Ahad, 2 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Semangat luar biasa pelajar SDH

Posted:

Semangat luar biasa pelajar SDH

Semangat luar biasa pelajar SDH

KEAKRABAN Norashikin (kiri) sebagai guru dan Adam dapat dilihat pada sesi pembelajaran yang dijalankan di wad pediatrik Hospital Serdang ini.


MENJADI Tan Hong Sheng, 10, tidak mudah. Saat kanak-kanak lain berseronok bersama rakan-rakan di sekolah, dia hanya bertemankan topeng oksigen yang perlu dipakai 24 jam dan berbumbungkan hospital.

Sejak disahkan menghidap jangkitan paru-paru selepas beberapa bulan dilahirkan, Hong Sheng kerap keluar masuk hospital. Namun, sejak bulan Jun tahun lalu, Hospital Serdang, Selangor menjadi kediaman tetapnya sehingga kini.

Siapa sahaja pasti tersentuh melihat keadaan anak kecil yang berasal dari Selayang, Selangor itu. Tambah meruntun perasaan, dia tidak gemar dipanggil Hong Sheng malah mahu orang sekeliling menggelarnya Adam. Di kepala katilnya tertera nama 'Melayu'nya, Adam Mohd. Hashim.

"Saya lagi suka duduk hospital sebab cikgu selalu datang mengajar saya di wad. Papa juga selalu datang dengan kakak dan nenek. Hujung minggu pula saya suka melayari internet dan menonton televisyen," kepetahan Adam berbual membuatkan individu di sekelilingnya kagum dengan semangat berjuang melawan sakit yang dialaminya.

Selama menjadi penghuni hospital tersebut untuk tempoh setahun setengah, Adam tidak pernah tercicir dalam pelajaran. Pada awalnya, guru yang sering mengajarnya, Siti Norashikin Mohamed Said, 47, mengakui kanak-kanak itu mengalami kesukaran untuk memahami apa yang diajar.

"Peringkat awal, asas matematik seperti darab dan bahagi pun Adam tidak boleh buat. Kini, prestasinya selari dengan pelajar darjah empat di sekolah biasa. Mengajar Adam tidak sukar kerana dia sentiasa bersemangat.

"Kadang-kadang kalau kita bercuti atau ada urusan, dia akan telefon bertanya kenapa tidak datang. Waktu mengajar pula dia akan fokus untuk setengah jam sahaja, lepas itu bagi dia waktu sekejap untuk bermain atau berehat. Kemudian, saya sambung semula hingga cukup dua jam," jelas Norashikin yang datang ke wad Adam hampir setiap hari yang menjadi sebahagian daripada tanggungjawab guru Sekolah Dalam Hospital (SDH).

Bagi Wan Nur Anis Aina, 12, pelajaran yang dikutip selama berada di SDH Hospital Kuala Lumpur (HKL) amat berharga. Meskipun disahkan menghidap kanser buah pinggang tahap empat, ia sedikit pun tidak melemahkan semangat Anis mengejar cita-citanya bergelar doktor pakar.

Selepas menjalani pembedahan pada bulan Januari lalu, Anis berulang-alik bersama ibu bapanya dari Segamat, Johor ke HKL setiap tiga minggu bagi menjalani rawatan kemoterapi. Sebanyak 14 sesi kemoterapi perlu dijalani Anis dan diikuti rawatan susulan.

Ulang kaji pelajaran

"Tahun lepas saya tidak bersekolah selama setahun dan banyak mendapat bimbingan guru-guru SDH di HKL dan mengulangkaji pelajaran di rumah. Memang rindu untuk ke sekolah dan belajar bersama kawan-kawan tetapi saya mudah terkena jangkitan kalau keluar rumah.


ANIS (kiri) dibantu Aswaniza menyiapkan latihan yang diberikan guru di Hospital Kuala Lumpur.


"Namun, saya berkeras untuk menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di sekolah pada bulan September lepas kerana ingin merasai suasana seperti pelajar biasa walaupun diasingkan daripada kawan-kawan," kongsi Anis yang pernah mengimpikan untuk menyambung pelajaran ke Sekolah Sukan Bukit Jalil tetapi terpaksa melupakan hasrat tersebut ekoran sakit yang dihidapi.

Ibu Anis, Siti Noor Mohd. Zaid, 44, memberitahu dia dan suami, Wan Abdullah Wan Mohd. Noor, 40, tidak berfikir panjang untuk meletakkan anak mereka di bawah penyeliaan SDH. Kata Siti: "Sekurang-kurangnya waktu Anis terisi dengan sesuatu yang berfaedah dan tidak ketinggalan pelajaran.

"Pada awalnya memang dia agak perlahan untuk menerima sesi pembelajaran yang dijalankan di wad tetapi lama-kelamaan, dia dapat menyesuaikan diri dan mampu menyiapkan latihan-latihan yang diberikan guru dengan cekap."

Sementara itu, bergelar pendidik SDH, seseorang itu perlu memiliki pengalaman sebagai guru sekurang-kurangnya empat tahun. Mereka yang memohon kemudiannya dipanggil bagi menjalani sesi orientasi di wad bagi melihat sendiri suasana yang bakal ditempuhi.

Tiada paksaan

Cabaran utama sudah tentu terletak pada cara guru SDH mendekati pesakit. Aswaniza Shamsudin, yang mula berkhidmat di SDH HKL sejak ia dibuka menyatakan, langkah pertama yang perlu dilakukan ialah penguasaan sesi hati ke hati antara guru dan pelajar.

"Tiada paksaan belajar di SDH kerana semuanya memerlukan kebenaran ibu bapa dan kesediaan pesakit untuk belajar. Apabila mereka disahkan doktor cukup kuat untuk menerima pelajaran, guru-guru perlu bijak membentuk minat mereka dan mengawal emosi agar suasana pembelajaran dapat dijalankan secara tenang.

"Saya masih ingat waktu mula-mula mengajar di SDH HKL, saya diarahkan mengajar dua beradik yang menjadi mangsa simbahan asid. Disebabkan itu, saya perlu ke unit kebakaran dan memakai pakaian khas yang disediakan bagi mengelakkan sebarang jangkitan.


GURU-GURU di SDH perlu menguasai emosi, mengenal pasti penyakit setiap pesakit dan cara-cara mendekati mereka agar proses pembelajaran berjalan lancar.


"Bayangkan, selalunya di sekolah saya tengok pelajar yang lengkap fizikalnya, tetapi mereka dalam keadaan yang sangat menyayat hati. Kali pertama berdepan dengan mereka, saya terpaksa keluar bilik tersebut dan menangis kerana tidak sanggup melihat kesakitan yang mereka alami.

"Saya mengambil masa selama tiga bulan untuk menguasai emosi supaya dapat menjalankan tanggungjawab seperti biasa. Begitu juga dengan situasi apabila ada dalam kalangan pelajar kami yang meninggal dunia.

"Kes kematian seorang pelajar perempuan akibat kanser masih berbekas dalam ingatan saya. Semua guru SDH tidak dapat melupakan wajahnya yang tidak pernah lekang dengan senyuman sehingga kami semua tidak tahu bagaimana dia menanggung kesakitan tersebut," terpapar kesedihan pada wajah Aswaniza saat menceritakan pengalaman tersebut.

Sharifah Haslina Syed Abd. Hamid, 33, pula menjelaskan, pendekatan menerusi alat bantuan mengajar seperti komputer, televisyen dan buku cerita menjadikan sesi pengajaran lebih seronok dan mencabar kreativiti guru.

"Memujuk pelajar di hospital untuk belajar memerlukan kesabaran tinggi. Namun, secara jujurnya, saya akui semangat pelajar-pelajar SDH lebih tinggi berbanding pelajar di sekolah biasa.

"Cabaran yang dilalui guru SDH memang perit tetapi selepas seminggu berkhidmat, saya mula menghargai kehidupan dan melihat segala perkara di sekeliling sebagai satu kitaran perjalanan yang indah," luah Haslina yang mengajar bahasa Inggeris di SDH HKL.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


YTSP sampaikan sumbangan peralatan kesihatan

Posted:

YTSP sampaikan sumbangan peralatan kesihatan

YTSP sampaikan sumbangan peralatan kesihatan


SYED FAIZUDDIN (tiga dari kanan), Tuanku Lailatul Shahreen (dua dari kanan) menyampaikan sumbangan YTSP di Arau baru-baru ini.


SUMBANGAN. Sebanyak enam buah institusi keagamaan di Perlis termasuk Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) dan Hospital Tuanku Fauziah (HTF) menerima pelbagai peralatan kesihatan yang disampaikan oleh Yayasan Tuanku Syed Putra (YTSP) di Galeri Diraja Arau, Arau, Perlis baru-baru ini.

Antara peralatan tersebut ialah 12 buah kerusi roda pelbagai jenama, tongkat dan 100 pasang kasut ortopedik termasuk jersi bola yang merupakan hasil sumbangan peribadi Wakil Konsul Malaysia-Basel, Switzerland, Datuk Jeffery Sandragesan

Bagi peralatan kerusi roda diberikan kepada enam institusi keagamaan membabitkan kaum Melayu, Cina, India dan Siam yang masing-masing menerima dua buah manakala JKN dan HTF menerima kasut ortopedik.

Kesemua peralatan tersebut disampaikan oleh Setiausaha YTSP, Datuk Johari Abu Bakar kepada penerima dan turut hadir Pengarah Kesihatan Perlis, Datuk Ghazali.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail berkenaan menyaksikan majlis penyampaian tersebut bersama Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

OKU gembira dibawa tengok wayang di Segamat

Posted:

OKU gembira dibawa tengok wayang di Segamat

OKU gembira dibawa tengok wayang di Segamat


A. RAHIM (barisan kedua, tiga dari kiri ) bersama sebahagian kanak-kanak OKU semasa program tayangan amal di Segamat baru-baru ini.


TONTON WAYANG. Seramai 156 orang kanak-kanak golongan kurang upaya (OKU) di Segamat, Johor dirai dan diberi peluang merasai pengalaman menonton wayang sempena program tayangan amal anjuran Pejabat Daerah Segamat dengan kerjasama UO Segamat di Pawagam Lotus Five Star baru-baru ini.

Mereka yang terpilih terdiri 104 orang kanak-kanak daripada sembilan cawangan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan 52 orang murid Program Pendidikan Khas di Segamat yang ditemani oleh penjaga masing-masing.

Menurut Pegawai Daerah Segamat, A. Rahim Nin, pihaknya berhasrat untuk menjadikan program itu sebagai satu acara tahunan.

"Program ini diharapkan menjadi perintis kepada lebih banyak program seumpama diadakan dengan penglibatan pelbagai badan kerajaan, swasta serta badan bukan kerajaan yang melibatkan golongan OKU," katanya.

Menara KL, UiTM anjur program membaca

Posted:

Menara KL, UiTM anjur program membaca

Menara KL, UiTM anjur program membaca


SEBAHAGIAN pelajar UiTM dan peserta yang menyertai Program Membaca Setinggi Awan
di Menara Kuala Lumpur baru-baru ini.


MARI MEMBACA. PTS Media Group Sdn. Bhd. dengan kerjasama dan Menara Kuala Lumpur buat julung-julung kalinya menganjurkan Program Membaca Setinggi Awan di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Program itu dianjurkan bersama dengan pelajar Penerbitan, Fakulti Komunikasi & Pengajian Media, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam.

Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar, Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media UiTM, Prof. Madya Jamaluddin Abd. Rashid berkata, program itu adalah inspirasi Naib Canselornya, Prof. Datuk Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar.

"Program Membaca Setinggi Awan melibatkan peserta seramai 500 orang membaca pada ketinggian 288 meter dari aras bumi dan secara tidak langsung menyokong kempen membaca.

"Program santai ini mengambil masa selama dua jam dan dalam tempoh itu, semua peserta menghabiskan masa dengan membaca buku yang dibawa atau buku yang disediakan sambil melihat panorama menarik sekitar ibu kota," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Parah ditembak 4 das

Posted:

Parah ditembak 4 das

Parah ditembak 4 das

WEK SHU yang parah menerima rawatan di Hospital Pakar Johor semalam.


JOHOR BAHRU - Berpantang maut sebelum ajal.
Itu yang berlaku kepada seorang juruwang di sebuah kafe siber, Lew Wek Shu, 37, yang terselamat walaupun terkena empat das tembakan ketika cuba meleraikan pergaduhan dua kumpulan lelaki di Jalan Johar 4, Taman Desa Cemerlang di sini kelmarin.

Menceritakan semula kejadian pukul 10.15 malam itu, Wek Shu berkata, ketika itu dia yang sedang bekerja telah mendengar satu pertengkaran di tepi jalan berdekatan dengan premis tempatnya bekerja.

Tidak tahan mendengar pertengkaran tersebut yang berlarutan hampir setengah jam, dia memberanikan diri untuk menjadi orang tengah bagi menyelesaikan pertikaian tersebut.

Bagaimanapun, niat baik lelaki tersebut tidak disenangi apabila dia dimarahi dan dihamburkan dengan kata-kata yang tidak sedap didengar.

"Disebabkan tak mahu panjangkan cerita, saya terus beredar dan tanpa saya sangka salah seorang ahli kumpulan itu melepaskan tembakan dan terkena di bahagian belakang badan saya.

"Seingat saya, selepas itu beberapa das tembakan dilepaskan lagi dan entah dari mana kekuatan saya dapat, saya berlari dan sempat duduk di kerusi.

"Ketika itu, saya lihat badan saya mula berlumuran darah dan anggota badan saya mula rasa sangat sakit sebelum saya jatuh pengsan," katanya ketika ditemui di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Pakar Johor (HPJ) di sini semalam.

Empat tembakan terkena bahu kanan dan kiri, dada selain di bahagian belakang badan Wek Shu sementara lengannya mengalami sedikit kecederaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Ditinggal berlumuran darah

Posted:

Ditinggal berlumuran darah

Ditinggal berlumuran darah

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

Chow Siew ditinggal ah long dalam keadaan berlumuran darah di Jalan Tekun, Taman Maju, Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU – Seorang ahli perniagaan yang keluar bersarapan berdepan dengan detik-detik cemas apabila dia dilarikan oleh sekumpulan tiga ah long dengan sebuah kereta sebelum dibelasah dan ditikam di sebuah lorong di Jalan Tekun, Taman Maju Jaya di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 12 tengah hari itu, mangsa, Too Chow Siew, 50, juga ditinggalkan di tepi jalan dalam keadaan berlumuran darah.

Bagaimanapun, Chow Siew dapat diselamatkan setelah orang ramai yang lalu-lalang di kawasan itu terdengar jeritannya dan terus membawanya ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) di sini untuk rawatan.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Dr. Hashim Haron, kejadian yang hampir meragut nyawa mangsa itu berpunca apabila ah long tersebut berang dengan mangsa yang tidak melangsaikan pinjaman yang dibuat.

"Mangsa telah dilarikan oleh tiga orang lelaki dengan sebuah kenderaan di hadapan rumahnya kira-kira pukul 9.30 pagi dan kemudian dia ditinggalkan selepas dipukul oleh ah long berkenaan pada pukul 12 tengah hari di sebuah lorong di Taman Maju Jaya.

"Ah long berkenaan dipercayai memburu mangsa selepas dia dipercayai menimbulkan kemarahan kumpulan itu kerana tidak membayar hutang yang dipinjam," katanya kepada Kosmo!.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Sifar masalah hadapi pilihan raya

Posted:

Sifar masalah hadapi pilihan raya

Sifar masalah hadapi pilihan raya

Oleh AQMAR ALLADAD
aqmar.alladad@kosmo.com.my


NAJIB (tiga dari kiri) bersama Dr. Mahathir (kiri) dan Kayveas (dua dari kiri) menjulang tangan bersama selepas menyampaikan ucapan perasmian Perhimpunan Agung PPP di PWTC semalam.


KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan semua parti komponen Barisan Nasional (BN) perlu sifar daripada sebarang masalah dalaman untuk menghadapi pilihan raya akan datang.

Beliau berkata, sifar daripada masalah merupakan ramuan penting kepada BN sebagai satu keluarga besar yang terdiri daripada 13 buah parti komponen.

"Kalau 13 buah parti BN ini bergerak sebagai satu formasi yang tersusun dengan objektif yang sama iaitu mempunyai kesepaduan dan kesefahaman yang amat jitu pastinya BN akan menjadi sebuah parti yang kuat dan tidak mungkin dapat ditandingi oleh parti pembangkang.

"Oleh itu, kalau hubungan dalaman kita tidak ada masalah besar, insya-Allah BN akan menang besar dalam pilihan raya akan datang," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Mencari Tiger Wood Malaysia

Posted:

Mencari Tiger Wood Malaysia

Mencari Tiger Wood Malaysia

Oleh ADLAN JAAFAR

SAMA seperti kanak-kanak seusianya pada zaman sekarang, Caeden Cheah, 8, juga suka bermain dengan gajet seperti tablet. Namun, bukan permainan video yang dicari sebaliknya, sebaliknya Caeden tidak pernah bosan menonton video rakaman Rory McIlroy dan Bubba Watson mengayun kayu golf.

"Saya cuba untuk mengikuti ayunan dan teknik left arm straight," ujar Caeden yang kelihatan malu-malu ketika ditemui di Glenmarie Golf and Country Club, Selangor pada bulan November lalu.

Caeden suka golf sejak berusia lima tahun setengah apabila kerap mengikuti ayahnya, Justin Cheah, 42. Daripada situlah, Justin sudah dapat mengesan minat anaknya.

Justin mendapati anaknya itu suka memukul bola golf apabila diberi pada kali pertama lantas, lelaki yang bekerja di syarikat DiGi Telecomunication itu membeli satu set kayu golf kanak-kanak.

Bersekolah di Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Lai Chee, Jalan Ipoh, Caeden tampak pemalu apabila diajukan soalan, tetapi sebaik memegang kayu golf dia kelihatan begitu bersemangat.

"Caeden pasti nampak lebih berkeyakinan setiap kali bermain terutamanya apabila beraksi pada kejohanan-kejohanan golf.

"Sebelum pertandingan dia akan bertanya kepada kami mengenai bilangan penonton yang hadir dan begitu teruja setiap kali mahu bermain," kata Justin sambil disambut dengan senyuman oleh ibunya, Eugenie Tan, 41.

Memang benar, sebenarnya bukan mudah untuk memastikan pada awalnya seorang kanak-kanak itu benar-benar berminat memukul bola golf atau sekadar suatu permainan yang menarik perhatian mereka untuk seketika.

Malah, lebih sukar untuk menjangkakan sejauh mana minat seseorang kanak-kanak itu dapat pergi dalam sesuatu bidang akibat kebosanan atau mereka berhenti bermain kerana letih.

"Ibu bapa harus dapat memantau dan dapat membezakan sama ada mereka sebenar letih atau telah hilang minat selamanya.

"Namun, berlatih sukan sejak kanak-kanak amat baik kerana mereka tidak takut untuk membuat pukulan walaupun adakalanya terdapat pukulan yang sukar," cerita Justin.


TENGKU MUHAMMAD MUZAFFAR bercita-cita menjadi pemain golf profesional selepas tamat sekolah menengah.


Caeden mula menyertai kejohanan golf pada tahun 2012 dan akan menyertai Kejohanan Golf Kanak-Kanak Sedunia bermula hari ini hingga 7 Disember.

Kejohanan golf itu akan diadakan di Saujana Golf and Country Club dan Glenmarie Golf and Country Club.

Pertandingan tersebut turut disertai lebih 300 orang peserta muda dari 41 buah negara seperti Amerika Syarikat, Korea Selatan, Perancis, Jerman, Belanda dan Singapura.

Diet dan bersenam

Selain Caeden, Khairul Aiman Zammani, 13, juga bakal bertanding dalam kejohanan tersebut bagi kategori 13 tahun.

Persediaannya meliputi mental dan fizikal termasuklah menjaga corak pemakanan dengan hanya mengambil makanan seperti nasi, roti, sup dan buah-buahan seperti epal atau pisang.

"Makanan kegemaran saya ialah masak lemak cili padi jadi, saya perlu betul-betul jaga pemakanan supaya tidak mengganggu kesihatan ketika kejohanan nanti," katanya.

Kejohanan memerlukan peserta berjalan kaki pada jarak beberapa kilometer di bawah bahang matahari dan dalam masa yang sama wajib fokus setiap kali memukul bola golf.

Stamina peserta juga perlu kekal dengan selalu melakukan senaman dan latihan berterusan, dia pasti menghabiskan masa yang panjang antara pukul 7 pagi hingga 5 petang untuk berlatih di Kelab Golf Perkhidmatan Awam Malaysia (KGPA).

Khairul Aiman walaupun baru setahun menyertai kejohanan amatur, tetapi sudah menyertai hampir lapan buah pertandingan golf. Ketika mula-mula beraksi dulu, handikapnya ialah 24, namun selepas hampir setahun dia sudah boleh mencapai handikap 14.

Antara kejohanan yang disertainya termasuklah Terbuka Jemputan CIMB dan Kejohanan Golf Amatur Terbuka Kelab Golf Diraja Selangor (RSGC).


PADA usia kanak-kanak adalah waktu terbaik untuk mendidik dan membentuk seseorang bagi bergelar pemain golf profesional. - Gambar hiasan


Ceritanya, dia mula mengenali sukan golf sekitar usia lima tahun selepas diajar oleh bapanya, Datuk Zammani Mod Amin, 58, yang gemarkan sukan tersebut.

Bermula dengan sebuah aktiviti keluarga yang turut disertai oleh ibunya, Datin Safiah Mohd. Yunus, 52, remaja tersebut memasang impian untuk menjadi pemain golf profesional dalam tempoh lima tahun akan datang.

Terangnya, terdapat empat kejohanan terbuka golf paling utama pada peringkat profesional iaitu Terbuka Amerika Syarikat (AS), Terbuka British, Kejohanan US Masters dan Jelajah PGA AS.

"Sasaran saya selepas menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia lebih kurang lima tahun, saya mahu menyertai salah satu kejohanan terbuka itu," kata Khairul Aiman.

Dia yang menuntut di Sekolah Menengah Victoria, Kuala Lumpur itu tetap mahu pelajarannya seiring dengan kemajuan dalam bidang sukan golf sama seperti yang dihajati oleh ayahnya.

"Kami mahu melihat dia maju dalam bidang golf tetapi dalam masa yang sama tetap fokus dengan pelajaran untuk menggenggam ijazah," ungkap Zammani ketika ditemui baru-baru ini.

Perbelanjaan besar

Dalam pada itu, Rafeah Ridzuan, 33, dan Tengku Masly Tengku Amir, 34, ibu bapa kepada Tengku Muhammad Muzaffar Tengku Masly, 10, mengakui, sukan golf memerlukan belanja besar walaupun pada peringkat kanak-kanak.

Minat Tengku Muhammad Muzaffar dikesan bapanya ketika kanak-kanak itu berusia tiga tahun apabila dia boleh memukul bola golf sebanyak 300 biji tanpa jemu di lapangan sasar.

Sejak itu, dia kerap mengikuti bapanya dan kini Tengku Muhammad Muzaffar sudah berada pada peringkat handikap 15.

Sama seperti Khairul Aiman, keluarga menyasarkan pelajar Sekolah Kebangsaan Pandan Indah itu menjadi pemain profesional selepas menamatkan pengajian menengah.

"Golf memerlukan latihan yang berterusan kerana ia memerlukan pengalaman dan kemahiran. Kadangkala ketegasan ketika berlatih juga diperlukan dalam melatih mereka," kata Rafeah berkongsi tip melatih kanak-kanak dalam sukan golf.

Ujarnya, pada tahap umur kanak-kanak sekitar lima hingga enam tahun merupakan waktu sesuai untuk memasukkan anak-anak yang berminat dalam akademi golf yang rata-rata mempunyai yuran bulanan sekitar RM200 atau RM300.


TIGA pemain golf junior negara ini bangga mendapat sokongan padu daripada keluarga masing-masing.


Apabila anak-anak berusia sekitar lapan tahun, mereka sudah boleh dihantar untuk belajar dengan pemain golf profesional secara satu dengan satu.

Kelas tersebut akan mengajar seluruh teknik dan kemahiran yang betul bermain golf dengan yurannya lebih kurang RM600 sebulan.

Selain kelas kemahiran, kayu golf merupakan antara yang memakan kos tinggi dalam sukan tersebut kerana kanak-kanak mempunyai tumbesaran yang cepat. Setiap kayu golf mesti melengkapi pemain.

Seperti anaknya, Rafeah dan suami telah membeli set kayu golf setiap tahun sepanjang tempoh Tengku Muhammad Muzaffar mula bermain sehingga kini,

Terdapat dua jenis set golf iaitu untuk kanak-kanak dan dewasa. Bagi set kanak-kanak, ia berharga sekitar RM600 manakala untuk dewasa untuk kegunaan kanak-kanak 10 tahun ke atas berharga RM1,000.

Pada waktu kelapangan, Tengku Masly pasti membawa anaknya bermain di lapangan sasar untuk latihan berterusan. Setiap satu set yang mengandungi 100 biji bola golf adalah pada harga antara RM12 hingga RM15 yang boleh dipukul dalam masa sejam mengikut keupayaan.

Tengku Muhammad Muzaffar turut bertanding dalam Kejohanan Golf Kanak-Kanak Sedunia nanti.

Perhimpunan pencinta buku di Kuala Lumpur

Posted:

Perhimpunan pencinta buku di Kuala Lumpur

Perhimpunan pencinta buku di Kuala Lumpur

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA


MOHD. RAYHAN (dua dari kiri) bersama rakan-rakannya yang meluangkan masa mengunjungi festival ini.


FESTIVAL Penulis dan Pembaca Kuala Lumpur yang dianjurkan pada pertengahan bulan November lalu ternyata berjaya menarik warga kota untuk lebih mengetahui industri penerbitan buku negara.

Acara yang julung-julung kalinya dianjurkan itu memberi peluang kepada pembaca menemui penulis buku secara terus.

Pada acara yang sama, sesi pelancaran buku baharu keluaran syarikat penerbitan turut dianjurkan.

Tidak hanya tertumpu kepada jualan buku semata-mata, produk-produk tempatan seperti barangan fesyen remaja, hasil kraf tangan dan barangan terpakai turut memeriahkan acara kali ini.

"Festival ini menggabungkan pelbagai elemen dalam satu acara iaitu muzik, tayangan video, sastera dan yang paling menambat hati pengunjung ialah pelbagai buku dijual pada harga murah," ujar seorang pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mohd. Rayhan Ahmad, 20, yang berkunjung ke festival itu.

Festival yang dianjurkan oleh kumpulan aktivis seni, Sindiket Sol-jah bersempena Pop Fest itu berlangsung di foyer Perpustakaan Kuala Lumpur berhampiran Dataran Merdeka.


KARYA lukisan daripada penggiat seni tanah air turut memeriahkan suasana festival.


Menurut penganjur acara, Haris Maulana, 44, perancangan untuk menganjurkan Festival Penulis dan Pembaca Kuala Lumpur itu dibuat selepas kejayaan Sindiket Sol-jah menganjurkan Festival Penulis dan Pembaca Johor Bahru pada bulan September lalu.

"Kami bawakan idea festival yang berlangsung di Johor Bahru itu ke ibu negara. Konsep kedua-dua festival ini ialah menjual buku, jadi syarikat penerbitan boleh mengadakan sesi bual bicara dengan pembaca.

"Sambutan festival di Kuala Lumpur ini amat menggalakkan mungkin kerana lokasinya strategik dan terletak di tengah-tengah ibu kota. Selain itu, pelbagai lapisan masyarakat termasuk golongan cendekiawan dan tokoh agama turut hadir menyokong festival ini," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Promosi dan diskaun buku

Festival yang bermula dari pukul 12 tengah hari hingga 12 tengah malam itu mengundang kumpulan muzik tanah air seperti Second Combat, Muck, Khottal dan Al Farabi Band untuk membuat persembahan pada sebelah petang.


KOLEKSI pakaian terpakai yang dijual berjaya mencuri tumpuan pengunjung.


Tambah menarik, Papa Rock negara, Ramli Sarip turut mengadakan persembahan khas untuk pengunjung yang hadir ke festival itu.

Seorang penerbit buku, Muhammad Aisamuddin Md. Asri, 29, menjelaskan, kebanyakan penerbit buku memberi promosi harga istimewa sepanjang festival ini.

"Promosi harga ini membantu kami sebagai pihak penerbit menggalakkan golongan muda untuk meminati bahan bacaan keluaran syarikat tempatan. Saya lihat ini merupakan satu perkembangan positif dalam kalangan rakyat Malaysia," ujar penerbit buku Lejen Press itu.

Antara syarikat penerbitan yang terlibat dalam festival tersebut ialah Merpati Jinga, Neon Terbit, Jargon Books dan Sang Freud Press.

FESTIVAL ini juga memberi ruang kepada warga kota yang menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan untuk mempromosikan produk mereka.


Sementara itu, pelakon, pengarah, pelakon, penyanyi dan penulis skrip, Khir Rahman yang turut memenuhi slot pertunjukan filem pendek terbaharu arahannya yang bertajuk Pesona...ter berharap festival itu diteruskan pada masa akan datang.

"Festival seperti ini merupakan tempat lazim untuk golongan remaja yang meminati variasi seni tanah air. Ini memberi gambaran bahawa Malaysia mempunyai komuniti yang cintakan seni walaupun pertama kali dianjurkan," jelasnya.

KLEC mercu tanda baharu KL

Posted:

KLEC mercu tanda baharu KL

KLEC mercu tanda baharu KL

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA


KLEC bakal menjadi satu lagi mercu tanda hab bersepadu moden untuk bangunan pejabat dan kediaman di Kuala Lumpur.


MULA dilancarkan pada 15 November tahun lalu, KL Eco City (KLEC) dicanang sebagai sebuah pembangunan bersepadu yang terdiri daripada pelbagai aspek komersial serta kediaman.

Pembangunan berskala 24 hektar yang terletak di Jalan Bangsar, Kuala Lumpur itu berdekatan dengan kawasan pembangunan pusat beli-belah Mid Valley City.

KLEC menempatkan menara pejabat, pejabat strata, pejabat butik dan menara kediaman. Sehingga kini, hampir 90 peratus unit menara kediaman Vogue Suites One telah habis dijual dalam tempoh setahun selepas ia dilancarkan.

Ketua Pegawai Eksekutif SP Setia, Tan Sri Liew Kee Sin memberitahu, banyak unit yang ditawarkan dalam KLEC untuk fasa yang pertama telah habis dijual kepada pelabur tempatan dan luar negara dalam tempoh yang singkat.

"Pejabat strata merupakan antara unit yang mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pelabur.

"Fasa pertama pembangunan KLEC kini sedang dilaksanakan, manakala fasa kedua projek akan bermula pada penghujung tahun hadapan," ujarnya dalam sidang akhbar selepas sesi pelancaran Pusat Antarabangsa Setia (SIC) pada 28 November lalu.

Hadir menyempurnakan pelancaran SIC, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Projek empat fasa yang dijangka siap sepenuhnya 10 tahun akan datang itu mendapat kerjasama daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Sehingga kini nilai jualan terkumpul adalah RM2.5 bilion.


KEE SIN (dua dari kanan) memberi penerangan mengenai replika tapak pembangunan KLEC kepada Raja Nong Chik.


Selain itu, projek KLEC juga bertujuan untuk menjadikan pembangunan bersepadu yang berasaskan alam semula jadi dan hijau di Malaysia.

Menerusi KLEC, syarikat yang ditubuhkan pada tahun 1974 itu turut menyasarkan sijil Indeks Pembangunan Hijau (GBI).

Kemudahan awam

Menyentuh mengenai SIC, ia bakal dijadikan destinasi kepada pelabur untuk mendapatkan informasi mengenai projek pembangunan KLEC.

Hartanah KLEC bukan sahaja merupakan hab untuk pembangunan ikonik yang menempatkan menara pejabat dan kediaman, malah pembangunan itu turut diperkuatkan lagi dengan sistem pengangkutan awam yang baik.

Projek itu bakal menghubungkan sistem pengangkutan terbaik di ibu kota iaitu dengan tiga rangkaian rel stesen transit aliran ringan (LRT), KTM Komuter dan Transit Pantas Massa (MRT).

"Tiga projek pengangkutan awam ini dijangka siap sepenuhnya pada tahun 2015 dan akan memberi kemudahan kepada orang ramai dan penduduk yang tinggal berdekatan dengan Lembah Pantai terutamanya di Bangsar dan Pantai Baharu," jelas Raja Nong Chik.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Rajagobal tutup mulut pengkritik

Posted:

Rajagobal tutup mulut pengkritik

Rajagobal tutup mulut pengkritik

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE dan AHMAD FAZLI MOHD.YADI
sukan@kosmo.com.my

RAJAGOBAL (kiri) terus membuktikan sentuhan berbisanya apabila berjaya membawa skuad negara melangkah ke separuh akhir Piala Suzuki AFF 2012.


KEJAYAAN Harimau Malaya melangkah ke separuh akhir kempen Piala Suzuki AFF 2012 sememangnya menutup mulut pengkritik yang lantang mengecam kewibawaan jurulatih, Datuk K. Rajagobal sebelum ini.

Menurut beliau, kritikan demi kritikan itu telah 'membantu' skuad kendaliannya mara lebih jauh selepas menewaskan Indonesia 2-0 pada aksi terakhir Kumpulan B di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam kelmarin.

Biarpun bermula hambar apabila dimalukan 0-3 oleh Singapura pada aksi pertama, Rajagobal optimis Harimau Malaya masih berpeluang untuk mempertahankan kejuaraan Piala Suzuki AFF sebaik mengerjakan Laos 4-1 dalam aksi kedua.

"Biarkan mereka (pengkritik). Kritik hanya satu kritikan dan mereka boleh memberikan pandangan masing-masing. Jika ia lebih kepada memberikan semangat kepada pemain, sudah tentu bagus buat pasukan saya.

"Saya selalu memberitahu bahawa usaha yang saya lakukan ini demi negara. Pemain-pemain ini sentiasa beraksi dengan bersungguh-sungguh dan sentiasa mahu memberikan kegembiraan kepada seluruh rakyat Malaysia.

"Ia merupakan satu perlawanan sukar. Kami memulakan aksi dengan begitu baik dan berjaya mendapatkan dua gol.

"Walaupun kami mendahului mereka dengan kelebihan tersebut, Indonesia tetap memberikan tekanan kepada kami dan beraksi dengan tempo yang pantas dalam usaha untuk mendapatkan jaringan.

"Sebaik rehat separuh masa pertama, saya memberitahu kepada barisan pemain bahawa kami memiliki peluang untuk menamatkan perlawanan itu dengan kemenangan.

"Lebih mustahak, saya gembira kerana berjaya membantu skuad negara mara ke peringkat separuh akhir," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar selepas tamat perlawanan kelmarin.

Dalam perkembangan yang sama, Rajagobal membayangkan 'potensi' sebenar skuad negara masih belum di jelmakan.

"Mungkin (prestasi sebenarnya) skuad negara masih belum tiba.

"Pemain saya antaranya Mohd. Safee Sali, Norshahrul Idlan Talaha dan Safiq Rahim juga kepenatan.

"Jadi, apabila pemain-pemain saya dalam situasi sebegini, mereka tidak mempamerkan karakter sebenar dalam aksi tersebut.

"Saya agak bimbang kerana corak permainan kami terlalu terbuka buat Indonesia. Jadi, saya membuat keputusan dengan meletakkan dua pemain tengah defensif (Gary Steven Robbat dan Amar Rohidan) bagi mengimbangi perlawanan tersebut.

"Bagaimanapun, kami berjaya dan ia bukan satu kemenangan mudah buat kami. Hasilnya, skuad ini berjaya mara ke peringkat separuh akhir dan berdepan Thailand, Ahad ini," katanya.

Ditanya mengenai pertemuan dengan Thailand, Rajagobal memberitahu: "Saya tahu (formula berdepan Thailand) dan pemain saya akan membuktikannya di tengah padang."

'Garuda akan bangkit'

Posted:

'Garuda akan bangkit'

'Garuda akan bangkit'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE dan AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my

MAIZAR menegaskan bahawa Indonesia akan lebih bersedia dalam masa dua tahun lagi.


JURULATIH Indonesia, Nil Maizar menegaskan kegagalan pasukannya pada kempen Piala Suzuki AFF 2012 bakal membakar semangat mereka untuk kembali bangkit selepas ini.

Menurut Maizar, Indonesia akan merancang persediaan lebih rapi untuk edisi dua tahun akan datang.

Jelasnya, beliau menerima kekalahan itu secara terbuka dan menyifatkan barisan pemainnya telah mempamerkan aksi cemerlang walaupun tewas 0-2 kepada Malaysia di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam kelmarin.

"Mungkin kali ini rezeki tidak memihak kepada kami dan Malaysia sememangnya berhak melangkah ke separuh akhir.

"Pemain saya telah mempamerkan corak permainan bertenaga dan saya tidak mahu menyalahkan mereka.

"Anak-anak buah saya juga mempamerkan semangat juang yang tinggi dan telah mencuba bermati-matian namun nasib tidak menyebelahi kami," katanya.

Maizar memberitahu: "Saya berharap kekalahan ini dapat dijadikan pengajaran kepada kami supaya lebih bersedia dalam masa dua tahun lagi.

"Saya percaya bila tiba waktu itu, kami mampu memberikan tentangan sengit kepada mana-mana pasukan.

"Sang Garuda akan bangkit, itu janji kami kepada penyokong Indonesia," katanya.

Garuda tidak sehebat dahulu

Posted:

Garuda tidak sehebat dahulu

Garuda tidak sehebat dahulu

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE dan AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my


SAFEE (kanan) menganggap skuad Indoneisa kali ini tidak sehebat dua tahun lalu.


PENYERANG Harimau Malaya, Mohd. Safee Sali mendedahkan skuad Indonesia pada kempen Piala Suzuki AFF 2010 adalah jauh lebih kuat berbanding kali ini.

Safee berkata demikian selepas membantu skuad negara menewaskan pasukan bimbingan Nil Maizar 2-0 pada aksi terakhir peringkat Kumpulan B di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam kelmarin.

Penyerang kelab Arema Jaya itu menyifatkan, kemelut dalaman yang melanda Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI) telah memberikan kesan kepada Garuda yang mempertaruhkan muka baharu dalam skuad mereka pada kempen kali ini.

Jelasnya, ketiadaan pemain-pemain daripada Liga Super Indonesia (ISL) disebabkan PSSI mengantung pasukan dari 25 kelab yang beraksi dalam ISL, jelas memberikan kesan kepada skuad kebangsaan mereka.

"Bagi saya, pasukan Indonesia 2010 adalah lebih bagus dan berpengalaman berbanding skuad kali ini.

"Jadi, saya berpendapat konflik yang melanda PSSI harus diselesaikan dengan segera untuk memajukan bola sepak Indonesia.

"Saya fikir sekiranya ada pemain daripada ISL beraksi untuk skuad Indonesia, mereka pasti akan memberikan tentangan lebih sengit kepada Malaysia," katanya kepada pemberita selepas tamat perlawanan malam kelmarin.

Indonesia tidak dapat menyenaraikan pemain-pemain utama yang beraksi di ISL ekoran penggantungan.

Isu tersebut timbul selepas Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) mengarahkan PSSI menyelesaikan kemelut berikutan terdapat dua liga utama di Indonesia iaitu ISL dan Liga Premier Indonesia (IPL).

Konflik yang melibatkan status kedua-dua liga tersebut dijangka selesai pada awal bulan ini.

Sementara itu, bekas penyerang Selangor itu menegaskan, perjalanan skuad negara masih jauh dan Harimau Malaya perlu berwaspada dengan ancaman Thailand pada peringat separuh akhir kelak.

"Pertemuan dengan Thailand adalah perlawanan yang berbeza biarpun kita pernah tewas kepada mereka (0-2) dalam satu aksi persahabatan (7 November lalu).

"Jadi, kami perlu memperbaiki segala kelemahan, kerana tahap permainan pada peringkat separuh akhir kelak akan berlainan.

"Jentera serangan Thailand sangat bagus manakala benteng pertahanan mereka juga kental," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Karya memupuk nilai murni

Posted:

Karya memupuk nilai murni

Karya memupuk nilai murni

Oleh NIZHA PERIASWAMY

ANTARA hasil karya Hazami sepanjang perjalanan kerjaya penulisannya.


BERASAL dari Pulai Chondong, Kelantan, Hazama Harun, 41, mengakui terlibat dalam bidang penulisan sejak di bangku sekolah. Ia adalah kesan daripada latar belakang keluarganya yang suka membaca.

Kini, menjawat jawatan sebagai Pengarang Bahasa Melayu di syarikat penerbitan EPH Publishing Sdn. Bhd, iaitu anak syarikat Popular Book Co. (M) Sdn Bhd., Hazama telah menghasilkan beberapa judul buku di bawah nama sebenar dan nama pena.

Pemegang Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari Universiti Islam Antarabangsa (UIA) itu bermula dengan menulis cerita-cerita pendek dan sajak. Ia dilakukan untuk sekadar mengisi masa. Namun, minat itu katanya, terus dipupuk dengan galakan dan sokongan daripada keluarga, guru-guru dan rakan-rakan.

"Sajak saya bertajuk Bicara 1 pertama kali tersiar di akhbar Bacaria pada tahun 1986 dan disusuli sajak Kerana Kita Anak Desa di majalah Dewan Siswa pada tahun berikutnya. Ia turut dimuatkan dalam antologi Kulepaskan Resah Sepi terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) pada tahun 1988," kata anak kedua daripada empat beradik itu.

Novel pertamanya hanya muncul pada tahun 2004 kerana Hazama lebih memberi tumpuan kepada penulisan sajak dan buku akademik. Apatah lagi, sebaik tamat pengajian, dia diterima bekerja sebagai pengarang Bahasa Melayu di syarikat penerbitan buku pendidikan, Sasbadi Sdn. Bhd.

Pada tahun 2003, Hazama mengambil keputusan untuk menjadi penulis bebas sepenuh masa. Dia memilih penulisan novel kanak-kanak tetapi tidak melupakan karya cerpen dan sajak.

Siri Sastera Kontemporari merupakan siri novel pertamanya yang terbit pada tahun 2004

Kemudian, beberapa siri novel kanak-kanak dan awal remaja menyusul pada tahun-tahun berikutnya seperti Siri Aneka Bacaan, Siri Cerita Motivasi Remaja, Siri Alfi Menjejak Misteri, Siri Jendela Hati Cermin Budi dan Siri Sastera Kontemporari Remaja.

"Pada ketika itu, saya menggunakan nama pena Hakimi Muhammad kerana penulisan siri novel tersebut diusahakan bersama suami saya, Mohd. Izan Abd. Hazes," katanya.

Ini diikuti dengan pelbagai hasil nukilan khususnya bacaan untuk remaja menggunakan nama pena Aiza Zizan selain namanya sendiri. Antara judul yang dihasilkan ialah Dilema Kasih, Koloni, Titik-titik Kelabu dan Utuh.

Pengajaran berguna

"Bagi penulisan novel kanak-kanak, unsur positif, nilai murni, perpaduan, semangat dan jati diri adalah antara elemen yang perlu diterapkan. Sebagai penulis, saya memikul tanggungjawab, bukan hanya menyampaikan cerita malah pengajaran yang berguna untuk mendidik pembaca muda," ujarnya tentang gaya penulisan.

Hazama turut memberitahu, berita di media massa setiap hari boleh dijadikan asas sesebuah penulisan cerita. Ia digarap dengan kreativiti lalu dikembangkan menjadi plot cerita yang tersusun.

Ternyata Hazama tidak mempunyai idola khusus dalam dunia penulisan. Dia mengagumi semua sasterawan dan penulis di Malaysia. Katanya, selagi bahan bacaan itu baik, beliau akan terus membaca.

"Saya membaca karya yang pelbagai, tidak kira novel berbahasa Inggeris, Melayu ataupun novel terjemahan. Saya membesar dan dewasa dengan karya-karya A. Samad Said, Azizi Haji Abdullah, Keris Mas, Kemala dan Anwar Ridhwan.

"Saya juga meminati karya Khadijah Hashim, Khairuddin Ayip, Sri Diah Shaharudin, Rohani Deraman, Uthaya Sankar SB, Faisal Tehrani dan penulis-penulis lain," katanya.

Kekangan masa

Buat masa kini, ibu kepada dua orang anak itu hanya dapat menulis pada waktu rehat, hari minggu atau pada lewat malam. Apabila terlibat dalam masalah kekangan masa, ia kerap kali menyebabkan Hazama terkejar-kejar menyiapkan manuskrip sebelum tarikh akhir.

"Namun segala cabaran dan kesukaran itu tidak pernah mematahkan semangat saya kerana minat dan kecintaan pada bidang penulisan ini sangat mendalam," ujarnya.

Hazama bakal kembali dengan karya antologi puisi siber wanita oleh penggiat puisi di esastera.my (susulan antologi puisi Kupilih Dikau) dan dijadualkan terbit pada tahun 2013.

Selain itu, beliau juga sedang menyiapkan novel cinta pertama, Bukan Mudah Bercinta. Dia berharap, novel itu dapat diterbitkan pada tahun 2013.

Selain penulisan, Hazama juga berminat dengan kerja kraf tangan, seperti mengait dan membuat barangan aksesori diri termasuk manik bagi hiasan tudung serta baju.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Nenek, cucu maut dirempuh kereta dipandu remaja

Posted:

Nenek, cucu maut dirempuh kereta dipandu remaja

Nenek, cucu maut dirempuh kereta dipandu remaja

02/12/2012 6:13pm

PENDANG — Seorang nenek dan cucu lelakinya maut akibat dirempuh kereta yang terbabas di Batu 13 3/4 Kampung Kobah dekat sini pagi tadi.

Nenek tersebut Munah Ismail, 64, serta cucunya itu Syahrul Fitri Shahrul Anuar, 5, serta seorang lagi cucu perempuannya Nurul Fitrah dikatakan sedang berjalan ke sebuah warung yang terletak kira-kira 300 meter dari rumah mereka untuk bersarapan pagi kira-kira 8.00 pagi.

Ketiga-tiga mereka yang berpimpinan tangan dirempuh sebuah kereta Proton Wira Aeroback yang dipandu seorang remaja berumur 17 tahun yang datang dari arah Kota Sarang Semut menuju ke sini, kata Pemangku Ketua Polis Daerah Pendang, ASP L. Pubadi.

Munah yang tercampak kira-kira 10 meter serta cedera parah di kepala meninggal di tempat kejadian manakala Syahrul Fitri yang juga cedera di kepala dan badan meninggal di Klinik Kesihatan Kota Sarang Semut ketika menerima rawatan.

Sementara Nurul Fitrah hanya cedera ringan di kepala mendapat rawatan sebagai pesakit luar di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar sebelum dibenar pulang.

Pubadi berkata, seorang penunggang motosikal Mohd Jailani Abd Rahman, 43, dari Kampung Alor Besar, Bukit Raya dekat sini patah kaki kiri setelah dirempuh kereta yang sama.

Beliau berkata, pemandu kereta itu dikatakan cuba mengelak objek di tengah jalan sebelum hilang kawalan dan merempuh ketiga-tiga mangsa serta penunggang motosikal tersebut.

Katanya, pemandu kereta berkenaan bersama teman wanitanya yang juga berusia 17 tahun turut mengheret sebuah lagi motosikal sebelum terbabas ke tepi jalan di arah bertentangan.— BERNAMA

Cuba lerai pergaduhan: Pekerja kafe siber terkena tembakan

Posted:

Cuba lerai pergaduhan: Pekerja kafe siber terkena tembakan

Cuba lerai pergaduhan: Pekerja kafe siber terkena tembakan

02/12/2012 6:01pm

JOHOR BHARU — Seorang pekerja kafe siber cedera terkena empat das tembakan selepas cuba meleraikan pergaduhan sekumpulan lelaki di Jalan Johar 4, Taman Desa Cemerlang di sini, semalam. Mangsa, Lew Wek Shu, 37, cedera di bahagian belakang, bahu, perut dan lengan dalam kejadian yang berlaku kira-kira 10.15 malam itu.

Wek Shu, yang kini ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Pakar Johor berkata, beliau sedang bekerja ketika terdengar pertelingkahan yang berlarutan kira-kira setengah jam.

"Saya cuba meleraikan pergaduhan tersebut tetapi dimaki hamun oleh mereka.

Bila mahu balik ke tempat kerja, saya dengar bunyi tembakan dan empat das terkena saya," katanya sambil menambah beliau sempat duduk di kerusi kafe siber sebelum pengsan tidak lama selepas itu.— BERNAMA

Kereta terbabas: 3 penuntut UniKL maut

Posted:

Kereta terbabas: 3 penuntut UniKL maut

Kereta terbabas: 3 penuntut UniKL maut

02/12/2012 5:16pm

PUTRAJAYA — Tiga penuntut Universiti Kuala Lumpur (UniKL) yang dalam perjalanan ke Port Dickson maut apabila kereta yang dinaiki terbabas lalu bertembung dengan kereta dari arah bertentangan di Jalan Salak-Sepang dekat sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Sepang, Supt. Imran Abdul Rahman berkata, dalam kejadian pada 5 pagi itu, mangsa yang maut ialah penumpang kereta iaitu Ahmad Fikri Mohd Salihudin, 21, dan Muhammad Hilman Syafiq Kamaruzaman, 19, yang masing-masing maut di tempat kejadian.

Katanya, seorang lagi mangsa Muhammad Izuanuddin Mohd. Ashari, 21, meninggal dunia ketika mendapat rawatan di Klinik Kesihatan Sungai Pelek, Sepang, manakala pemandu kenderaan Mohammad Faizullah Malik, 21, masih dirawat di Hospital Serdang dan dalam keadaan stabil.

Difahamkan kesemua mangsa berkonvoi bersama rakan-rakan lain yang menaiki kereta berasingan untuk bercuti ke Port Dickson.

"Kemalangan itu melibatkan kereta yang kedua-duanya jenis Perodua Kancil, dipercayai berlaku akibat keadaan jalan yang berselekoh serta suasana gelap," katanya ketika dihubungi.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Rumah tengah lebuh raya dirobohkan

Posted:

Rumah tengah lebuh raya dirobohkan

Rumah tengah lebuh raya dirobohkan

BEBERAPA buah jentera berat digunakan untuk merobohkan rumah Luo Baogen selepas dia dan isterinya bersetuju untuk menerima pampasan sebanyak AS$41,000.


BEIJING - Pihak berkuasa China telah merobohkan rumah lima tingkat yang terletak di tengah-tengah sebuah lebuh raya baharu dan menjadi kontroversi baru-baru ini.

Ketua kampung Xiayangzhang, Chen Xuecai memberitahu AFP bahawa rumah itu diroboh semalam selepas pemiliknya yang juga seorang penternak itik, Luo Baogen setuju untuk menerima pampasan sebanyak AS$41,000 (RM124,615).

Luo menjadi satu-satunya pemilik rumah yang enggan keluar dari kawasan yang telah diratakan untuk dijadikan lebuh raya di wilayah Zhejiang itu.

Luo baru sahaja menyiapkan rumahnya dengan kos AS$95,000 (RM288,743) sebelum kerajaan menawarkan pampasan sebanyak AS$35,000 (RM106,379) supaya berpindah,

Tidak jelas kenapa Luo menerima tawaran tersebut. Menurut Chen, Luo sudah penat dengan perhatian media dan menerima tawaran itu secara sukarela.

Pihak berkuasa China biasanya memberi tekanan kepada pemilik tanah atau rumah supaya bersetuju menerima pampasan dalam usaha meneruskan pembangunan. - AFP

Singapura hantar pulang pemandu bas warga China

Posted:

Singapura hantar pulang pemandu bas warga China

Singapura hantar pulang pemandu bas warga China


KIRA-KIRA 100 orang pemandu bas bertindak mogok kerana membantah perubahan waktu kerja yang membuatkan mereka tidak lagi berpeluang untuk mendapat bayaran kerja lebih masa.


SINGAPURA - Pihak berkuasa Singapura akan menghantar pulang 29 orang pemandu bas dari China dan menjatuhkan hukuman kepada lima yang lain kerana mengambil bahagian dalam mogok selama dua hari untuk menuntut gaji serta kondisi kerja lebih baik.

Kementerian Sumber Manusia Singapura dalam satu kenyataan memberitahu, permit kerja 29 orang pemandu bas itu telah dibatalkan, sebelum pegawai imigresen menghantar mereka pulang ke China.

"Mogok ini telah dirancang. Ia mengganggu operasi pengangkutan awam dan mengancam ketenteraman awam," jelas kenyataan tersebut.

Sementara lima lagi pemandu telah ditahan dan akan didakwa atas tuduhan memulakan mogok pada 26 hingga 27 November lalu.

Sekiranya didapati bersalah, mereka berdepan hukuman penjara selama setahun atau denda sebanyak Sg$2,000 (RM4,978).

Di Singapura, mogok dalam kalangan pekerja perkhidmatan penting seperti pengangkutan awam adalah diharamkan, melainkan mereka sudah memberi notis 14 hari dan memenuhi pelbagai garis panduan lain. - AFP

Stevie Wonder batal persembahan untuk Israel

Posted:

Stevie Wonder batal persembahan untuk Israel

Stevie Wonder batal persembahan untuk Israel

LOS ANGELES - Penyanyi popular Amerika Syarikat (AS) yang juga Wakil Keamanan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Stevie Wonder telah membatalkan persembahan untuk Rakan Tentera Pertahanan Israel (FIDF) selepas beberapa organisasi meminta agar dia tidak meneruskan niat itu.

Penyanyi irama soul berusia 62 tahun itu dijadual mengadakan persembahan pada 6 Disember depan dalam satu majlis mengumpul dana di sini. Majlis tersebut dianjurkan oleh FIDF, sebuah organisasi yang ditubuhkan untuk membantu anggota tentera Isreal dan keluarga mereka.

"Disebabkan oleh situasi semasa di Asia Barat dan hati yang sentiasa ingin melihat dunia ini aman damai, saya tidak akan membuat persembahan pada malam Gala FIDF," jelas Wonder dalam satu kenyataan.

Wonder bagaimanapun menyatakan akan memberi sumbangan kepada badan-badan yang membantu kanak-kanak cacat di Israel dan Palestin.

Menurut kenyataan pihak Kempen AS untuk Menamatkan Serangan Israel, keputusan Wonder itu hadir selepas mendapat tentangan daripada banyak organisasi dan tiga petisyen antarabangsa. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved