Jumaat, 11 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Fun fair masih di hati orang Malaysia

Posted:

Fun fair masih di hati orang Malaysia

Fun fair masih di hati orang Malaysia

WALAUPUN jumlah tapak fun fair hari ini tidaklah sebanyak dahulu, namun ia masih tetap dikunjungi ramai.


DARI kejauhan bunyi alunan lagu dan kerlipan cahaya lampu bagaikan menarik perhatian ramai. Semakin didekati kawasan itu, roda gergasi atau lebih dikenali ferris wheel antara yang paling jelas kelihatan dan berdiri gagah.

Sememangnya ferris wheel sejak sekian lama dan hampir di seluruh dunia menjadi identiti utama kepada sebuah tapak pesta ria atau lebih popular dengan panggilan fun fair.

Melengkapkan lagi sebuah fun fair yang bukan sahaja akan menarik kehadiran pengunjung daripada golongan kanak-kanak, bahkan orang dewasa termasuklah permainan kuda pusing, kereta langgar, rumah hantu, roller-coaster mini dan kereta api.

Tidak ketinggalan kebiasaannya fun fair di Malaysia turut mempunyai permainan berkonsepkan tikam dan menang yang menawarkan pelbagai hadiah seperti patung, beg dan rantai kunci.

Antara permainan tikam popular di fun fair termasuklah baling tin, baling dart, pancing itik, baling gelung dalam botol, bingo dan tembak peluru. Tidak cukup dengan itu, lagu-lagu rancak yang dimainkan juga menarik perhatian orang ramai untuk berkunjung ke tapak fun fair.

Itulah antara gambaran keseronokan yang terdapat di sebuah tapak fun fair.

Walaupun hari ini bilangan tapak fun fair mungkin boleh dibilang dengan jari dan beroperasi di pekan atau bandar kecil, namun hakikatnya sekitar tahun 80-an, ia satu fenomena dalam kalangan masyarakat.

Perkara itu turut diakui Zulhelmy Ahmadrafai, 31. Menurut kakitangan kerajaan itu sejak berusia lapan tahun lagi, dia sudah mengenali fun fair. Ketika itu, dia mengunjungi fun fair bersama-sama ibu bapa dan adik-beradik yang lain.

Cerita anak jati Cheras itu lagi, fun fair sudah menjadi lokasi yang wajib dikunjungi setiap kali ia dibuka di kawasan perumahannya.

Mengimbas kembali zaman kanak-kanaknya, dia tidak pernah ketinggalan mengunjungi pesta tersebut lagipun ketika itu ia satu-satunya tempat yang popular disebabkan bayaran menaiki permainan yang murah.

"Seingat saya, satu token untuk kanak-kanak berharga RM1, manakala dewasa RM2. Apabila berkunjung di situ, saya rasa ayah akan menghabiskan kira-kira RM50 kerana kesemua adik-beradik yang lain dibawa sama.

"Sebaik tiba di fun fair, kami seolah-olah rambang mata dengan permainan di situ," ujar bapa kepada dua cahaya mata itu.

Fun fair sememangnya kawasan tumpuan golongan ibu bapa mahupun remaja untuk bersuka ria, apatah lagi suatu ketika dahulu ia dimeriahkan dengan konsert artis terutamanya kumpulan rock seperti XPDC, Wings, Search, May dan Kristal.


ZULHELMY membawa isteri dan anak-anaknya untuk bermain permainan tikam menangkap itik.


Sejarah fun fair

Mengimbau asal usul fun fair, kemunculan tapak pesta itu sebenarnya telah bermula selepas berita ekspo Columbia Dunia yang bakal diadakan pada tahun 1893.

Ketika itu, pengarah ekspo berkenaan di Illinois mengeluarkan satu cabaran kepada semua jurutera di Amerika Syarikat untuk menghasilkan satu monumen yang unik dan berani.

Cabaran itu disahut George Washington Gale Ferris lalu melontarkan cadangannya untuk mereka bentuk sebuah roda gergasi yang dilengkapi dengan 36 buah gondola.

Pada mulanya, cadangannya ditolak atas faktor keselamatan kerana dikhuatiri tidak selamat sewaktu ia berputar. Namun, akhirnya selepas membuat rundingan dengan pelbagai pihak termasuk jurutera akhirnya projek itu diluluskan.

Projek yang mengambil kira-kira dua tahun dengan perbelanjaan AS$250,000 (RM759,875) itu kemudian dibuka kepada orang ramai dan mendapat sambutan ramai.

Sejak hari itu, kebanyakan jurutera di seluruh pelosok dunia telah mula mencipta roda gergasi dan pada kebiasaannya digunakan di pesta-pesta besar.

Seperti mana simbolik berputarnya ferris wheel, begitulah juga nasib dengan fun fair. Zulhelmy mengakui, fun fair dahulu dan kini sudah sedikit berbeza serta tidak sepopular dulu.

"Fun fair hari ini sememangnya telah melalui banyak transformasi misalnya kewujudan buaian dan beberapa jenis permainan baharu lain. Jumlah pengunjung ke fun fair juga tidaklah seramai dulu.

"Bayaran yang dikenakan juga agak mahal berbanding sedekad lalu. Jika dahulu RM1 kini sudah mencecah sehingga RM4 untuk satu-satu permainan," ujarnya sambil memberitahu sesekali akan tetap bersama isteri dan anak-anak ke fun fair.

Dilema pengusaha

Sementara itu, seorang pengusaha fun fair dari Ipoh yang hanya mahu dikenali sebagai Tee memberitahu, bayaran untuk satu-satu permainan terpaksa dinaikkan seiring dengan perkembangan ekonomi sekarang.

Tee menjelaskan, industri fun fair bakal pupus jika pengusaha-pengusaha berkenaan tidak mengambil langkah drastik seperti itu.


SEHINGGA hari ini fun fair masih mengekalkan rumah hantu atas permintaan pengunjung.


Berbicara lanjut mengenai industri hiburan itu, Tee yang sudah berkecimpung dalam bidang tersebut sejak 15 tahun lalu berkata, pengusaha fun fair tidaklah mengaut keuntungan yang besar seperti satu ketika dahulu.

Apatah lagi, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) hanya membenarkan pesta berkenaan beroperasi selama sebulan di satu-satu lokasi.

Dengan bayaran permit RM30 sehari serta tempoh operasi yang singkat sememangnya ia tidak memadai kerana orang ramai kini beralih kepada taman-taman tema lain yang lebih gah seperti di Genting Highlands, Sunway Lagoon dan I-City.

Begitupun, tuturnya, sewaktu fun fair diperkenalkan dahulu, memang kebanyakan rakyat Malaysia gemar mengunjungi fun fair kerana permainan yang menarik dan harganya yang murah.

"Jika dahulu, lebih 1,000 orang akan berkunjung ke fun fair dalam sehari, bahkan jumlahnya akan lebih meningkat jika ada konsert artis. Namun, kini tidak sampai 200 orang yang berminat datang ke sini," ujarnya.

Selain itu, bapa kepada dua orang anak tersebut mengakui, 10 tahun lalu dia mampu mengaut keuntungan lebih RM80,000 untuk sebulan operasi kerana permainan seperti ferris wheel, kereta langgar, roller coaster, cawan berpusing, kereta api kanak-kanak, kuda pusing dan rumah hantu sememangnya mendapat sambutan yang menggalakkan.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai kerja-kerja penyelenggaraan, Tee memberitahu, ia menelan belanja puluhan ribu ringgit kerana pihaknya tidak boleh berkompromi mengenai faktor keselamatan.

"Kerja-kerja penyelenggaraan akan dilakukan oleh jurutera yang khas menyelenggara peralatan itu kerana ia melibatkan keselamatan orang ramai. Selepas mendapat tapak untuk beroperasi, jurutera akan memastikan kesemua peralatan itu dipasang dengan baik kerana tidak mahu sebarang kemalangan berlaku," jelasnya.


PERMAINAN tembak peluru menuntut ketelitian tinggi walaupun ia nampak mudah.


Atas faktor kos yang tinggi itulah, ujar Tee kebanyakan pengusaha terpaksa berundur diri kerana tidak mampu menanggung belanja yang besar.

Di sebalik wajah lelaki yang sudah berusia itu, tampak jelas kebimbangannya terhadap masa depan industri fun fair di Malaysia. Apatah lagi, ia satu-satunya sumber rezeki Tee sejak sekian lama.

"Walaupun terpaksa mengeluarkan kos hampir puluhan ribu, saya cuma bimbang satu hari nanti fun fair tidak akan dijejak oleh generasi muda sekarang," ungkapnya.

Sementara itu, jurucakap Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) berkata, penganjur perlu memohon lesen daripada PBT dan polis sebelum boleh memulakan operasi fun fair.

Ini kerana, jika ia mahu diadakan di kawasan perumahan, pihaknya akan memaklumkan kepada penduduk di sekitar kawasan pesta.

"Jika tiada halangan daripada mana-mana pihak, barulah kami akan meluluskan permohonan penganjur," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


SMK Sultan Ismail kini diiktiraf SBT

Posted:

SMK Sultan Ismail kini diiktiraf SBT

SMK Sultan Ismail kini diiktiraf SBT


HALIMAH (tengah) bersama pelajar bersorak gembira sambil menunjukkan sijil dan replika cek RM700,000 apabila disahkan sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi di Johor Bahru baru-baru ini.


CERIA. Para pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Ismail, Johor Bahru berbangga apabila sekolah mereka menerima pengiktirafan Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) kohort 3 bagi tahun 2012.

Sekolah tersebut sebelum ini merupakan sekolah harian biasa dan menerima pengesahan dinaik taraf sebagai SBT pada 27 Disember lalu.

Pengetuanya, Halimah Ali berkata, pengorbanan guru-guru dan staf sokongan serta hubungan baik antara pihak sekolah dan Persatuan Ibu Bapa Guru turut menyumbang ke arah pengiktirafan tersebut.

Katanya, dengan pengiktirafan itu, pihak sekolah menerima sijil penghargaan dan wang tunai berjumlah RM700,000 untuk melaksanakan pelbagai aktiviti, meningkatkan kemudahan prasarana dan mewujudkan sistem pembelajaran yang lebih efisien.

Pelajar Palestin di USM terima baucar buku

Posted:

Pelajar Palestin di USM terima baucar buku

Pelajar Palestin di USM terima baucar buku


OMAR (tengah) bersama Abdelaziz (kiri) pada majlis penyerahan baucar buku kepada pelajar Palestin di Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang baru-baru ini.


BANTU. Seramai 70 pelajar Palestin yang mengikuti pengajian dalam pelbagai peringkat di Universiti Sains Malaysia (USM) menerima baucar buku bernilai RM200 pada satu majlis ringkas baru-baru ini.

Para pelajar terbabit boleh menggunakan baucar itu di koperasi USM dan ia sebagai usaha membantu meringankan beban pelajar Palestin yang melanjutkan pengajian di negara ini.

Naib Canselor USM, Prof. Datuk Omar Osman berkata, USM juga telah mengemukakan cadangan kepada Kementerian Pengajian Tinggi berhubung permohonan Palestin untuk mendapatkan kadar yuran pengajian yang sama dengan rakyat tempatan.

"Ini antara inisiatif USM dalam membantu meringankan beban rakyat Palestin," ujar beliau.

Turut hadir, Duta Palestin di Malaysia, Abdelaziz Abughoush.

Unit Grafik Kosmo! anjur majlis minum petang

Posted:

Unit Grafik Kosmo! anjur majlis minum petang

Unit Grafik Kosmo! anjur majlis minum petang


SEBAHAGIAN warga kerja Unit Grafik Kosmo! bergambar pada majlis minum petang di Hotel Parkroyal, Kuala Lumpur baru-baru ini.


SANTAI. Lebih 20 petugas Unit Grafik akhbar Kosmo! termasuk ahli keluarga masing-masing menyertai majlis minum petang di Hotel Parkroyal, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Visualizer unit tersebut, Mohd. Yusoff Nawi berkata, majlis yang bermula dari pukul 12.30 tengah hari hingga 4 petang itu bertujuan untuk merapatkan hubungan sesama mereka.

Selain menikmati hidangan yang disediakan, turut diadakan acara cabutan bertuah dan permainan untuk petugas dan ahli keluarga.

Hadiah pada majlis minum petang itu ditaja oleh Brother International (Malaysia) Sdn. Bhd., Persatuan Tenis Malaysia, Riverstone Eco Resort dan Wak Jali Event Management.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Artis masuk perangkap SPRM

Posted:

Artis masuk perangkap SPRM

Artis masuk perangkap SPRM

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my

RUSTAM AFFANDI (kanan) dan Addy Sany berjalan keluar dari Mahkamah Sesyen Ipoh semalam.


IPOH - Perbuatan seorang bekas ahli kumpulan rock tanah air sekitar tahun 1990-an dan rakannya yang cuba menipu pengurus sebuah kolej swasta di sini berbalas apabila mereka didenda RM10,000 dan dipenjara sehari oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam.

Hakim Julie Lack Abdullah turut memerintahkan bekas ahli kumpulan rock Scan, Rustam Affandi Abdul Majid, 40, dan Addy Sany Ariffin, 42, dipenjara tiga bulan lagi jika gagal menjelaskan denda berkenaan. Mereka membayar denda tersebut.

Mengikut pertuduhan, kedua-duanya didakwa cuba menipu seorang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Nor Azlizan Mohd. Ali, 29, yang menyamar sebagai pembiaya dan rakan kongsi lelap Kolej Crew Skills International (M) Sdn. Bhd.

Kolej berkenaan menawarkan latihan teori dan praktikal untuk tukang masak pelajar-pelajar luar negara.

Kedua-dua tertuduh didakwa cuba memperdayakan mangsa dengan kononnya boleh membantu mendapatkan kelulusan Lesen Pusat Bertauliah daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran bagi kolej berkenaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kerandut buah zakar tercucuk besi

Posted:

Kerandut buah zakar tercucuk besi

Kerandut buah zakar tercucuk besi

MIKHAIL IRFAN menunjukkan batang besi yang telah dipotong pemaju selepas kejadian itu di George Town semalam.


GEORGE TOWN - Seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun cedera selepas kerandut buah zakarnya terkena bucu cerucuk besi di kawasan pembinaan longkang di Kampung Masjid, Jalan Perak ketika bermain bersama rakannya semalam.

Dalam kejadian pukul 6 petang itu, Mikhail Irfan Muhamad Sofian menerima empat jahitan pada kerandut buah zakarnya selepas terjatuh atas cerucuk besi yang terpacak di kawasan pembinaan itu.

Berikutan kemalangan itu, datuknya Zainol Sulaiman, 61, membuat laporan polis dan mahu pihak pemaju mengambil perhatian dan langkah keselamatan supaya kejadian tersebut tidak berulang.

"Cucu saya dan rakannya biasa bermain di kawasan berkenaan.

"Sudah empat bulan cerucuk besi yang panjangnya hampir 20 sentimeter itu terpacak di situ tapi semalam nasibnya malang kerana terjatuh dan terkena bucu besi," ceritanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Zack bebas tuduhan edar ganja

Posted:

Zack bebas tuduhan edar ganja

Zack bebas tuduhan edar ganja


ZACK New Boyz (tiga dari kiri) ceria bersama isteri (dua dari kiri) dan peguamnya selepas dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Pemain bass kumpulan New Boyz, Radin Irwan Dzul Karnain Isagani atau Zack New Boyz dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini daripada tuduhan mengedar ganja seberat 1,321 gram, tiga tahun lepas tanpa dipanggil membela diri.

Hakim Datuk Akhtar Tahir membuat keputusan itu selepas mendapati terdapat banyak kelemahan dalam siasatan polis yang membawa kepada kegagalan pihak pendakwaan membuktikan kes prima facie.

Zack, 33, didakwa mengedar dadah jenis ganja seberat 1,321 gram di satu unit sebuah kondominium di Persiaran Surian, Petaling Jaya dekat sini, pada pukul 9.20 malam, 26 Januari 2010.

Bapa kepada dua orang anak itu didakwa mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati, jika sabit kesalahan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Malaysia rumah kedua Lotus

Posted:

Malaysia rumah kedua Lotus

Malaysia rumah kedua Lotus

SEWAKTU menghadiri majlis perasmian bilik pameran sulung Lotus di Sungai Penchala, Kuala Lumpur Selasa lalu, saya tertarik dengan ucapan Penasihat Proton Holdings Bhd. (Proton), Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Antara intipatinya termasuklah Group Lotus plc. (Group Lotus) pernah menjadi beban kepada Proton. Lebih menyedihkan lagi apabila sepanjang pemilikannya dalam tempoh 15 tahun, entiti perniagaan itu gagal menjana keuntungan kepada Proton.

Mantan Perdana Menteri Malaysia juga mengesahkan Proton berdepan kesukaran untuk mengendalikan Group Lotus selepas kematian pengasas dan bekas Pengerusi DRB-HICOM Bhd. (DRB-HICOM), Tan Sri Yahaya Ahmad.

Yahaya ialah tokoh korporat bumiputera yang menjayakan pembelian syarikat jenama ikonik United Kingdom itu pada tahun 1996. Beliau meninggal dunia dalam satu kemalangan helikopter di Kuala Lipis, Pahang pada 3 Mac 1997.

Turut terkorban dalam nahas itu ialah Puan Sri Rohana Othman, 49, (isteri Yahaya) dan juruterbang Mejar (B) Azlizan Abdul Manas, 32.

Nama Proton kembali hangat pada tahun lalu ekoran bidaan empat penjuru untuk mengambil alih syarikat pengeluar kenderaan nasional itu. DRB-HICOM diumumkan sebagai pemilik baharu Proton.


SISTEM pembesar suara ditempatkan di belakang tempat duduk pemandu dan penumpang.


Ini bermakna, Group Lotus secara tidak langsung sudah berpindah tangan kepada DRB-HICOM. Konglomerat itu perlu membuat keputusan kritikal sama ada mahu menyimpan syarikat 'lesu' itu atau menjualnya semula kepada pihak yang berminat.

"Banyak tawaran diterima untuk pembelian Group Lotus sewaktu DRB-HICOM mengambil alih syarikat tersebut. Tetapi DRB-HICOM tidak mahu menjual dan hendak membuatkan Lotus kembali menjana keuntungan," kata Mahathir.

Keputusan menyimpan dan memulihkan semula jenama berkenaan memang satu cabaran yang cukup besar. Jika salah percaturan, kesannya pasti amat mendalam buat DRB-HICOM.

"Ia bukan sesuatu yang mudah. Harapan saya adalah untuk memulihkan Group Lotus dalam tempoh dua tahun. Inilah cabaran buat pengurusan kami," kata Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM dan Pengerusi Eksekutif Proton, Datuk Seri Mohd. Khamil Jamil pada sidang akhbar selepas majlis pelancaran bilik pameran Lotus di Sungai Penchala.

Pusat pameran sulung


ENJIN Exige S menggunakan khidmat pengecas lampau Harrop HTV 1320.


Sebelum ini, kereta dan barangan Lotus menumpang ruang di dalam kompleks Proton Centre of Excellence di Subang Jaya, Selangor.

Maaf kata, nampak macam sebuah muzium Lotus pun ada.

Kini, Group Lotus sudah ada premis sendiri. Pembukaan pusat pameran Lotus Cars Malaysia di atas tanah seluas 10,520 meter persegi tepat pada masanya.

Premis itu terbahagi kepada tiga bangunan utama. Pertama, bilik pameran serta jualan seluas 1,060 meter persegi yang menempatkan kenderaan baharu dan terpakai.

Blok kedua ialah pusat servis Lotus. Berkeluasan 1,009 meter persegi, ia berupaya menampung sehingga 20 buah kereta pada setiap hari.

Ketiga, pusat pelanggan interaktif yang menyemarakkan gaya hidup Lotus. Ruang seluas 372 meter persegi itu juga digunakan untuk acara Lotus termasuk konvoi, perlumbaan serta tempat latihan pemanduan lanjutan dan defensif.

"Terdapat sebanyak 140 buah bilik pameran Lotus di seluruh dunia dengan 65 peratus daripadanya merupakan pusat 3S (jualan, servis dan alat ganti)," tambah Mohd. Khamil.


SUSUN atur dalam kokpit Exige S cukup ringkas dan penggunaan material aluminium ternyata mudah dilihat ketika berada dalam kabin.


Sempena pembukaan pusat pameran yang menelan belanja RM7 juta itu, Proton turut memperkenalkan dua model baharu Lotus untuk pasaran tempatan iaitu Exige S dan Elise S.

Jentera sport Exige S didatangkan dalam dua varian iaitu roadster dan coupe. Kerangka kedua-dua model itu diperbuat daripada aluminium.

Exige S dengan reka bentuk aerodinamik dilengkapi pakej kit iaitu pemisah angin bahagian hadapan, peresap dan spoiler belakang.

Kedua-dua varian mengguna pakai enjin melintang DOHC V6 dual VVT-I 3.5 liter dengan pengecas lampau Harrop HTV 1320 berserta teknologi Eaton TVS.

Kotak gear enam kelajuan transmisi manual menjadi pelengkap rangkaian kuasa tersebut. Jentera dua pintu itu berupaya mencecah kelajuan maksimum 274 kilometer sejam (km/j).

Keupayaan memberhentikan jentera disandarkan kepada sistem brek AP-Racing empat omboh yang akan mencengkam cakera brek pada keempat-empat roda.

Elise S pula dilengkapi enjin melintang DOHC empat silinder sebaris DVVT-I dengan pengecas lampau Magnuson R900 berserta teknologi Eaton TVS. Transmisi yang dipadankan adalah manual enam kelajuan.


BARISAN kenderaan Lotus kini ditempatkan dalam satu blok khas di bilik pameran berkenaan.


Model itu berupaya memecut dari titik pegun hingga 100km dalam tempoh 4.6 saat. Kuasa maksimum dapat dihamburkan adalah 217hp@6,800rpm. Tork puncak adalah 250Nm@4,600rpm.

Harga jualan varian roadster Lotus Exige S adalah RM452,030 seunit. Versi coupe pula berharga RM467,230 sebuah.

Lotus Elise S ditawarkan pada harga RM332,300 sebuah. Jaminan diberikan untuk kenderaan Lotus adalah selama tiga tahun atau jarak perbatuan 100,000km (mana-mana tiba dahulu).

Harga bagi ketiga-tiga produk baharu itu tidak termasuk insurans, cukai jalan, yuran pendaftaran, yuran pemeriksaan dan lain-lain.

Apa yang pasti, Lotus kini bukan Lotus yang lama. Jenama itu sedang melalui proses pemulihan. Hala tuju Lotus kini terletak pada kebijaksanaan Proton dan DRB-HICOM. Semoga berjaya!

Spacy lebih selesa

Posted:

Spacy lebih selesa

Spacy lebih selesa

Oleh SHAWKATH AZDE


KANAN: Spacy berwarna oren ternyata pilihan tepat bagi mereka yang mahukan kelainan.


MENEMPUH kesesakan lalu lintas dalam kawasan bandar ternyata antara situasi yang cuba dielakkan oleh ramai pengguna jalan raya. Pelbagai cara digunakan untuk lari daripada situasi berkenaan.

Ada beberapa rakan saya yang merujuk aplikasi dalam peranti mudah alih seperti Waze dan mendengar laporan trafik menerusi radio dalam kenderaan masing-masing untuk mengetahui status semasa keadaan trafik.

Ikut sahaja jalan raya atau laluan alternatif, anda tetap berhadapan dengan masalah sama. Kesesakan itu satu fenomena biasa apatah lagi dalam kawasan bandar.

Kesesakan lalu lintas bukannya masalah besar buat pemilik jentera dua roda. Manakan tidak, itulah kenderaan paling menyenangkan untuk menuju ke sesuatu destinasi.

Lebih mudah lagi, jika anda menunggang sebuah skuter. Tidak perlu bermain gear atau klac tangan. Pulas sahaja pendikit minyak, jentera sudah mula meluncur.

Baru-baru ini, Boon Siew Honda menambah skuter baharu dalam rangkaian produknya iaitu Spacy. Skuter itu dilancarkan bersama Honda PCX150 pada bulan Oktober lalu di Kuala Lumpur.


ENJIN juga boleh dihidupkan dengan menggunakan penendang kaki.


Sebut sahaja namanya, sudah pasti anda tahu apa kelebihan Spacy. Jentera kecil itu menawarkan ruang simpanan barangan yang cukup besar iaitu seluas 18 liter di bawah tempat duduk.

Spacy juga dilengkapi tangki minyak yang boleh menyimpan 5.2 liter petrol. Jadi, anda tidak perlu terlalu kerap mengunjungi stesen petrol bagi pengisian semula bahan api.

Enjin pada model itu didakwa mampu mencatat perjalanan sejauh 41.5 kilometer (km) bagi setiap liter. Data itu dipetik daripada spesifikasi yang diberikan Boon Siew Honda.

Saya peluang untuk menunggang uji Spacy baru-baru ini. Lokasi tunggangan sekitar bandar Kuala Lumpur dan Selangor.

Sistem pengoperasiannya sama seperti skuter konvensional lain. Tarik tuli brek kiri dan tekan butang penghidup enjin. Cara lain, guna sahaja penendang kaki yang disediakan.

Sewaktu tunggangan dari premis Boon Siew Honda di Kepong menuju Jalan Chan Sow Lin, pendikit minyak diperah sehingga maksimum.

Kedua-dua tapak kaki saya ternyata terasa gegaran hasil daripada enjin empat lejang bersesaran 108cc. Keupayaan kuasa kilas Spacy masih memuaskan.

Meter minyak yang penuh kemudiannya sudah menurun satu per empat setelah tunggangan antara 80 km sejam (km/j) hingga 100 km/j sejauh kira-kira 16km. Kelajuan maksimum hanyalah 100 km/j.

Spacy bukannya dibina untuk kelajuan. Jentera itu bertujuan tunggangan harian yang santai dengan keselesaan.


RUANG simpanan barangan di bawah pelana boleh memuatkan sebuah topi keledar full-face tanpa sebarang masalah.


Hamburan kuasa sememangnya sudah cukup untuk tunggangan dalam bandar. Pelananya bersaiz sederhana dan empuk pastinya satu keselesaan jika anda menunggang bagi tempoh sedikit panjang.

Meskipun seberat 99 kilogram, saya tidak berasa kekok untuk mengambil lap pada selekoh dengan kelajuan munasabah atau memotong kenderaan berat.

Kestabilan Spacy dibantu dengan padanan sistem suspensi teleskopik hadapan manakala tugas imbangan belakang ditampung penyerap hentak tunggal (pada bahagian kiri).

Tugas memberhentikan jentera diserahkan kepada set brek cakera hadapan dan jenis drum di belakang. Kedua-dua memainkan tugas dengan cemerlang.

Tiga solekan warna ditawarkan untuk Spacy iaitu hitam, merah dan putih. Jika inginkan warna oren, anda perlu bersabar sehingga bulan Mac ini.

Harga atas jalan termasuk insurans adalah sebanyak RM4,999 seunit. Jaminan diberikan selama dua tahun atau jarak perbatuan 20,000km (yang mana tiba dahulu).

Myvi Passo

Posted:

Myvi Passo

Myvi Passo

Oleh IRWAN ASRI MOHD NOR


WAJAH hadapan ternyata kelihatan cukup kemas selepas melalui transformasi kosmetik.


DI Malaysia, kalau dalam satu hari tidak jumpa Perodua Myvi memang tak sah. Malah di negeri yang kebanyakan kenderaannya ialah trak pikap seperti Sabah, ada juga Myvi 'terselit' di tengah-tengah bandar. Di kampung jangan ceritalah. Memang Myvi yang boleh kita jumpa.

Antara faktor penyumbangnya adalah kebanyakan pelajar kolej atau universiti apabila tamat sahaja pengajian dan dapat kerja terus beli Myvi. Ditambah pula sekarang ada skim beli kereta untuk graduan, lagi senang untuk mereka memilikinya.

Myvi yang dipaparkan dalam kolum Modifikasi minggu ini bukan calang-calang. Maksud saya, untuk berada pada tahap kereta yang diubah suai sehingga begini rupa, dia punya duit sudah mengalir macam air terjun, bukan tahap air paip lagi.

Walaupun alat ganti Myvi semakin hari semakin murah terutamanya bodypart, masih ada sebilangan aksesori tetap mahal harganya. Namun, ada kalangan orang yang main kereta itu memang duitnya banyak. Jadi, setakat hendak beli barang berharga beribu-ribu ringgit bukan masalah besar untuk mereka.

Kereta itu milik seorang kawan yang enggan namanya dikenali. Dia membeli Myvi kerana hobinya mengubah suai kereta. Macam biasa, kereta itu adalah sebuah Myvi standard. Tetapi anda faham-faham sahajalah kalau duduk dalam kelompok peminat tegar model Japan Domestic Market (JDM), takkan hendak guna bodykit Bumifiber? Memang kena gelaklah.


BREK jenis Brembo Skyline GTR 4Pot digunakan bagi memberhentikan jentera ini.


Myvi itu keluaran tahun 2007. Apa yang tinggal sekarang hanyalah casisnya yang berdaftar dengan geran Perodua. Barang-barang lain semua sudah ditukar dengan bahagian Passo yang datang daripada bermacam-macam versi.

Enjin K3VET

Baiklah. Kita mulakan dengan bahagian enjin. Enjin asal kereta itu dikeluarkan dan digantikan dengan enjin K3VET. Enjin K3VET asalnya daripada Myvi seorang rakannya yang memang berada dalam keadaan sangat baik.

Kepala silindernya telah siap diganti dengan kepala silinder Alza 1.5, turbo jenis bearing dan throttle body 1.5 Vios. Aksesori enjinnya boleh tahan banyaknya iaitu blow-off HKS SSQV, bubble tank, oil catch tank Cusco, hos-hos Samco dan akhir sekali E-Manage.

E-Manage memang sangat berguna untuk tetapan enjin tidak kira sama ada enjin berkuasa atau kurang berkuasa. Ia juga digunakan untuk menjimatkan minyak atau disesuaikan dengan kualiti petrol RON95.

Kotak gear adalah daripada model Daihatsu YRV tiptronik. Ekzos digantikan oleh HKS Hi Power Super Silent. Sudahlah berkuasa, senyap pula. Disebabkan oleh kuasa tadi, pemiliknya tidaklah malu hendak memasangkan brek hadapan jenis Brembo Skyline GTR 4Pot.

Kalau main Myvi, orang takkan tanya ada berapa kuasa kuda, berapa boost dan berapa laju boleh pecut. Sebaliknya, main Myvi mesti ada gaya. Justeru, dari segi aksesori dan kosmetik, dia memilih bodypart Passo Racy TRD Sport M yang merupakan darjat tertinggi Passo sebelum tahun 2007.


LAMPU sportlight menjadikan wajah hadapan Myvi kelihatan lebih sporty.


Memang terbaik

Walaupun sudah ada versi facelift, tetapi masih ramai yang setuju bahawa bodykit itu nampak lebih sporty dengan spotlight bulat di bahagian bawahnya. Peralatan lain yang turut dipasang pada kit depan kereta ialah parking pole dan lips karbon Sport M. Panel batang yang melintang di belakang nombor plat itu rupa-rupanya jenama Modellista. Memang terbaik.

Melihat bahagian sisi kereta, anda boleh lihat cermin sisi model facelift sebab ada lampu isyarat membelok, skirting model Racy, visor Passo OEM, penutup tempat isi minyak dan banyak lagi.

Percaya atau tidak, semua cermin dan hendal krom adalah daripada Passo. Bahagian belakang menggunakan Spoiler TRD jenis karbon replika, bampar belakang Racy dan apron aftermarket untuk disesuaikan dengan bampar Racy tadi. Sekali pandang nampak macam bampar OEM dari kilang dan seperti konsep Move RS.

Rim? Ya. Apa yang membezakan Myvi biasa dengan Myvi peminat tegar JDM pastinya rim yang bagus. Tidak ada apa yang lebih bagus melainkan TE37, empat lubang dengan lebar 7.5 inci, offset depan belakang dan PCD100.


RIM TE37 menjadi pilihan tepat jika inginkan konsep modifikasi JDM.


Harganya tak usah tanyalah. Paling penting boleh dapat atau tidak. Rim itu dipadankan dengan tayar Bridgestone Adrenalin bersaiz 205/40/17. Apabila sudah guna rim 17 inci, maksudnya sangatlah Mitsubishi Pajero kalau tidak direndahkan. Kereta itu menggunakan suspensi jenis boleh laras jenama TEIN.

Bahagian dalaman sudah tentu macam-macam benda boleh pasang. Benda wajib ialah papan pemuka TRD lengkap dan meter RPM daripada model sebelum facelift. Tidak lupa kemasan pintu jenama Racy, kolum shift jenis tombol krom, tempat duduk red dot Racy, perehat tangan Passo, karpet Racy dan stereng Momo yang payah nak jumpa itu. Meter tambahan adalah jenis Defi tulen.

Kalau sudah sampai tahap seperti ini, ia boleh dikatakan sebagai sebuah Myvi Passo yang lengkap. Cakap banyak tak guna, kalau kena terserempak dengan orang kaya silap-silap boleh dapat harga luar biasa.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


‘Saya akan berjuang’

Posted:

'Saya akan berjuang'

'Saya akan berjuang'

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK
shahrulanoor.ishak@kosmo.com.my

SULTAN Ahmad Shah mahu pastikan bola sepak negara berada pada tahap terbaik di peringkat Asia.


"SAYA pejuang dan saya akan berjuang untuk pembangunan bola sepak Malaysia."

Demikian titah Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Sultan Ahmad Shah (gambar kecil) ketika diminta mengulas desakan pihak tertentu supaya baginda meletakkan jawatan dalam badan induk bola sepak negara.

Desakan tersebut timbul berikutan prestasi pasukan kebangsaan yang merosot sejak kebelakangan ini terutama ketika pusingan separuh akhir Piala Suzuki AFF tahun lalu.

Sultan Ahmad Shah bertitah, terdapat banyak keutamaan yang perlu dilakukan untuk memperbaiki mutu pasukan negara supaya tidak ketinggalan khususnya di pentas Asia.

"Kita tidak mahu ketinggalan. Kita perlu berusaha dan memberi harapan baharu kepada para pemain. Untuk tujuan itu, saya akan memikul tanggungjawab sebagaimana diberikan.

"Saya mahu baiki kedudukan bola sepak kita di Asia. Ia adalah sukan yang penuh dengan persaingan. Dalam bola sepak, ada menang dan ada kalah.

"Mungkin nasib (pasukan) kita tidak baik ketika ini. Jangan kerana nila setitik, habis rosak susu sebelanga," titah baginda.

Baginda bertitah demikian ketika ditemui pemberita selepas menerima memorandum sokongan daripada kira-kira 100 ahli Badan Bertindak Menyokong Sultan Ahmad Shah sebagai Presiden FAM di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia di Kuantan, Pahang semalam.

Tambah Sultan Ahmad Shah lagi, baginda tidak akan berputus asa untuk terus berusaha memajukan sukan bola sepak di negara ini.

Sementara itu, Pengerusi badan bertindak tersebut, Hafizan Hassan berkata, pihaknya akan terus menyokong Sultan Ahmad Shah untuk menerajui FAM.

"Kami yakin Sultan Ahmad Shah mampu memimpin FAM dengan baik. Tidak wajar bagi mana-mana pihak untuk menyalahkan baginda setiap kali skuad negara tewas.

"Isu ini juga dilihat sebagai cubaan untuk menyerang kewibawaan baginda dan kita amat tidak bersetuju dengan desakan seperti itu," tegas beliau.

Mandjou, Haris pilihan Hodak

Posted:

Mandjou, Haris pilihan Hodak

Mandjou, Haris pilihan Hodak

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my


MANDJOU bakal digandingkan dengan Haris Safwan pada aksi menentang T-Team di Kuala Terengganu hari ini.


JUARA trebel, Kelantan akan mempertaruhkan gandingan bekas penjaring terbanyak Liga Super musim 2005-2007, Keita Mandjou dan Mohd. Haris Safwan Mohd. Kamal bagi merobek benteng pertahanan T-Team pada saingan aksi Liga Super di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu petang ini.

Pengendalinya, Bojan Hodak berkata, keputusan tersebut dibuat selepas kedua-dua pemain tersebut memperagakan aksi cemerlang ketika menumbangkan PKNS pada perlawanan pembukaan liga Rabu lalu.

"Mohd. Haris beraksi cemerlang tempoh hari, begitu juga dengan Mandjou. Walaupun ramai yang mempertikaikan kredibiliti dia (Mandjou) tetapi saya harus bersikap jujur dan adil terhadapnya

"Anda lihat Marlon Alex James (pemain Angkatan Tentera Malaysia). Dia pemain yang hebat tetapi gagal menjaringkan gol meskipun mempunyai banyak peluang ketika pasukannya tewas kepada Lions XII tempoh hari.

"Situasi ini mungkin dialami Mandjou, kita janganlah cepat menghukumnya," katanya ketika dihubungi di Kota Bharu semalam.

Tambahnya, dia yakin Mandjou akan menemui semula sentuhannya sekiranya diberikan sokongan padu oleh peminat.

Dalam pada itu, Hodak membayangkan berkemungkinan besar dia akan menyenaraikan bekas pemain T-Team musim lalu, Zairo Annuar Zalani dalam kesebelasan utamanya.

Bagaimanapun, keputusan tersebut akan dibuat selepas sesi latihan terakhir sebelum berlepas ke Kuala Terengganu.

"Zairo Anuar mengetahui sedikit sebanyak kekuatan dan kelemahan pasukan lamanya. Saya perlukan khidmat dia dan saya fikir ini merupakan satu peluang baik untuknya membuktikan kehebatan jika diberi ruang beraksi nanti," ujarnya.

Mengulas mengenai kekuatan T-Team yang pasti mahu mencatatkan kemenangan pertama setelah tewas tipis 0-1 kepada Perak, Hodak bagaimana pun tidak risau dengan kebangkitan kelab yang berpangkalan di Kuala Terengganu itu.

"Saya tidak mahu terlalu yakin, tetapi saya tetap optimis kami boleh memperolehi satu keputusan positif di Kuala Terengganu.

"Memang T-Team tidak dibarisi pemain yang hebat tetapi mereka merupakan sebuah pasukan yang sentiasa bekerja keras. Itu sesuatu yang baik dan kami sudah bersedia berdepan dengan mereka," katanya.

Pahang, Johor DT tampil dengan rentak garang

Posted:

Pahang, Johor DT tampil dengan rentak garang

Pahang, Johor DT tampil dengan rentak garang


PENYERANG Pahang, Mohamed Borji (tengah) menjaringkan gol pasukannya pada aksi menentang Felda United dalam saingan Liga Super di Stadium MBPJ semalam.


PENDATANG baharu Liga Super, Pahang semakin garang.

Semalam, skuad Tok Gajah itu terus mengukuhkan kedudukan di persada Liga Super selepas menundukkan Felda United 1-0 menerusi jaringan tunggal penyerang import, Mohamed Borji pada aksi yang berlangsung di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Selangor.

Biarpun masih segar dengan kejayaan menewaskan pasukan gergasi tempatan, Johor Darul Takzim FC 3-2 pada aksi pembukaan di Stadium Darul Makmur, Kuantan sebelum ini, namun skuad bimbingan Dollah Salleh itu terpaksa bekerja keras sebelum meraih tiga mata berharga di gelanggang lawan.

Usaha keras mereka akhirnya berbalas apabila Borji berjaya menjaringkan gol kemenangan pada minit-minit terakhir perlawanan.

"Apa yang mustahak adalah kami berjaya meraih tiga mata.

"Saya masih menaruh kepercayaan kepada pemain import Pahang dan saya berharap gol itu dapat memberikan suntikan motivasi kepada semua pemain menjelang perlawanan akan datang," kata Dollah selepas tamat perlawanan tersebut.

Pada aksi tersebut, corak persembahan Tok Gajah dilihat sedikit terjejas ekoran padang basah.

Penggempur Felda, Mohammad Ghaddar mempamerkan aksi memberangsangkan apabila sering kali memberikan masalah kepada kubu pertahanan Pahang.

Pahang kembali mengatur serangan namun ketangkasan penjaga gol tuan rumah, Mohd. Helmi Eliza Alias menafikan mereka daripada meloloskan diri.

Selepas menyaksikan perlawanan tersebut seakan-akan berkesudahan seri, Dollah membawa masuk Borji pada lima minit terakhir perlawanan dan langkah tersebut berbaloi apabila Borji berjaya memecah kebuntuan sekali gus menghadiahkan kemenangan berharga buat Pahang.

Sementara itu, di Stadium Tuanku Abdul Rahman Paroi, Negeri Sembilan gagal memanfaatkan peluang beraksi di laman sendiri apabila sekadar seri tanpa jaringan ketika menentang Terengganu.

Sementara itu, Johor Darul Takzim (Johor DT) membuktikan segala kritikan dan cacian yang dilontarkan ke atas pasukan berstatus bintang itu, akhirnya dibalas dengan kemenangan sulung semalam.

Beraksi di hadapan kira-kira 50,000 penonton di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, skuad Harimau Selatan itu jelas menggunakan sebaiknya peluang menentang Perak yang beraksi dengan sembilan pemain menerusi kemenangan 1-0.

Paling manis, kejayaan semalam turut menghadiahkan tiga mata sulung buat skuad kendalian Fandi Ahmad itu selepas menerima pelbagai kritikan ekoran kekalahan 2-3 kepada Pahang di Kuantan Selasa lalu.

Pada aksi semalam, Johor DT berada pada landasan terbaik untuk mencatat kemenangan selepas dua pemain pasukan lawan diperintah keluar padang pada babak pertama.

Episod malang skuad kendalian Mohd. Azraai Khor Abdullah itu bermula pada minit ke-37 selepas Khairi Kiman dilayangkan kad merah apabila mengasari Daniel Guiza. Khairi sebelum itu dilayangkan kad kuning pertama pada minit ke-26.

Pada minit ke-45, giliran Mohd. Hisyamuddin Md. Shaari pula dilayangkan kad merah ekoran kekasaran ke atas pemain import Johor DT, Simone Del Nero.

Bersambung babak kedua, Johor DT pantas membuka jaringan pertama menerusi jaringan Mohd. Aidil Zafuan yang bijak menanduk bola hantaran lintang kapten pasukan, Safiq Rahim.

Perak hampir menyamakan kedudukan pada minit ke-53 tetapi tandukan Rafael Souza Silva Novais berjaya ditepis penjaga gol tuan rumah, Mohd. Zamir Selamat.

Johor DT mempunyai beberapa peluang terbaik untuk menambah jaringan namun gagal memanfaatkannya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Ally kucing kacak

Posted:

Ally kucing kacak

Ally kucing kacak

Oleh NORAZLINA ISMAIL

BAGI peminat kucing, bukan menjadi satu pembaziran untuk berhabis wang setiap bulan semata-mata memastikan haiwan kesayangan mereka dapat dipelihara dengan baik dan sempurna.

Itulah gelagat 95 pemilik kucing yang menyertai Pertunjukan dan Pertandingan Kucing Cantik 2012 yang diadakan pada minggu terakhir Pesta Pulau Pinang penghujung Disember lalu.

Kehadiran puluhan ekor kucing pelbagai baka, sama ada yang berbulu panjang atau pendek dengan variasi warna turut memikat hati ribuan pengunjung terutamanya kanak-kanak yang memeriahkan Tapak Pesta Sungai Nibong.

Acara anjuran Jabatan Perkhidmatan Veterinar Pulau Pinang dengan kerjasama Kelab Kucing Malaysia itu untuk merebut pelbagai gelaran dalam dua kategori iaitu kategori kucing berbulu pendek dan kucing berbulu panjang.

Lebih menarik, pertandingan tersebut juga berjaya memikat penyertaan peminat kucing dari beberapa negeri lain termasuk Perlis, Kedah, Perak, Selangor dan Wilayah Persekutuan.

Tuah berpihak kucing peliharaan Nazri Mohd. Feroz Khan, 31, menerusi kucingnya bernama Ally yang diumumkan sebagai Kucing Paling Kacak

Beliau yang merupakan kakitangan Universiti Sains Malaysia (USM) mengakui sangat sukakan kucing dan selalu menyertai pertandingan sedemikian bersama isterinya, Azlina Abdul Aziz, 31.

"Sejak kecil lagi saya memang sukakan kucing dan minat semakin mendalam apabila melihat kucing-kucing yang dipelihara mempunyai bulu dan warna yang menarik.

"Saya juga memelihara kucing sebagai penghibur kerana kami belum dikurniakan cahaya mata," ujarnya.

Katanya, beliau dan isteri membelanjakan RM400 setiap bulan untuk membeli makanan dan ubat-ubatan bagi 12 ekor kucing yang dipelihara.

Pengalaman pertama


MAZLAN (kanan) bersama rakannya, Azmanisham Abdul Rahim menunjukkan kucing mereka pada Pertunjukan dan Pertandingan Kucing Cantik 2012 di Tapak Pesta, Sungai Nibong.


Seorang lagi peserta Mazlan Chik Rus, 34, turut gembira dapat menyertai pertandingan itu buat julung-julung kalinya.

"Ini merupakan penyertaan pertama saya dalam pertandingan kucing cantik. Saya tentunya teruja apabila melihat kucing saya yang diberi nama Aira turut sama bersaing dengan puluhan kucing lain.

"Saya juga dapat banyak maklumat tentang penjagaan kucing daripada peserta lain yang berpengalaman dan pertandingan seperti ini menjadi platform kami bertukar-tukar pandangan," katanya.

Beliau yang mula jatuh cinta pada haiwan comel itu sejak setahun lalu kini memelihara tujuh ekor baka Parsi.

Kategori lain yang dipertandingkan pada hari itu termasuklah menghias sangkar kucing, pertunjukan fesyen dan pertandingan mewarna untuk kanak-kanak.

Kesemua pemenang menerima hadiah sebuah sangkar dan produk makanan kucing sumbangan Brit Care.

Selain itu, pelbagai aksesori kucing seperti baju, sangkar, barangan kesihatan dan alat permainan kucing turut dijual kepada orang ramai pada harga yang amat istimewa.


SEBAHAGIAN kucing yang dihias cantik, malah lengkap dengan aksesori seperti topi.


Dalam pada itu, seorang lagi pemilik kucing, Faridah Tahir, 51, suri rumah dari Alor Setar, Kedah berkata, beliau membawa 11 ekor kucing Parsi berbulu panjang untuk menyertai acara tersebut.

"Anak-anak juga sudah dewasa dan rumah akan sunyi apabila mereka semua keluar bekerja. Kucing-kucing ini menjadi peneman di rumah.

"Kucing juga dapat membantu meredakan tekanan kerana ia seolah-olah faham dengan keadaan emosi tuannya," katanya.

Tambah Faridah, sesiapa yang berminat memelihara kucing mesti rajin dan bersedia untuk melayan pelbagai kerenah haiwan itu.

Kucing Faridah yang diberi nama Baby juga berjaya memenangi gelaran Kucing Paling Menawan bagi kategori bulu panjang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ribut salji landa Baitulmuqaddis

Posted:

Ribut salji landa Baitulmuqaddis

Ribut salji landa Baitulmuqaddis

RIBUT salji melanda Amman, Jordan semalam.


BAITULMUQADDIS - Ribut salji yang jarang berlaku telah melanda kawasan utara Israel dan melumpuhkan pengangkutan awam di Baitulmuqaddis semalam.

Ia merupakan ribut salji yang terburuk sejak 20 tahun lalu sekali gus menyebabkan beberapa batang jalan raya dan sekolah terpaksa ditutup.

Seorang pegawai sebuah agensi bencana di Baitulmuqaddis, Elisha Peleg meminta penduduk tidak keluar ke rumah ekoran ribut salji itu.

Sebuah stesen radio tentera Israel memberitahu, salji setebal 10 sehingga 15 sentimeter memenuhi Baitulmuqaddis.

Kawasan pekarangan Masjid Al-Aqsa juga turut dipenuhi dengan salji.

Di Ramallah, Tebing Barat, Palestin, sejumlah penduduk termasuk kanak-kanak bermain salji.

Seorang penduduk, Dawla Suleiman, 23, saling membaling bola salji dengan rakan-rakannya.

"Ini merupakan hari yang indah. Ia merupakan hari untuk bermain dan bergembira (bermain salji)," katanya.

Seorang penduduk di Kampung Qusra, Tebing Barat, Abdelhamid Qusrawi berkata, salji yang turun itu adalah yang paling lebat pernah dilihatnya.

"Pada tahun 1991, kami pernah melihat lebih banyak timbunan salji.

"Bagaimanapun, selepas 10 tahun, hari ini (semalam) kami menyaksikan salji turun dengan lebat ," tambahnya.

Menurutnya, dia suka dengan salji.

"Saya keluar rumah dan bermain dengan beberapa anak saudara saya," katanya.

Abdelhamid berkata, dia membaling bola salji ke arah beberapa anak saudaranya.

Sementara itu, salji juga turun di Damsyik, Syria walaupun negara tersebut dilanda pertempuran antara penduduk tempatan yang menentang Presiden Bashar Al-Assad.

Salji juga kelihatan di bandar Homs.

Pertempuran antara penduduk tempatan dengan tentera Bashar bermula sejak Mac 2011.

Kumpulan penentang yang terdiri daripada rakyat tempatan bertindak menentang Bashar kerana beliau dianggap gagal membawa pembaharuan dan kebebasan hak bersuara.

Lebih 43,000 orang dilaporkan telah terbunuh di Syria.

Salji juga turun di sempadan Lebanon dengan Israel.

Di Jordan, pemerintah negara itu, Raja Abdullah II mengarahkan pihak tentera membantu mangsa-mangsa yang terperangkap akibat salji.

Ribut salji itu turut mengakibatkan bekalan elektrik terputus di Lebanon, Jordan dan Israel. - Agensi

Bekas ratu cantik dipenjara

Posted:

Bekas ratu cantik dipenjara

Bekas ratu cantik dipenjara


SONDAKH (kiri) duduk di sebelah peguam belanya di sebuah mahkamah antirasuah di Jakarta semalam. - AFP


JAKARTA - Sebuah mahkamah antirasuah Indonesia semalam menjatuhkan hukuman penjara selama empat tahun dan enam bulan ke atas bekas Ratu Cantik Indonesia 2001, Angelina Sondakh kerana menerima rasuah.

Sondakh didapati bersalah menerima rasuah sebanyak AS$3.6 juta (RM10.9 juta) daripada sebuah syarikat yang membina bangunan penempatan untuk atlet-atlet Sukan Asia Tenggara pada tahun 2011.

Hakim-hakim di mahkamah itu menyatakan rasuah tersebut diberikan kerana peranan Sondakh sebagai seorang anggota sebuah jawatankuasa bajet parlimen.

Sondakh digunakan oleh syarikat itu yang mahu memenangi kontrak tersebut.

Wanita yang berusia 35 tahun itu pernah menjadi anggota Dewan Perwakilan Rakyat ekoran kemenangannya dalam pilihan raya Parlimen pada tahun 2004 dengan mewakili Parti Demokrat pimpinan Presiden Bambang Susilo Yudhoyono.

Bagaimanapun, Sondakh menafikan dia menerima rasuah.

Menurutnya, dia menjadi mangsa konspirasi politik.

Suami Sondakh, Adjie Massaid yang juga seorang pelakon dan ahli politik telah meninggal dunia pada tahun 2011.

Menurut bekas ratu cantik itu, dia menimbang untuk membuat rayuan berhubung keputusan mahkamah tersebut.

Keputusan mahkamah itu merupakan tamparan terbaharu buat Susilo kerana beliau sebelum ini terkenal dengan usaha-usahanya untuk memerangi rasuah.

Pada bulan lalu, bekas Menteri Sukan, Andi Mallarangeng yang juga seorang lagi anggota parti Susilo turut dikaitkan dengan skandal rasuah berhubung projek pembinaan sebuah kompleks sukan dekat Jakarta. - Agensi

12 ikan paus di bawah lapisan ais

Posted:

12 ikan paus di bawah lapisan ais

12 ikan paus di bawah lapisan ais


SEORANG lelaki menyaksikan dua ekor ikan paus pembunuh di sebuah lubang yang dikelilingi lapisan ais.


MONTREAL - Kira-kira 12 ekor ikan paus pembunuh terperangkap di bawah lapisan ais di Teluk Hudson, dekat Inukjuak, 1,500 kilometer dari sini sejak Selasa lalu.

Datuk Bandar Inukjuak, Peter Inukpuk mendesak supaya pihak pentadbiran Kanada menghantar sebuah kapal bagi memecahkan ais bagi menyelamatkan haiwan tersebut.

Ikan paus itu mendapatkan bekalan oksigen dengan muncul di sebuah 'lubang' yang dikelilingi lapisan ais. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Mahu galakkan anak muda berjubah

Posted:

Mahu galakkan anak muda berjubah

Mahu galakkan anak muda berjubah

Oleh NURUL IZZA ROSLY

YUSLIDAWATY menunjukkan
dua helai jubah daripada koleksinya.


PESONA wanita yang mengenakan persalinan jubah berwarna merah jambu berserta hiasan sulaman menarik dengan hijab coklat keemasan ternyata mencuri perhatian.

Pemilik butik Jumana dan butik maya, JubahOnline.com, itu kelihatan sangat bergaya walaupun hanya mengenakan jubah.

Menyingkap pembabitannya dalam perniagaan busana muslimah, Yuslidawaty Abdul Khalid, 37, memberitahu segalanya bermula apabila dia mengikut suaminya menetap di Kaherah, Mesir selama empat tahun atas urusan kerja.

"Saya gemar membeli-belah dan suka mengenakan jubah. Apabila berada di sana, saya begitu teruja dan rambang mata melihat pilihan jubah dengan pelbagai fabrik dengan warna-warna ceria kerana sebelum ini kita sedia maklum bahawa rona hitam sinonim dengan jubah.

"Gemar dengan reka corak dan warnanya, saya mula berkongsi dengan rakan-rakan melalui internet dan mereka mula membuat pesanan," kata ibu kepada tiga orang anak ini.

Ujarnya, ketika menetap di sana, dia dan keluarga akan pulang ke Malaysia setahun sekali membawa bersama beg-beg yang sarat dengan jubah yang dipesan rakan-rakan dan ahli keluarga.

Melihatkan jualan jubah dari Kaherah yang dijualnya laku bak goreng pisang panas, walaupun dijual dalam kalangan keluarga dan sahabat handai, membuatkan Yuslidawaty cuba untuk berjinak-jinak meluaskan pasaran dengan menjualnya secara dalam talian atas saranan rakan-rakan.

Mula menemui pelanggan secara dalam talian pada tahun 2008, Yuslidawaty yang merupakan pengurus bersama Jumana Couture Sdn. Bhd., mengambil risiko membeli stok jubah untuk dihantar ke Malaysia.


YUSLIDAWATY bersama tiga orang anaknya.


"Kos penghantaran dari Malaysia lebih murah berbanding saya terus membuat penghantaran dari Mesir kepada pelanggan. Saya tidak mahu pelanggan terbeban dengan kos.

"Segala stok jubah saya tinggalkan kepada kakak ipar dan saya akan maklumkan pesanan kepadanya dari Kaherah sebelum dia menguruskan penghantaran pos kepada pelanggan," jelasnya.

Bina keyakinan

Anak kelahiran Alor Setar yang dibesarkan di Kuala Lumpur itu pulang ke tanah air pada 2009 dan pada ketika itu dirinya langsung tidak berniat untuk membuka premis menjual busana Muslimah.

Namun, bagi membina keyakinan para pelanggan terhadap produknya, Yuslidawaty yang ketika itu menetap di Sungai Petani, Kedah mengambil risiko untuk berbuat demikian.

Yakin dengan produk jualannya yang unik dan lain daripada yang lain, Yuslidawaty membuka premis pertamanya iaitu Jumana by JubahOnline.com pada bulan Disember 2010 di Sungai Petani.

"Penerimaan pelanggan pada ketika itu sangat bagus kerana pada 2010, pemakaian jubah sudah menjadi satu trend.

"Selepas dibuka selama dua minggu di Sungai Petani, saya berpindah ke Kuala Lumpur kerana mengikut suami yang bekerja di sana," katanya yang membuka butik kedua di Kota Damansara, Petaling Jaya selepas lima bulan membuka butik sulungnya.

Keputusan membuka premis di Kuala Lumpur dilakukan memandangkan ramai pelanggannya datang dari Lembah Klang.

Menyifatkan pemilihan lokasi di Kota Damansara sebagai strategik, Yuslidawaty menjual jubah bukan kerana keuntungan semata-mata. Lebih daripada itu, dia mahu menggalakkan para wanita memakai busana tersebut.

Dengan koleksi jubah Jumana, tiada lagi istilah jubah sebagai busana ketinggalan zaman kerana ia menawarkan pelbagai warna dengan potongan dan reka corak yang lebih segar.

Jubah-jubah Jumana dijual dari harga RM99 hingga RM899 sehelai dan ia didatangkan dalam material fabrik 100 peratus kapas, kapas campuran, satin kapas, krep dan sutera satin dengan menawarkan lebih 50 jenis reka corak.

Koleksi kanak-kanak

"Kami letakkan harga yang berpatutan supaya anak-anak muda mampu memiliki jubah jenama Jumana dalam masa yang sama mempromosikan cara yang betul memakai jubah dan tudung mengikut syariat.

"Saiz jubah yang dijual di sini besar sedikit daripada saiz standard Malaysia iaitu bermula daripada saiz S hingga saiz XXXL. Saiz XXXXL juga ada tetapi bilangannya tidak banyak," ujarnya sambil memberitahu sasaran pasaran dalam kalangan wanita berusia 20 hingga 50 tahun ke atas.

Menurutnya, satu-satu reka corak jubah tidak dijual dengan kuantiti yang banyak. Oleh yang demikian, dia menyarankan para pelangga agar berkunjung ke butiknya dua bulan sekali untuk melihat reka corak yang baharu.

Selain menawarkan jubah untuk wanita, butik Jumana juga menjual jubah kanak-kanak, blaus panjang, pakaian umrah, stokin lengan, tudung dan jubah lelaki selain menyediakan perkhidmatan penyewaan busana pengantin Arab.

Cabaran berniaga

Banyak cabaran yang ditempuh oleh wanita ini lebih-lebih lagi apabila berurus niaga dengan 'Pak Arab' yang banyak fiilnya.

Ceritanya, dia pernah bertegang urat dengan pembekal dari tengah hari hingga ke petang gara-gara tidak berpuas hati dengan kualiti barangan.

"Pembekal tersebut memberitahu bahawa dia tidak pernah jumpa orang macam saya yang sanggup memeriksa ratusan helai jubah satu persatu.

"Pengalaman tersebut membuatkan pembekal-pembekal di sana lebih berhati-hati apabila berurusan dengan saya yang cerewet apabila menyentuh bab kualiti," katanya yang berkunjung ke Mesir dua hingga tiga kali setahun untuk memilih reka corak dan fabrik.

Kejayaannya hari ini hingga tersergamnya dua buah butik, bukanlah usaha sehari dua. Baginya, tanpa sokongan suami dan ibunya, Norhayatte Mustaffa, 59, tidak mungkin ia menjadi realiti.


BUTIK Jumana menawarkan pelbagai jenis jubah pada harga yang berpatutan.


Baginya, seseorang yang melibatkan diri dalam bidang perniagaan bukan sahaja memerlukan modal yang besar, malah pengetahuan luas juga penting selain mempunyai ketahanan mental dan fizikal.

Bermula dengan modal RM100,000 untuk pembukaan butik, dekorasi hiasan dalaman dan segala urusan perniagaan dilakukannya sendiri dengan dibantu oleh ibu dan suaminya.

Ternyata usahanya berbaloi kerana ada pelanggannya yang sanggup memandu jauh dari Singapura semata-mata untuk mengunjungi butiknya selain mendapat permintaan daripada rakyat Malaysia yang bermastautin di luar negara seperti di United Kingdom, Australia, Jepun dan sebagainya.

"Pelanggan dari Sabah dan Sarawak juga akan ke butik jika ada urusan di Semenanjung.

"Hasrat untuk mengembangkan lagi perniagaan dengan membuka cawangan butik di beberapa buah negeri memang ada, tetapi saya berhadapan dengan isu kekangan tenaga kerja," katanya yang mahu membuka butik di Pantai Timur, Selatan tanah air, Sabah dan Sarawak dalam masa setahun dua.

Sungguhpun begitu, sesiapa yang berminat untuk menjadi ejen jualan amat dialu-alukan, namun mereka yang berminat perlu memenuhi beberapa kriteria yang ditetapkan.

KRR ukir senyuman anak yatim

Posted:

KRR ukir senyuman anak yatim

KRR ukir senyuman anak yatim


SEORANG kanak-kanak kelihatan teruja dengan kehadiran maskot KRR.


KEHADIRAN Ratu Cantik Malaysia 2013, Carey Ng, 23, dan kakitangan restoran makanan segera, Kenny Rogers Roasters (KRR) sempena kempen Wishing Tree ternyata menggembirakan penghuni Rumah Anak Yatim Maahad Tahfis Baitul Ummah, Kuala Lumpur.

Program itu adalah sebahagian daripada inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) KRR dalam usaha mendekati dan membantu masyarakat yang memerlukan.

Dalam program itu, kanak-kanak dari rumah tersebut bukan sahaja diberi peluang beramah dan berbual mesra bersama Carey, bahkan menyertai pertandingan meniup belon.

Lebih menarik, Carey juga tidak ketinggalan mengambil bahagian dalam pertandingan tersebut untuk memberi semangat kepada penghuni rumah berkenaan. Kepenatan bermain permainan itu dihargai KRR dengan pemberian hadiah cenderamata untuk mereka yang menjadi pemenang.

Menjelang tengah hari, maka tiba masanya untuk mengisi perut yang lapar dengan sajian lazat dibawa khas dari dapur KRR.

Setiap kanak-kanak dilayani dengan set Kenny's Quarter yang merangkumi nasi aromatik, ayam panggang, salad, kentang putar, mufin dan minuman tropical freeze yang begitu menyelerakan.

Menambahkan lagi kegirangan kanak-kanak itu apabila KRR turut membawa maskot ayam mereka untuk meluangkan masa bersama penghuni rumah anak yatim berkenaan.


KAKITANGAN KRR turut membantu kanak-kanak itu bermain belon dan menyampaikan sumbangan alat tulis.


Kegirangan jelas terpancar pada wajah kanak-kanak tersebut yang teruja bersalam dan mengambil gambar bersama maskot KRR.

Bagi Nurul Balqis Muhammad Firdaus, 12, dia mengakui begitu bertuah kerana berpeluang bertemu dengan seorang ratu cantik yang begitu merendah diri apabila sudi berbual mesra dan mengikuti pelbagai aktiviti bersama mereka.

Menurutnya, selama ini dia hanya mampu melihat ratu-ratu cantik menerusi kaca televisyen.

"Saya tidak sangka akhirnya dapat bertemu dengan salah seorang ratu cantik Malaysia. Lagipun, saya sempat bertanya beberapa soalan kepadanya tentang penglibatannya dalam dunia kecantikan," kata Nurul Balqis sambil memuji kecantikan Carey.

Hulur bantuan

Seorang lagi kanak-kanak, Muhammad Firdaus Muhammad, 11, berkata, dia juga gembira kerana menerima kunjungan daripada pihak KRR.

"Kami semua dihiburkan dengan acara yang telah disusun selain dapat menjamu selera dengan hidangan yang lazat. Ia satu aktiviti yang sangat menyeronokkan," jelasnya.

Sementara itu, Timbalan Pengurus Besar Berjaya Roasters (M) Sdn. Bhd, Esther Woo berkata, program tanggungjawab sosial seperti itu sebenarnya sudah dirintis oleh pengurusan restoran berkenaan sejak lapan tahun lalu.


SALAH satu pertandingan meniup belon turut diadakan semasa kunjungan KRR.


"Kempen ini mengingatkan kita supaya menghargai kanak-kanak kurang bernasib baik dengan menghulurkan bantuan kepada mereka.

"Lagipun, dengan adanya program seumpama ini, ia secara tidak langsung dapat menceriakan golongan tersebut," katanya ketika ditemui di Rumah Anak Yatim Maahad Tahfis.

Terdahulu, pihak KRR turut menyampaikan sumbangan berbentuk alat tulis kepada kesemua kanak-kanak itu bagi memulakan sesi persekolahan yang baru dibuka awal Januari lalu.

Bagi Carey pula, beliau terharu dengan pelawaan pihak penganjur ke program tersebut.

"Saya berasa gembira kerana dapat bertemu dengan mereka. Kunjungan kami sekurang-kurangnya menghiburkan anak-anak ini," tuturnya lagi.

Bertakbir bukan waktu hari raya

Posted:

Bertakbir bukan waktu hari raya

Bertakbir bukan waktu hari raya

APAKAH hukum mengalunkan takbir pada waktu selain daripada Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha? Benarkah jika dialunkan selain daripada waktu tersebut mereka yang sudah meninggal dunia akan menangis seperti yang digembar-gemburkan oleh sesetengah pihak?

JAWAPAN:

Bertakbir pada kedua-dua hari raya adalah sunat hukumnya, namun jika dialunkan selain daripada hari raya ia dikira khilaful aula iaitu perbuatan menyalahi yang utama.

Sungguhpun begitu, harus hukumnya jika untuk tujuan belajar.

Adapun tentang ahli barzakh menangis itu adalah salah kerana mana mungkin sebutan yang baik-baik seperti takbir, zikir dan sebagainya itu boleh mengakibatkan kesedihan bagi ahli barzakh.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved