Ahad, 25 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Sumber protein ciptaan saintis

Posted:

Sumber protein ciptaan saintis

Sumber protein ciptaan saintis

SEKUMPULAN saintis di Eropah kini sedang mengkaji cara baharu menangani masalah kekurangan bekalan daging di seluruh dunia. Dikenali sebagai daging berkultur, ia membolehkan burger dan sosej dihasilkan dalam ceper-ceper makmal berbanding kaedah tradisional iaitu menyembelih haiwan-haiwan yang diternak.

Dakwa para saintis, ia mungkin adalah jawapan kepada masalah kebuluran penduduk dunia, menyelamatkan alam sekitar dan mampu menggantikan berjuta-juta nyawa haiwan.

Bagaimanapun, daging berkultur itu masih jauh perjalanannya untuk direalisasi dan harganya sudah tentu mahal.

Menurut ahli biologi vaskular Universiti Maastricht, Belanda, Mark Post, hamburger makmal pertama berharga lebih kurang euro 250,000 (RM1,058,992.77) untuk dihasilkan dan berharap lebih banyak pilihan hidangan dapat dihasilkan.

"Hasil yang pertama akan menjadi bukti bahawa konsep ini boleh berjaya. Saya percaya ia boleh dilakukan pada masa hadapan," kata Post kepada pemberita Reuters.

Sumber protein

Ia mungkin kedengaran seperti tiruan tetapi daging in-vitro dalam makmal atau berkultur adalah produk haiwan yang tulen sama seperti yang asal cuma ia tidak dalam bentuk asal.

Ia juga berbeza dengan daging tiruan yang diperbuat daripada sayur seperti soya sebagai sumber protein pengamal vegetarian.

Ramai pakar berpendapat, potensi daging tersebut mampu menyelamatkan banyak nyawa haiwan, tanah, air dan tenaga sekali gus bumi mendapat faedah yang sangat banyak.

Daging itu juga menggunakan sel-sel stem yang dituai daripada lebihan haiwan dari rumah penyembelihan. Pada peringkat awal, ia direka dengan menambah gula, asid amino, lipid, mineral dan pelbagai nutrien lain supaya dapat membiak bersama-sama.

Setakat ini, Post telah berjaya menghasilkan jalur-jalur daging yang kelihatan seperti otot berwarna pucat berukuran panjang kira-kira 2.5 sentimeter dengan lebar kurang daripada 1 sentimeter. Ia terlalu nipis sehingga cahaya boleh menembusinya.

Kata Post, lebih kurang 3,000 keping daging disusun bersama beberapa keping lemak yang juga dihasilkan dalam makmal akan memberikan anda daging berkultur pertama di dunia.

"Daging pertama dihasilkan dalam makmal akademik oleh kakitangan yang terlatih. Ia buatan tangan dengan penggunaan masa yang lama dan ketelitian pekerja menyebabkan harganya terlalu mahal," ujar Post.

Tambahnya, daging in-vitro tidak mengandungi darah dan kurang berwarna, jadi ia nampak kurang menyelerakan serta kelihatan seperti kerang.


WALAUPUN pengeluaran daging semakin meningkat, bekalan daging dunia sentiasa berdepan masalah kekurangan sumber protein itu.


Seperti kebanyakan otot, kepingan daging itu perlu diperkaya. Post telah memberi sedikit senaman terhadap daging tersebut dengan mengenakan daya tegang dan kecut dalam piring beralas Velcro supaya daging tersebut mendapat kekuatan.

Penyokong idea daging buatan manusia seperti ahli biologi, Universiti Linkoping, Sweden, Stellan Welin berkata, idea tersebut sangat baik berbanding penternakan haiwan secara besar-besaran di ladang ternakan.

Hampir semua ladang ternakan haiwan menggunakan hormon dan antibiotik yang bertujuan meningkatkan keuntungan. Paling kontroversi ialah cara memproses daging yang dikatakan kejam dan tidak cekap.

Setiap 15 gram pengeluaran daging, haiwan perlu diberi makan protein sayur-sayuran lebih kurang 100 gram dan kesannya boleh menganggu ekosistem.

Ujar Welin, keperluan untuk mencari cara baharu menghasilkan daging sangat penting terutama permintaannya di seluruh dunia.

Rumah hijau

"Mungkin kita boleh menjadi vegetarian atau mengurangkan makan daging. Tetapi, trend orang ramai tidak begitu. Dengan daging berkultur, kita boleh menjadi konservatif tanpa melakukan banyak kerosakan," katanya.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pengeluaran daging tahunan meningkat dari 218 juta tan pada tahun 1997 hingga 1999 ke 376 juta tan pada tahun 2030. Permintaan daging oleh populasi dunia dilihat meningkat lebih daripada jangkaan yang dibuat.

"Bekalan daging ketika ini tidak mapan dari sudut ekologi atau jumlah bekalan. Saat ini, kita menggunakan lebih 50 peratus daripada jumlah tanah pertanian untuk tujuan itu.

"Caranya sangat mudah untuk menangani masalah tersebut. Kita perlu ada jalan alternatif," kata Post.

Menurut laporan Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNFAO), industri perladangan menyumbang perubahan cuaca, pencemaran udara, penggunaan tenaga berlebihan, penggondolan hutan dan mengganggu ekosistem.

Laporan bertajuk Livestock's Long Shadow dipetik berkata, industri daging menyumbang 18 peratus pencemaran kesan rumah hijau global dan ia dijangka terus meningkat terutama di negara-negara yang pantas membangun seperti China dan India.

Hanna Tuomisto yang banyak menjalankan kajian mengenai kaitan impak persekitaran terhadap daging seperti lembu, babi, kambing dan daging berkultur berkata, kepingan daging yang dihasilkan dalam makmal itu merupakan paling kurang memberi kesan pada alam sekitar.

Dalam analisisnya yang diterbitkan dalam jurnal Environmental Science and Technology awal tahun ini, daging in-vitro hanya menggunakan kurang tenaga iaitu antara 35 hingga 60 peratus.

Ia juga mengeluarkan 80 hingga 95 peratus kurang kesan rumah hijau dan menggunakan 98 peratus tanah berbanding penghasilan daging secara konvensional.

"Kami tidak mengatakan sekarang ia boleh atau perlu menggantikan penggunaan daging konvensional dengan daging berkultur.

"Tetapi, ia boleh menjadi sebahagian daripada penyelesaian masalah sumber makanan populasi dunia dan dalam masa yang sama dapat mengurangkan pencemaran dan penggunaan tenaga dan air," kata Tuomisto yang mengetuai Unit Penyelidikan Konservasi Hidupan Liar, Universiti Oxford.


DAGING berkultur yang dibiakkan dalam makmal ini tidak mengandungi darah dan kurang berwarna.


Rasa

Ramai pakar bersetuju bahawa produk daging seperti sosej dan nuget menggunakan daging in-vitro boleh direalisasi dalam tempoh beberapa tahun, manakala daging stik dan chop pula memerlukan lebih banyak tahun untuk dibangunkan.

Post dibiaya oleh seorang penyumbang yang enggan dikenali dan dia berharap hamburger buatan manusia itu menjadi hidangan orang ramai pada bulan Ogos atau September tahun hadapan.

Walaupun sampel makanan masih lagi belum dibuat tetapi reviu awal yang diterima kurang memberangsangkan. Seorang wartawan Rusia pernah mencuba satu kepingan dan reaksi yang diberi amat mengecewakan.

"Rasanya belum disedapkan. Perlu banyak kajian dan ujian rasa tidak penting," kata Post.

Post yakin dengan penambahan jenis lemak pada jumlah yang tepat bakal menjadikan fizikal dan rasa sama seperti daging sebenar.

Dia juga berharap kebolehan menukar kandungan nutrien menjadikan hidangan daging itu lebih sihat seperti mengurangkan kandungan lemak tepu dan menambah lemak tidak tepu serta nutrien lain.

"Ideanya ialah daging yang dihasilkan dalam makmal boleh dipelbagaikan kandungannya dan ia memberi harapan untuk menghasilkan daging sihat.

"Daging lembu dan babi yang sebenar sangat terhad untuk diubah suai kandungannya," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Kena rendam dalam sungai

Posted:

Kena rendam dalam sungai

Kena rendam dalam sungai

DENGAN mengenakan pakaian seragam polis, 65 pemuda punk itu berjalan dalam tiga barisan lurus. Mereka bergerak menuju ke dataran Kompleks Sekolah Polisi Negara (SPN) Seulawah di Aceh Besar, Sumatera, Indonesia.

Melangkah penuh disiplin, mereka kemudian duduk bagi mengikuti sesi kaunseling membina jati diri yang dikelolakan oleh Majlis Permusyawaratan Ulama (MPU).

Di situ, mereka tidak dilayan sebagai pesalah sebaliknya digelar pelatih memandangkan mereka dikehendaki mengikuti sebuah modul pemulihan akhlak dan jati diri dalam tempoh tertentu.

Pada sesi itu, beberapa remaja kelihatan menundukkan kepala sambil mengesat air mata. Selama 10 hari mengikuti kem motivasi diri itu, mereka diajar menguruskan kehidupan dengan lebih baik yang semestinya berteraskan agama Islam.

Sama ada terpaksa atau atas kerelaan sendiri, rata-rata komuniti punk Aceh itu mengaku menyesal atas kealpaan mereka selama ini.

Pada 10 Disember lalu, 65 remaja dan belia punk itu ditahan ketika mereka menghadiri konsert punk di Banda Aceh.

Golongan punk umumnya tidak diterima oleh masyarakat Aceh.

Malah, lelaki tidak dibenarkan menyimpan rambut panjang di wilayah yang melaksanakan undang-undang syariah itu apatah lagi membuat rambut tercacak.

Rantai anjing

Semasa ditahan, kesemua mereka didapati memiliki elemen budaya liar punk. Kebanyakan mereka mempunyai tatu di badan, bertindik, memakai gelang anjing, berbaju compang-camping, berseluar ketat dan berambut trojan.

Budaya sebegitu sememangnya tiada toleransi di Banda Aceh. Sejurus ditahan, mereka dikurung di dalam sebuah lokap. Pakaian, subang tindik dan rantai anjing mereka dibuang.

Selepas itu, kepala lelaki punk itu dicukur sehingga botak, manakala rambut perempuan dipotong pendek seperti polis wanita.

Pelatih lelaki juga diarahkan mandi beramai-ramai di dalam sungai.

Daripada 65 orang yang ditahan, 30 daripadanya berasal dari Aceh manakala selebihnya datang dari wilayah lain di Indonesia seperti Lampung, Palembang, Jambi, Batam, Riau, Sumatera Barat, Jakarta, Bali dan Jawa Barat.

Seorang remaja punk yang dikenali sebagai Riyan berkata, latihan membina jiwa yang dijalaninya di SPN sangat berguna.

"Banyak perkara yang diajar kepada kami terutamanya mengenai disiplin dan peranan kami sebagai anggota masyarakat.


PEMUDA punk yang telah dibotakkan kepala direndam di sebatang sungai di Banda Aceh bagi membersihkan diri mereka.


"Secara peribadi, kini saya merasakan saya mampu untuk mengatur hidup dengan lebih baik.

"Lebih penting lagi, kami dididik untuk mendirikan solat lima waktu," katanya kepada portal berita tempatan.

Pendapat Riyan itu disokong rakannya, M. Fauzi.

"Selain disiplin, kami didedahkan dengan latihan fizikal untuk menjaga kecergasan tubuh.

"Saya juga menghargai usaha kumpulan ulama yang datang ke sini untuk memberi kefahaman akidah kepada kami," katanya.

Selain suapan rohani dan jasmani, mereka perlu menjalani pemeriksaan kesihatan setiap hari.

Hasil pemeriksaan mendapati tiga pelatih mempunyai gejala hepatitis dan seorang disahkan positif penyakit itu.

"Jika ada pelatih yang tidak sihat, dia akan dikecualikan daripada mengikuti aktiviti fizikal," kata Fauzi lagi.

Syariah

Seorang pelatih perempuan, dikenali sebagai Sarah, 18, memberitahu, sepanjang berada di kem tersebut, dia menjadi lebih berdisiplin dan mendapat banyak pengetahuan agama.

Dia yang dibesarkan dalam keluarga yang berpecah berkata, pengaruh kawan telah mengheretnya kepada budaya punk.

"Saya sedar saya silap. Selepas keluar dari sini, saya mahu ke sekolah dan berazam menjadi anak yang baik," ujarnya.

Walaupun SPN bertujuan mendidik kumpulan yang telah rosak akhlak, masih ada pihak di Indonesia yang menganggap penahanan itu sebagai satu pencabulan hak asasi manusia.

Bagaimanapun, Gabenor Aceh, Irwandi Yusuf mempertahankan tindakan tersebut.

"Mereka terbabit dalam gaya hidup yang bertentangan dengan undang-undang syariah yang dilaksanakan di Aceh.

"Didikan disiplin, akidah dan moral ini merupakan keprihatinan kerajaan tempatan dan bukannya pencabulan hak asasi manusia," jelas Irwandi.

Menurut beliau, lebih 700 pengikut punk tinggal di Aceh. Mereka biasanya makan dan tidur di tepi jalan atau di tempat letak kenderaan.


RIAK sedih remaja punk apabila rambutnya dipotong pendek oleh pihak berkuasa.


Mereka tidak mempunyai pekerjaan bahkan tidak mendapat pendidikan di sekolah agama mahupun sekolah biasa.

"Walaupun itu hak mereka, kerajaan perlu memikirkan masa depan mereka.

"Bolehkah mereka sekadar menjadi punk ketika muda? Bagaimana jika mereka gagal mendapat pekerjaan? Apa akan jadi pada mereka pada masa akan datang?" tanya Irwandi.

Selepas tempoh latihan di SPN tamat, pihak berkuasa akan membantu pelatih terbabit mencari pekerjaan yang sesuai. Mereka juga diberi biasiswa bagi meneruskan persekolahan.

Wajar

"Kami menahan mereka bukan disebabkan cara mereka berpakaian. Islam tidak melarang umatnya berpakaian seperti kumpulan punk.

"Ramai juga yang mengaitkan penahanan ini dengan undang-undang syariah di Aceh tetapi ia sebenarnya tiada kaitan langsung," kata Irwandi.

Aceh merupakan satu-satunya wilayah di Indonesia yang melaksanakan undang-undang syariah. Malah, mahkamah syariah Aceh mempunyai bidang kuasa yang berbeza berbanding mahkamah syariah yang terdapat di wilayah lain.

"Perundangan syariah memang wajar dilaksanakan bukan sahaja di Aceh tetapi di seluruh Indonesia kerana 95 peratus penduduknya beragama Islam.

"Bahkan, Indonesia adalah negara yang mempunyai umat Islam terbesar di dunia," kata Ketua Komuniti Masyarakat Aceh Malaysia, Mansur Usman.

Mansur yang sudah 28 tahun berhijrah ke Malaysia menyifatkan penahanan komuniti punk baru-baru ini sebagai wajar.

"Punk adalah budaya liar yang mengancam sosiobudaya masyarakat Aceh. Sebelum pengaruhnya terus menular, ia perlu disekat.

"Sekurang-kurangnya kehidupan mereka masih boleh dibetulkan dan menjadi pengajaran kepada orang lain," ujarnya ketika ditemui di Kampung Baru, Kuala Lumpur baru-baru ini.


PEMUDA bertatu dididik supaya mendirikan solat secara teratur.


Bukan untuk menzalimi, katanya lagi, undang-undang syariah dianggap pelengkap ke arah kesempurnaan Islam.

Menurut peniaga makanan, Fida, 38, masyarakat Aceh menerima baik pelaksanaan undang-undang tersebut.

"Sebelum ini, gadis bebas memakai pakaian ketat dan tidak bertudung, begitu juga pergaulan lelaki dan perempuan. Namun, sekarang keadaan berubah.

"Mereka patuh kepada undang-undang kerana enggan dimalukan di khalayak umum," katanya yang pulang ke Aceh setahun sekali.

Full content generated by Get Full RSS.

Makhluk berkepala dua

Posted:

Makhluk berkepala dua

Makhluk berkepala dua

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


ULAR albino milik rakyat Switzerland ini bernilai lebih RM200,000.


RUZIANAH Mohd. Ibrahim, 41, tidak pernah menyangka dia akan memiliki anak kucing istimewa yang mempunyai dua muka tetapi berkongsi satu kepala.

Anak kucing tempatan itu lahir pada tahun 2008 dan diberi nama Tuah.

Ruzianah, penjawat awam yang menetap di Simpang Kuala, Alor Setar, Kedah memberitahu, dia terpaksa membawa ibu Tuah ke Jabatan Perkhidmatan Haiwan berdekatan memandangkan ibu kucing itu sukar untuk melahirkan Tuah.

"Mungkin saiz kepala Tuah besar daripada biasa, jadi dia sukar dilahirkan. Selepas ibunya diberikan suntikan, barulah Tuah dapat dikeluarkan.

"Tuah lemah sikit dan tidak dapat menyusu dengan ibunya, jadi saya beli susu dan memberinya minum menggunakan picagari," ujar Ruzianah.

Malangnya, Tuah mati beberapa hari selepas itu.

Kejadian haiwan berwajah atau berkepala dua berlaku di banyak negara di dunia.

Tahun lalu, seekor kucing di Virginia, Amerika Syarikat (AS) turut mempunyai ciri fizikal seperti Tuah.

Kucing di Virginia itu dinamakan Two Face sempena watak jahat dalam komik adi wira Batman. Two Face mempunyai dua hidung, dua mulut dan empat biji mata.

Menurut doktor haiwan yang merawatnya, Erica Drake, Two Face menghidap sindrom Diprosopus.

Penyakit itu menyebabkan penghidap mempunyai satu kepala tetapi ada dua wajah. Bagaimanapun, Two Face mati tidak lama kemudian.

Sebenarnya, kejadian haiwan berkepala dua juga berlaku pada ular, lembu dan kambing.

Sebagai contoh, seekor anak ular susu berkepala dua menetas di sebuah pusat penetasan haiwan di Ridge Minor, Miami, AS baru-baru ini.

Pakar biologi Universiti Florida, Daniel Parker berkata, ular berkepala dua mampu hidup selama 20 tahun jika ditempatkan di dalam kurungan.

"Tetapi dengan dua otak yang mengawal badannya, haiwan itu sukar untuk hidup di hutan," katanya.

Ular susu dikategorikan sebagai ular albino. Menurut mitos Yunani, ular susu dikatakan menghisap susu daripada kantung susu lembu.

Ia juga gemar hidup di dalam bangsal selain menyukai persekitaran yang gelap dan sejuk.

Seekor ular susu berkepala dua mampu dijual pada harga yang tinggi.

Seorang pengumpul haiwan pelik di Switzerland, Tom Beser, berjaya menjual ular seperti itu semahal RM200,000, Februari lalu.


EMANOEL dan Jesus yang lahir di Brazil minggu lalu berkongsi satu tubuh.


Beser memberitahu, ular peliharaannya itu yang diberi nama Mince merupakan ular albino pertama di dunia yang diketahui memiliki dua kepala manakala badannya berwarna putih.

Dua otak

Sementara itu di Lumajang, Indonesia, seekor anak kambing berkepala dua milik seorang penduduk, Muhammad Hasyim, 25, menjadi tumpuan orang ramai dua tahun lalu.

Kambing betina berwarna putih yang dipanggil Melati itu dilahirkan oleh ibunya dengan mempunyai empat mata selain dua telinga.

Muhammad berkata, semasa dilahirkan, ibu kambing itu mengembek dan meronta tanpa henti.

"Syukurlah kambing saya masih hidup," kata Muhammad yang memberitahu dia memberi haiwan itu minuman susu segar.

Melati juga akan mengamuk jika diletakkan berjauhan dari ibunya.

Negara yang terkenal dengan kisah Firaun iaitu Mesir, turut menyimpan cerita haiwan yang pelik.

Seorang petani di Alexandria, Mesir, Sobhy El-Ganzoury menyifatkan kelahiran seekor anak lembu peliharaannya yang mempunyai dua kepala sebagai satu keajaiban.

"Saya mengambil masa selama dua jam untuk membantu lembu itu beranak," ujar Sobhy sambil menambah, anak lembu itu tidak dapat mengangkat kepalanya yang berat dan terpaksa diberikan susu botol.

Pemilik sebuah ladang di Rivera, Colombia, Marino Cabrera, pula terkejut apabila lembunya melahirkan anak berkepala dua pada Ogos 2009. Anak lembu itu dinamakan Jenifer.

Cabrera memberitahu, dia tidak pernah melihat keganjilan seperti itu sepanjang lebih 30 tahun menjadi pembiak baka lembu.

Kejadian pelik makhluk berkepala dua turut berlaku kepada manusia.

Di Brazil minggu lalu, seorang ibu melahirkan bayi lelaki yang mempunyai dua kepala.

Maria Nazare, 25, melahirkan anaknya itu di sebuah hospital di Anajas, Brazil dengan berat 4.49 kilogram.

Anak itu dinamakan Emanoel dan Jesus. Doktor memberitahu Maria bahawa bayi itu mempunyai dua otak tetapi berkongsi jantung, limpa, buah pinggang dan kaki.


ANAK kucing bernama Tuah ini mati beberapa hari selepas dilahirkan di Alor Setar, Kedah.


Menurut pengarah hospital itu, Claudionor Assis de Vasconcelos, kelahiran bayi itu amat mengejutkan

Setakat ini, keadaan bayi itu adalah baik dan akan diuji sama ada ia boleh dipisahkan atau sekurang-kurangnya dapat hidup lebih lama. Apa yang menarik ini merupakan kali kedua kelahiran bayi berkepala dua di Brazil tahun ini.

Sebelum ini, seorang ibu, Sueli Ferreira, 27, melahirkan bayi yang mempunyai dua kepala di daerah Paraiba tetapi bayi itu meninggal dunia beberapa jam kemudian disebabkan kekurangan oksigen.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Warga emas Rumah Seri Kenangan Cheras dirai

Posted:

Warga emas Rumah Seri Kenangan Cheras dirai

Warga emas Rumah Seri Kenangan Cheras dirai

LATIPAH (duduk tiga dari kanan) dan Ismahalil (duduk depan dua dari kiri) serta rombongan bergambar bersama warga emas ketika mengadakan lawatan ke Rumah Seri Kenangan, Cheras baru-baru ini.


RAI. Seramai 70 orang dari Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), pendengar radio Internet Bapakku.FM dan beberapa agensi swasta sekitar Kuala Lumpur mengadakan lawatan muhibah ke Rumah Seri Kenangan Cheras baru-baru ini.

Lawatan tersebut dianjurkan oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan, Nisa Ul-Hasanat Bandar Tun Hussein Onn, Cheras dengan kerjasama majalah ANIS, radio Internet Bapakku.FM dan Afiat Marketing Sdn. Bhd.

Ia bertujuan mendekati dan menceriakan kehidupan 120 warga emas yang menghuni rumah terbabit.

Pada lawatan itu, pihak penganjur turut menyampaikan sumbangan wang tunai dan bekalan keperluan harian kepada setiap penghuninya.

Bagi menyambut kedatangan pelawat, penghuni rumah terbabit mengadakan persembahan nyanyian dari kumpulan The Trapist yang dianggotai sendiri oleh warga Rumah Seri Kenangan.

Turut hadir, Pengerusi Pertubuhan Wanita-wanita Bandar Tun Hussein Onn, Puan Seri Latipah Abdullah, Pengarah Bahagian Latihan JKSM, Tuan Ahmad Lakim dan Ketua Pegawai Eksekutif Bapakku.FM, Ismahalil Hamzah.

Full content generated by Get Full RSS.

SMAKL rai pelajar cemerlang peperiksaan PMR

Posted:

SMAKL rai pelajar cemerlang peperiksaan PMR

SMAKL rai pelajar cemerlang peperiksaan PMR


SAKIJAN (berdiri kanan) bersama para pelajar pada majlis meraikan pencapaian cemerlang PMR di SMAKL, Kepong kelmarin.


CEMERLANG. Sekolah Menengah Agama Kuala Lumpur (SMAKL) kelmarin meraikan pencapaian cemerlang calon-calon Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2011 di sekolah tersebut di Bandar Menjalara, Kepong.

Seramai 56 calon sekolah tersebut memperoleh 9A dalam semua mata pelajaran, 38 calon memperoleh 8A dan 26 orang lagi mendapat 7A.

Selain itu, SMAKL pada tahun ini turut tersenarai sebagai sebuah daripada enam sekolah di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang memperoleh kelulusan 100 peratus.

Pengetua SMAKL, Sakijan Muri berkata, kejayaan itu adalah usaha gigih seluruh warga sekolah dalam memastikan prestasi akademik pelajar terus meningkat setiap tahun.

Full content generated by Get Full RSS.

Pertemuan semula bekas pelajar Methodist

Posted:

Pertemuan semula bekas pelajar Methodist

Pertemuan semula bekas pelajar Methodist


BEKAS pelajar Methodist bergambar kenangan pada majlis pertemuan semula di George Town baru-baru ini.


GEMBIRA. Seramai 40 bekas pelajar sekolah rendah dan menengah Methodist (MPS/MSS) tahun 1968 hingga 1978 berkumpul dalam satu majlis pertemuan semula di Hotel Naza Talyya, George Town baru-baru ini.

Pengerusi majlis, Zahari Sulaiman berkata, majlis berkenaan diadakan untuk mengeratkan hubungan silaturahim antara bekas pelajar selepas berpisah 33 tahun lalu.

Katanya, pertemuan itu melibatkan semua pelajar dari Darjah 1 sesi 1968 hingga Tingkatan 5 sesi 1978.

Pelbagai acara diatur seperti makan malam, persembahan hiburan, senamrobik dan sukaneka pantai.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


5,000 sanggup gadai nyawa

Posted:

5,000 sanggup gadai nyawa

5,000 sanggup gadai nyawa

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

Penduduk di Rantau Panjang meredah Sungai Golok untuk ke pekan Mundok, Thailand semalam.


RANTAU PANJANG - Pekan Mundok, Thailand terus mencuri perhatian penduduk di sini untuk membeli barangan pada harga murah apabila kira-kira 5,000 orang sanggup bergadai nyawa ke pekan tersebut dengan menyeberangi Sungai Golok setiap minggu.

Sebahagian besar mereka bertindak demikian menerusi pangkalan haram Bukit Lata di sini dengan menaiki sampan tidak berlesen dan tanpa jaket keselamatan.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, perkara tersebut tidak sepatutnya berlaku kerana ia jelas melanggar undang-undang.

Antara barangan murah di pekan Mundok yang menjadi tumpuan ialah pelbagai jenis makanan, pakaian, buah-buahan, barangan elektrik dan kelengkapan dapur.

"Saya akan mengadakan perbincangan bersama agensi tertentu seperti Jabatan Imigresen, kastam, tentera dan kerajaan negeri untuk mencari jalan penyelesaian bagi masalah ini,'' katanya kepada pemberita selepas melawat kawasan sempadan di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Sah mati akibat sakit jantung

Posted:

Sah mati akibat sakit jantung

Sah mati akibat sakit jantung

Oleh ROSLI HASSAN
rosli.hassan@kosmo.com.my


KERATAN Kosmo! Ahad semalam.


MELAKA – Penyakit jantung dikenal pasti menjadi punca kematian seorang lelaki warga emas yang ditemui maut dalam keadaan bogel dalam sebuah kereta di sini awal pagi kelmarin.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Salehuddin Abd. Rahman berkata, punca itu diperoleh selepas prosedur bedah siasat terhadap mangsa.

"Ujian darah juga mendapati mangsa bebas daripada memakan ubat-ubatan terlarang termasuk ubat rangsangan seks," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

70 peratus belia hargai usaha kerajaan Barisan Nasional

Posted:

70 peratus belia hargai usaha kerajaan Barisan Nasional

70 peratus belia hargai usaha kerajaan Barisan Nasional


MAJORITI belia kini berasa lebih dekat dengan kerajaan berikutan langkah yang dilaksanakan oleh Perdana Menteri. - Gambar hiasan.


KUALA LUMPUR - Dapatan awal satu kajian menunjukkan 70 peratus responden yang terdiri daripada golongan belia kini berasa lebih dekat dengan kerajaan berikutan langkah yang dilaksanakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak (gambar) dalam mendekati golongan itu.

Tinjauan terhadap belia melalui kajian yang dijalankan sejak 2010 menunjukkan mereka menyambut baik penggunaan media sosial interaktif oleh Najib yang membolehkan golongan itu menghubungi Perdana Menteri secara langsung untuk memberi pendapat, idea dan juga kritikan mengenai pelbagai isu.

"Hasil kajian saya mendapati 70 peratus belia menyokong kerajaan kerana mereka seronok dan suka dengan pendekatan yang dilakukan kerajaan menerusi program yang dirangka.

"Ini adalah kuncinya untuk kerajaan mendekatkan diri dengan belia," kata pensyarah Sains politik di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dungun, Che Hamdan Mohamed Razali di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Lebih santai dan moden

Posted:

Lebih santai dan moden

Lebih santai dan moden

Oleh KURNIAWATI KAMARUDIN

BAGI pelajar sekolah atau universiti, perpustakaan bukan asing buat mereka, namun golongan yang sudah melepasi dunia itu, perpustakaan sering dibayangkan sebagai sesuatu yang membosankan.

Selain menjadi tempat himpunan buku-buku untuk dibaca dan dipinjam, suasana perpustakaan yang tidak santai serta terikat dengan pelbagai peraturan membuatkan tidak ramai yang memilih perpustakaan sebagai lokasi untuk atau menghabiskan masa lapang.

Jika masih mempunyai persepsi perpustakaan hanya untuk golongan pelajar atau ia lokasi yang membosankan, mungkin anda perlu memikirkannya semula setelah mengunjungi Perpustakaan Raja Tun Uda (PRTU), Shah Alam.

Bangunan enam tingkat dengan keluasan 18, 915 meter persegi itu, mempunyai reka bentuk dalaman gaya moden dengan warna-warna terang.

"Cuba lihat dan alami sendiri. Saya yakin satu pengalaman berbeza akan dirasakan di sini kerana kami mahu menjadikan perpustakaan ini umpama rumah kedua seperti tagline kami, My Second Home," kata Ketua Perkhidmatan Daerah Zon 2, Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS), Mohamed Fadzil Mohd. Fauzi yang telah berkhidmat selama sembilan tahun di PPAS.

Perpustakaan ini terletak bersebelahan Kelab Golf Sultan Abdul Aziz. Suasananya cukup tenang dan mendamaikan.

Saat kaki melangkah masuk, budaya timur sudah terpancar kerana semua petugas dan pengunjung dimestikan menanggalkan kasut untuk memasuki ruang buku dan bacaan.


PERPUSTAKAAN yang berkonsepkan dalam taman ini cukup mendamaikan.


Pengarah PPAS, Mastura Muhamad berkata, selain mengekalkan budaya timur ia juga bertujuan menjaga kebersihan karpet di dalam bangunan itu. Setiap pengunjung disediakan sebuah beg untuk menyimpan kasut yang dipakai.

Keselesaan pengunjung

"Dalam tempoh empat bulan, kira-kira 145,000 pengunjung telah datang ke sini. Jumlah ini kami jangka terus meningkat dan pastinya sukar untuk menjaga kebersihan karpet jika pengunjung memakai kasut.

"Kami pilih pendekatan tidak memakai kasut untuk memastikan suasana lebih santai yang membolehkan pengguna duduk di kerusi atau atas karpet mengikut keselesaan mereka," katanya.

Di bawah sebatang pokok besar di dalam bangunan itu, kelihatan kanak-kanak kecil leka bermain dan tidak kurang yang membaca buku sambil ditemani ibu bapa masing-masing.

Warna-warna terang yang menghiasi rak-rak buku dan dinding membangkitkan suasana cukup ceria, sesuai sebagai ruang untuk kanak-kanak.

Mastura berkata, petugas perpustakaan juga turut menjalani kursus keibubapaan agar mereka boleh menguruskan kanak-kanak dan pengunjung dengan cara yang terbaik.

"Kami mahu petugas melayan kanak-kanak mahupun remaja yang datang umpama anak sendiri. Sekiranya ada yang terlihat remaja berkelakuan kurang manis, mereka boleh menegur dengan cara yang baik, malah jika ada ibu bapa yang mahu meninggalkan anak mereka di perpustakaan ini sementara mereka pergi membeli-belah atau urusan lain, kami sedia membantu," katanya ketika ditemui baru-baru ini.


KEMUDAHAN internet pada harga serendah RM1 untuk para pengunjung.


Di bahagian kanak-kanak juga turut disediakan zon kreatif yang membolehkan kanak-kanak mencuba bakat sebagai pembaca berita bagi meningkatkan keyakinan diri.

Selain itu, pentas penceritaan dan ruangan untuk permainan Nintendo turut disediakan.

Mastura berkata, masih banyak lagi yang perlu ditingkatkan di perpustakaan ini terutama buku-buku yang masih kurang.

"Kini, kami mempunyai sekitar 190,000 naskhah buku berbanding keseluruhan rak yang boleh memuatkan 400,000 buah buku," katanya.

Dibuka tujuh hari seminggu dari pukul 10 pagi hingga 6 petang pada hari Isnin hingga Jumaat dan 9.30 hingga 5 petang pada Sabtu dan Ahad, jumlah kedatangan pengunjung menunjukkan perkembangan positif sejak ia dibuka.

"Kami tidak menyangka akan menerima kedatangan pengunjung seramai ini kerana perpustakaan ini hanya mampu memuatkan kira-kira 2,500 pada satu-satu masa, namun sekarang kami menerima sekurang-kurangnya 6,000 pengunjung pada hujung minggu dan 3,000 pengunjung pada hari-hari biasa," katanya.

PRTU yang lama terletak di Seksyen 14, Shah Alam dan lokasi baharu di Jalan Kelab Golf, Seksyen 13 ini adalah pilihan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang mahukan konsep perpustakaan dalam taman.

Penjenamaan semula

Baru-baru ini baginda merasmikan perpustakaan itu yang mula dibuka sejak 22 Julai lalu. Pada majlis tersebut, Sultan Selangor bermurah hati berkenan mengurniakan sejumlah 1,200 naskhah buku yang merangkumi pelbagai bidang antaranya kepimpinan dalam politik, sejarah, ketenteraan, sukan, muzik, kesenian dan perniagaan yang dibeli baginda di dalam dan luar negara.


ISTIMEWA. Kepada yang menitikberatkan kesihatan, boleh memanfaatkan gimnasium di Perpustakaan Raja Tun Uda.


Melakukan penjenamaan semula untuk menjadikan PRTU lain daripada yang lain, pelbagai idea dicari. Antaranya termasuklah mengunjungi beberapa kedai buku yang menjadi pilihan warga kota seperti MPH dan Kinokuniya serta mengunjungi kafe Starbucks bagi mengetahui cita rasa masyarakat hari ini.

"Kami cuba aplikasikan konsep dan kehendak masyarakat di dalam perpustakaan ini dengan menyediakan segala kemudahan yang diperlukan seperti WiFi percuma dan bagi yang ingin menggunakan komputer, bayarannya hanya RM1.

"Secara tidak langsung, kelebihan-kelebihan ini dapat menggalakkan mereka terutama remaja datang ke perpustakaan dan tidak lagi ke kafe siber ataupun pusat beli-belah untuk melepak," katanya.

Mastura berkata, menjadi matlamat utama perpustakaan ini untuk membantu kerajaan mengurangkan masalah sosial dan jenayah terutama dalam kalangan remaja.

Mungkin nampak mustahil, namun menurut Mastura pihaknya berusaha menjadikan ia satu realiti.

Full content generated by Get Full RSS.

YSB platform pengkarya baharu

Posted:

YSB platform pengkarya baharu

YSB platform pengkarya baharu

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


MAHANI antara individu yang aktif memperjuangkan seni tanah air.


BERSUA dengan tokoh wanita terkemuka negara, Toh Puan Mahani Idris Daim yang juga merupakan isteri kepada mantan Menteri Kewangan, Tun Daim Zainudin sangat istimewa. Beliau penuh inspirasi.

Mahani bukan sahaja wanita yang penuh pesona tetapi, pengetahuannya dalam dunia seni sangat luas.

Namun, di sebalik keterujaan beliau bercerita mengenai senario seni tanah air dengan penulis pada satu pertemuan eksklusif baru-baru ini, ada kata-kata kekecewaan yang terzahir daripadanya.

"Seni Malaysia saya kira masih tidak setaraf dengan perkembangan seni negara jiran kita, Indonesia.

"Di sana, mereka bebas berkarya dan seni budaya mereka sangat luas berbanding dengan Malaysia yang harus berdepan dengan beberapa rintangan seperti politik," katanya.

Cinta Mahani terhadap seni sejak sekian lama sememangnya mewajarkan beliau melontarkan pandangan peribadinya. Beritahunya dengan penuh kesungguhan, warisan dan seni Malaysia dijulang di luar negara.

"Masyarakat antarabangsa mengagumi apa yang kita persembahkan tetapi sayangnya, orang kita sendiri seperti endah tak endah saja," katanya.

Enggan melihat plot-plot negatif itu berterusan, atas inisiatif Mahani yang tidak berbelah bagi dan didorong oleh suami tercinta, lahirlah Yayasan Seni Berdaftar (YSB).

Inisiatif

YSB kata wanita penuh karisma itu ditubuhkan pada tahun 1983 dan penaung pertama bagi yayasan itu ialah mantan Perdana Menteri Malaysia keempat, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Cerita Mahani yang juga Pengasas dan Pengerusi yayasan, pada ketika itu, hanya ada sebuah galeri seni di Malaysia iaitu The Samad Gallery. Justeru, penubuhan sebuah lagi galeri, sememangnya sangat dialu-alukan oleh para pencinta seni.


DEKORASI dalaman yayasan ini mampu mengembalikan momen anda di kampung halaman.


Usia YSB yang menjangkau kira-kira 30 tahun itu telah meletakkan ia sebagai antara galeri yang berprestij di negara ini. Sumbangan YSB berskala besar.

"Saya sangat bersyukur apabila pusat ini telah melangsungkan banyak pameran dan beberapa kali membawa seniman luar negara terkemuka ke sini.

"Kami hantar mereka ke beberapa lokasi di Malaysia, menetap di sana selama tiga bulan dan minta mereka melukis apa saja yang mereka lihat dan rasa. Kemudian kita akan pamerkan hasil karya mereka di YSB dan di kedutaan-kedutaan tertentu," katanya.

Peranan YSB bukan sekadar sebagai galeri bahkan, sebuah pusat seni. Yayasan itu tidak hanya memfokuskan kepada hasil seni atas kanvas sebaliknya menjunjung seni persembahan warisan nenek moyang zaman berzaman.

Antaranya ialah Mak Yong yang pernah dipentaskan di New York, Amerika Syarikat (AS). Persembahan yang dinamakan A Sharmanic Journey itu antara lain menyediakan props berupa jambatan yang dibuat daripada buluh yang dijadikan simbol penjelajahan seni dari Timur ke Barat.

Langkah YSB kemudian beralih ke Jepun. Pada tahun 1990, sebuah drama tari yang dinamakan Maha Perita Doria dipentaskan di Tokyo.

Ia melakar sejarah tersendiri apabila Puteri Sayako, anak perempuan kepada Maharaja Akihito dan Maharani Michiko tampil merasmi dan berkenan untuk menonton.

Di Malaysia tidak kurang hebatnya apabila sejumlah persembahan seni telah dipentaskan di beberapa lokasi termasuk di Istana Budaya. YSB juga bertindak mempopularkan muzik klasikal di Malaysia apabila pernah menganjurkan Festival Piano Antarabangsa YSB.

Platform muka baharu

Melihat kepada prestasi YSB, pasti ramai menyangka artis-artis di bawah naungannya adalah mereka yang mempunyai nama besar. Bagaimanapun, ia adalah sebaliknya.


ARCA yang dihasilkan oleh Raja Azhar dan Norizan Muslim ini bakal membuatkan eksplorasi anda di YSB bertambah menarik.


"Yayasan sebenarnya mencari muka dan bakat baharu yang tiada nama atau tidak terkenal. Kita gilap mereka dan saya sangat mengerti mereka ini tiada platform untuk mengetengahkan karya mereka.

"Ini merupakan antara sebab utama saya menubuhkan YSB. Saya mahu bantu mereka untuk membina nama dan menjual lukisan mereka," kata Mahani.

Sama ada percaya atau tidak, pelukis arca prolifik negara, Raja Azhar Idris adalah antara artis yang dibantu oleh wanita itu.

Cerita wanita tersebut, pertemuan itu berlaku pada awal 1970-an. "Saya melihat Raja Azhar sedang khusyuk melukis di Jalan Tuanku Abdul Rahman, saya merasakan dia mempunyai bakat luar biasa dan lihatlah di mana Raja Azhar sekarang," katanya penuh bangga.

Hampir 30 tahun penubuhannya, YSB berjaya melahirkan lebih daripada 100 artis tempatan. Selain Raja Azhar, nama-nama lain ialah seperti Norizan Muslim, Zulfakal Ali dan Bhanu Achan.

"Objektif saya sehingga kini masih sama iaitu menggalakkan pendatang baharu mengetengahkan karya-karya mereka. Saya menjemput pelukis-pelukis baharu ke YSB, siapa tahu kita dapat membantu mereka hingga ke persada dunia," katanya mengakhiri perbualan.

Full content generated by Get Full RSS.

Membentuk piuter sendiri

Posted:

Membentuk piuter sendiri

Membentuk piuter sendiri

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my


DI Royal Selangor di JPO pelanggan boleh mendapatkan pengalaman menghasilkan produk piuter sendiri.


ANDA mahu menjadi sebahagian Alumni School of Hard Knocks seiring dengan selebriti antarabangsa seperti Martha Stewart dan pelakon Hollywood, Mel Gibson?

Kini butik piuter terkenal, Royal Selangor membuka satu lagi ruang di penempatan terbaharu mereka di Johor Premium Outlets (JPO) untuk School of Hard Knocks. Ia merupakan ruang khas keempat di buka di rantau ini.

Sebelum ini, School of Hard Knocks hanya terdapat di Pusat Pelanggan Royal Selangor di Kuala Lumpur, Straits Quay di Pulau Pinang dan Clarke Quay di Singapura.

Sebagai menambah nilai selari dengan pembukaan butik Royal Selangor yang terkini itu di JPO, School of Hard Knocks dipercayai dapat memberikan peluang untuk orang ramai bukan sahaja membeli-belah malah, mempelajari kemahiran membuat perkakasan piuter.

"Royal Selangor terkenal dengan pelbagai produk piuter, baik dijadikan koleksi peribadi, hadiah mahupun untuk kegunaan harian. Di samping menawarkan diskaun yang menarik di butik terbaharu di JPO, School of Hard Knocks membuka satu lagi pilihan bukan berkonsep beli-belah," kata Pengurus Besar Pemasaran Royal Selangor, Chen Tien Yue.


TUKUL kayu, acuan, apron dan plat piuter disediakan oleh Royal Selangor bagi sesi School of Hard Knocks.


Dengan bayaran yang dikenakan iaitu RM60 untuk sesi 30 minit mengetuk piuter, seseorang itu dapat mempelajari kaedah tradisional untuk menyiapkan sebentuk mangkuk.

Kaedah itu dipraktikkan sejak beratus-ratus tahun dahulu.

Mereka akan disediakan tukul kayu, acuan kayu dan sekeping plat piuter sebelum memulakan bengkel tersebut.

Kemudian penuntut perlu mengetuk mengikut tunjuk ajar kakitangan di butik tersebut. Sejurus mangkuk yang sempurna terhasil, ia boleh dibawa pulang untuk diguna atau disimpan sebagai koleksi.

"Kami juga akan membekalkan sijil tanda kecemerlangan mereka mengetuk dan membentuk mangkuk," kata Tien Yue bersahaja.

School of Hard Knocks di JPO berlokasi di Lot 318 dengan keluasan butik itu kira-kira 1,300 kaki persegi (120.7 meter persegi).

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Safee ‘kunci mulut’

Posted:

Safee 'kunci mulut'

Safee 'kunci mulut'

PENYERANG sensasi Harimau Malaya, Safee Sali mengambil sikap 'mengunci mulut' mengenai masa depannya bersama kelab Indonesia, Pelita Jaya.

Begitupun, segala-galanya akan terjawab apabila Safee, 28, dijadualkan mengadakan satu sidang media khas di Kuala Lumpur petang ini.

"Saya kini sudah sampai di lapangan terbang KLIA, jadi tunggu sahaja esok (hari ini)," katanya ringkas semasa dihubungi Kosmo! semalam.

"Segala-galanya akan terjawab esok (hari ini)."

Masa depan Safee bersama kelab Pelita Jaya mendapat perhatian meluas media dan pemerhati bola sepak tempatan selepas Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) dilaporkan mengharamkan saingan Liga Super Indonesia (ISL) baru-baru ini.

Biarpun kesahihan laporan mengenai perkara itu masih belum dapat ditentukan, ia sedikit sebanyak meresahkan jutaan peminat bola sepak tempatan yang bimbang mengenai nasib Safee.

"SEGALA-GALANYA akan terjawab, jadi tunggu sahaja esok (hari ini).

Demikian respons ringkas penyerang sensasi Harimau Malaya, Safee Sali mengenai masa depannya bersama kelab Pelita Jaya yang mendapat perhatian meluas media dan pemerhati bola sepak tempatan.

Situasi itu tercetus gara-gara saingan Liga Super Indonesia (ISL) dilaporkan telah diharamkan oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) baru-baru ini.

Biarpun kesahihan laporan mengenai perkara itu masih belum mencapai kata putus, ia sedikit sebanyak meresahkan jutaan peminat bola sepak tempatan yang khuatir mengenai nasib Safee yang dikhabarkan tidak layak beraksi bersama pasukan kebangsaan sekiranya benar ISL diharamkan.

Mengambil pendekatan 'mengunci mulut', penyerang kelahiran Kajang, Selangor berusia 28 tahun tersebut enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu sambil memberitahu segala-galanya akan diperincikan dalam satu sidang akhbar khas yang akan diadakan di ibu negara pukul 1 petang ini.

"Saya kini sudah berada di lapangan terbang, jadi tunggu sahaja esok (hari ini)," katanya ringkas semasa dihubungi Kosmo! semalam.

Teka-teki mengenai masa depan Safee mula menimbulkan tanda tanya setelah sumber dari laporan portal berita akhbar Republika Indonesia kelmarin melaporkan mengenai surat pengharaman ISL yang dikeluarkan oleh FIFA kepada Ketua Umum Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI), Djohar Ariffin Husin.

Disebabkan itu, Safee dikhabarkan mahu membincangkan masa depannya bersama pihak pengurusan Pelita Jaya, selain tidak menolak kemungkinan mencuba nasib beraksi di Liga Belgium atau Liga Australia selepas ini jika isu itu gagal diselesaikan PSSI.

Ekoran itu, pengurus peribadi Safee, Zakaria Abdul Rahim yang dipetik daripada laporan akhbar sebelum ini pantas tampil memberikan penjelasan bahawa ISL tidak diharamkan dan karier Safee masih selamat.

Namun, pada masa sama beliau mengakui kesal laporan itu telah disalah faham dan akan mengadakan sidang akhbar khas di ibu negara hari ini berhubung perkara itu.

"ISL masih belum diharamkan lagi dan ISL bukan liga haram dan Safee bukan pemain liga haram.

"ISL adalah liga yang diputuskan untuk dijalankan oleh PSSI di Kongres Bali 2011 dan tiada keputusan dari mana-mana kongres atau mesyuarat PSSI hingga hari ini yang mengatakan ISL tidak boleh dilaksanakan," katanya dalam laporan itu.

Zakaria semasa dihubungi semalam juga mengesahkan sidang akhbar tersebut akan diadakan di Garden, The Curve pukul 1 petang. Beliau begitupun enggan mengulas lanjut.

Dalam pada itu, rentetan kemelut yang melanda ISL itu juga mendapat perhatian Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah yang meminta semua pihak bersabar dan tidak cepat membuat sebarang anggapan mengenai nasib Safee jika ISL diharamkan.

Naib Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin dalam laporan akhbar kelmarin juga mengesahkan ISL masih belum diharamkan dan akan membantu membawa keluar Safee dari Indonesia jika PSSI gagal menyelesaikan masalah tersebut, sementara Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad juga tidak mahu penyokong tempatan terpedaya dengan khabar angin sedemikian.

Full content generated by Get Full RSS.

Kelantan, Terengganu berentap

Posted:

Kelantan, Terengganu berentap

Kelantan, Terengganu berentap

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


PEMAIN Kelantan, Mohd. Syahfirul Nizam Zainal (depan) melibas bola ke arah gelanggang Selangor pada Liga Kebangsaan Super Siri PSM Sirkit 3 di Gimnasium 2, MSN, Bukit Jalil, Kuala Lumpur semalam.


PERTEMBUNGAN dua penjuru antara pasukan Kelantan dan Terengganu memasuki episod yang cukup mendebarkan pada Liga Sepak Takraw Kebangsaan Super Siri Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) Sirkit 3 semalam.

Kedua-dua pasukan dilihat memiliki peluang yang sangat cerah untuk muncul naib juara pada kejohanan yang akan melabuhkan tirainya hari ini.

Pada aksi sebelah pagi di Dewan Gimnasium 2, Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil semalam, kedua-dua pasukan berjaya membenam cabaran masing-masing untuk mengumpul keseluruhan 22 mata.

Di atas kertas, kelebihan dilihat berpihak kepada Kelantan yang mengejutkan pasukan pilihan, Selangor 2-1, sekali gus mengatasi Terengganu yang beraksi lebih satu perlawanan.

Begitupun, kehebatan kedua-dua pasukan itu belum cukup untuk menggugat peneraju liga, PSM yang masih unggul dengan 24 mata selepas menang kesemua 12 perlawanan termasuk menjinakkan MSN Kedah 2-1 semalam.

Dalam aksi menentang Selangor semalam, Kelantan ketinggalan di belakang apabila regu A, gagal menyaingi kehebatan regu Selangor apabila tewas mudah 6-15 dan 15-17.

Begitupun, regu B Kelantan kembali bangkit menyamakan kedudukan apabila menewaskan regu B Selangor apabila menang 16-14, 16-17 dan 15-13.

Regu C akhirnya memastikan kemenangan Kelantan apabila menang 15-11 dan 15-12 ke atas regu C Selangor.

Kapten Kelantan, Mohd. Hisham Mat enggan mendabik dada dengan kemenangan itu kerana menganggap pelbagai kemungkinan boleh berlaku hari ini.

Selain mengakui kelebihan Terengganu yang menerima sentuhan jurulatih kelahiran Thailand, Vitthaya Boontha yang pernah cemerlang menerajui Laos ketika mengecewakan Malaysia pada temasya Sukan SEA 2007, Mohd. Hisham juga tidak mahu rakan-rakannya tertekan dalam baki perlawanan semata-mata mahu mengejar kedudukan PSM.

"Kami tidak mahu yang dikejar tidak dapat, yang dikendong pula berciciran. Jadi kami akan bermain seperti biasa dan fokus satu-persatu terlebih dahulu.

"Apa yang pasti, kami yakin dengan kredibiliti jurulatih kami (Rozi Abdul Rahman dan Baharil Anuar Che Mamat) yang mempunyai strategi terbaik sebelum saingan tamat esok (hari ini)," katanya.

Hari ini, PSM bakal menentang Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sebagai aksi penutup tirai sementara Kelantan bakal berdepan cabaran Perak yang dilihat sudah pun berakhir apabila sekadar menghuni tangga kedua tercorot dengan empat mata sahaja setakat ini.

Dalam pada itu, jurulatih PSM, Jamaluddin Hassan enggan melatah meskipun regu C yang dibarisi oleh Mohd. Nasirruddin Manjur Ahmad (tekong), Norshahrudin Mad Ghani (apit kanan) dan Mohd. Anuar Samsuddin dikejutkan dengan kekalahan 12-15, 15-8 dan 14-16.

"Apa yang hendak dihairankan, apa juga boleh berlaku dalam permainan sepak takraw.

"Cuma pada masa sama, saya harap barisan pemain tidak mudah leka kerana corak persembahan yang paling saya utamakan pada kejohanan ini ialah sebagai persiapan Kejuaraan Dunia Sepak Takraw Super Series di Palembang Februari tahun depan," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

PSM 'buka buku' baharu

Posted:

PSM 'buka buku' baharu

PSM 'buka buku' baharu

Oleh NORZASRUDIN MOHAMED NOR
norzasrudin.nor@kosmo.com.my


FIKRI (tengah) bergambar bersama Jamaluddin (empat dari kanan), Amir Abu Bakar (empat dari kiri) barisan pemain skuad elit wanita pada Sukan SEA 2011 bulan lalu.


IBARAT menarik rambut dalam tepung. Rambut jangan putus dan tepung jangan berselerak.

Mungkin itulah yang perlu dilakukan oleh pemimpin tertinggi Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) dalam menangani kemelut yang melanda badan induk sukan tradisi orang-orang Melayu itu.

Terlalu banyak isu yang diperdebatkan sejak akhir-akhir ini dan PSM perlu lebih bijak untuk menghadapi situasi yang dianggap sebagai 'detik genting' dalam sejarah penubuhan persatuan tersebut.

Kebijaksanaan pemimpin tertinggi PSM terutamanya presiden, Datuk Ahmad Ismail sekali lagi ditagih. Banyak hati yang perlu dijaga. Jiwa orang-orang Melayu terlalu sensitif dan mudah tersentuh.

Bagaimanapun, jangan jadi lilin. Sanggup membakar diri untuk menerangi orang lain. Tetapkan pendirian dan teruskan langkah selagi ia dianggap sebagai satu perjuangan yang suci.

Lantaran itu, PSM perlu meneruskan program dalam misi mengembalikan semula kegemilangan sukan sepak takraw negara terutamanya di rantau Asia Tenggara dan Asia.

Kekalahan yang memalukan pada Sukan SEA 2011 di Palembang, Indonesia perlu dilupakan segera dan usah diratapi lagi.

Kini, halakan fokus baharu pada temasya Sukan SEA 2013 di Naypyidaw, Myanmar dan Sukan Asia 2014 di Incheon, Korea Selatan.

Itu lebih baik daripada kita melayan kemarahan dan perasaan tidak puas hati pengkritik termasuk bekas jurulatih dan pemain yang masih belum dapat menerima kekalahan pada Sukan SEA 2011.

Mengimbas kembali kekalahan di Palembang bulan lalu, kesalahan tidak boleh diletakkan di bahu PSM tetapi semua pihak termasuk pengurus, jurulatih dan pemain perlu bertanggungjawab.

Desakan supaya Ahmad meletak jawatan selaku presiden PSM tidak sepatutnya dibangkitkan kerana beliau telah melaksanakan pelbagai program sejak menduduki 'kerusi panas' itu pada tahun 2003.

Begitupun, insiden ini tidak sehebat ketika PSM membuat keputusan drastik menarik diri daripada menyertai temasya Sukan SEA 2007 di Korat, Thailand.

Ketika itu, PSM menghadapi saat yang paling kritikal apabila berdepan hukuman daripada Persekutuan Sepak Takraw Asia (Astaf) dan Persekutuan Sepak Takraw Antarabangsa (Istaf).

Namun, PSM berjaya menyelesaikan isu tersebut tanpa dikenakan denda dan mencetuskan perbalahan dengan mana-mana pemimpin tertinggi Astaf dan Istaf

Untuk rekod, semua acara sukan di negara ini termasuk bola sepak, hoki, olahraga dan badminton pernah mengalami zaman kejatuhannya.

Acara bola sepak yang dianggap sebagai sukan No. 1 negara juga pernah melalui 'detik-detik hitam', sekali gus mencetuskan kritikan yang hebat dalam kalangan rakyat Malaysia.

Selain kemerosotan prestasi, bola sepak turut 'dipalit najis' dengan skandal mengatur perlawanan (rasuah) membabitkan beberapa pemain terbaik negara termasuk dari skuad kebangsaan.

Ekoran daripada peristiwa hitam itu, beberapa pemimpin tertinggi termasuk Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Sultan Ahmad Shah didesak supaya meletak jawatan.

Bagaimanapun, beberapa tahun selepas peristiwa itu, FAM berjaya membentuk skuad yang mantap di kalangan barisan pemain muda, sekali gus menjuarai Sukan SEA 2009 di Laos, Piala Suzuki AFF 2010 dan Sukan SEA 2011.

Jadi, dalam isu perletakan jawatan ini, Ahmad perlu mencontohi kecekalan hati presiden FAM tersebut.

Menyentuh mengenai isu pembangunan pula, PSM telah melakukan pelbagai program jangka panjang termasuk latihan di peringkat akar umbi yang membabitkan sekolah-sekolah, kejurulatihan dan pengadilan.

Namun, PSM masih belum 'menuai hasil' dari semua program tersebut dan mereka perlu menunggu beberapa tahun lagi untuk menjadikan semula acara sepak takraw sebagai sukan kegemaran rakyat Malaysia.

Sebagai contoh perbandingan, acara badminton dan skuasy turut melaksanakan program pembangunan atlet dalam sukan masing-masing.

Begitupun, ketika ini kedua-dua acara sukan ini hanya bergantung nasib dengan kecemerlangan pemain yang sama dalam semua kejohanan termasuk di peringkat tempatan dan pentas antarabangsa.

Sekiranya badminton meletakkan sandaran kepada pemain perseorangan lelaki negara, Datuk Lee Chong Wei, Koo Kien Keat & Tan Boon Heong (beregu lelaki), skuasy pula menaruh harapan kepada Datuk Nicol Ann David.

Jurang antara Chong Wei, Kien Keat-Boon Heong dan Nicol dengan barisan pemain yang lain terlalu jauh dan seandainya para pemain ini bersara atau mengalami kecederaan, acara badminton dan skuasy pasti ditimpa masalah.

Bolehkah kita menyalahkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan Persatuan Raket Skuasy Malaysia (SRAM) dalam isu ini?

Bolehkah kita melabel program pembangunan yang dilakukan kedua-dua persatuan ini gagal kerana tidak berjaya melahirkan pemain yang berbakat setanding barisan pemain No. 1 dunia ini?

Kesimpulannya, semua persatuan sukan di Malaysia termasuk sepak takraw telah melaksanakan program pembangunan masing-masing tetapi ada antara mereka hanya menunggu masa untuk menuai hasil.

Jadi, PSM tidak boleh menoleh ke belakang, sekali gus terus memandang ke depan untuk kemajuan sukan sepak takraw negara.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Zolkples Embong yang menganggap pencapaian skuad sepak takraw negara pada Sukan SEA 2011 sebagai yang terburuk dalam sejarah mengakui akan tetap memberi sokongan yang padu kepada PSM untuk melaksanakan program pembangunan jangka panjang persatuan tersebut.

"Tidak memuaskan hati tetapi saya tidak berasa pelik dengan kekalahan yang memalukan ini terutamanya apabila tewas 0-3 kepada Indonesia dalam acara berpasukan.

"Sejak dari awal lagi, saya dah jangka skuad negara akan menemui kegagalan kerana pemilihan pemain yang dilakukan oleh PSM tidak menepati kriteria-kriteria yang ditetapkan.

"Beberapa bulan sebelum Sukan SEA 2011 berlangsung lagi saya sudah buat kenyataan bahawa skuad yang ada ini tidak cukup bagus tetapi kita tidak boleh menarik diri daripada menyertai temasya itu.

"Sama ada suka atau tidak, kita terpaksa bermain dan inilah hasilnya apabila kita menghantar pasukan yang tidak sempurna," kata Zolkples.

Zolkples berkata, kelemahan skuad negara dapat dilihat dengan jelas terutamanya selepas tewas dalam beberapa kejohanan yang disertai sebelum Sukan SEA 2011 bermula.

Lantaran itu, MSN berpendapat bahawa skuad sedia ada ini perlu dibubarkan dan pemilihan baharu dibuat dalam kadar segera.

"Kami sudah memaklumkan kepada PSM agar membuat pemilihan pemain baharu. Bagaimanapun, MSN dan PSM masih belum mengadakan pertemuan secara rasmi untuk membincangkan isu ini.

"Kali ini, kami perlu membuat pemilihan yang lebih teliti dan hanya memilih barisan pemain yang berkualiti yang terdiri daripada pemain-pemain muda.

"Barisan pemain ini akan diberi latihan dan pendedahan secara sistematik dalam usaha membentuk sebuah pasukan yang mantap menjelang Sukan SEA 2013 dan Sukan Asia 2014."

Bagaimanapun, Zolkples berkata, program latihan sebenar hanya bermula pada bulan April atau Mei tahun 2012.

"Dalam tempoh terdekat, kami akan mengadakan perbincangan mengenai isu dalaman seperti pemilihan jurulatih, program latihan dan sebagainya.

Kenyataan Zolkples itu juga senada dengan Setiausaha Kehormat, Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Datuk Sieh Kok Chi.

Kok Chi berkata, PSM telah menjalankan semua program yang dirancang sepanjang tahun ini tetapi hasilnya masih lagi tidak memuaskan hati.

"Atas faktor kesibukan, MOM tidak terlibat secara langsung dalam program persediaan atlet sepak takraw negara ke Sukan SEA 2011. Begitupun, MOM tidak pernah mengabaikan kebajikan mereka.

"Kita dapat lihat, PSM telah melaksanakan semua program yang dirancang persatuan itu sepanjang tahun lalu tetapi kegagalan di Sukan SEA 2011 meninggalkan kesan yang negatif.

"Secara keseluruhannya, pencapaian sukan sepak takraw pada tahun 2011 tidak memuashkan hati," kata Kok Chi.

Bagaimanapun, Kok Chi berkata, MOM akan terus memberi sokongan kepada PSM untuk melaksanakan program-program yang lebih berkesan pada masa hadapan terutamanya dari segi latihan dan pendedahan pemain.

"MOM sentiasa menolong dan menyokong PSM. Saya berharap, mereka akan menjadualkan semula program latihan sebagai persediaan untuk menghadapi Sukan SEA 2013 dan Sukan Asia 2014.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Krismas hambar di selatan Filipina

Posted:

Krismas hambar di selatan Filipina

Krismas hambar di selatan Filipina

PENDUDUK yang hilang tempat tinggal akibat ribut Washi berlindung di khemah-khemah sepanjang sebuah lebuh raya di Iligan, selatan Filipina kelmarin.


CAGAYAN DE ORO, Filipina - Berpuluh-puluh ribu orang di selatan Filipina terpaksa menyambut Hari Krismas hari ini di beberapa buah sekolah dan gimnasium yang beroperasi sebagai pusat perlindungan sementara selepas banjir kilat yang dibawa ribut tropika Washi menyebabkan 1,000 orang maut manakala 1,000 lagi masih hilang.

Ketika petugas-petugas kerajaan menemui lebih banyak mayat susulan bencana alam tersebut, seorang datuk bandar tempatan memberitahu mereka yang kehilangan tempat tinggal bahawa 'tiada sambutan Krismas' pada tahun ini.

Ketika ini, puluhan ribu mangsa terpaksa bersesak di pusat-pusat perlindungan sementara dengan berdepan kekurangan air serta bekalan asas lain.

"Tiada sambutan Krismas tahun ini," kata Datuk Bandar ini, Vicente Emano semalam ketika ditanya sama ada beliau akan menyampaikan ucapan sempena Hari Krismas seperti sebelumnya.

Washi membawa hujan lebat yang menyebabkan air sungai melimpah seterusnya mencetuskan banjir kilat yang menenggelamkan kampung-kampung di tebing sungai di bandar pelabuhan ini dan bandar Iligan Sabtu lepas.

Ribut tropika dan banjir tersebut menyebabkan sekitar 330,000 orang hilang tempat tinggal dengan 69,000 lagi tinggal di beberapa pusat perlindungan sementara.

Emano sehubungan itu berkata, para pekerja bandar ini dan anggota penyelamat akan bekerja sepanjang musim cuti Krismas untuk mencari mayat mangsa-mangsa ribut Washi selain membantu mereka yang berpindah dari kediaman masing-masing

Menurutnya, dua kubur besar telah digali bagi menanam ratusan mangsa yang terkorban dalam bencana tersebut. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Ais krim bertaburan di atas lebuh raya

Posted:

Ais krim bertaburan di atas lebuh raya

Ais krim bertaburan di atas lebuh raya


SEBUAH treler membawa 18,000 kilogram ais krim terbalik di sebuah lebuh raya di negeri Indiana kelmarin.
KANAN: Seorang pegawai Kementerian Kesihatan memeriksa keadaan karton-karton ais krim yang bertaburan di sebuah lebuh raya di negeri Indiana kelmarin.


INDIANAPOLIS, Amerika Syarikat (AS) - Polis menyatakan sejumlah 18,000 kilogram ais krim daripada sebuah treler bertaburan di negeri Indiana dengan menyebabkan dua laluan sebuah lebuh raya rentas negeri di sini terpaksa ditutup kelmarin.

Media tempatan melaporkan tumpahan tersebut berlaku sekitar pukul 4 petang (waktu AS) dan mengambil masa selama enam jam untuk dibersihkan.

Polis memberitahu, trak terbabit cuba memasuki lebuh raya berkenaan apabila ia tiba-tiba senget dan terbalik sekali gus menumpahkan berkarton-karton ais krim vanila dan beberapa perisa lain di atas jalan.

Menurut polis, pemandu trak itu mengalami cedera ringan dan dibawa ke sebuah hospital bagi menjalani pemeriksaan lanjut. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bergaduh untuk dapatkan kasut Nike

Posted:

Bergaduh untuk dapatkan kasut Nike

Bergaduh untuk dapatkan kasut Nike


KASUT Air Jordan yang baru dibeli dipamer di depan orang ramai di luar sebuah kedai kasut Nike di bandar raya San Francisco kelmarin.


SEATTLE, Amerika Syarikat(AS) - Kekecohan berlaku di banyak kedai di seluruh AS kelmarin ketika orang ramai berebut untuk mendapatkan kasut bola keranjang Air Jordan terbaharu keluaran Nike.

Di beberapa buah tempat di AS, polis terpaksa dipanggil untuk meleraikan pergaduhan yang hampir membawa kepada kekacauan.

Orang ramai beratur panjang sejak semalam untuk mendapatkan kasut Air Jordan retro yang merupakan versi Air Jordan paling popular pernah dikeluarkan oleh Nike.

Di pinggir bandar raya ini, polis menggunakan semburan lada untuk meleraikan 20 pelanggan yang bergaduh di pusat beli-belah di Westfield Southcenter.

Orang ramai mula berkumpul di empat kedai di pasar raya berkenaan sekitar tengah malam dengan jumlah mereka mencecah 1,000 orang menjelang pukul pukul 4 pagi (waktu AS), apabila kedai-kedai mula dibuka.

"Pada pukul 3 pagi, terdapat insiden pergaduhan dan tolak menolak antara mereka," kata seorang pegawai polis, Mike Murphy.

Bagaimanapun, tiada kecederaan serius dilaporkan dalam insiden tersebut.

Kekecohan untuk mendapatkan kasut Air Jordan yang dijual pada harga sekitar $180 (RM567.90) untuk sepasang kerap mencetuskan situasi merbahaya sebelum ini.

Beberapa orang pernah disamun malah, dibunuh kerana versi awal kasut itu yang mula dicipta oleh syarikat Nike Inc. pada tahun 1984. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved