Isnin, 10 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Awake craniotomy elak risiko lumpuh

Posted:

Awake craniotomy elak risiko lumpuh

Awake craniotomy elak risiko lumpuh

KETIKA memandu kereta sekitar pertengahan bulan Januari lalu, seluruh tubuhnya tiba-tiba terasa kebas. Selang dua hari kemudian, rasa kebas itu berulang dan membuatkan pesakit yang hanya mahu dikenali sebagai Is, 31, merasa seolah-olah ada sesuatu yang tidak kena pada tubuhnya.

Enggan terus tertanya-tanya dengan keadaan diri, Is lantas mendapatkan pemeriksaan doktor. Is diminta merujuk ke hospital dalam kadar segera selepas melakukan pemeriksaan kesihatan di sebuah klinik swasta.

Doktor pakar yang bertugas di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) mengesahkan dia menghidap tumor otak peringkat kedua.

Berita yang diterima cukup mengejutkan. Beliau terasa dunianya kelam. Pelbagai lintasan bermain-main ke dalam fikirannya kerana pembedahan perlu dilakukan sesegera mungkin bagi mengelakkan perkara lebih buruk berlaku.

Lebih membimbangkan, kakitangan sebuah syarikat swasta itu, dinasihatkan agar menjalani pembedahan tersebut dalam keadaan sedar bagi mengurangkan risiko lumpuh sebelah badan.

"Saya terkejut ketika disahkan doktor menghidap tumor otak kerana saya tidak mempunyai masalah kesihatan sebelum ini.

"Jika diberi pilihan, saya mahu ia dilakukan tanpa sedar kerana takut dengan apa yang akan terjadi sepanjang pembedahan berlangsung," jelasnya yang menjalani pembedahan pada 8 Februari lalu.

Bagaimanapun, setelah berbincang dengan isteri, Nawal Rashid, 30, dan ahli keluarga lain, Is akhirnya bersetuju dengan cadangan doktor untuk menjalani pembedahan secara sedar atau awake craniotomy.

Nawal ketika diberitahu tentang keadaan suaminya cuba mendapatkan pandangan jiran dan keluarga yang pernah mengalami simptom sama. Nawal akhirnya akur dengan cadangan doktor untuk pembedahan tersebut.

"Kami menurut nasihat pakar kerana peluang untuk sembuh lebih besar sekiranya pembedahan dibuat ketika dia sedar.

"Syukur segalanya berjalan lancar walaupun tangan kiri suami saya sukar diangkat selepas menjalani pembedahan," katanya lega.


KETUMBUHAN otak sebesar duit syiling 20 sen yang berjaya dikeluarkan dari kepala Is.


Berbual ketika dibedah

Sebelum pembedahan membuang tumor diteruskan, Is dibius dengan ubat pelali kira-kira setengah jam lebih awal bagi membolehkan tempurung kepalanya dibedah tanpa rasa sakit. Kesan awal membuatkan dirinya mula berasa kebas di bahagian muka hingga ke pinggang.

Bagaimanapun, ketika pembedahan awake craniotomy dijalankan, Is dalam keadaan sedar selepas tempurung kepalanya dibuka. Is perlu memberi tindak balas sepanjang pembedahan dijalankan. Seorang pakar bius, Dr. Esa Kamaruzaman, bertugas memastikan Is sentiasa berinteraksi dengan pasukan doktor pakar di dewan bedah tersebut.

Melalui rakaman video yang ditayangkan kepada pengamal media, Is jelas dilihat boleh berbual seperti biasa dengan Dr. Esa dan kadangkala dilihat tersenyum semasa dibedah.

Doktor pakar yang mengetuai pembedahan tersebut iaitu Prof. Madya Dr. Ramesh Kumar menjelaskan, pesakit perlu menjalani pembedahan dalam keadaan sedar bagi membolehkan pembuangan tumor secara maksimum.

Teknik pemetaan

"Ia bagi mengelakkan pesakit mengalami kehilangan fungsi penting seperti komunikasi, persepsi dan pergerakan semasa pembedahan dilakukan.

"Ketumbuhan tersebut terletak di bahagian yang mengurus deria, pergerakan dan pertuturan pesakit," katanya.

Tambahnya, awake craniotomy merupakan kaedah terbaik untuk memastikan pesakit tidak terjejas dengan kemungkinan kerosakan fungsi tubuh badan akibat pembedahan.

Sepanjang tempoh pembedahan pembuangan tumor, pasukan pakar bedah menggunakan teknik pemetaan otak bagi mengenal pasti bahagian yang boleh terdedah kepada kecederaan fungsi deria, pertuturan dan motor korteks pada otak.


KAWASAN yang dikenali sebagai eloguent cortex ditandakan sebagai kawasan larangan pembedahan.


Contohnya, apabila tumor tumbuh di bahagian kritikal otak, penentuan lokasi saraf yang mengawal pertuturan adalah amat penting. Teknik pemetaan tersebut melibatkan penggunaan arus elektrik ringan terhadap permukaan otak yang terdedah sementara pesakit dikehendaki berinteraksi seperti bercakap atau membaca.

Sekiranya rangsangan yang diberikan menghalang interaksi (bercakap atau membaca), bahagian otak tersebut akan ditanda dan dipelihara.

Teknik yang biasa digunakan ketika pembedahan awake craniotomy ialah dengan menidurkan pesakit untuk keselesaan dan keselamatannya. Bius akan disuntik secara berhati-hati bagi membolehkan pesakit bercakap, bergerak dan berinteraksi dengan pakar saraf. Kebiasaannya, pesakit hanya mengalami ketidakselesaan yang minimum walaupun dibedah dalam keadaan sedar.

Selepas prosedur pemetaan otak selesai, tumor dibuang sepenuhnya walaupun pada ketika itu pesakit dan pakar bius masih berinteraksi. Kemudian, pesakit akan dibius sekali lagi untuk ditidurkan bagi membolehkan pakar saraf menamatkan pembedahan secara selamat.

Ancaman pengubahan wang haram

Posted:

Ancaman pengubahan wang haram

Ancaman pengubahan wang haram


CLAUDIA (tengah) memeriksa kotak-kotak yang sampai di Pelabuhan Puerto Nuevo supaya sama dengan bilangan yang tertera pada dokumen import.


KEPINGAN papan reput diangkat manakala berdozen-dozen orang keturunan Wayuu Indian membawa mesin basuh, kipas dan stereo dari bahagian belakang perut kapal kargo yang berlabuh di Pelabuhan Puerto Nuevo di utara Columbia.

Sepanjang malam, mereka memunggah beribu-ribu timbunan kotak berukuran 10 meter tinggi ke tanjakan yang sudah pecah-pecah sementara menunggu trak pengangkut.

Dengan menggunakan lampu suluh, pengarah kastam, Claudia Gaviria membuka sebuah kotak pada di dermaga Puerto Nuevo, Semenanjung La Guajira. Wanita itu mengira bilangan kipas berdasarkan dokumen yang disediakan kapal.

"Jika terdapat lebih daripada nilai yang dinyatakan dalam kertas kerja, kami akan rampas barang-barang dan siasat kerana ia boleh jadi barang gelap ataupun pengubahan wang haram.

"Kami menemui beberapa kertas kerja pada kapal ini yang disuai pinda," kata Claudia sambil meletakkan kotak ke tempat lain dan mencapai yang lain.

Penyeludupan kontraban (barang gelap) ke Colombia merupakan sebahagian daripada aktiviti pengubahan wang haram bernilai berpuluh-puluh bilion dolar.

Ia merosakkan banyak perniagaan yang sah, mengganggu-gugat kemajuan ekonomi Colombia yang dalam proses pemulihan selepas berdekad-dekad berdepan masalah politik dan keganasan sindiket dadah.

Rancangannya sangat rumit, penyeludup Colombia menerima duit dadah daripada peraih-peraih seberang laut dalam bentuk barang-barang yang selalunya dibawa bersama barang sah.

Sebaik sahaja barang dijual dan resit jualan diberi, duit dadah tersebut bersih.

Jumlah pengubahan wang haram daripada penyeludupan dadah di Colombia dianggarkan sebanyak AS$17 bilion (RM52.58 bilion) setahun, lebih lima peratus daripada jumlah ekonomi dan lebih banyak berbanding pelaburan luar negara secara langsung pada tahun lalu.

Harga rendah

Hampir kesemua barang dimuat turun oleh Wayuu Indian. Bungkusan yang sah akan ke bandar padang pasir, Maicao, tempat menjual minyak wangi jenama murah dan wiski pada harga kurang separuh harga runcit.

Antara label yang ada ialah Prada dan Giorgio Armani.

"Barang-barang itu dijual pada harga yang rendah berbanding kos penghasilannya di kilang dan ini menyatakan segala- galanya," kata ketua agensi cukai kebangsaan, Juan Ricardo Ortega.

Pihak berkuasa membuat rampasan kontraban sebanyak RM395.96 juta, kurang 10 peratus daripada jumlah yang dianggarkan masuk ke Colombia, menurut data kerajaan.


RUMAH-RUMAH penduduk Wayuu Indian diperbuat daripada papan reput.


"Ia tugas yang mustahil. Kami kekurangan sumber manusia untuk memeriksa semuanya," kata ketua pejabat cukai, utara Maicao, Luis Carlos Canas. Dia sedang memeriksa jongkong-jongkong aluminium dalam kenderaan beroda 18 yang melintas sempadan dari Venezuela.

Aktiviti eksport juga sebahagian daripada perniagaan pengubahan wang. Kertas kerja palsu dibuat untuk jualan seberang laut yang tidak pernah wujud.

Sebaik kertas kerja difailkan di pejabat kastam, wang tunai daripada pengedar dadah antarabangsa boleh masuk tanpa memberikan sebarang keraguan.

Jumlah eksport rasmi emas Colombia dilaporkan sebanyak 70 tan, kata Juan, bagaimanapun industri hanya mengeluarkan sebanyak 15 tan. Memang ada jumlah boleh diterima oleh pengusaha emas kecil-kecilan dengan bilangan lebihan yang boleh diterima.

Juan mengesyaki timbunan yang banyak itu merupakan jualan rekaan.

Magnet pelaburan

Sementara Colombia sedang mengubah imej negara daripada kesan keganasan kepada magnet pelaburan melalui industri minyak dan perlombongan, namun ekonominya telah terpencong dengan aktiviti pengubahan wang haram oleh pengedar kokain luar.

Selama berdekad- dekad, Colombia berhempas pulas mengurangkan jenayah berkaitan dengan pemerdagangan dadah, memerangi peperangan menentang pemberontak Marxis, kumpulan separa tentera bersayap kanan dan kartel-kartel dadah.

Namun, kumpulan penjenayah semakin licik dalam membodohkan pihak berkuasa.

Terdapat tiga cara utama kumpulan membersihkan wang mereka, menyeludup wang tunai fizikal tanpa diisytihar melintasi sempadan, melalui sistem kewangan dan kontraban.

Ia bukan sekadar terus daripada penyeludupan dadah, lebih kurang RM27.22 bilion setahun berjaya diubah.

Duit yang dihasilkan daripada korupsi, penjualan senjata, pelacuran dan perlombongan emas haram juga perlu dibersihkan.

Apabila ia memasuki ekonomi Colombia yang bernilai RM1 bilion, ia akan meningkatkan pengembangan ekonomi pada beberapa poin asas, kata ketua UIAF, Luis Edmundo Suarez.

UIAF merupakan sebuah badan kerajaan yang melihat sebarang pergerakan wang yang sangsi dan melakukan penyiasatan.

"Pengubah wang hanya berminat dalam memasukkan duit dalam sistem. Ia menyebabkan kesengsaraan, kepencongan ekonomi dan pengubahan harga tanpa kisah akan kehilangan wang, hanya mahu wang dibersihkan," kata Luis di pejabatnya di Bogota. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Perasmian Klinik Kesihatan Teluk Intan

Posted:

Perasmian Klinik Kesihatan Teluk Intan

Perasmian Klinik Kesihatan Teluk Intan

RAJA NAZRIN (duduk tujuh dari kiri), Subramaniam (duduk lima dari kiri) dan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir (duduk enam dari kiri) bersama sebahagian kakitangan Klinik Kesihatan Teluk Intan, Perak baru-baru ini.


KEMUDAHAN. Klinik Kesihatan Teluk Intan yang dibina melibatkan kos RM23.46 juta dirasmikan oleh Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah di Teluk Intan, Perak baru-baru ini.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri S. Subramaniam berkata, klinik kesihatan seluas 3.04 hektar itu menyediakan perkhidmatan untuk pesakit luar, kesihatan ibu dan anak, pergigian serta kesihatan sekolah.

Beliau berkata, Klinik Kesihatan Teluk Intan yang beroperasi dari pukul 8 pagi hingga 10 malam setiap hari kecuali Ahad berkenaan turut dilengkapi kemudahan makmal, farmasi dan radiologi.

"Sejak dibuka sejak hampir dua tahun lalu, kira-kira 300 hingga 350 pesakit menerima perkhidmatan di klinik kesihatan ini pada setiap hari," katanya.

Pelajar IMU anjur program jambori kesihatan

Posted:

Pelajar IMU anjur program jambori kesihatan

Pelajar IMU anjur program jambori kesihatan


SEORANG tenaga pengajar IMU memberikan penerangan kepada pelajar IMU mengenai paru-paru sempena Hari Tanpa Tembakau dan Hari Derma Darah Sedunia di Kuala Lumpur baru-baru ini.


SIHAT. Kira-kira 200 pelajar dan tenaga pengajar Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU) menganjurkan program jambori kesihatan sempena Hari Tanpa Tembakau dan Hari Derma Darah Sedunia di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Eksekutif Komunikasi dan Pemasaran IMU, Yau Yuin Qin berkata, program itu bertujuan menggalakkan masyarakat mengamalkan gaya hidup sihat.

Menurutnya, para pengunjung diberi taklimat khas daripada empat pakar dalam bidang perubatan mengenai bahaya rokok dan diabetes kepada kesihatan.

"Program kali ini turut menyaksikan penglibatan aktif para pelajar IMU yang mana hampir 50 pelajar jurusan pergigian serta kiropraktik turun padang serta memberi rawatan secara percuma kepada pengunjung," katanya

62 pelatih PLKN sertai program Mengenal Alam

Posted:

62 pelatih PLKN sertai program Mengenal Alam

62 pelatih PLKN sertai program Mengenal Alam


SEKUMPULAN pelatih PLKN Saujana Impian Jabi meneliti sejenis tumbuhan herba sempena Program Mengenal Alam di Besut, Terengganu baru-baru ini.


PUPUK KESEDARAN. Sebanyak 62 pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Saujana Impian Jabi menyertai Program Mengenal Alam di Kampung Gong Guchil, Besut, Terengganu baru-baru ini.

Program dengan kerjasama Komuniti 1Malaysia Mukim Bukit Kenak itu memberi pengalaman baharu kepada pelatih yang merasai suasana kehidupan desa dan keindahan alam sekitar.

Pelbagai acara menarik turut dirangka Jawatankuasa Komuniti 1M di situ termasuk deklamasi sajak, pertandingan mendirikan khemah, meneka jenis flora dan kegunaannya serta mengenali jenis flora yang terdapat kawasan itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Penulis hina Nabi perlu dikenakan tindakan berat

Posted:

Penulis hina Nabi perlu dikenakan tindakan berat

Penulis hina Nabi perlu dikenakan tindakan berat

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA
kamilah.mustapha@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN daripada gabungan 15 NGO Melayu Islam menunjukkan salinan laporan polis terhadap pemilik akaun Facebook yang menghina Nabi Muhammad SAW di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Perbuatan menghina Nabi Muhammad SAW terutamanya melalui media sosial adalah perbuatan biadap dan individu terbabit perlu dikenakan tindakan sewajarnya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, perbuatan itu perlu segera dibendung kerana ia boleh mencetuskan kemarahan umat Islam selain boleh menggugat keharmonian antara agama.

Menurut beliau, para penulis media sosial baharu perlu bertanggungjawab atas setiap apa yang ditulis apabila ia menimbulkan ketegangan serta menyinggung agama yang dianuti masyarakat dalam negara.

"Penulis media sosial yang sewenang-wenangnya menggunakan medium itu untuk tidak menghormati agama lain perlu menerima risiko tindakan undang-undang yang bakal dikenakan," katanya selepas merasmikan Karnival Sukan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) 2013 di Wangsa Walk di sini semalam.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif MAIWP, Zainal Abidin Jaffar.

Jamil Khir berkata demikian sebagai mengulas isu dua akaun laman sosial Facebook yang menggunakan nama Calvin Gani dan Rakyat Anarki mencetuskan kemarahan umat Islam di negara ini apabila memaparkan kenyataan menghina Nabi Muhammad SAW.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Raqib AF9 sertai tilawah al-Quran

Posted:

Raqib AF9 sertai tilawah al-Quran

Raqib AF9 sertai tilawah al-Quran

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

RAQIB ketika menyertai konsert AF9 dua tahun lalu.


KOTA BHARU - Bakat bekas peserta rancangan realiti hiburan Akademi Fantasia ke-9 (AF9), Fahrur Raqib Abdul Majid atau lebih popular dengan panggilan Raqib rupa-rupanya bukan sekadar dalam bidang nyanyian tetapi juga dalam bidang tilawah al-Quran.

Raqib, 22, memecah tradisi apabila menjadi pelajar pertama daripada rancangan realiti AF menyertai Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan ke-56 yang berlangsung di Balai Islam Lundang di sini malam kelmarin.

Beliau yang mewakili Melaka berkata, minatnya yang mendalam terhadap dunia seni tidak menghalang sama sekali untuk mendalami ilmu al-Quran.

"Sejak daripada sekolah rendah bermula dari tahun dua lagi, saya telah menyertai tilawah al-Quran dan menjadi johan peringkat negeri dan kebangsaan ketika di alam persekolahan.

"Pada masa yang sama, saya amat meminati muzik, disebabkan itu saya menyertai kumpulan nasyid dan sebaik sahaja tamat persekolahan saya menyertai AF9 dua tahun lepas untuk mengembangkan minat saya dalam muzik.

"Apabila terkeluar daripada AF, saya meneruskan kembali mendalami ilmu al-Quran dan bagi saya tidak salah untuk menyertai tilawah serta bergiat dalam bidang seni," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bangunkan bakat tempatan

Posted:

Bangunkan bakat tempatan

Bangunkan bakat tempatan

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak meminta industri minyak dan gas memainkan peranan lebih besar dalam usaha membangunkan modal insan menerusi kerjasama dan perkongsian dengan kerajaan.

Perdana Menteri berkata, peranan yang boleh dilakukan ialah dengan mewujudkan institusi teknologi khusus seperti penghasilan bahan kimia istimewa dan kerjasama dengan institusi pendidikan untuk membangunkan bakat tempatan.

"Pelaburan ini bukan sahaja memberi manfaat kepada satu sektor tetapi akan memberi kesan kepada ekonomi yang lebih luas. Pelaburan dalam inovasi dan kajian sering menghasilkan kesan berganda yang positif," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam acara tahunan Persidangan Minyak dan Gas Asia (AOGC) 2013 kali ke-17 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini semalam.

AOGC 2013 yang berlangsung selama tiga hari bermula kelmarin bertemakan 'Dunia Kita, Tenaga Kita, Masa Depan Kita' bertujuan mengiktiraf secara positif bagaimana keseimbangan dapat diwujudkan antara ekonomi, alam sekitar dan sosial ketika melakukan sebarang keputusan membabitkan perniagaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Perginya tokoh perkamusan

Posted:

Perginya tokoh perkamusan

Perginya tokoh perkamusan

Oleh NIZHA PERIASWAMY

TUGAS Zainal Abidin menyusun kamus bukanlah mudah kerana ia menuntut ketelitian dan kesabaran dalam mengumpulkan ratusan ribu perkataan.


MUNGKIN nama penulis Zainal Abidin Safarwan kurang dikenali kecuali dalam kalangan mereka yang aktif bersastera serta ahli akademik. Namun, tanpa disedari kebanyakan kita pernah menggunakan Kamus Besar Bahasa Melayu Utusan baik semasa di sekolah, universiti atau ketika sudah bekerja.

Ia merupakan kamus hasil susunan Zainal Abidin.

Ternyata kamus tersebut banyak menyumbang kepada anjakan paradigma khususnya dalam mengangkat martabat bahasa Melayu.

Namun, pada 3 Jun lalu sekitar pukul 8.20 malam, Zainal Abidin menghembuskan nafasnya yang terakhir akibat sakit tua pada usia 81 tahun.

Zainal Abidin yang lahir pada 27 Jun 1932 di Singapura memulakan pendidikan awal di sekolah Melayu dan memasuki Special Malay Class di Victoria School Singapura hingga tamat Sijil Persekolahan pada tahun 1952.

Menyusun kamus

Selepas itu beliau bekerja dengan majalah Bulanan Malaya di Singapura. Namun, apabila majalah itu ditutup pada tahun 1965, Zainal Abidin dikatakan mengambil keputusan untuk berpindah ke majalah Radio Weekly.

Selepas itu, pada tahun 1968, Zainal Abidin berpindah lagi ke Berita Harian di Kuala Lumpur sehinggalah beliau bersara pada tahun 1987.

Menurut anak kedua Allahyarham, Rauziah Zainal Abidin, 55, bapa beliau seorang yang bercita-cita tinggi dan sifat itu terserlah sewaktu mengusahakan Kamus Besar Bahasa Melayu Utusan.

Kata Rauziah, bapa beliau mengumpulkan pelbagai maklumat untuk kamus tersebut selepas pulang dari kerja.

"Beliau secara konsisten membahagikan masa dan tenaga untuk menyusun kamus tersebut. Pelbagai rujukan digunakan supaya ia memuatkan semua perkataan daripada ilmiah, klasik hingga penggunaan perkataan yang biasa. Demi tugas itu, beliau banyak merujuk kamus, buku Arab, Indonesia dan sebagainya," ujar Rauziah.


KAMUS Besar Bahasa Melayu Utusan susunan Zainal Abidin menjadi rujukan sehingga hari ini.


Merupakan kamus yang terbesar dengan longgokan perkataan terbanyak, Zainal Abidin sebelum ini pernah tampil dengan dua buah kamus sewaktu beliau di Singapura. Kamus Besar Bahasa Melayu Utusan adalah yang paling besar sehingga kini pernah diterbitkan dalam bahasa Melayu.

Menurut satu laporan, kamus tersebut merupakan kamus bahasa Melayu yang paling banyak menyenarai ungkapan. Kamus Besar Bahasa Melayu Utusan pada hakikatnya adalah edisi baharu Kamus Sinonim yang disusun oleh Zainal Abidin pada 1984.

Judul baharu

Oleh sebab tambahan pada senarai kata masukan dan maknanya ialah sekali ganda, maka penerbit Utusan Publications & Distributors menyifatkan kamus itu sebagai sebuah kamus baharu lalu memberikannya judul yang baharu.

Semua perkataan dan ungkapan yang dijadikan kata masukan dan maknanya diambil daripada bahan bahasa Melayu yang digunakan dalam tulisan dan lisan.

Ia terdiri daripada bahasa Melayu klasik dan semasa, mencakupi bahasa Melayu yang digunakan di Brunei, Indonesia, Malaysia dan Singapura.

Kamus Besar Bahasa Melayu Utusan mengandungi lebih 100,000 kata serta homonim, hampir 500,000 sinonim dan antonim, lebih 20,000 ungkapan lama dan baharu serta ungkapan seerti dan himpunan peribahasa dari seluruh nusantara.

"Ayah juga ada memasang niat untuk tampil dengan sebuah lagi kamus selepas kamus ketiga yang dihasilkan dalam jangka masa selama 10 tahun itu. Bagaimanapun, masalah kesihatan telah membantutkan usaha beliau," ujar Rauziah.

Rauziah yang berbangga dengan sumbangan bapanya pernah bertanya tujuan Zainal Abidin tampil dengan idea membuat kamus.

"Apabila seseorang itu mati, mereka tidak membawa apa-apa kecuali apa yang ditinggalkan untuk kegunaan orang, ia merupakan satu amal jariah," demikian kata Rauziah mengenang kata-kata bapanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penduduk Jerman hadapi banjir terburuk

Posted:

Penduduk Jerman hadapi banjir terburuk

Penduduk Jerman hadapi banjir terburuk

PEMANDANGAN dari udara menunjukkan penempatan penduduk yang ditenggelami air dari Sungai Danube di Budapest semalam.- REUTERS


MAGDEBURG - Beribu-ribu petugas kecemasan, anggota tentera dan sukarelawan di Jerman semalam bertungkus lumus menghadapi banjir yang dianggap terburuk pernah melanda tengah Eropah sejak sedekad lalu.

Bencana alam itu memaksa perpindahan besar-besaran dilakukan dengan seorang ahli politik menyifatkannya sebagai malapetaka nasional.

Tumpuan kini diberikan pada bandar ini di timur Jerman yang ditenggelami air sungai Elbe.

Paras air sungai yang mengalir dari Republik Czech itu meningkat dengan mendadak susulan hujan lebat sejak beberapa hari lalu.

Setakat pagi semalam, paras air sungai Magdeburg mencecah 7.45 meter sekali gus melepasi paras biasa dua meter.

Pihak berkuasa tempatan memberitahu, keadaan tersebut jauh lebih teruk berbanding banjir besar yang pernah melanda rantau berkenaan pada 2002.

Hampir 3,000 penduduk daerah Rothensee di sini telah dipindahkan ekoran kediaman mereka ditenggelami air bah.

Beratus-ratus anggota tentera pula bertungkus lumus mengukuhkan benteng sebuah terusan di sini bagi menghalang air sungai daripada membanjiri janakuasa elektrik sekali gus menyebabkan bekalan elektrik terputus.

Sekitar 8,000 penduduk bandar Aken dekat sini dipindahkan ke lokasi selamat menggunakan sejumlah kereta perisai dan ambulans.

Dalam perkembangan berkaitan, Presiden Jerman, Joachim Gauck dijadualkan melawat dua negeri yang dilanda banjir iaitu Saxony dan Saxony-Anhalt lewat semalam.

Sementara itu di Hungary, pekerja-pekerja bertungkus lumus mengukuhkan tebing beberapa terusan di ibu kota negara berkenaan, Budapest, dalam persediaan menghadapi banjir.

Pihak berkuasa meramalkan Sungai Danube yang mengalir merentasi Budapest akan mencatat paras tertingginya semalam.

Setakat ini, berpuluh-puluh ribu orang terpaksa meninggalkan kediaman mereka dengan sekurang-kurangnya 18 orang terkorban akibat banjir yang melanda Jerman, Austria, Slovakia, Poland dan Republik Czech sejak seminggu lalu. - Agensi

Bekas pelajar mengamuk di kolej sendiri

Posted:

Bekas pelajar mengamuk di kolej sendiri

Bekas pelajar mengamuk di kolej sendiri


GAMBAR yang disiarkan Jabatan Polis Santa Monica menunjukkan seorang lelaki bersenjata memasuki perpustakaan kolej pada Jumaat lalu.- AP


SANTA MONICA - Seorang lelaki bersenjata yang membunuh empat orang dalam satu kejadian tembakan dan rampasan kereta merupakan bekas pelajar sebuah kolej tempat dia ditembak mati oleh polis di sini, kata beberapa pegawai kelmarin.

Ketua Polis Santa Monica, Jacqueline Seabrooks berkata, penyerang yang tidak didedahkan identitinya itu memiliki sekitar 1,300 butir peluru dan dua jenis senjata api dalam insiden berdarah pada Jumaat lalu.

Menurut Seabrooks, suspek membawa sepucuk pistol dan raifal separa automatik ketika mengamuk di beberapa lokasi bandar tersebut.

Selain mangsa yang mati, beberapa orang turut cedera apabila penyerang bertindak melepaskan tembakan secara semberono.

Lelaki itu kemudian memasuki kampus Kolej Santa Monica.

"Dia berjalan sambil melepaskan tembakan rambang," kata Seabrooks.

"Penyerang kemudian masuk ke dalam perpustakaan dan cuba membunuh beberapa orang yang bersembunyi di dalam sebuah bilik selamat. Mereka bernasib baik kerana tidak cedera," tambahnya.

Keganasan itu bermula di sebuah rumah berdekatan yang turut dibakar.

Pihak berkuasa berkata, dua mayat yang ditemui di dalam kediaman rentung itu dikenal pasti bapa dan saudara lelaki kepada penyerang.

Beberapa pegawai memberitahu, pemuda itu melancarkan serangan tersebut sehari sebelum hari jadinya yang ke-24.

Kejadian berlaku hanya beberapa kilometer dari lokasi majlis yang dihadiri Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama pada Jumaat lalu.

Kejadian tersebut merupakan keganasan terbaharu yang menggemparkan AS sekali gus menimbulkan perdebatan hangat tentang peraturan kawalan senjata di negara itu.

Pada tahun lalu, seorang pemuda bersenjata membunuh 20 murid sekolah di Connecticut manakala seorang lagi penyerang menembak mati 12 orang di sebuah panggung wayang di Colorado. - AFP

Ribuan biri-biri diarak di tengah bandar

Posted:

Ribuan biri-biri diarak di tengah bandar

Ribuan biri-biri diarak di tengah bandar


SEORANG wanita berdiri di atas seekor kuda semasa mengetuai perarakan tersebut.- AFP


MARSEILLE - Orang ramai membanjiri bandar ini, selatan Perancis untuk menyaksikan acara memindahkan haiwan ternakan melibatkan beribu-ribu ekor biri-biri.

Dinamakan TransHumance, acara tersebut dikendalikan oleh pasukan berkuda tempatan, Teater Centaur.

Pasukan berkuda itu diketuai oleh seorang wanita yang dikenali sebagai Camille.

Lebih 4,000 ekor haiwan ternakan termasuk kuda, lembu dan 3,000 ekor biri-biri dari sebuah ladang dipindahkan oleh 200 penunggang kuda tersebut ke kawasan pelabuhan lama di sini.

Acara tersebut diadakan bagi menarik kehadiran pelancong di bandar ini.

Pada zaman dahulu, penternak-penternak di Perancis membawa ternakan mereka di laluan sejauh 600 kilometer bagi mencari padang ragut menurut perubahan musim di negara itu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Sebahagian lorong Jalan Semantan ditutup seminggu

Posted:

Sebahagian lorong Jalan Semantan ditutup seminggu

Sebahagian lorong Jalan Semantan ditutup seminggu

10/06/2013 9:49pm

KUALA LUMPUR - Lorong paling kiri di Lebuhraya SPRINT/Jalan Semantan (haluan ke KL) akan ditutup secara percubaan selama seminggu dari 13 Jun hingga 20 Jun antara 10 pagi hingga 4 petang dan 9 malam hingga 5 pagi setiap hari.

Pengarah Komunikasi dan Perhubungan Awam Mass Rapid Transit Corporation Sdn. Bhd. (MRT Corp), Amir Mahmood Razak berkata, penutupan lorong sepanjang 200 meter bermula di jalan akses dari Jalan Beringin, depan Menara HP, hingga persimpangan Jalan Dungun, depan Menara United Nations

"Penutupan percubaan bertujuan membolehkan MRT Corp dan kontraktornya mengkaji impak penutupan aliran trafik di Lebuhraya SPRINT/Jalan Semantan.

"Penutupan itu bagi memudahkan pengalihan kerja-kerja utiliti, sebagai persediaan bagi pembinaan stesen Semantan MRT di masa depan," katanya dalam satu kenyataan hari ini. Amir berkata, jika penutupan itu didapati memberi impak minimum kepada trafik di Lebuhraya SPRINT/Jalan Semantan, penutupan jalan secara kekal akan dilaksanakan selama enam bulan, bergantung kepada kelulusan pihak berkuasa.

Untuk maklumat lanjut mengenai lencongan trafik, orang ramai oleh melayari laman web MRT www.mymrt.com.my atau www.mymrt-underground.com.my, twitter @MRTMalaysia atau twitter @MyMRT Underground atau hubungi hotline di 1800-82-868. - Bernama

Polis berkas dua lelaki ketika cuba larikan kereta

Posted:

Polis berkas dua lelaki ketika cuba larikan kereta

Polis berkas dua lelaki ketika cuba larikan kereta

10/06/2013 9:22pm

KUALA LUMPUR - Polis berjaya menggagalkan cubaan dua lelaki melarikan kereta seorang wanita selepas menyamun wanita dan adiknya itu di persimpangan lampu isyarat Taman Cheras Indah di sini Sabtu lepas apabila kedua-duanya berjaya diberkas beberapa jam kemudian.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asistem Komisioner Amiruddin Jamaluddin berkata, kejadian berlaku kira-kira 4.15 pagi ketika kereta yang dipandu mangsa berumur 39 tahun bersama adiknya 33 tahun dari arah Taman Shamelin Perkasa berhenti di persimpangan lampu isyarat itu.

Katanya, lelaki berusia 17 dan 20 tahun itu secara tiba-tiba datang dan membuka pintu kereta sebelum merampas beg tangan milik mangsa.

"Salah seorang daripada lelaki tersebut telah menumbuk perut mangsa sebelum menariknya keluar dan terus melarikan kereta dan juga adik mangsa," katanya dalam khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada pemberita, hari ini.

Beliau berkata, mangsa terus meminta bantuan orang awam untuk menghubungi polis dan kereta peronda polis berjaya mengesan dan mengekori kereta itu.

Kedua-dua suspek ditahan selepas kereta peronda polis berjaya memintas dan menghalang kereta itu di Jalan Perdana 5/1, Pandan Perdana, di sini, katanya.

"Adik mangsa telah ditemui di dalam kereta berkenaan dalam keadaan selamat dan beliau turut membuat laporan polis kerana mendakwa telah dicabul serta cuba dirogol oleh dua suspek berkenaan," katanya.

Katanya kedua-dua suspek kini direman sehingga Khamis bagi membantu siasatan. - Bernama

39 orang mati akibat jangkitan H7N9 di China

Posted:

39 orang mati akibat jangkitan H7N9 di China

39 orang mati akibat jangkitan H7N9 di China

10/06/2013 8:20pm

BEIJING - Setakat ini China melaporkan 39 kematian berkaitan dengan selesema burung H7N9, demikian menurut Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan dan Perancang Keluarga.

Sejumlah 131 kes H7N9 disahkan di tanah besar China sejak wabak itu dikesan akhir Mac 2013, kata pihak berkuasa kesihatan pada Ahad.

Daripada jumlah itu 14 pesakit masih menerima rawatan di hospital-hospital manakala 78 daripada mereka telah dibenarkan pulang, lapor agensi berita Xinhua.

Ia memetik suruhanjaya itu sebagai berkata kesemua kes virus H7N9 yang disahkan telah diasingkan dan tidak terdapat tanda jangkitan manusia kepada manusia.

Suruhanjaya itu berkata tujuh kawasan wilayah termasuk Jiangsu, Zhejiang dan Anhui telah menamatkan respons kecemasan kepada H7N9. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Beego - Linda Telan rasa sangsi

Posted:

Beego - Linda Telan rasa sangsi

Beego - Linda Telan rasa sangsi

SARAT dengan perasaan romantis dan cinta, pasangan pelakon Beego dan Linda Hashim selamat diijabkabulkan dalam sebuah majlis sederhana di Masjid Usamah Zaid, Wangsa Maju, Kuala Lumpur pada malam Jumaat lalu.

Rintik-rintik hujan mengiringi lafaz setia Beego dan Linda ketika diijabkabulkan. Hanya sekali lafaz pasangan itu sah bergelar suami dan isteri tepat pada pukul 9.26 malam.

Bersedia untuk melayari bahtera rumah tangga buat kali kedua, Beego atau nama sebenarnya Md. Aszerul Nizam Abdullah, 33, enggan lagi menoleh ke belakang dan mahu menempuh alam perkahwinan kali ini dengan penuh rasa syukur.

"Secara bertulis, ini perkahwinan kedua saya. Perkahwinan pertama saya sebelum ini hanya bertahan selama 10 hari. Dalam tempoh itu saya tidak rasa mana-mana lelaki dapat menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan.

"Jujurnya, pernikahan ini saya anggap seperti pernikahan pertama. Inilah yang sepatutnya saya rasa dan harapan saya ini perkahwinan pertama dan terakhir saya," ujarnya yang ditemui selepas upacara membatalkan air sembahyang.

Linda atau pemilik nama lengkap Norhazlinda Hashim, 29, menerima mas kahwin sebanyak RM300 dan wang hantaran RM35,000 daripada Beego.

Pengantin lelaki memberikan tujuh dulang hantaran kepada mempelai perempuan iaitu sepasang kasut Quince, seutas jam tangan Titus, tepak sireh, sepasang telekung dan sejadah, set pewangi Burberry, tas tangan Furla, sebentuk cincin dan mas kahwin.

Sementara itu, pengantin perempuan membalas sembilan dulang hantaran berupa seutas jam tangan Dolce & Gabbana, sepasang baju dan seluar Polo, sepasang kasut Bershka, cermin mata gelap Cartier, sebentuk cincin Emporio Armani, set penjagaan diri L'eau D'issey Pour Homme, manisan Hershey's Rocher, buah-buahan dan sireh junjung.

BEEGO amat bersyukur kerana Linda membuka pintu hati terhadap dirinya.


Kontroversi

Menyifatkan dirinya seorang lelaki bertuah kerana diterima oleh keluarga Linda walaupun dirinya sering dilanda pelbagai kontroversi dan bukan seorang artis yang bersih daripada cerita negatif, Beego memanjatkan rasa syukur.

"Jujur dari hati saya, seorang perempuan yang tidak pernah berkahwin sukar menerima status saya. Alhamdulillah apabila dia membuka pintu hati untuk terima saya, saya amat bersyukur diberikan peluang mengenali hati dan budi saya.

"Saya menjadi diri saya sendiri. Tiada apa-apa yang perlu dirahsiakan. Inilah Beego yang sederhana dan terimalah seadanya.

"Keluarga Linda ketepikan semua status dan kontroversi hitam dalam hidup saya sebelum ini. Mereka faham dan nasihatkan saya bersabar," jelas Beego yang masih terikat dengan perbicaraan kes mahkamah melibatkan tuduhan berkhalwat pada awal tahun lalu.

Dalam kes itu, Beego dan empat lagi rakannya ditahan oleh sekumpulan pegawai penguat kuasa agama di sebuah rumah di Oakleaf Kondominium, Bukit Antarabangsa, Ampang pada pukul 6 pagi 23 Februari 2011.

Sehingga hari ini, pihak pendakwa gagal menampilkan bukti-bukti kukuh bahawa Beego bersalah.

Jaga keluarga

Dalam pada itu, Linda berkongsi keistimewaan Beego yang telah menambat hatinya untuk menerima jejaka itu sebagai teman sehidup semati.

Kata Linda, dia tidak melihat Beego sebagai seorang lelaki yang bermasalah, begitu juga keluarganya. Pada pandangannya, masalah yang timbul bukan Beego yang cari.

"Dari luar nampak Beego bermasalah, tapi apabila mengenalinya saya tahu dia bagaimana sebenarnya. Begitu juga keluarga saya, mereka tahu perangai sebenar Beego.

"Mereka lupa semua kontroversi dan tak nampak pun kontroversi sebelum ini. Bukan Beego yang mencari masalah tapi masalah itu yang datang dekat dia.

"Berada bersama Beego amat menyenangkan hati. Dia pandai mengambil hati saya dan keluarga, seorang lelaki yang jujur dan ikhlas mengenali saya dan mencurahkan kasih sayang sepenuhnya kepada keluarga saya.

"Dia menjaga keluarga diri ini seperti mana saya menjaga keluarga saya," kata Linda.

Mengulas mengenai tempias kontroversi khalwat Beego terhadap perkahwinannya, Linda menelan kepahitan itu dan membalas dengan sokongan moral tanpa belah bahagi.

"Sebelum saya kenal dia memang saya ada dengar pasal kes dia tapi saya tak ambil kisah sangat. Kita tak tahu apa yang jadi pada dia sebenarnya dan kita tak boleh terus negatif, kita kena positif.

"Saya kecewa juga apabila mendengar kes itu. Tapi saya tak salahkan dia sebaliknya saya rasa simpati dan tertanya-tanya kenapa perkara itu terjadi pada dia," ujarnya.


PELAMIN persandingan pasangan mempelai diilhamkan oleh butik milik kakak pengantin perempuan, Erins N Erinas Sequins.


Perancangan

Ditanya perancangan membina keluarga selepas berkahwin nanti, Beego dan Linda sepakat memberitahu bahwa mereka tidak akan mengehadkan aktiviti seni.

"Saya tidak akan mengehadkan aktiviti seni dan sekiranya Linda masih mahu memiliki karier sebagai artis, saya benarkan dia. Sekiranya dia mahu berhenti, saya terima keputusannya.

"Cuma harapan saya rezeki makin murah selepas berkahwin. Saya pun akan cuba melakukan yang terbaik dalam bidang lakonan saya," ujar Beego.

Ungkap Linda pula, dia perlu menyeimbangkan tuntutan karier dan keluarganya memandangkan kini sudah berumah tangga.

Bagaimanapun, dia enggan berjauhan dengan suaminya itu kelak.

"Dia (Beego) kenal saya sebagai pelakon, jadi mustahil untuk dia membuang semua perkara yang saya minat. Keputusan itu bergantung pada diri saya sendiri dan tidak boleh telalu memikirkan soal kerja kerana saya sudah ada rumah tangga," katanya.

Pasangan itu bakal berbulan madu di Bali, Indonesia pada 19 hingga 26 Jun dan bakal ke Taiwan pula pada 6 Julai depan.

Bagaimanapun, Linda meluahkan hasrat hatinya untuk mengerjakan umrah sebelum berbulan madu.

"Siapa yang tidak suka bercuti tapi sebelum ini saya pernah memberitahu Beego selepas bernikah saya mahu mengerjakan umrah.

"Daripada buang duit pergi tempat jauh-jauh lebih baik ke Mekah terlebih dahulu. Insya-Allah kalau tiada sebarang halangan saya mahu mengerjakan umrah dengan keluarga sekali.

Ditanya pula perancangan untuk menimang anak, kata Beego: "Kami tidak merancang tapi terpulang pada rezeki Allah.

"Kami terima seadanya kerana itu tanggungjawab dan rezeki, sekiranya tidak ada kami akan terus berusaha."

Maya, Hans saling beremosi

Posted:

Maya, Hans saling beremosi

Maya, Hans saling beremosi

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


Maya Karin sudah empat tahun berturut-turut dilantik sebagai duta tilam jenama Vono.


AKTRES jelita Maya Karin dikatakan beremosi dengan aktor Hans Isaac. Malah, hubungan mereka juga dikhabarkan agak tegang.

Apakah puncanya hubungan mereka menjadi begitu?

Ditemui Kosmo! ketika pelantikannya sebagai duta jenama tilam Vono untuk tahun keempat di Slumberland Marketing Sdn. Bhd., Bandar Baru Bangi, Selangor, baru-baru ini, Maya menghurai lanjut mengenai perkara tersebut.

Selain itu, heroin filem Ombak Rindu itu juga bercerita tentang kredibilitinya sebagai duta produk. Dia diberi kepercayaan selama empat tahun berturut-turut menggalas tugas sebagai duta jenama tilam Vono di samping mempromosikan beberapa produk lain.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama Maya Karin.

Kosmo!: Bolehkah Maya kongsikan apa yang berlaku kepada anda dan Hans Isaac?

MAYA KARIN: Kami (Maya dan Hans) sebenarnya berlakon bersama dalam filem Nota. Dalam filem itu, kami menjadi pasangan suami isteri yang sudah lama berkahwin tetapi hubungan kami tegang dan tidak begitu baik.

Adakah filem Nota ini gandingan kali pertama Maya dan Hans?

Kami sudah berkenalan selama 15 tahun tetapi tidak pernah berlakon bersama. Filem Nota merupakan gandingan kali pertama kami.

Boleh jelaskan lebih lanjut mengenai filem itu?

Nota berkisar tentang pembunuhan. Ia mendapat sentuhan pengarah Jepun, sementara jurukamera pula dari Jerman.

Boleh kongsikan perasaan Maya sepanjang berlakon dalam filem itu?

Saya sangat teruja berlakon dalam Nota. Sememangnya saya menantikan saat untuk bekerja dengan orang Jerman. Saya suka tengok hasil-hasil visual filem Jerman. Mereka sangat bagus.

Bagaimanakah Maya boleh terpilih untuk membintangi filem Nota?

Saya dapat tahu mereka mahukan seorang pelakon wanita yang lasak dan juga yang cintakan alam sekitar kerana penggambaran dibuat di hutan Bako, Sarawak.

Apakah cabaran paling sukar ditempuhi Maya sepanjang penggambaran filem tersebut?

Kami perlu menjalani penggambaran selama sebulan. Dalam keadaan cuaca yang sangat panas, ia agak menyukarkan buat saya untuk berlakon. Sebabnya, muka dan badan saya dibanjiri peluh. Saya juga terpaksa bergelut dengan lumpur.


MAYA KARIN dan Hans Isaac berpeluang berlakon di bawah arahan pengarah Jepun menerusi filem Nota.


Adakah filem ini yang paling mencabar pernah Maya lakonkan?

Pontianak Harum Sundal Malam masih kekal rekod sebagai filem yang paling mencabar pernah saya lakonkan. Sebabnya, dalam filem itu saya perlu bawa tiga watak berbeza. Ketiga-tiga watak itu memerlukan solekan berbeza. Jadi, banyak kali saya kena tukar solekan pada wajah. Penggambarannya juga dilakukan pada waktu malam dan saya juga perlu melakonkan babak terbang kerana saya puntianak. Nasib baik, saya masih muda ketika melakonkan watak itu (ketawa).

Boleh kongsikan perasaan Maya dipilih sebagai duta Vono untuk tahun keempat?

Saya sangat bersyukur kerana dipilih sekali lagi menjadi duta Vono. Sememangnya kerjasama antara kami memang baik sejak dari tahun pertama lagi. Mereka beritahu, maklum balas daripada pelanggan juga sangat memuaskan. Malah jika terdapat acara istimewa Vono, jualannya juga sangat memuaskan. Mungkin disebabkan itu saya masih dikekalkan sebagai duta.

Selain Vono, apakah produk lain yang diwakili Maya sebagai duta?

Ada empat produk. Saya sudah menjadi duta produk L'oreal Paris untuk tahun yang ketujuh, Inner Shine bagi tahun ketiga dan Sorella untuk tahun kedua.

Apakah yang membuatkan Maya tertarik untuk menjadi duta kepada produk-produk tersebut? Adakah disebabkan bayaran yang lumayan?

Sebelum menerima tawaran sebagai duta saya akan pastikan dahulu produk tersebut benar-benar berkualiti dan memberi banyak faedah kepada pelanggan. Contohnya seperti Vono, semua orang memerlukan tilam yang menyokong tulang belakang kita dan saya lihat Vono adalah yang terbaik. Harganya juga berpatutan.

Berapa banyakkah tilam Vono yang anda dapat?

Ada empat dan dengar kata mereka ingin beri lagi satu (ketawa).

Saya memang lantang bersuara - Nad Zainal

Posted:

Saya memang lantang bersuara - Nad Zainal

Saya memang lantang bersuara - Nad Zainal

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


FIGURA comel ini mengakui bercinta dengan pemuda bernama Azman tetapi enggan banyak berbicara mengenainya.


PELAKON kecil molek, Nad Zainal mengakui bahawa dia sememangnya seorang yang lantang dalam bersuara.

Malah, dia tidak menafikan dirinya juga seorang yang panas baran dan tidak suka dengan orang melakukan kerja dengan lambat.

Begitupun, dedah pelakon drama Memberku Hawa musim kedua itu, sikap buruknya suatu ketika dahulu itu sudah menjadi sejarah.

Kini dia mengakui dirinya kini lebih matang dan rasional dalam memberi tindakbalas terhadap orang di sekelilingnya.

"Memang dahulu, saya seorang yang panas baran dan mahukan semua kerja dilakukan dengan cepat.

"Disebabkan itu juga saya tidak boleh bekerja dengan orang yang buat kerja lambat. Namun, kini saya sudah atasi masalah itu dan sudah pandai mengawalnya," ulas Nad ketika ditemui pada majlis pelancaran drama Memberku Hawa 2 di Hotel Hilton, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Walau bagaimanapun, ulas anak tunggal itu, dia masih dikritik ramai ekoran kelantangannya dalam bersuara dan sebelum ini Nad juga pernah diboikot media gara-gara sikapnya itu.

Mengulas mengenai perkara itu, ujar Nad, mungkin kelantangannya dalam bersuara terbawa-bawa sejak dia menceburi dunia pentas teater, tiga tahun lalu.

Bagaimanapun, pelakon berusia 23 tahun itu tidak mampu mengubah perkara itu kerana baginya kelantangannya dalam bersuara bukan menyentuh perihal orang lain.

"Nada suara saya memang lantang, mungkin sebab saya dilatih selama tiga tahun belajar dalam seni persembahan teater di Aswara (Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan).

"Tambahan pula rupa saya yang agak garang. Ramai yang beranggapan saya sukar didekati dan sombong tetapi saya tidak kisah kerana mereka tidak mengenali saya secara rapat," ungkapnya yang mengakui dirinya sebenarnya seorang gila-gila.

Media sosial bunuh artis

Sengaja mengajukan pertanyaan mengenai media sosial yang sering digunakan artis untuk berinteraksi dengan peminat kepada Nad.

Menjawab mengenai perkara itu, kata Nad atau nama sebenarnya Farah Nadia Zainal Abidin, media sosial jika tidak digunakan dengan betul oleh seseorang artis ia mampu membunuh karier artis tersebut.

"Memang ramai artis yang guna Facebook atau Twitter untuk berhubung dengan peminat, namun pada saya semuanya perlu ada batasan.

"Tidak perlu setiap minit artis itu bercerita pasal kehidupan peribadinya atau jaja kisah peribadi. Ia akan mengundang publisiti murahan seseorang artis malah boleh membunuh kerjaya artis tersebut," ujarnya.


BARISAN karyawan drama bersiri Memberku Hawa 2 yang sekali lagi menampilkan Nad Zainal menerusi watak Kay.


Menyingkap kehidupan peribadi Nad pula bersama kekasih hati, luahnya, dia masih bersama lelaki istimewa di hatinya itu yang dikenali dengan nama Azman.

Begitupun, ujarnya, dia tidak mahu bercakap lebih lanjut tentang kekasihnya itu kerana berasa ia agak kurang manis.

Ditebak tentang bilakah dia merancang untuk berkahwin, akui Nad, buat masa ini dirinya masih belum mempunyai sebarang sasaran untuk mendirikan rumah tangga.

"Saya baru berusia 23 tahun. Fokus saya sekarang hanya kerjaya dan juga untuk membantu keluarga," ujarnya.

Bersyukur kerana Kay

Bercerita tentang drama Memberku Hawa 2, Nad masih membawakan watak Kay sama seperti dalam musim pertama sebelum ini.

Ulasnya mengenai wataknya itu, musim baharu ini Nad jelas mengalami perubahan sikap Kay – daripada seorang yang kelam-kabut dan kebudak-budakan bertukar menjadi lebih matang.

"Secara peribadi, watak Kay sama seperti diri saya yang kini semakin matang," ujarnya yang bersyukur kerana melalui watak dalam drama Memberku Hawa tersebut, namanya kini mulai meniti arus populariti serta diberikan peranan yang lebih besar dan mencabar dalam drama-drama lain.

Dalam perkembangan lain, pada Julai depan Nad bakal tampil menerusi drama bersiri Kampung Girl. Selain itu, dia sedang berdebar-debar menantikan filem sulung lakonannya, Kami Histeria. Menariknya dalam filem tersebut, Nad tampil menerusi watak seorang pemain bass.

Memberku Hawa 2 disiarkan setiap Rabu bermula 5 Jun lalu pada pukul 10 malam di Astro Ria (saluran 104). Ulangannya pula adalah pada setiap Ahad pukul 6.30 petang.

Drama ini mengisahkan tentang golongan wanita muda di Malaysia yang menghadapi cabaran hidup dengan sikap positif dan berpendirian teguh.

Selain Siti Saleha dan Nad Zainal, drama itu turut dibarisi Sharifah Sofea, Nur Zaireen Mohd. Zait, Cristina Suzanne Stockstill dan Nor Nadia Nor Mahazan.

Impak lakonannya dalam drama Memberku Hawa, Nad turut dilantik sebagai duta tuala wanita Kotek selama dua tahun berturut-turut iaitu sejak 2012 hingga 2013. Selain Nad, pelakon Siti Saleha turut dilantik sebagai duta Kotex untuk tahun 2013.

Sementara itu, menurut Pengarah Pemasaran Kimberly-Clark Malaysia, pengeluar Kotex, Soo Woon Yee, berdasar kajian yang dibuat oleh mereka, Nad dan Siti Saleha merupakan pilihan tertinggi oleh pengguna Kotex yang mahukan mereka bergandingan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved