Ahad, 11 Ogos 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Galakan ternak ayam kecil-kecilan

Posted:

Galakan ternak ayam kecil-kecilan

Galakan ternak ayam kecil-kecilan

MASYARAKAT digalakkan menternak ayam secara kecil-kecilan bagi mengurangkan permintaan di pasaran.


AYAM merupakan antara sajian wajib setiap kali musim perayaan. Baik masyarakat Melayu, Cina atau India, hakikatnya ayam sudah sebati dengan lidah pelbagai lapisan masyarakat Malaysia.

Ayam boleh dipelbagaikan masakannya seperti sup, paprik, rendang, masak lemak, kari dan sebagainya.

Bahkan, bagi sesetengah individu, nasi yang dimakan bersama seketul ayam goreng mampu membangkitkan selera.

Perkara itu diakui oleh kakitangan swasta, Hidayatul Akmal Ahmad, 28. Katanya, ayam menjadi hidangan wajib baik pada musim perayaan mahupun majlis kenduri-kendara atau perkahwinan.

"Ia mudah disediakan, cepat masak dan rasanya enak," katanya ketika ditemui. Wanita berkulit sawo matang yang tidak lekang dengan senyuman itu memberitahu, pada kebiasaan, ibunya Zakiah Abdul Ghani, 58, menyediakan rendang ayam kampung dan ayam masak kicap pada pagi hari raya.

Kira-kira 10 ekor ayam digunakan untuk memasak kedua-dua hidangan yang menjadi kegemaran tetamu itu.

Ibunya turut menyediakan rendang daging, namun rendang ayam tetap menjadi pilihan sanak saudara dan sahabat handai.

"Rasa rendang ayam kampung memang sedap kerana dagingnya manis dan lembut, jadi tidak hairanlah dua hari sahaja sudah licin," ujar Hidayatul Akmal sambil menambah, hidangan itu juga sering menjadi menu harian apatah lagi jika adik-beradik pulang ke kampung.

Harga ayam naik

Sejak kecil Hidayatul Akmal sudah biasa makan ayam dan kenaikan harga ayam baru-baru ini turut membimbangkannya.

"Bukan apa, jika menu ayam ditukarkan kepada ikan, saya rasa tidak sesuai untuk divariasikan terutama pada musim perayaan," jelasnya ketika ditemui baru-baru ini.

Akhbar baru-baru ini melaporkan kenaikan harga ayam di beberapa pasar basah dan pasar raya di ibu negara.

Berdasarkan laporan itu, harga ayam naik daripada RM7.50 ke RM8.50 sekilogram. Kenaikan secara mendadak itu berlaku ekoran permintaan terhadap bekalan ayam meningkat daripada 1.2 juta kepada 2.2 hingga 2.4 juta ekor sehari pada bulan Ramadan sehingga sambutan Aidilfitri.

Bimbang senario itu terus berlarutan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan menetapkan harga ayam standard pada kadar RM7.70 sekilogram.

Harga tersebut dilaksanakan selama 17 hari bermula dari 26 Julai hingga 11 Ogos ini. Sehubungan itu, para peniaga wajib menjual barangan harga terkawal tidak melebihi harga maksimum yang ditetapkan.

Seorang peniaga yang enggan dikenali berkata, golongan peniaga bukannya menaikkan harga sewenang-wenangnya tetapi ia berlaku apabila pembekal bertindak menaikkan harga.

Sebelum ini, dia menjual ayam pada harga RM7.50 sekilogram tetapi terpaksa menaikkannya kepada RM8.50 selepas menerima ayam daripada pembekal pada harga RM7.30 sekilogram.

"Kami tidak mempunyai pilihan selain menaikkan harga. Namun, apa yang dikesali pengguna menuduh kami menaikkan harga sesuka hati sedangkan pembekal yang membekalkan ayam melebihi harga siling.

"Saya rasa sudah tiba masanya kerajaan mencari alternatif terbaik bagi menyelesaikan masalah ini kerana kami sering dituduh menjadi punca kenaikan harga ayam," tegasnya sambil menyifatkan tindakan boikot membeli ayam tidak pernah berjaya.

Pengusaha katering, Azarul Bahari berkata, dia sendiri sukar untuk memboikot ayam memandangkan pelanggan yang merancang mengadakan rumah terbuka sempena Hari Raya Aidilfitri pasti menempah menu berasaskan ayam.


PERMINTAAN bekalan ayam mencecah 2.4 juta ekor sehari pada bulan Ramadan dan Aidilfitri ini.


Pelanggan merungut

Hidangan ayam seolah-olah hidangan wajib majlis rumah terbuka berbanding ikan dan daging. Lagipun, ayam boleh dimakan bersama menu lain berbanding ikan.

"Bayangkan nasi beriani bersama gulai ikan, hidangan itu bukan sahaja tidak sesuai malah gabungan yang tidak kena," ujarnya.

Menurut Azarul, menu ayam sesuai dinikmati oleh semua kaum di Malaysia.

Azarul mengakui, ekoran kenaikan harga ayam, pihaknya tidak mempunyai pilihan selain menaikkan harga hidangan.

"Kami terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu menanggung kerugian. Pelanggan memang merungut ekoran kenaikan harga tersebut.

"Saya berharap pihak kementerian memantau tindakan menaikkan harga ayam kerana ia membebankan banyak pihak," ujarnya.

Sementara itu, usaha wartawan Kosmo! untuk mendapatkan komen Presiden Persatuan Bahagian Ayam Daging Persekutuan Persatuan-Persatuan Penternak Malaysia (FLFAM), Kwei Yew Tong gagal kerana beliau tidak menjawab panggilan telefon.

Longgarkan syarat

Hakikatnya, masalah kenaikan harga ayam berlaku pada setiap tahun. Justeru, Pengarah Komunikasi Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia, Mohd. Yusuf Abdul Rahman mencadangkan supaya kerajaan menggalakkan masyarakat negara ini menceburi bidang penternakan secara kecil-kecilan.

"Selain bantuan modal dan latihan, kerajaan boleh melonggarkan syarat untuk menternak ayam di kawasan perumahan," katanya.

Cadangan itu agak bernas memandangkan permintaan ayam pada era 70-an tidak pernah meningkat terutama di luar bandar.

"Orang dulu lebih gemar menternak ayam, jadi apabila musim perayaan, mereka menggunakan hasil ternakan itu sahaja. Ia bukan sahaja menjimatkan wang malah hasil ternakan mereka lebih berkhasiat," jelasnya.

Langkah itu dilihat dapat menangani masalah permintaan yang meningkat menjelang musim perayaan berbanding memboikot pembelian ayam.

Boikot juga bukan penyelesaian terbaik dalam isu kenaikan harga ayam sebaliknya pengguna boleh mengurangkan pembelian dan makan ayam.

"Misalnya, jika kita makan ayam empat kali seminggu kita kurangkan, susah jika kita tidak mahu makan terus sebab ayam antara makanan utama rakyat Malaysia.

"Apa yang pasti sekiranya pengguna dapat mengurangkan pembelian dan makan ayam, permintaan dalam pasaran akan berkurangan seterusnya menurunkan harga ayam," ujarnya Mohd. Yusof.

Bruce Lee bagai masih hidup

Posted:

Bruce Lee bagai masih hidup

Bruce Lee bagai masih hidup


PARA peminat Bruce Lee berkumpul di hadapan patung mendiang bagi meraikan ulang tahun ke-40 kematiannya di Hong Kong.


DIJULANG sebagai hero seni bela diri pertama layar perak dan penghubung budaya antara Timur dan Barat, Bruce Lee tanpa disedari telah membantu industri hiburan Hong Kong berada pada tahap hari ini.

Namun, mengapa sesetengah pihak di bandar itu meraikan ulang tahun ke-40 kematiannya di dalam tandas?

"Pada tahun 1958, Bruce Lee merupakan pelajar di Kolej St. Francis Xavier. Pada suatu hari, dia telah ditangkap kerana bergaduh di dalam tandas oleh seorang paderi.

"Namun, paderi itu merupakan seorang petinju di negara asalnya. Justeru, dia tidak menghukum Lee sebaliknya menjemput beliau untuk menyertai kelas tinju. Lee kemudian menyertai kelas itu dan muncul juara dalam pertandingan antara sekolah," jelas Pengerusi Kelab Bruce Lee, Wong Yiu-keung.

Insiden itu begitu bermakna kepada Lee yang meninggal dunia pada usia 32 tahun akibat penyakit bengkak otak sekali gus ingin menunjukkan kecintaannya terhadap seni bela diri.

Tidak lama kemudian, Lee membuka sekolah bela diri di Amerika Syarikat iaitu tempat kelahirannya.

Baru-baru ini, peminat bintang filem legenda itu berpeluang melawat sekolah Lee di Hong Kong. Sekolah itu termasuk salah satu daripada beberapa bahan pameran mengenai Lee yang pernah menjalani zaman kanak-kanak di negara bekas koloni British itu.

Selain itu, pengunjung juga boleh melihat patung Lee di siar kaki Avenue of the Stars dan di Kelab Bruce Lee, kedua-duanya terletak di kawasan kejiranan Tsim Tsui di selatan Hong Kong. Ia ditujukan khas buat legenda layar perak itu.

Sut kuning

Peminat juga berpeluang pergi ke biara di New Territories yang akan menayangkan filem terkenalnya, Enter the Dragon.

Pameran yang akan berlangsung selama lima tahun di Muzium Warisan Hong Kong itu memaparkan memori Lee sepanjang hidupnya. Ini termasuklah filem-filem yang pernah dibintanginya serta sut kuning yang menjadi trademark Lee. Pameran itu dirasmikan oleh anak perempuannya, Shannon Lee pada hujung Julai lalu.

"Saya mengenali ayah bukan melalui media, tetapi melalui pelbagai cara dan sumber. Ia diambil melalui orang yang betul-betul mengenalinya, rakan-rakannya dan keluarga saya. Ada juga melalui perkataan mendiang sendiri kerana ayah terlalu banyak menulis.

"Saya memiliki beribu buku di perpustakaannya. Dia menulis kesemua mengenai dirinya di dalam nota, jadi saya mengenalinya melalui catatannya sendiri," kata Shannon yang baru berusia empat tahun ketika bapanya meninggal dunia.

Beberapa buku catatan, puisi dan gambar keluarga merupakan antara 600 barangan yang dipamerkan di muzium itu sehingga tahun 2018.

Ikon pada kurun ke-20 yang menemukan Jeet Kune Do, Lee pergi sebelum masanya pada tahun 1973 sekali gus mengejutkan jutaan peminatnya di serata dunia.

"Saya masih ingat upacara pengkebumian perdana di Hong Kong kerana ia terlalu kecoh. Terlalu ramai manusia. Ia panas, lembap dan kadangkala seperti badai. Terlalu banyak yang berlaku dan kesedihan.

"Sebagai kanak-kanak, saya masih ingat bagaimana ia mengheret saya untuk melalui kesemua proses tersebut dan merasakan seolah-olah kekacauan berlaku di sekeliling saya," ungkap Shannon lagi.

Apa yang pasti, legasi Lee terus hidup untuk memberi inspirasi kepada generasi pelakon baharu seperti Jackie Chan dan memecahkan sekatan untuk pelakon Asia mengembangkan bakat di Hollywood.

"Dia mendapat kemahsyuran menerusi kung fu yang mana tidak memerlukan bahasa untuk memperjelaskannya. Sama seperti tarian dan muzik. Anda boleh menontonya tanpa mengambil kira siapa anda. Seperti filem senyap Charlie Chaplin yang melangkaui sempadan.

"Bruce Lee juga menjadi penghubung antara budaya Timur dan Barat. Dia menimba ilmu di Hong Kong dan Amerika Syarikat. Dia muncul di televisyen Amerika dan juga teater China," kata penulis biografi Bruce Lee, Roger Lo.

Pesona layar perak

Menurut pengarang buku biografi The Bruce Lee They Knew yang baru diterbitkan, Chaplin Chang, kehidupan sebenar Lee kebanyakannya dihabiskan dengan menjadi pesona layar perak.

"Orang boleh memberinya status yang pelbagai tetapi dia hanya manusia biasa."

Dalam buku biografi berbahasa Cina itu, Chang cuba memotretkan hero aksi itu dari perspektif lama kepada menonjolkan kesusahan Lee pada masa itu, namun bersikap mesra dengan rakan-rakannya.

"Dia bukan sahaja mengenai filem tetapi ia berkaitan seni mempertahankan diri. Legasinya terus hidup bersama falsafahnya untuk beberapa generasi. Oleh sebab itu, dia diminati ramai hingga sekarang," tutur Chang. - AFP

Ziarah Aidilfitri tersasar

Posted:

Ziarah Aidilfitri tersasar

Ziarah Aidilfitri tersasar


ZIARAH sempena Aidilfitri tidak terhad kepada ahli keluarga dan sanak saudara sahaja, rakan taulan juga boleh turut serta mengimarahkan amalan ziarah. - Gambar hiasan


SEBELUM Aidilfitri membuka tirainya, masing-masing sibuk melakukan persiapan menyambut lebaran. Sejak pertengahan Ramadan lagi, stesen televisyen giat mempromosikan pelbagai cerita menarik untuk tayangan sepanjang Aidilfitri ini.

Tanpa disedari, pelbagai cerita menarik ini menjadi faktor penyumbang kepada makin kurangnya amalan ziarah ketika Aidilfitri yang menjadi tradisi nenek moyang kita.

Sewajarnya, sikap lebih mengutamakan menonton televisyen berbanding ziarah perlu ditangani kerana Aidilfitri tidak akan bererti tanpa adanya ziarah.

Aidilfitri bukan sekadar hari kemenangan selepas sebulan berpuasa tetapi hari untuk berkumpul bersama ahli keluarga dan sanak saudara.

Malah dalam dunia penuh kesibukan hari ini, ramai yang hanya dapat balik ke kampung sekali dalam setahun iaitu ketika Aidilfitri.

Kesannya, ramai yang tidak mengenali ahli keluarga sendiri. Tidak kenal ibu atau bapa saudara, sepupu apatah lagi hubungan yang lebih jauh tetapi tetap ada pertalian darah.

Dengan adanya ziarah, barulah kita dapat bersua muka dan berjumpa seluruh ahli keluarga. Ketika ziarah inilah ibu bapa boleh memperkenalkan sanak saudara yang lain kepada anak-anak.

Hari beramah mesra

Aidilfitri juga adalah hari untuk beramah mesra. Hampir seluruh ahli masyarakat hari ini terlalu sibuk dengan kerjaya masing-masing.

Ramai yang keluar ketika matahari belum terbit dan balik ke rumah bersama bulan dan bintang sekali gus mempunyai masa yang amat terhad untuk bersama ahli keluarga.

Ziarah ketika Aidilfitri satu cara mengeratkan hubung silaturahim dan mewujudkan hubungan yang baharu.

Sesungguhnya kita sesama Muslim bersaudara biarpun daripada keturunan berbeza kerana kita berasal daripada cucu cicit Nabi Adam AS.

Menjadi kewajipan kita untuk sentiasa menambah kenalan, persahabatan dan persaudaraan sesama saudara seislam.

Lebih 20 tahun lalu, amalan berkunjung ke setiap rumah di segenap pelosok kampung secara berjemaah menjadi tradisi wajib selepas solat sunat Aidilfitri.

Amalan ini menyumbang kepada utuhnya perhubungan antara setiap ahli kariah. Malangnya hari ini, biarpun tinggal di kampung, tidak semua orang mengenali jirannya.

Apatah lagi mereka yang berada di bandar. Lantas, ziarah ketika Aidilfitri mampu mengembalikan hubungan yang erat sesama ahli masyarakat.

Ramai yang arif dan maklum, Aidilfitri merupakan hari untuk kita bermaaf-maafan. Perlu difahami, memohon maaf bukan terhad kepada ahli keluarga atau mereka yang ada hubungan darah dengan kita sahaja tetapi merangkumi jiran tetangga.

Memohon maaf

Contoh mudah, kita senang sangat mengeluarkan kata-kata kesat terhadap perlakuan jiran yang biadap. Biarpun perlakuannya biadap, kita tidak berhak melemparkan kata-kata kesat.

Lantas, kita perlu memohon maaf kerana Allah tidak akan mengampunkan kita selagi kita tidak memohon maaf daripada orang yang kita lakukan kesalahan kepadanya.

Kalau sudah mohon maaf tetapi dia enggan memaafkan, itu antara orang tersebut dengan Allah. Yang penting, tanggungjawab kita sebagai hamba-Nya telahpun kita laksanakan.

Mungkin ada yang berpendapat, tidak perlu ziarah kerana dunia hari ini lebih mudah dengan adanya konsep rumah terbuka. Hakikatnya, rumah terbuka tidak menepati konsep ziarah ketika Aidilfitri.

Jemputan terhad

Namanya sahaja rumah terbuka tetapi amalannya ialah ada senarai jemputan tertentu yang diundang untuk menghadiri rumah terbuka tersebut.

Selalunya yang diundang ialah sanak saudara, rakan sekerja, jiran terdekat dan kenalan.

Sebaliknya jika anda tidak menerima undangan, anda tidak akan hadir ke rumah tersebut walau anda maklum rumah terbuka sempena Aidilfitri sedang diadakan, betul?

Jelas sekali ia berlawanan dengan amalan ziarah yang terbuka kepada sesiapa sahaja tanpa perlu ada undangan atau jemputan khusus.

Rumah terbuka juga tidak mempraktikkan konsep menghubung silaturahim kerana para tetamu ialah mereka yang memang telah dikenali.

Malah juga kurang mengaplikasikan amalan saling beramah mesra. Biasanya rumah terbuka mempunyai tempoh kehadiran tertentu dan ramai yang bertumpu pada waktu yang sama.

Mana mungkin wujudnya kemesraan jika lebih daripada 10 tetamu datang serentak untuk dilayan? Yang ada hanyalah, 'Sila ye!', 'Jemput makan ye!'

Tiada pertanyaan khabar, perkongsian berita, senda gurau dan gelak ketawa yang sepatutnya wujud sebagai satu cara untuk mengeratkan lagi hubungan persaudaraan.

Pengkhususan makanan

Aidilfitri bukan hari mengutamakan sesi untuk menjamu selera sebaliknya rumah terbuka ditumpukan kepada memenuhi selera tetamu.

Pelbagai jenis juadah disediakan malah ada pengkhususan pula untuk kategori jemputan, orang penting dan orang kebanyakan.

Konsep ini menyalahi konsep sebenar Aidilfitri iaitu sebaiknya hidangan makanan disediakan buat mereka yang tidak berkemampuan.

Sesungguhnya, tanpa ziarah, Aidilfitri sama seperti hari-hari biasa, bezanya hanya ada solat sunat Aidilfitri pada awal pagi dan masing-masing berpakaian baharu.

Salam Aidilfitri daripada saya dan keluarga. Maaf zahir dan batin.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Kerani sekolah mati kena bom

Posted:

Kerani sekolah mati kena bom

Kerani sekolah mati kena bom

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my


ANGGOTA polis memeriksa mayat Yusrizal yang mati akibat terkena letupan bom di Taman Sri Periok, Tumpat semalam.


TUMPAT – Kegembiraan kerani sekolah berkumpul di rumah mertua sempena Aidilfitri yang masuk hari keempat semalam tidak berpanjangan apabila lelaki itu maut terkena letupan bom yang diletakkan di atas bumbung kenderaan pelbagai guna (MPV) milik abang iparnya di Taman Sri Periok di sini.

Dalam kejadian pada pukul 11 pagi itu, Mohd. Yusrizal Mat Zain, 32, kerani Sekolah Kebangsaan Manek Urai di Kuala Krai mati dengan kedua-dua belah tangan putus manakala perutnya terburai.

Badan mangsa terkena letupan itu ketika dia mencapai satu bungkusan dipercayai mengandungi bahan letupan yang diletakkan di atas kenderaan Naza Citra yang diletakkan di hadapan rumah mertuanya.

Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian selepas 20 minit terkena letupan tersebut.

Ketika anggota unit pemusnah bom melakukan siasatan di kawasan tersebut, berlaku letupan kedua pada pukul 4.40 petang. Letupan di kawasan sama itu dipercayai berpunca daripada serpihan bahan letupan yang menyebabkan Yusrizal terbunuh.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kelantan, Asisten Komisioner Lai Yong Heng berkata, sebelum kejadian mangsa ternampak satu objek di atas Naza Citra milik abang iparnya yang merupakan seorang anggota polis berpangkat Lans Koperal. Mangsa keluar dari rumah untuk mengambil objek tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pemandu teksi cekik darah

Posted:

Pemandu teksi cekik darah

Pemandu teksi cekik darah

Oleh IKHWAN HAZWAN HAMIDUN
ikhwan.hamidun@kosmo.com.mySHAH ALAM - Seorang peminat Kelab Barcelona terkejut apabila dia diminta membayar tambang teksi sebanyak RM150 ketika dia mahu pulang ke rumahnya di Damansara Utama, Petaling Jaya selepas menyaksikan perlawanan bola sepak persahabatan antarabangsa antara pasukan Harimau Malaya dan Barcelona di Stadium Shah Alam di sini malam kelmarin.

Jumlah tersebut adalah enam kali ganda lebih tinggi berbanding kadar biasa sekitar RM20 bagi perjalanan dari Stadium Shah Alam ke Damansara Utama sejauh 18 kilometer.

Teksi tersebut mempunyai meter tambang tetapi ia tidak digunakan.

Ketiadaan pengangkutan awam alternatif di stadium tersebut menjadi faktor utama pemandu teksi terbabit mengenakan caj melampau walaupun mangsa cuba menaiki teksi tersebut pada pukul 10.45 malam.

Mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Sallehudin berkata, dia menahan teksi tersebut disebabkan tiada pengangkutan awam lain di stadium tersebut.

Jelasnya, dia yang ingin pulang ke rumahnya di Damansara Utama terkejut apabila pemandu tersebut meminta bayaran sebanyak RM150.

"Saya ada wang RM150, tetapi merasakan jumlah itu terlalu melampau. Saya hubungi saudara saya dan terpaksa menunggunya datang ambil saya pada pukul 1 pagi.

"Saya langsung tidak menyangka pemandu teksi tersebut akan mengenakan caj yang begitu mahal dan tidak menggunakan meter," katanya kepada Kosmo! semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Surau resort Sedili dicemari

Posted:

Surau resort Sedili dicemari

Surau resort Sedili dicemari

Oleh FARIK SALLEH
berita@kosmo.com.my


INILAH surau dalam Resort Tanjung Sutera Sedili, Johor yang digunakan oleh penganut agama lain untuk bersembahyang.


KOTA TINGGI - Penduduk perkampungan nelayan Sedeli Besar di sini gempar apabila bangunan surau yang didirikan dalam sebuah pusat peranginan di sini dicemari dengan upacara sembahyang agama lain.

Upacara yang dilakukan oleh sekumpulan individu dipercayai penganut Buddha itu disedari seorang pengunjung pusat peranginan itu, Ahmad Tarmizi Adnan yang singgah untuk menunaikan solat asar di surau itu kelmarin.

Ahmad Tarmizi, 45, mendakwa terdengar suara orang seperti berzikir dalam bahasa asing selain bunyi loceng dari dalam surau.

"Apabila ditinjau, saya nampak sekumpulan lelaki dan perempuan berpakaian serba putih membuat upacara sembahyang diketuai seorang sami," katanya.

Peniaga dari Kuala Lumpur itu sempat merakamkan aktiviti itu dengan telefon bimbit sebelum membuat laporan di Balai Polis Kuala Sedili.

Seorang penduduk kampung, Mohamad Talib, 54, pula mendakwa, kumpulan itu datang ke surau berkenaan setiap hujung minggu untuk mengadakan upacara sembahyang selama beberapa jam sejak sebulan lalu.

"Kami pada mulanya menyangka mereka pelancong," katanya.


RAKAMAN menunjukkan penganut agama Buddha menjalankan upacara sembahyang dalam surau di Kota Tinggi.


Dia kesal kerana pemilik pusat peranginan itu seolah-olah tidak memandang berat kejadian berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan Kampung Sedeli Besar, Ali Mohamad, 64, berkata, penduduk kampung telah bertindak menghalau kumpulan terbabit keluar dari surau berkenaan sebaik menyedari kejadian itu.

"Kami sangat tidak berpuas hati dengan kejadian itu, apatah lagi dalam surau itu ada tergantung banyak kalimah suci agama Islam," ujarnya.

Imam Dua Masjid Besar Al-Muttaqin Sedeli Besar, Norizan Haron, 51, turut kecewa kerana beliau antara individu yang menyokong pembinaan surau dalam pusat peranginan tersebut tiga tahun lalu.

"Saya telah menandatangani surat sokongan untuk membina surau ini, sekarang ia telah disalahgunakan pula," katanya.

Tinjauan Kosmo! semalam mendapati persekitaran surau tersebut telah dibersihkan daripada peralatan sembahyang kumpulan berkenaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau Malaya 'dibaham' Barcelona

Posted:

Harimau Malaya 'dibaham' Barcelona

Harimau Malaya 'dibaham' Barcelona

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI dan NOR AZIRAN YUNUS


AMRI (kanan) menjaringkan gol tunggal Harimau Malaya ketika tewas 1-3 kepada Barcelona di Stadium Shah Alam malam tadi.


MESKIPUN beraksi tanpa kelibat bintang sensasi, Lionel Messi, aksi Barcelona masih mampu memukau hampir 40,000 penyokong yang hadir menyaksikan perlawanan persahabatan menentang Harimau Malaya di Stadium Shah Alam malam tadi.

Diketuai kapten Xavier Hernandez selain barisan bintang lain antaranya Andres Iniesta, Cesc Fabregas, Gerard Pique serta permata baharu Neymar, Barcelona ternyata berada dalam kelas tersendiri apabila meraih kemenangan 3-1.

Biarpun tumbang, Harimau Malaya boleh menghela nafas lega kerana tidak diratah kelab gergasi Sepanyol itu yang sebelum ini membelasah kelab Brazil, Santos 8-0 dan skuad Bawah 23 tahun Thailand, 7-1.

Pada aksi malam tadi, skuad The Catalan terlebih dahulu menguji kekebalan benteng pertahanan Harimau Malaya menerusi percubaan Sergio Busquets tetapi berjaya digagalkan oleh penjaga gol No. 1 negara, Khairul Fahmi Che Mat seawal minit ke-17.

Berselang dua minit kemudian, skuad negara hampir berjaya mengejutkan pasukan gergasi Eropah itu sebaik Norshahrul Idlan Talaha berjaya melepasi pertahanan Barcelona yang diketuai oleh Gerard Pique tetapi percubaan penyerang Johor Darul Takzim itu sekadar terkena tiang gol lawan.

Barcelona akhirnya membuka jaringan menerusi Fabregas apabila bekas pemain Arsenal itu tidak bermasalah memanfaatkan hantaran pemain pertahanan kiri, Jordi Alba pada minit ke-33.

Bintang Selangor, Mohd. Amri Yahyah menceriakan peminat-peminat Harimau Malaya apabila menjaringkan gol penyamaan, sekali gus menjadikan kedudukan 1-1 pada minit ke-40.

Begitupun, kegembiraan skuad negara tidak bertahan lama apabila Barcelona sekali lagi berjaya mendahului perlawanan menerusi jaringan Neymar pada minit ke-42 dan keputusan itu kekal sehingga tamat separuh masa pertama.

Bersambung babak kedua, skuad The Catalan terus mengasak benteng pertahanan skuad negara dan hasilnya mereka berjaya meledak gol ketiga menerusi Pique pada minit ke-75.

Skuad negara yang terdesak untuk mengurangkan defisit jaringan, gagal menjelmakan gol kedua apabila keputusan 3-1 kekal sehingga tamat perlawanan.

Selepas menentang Barcelona, skuad kendalian Datuk K. Rajagobal bakal bertemu China untuk aksi pemanas badan pada 10 September depan.

Peminat kesal penganjur tukar venue perlawanan

Posted:

Peminat kesal penganjur tukar venue perlawanan

Peminat kesal penganjur tukar venue perlawanan

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR
luqman.ridhwan@kosmo.com.my


TIGA penyokong Barcelona melihat pengumuman penganjur mengenai perlawanan menerusi sehelai kertas yang ditampal di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Kuala Lumpur semalam.


TINDAKAN penganjur menukarkan lokasi perlawanan antara Harimau Malaya dan Barcelona malam tadi mengundang kemarahan peminat sukan bola sepak di negara ini.

Keputusan untuk menggunakan Stadium Shah Alam berbanding lokasi asal iaitu di Stadium Nasional Bukit Jalil hanya dibuat lewat malam kelmarin, sekali gus mengakibatkan maklumat itu tidak sampai kepada para peminat.

Tinjauan Kosmo! Ahad di Stadium Nasional Bukit Jalil mendapati masih terdapat ratusan penyokong yang berpusu-pusu memasuki pekarangan stadium secara berperingkat seawal pukul 9 pagi kerana tidak mengetahui perkara tersebut.

Kekecewaan jelas dilihat pada raut wajah masing-masing sejurus melihat beberapa keping kertas di pintu masuk stadium yang tertera mesej memberitahu penukaran venue perlawanan antara pasukan Harimau Malaya dan Barcelona.

Bukan itu sahaja, wakil penganjur perlawanan itu iaitu BSC Soccer (M) Sdn. Bhd. juga tidak kelihatan di Stadium Nasional Bukit Jalil untuk menerangkan kepada orang ramai tentang perkara tersebut.

Rata-rata peminat berpendapat, perkara itu tidak seharusnya berlaku terutamanya pada hari perlawanan dijadualkan berlangsung.

Ahmad Afendy Mansor, 25, berkata, dia dan rakan-rakannya dari Batang Kali, Selangor hanya mengetahui perkara tersebut sejurus sampai ke stadium pada pukul 2 petang.

"Memang benar kita hidup pada zaman teknologi canggih, namun Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan penganjur kena juga fikir ada kalanya tidak semua maklumat akan sampai kepada orang ramai dalam tempoh yang singkat," katanya.

Seorang lagi pengunjung, Mohd. Dzulfitri Mohd. Azmi, 22, pula berpendapat, pihak penganjur patut mengemukakan permintaan maaf secara terbuka kepada orang ramai kerana telah menyusahkan mereka ekoran keputusan tersebut.

Dalam pada itu, seorang peniaga, Mohd. Azhar Musa, 37, berkata, dia menanggung kerugian kira-kira RM3,000 ekoran penukaran lokasi perlawanan tersebut.

Sementara itu, Perbadanan Nasional Malaysia mengesahkan semalam bahawa kualiti padang Stadium Nasional, Bukit Jalil telah mendapat pengesahan daripada Jawatankuasa Teknikal Penganjur.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Stadium Malaysia, Ahmad Halmi Harun berkata, padang tersebut telah dibaiki sejak dua bulan lalu selepas mendapat teguran jawatankuasa tersebut.

Menurutnya, jawatankuasa tersebut telah menegur keadaan padang yang pada ketika itu tidak sekata dan tindakan telah diambil bagi meratakan permukaan padang tersebut.

"Seminggu sebelum perlawanan ini berlangsung, jawatankuasa tersebut juga telah mengesahkan padang itu boleh digunakan.

"Oleh itu, kami agak sedih apabila secara tiba-tiba Barcelona membuat keputusan yang sebaliknya," katanya.

Jelasnya, sebelum ini, Barcelona ada mengadakan latihan di Stadium Shah Alam dan mungkin selepas itu mereka membuat perbandingan keadaan padang di kedua-dua stadium tersebut.

Kemahiran individu meningkat

Posted:

Kemahiran individu meningkat

Kemahiran individu meningkat

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my


HANAFIAH (kiri) melakukan rejaman ketika menentang Singapura pada Kejohanan Sepak Takraw Empat Negara 2013 baru-baru ini.


KETUA jurulatih skuad Elit A negara, Jamaluddin Hassan mengakui, kesemua 13 pemain yang beraksi pada saingan Liga Sepak Takraw Thailand semakin menunjukkan perkembangan yang positif terutamanya dari aspek kemahiran individu.

Bagaimanapun, Jamaluddin tidak menafikan bahawa keserasian antara mereka sudah terjejas sejak menyertai kejohanan itu pada 27 April lalu.

"Mereka tidak hanya dapat meraih pengalaman apabila berdepan dengan pemain-pemain dari kelab Thailand tetapi mereka juga dapat memperbaiki prestasi terutamanya kemahiran individu.

"Namun, saya tidak dapat menyatukan mereka ketika tiada perlawanan berlangsung kerana mereka menyertai kelab-kelab yang berbeza seperti Kalasin, Nakhon Pathom dan Chonburi.

"Tempat latihan juga agak jauh dan memang sukar untuk memanggil mereka menjalani latihan bersama-sama sebab itu dari segi keserasian nampak semakin longgar," kata Jamaluddin.

Begitupun, ketika ditanya sama ada beliau akan mengambil masa yang lama untuk mencari semula kombinasi anak-anak buahnya itu, Jamaluddin percaya pemain-pemain itu tidak akan menghadapi masalah.

"Saya juga tidak perlu mengambil masa yang lama. Sekejap sahaja untuk mencari kombinasi yang sesuai.

"Cuma apa yang saya tidak sabar untuk lihat ialah tahap kecergasan mereka pada 20 dan 21 Ogos ini.

"Mereka sudah berlatih bersama kelab-kelab Thailand dan selepas mereka pulang nanti persiapan akan lebih terarah untuk menghadapi Siri Super Persekutuan Sepak Takraw Antarabangsa (Istaf) di India, Thailand dan Sabah sebelum ke Sukan SEA 2013 di Myanmar, Disember depan ," jelasnya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM), Datuk Ahmad Ismail mengesahkan bahawa regu untuk ke Myanmar perlu dibentuk pada penghujung Ogos ini.

"Saya telah memberitahu kepada semua jurulatih supaya regu ini perlu dibentuk selewat-lewatnya pada akhir bulan Ogos," ujar Ahmad baru-baru ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


AS buka kembali 18 pejabat kedutaan di Asia Barat, Afrika

Posted:

AS buka kembali 18 pejabat kedutaan di Asia Barat, Afrika

AS buka kembali 18 pejabat kedutaan di Asia Barat, Afrika


BEBERAPA orang pegawai keselamatan berkawal di pintu masuk pejabat konsulat Amerika Syarikat di Lahore, Pakistan kelmarin.


WASHINGTON - Sebanyak 18 daripada 19 pejabat konsulat dan kedutaan Amerika Syarikat (AS) kembali dibuka hari ini selepas ditutup berikutan wujudnya ancaman serangan daripada kumpulan pengganas Al-Qaeda di Semenanjung Arab (AQAP) sejak 4 Ogos lalu.

"Pejabat kedutaan di Sanaa, Yemen bagaimanapun akan terus ditutup kerana ancaman serangan pengganas masih wujud," kata jurucakap Jabatan Negara AS, Jen Psaki.

AS juga akan terus menutup pejabat konsulatnya di Lahore, Pakistan atas alasan sama.

AS sebelum ini telah menutup kira-kira 20 pejabat konsulat dan kedutaannya di Asia Barat serta Afrika selepas pasukan perisikan mereka berjaya memperoleh maklumat mengenai ancaman serangan pengganas.

Kesemua pejabat konsulat dan kedutaan itu ditutup sehingga semalam.

Pejabat konsulat dan kedutaan yang dibuka semula itu terletak di Jordan, Mesir, Qatar, Kuwait, Bahrain, Oman, Libya, Madagascar, Burundi, Djibouti, Sudan, Rwanda, Mauritius selain tiga di Arab Saudi dan dua di Emeriah Arab Bersatu (UAE).

AS juga mengeluarkan amaran kepada rakyatnya supaya mengelak daripada melawat Pakistan. Beberapa orang diplomat AS turut dikeluarkan dari Yemen.

Jabatan Negara AS tidak menyatakan bila pejabat konsulat dan kedutaan di Sanaa dan Lahore akan dibuka semula. - Reuters

20 korban serangan udara rejim Bashar di Syria

Posted:

20 korban serangan udara rejim Bashar di Syria

20 korban serangan udara rejim Bashar di Syria


FOTO agensi berita Syria, SANA menunjukkan beberapa buah kereta kebal diletakkan di tepi jalan sebelum meneruskan perjalanan ke wilayah Latakia untuk memburu kumpulan penentang rejim Bashar.


BEIRUT - Serangan udara oleh tentera Syria mengorbankan sekurang-kurangnya 20 orang di wilayah barat laut Latakia, Syria, kata Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia negara itu semalam.

"Angka kematian dalam beberapa serangan udara di bandar Salma dalam daerah Jabal Akrad telah meningkat kira-kira 20 orang," kata pengarah kumpulan pemerhati itu, Rami Abdel Rahman kepada agensi berita AFP.

Rami berkata, 10 mangsa yang maut dipercayai orang awam dan kebanyakan mayat gagal dikenal pasti.

Tambahnya, sekurang-kurangnya enam yang terbunuh merupakan pejuang penentang Presiden Syria, Bashar Al-Assad manakala empat lagi sukarelawan asing.

"Jumlah kematian dijangka meningkat kerana terdapat ramai mangsa cedera parah," kata Rami.

Wilayah Latakia merupakan kubu kuat minoriti penganut muslim berfahaman Syiah Alawi.

Bashar merupakan penganut Islam fahaman Syiah Alawi.

Dalam tempoh beberapa hari, kumpulan penentang telah menawan sejumlah kampung di Jabal Akrad, sebuah daerah berbukit di utara Latakia.

Menurut kumpulan pemerhati, tentera rejim Bashar menyerang kembali wilayah itu hingga mencetuskan pertempuran sengit dan mengakibatkan berpuluh-puluh maut di kedua-dua pihak. - AFP

Lima maut gunung berapi meletus di Indonesia

Posted:

Lima maut gunung berapi meletus di Indonesia

Lima maut gunung berapi meletus di Indonesia


GUNUNG Rokatenda yang meletuskan asap dan debu panas setakat ini telah meragut lima nyawa di Nusa Tenggara semalam.


JAKARTA - Sebuah gunung berapi yang meletuskan debu panas dan batu di wilayah timur Indonesia semalam membunuh lima orang mangsa.

Gunung berapi Rokatenda yang terletak di wilayah Nusa Tenggara di Pulau Palue itu turut menyemburkan asap dan debu setinggi 2,000 meter ke udara.

Letusan dikatakan bermula pada pukul 4.27 pagi (waktu tempatan) dan berlanjutan selama hampir empat jam.

Agensi Mitigasi Kebangsaan Indonesia memberitahu, gunung berapi tersebut mengalirkan laharnya ke kawasan pantai berhampiran dan membunuh lima orang termasuk dua kanak-kanak.

Hampir 3,000 penduduk telah dipindahkan dari Pulau Palue yang dihuni oleh kira-kira 7,000 orang.

Gunung Rokatenda diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga sejak Oktober tahun lalu. Pihak berkuasa juga menghalang orang ramai daripada melakukan sebarang aktiviti dalam jarak tiga kilometer dari gunung tersebut.

"Kami telah menemui mayat mangsa dewasa dan masih mencari mayat dua kanak-kanak malang itu.

"Operasi mencari mangsa sukar kerana kawasan terlibat sangat panas," jelas agensi itu.

Ketua pusat vulkanologi, Surono menyatakan pihaknya tidak tahu apa yang dilakukan oleh mangsa di lokasi kejadian. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tiga saudara lemas, dua lagi terselamat

Posted:

Tiga saudara lemas, dua lagi terselamat

Tiga saudara lemas, dua lagi terselamat

11/08/2013 9:02pm

SEPANG - Kegembiraan lima saudara mandi manda di pantai Bagan Lalang, di sini semalam berakhir dengan tragedi apabila tiga daripada mereka mati lemas manakala dua lagi berjaya diselamatkan.

Dalam kejadian 4 petang semalam, lima saudara itu sedang mandi manda di tepi

pantai apabila dipercayai terperangkap berikutan air laut pasang.

Penolong Penguasa Bomba Zon KLIA, Akmal Azizi Elias berkata, mayat

S. Mariayee, 59, ditemui di tepi pantai bersama seorang lagi saudaranya yang terselamat.

Mayat K. Saresh, 15, ditemui pasukan bomba dan penyelamat pukul 11.30 pagi tadi manakala mayat R. Sivaneswaran, 30, ditemui 2.45 petang ini.

"Semua mayat telah dibawa ke Hospital Seremban untuk dibedah siasat,"

katanya kepada pemberita di sini hari ini

Akmal Azizi berkata, dua yang terselamat iaitu seorang lelaki berusia 19

tahun dan seorang wanita berusia 21 tahun kini berada dalam keadaan stabil.

Beliau berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 5.40 petang

semalam dan tiba di tempat kejadian 20 minit kemudian bagi menggerakkan operasi

mencari dan menyelamat yang disertai Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam dan Rela. - Bernama

Chong Wei terlepas gelaran dunia di tangan Lin Dan

Posted:

Chong Wei terlepas gelaran dunia di tangan Lin Dan

Chong Wei terlepas gelaran dunia di tangan Lin Dan

11/08/2013 8:50pm

GUANGZHOU - Pemain nombor 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei terpaksa menarik diri dalam perlawanan akhir sekaligus terlepas perebutan gelaran juara Kejohanan Dunia 2013 ekoran dilanda kecederaan ketika beraksi dalam set penentuan menentang musuh tradisinya, Lin Dan dari China di Guangzhou, China sebentar tadi.

Ketika ketinggalan 17-20 di set ketiga, Chong Wei yang kerap mengadu sakit sepanjang perlawanan akhir itu, secara tiba-tiba tidak mampu meneruskan permainan meskipun cuba untuk bangkit semula. - KOSMO!

Wanita cedera disimbah asid di lampu isyarat

Posted:

Wanita cedera disimbah asid di lampu isyarat

Wanita cedera disimbah asid di lampu isyarat

11/08/2013 8:58pm

KUALA LUMPUR - Seorang pejalan kaki wanita cedera di bahagian muka dan mata akibat disimbah asid oleh dua lelaki bermotosikal di lampu isyarat berhadapan sebuah pusat membeli-belah di Jalan Amapng di sini, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asistem Komisioner Amiruddin Jamaluddin berkata dalam kejadian 11.45 malam itu, mangsa berusia 31 tahun melecur 10 peratus di bahagian muka manakala rakan mangsa, seorang wanita, terselamat.

Beliau berkata,kedua-dua wanita itu dikatakan sedang menunggu untuk melintas di lampu isyarat itu sebelum didatangi dua lelaki menaiki sebuah motosikal yang bertindak menyimbah asid ke arah mangsa.

"Rakan wanita mangsa memaklumkan kepada polis pada 1.28 pagi tadi, pada masa kejadian dia dan wanita itu dalam perjalanan ke rumah," katanya menerusi sistem khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Bernama di sini hari ini.

Amiruddin berkata, akibat panik, rakan mangsa tidak sempat mengenal pasti kewarganegaraan suspek, jenis dan nombor pendaftaran motosikal yang digunakan suspek.

Katanya, siasatan awal polis mendapati mangsa masih bujang dan tidak mmempunyai teman lelaki serta tidak mempunyai masalah dengan sesiapa.

Beliau berkata mangsa kini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur.

Amiruddin berkata polis juga akan mendapatkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di tempat kejadian untuk siasatan lanjut.

"Pemeriksaan polis di tempat kejadian tidak menemui apa-apa bahan bukti seperti bekas asid yang digunakan," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Santai raya Umie, Erra, Zahida

Posted:

Santai raya Umie, Erra, Zahida

Santai raya Umie, Erra, Zahida

TIGA wanita ini berada dalam fasa kewanitaan yang cukup meyakinkan.


DUA primadona, Erra Fazira dan Umie Aida cukup handal dalam medan perfileman serta drama tanah air. Air mata dan senyuman mereka mudah sahaja meninggalkan bekas dalam hati. Ada sisi setiakawan yang tidak akan mereka biarkan sendiri walaupun sudah bergelar ibarat bintang bergemerlapan.

Sahabat, teman, rakan berkongsi cerita, melepaskan tawa dan meriuhkan suasana memunculkan satu nama yang cukup intim dalam ruang privasi mereka. Nama yang dimaksudkan itu ialah Zahida Rafik, wanita yang sering dilihat bersama, akrab dan sepertinya saudara kandung dalam kehidupan sehari-harian mereka. Melihat tawa dan kemesraan yang terjalin, hati sesiapa pun mudah berasa cemburu. Mereka persis wanita yang sempurna, memiliki segala yang diimpikan setiap wanita lain. Kemewahan, glamor dan hidup dalam limpahan populariti.

Menilai daripada pandangan mata kasar, mudah sahaja menyimpulkan kemeriahan hidup yang mereka jalani sama ada di depan kamera atau di belakang tabir. Pertemuan bersama wanita berbeza portfolio itu sebaliknya menjelaskan sesuatu bahawa apa yang dilihat tidak semestinya menepati apa yang yang sudah tersirat. Bayangan hari raya dunia Erra, Umie dan Zahida barangkali serba sempurna, serba mewah sesuai dengan kestabilan kewangan mereka yang terpancar daripada kelibat majlis-majlis hiburan, namun mereka juga seperti wanita biasa.

Warisi resipi ibu

Sanggup meminjamkan kediaman peribadi sebagai lokasi fotografi istimewa ini sudah mencerminkan bahawa Umie seorang yang cukup bersahaja. Cuma karakter serta portfolio yang terbina memungkinkan dirinya digeruni untuk disapa.

Hari raya semestinya topik wajib yang masuk dalam perbualan. Kata Umie, hari raya ialah sambutan kekeluargaan. Justeru, semua persiapan dan aktiviti hari raya harus melibatkan keluarga.

"Jadi, setiap kali raya, saya memang beraya di rumah ibu. Ibu saya ialah wanita yang sangat sempurna, dia akan sediakan lauk-pauk untuk hari raya. Saya pula hanya akan jenguk-jenguk sahaja, tolong sikit-sikit, tahu-tahu semua sudah masak.

"Pada setiap tahun, memang begitu. Saya juga terfikir untuk warisi kehandalan ibu. Tapi setakat ini, memang ibulah yang akan masak segala macam masakan di rumah," katanya yang ditemui kira-kira dua minggu sebelum 1 Syawal.

Menjenguk suasana Syawal Umie, tidak banyak yang boleh dikongsikan pelakon yang sedang menghiasi skrin televisyen menerusi drama bersiri Umie itu.

"Raya saya macam biasa. Bila sudah sampai pada usia begini, hari raya sudah jadi hari untuk anak-anak. Buat diri saya, cukuplah pakai baju yang selesa dan tidak perlu nak sarat dengan labuci atau sendat sana sini. Senang nak bergerak dan melayan tetamu yang datang," katanya yang akan berlepas ke Eropah bersama kakaknya, Erma Fatima untuk menjalani penggambaran beberapa buah drama di sana.

"Kebetulan dapat ke luar negara, bolehlah saya makan angin bersama teman-teman juga. Mujur suami (Datuk Paduka Khairuddin Abu Hassan) saya izinkan," jelas Umie yang bakal terlibat dengan projek teater di Istana Budaya dan Singapura sekembalinya dari Eropah nanti.

Penuhi kehendak keluarga

Sepi perkhabaran di bidang seni, Zahida mengaku perkara itu. Namun, dia sedar tempatnya barangkali bukan lagi untuk menjadi tatapan peminat seni hiburan. Pernah keinginannya untuk kembali beraksi tercetus hasil tawaran dan pujukan teman-teman. Namun, kerisauan dan perasaan tidak yakin terasa tebal bersarang di dada.

"Kali terakhir saya buat kerja seni mungkin sekitar empat tahun lepas. Ketika itu, saya bersama rakan kongsi melabur untuk penerbitan sebuah filem berjudul Mei di Indonesia. Selepas itu, saya banyak buat kerja-kerja bisnes dan menguruskan badan kebajikan yang saya kendalikan. Saya tak macam Erra dan Umie, mereka itu bintang yang masih masih bersinar-sinar," jelas Zahida sedikit merendah diri namun jauh sekali menyimpan cemburu.

Dia kini selesa mendekatkan diri dengan kerja amal serta membantu insan yang kurang bernasib baik.

"Saya tumpang gembira tengok aktiviti mereka. Sekarang mereka sibuk dengan penggambaran di Eropah pula. Saya diajak untuk bersama-sama ke sana tapi ada komitmen lain yang tidak boleh saya tinggalkan di Kuala Lumpur," getusnya bahagia atas ingatan dan persahabatan yang terbina.

Sepanjang hari raya, Zahida mengaku masanya ditumpahkan sepenuh hati untuk keluarga. Emosi raya meluap-luap sejak seminggu akhir Ramadan dek persiapan khususnya mempersiapkan barang dapur untuk menjamu selera sepanjang Syawal.

"Seminggu sebelum Syawal saya sudah sibuk penuhkan barang dapur. Ibu, ayah, adik-beradik dan anak saudara semua sudah sudah berkumpul. Kami memasak untuk hari raya pertama dan kedua macam buat kenduri maklumlah keluarga saya besar," katanya lagi.

Mengajak Zahida bercerita tentang kemeriahan raya sebagaimana yang dibayangkan umum, katanya, ada sesuatu yang berbeza berlaku ke atas dirinya.

"Tahun ini, saya hanya pakai baju-baju raya tahun lepas. Masih ada lapan pasang yang belum dipakai. Saya tidak hantar kain untuk dijahit sebab merasakan seolah-olah membazir untuk berhabis-habisan melaram dengan baju raya. Kali ini, saya banyak sediakan persiapan raya untuk anak-anak buah dan ibu bapa sahaja. Perasaan itu datang kerana saya melihat terlalu banyak baju yang tidak muat disimpan di dalam almari," ujar ketawa.

Tambah Zahida: "Walaupun jarang muncul pada majlis hiburan tapi, saya tetap perlukan baju untuk majlis-majlis korporat, saya juga jenis yang tidak gemar cari baju pada saat-saat akhir. Jadi, tahun ini, saya cuma pakai apa yang ada tapi ada juga pereka fesyen macam Michael Ong, Syaiful Baharim dan Wan Pa yang tetap jahitkan baju untuk saya."

Masa untuk melepaskan sesuatu - Erra Fazira

Primadona dengan wajah penuh kelembutan ini sedang menghitung hari. Pemergian ke negara-negara Eropah untuk tujuan kerja bersama rakan-rakan. Bukan sekadar menyiapkan beberapa drama arahan Erma. Angin dan aroma udara luar juga menuntut dia, Umie dan Erma untuk berlatih teater yang bakal dipentaskan di Esplanade, Singapura sepulangnya dia mengembara.

"Lepas balik dari Eropah, saya akan ke Singapura untuk pementasan teater bertajuk Akulah pada 29 Ogos ini. Jadi saya perlu membuat persiapan. Nasib baiklah Umie dan Erma yang terlibat sama ada di Eropah, jadi masa ini juga digunakan untuk persediaan dan hafal skrip," ujar Erra yang akan berangkat hari ini.

Berkongsi cerita atas tajuk glamor raya, satu aroma yang sentiasa menyelimuti sisi pandang ke arah Erra, dia ketawa sebelum menjawab.

"Saya pernah tengok rakan-rakan yang bukan daripada golongan artis lebih glamor dan meriah. Lebih gah daripada selebriti. Tetapi untuk saya, saya lebih suka yang santai dan selesa. Bukan jenis yang 'bling bling'.

"Sebagai artis, saya penat berdandan dan melawa untuk pelbagai jenis acara. Jadi, hari raya merupakan ruang untuk saya bersederhana, tidak perlu terlalu berdandan dan yang lebih penting menjadi diri saya sendiri," akuinya lembut.

Namun pengaruh rakan sebaya sedikit merubah emosi untuk beraya tahun ini. Ini semua gara-gara penampilan aktres Rozita Che Wan, rakan yang sentiasa tampil elegan sepanjang masa.

"Tahun ini saya terkena tempias kawan-kawan. Saya tersentuh apabila melihat Rozita Che Wan yang ada 30 pasang baju raya. Baju dia pula semuanya yang wow, tahap fasa karpet merah sampai buat saya rasa kurang semangat dan persiapan menyambut raya. Tetapi tahun ini saya pakai apa yang ada dulu sebab tidak sempat buat persiapan beria," ketawanya yang turut melihat peningkatan semangat persiapan raya dalam diri rakan baiknya, Umie.

"Kalau Zahida memang depan mata sudah nampak macam mana cerianya dia mahu menyambut raya. Dulu, Umie santai tetapi semenjak dua menjak ini, dia semakin bergaya. Sudah nampak peningkatan," sambungnya tentang dua rakannya yang turut bergaya dalam busana Salikin Sidek dalam sesi fotografi kali ini.

Sebelum menamatkan keterujaan bercerita tentang raya, ibu kepada Aleesya ini ditanyakan erti kemaafan.

Dia menjawab, lembut: "Kemaafan raya ialah apabila kita dengan ikhlasnya memohon. Masa untuk kita melepaskan sesuatu dan juga hari sebuah pengakuan dibuat.

"Memang kita boleh minta maaf bila-bila masa sebenarnya tetapi hari raya dijadikan istimewa terutamanya untuk orang yang mempunyai ego yang besar serta sukar menyebut perkataan maaf. Jadi, gunakanlah platform ini untuk memohon dan kita tidak akan berasa janggal jika benar-benar ikhlas," kata maaf Erra yang membawa maksud begitu mendalam.

Hafiz sedih dituduh jual agama

Posted:

Hafiz sedih dituduh jual agama

Hafiz sedih dituduh jual agama

HAFIZ tidak menyangka zikir bermelodi alunannya akan dijadikan boarding song dalam pesawat ke tanah suci Mekah.


ZIKIR dilagukan menjadi alunan yang asyik didengar malah melodinya menambah tenang hati dan pendamai tekanan. Itu antara ulasan ramai terhadap album Zikir Terapi oleh Hafiz Hamidun yang mendapat sambutan hangat sehingga sebanyak 150,000 unit terjual sepanjang setahun setengah berada di pasaran.

Meneruskan konsep yang sama, penyanyi dan komposer muda itu muncul pula dengan kesinambungan album zikir tersebut yang diberi nama Zikir Terapi 2. Mengandungi sebelas buah zikir seperti Rabbi Zidni, Ilahi Last dan Tubna Ilallah, album Zikir Terapi 2 sedikit berbeza berbanding album sebelum ini. Jika Zikir Terapi sebelum ini sarat bunyi-bunyi Arab, kali ini dia bermain pula dengan alunan muzik Nusantara seperti zapin, gamelan, gurindam dan dodoi.

Di sebalik kejayaan yang dilakar, Hafiz tidak terlepas daripada kecaman. Dia didakwa menjual agama kerana cakera padat (CD) serta cakera padat digital (DVD) album berkenaan laris di pasaran. Tidak puas diselar sebegitu, penganjuran Konsert Zikir Terapi tidak lama dahulu juga didakwa kononnya Hafiz mengaut keuntungan secara terang-terangan dengan membuat duit daripada kalimah dan puji-pujian kepada Allah.

"Saya sedih dengan tuduhan itu. Memang album Zikir Terapi itu hanya melagukan semula puji-pujian ke atas Allah dan rasul tapi setiap pekerjaan yang dilakukan ada kos. Saya dituduh menjual agama kerana mempopularkan zikir sedangkan bagi saya, usaha itu lebih kepada mempromosikan agama," kata Hafiz.

Tambah Hafiz: "Saya percaya album zikir ini salah satu usaha untuk mengajak masyarakat suka dan dapat menghafaz zikir. Ada pendapat beberapa pendakwah bahawa zikir itu merupakan satu ibadah. Jadi, tidak wajar memasukkan muzik ke dalamnya. Tapi pandangan saya, apa jua dakwah yang kita sampaikan, iman, akidah dan akhlak harus dijaga terlebih dahulu. Zikir bukan setakat boleh dialunkan dalam masjid malah ia juga sesuai dimainkan di dalam kereta atau di mana jua.

"Saya paling tersentuh apabila seorang pakar mata mengaku bahawa lagu-lagu dalam album saya dijadikan muzik terapi semasa pembedahan mata dijalankan," katanya.

Album Zikir Terapi 2 itu juga bakal dimainkan di dalam pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) sebagai 'boarding song' bagi destinasi menuju ke tanah suci Mekah apabila tiba musim haji nanti.

"Saya tak pernah sangka usaha saya ini dapat dimanfaatkan untuk pelbagai sudut. Dulu tujuan saya hanya untuk menggalakkan orang berzikir. Sekarang, ia mampu jadi peneman dan penenang untuk ramai orang," kongsi Hafiz yang mudah tersenyum saat diusik soal pengganti apabila wanita yang diminatinya bakal berkahwin tidak lama lagi.

Pengarah Urusan Arteffect International itu selesa mengaku sedang tertarik pula terhadap seorang gadis yang baru beberapa bulan dikenalinya. Tidak mahu memikirkan soal jodoh secara terburu-buru, Hafiz berkata:

"Setakat ini baru dalam fasa suka. Kalau betul-betul sudah serius, siapa yang tidak mahu kahwin. Saya pun nak kahwin macam orang lain juga."

Langkah kedua Ila Damiaa

Posted:

Langkah kedua Ila Damiaa

Langkah kedua Ila Damiaa

ILA menyanyikan semula lagu Suasana Hari Raya sebagai tanda minatnya kepada Datuk Sharifah Aini.


PENYANYI bernama Ila Damiaa Johar membuat langkah pertama dalam dunia nyanyian melalui penyertaannya dalam sebuah rancangan realiti televisyen pada tahun 2010.

Biarpun tidak tersenarai sebagai peserta akhir rancangan Mentor 4, Ila Damiaa kekal mengikut acuan karier mentornya, rapper Joe Flizzow apabila dia tampil dalam single berjudul Untukmu selepas keluar daripada rancangan tersebut.

Biarpun lagu itu mengangkat namanya, tidak banyak kisah tentang penyanyi tersebut diketahui umum sementelah beritanya jarang disebarkan media.

"Biarpun lagu itu mendapat hit, masih ramai yang tidak kenal dengan saya dan hanya tahu nama sahaja. Bahkan ketika dengan lagu Malaysian Boy yang kini popular barulah nama saya sedikit dikenali. Menerusi lagu itu, saya hanya menyanyi beberapa rangkap sahaja.

"Lagipun saya tidak muncul di mana-mana majalah mahupun surat khabar sebelum ini. Sukar untuk peminat mengenali siapakah Ila Damiaa," ujar gadis tersebut dalam sesi fotografi bersama Sensasi Bintang baru-baru ini.

Kini sebagai langkah kedua, Ila tampil dengan beberapa formula untuk lebih dikenali. Selain bakal muncul dengan sebuah single baharu berjudul Di Sebalik, Ila turut menyambut kemeriahan hari lebaran dengan sebuah lagu raya.

Lagu Suasana Hari Raya yang dipopularkan oleh biduanita Datuk Sharifah Aini itu diberi nafas baharu oleh penyanyi tersebut. Ia dipopularkan semula sebagai tanda minatnya yang mendalam terhadap Sharifah Aini.

"Sebenarnya sukar untuk menyanyikan lagu Suasana Hari Raya kembali dengan cara yang berbeza kerana saya membesar dengan lagu itu dan ia menjadi ikutan setiap kali tibanya hari raya.

"Saya memilih lagu tersebut kerana ia dekat di hati saya malah ia merupakan lagu hari raya paling yang paling saya gemari," kata gadis berumur 24 tahun itu.

Sempena Syawal, Ila tidak akan bercuti lama. Sedar bahawa perjalanan dunia seninya masih jauh dan terpaksa bekerja kuat, jelas Ila, dia tidak kisah biarpun terpaksa mula bekerja beberapa hari selepas hari raya.

Aidilfitri pada tahun ini merupakan antara yang paling singkat untuk dia bersama keluarga apatah lagi pelbagai strategi dan jadual telah diaturkan oleh pihak pengurusannya, Kartel Records.

"Pada hari raya kali ini, saya hanya pulang sekejap sahaja ke kampung halaman di Kuching kerana bercuti seminggu sahaja. Sebenarnya, sambutan hari raya di sana akan diraikan selama sebulan berbanding di Semenanjung. Pada setiap hari, kami akan memakai baju kurung dan baju Melayu selama sebulan.

"Bagaimanapun, saya tetap gembira apabila pihak pengurusan memberi pelepasan untuk bercuti seketika. Walaupun tidak banyak aktiviti yang sempat dilakukan, peluang merakamkan foto bersama saudara-mara sudah cukup menggembirakan," katanya yang menggemari kek lapis Sarawak yang dicampur dengan coklat.

Selain menjadi penyanyi kepada lagu popular Malaysian Boy dan Untuk Mu, Ila juga pernah merakamkan beberapa buah lagu lain termasuklah Sukar dan Rahsia.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved