Ahad, 26 Ogos 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Dulu penjaja kuih, kini usahawan kek

Posted:

Dulu penjaja kuih, kini usahawan kek

KEK Lapis Dayang Salhah bukan satu nama baru dalam industri kek lapis di Bumi Kenyalang. Bahkan, keenakan kek tersebut menjulang nama pemiliknya, Dayang Salhah hingga ke Sabah, Semenanjung bahkan ke negara jiran, Brunei dan Singapura.

Kunjungan ke bandar raya Kuching, Sarawak bagaikan tidak lengkap andai pengunjung tidak membeli kek lapis Dayang Salhah sebagai buah tangan untuk dibawa pulang.

Kek lapis moden Sarawak dipercayai telah lama diperkenalkan di Sarawak sekitar tahun 1990.

Mungkin tidak ramai yang mengetahui kisah di sebalik kejayaan jenama Kek Lapis Dayang Salhah yang diusahakan sendiri oleh Dayang Salhah Awang Weldan, 48.

Sejak zaman kanak-kanak, Dayang Salhah rajin membantu ibunya membuat kuih-muih selain berniaga secara kecil-kecilan berhampiran rumah mereka di Kampung Gersik, Petra Jaya.

Berkat kesungguhan dan jerih perih yang dilalui berjaya mengubah kehidupan suri rumah ini. Dahulu, beliau menyara hidup dengan menjaja kuih-muih dan pisang goreng. Kini, beliau ialah usahawan kek lapis.

Dayang Salhah hanya menamatkan pelajaran hingga ke peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tun Abang Haji Openg, Petra Jaya. Dengan kelulusannya itu, tidak ada pekerjaan lain yang dapat dilakukan melainkan membantu ibu membuat kuih-muih secara kecil-kecilan.

Menu utama

"Saya tidak mempunyai pendidikan formal dalam berniaga, saya hanya belajar selok-belok perniagaan daripada ibu yang berniaga kuih.

"Ibu banyak mewariskan kemahiran memasaknya kepada saya. Ketika itu, saya membantu ibu mendapatkan duit poket sekali gus meringankan beban keluarga," ujarnya ketika ditemui baru-baru ini di Kampung Gersik, Petra Jaya.

SALAH satu corak kek lapis tradisional Sarawak.


Anak kedua daripada enam beradik ini memberitahu, bertitik-tolak daripada ilmu perniagaan yang diperoleh secara tidak formal itu, dia merancang memulakan perusahaan menjual kek lapis secara kecil-kecilan di rumah sekitar tahun 1997. Dayang Salhah bersetuju bahawa kek lapis sebagai bukti atau gambaran terhadap ketekunan wanita Sarawak.

Bahkan, kek lapis juga cukup sinonim dengan penduduk Sarawak yang terdiri daripada masyarakat yang berbilang kaum dan etnik.

Lebih unik, setiap kali perayaan tidak kira Tahun Baru Cina, Hari Gawai, Hari Raya Aidilfitri, Hari Raya Aidiladha serta Krismas, kek lapis akan menjadi menu utama setiap rumah di Sarawak.

Bagaimanapun, Dayang Salhah menjelaskan, teknik pembuatan kek lapis tidak semudah seperti yang disangka. Pembuat kek perlu kreatif dalam menentukan corak di samping perlu mempunyai kesabaran yang tinggi.

Setiap lapis kek perlu dibakar dengan sempurna untuk menjaga kualiti kek. Proses tersebut benar-benar menguji kesabaran dan ketekunan pembuatnya.

Semakin unik corak sesuatu kek lapis semakin banyak usaha yang perlu dicurahkan. Dengan erti kata lain, proses pembuatannya sebagai menghasilkan kek di dalam kek.

"Proses yang paling sukar ialah menghasilkan corak kek lapis kerana lebih unik sesebuah kek lapis itu, maka lebih banyak usaha diperlukan.

"Motif pada kek lapis itu akan kelihatan jelas apabila ia dipotong menegak sekali gus mempamerkan bahagian dalamnya yang bercorak. Secara tidak langsung, corak-corak tersebut melambangkan kejujuran, kreativiti, keunikan serta ketelitian pembuatnya yang rata-rata terdiri daripada kalangan wanita," jelasnya.

Sejak tahun 1997, Dayang Salhah memulakan operasi kek lapis di No. 40, Kampung Gersik dengan 10 tenaga kerja. Kesemuanya terdiri daripada ahli keluarga dan saudara-maranya.

Ramai kepakaran

Kemudian, Dayang Salhah menyertai Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Kuching pada Ogos 2002. Bergalaskan jenama Kek Lapis Dayang Salhah, produknya itu semakin dikenali ramai di Sarawak, Sabah dan Semenanjung.

"PPK banyak membantu saya mengembangkan perniagaan kek lapis ini sama ada dari segi nasihat, bimbingan dan kewangan.

"Berpegang kepada prinsip tidak mudah berasa selesa dan ingin memajukan perniagaan, saya menubuhkan syarikat sendiri yang dikenali sebagai Dayang Salhah Enterprise pada 19 Mei 2006," katanya.

KERJA-KERJA membungkus kek juga dilakukan di kilang Kek Lapis Dayang Salhah di SMI Industrial Park Demak Laut.


Menerusi syarikat tersebut, Dayang Salhah menjalankan perniagaan pembuatan makanan iaitu kek dan biskut dengan jenama sendiri.

Jenama tersebut kini menumpukan kepada pengeluaran kek lapis Sarawak dan swiss roll.

"Kini syarikat milik saya ini mempunyai kepakaran dan juga tenaga kerja seramai 160 orang bagi memenuhi permintaan pelanggan yang semakin meningkat setiap hari.

"Kita tidak menggunakan sebarang strategi pemasaran, sebaliknya lebih mementingkan kualiti produk kek lapis terutama dari segi rasa,"kata anak jati Kuching, Sarawak ini.

Tidak hairanlah para pengunjung termasuk pelancong asing yang pertama kali datang untuk mendapatkan kek lapis di kedainya di tebingan Sungai Sarawak akan datang semula selepas menikmati kek lapis Dayang Salhah.

Beliau juga menerima banyak maklum balas positif yang memuji rasa kek lapisnya yang tidak berubah sejak dahulu lagi.

"Mereka yang pernah datang ke kedai kek lapis Dayang Salhah ini akan datang semula bersama ahli keluarga atau rakan-rakan yang secara tidak langsung mempromosikan produk kami dari mulut ke mulut," ujar wanita yang murah dengan senyuman ini.

Bagi mengembangkan perniagaannya, syarikat Dayang Salhah Enterprise kini mempunyai dua buah kilang. Sebuah kilang terletak di Demak Laut Industrial Estate manakala yang baharu beroperasi sejak tiga bulan lalu pula terletak di SMI Industrial Park, Demak Laut.

Dalam tempoh 15 tahun menjadi pengusaha kek, Dayang Salhah mengakui banyak rintangan yang dilaluinya. Namun, sifat putus asa atau cepat mengalah tidak pernah wujud dalam diari hidup beliau.

Ujian paling besar sepanjang mengusahakan kek lapis ialah apabila mentega Golden Churn Creamy Butter diisytiharkan tidak halal tahun lalu.

Ikon kek lapis

SALAH seorang pekerja kilang melakukan kerja-kerja membuat kek lapis.


"Ekoran isu tersebut, jualan kek lapis saya merudum hingga mengakibatkan kerugian besar walaupun saya tidak menggunakan mentega tersebut dalam kek lapis saya," jelasnya.

Adakah Dayang Salhah merasakan dia merupakan ikon kek lapis moden Sarawak? Ujar beliau: "Untuk meletakkan jenama ini sebagai ikon kek lapis Sarawak terlalu tinggi, lagipun banyak saingan kerana kek lapis ini merupakan jati diri wanita Sarawak.

"Kepakaran membuatnya diturunkan daripada satu generasi ke generasi dan meliputi seluruh etnik yang terdapat di negeri ini," ujarnya merendah diri.

Sementara itu, para pengunjung boleh datang sendiri ke kedainya yang menyediakan ruang pameran dan jualan yang luas untuk para pengunjung memilih 63 jenis kek lapis pelbagai corak dan rasa.

Dayang Salhah berkata, beliau sentiasa menambah baik kualiti kek di samping mempelbagaikan lagi jenis kek lapisnya.

Antara perasa kek lapis yang mendapat sambutan di kedai Dayang Salhah ialah kek lapis masam manis, kek lapis sisik ikan, kek lapis India dan banyak lagi.

Lebih menarik, pengunjung boleh melihat sendiri semua proses penghasilan kek lapis Dayang Salhah ini.

Pelombong haram gadai nyawa

Posted:

Pelombong haram gadai nyawa

BATU permata mentah yang digali oleh pelombong haram.


SEORANG lelaki memasukkan sebuah bungkusan plastik kecil berisi batu permata ke dalam mulutnya.

Permata itu adalah hasil haram yang diseludup dari mendapan berpasir di kawasan pergunungan Afrika Selatan yang terkenal dengan berlian.

"Ini tempat simpanan saya," terang lelaki itu sambil menjolok masuk bungkusan itu jauh belakang bahagian pipinya.

Sekumpulan pelombong haram pula sedang menunggu masa terbaik untuk menyerbu sebuah lombong terbiar yang terletak berdekatan dengan kem penempatan mereka.

Lombong itu pernah mengorbankan nyawa 10 orang pelombong apabila ia runtuh tiga bulan lalu.

Pelombong-pelombong haram di Afrika Selatan sedia menanggung risiko kematian semata-mata mahu memburu mineral yang menjadikan benua tersebut sebuah kuasa ekonomi terbesar.

Di Namaqualand yang tidak begitu padat dengan populasi, batu-batu permata berselerakan dalam zon Laut Atlantik yang sejuk membeku ke sempadan Namibia.

Gergasi pengeluar berlian, De Beers, pernah menjadi pengeluar terbaik dan pernah menggaji kira-kira 3,000 pekerja. Bagi memenuhi keperluan para pekerja seramai itu, pihak syarikat telah membina beberapa buah dewan rekreasi, padang-padang golf dan sekolah di dua buah bandar.

Lombong di Namaqualand itu akhirnya ditutup pada tahun 2008 dengan penjualan aset berjumlah 225 juta Rand (RM85.94 juta) selepas bertahun-tahun melakukan penyusutan operasi.

Berita penutupan itu telah mengosongkan bandar-bandar perlombongan namun telah menarik ramai pelombong haram ke kawasan terbiar itu.

"Saya boleh katakan lebih 60 peratus tenaga kerja yang aktif terlibat dalam perdagangan berlian tidak rasmi.

"Ia seumpama mendapat restu daripada komuniti supaya mereka 'pergi dan gali'.

"Ia berkait dengan kelangsungan hidup. Tindakan itu hanya untuk kelangsungan kehidupan yang asas dan bukannya mengejar kemewahan," kata Andy Pienaar di pejabatnya di Komaggas yang merupakan salah satu kawasan perlombongan.

Wang kerajaan

Keadaan di Komaggas adalah bukti betapa industri perlombongan berlian tidak membawa banyak perubahan. Jalan-jalan masih tidak berturap manakala pondok kecil dijadikan kediaman. Ramai penduduknya bergantung harap pada wang kebajikan kerajaan.

Salah seorang penjual tempatan menganggar telah membuat keuntungan kira-kira 400,000 Rand (RM152,759) sejak dia mula menggali tiga tahun lalu bersama-sama sebuah kumpulan yang berkongsi laba.

"Ia mengubah hidup saya keseluruhan. Saya tidak perlu gusar lagi mencari pekerjaan, dulu, saya pernah berkeliaran di Cape Town, Johannesburg untuk mencari pekerjaan.


PELOMBONG menapis pasir di Namaqualand, Afrika Selatan bagi mendapatkan batu permata.


"Saya ada kerja sekarang. Saya bukan orang kaya tetapi mampu menyara keluarga setiap bulan," katanya.

Menjadi antara negara yang memiliki simpanan mineral terkaya di dunia, industri perlombongan menyumbang hampir 20 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Afrika Selatan pada tahun 2010.

Kegiatan perlombongan haram pula menjejaskan peratusan itu dengan anggaran 5 bilion Rand (RM1.875 bilion) dalam tempoh empat tahun lalu.

Sasaran tempat yang paling popular oleh pelombong haram ialah laluan terowong lombong yang tidak digunakan lagi. Begitupun, lubang itu menjadi ancaman buruk berikutan keadaannya yang tidak selamat.

Permukaan lombong yang berlapis-lapis dan berpasir serta terbuka boleh menjadi 'perkuburan' mereka pada bila-bila masa jika laluan terowong runtuh.

"Denda yang lebih berat perlu dikenakan," kata jurucakap De Beers, Innocent Mabusela merujuk kepada denda sebanyak 300 Rand (RM112.44) yang dikenakan buat masa ini jika seseorang menceroboh kawasan lombong.

Menurut seorang pembeli berlian yang hanya mahu dikenali sebagai Risa, perbuatan melombong secara haram sangat sukar dan berbahaya.

"Kamu boleh terbunuh ketika proses berlangsung. Jika seseorang mengetahui kamu mendapat batu permata, kemungkinan anda diekori dan akan cuba merampasnya atau lebih teruk, akan dibunuh," kata wanita itu.

Pasaran gelap

Biarpun terdapat peraturan dalam perdagangan batu permata Afrika Selatan, batu-batu itu masih mudah untuk dijual dalam pasaran gelap.

Sebenarnya, penduduk tempatan juga berasa mereka layak untuk mendapat hasil daripada tanah itu. Sejak akhir tahun 1920-an, tanah itu dikuasai orang Eropah.

Dasar aparteid Afrika Selatan telah menyebabkan sumber negara diserahkan kepada orang kulit putih dan hanya 8.9 peratus daripada lombong telah ditukar kembali hak milik pada tahun 2009.

"De Beers menduduki tanah kami dan sepatutnya ia dipulangkan semula kepada kami.

"Kami tidak mahu menjadi hamba di negara sendiri lagi. Kami tidak mahu menjadi setakat pekerja. Kami mahu menjadi pemilik, kami mahu menjadi sebahagian daripada proses membuat keputusan," kata Pienaar. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Pengertian merdeka dari kaca mata orang bandar

Posted:

Pengertian merdeka dari kaca mata orang bandar

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

KELIHATAN seorang lelaki sedang tekun melukis di pintu masuk monumen bersejarah negara iaitu Tugu Negara. Apabila melihat hasil kerja lelaki tersebut yang digantung bersebelahannya, setiap lukisan berkisar tentang tempat-tempat menarik di Malaysia. Tidak ketinggalan corak-corak yang melambangkan kebudayaan di negara kita.

"Ini merupakan salah satu cara bagi saya mempromosikan Malaysia yang kaya dengan pelbagai budaya kepada pelancong yang berkunjung ke Tugu Negara setiap hari. Kebanyakan lukisan saya dibeli oleh pelancong dari seluruh dunia," kata seorang pelukis jalanan, Azmi Abdullah, 46.

Menjadikan pusat pelancongan tersebut sebagai tempat untuknya mencari rezeki sejak tiga tahun lalu, Azmi ternyata gembira dengan jalan hidup baharu yang dipilih olehnya.

Dengan semangat kecintaannya terhadap negara, beliau bebas berkarya dengan menjadikan ikon-ikon negara seperti Menara Berkembar Petronas (KLCC), Menara Kuala Lumpur, Bangunan Sultan Abdul Samad, Dataran Merdeka, Kampung Baru dan pelbagai lagi sebagai subjek utama dalam penghasilan lukisannya.

Menurut Azmi, setiap karya lukisannya turut menjelaskan gambarannya sendiri mengenai kemerdekaan negara serta perspektif beliau menilai kemerdekaan melalui pengalaman hidupnya.

"Saya selesa dengan apa yang saya lakukan sekarang, bahkan perubahan kehidupan saya juga merupakan pengertian kemerdekaan yang utama buat saya untuk menjamin kelangsungan hidup saya dan keluarga.

"Saya mahu setiap pendapatan saya untuk diberi kepada keluarga datang daripada sumber yang bersih tanpa melibatkan sebarang korupsi," ujarnya yang dahulu mempunyai kerjaya sebagai seorang kontraktor projek pembangunan selama 18 tahun di ibu negara.

Jelasnya, pengertian merdeka sudah dikecapi olehnya kerana beliau kini tidak lagi bekerja dibawah telunjuk majikan dan segala apa yang diperoleh kini merupakan hasil usahanya sendiri walaupun pendapatan hariannya tidak semewah dahulu.

Tingkatkan patriotisme

SEPANJANG Bulan Kemerdekaan seluruh ibu kota selalunya bertukar wajah apabila Jalur Gemilang dikibarkan dengan penuh rasa bangga.


Bagi seorang Pegawai Eksekutif Pengurusan Acara SME Telekom Malaysia (TM), Josephine Lau Lee Wen, 24, pandangan beliau mengenai kemerdekaan negara mahupun untuk dirinya sendiri, ternyata berbeza dengan persepsi Azmi.

Setiap kali tanggal 31 Ogos muncul beliau akan bersiap-sedia untuk melaungkan ayat keramat 'Merdeka, Merdeka, Merdeka' tepat pada pukul 12 tengah malam bersama-sama rakan-rakannya yang lain.

"Tahun lepas, saya dan rakan-rakan berkunjung ke pusat beli-belah Sunway Pyramid untuk menyambut kemerdekaan. Di sana, saya lihat pelbagai kaum berkumpul bersama dan saya juga mengambil kesempatan itu untuk bertukar-tukar pendapat mengenai sejarah kemerdekaan bersama mereka.

"Selain daripada melihat pertunjukan bunga api dan melaungkan merdeka, saya juga berterima kasih kepada pemimpin dan pejuang negara yang telah berusaha sedaya upaya untuk mendapatkan kemerdekaan daripada cengkaman British suatu ketika dahulu," ujar anak jati Sarawak itu.

Baginya sambutan kemerdekaan sememangnya harus dirayakan setiap tahun, bahkan Josephine berharap kerajaan mahupun pertubuhan bukan kerajaan (NGO) melakukan inisiatif tambahan seperti menggandakan papan-papan tanda mengenai kemerdekaan dan pertandingan bertemakan merdeka kepada golongan muda. Ia bagi menyuntik lagi kesedaran dan kefahaman mereka mengenai kemerdekaan negara.

"Seperti saya sendiri, pengetahuan mengenai kemerdekaan banyak saya peroleh ketika berada di bangku sekolah. Apabila melangkah ke alam pekerjaan, semangat kecintaan terhadap negara semakin berkurang kerana suasana persekitaran tidak mempunyai ciri-ciri yang mengingatkan saya kepada sejarah kemerdekaan negara," jelasnya.

Mempertahankan kemerdekaan

Sementara itu, wakil Pusat 1Malaysia Lembah Pantai, Kuala Lumpur, Tengku Zuhri Abd. Aziz, 35, pula memberitahu, cerita mengenai penglibatan datuk beliau, Raja Zainal Abidin, 94, dalam memperjuangkan kemerdekaan ketika era penjajahan British menuntut beliau untuk lebih meminati sejarah kemerdekaan negara.

"Sejak dari kecil sehingga kini, datuk saya sering berkongsi pengalaman pahit dan manis beliau sebelum serta selepas merdeka. Menurut datuk saya, kemerdekaan negara diperoleh tanpa pertumpahan darah dan ia berjalan secara diplomatik.

"Ketika itu datuk saya bertugas sebagai Pegawai Daerah di Perlis dan pada tanggal 31 Ogos 1957, datuk saya antara individu yang terlibat dengan upacara laungan kemerdekaan di Perlis pada ketika itu," ujarnya yang kini dalam perancangan untuk mengadakan beberapa program kemerdekaan anjuran Pusat 1Malaysia Lembah Pantai.

SAMBUTAN ambang merdeka diraikan penuh meriah oleh seluruh warga kota. - Gambar hiasan


Ketika ditanya pendapat beliau mengenai kesedaran golongan muda tentang kemerdekaan negara, beliau beranggapan golongan belia masa kini kurang menjiwai semangat kemerdekaan walaupun ia disambut setiap tahun.

Katanya, golongan muda kini kurang dapat merasai momen bersejarah mengenai kemerdekaan negara kerana mungkin tidak mempunyai maklumat dan informasi yang mendalam mengenai peristiwa 55 tahun dahulu.

"Sebagai contoh, golongan muda lebih dapat merasai momen atau bahang kemenangan Datuk Lee Chong Wei dalam temasya Sukan Olimpik 2012 kerana ia berlaku pada masa kini berbanding detik kemerdekaan.

"Bagaimanapun, apa yang lebih penting untuk golongan muda hari ini adalah mengisi dan mempertahankan kemerdekaan negara tersebut. Ia penting agar Malaysia tidak kembali dijajah atau berpecah-belah," katanya.

Hartanah mewah di Equine Selatan

Posted:

Hartanah mewah di Equine Selatan

Oleh NIZHA PERIASWAMY

IMEJ lakaran bangunan kondo Zeva yang bakal dibina oleh Kumpulan Trinity.


BERLOKASI di Bandar Putra Permai, Sri Kembangan, Selangor dan berhadapan dengan pusat beli-belah AEON Jusco Equine Park, pemaju perumahan Kumpulan Trinity memajukan sebuah lagi hartanah berstatus mewah.

Zeva@Equine South (Zeva) menawarkan konsep perumahan urban terbaharu dengan pengalaman holistik dan penuh lengkap untuk pembeli yang sedang merancang mendiami satu lokasi strategik.

"Kami mahu memperkenalkan satu pembangunan bercampur di Zeva membabitkan 15 tingkat apartmen perkhidmatan dan sebuah bangunan 20 tingkat blok apartmen studio," kata Pengarah Urusan dan Pengasas Kumpulan Trinity, Datuk Neoh Soo Keat.

Sejumlah 446 unit apartmen perkhidmatan, 320 unit apartmen studio dan 12 unit runcit ditawarkan Zeva. Saiz apartmen Zeva bermula daripada 81.85 meter persegi dengan harganya pula bermula dari RM350,000 seunit.

Elemen hijau

Dengan penyampaian konsep urban moden dalam persekitaran tropika, semua kemudahan di Zeva mudah diakses dengan sistem keselamatan yang rapi. Dipasang kamera litar dengan operasi 24 jam, semua pintu masuk disediakan kawalan kad akses.

"Kami tidak berkompromi dalam aspek keselamatan. Itu antara sebab mengapa Zeva dilihat satu pembangunan perumahan yang serba lengkap untuk sesiapa sahaja, baik pasangan baru berkahwin, keluarga, pelajar mahupun golongan profesional," ujar Soo Keat lagi.

Dari segi kemudahan, apartmen perkhidmatan Zeva bakal dibina dengan kolam renang berukuran saiz Olimpik iaitu 50 meter yang direka khas di atas tingkat atas sebagai penambah nilai kepada penghuni kelak sama ada untuk berekreasi, menghilangkan tekanan selepas waktu kerja atau bersenam dalam persekitaran yang paling ideal.

Di samping itu, setiap blok tersebut juga mempunyai koridor yang akan memudahkan pengaliran udara secara baik, cahaya yang mencukupi dalam bangunan, tidak ketinggalan juga laman tiga tingkat yang akan menghijaukan lagi bangunan tersebut.

"Semua konsep yang direka untuk Zeva menitikberatkan elemen hijau dan persekitaran yang selesa," ujar Soo Keat.

Selain daripada semua kemudahan yang disenaraikan, kemudahan umum lain seperti kafetaria, dewan serbaguna, kawasan barbeku, dobi, pusat jagaan kanak-kanak, taman permainan dan lain-lain turut disediakan.

Bagi apartmen perkhidmatan, ia didatangkan dalam empat pilihan unit iaitu unit dua atau tiga bilik dengan kawasan bermula daripada 81.85 hingga 142.7 meter persegi.

Dalam pada itu, blok studio Zeva pula akan berlokasi di antara Jalan Putra Permai dan Persiaran Pinggiran Putra sekali gus memberi impak pemandangan visual yang terbaik di kawasan itu.

Bakal memiliki kafe taman dengan dilengkapi kemudahan sistem Wi-Fi, unit studio apartmen Zeva diperkenalkan dengan saiz bermula 42.27 meter persegi.

Bercakap mengenai jaringan laluan jalan raya Zeva, Soo Keat berkata, ia sebuah lokasi strategik kerana sangat mudah diakses ke Kuala Lumpur dan Petaling Jaya menerusi lebuh raya utama seperti Lebuh Raya Damansara Puchong (LDP), Lebuh Raya Ekspres Klang Selatan (SKVE) dan projek masa depan Lebuh Raya Ekspres Kinrara Damansara (Kidex).

Semangat raya 1Malaysia

Posted:

Semangat raya 1Malaysia

HARI Raya Aidilfitri turut diraikan penuh meriah oleh rakyat bukan beragama Islam di seluruh negara.


SAMBUTAN Hari Raya Aidilfitri masih hangat dirasai di sebalik kedatangan Hari Kemerdekaan hujung bulan ini. Antara dua sambutan ini, perayaan Aidilfitri oleh rakan-rakan beragama Islam dan hari kemerdekaan oleh seluruh rakyat Malaysia, saya tidak melihat apa-apa perbezaan yang ketara.

Ini kerana kedua-dua sambutan ini sudah menjadi pilihan seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira kaum. Saya sendiri amat teruja dengan kedatangan Syawal, sungguhpun bukan beragama Islam. Mungkin kerana pengaruh rakan sekerja dan rangkaian sosial Facebook yang kecoh dengan aktiviti sepanjang Ramadan dan bakal menyambut Syawal.

Tiba di pejabat, lagu-lagu lebaran dimainkan, semua orang sibuk bercakap mengenai menu berbuka puasa, tentang aktiviti menjelang raya, beli-belah, baju kurung, biskut dan sebagainya.

Walaupun beragama Hindu, saya tidak ketinggalan terikut-ikut untuk berbuka puasa bersama, membeli baju kurung dan malah membuat biskut. Lebih mengujakan, pada hari raya pertama, saya turut mengajak rakan-rakan untuk meraikan perayaan itu di rumah ibu bapa saya di Shah Alam.

Demikian begitu mendalam impak perayaan hari raya dalam hidup saya. Apatah lagi di rumah ibu, di Seksyen 17, Shah Alam jiran tetangga juga kebanyakannya berbangsa Melayu, maka tempias sambutan makin terasa.

Jika dahulu, Shah Alam biasanya kosong menjelang Aidilfitri, kini bandar raya metropolitan itu sudah menjadi 'kampung' kepada generasi sebaya saya yang kebanyakannya sudah berkahwin dan beranak-pinak.

Mereka kini memilih untuk pulang berhari raya di Shah Alam, rumah ibu bapa masing-masing.

Saya juga memilih untuk berbuat demikian kerana ternyata sambutan perayaan itu lebih meriah di Shah Alam berbanding di rumah saya di Pelabuhan Klang.

Sehari sebelum hari raya, saya menyibukkan diri bersembang dengan jiran-jiran yang mengemas rumah, membuat kuih-muih dan membuat persediaan memasak untuk keesokan hari.

"Dah lama tak jumpa kakak. Tahun ini, kakak beraya di sinikah?" soal saya yang dibalas dengan senyuman oleh anak jiran yang lebih mesra dengan panggilan Kak Ina.

"Ya dik, kakak beraya di rumah mak. Mana ada kampung sekarang. Sejak atuk dengan nenek meninggal, kakak beraya di sini dan rumah mertua di Seremban. Lagipun mak dah tua, siapa lagi nak tolong dia," kata Kak Ina sambil mengacau rendang ayam.

Saya pula sedang sibuk memotong bawang dan menyediakan rempah untuk memasak pada keesokan hari. "Eh, adik pun beraya? Sibuk sangat buat persediaan memasak," tanya Kak Ina.

"Saya pun sambut hari raya dengan kawan-kawan. Sebab itulah saya sedang buat persiapan," balas saya tersenyum.

Sebenarnya saya mengambil peluang cuti hari raya, bukan sahaja untuk pulang ke rumah ibu di Shah Alam, bahkan turut mengajak rakan-rakan saya yang tidak menyambut perayaan tersebut dan tidak pulang ke kampung kerana bekerja untuk bersama-sama menikmati barbeku pada malam hari raya.

Tentu sekali semangat perayaan seperti ini tidak hanya terhad dalam kalangan orang Melayu sahaja. Saya akui di Malaysia, semua orang menyambut semua perayaan dan itu adalah keunikan yang hanya terdapat negara kita.

Semoga kita terus mengekalkan keunikan ini menjelang Hari Kemerdekaan dan Hari Malaysia!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


60 peniaga tidak ikut harga raya

Posted:

60 peniaga tidak ikut harga raya

SEBANYAK 58 peruncit dan dua pemborong didapati melakukan kesalahan sepanjang tempoh penguatkuasaan Skim Kawalan Harga Musim Perayaan. - Gambar hiasan


BERA - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengesan sebanyak 60 peniaga dan pemborong melakukan kesalahan sepanjang tempoh penguatkuasaan Skim Kawalan Harga Musim Perayaan bermula 12 Ogos lepas sehingga tamat semalam.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, 58 daripadanya membabitkan peruncit (pekedai) manakala dua lagi merupakan pemborong.

"Sepanjang tempoh dua minggu berkenaan, sebanyak 59,985 premis perniagaan telah diperiksa di seluruh negara dan mereka yang melakukan kesalahan akan dikenakan tindakan sewajarnya," kata beliau.

Ismail Sabri berkata demikian kepada pemberita pada majlis sambutan rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri di Dataran Kerayong Bera di sini semalam.

Beliau berkata, antara kesalahan yang dikesan ialah gagal mempamerkan tanda harga merah jambu pada barang kawalan dan tidak mempamerkan sebarang tanda harga dan menjual barang lebih daripada harga yang ditetapkan.

Menurutnya, kerjasama dan aduan orang ramai berkaitan pekedai melakukan kesalahan seperti menaikkan harga barang jualan, tanpa tanda harga dan kesalahan lain membantu pihaknya bertindak tegas ke atas peniaga terbabit.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Sedari realiti kemakmuran negara

Posted:

Sedari realiti kemakmuran negara

NAJIB melayan sebahagian daripada 70,000 pengunjung mengambil juadah pada majlis rumah terbuka Aidilfitri Perdana Menteri di Pekan semalam.


PEKAN - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meminta rakyat supaya tidak membuat 'perubahan' yang belum pasti menjamin kemakmuran dan kesejahteraan kepada mereka.

Bukan semua perubahan membawa kepada sesuatu yang baik, kata Najib, sambil mengingatkan supaya rakyat tidak menukarkan sesuatu yang mereka boleh bergantung harapan daripada memberi kepada pihak lain yang ternyata belum terbukti rekod perkhidmatannya.

"Kita mestilah berpegang kepada sesuatu yang kita tahu, insya-Allah kita (kerajaan Barisan Nasional) akan membawa kepada keadaan yang lebih baik pada masa akan datang," kata Najib ketika berucap pada majlis rumah terbuka Aidilfitri yang dihoskan beliau dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor di Taman Tasik Sultan Abu Bakar dekat sini semalam.

Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah adalah antara lebih 70,000 tetamu yang menghadiri majlis rumah terbuka Perdana Menteri itu. Turut hadir ialah Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob dan barisan kepimpinan negeri.

Najib mengingatkan rakyat supaya jangan mudah termakan janji manis pembangkang yang ternyata gagal mentadbir empat buah negeri yang dimenangi selepas Pilihan Raya Umum 2008.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lelaki mati leher dikelar

Posted:

Lelaki mati leher dikelar

Oleh MALINDA MALIK
berita@kosmo.com.my

ANGGOTA polis menjalankan siasatan di rumah Ghadzali yang ditemui mati dibunuh di Balik Pulau, Pulau Pinang semalam.


GEORGE TOWN – Seorang lelaki tergamam apabila kedatangan ke rumah sahabat baiknya dikejutkan dengan penemuan mayat rakannya itu yang menjadi mangsa pembunuhan kejam di Kampung Sungai Pinang, Balik Pulau di sini semalam.

Mayat Ghadzali Ahamad, 53, ditemui kira-kira pukul 10 pagi semalam dalam keadaan kedua-dua belah tangan terikat serta kesan kelar di leher bersama tompokan darah.

Difahamkan, sebelum ditemui, rakan mangsa berasa curiga apabila mangsa tidak keluar selepas dipanggil berkali-kali.

Dia datang ke rumah mangsa untuk membawa lelaki itu ke Hospital Balik Pulau bagi mendapatkan rawatan susulan berhubung penyakit asma yang dihidapinya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Senior Asisten Komisioner Mazlan Kesah berkata, rakan mangsa yang menyangka dia masih tidur menunggu hampir 10 minit sebelum dia mendapati pintu dan tingkap tertutup selepas membuat pemeriksaan di sekeliling rumah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


15 tahun San Francisco Coffee

Posted:

15 tahun San Francisco Coffee

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

RAHIM Zin (dua dari kiri) dan warga SFCC meniup lilin pada kek ulang tahun San Francisco Coffee yang ke-15.


MENGHIDANGKAN kopi premium segar buatan tangan yang dipanggang, San Francisco Coffee ternyata berjaya menambat hati rakyat Malaysia dengan rasa kopi yang unik.

Menariknya kini, syarikat yang dimiliki oleh San Francisco Coffee Company (SFCC) itu, tidak hanya memberi penekanan untuk menghasilkan rasa kopi yang hebat semata-mata.

Hal ini kerana, sebagai salah satu inisiatif tanggungjawab korporat sosial (CSR) , syarikat tersebut turut prihatin dalam pembangunan industri seni tempatan yang semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia.

Sempena sambutan ulang tahun ke-15 di Malaysia, San Francisco Coffee menjalinkan kolaborasi dengan 15 buah kumpulan muzik bebas (indie) dan 15 jurugambar bebas untuk mempromosikan golongn seni itu dengan acara kemuncaknya di White Box, Map, Publika Solaris Dutamas, Kuala Lumpur Julai lalu.

Pengerusi SFCC, Datuk Rahim Zin memberitahu, kolaborasi tersebut merupakan salah satu langkah syarikatnya untuk mempromosikan kumpulan muzik indie dan karya-karya jurugambar bebas yang sinonim dengan golongan belia remaja.

"Penglibatan mereka bermula pada bulan Jun lalu, apabila kumpulan muzik ini mengadakan persembahan di beberapa rangkaian San Francisco Coffee sekitar Lembah Klang yang turut dimeriahkan dengan pameran hasil karya jurugambar bebas.

"Ini juga merupakan salah satu cara pihak kami menyatakan penghargaan kepada pelanggan setia yang menyokong rangkaian kami sejak 15 tahun lalu," katanya.

Malam kemuncak acara sambutan ulang tahun itu dihadiri oleh 300 tetamu jemputan dengan diserikan persembahan dua orang penyanyi tempatan iaitu Atilia dan Reza Salleh.

"Ini merupakan batu loncatan kepada perkembangan muzik tanah air dan juga satu landasan kepada kami selaku pejuang muzik indie untuk meluaskan pengaruh muzik kami," kata Syarul Reza Abd. Aziz, 33, selaku vokalis kumpulan muzik aliran pop alternatif, Lab The Rat.

Menurut Reza, kumpulannya mempunyai pertambahan peminat di laman sosial, Facebook selepas pihak SFCC mengundang Lab The Rat untuk mengadakan persembahan di salah satu rangkaian San Francisco Coffee, Ampang pada bulan lalu.

Seorang jurugambar bebas, Suchen SK pula berbangga apabila hasil karyanya dipilih oleh pihak SFCC untuk dipamerkan sempena acara kemuncak sambutan ulang tahun ke-15 San Francisco Coffee.

"Tema yang ditonjolkan ialah perubahan dan pembangunan Malaysia dalam jangka masa 15 tahun lalu. Saya tidak menyangka karya fotografi saya dengan menggunakan tokoh pemimpin negara, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai subjek utama, menepati tema yang ditetapkan. Ini merupakan satu penghargaan kepada saya," katanya.

Menerusi acara tersebut, pihak SFCC juga telah mengumumkan Jousia Siani, 40, sebagai pemenang peraduan menulis slogan, 'When I Was 15 ... 'yang telah dijalankan sepanjang bulan Jun lalu.

Pemenang menerusi acara tersebut menerima hadiah utama berupa tiket penerbangan seramai dua orang ke San Francisco, Amerika Syarikat (AS) dan mendapat bekalan kopi percuma selama setahun.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Chong Wei masih ada peluang

Posted:

Chong Wei masih ada peluang

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my

CHONG WEI masih berpeluang untuk beraksi pada Sukan Olimpik 2016.


ATAS kertas, Datuk Lee Chong Wei masih berpeluang beraksi pada temasya Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, Brazil.

Bagaimanapun, semua itu hanya akan menjadi kenyataan jika perancangan yang teratur dilakukan mulai sekarang bagi membolehkan Chong Wei beraksi sekali lagi di pentas Olimpik.

Hakikat itu diakui sendiri oleh ketua jurulatih badminton perseorangan negara, Rashid Sidek.

Menurut Rashid, Chong Wei masih boleh beraksi pada Olimpik 2016 jika pemain No. 2 dunia itu bersikap selektif dengan menyertai kejohanan utama di peringkat antarabangsa.

"Prestasi Chong Wei sebenarnya sangat bagus pada tahun ini tetapi setelah dihimpit beberapa masalah kecederaan, sesi latihannya terus terganggu.

"Jadi kita perlu pilih kejohanan-kejohanan utama yang menyumbang merit (ke Sukan Olimpik) dan yang tidak penting, mungkin boleh dielakkan bagi mengurangkan risiko kecederaan yang tinggi terhadapnya.

"Chong Wei sudah berusia 30 tahun, jadi kadar proses pemulihan mungkin lambat berbanding sebelum ini.

"Jika dia berumur 20 atau 22 tahun, kita boleh asak dia lagi untuk mengikuti latihan yang lebih keras," kata Rashid kepada Kosmo! baru-baru ini.

Rashid berkata, tumpuan Chong Wei kini tidak harus tertumpu kepada misi menyumbang pingat emas Olimpik, sebaliknya lebih kepada aspek kecergasan.

"Buat masa ini, hanya (bintang China) Lin Dan dan Chong Wei sahaja yang berada di tahap yang tertinggi, (prestas) pemain-pemain yang lain masih jauh di belakang mereka.

"Selagi kita boleh mengekalkan prestasi Chong Wei dalam tempoh beberapa tahun lagi saya rasa ia sudah cukup baik.

"Apa yang paling penting sekarang, kita cuba mengelakkan Chong Wei daripada mengalami kecederaan yang serius lagi," ujar Rashid.

Sebelum beraksi pada Sukan Olimpik 2012, Chong Wei ditimpa beberapa siri kecederaan sehingga menjejaskan persiapannya bagi menghadapi temasya di London.

Ketika aksi final Seluruh England menentang Lin Dan pada Mac lalu, Chong Wei terpaksa menarik diri akibat mengalami kecederaan di bahagian bahu.

Dua bulan kemudian, Chong Wei sekali lagi dirundung malang apabila mengalami kecederaan di bahagian buku lali kanan ketika beraksi pada kempen Piala Thomas di Wuhan, China.

Kelantan di landasan tepat

Posted:

Kelantan di landasan tepat

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

MOHD. AFIQ (tengah) diasak penjaga gol Kedah, Helmi Eliza pada aksi Kumpulan B Piala Malaysia di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu kelmarin.


LALUAN Kelantan kembali cerah selepas mencatat kemenangan sulung 2-1 ke atas Kedah pada aksi Kumpulan B kempen Piala Malaysia di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu malam kelmarin.

Kemenangan tersebut cukup bermakna selepas skuad The Red Warriors tewas mengejut 0-2 kepada Terengganu pada aksi pertama di Kuala Terengganu, Rabu lalu.

Pengendali Kelantan, Bojan Hodak berkata, keputusan positif yang dicatat pasukan itu cukup menggembirakan terutama ketika beliau tidak mempunyai pilihan lain kecuali menang.

Menurutnya, Kelantan nyata menguasai permaianan tersebut dengan melakukan asakan serta mencipta banyak peluang biarpun pasukan itu dilihat agak tempang tanpa beberapa tonggak utama.

"Saya gembira dengan keputusan ini terutamanya dalam tempoh 60 minit pertama kecuali kelalaian kita menyebabkan Kedah berjaya mencipta gol seawal minit kelima. Sepatutnya ia tidak berlaku kerana ini adalah perlawanan kedua.

"Kita melakukan asakan awal dan situasi itu menyebabkan kami agak keletihan pada penghujung perlawanan. Selain itu, kami juga membenarkan lawan menguasai permainan pada 20 minit terakhir tetapi kami mampu menyerap asakan dengan baik," katanya ketika ditemui selepas tamat perlawanan.

Tambahnya, selepas berjaya mendahului Kedah pada babak pertama, Kelantan bermain lebih santai dan mengawal perlawanan kecuali beberapa serangan balas pantas untuk memerangkap pemain Kedah.

"Dua perlawanan dalam tempoh tiga hari cukup memenatkan, pemain tidak boleh berlari sepanjang masa, turun dan naik. Selepas ini kita berdepan perlawanan yang cukup penting.

"Kita beraksi tanpa beberapa tonggak, Indra (Putra Mahayuddin) menghadiri perkahwinan adiknya dan ia memang dirancang sejak sekian lama dan saya tidak mempunyai pilihan kecuali memberinya pelepasan.

"Khairul Fahmi juga ada masalah kecederaan termasuk Muhammad Ghaddar dan saya tidak mahu mengambil risiko. Saya memberi mereka rehat untuk pulih sepenuhnya. Namun, keputusan ini cukup baik dan saya gembira menerimanya," ujarnya.

Mengulas mengenai pertembungan dengan ATM, Selasa ini, Hodak cukup optimis pasukannya mampu melakukan sesuatu untuk berada pada kedudukan lebih selepas melayakkan diri ke pusingan seterusnya.

"Kami akan cuba menang, mereka mempunyai beberapa pemain kebangsaan tetapi kami pasukan yang baik. Mungkin sukar untuk memenangi perlawanan di tempat lawan tetapi kami mampu melakukannya di gelanggang sendiri.

"Saya perlu jujur, sebelum menentang Terengganu kita berdepan masalah besar. Enam atau tujuh pemain tidak beraksi pada perlawanan persahabatan, empat pemain baru kembali dari skuad kebangsaan dan sebahagiannya cedera.

"Saya rasa malam ini (kelmarin) kami beraksi dengan lebih baik berbanding ketika menentang Terengganu dan saya harap aksi kami akan sentiasa meningkat dari semasa ke semasa," jelasnya.

Selangor belum panik

Posted:

Selangor belum panik

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


BALABAN (kanan) cuba mengekang pergerakan pemain Pahang, Mohd. Fauzi pada aksi Kumpulan D kempen Piala Malaysia di Stadium Shah Alam kelmarin.


PENGENDALI Selangor, Irfan Bakti Abu Salim masih belum mahu menekan 'butang' panik biarpun 'misi 33' tampak semakin samar selepas seri 2-2 dengan Pahang pada aksi Kumpulan D kempen Piala Malaysia di Stadium Shah Alam malam kelmarin.

Menurut beliau, masih terlalu awal untuk 'mengibar bendera putih' kerana aksi peringkat kumpulan baharu sahaja memasuki perlawanan kedua.

"Masih terlalu awal untuk mengaku kalah, saya percaya pemain akan bangkit dalam baki perlawanan selepas ini.

"Tahun lepas (semasa mengendalikan Terengganu), saya lihat Selangor juga 'lambat panas' dalam aksi awal kempen Piala Malaysia.

"Justeru, saya harap kami dapat memenangi kedua-dua perlawanan menentang T-Team sama ada di tempat lawan ataupun di gelanggang sendiri selepas ini bagi mengelak terlalu jauh ketinggalan di belakang Pahang dan Sarawak," katanya selepas tamat perlawanan.

Dalam perlawanan kelmarin, skuad Gergasi Merah ketinggalan menerusi jaringan penyerang pelawat, Maycon Calvalho seawal minit ke-14.

Begitupun, kelebihan skuad Tok Gajah tidak bertahan lama selepas arkitek Selangor, Safiq Rahim berjaya menyamakan kedudukan menerusi sepakan percuma menarik dua minit kemudian.

Pahang kembali di depan apabila Mohd. Fauzi Roslan bijak memanfaatkan hantaran Maycon pada minit ke-24 sebelum Bosko Balaban menyelamatkan maruah Merah Kuning apabila bijak menyamakan kedudukan kira-kira 20 minit sebelum perlawanan tamat.

Untuk rekod, Selangor sebelum ini dikejutkan Sarawak dengan keputusan 1-2 dalam aksi pembuka tirai kumpulan di Stadium Kuching, Rabu minggu lalu.

Pahang pula berkongsi empat mata dengan Sarawak yang sekadar seri tanpa jaringan dengan T-Team dalam satu lagi aksi kumpulan kelmarin.

Mengulas lanjut, Irfan Bakti yang sedikit kecewa dengan kegagalan pasukannya menguasai jentera tengah kelmarin turut mengakui penyerang pinjaman, Rozaimi Abdul Rahman masih memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan corak taktikal Gergasi Merah.

"Saya percaya Rozaimi akan kembali bangkit dalam beberapa perlawanan lagi, jadi berikannya sedikit masa," katanya yang turut memuji persembahan seorang lagi pemain pinjaman dari USM FC, S. Veenod.

Malam esok, Selangor akan berkunjung ke Kuala Terengganu menentang T-Team sementara Pahang akan melayan kunjungan Bujang Senang di Stadium Darul Makmur, Kuantan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


APMM gagalkan cubaan seludup 200 tong gas

Posted:

APMM gagalkan cubaan seludup 200 tong gas

25/08/2012 8:10pm

TAWAU — Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) di sini menggagalkan cubaan menyeludup 200 tong gas memasak dari Tawau menggunakan bot, petang semalam.

Pengarah Operasi APMM Tawau, Komander Maritim Azman Samsudin berkata, tong gas berkenaan dirampas dari sebuah bot panjang yang dalam perjalanan ke Sungai Haji Kuning, Pulau Sebatik pada 5.30 petang selepas diperiksa di kawasan perairan Tawau.

"Semasa pemeriksaan dilakukan, terdapat seorang juragan warga tempatan dan seorang penumpang wanita warga Indonesia berumur lingkungan 20-an dan 30-an dalam bot tersebut," katanya dalam kenyataan hari ini.— BERNAMA

Pelajar dikhuatiri lemas ketika bermain rakit

Posted:

Pelajar dikhuatiri lemas ketika bermain rakit

25/08/2012 7:35pm

KOTA BHARU — Seorang kanak-kanak lelaki dikhuatiri lemas ketika bermain rakit bersama empat rakannya di Sungai Lebir, dekat Kampung Tualang di Kuala Krai, hari ini.

Mangsa, Mohd. Ikram Zainuddin, 12, murid Tahun Enam Sekolah Kebangsaan Sultan Yahya Petra I, Kuala Krai, gagal menyelamatkan diri apabila rakit yang dinaiki dikatakan terbalik dan dibawa arus sungai itu, kira-kira pukul 1.30 tengah hari.

Ketua Polis Daerah Kuala Krai, Supt. Abd. Rahman Jaafar berkata, empat rakan mangsa yang berumur sebaya dengannya dapat menyelamatkan diri.

Sehingga pukul 6 petang ini, gerakan mencari yang dilakukan oleh agensi penyelamat dan penduduk kampung masih gagal menemui mangsa, katanya ketika dihubungi dari sini, hari ini.— BERNAMA

Mangsa culik lanun Nigeria, George tiba di M’sia

Posted:

Mangsa culik lanun Nigeria, George tiba di M'sia

25/08/2012 7:08pm

SEPANG — George Lipih Ambo, rakyat Malaysia yang diculik sekumpulan lanun di Teluk Guinea, Nigeria selama 20 hari tidak pernah terfikir boleh kembali ke tanah air dan bersatu dengan keluarga.

Anak kelahiran Sri Aman, Sarawak yang masih dalam keadaan trauma ketakutan berikutan berhadapan dengan senjata api M16 sepanjang 20 hari itu, tidak dapat mengawal perasaan apabila bertemu ahli keluarga setibanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 2.45 petang tadi.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada Tuhan yang menyelamatkan saya, juga pada rakyat Malaysia yang banyak mendoakan keselamatan saya termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak atas sokongan beliau dalam usaha menyelamatkan saya.

"Fikiran saya masih terganggu... saya tidak tahu apa nak cakap," katanya kepada pemberita sebaik tiba di KLIA di sini, hari ini.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Apple menang kes saman paten

Posted:

Apple menang kes saman paten

SEORANG pengurus Korea Selatan menunjukkan telefon pintar Galaxy S (kanan) dan iPhone (kiri) di sebuah kedai di Seoul pada 27 Julai lalu.


SAN JOSE, California - Selepas setahun pertikaian di mahkamah membabitkan Samsung dan Apple, seorang juri di Amerika Syarikat (AS) kelmarin memutuskan pengeluar telefon pintar dari Korea Selatan itu didapati menciplak teknologi yang digunakan untuk menghasilkan iPhone dan iPad.

Susulan keputusan tersebut, panel juri sebuah mahkamah di sini memerintahkan syarikat Samsung untuk membayar ganti rugi berjumlah AS$1.05 bilion (RM3.25 bilion) kepada Apple.

Bagaimanapun, Samsung yang popular dengan telefon pintar Galaxy S dan komputer tablet Galaxy Tab akan mengemukakan rayuan berhubung keputusan tersebut.

Perkembangan itu berlaku selepas sebuah mahkamah Korea Selatan kelmarin mendapati Samsung tidak meniru telefon bimbit keluaran Apple.

Pertikaian kedua-dua gergasi elektronik tersebut bermula apabila firma Apple Inc. memfailkan saman melibatkan pelanggaran paten oleh Samsung pada April 2011.

Apple telah melantik pasukan peguam terhandal di AS bagi menuntut gantirugi AS$2.5 bilion (RM7.75 bilion) daripada pesaing terhebatnya, Samsung.

Dalam saman tersebut, firma yang diasaskan bersama oleh mendiang Steve Jobs itu mendakwa Samsung Electronics Co. meniru teknologi dan inovasinya.

Namun, Samsung melakukan saman balas dengan menuntut gantirugi AS$399 juta (RM1.24 bilion) daripada Apple Inc.

Dalam hujah penggulungannya, peguam Apple, Harold McElhinny mendakwa Samsung mengalami 'kebuntuan reka bentuk' selepas pelancaran iPhone pada tahun 2007.

Samsung, katanya, mengambil kesempatan di atas kejayaan gajet berkenaan apabila memperkenalkan jenama telefon pintar Galaxy S dengan ciri-ciri serupa.

Terdahulu, pasukan peguam Apple menyatakan, hampir tiada perbezaan pada telefon pintar iPhone dan Galaxy.

Peguam-peguam Samsung bagaimanapun berkata, beberapa inovasi seperti skrin besar pada siri telefon Galaxy yang sebelum ini terdapat pada iPhone, diperkenalkan bagi memenuhi permintaan pengguna telefon pintar.

Panel juri berkenaan yang dianggotai oleh tujuh lelaki dan dua wanita mula bersidang Rabu lepas.

Samsung setakat ini telah menjual 22.7 juta buah telefon pintar dan tablet yang didakwa Apple meniru teknologinya.

McElhinny seterusnya berkata, jualan gajet-gajet berkenaan mencecah AS$8.16 bilion (RM25.55 bilion) sejak Jun 2010.

Sehingga kini, Apple dan Samsung menguasai lebih separuh jualan telefon pintar di dunia.

Namun, Samsung muncul sebagai pesaing terbesar Apple dan mengatasi firma AS berkenaan sebagai pengeluar terbesar telefon pintar di peringkat global.

Model telefon pintar Galaxy dijana perisian Android yang diberikan percuma oleh Google Inc. kepada Samsung dan beberapa pengeluar telefon pintar lain.

Dalam samannya, Apple turut menuntut Samsung menarik kedua-dua jenama telefon dan komputer tabletnya daripada pasaran AS.

Saman serupa telah dikemukakan di beberapa negara lain termasuk Australia, Britain dan Jerman.

Pasaran telefon pintar dan komputer tablet global masa kini dianggarkan bernilai AS$219 bilion (RM685.79 bilion). - Agensi

Insiden tembakan di New York bukan angkara pengganas

Posted:

Insiden tembakan di New York bukan angkara pengganas


BEBERAPA anggota polis menghampiri mayat penembak, Jeffrey Johnson (gambar kecil) yang terbaring di kaki lima dekat Bangunan Empire State di New York kelmarin.


NEW YORK - Seorang bekas pekerja kedai pakaian wanita menembak mati bekas rakan sekerjanya di luar Bangunan Empire State di sini kerana dibelenggu perasaan tidak puas hati sebelum dia ditembak mati pihak polis kelmarin.

Seorang pegawai polis, Komisioner Ray Kelly berkata, dua orang terbunuh manakala sembilan lagi cedera dalam kejadian itu.

Mengulas serangan tersebut, Biro Siasatan Persekutuan menafikan (FBI) menafikan insiden memiliki kaitan dengan pengganas.

Menurut Kelly, penembak dikenal pasti sebagai seorang bekas pekerja yang "tidak berpuas hati", Jeffrey Johnson, 53, manakala mangsanya Steve Ercolino pula berusia 41 tahun.

Ujarnya, penyerang menggunakan sepucuk pistol kaliber .45 dengan kapasiti lapan butir peluru.

Dia menembak lelaki berkenaan sebanyak tiga kali di kepala di kedai pakaian Hazad Imports di sini.

Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg memberitahu, penembak kemudian cuba melarikan diri tetapi bertembung dengan dua anggota polis yang menerima aduan tentang insiden tersebut.

"Penyerang mengacukan pistol ke arah anggota polis dan cuba menembak mereka," kata Bloomberg.

"Polis membalas tembakan dan membunuh lelaki tersebut," tambahnya.

Menurut Bloomberg, sebahagian kecederaan orang awam dalam kejadian itu mungkin berpunca daripada peluru sesat yang ditembak oleh kedua-dua anggota polis itu.

Senator Negeri New York, Malcolm Smith pula memberitahu sebuah stesen televisyen tempatan bahawa Johnson telah menembak bekas pengurusnya.

Beberapa jiran Johnson memberitahu, mereka mengenali lelaki itu sebagai seorang yang sopan tetapi pendiam.

Selain bandar raya ini, sebuah lagi kota metropolitan AS, Chicago turut mengalami peristiwa berdarah apabila 19 orang cedera dalam lapan insiden tembakan, kata polis kelmarin. - Agensi

19 maut loji penapis minyak meletup di Venezuela

Posted:

19 maut loji penapis minyak meletup di Venezuela

KEADAAN loji penapis minyak di bandar Amuay yang terbakar semalam.


CARACAS - Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh manakala lebih 50 lagi cedera apabila loji penapis minyak terbesar di Venezuela meletup awal semalam.

Negara berkenaan merupakan pengeluar minyak terbesar di Amerika Selatan.

Letupan berlaku di fasiliti penapis minyak di bandar Amuay dalam negeri Falcon di barat daya Venezuela.

"Antara mangsa yang maut termasuk seorang kanak-kanak berusia 10 tahun," kata Gabenor Falcon, Stella Lugo.

Menurutnya, sebanyak 53 yang lain cedera dalam kejadian tersebut dengan angka korban dan kecederaan dijangka terus meningkat.

Menteri Tenaga Rafael Ramirez berkata, letupan dipercayai akibat kebocoran gas dengan punca sebenar kejadian masih disiasat.

Jelas Ramirez, letupan itu amat kuat menyebabkan kerosakan besar bukan hanya ke atas loji berkenaan tetapi beberapa kedai dan kediaman di sekitar lokasi kejadian.

Kebakaran berjaya dikawal pada pagi semalam. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

1 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Merdeka karya

Posted:

Merdeka karya

SATU hal yang jelas apabila berbicara dengan tiga rangkaian jiwa besar ini terletak pada susunan bahasanya. Jujur dalam melemparkan buah fikiran, tambah selesa apabila setiap ayat menjadi penjelas bait-bait yang ikhlas dan membina.

Mereka bukan sekadar berkongsi tetapi turut memberi pengamatan dan pengajaran tentang apa yang pernah mereka lalui. Itu satu hal yang sewajarnya dipelajari oleh anak-anak muda dalam berkomunikasi - bagaimana Pyan Habib, Ramli Sarip dan Khalid Salleh melontar kata dan memerdekakan jiwa yang mendengar ceritera mereka.

Masjid India di Kuala Lumpur menjadi saksi gaya santai tiga seniman ini disatukan.

Mereka berkongsi cerita dan waktu, walaupun bukan berjanji tetapi jodoh sering membawa mereka ke situ.

Kata Pyan Habib: "Selangor Mansion ialah tempat kutu. Dari tempat minum teh tarik di sini, kita boleh nampak KLCC," guraunya tentang keintiman berada di sebuah restoran mamak di Selangor Mansion.

Bebas intelek

Ditilik kronologi dan titik temu, Pyan Habib pernah berkolaborasi dengan Ramli Sarip dalam filem Kembara Seniman Jalanan. Khalid dan Pyan pula bergabung bawah satu payung bernama Anak Alam sejak awal tahun 1970-an lagi.

"Saya kenal Khalid tak lama, tapi rasa macam dah lama," tutur Ramli.

Mencelah sebelum lelaki dari Singapura itu bertutur lebih lebar, Khalid yang mesra digelar Wak itu mencelah: "Benda ini misteri. Kadang-kadang kita rasa kita kenal padahal hanya kenal dari jauh."

Disambung semula oleh Ramli: "Ada kerinduan dan kemesraan dan bila duduk bersama, kita ada penghormatan sesama sendiri. Itu yang paling best."

Tersenyum sebelum bahagiannya tiba untuk mula menyusun ayat, suara 'mahal' daripada kerongkong penyair luar biasa, Pyan pula menoleh saat mula mereka boleh bersatu jadi kawan.

"Wak pernah jadi teman serumah saya, masa itu kami sama-sama dalam Anak Alam. Tapak Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan sekarang itu dahulu rumah kami.

"Dia juga pernah berlakon bawa karakter saya dalam drama Gelisah Seorang Seniman. Pertama kali jumpa Ramli dalam filem Kembara Seniman Jalanan," berbutir dan jelas kedengaran suara Pyan seperti terkenang kisah lama.

SEDAR ruang, sedar diri dan sedar Tuhan, itu antara lain kata mutiara yang dikongsi Wak Khalid.


Mukadimah kepada 'perikatan' Pyan, Ramli dan Khalid itu hanyalah persahabatan namun di sebalik pertemuan terancang itu juga, nawaitu kami adalah untuk menelaah erti kemerdekaan yang ada dalam alir darah seniman masing-masing.

Mendahului rakan-rakan lain, sebutir demi sebutir falsafahnya yang ampuh di dadanya mula keluar daripada mulut Wak Khalid.

Hukum alam

"Tidak semua orang boleh berkarya, sebaliknya orang yang diberikan anugerah dan kelebihan sahaja. Kelebihan itu pula harus difikirkan untuk hal yang bagaimana. Kalau buat filem, filem yang bagaimana, yang mendaulatkan agama, bangsa dan negara.

"Saya percaya setiap orang ada tanggungjawab untuk angkat sesebuah isu jadi bahan pemikiran, untuk dilihat dengan pandangan berilmu dan bukan sekadar 'pak turut'," katanya sarat memberi contoh perfileman Hollywood sebagai propaganda yang berjaya membentuk kuasa Amerika Syarikat sebagai negara terkuat dunia.

Menjawab persoalan terhadap rungutan bahawa anak Malaysia tidak cukup merdeka dalam berkarya dek kekangan kenegaraan, agama dan budaya, Wak tersenyum sinis.

"Setiap manusia bebas mengeluarkan pandangannya tapi sejauh mana erti kemerdekaan itu difahami dengan jelas, ia masih satu persoalan yang bersilang tindih. Bebaskah diri dan negara itu untuk beraja sebagai sebuah negara merdeka?

"Adakah amalan-amalannya itu merdeka dari segi agama, bangsa dan negara? Merdekakah orang yang melaung-laungkan ungkapan merdeka itu?" lontar Wak kembali kepada soalan asal.

Percaya aliran yang ada dalam jiwanya, sebagai pelakon, penyair bahkan juga penulis yang menghasilkan buku Melayu Hilang Di Dunia, Wak berasa dia seorang yang merdeka dan bebas membentuk acuan karyanya.

"Lepas buku itu diterbitkan, saya kena belasah balik oleh pemimpin ataupun ahli ulama. Saya terbuka untuk dikritik," katanya.

Mendengar dan kemudian mengangguk setuju dengan penyataan daripada Wak Khalid, giliran Ramli untuk berwacana.

'MENANGKAP' kata-kata mutiara mereka bertiga ini merupakan sebuah makanan jiwa buat yang mendengar.


"Kalau tujuan penulisan itu dilihat untuk menderhaka, saya percaya dia sudah kena tangkap. Maknanya tulisan dia ada logiknya dan dia ada kebebasan di situ.

"Bercakap soal bebas atau merdeka, di mana pun kita berada kita tidak bebas sepenuhnya. Apa yang boleh kita lakukan ialah menghormati kemerdekaan itu dengan cara terbaik. Ikut hukum alam. Di hutan atau di laut sekali pun, manusia masih kena ikut peraturan.

"Di pentas persembahan juga, kita kenal pentas, kenal masyarakat. Walau sehebat mana pun kita, tapi apabila kita ke Mekah misalnya, kita kena sujud di tempat yang sama," kata Ramli yang kemudiannya dipintas oleh Wak Khalid.

"Saya lihat perkara itu lebih kepada disiplin dan peraturan hidup. Peribahasa Melayu sendiri menyebut, masuk kandang kerbau menguak, masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum. Kita kena ikut tema. Macam hari ini, saya suka santai, tapi diminta pakai baju Melayu, saya kena akur," celah Wak.

Faham sisi diskusi dengan membaca gerak bibir dua sahabat, mahu lebih jelas, Pyan minta soalan yang sama ditulis atas buku catatan yang dikeluarkan dari beg sandangnya.

Ruang bercakap

Sebaik membuka mulut, lelaki berusia 54 tahun punya aura yang cukup besar. Seperti kata Ramli, daripada seorang kutu jalanan, dia baca puisi dengan keadaannya yang luar biasa. Pyan kemudian dikenali sebagai Osman Tikus, sebuah sejarah dan simbol.

Dia kemudian menjadi penyunting surat khabar sebelum berhenti demi meneruskan ruang berkarya ikut cara yang disukai. Insan-insan seni seperti Wak Khalid dan Pyan juga disifatkan Ramli sebagai spesies-spesies terakhir kerana lebih banyak mengalami kesusahan dalam hidup.

"Minta sikit ruang untuk bercakap, bila merdeka kena ruang untuk mengkritik. Saya cuma berkarya dan baca puisi tanpa dilihat sebagai pembangkang.

"Sejak dahulu lagi saya baca puisi, mengkritik apa sahaja tapi okey. Sekarang sahaja, kritik sikit, terus orang lihat kita sebagai pembangkang, tak semestinya.

"Saya boleh pergi kanan atau kiri, dahulu atau sekarang, saya masih orang yang sama. Tapi kalau orang tidak mahu panggil dan dengar puisi saya bagaimana mereka hendak tahu saya jenis yang hentam kerajaan atau tidak?

BUKAN hanya untuk sesi ini, tetapi restoran mamak di Selangor Mansion ini sering menjadi lokasi pertemuan jiwa dan bahasa ketiga-tiga seniman terkenal ini.


"Generasi baharu, budak-budak indie sebaliknya yang ada inisiatif hulur jemputan untuk saya. Dengar dulu, baru tahu. Lain-lain, saya setuju dengan pendapat Wak dan Ramli," lontar Pyan Habib.

Gema daripada lubuk jiwa Pyan banyak yang cuba diluahkan. Beroleh ruang sebegini juga satu penghormatan buatnya untuk masih dilihat relevan dengan arus damai dan kesejahteraan negara. Seorang penyair sepertinya ialah pemerhati yang tidak terikat oleh mana-mana kepentingan pihak lain.

"Saya berkarya dan baca puisi untuk beli beras," letusnya.

Menutup kembara dan keseniman daripada tiga jiwa ini, Wak Khalid sekali lagi membuat penyataan: "Kesenimanan dari kesedaran kemanusiaan itu perkara. Sempadannya ialah sedar ruang, sedar diri dan sedar Tuhan. Ada semua elemen yang saling berkait itu, selamatlah hidup tak kira dalam pengkaryaan apa pun."

Gambit hendak bersih nama

Posted:

Gambit hendak bersih nama

LAGAK Gambit (kanan) dan Safee Sali serta Khairul Fahmi dalam program Nusantara Jaya Safee Sali.


GAMBIT SAIFULLAH tidak malu mengakui bahawa namanya dikenali melalui cerita yang kurang enak.

Bermula daripada cerita sikap keras kepalanya hinggalah kontroversi klip video Prema Yin arahannya bertajuk Menarilah, semua itu memberi imej negatif terhadap Gambit.

Ralatnya dia, semua cerita itu tersebar daripada mulut ke mulut. Walhal menurutnya, ada penyampai cerita yang tidak mengenalinya sama sekali. Malah gelaran poyo secara semberono dipalitkan kepada dirinya.

Bertemu Gambit, dia berkata, dia seorang yang peramah namun bukan dengan semua orang. Gambit turut menyatakan dia seorang yang gemar bercakap, malah bertegas bahawa dia bukan manusia hipokrit.

"Banyak orang yang tidak memahami saya tetapi senang-senang melemparkan tuduhan. Saya harap orang dapat melihat sisi positif saya.

"Saya peramah tapi pada masa yang sama memiliki sifat pemalu. Sifat itulah yang dianggap sombong selama ini. Apa yang penting bagi saya ialah sikap jujur, itu yang sentiasa saya pamerkan," hujahnya.

Pada satu sisi, dia melihat skil komunikasinya perlu diperbaiki. Malah lebih daripada itu, dia memilih Lina Merican yang merupakan pengurus Awal Ashaari untuk mengendalikan kerjayanya yang sememangnya memerlukan komunikasi berterusan dengan pelbagai pihak.

"Perjalanan kerjaya saya bagus cuma saya inginkan sebuah pasukan yang boleh melancarkan lagi pergerakan saya.

"Saya juga hendak membersihkan diri daripada segala kata-kata orang terhadap saya.

"Saya tidak pernah berhenti berlakon tetapi sekarang lebih menumpukan kepada kerja-kerja produksi," katanya yang muncul dengan program Nusantara Raya Safee Sali yang ditayangkan pada hari raya kedua lalu.

Menerajui produksi Eightball Productions, selepas muncul dengan projek terbaharu berbentuk travel log yang mempamerkan sisi lain Safee Sali bersama kelab bola sepak Pelita Jaya dari Indonesia, Gambit merancang untuk menghasilkan lebih banyak program sebegitu.

"Saya banyak mengembara, jadi saya mahu fokus terhadap program yang berbentuk kembara.

"Selepas ini, produksi saya akan muncul dengan program yang berbentuk sama namun belum ditentukan siapakah selebriti atau tokoh sukan yang terlibat," ujarnya.

Sebagai penerbit, kata Gambit, dia ingin produknya berbentuk mentah dan real tetapi ada nilai komersial.

"Sebagai seorang hos pula, saya mahu khalayak melihat saya sebagai pengembara dan merasai penjelajahan saya," ujar Gambit jujur.

"Tujuan utama saya keluar dengan program sebegini adalah untuk membuahkan inspirasi sebagaimana saya mendapat inspirasi dengan menonton program sebegitu.

"Ia juga sebuah pencarian jiwa untuk saya. Penonton juga dapat mengenali diri saya yang sebenar.

"Paling penting, saya dapat memberikan sesuatu kepada masyarakat. Saya juga mencari kepuasan sebagai pelakon, pengacara, produser dan melalui apa yang saya lakukan," luahnya.

"Tanggapan umum tidak menjatuhkan saya. Ia pernah membuatkan saya lebih kuat secara negatif. Sekarang saya mahu bangkit," akhiri ceritanya.

Si cilik Haris Alif

Posted:

Si cilik Haris Alif


HARRIS ALIF muncul dengan single perdananya, Kisah Yang Terindah.


SEGAK berbaju Melayu dan bersamping, juara Idola Kecil musim ketiga dan Juara Bintang Kecil RTM ini sememangnya berada dalam mood raya.

Harris Alif yang berasal dari Pulau Pinang rancak bercerita tentang perjalanan kariernya selepas melalui pentas pertandingan yang merupakan platform terbaik untuk kerjaya nyanyiannya kelak.

Mungkin belum ramai yang dapat mendekati wajah ini, namun dengan buah tangan pertama yang berjudul Kisah Yang Terindah, mungkin ia permulaan yang indah untuk penyanyi cilik ini.

"Lagu itu ditulis oleh Pepep, pemain dram grup dari Indonesia iaitu ST12. Saya merakamkan lagu ini di Studio King, Petaling Jaya," ujarnya yang gembira dengan kehadiran single ini.

"Lirik lagu Kisah Yang Terindah bukanlah lirik tentang kisah cinta. Melodi lagu ini rancak, jadi ia sesuai dengan trend sekarang," kata Harris Alif.

Anak ketiga daripada empat beradik itu bukan sahaja menyerlah dalam bidang nyanyian bahkan melibatkan diri dalam bidang lakonan dan pengacaraan.

Harris muncul sebagai pengacara program Berita Adik di TV9 dan The VSquad di ntv7. Malah, penyanyi yang lahir pada 2 September 1999 ini turut mempamerkan bakat lakonan melalui drama Sunat 21 dan Maafkan Kami.

Selain itu, Harris yang kini bernaung bawah label Universal Music Malaysia membintangi filem Aku, Kau dan Dia terbitan Tayangan Unggul Sdn. Bhd.

Tidak hanya itu, Harris menyumbangkan suaranya untuk filem animasi, Bola Kampung The Movie bergandingan dengan Aznil Nawawi, Ezlynn, Harun Salim Bachik dan Afdlin Shauki.

Tuah ayam nampak di kaki, tuah Harris kini bertambah apabila dia dipilih menjadi duta untuk Body Glove, D&D Beauty, Staedler Malaysia untuk Erra Art Club dan Exabytes.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved