, ilmu itu luas untuk diterokai. Prinsipnya belajar selagi terdaya kerana sampai ke mati pun ilmu itu tidak akan habis.


ELFIRA bakal ke Paris bersama Randy (kiri) menjelang awal Mac tahun depan.


Bercerita mengenai watak yang digalasnya dalam telefilem arahan Michael Ang, Biar Mimpi Sampai Ke Bintang iaitu Alya, tawaran watak yang lebih matang selari dengan usianya itu merupakan kali pertama diberikan kepadanya.

"Saya tidak terlalu memikirkan mengenai watak yang dibawa dan memang saya akui watak yang diberikan kali ini lebih berat daripada karakter yang sering saya mainkan," katanya yang juga selesa berlakon di bawah arahan Michael.

Anak penjual ayam

Biar Mimpi Sampai Ke Bintang mengisahkan Alya, seorang gadis yang menghabiskan masanya membantu ibunya, Peah (lakonan Sharifah Shahora) menjual ayam di pasar borong.

Sementara itu, Andy (Randy) pula adalah seorang remaja yang berasal dari Indonesia, anak

jutawan Hardiyanto Sasputra. Kehidupan Andy dirasakan terlalu bosan dengan kehadiran ibu tirinya bernama Jenny, dan dikelilingi rakan-rakan yang hanya berkawan

dengannya kerana dia anak jutawan.

Andy sering menghilangkan kebosanannya dengan melawat Mak Yam (Didie Alias), bekas orang gajinya yang telah berhenti kerja.

Kehidupan Alya dan Andy mula berwarna apabila masing-masing menyorok identiti mereka dalam laman sosial Facebook di mana Alya menyamar sebagai orang kaya, manakala Andy menyamar sebagai orang miskin.

Pertemuan kali pertama mereka benar-benar menjadikan pertemuan itu sebagai jatuh cinta pandangan pertama. Bermula saat itu, berbagai-bagai perkara suka duka berlaku dalam hidup mereka. Mereka semakin rapat dan akhirnya tidak mampu menafikan yang masing-masing benar-benar serasi antara satu sama lain.

Turut menjayakan Mimpi Sampai Ke Bintang ialah adik lelaki Elfira iaitu Ezzrin Loy.

Full content generated by Get Full RSS.

Pada Zaman Dahulu di Indonesia

Posted:

Pada Zaman Dahulu di Indonesia

Pada Zaman Dahulu di Indonesia


SIRI Pada Zaman Dahulu merupakan produksi animasi kedua terbitan Les' Copaque Production Sdn. Bhd. yang sebelum ini menampilkan siri animasi popular, Upin & Ipin.


GAGAL diterbitkan dalam bentuk dua dimensi (2D), tetapi akhirnya kini ia berjaya direalisasikan dalam bentuk tiga dimensi (3D).

Itu takdir perjalanan sebelum kelahiran Pada Zaman Dahulu, siri animasi kedua keluaran Les' Copaque Production Sdn. Bhd. selepas kemunculan produk sulungnya Upin & Ipin yang meraih kejayaan mega.

Mmenurut Pengarah Urusan Les' Copaque Production Sdn. Bhd., Burhanuddin Md. Radzi, Pada Zaman Dahulu pernah mengalami kegagalan ketika percubaan pertama menjadikan siri itu dalam bentuk 2D tahun lalu.

"Kos mengeluarkan produk animasi sangat tinggi. Pada Zaman Dahulu sudah disiapkan setahun lalu, tapi oleh kerana episod pertamanya menerusi teknik 2D sangat menghampakan, seluruh krew terpaksa dibubarkan," jelasnya.

Namun, berbekalkan kepakaran 3D tempatan, Pada Zaman Dahulu kembali dihidupkan dengan mengutamakan variasi warna yang menarik dengan teknik lukisan warna air.

Kelainan siri animasi ini lebih kepada kisah-kisah haiwan yang pernah diceritakan oleh nenek moyang pada zaman dahulu yang memberikan pengajaran yang bermanfaat.

"Memandangkan ibu bapa sekarang jarang mempunyai masa untuk bercerita mengenai kisah dongeng haiwan kepada anak-anak dan golongan cilik sekarang lebih gemar menghabiskan masa bermain permainan video, maka siri animasi ini adalah langkah penyelesaian terbaik," ujarnya lagi.

Siri animasi Pada Zaman Dahulu telah memulakan tayangan di saluran TV AlHijrah selain memasuki pasaran Indonesia iaitu disiarkan di stesen MNCTV.

Bersiaran sebanyak 12 episod, Pada Zaman Dahulu kini menemui penonton cilik di Zon Aulad saluran TV AlHijrah setiap hari Sabtu pukul 8.30 malam.

Siaran ulangan pula akan disiarkan setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad pada pukul 5.50 petang.

Pada Zaman Dahulu mengisahkan gelagat Aris dan adiknya Ara yang cuba menyesuaikan diri di kampung berikutan kedua-dua orang tua mereka bertugas di luar negara. Aris dan Ara tinggal bersama datuk mereka, Aki.

Sebagai seorang datuk yang mengasihi cucu-cucunya, Aki sedaya upaya cuba menghiburkan dan mendekati mereka dengan teknik penceritaan yang menarik serta lucu.

Di sinilah pelbagai kisah Sang Kancil dan rakan-rakannya seperti Sang Harimau, Sang Tupai, Sang Kerbau, Sang Gajah dan Sang Monyet dipersembahkan.

Sementara itu, menurut Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah, Bukhari Che Muda, siri animasi Pada Zaman Dahulu berpotensi untuk mencipta nama sebagaimana animasi tempatan popular, Upin & Ipin.

"Kita sudah membuat penilaian, siri animasi yang mengguna pakai teknik HD (High Digital) ini mempunyai kualiti yang baik sesuai dengan platform penyiaran TV AlHijrah," katanya pada sidang akhbar pelancaran siri animasi Pada Zaman Dahulu di Muzium Negara, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tambahnya, siri animasi yang ditayangkan dalam slot baharu stesen televisyen AlHijrah, iaitu Zon Aulad, sesuai dengan sasaran golongan kanak-kanak.

"Zon Aulad antara lainnya mempunyai tarikan warna-warni dan ada mesej yang membina sahsiah anak-anak daripada prapersekolahan hingga peringkat remaja," ujarnya yang turut memberitahu TV AlHijrah kini sedang dalam proses menambah kandungan siaran untuk golongan kanak-kanak menjelang tahun depan.

Full content generated by Get Full RSS.

Alexander tanpa U-Kiss

Posted:

Alexander tanpa U-Kiss

Alexander tanpa U-Kiss

Oleh HARYATI KARIM


ALEXANDER (kiri) ketika masih bersama kumpulan U-Kiss.


ALEXANDER LEE EUSIBIO yang memulakan kerjaya seninya bersama band asal Korea Selatan U-Kiss bermula Ogos 2008 kini telah bergerak solo sejak awal tahun ini.

Dia yang ditemui baru-baru ini di pejabat ntv7, Sri Pentas, Bandar Utama, Petaling Jaya memberitahu keputusan untuk keluar daripada band U-Kiss bukannya kerana mereka bergaduh sebaliknya kerana dia ingin mendapat lebih kebebasan dalam berkarya.

"Saya keluar daripada U-Kiss secara baik, saya tidak bergaduh dengan mana-mana pihak. Saya ingin menentukan sendiri hala tuju saya sebagai anak seni.

"Jika bersama U-Kiss, saya terikat dengan konsep dan imej yang ditentukan oleh agensi. Sekarang saya lebih bebas untuk menentukan kerjaya saya dalam segala segi. Saya bebas memilih imej dan muzik yang saya suka," katanya yang berdarah kacukan Portugis dan Cina di sebelah ayah, manakala Korea di sebelah ibunya.

Meskipun telah memulakan kerjaya solo sejak awal Disember lalu, akui Alexander, dia masih berasa kekok ketika di atas pentas dan merindui momen bersama anggota U-Kiss.

"Kami sudah lama melakukan persembahan bersama, jadi bila berada di atas pentas dan melakukan persembahan solo kadangkala saya rasa sedikit kekok tetapi lama-kelamaan masalah itu dapat diatasi.

"Hubungan saya dan anggota U-Kiss masih baik dan kami sangat rapat. Memang rindu bila terkenang balik momen saya bersama U-Kiss. Jadi, kami saling berhubung menerusi telefon untuk bertanya khabar, sekarang mereka sibuk dengan promosi album di Jepun," ujarnya yang fasih bertutur dalam tujuh bahasa.

Apabila berbicara mengenai band U-Kiss, Alexander menyimpan harapan agar suatu hari nanti band U-Kiss dapat bersatu kembali untuk mengadakan sebuah persembahan.

"Itu harapan saya agar kami dapat buat reunion bersama anggota asal U-Kiss dan buat persembahan bersama. Tetapi saya tidak tahu bila perkara itu akan berlaku," balasnya.

Album solo

Apabila ditanya tentang kekasih, anak bongsu daripada dua adik-beradik itu kini lebih selesa tidak terikat dalam hubungan cinta kerana memberi fokus kepada kerjayanya solo yang baru hendak bermula.

"Saya belum ada kekasih tetapi suatu hari nanti saya pasti akan mempunyai seorang kekasih seperti orang lain juga.

"Gadis yang menjadi pilihan saya adalah seorang yang berdikari kerana dalam kesibukan kerja, saya tidak akan sentiasa bersamanya. Dia juga harus memahami kerjaya saya sebagai artis," terangnya.

Bercakap mengenai perjalanan solonya, Alexander terlebih dahulu mengadakan persembahan solo pertamanya pada 9 Disember lalu menerusi showcase yang dilabelkan sebagai Alexander Live 2011 di Akasaka Blitz, Tokyo, Jepun.

Selepas Jepun, Malaysia menjadi lokasi keduanya untuk promosi album solo pertamanya yang berjudul I Just.

"Selepas bergerak solo, impian saya untuk menghasilkan sebuah album solo tercapai. Terima kasih kepada peminat yang selama ini menyokong saya," ujarnya yang akan terlibat dalam sebuah drama pada tahun hadapan.

Album I Just yang telah berada di pasaran bermula 19 Disember lalu mengandungi tiga buah lagu iaitu Oh Baby, I Just dan Bad Girl yang dirakamkan dalam tiga buah bahasa iaitu Korea, English dan Jepun.

Kehadiran Alexander di Kuala Lumpur baru-baru ini kerana dia turut terlibat dalam Konsert Star Live 2011 anjuran stesen televisyen ntv7 pada 17 Disember lalu di Stadium Bukit Jalil.

Bukan itu sahaja, Alexander juga bertemu peminatnya dengan mengadakan showcase solo pertamanya di Cheras Leisure Mall, Kuala Lumpur pada 18 Disember lalu.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved